perjantai 30. elokuuta 2019

KORPIN KERTOMAA


Elettiin näitä loppukesän ja alkusyksyn välisiä päiviä Huitsinnevadan Örnätjärvellä. Perskeleitten tontin puissa usein majaileva korppi katseli manttaalia sekä rakennuksia ja näki että saunan piisistä nousi sakea savu. Koska ilta oli vielä lämmin aukesi hetken päästä ovi ja ulos asteli Ykä. Korppi ei tietysti tiennyt sitä että Ylva oli vapaillaan sukuloimassa ja kun Ykälläkin oli vapaata eikä sen kummempia velvollisuuksia niin hän oli päättänyt pitää yllä miehisiä perinteitä ja viettää illan kalsarikännien merkeissä. Ykä sytytti voimasavuke Bostonin, laittoi pihapöydälle tölkin Tsuhnan Kostoa, pienen astian jossa oli jotain syötävää sekä pienen mustan laatikon jonka korppi tunnisti universaaliksi käännöskoneeksi. Jokohan se olisi… voisiko se…

Ykä räpläsi universaalia käännöskonetta ja tuumaili että vaikka tosimies ei tartte käyttöohjetta niin tään masiinan kanssa on parempi nöyrtyä ja opetella päivitykset etukäteen. Pääsee paljon helpommalla. Ootas nyt… tosta… ja tosta… juu, sit aves… passeriformes… corvidae… ja Corvus corax… sit vielä kalibrointi Pinnanmaan pituus- ja leveysasteille… noin… ja tuollahan se veikkonen oksalla istuskeleekin… kokeillaas…

Korppi näki kun Ykä otti kulauksen Tsuhnan Kostoa, heilautti kättään hymyillen ja puhui koneen kääntämänä täysin ymmärrettävää korppia. Se käännösmasiina oli näemmä päivitetty:

- Morjens, siivekäs naapuri. Et viittis tulla tekemään tuttavuutta? Mulla olis vähän palastakin tarjottavana.

Korppi ei epäröinyt vaan lennähti pihapöydälle tehden täydellisen laskun kaatamatta Ykän oluttölkkiä. Ykä jatkoi:

-Niin, olis ihan mukava tälleen paremminkin tutustua kun näin sopuisia naapureita ollaan jo pitkään oltu. Minä olen Ykä. Meillä ihmisillä on tapana kätellä mutta en tiedä kuinka se nyt oikein…

Korppi vastasi:

- Minä olen Kroo ja omasta puolestani on myös oikein mukavaa tavata näin rupatteluhetken merkeissä. Mitä tulee kättelyyn niin jos ojennatte etusormenne…

Ykä ojensi ja Kroo tarttui siihen toisen jalkansa kynsillä. Kelpo kädenpuristushan siitä tuli.

- Niin mulla olis tässä vähän naposteltavaa tarjottavana. Siinä kupissa on raakaa sikanautajauhelihaa jos maistuu.

Kroo nokkaisi muutaman nokallisen ja totesi pää kallellaan:

- Tämä onkin some serious gourmet shit. Meikä kun yleensä saa lihaa vain haaskalta. Täytyy nokkia varovasti ettei liikaa innostu ja poispilaannu. Minä kun olen kumminkin villieläin vaikka tässä naapurisovun merkeissä näin kovasti kesysti ollaankin.

- Joo, minä itsekin miellän että korppien kuuluu olla enempi free-lancereita. Noin yleensäkin täytyy todeta että minä olen kyllä jo pienestä pojasta ihaillut teitä korppeja. Te olette olleet aina semmosia uljaita erämaitten yksinäisiä kulkijoita. Ja valppaita sellaisia. Siitä asti kun metsässä aloin kulkea olen pannut merkille että korppi huomaa minut ilmasta ihan hemmetin etäältä, sanoo kevyet krookit ja kääntyy ympäri. Viisasta varovaisuutta. Vaikka enhän minä korppia olisi kumminkaan ampunut.

Kroo huokasi ja sanoi puolestaan:

- Hjuu… erän yksinäisiä lintujahan me… ainakin ollaan oltu… minä ja moni muu pidetään vielä perinnettä yllä mutta kyllä meilläkin se perkeleen kaupungistuminen alkaa vaikuttaa. Niin moni pakkaa sulkansa ja lentelee sinne ihmisten ilmoille. Kaupunkien liepeille. Niin kuin jotkut hemmetin toripulut, hemmetti.

- Niin joo, onhan esmes tuolla Huitsinnevadan osuuslahtaamon vieressä se lahtaamon jätealue. Siellä lentelee viidensadankin korpin parvia. Siellä ne sitten pyörivät kaatiksella sulassa sovussa varisten, harakoitten ja naakkojenkin seassa.

