torstai 11. tammikuuta 2018

KALJUPÄISIÄ UUTISHAVAINTOJA OSA LXXXIX

Laitetaanpa alkuun kuva punapäänarskusta:


Ja palataan tähän vesilintuun hieman myöhemmin. Siirrytään sitä odotellessa ensimmäiseen kaljupäiseen uutishavaintoon.

1. Muutos?

Niin kuin hyvin tiedetään on Suomessa menossa presidentinvaalikampanja. Presidentin valtaa on tosin reippaasti kavennettu ja istuvan presidentin suosio on ainakin gallupeissa liki pohjoiskorealaisissa lukemissa joten varsinaista jännitysmomenttia ei kyseisissä vaaleissa ole. Siitä huolimatta maan äitioletettu evp. eli Tarja Halonen päätti ottaa kyseisiin vaaleihin kantaa ja se saa hotellin respan hieman takertumaan yksityiskohtiin niin kuin meillä vihakirjoittajilla pahana tapana joskus on. Halonenhan tukee sekä demariutopistisen puolueen ehdokkaan Tuula Haataisen että vasemmistoutopistisen liiton ehdokkaan Merja Kyllösen vaalikampanjaa:

Iltalehti tiedusteli Haloselta tilaisuuden alussa, halusiko hän tulla vauhdittamaan läsnäolollaan Haataisen ja Kyllösen vaalikampanjoita.

- Joo, hyvää asiaa. He edustavat sellaista muutosvoimaa ja tietysti naisten mukaantulo on tavattoman tärkeätä, Halonen vastasi.

Halosen mukaan muut ehdokkaat ovat tuoneet vaaleissa esille ”kovin vähän muutosnäkymää”.

Ja tämä lausuma pistää hotellin respassa miettimään, että mitä se on se muutos, jota Halonen peräänkuuluttaa? Ajatusta helpottamaan tarttee varmaankin fundeerata, että millä lailla Suomi on muuttunut vuodesta 2000 eli siitä hetkestä kun Halonen aloitti jo onneksi päättyneen presidenttikautensa. Näin äkkiseltään tulisi mieleen seuraavaa:

- Suomen kehitysmaalainen vähemmistö on moninkertaistunut ja se lisääntyy entisestään sekä ihan luonnonmenetelmällä että siksi että kyseisen vähemmistön jatkuvasta lisäämisestä on tehty kyseenalaistamaton itseisarvo.

- Kyseinen kehitysmaalainen vähemmistö elää pääosin kantasuomalaisten elättämänä eikä muutosta ole näkyvissä niin Suomessa kuin muuallakaan Euroopassa. Heidän automaattinen elatuksensa on keskustelun ja ennen kaikkea arvostelun ulkopuolella samaan aikaan kun kantasuomalaisten elämää vaikeutetaan pala palalta.

- Kyseinen kehitysmaalainen vähemmistö tehtailee väkilukuunsa nähden valtavan määrän niin väkivalta- kuin seksuaalirikoksia. Nämä rikokset eivät ”muuttuneessa” Suomessa ole ongelma, sen sijaan ongelma ovat ne ihmiset jotka tätä muutosta arvostelevat. Heitä tutkimaan onkin palkattu erillinen poliittinen poliisi, josta vuonna 2000 saatettiin tiedostavissa piireissä vain haaveilla.

- Feministien ja erityisesti äärisellaisten (onko muita itse asiassa enää olemassakaan) henkisestä pipistä on tullut eräänlainen eduskunnan ylähuone eli jos yksikin feministi saa henkisen pipin jostakin, asia saa kohtuuttoman huomion ja henkisen pipin korjaustoimenpiteitä aletaan muokata kaikille pakolliseksi normiksi. Tämä koskee myös todellisen tai oletetun rasismin myötä koetusta henkisestä pipistä. ”Muuttuneessa” Suomessa oikean ihmisen oikea tunne menee faktojen, fysiikan lakien ja biologian ohi. Niinpä ”muuttuneessa” Suomessa uutisoidaan suurella innolla että henkilö, jolla on munasarjat ja kohtu synnyttää lapsen miehenä.

- Tämä Halosen aikana ja sen jälkeen ”muuttunut” Suomi on hyvin huolissaan tänne elätettäväksi tulleitten kehitysmaalaisten syrjäytymisestä. Sen sijaan sadat tuhannet suomalaiset työttömät eivät sitä kiinnosta eikä suomalaisten syrjäytymisestä olla ollenkaan huolissaan.

Tässäpä näitä muutamia. Mietitään sitten termiä muutos. Tämä yllälueteltu kehitys on juuri sitä, mitä niin Halonen kuin hänen tukemansa Haatainen ja Kyllönen ovat halunneet ja jota he pitävät hyvänä. Mitä tämä Halosen kaipaama ”muutosnäkymä” sitten on? Ei ainakaan virheitten korjaamista vaan syöksykierteen vielä suurempaa syventämistä ja sen arvostelijoitten vieläkin aktiivisempaa ja tehokkaampaa hiljentämistä. Halosen mainostama ”muutos” on tosiasiassa muutoksen fanaattista estämistä. Tulee muistaa, että kyseinen Halonen oli kaksitoista vuotta Suomen presidenttinä ja kyseinen naisoletettu vieläkin luulee, että jos julkisen sektorin elätettäväksi hankitaan lisää ihmisiä niin se tietää julkiselle sektorille lisää jaettavaa rahaa.

Olisihan Haloselle tietysti ollut tarjolla ehdokas joka on sekä nainen ja joka selkeästi haluaa muutosta vallitsevaan tilanteeseen. Mutta tämä ehdokas eli Laura Huhtasaari ei taida olla Haloselle edes ihmisoletettu. Harmi sinänsä, että Paavo Väyrynen eli The Väpe tällä viimeisellä egotripillään jakaa kansallismielisten äänet ja varmistaa että mahdollisella kakkoskierroksella on sitten istuvaa presidenttiä vastassa miesoletettu Haavisto. Jonka seurauksena tietysti hotellin respassa äänestysinto on kyseisellä kierroksella alempana kuin käärmeen maha.


