maanantai 26. helmikuuta 2018

JOTAIN IHAN MUUTA L

Eli pikku-Ykä ja erään aikakauden rähinät nuoren kekkoslovakialaisen näkövinkkelistä


No hemmetti. Tässähän on vuorossa jo viideskymmenes jotain ihan muuta-juttu ja varsinaisten kirjoitusten määräkin lähentelee jo tuhatta. Aika kuluu kuin liikaa viritetyn mopon takarengas. Mutta itse asiaan. Jokaisella meillä on tietty ikävaihe jolloin siirrytään aivan pienestä lapsuudesta siihen tajuamisen tilaan että maailma taitaakin olla varsin paska paikka ja täynnä paljasta pahantekoa. Näin oli aikanaan myös kuuliaisella kekkoslovakialaisella eli pikkuisella Ykällä.

Nämä havainnot tapahtuivat tietysti 1970-luvulla ja sanotaanko vuonna 1991 syntyneellä ihmisellä se havainnon ja havahtumisen aika ovat tietysti toisenlaisia samoin kuin kokemukset. Mutta käydään hieman läpi näitä pikku-Ykän huomaamia tapahtumia ja nimenomaan siitä lähtökohdasta miten se eräs Perskeleen räkänokka näki ne silloin aikanaan, luonnollisesti Ylen uutislähetysten ja Maakuntalehden opastamana. Silloinhan ei mitään muuta tiedon lähdettä ollutkaan. Paitsi tietysti pitkässä juoksussa sitten kirjasto, josta löytyi myös aikanaan se ns. toinen näkökulma. Luettavissa, mutta ei kovin mainostettuna.

Vaikka Ykä syntyi jo 1960-luvulla niin sen ajan kuuluisat tapahtumat ovat vielä jääneet tajunnan ulkopuolelle ja niistä on tullut luettua vasta myöhemmin. Kuuban kriisi ja Kennedyn murha tapahtuivat jo ennen syntymää. Siihen kuuluisaan kysymykseen ”missä olit kun JFK ammuttiin” saattaa Ykä vastata että ”en ollut edes pilke isäni silmäkulmassa”. Kuuden päivän sota sekä Tshekkoslovakian miehitys jäivät myöskin huomiotta ikään liittyvistä varsin perustelluista syistä. Harvemmin sitä kolmevuotias sellaisia asioita pistää pahemmin merkille ja vielä vähemmän kommentoi. Kun ei vielä mistään mitään ymmärrä.

Ensimmäinen varsinainen havainto maailman tapahtumista (yhdessä trait-trait-trallallaa Kasperin myötä) tuli pikku-Ykälle jo joskus aivan 1960-luvun lopulla kun Perskeleille ostettiin mustavalkoinen televisio ja sen myötä Ykä tajusi että oli olemassa sellainen asia kuin Vietnamin sota. Tosin siinä alkuvaiheessa Ykälle ei oikein selvinnyt että mikä kumma on Vietnam ja mikä on sota. Sitten kun siirryttiin 1970-luvulle, niin uutisista Ykälle annettiin ymmärtää että semmonen iso ja voimakas maa kuin Yhdysvallat piruuttaan miehittää sellaista pientä ja paljon heikompaa maata kuin Vietnam joka sijaitsee kaukana Aasiassa. Sitten uutisista aikanaan sai kuulla, että ne jenkkisotilaat saivat kuokkaansa, ottivat ritolat Vietnamista ja sankarilliset vietnamilaiset vapauttivat maansa.


Joskus myöhemmin kävi ilmi, että eihän se ihan sillai mennyt ja Yhdysvallat itse asiassa tuki Etelä-Vietnamin hallintoa joka puolestaan pyrki estämään kommunistisen Pohjois-Vietnamin miehitystä. Millään muotoa pulmunen ei se Saigoninkaan hallinto ollut ja paljasta pahantekoahan se rähinä toki oli puolin ja toisin. Niinhän ne sodat tuppaavat olemaan ja kun mukana on vielä sisällissotaelementti niin pahantekoa on tuplaten. 1980-luvun lopulla tuon onnistuneen miehityksen/vapautuksen seuraukset näkyivät Suomessakin kiintiöpakolaisina maahan tulleina ns. venepakolaisina jotka olivat ottaneet maastaan ritolat kommunistihallituksen vainojen vuoksi. Vietnamin sodan viimeinen jälkinäytöshän muuten nähtiin Suomessa vuonna 1994 kun ennen Ilmestyskirja Nyt-elokuvan lähetystä (joka ei muuten ole sotaelokuva vaan ennemminkin happoelokuva) Ylen kuuluttaja Tutteli Hammerman pisti propagandaa parhaaseen Reporadion malliin. Silloin Hammerman sai potkut. Nykyisin hän todennäköisesti saisi mitalin ja kutsun linnan juhliin.

Mutta se Vietnamin sota siis jäi vähän sillai sumuun. Ei alle kymmenvuotiaalta voi liikoja vaatia. Se ensimmäinen varsinainen rähinä joka jäi mieleen oli se Münchenin olympialaisten terrori-isku vuonna 1972. Isä-Perskeles tiivisti sen hyvin osuvasti toteamalla että ”menevät perkeleet aseettomia ampumaan, tyhjähousut paskat”. Kun pikku-Ykä seurasi Ylen uutistuotantoa niin hänelle hahmottui tilanteenkuvaksi se, että oli olemassa maa nimeltä Israel jossa oli joskus aikanaan asunut israelilaisia jotka sitten oltiin ajettu sieltä joskus hyvin kauan aikaa sitten pois, joita sitten kakkosrähinässä lahdattiin Saksassa oikein urakalla ja sen takia ne menivät sinne Israeliin takaisin ja sitten oli arabeja joita sanottiin palestiinalaisiksi jotka puolestaan halusivat ajaa ne israelilaiset mereen mutta kun varsinainen sotilaallinen hauis ei riittänyt niin ne tekivät niitä terrori-iskuja.

Samaan kategoriaan kuului se seuraava rähinä eli Jom Kippur-sota vuonna 1973. Yle uutisoi sodasta ja Ykä oli Israelin puolella ihan sen takia kun kyseinen poijjaankloppi oli oppinut jo Suomenkin sotahistoriaa ja silloinhan oli selvää että jos ylivoimalla hyökätään heikomman kimppuun niin silloin sen heikomman puolella pitää vaan kertakaikkiaan olla. Pikku-Ykälle jäi kyllä virallisesta uutisoinnista mieleen se, että olis noinniinkuin pitänyt olla niitten arabien puolella kun ne oli niitä arabisosialistisia yhteiskuntia silloin ja sitä myötä Neuvostoliiton liittolaisia ja Neuvostoliitto oli se rauhan valtakunta kumminkin ja Neuvostoliiton liittolaisia piti tukea. Vanhempi Ykä miettii että tiedostavissa piireissä tuo linja toimii vieläkin ihan puhtaana muotina sen kummemmin asiaa miettimättä vaikka se Rauhanvaltio kuukahti jo aikaa sitten. Vaan hittoakos niitä kerran päätettyjä näkemyksiä muuttamaan vaikka ne pohjautuisivat johonkin jota ei ole enää aikoihin ollut. Asenteet on määritelty, niitten päälle on sivelty kaksitoista kerrosta lakkaa ja siihen ne sitten jäävät maailman tappiin.


Perskeleille kyseinen sota vaikutti lähinnä siten, että ennen kyseistä sotaa harrastetut sunnuntaiajelut uutuudenkarhealla Toyota Corollalla loppuivat kun bensan hinta nousi urakalla. Sillä oli jotain tekemistä sen käydyn sodan kanssa joskaan Ykä ei ollut ihan varma että millä tavalla mutta ne mukavat ajelut loppuivat kumminkin. Perkeleen… no… ne jotkut…

Välihuomautus: Yleisurheilun Rooman EM-kisat vuonna 1974

Kekkoslovakialainen yleisurheilu saavutti ehkä suurimman huippunsa Rooman EM-kisoissa vuonna 1974. Suomihan sai silloin kaikkiaan neljä kultaa, yhden hopean ja viisi pronssia. Kisoja katseltiin Perskeleilläkin urakalla ja kaikkein parhaiten jäi mieleen Pentti Kahman kultamitali kiekonheitossa. Meinaten, eräs elämää suurempi hahmo eli ruotsalainen kiekonheittäjä Ricky Bruch oli ennen kisaa naureskellut Kahmasta että mikäs jätkä tuokin oikein on. Bruch jäi kisassa kolmanneksi eikä tullut edes palkintojenjakoon kun miestä vitutti ihan på svenska.

Välihuomautus päättyy.

Se seuraava rähinä mikä jäi pikku-Ykän mieleen oli sitä samaa lähi-idän rähinää kuin aikaisemmatkin. Eli Libanonin sisällissota. Koska pikku-Ykä oli virallisen tiedonvälityksen varassa niin pikkusen pojan mieleen jäi lähinnä käsitys avohärdellistä josta ei oikein ottanut selvää että kuka tappeli ketä vastaan ja mistä mahdollisesta syystä. Toki Yle noudatti jo silloin yleisdemokraattista linjaa ja kertoi laajalti Tel al-Zaatarin verilöylystä jossa kristityt libanonilaiset teurastivat muslimeja. Se, mikä selvisi Ykälle vasta kauan aikaa myöhemmin oli se seikka josta Ylemme ei vieläkään kerro eli jos missä tahansa maassa islamilaisten määrä kasvaa yli kriittisen pisteen, niin tappaminen alkaa. Ja sen aloittavat nimenomaan islamilaiset.

