maanantai 13. marraskuuta 2017

PUTININ RÖLLIEN RYSKETTÄ

Näin alkuun tulee tunnustaa, että hotellin respassa ei oikein kunnolla hahmoteta että kuka oikein on Janne ”Rysky” Riiheläinen ja ennen kaikkea millä ansioilla hänestä on tullut jotain, jota kutsutaan turvallisuuspoliittiseksi asiantuntijaksi. Ehkä hän on vain löytänyt itselleen sopivan vihreän oksan toistamalla sitä, mitä hallitseva poliittinen eliitti haluaa hänen toistavan eli varoittavan Venäjän hybridisodankäynnistä joka kohdistuu Suomeen ja joka on sekä suurin että ainoa asia josta suomalaisten tulee olla huolissaan. Hänen kaltaisiaan on toki ollut ennenkin, YYA-Suomessakin, tosin silloiset vastaavat tyypit varoittivat neuvostovastaisuudesta ja löivät ihmisten otsaan CIA-leimoja.

Itse asiassa koko tyyppi olisi yhdentekevä, mutta koska hän julistaa virallista epistolaa hänen tuore avautumisensa pisti vähän silmään. Eli tämä:

Venäjä haluaa muokata mielipideilmastoa monella tavalla.

Sen etu ovat esimerkiksi keskustelut ja valeuutiset, joissa vahvistetaan salaliittoteorioita suomalaisia viranomaisia ja mediaa kohtaan, lietsotaan EU-vastaisuutta ja varoitetaan maahanmuuttajista, seksuaalivähemmistöistä ja naisten ylivallasta

Periaatteessa hotellin respassa ollaan osittain samaa mieltä. Totta kai Venäjä pyrkii vaikuttamaan suomalaiseen mielipideilmastoon. Niin tekevät likimain kaikki valtiot. Mutta kyseinen Riiheläinen jätti mainitsematta yhden hyvin olennaisen seikan, joka kuuluisi mennä näin:

On luonnollisesti selvää, että pääosa niin EU:ta, virkakoneistoa ja haittamaahanmuuttoa arvostelevasta keskustelusta on täysin suomalaista alkuperää ilman minkäänlaisia kytköksiä Venäjälle. Ihmiset ovat päätyneet arvostelemaan kyseisiä asioita aivan omin neuvoin, omilla aivoillaan ja ilman minkäänlaista informaatiovaikuttamista. Kyseinen arvostelu perustuu omiin kokemuksiin ja osittain myös tympiintyneenä vastareaktiona nimenomaan siihen monikultturismia ja federalismia pakkosyöttävään informaatiovaikuttamiseen jota harjoittavat nimenomaan suomalaiset – eivät venäläiset – tekijät.

Mutta kas, tuo jäikin sanomatta. Ja sitä myötä jää mielikuva, että niin EU:ta, virkakoneistoa ja haittamaahanmuuttoa arvostelevat tahot – joihin mm. tämä blogi kuuluu – toimivatkin venäläisen vaikutuksen alaisena. Ne kaikki. Tylysti yleistäen. Poikkeuksia tuntematta. Tuomiten hyvin suuren määrän aivan tavallisia suomalaisia viidennen kolonnan jäseneksi. Sen myötä jää tietysti elämään mielikuva tai ainakin väite siitä, että Suomessa ei arvosteltaisi EU:ta, virkakoneistoa ja haittamaahanmuuttoa ollenkaan ellei venäläinen maskirovka olisi päässyt lyömään keppiä pinnojen väliin. Mistä taas saa helposti kuvan, että tavalliset suomalaiset ovat likimain sataprosenttisesti liittovaltiota kohti etenevän EU:n kannalla eikä haittamaahanmuuttoakaan vastusta muut kuin mahorkanhajuiset putinistiset trollit niin kuin esmes eräs Ykä joka tosin puhtaasti hämäysmielessä väittää polttavansa Voimasavuke Bostonia.

Kuinka tavallisen kansalaisen tulisi sitten kyseisen ns. turvallisuusasiantuntijan mielestä toimia? No, helppoa kuin heinänteko:

Esimerkiksi perinteinen media ja viranomaiset ovat Suomessa luotettavia tietolähteitä. Jos virheitä tulee, ne korjataan.

Eli hylätkää kansalaiset oma ajattelu ja jättäkää se niille henkilöille jotka ovat siihen sertifikoitu.  Kuka tahansa voi tietysti halutessaan väittää että nimenomaan valtamedia on luotettava, objektiivinen ja puolueeton tiedonlähde. Herää vain kysymys, että mikäli tämänkin kyseenalaistaa, onko silloin jälleen Venäjän hybridivaikutukseen langennut tahaton / tahallinen putinisti.

Kyseisen ns. turvallisuusasiantuntijan ja sen järjestelmän jota hän pönkittää valitsema tapa on tietysti helppo ja yksinkertainen. Jos joku ei hyväksy vallitsevan järjestelmän toimia, ei hänen kanssaan kannata alkaa keskustelemaan vaan helpompaa on tuomita arvostelija putinistiksi. Joskus aikanaan oltaisiin käytetty termiä neuvostovastainen tai YYA-vastainen. Silloinkin Suomi joutui kumartamaan järjestelmälle jonka johto oltiin valittu demokraattisen prosessin ulkopuolelta ja jossa parlamentti oli pelkkä kumileimasin.

Mutta voi kysyä, että mihin tämä tie johtaa?

Vallitseva järjestelmämme on valinnut tietyn linjan eikä se siitä luovu, vaan kiihdyttää vauhtiaan. Vielä viisikin vuotta sitten EU:ta ja haittamaahanmuuttoa vastustavia ihmisiä kutsuttiin vain rasisteiksi ja natseiksi. Nyt on ylitetty se raja, että heitä kutsutaan suoraan Venäjän viidenneksi kolonnaksi. Ehkä nykymaailmassa jatkuvasti venyvä ja paukkuva poliittinen parodiahorisontti saavuttaa singulaariteettinsa sinä päivänä kun Suomen itsenäisyyttä kannattavia ihmisiä aletaan tuomita törkeästä maanpetoksesta ehdottomiin vankeustuomioihin.


Venäjän ulkomaantiedustelupalvelun SVR:n valmistama ökkötölöhölökötin jolla eräs Ykäkin on aivopesty Putinin trolliksi. Eikä jätkä edes itse tajua sitä.

