keskiviikko 1. huhtikuuta 2020

VÄSYNYTVESIREAKTORI


- Hyvää päivää, hyvät kuuntelijat ja katselijat. Täällä Antero Lärvänen Huitsinnevadan paikallisradion ja HUI-tv:n yhteislähetyksessä. Jatkamme ”Esittelemme Pinnanmaan elinkeinoelämää”-sarjaa ja tällä kertaa vuorossa on kaksi Pinnanmaan Energian ylläpitämää väsynytvesireaktoria joka onkin melkoinen energiasampo näille Pinnanmaan mäkisille tasankomaille. Lähetyksessämme teknisenä asiantuntijana on väsynytvesivoimalan pääinsinööri Einari Hättenhää. Tervetuloa lähetykseen, Einari.

- Kiitos, Antero, ja tervehdys kaikille lähetyksen seuraajille. Mehän täällä Pinnanmaan Energiassa tarjoamme kuluttajille ylpeänä sekä sataprosenttisen varmaa että täysin ympäristöystävällistä energiaa. Ja toiminnan takeena ovat kaksi Löss & Löss-tyypin väsynytvesireaktoria.

- Niin, Einari. Me tiedämme että Hömpstadin väsynytvesivoimala jauhaa sähköä 24/7/365 mutta kuinka nämä kaksi väsynytvesireaktoria oikeastaan toimivat?

- Reaktoreitten energiaa tuottava pääraaka-ainehan on siis väsynytvesi eli H2hOhhoijaa  jota ei tämän hetken tietämyksen mukaan saa mistään muualta kuin Äkkölämäkölän kunnasta, Son Lönsönin mailla sijaitsevasta parista lähteestä läheltä Hääränlärpättämänjärveä. Väsynytvesi eroaa perinteisestä H2O:sta siten että se pystyy pakkautumaan yli puolella alkuperäisestä koostaan. Hieman niin kuin kaasu.

- Onko kyseessä siis sama Son Lönsön joka on tunnettu transfobisen slurrin viljelijä sekä genitaalihiekan pakkaaja ja jälleenmyyjä?

- Nimenomaan sama mies. Yksi Äkkölämäkölän kunnan talousvetureista.

- Kuinka väsynytvesireaktori sitten toimii?

- Ehkä on viisainta että esitän toiminnan kuvina. Eli tässä on tämä reaktorin perustilanne. Siinä on puolet tavallista vettä ja puolet väsynytvettä:1. Tavallinen vesi H2O
2. Väsynytvesi H2hOhhoijaa
3. Turbiinit

- Nythän on niin, että tässä tilassa ei varsinaisesti tapahdu mitään ihmeellistä eli väsynytvesi vain tiivistyy tavallisen veden painosta ja jää tiivistyneeksi. Eli näin:- Eli tämä ei riitä. Tarvitaan siis jotain muuta.

- Kyllä, ja se, mitä tarvitaan on katalyytti joka tässä tapauksessa on ekstopuliittinen valoläättä. Ekstopuliittinen valoläättä on valmistettu tämpsteriitin, tiittitiitin sekä kvanttimädätettyjen lanttujen sekoituksesta ja se muuttaa väsynytveden ominaisuuksia kun se tiivistyy:1. Tavallinen vesi H2O
2. Väsynytvesi H2hOhhoijaa
3. Turbiinit
4. Ekstopuliittinen valoläättä


- Kuinka ekstopuliittinen valoläättä tämän tekee?

- Sillä lailla että kun väsynytvesi on tiivistynyt ääripisteeseensä niin ekstopuliittisen valoläätän bläädkemialliset ominaisuudet muuttavat väsynytveden molekyylisidosten veto- ja umpisolmujen rakennetta ja muuttavat sen vihainenvesi-tilaan jolloin se laajenee nopeasti. Kas näin:- Samalla se pyörittää turbiineita. Ja kun se on päässyt äärimmäiseen vihainenvesi-tilaan se muuttuu jälleen väsynytvedeksi, tiivistyy pienemmäksi ja samalla tämä tietenkin taas pyörittää turbiineita. Ja tämä jatkuu ja jatkuu sillä ekstopuliittisen valoläätän ansiosta väsynytvesi muuttuu toistuvasti vihainenvedeksi ja taas toistepäin:
- Kuinka nopeasti tämä muutos tapahtuu?

