perjantai 3. marraskuuta 2017

VERO JA NETTOVERO

Näin alkuun täytyy todeta, että hotellin respassa arvostetaan suuresti kaikenlaisia hoitajia. He tekevät vaativaa, raskasta ja ennen kaikkea välttämätöntä työtä. Siitä huolimatta täällä hieman ihmetellään Iltasanomien tuoretta uutista, jonka otsikko on komeasti seuraava:

Hoitajat maksavat suurinta veropottia – ”Olemme Suomen selkärankaa, kaikki pienipalkkaiset naiset ovat”

Ja sen perään uutisessa jatketaan:

Tilastossa on yli 32 500 lähihoitajaa, joten lähihoitajien keskimääräiset maksut ovat kerryttäneet yhteistä veropottiamme yli 220 miljoonalla joka vuosi. Kun lisäksi lasketaan terveydenhoitajat, hoitajat ja suuhygienistit, nämä terveydenalan ammattilaiset yhdessä kartuttavat verokirstua reilulla 307 miljoonalla eurolla.

Kun samassa uutisessa sitten todetaan, että Suomen verokertymä on 29,8 miljardia euroa per vuosi, voi otsikkoa sanoa ainakin varsin taiteelliseksi. Mutta se ei oikeastaan ole tämän kirjoituksen pääpointti. Pointti on se, että niin kyseisiä hoitajia kuin esmes meikäläistä sosiaalipiipertäjää yhdistää se asia, että työmme on täysin verorahoitettu ts. joka ristuksen euro jonka me saamme on ensiksi joku toinen tienannut ja joka on meille joko valtion tai kunnan kautta siiretty. Meidänkin palkastamme nykäistään toki vero, mutta se nykäisty osuuskin on ensiksi jonkun toisen tienaamaa.

Terveyden-, sairauden- ja vanhustenhoito ovat aloja joitten tarpeellisuutta tuskin kukaan lkyseenalaistaa. Myös omaa alaani pidetään edelleenkin koko lailla tarpeellisena. Ainakin tarpeellisempana kuin esimerkiksi maahanmuuttoteollinen kompleksi, tosin sattuneesta syystä nämä kaksi ovat menneet aina vain enemmän lomittain. Mutta oman alani työntekijänä minä en viitsi mainostaa maksamiani veroja. Sillä tosiasiassa olen maksanut veroja viimeksi joskus 1980-luvulla kun olen ollut yksityisessä firmassa töissä. Minut elättää ja työni mahdollistaa se, että herrat Vatanen, Väätäinen ja Väänänen tekevät Lälläveden Lokomolla hilavitkuttimia, härspediräättöreitä ja ökkötölöhölököttimiä joita firma sitten myy ulkomaille ja maksaa siitä verot jolla minut elätetään ja työni mahdollistetaan.

Itse asiassa uutisessa haastateltu SuPerin hallituksen jäsen Päivi Salménkaan ei varsinaisesti uutisessa tuulettele tätä ns. veropottia vaan keskittyy lähinnä työn haastavuuteen ja palkkauksen pienuuteen.  Mainostettu veropotti näyttää olevan enempi lehden omaa logiikkaa. Hotellin respassa ei oikein ymmärretä kyseisen uutisen logiikkaa. Vai jatkaako lehti samalla linjalla kun on ensin aloittanut positiivisia mielikuvia herättävästä ammattiryhmästä ja jatkaa sitten esim. sillä että mm. queer-tutkimuksen tohtorit ovat Suomelle tärkeitä veronmaksajia. Sitä kautta voidaankin sitten edetä siihen, että Luona Oy:n vok-bisnes on suomalaisille silkkaa tuloa. Ja sitä myötä päästäänkin lopulta siihen johtopäätökseen että kannattaa hankkia Suomeen miljoona turvapaikkahuilailijaa lisää, maksaa heille täällä olemisesta vaikkapa lähihoitajan minimipalkka, verottaa siitä 20 pinnaa ja kas, meillähän on käsissämme ryhmä joka maksaa Suomen suurinta veropottia ja joka on selkeästi Suomen selkärankaa.

Julkisen sektorin – nimenomaan sen suorittavan tason – työ on tärkeää ja välttämätöntä mutta eihän se onnistu ilman varsinaisia verotuloja ja niitten verotulojen uudelleen verottaminen on vain kolikon siirtämistä taskusta toiseen. Voi olla, että yksityisen sektorin raha on tiedostavalle toimittajalle jotenkin likaista mutta ilman sitä on turha edes puhua mistään hyvinvointivaltiosta. Josta puhuminen kilometrin mittaisten leipäjonojen Suomessa on muutenkin vitsi. Maa, jossa viimeksi kokeiltiin, että kuinkas ilman sitä likaista yksityistä rahaa pärjätään on Venezuela. Ja kuinka siellä sitten kävikään?


36 kommenttia:

Joppos123 kirjoitti...

