perjantai 23. marraskuuta 2018

OIKEUDEN JA KOHTUUDEN MITALI


Ruotsalainen Olaus Petri joka aikanaan – jo 1500-luvulla – kehitti ns. tuomarin ohjeet totesi hyvin viisaasti että mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei saata olla lakikaan”. Mikä on kyllä hyvin, hyvin viisaasti sanottu. Suomalaisessa laissa ja varsinkin sen tulkinnassa nuo Olaus Petrin ohjeet ovat jo aikaa sitten unohdettu tai ainakin näkemys oikeudesta ja kohtuudesta on  päivitetty vastaamaan ajan välttämättömiä ideologisia vaatimuksia. Yhtenä esimerkkinä tällaisesta on varsin tuore tapaus, jossa kahvilan omistaja yhytti murtovarkaat rysän päältä ja pysäytti ne ampumalla haulikolla varoituslaukauksen ilmaan. Varsinaisia väkivallantekoja kahvilan omistaja ei tehnyt vaan piti jätkät paikalla haulikolla uhaten kunnes poliisi saapui paikalle ja korjasi murtomiehet talteen.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus totesi että omaisuuttaan saa puolustaa lähinnä puhejudolla ja tuomitsi kahvilanomistajan laittomasta uhkauksesta ja vaaran aiheuttamisesta sadan päiväsakon sakkorangaistukseen, josta koitui hänelle maksettavaa 1100 euroa. Lisäksi hänet tuomittiin menettämään valtiolle rikoksentekoväline eli haulikko.

Hänet määrättiin myös maksamaan yhdelle varkaista 1000 euroa kärsimyskorvauksia ja toiselle 700 euroa kärsimyskorvauksia. Vielä lisäksi hänet määrättiin maksamaan puolet jokaisen kolmen varkaan oikeusavustajien palkkioista. Summat olivat noin 700-1000 euroa jokaisen palkkion osalta.

Murtovarkaista kahdelle taas langetettiin 30 päivää ehdollista ja yhdelle 25 päivää ehdollista vankeutta.  Lisäksi murtovarkaat joutuivat yhteisvastuullisesti korvaamaan rikoksen aiheuttamasta vahingosta kahvilayritykselle yhteensä 3 584 euroa sekä vakuutusyhtiölle 3 142 euroa.

Koska tuomitut ehdolliset eivät tuontyyppisten sällien elämään vaikuta sitä eikä tätä ja rapsut per kärsä tulivat kahvilanomistajalle huomattavasti suuremmiksi kuin rosvoille niin voi todeta että käräjäoikeuden näkökulmasta omaisuuttaan puolustanut kahvilanomistaja olikin se näytelmän varsinainen ja suurin konna. Tähän totesi hänen asianajajansakin että kyseessä on oikeusmurha.

Sinänsä tuomio sopii hyvin demlautuneen oikeusjärjestelmämme periaatteisiin. Rikollinen ei ole varsinaisesti rikollinen vaan hän on yhteiskunnan rakenteellisen sorron uhri jota yhteiskunnalla on velvollisuus rankaisemisen sijasta auttaa ja hoivata ts. korvata hänelle rakenteellisen sorron aiheuttamat kärsimykset. Sen sijaan omaisuuttaan puolustava kansalainen on rikollinen sillä eihän hänen omaisuutensa ole alunperinkään hänen omaansa vaan ainoastaan yhteiskunnalta tilapäisesti lainassa joten murtovarkaitten toiminta oli lähinnä ilman ajanvarausta tapahtuvaa ja täysin oikeutettua omaharkinnanvaraista sosiaaliapua.

Hotellin respan näkemyksen mukaan tämä tuomio oli äärimmäisen kaukana oikeudesta ja kohtuudesta. Tuomio on utopistien kieroutunutta mielivaltaa ja hyvä esimerkki aikamme sairaudesta.

Onneksi sentään on vielä toisenlaisiakin esimerkkejä. Niin kuin tämä tapahtuma Varkaudesta:

72-vuotias varkautelaisnainen taltutti asuntoonsa tunkeutuneen häirikön iskemällä miestä ainakin kahdesti päähän paistinpannulla.

Nainen oli kuullut viime helmikuussa kovaa meteliä kotinsa ulko-ovelta.

Hän havaitsi vieraan miehen työntämässä asunnon isäntää väkisin sisälle asuntoon.

Nainen kiirehti hälyttämään apua hätäkeskuksesta. Aviomies pyysi naista lyömään häirikköä päähän paistinpannulla.

Nainen myöntää iskeneensä miestä kahdesti.

Aviomies kertoi tapahtumista kuulustelussa yhtenevästi. Hän ilmoitti pyytäneensä vaimon apuun, koska tunsi omien voimiensa loppuvan.

Ja vaikka tunkeilija valitti jälkeenpäin että päähän oli ottanut kipeetä, niin:

Kihlakunnansyyttäjän mielestä nainen ei ole tehnyt tilanteessa tunkeutujalle muuta kuin mitä on ollut tarpeen tilanteen rauhoittamiseksi poliisin paikalle tuloon saakka.

Syyttäjä ei nosta syytettä pahoinpitelystä epäiltyä naista vastaan.

Jossain toisessa paikassa kyseinen nainen olisi voinut aivan hyvin saada syytteen – ja tuomion – törkeästä pahoinpitelystä ja tapon yrityksestä. Mutta Itä-Suomen syyttäjänvirasto pysyi oikeudessa ja kohtuudessa sekä käytti tervettä järkeä. Näin ollen Itä-Suomen syyttäjänvirastolle myönnetään Hotelli Yrjöperskeleen Oikeuden ja Kohtuuden Mitali n:ro 1:Onnittelut ansaitusta kunnianosoituksesta. Näitä mitaleita jaetaan jatkossakin jos aihetta on. Valitettavasti aihetta ei taida kovin usein olla. Ja hei, mummopower kunniaan. Mummot rulettaa!

Mutta jos siirrytään vielä hetkeksi käräjäsalien ulkopuolelle ja siirrytään samalla oikeudesta kohtuuttomuuteen niin täytyy ehdottomasti nostaa esille tämä EK:n uusin ehdotus. Se kun on meinaten härskiydessään sitä luokkaa että se on jo kaunis. Ettei suorastaan taiteellinen. Eli:

- Hankitaan Suomeen – jossa on satojatuhansia suomalaisia työttöminä – jopa 35.000 ulkomaalaista.

- Tämä tehdään nopeutetulla käsittelyllä.

- Nämä ulkomaalaiset sijoitetaan suomalaisiin firmoihin töihin.

- Ja näitten ulkomaalaisten palkasta maksetaan 70 prosenttia veronmaksajien rahoilla.