33 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No, onhan meillä ollut eduskunnassakin ilmastonmuutosvastaavana kansanedustajia ja ministereitä valistamassa ja ihan nurkan takana vaanivaa maailmanloppua saarnaamassa vihreiden Oras Tynkkynen (en tiedä onko enää), joka on hallintotieteiden maisteri. Sen enempää en Ykän hyvään ja hyvin perusteltuun kirjoitukseen kommentoi, kun huomaan itse, että ajatukseni ovat alkaneet harhailla, eikä kunnon tekstiä synny. Ykä kohteliaasti aina vastaa ja minua nolottaa. Antaa parempien olla äänessä.

Marraskuun harmaudessa ja kotimaan tapahtumia ihmetellessä tyydyn vain lähettämään Ykälle lämpimät terveiset!

Rouva Ano

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Rouva Ano. Lämpimiä terveisiä sinullekin ja näin alkuun täytyy todeta, että minä en ole millään muotoa parempi kuin sinä. Me ollaan täysin samalla viivalla. Mitä tulee tuohon vihreitten ”ilmastoasiantuntija” Tynkkyseen, niin hänhän teki gradunsa aiheesta ”lihavien representaatio tv-sarjoissa” joka liittyy tietysti aivan olennaisesti ilmastoasioihin. Tämä Rysky riiheläinen on vielä omituisempi otus. Mistä hän ilmestyi? Kuka nosti hänet esille? Kai voi todeta, että kysyntään vastataan tarjonnalla.

vieras kirjoitti...

Nämä eivät ole ihan tuoreita juttuja kun julkaisupäivät ovat 15.11.2015 ja 10.08.2016. Saattaa kuitenkin kiinnostaa joten pistän tähän.


Kun terroristit sieppasivat venäläisiä: KGB lähetti paluupostissa paloja sieppaajien johtajan omaisesta

https://www.verkkouutiset.fi/kun-terroristit-sieppasivat-venalaisia-kgb-lahetti-paluupostissa-paloja-sieppaajien-johtajan-omaisesta-43251/


Isis ei hyökkää Israeliin – tästä syystä

https://www.verkkouutiset.fi/isis-ei-hyokkaa-israeliin-tasta-syysta-53702/

Veijo Hoikka kirjoitti...

Nopea kommentti. Luen ajatuksen kanssa, pohdin tsuhnan koston kaa, ja sitten ryskimään, huomenissa.
Tarra: hyvä-huono ihminen. Uskallan väittää, että rysky pienellä ävvällä, jessias speed et co, ovat huonoja ihmisiä ihmisyyden laveampienkin kriteerien mukaan. He, jotka käyttävät heitä äänitorvinaan (torvi tuli jostain assosiaationa?) ovat kelvottomia nisäkkäitä. Voi olla että puhun peetä (siltä varalta että viherinssi laittaa rosessit päälle, ilman peetä inssinkin luettavaksi).
Hävettää olla samassa geenitynnyrissä, tosin äitini nuorempana oli Laatokan seudun ihmisiä, joten olen max 50 pros. kantis.

Vasarahammer kirjoitti...

Rysky on freelance-journalisti.

https://fi.linkedin.com/in/rysky

Venäjän informaatiovaikuttaminen pyrkii lisäämään eripuraa ja epäluottamusta instituutioihin. Ryskyn informaatiovaikuttaminen pyrkii lisäämään epäluottamusta ihmisen omaan järkeen ja korvaamaan järjen käytön luottamuksella valtamediaan ja viralliseen epistolaan.

Castor kirjoitti...

Ylioppilas, peräti. Haavistokin on ylioppilas, aikoinaan kyllä laittoi CV:hen "Maailmanpankin kuvernööri"..

Kumitonttu kirjoitti...

Mieleen tulee se Hankamäen kirjoitus, jossa hän totesi että taiteilijat antavat mielellään kommentteja politiikasta, vaikka eivät siitä mitää ymmärrä, koska journalistin osoittama mielenkiinto hivelee taiteilijan egoa ja saa tämän virheellisesti kuvittelemaan omaavansa oikeasti jotain osaamista aiheeseen liittyen. Todellisuudessa toimittaja kysyy taiteilijalta mielipidettä vain siksi, että hän saa sieltä omaa agendaansa kannattavan mielipiteen, joka saa kaikupohjaa julkkiksen myötä.

Riiheläinen on tässä samassa kupletissa jonkinlainen Asterix-sarjakuvien Trubadurix, jonka tehtävä ei ole tuottaa mitään hyvää tai järkevää ulosantia lukijoilleen, vaan ainoastaan toimia apuhenkilönä osana suurempaa juonta. Olen Twittterissä joskus vaihdellut mielipiteitä Riiheläisen kanssa, ja ainoa minkä sain hänestä pumpattua ulos, oli se, että aseellinen konflikti Suomen ja Venäjän välillä on niin todennäköinen että siihen kannattaa valmistutua.

Itse olen sitä mieltä, että varusmiespalveluksen tehtävä on varmistaa, että todennäköisyys on niin pieni, ettei sotaan tarvitse valmistautua. Ymmärrän että Riiheläinen panikoi, mutta ammattisotilaiden viehtymys Natoon ei kumpua mistään muusta kuin halusta päästä lihaisampiin patoihin, koska parasta mitä tämä katajainen kansa voi tarjota ammattisotilaalle, on räntäsateisessa Rovajärven ampumaleirissä kouluttaa mokkereita.

Anonyymi kirjoitti...

Mikäli nyt olen oikein käsittänyt, Riiheläinen on jonkin sortin (x-?)vassari, joka on kai nuorempana suhtautunut esim. Venäjään silleen hieman sinisilmäisestikin kenties, ja sitten kun erinäiset valtapoliittiset tosiasiat (Gruusian sota, Krimin miehitys, jne.) ovat iskeneet päin näköä, on sitten mieliala ailahtanut ihan kerralla päinvastaiseksi. Ja kuten asioihin hieman sentimentaalisesti suhtautuvilla henkilöillä ylipäänsäkin, tässä on saattanut käydä sitten niin, että kun aiemmin niitä pöpöjä ei oikein osattu nähdä edes siellä missä niitä on oikeasti ollut, niin nyt niitä sitten nähdään jo sielläkin, missä niitä ei järkevästi ajatellen edes pitäisi olla.