Näinhän se menee itsellänikin, valtio maksaa muiden tuottamista veroeuroista palkan. Näenkin oman ja kollegoiden aseman siten, että meillä on tehtävänä luoda sellaiset olosuhteet missä niitä yksityisen sektorin veroeuroja voidaan takoa.
Tästäpä tulikin mieleeni Vasemmistonuorten masinoima "safari" tiettyihin Helsingin kaupunginosiin tutustumaan siihen kuinka " yhteiskunnan loiset elvävät" . Kohteina tulee kuulemma olemaan esimerkiksi Westend, Kuusisaari jne. Eli vihaiset tukirahoilla loikoilevat takkutukat ja elämäntapainkkarit lähtee pällistelemään elättäjiään kovin vihaisesti ja ovat luokitelleet elättäjänsä loisiksi. Aika jakomielinen lähestymistapa mutta suotakoon se anarkomarkoille ynnä muille yhteiskunnan tukipilareille.
Noin taitava kynänkäyttäjä kuin sinä Ykä saisit tuosta reissusta taiottua aika herkullisen tarinan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, joppos 123. Jep, minä olen lastensuojelussa, joka mielletään tarpeelliseksi verovarojen käytöksi. Sinä puolestaan käsittääkseni sotavaltiolla joka on yksinkertaisesti aivan välttämätöntä verovarojen käyttöä. Henkivakuutukseen verrattavaa. Kumpikaan meistä ei väitä olevansa nettoveronmaksaja, sillä emmehän me sellaisia ole, vaan puolestaan olemme Lälläveden Lokomon varassa. Ja juu, vaikka takkutukkia niin vituttaakin joku Westend, niin sieltä päin tulee kuitenkin niitä oikeita verovaroja. Joilla elätetään ammatti- ja tapa-anarkisteja. Ilman muuta siellä kikkaillaan, että maksettaisiin vähemmän kuin vaadittaisiin, en sitä kiistä. Mutta jos itse olisin samassa tilanteessa ja katsoisin mihin verovarat nykyisin oikein survotaan niin kikkailisin yhtä lailla. Minulla vaan ei ole siihen mitään mahdollisuutta. Eikä juuri sitä kikkailtavaa rahaakaan. Täytyy panna mietintään tuo safari mutta en lupaa mitään.

Anonyymi kirjoitti...

Vienti on sitä kun rahaa tulee kansantalouden ulkopuolelta kansantalouden sisälle. Tuonti on kun rahaa valuu kansantaloudesta ulos. On täysin yhdentekevää valmistetaanko suomessa perseensuristimia joita sitten viedään vai tuleeko suomeen turisti joka viettää elämyksellisen surisevan viikonlopun Kylpylähotelli surinassa ja vuokraa siellä perseensuristimen joka on valmistettu Vietnamissa. Kummassakin tapauksessa rahaa tulee ulkoa suomeen. Kumpikin on vientiä. Niin ikään palveluita voi viedä eli Oletetaan nyt että joku perustaa Oy Suriseeko perseesi AB nimisen konsultti lahkan jonka call center palvelee maailman surisevia perseitä ja joka on sanotaanko nyt vaikka Jyskylässä. Tässäkin tapauksessa asiakas ja sen rahat on ulkopuolelta.

T:labrotta

Anonyymi kirjoitti...

Siinä kun USAn antifa on luvannut aloittaa aseellisen kapinan 4.11. vastaa suomalainen vastine safarilla bättre folkin asuinalueelle...

Voin tosin jo luvata, että jos/kun nuo ameriikan anarkomarkot tuon uhkauksensa täyttävät ja rynnäköivät kunnon red neck -alueelle niin kyyti on kylmää.

Josta esimerkkinä: 18-renkainen rekka pyyhkii menemään pitkin amerikan valtateitä.
Tien varrella liftaa pitkätukkainen henkilö kyytiään. Rekka pysähtyy ja poimii liftarin nuppiin.
On ajettu 100 mailia, eikä sanaakaan. Tuhat mailia, eikä sanaakaan. Kun 2000 mailia menee rikki, tiedustelee liftari rekkakuskilta: "well, arent you going to ask it?"
- ask what?
"that if I am a boy or a girl?"
- dont matter, gonna fuck you anyway

Rekkahenkilö osoitti tässä sangen suvaitsevaista anti-CIS-titityy-henkisyyttään ja onnelliseksi lopuksi kuulimme varmaan porsaan kiljuntaa sekä sujuvaa banjo-musiikkia...

-Tvälups-

Kahden vuoden karkoitus kirjoitti...

Minäkin olin aikanaan suuri nettoveronmaksaja, kun opiskelujeni alkuvuosina ainoat tuloni oli opintotuki. Maksoin niistä mukisematta veroni. Paitsi että kun tulot olivat niin pienet, sain kaiken takaisin palautuksina. Mutta onneksi joku työllistyi.

Sitten asiasta isänpäivään. Helsinskissä meinaavat, että ei vietetä päiväkodissa isänpäivää vaan "läheisenpäivää". Kun ei kaikilla kuitenkaan ole isää. Hemmetti. Ei ollut minunkaan lapsuudessani kaikilla isää. Kenen isä oli lähtenyt, kenen ryypännyt itsensä hengiltä. Olipa joku kuollut ihan rehellisen työnteon lomassakin. Ei juhlapäivän nimeä ja isien tärkeyttä mihinkään sumennettu. Isättömät juhlivat muiden mukana, saivat toki aitoa myötätuntoa osakseen.

Ihan niinkuin tämmöinen "ei sanota, niin ei ole olemassakaan" -ajattelu jotenkin peittäisi sen, että jollain vaan ei ole - syystä tai toisesta - isää.

Mitäs sitten, jos muksulta vaikka puuttuu käsi. Onko taputtaminen sen jälkeen kiellettyä kaikilta muilta?

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila osoittautui tässä(kin) asiassa fiksuksi. Voisin häntä äänestää, paitsi että on demari ja väärässä vaalipiirissä.

täältä tähän
Brysselin Bobrikov

Anonyymi kirjoitti...

Asiat on harvoin nykyään niin kuin ne esitetään. Kun ottaa huomioon sen, mistä hoitajille (kaikella kunnioituksella) se tilipussi yleensä tulee, niin ei luulisi paljon olevan aihetta revitellä, mutta kai tämäkin alipalkattujen naisten raju veronmaksu uppoaa määrättyyn porukkaan samalla tavalla kuin se iänikuinen puhe naisen eurosta. Itsekin olen kuulunut tähän julkisen sektorin porukkaan, mutta nostanut pienen palkkani kyllä ihan hyvällä omallatunnolla, kun olen nähnyt, millaista tiliä korkeasti koulutettu väki on tehnyt, vieläpä monesti olemattomalla työmoraalilla ja sellaisilla työtehtävillä, joita ilman Oy Suomi Ab pärjäisi ihan hyvin. Tietysti osasyy on rakenteissa ja laeissa, mutta miksi kaikkea turhaa ja jonninjoutavaa ei pureta muulloin kuin puheissa vaalien alla? Sipiläkin sai hiljan seitsemännen erityisavustajan...

