perjantai 3. huhtikuuta 2020

ERÄS KUVA


Aika ajoin mielessäni käy tämä kuva:Sanotaan, että siinä NKVD:n sotilas murhaa kaksi puolalaista sotilasta Katynissa vuonna 1940. Todennäköisesti kyse on juuri siitä. Ja minä mietin keskenäni että mikä saa ihmisen tekemään noin.

Ymmärtäisin sen, jos kyseiset tyypit olisivat murhanneet kyseisen sotilaan läheisen ja sotilas kostaisi. Viha ja kosto eivät ole kauniita asioita. Mutta ne ovat ymmärrettäviä. Niin kuin isä-Perskeles aikanaan totesi 1990-luvulla kun seurasimme uutisia Jugoslavian sisällissodasta:

- Niin… onhan tuo hirveetä… mutta toisaalta jos multa ammuttaisiin alta muija ja mukulat niin minustakin tulis äkkiä hyvin vittumainen mies…

Se on täysin ymmärrettävää. Hirvittävää. Mutta inhimillistä. Mutta ymmärrysharjoituksessani en mieti vihaa enkä kostoa. Vaan virkamiehiä jotka toteuttavat heille annettuja määräyksiä. Kirjaimellisesti ja kyseenalaistamatta. Ilman minkäänlaista tunnesidettä hirmutöihinsä. Niin kuin tuota NKVD:n sotilasta. Hän saattoi olla ihan mukava ihminen. Rakastava perheenisä. Mutta hän sai määräyksen:

- Huomenna teille tuodaan kuorma-autoilla 328 puolalaista sotavankia. Teloittakaa ne ampumalla. Ja haudatkaa ruumiit.

Ja hän toteutti määräyksen. Hyvänä virkamiehenä. Samoin hänen saksalainen kollegansa sai määräyksen:

- Teille tuodaan huomenna junassa 2.400 juutalaista. Kaasuttakaa ne ja polttakaa ruumiit.

Ja hän toteutti määräyksen. Kyseenalaistamatta. Niin kuin hänen kiinalainen ja kambodzhalainen kollegansakin. Hyvinä virkamiehinä. Mitä he ajattelivat toteuttaessaan määräyksiä? Ajattelivatko he vain että osta vuoron jälkeen kotiin kilo perunoita, kaksi purkkia maitoa ja puoli kiloa jauhelihaa? Sulkien mielestään sen mitä he olivat tekemässä?

Mitä yhteistä noilla virkamiehillä oli? No tietysti se, että heidän poliittinen johtonsa oli aivan varma siitä, että he olivat ideologiassaan täysin oikeassa. Se johto koostui utopisteista. Elämästä vieraantuneet utopistit ja kuuliainen virkamieskunta on tappava yhdistelmä.

Joku saattaa sanoa että eihän Suomessa ketään ole tapettu. Ei ole niin. Mutta kysehän onkin vain aste-eroista. Meilläkin ovat vallassa utopistit jotka uskovat vakaasti olevansa oikeassa. Ja sitä palvelee kuuliainen ja mitään kyseenalaistamaton virkakoneisto.

Tuli vaan mieleen.

38 kommenttia:

Juha Kivela kirjoitti...

Tärkeä ja pysäyttävä kuva. Tärkeä kannanotto vakavaan asiaan.

Ymmärtääkseni niin Puola kuin Eurooppa oli kuitenkin tuohon aikaan elänyt varsin sivistys- ja oikeusvaltioille kuuliaiseen tapaan. Nyt yleisen tyhmistämisen ja mädännäisyyden aikakaudella ei lainkaan ole ihme, että tuollaisia asioita tulee aika ajoin mieleen.

Aika, jota elämme, on vaarallista, koska askel nykyisestä totalitarismista, joka on jo heittänyt sivistys-, laillisuus- ja oikeusvaltioperiaatteet saattohoito-osastolle, voi pudota helposti vastaavaan. Pyrkimyksiähän on jo siihen suuntaan ollut.

Toivoa sopii, että tällä kertaa ei toisteta sadan vuoden tapahtumia. Likapyykkiä, josta edellisen postauksen kommenteissa mainitsit, on sen verran pesemättä alkaen 1990-luvun lamasta, että kiusaus voi olla liian matalan askelman päässä.

On jokseenkin käsittämätöntä, että 2020-luvulla ylimmät laillisuusvalvojat eivät toimi. Onko tämä luettavissa, että ylimmät laillisuusvalvojat ovat sulkeneet jo silmänsä tulevilta?

Onko nykyinen Puolustusvoimat valmis toteuttamaan kaikki käskyt? Jos ei, niin käytetäänkö likaiseen työhön oikeusvaltiomme lain ja järjestyksen täysin ulkopuolella toimivia organisaatioita. Muistan nimittäin, että jo vuosia sitten Ilja Janitskinin MV-lehdessä julkaistiin lukijan kirjoitussarja, jossa esitettiin, että murha on palaamassa poliittisen vallankäytön välineeksi Suomessa. Tuo kirjoitus sai melko huomattavasti liikehdintää eräissä piireissä...