Tämä nyt on vain omaa veikkailuani, mutta saattaisiko olla (kuten tuolla ihmistyypillä kovinkin usein tuntuu olevan), että Riiheläiselläkin historiantuntemus on jäänyt melko ohueksi, ja sen vuoksikaan ei oikein ymmärretä niitä pohjavirtauksia, jotka maailmantapahtumia viime kädessä liikuttelevat. Tässä tapauksessa siis niin, että juuri tuon tapaisia keinojahan suurvallat ja itseään sellaisina pitävät (muutkin kuin vain Venäjä) ovat käyttäneet maailman sivu, ja tuollaista valtapolitiikka perimmäiseltä olemukseltaan juuri on. Ja tulee valitettavasti aina olemaan.

"Esimerkiksi perinteinen media ja viranomaiset ovat Suomessa luotettavia tietolähteitä. Jos virheitä tulee, ne korjataan."

No niin tuota noin, tässähän onkin juuri sopivasti tällä hetkellä eräs "takakonttiskandaali" (mikä on tietysti taas kerran saanut iänikuisen peräliitteen "-gate", jonkalaisia typeriä ulkomailta apinoituja, puhkikaluttuja kliseitä itse syvästi inhoan) noussut esille, kun eräs toimittaja sentään meni ja teki kuten tehdä pitää, kerrankin. Tietolähteiden luotettavuuden ja objektiivisuuden noin muilta osin päätelköön sitten itse kukin tykönään, ja tuota virheiden korjaamista jäänemme mielenkiinnolla odottelemaan, mutta tuskinpa vaan ihan hengitystä pidätellen...

-J.Edgar-

Anonyymi kirjoitti...

Samaa mieltä tuosta "vihreästä oksasta". Onneksi on olemassa Vastarintaliike, tuhatpäiset laumat Putinin trolleja, Donetskin kansantasavalta ym. Ilman niitä ylioppilas Riiheläinen kuolisi surkealla tavalla nälkään.

Historix kirjoitti...

Tuo boldilla korostamasi olennainen, mutta Riiheläisen mainitsematta jättämä seikka, onkin koko homman avain. Ei se ole Venäjän mielipidevaikuttamista että näkee kelvottomien, oman kansansa vastaisia päätöksiä tehneiden suomalaisten EU-globalisten toiminnan kielteiset seuraukset arjessaan ja tympääntyy niihin. Kanta-suomalaisten elämänpiirin turmeleminen ja heille röyhkeästi valehteleminen ovat aivan tarpeeksi samaan aikaan kritiikkiä nykymenoa kohtaan – ei siihen Venäjää tarvita. Kritiikin uskottavuus yritetään viedä näillä ”venäjävaikuttamissyytteillä”. Jos seuraa ”luotettavaa ja demokraattista” läntistä mediaa, niin Venäjä on niiden mukaan pystynyt vaikuttamaan kaikkien merkittävimpien länsimaiden vaaleihin. Vaikka mediavaikuttamisväitteiden uskottavuuden kanssa on jo niin tai näin, silti esim. työmaan kahviporukan joihinkin jäseniin on propaganda uponnut menestyksellä. Saan kuulla olevani putinisti, jos rohkenen epäillä joitakin nykyisiä pyhiä opinkappaleita, kuten Trumpin kauheutta, ilmastonmuutosta kuten se meille esitetään, feminismin ja EU:n ihanuutta ja Venäjän hillitöntä halua hyökätä kimppuumme heti kun se on mahdollista. Muistatkos Ykä miten meidät saatiin äänestämään EU-liittymisen puolesta? Vanha kunnioitettu kenraali laitettiin horisemaan kuinka EU turvaa meitä Venäjää vastaan. Kyllä suomalaiset saatiin sitten helppoon retkuun. Venäjä- ja natsikortit muuten muistuttavat kovin toisiaan. Kummankin tarkoitus on estää keskustelu sen mentyä vallanpitäjien kannalta epätoivottavaan suuntaan, siltähän tämä vaikuttaa. Nykyinen virallisen Suomen ja sen medioiden harrastama Venäjän demonisointi on mielestäni vastuutonta ja vaarallista politiikkaa. Mutta sillä mennään nyt ja vastataan aikanaan kansakuntana sen seurauksista.

Anonyymi kirjoitti...

Heh heh Ykä!

Nyt kun kerran olen tunnetusti Trumppa-fani, niin tottakai olen myös Putin-trolli eli persona non grata suvakkien silmissä. Toisaalta, eipä voisi kauheasti kiinnostaa. Tuossa päivänä muutamana tuli hyvä dokkari National Geography-kanavalta, jossa teemana oli Venäjän vallankumous 1917. Ensimmäisenä oli toki helmikuun vallankeikaus ja muutamaa kuukautta myöhemmin lokakuun vastaava (Krasniy Oktjabr - Punainen Lokakuu), venäläiset olivat kurkkua myöten täynnä tsaari Nikolai II:sta ja hänen hallintokoneistoansa. Tuon tapahtuman mukaan oli myös nimetty eräs tehdas Stalingradissa, joka piti kauan puoliansa saksalaisten hyökkäystä vastaan v. 1942.

Helmikuun lopulla 1917 vähempiosaiset Venäjän keisarikunnan kansalaiset menivät Pietarin kaduille osoittamaan mieltänsä. "Suuressa viisaudessa" määrättiin Pietarin Neva-joen ylittävät sillat ylös, mutta kun se perhanan joki olikin tuolloin jäässä. Tätä seikkaa hyväksikäyttäen mielenosoittajat siirtyivät samoihin paikkoihin kuin ennenkin, yli jäisen joen sillan vierestä. Ironista et se jengi tuli "Vyborg" kaupunginosasta eli tavallaan Viipurista. Sitten tsaari Nikolai II antoi kohtalokkaan käskyn ampua kohti siviilejä ja siitä se sitten alkoikin "hulinat" kaduilla ja keisarikunnan loppulaskenta. Tuolloin maailman eräs rikkaimmista miehistä joutui luopumaan kruunustansa (abdicated) ja koki perheineen kovan kohtalon Jekaterinburgissa bolshevikkien käsistä.

Niinno, tuliko maasta yhtään sen parempi paikka elää tavallisille kansalaisille kun bolshevikit/kommunistit saivat vallan? Epäilen suuresti.

