keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

LYHYT OPPITUNTI ETNISESTÄ PROFILOINNISTA


Hotellin respa sai useammastakin suunnasta linkin uutiseen jossa käsiteltiin ehkä yhtä suurinta ihmisoikeusrikosta jota Suomessa – ainakin tiettyjen tiedostavien tahojen mielestä – tällä hetkellä tapahtuu. Eli jossain tuoreessa tutkimuksessa (johon muuten kyseisessä uutisessa ei annettu mitään linkkiä) on käynyt ilmi, että Suomen poliisi harjoittaa etnistä profilointia mikä ilmenee sillä, että rikosepäilyihin ja ulkomaalaisvalvontaan liittyen se pysäyttelee etnisesti edistyksellisiä henkilöitä ja kyselee heidän papereitaan ja ottaa piru vie selvää onko heillä esmes haku päällä tai ovatko he maassa luvatta. Epäilevätpä piru vie vielä etnisesti edistyksellisiä henkilöitä rikoksista jotka ovat suorittaneet etnisesti edistykselliset henkilöt. Selväähän on että siitäkös on sitten noussut taivaankorkee henkinen pipi.

Näin alkuun täytyy tunnustaa, että esmes kolmekymmentä vuotta sitten eli vuonna 1988 ei suomalainen poliisi tosiaankaan pysäytellyt etnisesti edistyksellisiä henkilöitä eikä harrastanut etnistä profilointia. Tämä johtuu siitä, että vuonna 1988 Suomessa ei ollut laittomasti maassa notkuvia etnisesti edistyksellisiä henkilöitä jotka olisivat tehtailleet kantaväestöön kohdistuvia (ja etniseen profilointiin perustuvia) väkivalta- ja seksuaalirikoksia tai suoranaisia terroritekoja. Heitä ei silloin laskettu tänne ollenkaan.

Jos joku etnisesti edistyksellisiin kansanryhmiin kuuluva ihminen on epäilty sanokaamme suomalaisen naisen raiskauksesta, terveen järjen mukaisesti on jokseenkin selvää että poliisi kohdistaa tutkimuksensa kyseiseen väestöryhmään. Myös laittomasti maassa notkuva henkilö mitä todennäköisemmin näyttää joltain muulta kuin pottunokalta. Muutenkin voi todeta, että kenttätehtävissä toimivilla – ja onneksi vielä poliittisesti kouluttamattomilla – poliiseilla on pitkäaikaisen kokemuksen tuoma kyky paikallistaa ne ihmiset jotka saattavat aiheuttaa hankaluuksia tai jotka niitä ovat jo tehneet. Tämä osaaminen ollaan poliisin toimistoportaissa vaihtamassa nykyisin nettiosaamiseen eli poliisi ei saisi tehdä sitä työtä jota varten se on olemassa vaan sen täytyisi rikollisten löytämisen sijasta keskittyä tuijottamaan tietokonetta ja keksimään rikollisia kantaväestön keskuudesta. Nimenomaan mielipiderikollisia. Mielipiderikollisia, jotka vastustavat sitä rikollisuutta jota poliisin varsinainen suorittava tasokin mielellään torjuisi.

Ollaanko menossa siihen tilanteeseen että sanokaamme esmes tamperelainen poliisipartio NÄÄS 7 on tietoinen että etnisesti edistykselliseen ryhmään X kuuluvat henkilöt ovat syyllistyneet joukolla ryöstöön ja pahoinpitelyyn. He alkavat etsiä epäiltyjä mutta koska puolestaloukkaantumisen välttämisohjeistus koskee ankarasti heidän työtehtäviään, niin he alkavat ensimmäiseksi kysellä papereita ja whereabouts aivan muilta henkilöiltä. Että toimittaisiin ohjeistuksen mukaisesti. Esimerkiksi seuraavilta:

1. Alma Kaikkonen, ikä 77, tullut Pihtiputaalta morjestamaan lapsenlapsiaan. Alma fiksuna ja terävä-älyisenä vanhana rouvashenkilönä kiittää poliiseja valppaudesta ja toteaa että pirustakos minä tiedän vaikka minä olisin neekeriterroristi. Poliisit miettivät hetken aikaa että pitäisikö Alma pidättää n-sanan käytöstä mutta päättävät päästää Alman ankaralla varoituksella. Joku nuorempi henkilö olisi saanut sakot.

2. Mikko Räyskämö, ikä 22 vuotta, opiskelee lähihoitajaksi ja myöhästyy bussista kun poliisit ottavat keskenänsä selvää onko Mikko todellakin Mikko minkä he hyvin itsekin tietävät eikä esmes Mohamed äl-Wählän jota ei saa nimittää ainakaan Mikon kuullen Mohamed äl-Wähläniksi vaan virallisesti he puhuvat Mikolle vain pahoinpidellyn tuntomerkeistä ja pahoinpidelty ei todellakaan ollut Mohamed äl-Wählän joka mitä todennäköisimmin pahoinpiteli ja ryösti uhrin kavereittensa kanssa. Mikko kertoo illalla tapauksesta vittuuntuneena nuoremmalle veljelleen joka päättää luopua poliisinurasta ja päättää lähteä lukemaan rakennusmestariksi. Mielellään jonnekin Huippuvuorille.

3. Veijo Vyrlämö, ikä 47 ja Pertti Prää, ikä 52. Molemmat asentaja-koneistajia Hökömö Oy:ssa ja jotka ovat päättäneet käydä kulmakuppilassa juomassa muutaman oluen øg prata skit koska he ovat hyviä ystäviä keskenään. Ongelmana on vain se, että kummallakaan ei ole papereita mukanaan koska he ihan oikeasti ajattelivat ottaa vain muutaman oluen ja ottivat sen vuoksi vain tarpeellisen määrän käteistä mukaan. Partio joutuu viemään molemmat kotiinsa että he voivat kaivaa paperinsa esille ja todistaa olevansa suomalaisia asentaja-koneistajia Hökömöltä eikä esmes erään ääneen mainitsettoman (ettei harrastettaisi etnistä profilointia) kuuta kumartavan järjestön jäseniä minkä poliisipartiokin oikein hyvin tiesi ennen koko sessiota. Poliisipartio NÄÄS 7 poistuu paikalta ja tietää, ettei saanut ainakaan uusia ystäviä.