2. Rasistinen floora ja fauna

Lintujärjestö Birdlife Suomi sitten meni ja päätti poistaa rasistisen linnun luetteloistaan. Eli pääskylintuihin kuuluva kafferikiitäjä (ent. kafferitervapääsky) on sitten jatkossa nimeltään häätökiitäjä koska Etelä-Afrikassa bantuja on haukuttu (ja epäilemättä haukutaan edelleenkin) kafferiksi ja tätä myötä halutaan poistaa myös suomalaisten kielenkäytöstä tämä haukkumanimi joka ei tosin ole koskaan ollut suomalaisten kielenkäytössä.


Hotellin respan arvion mukaan tämän hirvittävän siivekkään rasismin on löytänyt suuri joukko tiedostavia ihmisiä eli max 2 kpl (joka tietysti riittääkin) ja sen myötä sitten – niin kuin nykyinen käytäntö vaatii – parin tiedostavan ihmisen henkinen pipi muutetaan vallitsevaksi normiksi. Tai ainakin yritetään. Huvittavaa on, että kyseinen lintu on tavattu Suomessa todistetusti yhden (1) kerran eikä termiä kafferikaan ole käytetty mutta nythän tuo tuli kerralla koko kansan tietoon ja nousi yleiseksi vitsiksi.

Lisäys (kiitos Ibn Matille ja Vasarahammerille muistutuksesta): Termi kafferihan tulee alun perin arabiankielen sanasta kafir, jota termiä muslimit käyttävät halventavana nimityksenä ei-muslimeista ja tätä termiä käytetään kyllä jatkuvasti nykyisinkin, myös meistä suomalaisista pottunokista. Eikö puolestaloukkaantumiskoneiston olisi aika aktivoitua? Ai ei vai? Miksi ei? Miten niin eri asia?

Meikäläinen muuten törmäsi kyseiseen termiin vuonna 1977 kun silloinen Yleisradio näytti varsin kökköä tv-sarjaa Orzowei, joka oli omanlaisensa Tarzan-viritelmä jossa valkoinen häiskä eli neekeriheimossa ja kaikki puhuivat (natürlich) sujuvaa saksaa.


Mutta tästähän pääsemme sitten siihen punapäänarskuun joka jo tuossa alussa esitettiin. Voi olla, että rasistiset eläinten nimet on nyt sitten eksterminoitu, mutta onhan loukkaavia nimiä kuitenkin vielä jäljellä. Niin hotellin respassa kuin hyvin monessa muussakin yhteydessä käytetään muutosnäkymiä kaipaavasta evp-presidentistämme Tarja Halosesta lempinimeä punapäänarsku ja sitä käytäntöähän joku voi pitää loukkaavana. Saattaen olla ehkä jopa oikeassa, kyllähän siinä vähän vittuilun makua on. Ehdotamme siis, että kyseisen (ei myöskään Suomessa asustavan) vesilinnun nimi uusitaan, ettei sitä voida käyttää loukkaavissa tarkoituksissa:


Olkoon nimesi tästedes sosiodemodrootti.

Vaan eihän tää suinkaan riitä. Löytyyhän myös floorastammekin selvästi loukkaavia nimiä aivan kuin ne suorastaan odottaisivat sitä että suuret ihmisjoukot (eli Lispetti ja Nannastiina sieltä yliopistolta) vetävät tiedostavat ja ah niin ihanan kitkerät kik-herneet nenäänsä. Heti ensimmäisenä tulee mieleen punikkitatti:


Niin kuin varsinkin tiedostavat ihmiset tietävät, punikiksi haukuttiin niitä totaaliviattomia ihmisiä jotka melkein pelkästään puhumalla yrittivät vähän vaan parantaa elinolojaan ja joutuivat sen vuoksi täysin syyttöminä lahtarilaumojen teurastamiksi. Olkoon punikkitatin nimi jatkossa anteeksieni ja huutakoon se jatkossa suomalaisesta maaperästä sienestäjille menneistä nationalistisista hirmuteoista.

Hotellin respassa on varsin heikko mielikuvitus, joten lista jäi lyhyeksi mutta varmasti suomalainen floora ja fauna tarjoaa ammatti- ja tapaloukkaantujalle ehtymättömän triggeröitymisen aarrearkun. Siteerataan vielä hieman päivitettynä Veikko Huovista. Järkyty. Loukkaannu. Älä turhauvu.

3. Objektiseksuaali eli rakkaus giljotiiniin

Tiedostava valtamediamme toi sitten tietoomme että on olemassa objektiseksuaaleja eli esim. tämän uutisen nainen, joka elää romanttisessa suhteessa giljotiinin terän kanssa ja jolla on ollut suhde myös Eiffelin tornin kanssa. Sisarenaan hän pitää puolestaan naista joka on mennyt naimisiin Berliinin muurin kanssa.

Häiritseekö? No itse asiassa ei. Yksityinen ihminen voi tietysti elää tavallaan, eivätkä kyseiset naiset tee suuntautumisellaan pahaa muille. Mutta se häiritsee että epäilemättä pian löytyy joku valveutunut etujoukko joka vaatii turpa kuolassa että tavallisten raappahousujätkienkin tulee ottaa kyseiset naiset vakavasti. Ja se onkin jo ihan eri asia.

Sinänsä huomaan itsessänikin tiettyjä objektiseksuaalin piirteitä. Tunnen nimittäin syvää romanttista kiintymystä Juha Sipilän rahoja kohtaan. Joka ainutta penniä. Haluaisin mennä niitten kanssa naimisiin. Vihkimisen voisi suorittaa vaikka pankissa. Jos tämä romanttinen liitto ei toteudu, en tunne olevani täysi ihminen ja ahdistun. Voisiko Seta tukea minua romanttisen tavoitteeni saavuttamisessa? Vaimoni Ylva on avarakatseinen ja suvaitseva ihminen eikä hän pane ollenkaan pahakseen vaikka avioliittoamme tällä tavoin hieman laajennettaisiin.

