torstai 2. heinäkuuta 2020

VIRALLISEN PAKKOHÄPEÄN VALTAKUNTA


Radanvarsikaupunki, alkusyksystä, hieman tuonnempana…



Sähköasentaja Jarmo Örniö istui Radanvarsikaupungin koulukeskuksen – jonka virallinen nimi oli Sateenkaaren ja Suvaitsevaisuuden Homini Novus-Oppikeskus – edistyskuraattorin toimiston odotushuoneessa. 43-vuotias Örniö oli työskennellyt pitkään naakkamolaisen Teuvon Tärppi & Temmellys-firman palveluksessa mutta vajaata vuotta aikaisemmin firman omistaja Teuvo Työman oli todennut että firmalla ei ollut kertakaikkiaan varaa eikä mahdollisuutta koulututtaa miehiään aina vain uusiin, älyttömämpiin ja ennen kaikkea tarpeettomiin työkorttivaatimuksiin. Ja kun ei ole kortteja niin ei ole urakoita. Isot firmat jyllää. Eli se on sitten pojat pankrotti. Olen pahoillani.

Onneksi Jarmo oli saanut hiljattain töitä Radanvarsikaupungissa toimivasta Laakamat Oy:stä. Perhe asui omassas rivitalokolmiossa Naakkamossa eikä työmatka ollut ylivoimainen. Jarmon vaimo Elli työskenteli jo muutenkin Radanvarsikaupungin sairaalassa kun koko maakunnan sote-toiminta oli keskitetty yhteen ainoaan pisteeseen. Ja kuluneena syksynä heidän poikansa Juhani oli aloittanut yläasteen seitsemännellä. Nimenomaan tässä hemmetin Homini Novus-Oppikeskuksessa kun maakunnassa ei enää muuta yläastetta ollut. Ja siihen liittyen Jarmo olikin nyt sitten kutsuttu keskustelemaan edistyskuraattorin kanssa. Jarmon työkaveri ja perhetuttava Jorma Vänttinen oli tosin todennut Jarmolle että ei ne mitään keskusteluja ole vaan kuulusteluja. Hän oli ollut jo samassa prässissä jo aikaisemmin ja nythän se on uusien lakien ja käytäntöjen myötä vain pahentunut.

Keskustelua tai kuulustelua odotellessaan Jarmo mietti itsekseen että mikä helvetti se edistyskuraattori oikeastaan edes on? Koulukuraattori se hänen kouluaikanaan vielä oli. Hän päätyi siihen tulokseen että oikeastaan hän ei halunnut edes tietää. Eikä hän pitkään ehtinyt asiaa miettiäkään vaan ovi aukesi ja käytävälle astui juuri sen tyyppinen nainen mitä monet kutsuivat nimellä jakkupukuhirviö. Suu hymyili kyllä nipin napin mutta silmät olivat kuin juuri haaskalle lentäneellä korppikotkalla.

- Jarmo Örniö? Olkaa hyvä.

Toimistossa nainen viittasi Jarmon istumaan ja sanoi sitten:

- No niin, olen tämän oppikeskuksen edistyskoordinaattori Lakseetta Ilmiantainen. Eikö vaimonne päässyt tulemaan?

- Ei. Kun hän oli yövuorossa ja ihmisen täytyy joskus nukkuakin.

 - Jaa. No, käyn suoraan asiaan. Poikanne Juhanin tila huolestuttaa. Huolestuttaa todellakin.

- Käsittääkseni poika käyttäytyy aivan mallikelpoisesti, ei kiusaa ketään ja lukee läksynsäkin niin kuin kuuluu. Koenumerotkin ovat olleet ihan kohtuullisia.

- Niin no… sanotaan että vanhentuneiden standardien mukaan se pitää tietysti paikkansa mutta hänen asenteessaan on seikkoja jotka ovat huolestuttavia. Jotka saavat miettimään että minkälainen hänen kotikasvatuksensa oikeastaan onkaan. Ensinnäkin hän on kieltäytynyt osallistumasta koulun seiskaluokkaisille järjestämään Uusi Paras Kaveri-projektiin.

Jarmo muisti kuinka Juhani oli kertonut vanhemmilleen kyseisestä projektista. Juhanille oli koulun puolesta osoitettu kaveriksi joku Abdelkader jonka kanssa hänen tulisi ystävystyä. Juhani oli todennut että kyseinen jätkä oli lähinnä räyhäävä mulkku jonka ainut hyvä puoli oli ettei hän ollut läheskään aina koulussa. Jarmo oli todennut pojalleen saman minkä nyt totesi edistyskuraattorillekin:

- Siihen teidän Pakkorakkautta Viranomaispäätöksellä-projektiinne osallistuminen on vielä vain suositus. Meidän poikamme valitsee kaverinsa itse. Niitä eivät valitse jotkut perkeleen intersektuaaliset virkaharpyijat. Niin että oliko muuta?

Edistyskuraattori Ilmiantainen katsoi Jarmoa ilmeellä joka sai odottamaan että koska se harpyija tulee esille tuolta jakkupuvun piilosta. Hän totesi kuitenkin vain toteamaan neutraaliutta tavoittelevalla äänellä:

- Olen todella pettynyt perheenne asenteeseen. Emmekä todellakaan voi – vielä – pakottaa poikaanne kyseiseen projektiin. Vaikka se edistääkin tasa-arvoa ja ihmisten välistä ymmärrystä sekä hyväksyntää. Vanhempien asenteet noin yleensäkin ovat, no, hyvin monella aivan käsittämättömiä. En saata ymmärtää. Aivan kuin ihmiset eivät tajuaisi että maassa on nyt voimassa uudet, paljon kunnianhimoisemmat tasa-arvolait. Maailman kunnianhimoisimmat. Aivan kuin he eivät haluaisi nostaa Suomea tasa-arvon kärkimaaksi koko maailmassa. Mutta joo, on muutakin.