- Naakkojenkin…

Kroo sanoi sanan niin kuin olisi sylkäissyt pahanmakuisen räkäklimpin nokastaan.

- Niin kuin sinulle Ykä sanoin niin ei se velttoontuminen ole ollenkaan ja pelkästään teidän ihmisten ongelma. Kyllä se meitä korppejakin vaivaa. Mutta kun ihmisistä tuli puhe niin… hetkonen… mitäs…

Niin mies kuin korppi huomasivat että tontin kulmalle oli ilmestynyt rusakko puputtamaan ruohoa. Kroo kysäisi:

- Mielenkiinnosta kysyn että kääntääkö tuo masiina myös rusakkoa?

- Joo, ja olen minä noitten puolikesyjen piharusakkojen kanssa yrittänyt jutellakin mutta eihän hänestä mitään tule. Niitten ajattelun sisältö kun on vaan että puputipuputi ja eikun evästä naamariin. Jos pääsis juttelemaan jonkun syrjässä asuvan vanhan mettäjäniksen kanssa niin siinä vois tullakin jonkunlaista konversaatiota. Ne kun ovat fiksuja ja hassuttavat aika ovelasti ajokoiria jos tarve vaatii. Menevät ojia pitkin, eksyttävät ja houkuttelevat hurtat syysjäillekin. Tietävät että jää kestää jäniksen mutta ei koiraa kumminkaan. Nää piharusakot ovat puolestaan lähinnä mahalaukun liikuttamisjärjestelmiä mutta ne semmoset mettäjänikset ovat aika fiksuja. Ja luulisin sen pohjalta että rusakon ja mettäjäniksen kielet eroaa toisistaan varsin paljon.

- Epäilemättä eroaa. Niin kuin meillä linnuillakin. Periaatteessa korpit, varikset ja harakat ymmärtävät toisiaan, ainakin auttavasti. Tosin meidän korppien kieli on kyllä paljon monivivahteikkaampi. Niitten naakanräähkien kieli taas eroaa niin kuin teillä ihmisillä vaikka suomen ja viron kieli. Luulee ymmärtävänsä mutta ei ymmärtänyt kuitenkaan. Tosin me korpit ollaan käytetty naakkojen kanssa lähinnä nokkimakieltä.

- Nokkimakieltä? Onko se sama kuin meillä ihmisillä viittomakieli?

- Tavallaan. Tavallaan ei. Eli me tarjotaan naakoille nokkaa otsikkoon. Kyllä sillä viesti menee perille. Teillä ihmisillä se vastaava termi taitaa olla ”lentopallomaila”.

- Juu, kyllä me ihan samasta asiasta taidetaan puhua. Mutta sinä olit kysymässä jotain ihmisistä?

- Niin. Kun me korpit ymmärretään aika pitkälle ihmisten puhetta mutta ei pystytä tuottamaan itse sellaista. Minä olen monet kerrat kuunnellut kun sinä olet rupatellut vaimosi…

- Ylvan.

- Joo, ja sen kaverisi…

- Lötjösen.

- Juu, Ylvan ja Lötjösen kanssa. Ja minä olen kuulemani pohjalta tullut siihen johtopäätökseen että teillä ihmisillä on ongelma. Mitenkä minä sen tiivistäisin… joo, jos asiaa vertaa meihin lintuihin niin voisi ajatella tilannetta jossa vaikkapa leppälinnut, västäräkit, harmaasiepot, kirjosiepot ja niin edelleen perustaisivat liikkeen joka vaatii että heidän pesimisalueilleen istutetaan ihan hemmetisti käkiä. Siis käkiä jotka munivat edellämainittujen lintujen pesiin.

Ykä sytytti uuden voimasavuke Bostonin ja veti hiljaisena sekä selvästi mietteliäänä muutamat savut. Viisaana lintuna Kroo antoi Ykän tuumailla ja pisteli samalla nokkaansa taas annoksen jauhelihaa. Sitten Ykä tuumasi:

- Tiedäkkös, Kroo… te korpit olette tosi viisaita lintuja. Juuri noin meillä ihmisillä on tapahtumassa. Oli aika korpillisen hyvin tiivistetty.

- Mutta miksi ihmeessä? Haluavatko ihmiset tosiaan sellaista?

- Jotkut haluavat. Miksi? En oikein tiedä. Ehkä liian hyvin pärjääville ihmispopulaatioille tulee vaan jossain vaiheessa itsetuhovietti. Tai ehkä se on sittenkin vain idioottimainen muoti?