Poliisipartio NÄÄS 7 jatkaa tehtäväänsä, etsii etnisesti edistyksellisiä rikollisia valkoisten pottunokkien keskuudesta kunnes laskevat, että nyt on tullut tarpeellinen prosenttimäärä täyteen. Nyt voi kysellä vähän muiltakin. Ainakin yhdeltä kunnes pitää alkaa taas kaivelemaan pottunokkien papereita. Heidän epäonnekseen se etnisesti edistyksellinen henkilö joilta he kysyvät paperit on Ali al-Taqiyya jota työskentelee Tampereen kaupungin kulttuuritulkkina ja islamilaisen naapurisovun opetuskonsulttina. Kyseinen Ali vetää pellollisen kik-herneitä nenäänsä, ilmoittaa tekevänsä heistä valituksen kaikille mahdollisille tahoille, keksivänsä itse pari tahoa lisää, toteaa vielä että on äärimmäisen loukkaavaa kun poliisit joita hän itse verovaroillaan elättää vainoavat häntä etnisen taustansa vuoksi ja ottaa sitten yhteyden IPRPLEJN ry:hyn (itkupotkuraivaroiva, puolestaloukkaantuva ja etnisesti jalustalle nostava yhdistys) jonka tuella seuraavina päivinä maan niin aamuisin kuin iltapäivisin ilmestyvät paskalehdet kertovat Suomen poliisin fasistisesta etnisestä profiloinnista. Kaksi päivää myöhemmin Ylen A-bullshit ohjelma pitää keskusteluohjelman ”viranomaisrasismi keskuudessamme”.

Samaan aikaan ne varsinaisesti etsityt ja rikokseen syylliset etnisesti edistykselliset heput ovat jo Pihtiputaan mummon papereita tutkittaessa livahtaneet Hervantaan, nauravat virallisesti 15-vuotiseen partaansa ja tuumivat että ovatko suomalaiset oikeasti noin tyhmiä vai onko niillä siihen joku pakollinen kurssi?

Palataan 1980-luvulle, toistetaan toistoa ja esitetään kysymys:

1980-luvulla Suomen poliisi ei harjoittanut etnistä profilointia. Miksi?

a) Ei ollut tarvetta, koska virkakoneisto toimi fiksusti

b) Suomi on sen jälkeen muuttunut natsivaltioksi joka sortaa etnisin perustein

Lukija vastaa harkintansa mukaan.

Täytyy onnitella Suomen poliisia jonka työ on muuttumassa samanlaiseksi kuin omanikin. Eli:

a) Tehdä pitäis. Ja pitäis saada jotain aikaiseksikin.

b) Mutta tehdä pitäis niin, ettei kukaan vaan saa henkistä pipiä.

c) Eli tehdä pitäis tekemättä mitään.

d) Eli ei pitäis tehdä mitään ja kirjoittaa raportteja siitä kuinka ahkerasti ja uusien menetelmien mukaan tehtiin tänäänkin suuret määrät ohjeistettua ei-mitään.

Tee työtä, jolla on tarkoitus.Antti Rannanjärvi ja Antti Isotalo olivat aikanaan melkoisia mulkkuja miehikseen. Mutta jopa silloinen Kauhavan ruma vallesmanni olisi ymmärtänyt, että jos rikoksesta epäillään etnisesti edistyksellistä henkilöä, niin heitä olisi ollut siinä tapauksessa aivan turha lähteä kurmoottamaan tai edes kuulustelemaan. Se olisi ollut typerää voimavarojen haaskaamista.

Ja kysytään vielä tässä kuvatekstissä että eikös etnisesti edistyksellisten miesten suomalaisiin naisiin kohdistamat raiskausrikokset tapahdu juuri etnisen profiloinnin mukaan? Vai montakos afrikkalais- ja arabinaista suomalaiset miehet ovat puolestaan raiskanneet?

Olisiko aika ryhtyä vastustamaan etnistä profilointia? Sitä oikeaa sellaista?

33 kommenttia:

Historix kirjoitti...

Eliittimme on oppinut, ettei sen tarvitse olla tilivelvollinen kansalleen. Käskyt ja vastuut eliitille tulevat bryssiltä (ja jenkeiltä), näin sitä suomettumisen uutta lukua kirjoitetaan.

Ei siis pidä ihmetellä eliitin vihamielistä suhtautumista omaan kansaansa. Eittämättä tulee flasback viime juhannuksen jälkeiseen viikkoon. Silloinhan striimaajien kameroiden edessä Helsingin Polpo kävi häiriköimään omaa kansaansa. Polpon ylimielisen vihan saattoi aistia jopa ruudulta katsoen, saati jos olisi ollut heidän riepoteltavanaan. Yhteiskuntamme hajoaminen on jo käynnissä. Sen hitaasta etenemisestä johtuen useammat eivät havaitse prosessia, mutta kyllä se siellä vain etenee...

Kahden vuoden karkoitus kirjoitti...

Olen tämän närkästykseni tuonut ennenkin esille, mutta kerrataanpa vielä. Mielestäni on pahimman luokan profilointia, että puhallusratsiat kohdistetaan kuljettajiin. Ihan niin kuin kuljettaja olisi jotenkin oletusarvoisesti epäilty. Mihin on unohtunut se oikeusvaltion periaate, että kaikki ovat syyttömiä, kunnes toisin todistetaan?

Pohtii Brysselin Bobrikov

Vasarahammer kirjoitti...

Ykän tarinassa kerrottiin, mitä on anarkotyrannia ja miten se syntyy.