Jos härskiyttä määriteltäisiin taiteellisin termein niin tämä EK:n ehdotus on luokkaa Michelangelon Sikstuksen kappelin freskot.

Härskit pärjää aina.51 kommenttia:

Joppos123 kirjoitti...

Tuo EK:n heittohan voi näin vaalien alla olla vain täky vihervasemmistolle, "laittakaapas sekopäisyydessään paremmaksi". Jos näin olisi niin vetohan olisi suorastaan nerokas, ei tuota ehdotusta oikein voi millään nokittaa. Pahoin vain pelkään, että tosissaan Häkämies tuon laukoi.

Kumitonttu kirjoitti...

No mikäs tässä nyt mättää? Meillä on demokratia, ja enemmistö päättää ja vähemmistö maksaa. Demokraattinen sosialismi. Homma toimii juuri niin kuin sen on tarkoituskin. Toki voi itseltään kysyä, että onko järkeä vaivautua äänestyskoppiin, jos vaaleissa läpi menee 15% järkeviä ihmisiä.

Minusta kansa saa sellaisen johdon kuin se ansaitsee. Ainoa mitä tässä voi itse tehdä, on jonkinlaisen vapaakaupungin, tyyliin Orania, perustaminen.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Kaikki annetut tuomiot perustuvat lakiin ja ovat siis laillisia, koska lain parhaiten tuntevat lakimiehet ovat ne laillisiksi todenneet. Ja pulinat pois kuten joku joskus viisaana sanoi.

"Mutta Itä-Suomen syyttäjänvirasto pysyi oikeudessa ja kohtuudessa sekä käytti tervettä järkeä. Näin ollen Itä-Suomen syyttäjänvirastolle myönnetään Hotelli Yrjöperskeleen Oikeuden ja Kohtuuden Mitali n:ro 1"

Ykä ymmärtää kommenttini alun olevan sarkasmia. Lainoppineet eivät.
He eivät myöskään ymmärrä lainaamani tekstiosuuden viiltävää sarkasmia (palkintoa siitä, että ovat tässä tapauksessa noudattaneet lakia). He ottavat sen kiitoksena. Näin ollen lain noudattamista voi siis jatkossa kiristää toisesta päästä ja samalla löysätä toisesta päästä.

Toivottavasti pannussa oli voi jo ruskeana paistamista varten.

Jani Alander kirjoitti...

Itse sanoisin että yrittäjä tuossa ekassa tapauksessa teki yhden ISON virheen, eli soitti poliisin paikalle, ts. ajaa murtovarkaan tiehensä eikä turhaan kissalan poikia kiusaa. Näin sen pitää mennä. Jos täytyy sitten oikeasti sitä asetta käyttää niin no tulokset sotketaan jonnekin suonsilmään ja ollaan hipihiljaa. Yksi katoamistapaus lisää..

Jani Alander kirjoitti...

Hyvässä lykyssä eka tutkintalinja on se että pirivelkojen maksusuunnitelmassa oli pahoja epäselvyyksiä...

Juha Kivela kirjoitti...

Oikeusmurhien luvattu maa: Suomi.

Takaajana: Demla ry.

Toteutumisprosentti: lähes sata prossaa, sori siitä.

Maksaja: Kantasuomalaiset.

Taikasana: Maahanmuutto ja maahanmuuttajat.


Ykän ensimmäistä esimerkkiä voisi kevytmielinen hupsankeikka pitää miltei valeuutisena - ellei peräti tarkoitushakuisena vihakirjoitteluna - jos ei tietäisi ja tuntisi Suomen todellista tilannetta oikeudettomuuden ja kohtuuttomuuden luvattuna ja taattuna valtiojohtoisena tyrannina.

Jälkimmäistä esimerkkiä varmaankin pidetään Demla ry.:n piirissä hyvin haitallisena ja ikävänä ongelmana, ettei täyttä sadan prossan peittoa ole vieläkään saatu läpi tuomioistuinten Suomessa läpi... mutta ei huolta, ainakin Helsingin yliopiston nuoret ja nohevat puppe-pojat tullevat varmaankin tuon vielä korjaamaan tuossa ihan lähi vuosina... samalla kun avittavat korjaamaan tuota "huoltosuhdetta" roudaamalla etnisesti edistyksellisiä sisään tiedekuntiin...

Itä-Suomen syyttäjänvirasto on oikeutettu saamaan Ykän jakaman mitalin urotyöstään. Toivoa sopii, että muutkin oikeudelliset instanssit ryhtyvät harjaamaan itseään takaisin tuohon Olaus Petrin oikeuden ja kohtuuden suuntaan.

Vanhuksia - ja lapsia - tässä maassa tulee todellakin päivittäin sääli ja viime päivinä on tunteeni heitä kohtaan ollut surullinen, koska he ovat kaikista suurimmassa vahingoittumisalttiudessa päivittäin yhteiskunnassamme liikkuvien laitapuolen kulkijoiden ja jopa vierasperäisten murhamiesten keskuudessa, joita talouspoliittinen eliittimme sai yhteiskuntaamme poliitikkojemme takaamana jo kymmeniä tuhansia - ja lisää pitäisi näköjään saada vähintään sama määrä!

Nähtäväksi jää Pekka Lundmarkin alkanut rooli EK:n johdossa ja Suomen alasajossa... jatkuuko sama täydellisen vastuuton linja, vai kykeneekö Pekka toimimaan muutosjohtajana aikana, jolloin muutosjohtajaa eniten tarvitaan?! - Toisaalta tämä on erinomainen näytönpaikka Pekalle todellisesta osaamisesta ja kyvyistä... joko niitä on - tai niitä ei ole! - Valinta on yksinomaan Pekan.

Anonyymi kirjoitti...

Tuosta ensimmäisestä tapauksesta voi vain todeta, että yrittäjälle määrätyistä korvauksista ei puuttunut muuta kuin uusien housujen tai pesulalaskun kustantaminen, jos vaikka haulikolla ilmaan ampuminen rojautti pakomatkalla olleilta voroilta huonot housuun. Ja kun meilläkään ei enää ole sitä vasikan kokoista koiraa eikä aseita, niin taitaa olla viisasta ottaa oikein valurautainen paistinpannu tuulikaapin hattuhyllylle, jos sillä humauttamisesta ei-toivottua tulijaa päähän selviää ilman rangaistusta, ainakin naisihminen...

Rouva Ano

Rtms kirjoitti...

Luulenpa että tässä keskeisenä seikkana on tuliaseen käyttö. Virkamies pelkää tuliaseita, sillä sellaisia voi muun muassa käyttää virattoman hallinnon poistamiseen vallasta. Paistinpannuilla sen sijaan saa hutkia vapaasti, niillä ei perinteisesti ole tehty kansannousuja.

