keskiviikko 21. helmikuuta 2024

KÄPPÄUKOT JA ARSENAALI

Elettiinpä ennenkin… eiku nyt siis elettiin ihan näitä päiviä Huitsinnevadan Örnätjärvellä jossa muuan grillikodan savupiipusta ryntäsi taas kertaalleen ilmoille säälimättä ja häpeämättä hyökkäävä pienhiukkasten armeija joka tuhosi julmasti Aasian ilmastoa ja hukutti Tyynenmeren saaret. Oli se niin nimbali gauhiaa se, se suomalainen savu. Vihasavua, piru vie. Kodassa viettivät löylytaukoa setärumat™ käppäukot Perskeleen Ykä ja Lötjösen Eelis jotka olivat olleet koko päivän Huitsinnevadassa valmistelemassa kirnuun pieremisen SM-kisoja. Lötjönen lisäsi tuleen lisää puuta, Ykä aukaisi samalla Tsuhnan Koston ja totesi:

- Onhan tästä tietysti puhuttu ennenkin mutta muistanpa kuinka Länsi-Euroopassa ja erityisesti Ruotsissa naureskeltiin Suomelle, kun se oli ylläpitänyt ison reserviläisarmeijan, ison tykistön ja muutenkin pitänyt puolustuksensa suht ajan tasalla. Eivät muuten naureskele enää.

Lötjönen aukaisi oman Tsuhnan Kostonsa ja vastasi:

- Joo, kas kun siellähän ajateltiin että hittoako sillä armeijalla tekee kun maailmaanhan syttyi rauha. Mutta se, että Suomi on varustautunut on ollut tuplasti viisasta koska lähiaikoina siihen varustautumiseen saattaa tulla toppi. Tai ainakin paha hidaste.

- Niinpä saattaa. Kas kun NATO:n länsieurooppalainen siipi laski armeijansa ja varustustilansa siihen luurankotilaan että niillä armeijoilla muutaman päivän sotimisen jälkeen aletaan heitellä käpyjä. Samalla kun ajateltiin että ulkoistetaan puolustus jenkeille kokonaan. Ja nyt kun sielläkin on alettu tajuta, että ei se armeija sittenkään ihan turha olekaan eivätkä jenkitkään siedä asiantilaa loputtomiin, niin siellä aletaan varustautua myös.

- Mikä tahtoo sanoa, että aseistusta on ostettava. Kun lähes nollasta aletaan rakentaa taas toimivaa. Ja silloin asemarkkinoilla alkaa todellakin myyjän markkinat. Jossa Suomi on vaan yksi jonottaja.

Ykä sytytti voimasavuke Bostonin ja nyökkäsi samalla:

- Veikkaanpa että esmes Israel ja Etelä-Korea, joilla on iso aseteollisuus ovat jo valmistautuneet siihen että pian aletaan käymään kauppaa ihan urakalla ja tienataan vielä enemmän urakalla. Niin joo, onhan se Puola esmes tehnyt jo erittäin suuria asetilauksia. Muutenkin taitaa olla ajan pyörä pyörähtänyt niin että nykyinen Puolan armeija pyyhkisi halutessaan saksalaisilla lattiaa. Saksalaisten onneksi Puola varustautuu ihan toiseen suuntaan. Mutta yhtä kaikki, kun useampi valtio alkaa varustaa armeijaansa uudestaan niin aseistuksen tilaajien jono on pitkä. Varsinkin kun nykyaikaisia aseita ei sorvailla nyrkkipajoissa siihen tahtiin kuin kakkosrähinässä.

Lötjönen sytytti oman voimasavukkeensa ja jatkoi asiasta:

- Vaan eihän siitä ole kovinkaan kauan kun Suomessa yritettiin samaa kuin Länsi-Euroopassa. Ja jonkun verran onnistuttiinkin. Reservi pieneni, varuskuntia vähennettiin ja kalustokin väheni. Joku kokoomuspoliitikko – ettei muuten ollut itse Stubb – selitti asiaa nollaselityksellä niin että ”kun paita on kireämpi, niin lihakset näkyvät paremmin”. Tosin ei siinä mitään paitaa kiristetty vaan vähennettiin nimenomaan niitä lihaksia. Onneksi ei sentään Ruotsin malliin. Siellä ollaan nyt sormi suussa.