Kuinka sivistyneesti nykyiset syvät ja vakavat ongelmat lopulta kyetään ratkaisemaan? Sen aika näyttää.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Juha. Hyvästä kommentistasi tuli mieleen tämä propagandamyllytys Suomi vs. Unkari. Molemmat toimivat kovasti koronavirusta vastaan. Mutta suomalaisen valtamedian mielestä Unkari on diktatuuria. Jaa miksikö? No siksi että täysin demokraattisesti valittu Unkarin hallinto on kansallismielinen eikä halua osallistua eurooppalaiseen väestönmuutosprojektiin. Mutta valtamediammekin on täynnä utopisteja. Jotka ovat mielestään niin kiduttavan oikeassa.

Juha Kivela kirjoitti...

Kiitos vastauksestasi, Ykä. Noinhan se on, että kansallismielisyyttä ei Euroopan unionissa suvaita ja eurooppalaista väestönmuutosprojektia ei saisi kyseenalaistaa. Solidaarisuus -sanasta on tullut viime päivinä mielenkiintoisesti käytetty. Mielestäni siihenkin liittyy, että tietyt piirit ovat määritelleet, mikä on ja mikä ei ole solidaarisuutta. Mutta niinhän olemme useiden sanojen ja niiden merkityksistä viime aikoina oppineet...

klova kirjoitti...

Itse tappotyöhön tarvitaan vähän porukkaa,Treblinkassa tappotehdas pyöri 20-30 saksalaisen ja muutaman sadan ukrainalaisen voimin ja Katynissa Blohin ja pari muuta urakoivat teloitukset etusormi rakoilla.Tappotehtäviin löytyy aina enemmän halukkaita kuin paikkoja.

Mutta jonkun täytyy tilata piikkilanka ja jonkun miettiä juna-aikataulut.Joku huolehtii näytösoikeudenkäyntien pöytäkirjat ja toinen tutkii onko tässä noudatettu lakeja,kansanmurhatkin täytyy tehdä perustuslakien puitteissa,muutenhan seuraisi kaaos,eihän tässä huvikseen tapeta.Teloittajakin kokee tekevänsä tärkeää työtä kun on lait ja pykälät turvaamassa oikeuden toteutumista.

Kaikki on loppujen lopuksi hyvin pienestä kiinni,tarvitaan vain että enemmistö kokee yhteiskunnan kykenemättömäksi,määrätietoinen 10% ja yleinen edes hetkellinen kaaos.Suuri enemmistö kyyristyy ja luo katseensa tiukasti kohti kengänkärkiä,ettei minua vaan huomata,ettei minua vaan viedä ja eihän asia oikeastaan koske minua,vielä.

Anonyymi kirjoitti...

Aleksandr Solzhenitsyn vuonna 1983:

Yli puoli vuosisataa sitten ollessani vielä lapsi, muistan kuulleeni useiden vanhusten tarjoavan seuraavaa selitystä Venäjää kohdanneisiin suuriin katastrofeihin: Ihmiset ovat unohtaneet Jumalan; siinä syy, miksi kaikki tämä on tapahtunut.

Sen jälkeen olen käyttänyt lähes 50 vuotta työskennellen vallankumouksemme historian parissa. Siinä yhteydessä olen lukenut satoja kirjoja, kerännyt satoja henkilökohtaisia todistuksia ja panostanut jo kahdeksan omaa teostani ponnistukseen raivata pois tuon mullistuksen jättämät rauniot.

Mutta jos minua pyydettäisiin muotoilemaan mahdollisimman lyhyesti pääsyy siihen tuhoisaan vallankumoukseen, joka nieli noin 60 miljoonaa ihmistä, en voisi ilmaista sitä tarkemmin, kuin toistamalla: Ihmiset ovat unohtaneet Jumalan; siinä syy, miksi kaikki tämä on tapahtunut.

Seppo Oikkonen kirjoitti...

Tuossa ollaan ihmisyyden peruskysymysten äärellä. Koska käyttäytymisellä ei ole yksiselitteisesti osoitettavaa rakenteellista perustaa, luonnontieteellisen koulutuksen saaneet ihmiset eivät osaa suhtautua kulttuurievoluutioon kovana kognitiivisena tosiasiana, jollainen se kuitenkin on.

Elämän ja lajien evolutiivinen kehitys tunnustetaan tosiasiana, mutta kulttuurievoluutiolle ikään kuin sanotaan "Ei, ei, ei!". Kuitenkin oman lajimme pohjimmiltaan sosiaalinen olemus ja kehityksen suuret linjat -- niin yhteisöt kuin yksilötkin kasvavat symbioottisesta sosiaalisesta sitovuudesta ja vahvasta keskinäisestä riippuvuudesta yksilöllisen eriytymisen kautta autonomiseen "aikuisuuteen" -- ovat kiistämättömiä.

Tuollainen suuri kehityskuva tarvitaan jotta totalitarismin kaltaiset yhteisölliset taantumailmiöt tulisivat ymmerretyiksi. Tätä nykyä tuota kokonaiskuvaa ei osata hahmottaa. Kuvittelemme esimerkiksi, että hypnoosi-ilmiö, jossa yksilöllinen "tahto" voidaan erityistä regressoivaa menetelmää käyttäen palauttaa alkulaumassa vallinneen kollektiivisen "vallan" muotoon -- ja saadaan yllättäen "tahto" siirtymään henkilöltä toiselle -- olisi jonkinlainen ihmismielen ylimääräinen kuriositeetti, mutta mitään sellaistahan se ei ole.