- Yksi sykli kestää 0,88 sekuntia ja sen vuoksi sähköntuotto on huomattava. Väsynytvesivoimalan kaksi reaktoria tuottavat vuosittain 3,78 terawattituntia energiaa. Se itsessään tekee Pinnanmaasta energiaomavaraisen ja täytyy muistaa että Hotelli Yrjöperskeleen Persaukistenniemen mökkikylän sähkökeskus syöttää myös verkkoon vuodessa 1,2 terawattituntia Oy Helvetti Ab:n Voimalasta lainattua moraalisäteilyenergiaa. Näin ollen me pystymme oman käyttömme lisäksi syöttämään jatkuvasti energiaa myös valtakunnan verkkoon.

- Eli voidaan todeta että Pinnanmaan energiahuolto on vahvoissa, väsyneissä, vihaisissa ja ennen kaikkea osaavissa käsissä. Pääinsinööri Einari Hättenhää, kiitän teitä haastattelusta. Täällä Antero Lärvänen, siirto rutioon.Hyvää huhtikuun ensimmäistä kaikille lukijoille. Viime vuonnahan näissä merkeissä oltiin kaakanajahdissa.

19 kommenttia:

KKi kirjoitti...

Niin, minulla ei ole kompetenssia ottaa kantaa reaktorityypin omnaisuuksiin. Alani tulevaisuudeesta huolestueena, kiinnitin kuitenkin huomiota lanttujen mahdollisuuksiin.

Tuli mieleeni, että jos syöttäisimme hieman ylikypsiä lanttuja etniselle työvoimapulaa korjaavalle geelihenkilöstölle sasimmekohan aikaiseksi ekologisesti ja etnisesti kestävää biopolttoainetta?

Tällä hetkellähän vaikuttaa siltä, ettei moraalisäteily riitä raskaan tavaraliikenteen energialähteeksi. Siksi mietinkin väsynytvesireaktoreita. Voisiko niistä jäädä kvanttimädätettyä lanttua ylijäämäksi?

Strix Senex kirjoitti...

Aukenihan tämänkin jutun arvoitus (toivottavasti?) liitekarttaa katsomalla. Sieltä löytyi tämä paikkakunta Hömpstad. Ja Hömpstad on minun ikäpolvelleni tuttu teoksesta "Koko kaupungin Vinski". Hömpstadista löytyy muitakin innovatiivisia juttuja, kuten näkymättömyyspulveria, mutta ei nyt puututa siihen. Kun kyseistä teosta lukee, huomaa, että Hömpstad muistuttaa mitä suurimmassa määrin Kuopiota. Ja Kuopiohan on Savossa. Johtopäätösten teko tästä eteenpäin alkaakin olla jokseenkin selvää.

Anonyymi kirjoitti...

H2hOhhoijaa nauratti ihan ääneen näinä ankeina aikoina!

Kiitos Ykälle päivän piristyksestä ja korona-tsemppiä kaikille!

Anox

Anonyymi kirjoitti...

Niin tuota ottiatuota kai se väsynyt vesikin olisi mahdollista. Olihan kakkosrähinän aikaan Norjassa raskasvesitehdas, jota sakut käyttivät ja yrittivät sen avulla saada aikaan suuren pamauksen, oliko se Lontoossa? Jossain ns. länsimaissa kumminkin.
Huru-ukko

Tuumailija kirjoitti...