Joku oli lohkaissut Iltasanomissa hyvän kommentin vasemmistonuorten ökysafarista; vassareille voi näyttää siellä Westendissä tai Kuusisaaressa, että tällaiseen me ahkerat suomalaiset pystymme, menkää te katsomaan omaa aikaansaannostanne Itikseen.

Mukavaa viikonloppua kaikille!

Rouva Ano

Kumitonttu kirjoitti...

Viikolla jo nähtiinkin hurjaa juhlahumua kun paljastettiin Suomen suurituloisten ansioita valtamediassa. Kaikki kunnia hoitajille ja muille julkisen sektorin työntekijöille, siellä ollaan pääosin ihan asiallista sakkia.

Mutta jos nyt oikeasti mietitään, mistä se raha tähän yhteiskuntaan tulee, niin Supercellin omistajat loivat tänne lisäarvoa noin miljardin edestä verotuloina, ja pitkä penni sen päälle tietenkin myös työntekijöiden palkkoina jne. Eihän Supercell tietenkään työllistä 30.000 ihmistä, mutta ehkä noin sadan ihmisen porukka maksoi kaikkien suomalaisten sairaanhoitajien palkat noin viideksi vuodeksi.

Tätähän tämä nyt vaan on. Sokeat opastavat rampoja.

Anonyymi kirjoitti...

http://www.nowtheendbegins.com/antifa-promises-violent-rallies-20-american-cities-november-4th-remove-trump-pence-nov-4/

Anonyymi kirjoitti...

Minä ajattelen tuon vähän eri tavalla. Uutta rahaa tulee viennin kautta, mutta sitä tulee oikeastaan siitä kun valtio(t), yksityiset ihmiset ja yrityselämä velkaantuu. Sosiaalipalvelut, omakotitalot, hehtaarihallit, tämä koko paletti kustannetaan pääsääntöisesti velkarahalla. Tätä velkaantumisen piirileikkiä leikitään niin pitkään, kunnes kaikki ovat velkaantuneet niin paljon, että tulee "lama". Lama aiheuttaa sen, että talouden kasvu hidastuu tai jopa pysähtyy, mutta tällöin yleensä kaiken perusjärjestelykusetuksen jälkeen (kreikka-paketti, saksan liikepankkien pelastamisoperaatio, yms, yms) todetaan, että valtion velkarahat ostetaan pois rahoitusmarkkinnoilta riihikuivalla loputtomalla keskuspankkirahalla ja teoriassa tämän jälkeen valtio on velattomampi, koska ei ole vielä kertaakaan tullut vastaan tilannetta, että valtio maksaisi velkansa uudelle velkaisännälleen eli keskuspankille, jonka periaatteessa omistaa loppukädessä poliittisesti samainen valtio. Eurostoliitossa tämä sama piirileikki tapahtuu isommassa mittakaavassa, kun EKP pumppaa rahaa markkinoille, ostamalla 60 miljardia euroa valtioiden velkakirjoja joka kuukausi ja on sitä tehnyt jo kohta 3 vuotta. Eli oikeastaan valtion leivissä työskentelevät ihmiset loppukädessä pyörittävät tätä koko taloutta vuosikymmenestä toiseen, kun he ostavat palveluita ja tuotteita näiltä härpäkkeitä valmistavilta teollisuuslaitoksilta. Tällöin myös yritykset voivat investoida tulevaisuuteen, koska he luottavat siihen, että heidän tuotteitaan ja palveluitaan ostetaan myös tulevaisuudessa. Tosiasiassa me saadaan viennistäkin se raha, pelkästään sen takia, että jokin toinen valtio on velkaantunut ihan samalla tavalla.

QroquiusKad kirjoitti...

Supercell kun tuossa ylempänä mainittiin, niin tuottihan se poliittiselle eliitille miljardin verran veroeuroja käytettäväksi afro-, afgaani- ja arabimiesten maahantuontiin ja ulkomaille kylvettäväksi ns. kehitysapuna sekä sensellaisiin yleishyödyllisiin tarkoituksiin.

Miten se sen tuotti? Tekemällä ja myymällä lapsille ja nuorille pelejä pelattaviksi älykännykällä. Ja hyvinpä on kauppa käynyt: kaikkialla voi nähdä lapsia ja teinejä tuijottamassa silmät päässä seisten morselennättimen tavoin hurjasti piipittävää älykännykkää.

Heitä näkee niin kaduilla kuin koulussa, niin väli- kuin oppitunnilla. Sellaiset pikkuasiat kuin läksyt ja muu koulunkäynti, syöminen ja nukkuminen ovat toisarvoisia tekijöitä Supercellin pelin rinnalla, jota tuntuu olevan jonkinlainen pakonomainen tarve pelata.

Eikä vain lasten, vaan heidän vanhempiensakin; lasten päivähoidossa on tavattu jo todella hälyttävänä ilmiönä kolmivuotiaita, jotka eivät vielä osaa puhua, koska vanhemmat eivät heille koskaan puhu. He van tuijottavat silmät päässä seisten älykännykkäänsä, jossa vilisee Supercellin peli. He malttavat keskeyttää lähinnä lähettääkseen Facebookiin postauksen: "Tässä sitä vietetään lasten kanssa laatuaikaa! #minä #olen #loistava #vanhempi #hashtag #hashtag ja vielä kerran #hashtag!"