- Mitä tarkoittaa muoti?

- Kai sitä voi parhaiten kuvata joukkohysteriaksi johon sortuneet saavat nautintoa hysteriastaan eivätkä itse tajua olevansa hysterian tilassa. Joka tapauksessa se on jotain mitä ilman te korpit aivan varmasti pärjäätte.

Nyt Kroo oli puolestaan jonkun aikaa hiljaa ja Ykä viimeisteli sillä aikaa sekä voimasavukkeen että Tsuhnan Koston. Sitten Kroo totesi:

- Me ollaan muutaman tällaisen eräkorppikaverin kanssa aika ajoin rupateltu että kannattaiskos panna evoluutio korpeilla turbovaihteelle ja perustaa sivilisaatio. Niin kuin ihmisetkin ovat tehneet. Mutta kuulemani perusteella tulen siihen johtopäätökseen että eipä kannata. Eihän se oikeastaan olisi etenemistä vaan taantumista. Onhan tää korpin elämä aika ajoin raskasta niin kuin villieläimillä yleensäkin. Ruoka on aina hakusessa ja sen etsiminen on raskasta. Mutta tuon sivilisaation riskit taitaa olla suuremmat kuin mahdolliset hyödyt.

- Siinä olet oikeassa. Niin ihmisen kuin korpin kielellä. Mutta mun taitaa tarvita lähteä laittamaan kiukaaseen lisää klapeja. Pesä sammuu muuten.

- Ja minunkin pitää lähteä hoitelemaan näitä korpin afäärejä. Mutta kiitos tarjoilusta ja oli oikein mukavaa rupatella. Eiköhän me rupatella vielä jatkossakin?

- Totta kai. Sinä olet aina tervetullut pulisemaan.

Mies ja korppi suorittivat vielä sormen/kynsienpuristuksen läksiäisiksi. Kroo lehahti siivilleen ja poistui puuhilleen. Ykä löntysti sisälle, otti Tsuhnan Koston ja läksi saunaan jatkamaan kalsarikännejä. Sekä ihmis- että korppiuros olivat kovasti hyvillä mielin. Vaikka maailma oli mitä se oli niin olivathan hyvät naapurisuhteet sentään kullanarvoisia.29 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Julia Caesar kirjoitti niin viihdyttävän tekstin käen toiminnasta, että Dagens Nyheterin päätoimittaja Peter Wolodarski pillastui.

Peter Wolodarski, Dagens Nyheterin päätoimittaja: "Yksi Caesarin tuotannon rasistisimmista kronikoista on "Käen menetetty arvopohja". Ensi silmäyksellä se näyttää käsittelevän lintuja, erityisesti käkiä. Käydään läpi käkien ornitologisia toimia. Mutta kronikka on luettava asiayhteydessään osana Caesarin maahanmuuton vastaista kampanjaa."

Julia Caesar: "Sitä Peter Wolodarski ei tiedä, että ornitologia on ollut yksi tärkeimmistä kiinnostuksen kohteistani lapsesta saakka. Kronikassani ei ole ainuttakaan sanaa ihmisistä. Silti Peter Wolodarski onnistuu esittämään sen "osana Caesarin maahanmuuton vastaista kampanjaa". Se on erinomainen paranoian ilmentymä, jonka on oltava ainutlaatuista lajissaan. Ei voi vetää muuta johtopäätöstä kuin, että käki - itse asiasta tietämättä - on hirvittävän rasistinen lintu."

https://juliacaesar.blog/2019/05/14/min-mest-rasistiska-kronika-nagonsin-gokens-forlorade-vardegrund/

Johan

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Johan. Joo, tuo Julia Caesar (erittäin hyvä kirjoittaja) on ollut Ruotsin suvaitsevais-tiedostavaiston erityisen ajojahdin kohteena. Onneksi niillä ei sentään ole vielä täyttä tuomiovaltaa.

Anonyymi kirjoitti...

En ollut Julia Caesarista ennen kuullutkaan. Mutta tuskinpa Peter Woloidarskikaan oli täysin väärässä otaksuessaan, että tuon käkiä koskevan kirjoituksen yhtenä tarkoituksena oli arvostella, vain hieman peitellysti, EU:n ja erityisesti Ruotsin maahanmuuttopolitiikkaa. Sen paljastavat monet Julian käyttämät vertauskuvat. Vain yhden esimerkin mainitakseni: hän vertasi nuoren käen huutoa palosireeniin, mutta myös minareetista kaiutettavaan rukouskutsuun. Melko kaukaa haettu vertaus, ellei kirjoituksella ole mainittua tarkoitusta...