Sen taustalla on poliisin työn poliittinen ohjaus, josta ovat vastuussa sekä poliitikot että virkamiesjohto. Käytännön vaatimukset väistyvät täten ylevien maailmaa syleilevien periaatteiden tieltä.

Lopputuloksena lainkuuliaiset kansalaiset joutuvat yhä kiristyvän valvonnan kohteiksi ja varsinaiset rikolliset pääsevät kuin koira veräjästä.

Stalinin gulageissakin poliittiset vangit olivat pahnan pohjimmaisia, kun taas rikolliset olivat "sosiaalisesti läheisiä" eli kapitalistisen yhteiskunnan uhreja.

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Miltei odotin poliisipartion tunnukseksi NÄÄS 816.

8 = näin monessa viikonlopussa tulevat poliittiset reservipoliisit koulutetaan päteviksi kantamaan & käyttämään poliisin aseita ja valtaa.
16 = näin monta päivää on 8 viikonlopussa.

Oikeaksi poliisiksi vaaditaan nykyään 3 vuotta (1v palkallista harjoittelua kentällä) ja 180 opintopistettä.
Eli vähintään noin 620 päivää.

Tosin ei tuo 620 päivääkään auta jos perusta ei ole kunnossa. :DJoppos123 kirjoitti...

Sääliksi käy poliiseja nykyisin. Vanhin poika on vartijana eräässä savolaisessa kaupungissa ja on monet kerrat kertonut kuinka poliisi on ihan kusessa noiden etnojen kanssa. Julkisesti ei voi tehdä juuri muuta kuin lässyttää ja kohdella silkkihanskoin, vetävät kuitenkin tarvittaessa pataan kunhan utelliaat silmät ovat muualla.
Meidän hommissa onneksi ei vielä moisia asioita tarvitse pohtia. ROE on tiettyihin operaatioihin aika kova, kovempi kuin aika monella muulla maalla. On hoksattu, että ei se AK-47 tiedä kenen sormi sitä liipaisinta puristaa, äijä, nainen, vanhus tai lapsi, henki menee joka tapauksessa.
Mitä tulee tuohon etniseen profilointiin niin onhan tuo touhu ihan saatanan hölmöä. Alibabat nauraa meidän touhuille ihan satavarmasti maha kippurassa.
Millä ihmeellä niitä laittomasti lonnivia oikein saadaan kiinni jos niitä mulkkuja ei saa edes etsiä?
Paperiton on vaan paska synonyymi laittomalle ja vihervasemmistolle voisi näyttää tässä kotaan hanuria ja todeta isoilla kirjaimilla, kyllä ihminen voi olla laiton.

Anonyymi kirjoitti...

Hienoa yhteistyötä: Social- och kommunisthögskolan tutkii (kenen pyynnöstä?) ja hesari isosti julkaisee. Taattua laatua. Hämmästyttävästi kylläkin tähän uutiseen oli jopa kommentointiosio auki, mutta lähes yksimielisesti nykyinen pelleily tuomittiin - usein varsin riemullisin sanankääntein. Turha väittää ettei suomalaisilla olisi huumorintajua.

Itäblokissa oli sensijaan poliisilla se kuuluisa "reipas tekemisen menininki" eikä mitään hipsuttelua, etnisestä profiloinnista puhumattakaan. Jokaisella oli pakko olla validit henkkarit aina mukana ja niitä kysyttiin enemmän kuin alaikäisen näköisiltä lauantai-iltana Alepan kassalla. Etnisen näköisiltä ilman muuta (ja noitahan oli paljon koska afrikkalaiset pääsivät ilmaiseksi opiskelemaan sosialismin autuutta ja pomminheittoa), mutta hyvin usein myös ihan eurooppalaisen näköisiltä pottunokilta. Yllättävän paljon miliiseissä oli näitä giorgioarmaneja eli muotitietoisia jotka salamannopeasti erottivat pukeutumisen perusteella länsimaalaisen. Siis sosialismin luontaisen vihollisen. Jos ne henkkarit oli unohtuneet, hajamielistä ei todellakaan kyörätty kotiin niitä esittelemään, vaan päämajassa sitten sait istua tuntikausia selvittelemässä rikostasi. Ja saattoipa selässäsi olla pieni pyöreä kipeä kohta muistuttamassa että kenelläs tässä olikaan se AK-47. - Voi noita hyviä tehokkaita aikoja. Epäkohta todettiin ja se poistettiin. No, jotain pikku ylilyöntejäkin saattoi toki esiintyä.

Tämä ei liity profilointiin mutta etnisiin kuitenkin. Paljon pelottavampi oli hesarin kokoaukeaman korkeimman hallinto-oikeuden presidentin Pekka Vihervuoren haastattelu jossa hän totesi, että turvapaikkaa hakevien oikeusturva on heikentynyt kun systeemejä on kiristetty. Herrmeingott, avustajajuristien palkkioille on laitettu katto! Enää ei saa laskuttaa valtiolta niin paljon kuin kehtaa - ja kyllä ne ovatkin kehdanneet. Mutta nyt on löydetty peräti 12 ketkua jotka ovat nostaneet sen palkkion mutta eivät olekaan uupumatta uurastaneet yötäpäivää asiakkaittensa eteen. Voiko näin raakoja ihmisiä oikeasti olla olemassakaan? Totuudelliset tiedot julmasta kohtelusta on tietenkin saatu näiden ihmishirviöiden asiakkailta jotka ovat saaneet kielteisen päätöksen. - Muuten haastattelussa mainittiin tietenkin kaikki nämä "haavoittuvimmat, ihmisoikeudet, kv. sopparit, Suomen EUn tiukin maahanmuuttopolitiikka" jne. - Tulkkien kyvyttömyydestä ja varsinkin puolueellisuudesta ei muuten taaskaan mainittu mitään. Kun Ali tulkkaa vihollisklaanin Mohista niin joka sana on niin totta kuin olla ja voi. Sovitaan nyt vaan näin. Eiku siis ollaan hiljaa.