Hieman vähemmälle huomiolle jäi Chilen vallankaappaus vuonna 1973, vaikka virallinen media kyllä jatkuvasti muistutti siitä, kuinka hirvittävä Augusto Pinochetin sotilashallinto oli. Näin jälkeenpäin ajateltuna voi vanhempi Ykä todeta että pitihän se paikkansa, mutta se jää ikiajoiksi selvittämättä estikö Pinochet tekemällään pahalla vielä suuremman pahan. Joka tapauksessa näitä chileläisiä vasemmistopakolaisia tuli Suomeenkin ja jopa Ykän kotikuntaan Nyhtänköljään yhden perheen verran eikä heistä ollut kenelläkään mitään pahaa sanottavaa. Johtunee siitä että tulivat oikeasta vaarasta ja ennen kaikkea elivät ihmisiksi.

Toinen samaan aikaan käyty rähinä, mikä ei Ykälle oikein selvinnyt oli se ns. Pohjois-Irlannin konflikti. Pikku-Ykä yritti pähkäillä tilannetta. Oli siis Pohjois-Irlanti, joka kuului Englantiin. Tai valtioon nimeltä United Kingdom, mutta Englanniksihan me möllit sitä sanottiin. Sen lisäksi kyseinen Pohjois-Irlanti (varsin luonnollisesti) sijaitsi fyysisesti Irlannin saarella. Josta puolestaan suurin osa kuului itsenäiseen Irlantiin. Ja nimenomaan siellä Pohjois-Irlannin puolella tappelivat englantilaiset protestantit ja irlantilaiset katoliset. Jotka siis asuivat siellä Pohjois-Irlannissa. Ja sitten oli se IRA joka oli kommunistinen ja sitä kautta siis ateistinen mutta joka siitä huolimatta oli niitten katolisten puolella. Minkä asian logiikka ei oikein Ykälle auennut. Joka tapauksessa nimenomaan se IRA teki terrori-iskuja. Ja tekiväthän niitä ne brittimieliset protestantitkin.

Niin Libanonin kuin Pohjois-Irlannin tilanteen pohjimmaiset syyt eivät silloin Ykälle oikein auenneet mutta ne konfliktithan aikanaan päättyivät ja Ykä tuumasi molempien konfliktien osapuolten todenneen jossain vaiheessa että ei meitä vaan huvita enää. Toinen porukka puolestaan jota huvitti mutta jolla ei ollut juurikaan kansalaisten tukea (mutta oli puolestaan Rauhanvaltion tuki) olivat vasemmistoterroristit Länsi-Euroopassa, erityisesti Länsi-Saksan RAF joka tuli kuuluisaksi saksalaisen teollisuusjohtajan Hans-Martin Schleyerin kidnappaamisesta ja murhaamisesta.


Kaikkein eniten nämä terroristit tulivat kekkoslovakialaisten tietoisuuteen kun puolestaan arabiterroristit kaappasivat vuonna 1977 Lufthansan lennon ja vaativat että RAF:n terroristeja vapautettaisiin. Yritys meni ns. vituiksi sillä länsisaksalainen erikoisyksikkö GSG-9 (joka oltiin perustettu Münchenin terrori-iskun jälkeen) vapautti panttivangit Mogadishossa tappaen kolme terroristia neljästä. On puhuttu, että iskussa oli mukana myös brittien SAS:n jäseniä jotka käyttivät operaatiossa käytettyjä flashbang-kranaatteja. Joka tapauksessa pikku-Ykäkin sai tietää, että epäonnistuneen yrityksen jälkeen Stammheimin vankilassa elinkautistaan lusineet terroristit Andreas Baader, Jan-Carl Raspe ja Gudrun Enslin tappoivat itsensä. Irmgard Möller yritti mutta epäonnistui. Kuolleita jäi tuskin kukaan pahemmin Suomessa kaipaamaan muut kuin suomalaiset kulttuurikommunistit. Näin jälkeenpäin Ykälle on hahmottunut se, että todelliset kulttuurikapinalliset Kekkoslovakiassa olivat Hurriganes ja Sleepy Sleepers.

Terroristeista pikku-Ykälle jäi mieleen myös baskien järjestö ETA eli Euskadi ta Askatasuna (Baskimaa ja vapaus) joka sai Ykän ajattelemaan että kyseessähän on kumminkin yhdellä alueella asuva omaa, espanjan kieleen nähden täysin erillistä kieltä puhuva porukka joilla olisi jopa ihan oikea mahdollisuus saada itsenäinen valtio pystyyn. Eihän se onnistunut ja Espanjahan on nykyisinkin kunnostautunut itsenäisyyspyrkimysten tukahduttamisessa. Mikä saa tämän vanhan Ykän miettimään että oliskos kuitenkin niin, että Espanja onkin Kastilia ja sen alusmaat?

Vanhempana miehenä Ykä on myös miettinyt sitä, että muuttuuko terrorismi jossain vaiheessa ammatiksi? Mitä tekee terroristi kun rauha syttyy? Mitä sellaisia taitoja hänellä on, mitä rauhaa elävässä yhteiskunnassa tarvitaan? Räjähteitten kanssa pelaava panostajakin tekee työnsä hieman eri periaatteella kuin ihmisiä räjäyttävä terroristi.

Palataan vuoteen 1974 ja kahteen tapahtumaan jolla oli hieman henkilökohtaistakin vaikutusta pikku-Ykään. Toinen oli tietysti poikkeuslaki jolla Urho Kekkosen valtakautta jatkettiin neljä vuotta ilman vaaleja. Sinänsä asia ei vaikuttanut Ykän elämään muuten kuin että toi turvallisuuden tunteen kun tuttu ja turvallinen Urkki jatkoi virassaan. Tosiasiassahan siinä yksi kaljupäinen jätkä käveli koko valtiojärjestyksen yli ja betonoi diktaattorin asemansa. Mutta eihän me suomalaiset siitä valitettu eikä edes ymmärretty miksi olis pitänyt valittaa. Meillähän oli hyvä olla Urkin alamaisina.

Toinen asia puolestaan oli Kyproksen miehitys, jolloin siis Turkki valloitti Kyproksen turkkilaisen pohjoisosan. Asian taustat eivät pikku-Ykälle oikein auenneet eikä niitä tullut niin kaiveltuakaan mutta mielenkiintoa asiaan nostatti se, että serkkupoika palveli alueella YK-joukoissa. Helsingissä sitten saarelta palannut serkku soitti radiomankalla c-kasetille äänittämäänsä tykistökeskitystä ja näytti keräämiään kranaatinsirpaleita. Nuo pienet muistot saivat pikku-Ykään aikaiseksi tv-kuvaa huomattavasti suuremman vaikutuksen. Piru vie, nuo asiathan taisivat tapahtua ihan oikeasti. Mitähän helvettiä nuo isot ja ilkeän näköiset sirpaleet tekisivät jos ne tulisivat suolille? Samalla mielessä pyöri ajatus että toivottavasti tänne ei tule koskaan tuollaista ettei oma isä joutuisi sotaan.

Toinen välihuomautus: Vuonna 1975 maailmaan syttyi rauha ja sen sai aikaan ETYK ja ennen kaikkea se, että meidän Urkki löi maailman johtajille nyrkkiä pöytään ja totesi että nyt loppuu tuo tyhjänaikainen rähjääminen. Näin ainakin Yle meille kekkoslovakialaisille kertoi. Eihän se sitten jatkossa ihan niin mennyt. Ykä oli kumminkin löytänyt paikallisen snagarin mahtavan lihapiirakan joka ei saanut ehkä aikaan maailmanrauhaa mutta ainakin Ykälle hetkittäisen henkisen rauhan. Se oli sentään jotakin pysyvää ja lihikset siihen aikaan täyttä evästä.

Toinen välihuomautus päättyy.

Niistä 1970-luvun rähinöistä Ykä muisti myös Afrikan siirtomaasodat joista Yle mielellään kertoi. Erityisesti kerrottiin Angolan, Mosambikin ja Rhodesian sankarillisista sisseistä jotka sitten vapauttivat maansa valkoisista rasistisista siirtomaaisännistä. Kekkoslovakialainen media ei kyseenalaistanut afrikkalaisten vapautumispyrkimyksiä millään muotoa, joskin sitten muutama vuosikymmen myöhemmin on käynyt ilmi että kyseiset maat olisivat saattaneet pärjätä siirtomaina huomattavasti nykyistä paremmin. Nykyinen Yle ei oikein jaksa asiaan paneutua eikä rhodesialaisten ja etelä-afrikkalaisten valkoisten maanviljelien murhaaminen sitä oikein kiinnosta. Se kun ei ole utopian mukaista uutisointia. Ehkä tilanne on niin että tylysti sanottuna neekerivaltioille piti antaa mahdollisuus hässiä neekerivaltioitten asiat vituralleen niin että neekerivaltioitten kansalaiset kärsisivät siitä mahdollisimman paljon ja länsimaiset liberaalit voisivat sanoa että täähän meni just niin kuin sen pitikin mennä. Pidetäänhän ne kumminkin kehitysavulla hengissä.