Joo, onhan se miljardi toki huikea raha maksettuna veroina. Vaan kuinka paljon nämä Supercellin ja kumppaneiden tuotteiden oheisvaikutuksewt tulevat vuosittain maksamaan jo nyt, saati tulevaisuudessa, kun peruskouluun alkaa tulla puhekyvyttömiä lapsia, jotka eivät osaa edes syödä omatoimisesti. He osaavat kommunikoida vain Facebookin kautta, ja sielläkin vain kuinka loistava tulos tulikaan taas Supercellin pelissä.

Ehkäpä "älylaite" hyödyntää kehittynyttä keinotekoista älyä, mutta käyttäjiensä älykkyyteen niillä näyttää kyllä olvan päinvastainen vaikutus.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys labrotalle, Taisteluvälineupseerille, Brysselin Bobrikoville, Rouva Anolle, Kumitontulle, Ano1:lle, Ano2:lle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

labrotta: No joo, vienti voi olla tuote tai palvelu. Kunhan siitä maksetaan ulkopuolelta sisäpuolelle.

Tvälups & Ano1: Nää antifa-pellethän ovat saaneet toimia jonkunasteisessa virkavallan suojeluksessa tai ainakaan poliisi ei ole käyttänyt kaikkia valtuuksiaan niitten kanssa. Se saa tietysti aikaan mielikuvan omasta voittamattomuudesta ja jos nää tosiaankin menee riekkumaan oikein kunnon redneck-alueille ne voivat saada lopultakin sitä mitä ovat pitkään tilanneet.

Brysselin Bobrikov: Muistan omilta opiskeluajoiltani jatkuvan persaukisuuden ja sitten kun alkoi se suuri lama (jolloin olin itse jo työelämässä) ja poliitikot sanoivat että ”me elimme 1980-luvulla yli varojemme” niin se pisti vihaksi. En minä elänyt. Joku toinen eli. Tuo isänpäivähommahan on sinänsä vain parissa päiväkodissa mutta tuon tapaisilla asioilla on paha taipumus levitä. Puolestaloukkaantujat ja puolestamäärittelijät ovat taas asialla. Veikkaan muuten, että perinteisten isän- ja äitienpäivän lisäksi yritetään saada pian kalenteriin mukaan uusperheiden päivä ja sateenkaariperheiden päivä.

Rouva Ano: Kyllä. Suorittavan tason palkkoja voisi hyvinkin nostaa kun ensin poistaisi julkishallinnosta kaiken virastopöhön plus tietenkin nämä haittamaahanmuuton jatkuvat ja jatkuvasti kasvavat kustannukset. Kuinkahan paljon muuten siinä vasemmistolaisten ökysafarissa mahtaa olla niin nykyisiä kuin tulevia nettoveronmaksajia? Oikein mukavaa viikonloppua sinullekin.

Kumis: Yrityspuolelta sitä rahaa tulee. Sain sellaisen kuvan tuosta Iltasanomien uutisesta että siinä luodaan mielikuvaa siitä, että julkishallintohan tienaa omat rahansa ja vielä tuottaa kaiken lisäksi.

Ano2: Ymmärrän näkemyksesi siinä mielessä että valtiot ovat velkaantuneet niin paljon, että on epävarmaa pystyvätkö ne koskaan maksamaan velkojaan. Mutta sellainen systeemi on rakennettu kuplan päälle ja perustuu olettamukseen että se jatkuu loputtomiin. Ja laman hoitohan ei ole pelkästään kirurginen tilisiirtotilanne vaan tavalliset ihmiset siitä kärsivät. Erityisesti silloin 1990-luvun suuressa lamassa jolloin ihmiset oppivat tai heille pakolla opetettiin että liki puolen miljoonan työttömyys on normaalitilanne.

Qroquius Kad: Supercellistä en sinänsä osaa sanoa sen enempää, mutta kommentoin itse älypuhelinjuttua ja minusta se on jo pelottavaa. Niin lapsille, nuorille ja hyvin monelle aikuisellekin se helvetin härpäke on suorastaan kasvanut käteen kiinni ja näyttää siltä, että pääosa elämästä eletään sen härpäkkeen kautta.

KKi kirjoitti...

Tuo takkutukkien safaritouhu on omalla tavallaan huvittavaa. Minun on vaikea hahmottaa mitä väliä tuloeroilla on. Ei kai sillä ole väliä mitä naapuri tienaa jos itellä on sen verran, että pärjää. Ja itse asiassa jopa peruspäivärahalla kyllä pärjää. Kokemusta on.

Tuo tuloero nillitys kuulostaa pahemman kerran kyvyttömien kateudelta. Maassa jossa jokaisella on mahdollisuus kouluttautua ihan mihin rahkeet riittää.

Ja on niitä hanttihommiakin. ADHD potilas joka toimii esimiehenäni juurikin valitti, että kuskeja ei tahdo löytyä. Taitaa pitää paikkansa kun kaltaiseni vanha kehäraakkikin on raavittu laarin pohjalta.

Voisikohan muuten tehdä niin, että julkisen sektorin porukka ei maksaisi lainkaan veroja mutta palkka olisi sen verran pienempi. Äkistään luulisi säästöä syntyvän byrokratiassa.
Muokkaa viestiä

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, KKi. Ajattelen pitkälle samalla lailla. Minulle riittää, että tullaan suht koht toimeen. Oikeastaan sen mittari on siinä, että pystyy rouvan kanssa kaupassa käydessä ostamaan sitä ruokaa mitä haluaa, ei sitä, mihin on varaa. Mihin pennien laskemiseen joskus nuorempana hyvinkin tottui.

Kuinkahan monta varsinaista nettoveronmaksajaa tuolle safarille mahtaa osallistua?