Nostalgian vuoksi Suomesta Mustallemerelle, iik välissä vilahtaa Heinz Guderian. Hullua lähteä valloittamaan maailman suurinta valtiota ilman talvivarusteita, olisi kannattanut kysyä muuten neuvoja Ruotsin Kaarle XII Kustaalta (Pultava anyone?) tai Napoleonilta. Napoleon sentään pääsi Moskovaan asti (mikä poltettiin maan tasalle), mutta Aatu ei koskaan. Niksmannien lähimmät taistelukärjet olivat n. 10 km:n päästä Punaiselta torilta, mutta sitten alkoi siperialaisten JV-yksiköiden vastahyökkäys äärimmilleen rasitettuja Wehrmachtin divisiionia vastaan. Tunnetuin tuloksin. Kannattaa lukaista Paul Carell'in opus "Marssi Venäjälle".

Jos joskus saan tyttölapsen niin olkoon tämä omistettu hänelle eli Erika, tuskin tekee hänestä "naadschia" tai "niksmannia" sen enempää kuin meikäläisestä? Tosin, lapsen äidiltä pitää kysyä myös lupaa moiseen operaatioon. Ei nimi naista pahenna :-)


- Soomepois Eestist -

QroquiusKad kirjoitti...

Taiteilijoilta poliittisia kannaottoja utelevista toimittajista tuli mieleen Heikki Kinnusen entisen muijan nykyinen äijä, joka julkaistuaan vuonna 2001 esikoisromaaninsa "Jalat edellä" kertoi alkaneensa saada juuri tuollaista uutta huomiota. Toimittajat kuulemma ovat alkaneet kysellä häneltä näkemyksiä milloin mihinkäkin asiaan, ikään kuin hänen älyllinen kompetenssinsa olisi jotenkin moninkertaistunut kirjan julkaisemisesta.

Hän arvelikin kirjailijoita pidettävän jotenkin älykkäämpinä kuin vaikkapa näyttelijöitä, jollainen hän oli ollut sitä ennen ja sen jälkeenkin, mutta eipä häneltä oltu sen ammatin puitteissa odotettu politiikkaa ja sensellaisia yhteiskuntaelämän ultottuvuuksien syväluotaamisen kykyjä, joita hänelle näköjään oli yhtäkkiä kehittynyt.

Onkos Rysky keksinyt tuottaa tämän ilmiön itselleen? Oltuaan liian kauan liian mitätön tekijä millään mittapuulla hän keksi miten kohota turvallisuuspoliittiseksi erikoisasiantuntijaksi: julistaa kaikki asiat, joista ilmeisestikään ei pidä, eli mm. EU:n ja haittamaahanmuuton vastustaminen Venäjän salaiseksi hybridivaikuttamiseksi ja simsalabim! Rysky on samantien kohotettu nerojen kastiin.

Toisaalta Suomessahan on kohtalaisen helppo päästä intellektuellien arvostettuun joukkoon. Tarvitsee vain sanoa: "Persut on tosi tyhmii ja jenkit vielä tyhmempii ja se niiden pressa Trump se vasta tyhmä onkin ja Halla-aho on kaikista tyhmin!"

Eikös Erika muuten ole suomeksi Kaarina?

Lemminkäinen kirjoitti...

Kuulin varmalta taholta huhun että Venäjä haluaa Salen jatkavan presidenttinä. Suomihan on silloin täynnä Venäjän onnistuneen hybridisodan aivopesemiä putinisteja. Tulee mielenkiintoista seurata kuinka Suomen hybridit tulevat reagoimaan siihen että heidät on aivopesty jo kauan sitten. Tulevatko he ilmiantamaan toisensa nettipoliisille, vakuuttaen että Pekkaa äänestin viime kerrallakin mutta kun se kynä jotenkin lipesi, lol.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vieraalle, Veijo Hoikalle, Vasarahammerille, Castorille, Kumitontulle, J.Edgarille, Anolle, Historixille, Soomepoisille Eestist, Qroquius Kadille ja Lemminkäiselle, kiitos kommenteistanne ja oikein hyvää Anon päivää. Näitä vihreän oksansa kyseisestä suunnasta löytäneitä on muitakin, niin kuin tämä Jessika Aro sekä Saara Jantunen jota tituleerataan sotatieteitten tohtoriksi mutta joka käsittääkseni on opiskellut enempi tota englantilaista filologiaa.

Yhtä kaikki, oikeastaan mikään ei ole muuttunut YYA-ajoista. Itänaapuria käytetään edelleenkin sisäpolitiikan lyömäaseena härskisti ja häpeämättä ja siinä samalla demonisoidaan hyvin suuri joukko aivan tavallisia tolkullisia suomalaisia ihmisiä.

Kaiken sortin taiteilijat ja yms. kulttuurihenkilöthän ovat eräänlaisia yleisasiantuntija Parantaisia joilla on varma mielipide asiasta kuin asiasta ja he saavat sen myös julki. Miksi heidän mielipiteensä on jotenkin parempi kuin vaikkapa pitkän työuran tehneen muurarin tai sairaanhoitajan? Ehkä se kulttuurihenkilö vaan mielellään toistaa yleissuvaitsevaista epistolaa ja nousee siinä samalla itseään korkeammalle.

Anonyymi kirjoitti...

Hmmm... kun kaikkea epäilee, saa epäillä myös itseään. Näinhän tietysti pitääkin tehdä, mutta jostakin se oma näkemys pitää kumminkin löytää, muuten ajautuu muiden vietäväksi. Aiemmassa ketjussa sivuttu NATO-keskustelu on hiukan oma juonensa, joka toki tätäkin sivuaa. Alkoi kuitenkin vaikuttaa siltä, että NATO-jäsenyys on itsessään pikkujuttu EU:ssa tekeillä olevaan PESCOon verraten. Linkki brittiläisen nimimerkki Seneca III:n analyysiin GoV:lla:
http://gatesofvienna.net/2017/11/pesco-and-a-brief-look-at-the-machinations-of-the-eu-neo-fascist-state/

Seneca on siis sitä mieltä, että Brexit ei brittejä pelasta, jos parlamenttinsa vahvistaa esitetyn mukaisesti PESCO:n - siis EU-keskitettyyn johtoon alistettujen yksikköjen perustamisen. NATO:n luonne on käsittääkseni kuitenkin liittosuhde, jossa operaatioihin osallistuvat yksiköt ovat jäsenmaiden kansallisessa komennosa. Missähän vaiheessa tämäkin projekti meillä on? Taitaa Riiheläinen määritellä Senecankin Putin-rölliksi, mutta minä olen ainakin tähän asti pitänyt häntä aitojen länsimaisten arvojen vahvana kannattajana.