- Jaa te meinaatte sitä intersektionaaliseen feminismiin perustuvaa päivitettyä historianopetusta joka korvaa sen varsinaisen historian? Sekin on vapaaehtoinen aine ja minä olen kirjoittanut teille lapun jonka perusteella poikani ei tarvitse osallistua vitunvirkkaukseksi muunnetun historian opetukseen. Mikäli teillä ei ole resursseja tai halua tarjota varsinaista historianopetusta niin poika viettää sitten hyppytunnin. Oliko tämä tässä?

- No ei suinkaan ollut. Minusta kaikkein vastenmielisintä on se, ettei poikanne osallistu viikottaiseen yhteiseen anteeksipyyntörituaaliin.

Jarmolla ja Ellillä oli purkka kirjaimellisesti pysähtynyt kun Juhani oli kertonut heille mitä kyseinen rituaali sisältää. Oppilaitten piti mennä suoranaiseen sulkeisjärjestykseen koulun pihalle jonne oli tuotu tilaisuutta varten kolme suurta lakanakangasta. Ensimmäinen oli vaaleanpunainen, toinen vihreä ja kolmas musta. Ensimmäiseen vaiheeseen osallistuivat vain pojat joiden piti ensiksi kumartaa vaaleanpunaiselle lakanalle, sen jälkeen mennä sen edessä polvilleen ja polviasennosta vielä niin että otsa kosketti maata. Sen jälkeen oppilaitten piti nousta, painaa vielä kerran päänsä ja lausua:

- Pyydän anteeksi kaikkia naisia sekä kaikkia mahdollisia seksuaalivähemmistöjä ja sukupuolia kohtaan esittämistäni julmuuksista niin teoissa kuin ajatuksissani. Teen parhaani, että minusta tulisi jatkossa parempi ja avarasydämisempi ihminen.

Toisessa vaiheessa mukaan tulivat myös tytöt sekä transoletetut. Nyt kumartelurituaali tehtiin vihreälle lakanalle jonka jälkeen lausuttiin pää painuksissa:

- Pyydän anteeksi kaikkea sitä pahaa mitä olen tyhmyyttäni, laiskuuttani ja ymmärtämättömyyttäni tehnyt maailman ilmastoa, ympäristöä ja Gaia-äitiämme kohtaan. Teen parhaani, että minusta tulisi jatkossa harkitsevampi ja vastuullisempi ihminen.

Lopulta käännyttiin kohti mustaa lakanaa ja kumarteluritaalin jälkeen lausuttiin:

- Pyydän anteeksi etnisesti edistyksellisiltä sisariltamme ja veljiltämme vuosisatojen sortoa ja väkivaltaa johon itsekin olen syyllinen tietäen tai tietämättäni. Teen parhaani, että minusta tulisi jatkossa aidosti rakastava, todelliseen tasa-arvoon pyrkivä ja myös pääsevä ihminen.

Etnisesti edistyksellisiä oppilaita tämä rituaali ei tietenkään koskenut ja he naureskelivat suomalaisten oppilaitten kumartelulle. Kumartelulle, johon osallistui suomalaisista suurin osa sillä heille oltiin tehty selväksi että tarpeeksi monta poissaoloa rituaalista saattaisi tietää luokalle jäämistä. Jarmo totesi asiasta edistyskuraattorille:

- Ei ole Juhani osallistunut niin eikä osallistu jatkossakaan. Yleensäkin tuollainen pyllistely kuuluu lähinnä tiettyä kuujumalaa palvovalle ihmisryhmälle eikä Juhanin tarvitse pyytää anteeksi kuin silloin jos on oikeasti tehnyt jollekin pahaa. Ja kertokaapas, edistyskuraattori, miksi teidän interperverssin tasa-arvonne nimissä nuo etnisesti edistykselliset saavat peruskoulunsa päästötodistukseksi vähintään 7,75 vaikka ne eivät viitsisi edes olla paikalla ja jos viitsivät niin huomattava osa niistä keskittyy lähinnä rääkkäämään muita oppilaita? Satun tietämään asian eräältä opettajalta ja esitteleväthän ne tuolla somessa itsekin niitä todistuksiaan nauraa kätkättäen pottunokkien typeryydelle.

Asian oli vahvistanut Jarmolle samassa metsästysseurassa jäsenenä oleva 60-vuotias historianopettaja Uljas Härkman joka oli lopettanut uransa kun historia muuttui intersektionaaliseksi historiaksi. Härkman oli myös kertonut että uuden intersektionaaliseen feminismiin pohjautuvan tasa-arvon myötä yliopistoissa oli nyt aloittamassa ensimmäiset apukoululuokat. Lukioissahan niitä oli ollut jo aikaisemmin. Tavoitteena oli saada aikaiseksi mahdollisimman paljon etnisesti edistyksellisiä maistereita siksi että intersektuaalisen tasa-arvon nimissä täytyi saada aikaiseksi mahdollisimman paljon etnisesti edistyksellisiä maistereita. Piste. Tohtorinkoulutukseen ei kuulemma vielä sentään oltu suunniteltu apukoululuokkia.