Jos rähinöistä puhutaan, niin se kaikkein tärkein 1970-luvun rähinä oli tietenkin se rähinä joka jäi rähisemättä. Eli se kolmas maailmansota. Jopa pikkuselle Ykälle oli käynyt selväksi että oli olemassa termi M.A.D. joka ei tarkoittanut suinkaan amerikkalaista ja suomeksikin käännettyä huumorilehteä vaan se tarkoitti ” mutual assured destruction” eli molemmin puolin varmistettu tuho ts. ydinsotaa ei voittaisi kukaan vaan se päättyisi totaaliseen molemminpuoliseen pääpukareitten (ja siinä sivussa muittenkin, niin kuin Suomen) tuhoon. Tätä ydinsotaa pelättiin 1970-luvulla ihan oikeasti ja varmaankin myös perustellusti. Samoin pelättiin sitä että Suomen itäpuolella sijaitseva Rauhanvaltio tulee ja miehittää Suomen. Se pelko eli ajatusten taka-ajalla koko ajan. Olihan silloin 1970-luvulla ollut puhetta (neuvostoliittolaisten aloitteesta) että Suomi ja Neuvostoliitto pitäisivät yhteisiä sotaharjoituksia. Nehän torpattiin ja yhtälön suurin sankari lienee ollut kenraali Lauri Sutela. Sinänsä tuo pelko osattiin laittaa ajatusten taka-alalle ja elettiin turvallisessa Urkin komennossa.

Nämä pelätyt uhkakuvat niin ydinsodasta kuin neuvostomiehityksestä jäivät onneksi tapahtumatta ja pikku-Ykä jolla alkoi jo munakarvat kasvaa ja mielenkiinto tyttöjä kohtaan kasvaa vielä enemmän  kiinnitti huomionsa seuraavaan rähinään eli siihen, että Vietnam meni ja valtasi Kambodzhan. Valtaus sai aikaan pakolaisaallon ja nälänhädän joka oli suuri uutinen joka puolestaan sai aikaan suurta tiedostavaa humanistista euforiaa mutta vasta ajan kanssa kävi selville että Kambodzhan kommunistinen hallinto oli niin sairas että se hakkasi mielettömyydessään jopa Stalinin ja Maon. Tappaen muutamassa vuodessa noin neljäsosan väestöstään. Eli yhtälö nopeasti: kommunistinen despoottivaltio Kambodzha joka oli kommunistisen maan Kiinan tukema joutui vallitsevaan tilanteeseen ja rajariitoihin vittuuntuneen kommunistisen Vietnamin miehittämäksi ja sitä Vietnamia puolestaan tuki kommunistinen Neuvostoliitto. Kyseisen hässäkän takia tuli pakolaisaalto Thaimaan puolelle ja sitä oli kertakaikkisen hankala selittää kapitalististen länsimaitten syyksi.


Sitten siirryttiin vuoteen 1979 jolloin Kiina, joka jostain syystä oli tukenut Kambodzhan punaisia Khmerejä vaikka aivan varmasti tiesi mitä siellä tapahtui päätti kostaa Vietnamille sen, ettei se ymmärtänyt paikkaansa syrjäyttäen punakhmerit joten kostoksi Kiina aloitti rajasodan. Ïsä-Perskeles tuumasi Ykälle silloin että niinköhän tuosta iso paska pyllähtää mutta ei se sota sitten kestänyt kuin kuukauden verran ja sitten se lässähti. Se seuraava, isompi ja ennen kaikkea pitempi revohka alkoi sitten saman vuoden joulukuussa kun Neuvostoliitto meni ja miehitti Afganistanin saaden samalla aikaan pitkän sissisodan joka myöhemmin muuttui yleiseksi avohärdelliksi josta kukaan ei ota mitään tolkkua mutta siihen aikaan tavallinen kekkoslovakialainen ei ajatellut pahemmin asian taustalla olevaa islamilaisuutta vaan tuumi että afgaanit taistelevat miehittäjiä vastaan ja tottahan heillä siihen on oikeus. Varsinkin kun miehittäjällä oli suomalaisillekin se ikävän tuttu kokardi.

Vaikka eihän mitään afgaaneja oikeastaan ollut varsinaisesti olemassakaan vaan maa koostui pataaneista, tadzhikeista, hazaroista ja muista pienemmistä kansanosista jotka eivät oikein tulleet keskenäänkään juttuun. Tavalliselle kekkoslovakialaiselle ei asia näkynyt minään uskonnollisena konfliktina vaan ihan samanlaisena systeeminä kuin joku talvisota eli alivoimaiset resupekat panee hanttiin suurvalta-armeijalle. Tottahan niitä resupekkoja tuli kannatettua. Ihan periaatteen vuoksi. Olihan niin Ykä kuin muutkin kekkoslovakialaiset sinänsä nähneet että Afganistanin rajanaapurissa Iranissa oli tapahtunut islamilainen vallankumous mutta sitä, minkälaista uhkaa islam tulisi tulevaisuudessa – länsimaisten hyödyllisten idioottien myötävaikutuksella edustamaan – ei osattu edes kuvitella. Nähdäkseni valtamediamme oli jopa Iranin islamilaisten puolella sillä pitihän Iranissa ennen vallankumousta valtaa Yhdysvaltain liittolainen shaahi Reza Pahlavi ja Yhdysvaltojahan piti aina vastustaa. Ja olihan meidän Tuomiojan Erkkikin päässyt aikanaan putkaan osoittaessaan mieltään kyseistä shaahia vastaan. Kyseisestä jätkästä tuli aikanaan merkittävä suomalainen poliittinen vaikuttaja. Meidän kaikkien harmiksi.


Afganistanin sodan seuraus oli sitten tietysti se, että niin Yhdysvallat kuin muutama muukin länsivallat menivät pilaamaan Moskovan olympiakisat boikotoimalla niitä. Ykä ei ollut silloin viittätoista vuotta vanhempi mutta hoksasi jo silloin Moskovassa taatusti ajateltavan että tää-siis-niin-kostetaan ja niinhän siinä kävikin. Itäblokki boikotoi vuoden 1984 Los Angelesin kisoja. Tekosyy oli se, että Amerikoissa oli jonkunlainen liike joka pyrki aikaansaamaan sen että itäblokin urheilijat loikkaisivat länteen. Ehkä noloin homma suomalaisten kannalta asiassa oli se, että Arto Härkönen voitti olympiakultaa keihäässä tuloksella 86,76. Eihän siinä sinänsä mitään, hyvä tuloshan se oli mutta Itä-Saksan Uwe Hohn oli heittänyt ennen kisoja maailmanennätyksen 104,80 ja Hohn ei päässyt politiikan vuoksi kisoihin. Söihän se hieman tuon olympiakullan arvoa.

Vaan jos palataan noihin rähinöihin niin viimeisin pikku-Ykästä isoksi Ykäksi (tai ainakin sellaiseksi itseään kuvittelevaksi) huomannut rähinä oli tämä Falklandin sota. Siinähän Argentiinan sotilasjuntta päätti tehdä ne perinteiset eli kiinnittää kansan huomion ulkoiseen viholliseen, valtasi Falklandin (tai Malvinasin) saaret ja uskoi, ettei The Queen and Country uskalla puuttua asiaan kun se oli kumminkin toisella puolella maailmaa. Pieleenhän ne veikkasivat, Iso-Britannia pisti pystyyn suuren laivaston joka hyökkäsi ja otti Falklandin takaisin hallintaansa. Kun Ykä seurasi asiaa Yleisradion uutisoinnista niin saattoi sanoa, että se oli jopa varsin neutraalia. Olihan vastakkain Nato-maa, jota ei pitänyt tukea ja samalla oikeistolainen sotilasjuntta jota ei myöskään pitänyt tukea. Oli hieman vaikeaa tehdä sodasta oikeaoppista tiedostavaa propagandaa joten keskityttiin lähinnä kertomaan siitä, mitä tapahtui. Niin juu, Iso-Britannia voitti sen sodan.

Sen jälkeisiin rähinöihin en tässä puutu, sillä aloin muuttua pikku-Ykästä aikamieheksi itsekin ja kun vuonna 1985 menin armeijaan, niin minusta tuli rähinöitten sivustaseuraajasta niihin mahdollinen osallistuja. Onneksi niitä rähinöitä ei sitten tullut. Tulevaisuudestahan ei tietysti tiedä mutta ei tällaisesta yli viisikymppisestä enää pahemmin tetsaamaan ole. Tietysti voisin minä vielä olla kiikarikiväärin kanssa varsin vittumainen mies.

- Herra kapteeni, nostomies Perskeles ilmoittautuu palvelukseen.

- Jaa, onkos teillä se oma kivääri mukananne?

- Herra kapteeni, on toki kun huollosta eivät muuta antaneet. Ja sata patruunaa mukana.

- No hyvä. Menkää tuonne mäen kupeeseen ja alkakaa ampua. Sillä evästyksellä että jos yhdenkin ehditte saada hengiltä ennen kuin itse kuukahdatte niin se on kaikki kotioppäin.

- Asia selvä, herra komppaukko. Morituri te salutant…

Ja laitetaanpa loppuun vielä musiikin pläjäystä itäblokin arkistoista noilta ajoilta. San Fransiscossahan vietettiin vuonna 1969 hippikesää mutta niinpä sitä ainakin jossain määrin vietettiin samoihin aikoihin sosialistisessa Puolassakin. Seuraavana vuorossa silloin Puolassa suosittu yhtye Skaldowie ja kappale Medytacje Wiejskiego Listonosza. Mitä helvattua se sitten tarkoittaakaan:


46 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Niin, rauhanvaltioidenhan historiaa tämä kaikki. Olen tod.näk. Ykää parisenkymmentä vuotta vanhempi, joten kivuliaassa muistissa ovat nämä kaikki tapahtumat. Missä olit kun Kennedy ammuttiin? Ei voisi vähempää kiinnostaa. Ei siihen jenkki"demokratia" loppunut. Missä olit Espan puistossa vastustamassa shaahia? En hurraamassa rasvalettiselle Tuomiojalle. Missä olit 21.8.68 vastustamassa T-slovakian miehitystä? No en missään kun me yhdessä naapurimaassa pidettiin niistä pakenijoista virallisissa tiloissa huolta, kaljaa ja ruokaa kannettiin. Ulkoministeriömme käskystä sitten olimme potkivimme ulos volkspolizein kynsiin.