12 ketkua juristia - ja paljonkos näitä oikeustapauksia sitten on? Kymmeniätuhansia. 12 mätää valkeaakuulasta siis pilaa kymmenientuhansien etnisten laarin, mutta tuo logiikka ei tietenkään saa toimia toisinpäin. Yksittäinen mustajuuri on aina yksittäinen mustajuuri eikä mikään juureksen edustaja.

Mitäs mä juuri luinkaan: tämä kokoomuksen geelibroisku perustelee näitä kvasipoliisien tarvetta sillä, että saattaa tulla sellainen häiriötekijä kuin 10-kertainen määrä maahanmuuttajia vuoteen 2015 verrattuna. Ei nyt oikein käynyt selväksi, että tulijoiden kamojako niitä tarvitaan kantamaan kun armeija ei ehkä tällä kertaa olekaan niin suopea, vai mihin nimenomaiseen toimintaan. 10-kertainen määrä on n. 350.000 mutta sanaa "kantokyky" ei mainittu. Kummassakaan merkityksessä.

En nyt muista pitääkö ministerin vieläkin olla syntyperäinen Suomen kansalainen. Vaihteeksi olisi kiva saada unkarilainen tai puolalainen sisäministeri. Mutta jos ulkomaalainen syntyperä ei ole este, niin sitten kai saisimme husun/nasiman tai ozanin. Parempi mennä tässä vaan pienemmän riesan tietä haaveittensa kanssa.
tira+

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Historixille, Brysselin Bobrikoville, Vasarahammerille, Vittuuntuneelle NettoVeronmaksajalle, joppos 123:lle ja tira+:lle & kiitos kommenteistanne.

Historix: Pitää paikkansa ja siksi valtapuolueitten (ja sen kanssa kompuksessa olevan median) viha persuja ja yleensä kansallismielisiä kohtaan on niin suuri. Kas kun heidän kauttaan käy mielessä se hirveä ajatus että entäs jos se tilivelvollisuus kansalle palaa takaisin?

Brysselin Bobrikov: Joo, miksei jalankulkijoita puhalluteta? Ja missä muuten viipyy jalankulkijoitten kypäräpakko?

Vasara: Täysin totta. Herää vain kysymys että miksi? Sen anarkotyrannian päässä on kaaos. Onko poliittinen eliitti niin utopian kyllästämä ettei se tajua vai eikö se yksinkertaisesti välitä?

VNV: Olikos se niin, että näitä reservipoliiseja tarvitaan sen uuden invaasion varalle? Meillähän olisi kyllä toimiva järjestelmä eli osittainen liikekannallepano ja jätkille kovat piippuun.

joppos 123: Tuohon ei ole pahemmin lisättävää.

tira+: Joo, kenen pyynnöstä ja millä tarkoituksella? Mitä tuohon Vihervuoreen tulee niin muutama vuosi sitten alkoi suunnaton joukkorääkyminen vallan kolmijaosta kun Jussi Halla-aho aivan perustellusti arvosteli selkeän poliittista tuomiotaan. Sitäkään ei tietysti tartte noudattaa jos on ns. järjestelmän kannattaja.

Anonyymi kirjoitti...

Tuttua ja taattua Ykää, eikä järkevään pohdintaan ole mitään lisättävää. Siksi kerronkin vain yhden hupaisan tapahtuman poliisin suorittamasta ratsiasta Itä-Helsingissä, missä jossakin pizza- tai kebabpaikassa pyörinyt etninen henkilö ei osannut sanoa, onko hän työntekijä vai asiakas. No, ei pidä poliisinkaan pikkuasioihin takertua.

Muutenkaan ei ihmeiden aika tässä maailmassa ole ohi kun Ruotsissa ehdittiin painaa opas lasten kanssa naimisissa oleville (tosin vedettin kohun saattelemana pois jakelusta) ja Suomesss koiraskin poikii!

Rouva Ano

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Joo.
2000 reservipoliisia tarvitaan 300.000 "maahanmuuttajan" "torjuntaan"? ;)
Eihän tuo määrä riitä edes laukkuja kantamaan...

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/245533-sisaministeri-selvensi-reservipoliisien-tarkoitusta-jos-maahanmuuttajia-tulisi-akkia

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Rouva Anolle ja Vittuuntuneelle NettoVeronmaksajalle & kiitos kommenteistanne.

Rouva Ano: Hjuu… elämme mielenkiintoisia aikoja. Ja niin kuin hyvin tiedetään termi ”mielenkiintoinen” ei todellakaan ole synonyymi termille ”miellyttävä”.

VNV: Karmeinta tuossa lienee se Mykkäsen tunnustus, että jos tänne olisi tulossa 350.000 turvapaikkahuilailijaa niin nekin tullaan laskemaan sisään.

Kissamies kirjoitti...

Hihamerkkikausti lähti samasta aiheesta ja se oli kuusi vuotta sitten. Niin se aika rientää. Silloin ei kyllä varmaan ollut käytössä niin hienoja sanoja kuin "rodullistettu".

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Kissamies. Joo, aika rientää ja tuo kyseinen causti oli todellakin hakemalla haettu. Turun Sanomathan siinä teki hieman ns. valikoivaa journalismia ja siitähän se sitten repesi. Varsinaisilla faktoilla ei ollut enää pahemmin väliä.

QroquiusKad kirjoitti...

Ylläminitun Uuden Suomen artikkelin kommentti numero 1, kirjoittanut Jukka Laine klo 14.14:

"Häiriötilanne 1:
Rajalla on 100 000 turvapaikanhakijaa. Reservipoliisi käsketään paikalle. 'Ei ole pakko ampua mutta tuossa on varmuuden vuoksi ase'.
Häiriötilanne 2:
Eduskuntatalolle tulee 100 000 hallituksen vastustajaa. Reservipoliisi käsketään paikalle. 'Ei ole pakko ampua mutta tuossa on varmuuden vuoksi ase'.
Häiriötilanteen päättymisen jälkeen lasketaan ruumiit."