Minäkin olen, sukuni historiasta juontaen ehkä, ollut aina sitä mieltä, että "kyll ryss ain ryss o, vaik sen voiss paistais". On kumminkin huomioitava, että meissä tsuhnissakin on niitä, jotka voivat hallita opportunistisen kaupankäynnin. Anjalan Liiton miehet, aikanaan Venäjän trolleina ja maanpettureina pidetyt, eivät saaneet kunniaa, mutta loppujen lopuksi ehkä tulivat pelastaneeksi suomalaisen Suomen. Vaihtoehdot olisivat olleet ruotsalainen Suomi tai venäläinen Suomi. Nykyisistä mielipidehahmoistahan en tiedä kuin yhden dosentin, joka olisi sitä mieltä, että Suomen pitäisi mennä suoranaiseen liittosuhteeseen Venäjän kanssa. Harkitsemisen arvoinen voisi kuitenkin olla esim. asema USA:n uutena osavaltiona, eihän Washingtonista meille kovin paljon pitempi matka taida olla kuin Beringin salmelle tai Hawaijille. Tai noh, jos haluaisimme läheltä fiksun käskijän, Suomesta pitäisi tehdä Viron protektoraatti...

terv. Achtung

Anonyymi kirjoitti...

yrjö,sinä olet ihana,pelastat aina päiväni,kukkahatuton täti

Anonyymi kirjoitti...

Alkaa oleen se ja sama mitä vittua täällä Suomessa touhutaan. Puolet perheestä lähti jo ja loput perässä, kun loputkin asiat on täällä hoidettu. Se on niin sanotusti soronoo ja suuntana ei ole Ranska, vaan maa jossa voidaan keventää työntekoa, nauttia auringosta, valosta, merestä, paremmista palveluista ja rennommasta ilmapiiristä. Maa, jossa rikoksista oikeasti rangaistaan, jossa turviksia ei paapota kuin pikkuvauvoja.

Jos asiat, siis tämän maan asiat eivät olisi näin hullulle tolalle viety, olisimme ehkä jääneet yrittäjiksi tänne, nyt siinä ei ole mitään mieltä kun ajattelee vaihtoehtoa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Achtungille, Kukkahatuttomalle tädille ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Achtung: Pelottavaa kehitystä. Jos EU:n jäsenten armeijat menevät yhden ainoan komennon alle, niin teknisesti ottaen me olemme sitten saavuttaneet neuvostotasavaltojen statuksen. Ja tuo EU-armeija ei ole suunniteltu puolustautumaan vaikkapa Venäjää vastaan vaan kontrolloimaan omia kansalaisia. Naton eurooppalainen siipi on yksinkertaisesti tylsyttänyt syömähampaansa siihen kuntoon.

Nykyisen Naton varsinainen syömähammas on Yhdysvalloissa ja EU:ssa puolestaan haistatellaan jenkkien nykyjohdolle urakalla. Pitäkää tunkkinne-ilmiö voi olla edessä.

Venäjään valtiona en luota minäkään. Se on aina jonkun asteinen uhka. Mutta tosi on, että ilman autonomian aikaa Suomi ei olisi kehittynyt valtioksi enkä tiedä kuinka suomenkielellekään olisi käynyt.

Kukkahatuton täti: Lämmin kiitos. Tosin aiheet eivät yleensä ole kovin mukavia.

Ano: Tietysti minun nyt pitäisi hoilata että laps Suomen, ällös vaihda pois, mutta ratkaisusi on tässä tilanteessa täysin ymmärrettävä. Läheskään kaikilla ei tosin ole sitä mahdollisuutta. Ja itse en osaa kotoani minnekään lähteä.

Vasarahammer kirjoitti...

Nato-jäsenyydestä muutamia yksittäisiä pointteja:
- liittymisen kannalta juuri nyt on myöhäinen ajankohta
- jäsenyyden myötä Suomi on Venäjän vihollinen ainakin Venäjän mielestä
- on olemassa tietty todennäköisyys, että jäsenyys johtaa "jäätyneeseen konfliktiin", kuten Georgiassa ja Ukrainassa
- Venäjä on arvaamaton häirikkövaltio mutta sillä ei ole ideologista missiota kuten Neuvostoliitolla, eli Venäjä ei halua Suomesta sosialistista, kuten Neuvostoliitto halusi
- Jos Suomi ei liity jäseneksi, se on alttiimpi Venäjän painostukselle kuin ilman jäsenyyttä.
- Jäsenyys todennäköisesti johtaisi taloudellisiin vastatoimiin

Siinä muutama, muitakin löytyy.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vasara. Olen samaa mieltä noista kohdista. Erityisesti siitä, että Nato-juna meni jo. Se olisi pitänyt tehdä samaan aikaan kuin Baltian maat jos sitä oltaisiin todella haluttu. Lisään pari kohtaa:

- Yhdysvaltoja ja ehkä Iso-Britanniaa (samoin kuin Turkkia, Nato-maahan sekin on) lukuunottamatta Naton eurooppalaiset armeijat ovat jonnekin 1980-lukuun verrattuna lähinnä luurankoarmeijoita. Kuinka paljon sieltä tulisi sitä todellista apua Suomelle? Goodwilliä?

- Lasketaanko Natossa (varsin fiksusti sinänsä) että Suomi ja Baltian maat ovat alueita joissa Venäjän mahdollista hyökkäystä viivytetään ja pysäytetään sitten jossain Tornionjoella ja Puolan rajalla?

- Jos Venäjä kohdistaa Suomeen taloudellisia pakotteita ja mukaan lasketaan vielä ne EU:n määräämät pakotteet joita Suomi noudattaa, niin mikä on sen vaikutus talouteen?

- Tämän hetkinen utopistien johtama EU näyttää keskisormea sekä Venäjän että Yhdysvaltojen nykyiselle hallinnolle (ja suomalainen media komppaa tätä linjaa). Kuinka viisasta pienen Suomen on olla mukana tässä keskisorminäytöksessä?

Lemminkäinen kirjoitti...

