perjantai 24. marraskuuta 2017

TAHALLAAN OIKEIN YMMÄRRETTY

Lukija on varmaankin – niin kuin allekirjoittanut itsekin – pohtinut viimeisen lähes kuuden vuoden ajan että mikäs se Sauli Niinistö oikein on miehiään. Oikeastaan asia selvisi viime kesänä hallituksen hajoittamis / ei hajoittamisfarssin yhteydessä jolloin Niinistö totesi että Jussi Halla-aho ei ole osoittanut ”tehokasta katumusta” joka terminä herättää lähinnä mielleyhtymiä jostain Kiinan kulttuurivallankumouksesta.

Nyt istuva (ja ilman muuta myös seuraavalle kaudelle valittava) presidentti on avautunut aiheesta vihapuhe. Niinistön avautuminen on lakimiesmäisen sekavaa ja on aina mahdollista että toimittaja on yhdistellyt mielessään sopivia punaisia lankoja mutta ainakaan Tasavallan presidentin kanslia ei ole vaatinut mahdollisten virheitten korjaamista. Kuinka Niinistö sitten määritteli vihapuheen? No, hän kuvaili sitä ”haluksi väärinymmärtää mieluummin kuin pyrkiä ymmärtämään toista”.

- Tätähän me varmasti kaikki olemme kokeneet. Erityisesti somessa se näkyy. Joka sanaan lähes tartutaan. Halutaan ymmärtää väärin, jotta pääsee iskemään.

Äkkiseltään voisi todeta, että tämä tahallinen väärinymmärtäminen onnistuu erityisesti suvaitsevais-tiedostavalta väestön puolelta ja nimenomaan sillä puolella joka juuttaan lausetta vahditaan kuin pikkulapsen silmää. Hyvänä esimerkkinä vaikkapa Olli Immosen yhdestä lauseesta johtuen pystyyn väsätty 15.000:n ihmisen mielenosoituksen, rock-festivaalin ja yhteisen uskontunnustuksen yhdistelmä.

Mutta mitä sitten täällä voiman pimeällä puolella ymmärretään väärin? Vai ymmärretäänkö – piru vie – sittenkin oikein? Pääasiallinen aihe, josta sitä vihapuhetta etsitään ja aina vain vähemmillä perusteilla löydetään on tietenkin maahanmuuttokeskustelu. Mietitään sen pääkysymyksiä ja fundeerataan mitä on ehkä ymmärretty – tai ainakin väitetty ymmärrettävän – väärin.

On todettu, että haittamaahanmuutto aiheuttaa yhteiskunnalle kestämätöntä taloudellista rasitetta ja siihen käytetty raha todellakin on pois sekä nykyisiltä suomalaisilta ja koska se on osittain velkarahoitteista niin se nakertaa myös tulevien sukupolvien taloudellista pohjaa. On myös todettu, että tätä yhteiskunnallista kokeilua on harrastettu kohta kolmekymmentä vuotta eikä tilanne ole korjaantunut vaan haittamaahanmuuttajien määrän lisääntyessä jatkuvasti vain pahentunut.

Oliko asia ymmärretty jotenkin väärin?

On todettu, että haittamaahanmuuttajat syyllistyvät seksuaali- ja väkivaltarikoksiin huomattavasti suuremmissa määrin kuin kantasuomalaiset. On todettu, että naapurimaassamme Ruotsissa ulkomaalaiset tekevät jo pääosan seksuaalirikoksista.

Oliko asia ymmärretty jotenkin väärin?

On todettu, että kyseinen maahanmuutto on aiheuttanut ympäri läntistä Eurooppaa ja lähimpänä naapurimaassamme Ruotsissa suuren määrän alueita, joissa valtiovalta ei tosiasiallisesti toimi ja joihin kantaväestöllä ei ole asiaa.

Oliko asia ymmärretty jotenkin väärin?

Vai olisiko ongelmana sittenkin se että asiat on ymmärretty aivan oikein, mutta niitä ei saisi sanoa ääneen? Koska näitten faktojen ääneen sanominen nakertaa puolestaan ns. vallitsevaa totuutta jota Niinistökin peräänkuuluttaa:

Nykyään vallalla voi olla monia totuuksia, mikä johtaa presidentin mukaan totuuden hämärtymiseen. Niinistö pitää tätä vaarallisena kehityksenä. Ne, jotka eivät pidä oikeasta totuudesta, voivat Niinistön mukaan hyödyntää tilannetta.

Niinistön mukaan (ja epäilemättä toimittajan komppaamana) on siis olemassa oikea, ennalta määritelty ja kiveenhakattu totuus jota ei tule kyseenalaistaa. Kun tällaista selittää joku uskossaan vahva toimittaja niin se menee osastoon ”merkitään tiedoksi, on kuultu ennenkin” mutta kun saman lausuu tasavallan presidentti jonka pitäisi siis olla koko kansan presidentti niin se kuulostaa kieltämättä aika härskiltä. Juttu jatkaa vielä Niinistön sanomaa:

Hän huomauttaa, että tällöin median Suomessa sananvapauden kautta harjoittama kontrolli vaarantuu.

Tuo lausehan on sinänsä lakimiesmäisen sekavaa mutta saa siitä sen selvän  että Niinistön mukaan median harjoittama kontrolli on kyseenalaistamaton itseisarvo. Hotellin respasta muistutetaan, että media ei ole viranomainen joten sen oikeuden harjoittaa mielipidekontrollia voi kyllä kiistää ja jos sen kiistäminen rinnastetaan suoraan rikolliseksi vihapuheeksi ollaan taas askelta pidemmällä Kiinan kulttuurivallankumouksen tiellä.

On tietysti selvää, että Niinistö on federalisti, federalisteille EU:n integroitumiskehitys menee yli kaiken muun ja kyseisen EU:n politiikan yksi kulmakiviä on monikultturismi ja rajoittamaton kehitysmaalainen maahanmuutto. Ehkä viisaampaa olisi muuttaa nykyinen tasavallan presidentin virkanimitys liittovaltion kenraalikuvernööriksi.


Kuvassa harjoitetaan tehokasta katumista. Ehkä Niinistö peräänkuulutti juuri tätä?

49 kommenttia:

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...

Joka kerta kun hra niinistö avaa suunsa, "poistan pistoolistani (jota minulla ei ole!)varmistimen päältä"! Hra niinistön pitäisi itse harjoittaa "tehokasta katumista" sen sijaan että teeskentelee olevansa totuuden torvi ja ylin hurlumhein hallitsija.
Lumiukkokin olisi parempi näyttönaama suomelle kuin tuo kieroon katsova vinoleuka.
Olen joskus takavuosina (häpeä sanoa, mutta mutta...) äänestänyt kerran niinistöä virkaansa, mutta eipä tartte tehdä samaa syntiä toista kertaa!
Nyt on äänestysaivoissani jo toinen syntipukki valittu.

Olavi Koskela kirjoitti...

Tartunpa tässä itsekin 'löysään sanaan' (kuten sanoi Jukolan Juhani). Vihapuhetta on siis presidentin mielestä ja lainauksen mukaan halu ymmärtää väärin. Siis halu on jo puhetta. Kai se on pääteltävä, että näitä törkeitä haluja on vastuullisen kansalaisen ryhdyttävä sensuroimaan ja itserajoittamaan.

Castor kirjoitti...

"...median Suomessa sananvapauden kautta harjoittama kontrolli vaarantuu."

Ilmeisesti pitäisi olla näin: "Muutoin Suomessa sananvapauden kautta mediaan kohdistuva kontrolli vaarantuu".

Muussa tapauksessa kamreeri N. päästeli suustaan tähän asti löyhkäävintä skeidaansa koskaan. Ei media, perkele, voi eikä saa kontrollia harjoittaa, sitä pitää kansalaisten nimenomaisesti kontrolloida!

"Oikea totuus" saattoi kyllä olla vielä pahempi...Ei minulta ainakaan Niinistölle ääni mene.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tästäkin kirjoituksesta. Immosen synniksihän koitui lähinnä yhden sanan puuttuminen, "melkein". Immosen ajatus tarkemmin ilmaistuna on: "Vain hyvin pieni osa muslimeista on terroristeja, mutta melkein kaikki terroristit ovat muslimeja". Asian osoittavat Wikipedian listaukset terrorismitapauksista vuodesta 2000 eteenpäin. Listaukset ovat saatavilla osoitteessa https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Terrorism_by_year

Presidentti Koivistohan kutsui toimittajia sopuleiksi, mutta tuomioistuimen mukaan kansakin ilmeisesti on niin sopuleita, ettei osaa suhteuttaa asioita tai ottaa niistä selvää.

Terrorismista laajemmin esim. wikipediassa, "History of terrorism"; https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_terrorism

- Timo

Anonyymi kirjoitti...