Rivien välistä luettava rinnastus on tietysti seuraava:
Käki = maahanmuuttajat, erityisesti Afrikasta ja Lähi-idästä tulevat;
Ne linnut jotka ruokkivat käenpoikasta kuin omaa poikastaan = poliitikot, jotka myöntyvät mihin vain, mitä maahanmuuttajat vaativatkin; ja
Peippo (bofink) ja uunilintu (lövsångare) = massamaahanmuuton arvostelijat, kuten Julia Caesar itse.
Kuten kirjoituksessa todetaan: monista muista linnuista poiketen nämä pystyvät kyllä tunnistamaan pesäänsä ilmestyneen vieraan munan. Ja sellaisen nähdessään ne hylkäävät koko pesän. Tämähän on kuin lintumaailman "white flight", vaikkei Julia tätä rinnastusta tehnytkään.
Peippo ja uunilintu, pikemminkin kuin käki, siis ovatkin "rasistisia" lintuja?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Ruotsinkieleni on ruosteessa joten en lähde spekuloimaan. Omassa kirjoituksessani oli kieltämättä selkeästi tunnistettavia vihakirjoituksen elementtejä. Jos yleensäkin pyrkii edes vähän ajattelemaan niin niiltä on vaikeaa välttyä.

KKi kirjoitti...

No nyt oli leppoisa tarina toiseksi viimeisen kotimaan liikenteessä kärsivän möhömahani iloksi, kiitos.

Noita muotejahan on "viisaalla ihmisellä" ollut. On pelätty happosateita, jääkautta, kuukautisia ja kuu-ukkoja. Eiköhän tämä ilmastonmuutoskin katoa samaan pelkojen historian tynnyriin. Viimeistään silloin kun Volvo hoksaa sähköautobisneksen huonoksi ja Greta ostaa katumaasturin.

Ekku kirjoitti...

Eläinsaduthan saa tulkita miten haluaa. Huono niistä kai on ketään käräjille haastaa vai mitä?
Joku voisi kirjoittaa sadun vaikka omaan pesäänsä paskantavista naarasleijonista.

Anonyymi kirjoitti...

"Mitenkä minä sen tiivistäisin… joo, jos asiaa vertaa meihin lintuihin niin voisi ajatella tilannetta jossa vaikkapa leppälinnut, västäräkit, harmaasiepot, kirjosiepot ja niin edelleen perustaisivat liikkeen joka vaatii että heidän pesimisalueilleen istutetaan ihan hemmetisti käkiä. Siis käkiä jotka munivat edellämainittujen lintujen pesiin."

Kroo taisi osua asian ytimeen kertanokkaisulla... Paitsi etteivät tervevaistoiset luontokappaleet päästäisi koskaan tuollaista tilannetta edes hypoteettiselle asteelle. Luonnosta vieraantunut urbaani-ihminen sitäkin valitettavammalla todennäköisyydellä. Ei mulla muuta, erästä x-ulkoministeriä siteeraten.

-J.Edgar-

Anonyymi kirjoitti...

Onkos Ykällä ollut palaverin aikaan nuha?
Meinaan korpin aromi on aika miehekäs taikka oikeesti raadokas.

Taannoin olimme vakiporukan kanssa kainuussa kalassa, mehtäämässä ja juop- eiku rentoutumassa ja porukan toppari nähdessään korpin loihe lausumaan, että toi olis täytettynä komee. Spotterini oitis tipautti ketoon onnettoman korpin. Noutaja nouti - ja ilme oli hauvelilla mainio. Viesti oli aika selvä: kaikkee saatanaa tekin ammutte.

Joo, ödööri oli komeempi kuin puolivuotiaassa hirvenraadossa, vesiruumiissa ja vanhassa ketunsyötissä (särkeä, 3 kk käynyttä) yhteensä. Jäi täyttämättä, vaikka toppari on kyllä aika karaistunut aromeihin, kärpänraatokin pääsee topattavaksi. Mut korppi oli likaa.

Keleen Tunarit, ihan turha laukaus. Vaan on ne sankarit siittä kuulleetkin, joka syksy ja taas kuulevat kunhan pääsemme korpeen...

Pyssymies

Becker kirjoitti...

Naapureiden kanssa täällä ei paljoa seurustella. Tervehditään kyllä aina kun nähdään ja joskus vaihdetaan pari kohteliaisuutta, mutta se on siinä. Suomessa ei taida olla tapana senkään vertaa paitsi mökillä jossapäin asuu normaaleja sivistyneitä suomalaisia.