Yhteinen "puolustus", budjetti ja verotus ja EU-integraatio on faktaa. Jos esimerkiksi Suomessa aletaan pullikoimaan vastaan niin EU pystyy tekemään kataloniat koska EU on koskematon ja kaikki yritykset EU:ta vastaan (esimerkiksi kansanäänestykset) ovat (mahdollisesti) EU-lakien vastaisia ja siten laittomia. EU lähettää EU-polliisin Suomeen ja EU-polliisi pieksee ensin vanhat mummot verisiksi ja rapakuntoon ja jos se ei auta niin yhteinen "puolustus" tulee ja laittaa käppikset ja putinistit roikkumaan sinne sun tänne. Hallituksen "Sininen Ajatus" on liittovaltio ja siksi Jussi sai punaisen kortin ja persut joutui jäähylle. Uuvatinsiniset loikkarit + jallitus vievät Suomen kansaa kuin pässiä narussa. Media on tehnyt kiitettävää työtä kansan aivopesussa. Kansa ei osaa kyseenalaistaa mitään, koska mitään kyseenalaistettavaa ei ole. Poliittinen eliitti, Pravda, Yle ja ryskyttäjälakeijat ovat kuin suoraan kopioituja entisestä Neuvostoliiton poliittisesta rakenteesta. Tyhmä kansa saa mitä tyhmä kansa tilaa. On aina saanut.

Anonyymi kirjoitti...

@ Historix:

"Venäjä- ja natsikortit muuten muistuttavat kovin toisiaan. Kummankin tarkoitus on estää keskustelu sen mentyä vallanpitäjien kannalta epätoivottavaan suuntaan, siltähän tämä vaikuttaa."

Kyllä näin näyttäisi todellakin olevan. Annetaan ikään kuin ymmärtää, että ilmassa leijuu jotakin kauhistuttavia ryssä- ja/tai natsibakteereja, jotka voivat tuosta noin vain infektoida liki kenet tahansa normivirtasen ja muuttaa tämän jonkinlaiseksi verta ja aivoja janoavaksi zombiksi ja ihmiskunnan viholliseksi. Älyllisesti alamittaistahan tämä on, ja ainakin toistaiseksi siinä määrin läpinäkyvää, ettei vähäiselläkään perehtymisellä ole vaikeaa havaita, missä varsinainen koukku piilee. Mutta Goebbelsia mukaillen, mikä hyvänsä roska muuttuu lopulta totuudeksi, jos sitä jaksetaan vatkuttaa riittävän pitkään. Joten trendi on selvä, ja prognoosin voi tehdä, sano.

Ja jos nyt sinänsä vakavahkolla asialla hieman sallitaan veistellä, niin mitähän nämä progressivisti-alarmistit sitten kuvittelevatkaan tapahtuvan, jos nämä molemmat yllämainitut bakteerilajit risteytyvät, mutatoituvat ja tuottavat jonkin entistä hirvittävämmän lihansyöjämikrobin? Lopputulos saattaisi kenties olla jotain sentapaista kuin Veikko Huovisen novellissa "Kuulantyöntäjän tauti" (kokoelmassa Rasvamaksa, 1973). ;) Sinänsä muuten ihastuttavan "epäkorrekti" novellikokoelma, ja jos se tänä päivänä julkaistaisiin, niin jokohan olisi äijällä edessä suora lento raastupaan...?

vieras kirjoitti...

Onko Ykällä käynyt mielessä että liittolaissuhteet voisi kilpailuttaa? Esittää tarjouspyynnön ja valitsee parhaimman tai vähiten huonon tarjouksen. Valkea pohti sitä tällä:

http://hiljaistapohdintaa.blogspot.fi/2017/09/voisimmeko-tulevaisuudessa-erota.html?m=1

Anonyymi kirjoitti...

@Qroquius, niinhän se taitaa olla suomeksi Kaarina, toinen tunnettu kappale on Lili Marleen josta en ole niin innostunut, kyl toi Erika on parempi jo sävelensä puolesta. Makuasioita tosin. Ahhahhaa, eli meikäläisellä ei ole enää mitään toivoa päästä intellektuellien harvaan ja valittuun joukkoon, LOL? Asiasta kolmanteen, venäläisillä on omat sävellyksensä tuosta kauniimmasta sukupuolesta, kas tässä parit näytteet:

Katjusha ja Kalinka.

Varsin näppärä keksintö toi kuorma-auton lavalle konstruoitu raketinheitin, kun saksalaiset kohtasivat noita ekan kerran "en masse" eräässä joenylityksessä, niin se oli tyly yllätys. Sananmukaisesti osoitepäässä vihelsi ja äijät maastoutuivat ilman eri käskyä. Heh, tyly vihollinen oli tuonut "häiriötekijöitä" joenylitystä vastaan ja sitten he vielä kehtasivat ampua raketteja meidän niskaan!

- Soomepois Eestist -

Anonyymi kirjoitti...

Muistan kun netti tuli ja netissä luki paljon kummaa. Kouluissa korostettiin, että lähdekritiikki on tärkeää. Netistä ei saanut kopioida mitään, vaan piti selvittää alkuperäinen lähde ja käyttää sitä.

Taannoin levisi hirvittävä huoli, kun nykynuoret käyttävät nettiä luovasti lukien uutisia sieltä täältä ja jopa valtamedian uutisia epäillään ja haetaan alkuperäislähteitä.

Yllättäen tämä lähdekritiikki olikin tuomittavaa, kun se kohdistui valtamedian propagandakoneistoon. Jotain Janitskinia ei pätkääkään haittaa, jos joku MV-lehden lukija tarkistaa allgemeine zeitungista tai daily mailista uutisen lähdetiedot ja vielä tarkistaa noiden lähteiden tiedot jostain paikallislehdistä. Mutta auta armias, jos hiukankin epäilet tai kyseenalaistat hesarin uutista, niin putinin trolli -arvonimi heilahtaa ennen kuin ehdit sanoa "mutku".

Anonyymi kirjoitti...

Vääriä mielipiteitä omaavat ovat Suomessa ryssän viides kolonna samaan aikaan kun oikean uskonnon omaavat,uskonnollisesti motivoituneet tunnuksettomat vihollistaistelijat jotka jo lähtiessään ilmoittavat lähtevänsä vääräuskoisia ryöstämään,raiskaamaan ja tappamaan ovat hädänalaisia lapsia joiden persereikää on nuoltava loputtomasti.Maanpetturihallinnon toiminta on sellaista että aseellinen vastarinta on täysin perusteltua kun se ei kerran suosiolla aio erota.