Itse asiassa "hypnoosi" on jotain aivoillemme niin ominaista, ettei hypnoottisen tilan erottaminen aivokuvantamisella oikein onnistu. Itse asiassa elämme läpi koko arkielämämme jonkinlaisen hypnoottisen tilan vallassa, ja yksilöllinen eriytymisemme ja autonomiamme saattaa yhteisövoimien vaikutuksesta periaattessa koska tahansa taantua takaisin joukkovoimien valtaan. Ja sellaisten vallassa voi sitten tapahtua kaikenlaista, myös jotain hirveää, jolle on turhaa yrittää etsiä selitystä siitä mikä kirkkaassa yksilöllisessä tietoisuudessa vallitsee.

Jokaisen yksilöminuuden pohjalla on yhteisö. Se on se perimmäinen totuus, josta emme voi irtisanoutua. Se määrää myös "hyvän ja pahan" ilmentymät. -- Ja toinen totuus, joka joukkomittaisista taantumailmiöistä tulisi tajuta on se, että "totalitarismin" tilaan voidaan taantua ihan millä vuosituhannella tai vuosisadalla ja ihan minkä nimisten "opillisten" käsitysten ajatuskulisseissa tahansa. Meitä ei pelasta mikään oppi tai ideologia -- kyse on kulttuurievolutiivisista emergensseistä, jotka voivat pyyhkiytyä pois olivatpa ajan "tiedolliset" sisällöt miten "tosia" tahansa.

Nythän me olemme taantumassa totalitarismiin nimenomaan "ihmisarvo- ja -oikeusideologioiden" aatekulisseissa. Se on näennäisesti paradoksaalista -- mutta kaikki yhteisötaantuman tunnusmerkit, yhteiskunnallinen kahtiajako, tiedollisten ja ideologisten "ismien" yhteen sulaminen, maagisten -- "hypnoottisten" -- leimasanojen sementoituminen, ilmianto- ja irtisanoutumiskulttuuri, sensuuri ja näytösoikeudenkäynnit -- kaikki se on jo keskuudessamme.

Kalevi Nissila kirjoitti...

Ykä osaa ottaa puheeksi asioita, jotka koskettavat myös meikäläistä, kiitos siitä! Siksi en malta olla omalta osalta kommentoimatta näitä postauksia. Voin kertoa näistä ns. etnisistä puhdistuksista. Länsi-Uudenmaan suomenruotsalaisesta pataljoonasta muodostettiin retkikuntia, jotka tekivät teloituskiertueita myös eri puolille Uuttamaata. Nurmijärvellä isoäitini veli joutui näiden 'puhdistusten' kohteeksi. Ohessa linkki:

https://suom.webs.com/

Hän oli paikallisen työväenyhdistyksen kirjanpitäjä, eikä mitenkään aktiivinen. 28 vuotiaana häneltä jäi kaksi vuotias tyttö, joka ei koskaan nähnyt isäänsä. Hän oli äitini serkku. Äitini kertoi tilanneteen ryöstäytyneen niin mahdottomaksi, että samaan aikaan Kuolan niemimaalla olleet englantilaiset sotilaat uhkasivat tulla lopettamaan tämän, ellei tappaminen lopu.

Kuten klova kertoi - itse tappotyöhön tarvitaan vain vähän porukkaa. Täysin järjetöntä toimintaa!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Juha Kivelälle, klovalle, Anolle, Seppo Oikkoselle ja Kalevi Nissilälle & kiitos kommenteistanne.

Juha: Missähän vaiheessa muuten EU:ssa ryhdytään käyttämään väärinajattelijoista termiä ”separatisti”? Ja sanojen sekä termien määrittelyoikeus on valtaa. Sitä valtaa käyttää nimenomaan valtamedia.

klova: Totta puhut. Hiljainen hyväksyvä enemmistö riittää. Suomi on sinänsä kansana niin itäsaksalainen että mitään hetkittäistä kaaostakaan ei tarvita. Tällä hetkellä virkakoneiston kaikki toiminta hyväksytään tai sitä ei ainakaan vastusteta.

Ano: Ymmärrän pointtisi vaikka en itse ole uskonnollinen. Sinänsä uskonnon ja jumalan nimeen tehdään hirmutöitä edelleenkin. Erityisesti islamissa jossa ihmiset eivät ole todellakaan hylänneet omaa jumalaansa vaan teurastavat sen nimiin.

Seppo: Kiitos hyvästä kommentista. Sanoisin, että me molemmat pyrimme tahoillamme välttämään sitä totalitarismiin taantumista (ja näemme että se tapahtuu ”hyvän” nimissä) mutta tällä hetkellä taidamme ikävä kyllä olla tappiolla.

Kalevi: Oma sukuni oli myös punaisten puolella ja kärsi pahasti. Tuo kapinan aikana tapahtunut murhaaminen ei ehkä ollut niinkään laskelmoitua järjestelmäterroria kuin sitä käsistä lähtenyttä vihaa ja kostoa. Ei se tietysti sitä en oikeutetummaksi tee.