4. Jotain ihan muuta 48,17

Hiljattain julkaisemassani lätkäjutussa eräs Ano kyseli kommentissaan, että näinköhän haltijoilla oli lätkäjoukkueita. Tässä Synkmetsän Haltiatasavalta:


Ja Hoikan Veijo puolestaan kyseli pelipaitaa hallituksellemme. Olkaapa hyvät:


5. Jotain ihan muuta 48,64 eli what is seen, cannot be unseen

Kun katsoo tään lyhyen pätkän, niin Bee Gees-yhtyeen ikivanha renkutus Stayin´ Alive ei enää koskaan tunnu samalta kuin ennen:


Näissä mukavissa diskofiiliksissä hotellin respasta muistutetaan, että juuri me olemme se muutos. Me tavalliset kansalaiset. Ei Haatainen. Ei Kyllönen. Eikä varsinkaan Halonen.

40 kommenttia:

Ibn Matti kirjoitti...

Kafferi muuten tulee arabiankielisestä sanasta "kafir" (monikossa "kuffar"), joka tarkoittaa uskotonta tai vääräuskoista... https://fi.wikipedia.org/wiki/Kafferit

Anonyymi kirjoitti...

Hitsinpimpula sentään Yrjö, eiväthän sienet kuulu flooraan :)

intrigööri kirjoitti...

Nimistön tasa-arvoistaminen pitäisi aloittaa korkealta tasolta. Musta aukko on taivaallisen pöyristyttävä nimitys, mikä pitäisi muuttaa vaikka Universaaliksi imureijäksi. Maan pinnalla pysyttäessä esim. mustatorvisieni saa aikaan rumia mielikuvia, joten se voisi olla kaff., eikun tummakantarelli.

Minäkin olin aikoinaan vähällä mennä naimisiin esineen kanssa, kun sain irti ensimmäisen vähän rouheemman moottoriveneen. Silloisen emännän mielestä olinkin sen veneen kanssa naimisissa, enkä ollut muijan mieliksi vanhaa taloa korjaamassa. Mutta oli siinä vanhassa paatissa oikeesti paljon tuunaamista. Muija ei kyllä ollut silloin vanha.

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Näin miesoletettuna sanoisin, että tuollainen suhde voisi jäädä/käydä lyhyeksi. (Pun indeed inteded.) :D

Kaffer/kaafer/kaffir/kaafir sanan käyttö voi, seurasta/seurueesta riippuen, olla jopa hengenvaarallista.

Mutta ompa itsekin oltu keskustelussa (2000-luvulla) jossa SAPS:n työntekijä sitä on käyttänyt. (Tosin itse olin ensin ilmaissut epätyytyväisyyteni kyseisen kafferoletetun toimimatomuuteen keskustelun aiheeseen liittyen.)

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ibn Matille, Anolle, Intrigöörille ja Vittuuntuneelle NettoVeronmaksajalle & kiitos kommenteistanne.

Ibn Matti: Joo, islamilaisten keskuudessa tämä pitää paikkansa ja termiähän käytetään ahkerasti. Jostain syystä puolestaloukkaantujat eivät vaan kiinnitä siihen mitään huomiota.

Ano: Taidat olla viha-ajattelija kun takerrut yksityiskohtiin. Vaan ei sen väliä, niinhän minäkin olen.

Intrigööri: Mitenkäs olis jos musta aukko olis tähtihoover? Sehän tosin kyllä sisältäisi tuotemainontaa. Olen minäkin moneen esineeseen kiintynyt, mutta ei meistä kumpikaan kyllä ole varsinaisesti suunnitellut niitten kanssa rekisteröityä parisuhdetta. Siks toiseks me ollaan miehiä ja valtamedia pitäis meitä kyseisen asian suhteen vain höpelöinä mutta tällainen poikkeava nainen on ihanan edistyksellistä.

VNV: Yleensä suhde giljotiininterän kanssa on ollut lyhyt ja suorastaan viiltävän kiihkeä. Ruotsalaisilla poliiseilla taas puolestaan taisi olla käytössä termi Oskar Neger ja siitäkös meteli nousi.

Vasarahammer kirjoitti...

Ne, jotka muuttivat kafferikiitäjän nimeä vähemmän rasistiseksi, ovat todennäköisesti nähneet vain Tappava ase 2 -elokuvan, jossa Etelä-Afrikan valkoisia edustavat pahikset nimittelevät tummaihoisia "kaffereiksi". Sana tosin on peräisin arabian kielen sanasta kafir (monikossa kuffar), jota muslimit käyttävät halventavana nimityksenä ei-muslimeista.

Anonyymi kirjoitti...

Täällä toinen lillukanvarsiin takertuja. Tämä nykyiseltä nimeltään häätökiitäjä ei ole pääsky kuten ei tervapääskykään vaan molemmat kuuluvat kiitäjiin.

Johan

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vasarahammerille ja Johanille & kiitos kommenteistanne.

Vasara: Joo, Ibn Mattikin muistutti tuosta. Täytyy itse asiassa lisätä kirjoitukseen. Meitä pottunokkiakin islamilaiset nimittävät kafireiksi säännöllisesti. Eikös puolestaloukkaantumiskoneiston tulisi reagoida tähänkin?

Johan: Totta joo ja ristilukkikaan ei ole ristilukki vaan ristihämähäkki mutta en usko, että kyseiset hämppikset ovat varsinaisesti tietoisia nimestään.

Anonyymi kirjoitti...

Tuota seksuaalisuutta miettien tunnustaudun aseseksuaaliksi. Rakastan aseita ja tahdon mennä mahodllisimman monen sellaisen kanssa naimisiin. Seksuaalisia oikeuksiani loukataan törkeimmillä mahdollisilla tavoilla. On törkeää etten saa paritua rakkaiden kiväärieni kanssa ilman poliisin antamaa kirjallista lupaa joka maksaa noin 9+ euroa. Törkeää on myös että joudun poliisille tekemään selkoa seksielämästäni aseitten kanssa.
Se jos parittelen sarjatuliaseen ja haulikon kanssa ei kuulu muille kuin minulle ja niille aseille.