Tämä vahvistaa aiempaa näkemystäni tuliaseen käyttämisestä Suomessa: Jos menee siihen että joutuu puolustamaan itseään tai omaisuuttaan aseen voimalla, niin saman tien sitten ampuu sen konnan. Tuomio tulee joka tapauksessa.

Strix Senex kirjoitti...

Olaus Petrin tuomarinohjeet taitavat edelleen olla lakikirjan johdantona. Muistetaanko ne ja noudatetaanko niitä, on sitten toinen asia. Toivottavaa se kyllä olisi, sillä selkeinä ja tervejärkisinä ne edustavat sitä parasta pohjoismaista perintöä, joka meillä on. Valitettavasti meille on rantautunut turhan paljon sitä saivartelevaa juristeriaa, jossa pitkien selittelyjen höystämänä lakia väännetään ja käännetään ja lopulta kuurnitaan hyttynen ja niellään kameli.

Niin kävi tässä kahvilanomistajan tapauksessakin, jossa olisi ollut tarpeen muistaa Petrin ohje: ”Hyvä ja älykäs tuomari on parempi kuin hyvä laki, sillä hän voipi asetella kaikki kohtuuden mukaan. Mutta missä paha ja väärä tuomari on, siinä ei auta hyvä laki mitään, sillä hän vääntää ja vääristelee sitä oman mielensä mukaan”.

Tässä tulee tietysti mieleen se yleisohje: ”Yhteisen kansan hyöty on paras laki; ja sen tähden mikä havaitaan yhteiselle kansalle hyödylliseksi, se pidettäköön lakina, vaikka säädetyn lain sanat näyttäisivät toisin käskevän”. Tuskinpa yhteiselle kansalle on hyödyksi, että sama sarjanäpistelijä käy hakemassa tuomarilta 45. sakkolappunsa, jonka hän saman tien repii. Virallisesti varattomalta ja tulottomalta kun ei voida mitään ulosmitatakaan. Tepsivämpää voisi olla, jos noudatettaisiin ohjetta: ”Jolla ei ole tavaraa, kärsiköön ruumiinrangaistuksen”.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys joppos 123:lle, Kumitontulle, Veijo Hoikalle, Jani Alanderille, Juha Kivelälle, Rouva Anolle, Rtms:lle ja Strix Senexille & kiitos kommenteistanne.

joppos 123: Luulen, että on heitetty tosissaan. Sinänsä vihervasemmisto innostuu tuosta sillä niillehän on tärkeintä se että saadaan Suomeen aina vaan enemmän etnistä värinää.

Kumis: Valitettava tosiasia joo. Mitenkähän vaan tuon Oranian käy nykyisessä Etelä-Afrikassa?

Veijo Hoikka: Tuo ensimmäinen lause kuvaa hyvin nykyaikaa. Ja juu, lainoppineissa ei taida hirveästi huumorimiehiä olla.

Jani: Se ihmisen ampumisen kynnys on kuitenkin varsin korkea.

Juha: Kaiken kaikkiaan hyviä huomioita. Ja sekä lasten että vanhusten lisääntynyt turvattomuus johtuu nimenomaan hallintokoneiston päätöksistä. Toisin sanoen se tapahtuu sen hyväksymänä.

Rouva Ano: Onhan muuten niin että jos valurautapannulla mäjäyttää otsikkoon niin se rauhoittaa kummasti isonkin miehen.

Rtms: Luulen, että olet oikeassa. Ajatus siitä, että kansalainen voi puolustaa itse itseään on virka- ja poliittiselle koneistolle myrkkyä.

Strix Senex: Erittäin hyviä huomioita.

Anonyymi kirjoitti...

Älä pelkää, ISHO tulee vielä kumoamaan tuon käräjäoikeuden tekemän laupeudentyön...


-Tvälups-

Joppos123 kirjoitti...

Mitä Jani viittasi tuohon aseenkäyttöön niin itse olen sitä mieltä etten pelkkää murtomiestä lähtisi ampumaan ellei olisi ihan pakko. Pakolla meinaan sitä, että muutoin voisi mennä oma henki, silloin mennään periaatteella "mielummin 12:n tuomittavana kuin 6:n kannettavana".
Se vaan kun taitaa olla nykypäivänä niin ettei koskaan voi olla varma mitä sakkia murtomiehet ovat.
Ammattilaiset aika harvoin jos koskaan väkivaltaisia, piripäät sun muut vinksahtaneet taas ihan oma sakkinsa.
Tuo alussa mainittu tuomio haulikolla ilmaan ampumisesta on kyllä naurettava. Eikös muuten joitakin vuosia sitten kyrpiintynyt turkistarhaaja saanut aika kovat rapsut kun kajautteli EVR:n terroristien perään lintuhauleilla?
Noin yleensä olen sitä mieltä, että itseään, läheisiään, elinkeinoaan ja omaisuuttaan saa puolustaa kovillakin otteilla.
Se vaan kannattaa pitää mielessä noiden ampuma-aseiden kanssa, että siinä vaiheessa kun sellaisen ottaa esiin niin ollaan tilanteessa "all inn" ja sitä asetta pitää olla valmis myös käyttämään ilman mitään epäröintiä.
Silloin ei hopeasija ole enää vaihtoehto.

Jani Alander kirjoitti...

Sitä minä meinaankin, että jos tuommoisessa tilanteessa sitä asetta JOUTUU käyttämään on siltikin parempi vaan hoitaa jälkisiivous ihan itse sotkematta asioihin mitään viranomaisia. Ei vaikka siltä hämäräveikolta löytyisikin kättäpidempää. Meikäläinen oikeuspajatso kumminkin tehtailee tuomion.

En tosiaan ensisijaisesti meinaa että kilikalikeikkojen tekijät pitäisi ampua.

Becker kirjoitti...

Suomessa vallitsee anarkotyrannia. Oman itsensä tai omaisuutensa puolustamisen seuraukset pelottavat enemmän kuin uhka jota vastaan pitäisi puolustautua.
Maassa vallitsee demlalainen oikeusjärjestelmä jonka nöyränä politrukkina poliisilaitos köyristelee.

Joppos123 kirjoitti...