J. Jörgensen kirjoitti...

Armeijassahan meille taottiin päähän, että kun esimies antaa käskyn, sitä on noudatettava, tinkimättä ja viivyttelemättä. Että esimies kantaa vastuun käskystään, sen noudattamisen seurauksista. Eihän se niin mene. Vastuuta on pyritty sysäämään koko ajan varsinkin kakkosrähinän jälkeen käskyjen noudattajille. Ykän postaamassa kuvassakin roistoksi tunnistetaan teloituksen suorittava sotilas. Itse toimisin luultavasti niin, että noudattaisin saamaani käskyä, mutta sen jälkeen menisin esimieheni puheille, ja vaatisin perusteluja annetulle käskylle. Jos tyydyttäviä sellaisia ei löytyisi, tuollaisen käskyn antanut esimies olisi saman tien entinen. Silmä silmästä, jne.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, J. Jörgensen. Minä muistelen inttiajoilta että käskyn saattoi vaatia kirjallisena jos se vaikutti laittomalta tai muuten mahdottomalta. Kukaan sitä mahdollisuutta ei kyllä käyttänyt. Ja luulenpa että hyvin harva virkakoneiston jäsen uskaltaa vastustaa heille annettuja käskyjä.

Perttu Ahonen kirjoitti...

Teemalta hieno elokuva, joka kannattaa katsoa ajatuksella ja miettiä yhtäläisyyksiä 2020 Suomeen.

Jälkikuvia Areenassa 30 päivää
Ohjaajamestari Andzrej Wajdan viimeinen elokuva on draama modernistitaiteilija Wladyslaw Strzeminskista joka kommunistien otettua Puolassa vallan, kieltäytyi hyväksymästä sosialistisen realismin ainoana sallittuna suuntauksena. Puolustaessaan taiteellista vapauttaan, hän sai kokea systeemin koko murskaavan voiman. N: Boguslaw Linda, Bronislawa Zamachowska. (Powidoki, Puola 2016).

2020 Suomessa moni saa kokea systeemin murskaavan voiman, jos ei suostu taipumaan vallassa olevan poliittisen ideologian mielivaltaan ja unelmaan.

QroquiusKad kirjoitti...

Hirmutöitä käytännössä toteuttaneen klassinen puolustus "Minä tottelin vain käskyä" ei ole enää II maailmansodan jälkeen ollut validi sellaisenaan, ellei käskyn noudattamatta jättämisestä olisi seurannut välitön uhka alaisen omalle hengelle.

Ja kun käskyn antajana on joku Sven-Olof Lindgren pistooli kädessään, luulenpa ettei kukaan ala tivata perusteita miksi hän käskee ihmisiä teloitettaviksi.
Kun väkivalta nostaa ruman päänsä suoraan oman naaman eteen, unohtuvat kaikki monimutkaiset suunnitelmat mitä minä tekisin, joka kävisi niin ja jos kävisi näin.
Siihen tilanteseen jouduttuaan vain tottelee, ettei joutuisi itse hirmutyön uhrien jatkoksi.

Jos se hirmutöiden käskyn antaja jää kiinni, hän todennäköisesti turvautuu Heinrich Himmlerin puolustukseen:
kun Reichsführer-SS und Chef der Deutschen Polizei oli jäänyt kiinni ja saanut eteensä nipun keskitysleirivalokuvia, hän kohautti olkapäitään vastaten ettei voi olla vastuussa kaikista alaistensa omavaltaisuuksista.
Eipä se riittänyt Heinrichillekään puolustukseksi.

Edelleen Irakin sodan tai sen loppuselvitysten aikaan kansainvälistä huomioita herätti
USAlaisen Apache-rynnäkkökopterin ohjaamovideo miehistön toiminnasta:
vispilän päällikkönä toiminut lentäjä hoki ampujalleen "Keep shooting keep shooting keep shooting...", ja tämähän ampui.

Homman psykologia oli siinä, että lentäjä itse ei tappanut ketään, ja ampuja totteli vain suoraa käskyä.
Näin kumpikaan ei joutunut ottamaan suoraa vastuuta ihmisten tappamisesta.

And so it goes, sanoi Vonnegut.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Perttu Ahoselle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Perttu: Kiitos vinkistä.

Qroqius Kad: Suurinpiirtein näin. Loppujen lopuksi kysehän on aina vain siitä että kuka voittaa kulloisenkin rähinän. Voittajan miekka sanelee oikeuden.

Juha Kivela kirjoitti...

Jaa-a... yliopistolla kuulin termin "harhaanjohtaja" käytettävän vastapuolesta hiljan ennen koronan suljettua yliopistonkin ovet ja opetuksen siirryttyä internettiin. Nykyisellä kehityssuunnalla ja -nopeudella voi olla matala kynnys siirtyä "separatisteihin". Toivoa sopii, että niin ei kuitenkaan käy.

Valtamedialla on Suomessa kyllä omituinen asema. Voi peräti olla, että aivan uniikki, jota ei yhdestäkään toisesta yhteiskunnasta Tellukseltamme löydy.