Ehdotan että aloitamme ylähuuliväpätyksen asian tiimoilta ja vaadimme kaikille aseseksuaaleille vapautta olla niinkuin tykkää.

T:labrotta

Nyreä kirjoitti...

Tuon pariskuntapotretin puhekuplista oikeanpuoleinen viitannee kyseisen "esinerakkaan" jälkivaikutukseen, eli kaveri kaipailisi ovea, jota koristaa jokin sukupuoliolettu kuvio tai neutraalisti kenen lie nimikirjaimet W.C.

Että "Pääanarkiitta" (vrt. Vanhempi viesti) ei kannata Haavistoa kertoo mielestäni jotain positiivista kyseisestä ehdokkaasta. Vanhemmasta viestistä "ANARKONOMI AMK" puheenollen "Anarkiittaneuvosto" tuo pakostakin mieleen TASY:n

http://stm.fi/tto/tasy-henkilosto

On jo pitempään tuntunut, ettei nykyisellä "feminismillä" ole juurikaan tekemistä tasa-arvon tai naisasian kanssa, vaan se on anarkistien vaikutusvaltainen "naisjaosto".

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Labrotalle ja Nyreälle & kiitos kommenteistanne.

Labrotta. Joo, ymmärrän tunteen sillä omistan itsekin aseita. Niin Suomen näennäisvaltio kuin EU:han haluaisivat viedä niin palavalla innolla aseet pois kaikilta muilta paitsi viranomaisilta. Päättivät mitä hyvänsä, niin en ajatellut luovuttaa omiani. Meillä käy varkaita.

Nyreä: Tuon Arajärven puhekuplan sisältö tuli mulla kyllä vaan sen takia, että häiskän ilme on kuin ruumiillistunut ”oispa kaljaa”. Anarkeettaneuvostolla ja TASY:llä kieltämättä saattaa olla tietyjä yhtymäkohtia ja nykyinen feminismi… niin, ei sillä tasa-arvon kanssa mitään tekemistä ole. En oikein miellä sitä anarkismiksikaan vaan laumaksi hysteerikoita joitten mielestä tervejärkiset ja rauhalliset yksilöt ovat sairaita kun ne eivät suostu hysteerikoiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Justiinsa juu, nämä eläinlajien muka rasistisuudet lähtevät samalle linjalle kuin Brunbergin N33k3rinpusut ja Fazerin Laku-Pekka lakritsi. Jopa lakritsipiiput joutuivat aikonaan loukkaantumiskoneiston hampaisiin, vaikka niitä tuli kersana mussutettua, niin enpä ole oikeaa piipputupakkaa poltellut.

Noista linnuista vasta rasistisia ilmaisuja löytyy! Ensimmäisenä tuli mieleen mustarastas, valkoposkihanhi ja nokikana. Nokikanasta assosioituu sana nokikeppi, jota kauppaneuvos Paukku käytti hänen tummahipiäisestä miestarjoilijasta (Billy Carson) => Nokikeppi, tärpättiä tänne! Jos muistini pelittää oikein niin tämän kaverin jälkeen tarjoilijaksi tulikin sitten seksuaalivähemmistöön kuuluva hemmo, joka kertoili sille selänpesijättärelle reissuistansa San Franciscon & Ibizan gay-mestoihin "ystävänsä" Svanten kanssa.

Auta armias jos nykyaikana tekisit samantyylistä ohjelmaa vuorosanoineen, niin vihapuheleima osuisi heti otsaan ja kenties jopa koppihoito kutsuisi?! Sen jälkeen ei olisi enää luvassa käsikirjoitus/ohjaustöitä filmialalla.

Ja eikös noista sienistä löydy myös herkkutatti, limanuljaska ja tuhkamuna? Näistä(kin) voisi joku herkkähipiäisempi imaista herne-maissi-paprikat syvälle nenäänsä.

OT:nä, tuli tuossa seurattua Paavon, Lauran ja Linuksen haastatteluja Yleltä, ja aikas hyökkäävä asenne oli sillä naistoimittajalla Väyrystä ja Huhtasaarta kohtaan. Olipahan välillä ihme jankkaamista niiden kysymysten kanssa. Heh, Paavokin jo tokaisi haastattelijalle useamman kerran "Saanko puhua loppuun". Pitäisi vissiin huumorin vuoksi katsella myös Haataisen, Kyllösen ja Vanhasen vaalitentit. Sarjassamme viihdettä koteihin...


- Soomepois Eestist -

Anonyymi kirjoitti...

Hallitusoletettujen pelipaitaan voisi, ehkä vakioksi liittää myös leukasuojan, jonka kiinnitysmekanismi mukailee anustappia!

Voi Aikoja Voi Tapoja

Anonyymi kirjoitti...

mmm..muistaakseni lukion fysiikassa mulle opetettiin - siinä yhteydessä kun niitä voimavektoreita ja kiihtyvyyksiä laskettiin, jotakin tämäntapaista, jonka nyt käännän tämän metaforan kielelle: liikkuvaan kappaleeseen kohdistuva muutosvoima aiheuttaa joko lisäntyvää tai vähenevää kiihtyvyyttä, tai voiman suunnan tullessa liikeradan ulkopuolisesta suunnasta, sivuttaista kiihtyvyyttä eli suunnan muutosta. Eli kyllä, teknisesti tarkastellen punapäätaljan tarkoittamat voimat todellakin ovat muutosvoimia, jos ne kiihdyttävät syöksyvauhtia tai jyrkentävät syöksykulmaa. Meidän, kappaleen kyydissä olevien, asia on arvioida tarjottujen muutosvoimien edullisuus ja haluttavuus kannaltamme. Nyt on vain niin, että meidänkin, ensimmäisen peruskoulusukupolven, kaaliin on istutettu käsite "muutos" positiivisena arvona, etenkin kun se lausutaan edistykselliseksi itseään kutsuvasta suusta.

Lintulajien suomenkielisiä nimiä ohjailee puolivirallisesti BirdLife Suomi ry. En tiedä, mitkä tahot käsittelevät muun faunan nimiä. Mahtaako vielä olla käytössä luontodokumenttien savanneilta tutuksi tullut kafferipuhveli? Ja mikähän sukupuolitautien luokituksessa lienee nimeltään koulun terveystiedon kirjassanikin muistaakseni esitelty "neekerisankkeri"?

