maanantai 22. heinäkuuta 2019

KUVIA KYLMÄN SODAN JÄLKEEN OSA III


Juttusarjan aikaisempi osa päättyi riehakkaisiin suomalaistunnelmiin Leijonien voittaessa toisen jääkiekon maailmanmestaruutensa toukokuussa 2011. Sen sijaan tämä kolmas osa alkaa vähemmän riehakkaissa suomalaisissa maanpetturuustunnelmissa. 13. 9. 2011 eduskunta hyväksyi perustuslain muutokset. Aikaisempi perustuslakihan alkoi näin:

Suomi on täysivaltainen tasavalta, jonka valtiosääntö on vahvistettu tässä hallitusmuodossa ja muissa perustuslaeissa.

Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.

Nyt perustuslakiin sisällytettiin sitä olennaisesti muuttava osa:

Suomi on Euroopan Unionin jäsen.

Sekä:

Lakiehdotus kansainvälisen velvoitteen voimaansaattamisesta käsitellään tavallisen lain säätämisjärjestyksessä. Jos ehdotus kuitenkin koskee perustuslakia tai valtakunnan alueen muuttamista taikka Suomen täysivaltaisuuden kannalta merkittävää toimivallan siirtoa Euroopan unionille, kansainväliselle järjestölle tai kansainväliselle toimielimelle, eduskunnan on se hyväksyttävä sitä lepäämään jättämättä päätöksellä, jota on kannattanut vähintään kaksi kolmasosaa annetuista äänistä.

Nämä muutokset käytännössä lopettivat Suomen itsenäisenä valtiona ja senhän lukijatkin ovat kuluneina vuosina varsin hyvin huomanneet.



Huomattavaa on että valtamedia ei uutisoinut asiasta käytännössä ollenkaan eikä siitä näy merkintää edes wikipediassa. Sen sijaan valtamedia piti samaan aikaan aktiivisesti tapetilla Jussi Halla-ahon facebook-heittoa että Kreikka taitaa tarvita sotilasjunttaa ja tankkeja kadulle rauhoittaakseen tilanteensa. Media teki arvovalintansa ts. hämyriuutisen ja silloisissa Soinin perussuomalaisissa aloitettiin toistuvat ”harjaukset”.



Marraskuussa 2011 Tarja Halosen ja kumppaneiden märkä uni sitten toteutui kun Suomi liittyi Ottawan sopimukseen ja luopui jalkaväkimiinoista. Äänestyksessä vihtaan kusi 110 kansanedustajaa ja vastaan äänesti 47.



Suomen jalkaväkimiinoista luopumisen välitön seuraus oli tietysti se, ettei yksikään angolalaislapsi enää kuollut tai vammautunut Suomen puolustusvoimien koko ajan varastoissa olleisiin miinoihin. Pitempiaikainen seuraus on se ettei niihin kuole eikä vammaudu Suomeen mahdollisesti hyökkäävä vihollinenkaan. Ja siitäkös se kiittää.

Viides helmikuuta 2012 loppui sitten kaksitoista vuotta kestänyt Tarja Halosen ns. arvopresidenttikausi. Mitään kovin ihmeellistä ei tilalle saatu sillä uudeksi presidentiksi valittiin EU-integraatiota kannattava federalisti Sauli Niinistö. Mainittavaa kyseisissä presidentinvaaleissa oli aivan uudelle suvaitsevais-tiedostavalle tasolle noussut Pekka Haavisto-hypetys jonka pääidea oli se, että nyt on aivan kertakaikkisen pakko saada presidentiksi homoseksuaali. Kyseinen Haavisto oli muuten ollut yksi miinakiellon pääpukareista. Sinänsä hypetys ei lopulta kantanut kovin pitkälle sillä vaikka Haavisto pääsi kakkoskierrokselle hän veti tähänastisten vaalien heikoimman kakkoskierroksen tuloksen eli 37,4 pinnaa.