Todella hyviä kommentteja kaikilta kommentoijilta. Anonyymi klo 17.50 kiteytti asian lyhyesti ja ytimekkäästi. Siihen ei lisättävää, vaikka asian tiimoilta tahdon todeta, että kansankirkkomme on viime vuosina ja vuosikymmeninä pyrkinyt itse johtonsa taholta tekemään kaikkensa, että Aleksandr Solzhenitsyn sanonta pitäisi paikkansa. Totuuden nimissä on kuitenkin huomautettava, että onneksi kansankirkostamme löytyy vielä muitakin kuin niitä "leipäpappeja". Nämä ovatkin kansankirkkomme valo ja sielu, majakka, joka loistaa kauas ulapalle... muistutus purjehtijalle siitä, että henki on olemassa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Juha. Suomalaisen valtamedian asema ei ole mitenkään uniikki. Länsieurooppalainen valtamedia on kaikkiaan mädäntynyt. Ja mitä tulee evlut-kirkkoomme niin vaikka en ole uskonnollinen niin miellän se kirkon sijasta maallistuneeksi monikuristamislaitokseksi. Tervejärkiset papit taitaa olla eläkkeellä. Niin kuin mainio tännekin kommentoiva Terho Hämeenkorpi.

Anonyymi kirjoitti...

Yrjö tekee loistavaa työtä. Harvinainen valokuva, "stalinismista toiminnassa" sellaisia ei juuri ole. Tämä ehkä otettu ja säilynyt siksi ettei se voi kuvata Katynin tehokkaimpien päivien toimintaa. Siellä jonkinlainen parakki ja pääteloittaja Blohin toki suojautunut roiskeilta. Yö ja usva olivat sitä ihmisen huonointa aikaa, Puolassakin osa "kansakunnan salaista muistia". -jussi n

Kalevi Nissila kirjoitti...

Olen joskus miettinyt, miten aivot muodostavat kuvan maailmasta? Silmänpohjaan tulee vain sähkömagneettista säteilyä. Jotta siitä sadaan signaali aivojen hermojärjestelmälle, on silmien pidettävä pientä pyörivää liikettä. Väsyneenä tämä liike pysähtyy ja aivoihin ei mene mitään tietoa! (tässä yksi syy väsyneenä ajamisen kieltoon). Aivojen täytyy oppia, mitä mikin pulssi tarkoittaa. Sama kuulolla yms... ja tämän kaiken 'kohinan' keskeltä pitäisi löytää jotain järkevää. Tähän taas tarvitaan vertailutietoa, eli pääkopan sisään on rakennettu mielikuva maailmasta. Jos tämä kuva on väärä, niin maailmankuvakin on väärä. Tämä selitettynä minun vanhoilla tiedoilla 60-luvulta. Ajattelin vaan...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys jussi n:lle ja Kalevi Nissilälle & kiitos kommenteistanne.

jussi n: Kiitokset. Ja nuo neuvostojärjestelmän murhatyöt esmes Katynissa mielellään jätetään kertomatta. Koska se neuvostojärjestelmä sattui voittamaan sen sodan.

Kalevi: Ainakin valtamediamme pyrkii saattamaan ihmisten silmiin väärää informaatiota.

Kalevi Nissila kirjoitti...

Muistan joskus kerrotun kuulusteltavan keskitysleirin vanginvartijan vastanneen kysymykseen:'Miten te saatoitte kohdella näitä ihmisiä niin julmasti?'. Ne olivat minulle vain karjaa, jota viedään teuraalle. Anorektikkokin näkee itsensä lihavana jne...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Kalevi. Joo, tuollaisessa ”työssä” ihmiset eivät ole ihmisiä vaan yksikköjä.

Anonyymi kirjoitti...

Ei tuo vlättämättä ole Katynista, ainakin joukkohaudoista löytyneet olivat täysin puettuja. Noin muuten kuva voi olla aito tai olla olematta. Fakta kuitenkin on, että puolalaiset tuntevat niin syvää inhoa venäläisiä kohtaan, että sitä ei suomalainen voi ymmärtää.

Muuten ihmetyttää tuollainen ryssiminen, koska eikö olisi helpompaa kävelyttää ammuttavat haudan ääreen tai jopa itse hautaan ja pamauttaa sen jälkeen? Nythän uhrit joudutaan raahaamaan ainakin jonkun matkaa kuopalle (ei se sana ryssiminen ole turha keksintö).

Joppos123 kirjoitti...

Meikä on kolannut joka perkeleen päivä rajan yli koska pitää funtsia tuota naapuriakin.
Ei me voida heittää pyyhettä kehiin jonkin CODVID-19 vuoksi. Hommat jatkuu.
Se,että joku jenkkien laivaston komentaja sai kenkää oli ihan oikein.
Jos me johtajat aletaan huutamaan tappiota niin jokainen voi miettiä mitä se siellä suoritusportaassa tarkoittaa.
Sama koskee härmää.
Hommat jatkuu.

Kalevi Nissila kirjoitti...