Edistyskoordinaattori Lakseetta Ilmiantainen katsoi Jarmoa ilmeellä joka sai hänet muistuttamaan muuatta Irma Greseä:

- Minun on aivan turha puhua sellaisen henkilön kanssa joka ei hahmota intersektuaalisen feminismin teoreettisia perusteita. Edes niitten alkeita. Enkä muutenkaan voi puhua toisiin oppilaisiin liittyvistä asioista. Meillä on kuitenkin salassapitovelvollisuus. Mutta olisin erittäin kiinnostunut tietämään kuka tuo opettaja oli.

Jarmo puolestaan tiesi oman ilmeensä muistuttavan muuatta Albert Pierrepointia joka aikanaan sovitteli köyttä kyseisen Gresen kaulaan:

- Epäilemättä olette. Mutta minulla on salassapitolupaus.

Ilmiantainen oli hetken ajan hiljaa, nojasi työtuolissaan taaksepäin, laittoi kädet niskan taakse ja kallisti hieman päätään:

- Asiahan on niin, että tilanne tulee muuttumaan. Lakiesitys on ministeriössä valmistumassa ja se tulee astumaan voimaan vielä tämän lukukauden aikana. Jo ennen joulua. Intersektionaalinen historia muuttuu pakolliseksi aineeksi. Samoin pakolliseksi aineeksi tulee muuttumaan intersektionaalinen sekä äidinkieli että elämänkatsomustiede. Ja syystäkin. Maailma saadaan muutettua paremmaksi myös kielen kautta. Ja lisäksi viikottainen anteeksipyyntörituaali muuttuu pakolliseksi.

Ilmiantainen piti pienen taidepaussin ja jatkoi sitten:

- Ja siinä tilanteessa on kuulkaa niin, että jos kiellätte… tai oikeastaan estätte lapseltanne etuoikeuden osallistua edistykselliseen opetukseen ja rituaaliin niin minulla on sekä velvollisuus että ennen kaikkea oikeus tehdä pojastanne lastensuojeluilmoitus. Perheenne aitoa tasa-arvoa vastustava asenne kiistatta vaarantaa hänen kasvunsa ja kehityksensä. Ja voitte uskoa että siinä tilanteessa lastensuojelu tulee toimimaan nopeasti ja tehokkaasti.

Itse asiassa tuo uhkaus ei tullut Jarmolle yllätyksenä. Siitä oli puhunut eräs pitkäaikainen lastensuojelulaitoksen työntekijä joka oli metsästysmajan kunnostustalkoissa ottanut Jarmon ja pari muuta miestä sivummalle. Hän oli todennut:

- Minä en ole töistäni puhunut yhtään mitään ja siihenhän on olleet selvät sekä tähän asti järjellä perusteltavat syyt. Mutta nyt on pakko varoittaa. Laitoksista ollaan siirtämässä siviiliin kaikki etnisesti edistykselliset ja syynä on se, että niihin raivataan tilaa kansallismielisten lapsille. Joita alkaa tippumaan kun tietty lakimuutos tulee. Ja… perkele… laitoksiin on jo sijoitettu suomalaisia tyttöjä jotka on niin sanotusti edistyksellisesti raiskattu. Nimenomaan ne tytöt jotka ovat tehneet asiasta rikosilmoituksen.

Mies oli sytyttänyt savukkeen ja jatkanut:

- Virallisesti ne tytöt on otettu huostaan suojelun takia. Paskat ovat. Ne on otettu huostaan ja sijoitettu pois kotoaan rangaistukseksi rikosilmoituksen tekemisestä ja pelotteeksi muille raiskatuille. Nyt meinaan jätkät Suomi siivotaan etnisestä rikollisuudesta kokonaan. Siten, että se olemassaolo kielletään kokonaan. Mulle riittää. Minä en lähtenyt näihin hommiin että joutuisin yhteiskunnallisen mielisairaalan vartijaksi hoitamaan hiipivää skitsofreniaa niin kuin ryssissä aikanaan. Olen ottanut loparit ja me muutetaan Reunansyrjään kesämökillemme vaimoni kanssa. Pärjäillään sitten miten pärjäillään.

Koska Jarmoa oli varoitettu niin hän ei näyttänyt Ilmiantaisen varoituksesta kovin järkyttyneeltä. Tämä selvästi hämmästytti ja myös harmitti Ilmiantaista. Jarmo nousi ylös ja totesi että tää oli sitten varmaan tässä. Ilmiantainen suorastaan huusi:

- Annoinko minä luvan poistua?

Jarmo kääntyi ympäri ja sanoi huvittuneella äänellä:

- Vilkaisetkos ämmä kauluksiasi?

- Mitä? Ei niissä mitään ole.

- Ei ole niin. Meinaan arvomerkkejä. Ei sulla ole käskyvaltaa minuun nähden. Som´moro. Toivottavasti emme enää tapaa.

Ulkona autoa käynnistäessään Jarmo kirosi katkerasti itsekseen. Mielialaa ei parantanut suinkaan se että hänen piti käydä vielä kaupalla. Se kun ei ollut enää niin yksinkertaista kuin joskus ennen. Hän ajoi Sateenkaarimarketin pihalle, otti ostoskärryt ja kaivoi Ellin tekemän ostoslistan. Onneksi Elli oli sen tehnyt sillä muuten Jarmo olisi ollut aivan hukassa. Nykyisin kaikkien kaupoissa myytävien tuotteiden piti olla ILS-standardin eli Intersektionaalisen Loukkaamattomuusstandardin mukaisia. Sen vuoksi tuotteitten nimet oli ajanmukaistettu ja pakkaukset olivat kaikki valkoisia joissa oli mustat kirjaimet.