Ei noi ammattivarkaiden toimintatapamallit ihan hirveästi ole muuttunut vaikka keinovalikoima kohteiden valintaan on laajentunut ja osa ihan omaa hölmöyttämme.
Jokin aika sitten olin sattumoisin kotona etäduunissa kun ovikello pirahti. Ovella nakotti tuikituntematon sälli joka ensimmäisenä tunki kouraan lappusta missä ilmoittautui olevansa Bulgarialainen opiskelija.
Möi jotain ulkolyhtyjä.
Halusin nähdä mitäs satraapilla on myytävää mutta ei sitä hirveästi kiinnostanut kauppoja hieroa ja syy siihen lienee se, että ennenkuin ehdin ovelle se huomasi hälytysjärjestelmätarran ovessa.
Klassinen esimerkki kohdetiedustelusta. Pikkasen havaintoja:
1. Kundi oli palttiarallaa 20-25, siisti, lyhyet hiukset. Sopii siis opiskelijaksi
2. Päällä oli Romanian asevoimien kaksi vuotta sitten vapauttama maastopuku (kuosi)
3. Mitähän sälli mahtaa härmässä opiskella jos ei taivu lontoo tai edes alkeellinen saksa? Bulgaarit osaavat muuten usein paremmin saksaa kuin lontoota
4. Kuinkahan moni, mistä tahansa lähtee kielitaidottomana härmään opiskelemaan ja ainoa hengenpidin on myydä toimimattomia muutaman euron ulkovaloja? Kova on usko menestykseen sällillä, heh.
Sen verran katselin, että mihin satraappi seuraavaksi suunnistaa ja kyselin naapureilta onko muilla ovilla käynyt.
Aika hyvin meillä naapurivartiointi toimii, valtaosa alkuperäisiä osakkaita ja alkuu oli paljon automurtoja.
Epämääräinen liikkuja saa kaikkien huomion ja jostain kumman syystä mulle tulee niistä aina tieto, hyvä niin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Taisteluvälineupseerille, joppos 123:lle, Jani Alanderille ja Beckerille & kiitos kommenteistanne.

Tvälups: Tässä tapauksessa tuskin näin käy, sillä kun ei ole syytettä niin ei ole myöskään tuomiota jota muuttaa.

joppos 123 & Jani: Olen samaa mieltä siitä että jos aseen kaivaa esille niin sitä on oltava valmis käyttämään. Ja valitettavasti joillekin piripäille taas ei pesäpallomaila riitä. Ymmärrän myös Janin näkökulman. Jos on pakko puolustaa itseään aseella, niin tietää saavansa ankaran rangaistuksen joka tapauksessa. Jossa tilanteessa epäilemättä tulee mieleen että soissa on vielä tilaa ja jospa pidettäisiinkin turpa kiinni ja turvetta päälle. joppokselle erikseen voi tuumata että nuo ”opiskelijat” ovat tuttuja täälläkin, tosin ne ovat myyneet ”grafiikkaa” jotka tosin ovat olleet kehyksiin laitettuja Tiimarin postikortteja. Sana on aina pistetty kiertämään.

Becker: Eipä tuota millään muulla termillä oikein osaa kuvailla.

Trilisser kirjoitti...

Onko jollakulla tietoa, miten esimerkiksi Viron ja Saksan oikeuslaitokset suhtautuvat ampuma-aseella puolustautumiseen ja ylipäätään kansalaisten voima käyttöön? Käsittääkseni Virossa itsepuolustus on pätevä lupaperuste ja Saksassa saa noita kaasusumuttimia lupavapaasti.

Toinen kysymys, eli onko joku perehtynyt, että milloin Suomessa oikeustulkinta muuttui näin päälaelleen? Käsittääkseni ainakin ennen sotia itseään ja omaansa sai puolustaa.

Kolmas pohdinta on, että miksi Suomen ja Usan poliisien asenne itsepuolustukseen on niin erilainen Ts. käsittääkseni valtaosa "katuportaan jenkkipoliiseista ja šeriffeistä kannattaa siviilien oikeutta puolustaa itseään ja omaisuuttaan ampuma-aseellakin, eikä koe sitä virkavallan arvovallan vastaiseksi.

Joppos123 kirjoitti...

Thislerille:
Jenkeissä on omat osavaltiolait ja siellähän voi jopa murtovarkaan ampua. En kannata samaa Suomeen. Omasta mielestäni meillä on homma perustunut naapurisopuun ja siihen, että pidetään toisistamme huolta.
Virosta tai Saksasta en tiedä.
Nyt pitää sitten kanssa muistaa, että jenkkipoliiseja kuolee aika paljon palveluksessa ja sitä kautta ymmärrän myös aseenkäytön yleisyyden.
Ykän kertomissa "kuutio-asunnoissa" ei kukaan tunne toisiaan ja sitä kautta yhteisöllisyys on kadonnut.
Miettikääpäs nyt jos vuoden 2015 invaasio olisi tapahtunut vuonna 1950, mitä olisi härmäläiset tehnyt?
Mitä noihin kaasuihin tulee niin niitä on erilaisia. Osa on "vettä" ja osa on "oikeaa tavaraa".
Jälkimmäinen sulattaa luupit päästä jos ei heti saa ensiapua.
Prosentteina teho ilmaistaan kuten viinassa.
Jälkimmäiset laittomia, heh.
Ei siis kannata holata niitä esimerkiksi virosta, useimmat nykyään väärennöksiä.
Oma on muualta.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Trilisserille ja joppos 123:lle & kiitos kommenteistanne. En pysty itse vastaamaan noihin kysymyksiin mutta luen mielelläni jos joku pystyy. Jopposhan tuossa kertoi Yhdysvalloista ja niinhän siellä tilanne on. Suomessahan aikanaan oli se pykälä ”ei pystynyt mieltään malttamaan” mutta ei ole enää. Yhteisöllisyys on kaupungeissa kadonnut vaikkei kuutioissa vielä asutakaan. Tuntematonta ei herkkään puolusta. Tällaisessa pienessä kylässä jossa itse elän on tilanne vielä toinen.

Toteaisin että vuoden 2015 invaasiota ei vuonna 1950 edes olisi voinut tapahtua mutta silloin maa oli täynnä sodan käyneitä miehiä ja riekkuminen olisi taatusti loppunut nopeasti. Niin maalla kuin kaupungissa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Vielä erikseen vieraalle: kiitos mainioista kuvista.

Becker kirjoitti...

Tämän päivän murtovarkaat ovat käyneet entistä röyhkeämmiksi, ovat usein jollain tapaa aseistautuneet ja käyttävät myös väkivaltaa. Avointen rajojen vuoksi niitä lappaa itä-Euroopasta ja lähi-Idästä. Ovat myös usein mamuja tai vielä useimmin mamujen jälkeläisiä. Moraali on porukalta usein tyystin kadonnut. Sisään tullaan oli porukka himassa tai ei.
Minulla on Castle-periaate. Kun kynnys ylittyy niin varmistin poistetaan. Tuttava sanoi että jos ammut varkaan, niin pistä sille puukko kouraan niin että sormenjäljet jää. Olipahan aseistettu.
Ruotsissa tilanne on vuosien mittaan pahentunut, eikä paikalliseen poliisiin ole niin luottamista.