Pelkäänpä pahoin hyvän sisäministerimme Mykkäsen rehellisyyden olevan samaa tasoa kuin puoluetoverillaan Petterillä, ja reservipoliisin tosiasiallisen funktion olevan vain ja ainoastaan jälkimmäisiin häiriötiloihin puuttuminen.
Niitä silmälläpitäen en hämmästy lainkaan, jos (ja todenäköisesti kun) sitä aletaan värvätä maahantunkeutuneista abuabdullaheista: onhan heistä niin monella sotilas- ja/tai poliisitausta Irakissa ja Syyriassa.

Profiloinnista tuli mieleen tämä tapaus, jonka luin muistaakseni Tuija Hietaniemen opuksesta "Totuuden jäljillä - Suomalaisen rikospoliisin taival":

1920-luvulla se taival oli raskas, koska sen kulkijoiden tasossa oli toivomisen varaa. Poliisin ammatti oli kaikkea muuta kuin ihailtu, ilmeisesti jälkivaikutuksena vastikään päättyneestä Suuriruhtinaskunnan ajasta sortokausineen kaikkineen, johon poliisimmekin oli joutunut osallistumaan, halusi tai ei.
Samoin kuin vaikkapa Helsingin poliisi nykyään torikokouksen hajottamiseen ja nettikirjoittelijoiden kyttäämiseen...

Järjestyspoliisin konstaapeliksi pääsi tuolloin oikeasti osamaalla kirjoittaa nimensä ja vetämällä 15 leukaa; useimmilla ei ollut edes kansakoulun oppimäärää, ja rikostutkintakin sai asiantilasta osansa. Hietaniemi kertoi eräästä muistaakseni 1920- ja -30-lukujen taitteen vaatteisiin erikoistuneesta ammattimaisesta omaisuusrikosliigasta, jonka kiinni saaminen oli työn ja tuskan takana:
tekijöitä etsittiin vaivoja säästämättä köyhälistön kaupunginosista, sillä rikollisethan ovat köyhiä, koska ovat tyhmiä, ja tekevät rikoksia kun eivät muuta osaa!

Liigaa ei meinattu millään saada kiinni, koska he pukeutuivat ja käyttäytyivät keskiluokkaisesti ja toimivat keskiluokkaisissa kaupunginosissa täysin avoimesti poliisin nenän edessä. Heillä oli varaa siihen, koska heitä ei osattu tuolloin profiloida.

Tähän suuntaan kelpo eliittimme tuntuu haluavan poliisiamme taas viedä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Veikkaan vaan kumminkin että se reservipoliisi ei ammu suomalaisia ja jos mukana on abdullaheja jotka sitä yrittävät, niin ne ammutaan ensimmäisenä. Mutta karmeinta on sen asiantilan tunnustaminen että jos tänne on todellakin tulossa 350.000 geelitukkaa ja muuta kulttuurinrikastuttajaa niin niistä joka ainoa lasketaan sisään. Miettimättä yhtään seurauksia.

Noihin vanhoihin poliisijuttuihin lisään sen, että siihen punaiseen Valpoonhan aikanaan värvättiin kommunistisia räyhäreitä ja katutappelijoita.

Strix Senex kirjoitti...

Ovat taas lehtien toimituksissa majailevat kotitekoiset juristit kehittäneet yhden tabu-asian eli tämän etnisen profiloinnin, jonka julistavat kielletyksi. Mistään laista moista kategorista kieltoa ei kyllä löydy, mutta eipä tuosta luotettavaksi julistautuneesta mediasta sitä luotettavuutta löydy monissa muissakaan asioissa. Yritin tässä kaivaa vähän kaivaa esille, että mitä sillä tarkoitetaan etnisellä profiloinnilla ja missä se on kielletty.

Ylen toimittaja julistaa vakaumuksen syvällä rintaäänellä, että ” Ulkomaalaislaki kieltää poliisilta etnisen profiloinnin, mutta käytännössä sitä kuitenkin tapahtuu”.
Ulkomaalaislaki puolestaan julistaa vähän pienemmällä paatoksella, että ”Ulkomaalaisvalvontatoimenpiteen on oltava perusteltu suhteessa valvonnalla tavoiteltavaan päämäärään ja tehtävän kiireellisyyteen sekä muihin tilanteen kokonaisarviointiin vaikuttaviin seikkoihin” ja ”Ulkomaalaisvalvonnan tulee perustua valvontaviranomaisen yleisiin tietoihin ja kokemukseen laittomasta maahantulosta ja oleskelusta. Valvontatoimenpiteiden tulee perustua tehtyihin havaintoihin tai saatuihin vihje- taikka analyysitietoihin. Valvontatoimenpide ei saa perustua pelkästään tai ratkaisevassa määrin henkilön todelliseen tai oletettuun etniseen alkuperään”.

Tämmöinen yksinkertaisella lautamiesjärjellä varustettu ihminen lukee tätä niin, että poliisi ei saa pysäytellä vaikkapa arabin näköisiä ihmisiä ilman mitään syytä, ihan vaan kiusallaan. Mutta jos poliisi tietää, että esimerkiksi Helsingissä kuljeskelee 5 000 maassa laittomasti olevaa irakilaista, niin kyllä arabin näköisiin kohdistuva valvontatoimenpide silloin perustuu yleisiin tietoihin laittomasta oleskelusta sekä saatuihin vihje- ja analyysitietoihin ja on siten perusteltu.