Jahah… katsotaas… onneksi Elli oli laittanut vielä joka tuotteen perään selvennykset… oli jotenkin mukavampaa kun tiesi mitä osti… no niin…

- 1 kg kasvistärkkelystuote KTTP32K (Lapin puikulaperunaa)

- 3 prk herne-elintarviketuote HETTB44H (Heinzin valkoisia papuja tomaattikastikkeessa)

- 1 viljaelintarviketuote VETTL801R (Naakkamon leipomon ruisleipä)

- 1 päivittäismakeistuote TMTS22I9G (Geisha-suklaalevy)

No niin… ja sitten piti siirtyä erikoisverotettavien tuotteitten osastolle. Hallitus olisi kieltänyt mielellään kaikki eläinperäiset tuotteet kokonaan mutta se halusi estää tai ainakin siirtää väistämättä häämöttävän utopiayhteiskuntansa pankrottia moninkertaistamalla niitten hinnat. Tavalliselle kuluttajalle aivan törkeiksi. Onneksi hirviporukassa sai sentään lihaa. Seura oli yhteistuumin ampunut edellisenä syksynä lupien päälle yhden ylimääräisen hirvisonnin sekä vasikan ja pitänyt turpansa kiinni. Ja siltä mainiolta Jevgeni Peliverkkarinovilta saattoi ostaa  kohtuuhintaista Tushonka-säilykettä.

Erikoisverotettavien tuotteitten osastolla kaikki tuotteet oli päällystetty läpinäkymättömällä valkoisella muovilla sillä lihan näkeminen olisi loukannut vegaanien mieltä. Katsotaas…

- 1 kg erikoisverotuote EVTMK65A91G (kanasuikaleita hunajamarinadissa)

- 4 ltr erikoisverotuote EVTLE40H77M (kevytmaitoa)

- 1 prk erikoisverotuote EVTLE47F64K (kuohukermaa)

- 250 g erikoisverotuote EVTLI22O09B (Heukenkarjan maksamakkaraa)



Lastattuaan ostokset kärryyn Jarmo katseli vielä lehtihyllyä. Kovasti sekin oli muuttunut viime aikoina. Ei ollut enää Tekniikan Maailmaa. Se kun loukkasi vanhanaikaisen ja epävihreän teknologian asenteella joitakin. Ei Suomen Sotilasta. Sen militarismi kun loukkasi niitten joidenkin lisäksi myös joitakin toisia. Ei urheilulehtiä koska ne jos mitkä korostivat ihmisten epätasa-arvoisuutta. Ei tietenkään metsästys- ja kalastuslehtiä. Ei ollut edes retkeily- ja vaelluslehtiä koska ajatus siitä että ihmiset häiritsisivät luonnon koskemattomuutta loukkasi nimenomaan niitä vihreitä jotka eivät koskaan olleet poistuneet kaupungista.

Ei ollut kuin Helsingin Sanomat, Radanvarren Sanomat, iltapäivälehdet ja lukematon määrä erilaisia naistenlehtiä. Jarmo huokasi ja siirtyi kassalle. Hänen viereensä tuli kaksi Säkkivälineen mannekiinia joista toinen osoitti että Jarmon tulisi antaa heille tilaa jonossa ja näytti samalla Valtion Tasa-arvokorttia joka osoitti säkitetyn kuuluvan tasa-arvoluokkaan 4. Koska Jarmo kuului itse kaikkein alimpaan luokkaan eli 9 ei hänellä ollut muuta vaihtoehtoa kuin antaa tilaa ja odottaa että säkitetyt lastaisivat täydet kärrynsä likuhihnalle, ojentaisivat myyjälle Kelan maksukortin ja sitten pakkaisivat kassinsa.



Maksettuaan ostoksensa Jarmo kuskasi ne autoon ja pani tupakaksi. Ellin ja Juhanin kanssa oli tänään puhuttava. Tai olihan asiasta puhuttu jo aikaisemmin. Mutta nyt oltiin ehjän edessä. Selvää oli että Juhani oli säästettävä tuolta myllytykseltä ja pahimmassa tapauksessa huostaanotolta. Eli täältä oli lähdettävä pois. Virosta oltiin puhuttu jo pitkään. Ehkä sähköasentaja ja sairaanhoitaja saisivat sieltä töitä. Mutta oli se toinenkin mahdollisuus. Se samassa metsästysseurassa toimiva lastensuojelun kaveri oli vielä jatkanut, varoitettuaan ensin uhkaavasta vaarasta:

- Niin kuin tiedätte niin hallituksen pitkäaikaisen ilmastokiiman takia melkoisessa osassa maata ei ole enää sähkönjakelua. Täälläpäin sähköttömät alueet ovat puolet Tyrelliä, puolet Heukensaaskia sekä Reunansyrjä ja Paljasvesi melkein kokonaan. Sieltä ovat ihmiset joutuneet puolipakolla lähtemään. Mutta vain osa. Siellä asutaan edelleen. Siellä on vähän kibbutsimeininki. Autetaan toisiamme ja eletään melkein vaihtotaloudessa.