Nopeasti on ”koko kansan presidentti” saanut romutettua joviaalin ja hyväntahtoisen henkilöoletetun maineensa. Vai olisiko kyse siitä, ettei Sale enää jaksa / viitsi näytellä mukavaa miesoletettua henkilöä. Sinällään moinen teeskentely onkin perin turhaa, sillä hänethän tullaan äänestämään toiselle kaudelle sataprosenttisella varmuudella - jos nyt ei ihan svastikaa otsaansa mene tatuoimaan…
No, minun ääntäni hän ei tule saamaan.

Suosittelisin käyttämään eu-Suomen päähenkilöoletetusta termiä ”providentti” siinä on mukavassa paketissa sekä provinssi että presidentti - ja vielä sarkastinen konnotaatio englannin kielen sanaan providence.

Äkillistä kunnallisveronmaksuhaluttomuutta poteva Riku Raunioilla
Tsadi, agenția socială a lumii

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Terho Hämeenkorvelle, Olavi Koskelalle, Castorille, Timolle ja Rikulle Raunioilla & kiitos kommenteistanne.

Terho: Minäkin olen äänestänyt Niinistöä kaksi kertaa, mutta en kertaakaan Niinistöä kannattaakseni vaan vastustaakseni ensiksi Halosta ja sitten Haavistoa. Niinistöllä on näissä pressanvaaleissa kaksi etua:

Hän osaa olla presidentin oloinen. Ja sehän riittää hyvin monelle äänestäjälle.
Media on päättänyt, että hän on presidentti.

Olavi: Niinistöhän kannatti myös saksalaiseen tyyliin mediapalvelimille määrättyjä sakkoja. Siinä on tietysti taustalla se itsesensuuri. Jos ei tiedä, että kenenkä suvakkipellen triggeröitymisestä voi joutua maksamaan miljoonasakot niin itsesensuroidaan sitten kaiken varalta enemmän kuin vaaditaankaan.

Castor: Juuri näin. Niinistö ei hyväksy mediaa arvostelevaa epistolaa sillä media on osa järjestelmää eikä järjestelmää saa arvostella. ”Oikeaa totuutta” on käsittääkseni käytetty terminä niissä yhteiskunnissa joissa johtajat pukeutuvat univormuun.

Timo: Kiitokset sinullekin. Ja totta joo tuo mainitsemasi. Tosin uskoisin että vaikka Immonen olisi käyttänyt sanaa melkein, niin eihän se olisi estänyt hyvien tiedostavien loukkaantumisbailujen syntymistä.

Riku: Sain tietyistä NIinistön avautumisista aikanaan sen käsityksen että kakkoskaudella voisi tulla nuivempaakin tavaraa mutta huomaan olleeni totaalisen väärässä. Niinistö on federaation eikä Suomen mies eikä sitä pyri edes kiistämään. Toi providentti on aika osuva.

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Totuuden eri olomuotoja:

Nastoyashchaya Pravda (Настоящая правда) = Oikea Totuus

Ofitsial'naya Pravda (Официальная правда) = Virallinen Totuus

Nevernaya Pravda (Неверная правда) = Väärä Totuus

Näitä lienee nykyisin yhtä paljon kuin sukumonioita? ;)

Lemminkäinen kirjoitti...

Katainen sanoi "totuutena" että Suomi tarvitsee 1,8 miljoonaa maahanmuuttajaa täyttämään tarjotut työt. Kaikki indikaattorit viittaavat siihen että ihmistyövoimaa tarvitaan vähemmän ja vähemmän, koska tekninen kehitys. Nordea vähensi työvoimaa jo muutamalla tuhannella digitalisaation vuoksi. Uber vaikuttaa automatisoivan taksiliikenteen lähitulevaisuudessa. Jos liikenne ilmassa ja maan päällä automatisoidaan kokonaan niin se tietää rajusti työttömiä. Kassahenkilökunta, pankit, virastot ja opetusala, mm., voidaan myös helposti automatisoida koska kysymyksessä on rutiinityöt. Selväpäiselle poliitikolle tulevan kehityksen ymmärtäminen olisi ollut yhtä helppoa kuin kiroileminen räntäsateessa. En ole kuullut sanaakaan tämän päivän poliitikoilta tulevan kehityksen haasteista. Jos olisin ilkeä, niin väittäisin että tämän päivän poliitikot ovat syyntakeettomia kaheleita, mutta koska en ole ilkeä niin en väitä, mutta kylläkin hienoisesti epäilen. Presidentin puheet "oikeasta totuudesta" on hyytävää kuunneltavaa. Stalin, Kim ja Sauli. Kolmikko joka sai ja saa kansan ajattelemaan oikealla tavalla. No, ehkä ei käppiksiä. Ainakaan vielä, mutta oikean totuuden mahdollinen EU-liittovaltio tulee tekemään kaikkensa jotta vain oikeaa totuutta tullaan julistamaan turuilla ja toreilla. Esimerkiksi turvapaikkaturisteja ja pakolaisia ajatellen niin kaikki olisi voitu tehdä toisin, vaikka Unkaria ja Puolaa mukaillen. Unkarissa ja Puolassa ei tapahdu terrori-iskuja, muualla Euroopassa kylläkin. Selväpäinen poliitikko ymmärtää yhtälön välittömästi ja toisilla poliitikoilla on se oma ja ainoa totuutensa. Galileota mukaillen: Se pyörii sittenkin.

Anonyymi kirjoitti...

"Hän huomauttaa, että tällöin median Suomessa sananvapauden kautta harjoittama kontrolli vaarantuu." ööö luulen, että tämä virke on luotu hiukan autistisesti klassisen valtiomahtinäkemyksen raamissa. Siis ajatus lienee, että media "harjoittaa sananvapauden kautta" kontrollia valtioelimiä ja viranomaisia kohtaan, ja median ulkopuolinen sananvapaus vaarantaa tämän "oikeaksi" määritellyn median sananvapauden - ja sitä kautta syntyväksi oletetun vallan vahtikoira-aseman?. Ajatusrakennelma on kyllä minunkin mielestäni aika syvällä suossa, sillä kontrollia se perkele on etabloituneen mediankin kontrolli. Jos sen kontrollivalta kohdistuu sekä poliitikkoihin että yleisöön, on tasavaltamme päättäviä elimiä nyt sitten jo valtionpääoletetunkin suulla lausuttuna siirtämässä median diskurssivallan alle. Loogista olisikin muuttaa perustuslain 2§ 1mom. muotoon: "Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta, ja jonka mielipiteet muodostetaan Ylen, Sanoma-konsernin, Almamedian sekä eräiden muiden liitteessä n lueteltujen mediatalojen toimituksissa."

Terv. Achtung

Veijo Hoikka kirjoitti...

Tätäkö Niinistö ja Sipilä tarkoittavat sillä vuoropuhelulla ja eri uskontojen oppimìsella? http://vara.yle.fi/article/3-9947032
Toivottavasti osaamme vilpittömästi katua syntejämme (sisäänpäin kääntynyt nationalismi, SN puhe ei kauankaan sitten) , jotta meidän kanssamme voi tehdä yhteistyötä. Onneksi SPR pystyy edulliseen hintaan estämään suomalaisten paperittomien radikalisoitumisen: http://vara.yle.fi/article/3-9946734
Elämme mielenkiintoisia aikoja.
Katsoin juuri elokuvan Usva (Ruutu). Siitä saa jostain syystä assosiaatioita Suomessakin meneillään olevaan poliittiseen mielenhäiriöön, jonka seurauksena on ovi jäänyt auki ja paha luikahtanut Eurooppaan.

IDA kirjoitti...

"Nykyään vallalla voi olla monia totuuksia, mikä johtaa presidentin mukaan totuuden hämärtymiseen."

Jos Niinistö ajattelisi tätä syvällisemmin, niin hän voisikin lähteä luostariin resitoimaan psalmeja ja tehdä tilaa presidentti Huhtasaarelle :)

On totta, että on vain yksi totuus, mutta politiikalla harvoin on tekemistä totuuden kanssa. Politikaan tarkoituksena pitäisi olla hyvin olosuhteiden rakentaminen kansalaisille, jotka sitten halutessaan voivat omistautua totuuden palvelemiseen.

Matti kirjoitti...

Miten miljoonien tai vaikkapa satojen tuhansien eurojen suuruinen sakotus tai korvaus "väärästä" uutisesta tai tiedosta oikeastaan eroaa Pol Potin kuolemanleiristä?

Säällisen elämän edellytykset menevät kummassakin tapauksessa. Lopullisesti. Seuraamuksen väärin ajattelemisesta ääneen langettavat Polpo ja Demla ja federalistit ovat tyytyväisiä. Sale leikkii koiransa ja iltatähtensä kanssa ja muistelee, mitä siellä lakimiestehtaassa nyt oikeastaan opetettiin. Eikä muista.

Tässä se pikaisin viivoin vedelty kuva on.

Anonyymi kirjoitti...

Omituinen sanapari Niinistöltä, vapaus ja kontrolli. Ja siihen kun lisää vielä median niin soppa on valmis. Tuli heti mieleen vanha kunnon Stasi-sanonta "Freiheit ist gut aber Kontrolle ist besser". Ilman sitä kontrollia kun ne sikäläisen median edustajat olisivat lähteneet lipettiin länteen.