Kumminkin, nämä muutokset voivat kohdistua vain käyttökielisiin nimiin, meillä ennen muuta suomen- ja ruotsinkielisiin. Se kiitäjä on tieteelliseltä nimeltään yhä Apis caffer.

Terv. Achtung

Krypta kirjoitti...

Faunaosaltolta varmaan pitäsi uusi myös tuo haitallinen vieraslaji eli kurttulehtiruusu. Hieman on arveluttava myös seinäruusu, joita esiintyy etenkin tanssilattian reunoilla. Entäpä urpiainen vai onko se hyväksyttävä Jutan logona.

Kumma kyllä, että minulla esiintyy samankaltaista halua avioliittoon setelinippujen kanssa, mutta intohimoni ei kohdistu Juhan pennosiin vaan kaikkien sopeutumiseläkettä nauttivien, piilotyötä tekevien ja pääomia saaviin eläkkeellä olevien ex-edustajien hyniin ja en varmaan hylkäisi tarjousta Kevan pääjöhtajan hynien kanssa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Soomepois Eestist, Voi Aikoja Voi Tapoja, Achtung ja Krypta & kiitos kommenteistanne.

Soomepois: Muistan muuten katsoneeni kyseisestä Hyvät Herrat-ohjelmasta jakson jossa joku vihreä vaikuttaja pyysi kauppaneuvos Paukulta 500 kiloa dynamiittia. Kyseinen sarja muutenkin oli suomalaisen politiikan alennustilan alkuvaiheita sillä siihen sarjaan likimain kaikki poliitikot halusivat mukaan munaamaan itsensä. Luin Hommaforumilta Lauran haastattelun analyysejä ja melkoisen pohjanoteerauksen se haastattelija on tehnyt.

Voi Aikoja Voi Tapoja: Jos kyseinen leukasuoja estää puhumisen, niin kannatan lämpimästi.

Achtung: Piru vie, taitaa olla niin että punapäänarsku fan clubeineen toimii sittenkin fysiikan, tai ainakin yhteiskunnallisen fysiikan lakien mukaisesti. Minä muuten ylpeänä voin sanoa, että olen aloittanut koulu-urani kansakoulussa. Kafferipuhveli on vielä ymmärtääkseni ihan virallinen termi. Ainakin toistaiseksi. Jos muuten puhutaan noista typeristä nimien muuttamisista niin maaoravahan on nykyisin virallisesti tikutaku.

Krypta: Niin kuin tuli todettua, niin suomalainen floora ja fauna tarjoaa puolestaloukkaantujalle paljon materiaalia. Mutta jos Seta alkaa tukea meidän molempien halua seteliavioliittoon toisten rahojen kanssa niin pannaanko rahat puoliksi kun aletaan uhriutua?

Krypta kirjoitti...

Seta ei valitettavasti taida tukea seteliavioliittoa, mutta, jos sellainen tapahtuu, niin ehdottomasti puolitetaan.

Lisäksi tuli mieleeni vielä juurimukula, mutta kenen pentu mahtaa olla.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Krypta. Puolitetaan hynät ja pidetään huusholleillemme yhteinen juhla vaikkapa Kilpisjärvellä. Etelän maat ovat so last millenium. Ketä ne kiinnostaa. Liian kuuma.

Anonyymi kirjoitti...

Muisti alkaa palailla pätkittäin. Todellakin, kymmenisen vuotta sitten keskustelua herätti ns. nisäkäsnimistötoimikunnan ehdotus uudeksi nisäkäsnimistöksi. Siinähän tuo julkisuudessa hilpeyttä herättänyt tikutakukin esiteltiin. Enemmän hankausta syntyi riistapuolella, sillä metsästyslaki tuntee yhäkin valkohäntäpeuran, ei toimikunnan ehdottamaa valkohäntäkaurista.

Valkohäntäkaurista kyllä kannatan, vaikka taidan metsästäjäkunnassa olla vähemmistössä. Kaurishan se valkohäntä on, eikä mitenkään muistuta oikeaa peuraa, paitsi ehkä kokonsa puolesta. Kun metsästäjätkin mielellään käyttävät valkohäntäuroksista "pukki"-nimeä, joka ilman muuta viittaa kauriisiin tai vuohiin, niin.. mutta ei Kotuskaan, eikä sen suomen kielen lautakunta, halua "oikeita" nimiä väkisin käyttöön enää (vielä?) lykätä, en siis tällä kertaa minäkään.

Nisäkäsnimistötoimikunta on kyllä ymmärtääkseni eläintieteellisesti varsin pätevää porukkaa. Se on silti ns. itse itsensä nimittänyt toimikunta, ja sen ehdotukset tulee nähdä tätä taustaa vasten. En myöskään halua asettaa BirdLife Suomen lintutieteellistä asiantuntemusta kyseenalaiseksi. Tulee vaan mieleen, että mitä helvettiä sen niminen lafka on sanelemaan suomen kielen sanastoon yhtään mitään?

Terv. Achtung

Anonyymi kirjoitti...

Niinhän se Yrjö on että kun keskittyy niihin aidan seipäisiin niin jää aita huomaamatta. Varsinkin jos siitä aidasta puhuminen olisi kovin ikävää niin on paljon helpompi puhua aidan seipäistä.

Anonyymi kirjoitti...

Minulla on kohta 20 vuotta vanha auto, johon olen hyvin kiintynyt johtuen sen silmää miellyttävistä linjoista, väristä ja uskollisuudesta. Autolla on perhepiirissä käytössä oma kaksiosainen nimikin, joka on hyvin feminiininen. Koska en kuulu tähän titityy-porukkaan, avioliitto ei tule kysymykseen, mutta ehkä pääsemme kuitenkin aikanaan (jos elonpäiviä riittää) yhdessä museorekisteriin.

Mutta sitten vakavasti. Se, että tällaista tapahtuu ja Ykän esille nostamasta asiasta yleensä media uutisoi, todistaa vain sen, että täysin pähkähullujen ihmisten määrä ei ole ainakaan vähenemään päin.