Heti presidentinvaalien jälkeen puolustusvoimat ilmoittivat suuresta säästöohjelmasta jonka myötä lakkautettaisiin kuusi joukko-osastoa, vähennettäisiin henkilöstöä noin 2.200:lla ja supistettaisiin armeijan sodanaikaista vahvuutta lähes kolmanneksella. Lakkautetut joukko-osastot:

- Hämeen rykmentti
- Pohjois-Karjalan prikaati
- Pioneerirykmentti
- Kotkan rannikkopataljoona
- Kauhavan lentosotakoulu
- Ilmavoimien teknillinen koulu

Lisäksi Satakunnan lennoston Hornetit siirrettiin Lapin ja Karjalan lennostoihin. Samaan aikaan alettiin romuttaa huomattava määrä vanhempaa aseistusta.



Varsin yleinen suomalaisen sotilaskaluston sijoituspaikka

Kaikkea kalustoa ei sentään sulatettu ja jotain hankittiin lisääkin. Esimerkkinä ilmatorjunta johon hankittiin kolmea eri ohjustyyppiä. Ensiksi ASRAD-R-järjestelmä (16 ohjuslavettia):



Toiseksi NASAMS-järjestelmä (12 ohjuslavettia):



NASAMS:in myötä Suomen ilmatorjunta tosiasiassa heikkeni sillä järjestelmässä on sama AMRAAM-ohjus kuin Hornetissa ja sen kantomatka on selvästi lyhyempi kuin venäläisen BUK M1-järjestelmän jonka korvaajaksi se hankittiin. Selvä edistys oli puolestaan amerikkalaisten Stinger-olkapääohjusten hankinta (371 laukaisinta):



Stingereitten hankinnalla tukittiin kymmenen vuotta kestänyt olkapääohjuksen kokoinen aukko sillä vuonna 2005 PV luopui venäläisistä Igla-ohjuksista. Panssarintorjuntaa lähietäisyyksiltä vahvistettiin NLAW-lähitorjuntaohjuksilla:



Kovasti APILAS-sinkoa muistuttava ohjus on ammu ja unohda-tyyppinen ohjus joka räjäyttää ontelokärkensä panssarivaunun katon kohdalla alaspäin.

Siirrytään sitten rajaraudasta nuorisokulttuuriin tai jotain sinnepäin. Suosikki-lehti oli ollut nuorison pääasiallinen ”uutislähde” vielä 1980-luvullakin. Internetin ja ennen kaikkea älypuhelimien myötä ajat muuttuivat joten syyskuussa 2012 ilmoitti Otavamedia että Suosikin ilmestyminen lopetetaan kannattavuussyistä. Aikanaan lehden levikki oli ollut 150.000 kappaletta.



Nykynuorison vastaavista virityksistä ei hotellin respassa osata sanoa mitään

Vuonna 2012 jo päättyneellä Halosen presidenttikaudella vouhkattiin kovasti siitä että Suomen täytyy ihan aivan ekaks ehdottomasti päästä YK:n turvallisuusneuvostoon. Tämä oli yksi syy millä perusteltiin järjetöntä miinakieltoa. No, lokakuussa 2012 sitten neuvostoon valittiin Suomen sijasta Luxemburg ja sekös jurppi koko Suomea tai ainakin Halosen ohella noin pariakymmentä ihmistä. Asiaan liittyviä reaktioita maailmalta:



Ja reaktioita Suomesta:



Kyseistä turvallisuusneuvostoa voi nykyisellään muutenkin verrata teholtaan deaktivoituun aseeseen ja jotta YK:n tosiasiallinen merkitys hahmottuisi paremmin niin muistutetaan että kyseisen pulaakin ihmisoikeusneuvostossa on mm. seuraavat, ihmisoikeuksien suhteen suorastaan edelläkävijävaltiot:

- Burkina Faso
- Eritrea
- Somalia
- Angola
- Kongo
- Nigeria
- Egypti
- Ruanda
- Etelä-Afrikka
- Afganistan
- Pakistan
- Kiina
- Irak
- Saudi-Arabia