Vietnamin sodan aikana olin duunissa, kuten kaikkien näiden muidenkin aikana. Tienaamassa rahaa että saataisiin taas tuohonkin ilmansuuntaan kaataa rahaa. Repo-media ja laulutaidottomat joikhasivat Guatemalan lautasverta. Ketään kiinnostanut paitsi tympeitä joskin kovaäänisiä stallareita. Kun veret oli latkittu (terv. Ville Ranta), olikin sitten aika siirtyä noihin ihanaisiin oikeisiin uhreihin, palestiinalaisiin. 1948 jaettiin pläntti kahtia, en nyt noita hehtaareita muista mutta alunperin lienee fifty-fifty tms. Ja mitäpä tapahtui? Noi ketkut israelilaiset saivat maansa kukoistamaan kun tekivät duunia sen eteen. Palestiinalaiset istuivat luotettavaan muslimitapaan persuksillaan ja syyttivät koko maailmaa. Ihan vain omasta henk.koht. laiskuudestaan. Vrt. Afrikan ongelma.

Mennyt on mennyttä, mutta kun mitään ei siitä hitto soikoon opita. Olen ollut maissa joissa on ollut diktaattoreina Ulbricht, Hocecker, Ceaucescu ja Tshivkov. Mutta suomalaisena kaikkein vastanmielisimpänä pidän Kekkosta. Pikkumainen, häijy, ahne, manipuloiva, rahanahne despootti jolla oli täysin harhainen käsitys kyvyistään ja vaikutusvallastaan. Ja täydestä meni.
tira+

QroquiusKad kirjoitti...

"Puolassa suosittu yhtye Skaldowie ja kappale Medytacje Wiejskiego Listonosza. Mitä helvattua se sitten tarkoittaakaan":

epäilemättä jotain hyvin samanlaista kuin Remun rock-esperanto tänäkin päivänä?
Sitä ei pidäkään ymmärtää, vaan tuntea?

Vasarahammer kirjoitti...

Koska edustan samaa ikäluokkaa kuin Ykä, katson asiakseni lisätä tähän vielä pari muuta kansainvälistä tapahtumaa, jotka kuuluvat ikäluokkamme kollektiiviseen muistiin.

Portugalin siirtomaat vapautuivat viimeisinä ikeestään. Angolan ja Mosambikin Ykä jo mainitsikin. Kaakkois-Aasiassa sijaitsi pieni Portugalille kuulunut Itä-Timorin alue. Saaristo, jota kutsutaan Pieniksi Sundasaariksi kuului tuolloin ja kuuluu edelleen Indonesia-nimiselle valtiolle, josta nykyinen JSN:n puheenjohtaja löysi oikeaa ja ihanaa islamia.

Indonesia valtasi Itä-Timorin 70-luvulla ja piti sitä hallussaan aina 2002 tapahtuneeseen itsenäistymiseen asti. Indonesian miehitys oli brutaali ja sen aikana kuoli eri arvioiden mukaan 100 0000 - 250 000 itätimorilaista.

Wikipedia-artikkeli syyttää tapahtuneesta Yhdysvaltoja. Toki Yhdysvallat tuki kylmän sodan aikana erilaisia diktaattoreita, jos nämä vastustivat kommunismia tarpeeksi innokkaasti. Amerikkalaiset eivät kuitenkaan osallistuneet tappamiseen, joka jäi enimmäkseen islamilaisten indonesialaisten tehtäväksi.

Kannattaa myös mainita Etiopian nälänhätä 1980-luvulla. Se käynnisti jonkinlaisen länsimaisen suvakkiuden lähtölaukauksen, jolloin "me olimme maailma". Parhaat päivänsä nähneet rock-tähdet saivat uralleen nostetta Wembleyllä järjestetystä megakonsertista ja rahaa kerättiin nälkäisten auttamiseen.

Lähes kokonaan vaille huomiota jäi se, että Etiopiaa hallitsi tuolloin brutaali kommunistidiktaattori Mengistu Haile Mariam. Ehkä syynä oli se, että Mengistu oli Rauhanvaltion liittolainen.

Yleisesti kuviteltiin, että nälänhätä oli sääolosuhteiden syytä. Nykyisin tiedostava eliitti puhuisi "ilmastopakolaisuudesta". Todellisuudessa nälänhädän aiheutti suurelta osin Etiopian hallinnon politiikka, jossa pyrittiin vaikuttamaan kapinallisten hallussa olevien alueiden asukkaisiin. Kyseessä oli siis tyypillinen kommunistivaltion nälänhätä, jossa nälkää käytettiin poliittisena aseena todellisia ja kuviteltuja vastustajia vastaan eikä ihmishengistä piitattu lainkaan.

Tosiasiat eivät kuitenkaan häirinneet länsimaalaisia, jotka heittäytyivät täysillä sentimentaalisuuden huumaan ja lauloivat "We are the world". Näin oli siitä huolimatta, että osa avustusrahoista meni kapinallisjärjestöille, jotka ostivat niillä aseita.

Nykyisin Etiopia kykenee ruokkimaan väestönsä, joka on noista ajoista jo kasvanut huomattavasti.

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...


Hejpä vaan Ykä !

Näin noin niinkuin 20 vuotta Sinua vanhempana muistan näitä rähinöitäkin noin 20 vuotta varhaisemmalta ajalta. Korean "koreaa" sotaa (niinkuin me pojankossit sanottiin) jo seurattiin ollen tietysti eteläisen puolella, ja niinhän se onneksi päättyikin sillä erää paikallisesti kommunismin torjumiseen.

Unkarin kansannousu oli se varsinainen, jossa jo ritsoja ja puutorrakkoja tehtiin kotona ja välitunneilla marssittiin enempi avojonossa ryssää vastaan harjoitellen.
Ei juuri ollut meillä päin kannatusta Rauhanvaltiolla!

Viime kesänä kävin pitkästä aikaa Budapestissä ja olipa uljasta tutustua kansannousun erikois- ja pysyvään näyttelyyn kaupungin keskustassa:-)))
Osoittautui, että koulupojan muistikuvat olivat varsin oikeansuuntaisia ja
silloinen lehtimediakin (meilläpäin Keskipohjanmaa, joka jo aikaa sitten on muuttunut täysin pilaantuneeksi keputuotteeksi) oli oikeasti ja aidosti pienemmän puolella.

Pentti Kahman kiekkokulta Roomasssa oli tietysti meille alavieskalaisille Se Jokin, joka vieläkin nostattaa mieltä. Kahma muuten elää ja asuu kotipitäjässään Arja-vaimonsa kanssa arvostettuna ja kunnioitettuna, niinkuin tietysti asiaan kuuluukin!
Arja sattuu olemaan melkein naapurin "likkoja" kotikylältäni Someronkylältä.

Mukavia muistellen ja kiitokset näistäkin muistelmista Ykälle!

Veijo Hoikka kirjoitti...

Kovin on sotaisa ollut intressipiiriltään YPen Pikku-Ykä jakso, mutta vanhemmiten kuhmut tasoittuneet.
Tuttuja tapahtumia varmasti itse kullekin.
RAF:n toimiin lisäisin kyllä Ulrike Meinhofin. BMW on lyhenne sanoista Baader-Meinhof-Wagen kuvaten tuon uutteranan kansan tehokkuutta monissa askareissaan.
Vietnamin sota oli kusipäisimpiä projekteja ihmiskunnan historiassa. Nähtäväksi jää ylittääkö muulikultturi-invaasio sotahullujen jenkkien saavutukset. Pahalta näyttää.

buuri johannesbuurista kirjoitti...

Samat muisto -59 syntyneelläkin... Mutta NL ja Kiinan väliset kahakat jäi myös mieleen. Siinä kaksi hullua ydinasevaltiota kahakoi Ussurijoella melkein tosissaan.

Anonyymi kirjoitti...

Moro Ykä

Taaseen hienon jutun lähihistoriasta ja sen uutisoinnista olet loihtinut.

Tämän verovaroin ylläpidetty laitoksen (YLE) tiedotus linja ja uutisointi jatkaa samalla "hyväksi havaitsemaan ja ainoan totuuden" tiellä.
Vaasassa viikonloppuna olleesta valtakunnallisesta Jääkäriparaatista ei ollut yhtään mainitaan pää- eikä sivu uutisissa. Paikallisen "Getsemanen kajastuksen" eli Pohjalaisen päätoimittajakin oli tähän kiinnittänyt huomionsa. Mainitsi kirjoituksessa että kyllä jokaisessa päivän lähetyksessä oli juttua kotouttamisen onnistumisesta jossain päin Suomea ja että sitä toistettiin kerta toisensa jälkeen, mutta tästä paraatista ei mainittu sanallakaan.

T.
S.E.P.


Matti kirjoitti...

Aikalaishavaintoja.... Mukava oli niitä lukea ja muistella itse asiassa aika pitkää ajanjaksoa, Siis nyt 50+ ikäisten kokemuksia ja muistoja. Pojan kanssa kun näistäkin puhutaan, niin ei 1990+ syntyneillä ole oikein elävää yhteyttä näihin tapahtumiin. Vanhemman onkin syytä välittää edes se vähä viisaus, jonka on onnistunut keräämään.

Anonyymi kirjoitti...