Niinistö on sitä ikäluokkaa, että hänellä täytyy olla hyvässä muistissa median rappiotila neukkuvuosina. Silloin tosin kansan puheita ei kontrolloitu koska kansalaisilla mitään väyliä ei julkiseen ulostuloon ylipäänsä ollut. Ai että neuvosto- tai kekkos-vastainen mielipidekirjoitus hesariin, älkää nyt hupajako. Paitsi valta- niin myös kaikki muutkin mediat olivat suut supussa. Omakustantaja Kauko Kare, poliitikot Tuure Junnila ja Georg Ehrnroth mitä nyt vähän yrittivät piipittää erimielisyyttä, mutta heidät leimattiin kepeästi hulluiksi kansanvihollisiksi. Siis suomalaisen, ei neukkumedian toimesta.

Nyt sitten on vinksahdettu toiseen suuntaan, neukkujen tilalle on tullut haittamamut. Ai että mamuvastainen mielipidekirjoitus hesarissa tai vastaava kannanotto ylellä, älkää hupajako. Ja miksi on otettu itsestäänselviönä, että kaikki vihapuhe kohdistuu vain ja ainoastaan mamuihin? Itse pystyisin huoleti kirjoittamaan vihaisia kommentteja esim. kaikesta naukuville opiskelijoille, jatkuvasti lisäetuja vaativille lapsiperheille tai fillaristeille jotka eivät ole tyytyväisiä ennenkuin se stadin viimeinenkin kadunpätkä on muutettu pyörätieksi, mutta tuskin mokomasta mitään sanktioita tulisi. Tällaiset kommentit tulkittaisiin mielipiteiksi, ei vihaksi näitä ryhmiä kohtaan. Mutta vain, jos kärttyisät kommenttini kohdistuisivat suomalaisiin. Sillä sekunnilla, jos kommentointi kohdistuisi esim. 10-lapsiseen, työttömien vanhempien somaliperheeseen joka vaatii jokaiselle lapselle täyttä maksutonta päivähoito-oikeutta, hups, menikin vihapuheeksi.

Vapaa, puolueeton ja riippumaton media. Sellainen siitä saattaa joskus tulla kun Erkon, Alman sun muiden rahat jossain vaiheessa loppuu ja yleltä menee törsäilevä veropiikki kiinni, sekin aika toivottavasti koittaa. Ja sopii muistaa, että media = toimittajat = ihan tavallisia työssäkäyviä ihmisiä, eivät sitä mitä kuvittelevat olevansa eli sankarillisia mielipidevaikuttajia. Ehkä juuri siksi media on niin innoissaan näistä tulijoista, samaistuvat. Molemmilla on täysin harhainen käsitys omasta merkittävyydestään.
tira+

Ukkeli kirjoitti...

Ei se Niinistön valinta aivan satavarmaa ole, politiikassa viikkokin on pitkä aika, kuten viime kesäkuussa saimme kokea. Tällä hetkellä näyttää, että valitaan suoraan, mutta uskon, että toinen kierros tarvitaan. Aina on myös mahdollista, että jotain sattuu. Venäjä lähettää nootin tai Merkel parikymmentä tuhatta hädänalaista. Mitähän presidentti Niinistö tuumaisi, olisiko hipiholjaa, kuten syksyllä 2015.

Simo kirjoitti...

Olihan se männä viikolla kun meidän pääministeri sanoi, että suomalaisten PITÄÄ hyväksyä islamilaiset arvot. Minä kun olen vain maalta kotoisin, niin olen kuvitellut että ihmisellä voi olla vain yhdet arvot. Ehkäpä pääministeri toivoisi, että vaihtaisin arvoni ja ottaisin tilalle jotain muodikkaampaa. Harmi vaan kun en ole koskaan ollut muodin perässä juoksija.

Minusta joidenkin arvojen hyväksyminen tarkoittaa lopulta niiden omaksumista, koska maassa ei voi olla kahdenlaisia arvoja. Siitä nimittäin seuraa ikävyyksiä.

Ihmettelen ettet Yrjö tähän uutisointiin kommentoinut. Uutinen tuli Radio nostalgialta tämän viikon maanantaina tai tiistaina.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vittuuntuneelle NettoVeronmaksajalle, Lemminkäiselle, Achtungille, Veijo Hoikalle, IDA:lle, Matille, tira+:lle, Ukkelille ja Simolle & kiitos kommenteistanne.

VNV: Joo, ja Suomessa ehkä tärkein on Määritelty Totuus. Mitä lienee venäjäksi?

Lemminkäinen: Tästä on puhuttu ennenkin ja näinhän on. Tulee aina vain enemmän ihmisiä jotka eivät edes joudu pois työelämästä vaan jotka eivät koskaan edes pääse siihen kiinni. En tiedä ovatko poliitikkomme syyntakeettomia kaheleita vaiko kivikovia agendansa ajajia joille tavallinen ihminen ei merkitse mitään. Oletan, että molempia tyyppejä löytyy ja niitä syyntakeettomia on eniten siellä vihervasemmistossa. Kokoomusta taas johtavat federalistit. Hirveintä lienee se, että kun Unkarissa ja Puolassa ei tapahdu terrori-iskuja niin Brysselissä määritellään että noissa maissa on joku vialla ja se vika täytyy korjata.

Achtung: Samaa mieltä. Valtamedia ei ole enää mikään vallan vahtikoira vaan osa valtarakenteita ja vallankäyttäjä itsessään. Media ja poliittinen koneisto elävät symbioosissa ja ne tietävät, että jos vapaa arvostelu sallitaan niin se mahdollistaa uhkan ja kauhean ajatuksen että one day, if the rebels win… it all might end.

Veijo: Tuo linkki kuvaa hyvin kuinka rauhanuskonnon ihmiset eivät tule toimeen edes keskenään. Tuo toinen linkki puolestaan kuvaa hyvin siitä, mikä valtiolla on törsäämisen prioriteetti. Tuolle rahalle olisi ollut kyllä muutakin käyttöä.

IDA: Niinistö samoin kuin hallituksemme luostarissa olisi kaunis ajatus.

Matti: Eroaa siinä määrin ettei siinä kuitenkaan ketään tapeta mutta oikeus puhua siinä tapetaan. Tavoitteena on tietysti palvelunjakajien itsesensuuri jolloin valtakoneisto voi puolestaan todeta, että emmehän me ole sensuroineet mitään.

tira+: Ja kun todetaan, että media on varmin ja uskollisin kontrollin ylläpitäjä niin ollaan komeasti itäsaksalaisella tiellä. YYA-aikaan sallittiin tiettyjä soraääniä mutta ei tietenkään valtamediassa. Esmes Kustannuspiste Oy julkaisi hyvinkin kriittisiä kirjoja jotka eivät saaneet kovin suurta näkyvyyttä (siis lue: ei näkyvyyttä ollenkaan). Yksi tuon ajan ilmapiiriä hyvin kuvaava kirja on Hans Graf Hyunin kirja Hyökkäys. Lue, jos saat jostain käsiisi.

Se vinksahdus toiseen suuntaan on tapahtunut ja se on järjenvastaista. YYA-aikaan suut pisti suppuun se pikkuinen tosiasia että itänaapurin vahvuus oli 190 moottoroitua divisioonaa. Nykyiseen nöyryytyksen tilaan ei ole mitään tekosyytä. Se on pelkkää omaa typeryyttä. Medialla on juuri se mainitsemasi harhakäsitys suuruudestaan. Se ei ole viranomainen. Jokainen lopetettu Erkon tilaus on voitto meille.

Ukkeli: No joo, asiat tietysti muuttuvat nopeasti. Minä muistelen että erään T. Halosen galluplukemat olivat vielä joulukuussa 1999 alle viidentoista pinnan. Sitten tapahtui jotain, ja siitä suomalaiset maksavat vieläkin.

Simo: Joo, minä huomasin tuon uutisen myös. On se vaan kumma että tavallisia kansallismielisiä arvoja ei puolestaan saa millään hyväksyä. Näitä tiedostavia avautumisia tulee vaan nykyisin siihen tahtiin että minä en millään ehdi kaikkiin reagoimaan. Tässä kun pitää hoidella myös työt ja muut elämän kuviot.

Anonyymi kirjoitti...

Minulla on semmoinen muistikuva - joka toki voi olla vääräkin - että Niinistö vielä 90-luvulla lausui asioita kutakuinkin suoraan ja ymmärrettävästi, joskin juristimaisen kuivasti. 2000-luvulla kun toimittajat alkoivat jo osoittaa uteliaisuutta hänen presidenttihaaveitaan kohtaan, hän lausui omasta asemastaan hiukan monitulkintaisen "puolivallaton leskimies"-lausuman. Sittemmin, presidentiksi päästyään, hän on tykästynyt yhä enemmän monimutkaisiin virkkeisiin ja kryptisiin ilmauksiin. Matkineeko näin Koivistoa, jolla oli vähän samanlaisia tapoja; näillä arvoituksilla niin Koivisto kuin Niinistökin ovat saaneet mielestäni vähän liian halvalla viisaan miehen mainetta. Rahvaan mielestä kun viisaan herran on puhuttava vähän kuin Delfoin oraakkeli.