Haloskasta en sano muuta kuin että luojan kiitos hänen aikansa ainakin presidenttinä on ohi. Kahdessatoista vuodessa oli se tusina liikaa.

Rouva Ano

Anonyymi kirjoitti...

Tere edasi,

kävin minäkin ensimmäiset neljä luokkaa nimellisesti kansakoulua. Oppikirjat tosin olivat jo POpS:n mukaisia, kun ylemmillä luokilla vielä oli vanhat kansakoulun oppikirjat. Meitä vanhemmat luokat jatkoivat joko nelosen jälkeen keskikoulun 1-5-luokille, tai kuutosen jälkeen kansalaiskouluun. Meistä tuli Kirkonkylän Ison Koulun ensimmäinen peruskoululuokka. Kielten ja matematiikan tasokurssit toki auttoivat siihen, että pääsin osalliseksi kummankin vanhan järjestelmän parhaista puolista. Ja vanhan systeemin ajalta periytyneet opettajat, melkein kaikki, tekivät parhaansa suojellakseen meitä uuteen opetussuunnitelmaan upotetulta marxilaiselta paskalta. Upeaa aikaa!

Noina vuosinahan kielenkäyttöämme ohjasi tiukasti Kielitoimisto, jota kielipoliisiksikin ilkeästi kutsuttiin. Nyt se on Kotimaisten Kielten TutkimuslaitoS eli KoTuS, varsin kiltti akateeminen instituutti, jonka piirissä toimii kunkin kotimaisen kielen lautakuntia, jotka näihin kielenkäytön pulmiin voivat ottaa kantaa.

Lukemani perusteella BirdLifekin pyysi Suomen kielen lautakunnalta ehdotusta kafferikiitäjän uudeksi nimeksi, ja lautakunta ehdotti häätäjäkiitäjää. Järjestö kumminkin katsoi tämän olevan tautologinen nimi, jollaisia ei lintunimistössämme muuten ole, ja päätyi häätökiitäjään. Tuo häätää-verbin johdannainen juontuu lajin tavasta ryöstää pesä muilta lajeilta karkottamalla alkuperäinen isäntäväki huuthelkuttiin.

Mutta mikään lajinnimi ei oikeastaan ole "virallinen" - on vain vakiintuneita. Käytännössä on nurinkurista selittää pikkulapsille, että Aku Ankassa esiintyvät Tiku ja Taku ovat tikutakuja, vaikka laji meille on tutuin juuri tuon sarjakuvan kautta.

Lähimpänä virallisuutta on sellainen, joka on mainittu kirjoitetussa lainsäädännössä. KoTusin linja on kumminkin semmoinen, että kieli on ikään kuin orgaani, johon termit vakiintuvat käytön mukana. Jos siis tulevaisuudessa vaikkapa Odocoileus virginianus -kaurislajin suomalaiseksi nimeksi vakiintuisi valkohäntäkauris, vaikka metsästyslakia ei tältä osin muutettaisi, olisi oikeusistuimien kuitenkin ymmärrettävä lain "valkohäntäpeuran" tarkoittavan juuri tätä lajia.

Kun ymmärrämme tämän "vakiintumisen" merkityksen, voimme käsittää senkin, että kafferikiitäjän kaltaisen, oloissamme äärimmäisen vähäisen lajin ehdottamisen uudelleen nimettäväksi poliittisen korrektiuden perustein, olevan ennen muuta julkisuustemppu.

Terv. Achtung

Veijo Hoikka kirjoitti...

Taas tuli asiaa tuutista että tärähti, kiitos!
Olen suunnitellut mennä naimisiin itseni kanssa. Ainakin saa mitä tilaa. Ruho ja mieli on mitä on eikä paremmaksi muutu. Vaimolle en ole vielä kertonut, vähän vielä arveluttaa tuon giljotiinijutun luettuani. Ehkä vaimo ostaa meille molemmalle minälle sellaiset häälahjaksi.

Anonyymi kirjoitti...

Lisää uutishavaintoja. Finnpulpin Kuopioon suunnitteleman sellutehtaan kustannusarvio on kuulemma "huimat" 1,4 miljardia. No, kaikki on suhteellista. Ennenvanhaan tuolla summalla sai nippanappa menopaluulipun Kataiselle tai Urpilaiselle Brysseliin. Nykyisn liput ovat varmaan kalliimpia.

Anonyymi kirjoitti...

Gastronomian puolelta pitäisi ehdottomasti kieltää termit hapankorppu, kalkkunarulla ja ylikypsä maalaiskinkku.

Castor kirjoitti...

Eihän näissä älyttömyyksissä kukaan pysy perässä: poliisille oma ilmiantokanava, anonyymi tietenkin! "Eettinen poliisi", anna mun kaikki kestää!

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201801112200660941_u0.shtml

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

"Eettinen poliisi(tm)" jatkaa:

Ja passi-, ajokortti- & virallinen henkilökortti-kuvat hyötykäyttöön....

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005521452.html


Passiin liitettyjä sormenjälkiä ne jo taitaa käyttää?

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Ja viitaten tuohon Castorin "Eettinen poliisi(tm)" uutiseen.

"Ilmoituksen tekijän henkilöllisyyttä ei koskaan voida saada selville."

Nyt sitten kaikki poliisijohtoon (tai esimiehiinsä/kollegoihinsa) tyytymättömät laittamaan sinne kaikki...

Jari Taposen / jonkun muun "hyvän poliisin(tm)" twiitit jne...

Katotaan sen jälkeen "eikö koskaan voi saada selville(tm)".


Meilläkin on tuonkaltainen "anonyymi(tm)" kommentointikanava töissä.
- Arvatkaa vaan kuinka "anonyymi(tm)"............ ;)

Veijo Hoikka kirjoitti...