En ole mikään asiantuntija psykologian alalla, vaikka olen joutunut myös sitä opiskelemaan. Asiantuntemus rajoittuu lähinnä Pinnanmaan Energian ylläpitämää väsynytvesireaktorin kaltaisiin asioihin. Silti kiinnostaa mitä pään sisällä kulkee tehtäessä kuvan kaltaisia asioita. Niihin on tullutkin jo vastauksia. Motivaationa voi olla käsistä lähtenyt viha ja kosto, josta meidän suvut sai silloin kärsiä, tai laskelmoitua järjestelmäterroria kuten Etelä-Pohjanmaalla Suuren Pohjan sodan aikana, josta Professorin ajatuksia plogi niin ansiokkaasti kertoo.

https://professorinajatuksia.blogspot.com/2020/03/kun-suomalaisia-kuoli-kuin-karpasia.html

Muunmuassa Lapualla muistetaan vieläkin, kun kasakat ottivat pienen lapsen jaloista kiinni ja iskivät pään tallin kulmaan vnhempien nähden.

Hemuli kirjoitti...

Aiheesta on muutamia vekkuleita tutkimuksiakin. Kuuluisin lienee (olikos ruotsalainen) missä kymmenen opiskelijan pitää vuorollaan antaa "lääkärin määräyksesta" kovenevia sähköiskuja seinän takana olevalle ihmiselle. Viimeisen iskun kerrotaan olevan kuolettava. Olikohan niin että neljä kymmenestä tuon iskun antoi. Tämä tapahtui normaali oloissa ilman hengen uhkaa.

Toinen koetyyppi on missä lauma ihmisiä suljetaan "vankilaan" osa porukasta nimetään vartijoiksi ja heille annetaan absoluuttinen valta. Nämä kokeet on jouduttu keskeyttämään, koska vartijoilla on karannut mopo käsistä. Tämäkin koe normaaliaikoina ja täysjärkisillä ihmisillä.

Kolmas oli bbc juttu missä joku ituhippi pasifisti haastettiin mukaan. Kaveri väitti ettei hän missään olosuhteissa käyttäydy väkivaltaisesti, että moinen asia on täysin mahdotonta hänelle. Kaverille annettiin kotiin kaksosvauva nuket koliikki asetuksella eli nuket käytännössä itki vuorotellen koko ajan. En nyt muista tarkkaan mutta olikohan niin että viikon valvomisen jälkeen kaveri yritti lyödä vittuilevaa tutkimuksen tekijää....

“There are only nine meals between mankind and anarchy.”
Puolestaan kannattaa muistaa näin korona aikoina. Hallituksen tehtävä olisi suojata yhteiskuntaa, ei yksilöä. Toki näiden suojaaminen menee osittain päällekkäin mutta tässä korona kriisissä tulee päivä kun talous on taas pakko avata ihmishenkien menettämisen uhallakin, jotta yhteiskunta ei romahda. Tätä voi verrata sotaan. Sotilaita kuolee, jotta kansakunta säilyy. Tällä kertaa vain uhreina ei ole nuoret miehet vaan vanhat ja sairaat.

Väkisin tulee mieleen, että Ruotsi tekee tällä hetkellä oikein ja koko loppu länsimaailma väärin mutta aika näyttää.....

Joppos123 kirjoitti...

Niin no, vasta 33 vuotta ottanut käskyjä vastaan ja jaellut niitä ja yhtään laitonta ei ole mennyt kumpaankaan suuntaan.
Laitonta käskyä ei tarvitse totella enkä muuten tottelisi.
Noissa diktatuureissa on ollut vähän sellainen meininki, että on löytynyt riittävästi mulkkuja jotka olivat riemumielin valmiita tappamaan myös ne jotka eivät paskoja käskyjä noudattaneet.
En nyt ihan heti usko, että meidän firmasta löytyisi sellainen klikki joka esmes nykyisen tampoonihallituksen käskystä lähtisi lahtaamaan omiaan tai ilman syytä yhtään ketään.
Tämä ydinporukka eli vaikkapa upseeristo ihan luutnantista kenraaliin on aika pieni ja vuosien varrelta kaikki ovat vähintäänkin naamatuttuja.
Osa on samoissa ulkomaan kärhämöissä marinoituneita realisteja ja nyt yhä enemmän samaan sakkiin kuuluvat meidän nuoret aliupseerit. Ovat muuten todella hyvää porukkaa.
Ei Ykä vihervasemmistolainen elämänkatsomus väärinajattelijoiden tappohaaveineen ole meille päässyt pesiytymään, ei se ole meidän "the juttu".
Koronasta huolimatta tietyt jutut pidetään yllä ja kun nyt jengiä on kipeenä niin joudutaan pienemmällä porukalla painamaan vähän kovemmin mutta siitä meille maksetaan.
Huoli pois kaikki. Ainakin meidän konsernissa ollaan aina isänmaan asialla, riippumatta jostain hallituksesta.

Joppos123 kirjoitti...

Täytyy vielä nän poikkeusoloissa mainita, että olen siinä mielessä hyvässä asemassa, että kaikki alaiseni ovat vanhoja "pomppia". Kun antaa järjellisen tehtävän niin se hoituu mutta jos alkaisin ladella tappokäskyjä niin ne äijät kiikuttaisivat meikän hoitoon.
Tavallaan tämä tilanne erottelee meilläkin jyvät akanoista.
On laukalle lähtijöitä ja on niitä joihin voi luottaa.
Vastassa on vittumainen vihollinen jota ei voi ampua rynkyllä tai tykillä, se olisi helppoa.
Nämä laukalle lähtijät ovat juosseet itsensä talvisodan tyyliin itsensä kohta saikulle.
Sitten on myös semmosia paskoja jotka ovat meillä täysin suojatyöpaikassa ja nyt varsinkin kyvykkäät joutuvat joutuvat hoitamaan näidenkin hommat.