Trilisser kirjoitti...

Joppos: Tuolla jenkkipoliisikommentilla tarkoitin sitä, että miksei jenkkipoliisi koe sitä kansalaisen itsepuolustusoikeutta uhkana YJT:lle niin kuin täällä aina vedotaan, että voimamonopoli on oltava valtiolla, muuten anarkia.

Käsittääkseni mm. yksi NRA:n käyttämä rikosasiantuntija on todennut, että yksi jenkkilakien ongelma on liian pieni ero väkivallattoman ja väkivaltaisen rikoksen tuomioissa. Ts. alunperin väkivallattoman rikoksen tekijälle saattaa tulla houkutus pienentää kiinnijäämisriskiä väkivalloin.
Toisaalta esim. Vermontin kaltaisissa osavaltioissa rikollisuus on vähäistä.

Jani Alander kirjoitti...

joppos, niin no nuo viron kaasut on arpapeliä, jotkut kyllä oikeasti toimii. Muistuu vaan mieleen kun yksi kaveri ja hänen kaverinsa olivat käymässä mun vanhalla kämpällä ja tällä kaverin kaverilla oli jotain epämääräistä Tallinnasta hankittua kaasua. Pitihän sitä sitten testata, suihkautettiin hiukan ilmaan kylppärissä. Ja todettiin, että nyt sitten läpiveto päälle ja sassiin, ja oikeastaan voitaiskin lähteä pariksi tunniksi vaikka lähibaariin, ei kämpässä voinut olla. En haluaisi kuvitella miltä tuntuisi saada vaikkapa puoli pullollista sitä silmille.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Beckerille, Trilisserille ja Jani Alanderille & kiitos kommenteistanne.

Becker: Tämmöinen kehitys on totta. Entiset kilikalimiehet olivat näihin nähden suorastaan herrasmiehiä. Itselläni kynnys on myös se piste että sitten loppuu puhuminen ja alkaa väkivallan teot. Onneksi ei ole sen kynnyksen yli tulijoita vielä ollut. Mutta meilläkin päin – vaikka syrjässä asutaan – on ollut liikkeellä näitä itäeurooppalaisia onnenonkijoita.

Trilisser: Eikös siellä Amerikoissa ollut joku pikkukaupunki jossa aseen kantaminen on pakollista? Yhdysvallat on sinänsä suuri maa ja sen käytännöt eroavat osavaltioittain joten en osaa siitä laajemmin kommentoida.

Jani: Joskus 1990-luvulla eräs portsarituttavani kertoi että hänellä oli saksalaista kaasua joka jätkien silmille suihkutettuna pisti välittömästi älyn ämpäriin ja vielä paskat housuihin. Sitä en tiedä että myydäänkö sellaista enää. Ei varmaan laillisesti myyty silloinkaan mutta poliisi ei silloin ehkä suhtautunut asiaan kovin puritaanisesti.

QroquiusKad kirjoitti...

On se "ei voinut mieltänsä malttaa" Rikoslaissa vieläkin 4. luvun 4. § toisena aliona, joskin venytettynä muotoon
"jos olosuhteet olivat sellaiset, ettei tekijältä kohtuudella olisi voinut vaatia muunlaista suhtautumista, kun otetaan huomioon hyökkäyksen vaarallisuus ja yllätyksellisyys sekä tilanne muutenkin."

Ylempänä kun mainittiin Itä-Suomen hovioikeus, on sieltä järjellisiäkin päätöksiä tullut.
Viime aikoina muista syistä tapetilla ollut Esa Teittinen tuomittiin Pieksämäen käräjäoikeudessa 1996 taposta ja tapon yrityksestä:

hän oli Naarajärvellä muistaakseni vanhempiensa rivitaloasunnossa, johon neljä sälliä alkoivat tulla ulko-oven läpi pitkällisen vihanpidon päätteeksi. Teittinen odotti heitä eteisessä, ja kun hyökkääjät olivat hakanneet rivitaloasunnon oven sisään(!) Teittinen puolusti itseään ampumalla laillisella revolverillaan kolme laukausta sekunnin sisällä ensimmäiseen hyökkääjään. Tämä lyyhistyi lattiaan, toisena hyökännyt haavoittui päähän ja pakeni kahden ehjänä selvinneen kanssa.
Teittinen ampui vielä yhden laukauksen lattialla makaavan päähyökkääjän päähän.

Pieksämäen käräjäoikeus tuomitsi yhdeksän vuotta taposta ja tapon yrityksestä, mutta ISHO lievensi teon surmaksi ja yritykseksi pudottaen tuomion kuuteen vuoteen.
Jossain aviisissa kerrottiin tuolloin (marraskuussa 1997), että jos Teittinen olisi jättänyt sen viimeisen laukauksen ampumatta, ISHO olisi jättänyt tuomitsematta tuon siteeratun lainkohdan nojalla!

Harvinaislaatuinen, mutta silti ilahduttava poikkeus suomalaisessa demlakratiassa.

QroquiusKad kirjoitti...

Markus Janssonkin näyttää palanneen kuvioihin, joskaan ei kerro missä on ollut ja miksi.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Tuota pykälää taidetaan harvemmin Suomessa käyttää. Tiedän yhden vastaavan, kertomasi tapaisen esimerkin jossa heppu oli ampunut tunkeutujaa pienoiskiväärillä. Ammuttu selvisi hengissä ja ampujan pelasti oikeudessa hänen nauhoittamansa puhelut joissa ammuttu oli toistuvasti uhannut tappaa ampujan. Tästä tapauksesta on kyllä pitkä aika.

Jansson näyttää palanneen kehiin. Tutkimattomia ovat hänen tiensä.

korpisoturi kirjoitti...

Joskus n.15-20 vuotta sitten Orimattilassa, eräs turkistarhuri ampui haulikolla päin aktivisteja, kun olivat tulleet yöllä turkiseläimiä häätämässä ulos häkeistään. Jos oikein muistan, niin sen tarhurin tuomio oli aika lievä, vaikka hauleja osui ainakin yhden terrorisoijan keuhkoihin. Voi olla että muutkin sai osumia, en muista tarkkaan. Mutta sen tuomion lievyys on jääny mieleen. Josku näinkin päin. Hyvä!

Joppos123 kirjoitti...

Janille. Me ja muut tuotiin tuo kaasu a-maasta ja ei mitään hajua mitä se on. Siellä toimi 100-0.
Veikkaan, että toimii täälläkin.
Tai siis toimiihan se. Tällä ei kolleegoita "rokoteta".

Joppos123 kirjoitti...