Moikka Ykä,

Tuosta litaniasta jätit pois sen rähinän, jota minä pikkukillinä kattelin televisiosta ja luin myös lehdistä, eli Iran-Irak -sota. Siinähän oli myös aika tenkkapoo miten sitä pitäisi uutisoida kun Irakia varusti Yhdysvallat ja Iran lähetti lapsimarttyyrejä miinanpolkijoiksi. Ja kyseessähän ei ollut mikään pikkukähy, kun ruumiitakin tuli miljoona ja ties vaikka kuinka monta haavoittunutta. Ja aika pitkältihän se alkoi juurikin tuosta Iranin islamistivallankumouksesta, jota vastaan nyt vastavallankumoukselliset koittaa rähinöidä. Suomen mediassa siitä ei kuulu mitään, mikä kyllä kummastuttaa kulkijaa. Mutta mitäs tässä persaukinen mitään mihinkään kommentoimaan...

--Madri

Matti kirjoitti...

Juu, tuo Irak kontra Iran -skaba vaivasi joskus Yours Truly'a eli minua. Ano tähän viittasi. Henkistä laiskuutta tai tervettä tärkeysjärjestystäkö lie, jätin perehtmättä.

Vasarahammer kirjoitti...

Anonyymi sanoi: "Irakia varusti Yhdysvallat ja Iran lähetti lapsimarttyyrejä miinanpolkijoiksi."

Tästä asiasta on netissä valtavat määrät väärää tietoa.

Saddamin aikana Irakin aseet olivat enimmäkseen peräisin Neuvostoliitosta. Myös eurooppalaiset valtiot myivät Saddamille teknologiaa, jolla pystyi valmistamaan mm. kemiallisia aseita.

Irakin ja Iranin sodan aikana Yhdysvallat auttoi molempia osapuolia. Yhdysvallat ei halunnut Saddamin häviävän mutta Nicaraguan contrien rahoittamiseksi ja amerikkalaisten panttivankien vapauttamiseksi oli valmis myymään aseita Iranille.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys tira+:lle, Qroquius Kadille, Vasarahammerille, Terho Hämeenkorvelle, Veijo Hoikalle, buurille johannesbuurista, S.E.P:lle, Matille ja Madrille & kiitos kommenteistanne.

tira+: Rauhanvaltion historiahan jatkuu. Politbyroo vaan muutti idästä länteen. Tämä nykyinen rauhanvaltio eli EU kehuu ansiokseen sen, että Euroopassa ei olla sodittu kakkosrähinän jälkeen. Näkisin itse asian kyllä niin, että rauhan takasivat ne muutama kymmenen tuhatta ydinkärkeä joitten ansiosta sitä viimeistä rajaa ei ylitetty. Ja juu, sen ajan taistolaismusiikille voidaan antaa se tunnustus että kun sitä on aikansa kuunnellut niin traktorin moottorikin alkaa kuulostaa musiikilta.

Qroquius Kad: Saattaahan se sitä houlama houlamaa olla. Sinänsä itäblokin maissa rokkarin ura oli vaarallinen sillä siinä saattoi mennä vapauskin. Nyt kun olen (kiitos youtuben) asiaa harrastuksena seurannut niin loppujen lopuksi siellä oli aika paljon erilaisia rock-bändejä.

Vasarahammer: Joo, nuo huomiot ovat osa kollektiivista muistiamme. Jätin ne vaan pois kun ne olivat jo niin selkeästi 1980-luvun puolella. Se Band Aid oli minusta jo silloin vastenmielistä touhua sillä se tosiaankin oli lähinnä oman egon ja uran nostattamista ja sama touhuhan onkin sitten jatkunut aina siitä eteenpäin. Jossain on kriisi, ei hätää, nyt täytyy soittaa rock ja vetää perseet olalle.

Terho: Sen Korean sodan ja Unkarin kansannousun seuraaminen oli varmaan erilaista kuin jo 1970-luvulla. Niitähän seurattiin lehdistä ja radioista. Vietnam oli ensimmäinen tv-sota. Niitä Rooman kisoja (ja Kahmaa tietysti) tuli seurattua mustavalkoisesta tv:stä ja silloin niissä urheilutapahtumissa oli jotenkin erilainen taika kuin nykyään. Noita viimeisiä talviolympialaisiakin tuli seurattua tosi vähän.

Veijo: Niin no, olishan tähän voinut tietysti lisätä Anne Pohtamon miss Universum-voiton. Ulrike Meinhof oli joo yksi niitä pahimpia. Ajautui pikku hiljaa toimittajasta terroristiksi. Sinänsä siihen Vietnamin sotaan tulivat jenkit mukaan vasta jälkijunassa. Sitä ennenhän siellä olivat olleet ranskalaiset, sitten jonkun aikaa japanilaiset, sitten taas ranskalaiset ja sitten vasta jenkit ja tulee muistaa, että se oli loppujen lopuksi myös sisällissota jonka toista puolta jenkit avustivat. Silloin ajateltiin kovasti sitä dominoteoriaa.

buuri: Joo, siinä Ussurijoellahan käsittääkseni oli iso rähinä hyvinkin lähellä.

S.E.P: Hjuu, tässä tuore esimerkki mitä Ylemme pitää prioriteettina:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/02/26/mies-nainen-vai-jotain-ihan-muuta-ota-sukupuolen-moninaisuuden-perustermit

Matti: Onhan näin, että nykyisin hyvin monelle nuorelle ihmiselle joutuu selittämään että mikäs se oikein oli se Neuvostoliitto. Ne, jotka syntyivät Neuvostoliiton hajotessa ovat pian kolmekymppisiä.

Madri, Matti & Vasara: Toi kyseinen kahina jäi pois siksi, että se käytiin 1980-luvulla. Minunkin käsitykseni mukaan Irakin armeijan kalusto oli hyvin pitkälle neuvostokalustoa. Ja samaan aikaan suomalaiset olivat Irakissa tekemässä rakennusprojekteja. Hussein teki virheen kun ei pysynyt rajojensa sisäpuolella. Jos hän olisi niin tehnyt niin olisi varmaan vallassa vieläkin.

Anonyymi kirjoitti...

Nuo sota / tappo hommat on aina pahantekoo ja niitä on ikävä muistella, mutta Rooman kisat 74 oli mahtavat.
Riitta Salin teki maailman ennätyksen ja voitti sileän ratakierroksen, taitaa olla edelleen ainut suomalainen, joka on voittanut ratakierroksella kultaa. Lisäksi 4*400 miesten ja naisten viesteistä tuli mitaleja. Kahman, (kiekko) ja Siitonen(keihäs) voitot oli upeita seurata mustavalkoisesra töllöstä... ja jostain syystä myös italian pikajuna Pietro Mennea satasella ja kahdella sataa, jäi mieleen.

Becker kirjoitti...

Ykää vähän vanhempana muistan nuo tapahtumat oikein hyvin. Itseäni kiinnosti vastakkainen sukupuoli (siihen aikaan niitä oli kaksi) huomattavasti enemmän kuin joku kahina maapallon toisella laidalla. Poliittisesti en ollut mitenkään valveutunut paitsi olin kuitenkin viivan oikealla puolella johtuen ehkä taustastani. Kekkosta en voinut sietää enkä varakkaiden perheiden vasemmistolais kakaroita. Sen muistan että faija oli helvetin huolestunut kun Kennedy ammuttiin. Pelkäsi kait uuden sodan syttymistä.

Se mikä nuo edelliset vuosikymmenet eroittaa nykyisestä että nyt on mahdollista hankkia sitä tietoa, eikä tarvitse tukeutua Hesarin ja YLEN kaltaiseen propagandan ja kusetuksen tarjontaan. Ongelmana vain on se että nyt sitä tietoa on netissä niin helvetisti, että sen totuuden löytäminen on ns. työn takana.
Sen ainakin olen oppinut että Hillary Clinton on varmaan ollut korruptunein henkilö joka on pyrkinyt Yhdysvaltain presidentiksi. Kumpikin on samaa sorttia, Bill ja Hillary. Rohinga muslimien ajaminen ulos Myanmarista johtuu hyvin pitkälle muslimeista (ullatus) itsestään. Rauhallinen budhalainen kantaväestö ei aivan pienistä hermostu, mutta nyt riitti ja ilmeisesti aivan aiheesta.
Kertooko media jotain Hillarysta ja Rohinga muslimeista. Ei ainakaan totuutta.

Vaikka ajat eivät ole rauhoittuneet, niin nyt ei tarvitse uskoa kaikkea soopaa mitä media suoltaa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja Beckerille & kiitos kommenteistanne.

Ano: Joo, minä kattelin myös niitä kisoja mustavalko-tv:stä ja silloin siinä touhussa oli taikaa. Esmes suuresti arvostamani ja yleisurheilun tunteva Jaska Brown voisi tehdä analyysin siitä, mitä Suomen yleisurheilussa silloin tehtiin oikein. Se Pietro Menneahan muuten pläjäytti 200:lla metrillä vuonna 1979 tuloksen 19,72 joka jää suurimmalta osalta nykyjuoksijoita haaveeksi.

Becker: Minuahan se vastakkainen sukupuoli alkoi kiinnostaa sitten vasta 1970-luvun loppupuolella kun hormonit alkoivat toimia. Silloinkin oli vain kaksi vastakkaista sukupuolta. Yle ajattelee toisin ja katsopas Ylen uusin pläjäys asian tiimoilta:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/02/26/mies-nainen-vai-jotain-ihan-muuta-ota-sukupuolen-moninaisuuden-perustermit

Veikkaisin että jutussa esitetyllä henkilöllä on ihan naisen värkit mutta fiilis on nykyisin pääasia eikä siihen biologia paljoa vaikuta. Nyt sitä tietoa on tarjolla. Olihan sitä silloin aikanaan kirjastoissakin mutta sen etsimisessä oli oma hommansa. Hillary Clinton voi hyvinkin olla korruptunein ja samalla hän on ehkä kaikkien aikojen median eniten suojelema henkilö. Vasemmistoliberaali media kun suojelee Clintonin ohella itseään ja asemaansa.