Anonyymi kirjoitti...

" Ja minä mietin keskenäni että mikä saa ihmisen tekemään noin."

Olisikohan tuo lajityypillinen ominaisuus, joka nousee esille eri asteisina tekoina osalla ihmisiä. Pidän mahdollisena, että lähes kaikissa organisaatioissa on "sokeasti" kaikkia käskyjä joustamattomasti noudattavia. Luulisin, että nimenomaan hallintoon heitä kertyy. Eivät sentään ammu niskaan, mutta ovat hyvin tarkkoja noudattamaan kaikkia ohjeita ja ohjeiksi luulemiaan.

acc

Matti kirjoitti...

Sulla on kirjoituksessa pointti.

Svedujen ihmiskoe tässä mielessä on ensimmäinen assosiaatio. Jos muutama tuhat kuolee hyvän (joskin epäeettisen) ihmiskokeen vuoksi, se hinta maksettakoon. Voidaan todistaa, miten yli-ihmisiä olemme verrattuina muihin EU- ja muihinkin maihin.

Svedut tekivät ihmiskokeen myös maahanmuuttopolitiikkansa avulla. Se arviodaan erikseen.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle, Joppos123:lle, Kalevi Nissilälle, Hemulille, acc:lle ja Matille & kiitos kommenteistanne.

Ano: Jaa-a, kaipa se jokkomurhaaminenkin on laji joka vaatii harjoitusta ja kokemusta. Saksmannithan kehittivät sen ikävään huippuunsa.

Joppos123: Kaikkinensa voi sanoa että Suomen armeija on kansanarmeija joka puolustaa omiaan vihollista vastaan. En minäkään pelkää PV:n punavihertymistä. Sen sijaan kehitys poliisin puolella on huolestuttavampi. Kaikkea lyckaa ja pärjäämistä sinne PV:n riveihin.

Kalevi: Joo, tuo aika varsinkin siellä Pohjanmaalla on ollut hirveää. Mikä sen lie saanut aikaiseksi? Sillä sitten Suomen Sodan jälkeinen miehitys oli huomattavan inhimillistä. Isovihan aikainen terrori muistuttaa myös viime sodan aikaista ”partisaanien” suomalaisiin kyliin tekemiä joukkomurhia.

Hemuli: Nuo pari ensimmäistä tutkimusta tiedän minäkin. En osaa sanoa mikä koronan suhteen olisi oikein mutta jos nää sulkutoimet vielä venyy niin silloin lääke alkaa olla vaarallisempi kuin sairaus.

acc: Kyllä, ja hallinnossa on hyvin paljon niitä ajatuksettomia ja mielipiteettömiä ihmisiä joille ohjeistus muuttuu välittömästi omaksi ajatteluksi.

Matti: Niin kuin olen todennut, en osaa sanoa mikä koronan suhteen olisi viisainta. Sen sijaan Svedujen maahanmuuttokokeilu on järjetöntä kansakunnan tuhon hakemista.

Seppo Oikkonen kirjoitti...

Nimimerkki Hemulin viittaaman tottelevaisuuskokeen alkuperäinen tekijä oli Stanley Milgram ja kokeet tehtiin 60-luvulla Yalen yliopistossa. Kokeessa saatiin aika hurjia tuloksia auktoriteetin vaikutuksesta, ja koetta on sittemmin toisteltu hieman erilaisina versioina eri puolilla maailmaa. Karkeasti voidaan kai sanoa että yli kaksi kolmasosaa ihan "normaaleista" tervejärkisistä ihmisistä on valmis antamaan koehenkilölle "hengenvaaralliseksi" merkitys sähköiskun kun valkotakkinen aiktoriteetti sitä vaatii. Siitä huolimatta että seinän takana oleva koehenkilö on ensin huutanut tuskasta, rukoillut kokeen lopettamista ja lopulta hänen äänensä on lakannut kuulumasta.

Nimeäni klikkaamalla pääsee blogikirjoitukseeni, jonka lisäyksissä on selostettu koetta.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Seppo ja kiitos lisäyksestä. Liika auktoriteettiusko on pelottavaa ja Suomessahan se korostuu sillä Suomi on kansana yksi maailman itäsaksalaisimmista maista.

QroquiusKad kirjoitti...

Pohjanmaan kohtelu Isonvihan aikana oli poltetun maan taktiikkaa:
Venäjä suunnitteli ja jossain määrin toteuttikin maihinnousuja ja hävityksiä Ruotsin rannikolla, ja varmisti sivustansa luomalla Pohjanmaasta lähes elinkelvottoman vyöhykkeen.