Olettaisin kyllä että jos olisi tuollainen musta boxi, niin joidenkin tontilla vierailevien elikoiden kanssa olisi mukava haastella. Ainakin voisi valkohäntäpeuroille sanoa jotta jättävät emännän kukat syömättä. Kukat on nykyjään kasteltu sellaisella litkulla että eivät niitä syö peuratkaan. Kun ei ole sitä mustaa boxia.

Alati vaan jaksaa ihmetyttää tuo into vieraslajien ns. kotouttamiseen, ruotsissa integration på svenska. Siitähän ei kaikista yrityksiistä tunnu tulevan yhtään mitään. Eikä koskaan tulekkaan yhtään mitään sillä muslimeilla ei ole pienintäkään aikomusta ns. kotoutua. Islam ei kotoudu kritillisen systeemin moraaliin eikä tapoihin. Tämän he itsekkin ovat tehneet selväksi ja se lukee koraanissa. Mutta oppi ei mene perille. Työelämässäkin muslimit ovat hankalia, sillä kristinuskoisen työkaverin tai pomon neuvoja on vastenmielistä sisäistää, sillä olemmehan jopa sikoihin verrattavaa alempaa rotua. Rahat he ottavat vastaan mielellään sillä koraanikin opettaa että se ei ole avustusta vaan kristinuskovaisten maksamaa veroa.
Tämä tyhjänpäiväinen kotouttaminen maksaa meille satoja miljoonia, ja muslimeja naurattaa kun he jossain luokkahuoneessa lauleskelevat lastenloruja suomenkielellä ja sitten poistuvat kylille kuolaamaan naispuolista kantaväestöä.

Iranilaiset ovat noin yleisesti ottaen eri porukkaa. Hehän ovat indoeuroppalaisia, eivätkä siis arabeja, eivätkä myöskään islaminuskoisia. Jostain kumman syystä he möhlivät ja nyt ovat nyt sitten imaamien ikeen alla. Persialaiset työkaverit ovat olleet todella aivan toista maata. Mutta joutuvat esittämään muslimeja ulkomailla ollessaan jotta suku ei kärsisi kotimaassa. Ilmiantajia kun riittää joka lähtöön.

Qroquius Kad kirjoitti...

Keskustelu korpin kanssa on ollut kiehtova ajatus aiemminkin. Teillä se sujui kuitenkin paljon paremmassa hengessä kuin tällä kaksikolla:

https://fi.wikisource.org/wiki/Korppi

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys KKi:lle, Ekulle, J.Edgarille, Pyssymiehelle, Beckerille ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

KKi: Kiitos sinullekin. Leppoisempia tarinoita huvittaa aina välillä kirjoittaa. Toinen samanlainen tulee varmaan lähiaikoina. Mutta totta tuo mitä muodista puhut. Mietin vaan että mitä ilmastohysterian jälkeen tulee sitten tilalle. Silloin kun Greta ajelee sillä katumaasturillaan.

Ekku: Noita tulkitsijoitahan riittää. Varsinkin siellä missä sitä piilevää äärioikeistoa etsitään.

J.Edgar: Joo, kyllä villieläin puolustaa reviiriään. Eikä tunne tiedostavaa muotia.

Pyssymies: Metsästyskoirat osaavat muutenkin hyvin osuvasti tehdä isännälle selväksi jos homma meni vituralleen. Vaan tarinan opetus lienee se, ettei korppia kannata ampua edes koristeeksi.

Becker: Meillä naapurit ovat näköetäisyyden ulkopuolella mutta ihan hyvin juttuun tullaan, joskaan toistemme luona ei pahemmin kyläillä. Tuossa vieraslajihommassa olet täysin oikeassa ja sen ydinhän on siinä että suvaitsevais-tiedostavaisto pitää yllä ikiomaa mielikuvaansa aivan länsimaisesta islamista ja siitä että islamilaiset ovat tosiasiassa ihan samanlaisia lällydemareita kuin mekin. Persialaisethan ovat olleet alun perin zarahustralaisia. Shaahin aikaan islam pysyi täysin aisoissa mutta sitten vuonna 1979 se paska lensi urakalla tuulettimeen.

Qroquius Kad: Joo, korppiahan on pidetty myös tuonen tuojana ja pahan merkkinä ja vaikka minkälaisena. Minusta se vaan on jotenkin uljas lintu.

Anonyymi kirjoitti...

Korppi on korvessa kulkeissa mainio tiedustelija. Kunhan kuuntelee saa tiedon kaukaa näköpiirin ulkopuolelta. Merkkaa muut kulkijat. Kunhan kuuntelee, oppii tietämään mikä kulkee, ihminen, ruokatarjoilija - karhu, kettu tms. Tuore raato herättää useammankin korpin innostuksen. Ken kulkee ja kuulee oppii.