Becker kirjoitti...

Joo, mä katsoin tuon ja sehän taitaa olla aivan arkipäivää Absurdistanissa. Hommatkoon itselleen vaikka lehmän utareet tai sonnin pallit jahka tekee sen omilla rahoillaan.
Nuo on pirun kalliita leikkauksia, eikä niitä pidä yhteiskunnan maksaa vain siitä hyvästä että tykkää olevansa jotain muuta mitä on. Ruotsissa on "Lasten oikeudet" niminen järjestö jonka puhelimiin muutaman vuoden ikäiset pennut soittelee ja ihmettelee että onko mies vai nainen. On se elämä vaan kovaa jo pennusta lähtien. Mulla ei tuo asia koskaan ollut epäselvä, mutta ilmeisesti kuulun johonkin vähemmistöön nykynormien mukaan.

Asiasta kolmanteen. Olemme kuulleet ehdoituksia että uudet hävittäjät maksettaisiin myymällä Suomen tiet halukkaalle ostajalle.
No nythän on 10% valtion budjetista eli vanhustenhoito myyty yksityisille toimijoille seurauksella että vanhukset makaavat paskoissaan kun tienestit menevät veroparatiiseissa oleville firmoille. Terveydenhoidossa tulee tapahtumaan sama ilmiö ennemmin tai myöhemmin. Lopputuloksena että varakkaat saavat terveydenhoitoa ja vähävaraiset saavat hoidon puutetta. No sitten myydään tiet jollekkin ulkolaiselle yhtymälle pilkkahinnalla jotta saadaan uusia hävittäjiä ja autoilijalla on kärryssään häkkyrä kuin sähkömittari joka laskee kilsat. Saimaa on myyty Coca-Colalle joka kieltää siellä kalastuksen ja veneilyn. Saimaan vettä saa ostaa kaupasta 10 € litra. Pielinen on myyty Pepsille samoin ehdoin.Metsät on myyty ruotsalaisille ja ilma AGAlle. Jokaisen suussa on pieni koje joka mittaa hengitetyn ilman määrän ja ilmoittaa summan sitten lakutukseen. Laitteen poistamisesta saa ankarat sakot. Merellä saaaristo on myyty venäläisille ja veneilijät voivat käyttää vain sallittuja satamia. Veneilykin on tietysti sattelliittivalvonnan alla jotta heitä voidaan verottaa.
Mineraaleja saa kuka tahansa tulla kaivelemaan ja melkein mistä tahansa pilkkahinnalla ja voitot häviävät taas veroparatiiseihin. Jaa mutta tämähän onkin jo tätä päivää. Suomalaiset poliitikot ovat samaa tasoa afrikkalaisten kolleegojensa kanssa. Sielläkin rikkaudet kaivetaan maasta kantaväestön elellessä köyhyydessä ja pankkiirien yltäkylläisyydessa. Kun valtio on hävittänyt kaiken omaisuutensa puoli-ilmaiseksi, on kansaa alettava tosissaan ryöstää jotta eliitti säilyttäisi elintasonsa.
Olisko aihetta blogiin?

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys - ja kiitokset etämuistin herättelemisestä.

Nuo terrorioperaatiot ihmetyttivät minuakin. Etenkin sen P-Irlannin touhusta tuli niin ristiriitaista infoa, että..vasta nuornamiesnä yhden oikean irkun kanssa jutellessani palaset olivat loksahtavinaan kohdilleen.

Schleyerin sieppauksen ja murhan kaltaista juttua luukutettiin keväällä 1978 Italiasta, kun "Brigade Rosse" sieppasi ja murhasi Roomassa entisen pää- ja oikeusministerin, kristillisdemokraattien vasenta siipeä johtaneen Aldo Moron. Siis ukon, joka hallituspuoluelaisista kaikkein eniten veljeili laillisten kommunistien kanssa.

70-luvun mieleenpainuvimpia uutispläjäyksiä oli myös keskisuvella 1976 tapahtunut Air Francen Tel Avivista Pariisiin matkalla olleen lentokoneen kaappaus Idi Aminin suojelukseen Entebbeen. Etenkin tapauksen ratkaissut iippoarmeijan kommandojen menestyksekäs "operaatio Ukonnuoli" tai "Jonatan", jossa 103:sta panttivangista sata saatiin vapautettua, vain yhden kommandon (Jonathan Netanjahu, liekö Benille sukua) menetyksellä. Tapaus painui mieleen varmaan siksikin, että olin radiouutisille koko ajan alttiina, kun juuri tuolloin sairastin ihan h..tin vittumaista vesirokkoa.

Punakhmerien kauhuteoista raportoitiin muistaakseni aika paljonkin. Toki meille tuli amerikkalaistoimituksesta suomennettu Valitut Palat, joten sen pitkistä jutuista taisi hiukan viiveellä tulla minullekin aika lailla infoa, paljon kun tuolloin luin.

Yksi suurista uutistapahtumista, varsinaisten sotarähinöiden ulkopuolelta, oli myös amerikkalaisen hihhulipastorin Jim Jonesin Guyanaan perustama "Jonestown", jossa Jones v. 1978 toteututti psykoottisen joukkoitsemurhan - murhasivat toki lapset ja vastustelijat. Tässä hulluudessa kuoli yli 900 ihmistä. Tapaus taisi taittaa siivet tuolloin varsin lukuisilta kristillis-uskonnollisilta ns. karismaattisilta liikkeiltä. No, Billy Grahan jäi jäljelle - jamppa muuten kuoli aivan äskettäin. Valitettavasti samanlaisella shokkihoidolla ei ole muuannen toisen maailmanuskonnon herätysliikkeiden uhreja satuttu siunaamaan.

Terv. Achtung

Veijo Hoikka kirjoitti...

Lisäys sotakannanottooni edellä.
Olin Khao I Dangin leirillä (töissä) vuosina -84 ja -89 yhteensä 7 kk. Potilaat koostuivat khmereistä, joita Pol Pot et.al eivät ihan kaikkia saaneet hengiltä. Kommunistinen Vietnam jeesas lahtauksissa https://en.wikipedia.org/wiki/Khao-I-Dang

-90 työpaikkana ICRC:n sotasairaala Kabulissa, Afganistanissa https://www.google.fi/search?q=icrc+hospital+kabul+1990&dcr=0&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwistPra8cXZAhUQKlAKHawFDD4QsAQIOw&biw=864&bih=401
Linkin kuvasarja kertoo hyvin tunnelmat. En suosittele minkään armeijan menemään ottamaan mittaa afgaanitaistelijoiden kanssa heidän maassaan. Jotkut heistä tunsivat muuten Suomen sotilaalliset kyvyt, jostain syystä. Mutta meitähän ei sinne kutsuta eikä heitäkään pitäisi Suomeen houkutella, mutta taakkaa jotkut orvot haluavat jakaa.

Anonyymi kirjoitti...

Ohi aiheen menee, mutta viitsisittekö kertoa mielipiteenne seuraavasta artikkelista. Nähdäkseni ei ole maksumuurin takana.

http://www.suomensotilas.fi/huonosti-hoidettu-maahanmuuttopolitiikka-on-turvallisuusuhka/

Krypta kirjoitti...

Hyvin koottu nuoren miehen aikakaudelta. Itseäni huvitti suunnattomasti tuo Falklandin sodan jälkeinen uutisointi, jossa kerrottiin ko. saaren syntyvyyden nouseen tuon sodan seurauksena 300 %.

QroquiusKad kirjoitti...

Entebbessä katunut Yonatan oli Benjaminin isoveli.

P-Irlannin konfliktia, joka tunnetaan hauskalla(?) nimellä "the Troubles" uutisoitiin aikoinaan nimenomaan katolilaisten ja protestanttien rähinänä jonkinlaisena kolmikymmenvuotisen sodan jatkona.
Kysehän oli kuitenkin siitä, että IRA ja muut tasavaltalaiset halusivat irrottaa P-Irlannin Yhdistyneestä Kuningaskunnasta ja liittää Irlannin tasavaltaan. Heitä vastustavat unionistit puolestaan halusivat säilyttää status quon.
Asialle antoi omaa kirpeää sivumakuaan se, että tasavaltalaiset olivat irlantilaisia katolilaisia ja unionistit enimmäkseen skottilaisperäisiä protestantteja.

Münchenin olympiaiskusta tuli mieleen, kuinka tilanteen kaaduttua päälle Israel otti yhteyttä länsisaksalaisiin tarjoutuen lähettämään paikalle erikoisoperaatio-osaston, joka olisi hoitanut homman suit sait sukkelaan taatulla ammattitaidolla. Sakemannit vastasivat, ettei tarvitse, kyllähän he osaavat itsekin! Iipot tyytyivät vastaukseen, koska heillä oli lähihistoriasta karvasta kokemusta, että niinhän se osaa.

Sitä he eivät tienneet, että saksalaisilla oli olympialaisiin valmistautuessaan eräänä pääpointtina todistaa koko maailmalle, etteivät he enää ole natseja. Se heijastui osittain myös turvallisuusjärjestelyihin. Vielä keljumpaa oli, ettei liittotasavallalla tuolloin edes ollut mitään sisäisiä erikoisoperaatiojoukkoja, joita olisi voitu käyttää tähän tarkoitukseen.