Tämä "median sananvapauden kautta harjoittama kontrolli" vaikuttaa nyt semmoiselta verbaaliviritykseltä, jonka merkitys voi olla lausujalta itseltäänkin hiukan karannut. Olisiko Saulille käynyt vähän niin kuin Jeesus viime sanoinaan kertoi Pietarin kohtalosta: "Kun olit nuori, sidoit itse vyösi, ja menit minne tahdoit. Mutta kun tulet vanhaksi, ojennat kätesi ja sinut vyöttää toinen, joka vie sinut minne et tahdo." Mielestäni nuo virkkeet kuvaavat tilannetta hyvin, vaikka Pietaria eivät suvakit vieneet eivätkä vyöttäneet - viimeiseksi hänet kaiketi vyötti legioonalainen, joka saattoi hänet Colosseumille ristiinnaulittavaksi tahtonsa mukaan pää alaspäin. Mutta Saulin osalta tuntuu, että häntä viedään johonkin, josta hänellä ei enää ole kuvaa, mutta keulakuvaksi hän yhä kelpaa. Tulevatko määräykset omilta neuvonantajilta, Merkelin Kanzleista vai oman huushollin kirjailijankammiosta, on toistaiseksi tietomme ulkopuolella. Mutta tässäkin ketjussa viitattu, ja viihdeohjelmissakin vihjattu alkava seniliteetti on varteenotettava vaihtoehto.

Terv. Achtung

Castor kirjoitti...

Shanghaissa käymässä, myin asuntoni.

Minulta kysyvät paikalliset, että koskas siellä läntisissä demokratioissa pannaan loppu sille islamille. Will demokratian keinoin, minä vastaan.

"Lännessä" Kiinasta ei ymmärretä yhtään mitään. Kiina on maailman viimeinen meritokraattisesti hallittu valtio. Niinistö, Sipilä, Obama tai Trump eivät kelpaisi täällä edes kyläpäälliköiksi. Sananvapauden rajoitus näyttää Suomessa olevan kovempaa kuin täällä. Toisaalta Kiinan "ihmisoikeustilanteesta" puhuvat ja kirjoittavat henkilöt, joilla will ole asiasta minkäänlaista käsitystä."Demokratian" perään sen toistaiseksi ole kuullut kenenkään järkevän kiinalaisen huutavan. Demokratia - "vote & regret".

Seuraava kannattaa katsoa, niin saattaa ymmärtää, mistä kirjoitan:

https://ted.com/talks/eric_x_li_a_tale_of_two_political_systems?utm_source=tedcomshare&utm_medium=email&utm_campaign=tedspread--a6

Veijo Hoikka kirjoitti...

"Hän huomauttaa, että tällöin median Suomessa sananvapauden kautta harjoittama kontrolli vaarantuu."
Tämä siis Salettisanomaa, joka analysoitiin yllä ja hyvin.

"Kaikenlaista kontrollia lisätään vaistomaisesti. Valvontaa ja sensuuria -- virallisia valvontakoneistoja käynnistetään kansalaiskeskustelun suitsimiseksi. Niin tapahtuu nyt meilläkin. Kukaan koneiston rattaana toimiva ei epäile olevansa kyseenalaisella asialla. Itseään "vastuullisina" pitävät tahot sensuroivat omaehtoisesti. Ne toimivat tunnustuksellisen monikulttuuri-ideologiansa varassa. Ideologiset arvot kivettyvät yhteiskunnan kovaksi käsitepinnaksi. Kuin huomaamatta vakiintuu kaikille totalitarismeille ominainen ilmianto- ja irtisanoutumiskultturi."
http://alkonkassalla.blogspot.fi/2017/11/eurooppalaiset-arvot.html?view=flipcard
Tämä taas Seppo Oikkosen pohdiskelua Alkonkassalla.

Kumman ottaisit näistä henkilöistä neuvonantajaksesi?
Niin minäkin. Luettuani Alkon kassan tuoteluettelon kannesta kanteen silmäni ja korvani aukesivat, ehkä suukin liiankin usein.
Samantapainen efekti on ollut Ypen, Jaskan Pauhannan ja JS Hankamäen teksteillä. Heille siis kiitos.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Achtungille, Castorille ja Veijo Hoikalle & kiitos kommenteistanne.

Achtung: Koivistohan ei ollut koskaan mikään varsinaisen hyvä puhuja, mutta hänen – niin kuin nyt Niinistönkin kohdalla – mielikuvat vaikuttivat. Koivisto vaan oli presidentillisen oloinen ja suurelle osalle kansaa se mielikuva riitti. Muistan ajan kun Kekkonen erosi ja hyvin nopeasti tuli vallalle se ajatus, että ”nyt valitaan Urkin tilalle Manu”. Varsinaisesti tietämättä mitä ”Manu” piti sisällään. Tiedä hänessä, vaikka se osuva lempinimi ”Manu” loi jo ihmisten mielessä itsessään presidentillisen mielikuvan. Voi olla, että Salea viedään johonkin josta hänellä ei ole enää kuvaa. Mutta niinhän koko maata viedään EU:n toimesta maan mielipidettä pahemmin kyselemättä. Tosin meillä on kyllä varsin hyvä kuva siitä, mihin se johtaa. Mutta utopistejahan eivät hänen sytyttämänsä liekit kiinnosta ennen kuin ne ovat hänen olohuoneessaan.

Castor: Olet siis vissiin pysyvästi vaihtanut maata ja maanosaa. Kaikkea lyckaa. Kun miettii Kiinan sekä kokoa että väestömäärää niin en oikein usko, että siellä tällaista pohjoismaista demokratiamallia saataisiin toimimaan millään. Ja kai Kiinan menestystä ja tilannetta tulisi arvioida nimenomaan kiinalaisesta näkökulmasta. Tämä länsimainen näkökulma kun ei ole se ainoa.

Veijo: Täytyy sanoa, että ”Alkon kassalla” tuumailtiin asia naulan kantaan. Täytyypä alkaa seurailla tuota blogia enemmänkin. Ja kiitos myös sinulle. Teksteillä ei ole merkitystä ellei niillä ole lukijoita ja levittäjiä.

Castor kirjoitti...

Ykä, myin asuntoni täällä Shanghaissa. Asun toistaiseksi Tallinnassa, kunnes päätän, mihin muutan eläkepäiviäni viettämään.

Toivottavasti sinulla on aikaa katsoa tuo 20-minuuttinen video. Se on melkoinen tietopaketti ja auttaa osaltaan ymmärtämään, miksi viihdyin 18 vuotta Kiinassa. Shanghai on valitettavasti hieman kaukana niistä paikoista, joissa aion vielä vierailla, joten sen päättänyt jäädä tänne eläkkeelle. Mahtavaa täällä on silloin tällöin käydä! Ja sukupolvi Y:stä täällä 93% uskoo tulevaisuuteen, Euroopassa luku lienee pienempi...

Joppos123 kirjoitti...

Kyllä kun tuota ehdokaskavalkaadia seuraavaksi pressaksi katselee niin paskoista vaihtoehdoista se vaarattomin on kuitenkin Niinistö. Edellisen vaalien tulosta luuppasin Koh Phayamin saarella pikkaisen Burmasta etelään ja sanoin vaimolle, että jos saan ylipäälliköksi hintin maaimanparantajan niin jään tänne käpykaartiin. Ei tarvinnut jäädä ja tavoilleni vastaisesti otin aamupalapöytään kyytipojaksi pullon paskaa paikallista skumppaa. Hetki meni ennenkuin paikalliset ymmärsivät ettei kysymys ole mistään synttäreistä.
Oikein ja väärin ymmärtäminen alkaa olla sellainen muotioikku nykyisin,että jokaisesta asiasta voidaan vääntää, varsinkin jos puhe on matutuksesta tai sukupuolioletetuista.
Itse olen väistänyt koko vouhotuksen sillä, että kutsun muita lajitovereiksi. Jossain vaiheessa sekin muuttunee oletuteiksi lajitovereiksi. Sitä hulluutta odotellessa. Toivottavasti sotavaltio laittaa meikän eläkkeelle ennen sitä.
Ps. Meikäkin vanhana kylmänsodanveteraanina tungettiin väkisin johonkin vuorovaikutuskoulutukseen. Itselleni riittää se, että entiset ja nykyiset alaiset ovat valmiita lähtemään ätjänteelle ilman nillittämistä tekemään parhaansa. Noissa koulutuksissa avautuvat kaikki ääliöt ja muutoin väärin perustein meidän haalareihin päässeet tollot. Joitakin vuosia sitten samat tyypit olisi hillottu saunan taakse ja vuorovaikutettu niitä turpaan. Ugh, olen puhunut.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Castorille ja joppos 123:lle & kiitos kommenteistanne.