Tuo ajatus julkisen sektorin verotuksesta voisi olla ihan toimiva. Kun eihän me mitään veroja tosiasiassa makseta. Meidän palkasta siirretään jonkun toisen maksamia veroja valtiolle näennäistuloksi, joku virastossa laskee sen ja sille maksetaan siitä palkka, että se siirtää rahaa momentilta toiselle. Aivan samalla lailla älytöntä on verottaa peruspäivärahaa. Vaan kai siinä on kyse BKT:n näennäisestä nostosta josta tulee mieleen se juttu kahdesta ekonomista jotka vuoronperään söivät koiranpaskan kun toinen lupasi maksaa viisi tonnia siitä suorituksesta.

Paskan syömisen jälkeen toinen ekonomi tuumi että oliko tässä lopultakaan mitään järkeä. Kumpikaan ei tienannut tosiasiassa penniäkään ja molemmilla on suu täynnä paskaa. Johon toinen totesi kannustaen:

- Mutta tehtiinhän me kymmenen tuhannen liikevaihto.

KKi kirjoitti...

Näin se Ykä menee. En kuulu mitenkään ökyluokkaan mutta toimeen tullaan. Oleellista on se, että teen työtä jossa viihdyn.

Ykpeänä tulee mieleeni sellainenkin ajatus, että jotain joskus olen tehnyt oikein, koska työttömänä olen joutunut olemaan hyvin lyhyitä aikoja. Nyy saan tehdä töitä huippuluokan työkaluilla ja ihan koohtullisella palkalla ja toimenkuvakin varsin miellyttävä.

Heh, työmatkakin tommonen kymmenen metriä. Kotiovelta Mercedeksen ovelle. :D

Joppos123 kirjoitti...

Kateus on moottori joka ruoskii porukkaa yhä kovempiin suorituksiin ja ei se mikään härmäläisten erityisominaisuus ole. Samaa se on joka puolella maailmaa. Itse olen kierrellyt aika laajasti ympäri maapalloa niin duunin puolesta kuin lomillakin ja nähnyt oikeestaan niin hyvät kuin huonotkin puolet siitä mitä tällä pallolla on tarjottavanaan.
Meillä on täällä aika oikeudenmukainen ja reilu systeemi, ei kukaan kiellä ketään menestymästä. Oma keskimmäinen poikani pyyteli vielä vuosi sitten nolona pariakymppiä "lainaksi" safkaan mutta nyt oman firman perustettuaan tienaa enemmän kuin minä. Tekee kyllä aika jäätäviä tuntejakin, noin 80 per viikko.
Suomi on siinä mielessä reilu maa, että kyllä täällä voi työlläkin vaurastua. Junnukin kävi ostamassa multa auton pois, nyt ollaan jalkamiehiä.
Me julkisen sektorin duunarit otetaan mitä annetaan, nytkin Sipilän "kiky" koski vain meitä. En tiedä mistä hanurinpoimusta se senkin keksi. Samaan aikaan laitetaan lisää euroja vaikkapa LAITTOMASTI maassa notkuvien palveluihin. En tiedä mitä ajatella.
Halvemmaksi tulisi jos Sipilät ja kumppanit antaisivat meille käskyn, että huomenna maassa ei olisi yhtään laittomasti notkujaa. Homma hoituisi.

Anonyymi kirjoitti...

Qroquius otti tuossa hyvin esille lasten kännykkään tuijottamisen, ite olen joskus pohdiskellut miten tulevien aikuisten kirjoitustaidon/käsiälan käy tulevaisuudessa jos lyijykynän on korvannut "äly"kännykkä ja tietokoneen näppis? Hyvä kun osaavat nimikirjoituksensa tehdä?

Tutkimus: kaikki koululaiset eivät tiedä mistä maito tulee, suosittelen myös jotain samantyylistä mitä tämä tutkijakin. Että aika hyvin ovat jotkut lapset vieraantuneet todellisuudesta, toki vanhemmillakin on vastuunsa, kaikkea ei voi koulussa opetella.

Syvä huokaus, tämä vasemmistonuorten tempaus on kyllä niin väsynyttä touhua, ja Rouva Ano totesikin tuon hyvin, ei mitään lisättävää. En vaan jaksa ymmärtää myöskään tuon "kateuskalenterin" julkaisua, josta sitten näkee kuka on mitäkin tienannut.

OT:na kahden vuoden takainen artikkeli, liittyen tulevaisuuden työpaikkoihin, mielenkiintoisin oli toi tuomarien vähentyvä työmäärä kun robotit ottavat heidän työpaikkansa. Kait siihen sitten ohjelmoidaan lakipykälät muistiin ja se alkaa sen perusteella sitten nuijimaan päätöksiä, vähän kuin liukuhihnalta? Se jää nähtäväksi miten näyttelijöiden käy jos ja kun tietokoneilla pystyy ohjelmoimaan hahmot leffaan ympäristöineen ja äänimailmoineen päivineen.


- Soomepois Eestist -

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys KKi:lle, joppos 123:lle ja Soomepoisille Eestist & kiitos kommenteistanne.

KKi: Onhan näin, että sinun työsi on jotain, joka pitää osata oikeasti tehdä. Siinä ei riitä pelkkä työstä puhuminen. Hiljattain opetusministerimme totesi, että ikäluokistamme pitäisi yli puolelle järkätä korkeakoulututkinto. Tietää sitä, että työstä puhujista ei jatkossakaan ole pula.

joppos 123: Kyllä. Kateus on yleisinhimillinen, ei pelkkä suomalainen ilmiö. Suomessa on työllä mahdollisuus menestyä, tosin onhan niin että yrittäjän urakka on tehty viranomaiskoneiston taholta pirun vaikeaksi. Nostan aina hattua niille, jotka ottavat riskin ja yrittävät. Ja kiky-leikkaukset olivat tosiaankin puhdasta vittuilua, kun ottaa huomioon sen, mihin ne leikkauksista säästyneet rahat saman tien survottiin.