- Tärkeintä on se, että mikään virkakoneiston osa ei nakkaa paskaakaan noista alueista joita on alettu kutsumaan Pimeiksi Maiksi. Ja se tarkoittaa sitä että sinne voi halutessaan kadota. Mekin muutamme sinne pian. Meillä on etuna se, että me saadaan kuitenkin pieni työttömyyskorvaus. Mutta jos te haluatte pelastaa muksunne niin teidän on kadottava sinne kokonaan. Varoittamatta ja ilman mitään yhteyttä viralliseen koneistoon. Siellä on tyhjiä asuntoja kyllä tarjolla, paikalliset auttavat ja ennen kaikkea ne osaavat pitää turpansa kiinni. Ja siellä on myös eläkkeelle jääneitä opettajia jotka pitävät jonkinlaista kiertokoulua. Oikeista aineista. Ei mistään aivovatkaimista. Puntaroikaa ajatusta. Jos teillä on kiinnostusta niin minä voin välittää sen eteenpäin.

Mies oli hetken aikaa hiljaa ja jatkoi sitten:

- Ja uskon, me uskomme että se kaikki on vain väliaikaista. Onhan selvää, että tämä intersektionaalinen feministihelvetti muuttuu ajan myötä ja varsin nopeasti automaattisesti etnohelvetiksi. Ja silloin ne interperverssit huutavat meitä suomalaisia miehiä apuun. Silloin on aika palata pimeästä. Ja sen avun laadun ja kohteen määrittelemme tuolloin itse. Kuka saa. Kuka ei.

Jarmo nosti kytkintä ja mietti. Vaikka siellä Virossa ei vieraan leipä varmaankaan kovin karvasta olisi eikä sana karkeaa niin ajatus Pimeille Maille katoamisesta viehätti entistä enemmän. Ja niin kuin se mies oli sanonut, niin tämä intersektionaalinen feministihelvetti muuttuu aikanaan ilman muuta  etnohelvetiksi. Mutta se helvetti pysyy kaupungeissa. Syrjässä sentään pystyy puolustamaan itseään.

Ja ehkä jonain päivänä palaamaan. Sammuttamaan sen tulen jonka utopistit sytyttivät. Niinhän ne olivat aina tehneet. Ja toiset joutuivat aina korjaamaan heidän jälkensä.



45 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Älä nyt hemmetti tällaisia kirjoittele, ottavat vielä kirjaimellisesti ja käyttävät tätäkin käsikirjana..
No, joo, huumori sikseen, johonkin tuollaiseen tämä touhu on ikävä kyllä lipumassa. Vituttaa niin ettei veri kierrä. Nyt kyllä olisi voimasavukkeen paikka vaikka en polta.

Anonyymi kirjoitti...

Ei liity suoraan Radanvarsikaupungin Oppimiskeskukseen. Tai oppimista ja perustaitoa kuitenkin.

Näin meillä nykyään: https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/2332255
Näiden arabiaanojen ja somppujen uimataidon puutteen jo arvasin kesän julkaistuista hukkumisonnettomuuksien kasvusta ja uutisointien luonteesta.

Suomi lähetti joskus 2011 miinalaiva Puuhamaan seilailemaan ja rauhaaturvaamaan Somalian rannikon edustalle osallistumaan Euroopan unionin merirosvouden vastaiseen Atalanta-operaatioon. Mukaan piti ottaa tietenkin pari tummemman orvaskeden Afrikan sarven edustajaa. Tulkkiko lienee ollut virallinen työnimike.

Ehdottomiin ja karsiviin pääsyvaatimuksiin kuului KAIKILLE hakeneille suomalaisille kriisinhallitsijoille uimataito. Arvaatkos kuinka kävi?

Pari etnisesti edistyksellistä hyppäsi altaaseen ja vajosi heti pohjaan. Uimataidosta ei tietoakaan. Kikkaratukasta kuullemma vedeltiin ja nostettiin kuiville. Suoritus oli ja tuli "hyväksytyksi" ja läpi meni.

Samat säännöt kaikilla - paitsi muilla.

heppa

Nils - Aslak kirjoitti...

Nuo kaikenlaisten työkorttien vaatimukset ovat aivan naurettavia.

Olin työskennellyt yli 10 vuotta kirvesmiehenä saman vastaavan mestarin työmailla. Hän oli monta kertaa kehottanut minua tuomaan poikani kesätöihin, kun tällä on tarpeeksi ikää.

Sitten poika täytti 16 vuotta ja sovimme mestarin kanssa hänelle kuukauden pestin. Mesu sanoo, että hankitaan poijaalle työturvallisuuskortti. Sanoin sen olevan turhaa, koska kortti maksaa 100 euroa ja pieni firma joutuu maksamaan vielä päivän palkan korttiin kuuluvasta koulutuksesta.

Virnistellen mestari vaan otti pojan henkilötiedot ja sanoi, ettei maksa mitään. Viikon päästä hän toi pojalle työturvallisuuskortin, jota poika tutki ihmeissään. Virossa tehty kortti. Noin se menee käytännössä ja suomalaisille ei töitä enää löydy.

Anonyymi kirjoitti...