Toinen etevä kaveri on närhi, kunhan oppii kielen. Maassa kulkeva elukka - kettu, koita, hirvi, ihminen. Ilmassa kulkija saa eri merkkiäänen , haukka ja pöllö saa erilaisen metakan kuin vaikka teeri tai rastas.

Rastaat ja tiaset merkkaa kans hienosti.

Kun kulkee ja kuulee, eikä metelöi, oppii.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pyssymies. Joo, ja lisäisin listalle tuolla pohjoisempana mainion kuukkelin. Tosin se ei ole tiedustelija vaan jälkivarmistaja. Saattaa pyrähdellä porukan perässä vaikka kuinka pitkään ja täysin pelottomana lintuna käy nappaamassa nuotiotulilta eväät.

Qroquius Kad kirjoitti...

Näin ne urbaanioletetut osaavat keksiä jopa kuukkelille ikioman merkityksensä, josta alkuperäistä on aika vaikea tunnistaa:

https://duunitori.fi/tyoelama/toimistokuukkeli

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Kieltämättä tuo oli aika osuva. Omat hommat ei ole varsinaisesti toimistotyötä mutta tunnistan kyllä ihmistyypin.

Joppos123 kirjoitti...

Tervehdys koko nuivan ja pimeän puolen joukolle täältä Kroatian saaristosta. Täällä ei käenpojat kuku.
Koskahan EU Antti "Rokka" Rinne kärkitaistelijana hyökkää tämän valtion kimppuun?
Nämä kuitenkin pitävät tulppaa tonne Bosnian suuntaan missä olisi muutama kymmenentuhatta muslimia kärkkymässä juhlapaikkaa, nuoria jätkiä kaikki.
Olisi siis luvassa paljon uusia kokkaus- ja pelihetkiä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Joppos123 ja oikein mukavaa reissua sinne. Siellä tehdään se, minkä meidän nilkit tietoisesti haluaa jättää tekemättä.

Qroquius Kad kirjoitti...

Nyt kun veli Joppos vaikuttaa tuolla päin Eurooppaa, tuli mieleeni velipoikani kertomus minulle hänen sielläpäin vuosituhannen alussa liikkuneen ystävänsä hänelle kertomasta:

hän oli kertonut, että paikallisilla ja molemminpuolin oikeanlaisilla rekisterikilvillä valtionrajan ylitys hoituu pelkällä rajamiesten kädenheilautuksella;
asenne kuulemma oli, että samaa valtiotahan tässä todellisuudessa ollaan.

Kuvaus kuulostaisi minusta Serbian ja Bosnian Serbitasavallan väliseltä suhteelta.
Aivan mielenkiinnosta haluaisin kysyä nyt veli Jopposilta, onko Kroatiassa havaittavissa samanlaista asennetta Kroatian tasavallan ja Bosnian kroaattialueiden rajan suhteen?

Becker kirjoitti...

NettiHesarissa on otsikko jossa joku pohjanmaalaistaustainen Isis-terroristin naisoletettu Heli selittää että "Allah on luvannut lopulta muslimeille voiton."
Ei siihen mitään allahia tarvita. Riittää kun on tarpeeksi sosiaalidemokraatteja ja muita imbessiilejä johtavissa asemissa niin kyllä ne taatusti voiton saavat.

Muslimien voitto ei tiedä hyvää millekkään eläinlajille oli sitten kyseessä korppi tai kuukkeli. Vai onko joku joskus törmännyt eläinrakkaaseen muslimiin. Minä en ainakaan.
Joppos123:lle täältäkin mukavat reissut.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Qroquius Kadille ja Beckerille & kiitos kommenteistanne.

Qroquius Kad: Viesti välitetty. Tuo kyseinen Jugoslaviahan on yksi malliesimerkki siitä mitä ns. monikulttuurisuus saa aikaiseksi vaikka osapuolet eivät ole kulttuurisesti edes kovin kaukana toisistaan.

Becker: Joo. Sopivassa asemassa oleva demari vastaa tuhovoimaltaan moottoroitua jalkaväkidivisioonaa. Tämä ruotsalaisen arkkidemari Löfvénin tuore parturipläjäys kuuluu sarjaan eeppiset esitykset:

https://pt-media.org/2019/09/01/lofvenin-salainen-ase-jengiampumisiin-ala-kayta-pimeaa-parturia/

Muslimien eläinrakkaudesta hyvä esimerkki ovat nämä eid-bileet. Ja muslimeille koirakin on saastainen eläin.