Castor: Joo, katsoin tuon pätkän. Ja täytyy näin nopeasti sanoa, että jätkä puhui järkeä ja se selvitti huomattavan paljon tuosta kiinalaisesta ajattelusta ja järjestelmästä, mihin se pohjautuu. Minä olen sitä ikäpolvea joka muistaa vielä unisex-univormuissa olevat kiinalaiset ja kansankommuunit. Teng-shiao Ping oli käsittääkseni se, joka aloitti muutoksen ja jos vertaa nykyistä Kiinaa vuoden 1976 Kiinaan niin jotainhan siellä on tehty oikein. Ja mitä tuo heppu selitti (selitän sen omilla termeilläni) on se, että jos se toimii, älä räplää. Se on ehkä erilainen systeemi, mitä länsimaissa pidetään ainoana oikeana. Mutta jos se toimii kiinalaisille, niin ehkäpä annamme kiinalaisten toimia omalla tavallaan. Ja hehän toimivat. Milläs se muuten estetäänkään?

Alat siis viettää eläkepäiviäsi. Tunnustan kateellisuuteni. Itselläni on siihen vielä matkaa. Kerro kuulumisistasi jatkossakin. Uskon, että moni lukijakin on kiinnostunut. Varsinkin kun sulle sattui se äärimmäisen ikävä asia silloin keväällä. Voimia eloon!

joppos 123: Ugh, olen ymmärtänyt. Mutta onhan niissä vaaleissa ehdokkaana Laura Huhtasaari. En tiedä sinusta, mutta minä annan ääneni hänelle. Onhan se protestiääni kumminkin. Jos sillä saataisiin torpattua se vihreitten takatuupparijätkä joka vihreitten puolustusasiantuntijana oli yksi vaikuttavista tekijöistä Suomen liittymisessä jalkaväkimiinakieltoon pääsemästä kakkoskierrokselle. En muuten vieläkään ole kuullut, että yksikään suomalainen jalkaväkimiina olisi tehnyt Angolassa asuvan viattoman lapsukaisen jalattomaksi.

Strix Senex kirjoitti...

Minä kyllä haluaisin löytää jostakin tuon Niinistö esityksen alkuperäisenä. Minulla nimittäin on epäilys, että ainakin Usarin toimittaja on harjoittanut pientä, eikä niin pientäkään, vedätystä.

Jos otetaan suoria lainauksia, kuten ”haluksi väärin ymmärtää mieluummin kuin pyrkiä ymmärtämään toista” tai ”Erityisesti somessa se näkyy. Joka sanaan lähes tartutaan. Halutaan ymmärtää väärin, jotta pääsee iskemään” Kyllä minä näistä olen samaa mieltä. Ei siinä sanottu, kuka sitä harjoittaa, mutta tunnetusti tuo tahallinen väärinymmärtäminen ja älämölöjen nostaminen on vihervasemmiston lempiharrastus, joskaan ei heillä siihen aivan täyttä monopolia ole.

Sama pätee toteamukseen monista totuuksista, mikä johtaa totuuden hämärtymiseen. Ja samoja ajatuksia tulee vastaan oikeastaan kaikista niistä kohdista, joissa on suoria lainauksia. Väliin toimittaja on sitten tunkenut omia kantojaan, joilla hän pyrkii suuntaamaan mielikuvia haluamaansa suuntaan ja varsinkin pois tähän perinteiseen mediaan kohdistuvasta kritiikistä.

Mutta kuten sanottu, ennen mielipiteen muodostamista haluaisin nähdä ne alkuperäistekstit, kun en halua tulla vedätetyksi, vaikka vedättää yritetään. Ja nykyiseen valtamediaan en uutisoinnin objektiivisuuden ja todenmukaisuuden suhteen luota. Tässä tapauksessa lisäsyynä epäluuloon on se, että toimittajat tunnetusti eivät pidä Niinistöstä, joten tuohon väritettyyn uutisointiin voi olla syynä myös pyrkimys Niinistön kannatuksen rapauttamiseen.

Anonyymi kirjoitti...

Meillähän on olemassa tuore tieto siitä, mitä tämä tehokas katuminen on.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen tirautti oikeudessa pienet itkut. Siinäpä ammattimiehen työnäyte tehokkaasta katumisesta. Malliksi meille tyhmemmille ja huonommin koulutetuille.

Joppos123 kirjoitti...

Toi jalkaväkimiinoista luopuminen oli täysi farssi. Jokainen suklaapatukkaa vääntävä linja voidaan pikku muutoksilla laittaa tunkemaan ulos 60 gramman trotyylipanosta, siitä näppärä tekee nopsasti polkumiinan, eikä kuulemma mene edes päivääkään.
Tavja halusi päästä loistamaan mahdollisena YK:n pääsihteerinä tai ainakin hyväpalkkaisessa virassa, paskin ylipäällikkö koskaan. Vanha kärttyinen punikki.
Luu jäi käteen ja toivottavasti kassialma häipyy historiansivuilta pelkkänä sivukommenttina.
Huhtasaari voisi olla ihan hyvä ehdokas mutta se hänen uskonnilisuus ei vain mulle iske. Jumalaa olen monista paikoista etsinyt, mutta en ole löytänyt mutta sen nimissä kaikkea sontaa olen löytänyt. Mulla kaulassa roikkuu ihan vaan varmuuden vuoksi kaikkien pääuskontojen tunnukset.
Jos tulee noutaja niin voi kokeilla millä kortilla se portti avautuu.

Anonyymi kirjoitti...

Kun Halla-ahoa ei hyväksytty persujen puheenjohtajaksi, puhuttiin kovasti arvoista. Nyt viimeistään haluaisin tietää, mitkä ne arvot ovat, kun asia on jäänyt enemmän kuin hämäräksi. Ihmisarvon kunnioittaminen ei voi tarkoittaa sitä, että mistä hyvänsä voi muuttaa toiseen valtioon ilman passeja ja papereita lausumalla rajalla asylum-sanan. Kansallismielisyys ei voi olla rikos, eikä oman maan kulttuurin puolustaminen ja asioiden järkevä ja veronmaksajien varojen taloudellinen hoitaminen rasismia.

Myös kaksi kertaa Niinistöä äänestäneenä olen kyllä pettynyt hänen nykyisiin ulostuloihinsa. Tarja Halonen aloitti tämän nykyisen maailmanhalaamisen, mutta nyt Niinistö alkaa valitettavasti vaikuttaa perässähiihtäjältä.

Sipilä kehtaa peräänkuuluttaa vuoropuhelua uskontojen kesken ja kuvittelee ilmeisesti, että juuri pieni Suomi voi haihduttaa olemattomiin jopa islamin sisällä kytevän eripuran, joka synnyttää jatkuvalla syötöllä konflikteja ja sotia ympäri maailmaa. Toinen ylioptimistinen ajatusrakennelma on kuvitelma kotoutuksen onnistumisesta. Voitaisiin miettiä hyvänä esimerkkinä romaneja; noin 500 vuotta on kulunut heidän ilmestymisestään tänne, viimeiset 50 vuotta on hyysätty ja yritetty opettaa elämään maan tavalla, mutta yhä edelleen he ovat työttömyys- ja rikostilastoissa rutkasti kantasuomalaisia korkeammalla ja elävät ihan omaa elämäänsä kansallispukuineen ja muine arvoineen. Ei tästä diskuteeraamalla ja erilaisia rahaa vieviä projekteja vetämällä selvitä, tarvitaan tekoja ja ryhdikkäitä sellaisia. Täytyy osata olla isäntä talossa. Sitä odottaisin Niinistöltäkin.

Anonyymi kirjoitti...

Joku kuunjumala oli jälleen "akhbaar" Siinailla, menivät iskemään moskeijaan perjantai-rukousten aikana. Huhhuh ja hellurei. Jos nyt vaikka annettaisiin niiden ihmisten olla rauhassa, olkoon he sitten kirkossa tai moskeijassa, WTF?! "Vain" 250 uutta raatoa jollekin ihme alttarille (laskenta vielä kesken). Tuskin kyseessä olivat kopti-kristityt vaan sunni-shiia välistä päihinvetoa?

Kavereiden kanssa tuossa pohdiskeltiin, mikä olisi se tehokkain keino (ilman ydinjytkyjä) poistaa jengiä pois kuvasta, niin tultiin siihen tulokseen et 50 tonnin bensarekka parkkiin ja sinne pommia kehiin. Näin Kummelia siteeratakseni "Kylä lähtee"!


- Soomepois Eestist -

Anonyymi kirjoitti...

Ykä, kiitos kirjavinkistä. Varasin sen mutta jostain syystä sitä ei voinut toimittaa lähikirjastooni eli Kallioon. Ehkäpä se saastuttaisi ne pyhät hyllyt joilla nykyään on Neuvostokirjallisuus-kokoelmien asemesta sukupuolivapautunutta tekstiä. Myös lastenosastolla.