Philip Zimbardon vankilakokeesta on kuultu mielenkiintoisesti kaksi, keskenään ristiriitaista väitettä:
ensimmäisen mukaan koe olisi uusittu kysymällä vain halukkaita kokeeseen; alkuperäiseen kokeeseen oli kysytty vartijoiden ja vankien esittäjiä vankilakokeeseen.

Uusintakokeessa sadismia ei esiintynytkään vartijoiden keskuudessa.
Se pani pohtimaan, olivatko nämä ykköskokeen "hyvistä perheistä" tulevat osallistujat sittenkin kieroon kasvatettuja sadisteja, jotka olivat ilmoittautuneet kokeeseen päästäkseen tyydyttämään luonnevikojaan?

Toisen version mukaan koetta ei olisikaan koskaan tehty sellaisenaan, vaan se olisi ollut huijaus:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Stanfordin_vankilakoe

Jos näin on, kuuluuko tuo kokeen uusiminen toisenlaisista lähtökohdista sekin huijaukseen?
Kumpi on totta, valhetta kumpi?
Kumpi on todeksi toivotumpi?

Anonyymi kirjoitti...

https://vastavalkea.fi/2017/11/01/ole-rohkea/

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Qroquius Kadille ja Anolle & kiitos lisäyksistä.

vieras kirjoitti...

Olen välillä ihmetellyt niskalaukauksen ideaa. Miksi teloitettujen kädet on sidottu? Mikseivät teloittajat ammu otsaan? Eivätkö teloittajat uskalla katsoa teloitettujen kasvoja? Jos minut ammuttaisiin, haluaisin nähdä ampujan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, vieras. Minä kun en ole koskaan ketään tappanut ja toivottavasti en siihen touhuun koskaan joudukaan niin vaikea sanoa mitään varmaa. Vaan luulisin että se ampuminen takaapäin on teloittajalle helpompaa. Ei tarvitse katsoa silmiin. Ihmisen murhaaminen kun ei ole ihan samaa puuhaa kuin halkomotin tekeminen. Sama juttu siinä kun teloitettavalle laitetaan huppu päähän. Ja kädet ovat varmasti sidottu siksi ettei teloitettava pysty tekemään vastarintaa.

klova kirjoitti...

Blohin tuo niskalaukausten mestari hioi tekniikkaansa muutamilla kymmenillä tuhansilla toistoilla ja koska on parasta kysyä ammattilaiselta,niin kysytään häneltä.

Blohin,NKVDn pääteloittaja,suosi seuraavanlaista tekniikkaa:kaksi vartijaa taluttaa tuomittua,tämä ei 37-38 tai katynissa tiedä menevänsä teloitettavaksi,teloitettava ja saattajat astuvat teloitushuoneeseen,sattaajat pitävät uhria käsistä kiinni jolloin teloittaja astuu uhrin taakse painaa pistoolin piipun niskakuoppaan suunnaten uhrin otsaan ja tönäisee uhria eteenpäin samalla laukaisten.
Miksi tönäisy kysyy epätietoinen?

Koska näin vältetään veren ja aivomassan lentäminen teloittajan ja saattajien kasvoille/univormulle.Siisteys ennenkaikkea.Blohin muuten käytti nahkaista esiliinaa ja pitkävartisia kintaita.

Eli teloitus onnistuu parhaiten kun uhri ei tiedä,99,99% heistä kun oli syyttömiä ja siten saattaisivat alkaa painimaan ja toisaalta teloittajan hygienian takia oli parasta tuupata uhria eteenpäin ja samalla laukaista.

Tässäkin lajissa harjoittelu teki mestareita.

Mistä muuten tiedän tämän?
No onneksi Blohin laati aiheesta muistion joka tietysti arkistoitiin NKVDn arkistoon ohjeeksi tuleville sukupolville.Sieltä sen löysi joku virkailija ja myi tämän tiedon jollekin historioitsijalle joka pisti sen kirjaansa,muistaakseni Sepag Montefioren Stalin elämänkerrassa on tämä mainittu,vai oliko se Kotkin.Varmasti useissa venänjänkielisisä teoksissa,kieli jota en ikävä kyllä osaa.

Vielä lopuksi sellainen pikku vinkki,baaritiskillä seuraa vongatessa tällaisilla pikku knopeilla on hyvä ja helppo aloittaa keskustelu kauniimman sukupuolen kanssa,neiti ei varmaankaan tiedä miksi Vasili Blohin ampui uhrejaan juuri niskaan......

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, klova ja kiitos varsin hyytävästä lisäyksestäsi. Tuo Vasili Blohinhan oli neuvostojärjestelmän ”ansioitunein” murhaaja tosin sekä leirijärjestelmä että holodomor tietysti tappoi porukkaa vielä huomattavasti enemmän. Tavallaan Blohinin käsittely oli nälkään nääntymiseen rinnalla eräällä tavalla jopa armollinen.

Mutta mutta… tuosta viimeisestä kappaleestasi. Minullahan on ne vonkhausajat jo kaukana takanapäin kun olen avioliiton onnellisessa satamassa jo hyvin kauan ollut. Mutta veikkaanpa silti että jos iskurepliikkinä käyttää Blohinin teloitusmetodeja niin flaksi tuskin käy. Ja jos käy, niin ehkä kannattaa siirtyä toiseen kapakkiin ja unohtaa kyseinen leidi.