No, turhaan minä tätä kirjoittelen. Toimittajat keksivät omia lakejaan joita ei löydy lakikirjoista ja omiin laintulkintoihinsa joissa lakia tulkitaan joko tolkuttoman laajasti tai ahdastakin ahtaammin, sen mukaan mitä toimituksessa istuvan kotitekoisen juristin intressit vaativat. Jos siis perustelemattomaan, pelkästään etniseen profilointiin perustuvan valvonnan kieltäminen tulkitaan tarkoittavan käytännössä kaiken valvonnan kieltämistä, niin kyllä sama toimittaja löytää kovasti hyviä perusteita sille, että Ykän sananvapautta ehdottomasti pitäisi rajoittaa muistakin syistä kuin niistä laissa luetelluista hyväksytyistä syistä., joita ovat ”kansallisen turvallisuuden, alueellisen koskemattomuuden tai yleisen turvallisuuden vuoksi, epäjärjestyksen tai rikollisuuden estämiseksi tai luottamuksellisten tietojen paljastumisen estämiseksi”

Castor kirjoitti...

Tervehdys Shanghaista! Olen käymässä Qin Ming -festivaalin takia, eli siivoamassa hautoja (vaimon ja appivanhempien).

Olenpa joutunut muutaman kerran Shanghaissa tuon hirveän etnisen profiloinnin kohteeksi. Sitä on tapahtunut pahimmillaan viikonloppuiltaisin baareissa, joissa länsimaalaisia kokoontuu. Paikallinen poliisi on törkeästi tullut utelemaan passia/viisumia/työlupaa täysin viattomilta isonokilta. Eräät, useimmiten amerikkalaiset vapauden huumassaan, ovat asiaa protestoineet, mutta rasistipoliisit ovat väkivalloin tukahduttaneet nämä oikeutetut mielenilmaukset, ja Amerikan toivot ovat saaneet herätä milloin mikäkin paikka kolottaen poliisin pahnoilta. Isonokat noin yleensä eivät ole tätä etnistä profilointia sen enempää paheksuneet.

Mutta Kiinan ja erityisesti Shanghain poliisi on ovela. Myös kiinalaisia maanmiehiä pysäytellään tämän tästä ja se onkin varsinaista etnistä profilointia! Käytössähän on hukou-järjestelmä, eli jotta voit asua tietyssä kaupungissa, sinulla tulee olla siihen kaupunkiin hukou, eli kaupungin asumisoikeus. Kiinassa on 55 erilaista etnistä ryhmää, ja ulkonäöltään nämä saattavat erota huomattavasti. Jopa minä erotan han-kiinalaisen ja xinjiangilaisen uiguurin toisistyaan, ja niin tekee tietty paikallinen poliisikin. Eli puhtaasti ulkonäön perusteella kysytään papereita. Mikään muu etninen ryhmä ei näytä olevan tästä pahoillaan ja protestoivan käytäntöä kuin uiguurit, mutta muslimeinahan nuo ovat tottuneet valittamaan kaikesta, oli syytä tai ei.

Joppos123 kirjoitti...

Castorille, kyselee ne täällä Bangkokissakin välillä papruja länkkäreiltä, passin kopio riittää. Varsinkin silloin kyselevät jos on sattunut jotain, esmes aikoinaan kun eräs tollo onnistui tuossa Asoken kupeessa räjäyttämään itsensä niin jonkin aikaan syynättiin ihan kaikki ulkona liikkuvat. Eipä siinä mitään, senkuin kyselevät. Ei minua haittaa. Nykyinen sotilashallinto on muutoinkin kiristänyt kuria täällä ja nyt valtaosaa uusista säännöistä jopa noudatetaan.
No, ylihuomenna takaisin härmään.

Hemuli kirjoitti...

Off topic:Petja Pelli pohtii hesarissa sinänsä aiheellista asiaa eli miksi Ruotsissa on huutava pula opettajista ja poliiseista:

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005629161.html

Palkka ja jatkokoulutus on tietysti tärkeitä ammatin vetovoimatekijöitä muttei suvakin maailmankuvaan mitenkään juolahda että olisko itse työ mennyt ns. vituralleen ja miksi se työ on mennyt vituralleen.

oravan pesän hävittäjä kirjoitti...

No vot! Kun tätä oikein miettii niin ällissä pälähtää. Net nittaroi asijoita joilla eki ole v...n merrkitystä ja tämä polliisi on kiinnostunu ylikuormista, soiden suojelusta ja joka ainuasta kottaraisen pöntöstä, jonka Linkola ripusti. Nämä helev etin paskajääkärit näpertelee jonninjoutavuuksissaan sillä välin kun met ryvemmä suossa ja ravassa ihan vaan siitä ilosta että saamma elättää kaikki kaupungin hortonoomit. Että on rasismia kun polliisi pysäyttää? Minäkin aina muutun tumman punaiseksi kun net hiipparit ilimestyy tutkimaan omia tutkimuksiaan, mutta en minä ole koskaan älynny vedota raskismiin. Pitää näemmä vedellä lankkia naamatauluun niin saa tehdä työnsä rauhassa.

Juha kirjoitti...

Ministerin lausuma syy reservipoliisien perustamiseksi kuulostaa puhtaasti „populistiselta“, on se niin räikeästi vallitsevan poliittisen käytännön vastainen. Itse veikkaisin syyn olevan moninaisempi, alkaen poliisien henkilöstökulujen alentamisesta, päättyen polpon rivien vahvistamiseen laajalla, tarvittaessa kokoon kutsuttavalla yksityisarm... siis järjestyksenhallinnan ammattilaisjoukolla.

Ehkä taustalla on myös poliisikoulun käyneiden, mutta muihin töihin ajautuneiden aktivointi kertausviikonloppujen kautta, sekä heille satunnaisten keikkojen tarjoaminen.

Profiloidaan mielummin ne, joita ei tarkisteta - positiivinen syrjintä on sallittua.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Niinpä. Suomea myöten Euroopassa on etnisesti profiloituneita ihmisjoukkoja, joiden jäsenillä tiedetään olevan usein ongelmia lain noudattamisen kanssa. Jos heidän ulkoisiin tunnusmerkkeihinsä sitten rikoksia selviteltäessä kiinnitetään huomiota, niin voisiko joku ihan lyhyesti ja yksinkertaisesti selittää mikä siinä on pahaa (esim. rasistista).

Anonyymi kirjoitti...