QroquiusKad kirjoitti...

Niin, Katjuša tuli Wehrmachtille keljuna yllätyksenä, vaikka heillä oli omiakin vastaavia Nebelwerfer-asejärjestelmiä. Niiden määrä ja käyttötaito eivät sitten olleet samaa luokkaa Puna-armeijan kanssa.

Vastaavasti Unternehmen Barbarossa oli tullut keljuna yllätyksenä Stalinille, mutta ei juuri kenellekään muulle. GRU:n ja NKVD:n ulkomaantiedustelut tiesivät Barbarossan alkamisajan kellonaikaa myöten, mutta kukaan ei uskaltanut kertoa sitä Stalinille. Asianomainen toki tiesi saksalaisten hyökkäyksen saattavan tulla koska tahansa, mutta se ei saa tulla vielä! Ei saa, koska Puna-armeija ei ole vielä valmis torjumaan sitä. Niinpä sen on tultava myöhemmin. Ja niin siinä sitten kävi...

Ei siinä mitään outoa, että Stalinin Neuvostoliitossa oltiin näin varpaillaan. Mutta kun jokin aikaa sitten uutisoitiin, että ainakin edellisen presidentin aikaan CIA:n piti miettiä, millaista tiedustelutietoa POTUSin ovaalitoimistoon tuodaan. Jos se oli vääränlaista, se vain pyyhkäistiin sivuun, pahimmillaan jopa repäisten raportti palasiksi raportoijan silmien edessä, mikä ei liene varsinaisesti edistänyt viestintuojan urakehitystä.

En tiedä, miten luotettava tämä tieto on, enkä miten asiat ovat Trumpin aikana muuttuneet. Tällainen liittolainen ei kuitenkaan kuulosta välttämättä kaikein luotettavimmalta, vaikka kannatan silti edelleen NATO-jäsenyttä. Suhtaudun siihen samalla tavalla kuin vakuutukseen: vahingon satuttua se ei välttämättä korvaa menetettyä, mutta ilman sitä ollaan täysin omillaan.

Mutta jos katsellaan voimakkainta liittolaista, eikö Suomen pitäisi liittyä Kiinan maakunnaksi? Sen tapahduttua pyydettäisiin vielä Kiina miehittämään Suomi kolmesti; silloin he kulkisivat kuusi kertaa Venäjän ylitse...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Lemminkäiselle, Ano1:lle, Vieraalle, Soomepoisille Eestist, Ano2:lle, Ano3:lle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Lemminkäinen: Suunta on juuri tuo, ja koska Suomi on se ns. luokan mallioppilas ei pullikointia tästä suunnasta edes tule. Se vähä mitä on pyritään hiljentämään omin viranomaisvoimin. Ja seuraavissa vaaleissa federalismia kannattavat puolueet saavat taas kerran ehdottoman enemmistön. Kai se todellakin on niin että sitä saa mitä tilaa.

Ano1: Juuri näin on ja vallanpitäjillehän tuo on helppoa ja yksinkertaista. Väärän mielipiteen omaavan henkilön kanssa ei tarvitse keskustella kun sen demonisoi sopivilla iskulauseilla ja putin-etuliitteiset sellaiset ovat nyt pop. Se Huovisen tautihan tunnettiin nimellä ”kauhujen superpaketti” ja ei tästä ole pitkäkään aika siitä kun mediassa keskusteltiin ettei kyseistä Rasvamaksaa (joka on Huovisen novellikokoelmista se paras) nykyisin edes julkaistaisi.

Vieras: Ymmärrän tuon kirjoituksen pointin tietyllä tavalla mutta en saa siitä täysin otetta. Kiina on kumminkin kovin kaukana. Viimeisin Euroopan maa joka oli suoranaisessa liittosuhteessa Kiinan kanssa oli Enver Hoxhan Albania.

Soomepois: Tuosta Katjushan laulajasta (taisi olla nimeltään Varvara?) tuli mieleen yleensäkin se ihmeellinen muutos mikä tapahtui itänaapurissa 1990-luvun alussa. Meinaan, sinäkin muistat sen ajan kun Neuvostoliitto tunnettiin maana jossa traktorit olivat paremman näköisiä kuin naiset. Sitten se Suuri ja Mahtava kaatui ja yllättäen koko maa oli täynnä toinen toistaan upeamman näköistä kissaa. Missä ihmeessä niitä oltiin pidetty piilossa? Mutta hei, sujuu se moniputkinen Katjusha tsuhnaltakin. Tässä pätkä Rovajärveltä:

https://www.youtube.com/watch?v=ewvMIvFVfTg

Kauhia olis olla tual.

Ano2: Minullahan oma opiskeluaika oli juuri sellainen. Kun ei ollut mitään nettiä vaan kirjasto. MV-lehden suurin syntihän on juuri se, että se on mennyt ja paljastanut valtamedian valheet. Suomen Uutiset kirjoittaa yhden hyvän esimerkin valtamedian toiminnasta:

https://www.suomenuutiset.fi/yle-vaistelee-keskustelua-mantymaan-twitter-sekoilusta-esimies-haluatko-tutustua-ylen-sosiaalisen-median-toimintaohjeisiin/

Ano2: Mitä tulee maanpetturihallintoon niin meillähän on vieläkin olemassa laki törkeästä maanpetoksesta ja se sanoo näin:

Törkeä maanpetos on maanpetoksen törkeä tekomuoto, josta tuomitaan vankeutta vähintään neljä vuotta ja enintään elinkautinen vankeusrangaistus. Maanpetoksen tekee törkeäksi se, että siinä

1. aiheutetaan vaara valtakunnan tai sen osan joutumisesta vieraan vallan alaiseksi taikka
2. muutoin aiheutetaan Suomelle erityisen suurta vahinkoa

ja rikos on kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Kun katsoo poliittisen eliittimme toimintaa ja sitä, kuinka Suomi on muutettu EU:n maakunnaksi (ts. aiheutettu valtakunnan joutuminen vieraan vallan alaiseksi) niin eikös tuon pykälän ehdot täyty?