Olen lukenut kemiaa lukiossa ja yliopistossa huomattavasti enemmän kuin keskivertosuomalainen, joten uskaltaisin väittää että ymmärrykseni aiheesta on kohtalainen. Lukiessani juttuasi ilmeeni oli jotakuinkin tämä:

https://www.memesmonkey.com/images/memesmonkey/00/0003f269b7c5758a7140d9a3785912c0.jpeg

Kuulin että jossain päin Suomea tutkitaan myös ylipirteävesireaktoria. Nuorille pojanklopeille juotetaan ADHD-vitaminoitua sokeripitoista energiajuomaa ja kerätään poikien urea talteen, josta sitten voidaan tislata ylipirteävettä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys KKi:lle, Strix Senexille, Anoxille, Huru-ukolle ja Tuumailijalle & kiitos kommenteistanne.

KKi: Tekniikka väsynytvesimoottoreita varten on jo olemassa mutta väsynytvettä on varsin rajallisesti. Kvanttimädätettyjä lanttuja olisi sinänsä tarpeeksi. Muistutan kuitenkin että Huitsinnevadan Sumuntiivistämö myy mainiota putkiusvaansa rahtareille 50 %:n alennuksella koko koronavirusepidemian ajan.

Strix Senex: Olihan se niin että kun savolainen avaa suunsa niin vastuu siirtyy kuulijalle.

Anox: Kiitokset ja voimia eloon sinnekin. Koronan jälkeenkin.

Huru-ukko: Itse asiassa tuosta raskaasta vedestä sain aikanaan idean tähän. Norjan vastarintaliike & brittikommandot käsittääkseni tuhosivat sen tehtaan. Sinänsä tämä oli sellainen juttu että sen saattoi julkaista vain aprillipäivänä.

Tuumailija: Kun miettii kyseistä ylipirteävettä & sitä tuottavia jonneja niin ei voi välttyä kysymykseltä että kerätäänköhän se päästä saakka.

Kalevi Nissila kirjoitti...

Ja jos joku Hömpstad'n kunnanvaltuutettu ei kuitenkaan halua käyttää väsynytvesireaktorilla tuotettua sähköä, niin minä voisin myydä väsynytvesireaktorisuodattimia edullisesti kymmenkertaiseen hintaan.

Juha Kivela kirjoitti...

Ykä sitten meni ja ratkaisi erään ihmiskunnan kinkkisimmistä probleemoista: ikiliikkuja ja ehtymätön energianlähde on keksitty. Öljymaat voivat heittää pyyhkeet kehään. Syntyihän se uusi suomalainen nokia ja sampo sittenkin uudelleen, vaikka edellisessä blogissa Ykä piti edellistäkin vahinkona ;) Hupsista, toivotaan, ettei vihervasemmisto pääse tuota verottamalla kuitenkaan ylläpitämään loputtomia märkiä uniaan...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Kalevi Nissilälle ja Juha Kivelälle & kiitos kommenteistanne.

Kalevi: Pinnanmaalla kannatetaan yksimielisesti näitä energiamuotoja. Mutta voit ottaa suodattimiesi kanssa yhteyttä Läjä-Tek Oy-firmaan. Se on aina kiinnostunut uusista ideoista:

http://4.bp.blogspot.com/-M_KbDvqIs3g/VYFTWt5wE2I/AAAAAAAAB5A/dczbxNODk10/s1600/L%25C3%25A4j%25C3%25A4-Tek.jpg

Juha: No niinhän minä joutessani tein. Tosin se on tietysti ongelmana että kyseinen energia ei toimi kuin aprillipäivänä mutta en anna sen lannistaa itseäni.

Juha Kivela kirjoitti...

Jospa itsekin kykenisin vastaaviin suorituksiin tuntiessani oloni joutilaaksi, huokaus. Tai, toisaalta, jos useammalla olisi yhtä tuotteliaita joutilaita hetkiä, niin tiedä mihin ihmiskunta vielä kykenisi..