OT:nä Youtuben pääkonttorilla sattui ja tapahtui, nyt odottelen sitten mielenkiinnolla mitä überfemmarit, eläinoikeusaktivistit ym. "hörhöväki" toteaa tästä keissistä? Kyseessä kun oli vielä laillinen ase. Heh, ehkä ei kannattaisi tuolleen sensuroida naisten videoita Tubessa, muuten voipi tulla Noutaja kylään, sekoittiko ideologia noin paljon daamin päätä?

Tässä lisää samasta sattumuksesta, Trumpin vika tietysti?!

Auta armias jos ampuja olisi ollut lihaasyövä-valkoihoinen-hetero-mies, niin voi sitä nillittämistä sosiaalisessa mediassa! Ironisesti sanottuna nyt meni joltain amerikkalaiselta asianajotoimistolta hyvä leipäpuu sivu suun kun tekijä kehtasi ampua itsensä! Olisiko tähän keissiin sitten pitänyt soveltaa sitä etnistä profilointia?

Astunee samaan sarjaan Sanna Sillanpään kanssa eli kun päässä viiraa, niin se viiraa sitten kunnolla.

Valitettavasti kaikki laillisten aseiden omistajat joutunevat jälleen suurennuslasin alle ja kaikki NRA:n jäsenet ovat suoraan jostain h-vetin syövereistä....


- Soomepois Eestist -

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Strix Senexille, Castorille, joppos 123:lle, Hemulille, Tommi Rautiaiselle, Juhalle, Veijo Hoikalle ja Soomepoisille Eestist & kiitos kommenteistanne.

Strix Senex: Kiitos hyvästä lisäyksestä. Voi todellakin ajatella että valtamedia mieltää ottaneensa itselleen lainsäätämis- tai ainakin laintulkitsemisoikeuden. Milloinkahan se alkaa vaatia itselleen myös toimeenpanovaltaa?

Castor & joppos 123: Terveiset sinne huitsin nevadoihin täältä Huitsinnevadasta. Ja joo, normijärjellä ymmärretään että valtion viranomaiset pitävät yllä järjestystä ja jos se on pidettävä yllä tekemättä mitään, niin lopputulos on sitten anarkia.

Hemuli: Tuo, miten valtamedian edustajat yrittävät keksiä syitä jostain muusta kuin monikultturismista on aika ajoin suorastaan hellyttävää.

Tommi: Mietin vaan sitä, että mitähän se tavallinen rivipoliisi ns. vallitsevasta tilasta ajattelee? Ruotsissahan poliisin hommista on jo alkanut joukkopako.

Juha: Vaikea sanoa pohjimmaista syytä, mutta pääasia on se ministerin toteamus että vaikka uudessa invaasiossa tulisi tänne se 350.000 jätkää niin joka ainoa lasketaan sisään. Vähän off topicina tuosta reservipoliisista muistan sen ajan kun PV:n maakuntajoukkoja alettiin suunnitella. Niitähän suunniteltiin alun perin sadantuhannen miehen vahvuisiksi. Toteutuma jäi kyllä varsin torsoksi.

Veijo: Ehkä siinä on pahaa se, että siitä suvaitsevais-tiedostava yksilö saa henkisen pipin. Ja toisaalta tiedostavan hyvän olon kun pääsee taas kertaalleen möykkäämään.

Soomepois: Joo, minä luulen että tuossa oli kyse ihan puhtaasta latvalahosta. Onneksi kyseinen tyyppi oli huono ampuja ja sai hengiltä vain itsensä.

Becker kirjoitti...

Ennen niin ihailemassani Englannissa vallitsee tänä päivänä täydellinen anarkotyrannia. Olen siitä jo jonkin blogin lukenut ja vaikutttaa vahvalta että sitä ollaan jo sujuttamassa Suomeenkin, mutta niin ettei tavallinen kadulla tallaaja tajua asiasta yhtään mitään, jos tajuaa muutenkaan.
Ruotsissa se on jo jokapäiväista, mutta aseita ei olla vielä yritetty kieltää, enkä usko että se kovin helposti onnistuu. Putinin pelko pitää paikallisen ampumaharrastuksen, osana siviilipuolustusta, vielä voimissaan.

Mykkäsestä täytyy vähän eoäkorrektisti sanoa, että jumaliste miten on tuo pönttö päässyt tuollekkin vakanssille.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Becker. Joo, sen mitä olen seurannut niin voi sanoa Englannin suorastaan antautuneen. Voi tietysti toivoa että Brexitin myötä siellä järki palailisi pätkittäin mutta selvää on, että tilanteen korjaaminen ei onnistu enää puhumalla ja päätä silittelemällä. Sanotaan muuten tuosta Mykkäsestä että nykyisin joka ainoa uusi ministeri saa kaipaamaan edellistä vaikka se edellinenkin oli täysi tolvana.

Joppos123 kirjoitti...

Ykälle. Tuo "Maakuntajoukko" oli aikoinaan Kaskialan idea ja itse olin 2004 porukassa missä koko homma laitettiin alulle. Alusta alkaen ongelmana oli se, että kyllähän riveihin saatiin väkeä mutta päälliköitä oli ihan liikaa ja inkkareita taas aivan liian vähän.
Muutamia ihan hyviä yksiköitä on edelleen olemassa mutta tavoitteeseen ei kyllä päästy.
Ne olemassa olevat porukat ei ole mitään makkaranpaistokerhoja vaan aidosti käyttökelpoisia kokoonpanoja jos kakka alkaa ropista tuulettimeen.
Mitä tuohon valmiuspoliisiin tulee niin vaikuttaa vahvasti siltä, että hallitus on jo jossain takahuoneessa sitoutunut 350 000 geelipään vastaanottoon.
Ei se vaikeaa olisi laittaa yksi valmiusyhtymä geelipäitä vastaan ja todeta, että otapas täyskäännös ja ala läpsytellä muualle.
Taitaa vaan olla niin, että euro hallituksen jäsenillä vie ja kansa vikisee.
Kusessahan me ollaan jos tuo visio toteutuu.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, joppos 123 ja kiitos täsmennyksestä. En minäkään epäile maakuntakomppanioitten toimintakykyä mutta liian vähänhän niitä on. Muistanko muuten väärin sen lukeman satatuhatta suunniteltua miestä? Muistan lukeneeni (joskus vuonna 2004) sellaisen suunnitellun lukeman. Ja mitä muuten itse sotilaana tuumit ajatuksesta suojeluskunta / kodinturvajoukko-tyyppisistä joukoista?