Joulukuussa 2013 vietettiin itsenäisyyspäivän linnanjuhlia poikkeuksellisesti Tampereella. Tapahtumaan – niin kuin niin moneen muuhunkin – osallistuivat riekkumalla ja paikkoja hajottamalla vasemmistoanarkistiset leikkipartisaanit joitten jatkuvaa väkivaltaisuutta valtiovaltamme ei suostu pitämään minkäänlaisena ongelmana. Kun sama linja on jatkunut vuodesta toiseen niin voisiko asiasta tehdä ehkä tiettyjä johtopäätöksiä?



Partisaanileikkiä turvatuissa olosuhteissa



Pojanpojanpojasta ei polvi ole ainakaan parantunut

Toukokuussa 2014 päättyi yksi aikakausi suomalaisessa jääkiekkoilussa. Kaikkien aikojen menestyksekkäin suomalaispelaaja Teemu Selänne lopetti huikean uransa:



Runkosarja: 1.451 ottelua, 684 maalia, 773 syöttöä, 1.457 pistettä
Play-offs: 130 ottelua, 44 maalia, 44 syöttöä, 88 pistettä

Jos Selänteen myötä päättyi jääkiekkohistoriassamme yksi aikakausi niin valtiomiesten aikakausi oli Suomessa päättynyt jo paljon aikaisemmin. Nykyisen ammattipoliitikon arkkityyppi Jyrki Katainen sai ahkerasta Suomen ja sen itsenäisyyden ulosmittaamisesta kesäkuussa 2014 kolmekymmentä hopearahaansa ja aloitti politbyroovirkansa Euroopan Unionin komissaarina. Mitä todennäköisimmin Katainen mieltää toimineensa koko uransa juuri oikealla tavalla sillä poliittisen broilerikoneiston poliittinen koti ei ole missään Suomen kaltaisessa takahikiän perähikiässä vaan federaation ytimessä Brysselissä. Politiikka on nykyisin ammattiurheilua ja siinähän pyritään aina nousemaan piirisarjasta ylemmäs.



Kun Katainen läksi tienaamaan hopearahojaan nimitettiin hänen tilalleen muuan Alexander Stubb jonka kokoomus pian huomasi olevan jopa omassakin mittakaavassaan imagokatastrofi. Stubb nousi kuitenkin jopa pääministeriksi (vuodeksi) ja hänen kautensa voi kiteyttää yhdessä kuvassa:



Kokoomus sitten jatkoi jo kepun aikaisemmin hyväksi havaitsemaa linjaa ja valitsi johtoonsa varamiehen varamiehen. Stubb puolestaan teki ns. vanhaset ja läksi huilailemaan Euroopan investointipankin varapääjohtajan pestiin.

Tässä vaiheessahan Suomessa suomalaisuuden käsitys oli jo pitkälti uudelleen päivitetty. Sen vuoksi törmättiin jatkuvasti uutisiin että ”suomalaisia” on taistellut islamilaisen terroristijärjestön ISISin joukoissa. Tässä yksi näistä uudelleen päivitetyistä suomalaisista joita meidän kantasuomalaisten täytyy aivan ehdottomasti pitää täysin samanlaisina suomalaisina kuin mitä me itsekin ollaan:



Jos Suomessa palataan vielä joskus itsenäisen valtion asemaan niin noita kansalaisuuksia joita on jaettu kuin ämpäreitä kaupan avajaisissa tulee alkaa ottaa pois eikä millään pehmoosella kädellä ja alkaa myös käydä oikeudessa läpi että millähän perusteella niitä oikein jaettiinkaan.