Soomepois: Itse olen töitten kautta huomannut, että (tosin otokseni asiaan on tietysti rajoitettu) että käsiala on alkantunut heikentyä jo parikymmentä vuotta sitten. Samoin yleistiedon taso on koko lailla romahtanut. Tuon tuomarijutun linkki oli vahingossa sama kuin tuon maitojutun, mutta jos asiaa piruus mielessä ajattelee, niin ehkä lähtisin mieluummin robottituomarin kuin politisoituneen punavihreän tuomarin tuomittavaksi. Jolloin tietysti tulee mieleen kysymys, että kuka sen robottituomarin saikaan ohjelmoida?

Anonyymi kirjoitti...

Ei se Yrjö kovin kaukaa haettu ole se että se älypuhelin on kasvanut siihen käteen kiinni. Tässä päivänä eräänä kävin kirjastossa, siinä oli muutama alakouluikäinen poika, koko ajan ne pelasi kännyköillä jotain peliä, välillä sanottiin paljonko nyt on pisteitä, ei huomattu yhtään mitä ympärillä tapahtuu, niin keskittyneitä oltiin siihen peliin. Olihan toki silloin kun itse olin saman ikäinen niin konsolipelejä, mutta ei niitä koko ajan pelattu, välillä tehtiin muutakin. pelattiin vaikka jalkapalloa. Vaan taitaa nykyään olla niin että siitä älypuhelimesta on tullut monille kuin koko elämä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys myös Vieraalle ja kiitos sähköpostista sekä sottailusta.

Anonyymi kirjoitti...

Hupsis väärä linkki, sen se tekee kun on monta välilehteä auki eikä käytä esikatselua.

Nyt pitäisi mennä oikeaan osoitteeseen Digitodayn artikkeli...


- Soomepois Eestist -

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja Soomepoisille Eestist & kiitos kommenteistanne.

Ano: Meni näköjään kommentit meillä ristiin. Mutta joo, kyllä minulla on kovasti samanlaisia havaintoja. Elämä kulkee jonkun helvatun whatsupin ja snapchatin ja mitänäitäonkaan kautta.

Soomepois: Joo, nyt tuli oikea linkki, ja tuo on kyllä pelottavaa. Tuon kehityksen myötä ihmisiä ei ainoastaan putoa pois työelämästä vaan tulee aina ja aina vain enemmän ihmisiä jotka eivät koskaan edes pääse työelämään. Meidän poliittiset ns. viisaammehan muuten aina jaksavat muistuttaa, että islamilaiset maahanmuuttajat radikalisoituvat kun eivät pääse työelämään. Miksikähän he eivät ole huolissaan suomalaisista nuorista?

Anonyymi kirjoitti...

Ykälle voisi tuohon viimeiseen vastata niin, että ehkä syvällä sisimmässään poliittiset ”viisaat” kuitenkin tietävät suomalaisten olevan niin fiksuja ja pitemmällä sytytyslangalla varustettuja, etteivät lähde syyttömiä ihmisiä kaduille tappamaan, jos eivät töihin pääse. Ennätystyöttömyys huomioon ottaen meillähän pitäisi olla jo nyt sen seurauksena läjäpäin ruumiita, Sitäpaitsi meikäläisiä miehiä ei palkita terroriteosta 72:lla neitsyellä paratiisissa eli tässä tulemme nyt islamiin, joka on kaiken tämän koko Eurooppaa koettelevan järjettömän kansainvaelluksen ja väkivallan takana, sanokoot Hämeen-Anttila ja kumppanit mitä hyvänsä.

Mukavaa sunnuntaipäivää, vaikka harmaata on ja sataa vettä.

Rouva Ano

Lemminkäinen kirjoitti...

Ykä, oletko nähnyt tämän You Tubessa:"Tonight Showbotics: Snakebot, Sophia, eMotion Butterflies". Sophiasta on useampia videoita. Luin jostakin että Sophia on saanut Saudi-Arabian kansalaisuuden.

Anonyymi kirjoitti...

Vuonna 2011 Suomen sosiaaliturvan menot olivat 56,7 miljardia euroa. Tilastokeskuksen mukaan samana vuonna Suomen valtion budjetti oli noin 50 miljardia euroa. Edellä mainitut luvut eivät ole mahdollisia muuten kuin siten että yksi ja sama euro vaihtaa omistajaa useammin kuin kerran. Toisin sanoen leijonanosa Suomen sosiaaliturvan (sekä valtion) menoista katetaan pelkästään sillä, kun yksi ja sama euro vaihtaa omistajaa useammin kuin kerran.

http://ebolakani.blogspot.fi/2013/11/kestavyysvajeena-kerrotun-valheen-ainoa.html

Johan

Lemminkäinen kirjoitti...

Jos tuo Sophia on punavihreäemakko niin se tietää liukasta lähtöä meille käppäukoille.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Rouva Anolle, Lemminkäiselle ja Johanille & kiitos kommenteistanne.

Rouva Ano: Voi olla näin. Tai voi olla jopa niinkin että ne poliittiset ”viisaat” ajattelevat keskenään että suomalaiset ovat niin alistuvia hallintolampaita että niille voi tehdä mitä tahansa. Ja se vaihtoehto tuntuu vaan päivä päivältä todennäköisemmältä. On vähän myöhä toivotella sunnuntaipäivää joten toivottelen jo valmiiksi mukavaa alkavaa viikkoa.

Lemminkäinen: Tuo oli mulle kyllä ihan uusi tuttavuus. Aika hurja kieltämättä. Mutta tuskinpa se punavihreä on. Tyyppihän kertoi että sillä on keinoäly. Punavihreällä kun ei ole sitä luonnollistakaan älyä.