Tuon ajan ilmapiiristä mulla on omakohtaisia asumiskokemuksia 15 vuoden ajalta. Ulbricht, Honecker ja Krenz, Ceaucescu ja Zhivkov. Volkspolizeita, Securitatea ja Militiaa. Mutta - ja tämä on täysin totta - ikinä noissa maissa en kokenut oloani niin turvattomaksi ja ennen kaikkea avuttoman raivostuneeksi kuin nyky-Suomessa tällä hetkellä. Rehelliset roistot on aina helpompi sietää.
tira+

Becker kirjoitti...

Jo silloin aikoinaan kun Niinistöstä puhuttiin mahdollisena presidenttiehdokkaana ja häntä haastateltiin asian tiimoilta aika useinkin, niin tuumasin että tuon tyypin ympäripyöreistä höpinoistä ei ota pirukaan selvää.
Ja äänestin häntä jotta kaikista huonoista vaihtoehdoista ne kaikkein huonoimmat eivät tulisi valituiksi.
Samanlaista ympäripyöreää höpinää saamme kuunnella edelleenkin. Kultarannassa järjestetään keskustelutilaisuuksia, jotka ovat poliittisessa korrektiudessa suorastaan säälittäviä. Niinistön arvojohtajuuskaudella on kantasuomalaisten arvo jätetty jonon viimeiseksi. Mutta mitä muuta voi odottaa mieheltä joka oli mukana myymässä omaa syyttään velkaantuneita suomalaisia Norjalaiselle peritätoimistolle 5%:n osuudella veloistaan ilman että he saivat mahdollisuutta samaan kohteluun. Todella koko kansan presidentti, mutta minkä kansan?

QroquiusKad kirjoitti...

Määritelty totuus? Olisiko определенная правда (opredelennaja pravda)? Sitähän valtamediamme nykyään pääasiassa käyttelee, niiden vanhanaikaisten impivaaralaisten totuuksien jäädessä lapsipuolen asemaan.

Nykyään ilmeisesti eläkkeelle jäänyt Aarno "Loka" Laitinen kertoili joitain vuosia sitten toimittajien yleissivistyksen tason laskeneen samaa tahtia koulusivistyksen nousun myötä. Esimerkkinä hän käytti mm. nuorta kollegaansa, joka oli Iltalehden toimituksessa tullut kysymään vaivautuneena: "Sinä kun olet noin vanha, niin muistaisitko oliko vuonna 1943 Suomessa joku sota"?

Loka-Laitisella oli lukuisia puutteita, joista pienimpiä ei ollut loppua kohti lisääntynyt maahantunkeutujamyönteisyys. Hänelllä oli kuitenkin melkoinen yleissivistys, joka vielä puoli vuosisataa sitten olikin oleellinen osa toimittajan ammattitaitoa; ollaanhan tiedonvälittäjiä!

Nykyään on toisin. Mitä helpommaksi tiedon hankkiminen on Internetin myötä käynyt, sitä vähemmän toimittajat viitsivät hankkia tietoa artikkeleihinsa, kirjoittaen sitten puuta heinää. Mutta miksipä he vaivautuisivatkaan? Eiväthän he ole enää sen vanhanaikaisen, tunkkaisen faktatiedon välittäjiä, vaan Oikean Ajattelun airuita.

Niinistön viimeaikainen toiminta huolestuttaa tästä vinkkelistä. Suomen NATO-jäsenyydestä on todettu useampaankin kertaan Suomen kansan olevan edelleen niin aktoriteettiuskoista, että jos Niinistö alkaisi julkisesti kannattaa NATOa, olisivat seuraavan gallupin tulokset suunnilleen samoin numeroin "Kyllä" kuin ne nykyään ovat "Ei".

Sitäkö Niinistö nyt tekee? On ryhtynyt ojentamaan Suomen auktoriteettiuskoista kansaa Oikeaan Ajatteluun asettumalla julkisesti islamilaisen maahantunkeutumisen ja Suomen islamisoinnin puolelle?

NATOn vastustuksen perustelut ovat sekä rationaalisia
("NATO-jäsenyys toisi turvatakuut, mutta heikentäisi suhteita Venäjään, jolla on edelleen Suomen suunnalla iskukykyä enemmän kuin riittävästi. Pystyisikä NATO lunastamaan turvatakuut?") että irrationaalisia
("Ei mitään NATOa Suomeen, ettei se hullu Trumppi pääse tapattamaan meidän poikiamme niissä sotahulluissa sodissaan mitä se on aloittanut Neuvostoliittoa vastaan siellä Riimillä ja Unkarinarinassa! Suomi ja Neuvostoliitto ovat Rauhan Maita!").

Jos Niinistö ryhtyisi ajamaan NATO-jäsenyyttä, uskon sen nykyisten irrationaalisten vastustajien löytävän pian yhtä irrationaalisia syitä sen kannattamiseen, koska presidentti kerran niin sanoo.

Löytävätkö nykyhetken maahantunkeutumisesta lievästi huolestuneet pian yhtä irrationaalisia perusteluja maahantunkeutumisen kannattamiseen, koska presidentti kerran niin sanoo?

Anonyymi kirjoitti...

Loka-Laitinen - kaikista muista puutteistaan huolimatta - on täsmälleen oikeassa siinä, että toimittajien yleissivistys on nykyään katastrofaalisen surkea. Ja koskaan aikaisemmin ei ole ollut niin helppoa etsiä tietoa ja taustoittaa juttuja. Mutta jos mennään agenda eikä faktat edellä, niin no can do. hesari on nykyään täynnä oikaisuja, aikoinaan yksikin olisi ollut suuri häpeä toimittajalle. Puhuttiin litkivistä mutta tutkivista journalisteista. Näiden Lönkan pressiklubin hiprakkaisten toimittajien yleissivistys oli ylivertainen nykyisiin verrattuna. Puhumattakaan innostaan kaivella erilaisia yhteiskunnallisia epäkohtia. Kenkää tuli Laitisellekin ja tiimilleen Tamminiemen pesänjakajista, ja se oli sentään aika kesy pamfletti.

Osaisko joku kertoa, milloin ja miksi alkoi tämä tyhmistyneen median ylivalta? Ketkä olivat sen kummisetiä?
tira+

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Strix Senexille, Ano1:lle, joppos 123:lle, Ano2:lle, Soomepoisille Eestist, tira+:lle, Beckerille ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Strix Senex: Niin kuin jutussani mainitsin, niin jätin siihen tuon varauksen. Samoin totesin, että oikaisupyyntöä ei ole tullut. Luulen kyllä, että toimittajat tällä hetkellä kuitenkin komppaavat mieluummin Niinistöä, sillä se kaikki on heidän pressanvaalien suhteen suurinta demonia eli Laura Huhtasaarta vastaan.

Ano1: Luulen, ettei viha-ajattelijalle pelkät itkut riitä katumusharjoitukseksi.

joppos 123: Joo, eihän se miinan tekeminen mitään rakettitiedettä ole. Se Ottawan sopimus on muutenkin utopistien laatima. Erityisesti tämä kohta on huvittava:

”Sopimuksen voi irtisanoa kuudessa kuukaudessa ilmoittamalla siitä sopimuksen tallettaneille Yhdistyneille kansakunnille. Miinakielto kuitenkin jatkuu irtisanomisaikana syntyneen sodan loppuun saakka, mikäli sota alkaa irtisanomisaikana.”

Ja sotaa käyvä valtiohan noudattaa tuota ehdottomasti? Kyseinen kärttyinen punikki on ehkä presidenttinä historiaa, mutta hänen perintönsä mädättää Suomea vielä pitkään. Huhtasaaren uskonnollisuus ei minullekaan kolahda, mutta lasken positiivisia puolia olevan enemmän. Ennen kaikkea hän vastustaa niitä kuujumalaansa palvovia jotka leikkelevät päitä uskonsa nimessä.

Ano2: Ne ns. uudet eurooppalaiset arvot on määritelty utopiasosialistien toimesta ja meidän muitten tulisi niellä ne yhtään mutisematta. Mitä kotouttamiseen tulee, niin sehän on keinotekoinen sana ja tarkoittaa sitä, ettei maahantulijan tarvitse edes yrittää opetella kieltä ja sopeutua paikallisiin tapoihin. Ennen vanhaan käytettiin termiä integroituminen.

Soomepois: Kai se on niin, että muslimilahkolaiset vihaavat toisia muslimilahkolaisia niin kuin bolshevikit menshevikkejä.

tira+: Aika jännä tieto. Eihän tuon tyyppiset kirjat ole olleet enää aikoihin pannassa. Itsekin toisaalta luin sen aikanaan varuskunnan kirjastosta lainattuna. Itä-Saksan kokemuksistasi vs. tämän päivän Suomi saisit varmasti pystyyn kokonaisen blogin.

Becker: Kai ammattipoliitikon tärkein ominaisuus on selittää asiat niin, että ne jälkeenpäin voi tarvittaessa kategorisesti kiistää. Ja niin kuin totesit, ei Niinistö voi oikein ylpeillä ansiolistallaan.

Qroquius Kad: Kiitos käännöksestä. Mukavaa, että porukassa on kielitaitoisia.