Vuonna 2015 Suomessa jo pitkään jatkunut transhypetys alkoi muuttua suoranaiseksi – edelleen jatkuvaksi ja kiihtyväksi – transhysteriaksi. Tietysti hyvin suurelle osalle hyperventiloijista koko asia on vain tiedostavaa muotia jossa kerta kaikkiaan on pakko olla mukana vaikkei sen järkeä oikein tajuaisikaan. Transhysterian sisältöä voisi määritellä vaikka niin, että alaikäisen joka ei saa ajaa autoa, ei ostaa alkoholia, ei hankkia aselupia, ei ottaa pankkilainaa eikä ilman vanhempien lupaa tatuointejakaan tulisi saada päättää että hänet silvotaan kirurgin toimesta peruuttamattomasti ja silvontaa kutsuttaisiin nimellä ”korjaus”.

Lisäksi juridinen sukupuoli on transhysterian mukaan vain ilmoituskysymys ja se on ihan fiiliksestä kiinni. Kas kun niitä sukupuoliakin on jatkuvasti kasvava määrä. Biologia on so last millenium. Ja kaikki tämä tulisi muuttaa normiksi. Kuvaavaa on, että kun transhysteerikko transhysterisoi valtamediassa niin valtamedian edustajat eivät koskaan kysy että oliskos sulla jotain varsinaista näyttöä noille varsin levottomille jutuillesi.



11.3. 2015 päättyi sitten eräs aikakausi jonka päättyminen aiheutti surua varsinkin Kekkoslovakiassa eläneille. Viimeinen pajatso poistettiin tuolloin käytöstä:



Jasso – gone but not forgotten

Huhtikuussa 2015 pidettiin jälleen eduskuntavaalit joitten perusteella perussuomalaiset pääsivät hallitukseen. Myöhempi historia osoitti että koska kyseessä olivat nimenomaan Soinin perussuomalaiset niin kyseessä oli vain kiilapojan asema. Tuosta huhtikuusta 2015 alkoi Suomessa vieläkin jatkuva ajanjakso jonka aikana katsotaan kuinka vituralleen yhden maan asiat oikein voidaankaan hässiä. Kyseinen ajanjakso on sen verran huikeaa pyllymäkeä että se ansaitsee oman postauksensa joka tulee lähiaikoina.



Keväällä 2015 vielä nauratti…

Jatkuu…

14 kommenttia:

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Tänä päivänä poliisi määrittelee syylliset?

"...rikoskomisario Saku Tielinen: Kaakkois-Suomen poliisissa epäillään, saadaanko miestä ylipäätään oikeuden eteen, mikäli hänet todetaan syylliseksi."

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/saadaanko-luumaen-traagisen-turman-rekkakuskia-oikeuteen-jos-hanet-todetaan-syylliseksi-jaa-sen-varaan-haluaako-tulla/7488274#gs.qqeub9

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vittuuntunut NettoVeronmaksaja. Kinkkinen juttu kaikkiaan enkä ole varma onko tuo rekkakuski mahtanut asialle mitään. Mutta tuosta tulee mieleen se suomalainen nykykäytäntö eli elintasosiirtolaista ei voi karkoittaa ilman omaa suostumusta. Siitä on hallinto-oikeuden ennakkopäätös mutta en nyt muista sitä linkkiä.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Sipilällä oli isot puheet ja vähän villoja. Siinä vaiheessa kun Jorvin kätilöt olivat talouspolitiikan neuvojia katosi usko ukkoon. Insinöörinä sanoisin insinöörin irvikuva, Sipilän suvun kannattaisi lotota kun serkkuja myöten aina ollut tuuri joko osakkeiden ostossa tai myynnissä, rehelliset leastadiolaiset tuskin harrastavat sisäpiirikauppoja. Tuntemani valtakunnantason keskustalainen evp politiikko sanoi että Sipilä ei ole penaalin terävin kynä siinä on eri miehet taustalla. Halosesta ei olisi koskaan tullut presidenttiä elleivät Susanna Kosken tapaiset kokoomuksen jakkupukukalkkunat olisivat tukeneet ja äänestäneet. Maamiinojen sijaan korpeen kylvetään tulevaisuudessa presidentitär Iiris Suomelan kuvia varustettuna julmalla tekstillä missä Iiris henkilö kieltää kaikenlaisen patriarkkaalisen toksisen maskuliinisuuden levittämisen sukupuolineutraaliin moniarvoiseen monikulttuuriseen islamilaiseen tasavaltaan, alluhu akbar. Muutenkin näissä 2000 luvun politiikoissa on paljon sellaisia alkaen Kataisesta joita voisi kuvata ei mopomies Munsalasta mutta soutuseuralainen.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pate. Ja tulee vielä muistaa että Sipilä valittiin jonkunlaisena Messiaana joka tulee ja pelastaa. Minä vaan pelkään että kun tätä uutta hallitusta on katseltu vuoden pari niin siinä vaiheessa alkaa olla jo Sipilääkin ikävä.