Qroquius Kad: Sitähän on kovasti ollut puhetta että puna-armeija olisi itse ollut hyökkäysryhmityksessä vuonna 1941. Ainakin Erkki Nordberg totesi näin. EN tiedä CIA vs Obama-systeemiä mutta ainakin ilmavoimat valittivat että minkäänlaisia pommituksia ISISiä kohtaan ei saanut tehdä jos oli pienikin mahdollisuus siviiliuhreihin. No, sodassa siviiliuhrien välttäminen on melko vaikeaa. Kai yleensäkin on niin, että sotilaat ovat enempi realisteja ja poliitikot idealisteja ja jos saadaan ideologian vastaista tiedustelutietoa niin se saatetaan kiukutella hiljaiseksi.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Olen lueskellut Ypen vanhempia blogeja oppiakseni ja ajankuluksi. Linkki yhteen, joka tulisi sisällyttää koulujen oppimateriaaliin yhteiskuntaopiksi nuorelle polvelle. Ja tietysti kaikille muillekin lukutaitoisille, ilman ikärasismia.

http://yrjoperskeles.blogspot.fi/2015/01/yrjopa-vaan-hyvinniin-perskeles.html

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Veijo. Niin, tuossa käydään läpi yhden miehen niin elämänkulkua kuin ajatusmaailman muokkaantumista. Luulen, että ikäluokassani varsin monella on saman tyyppisiä vaiheita ja kokemuksia.

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys Ykä!

Juu, ei se ole hienoa olla tuolla osoitepäässä johon noiden aseiden kranaatit/raketit osuvat. Molemmat isoisäni voivat allekirjoittaa tuon, heidän lohkollansa ei sentään ollut Katjushoja, mutta oli niistä Itänaapurin tykeistä jo muutenkin päänvaivaa & tekemistä. Venäjällä on aina ollut vahva tykistö, vissiin kuuluu jo heidän perinteisiin? Jääkärileirillä kun raskaat "korohorot" ampuivat maalialueelle, mikä oli turvallisuusrajojen tuollapuolen, niin ensin näki iskemät ja vasta vähän ajan päästä kuului ääni eli se äänen nopeus. Kavereiden kanssa arvioitiin et etäisyyttä oli ainakin se 600 metriä ellei enemmän.

Heh, kyllähän noin isosta maasta jo löytyy seksikkäitäkin daameja, etteivät kaikki sentään ole ihan "baabushka- tai maatushkaluokkaa" tai niitä kuulantyöntäjiä. Tässä triggeröivää pätkää teille kaikille ihanille feministeille natsi-Saksan BDM-järjestöstä, Bund Deutscher Mädel josta eräät irvileuat käyttivät sanamuotoa "Bald Deutsche Mutter" eli kohta saksalainen äiti.

Eräästä Sven Hasselin satukirjasta pieni lainaus, kun vanginsaattajat kohtaavat kännisen sotilaspastorin ja "joutuvat" hänen käskynsä mukaisesti juopottelemaan Berliinin baareissa. Kenttärovasti haluaa pidätetyksi koska vankilassa tarjotaan hernerokkaa ruskeiden papujen & rasvaisen sianlihan kera, lol. Vanginsaattoryhmä kohtaa eräällä sillalla sotilassoitto-osaston ja tulee "tänkkapåå" kumpi väistää :-)

"G.P.U. - Estejuoksu varuskuntavankilaan" - Vankisaattoryhmä mars seuratkaa, hän komentaa. Führerin käskyn mukaan me miehitämme Ruusunpunaisen Neidon, missä minä tarjoan pienet. Hattukin oli hra arvon rovastilla väärinpäin "vihollisen hämäämiseksi", lollero.

"Niin, mutta soittokuntahan soittaa Badenweileria, Führerin marssia! Heide huomauttaa. Silloin raskaiden moottoroitujen osastojenkin kuuluu väistää. Se sanotaan selvästi ohjesäännön soittokuntia koskevassa osassa.

"Jumalan pyhä äiti, mitä minun pitää tehdä?, Gregor tuskailee. Ennen kaikkea voittaa aikaa, Porta arvelee. Minä marssittaisin osaston takaperin takaisin Spreen sillalle. Sitten sinua ei voi syyttää siitä, että olisit poikennut marssireitiltäsi, eivätkä noi toitottavat jalkahiki-intiaanit myöskään voi väittää, että olisit häirinnyt heitä". Jne, hauska luku kuinka yksinkertaisesta asiasta saa monimutkaisen!

OTnä: oho Zimbabwessa on tapahtunut vallankaappaus...sillä lailla...jään mielenkiinnolla odottamaan Mugaben kohtaloa.


- Soomepois Eestist -

Trilisser kirjoitti...

Kaikille ja Ykälle: sanoisin, että Erika pesee Kaarinan. Näet ainakin tuntemani Kaarinat ovat jo mummoja, joista houkuttelevuus on kaukana.:-D

Katosta olen Sampo Ahdon linjalla eli pystyisin kaukana. Panostaminen etenkin koko kansan kouluttamiseen sisseiksi. Ja sitten vahvoihin maavoimien vahvan ilmatorjunnan kera (ilmavoimien pohjautuva ilmapuolustus on liian kallis pienelle maalle).

Operaatio Barbarossa ja oliko se ehkäisysota: Meillä ei ole suomeksi saatavissa MITÄÄN vakavasti otettavaa uutta tutkimusta aiheesta, jota olisi kyllä etenkin saksaksi ja venäjäksi ja jopa viroksi! Miksi näin on?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Soomepoisille Eestist ja Trilisserille & kiitos kommenteistanne.

Soomepois: Tuosta tykistöpuolesta voi muuten todeta, että oli jokseenkin miellyttävä uutinen kun paljastui, että Suomella onkin tuhannen putkea enemmän kuin mitä oli ilmoitettu. Ne kun oltiin jemmattu merivoimien kirjoille. Mugabe on näköjään pantu pois vallasta. Mutta mitä tilalle? Se jää nähtäväksi. Nuo tolkulliset afrikkalaiset johtajat kun eivät todellakaan ole mikään yleinen luonnonvara.

Trilisser: Parhaasta maanpuolustuksesta on monta mielipidettä ja kaikki omalla laillaan perusteltuja. On kuitenkin tosi, että varmimmin Suomea puolustaa nimenomaan suomalaiset. Jos turvataan vain ja pelkästään muitten apuun niin entäs sitten, jos se apu jääkin tulematta. Suomeksi olen siitä Barbarossasta (kyseisestä näkövinkkelistä) lukenut juuri Erkki Nordbergin teoksesta Arvio ja ennuste Venäjän sotilaspolitiikasta Suomen suunnalla.