Qroquius Kad & tira+: Laitinen on nykyisin aika lailla pelle sen monikultturisuutensa ylistämisen kanssa mutta totta on tuo hänen sanomansa toimittajien yleistiedon puute. En osaa sanoa, milloin se pohjalahoaminen alkoi mutta ensimmäiset merkit median mätänemisestä huomasin silloin, kun Hesarin NYT-liite alkoi ilmestyä. Sen jälkeen onkin ollut pelkkää alamäkeä. Niinistöstä ja hänen mahdollisesta NATO-vaikutuksesta en osaa varmaksi sanoa mitään.

Anonyymi kirjoitti...

Enpä taida DDRstä blogeja kirjoitella kun se asuminen siellä sen 9 vuotta oli vaan sitä arkielämää. Lapsikin kävi ihan tavallista DDR-koulua, työharjoittelut tehtaassa kuuluivat asiaan. Siinäpähän oppii. Kun olisi lapsosen pitänyt mennä 8. luokalla pomminheittokursseille tuli ikäänkuin se länsimaalainen agenda hiukkasen esiin ja lapsi sitten lensi kuin leppäkeihäs Suomeen. Jossa olikin taas uusi ongelma edessä: herranjestas, tuo ipanahan ei puhu ruotsia. Ei ihan ilmaista nuo yksityistunnit että olisi ollut koulukelpoinen. Oli tietenkin ekan vuoden Deutsche Schulessa mutta DDRn koulutus ei ihan kelpuuttanut noihin länsisaksalaisiin sfääreihin. Tästä selvittiin kuten elämässä kaikessa. Kun nyt vaan on pakko.

Jos jostain blogin kirjoittaisin, ja se saisi olla tympeän rasistinen, niin Bulgariassa ja Romaniassa oleskeleviin afrikkalaisiiin, lähinnä nigerialaisiin. Ja siitä, miten monta tavallista romanialaista nuo tappoivat autoillaan päälle ajamalla. Kaikki nämä teurastajat olivat opiskelijoita joita ei mikään laki koskenut koska maksoivat kaiken sillä ihanalla länsivaluutalla.
tira+

QroquiusKad kirjoitti...

Kiitos kiitoksista, mutta minä en ole oikeasti kielitaitoinen. Onneksi Googlen kääntäjä on. Niinistö-asiassa tuo NATO-juttu oli siis alustuksellisena esimerkkinä asianomaisen mahdollisesta vaikutusvallasta kansakunnan yleiseen mielipiteeseen.

Pointti oli, onko hän tässä nyt tekemässä esimerkin mukaista toimintaa, eli julkisesti islamisaation puolesta esiintymällä käännyttämässä yleistä mielipidettä holtittoman maahantunkeutumisen puolelle, koska presidenttikin on sitä mieltä.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Odotettavissa vuosisadan sadan vuoden puhe (vuodettu someen, josta sen ammattivalelehdistön tapaan kaappasin)
http://www.presidentti.fi/public/default.aspx?contentid=365390&nodeid=44809&contentlan=1&culture=fi-FI
Ei menny putkeen, kyseessä päivittämätön raakile, josta puuttuu mm. perheenlisäysihanuuspurkaus. 6/12 saamme kuulla lopullisen version.
Täytyy varoa, ettei käy kuten Neiti Triggerströmille http://ryppyjareika.blogspot.fi/2017/10/ryppy-laakarina-osa-vi.html

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys tira+:lle, Qrquius Kadille ja Veijo Hoikalle & kiitos kommenteistanne.

tira+: Väitän kyllä, että jos suomalainen on asunut aikanaan Harppi-Saksassa 9 vuotta niin hänen blogillaan olisi paljon kiinnostuneita lukijoita vaikka kyse olisikin vain pelkän arkielämän esittelystä. Minun sukupolvelleni kun kyseinen harppi-Saksa on pelottava muisto ja nuoremmille sukupolville ehkä jo jotain eksotiikkaa. Ja jos blogiin yhdistäisi vielä aiheena nuo kehitysmaista tulleet silloiset toverit, niin aihe olisi vain entistä mielenkiintoisempi. Ja mistäs muuten ne tulivatkaan ne ensimmäiset somalit? Eivät DDR:stä sentään mutta Moskovasta kumminkin.

Qroquius Kad: Oliskohan muuten niin, että tuo Google itse asiassa heikentää ihmisten yleistietoa? Asioita ei tartte enää painaa muistiin, koska ne voi aina googlata? Mutta mitä itse pointtiin tulee, niin kyllä hän taitaa olla käännyttämässä mielipidettä holtittoman maahantunkeutumisen puolelle. En usko, että hän kannattaa sitä sinänsä, mutta koska hän federalistina kannattaa EU:ta niin hän ajattelee että kun EU kerran on kehitysmaalaisen maahanmuuton puolella niin sekin on sitten integraatiokehityksessä vaan hyväksyttävä.

Veijo: Tuon liirumlaarumin seasta pisti silmään tämä lause:

”Maahanmuutto herättää vahvoja tunteita – puolesta ja vastaan. Asiallista keskustelua on vaikea käydä tunteisiin menevästä aiheesta, mutta meidän on kansana siihen kyettävä.”

Helvetti. Tässä on yritetty käydä sitä asiallista keskustelua pian parikymmentä vuotta mutta nimenomaan nämä tunteisiin vetoajat torppaavat sen rasismina ja suoranaisena natsismina. Keskustele ny tässä sitten.

Lemminkäinen kirjoitti...

Ykä! Tuo että ei voi käydä asiallista keskustelua johtuu substanssiymmärryksen puutteesta ja tämä substanssiymmärryksen puute on käsinkosketeltavaa kermapuolella. Otan vielä kerran esille kuinka mielettömän typeriä käsityksiä johtavassa asemassa oleva henkilö voi tuoda julki. Siis Jyrki "1,8 miljoonaa Katainen". Hän sanoi vuonna 2008 että yhdentoista vuoden kuluttua Suomi tarvitsee 1,8 miljoonaa maahanmuuttajaa jos haluamme pitää saman huoltosuhteen ajatellen työikäisten määrää suhteutettuna lapsiin ja vanhuksiin ja että Suomi ja Japani ovat ainoita maita tämän ongelman edessä. Wikipedian mukaan Japanissa asuu n. 127 miljoonaa henkilöä. Missä tilanteessa Suomi ja Japani olisi tänään jos Suomi olisi ottanut vastaan 1,8 miljoonaa maahantulijaa ja Japani vaikka 20 miljoonaa! Tiedämme missä tilanteessa Eurooppa on tänään, mm. Puolaa ja Unkaria lukuunottamatta ja Euroopan tilanne on saatu aikaiseksi paljon vähemmällä maahanmuutolla mitä Katainen olisi halunnut. Toinen esimerkki ymmärrysvajeesta on koodareiden puute Suomessa. Suomi tarvitsee 10000 uutta koodaria välittömästi mutta koulutuksessa ei tällaista tarvetta ole huomioitu ollenkaan. Kolmas esimerkki ymmärrysvajeesta on presidentin höpinät "oikeasta totuudesta", mikä on merkki, vajaan ymmärryksen lisäksi, myös paniikista. EU:n, presidentin ja kansan ymmärrys ei korreloi keskenään, joten EU:n ja presidentin on ohjattava kansa oikeille raiteille, uhkaamalla kansaa. EU:n ja Suomen poliitikot ovat vähän kuin rakkikoiria jotka tappelevat oletetun naaraskoiran perseestä, eivätkä huomaa mitä ympärillä tapahtuu. Jos poliitikot olisivat järkeviä, niin he käsittelisivät tulevia ja olevia ongelmia yli puoluerajojen ja ne suurimmat haasteet ovat suhkuksi mennyt EU ja euro, holtiton maahanmuutto ja teknisen kehityksen aiheuttama rutiinityökato.

Veijo Hoikka kirjoitti...

"Keskustele ny tässä sitten."
No sitähän Saletti just haluaa, daijalogia. Hänellä on siitä lajista kokemusta parin-kolmen altaanvastaajan kanssa.
Poimintasi loistava!

QroquiusKad kirjoitti...

Googlen vaikutus yleissivistykseen saattaa hyvinkin olla juuri heikentävä, johtuen sen yksityiskohtia korostavasta olemuksesta. Minunlaiseni venäjää todellisuudessa taitamatonkin voi hakea sieltä käännöksen, jonka oikeellisuudesta en voi olla varma. Parhaani kyllä yritin ristiintarkistamalla ko. sanoja eri kielillä.

Mutta toisaalta: 1980-luvun peruskouluni yläasteen historianopettaja paheksui useaan otteeseen hänen oppikouluaikoinaan käytössä ollutta metodia opetella ulkoa valtavat määrät nippelitietoa. Hänen metodinaan olikin opettaa asiat ja niihin liittyneet henkilöt historiallisine viitekehyksineen, joiden yksityiskohdat voi tarvittaessa tarkistaa lähdeteoksista; sitä vartenhan ne on kirjoitettu.