Kumitonttu kirjoitti...

Kylläpä oli hyytävää luettavaa, mutta niinhän se on kun demokratiassa eletään, niin Curley-ilmiö voi paksusti kuin villisian läskipeite itärajan tuntumassa. Tuttu maajussi kertoi että paksuin silavakerros oli 13 senttiä. Jötkäle painoi yli 300 kiloa.

Laitan tähän linkin Maurice McTiguen hienoon kirjoitukseen, kuinka Curley-ilmiöstä voidaan päästä tarvittaessa eroon.

Oma suosikkini on tässä:
As we started to work through this process, we also asked some fundamental questions of the agencies. The first question was, “What are you doing?” The second question was, “What should you be doing?” Based on the answers, we then said, “Eliminate what you shouldn’t be doing”—that is, if you are doing something that clearly is not a responsibility of the government, stop doing it. Then we asked the final question: “Who should be paying—the taxpayer, the user, the consumer, or the industry?” We asked this because, in many instances, the taxpayers were subsidizing things that did not benefit them. And if you take the cost of services away from actual consumers and users, you promote overuse and devalue whatever it is that you’re doing.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Kumis. Se seuraava jakso on vielä hyytävämpää. Ja selvää on, että nykyisen hallituksen aikana Curley-ilmiö tulee vain lisääntymään. Ja valtion perse tuskin aukeaa vielä seuraavan neljän vuoden aikana sillä kiristysvaraa – ainakin hallituksen mielestä – vieläkin on. Jossain vaiheessa tällä menolla on pankrotti väistämättä edessä.

oravan pesän hävittäjä kirjoitti...

Pitkistä ajaoista terve. On niin että net ovat ottaneet kontrolliinsa nämä hiilijalottelut, moniseksuaalisuudet, lihansyönnit, aseenhankinnat ja polttomoottoriautot. Mie oon ihan mahottomassa kusessa. Ko se ponsse ei perkele toimi höyryllä ja mie ynnä pojat aateltiin pysyä siellä kaapissa vaan kun on tullu laitettua net vaimotkii, niin sitä tässä arvuutellaan etni kukkaan arvostatä kuinka paljon sitä sandaalisakkia pitää olla että on nokko? Kun kaikki on laitettu autosta lähtien että kielikurssi varmasti onnistuu ja sielläkään ei viititä käyä ko puuttuu se uus perssialaismatto. Itellä ei oo muuta ko velekaa, näläkää ja veroja ja suupielet suutasta valakosina, Ei miun maatani kukkaan puolusta, ei miun työtäni arvosta. Rait paraatia vaan pietään ja ollaan hössön tössön. Met perkele tulemma vermeinemme ja hakkaamma koko eduskunta talon puiston. Olokaa sitten mitä homooletetuja hyvänsä. Se nyrkki on tulossa ulos sieltä taskusta ja se on perkeleen iso nyrkki,

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, oravan pesän hävittäjä. Onhan se niin että jos vitutus olis palavaa polttoainetta niin moni tönö lämpiäisi ilmaiseksi.