Aiheesta hieman syrjään, mutta vaihteeksi kunnallispolitiikan kautta päivänpolitiikkaamme. Mielestäni tässä varsin asiallinen kirjoitus kunnallispoliitikolta Kouvolasta:

https://kouvolansanomat.fi/mielipide/lukijalta/7eafbacc-4f12-4fd2-a448-94339e80aaab

Tuota vastuunsiirtoahan on nyt koronan varjolla tapahtunut niin kunnallisella ja valtakunnallisella tasolla, eikä se aina ole hyvä asia. Voi nimittäin olla suuri kiusaus ryhtyä suhrumoimaan päivänvaloa kestämättömiä päätöksiä. Ymmärrän, että todellisessa kriisissä voi hyvinkin olla tarpeen rajata päättäjien määrää, jotta päätöksiä saadaan aikaan.

Aina kysymys kuitenkin kilpistyy siihen, että kykeneekö valittu pieni päättäjien ydinryhmä hyviin vai pahoihin ratkaisuihin. Toki ryhmä voi yhtä hyvin päätyä jälkimmäisiin, mutta demokratian ja päätösten läpinäkyvyyden kannalta voinemme olla hankalassa tilanteessa.

Ex-persun, nykyisen kokoomuslaisen Pekka Korpivaaran kirjoitus sai vastauksen - tai siis melko vakiovastauksen:

https://kouvolansanomat.fi/mielipide/lukijalta/2a643eef-c1f4-43e3-8284-2c57b034eba5

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Juha ja kiitos linkeistä. Sinänsä niin kunnanvaltuustoissa kuin yhdistysmaailmassa sinänsä valtaa pitävät samat järjestöjyrät. Lienee yksi syy siihen, miksi en jaksa osallistua kyseiseen toimintaan.

Juha Kivela kirjoitti...

Kiitos Ykä vastauksestasi. Kerroitkin havainnollisesti demokratiamme ydinongelmasta: todennäköisesti osaavinta ja kykenevintä väestönosaa ei päädy päätöksentekijöiksi.

Äänestäjälle jää vain marginaalinen mahdollisuus äänestyskäyttäytymisensä rajoissa. Äänestyksen jälkeen järjestöjyrät ja järjestelmäpuolue pitävätkin sitten huolen...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Juha. Totta joo. Aikanaan meillä oli valtiomiehiä. Nyt meillä on poliittisen koneiston kouluttamia broilereita. Onneksi meillä on vielä se mahdollisuus äänestää.

Anonyymi kirjoitti...

Tere. Olet väärässä Yrjö, niin perskeleen väärässä. Meillä on nykyään, ei valtiomiehiä, hyi rumasana, vaan "valtioNaisia". No mutta joo, lukaisin nuo linkeissä mainitut jutut, ja niissäkin on virhe. Ainakin demareiden vastauksissa, kun sanotaan että lautakuntien kokoukset ja päätösvalta on delekoitu, pitäisi olla on deletoitu. Näin minä sen ymmärsin, ja aika moni muukin jos ja kun asiaan syventyy.
Arvelee Huru-ukko

Juha Kivela kirjoitti...

Oikeassa taidot olla Huru-ukko. Oikeansuuntaisia arvailuja siis.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Huru-ukolle ja Juha Kivelälle & kiitos kommenteistanne. Ja juu, noinhan se taitaa olla.

QroquiusKad kirjoitti...

Korrekti termi nykyiselle suomalaisen muurahaiskansalaisen kyykyttäjälle lienee "euro-osavaltiohallinnointioletettu"?

Anonyymi kirjoitti...

Upea laitos!

Mutta eikö tuossa nyt joudu välillä lisäämään tuota:
4. Ekstopuliittinen valoläättä määrää, että reaktio pysyy käynnissä? Tai jotain muuta partikkelia?

3. Turbiinit myös on jotain propelleja. Noh, ehkä ne voi laittaa tuuleen pyörimään. (Siis sillon kun tuulee, ei silloin kun tuulee liikaa tahi on liian kylmä).

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano ja kiitokset. Myöntää täytyy että tässä olis ehkä vielä vähän laittamista. Ja ne turbiinithan olivat Pahkasika-lehden propellipipoja.