Ykä sneppasi voimasavukkeen jämän tuleen, lisäsi puita ja tuumasi sitten:

- Noin yleensä ottaen länsimaissa elettiin kylmän sodan jälkeen aika pitkälle sitä ykkösrähinän jälkeisen ajan toisintoa. Eli kuviteltiin että sota on so last millenium. Ei sitä enää syty. Nyt on herätty ajatukseen että saattaahan se piru vie sittenkin syttyä. Toivottavasti sentään ei tule sitä lännen ja Venäjän välistä kahinaa. Kas kun sitä arsenaalia saatetaan tarvita ja itse asiassa aivan varmasti vielä tarvitaankin ihan täällä Euroopassa.

- Jep. Kun islamilaisten määrä kasvaa tarpeeksi suureksi ja niiden röyhkeys lisääntyy sitä myötä niin ne yrittävät ottaa täydellisen vallan. Ja siinä ei sitten neuvottelulla eikä edes puhejudolla selvitä.

- Eli tiivistettynä: Si vis pacem, para bellum. Ja pian. Ennen kuin toiset ehtii ensin.

- Jep. Ja eiköhän meidän välittömänä ohjenuorana ole että si vis pacem, para löyly.

- Näin tapahtukoon.


11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ykä voisi varoittaa vähän ennen kuin lataa tekstiä, josta lukija meinaa kuolla nauruun. Tämänkin ensimmäinen kappale oli juuri sitä, mutta toisaalta, miten mukavaa onkin aloittaa päivä nauramalla oikein makeasti!

Aihe ei sen sijaan naurattanut, mutta ehkä meillä sentään jotakin on tehty oikein ja Pekka ja muut tytöt eivät ehtineet sentään armeijaa lopettaa. Jos verrataan tilannetta edellisiin sotiin, kuinka vahva puolustustahto ja fyysinen kunto meillä on tänä päivänä asekuntoisilla miehillä?

Teemu Keskisarja lopettaa monesti puheensa sanoihin:"Elettiinpä ennenkin ja aina on notkosta noustu". Vieläkö noustaisi, jos idän karhu nostaisi kämmentä ja löisi?

Rouva Ano

Anonyymi kirjoitti...

Rouva Ano miettii, että vieläkö noustaisiin notkosta. Uskoisin että noustaan jos ja kun tiukka paikka tulee, muunlaisesta puheesta ja uhoamisesta huolimatta.
Ja tosiaankin, eräs puolustusvoimien lopettaja halusi äskettäin ko. puljun ylipäälliköksi. Joillain ei ole häpyä ollenkaan.
Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

Varautuminen on viisasta ja puolustuksen ylläpito samoin. Kunhan pidetään se raja mielessä ettei mennä hyökkäyssotiin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Rouva Anolle, Huru-ukolle ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Rouva Ano & Huru-ukko: Omasta inttiajastani on jo vuosikymmeniä mutta ainakin Joppos123:n mukaan varusmiesaines on kuitenkin varsin hyvää. Tietysti sotavaltio raakkaa jo etukäteen ne, jotka kuuluukin raakata. Ja sinänsä – onneksi – se idän karhu ei ole läheskään siinä kunnossa kuin Neuvostoliiton aikaan.

Ano: En usko että Suomessa kovinkaan moni kaipailee hyökkäyssotia.

Joppos123 kirjoitti...

Nykypäivän varusmiehet ovat varmasti paremmin koulutettuja ja aloitekykyisempiä kuin vieläpä 30 vuotta sitten ja aloitekykyisyyttä pyritään vahvistamaan. Ryssällä ei aloitekyvystä palkita.
Fyysinen kunto on heikompi kuin ennen mutta se korjautuu sodassa ihan itsestään mutta se koulustustausta ei.
Sodankäynti on koko ajan teknisempää ja se taas suosii hyvän koukutustaustan omaavia sotilaita.
Ryssä luottaa lukutaidottomiin vähemmistökansoihin tai vankeihin joita voi ajaa teuraaksi vaikka miljoonia.
Nytkin taktiikana on ampua 4 kuukauden tulivalmistelu ja sitten laitetaan massat liikkeelle, tappioista välittämättä.
Sellaiseen sodankäyntiin ei Suomella olisi varaa kuten ei näytä olevan Ukrainallakaan.
Ukrainan heikkous on edelleen käydä sotaa ryssän tavoin.
Ei länsiaseet muuta tilannetta jos taktiikka on kuralla.
Aika vanhaa porukkaa näyttäisi olevan sekä ryssän että Ukrainan riveissä. Menee tukitehtävissä tai vaikkapa tykistössä muutta liikkuvassa sodankäynnissä tulee ongelmia.