Korttipeliäpä hyvinkin. Esim. tää ammatti eli raskaan liikenteen ammattipätevyyskortti. Ekaa kertaa kun olin sitä suorittamassa, niin opettajat oli huuli pyöreenä että mitä mitä, kun ikänsä tiestä ansionsa repineet kertoivat mitä siellä tiellä tapahtuu ja tehdään. Ja huvittavinta siinä rahastuksessa oli se, että niitä "oppiaineita" oli jo vaikka kuinka monta, mutta pakollisia vain se yksi, se turvallisuus. Istu vaikka se viisi kertaa siellä turvallisuuskurssilla, homma ok. Muista ei niin väliä.
Rahastusta, silkkaa rahastusta ja eurokiimaisten höpötystä. No, onneksi "tauti" pelasti, olin mieki sitä uusimassa vaan en enää tartte. Tuonne kevyen/henkilöautoliikenteen puolella sitä kolutusta pitäisi saada. Ainakin siisen että se peili siellä ei ole meikin korjaamista varten.
Paljon olisin saanut romua aikaiseksi Järvenpään eteläisessä liittymässä, jos ja kun olisin pitänyt kiinni siitä, että motarilla ajava menee ensteks ja ne liittymästä tulevat väistää. Vaan kun ajattelin niitä junnuja siellä kyydissä, peliin menossa, niin koetin aina etsiä sen piilopaikan johon bussi sopii. Tarkalle se usein meni, onneksi löytyi. Taisi siinä joku joskus saada pusun peppuun, van ei nuo koskaan jääneet siitä kiittämään. Mokomat lurjukset.
Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

Noita turhakortteja pitä olla alvariinsa uusimassa. Minunkin. Ihan turhia kortteja. Koska edelleen joskus käyn ihan fyysisesti asentamassa tai korjaamassa viallista tietsikkaa, pitää mulla olla työturvallisuuskurssi suoritettuna. Ja se kortti siitä osoituksena. Minä voisin aivan hyvin olla kouluttajana semmoisella mikrotuen / verkkotuen kurssilla. Mutta pitää silti istua päivä kerran viidessä vuodessa kurssilla. Asiallisesti MIKÄÄN ei ole muuttunut viimeisen 25 vuoden aikana. Ei mikään.

Asiaan kuuluvasti kouluttajilla ei enimmäkseen ole hajuakan mainittujen tukihenkilöiden työnkuvasta tai riskeistä.

Olen ehdottanut mm. ennakoivan ajon kurssia mokoman höpöhöpön sijaan - ei kuulemma vastaa vaatimuksia. Suunnilleen joka vuosi joku kolaroi. Sähköiskuja en muista ikinä saadun. Enkä bittimyrkytyksiä, kukaan ei ole polttanut itseään fleimisodissa. Ehdotus Krav maga -päivästä ei sekään tuonut tulosta, joka kuukausi joku on ihmeissään jonkun häröilijän kanssa.

Taidan piruuttani ehdottaa, että johtoryhmälle pitää järjestää interperspitionaalisen feminismin kurssi. Joka toinen viikko, pysyvätpähän pois pahanteosta.

Pyssymies

Joppos123 kirjoitti...

Heppa tuossa kirjoitteli "Puuhamaan" seikkailuista piraatteja vastaan. Se oli osallistujille kuulemani mukaan lähes lomareissu. Joskus jokin sakki napattiin kiinni, syötettiin, juotettiin ja paijattiin nukkumaan. Päästettiin vapaaksi lähimmässä satamassa. Muuta ei saanut tehdä ja jätkiä vitutti.
Vaikka en mikään Venäjä tai Kiinafani ole niin heillä oli etvaksen verran erilainen lähestymiskulma noihin hiekkaneekereihin. Edelleen löytyy Youtubesta kivaa videomateriaalia siitä kuinka se rosvous loppuu kertalaakista ja ei koira perään haukahtele.
Mielestäni on nöyryyttävää lähettää porukkaa reissuun sellaisella mandaatilla missä pitää vaan istua käsien päällä.
Itse en olisi lähtenyt.

LW kirjoitti...

ILS-standardin luonut ihmisoletettu tarvitsee selkeästi pikaista ja perinpohjaista uudelleenkoulutusta. Laittaa nyt mustia kirjaimia valkoiselle pohjalle! Se luo hyvin problemaattisen oletuksen siitä, että valkoiselle pinnalle kuuluu enemmistö yhteisestä tilasta, mikä on rasistista niin itsessään kuin sen valkoisuusnormia todellistavan vaikutuksen kautta. Lisäksi kaiken merkityksen keskittäminen mustiin osiin pakottaa ne tekemään palkkaamatonta käsitteelistä ja emotionaalista työtä. Se on niin järkyttävän raskasta, että olen suoraan sanottuna ihan vitun väsynyt puhumaan siitä. Kyllä ihmisten pitäisi tajuta tällaiset perusjutut ilman, että minun on pakko valistaa heitä koko ajan.

Miksei muka voitaisi käyttää mustia kirjaimia mustalla pohjalla? Se ei sortaisi ketään, eikä toisentaisi suoraan sanottuna keskiaikaista käsitystä siitä, että jokaisella merkkilapulla on yksi ja oikea, valtapositiosta käsin määritelty merkitys. Tämän ihanan ja välttämättömän uudistuksen jälkeen jokaisella niistä on äärettömän monimuotoinen sateenkaari erilaisia merkityksiä, joista jokainen voi valita eletyn kokemuksensa kautta muodostuneeseen identiteettiinsä parhaiten sopivan. Uli uli vaan valkoisille miehille, joiden mielestä lapuista tulisi hyödyttömiä. Joko tajuatte, että nyt eletään nykyistä vuotta ja sopeudutte, tai sitten syötte paskaa ja kuolette.

*

Joku osa minusta suorastaan rakastaa tällaisia oppeja, joilla voi perustella mitä tahansa ja ampua alas kaiken, mukaan lukien ne juuri itse perustelemasi jutut. Jos ne olisivat pysyneet muutaman akateemisen koiranleuan yksityisenä hupina, ei kai siinä mitään ongelmaa olisi ollutkaan. Ikävä kyllä iso joukko ihmisiä otti ne täysin tosisaan, ja jotkut niistä päätyivät ministereiksi.