Toivottavasti tämä ehtii ennen Y-Peen yhteenvetoa. Blogi liitettynä kommenttiosuuteen loi perusteellisen uskon tulevaisuuteen! Viekää kaikki, mutta huumoria ette pysty kaappaamaan, koska ette sitä tunnista, orvot.
Kenestä äänestetään vuoden aktiivimalli? Ehdotan mini Lindströmiä nakilla.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Achtungille, Ano1:lle, Rouva Anolle, Ano2:lle, Ano3:lle, Castorille, Vittuuntuneelle NettoVeronmaksajalle ja Veijo Hoikalle & kiitos kommenteistanne.

Achtung: Kaiken kaikkiaan nuo nimet vaan jotenkin löytävät sen luontevimman muotonsa vaikkeivat ne ns. tieteellisiä oikein olisikaan. Hyvänä esimerkkinä tuo mainitsemäni ristihämähäkki jota on vaan jotenkin luontevampi sanoa ristilukiksi vaikkei se lukki olekaan. Minä muistan kansakouluajasta pelkkää hyvää, mutta voihan se olla, että aika kultaa muistot.

Ano1: Ja siihenhän pyritään, että varsinaisesta aidasta puhuminen on kiellettyä.

Rouva Ano: Kyllähän saksalainen osaa auton tehdä. Minä en oikein ole edes varma että ovatko kaikki nuo julistajat pähkähulluja, mutta kun vallitseva yhteiskunnallinen muoti on mitä on, niin vastaankaan ne eivät uskalla panna. Eli hullun sijasta käyttäisin sitä termiä hyödyllinen idiootti. Halosen kausi on ohi mutta hänen perintönsä elää vielä ikävän voimakkaana.

Veijo: Jos meinaa mennä itsensä kanssa naimisiin, niin silloinhan häämusiikkina täytyy soida tietenkin tämä:

https://www.youtube.com/watch?v=39EDorrVm7g

Ja jos kirjoitus on herättänyt edes vähän tulevaisuudenuskoa, niin olen kovasti otettu.

Ano2: Kun miettii yleensäkin rahan polttamista niin mieleeni tulee se, kun 1970-luvulla sählättiin valtion kuvaputkitehdas Valcossa 300 miljoonaa markkaa ja sehän oli totaalinen skandaali. Nykyisin moisella rahalla taidetaan sytytellä sikareita.

Ano3: Ja ilman muuta myös rosvonpaisti.

Castor & VNV: Joo, anonymka elää ja voi hyvin. Olen itse asiassa julkaisemassa asiasta postauksen ihan hetikohta.

QroquiusKad kirjoitti...

Käydäänpä uutishavainnot kohta kohdalta, kuten joskus ennenkin tehty on:

1. Muutos:

kiinalaisen kirouksen puitteissa toivotetaan saada elää mielenkiintoisia aikoja. Niitä meille on kieltämättä suotu. Mielenkiintoista on sekin, etteivät muutosta bernsteiniläisen metodin tapanikansalaisella versiolla ("tärkeintä ei ole päämäärä, vaan mahdollisimman nopea liike!") havittelevat välttämättä itsekään tiedä, mitä olisivat vailla.

Näissä merkeissä muistelen KRP:n hyvän rikosylikomisario Thomas Elfgrenin lähimenneisyyden lausumaa, jossa hän valitteli suomalaisten medialukutaidon olevan huolestuttavan heikolla tolalla. Hieman outo näkemys, kun ehkä n. 70 % kansasta uskoo kaiken, mitä Erkkomedia ja Yle heille kertovat mm. Donald Trumpin ja Jusi Halla-ahon pahuudesta, maahanmuuton autuudesta ja ilmastonmuutoksen tuhoista.

Aivanko tosissaan Elfgren haluaisi tämän lapsenuskon murtuvan ja suomalaisten oppivan medialukutaitoa?

2. Rasistinen floora ja fauna:

kafferipuhvelistahan haluttiin tehdä afrikanpuhveli jo 2008, mutta jostain syystä asiassa ei päästy silloin pidemmälle. Ehkä nyt?
Mielikuvituksen puutteesta ei eliölajien uudelleennimeäjiä silti ole tarpeen soimata: kiitäjien perhosheimosta löytyy tällaisiakin lajeja kuin hirvenjuurilaikkukääriäinen, keulankärkikiiltokääriäinen ja kirppuruoholaikkukääriäinen.

Tai ehkä nämä ovatkin vanhentuneita nimiä, ja viimemainitun lajin uudeksi nimeksi vaihdetaan pikapuoliin kirulainen?

3. Objektiseksuaalisuus:

voisin melkein jopa suositella tätä. Tässähän ei aiheuteta minkäänlaista kärsimystä rakkauden toiselle osapuolelle suhteen alku-, kesto- eikä päättymisvaiheessa, joista varsinkin viimemainittujen tiedetään poikineen niin itse- kuin joukkomurhia.

Mustasukkaisuus saattaa toki tällaisessakin rakkaudessa olla tuhoisaa:
miltä rouva Eiffelistä voikaan tuntua tietoisuus siitä, että niin monet naiset päivittäin hyväilevät hänen aviomiehensä teräksenlujia kupeita kyltymättömien himojensa vallassa...!

4. Jotain ihan muuta 48,17:

ottaen huomioon haltioiden aristokraattisen elämänasenteen, voisin olettaa heidänkin pelaavan hokkea mutta en sinänsä yllättysisi, jos he eivät välittäisi lähettää edustusjoukkuetta Keski-Maan suurtalvikisoihin.
Hokkehan on vähän semmoinen rahvaan peli; sopiihan sitä pelata ja vaikka katsoakin, mutta ei se nyt välttämättä ihan haltiamaista ole. - Edellisessä lätkäjutussa kun pohdittiin kääpiöiden saavan etua taklauspelissä, voinemme olettaa nämäkin aspektit huomioidun hokken (joka on vähän eri laji kuin jääkiekko?) säännöissä:
onhan Keski-Maan talvikisojen osallistujissa niin lyhyitä ja rotevia kääpiöitä kuin samanpituisia mutta hoikempia hobitteja pitkien ja hoikkien haltioiden, ihmisten ja örkkien lisäksi.
Millaisia ne muuten mahtavat olla näin neljännellä ajalla, jos eivät alunperinkään olleet niin rumia ja rujoja, kuin Sormuksen sodan aikaisessa propagandassa?