Johan: Kiitos linkistä.

Anonyymi kirjoitti...

Ymmärrän kyllä pointin, ja paljolti olen samaa mieltäkin. Kuitenkin, yksityinen bisnes toimii isolta osin kotimarkkinoilla. Siis näiden tuotteita, arvonlisä- ym.veroineen ovat ostamassa yhtälailla vaikkapa Ykän ja Ylvan huusholli. Kyse ei siis ole kiinteän hopearuplamäärän jakamisesta, vaan kansantalous kasvaa kotimaisen kulutuskysynnänkin voimin. Tosin viime aikoina vähän hitaan sorttisesti. Huomaa myös, että julkinen sektori ostaa kiihtyvällä vauhdilla palveluja yksityiseltä sektorilta, tämähän on jo kykypuolueen uskonto. Niinpä esim. infrapuolella joku YIT saa tulorahoituksestaan todella ison siivun verorahoista, julkisen tienpidon urakoitsijana.

Tämän vuoksi kansantaloustieteilijät eivät kauhean mielellään tee syvää kuilua yksityisen ja julkisen talouden väliin. Onhan niissä yksi merkittävä ero: yksityiseen kulutukseen käytetty raha on jo kertaalleen tuloverotettua, ja itse kulutuksesta valtio vielä ottaa kulutusverot valtion pitkälle tilille. Julkisesta kulutuksesta, vaikkapa teiden pidosta, kunnat ja valtion laitokset saavat hankintoihin sisältyvät arvonlisäverot takaisin, ja tuloveroa niistä ei kukaan ole maksanut.

Yksityinen vientiteollisuus on tietysti kaikkein tehokkainta kansantalouden terapiaa, niin tuottamansa verokertymän kuin kansantalouden kasvun kannalta. Ja totta on myös, että julkinen kulutus ja tuotanto ovat ihan helkkarin tehottomia. Byrokraatit kun eivät ole tehokkaita ostajia, vaan haaskaavat verovaroja, eivät liioin ns. innovatiivisia kehittäjiä. Tämän vuoksi sosialistinen talousjärjestelmä häviää aina markkinataloudelle. Marx ja Lenin eivät tätä nähneet, eivätkä heidän henkiset jälkeläisensä suostu sitä vieläkään näkemään. Nämähän ovat vaikkapa "harmaan talouden torjunta"-argumentilla ajaneet rakentamisalan kontrollihelvettiin, jossa tilaajat joutuvat kyttäämään aliurakoitsijoiden veronmaksuja, vastaamaan näiden veroista ja työntekijöistä jne. Seurauksena byrokraattinen kitka, jonka tuloksena urakkahinnat ovat karanneet käsistä.

Julkisen sektorin työntekijöille maksettava veroista pesty nettomaksusysteemi voisi toimia, jos työntekijälle olisi säädetty kielto tehdä yksityisen sektorin töitä. Ja jos veronsaajia olisi vain yksi. Nykyinen käytäntö on kumminkin sikäli oikeudenmukainen, että se mahdollistaa Ykänkin halutessaan pyörittää omiakin bisneksiä. Ja palkkasihan tulee kaiketi kunnalta, ja verojasi ovat jakamassa asuinkuntasi, valtio, KELA sekä uusimpana Oy Yleisradio Ab. Ihmisten tuloja esittävän datan käsittely ja ohjailu on teollistettu verohallinnossa aika hyvin, joten en usko näiden verojen matemaattisen pallottelun kauheasti aiheuttavan byrokraattista hävikkiä.

Yksi idea ihmisten taloudellisen realismin vahvistamiseen voisi olla verotuspäätökseen lisättävä likiarvoinen laskelma veronmaksajan nettoveroarvosta. Tämä olisi mahdollista osittain verohallinnon oman, yksilökohtaisen datan perusteella, mutta likiarvoisuus syntyisi siitä, että siinä jouduttaisiin käyttämään kansantalouden tilinpidon toimialakohtaisia parametrejä esim. siitä, minkä verran jampan työnantaja tienaa yksityiseltä ja toisaalta julkiselta sektorilta. Laskelma voisi olla muotoa:

tienasitte verovuonna A euroa;
josta julkisyhteisöjen maksamia palkkoja -B euroa (eriteltyinä EU, Suomen valtio, kunnat, YLE, kirkko);
yksityisten työnantajienne laskuttamaa julkista kulutusta arviolta -C euroa;
oman liiketoimintanne laskuttamaa julkista kulutusta arviolta -D euroa.
Olette siis tuloveroillanne tukenut julkista taloutta arviolta E eurolla (E=(A-B-C-D)). Lisäksi olette Suomessa tehdyillä ostoksillanne tukenut persaukista kansakuntaamme arviolta F eurolla (arvio perustuu kansantalouden tilinpidon estimaattiin verotettavan tulon kulutusasteesta ja sen kohdistumisesta kotimaan markkinoille). Sikäli, kun laskelma on vielä positiivisen puolella, Verohallinto kiittää kaikkien veronsaajien puolesta. Toivomme yhteistyön jatkuvan hyvässä hengessä.

Terv. Achtung

QroquiusKad kirjoitti...

Kateudesta on ainakin näin eurooppalaisessa näkökannassa katsottu ilmenevän kahta lajia:
germaanistyyppinen kadehtija katsoo lähimmäisten menestymistä miettien, miten voisi menestyä tuota paremmin.
Slaavilaistyyppinen kadehtija puolestaan katsoo menestyjää miettien, miten voisi tuon menestyksen tuhota, että hän putoaisi tasolleni.