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoitit: "Huomattavaa on että valtamedia ei uutisoinut asiasta käytännössä ollenkaan eikä siitä näy merkintää edes wikipediassa."
(Nimittäin siitä, että Suomen perustuslakiinkin lisättiin maininta, että Suomi on Euroopan unionin jäsen.)
Miltä Wikipedian sivulta katsoit?
Kyllä ainakin sivulla Suomen perustuslaki
(https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_perustuslaki)
on asiasta maininta. Tosin siinä ei sanota, minä päivänä asia käsiteltiin eduskunnassa, sen sijaan kyllä, että perustuslain muutos tuli voimaan 1. maaliskuuta 2012.
Ehkä maininta pitäisi lisätä johonkin muuhunkin Wikipedian artikkeliin, josta se vielä puuttuu, mutta mihin?

Anonyymi kirjoitti...

Kuten totesit, vuonna 2015 poistettiin viimeisetkin pajatsot käytöstä. Niin maissa, mutta kuten äskettäin itse totesin, Silja Linen laivoilla niitä on edelleenkin käytössä.

Mahtaakohan niiden poistuminen tälläkään kertaa olla lopullista?
Nehän poistettiin jo kerran aikaisemminkin, kun suomalaiset kolikot 1990-luvun alussa uudistettiin, mutta useita vuosia myöhemmin ne palautettiin käyttöön, teknisesti hieman modernisoituina mutta mahdollisimman tarkoin aikaisempien näköisinä. Mahtaako sama vielä toistuakin?

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...

Mikähän saatana siinä on, kun ei ole mennyt pari viime kommenttia läpi...? En usko näet Ykään sensorina.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano1:lle, Ano2:lle ja Terho Hämeenkorvelle & kiitos kommenteistanne.

Ano1: Meinasin sitä wikipedian vuosikalenteriosiota. Asiaa ei ole siinä ollenkaan. Jussi Halla-ahon ”Kreikka-causti” puolestaan on.

https://fi.wikipedia.org/wiki/2011

Ano2: Jaa, nähtäväksi jää. Joissain paikoissahan taitaa kyllä olla vielä nähtävyytenä niitä ikivanhoja 20 pennin jassoja. Ainakin Heurekassa joskus oli.

Terho: En ole koskaan sensuroinut ensimmäistäkään kommenttiasi joten nyt taitaa tämä blogger jostain syystä veetuilla. Harmi.

KLS kirjoitti...

Kiitos kun huomasit puutteen. Olen kyllä samaa mieltä siitä, että Suomen perustuslakiin vuonna 2011 tehdyt muutokset ovat sen verran merkittäviä, että niistä pitäisi tulla Wikipedian sivulla (https://fi.wikipedia.org/wiki/2011) olla edes jokin maininta. Tehtyjen muutosten merkittävyyttä lisää vielä se, että samassa yhteydessä perustuslakiin lisättiin myös säännökset kansalaisaloitteen tekemisestä ja käsittelystä, mitä tosin et lainkaan maininnut.
Joka tapauksessa olen nyt korjannut tämän puutteen. Lisäsin suomenkielisen Wikipedian vuotta 2001 käsittelevään artikkeliin ("vuosikalenteriin" maininnan asiasta, ei kuitenkaan syyskuun 13. päivän kohdalla (jolloin asiasta äänestettiin eduskunnassa) vaan marraskuun 4. päivän kohdalla (jolloin perustuslain muutos vahvistettiin ja minkä mukaisesti se on Suomen säädöskokoelmassa ja Finlexissäkin päivätty). Siis kohdassa, jossa se näkyy vielä nopeammin tästä linkistä: https://fi.wikipedia.org/wiki/2011#Marraskuu.

Maininnan muotoilusta voit toki olla eri mieltä. Ehkäpä se nykyisessä muodossaan painottaa kansalaisaloitteen mahdollisuutta liikaakin ja EU-asioita liian vähän. Mutta voihan sitä vielä muokatakin, kunhan sen sisältönä ovat faktat eivätkä muokkaajan omat mielipiteet.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, KLS ja kiitos lisäyksestä. Olisin käyttänyt itse tiukempaa sanamuotoa mutta en lähde ahnehtimaan.