5. Jotain ihan muuta 48,64:

video oli hauska, mutta tuolle renkutukselle on keksitty hyödyllistäkin käyttöä. Kappaleen biitti on 100 iskua minuutissa, eli sama kuin paineluelvytyksen. Tätä on tietävästi sovellettu ensiapukoulutuksesa oikean rytmin oppaana.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad.

1. Jos kiinasta puhutaan, niin kiinan kielen kirjoitusmerkki ”kriisi” on yhdistelmä termeistä ”vaara” ja ”mahdollisuus”. En ole tosin varma, olenko samaa mieltä kiinalaisten kanssa. Suomalaisten medialukutaidon toivoisin kasvavan ja mainitsemasi Elfgrenin pelle on vain vaara, ei mahdollisuus.

2. Tässähän voi päästä vaikka kunka pitkälle mutta muistan erään biologikaverin kertoneen, että on olemassa eräs sienilaji joka elää vain siinä, mihin hirvi on kussut. Pitäneekö paikkansa?

3. Kaikki, millä ei aiheuteta vahinkoa toisille, voidaan toki sallia. Mutta kaikkea ei tarvitse ottaa vakavasti.

4. Tämä minun kehittämä Keski-Maahan on vähän toisenlainen kuin Tolkienin. Pituuserot ovat pienempiä ja luulen, että haltiat mielellään osallistuisivat hokketurnaukseen. Isoja, nopeita ja taitavia eli hyvin vittumaisia vastustajia. Kääpiötkin olisivat vähän isompia joten niitä voisi verrata aikanaan Stanley Cupin voittaneeseen Philadelphian ”Broad Street Bulliesiin”. Ja örkkinaisethan ovat tässä Keski-Maassa aivan hottiksia.

5. Joka tapauksessa on mukavaa katsoa, että totalitaristisen valtion joukot treenaavat paraatimarssia. Koska jokainen siihen haaskattu tunti on poissa ampumis- ja taistelukoulutuksesta.

QroquiusKad kirjoitti...

Sormuksen sodastahan on toki kulunut jonkin aikaa, joten Keski-Maakin on luonnollisesti hieman erilainen kuin ajassa, josta Tolkien kertoili. Mikä parasta, se on fantasiaa jota voi muotoilla mielensä mukaiseksi.

Örkkinaisista kuitenkin pulpahti mieleen muistinsirpale reilun 20 vuoden takaa: kenties jotain tämäntapaisia:

https://www.youtube.com/watch?v=PTIrUXYLtpA

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Mulle tuli niistä kauniista örkkinaisista mieleen tämmönen:

https://i.pinimg.com/736x/0d/f0/ae/0df0aef699d722c850560f2daf095df3--female-half-orc-fantasy-characters.jpg

QroquiusKad kirjoitti...

Kieltämättä jälkimmäinen on lajinomaisempi, mutta pitäisikö tuo linkin sanamuoto ymmärtää niin, että kuvassa esiintyy örkkien naissukupuolta ("female half") vai onko kyseessä sittenkin puoliörkki ("half-orc"), jonka toinen vanhempi saattaa olla vaikka haltia?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Menee monimutkaiseksi. Eikö vaan todettaisi että örkkinaiset on aika hyvän näköisiä.

Perttu kirjoitti...

Kiitos tästä, olemma jo parikin päivää käyneet vegesuvaitsevaisen tottakai tiedostavan paremman ihmisen(tm) kanssa debaattia että onko 186v sitten nimetty lintu, josta aiempi nimi oli suora käännös latinankielisestä nimestä, rasistinen lintu, tahtomattaan, vaikka asustaakin afrikassa, missä ei ole a) rasismin käsitettä b)suomen kielen lukutaitoa c) ketään afrikkalaista, ketä kiinnostaisi millä nimellä kyseistä lintua kutsutaan suomessa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Perttu. Ja varmaankin siinä kävi niin, että tiedostava ihminen näki loukkaantumisensa edelleenkin perusteltuna vaikka esititkin nuo erinomaisen hyvät kysymykset.

Anonyymi kirjoitti...

Tuosta kafferi-sanasta vielä: muistan jotenkin hämärästi, että se olisi vielä 1970-luvulla esiintynyt koulukirjoissakin; historian vain maantiedon vai molempien, siitä en nyt ole aivan varma. Muistaakseni siinä kuitenkaan ei vihjaistukaan, että kyseessä olisi haukkumanimi, vaan sen annettiin ymmärtää olleen jonkin afrikkalaisen kansanryhmän "oikea" nimi. Mutta kovin yleisessä käytössä se ei toki suomen kielessä ollut, ja kukapa enää vuosikymmeniä koulunkäyntinsä päättymisen jälkeen muistaa kaikkea, mikä jossakin koulukirjassa aikoinaan mainittiin...
Mutta nykyisinhän nettiin on skannattu vielä vanhempi, 1910-luvulla painettu tietosanakirjakin. En malttanut olla katsomatta, löytyykö sana sieltäkin. Ja kyllä löytyy, eikä vain lyhyt sananselitys vaan ihan kunnollisen pituinen artikkeli. Sen voi lukea täältä:
http://runeberg.org/tieto/3/0908.html
Tosin sen alussa heti todettiin jo silloin, että sana johtuu arabian kielen "uskotonta" tarkoittavasta sanasta (josta siitäkin on jo siinä teoksessa erillinen artikkeli). Mutta tuo artikkeli näyttäisi viittaavan siihen, että sanalle oli aikoinaan vakiintunut melko täsmällinen merkitys, niin että se tarkoitti yhteisnimenä muutamia toisilleen läheistä sukua olleita heimoja kuten zuluja, xhosia ja swazeja ("varsinaisia kaffereita") mutta heidän lisäkseen "pohjoisiksi" tai "läntisiksi" kaffereiksi nimitettiin myös muutamia muita, niille hieman kaukaisempaa sukua olleita heimoja.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano ja kiitos lisävalaistuksesta. Tuo oli mulle uusi tieto.