Qroquius Kad kirjoitti...

Muutamankin kerran olen pohtinut, miten eräässä lounaiseurooppalaisessa valtiossa voi olla suunnattomana kansanhuvina härän rääkkäminen hitaasti hengiltä.

Sitten tuli tietoon tämä:

https://www.youtube.com/watch?v=Lyjntu-J5cI

eli espanjanvinttikoirien käsittämättömän sadistinen kohtelu.

Onko tuo eurooppalaista? Onhan kreikkalaista kulttuuria edeltäneessä minolaisessa kulttuurissa ollut monenmoisia härkärituaaleja, mutta tietääkseni ei rääkkäämistä?
Ovatko espanjalaiset kehittäneet omasta päästään härkärääkkäystaistelunsa?
Saati nuo koirankuristukset?

Missä päin Eurooppaa tuollaista käyttäytymistä esiintyy? Eipä tule äkkiä mieleen!
Eläinten rääkkäys on sen sijaan varsin ominaista arabikulttuurille, joka ehti terrorisoida Espanjan aluetta vuosisatoja.

Mutta koska islam ei liity millään tavalla koskaan mihinkään,

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. En minä ymmärrä härkätaistelujakaan mutta tuo oli uutta. Pistää aika hiljaiseksi. En tiedä mistä tapa on peräisin mutta sairasta ja sadistista.

Joppos123 kirjoitti...

En tiedä miten paikallisilla noi rajamuodollisuudet menevät mutta viimeksi kun menin Kroatian puolelta Bosnian Mostariin niin kesti melkein tunnin. Ei niillä siellä mikään kiire ollut, liekkö ihan vittuillessaan odotuttivat.
Kosovon ja Serbian välillä ei ole virallista rajaa vaan ABL elikkä 1999 pimeässä teltassa isolla tussilla vedetty tulitaukolinja.
Käytännössä se on kuitenkin raja jonka ylittämiseen tarvitaan lupa tai voi tulla pipi.
Siellä on 4 virallista ylityspaikkaa jotka on nimetty Gate 1-4.
Syyni on aika tiukkaa niillä asemilla paitsi jos satut ajelemaan KFOR:n tunnuksilla.
Yksi näistä asemista on Kosovon serbialueella eli Mitrovitsasta pohjoiseen.
Siellä jos ajelee Kosovon kilvissä niin auto saattaa palaa tai saada luodista.
Jengi vaihtaa Serbian kilvet ennen Mitroa ja takaisin tullessa Kosovon kilvet heti mitron jälkeen.
Muutoinkin mitro on aika mielenkiintoinen paikka, sinne on keskelle tietä pystytetty sellainen parikymmentä metrinen risti merkiksi siitä, että islam on pysähtynyt siihen.
Siellä liputetaan avoimesti Serbian lipulla ja Kosovon lipulla pyyhitään berberiä.
Siellä on vähän väliä mellakoita ja Serbinationalistien tarkka-ampujia, sakemannit ovat muutaman kerran saanut osumaa ja ovat siitä syystä perustaneet erityisen anti sniper porukan joka ainakin 2012 mellakoissa sai muutaman vastapuolen häiskän vaihtamaan hiippakuntaa.
Kroatia on mukava, rauhallinen ja turvallinen mesta mitä nyt rajaseudulla on vielä aika paljon raivaamattomia miinakenttiä ja sirotteita eli pitää olla tarkkana mihin menee kuseksimaan.
Meikäläisen alan miehiä täällä arvostetaan, itselläni on repussa etunimi,,suomenlippu ja veriryhmä näkyvissä ja kyllähän miesväki täällä tietää mistä on kysymys.
Aika moni on tullut turisemaan niitä näitä ja ottamaan pikkuoluen seuraksi, onneksi NATO ei näitä kurittanut.
Mutta kelit on hyvät samoin sapuska ja olut kylmää.
Täytynee vetää rasvat nahkaan ja häipyä Adrianmeren syleilyyn polskimaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Joppos123 ja kiitos tietoiskusta joka itse asiassa sisälsi enemmän infoa kuin Ylen pitkät jaaritukset. Älä polta nahkaasi ja muista nestetasapaino.

Joppos123 kirjoitti...