MikkoK kirjoitti...

Tässä ajassa olennainen ilmiö on tosiaankin kaksien sääntöjen yhteiskunta. Kantaväestöltä edellytetään pilkuntarkkaa veronmaksua, henkilötodistuksia, passia, lakien noudattamista, lupamenettelyä, (ruotsin) kielivaatimuksia jne. Koululaiset ja opiskelijat saavat suoritustensa mukaiset arvosanat.

Ilman papereita maahan tulleita eivät koske mitkään lait ja säännökset. Kela-huijausten ja kansanmurhapuheiden jälkeenkin nämä kellokkaat voivat jatkaa mm. sdp:n maskotteina. Rahanpesufirmoissaan nohevimmat maahan tulleet kiertävät veroja ja voivat pitää orjatyövoimaa. Poliitikot ja media katsovat tätä sormiensa läpi vieläpä hehkuttavat näitä harmaan talouden susia. Kouluissa ja yliopistoissa on tarjolla ohituskaistoja ja omia arvosteluasteikkoja, luultavasti myös avuliaita assistentteja. Opetusohjelmaakin rukataan ylistämään maita ja kulttuureja, joista tänne on paettu mukamas hengen hädässä.

Kaiken kahtiajakautumisen lisäksi kantaväestöä pakotetaan hyväksymään asioiden tila ja varmuuden vuoksi julistetaan suomalaiset vähintään Euroopan rasistisimmaksi kansaksi. Jos joku näkyvämpi henkilö sanoo edes yhden poikkipuolisen sanan, on valtakunnansyyttäjä lynkkausjoukkoineen kimpussa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle, hepalle, Nils-Aslakille, Huru-ukolle, Pyssymiehelle, Joppos123:lle, LW:lle ja MikkoK:lle & kiitos kommenteistanne.

Ano: Niin joo, tämähän oli fiktio. Ei ennuste. Toisaalta kun katsoo vallitsevaa tilaa ja hysterian jatkuvaa lisääntymistä niin kyseinen fiktio on jossain vaiheessa täysin mahdollinen.

heppa: Oikeastaan liittyy sillä tässäkin on kyse siitä positiivisesta erityiskohtelusta. Kohta tulee 30 vuotta siitä kun somalit tulivat Suomeen. Ei liene kohtuutonta vaatia että suomen kieli olisi jo hallussa.

Nils-Aslak, Huru-ukko & Pyssymies: Korttisavotasta olen täysin samaa mieltä kanssanne. Sillä lähinnä työllistetään turhia virkakyöstejä. Ja tietysti siinä on isoilla firmoilla selvä kilpailuetu pieniin nähden. Ne voivat vaikka palkata kokopäivätoimiset opettajat eikä se niitten kassaa paljon heilauta. Pienfirmoilla on toisin. Muistan muuten itsekin joskus nuorena käyttäneeni ja ajaneeni varttitunnin opastuksella sellaisia koneita joihin nykyisin ei saisi edes koskea ilman pitkää koulutusta.

Joppos123: Jep. Samaa mieltä. Niitä pätkiä olen nähnyt minäkin. Ja toimintatapa oli tehokas. Jos joku rosvoilu halutaan lopettaa niin on ihan sama vaikka laivassa olisi ydinaseita jos rosvot tietävät että niitä ei saa käyttää.

LW: Hähhää, toi oli aika hyvä. Mutta vakavasti ottaen joo, tällaiset asiat menettelevät sketsinä mutta kun ne päätyvät viralliseksi ideologiaksi niin kellään ei ole mukavaa.

MikkoK: Tiivistit nykypäivän kyllä valitettavan hyvin. Ja valitettavasti voi todeta nyrkkisäännön olevan että huominen on takuuvarmasti huonompi kuin tämä päivä.

Anonyymi kirjoitti...

Juu, paitsi mie ite pääsin hyötymään tästä korttihommasta. Viimeisimmän työnantajani työturvallisuuspäällikkö katsoi minut pätevämmäsi opettaa uudet henkilöt, jotka tarvitsivattrukkikoulutusta, kuin tämän ns. virallisen koluttajan. Eli mie muutaman vuoden opetin meillä kaikki, jotka turkkikorin tarvitsivat. Ei enää kerätty isoa joukkoa odottelemaan, että koskahan "herralle sopii" vaan sitä mukaa kuin tarvetta ilmeni, mie sain oppilaita. Vaikka yhen päivässä:)
Jotensakin järjestelyn myötä työtapaturmat trukeilla väheni. Kai se johtui siitä, että oli niin lahjakasta porukkaa.
Huru-ukko
PS. Paitsi yhen tyypin kanssa mie nostin kädet pystyyn, mulla oli enää viikko aikaa ko. firmassa, ja oppilas ei oppinut sen vajaan viikon aikana ajamaan kahta metriä suoraan tukipyörätrukilla. Apuva!!!

Anonyymi kirjoitti...

Trukkijuttu vuosien takaa:

Mulla on takana useampi ammatti. Kauwan sitten olin työssä jossa oli käytössä trukki muttei trukkikuskia. kaikki ajoivat tarpeen mukaan trukkia. Opetus oli lyhyt: Avaa kasuhana, katso, että valinta "Bensa" on päällä. Laita vaihde vapaalle. Paina jarrua, starttaa. Vaihda hanikka asentoon "Kaasu". Kun lopetat, vaihda hanikka asentoon "Bensa", anna käydä minuutti. Sammuta. Sulje kaasuhana. Tuosta masto kallistuu, tuosta haarukka nousee, tuosta liikkuu vasemmalle, tuosta oikealle. ...