Se mistä olen huolissani on tilanne missä aika moni tällekkin palstallelle länkyttänyt.
Jos tarve vaatii niin onko miestä loppuun asti?
Ei mitään kivapuhetta vaan, tarpeen vaatiessa maaliin?

vieras kirjoitti...

Kannattaisko persujen ottaa se iso kissa ehdokkaaksi huhtikuun vaaleihin?

Riikka Purra oli Dosentin vieraana:

http://www.permanto.fi/fi/web/alfatv/player/vod?assetId=12050312

Trilisser kirjoitti...

Ykä: Se on Kennesaw, Georgia Jokaisella talouden (talon) "päällä" on oltava ase patruunoineen. Poikkeuksena tuomitut rikolliset, sellaiset mielisairaat, joilta laki kieltää hallussapidon ja sellaiset, joilla uskonnollinen vakaumus estää aseenpidon.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Itsepuolustusmetodeja on juutuubit pullollaan. Eli itsepuolustuskurssille. Ähhh.
Ei tarvitse.
Ota henkivartijaksi koira, joka suojelee sinua ja perhettäsi pedoilta, siis laajimmassa merkityksessä. Esim. videossa, jossa jaetaan pistesijojakin, mutta voittaja on: maailman uljain koira:
https://www.youtube.com/watch?v=qG_fEOyZ93w
Työnäyte: https://www.youtube.com/watch?v=nZbYvwiV3Ko (kovat metsästäjät eivät pyssyjä tarvitse).

Jaska Brown kirjoitti...

On erittäin kummallista että kuvitteellisia mitaleja pitää myöntää siitä että toimii siten mikä oikeuden ja kohtuuden rajoissa on minimi.

Joppos123 kirjoitti...

Noista sumutteista vielä sen verran,että ennevanhaan oli pelkästään joko cn tai cs kaasuja. Cn toimii heti ja cs oli enemmänkin joukkojen hallintaan käytetty hitaampi tavara. Molemmat ovat kyynelkaasuja.
Nykyisin ollaan siirrytty pippuri-tai paprikapohjaisiin sumutteisiin. Laillisen rajat olivat ainakin ennen noissa kyynelkaasuissa max 4 prossasia.
Oma on afganistanista ja se on 12 prossanen. Laiton kuin mikä mutta tarttui aikoinaan mukaan ja ei sitä roskiinkaan uskalla viskata. Joku vielä teloo itsensä sillä jos löytää.
Joskus aikoinaan kun tein vielä Spolmommia niin kokeiltiin toisiimme noita pippurikaasuja, sitä kutsuttiin "rokottamiseksi".
Tuolla omalla en kyllä uskaltaisi ottaa suihkausta vastaan, enkä kyllä kaveriakaan sumuttaisi.
Pistekaasu kysymyksekssä, noita on ns "fogeja" myös mutta niistä en käytössä tykkää. Tulee aina myös omille silmille noi fogit.
Joskus tietämättä käyttänyt väkivaltatilanteessa kaverin kaasua ja se on ollut fogi, siinä on hetken aikaa sekä kaasutettu ja kaasuttaja yhtä kuutamolla.

Joppos123 kirjoitti...

Vaimon olen kouluttanut käyttämään kyseistä välinettä. Mulla on jostain tarttunut mukaan myös yksi harjoituskaasu. Se on ihan vettä. Joissain oppaissa sanotaan ettei noita saisi suihkuttaa suoraan tauluun mutta kokemus on osoittanut, että pakkohan se on sumuttaa.
Jos vastassa on hemmo astalon tai puukon kanssa niin eipä ensimmäisenä noi lain määrittämät säännöt tule mieleen.
Sitä paitsi mielestäni on sekä kohteelle että itselleen turvallisempaa kun saadaan tilanne hallintaan mahdollisimman nopeasti.
On sellaisiakin piripäitä tullut vastaan ettei ne reagoi noihin laillisiin kaasuihin mitenkään, saavat vaan lisää virtaa. Sitten pitää painia.
Koiraa ei olla koskaan noissa hommissa käytetty. Siinä on se riski, että kun koira ei ymmärrä kohteen olevan esimerkiksi huumeissa niin se saattaa saada puukosta tai jotain.
Nämä esimerkit eivät ole päivätyöstäni vaan aikoinaan tuli tehty "viriskeikkaa" yhdelle turvallisuusalan firmalle. Erilaisia tapahtuhmia ja juhannusfestareita.
Nyt ei enää jaksa painia sekopäiden kanssa. Pappahiki puskee jo pelkästä ajatuksesta.

Ekku kirjoitti...

Isä ajeli takavuosina linja-autokeikkoja Venäjälle. Siellä myytiin noita kaasuja ja jotkut niitä toivat Suomeenkin, ennen kuin tulli alkoi kiinnittämään niihin huomiota.
En tiedä, mitä niissä käytettiin vaikuttavana aineena, mutta kuulemma joillekin oli käynyt niin, että se kohdehenkilö ei enää herännyt ollenkaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys korpisoturille, joppos 123:lle, vieraalle, Trilisserille, Veijo Hoikalle, Jaska Brownille ja Ekulle & kiitos kommenteistanne.

korpisoturi: Muistan tapauksen mutta en sitä minkä tuomion sai.

joppos 123: Kiitos lisäkaasutuksista. Yksityisviesteistäsi totean että absoluuttista pahuutta on ja olen siihen itsekin törmännyt.

vieras: Kiitos linkistä.

Trilisser: Jep, niin olikin. Kiitokset.

Veijo: Kiitos linkeistä. Ammattilaiset asialla.

Jaska: Tylyä. Mutta hyvin tiivistetty.

Ekku: Mulla on myös se käsitys että ne kaasut ovat olleen ennen huomattavasti tujumpia.

Yleensä: Olen netissä loppuillan heikonlaisesti sillä vietän oluthuuruisen saunaillan parin kaverini kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

En malta olla kommentoimatta: on ajat ja polliisit muuttuneet.
Kultaisella 80-luvulla kylässämme oli pikku ongelma. Lauma paikallisia ja vierailevia jolppeja pitiyhtä rakentamatonta tonttia öisenä juopottelu ja älämölöpaikkana. Tontilta oli hyvä näkymä tielle, sininen huvimaja kun näkyi pinkoivat sankarit metsään piiloon. Sankarit myös hajottivat vastapäisen leikkikentän värkkejä helevetillisen metelin kera.
Aina kun kissalan pojat saapuivat, hävisivät huligaanit pusikkoon, ja hetken kuluttua mekkala jatkui. Ei kylän ainoa maija voi koko yötä vahtia yhtä tonttia.

No, asuin - ja asun yhäkin - ihan viereisellä tontilla ja hälytin jokusen kerran poliisin meteliä hillitsemään. Se kun hiemat ärsyttää, että kello on viisi aamulla ja se sakki sen kun remuaa ja tarttis kohta lähteä töihinkin. Ja jummalauta kolmas yö putkeen.