Keskiaikaa seuranneet noitavainot perustuivat ainakin Suomessa nimenomaan germaaniseen aspektiin: niiden uhrit olivat enimmäkseen miehiä, joita syytettiin muiden talonpoikien karjataloudellisen menestyksen heikentämisestä noitakeinoin. Länsi-Suomen karjataloudessa menestyminen koettiin siis omaksi ansioksi, joiden tappioihin voitiin alkaa etsiä muita syyllisiä.

Itä-Suomen kaskiviljelyalueilla elettiin paljolti luonnon ehdoilla, joihin oli slaavilaisesti alistuttava. Ei ole noitia. On vain Luonto. Niinpä venäläisissä juutalaisvitseissäkään ei ole varsinaisesti antisemitistinen, vaan aivan omaleimainen sävynsä:

"Isä, olemmeko me venäläisiä vai juutalaisia?"
"Voi poikani Ivan Igorovitš, miten voit tuollaista edes kysyä?"
"Koska ystäväni Sergei Aleksejevitš myisi minulle polkupyöränsä. Nyt en tiedä, mitä tehdä:
pitäisikö minun ostaa se häneltä ja myydä voitolla edelleen Jegor Dimitrijevitšille, joka on enemmän pyörän tarpeessa kuin minä,
vai pitäisikö minun varastaa ja rikkoa se?"

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Achtungille ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Achtung: Ihan hyviä näkemyksiä niin kuin sulla yleensäkin. Yksityinen ja julkinen menevät siinä mielessä sekaisin. Minä painotin kirjoituksessa nimenomaan vientiteollisuutta. Nämä sektorit ovat siinäkin mielessä sekaisin että osa suurista yrityksistä nauttii (ja vaatiikin) erilaisia valtiontukia. Sen sijaan PK-yrittäjien toiminta on tehty hyvin vaikeaksi. Minä itse muuten saisin tehdä yksityistä bisnestä siinä tapauksessa jos se olisi aivan jotain muuta alaa, sanotaanko nyt vaikka kiinteistönhuoltoa. Oman alan hommia ei yleensä sallita tehtävän yksityiselle kilpailijalle.

Qroquius Kad: Tuollainen käsitys kateuden kahdesta alalajista on minullakin. Toinen on rakentava ja toinen tuhoava.

Anonyymi kirjoitti...

Hups, jäi tuon nettoverolaskelman kaava vähän huonolle viimeistelylle. Korjataanpa:

"Tienasitte verovuonna A euroa;
josta julkisyhteisöjen maksamia palkkoja -B euroa (eriteltyinä EU, Suomen valtio, kunnat, YLE, kirkko);
yksityisten työnantajienne laskuttamaa julkista kulutusta arviolta -C euroa;
oman liiketoimintanne laskuttamaa julkista kulutusta arviolta -D euroa.
Maksatte tulostanne tuloveroa E euroa.
Olette siis tuloveroillanne tukenut julkista taloutta arviolta F eurolla (F=E*(A-B-C-D)/A). Lisäksi olette Suomessa tehdyillä ostoksillanne tukenut persaukista kansakuntaamme arviolta G eurolla (arvio perustuu kansantalouden tilinpidon estimaattiin verotettavan tulon kulutusasteesta ja sen kohdistumisesta kotimaan markkinoille). Sikäli, kun laskelman mukainen arvo F on vielä positiivisen puolella, Verohallinto kiittää kaikkien veronsaajien puolesta. Toivomme yhteistyön jatkuvan hyvässä hengessä."

Nytpä täsmennyksen jälkeen pitää syventyä uusimpaan novelliisi. Suurella mielenkiinnolla, yöunet taitavat jäädä vähiin.

Terv. Achtung

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Achtung ja kiitos täsmennyksestä. Ja toivottavasti valvominen ei mene ihan hukkaan.

Trilisser kirjoitti...

Niin, en nyt tällä tue näitä anarkistien retkiä kun en muutenkaan pidä äöämölöstä, mutta kyllä sillä suhteellisen tuloerojen kritiikille on Pohjanmaa. Ajatellaanpa tilannetta, että ns. tuottavaa työtä 160 h/kk tekevä tienaa summan x. Sitten naapurissa onkin tyyppi, joka on tienaa summan 10x keinottelijana, ts. työllä, joka ei oikeasti tuota mitään. Kyllä minusta ensiksi mainittu on hyvinkin oikeutettu kritisoimaan tulonjakoa.

Trilisser kirjoitti...

Taisi uusi näppikseni ja sen oikoluku tehdä tepposet tekstiini. Eli korjaukset: älämölöstä, pohjaa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Trilisser. Ymmärrän kyllä pointtisi. Mutta siitä täysin tasanarvoisesta tulonjakamisesta käytetään nimitystä sosialismi ja sen toimivuushan on nähty. Sitä en kiistä, että ns. spekulatiivisella rahalla pelaajien voitot ärsyttävät. Mutta veikkaisin kuitenkin, että valtaosa varakkaista ihmisistä on saanut varallisuutensa aikaiseksi omalla työllään. Noitten anarkistien safarilla tuskin niitä 160 h/kk tekeviä paljon oli. Ja viesti tuli ymmärrettyä typosta huolimatta. Toi kummelien kehittämä älämölö on niin toimiva termi että se kestää parikin typoa.

Sledge Hammer kirjoitti...

Hei Ykä,

tuohon Johanin kysymykseen illalla 5.11.

Todennäköisesti ristiriidan selitys on siinä, että maksetut eläkkeet on laskettu luonteensa mukaisesti sosiaalimenoihin. Kun näistä kuitenkin vastaavat eläkeyhtiöt, jotka muodolliselta kannalta ovat valtiosta erillisiä oikeuspersoonia, ei näitä menoja löydy valtion budjetista.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Sledge Hammer ja kiitos lisätiedosta. Asia saataa olla juuri noin.