Ymmärrettävästi Israelissa oltiin aavistuksen verran vihaisia, kun asiantila paljastui heille katastrofin päättymisen jälkeen.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Beckerille, Achtungille, Veijo Hoikalle, Anolle, Kryptalle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Becker: Yleensäkin näitä fiilistelypuolen LGBTQTiiTyy-juttuja ihailevien kannattaisi lukea tuo Mustan Orkidean kirjoitus ennen kuin menevät tekemään mitään peruuttamatonta:

http://mustaorkidea.blogspot.fi/2018/02/viimeisen-muurin-takana-on-totuus.html

Tuo suomalaisen kansallisomaisuuden ale-myynti on kyllä täysin totta ja äärimmäisen lyhytnäköistä. En ole varma, riittäisikö taloustietoni tekemään asiasta kattavan kirjoituksen mutta pannaan harkintaan.

Achtung: Kiitos lisäyksistä. Aldo Morohan oli se toinen kuuluisa terroristien murhaama henkilö. Iippojen Entebben operaatiohan oli vielä haastavampi kuin saksalaisten operaatio Moqadishossa sillä Ugandan hallitushan ei tukenut operaatiota vaan päinvastoin terroristeja. Homma piti hoitaa puhtaana hyökkäyksenä ja sehän meni totaalisen putkeen. Se Valitut Palathan oli yksi niitä harvoja länsimaisen näkemyksen esilletuojia siihen aikaan. Ja Jonestown oli esimerkki siitä, mitä tapahtuu kun hihhulit saavat tarpeeksi ihmisiä höynäytettyä.

Veijo: Kiitos lisäyksestä ja henkilökohtainen hatunnosto urallesi.

Ano: Ihan asiaa sinänsä mutta en jaa tuota kirjoittajan optimismia työperäisestä maahanmuutosta. Ensinnäkin meillä on satoja tuhansia omia työttömiä ja toisekseen korkean verotuksen ja korkean sosiaaliturvan Suomi houkuttelee nimenomaan huilailijoita.

Krypta: Tuo olikin mulle ihan uutta. Mahtoikohan muuten syntyvyyttä lisätä miehittäjät vai vapauttajat?

Qroquius Kad: Jos iipot oltaisiin päästetty hoitamaan se Münchenin homma niin todennäköisesti kuolleita olisivat olleet vain terroristit. Se GSG-9 tosiaankin pantiin pystyyn vasta tuon iskun jälkeen. En muuten tiedä, että vaikuttiko tuo isku suomalaisen Karhu-ryhmän perustamiseen vai oliko syynä lähestyvä ETYK?

Apoliteia kirjoitti...

Terve sinne hotellin respaan! Viimeiseen kysymykseen voi vastata että oikeastaan molemmat oikein.

ETYKiä suunniteltaessa koettiin, että niinkin kansainvälinen tapahtuma vaatisi muutakin kuin varusmiehiä lentokentille. Mutta kyllä Münchenin tapahtumat ilmeisesti löivät vauhtia rattaisiin - Karhu-ryhmän ensikoulutus haettiin juuri Länsi-Saksasta.

Becker kirjoitti...

Ykä, en tarkoittanutkaan mitään faktoihin perustuvaa kirjoitusta vaan jotain Radanvarsikaupungin tyyppistä fiktiota, jossa Big Money omistaa kaiken ja väestö yrittää selvityä maassa jossa kaikki on halvalla myyty ulos. Näissä olet vaan niin pirun hyvä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Apoliteialle ja Beckerille & kiitos kommenteistanne.

Apoliteia: Ja terveiset täältä hotellin respasta sekä kiitokset täsmennyksestä. Olettaisin, että Suomen nykyisten erikoisjoukkojen terävin kärki löytyy sieltä erikoisjääkäreistä sekä merivoimien erikoistoimintaosastosta.

Becker: Kiitokset. Täytyy haudutella. Kieltämättä herkullinen aihe. Tai ehkä herkullinen ei ole se ihan oikea sana.

Vasarahammer kirjoitti...

Muutamia huomioita:

Jonestownin päähihhuli eli Jim Jones oli vakaumuksellinen kommunisti eikä mikään uskonnollinen konservatiivi.

Entebbessä kuollut Netanyahu oli nykyisen pääministerin veli.

Anonyymi kirjoitti...

Mainio blogi taas ja mielenkiintoisia kommentteja. Urheilua olen seurannut koko ikäni ja etupäässä tietysti televisiosta. Helsingin yleisurheilun EM-kisoissa 1971 tosin istuin Olympiastadionilla ja sain todistaa Julma-Juha Väätäisen kultamitalijuoksuja. Mieleenpainuvia hetkiä, mutta tunnelman noissa kisoissa pilasi monesti palkintojenjakotilaisuudet, kun seisaaltaan piti kuunnella tämän tästä Neuvostoliiton tai DDR:n kansallislaulu; nuo maat taisivat rohmuta suurimman osan mitaleista. Eihän siinä toisaalta ollut nokan koputtamista, kun urheilu oli silloin niin puhdasta kilvoittelua...

Yhtä paljon kuin aikoinaan tympäisi itänaapurin ihmeitä toitottava media ja joka ikisen uutislähetyksen alkaminen Vietnamin sodalla, niin saman tekee nykyään Trump, rasismi ja ilmastonmuutos. Ei ole maailmassa sellaista asiaa, johon nämä kolme eivät olisi syyllisiä.

Rouva Ano

P.s. Laitetaanko hauras toiveemme Euroopan järkiintymisestä ensi viikonloppuna käytäviin Italian vaaleihin? Askel askeleelta, pala palalta, hitaasti mutta varmasti?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vasarahammerille ja Rouva Anolle & kiitos kommenteistanne.

Vasara: Voinemme siis todeta, että kommunisti saa aikaan ruumiita niin yksityisellä kuin valtiollisella tasolla.

Rouva Ano: Nuo 1970-luvun urheilutapahtumat ovat omassa muistissani varmaankin siksi, että olin pikkunen poika, urheilijat olivat minua vanhempia ja koko touhussa oli ihan eri lailla taikaa. Tuolla Jaska Brownin blogin puolella todettiin että lajeja on nykyisin liikaa ja sekin vie kisoista mielenkiintoa.

Sanoisin muuten, että nykyiseen mediaan verrattuna Reporadio oli suorastaan lievä. Yhdyn toiveeseesi Italian vaaleista. Pala palalta.

Castor kirjoitti...

Rouva Ano: ohessa sitä hyväksyttävää rasismia, josta en löytänyt uutista mistään suomalaisesta lehdestä.

http://www.news.com.au/finance/economy/world-economy/the-time-for-reconciliation-is-over-south-africa-votes-to-confiscate-whiteowned-without-compensation/news-story/a8a81155995b1adc1c399d3576c4c0bc

WhiteHunter kirjoitti...

Samoja aikoja ollaan nuoruutta eletty. Mukavia nuo ajat on muistella.
Yle, tänään tuli sitten tuutin täydeltä sitä itseään.
Jos harrastat ammuntaa, ota ainakin burana varmuuden vuoksi. Rupee sattuu ajatteluelimeen. Myös verenpaine on huomioitava. Mutta, linkki juttuun. Sitten omalla vastuulla: Aleksis Salusjärven kolumni: Aseiden ihailun taustalla on tyhmyys ja vain tyhmyys

Jostain syystä tuli vastustamaton halu hommata pistooli karbiini.

Becker kirjoitti...

@ Rva Ano ja Castor, eipä olla myöskään paljoa kirjoitettu ex pressa Zuman ja intialaisen Guptan keskinäisestä korruptiosta:
http://www.bbc.com/news/world-africa-22513410

Vaikuttaa siltä että valkoisilla on Etelä-Afrikassa kaksi vaihtoehtoa. Joko lähteä lätkimään tai pistää pystyyn sisällissota hallintoa vastaan. Oli miten oli, taas yksi esimerkki neekerien kyvystä hoitaa mitään hallinnollista toimea.
Etelä-Afrikan tulevaisuus vaikuttaa olevan samanlainen kuin Zimbabvessa.

QroquiusKad kirjoitti...

Mitenkäs se Jeesus sanoikaan; jotain että oles sinä ny siinä Martta, Maria on valinnut hyvän osan eikä sitä oteta häneltä pois.

Sen hyvän osan on valinnut myös Salusjärvi, ja se onkin helppoa:
Suomessahan pääsee älymystön joukkoon kun lausuu "Jenkit on tosi tyhmii ja se Trumppi on niistä tyhmin mut Persut ne vasta tyhmii onkiin ja se Hullu-uho on kaikista tyhmin. Nii, ja aseenomistajat on vielä sitäkii tyhmempii!"

Niinpä Salusjärveä ei kukaan yritäkään saada vastaamaan mm. väitteestään, ettei Dunblanen joukkomurhan jälkeisen asekiellon astuttua voimaan olisi briteissä tehty joukkomurhia, vaikka toisenlaisiakin näkemyksiä on:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_massacres_in_Great_Britain

Joukossa ei tosin ole yhtään kouluampumista, joten ehkä se hyvittää kaiken? Kuten myös sen, että mainitun yhden käden aseiden käytännöllisesti katsoen totaalikieltämisen jälkeen UK:n Home Office raportoi yhden käden aseilla tehtyjen rikosten määrässä tapahtuneen räjähtävän kasvun. Ja ne rikokset oli ja on tehty kaikki - kuinkas muutenkaan - laittomilla aseilla.