Vaan aina se sakki lymysi puskiin. Minun tai parin muun naapurin reklamaatiota metelistä ei kölvit paljon noteeranneet:" Vittu, mä oon alaikänen, vitut te mulle mitään voi,"

Joo joo. 15 vaan ei 18. Mutta aikahan kuluu ...

Salikaverini, nuorempi konsta, otti sitten kerran asian puheeksi ja laadimme suunnitelman.

Ja taas koitti möykkäyö. Soitin taas, että metelisakkia olis noudettavissa.
Mutta tällä kertaa kävikin niin, että "Vaikka synkkä on yö, tykki leimua lyö. Jyrinästä se järkkyvi maa".

Itakan kauriinlahtaaja nyt ei oo tykki mutta jymäkän paukkupatruunan suuliekki ja KOVA ääni herättivät elokuisessa yössä huligaanien huomion. Ja naapurienkin.

Pumpun latausääni ja komento pitää pää kiinni ja pysyä paikallaan saivat rymyjengin jähmettymään paikalle. "Matti Nönnönnöö, Teppo Senjanen ja Kalle Kehveli, teidät minä tunnen. Turha pinkoa piiloon. Loputkin saa poliisi kuulusteluissa selville, ei kannata karata.

Joopa, maija kuskasi koko köörin asemalle ja putkaan, puhallukselle ja sakotettvaksi. Pari tyhmintä möyhöä ämpyili sen verran, että kaatuivat portaissa ja telioivat itsensä. Ja olivat muuten viikon putkassa. Ja kahdella oli sitten pohjia - pääsivät Keravalle käymättä kotona ollenkaan.

Ongelma hävisi.

Mitä muuten Ilta-sanomat, Taudinkantaja, Kansan uutiset, Hesari tästä uutisoivat. No, saman kuin paikallislehti: ei mitään.

Paukkupatruunan sain pursiseurassakin vaikuttaneelta salikaveriltani, Makasiinissa oli savikeikko-azokeja. Konstan ja vallesmannin ohje oli, että niillä kintuille jos ämpyilevät ja loput tiijät itekin.

Pahimman pukarin äiti oli rikosilmoitusta yrittänyt tehdä, kun oli ihan syytöntä lasta säikytelty. Vallesmanni oli kohteliaasti kehottanut painumaan helvettiin.

Minulle tarjosi vallesmanni kahvit kun satuimme yhtä aikaa lounaspaikkaamme. Ei puhettakaan mistään syytteistä.

Sitä en vaan tiedä missä yksikerroksisella asemalla on portaita, muuten juttu on ihan klaari.

Ja itsepuolustuksesta: Aimerikassa termi on suunnilleen "kuolettavan voimankäytön väline", ja näkemys on, että sellaista ei pidä kantaa jos ei ole valmis käyttämään. Pohdinta ja valinta pitää tehdä etukäteen. Valinta on oikeasti raskas - ja sitä pitää miettiä. Sekä käyttäminen että käyttämättä jättäminen voi tappaa jonkun. Ja kuolema on lopullinen. Minä olen tämän pohdinnan joutunut tekemään, "risti vai ristikko" oli kysymys. Päädyin kantamaan, kannan vastakin jos pakko. Nyt ei onneksi ole.

Ja vielä: varoituslaukaus on huono idea, en minäkään semmoista ampunut. Ammuin huomion herättämiseksi. En uhatakseni.

- Pyssmies

Anonyymi kirjoitti...

Saksilava Jansson taitaa pyrkiä politiikkaan, olikohan se suomi ensin tai jokin vastaava lahko.

Ari

Anonyymi kirjoitti...

Itse tuli baarissa huomautettua jollekin teinikuninkaalle, että "Pitäiskö ne jalat ottaa pois pöydältä?" Teinikuninkaan itsehillintäkyky petti täysin ja lähti hyökkäämään päälle. Hieman sitä ihmettelee, että jos toinen a) ei ole oikeastaan tehnyt muuta kuin kuuluttanut käytöstapoja ja b) on noin kaksi kertaa itsensä kokoinen, suht harteikas ja lievästi ilkeän näköinen, niin pitääkö/kannattaako käydä päälle?

Noh, en toki viitsi poikasia alkaa oikeasti lyömään ja tyydyin kaatamaan maahan, mutta samalla tuli jälkikäteen mietittyä, että mitäs sitten jos joku olisi tehnyt poikasesta hakkelusta? Tai mitä sitten jos poikanen olisikin helpolla päästämisen jälkeen kaivanut puukon esiin?

Kirjoitus oli mainio, ja vaikka oikeuslaitos ei enää aikoihin ole vastannut kansan oikeustajua, niin erityisen hienoa on nostaa - koska siitä ei puhuta lainkaan niin paljoa - esiin EK:n toiminta. Vastaavanlaisia avauksia on tullut enemmänkin, mutta palkkaus 70-prosenttisesti verorahoista oli epäonnistuminen Häkämieheltä. Se on jo niin sikamainen, että vähän hitaammankin on pakko havaita, mistä puljusta on kyse.

-Valtsu-

Anonyymi kirjoitti...

Vähän jäin noita numeroita pyörittelemään. Rikollinen (kahvilanomistaja) sai korvattavakseen sakkoja 1.100, puolet uhrien (murtovarkaat) oikeusavustajapalkkioista eli 2.100-3.000 ja kärsimyskorvauksia 1.000 ja 700. Miksi muuten tämä ero kärsimyksen hinnoittelussa ja miksi se kolmas uhri ei saanut mitään? Eikö se yhtälailla kärsinyt vai eikö osannut olla oikeudessa supliikkimiehiä? Rikolliselle tuli siis maksettavaksi 4.900-5.800 plus se haulikko plus mahd. oman juristin palkkio - kahvilayrittäjähän on aina niin rikas ettei se mitään oikeusavustajaa saa. Epäilen kuitenkin, että tämä rikollinen oli niin jämerä jantteri että ajoi ihan itse asiaansa. Kun oli se usko oman asiansa oikeutukseen. Vähänpä tiesi.

Entäpä yhteiskunnan syrjäyttämien uhrien maksettaviksi määrätyt korvaukset? Rikollinen yrittäjä nettoaa 3.584 ja vakuutusyhtiö 3.142 ja ne oik.avustajat 2.100-3000. Maksettavaa tuli siis uhreille järkyttävä määrä, vaikka kolmeen pekkaan jaettaisiinkin - kuten ehkä se kahvilan kassasta saatu satkukin jos keikka olisi onnistunut. Mutta ei hätää, varattomia ovat. Homma mennee kutakuinkin niin, että ensin maksetaan humaanisti nuo henk.koht. kärsimysrahat ja valtio hoitaa sitten loput. Rikoksen aiheuttamaa vahingonkorvausta valtiokonttori kohtuullistaa pariin sataseen, mutta vakuutusyhtiölle maksetaan toki täysmääräisesti. Kun valtio, oikeuslaitos ja vakuutusyhtiöt ovat silleen vähän kuin - hehheh - veljiä keskenään.