QroquiusKad kirjoitti...

Onhan meillä sellaisiakin, joiden mielestä Suomi on mukana Ukrainan hyökkäyssodassa;
siinä jossa sotahullu NATO-Ukraina hykkää hullunraivolla pienen rauhantahtoisen Rauhanvaltion kimmppuun.
Pieni rauhantahtoinen Rauhanvaltio itkee hädästä sotahullun natohullun NATO-Ukrainan hyökkäyksessä yrittäen epätoivoisesti puolustautua.
Ja natohullu Sota-Sauli on tämän hyökkäyssodan pääarkkitehtejä.

Katso vaikka UMV:sta.

J kirjoitti...

http://jpoli.blogspot.com/2024/02/suolet-valuu-ulos.html

Anonyymi kirjoitti...

omalta osaltani reservi on ikärajan puolesta jo taakse jäänyttä elämää. En edes uskalla arvioida, kuinka itseäni nuoremmat sukupolvet puolustukseen liittyvät asiat näkevät. Sen verran on asioita tullut seurattua, että viimeistään vuosituhannen vaihteessa tulin siihen tulokseen, että kelvollisia joukkoja on korkeintaan pataljoonan verran per ikäluokka.
Jokainen tietysti mietti myös omat motivaattorinsa - enää eivät koti, uskonto ja isänmaa elähdytä samalla tavalla kuin joskus aiemmin - silloinkin ne olivat useimmille lähinnä korulauseita ja velvollisuudentunto piti puolustustahtoa yllä.
Ehkä tahtoa ja taitoakin voi nykyäänkin löytyä, vaikka tunnelma onkin alikersantti Lahtista mukaillen - Anna mulle voimaa puolustaa maahanmuuttajan kelamassia.
Ikävä on aikoja, jolloin ulkopolitiikan päämäärinä olivat Suomen pitäminen suurvaltaristiriitojen ulkopuolella ja kriisien pitäminen Suomen rajojen ulkopuolella.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Joppos123:lle, Qroquius Kadille, J:lle ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Joppos123: Kiitos lisäyksestä. Samoja huomioita Ukrainasta. Ongelma tuolla on tietysti myös se, että maasto on tasaista shakkilautaa.

Qroquius Kad: En käytä UMV:tä minkäänlaisena lähdeaineistona.

J: En tiedä mistä kyseinen Jpoli tuon postaukseensa löysi mutta ei ainakaan tästä blogista. Vaan saahan sitä ihminen mielikuvitustaan käyttää.

Ano: En näe asiaa aivan noin mutta sitä maahanmuuttajan kelamassia en minäkään hyväksy.

QroquiusKad kirjoitti...

Totta puhuen en tiedä mitä UMV:ssä asiasta julistetaan, mutta todenäköisesti se on juuri tuota samaa.
Asiallisesti ottaen useammilla UMV:tä tasokkaammilla foorumeilla on ollut luettavissa Kaikuja Menneisyydestä;
surraan kovasti tätä nykyistä hirveää militarismia ja peräänkuulutetaan rauhanrakentajia.

Se rauha tarkoittaa näissä yhteyksissä aina sitä wanhaa hywää Rauhanvaltion rauhaa, jota Rauhanarmeija suojeli Rauhanvallilla rauhanpanssareillaan rauhankynttilöiden loistaessa taustalla.

Tätä taustaa vasten aina kun mainitaan Suomi ja hyökkäyssota samassa yhteydessä, minulla aukeaa heti tämä mainitsemani yhteys.
Samoin näyttää käyneen tuolle Jpolille, mutta päinvastaiseen suuntaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. UMV:n edeltävä MV oli itse asiassa erinomainen tiedonlähde. Ja siksi valtakoneisto halusi siitä eroon. Tuota Jpolin postausta en ymmärtänyt. Se oli ihan puhdasta mielikuvitusta. Laitettuna minun sanomaksi. En tiedä, mitä pahaa olen hänelle tehnyt.