Sen verran vielä tietoiskua, että tuo teennäinen ABL mikä todellakin vedettiin pimeässä teltassa aikas isolla tussilla oli melkoinen virhe ja aiheuttaa ongelmia edelleen.
Siinä saattoi tussi jakaa kylän kahtia tai mummon mökki ja perunamaa jäi eripuolille linjaa.
Olen ollut setvimässä näitä idioottimaisuuksia molemmin puolin linjaa ja Serbeillä on silleen ryssänverta, että nehän osasi olla aika hankalia näissä kuvioissa.
Toki pitää myöntää, että syy oli NATO:n ei Serebeillä ollut tulitaukosopimuksessa mitään sanan sijaa vaan ehdot nakattiin eteen periaatteella joko hyväksytte tai NATO lisää vettä eli pommeja myllyyn.
Kosovoon ja Serbiaaan kaadettiin tolkuton määrä erityisesti sirotteita ja aika moni raivaaja on siellä kohdannut sen viimeisen rastin.
Nykyään varsinkin Serbit käyttävät raivaamisessa ulkomaisia siviilifirmoja, Sveitsiläisiä on aika paljon.
On niitäkin siellä sillointällöin posahdellut kappaleiksi, ei sirotteista vaan sekaan kylvetyistä rautapommeista.
Eräänkin kerran joutunut käymään varsinkin Serbian puolella toteamassa tapahtuneen ja kovin isoa arkkua ei niille vainajille ole tarvinnut kustantaa.
Ahtisaari on muuten serbiassa kirosana.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Joppos123 ja kiitos lisätiedosta.

Tuumailija kirjoitti...

Sieltä se odottamani Korppi-tarina tuli! Doomo arigatoo, Yrjö-san! Täällä Jaappanissakin korpit aina välillä raakkuvat tässä lähellä omalla, suomalaisista korpeista erottuvalla murteellaan. Elävät lähimetsässä, mutta tulevat välillä tähän talojen ympäristöön pällistelemään. Näyttää komealta aina kun näkee niiden lentävän. Yksi niistä oli melko rohkea kun lähestyin tuossa pihamaalla, lähti lentoon vasta kun olin parin-kolmen metrin päässä.

Täällä ei kovin herkästi haluta ottaa matuja. Töihin toki, ja sekin rajoitetusti. Parille kollegalle olen tässä kertonut miten huonossa jamassa Länsi-Eurooppa on, vaikka näennäisesti vauraita maita vielä ovatkin. Kollegani ovat ihmeissään, sillä eipä heille näitä tietoja mistään tihku. Kun kaivoin rikostilastoja Euroopasta, he olivat järkyttyneitä miten vaarallista Ruotsissa, Ranskassa ja Iso-Britanniassa onkaan. Länsimainen poliittisen korrektiuden ilmapiiri aiheutti työkavereilleni päänpyörittelyä, samoin kuin sananvapauden heikentynyt tila ja poliittiset pidätykset. Teen siis osaltani tätä pientä "myyräntyötä" kertomalla totuuden.

Anonyymi kirjoitti...

Serbiasta tuli mieleen, 1900 luvun tappavin ideologia ei ole kommunismi, natsismi, fasismi islam tai edes sosialidemokratia. Tappavin ismi on panslavismi.

Serbia yleisesikunnan tiedustelupalvelu rahoitti ja aseisti Gavrilo Principin. Ja KuK:n arkkihertttuan murha aiheutti Itävalta-Unkarin ja Serbian sodan. Nikolai viimeinen sekosi kahakkaan ja sai kyllä sittemmin ansionsa mukaan.

Siis Serbia ja Venäjä sikailivat, ranska peesasi ja britit tunki haaskalle - sotaan syylliseksi tuomittiin Saksa. Reilu peli.

Ranska sekosi jälkiselvittelyihin ja esti serbien rankaisun - serbia palkittiin unkarin ja itävallan alueilla. Turkki oli saksan puolella ja menetti lähi-idän. Toisaalta lahtasi armenialaiset eikä ketään kiinnostanut, muuan Adolf H. pani merkille hiljaisuuden.

No, Wienin piirityksen aikaan ranska soti Itävaltaa vastaan. Jan Sobieski ja siivekkäät husaarit turkkia vastaan. Deja vu...

Balkan on aika sotku. Suurta suomalaista ajatelijaa lainaten: kaikki bosnian tsekit pitäis tappaa...

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Tuumailijalle ja Pyssymiehelle & kiitos kommenteistanne.

Tuumailija: Tokihan korppikin tarinansa ansaitsee. Ja Japani on mnessa suhteessa fiksumpi maa kuin Suomi.

Pyssymies: En osaa sanoa mikä ideologia tuhoisin on. Sen puolestani osaan – ykkösrähinäänkin viitaten – että sotaan syyllinen selvitetään vasta sitten kun sodan voittaja on selvillä. Oikeus seuraa voittajan miekkaa.