Vaikuttaa tosiaan siltä että hallitus tekee sen mitä ennenkin eli ei yhtään mitään ja se ylittää jo rikollisen toiminnan rajat. Eikös sitä joskus aikaisemminkin olla tulkittu kokonainen maan hallinto järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi? Nürnberg?

QroquiusKad kirjoitti...

Sinänsä mielenkiintoista olisi nähdä, miten maamme nykyinen eliitti puolustautuisi Budapestissa vuonna 2025 järjestettävässä Euroopantuhoamissyyllisyysoikeudenkäynnissä. Vetoisivatkohan he siihen, ettei Suomi ollut rikosten tapahtuessa enää itsenäinen valtio, vaan EU:n osavaltio jonka oli toteltava liittovaltion käskyjä?

Toisaalta edellämainittu ei kelvannut enää Nürnbergissäkään puolustukseksi, ellei voitu osoittaa käskyn tottelematta jättämisen aiheuttaneen todellista vaaraa alaisen omalle hengelle. Voitaisiin olla jännän äärellä.

Mutta siihen jossain tulevaisuudessa toivottavasti järjestettävään oikeudenkäyntiin on aivan liian pitkä matka, jonka kuluessa Eurooppa ehditään tuhota pahemmin kuin hunnien toimesta aikoinaan. Asialla kun ovat tällaiset toimijat:

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005632393.html

Fidesz on siis Orpon mielestä Kokoomuksen kuriton veljespuolue? MIksihän minusta tuntuu, että jos Fideszin jäseniltä ja äänestäjiltä kysytäisiin, saattaisivat he osoittaa Suomesta aivan toisen veljespuolueen kuin Kokoomus?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Orpo on hyvä esimerkki quislingista. Eikä hän voi todellakaan puolustautua sillä että hänen oli pakko. Hän on tehnyt kaiken aivan vapaaehtoisesti.

Vasarahammer kirjoitti...

Yrjö: "Sen anarkotyrannian päässä on kaaos. Onko poliittinen eliitti niin utopian kyllästämä ettei se tajua vai eikö se yksinkertaisesti välitä?"

Kaaosta edeltää pitkä vaihe, jossa epäjärjestys lisääntyy. Neuvostoliitossa "sosiaalisesti läheisiä" käytettiin pitämään kurissa poliittisia vankeja.

Demokraattisessa sosialismissa rikollisuutta käytetään hyväksi kontrollin lisäämiseen. Kontrolli kohdistuu luonnollisesti pääsääntöisesti lakia noudattavaan kansanosaan.

Meitä kehittyneemmissä yhteiskunnissa on jo nähtävissä, kuinka homma lopulta lähtee lapasesta. Ruotsissa on jo vaikea rekrytoida poliiseja ja opettajia. Kun rikollisia käsitellään lepsusti, rikollisuutta tulee lisää ja se raaistuu. Poliisin työ muuttuu vaikeaksi ja vaaralliseksi.

Samaan aikaan Ruotsissa säädetään lakeja, joilla valeuutisia saadaan helpommin pois internetistä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vasara. Joo, tuo on täysin totta. Se, mikä minua vaan mietityttää on kysymys että saadaanko tuo tila aikaiseksi typeryyttään vai tarkoituksella?

Anonyymi kirjoitti...

Juu tääki stoori oli ku omasta päästäni, siis jos osaisin likikään kirjottaa yhtä nasevasti ku Ykä. Mä funtsin ihan samoja asioita jo pari vuotta sit ku ekan kerran alko julkisuudessa esiintymää toi oksennusrefleksin aiheuttava sanahirviö "etninen profilointi".

Ja mitä Vittuuntuneen linkkiin ressupoliiseista tulee (kiitti muute linkistä) niin: MIKSI!?
Koska sen mamurynnäkön aikaan poliisiylijohtajaa myöten jokanen paskanlausuja mediassa mylvi, ettei yhdestäkään turvapaikanhakijasta o ollu IKINÄ mitään vaivaa poliiseille. KOSKAAN IKINÄ! (ja joka jo pari viikkoa julkisuudessa, varsinki piilojulkisuudessa - l. vaihtoehtomedioissa - joka ihan oikeasti osaa vielä kertoa totuudenkin asioista, tuli ilmi, että turvapaikanhakijoistahan vasta poliiseille tehtäviä riittääkin, jopa niin paljon et kotikaupungissaniki irvittiin et poliisin kannattais perustaa ihan oma asemansa mamukasarmille, niin ei tarttis kokoajan ees-taas sitä väliä ajella)

Mutta siis: Jos valtiovallan ainoa oikea virallinen kanta on, et turvapaikanhakijoista EI OLE mitään lisäpainetta poliisille, niin miten HELVETISSÄ sisäministeriö, joka itse on vastuussa edellämainitusta aivopierusta, on samaan aikaan SITÄKIN mieltä, että ressupoliiseja tarvitaan, ja juuurikin nimenomaan turvapaikanhakijoiden vuoksi!? Hullusko ne on sisäministeriössä tullu?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Totta todistat. Sisäministeriöllä on käsissään aika lailla paradoksaalinen tilanne. Siellä tiedetään että haittamaahanmuutto on todellakin haittamaahanmuuttoa johon tulisi varautua mutta samaan aikaan pitää todistaa että ei se mitään haittamaahanmuuttoa ole vaan voimavara ja velvollisuus.