Ja nyt perkele! joku voisi selittää että kun laittomasta uhkauksesta saa yli tonnin sakot, niin mikä on sitten laillinen uhkaus? Ketään juristia palstalla, haloo?

Tämä oli tuohduttava tuomio joka sotinee kansan oikeustajua vastaan. Kiitos tästäkin Halonen, kuten niin monesta muustakin.
tira+

Sledge Hammer kirjoitti...

Hei Ykä,

Silmämääräisesti vilkaisseena seuraavia ei kommenteissa ole vielä todettu:

ensiksi, vanhan sanonnan mukaan oikeutta jaetaan ja niinpä sitä ei kaikille riitäkään...

ja toiseksi, ei Suomessa pitäisi enää käyttää oikeus-johdannaisia sanoja. Siis pitää olla tuomioistuinlaitos eikä oikeuslaitos, lainsoveltamisjärjestelmä eikä oikeusjärjestelmä, lakitiede eikä oikeustiede, jne. Oikeudenistunto on tosin vain vähän haastava, mutta löytynee sekin... ehkäpä käräjäistunto? Joka tapauksessa nuo kuuluvat sanakirjoihin, ja ehkä lyhenteisiin KO, HO, KKO, KHO muistuttamaan, että joskus on ollut tällainen tarkoitus, että lailla olisi jotain tekemistä oikeuden kanssa. Tuomioita sieltä saa eikä oikeutta.

Anonyymi kirjoitti...

Off topic:

Vaan D för Demografi

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005910211.html

Juha Kivela kirjoitti...

Sledge Hammer, 25. marraskuuta 2018 klo 3.48: erinomaisesti kommentoitu. Totta on.

QroquiusKad kirjoitti...

Laillinen uhkaus?
No vaikkapa energiayhtiön ilmoitus, että ellei laksua makseta, sähköt katkaistaan ja lasku siirtyy ulosottoon, joka tietää luottotietojen menetystä.
Tai toiminnallisemmin:
"Poliisi! Liikkumatta! Pudota ase tai käytämme voimakeinoja!"

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pyssymiehelle, Arille, Valtsulle, tira+:lle, Sledge Hammerille, Anolle, Juha Kivelälle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Pyssymies: Tällaisia tapauksia on varmasti ollut silloin aikanaan enemmänkin.

Ari: Vai oliko se tämä reformipuolue?

Valtsu: Samanlaisia kokemuksia. Mikähän siinä on että mitä pienempi mies saa tarpeeksi viinaa niin se aina varmemmin kuvittelee olevansa Chuck Norris?

tira+: Hyviä huomioita. Voi todeta että oikeutta ei ole varaa käydä kuin upporikkailla ja persaukisilla.

Sledge Hammer & Juha Kivelä: Oli muuten erinomainen oivallus.

Ano: Ei voi sanoa etteikö Ruotsia olisi varoitettu. Tuo oli muuten huvittava tuo jutussa käytety termi ”uusi työväki”.

Qroquius Kad: Joo. Tai se, että maksa kiinteistövero vaikka et saa julkisesta infrasta manttaalillesi mitään.

Juha Kivela kirjoitti...

Qroquius Kad 25. marraskuuta 2018 klo 18.29 ja Ykän vastaus Qroquius Kadille 25. marraskuuta 2018 klo 19.06.

Tuohon energiayhtiöasiaan ja infraan sen verran, että kun vuosi on vaihtunut, niin aika monella on jälleen edessä sähkö-, energia-, kaukolämpö-, jnemaksujen nousu yli 10 % vuositasolla... että sillai sit taas... mitenkäs se männeellä viikolla erään vähänkö älykkään oloiselta vaikuttavan valtiovarainministerin mukaan menikään? Tuota, joo, "en voi kommentoida yksittäisen yrityksen asioita".

Just joo ja sitä rataa taas kerran. Mielenkiinnolla jään seuraamaan tilannetta taloyhtiöissä, sillä jo nyt on pidemmän aikaa ollut osalla vaikeuksia selvitä nykyisilläkin hinnoilla hoitovastikkeista... kuinka sitten lienee asia pääomavastikkeiden kanssa, jos jo hoitovastikkeet ovat tuottaneet vaikeuksia?!

Uusnomenklatuura hölmöläisineen ja täysin tietoisine kiusantekoineen alkaa kyllä jo kovin harmittamaan... mutta jos Ykän uuden blogin mukainen on tulevaisuutta - ja miksei olisi, sillä entistä ääripunavihervasemmistolaisuuteen näyttäisi asiat olevan kehittymässä - niin voin vain kuvitella, osin olen jopa tietoinenkin, mitä kaikkia ihania ja tarpeellisia lisäveroja onkaan luvassa...

No, sitä saa mitä tilaa, vaikkei tietäisikään mitä tilaa...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Juha. Juu, ja sanoisin että ei me taidettu tätä tilata.

QroquiusKad kirjoitti...

Oikeastaan tilanteemme on pykälän verran keljumpi:
olemme istuneet pöydässä lukemassa listaa, miltä tilata haluamaamme. Me olisimme tilanneet jotain hyvää, mutta pöytäseurueen suurin osa huusikin haluavansa kylmää maksalaatikkoa runsaalla ketsupilla!

Asiaan ei vaikuttanut, ettei kukaan heistä oikeasti pidä kylmästä maksalaatikosta ketsupilla tai ilman. Ei sekään, että heitä yritettiin varoittaa asiasta.
Ei. He vaan huusivat tarpeeksi kovaa tilatakseen sitä koko pöytäseurueemme nimissä, eikä vähemmistön tilauksia enää kuunneltu, vaan meille kaikille tuotiin kylmää maksalaatikkoa runsaalla ketsupilla.

Laskun kera.
Sen maksamiseen joudumme mekin osallistumaan, vaikka olisimme halunneet tilata jotain aivan muuta.

Ensi kevällä istumme taas kerran tuossa pöydässä. Ja pelkäänpä pahoin, että siinäkin pöytäseurueessa enemmistö huutaa taas kaikille kylmää maksalaatikkoa runsaalla ketsupilla oppimatta yhtään mitään edellistilauksesta.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Toi oli hyvä vertaus. Lisään vielä sen, että siinä maksalaatikossa maksakin on korvattu jollain soijarouheella.