Google on arvokas apu tukemassa tällä metodilla rakennettua yleistiedon pohjaa. Sitä pahemmin se iskee vastaan, jos tällaista pohjaa ei ole: silloin tietoa kaipaava googlettaja turhautuu "eksyessään hakuviidakkoon".

Noilla sanoilla muuan Iltalehden toimittaja(!) kritisoi Googlea joskus 2000-luvun lopulla: hän uskoi sen kaatuvan pian omaan turhuuteensa, kun sieltä ei kukaan löydä mitään. Minulle se näyttäytyi häkellyttävänä toimittajan oman ammattitaidottomuuden tunnustamisena. Itselläni kun ei ole koskaan ollut varsinaista hankaluutta etsiä tietoa Googlesta: sen löytäminen sen sijaan on saattanut vaatia hyvinkin monta erilaista hakua. Nämä puolestaan ovat toki edellyttäneet tietyn tasoista yleissivistystä juuri siihen malliin, mitä yläasteeni hissanopettaja meille opetti. Kyseisellä toimittajalla ei ilmeisesti tällaista opettajaa koskaan ollut...

Niinpä siis: yleissivistys on se kivijalka, jolle rakennetaan. Google on niitä rakennusaineita. Ellei pitävää kivijalkaa ole luotu joko koulussa tai omatoimisella lukuharrastuksella, ei Googlella rakentamisesta tule mitään. - En siis ole koskaan varsinaisesti opiskellut venäjää, mutta isäni opetti minulle ala-asteikäisenä kyrilliset aakkoset, koska olin niistä kiinnostunut. Se mahdollisti suurelta osaltaan minulle briljeerata nyt näennäisellä venäjäkäännöksellä.

Anonyymi kirjoitti...

Tuosta yleissivistyksestä myös sen verran, että omaan korvaan särähtää uutisissa ja radiossa termin "veto-oikeus" väärinääntäminen, se kun tulee latinan "minä kiellän" sanasta ja se pitäisi lausua "veetto-oikeus". En tiedä olenko sitten pilkunkuksija kun puutun tuon sanan ääntämykseen? Aikoinaan yläasteen historian opettajani korjasi tuon sanan lausumista, kun joku oppilas lausui sen suomalaisittain, että vähemmästäkin oppii.

OT:nä H. Erosen mainio kirjoitus vakavasta aiheesta ja A. Luukkasen artikkeli mm. E. Tuomiojasta & K. Sorsasta. Erkin isoäiti kun oli Hella Wuolijoki, niin se herättää mielenkiintoisia pohdintoja, kommentti #38.


- Soomepois Eestist -

QroquiusKad kirjoitti...

Minulla taas juuri tuo ääntämys "veetto-oikeus" tökkää korvaan, koska isävainaan Latinalais-suomalaisessa sanakirjassa (Salmi & Linkomies, Otava 1955) verbi "vetō" (kieltää, olla suostumatta, estää) on esitetty muodossa, joka ilmaisee siis viimeisen vokaalin ääntymistä pitkänä.

Niinpä siis veto-termin ääntämys "veetto" on sitä uuden ajan hapatusta, joka itseäni tökki pahasti korviini silloin, kuin uutisia vielä kuuntelin. Nykyään luen paperisina maakuntalehden ja tapojeni orjana ostamani Iltalehden. Sähköisenä luen Oikean Median ja vastaavien lisäksi Ilta-Sanomat sekä päivän viime toimituksena Ylen ja Mtv3:n teksti-tv-uutiset.

En siis tiedä, miten he nykyään ääntävät puheenaolleen termin? Minusta se pitäisi silti ääntää "vetoo".

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Lemminkäiselle, Veijo Hoikalle, Qroquius Kadille ja Soomepoisille Eestist & kiitos kommenteistanne.

Lemminkäinen: Kataisen lauseen järjettömyyden ymmärtää yksinkertaisempikin mutta mietin sitä, että uskoiko Katainen todella siihen mitä sanoi, vai sanoiko hän asian siksi, että halusi voimakkaasti todistaa kannattavansa vallitsevaa utopistista ideologiaa? Ja jos hän todella uskoi lausumaansa, niin mihin hänen uskonsa perustui? Tuo vertaus EU-poliitikoista ja oletetun naaraskoiran perseestä oli muuten aika osuva.

Veijo: Esim. asiallinen keskustelu maahanmuutosta pohjaa siihen, että siinä ei missään vaiheessa saa kyseenalaistaa jatkuvaa kehitysmaalaista maahanmuuttoa.

Qroquius Kad: Google on hyvä apu, mutta todellakin jonkunlaista pohjatietoa tarvitaan, että sillä osaa etsiä tarvitsemansa.

Soomepois Eestist & Qroquius Kad: Tähän veto-oikeuden lausumistapaan en ota kantaa. En ole varma, kuinka se pitäisi lausua. Muistan vaan tuon tiimoilta, kuinka joskus aikanaan kauhisteltiin sitä, kun urheiluselostajat lausuivat olympialaiset olumpialaisina tai jopa ölympialaisina. Etu- ja takavokaalithan siinä saattoivat mennä sekaisin, mutta asia tuli joka tapauksessa ymmärrettyä.

Ironmistress kirjoitti...

Sillä välin jossain toisaalla:

http://www.ts.fi/uutiset/maailma/3743998/Libyassa+ihmisen+voi+ostaa+muutamalla+satasella++Eurooppaan+pyrkivia+myydaan+orjiksi+huutokaupoissa

Lemminkäinen kirjoitti...

Ykä, vauhti ei kun paranee. Risikko on sitä mieltä että jokaisella on vastuu turvallisuutensa takaamisesta ja että Suomi ei ole lintukoto. No ei perkele tietenkään lintu ole enää kotona, koska hallitushaukat ovat ajaneet sen pois pesästä ja laittaneet pesään puukkoja, kranaatteja ja kuorma-autoja. Täytyy ottaa huomioon että kun jopa yksinkertainen ymmärtää, niin on olemassa yksinkertaistakin yksinkertaisempia ja heiltä ei voi vaatia minkään tason ymmärtämistä koska ohjelma ei yksinkertaisesti vastaa. Arvelin käydä Turun torilla ja mietiskelen että onkohan Risikolla tietoa että mistä saisi pumppuhaulikon halvalla, nyt kun jokaisen täytyy hoitaa turvallisuustoimenpiteet itse, lol.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ruukinmatruunalle ja Lemminkäiselle & kiitos kommenteistanne.

Ruukinmatruuna: Niin no, Amerikoissa orjuus lopetettiin vuonna hurumykke. Afrikassa ja arabimaissa sitä ei ole lopetettu vieläkään. Vaan kummastahan orjuudesta vieläkin vouhkataan ja kummasta ei? Ainoa kerta kun eurooppalaisia tiedostajia kiinnostaa orjuus Afrikassa on nyt kun olisi kova hätä saada sieltä ylijäämäväestöä Eurooppaan.

Lemminkäinen: Meinaat vissiin tätä:

https://www.verkkouutiset.fi/sisaministeri-paula-risikko-suomi-ei-ole-lintukoto/

Tää kohta on aika eeppinen:

” Sisäministeri muistuttaa, ettei turvallisuuden tekeminen ole ainoastaan viranomaisten tehtävä, vaan esimerkiksi syrjäytymisen ehkäisyyn voi osallistua jokainen.

– Turvallisuuden tunne kasvaa, kun tiedämme, että lähellä on auttavia ja välittäviä ihmisiä.”

Eli kun nuo tappaa, hakkaa ja raiskaa teitä niin hyysätkää niitä vapaaehtoisesti vielä lisää, niin jos ne rauhoittuisi sitten.

Official seal of VMP.

Lemminkäinen kirjoitti...

Ykä, luin jutun Uudesta Suomesta: "Paula Risikko:Suomi ei ole lintukoto -turvallisuuden tekeminen ei ole ainoastaan viranomaisten tehtävä".

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Lemminkäinen. Joo, sama juttu. Härskiä. Virkakoneisto hässii hommansa ja kansalaisten turvallisuuden ja vaatii että kansalaisten pitää vielä itse osallistua samaan touhuun jolla hässitään vituralleen heidän turvallisuutensa. Eihän tuota mitenkään muuten voi tulkita.

vieras kirjoitti...

Vaatimukset "tehokkaasta katumisesta" ovat kuin Stalinin Neuvostoliitosta ja Maon Kiinasta. Samaan ryhmään menevät myös vaatimukset irtisanoutumisista ja itsekritiikistä.

Kun rangaistus on kärsitty, niin siihen ei tarvitse enää palata. Luulisi lakimiehen tietävän tämän.

Pitäisi iskeä vastapalloon ja vaatia Niinistöltä tehokasta katumista siitä että vei Suomen rahaliittoon.

Ei tämä tapaus estä Niinistön uudelleenvalintaa ja hänet voidaan valita ehkä ensimmäiselläkin kierroksella. Mutta tämä voi viedä kannatusta niin että 70 prosentin kannatus tippuu 50 prosenttiin.