Mutta hei; yksikään niistä rikoksista ei ole ollut kouluampuimen! Sitäpaitsi tekijätkin ovat olleet enimmäkseen sävytteisviritteisiä ja uhritkin varmaan paljolti epäedistyksellisiä pottunokkia, joten kuningatarkunnassa kaikki hyvin?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Castorille, WhiteHunterille, Beckerille ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Castor & Becker: Kyllähän Etelä-Afrikka on lähtenyt sille tielle, että voimme joskus jatkossa odottaa sielläkin painettavan sadan miljoonan randin seteleitä. Ehkä buurien pitäisi panna jonkunlainen vapaavaltio pystyyn ja tuumia lopulle alueelle että pitäkää tunkkinne.

WhiteHunter & Qroquius Kad: Tuon Salusjärven avautumisen päätarkoitushan oli osoittaa samanhenkisille ihmisille että Salusjärvi on hyvä ja älykäs ihminen. No, se tuli osoitettua. Niille samanmielisille. Jotenkin tyypiltä unohtui esim. sveitsiläisten reserviläisaseet. Ja käsittääkseni Yhdysvalloissa se ampuminen menee edelleenkin niin, että musta mies ampuu mustan miehen. Eikä se ampumisen määrä tuolla Ruotsissakaan ole lisääntynyt siitä syystä että svennet ovat alkaneet riehua laillisilla pyssyillään. Meillähän oli tuossa itärajan takana aikanaan sellainen sivistynyt yhteiskunta jossa aseita oli vain viranomaisilla. Minä en kaipaa sellaista.

Anonyymi kirjoitti...

Tuohon tuliasekysymykseen vielä:

näiltä "vähemmän aselupia=>vähemmän aseita=>vähemmän aseellisia väkivallantekoja" -logiikkaa seuraavilta taitaa - monen muun jutun ohella - jääneen huomiotta semmoinen seikka, jonka jo noina nuoruuteen kasvamisen vuosina panin merkille: aseiden hallussapitoon ja käyttöön kuului - ja alan väen piirissä edelleen kuuluu: tiukka keskinäisen vastuun kulttuuri. Katsottiin naapurien, seurakaverien ja näiden mukuloiden perään; aseen haltija oli meidän nurkilla siis vähän myös veljensä vartija.

Toki -60 ja -70-luvuilla tehtiin lukuisia surmia luvallisilla aseilla. Mutta suhteellisesti paljon enemmän niitä tehtiin kylmillä aseilla - yleisin surma-ase taisi olla se puukahvainen mora. Tapettiin ihmisiä myös sontatalikoilla ja rautakangilla ja monilla muilla tavoin - ihmisen kekseliäisyys on rajaton.

Noina vuosina tuli muuten voimaan myös teräaselaki, joka kielsi oliko se yli 3cm mittaisella terällä varustetun teräaseen kantamisen julkisella paikalla. Omaan suviaikaiseen työvaatetukseeni kuului vyössä killuva mora - sitä kun tarvittiin monissa jutuissa. Lain ensimmäisenä aamuna mentiin isän kanssa kirkonkylään asioille, ja minä en sitä varten viitsinyt vyötä käydä aukomaan. Pikku jäynän kumminkin tein: vaihdoin tuppeen puukon, jossa oli katkenneesta terästä rälläköity, lämpökäsitelty&karkaistu sekä hiottu laillisen mittainen lyhyt nahanleikkuuterä. Osuuskaupalla yksi kylänmies huomautti mulle uudesta laista; kohteliaasti irrotin kahdella sormella veitsen tupesta ja ojensin sen kahva edellä huomauttajalle. Joka nysää tutkiessaan totesi, että voi vittu sua nulkkia, toi kävi jo vähän petoksen puolella.

Terv. Achtung

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Achtung. Joo, kyllä niin ammunta/metsästys/molempien harrastajien kohdalla tuo pitää edelleenkin paikkansa. Ei aseitten kanssa pelleillä. Sinänsä niitten puukkojen kanssa kun olen liikkunut mettästysreissuilla niin onhan se joskus unohtunut sitten metsästä palattua ja kyläkaupassa & kahvilassa asioidessa vyölle mutta ei siihen ole kukaan kiinnittänyt huomiota. Jos on metsästysromppeet päällä niin ainakin syrjemmällä jokainen hoksaa, mitä varten se puukko on völjyssä. Yleensä olen kyllä muistanut jättää sen puukon pois.

Castor kirjoitti...

Veijo Hoikka: miten Vietnam "avusti lahtauksessa"? Vietnamilaisethan sen Pol Potin kukistivat. Ja Vietnamista tulivat ensimmäiset ruoka- ja lääkekuljetukset silloin, kun länsimaat pyörittelivät poliittisia peukaloitaan. Itse kerrot olleesi ko. leirillä 1984, eli viisi vuotta tapahtuneen Vietnamin intervention jälkeen.

Vasarahammer kirjoitti...

Ykä: "kommunisti saa aikaan ruumiita niin yksityisellä kuin valtiollisella tasolla."

Jatkan vielä, että lievästi närkästyin Jonesin kaltaisen sekopäisen kulttijohtajan rinnastamisesta äskettäin menehtyneeseen evankelista Billy Grahamiin, joka on Yhdysvalloissa laajalti arvostettu hahmo. On kuin vertaisi islamin profeetta Muhammadia Jeesukseen.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vasara. Joo, totta tuo ja itse tarkoitin vain Jonesia.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Castor
Vietnamilaiset tunkeutuivat syvälle Kamputsean alueelle Pol Potin melskaamisen aikoihin/jälkeen. Khao I Dangin pakolaisleirin sairaalan katolta -84 tai -85 katselimme, kun parinkymmenen km päässä oleva pakolaisleiri pommitettiin peen päreiksi. Hoidettaviksi saimme noin 100 eloonjäänyttä. Samalla reissulla Surinista noin 50 km päässä oli Kap Cherngin leiri, jossa oli myös sairaala. Sinne olimme evakuoimassa Pol Potia ja vietnamin kommareita pakoon juosseita, mutta alkoi tulla Kamputsean puolelta viekkujen tykistötulta Thaimaan puolelle vahingolaukauksina. Tulkitsimme sen pyynnöksi poistua alueelta. En käynyt kysymässä tykkimiesten kansallisuuksia. Eli viekut soti kamputseassa kehmereitä vastaan. Yhdistän saumattomasti usan viekkulan sodan ja sitä seuranneet katastrofit kamputseassa usan kontolle. Mutta viekut lahtasivat kamputsealaisia, jenkit olivat jo sitä ennen hipsineet paskat housussa kotomaahan karkuun. Sääli viattomia jenkkisotilaita, etenkin niitä jotka jäivät henkiin. Ei tullut suurta veteraanirespektiä kotimaassa.
Onhan tuosta lajista Googlessakin https://fi.wikipedia.org/wiki/Kambod%C5%BEan%E2%80%93Vietnamin_sota
Hullut jenkit (siis pomot) suorittivat kansanmurhan Vietnamissa. Kommunistisen aatteen kirkkaimpiin tähtiin kuulunut Pol Pot toteutti sitä omille kansalaisilleen. Hän muuten opiskeli Ranskassa, niin kuin tolkun kommareiden tulikin tehdä sivistyneessä maailmassa https://en.wikipedia.org/wiki/Pol_Pot
Sorry vähän sekavasta vastauksesta, en jaksa stilisoida.

Castor kirjoitti...

Aika epäselvä tuo vastauksesi. Pol Potin kukistivat vietnamilaiset hyökkäämällä Kambodzaan 1979. Länsimaat eivät avustaneet, eivätkä lähettäneet useaan vuoteen esimerkiksi lääke- tai ruoka-apua. Sekin tuli Vietnamista, joka kaiketi oli aika rikki sodan jälkeen. Minua ei hirveästi liikuta se, olivatko vietnamilaiset kommunisteja. Aika suuren pahuuden siellä joka tapauksessa lopettivat.

Castor kirjoitti...

Muistin vuoden väärin. 25.12.1978 vietnamilaiset alkoivat hyökkäyksen Pol Potin onnettoman Vietnamin aluevaltauksen johdosta. Vietnamilaiset olivat kyllä kypsiä myös Pol Potin hallintoon naapurissa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Veijolle ja Castorille. En ota itse asiaan sen kummempaa kantaa mutta toivon, ettette kehitä asiasta kovin suuria keskinäisiä ränävälejä. Me ollaan kumminkin koko plutoona samalla puolella.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Viimeinen kommenttini: yllä kerroin "Hullut jenkit (siis pomot) suorittivat kansanmurhan Vietnamissa."
Vietnamilaiset ovat ok. väkeä. Olen iloinen siitä, että ovat saaneet aikaan toimivan valtion. Kamputsea vähän vaiheessa, mutta toivotaan parasta.
Piste.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Veijo. Viesti välitetty. Ja nopean stetsonmuistin pohjalta muistelen että vaikka Vietnam syrjäytti punakhmerit 1978 niin eikös ne käyneet länsi-Kambodzhassa sissisotaa vielä vuosikausia.

Veijo Hoikka kirjoitti...

1990 olin alkuvuodesta Khao I Dangissa (virhe edellä, naputin 1989). Sotavammoja hoidimme uusia ja vanhoja. Emme politisoineet emmekä kyselleet vammojen alkuperää, ei kuulunut toimenkuvaan. Mutta sodan loppuvaiheestakin löytyy kyllä googlaamalla tietoa.
Kuviakin näemmä löytyy, onneksi ei minusta...
Omaa kuvalkadiani en tietysti nettiin laita.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Veijo ja kiitos lisäyksestä. Minäkin muuten toivotan kaikkea hyvää niin Kambodzhan kuin Vietnamin kansoille. En oikein tiedä miten siellä menee mutta ei siellä onneksi sentään sodita tällä hetkellä.