Sitten minut palkattiin ihan toiseen firmaan kesäksi, trukkikuskiksi. Kas kun osasin ajaa trukkia. Joopa, eka päivä opastettiin varastoihin ja koneisiin, missä mikäkin on. Toisena päivänä jäi virallinen trukkikouluttaja lomalle. Seuraavana jäi trukin ajokokeen vastaanottaja lomalle, ekan hemmon palattua. Ja sitten virallisen trukin ajokortin allekirjoittaja. Virallisesti en tehnyt mitään hyödyllistä koko kesänä. Kaikki kumminkin katsoivat muualle kun purin rekkoja, muutaman kerran. Muuten olis ollu tehdas kiinni. Mutta palkkaa maksettiin iltiksen lukemisesta ja kahvin juonnista kolme kuukautta. Töitä - puuhasteluja ei lasketa - tein alle kaksi tuntia. Ihme ja kumma - firma on edelleen pystyssä.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

noi kortti koulutuksien hyöty riippuu ihan koulutajasta
esim töiturvallisuuskortti
idea on pysähtyä päiväksi ajattelemaan OMAN työnsä työturvallisuusriskejä
toteustapa 1: opettaja lukee kalvoja monotonisella äänellä ja yleisöä vituttaa
toteustapa 2: jutellaan luokassa erilaisista riskeistä mitä porukka on kohdannut ja koitetaan oppia toisiltamme jotain ja mietiskellään omia työhommia missä voi tulla jotain vastaavia riskejä

harmi vaan, että munattomat kouluttajat käyttävät pääosin tapaa 1, koska joku helevetin sääntö sanoo että materiaali pitää käydä läpi. Munallinen kouluttaja käyttää tapaa 2... mikä todnäk on kielletty säännöissä

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Huru-ukolle, Pyssymiehelle ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Huru-ukko & Pyssymies: Vähän samanlaisia kokemuksia itselläni. Ei opettajana vaan opetettavana.

Ano: Joo, puhut järkeä. Vaan taitaa olla niin että tapa 2 ei palkkaa tarpeeksi virkakyöstejä. Sen kun hoitaisi omin päinkin. Ja yleensäkin on jokseenkin järjetöntä laittaa vaikka 30 vuotta yhdistelmäajoneuvoa ajanut heppu viiden vuoden välein kuuntelemaan että kuinka ajetaan yhdistelmäajoneuvoa.

Anonyymi kirjoitti...

Selasin tässä eräänä sateisena iltapäivänä valtion budjettia tälle vuodelle. Huomioni kiinnittyi erääseen kohtaan Ulkoministeriön hallinnonalalla:

” Ulkoministeriön hallinnonalan muut menot

50. Eräät valtionavut (kiinteä määräraha)

Valiokunta lisää momentille 200 000 euroa rauhantyötä edistävään toimintaan. Valiokunta korostaa samalla myös Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry:n toimintaa, joka edistää mm. historiaan liittyvää keskustelua sekä historiatiedon käyttöä konfliktien ehkäisemiseen ja ratkaisuun.

Momentti muuttuu seuraavaksi:
Momentille myönnetään 1 741 000 euroa.”

Tämä ry järjestää tapahtumia, kirjoittaa kolumneja ja korkeasti koulutetut tutkijat ovat etupäässä tutkineet muiden maiden kuin Suomen yhteiskuntia. Suomen osuus on aika rajoittunutta eli: ”Suomellakin on kolonialistinen historia - teollisuus nousi Turussa ja Tampereella orjakaupan voimalla”, ”Suomi ei ole koskaan ollut pelkästään valkoinen - Tuore raportti perää monipuolisempaa historian opetusta yliopistoihin ja kouluihin”, ”Kenen historiaa elämme Suomessa? Häiriköt - päämaja”, ”Kolonialismin perintö kehitysyhteistyössä”, ” Kuinka paljon afrikkalaisesta rasismista on Euroopan vika?” ja ”Legacies of Colonialism in the Nordic Countries”.

Tutkailin sitten vähän tätä yhdistystä. Suomalaisen ry:n jäsenenä nimensä on ensimmäisenä kirjoittanut Erkki Tuomioja, perässä liuta Helsingin ja Turun yliopistojen professoreita ja tutkijoita plus väkeä ympäri maailman.

Mielestäni saisivat yhdistyksessään puuhastella ihan mitä hyvänsä, mutta onko 1 541 000 euroa tuollaisen yhdistyksen toimintaan Suomen valtion budjetista läpihuutojuttu? Toivoisin, että olen ymmärtänyt asian väärin ja tällaista rahaa ei olisi koskaan myönnetty. Olen niin vihainen, että oli pakko kirjoittaa Ykälle.

Rouva Ano



Pate kirjoitti...

Joo rouva anoöle totean,että olen huomioinut saman. Minusta tuo on kommunistista maan mädättämistä, johon sumeilematta käytetään verorahoja. Uskomatonta miten tietämättömiä nämä vappusatasten äänestäjät ovat jne. Kun samaan aikaan saamme lukea, jotta esim Tynkkynen, joka jälleen sai poliisilta kirjeen, joka tuli TOTUUDEN PUHUMISESTA, olemme tiellä jossa, kuten monet ovat todenneet, että oikeussaleja aletaan käyttämään vaientamiseksi. Esim tanska. Rasmus paludan joutuu linnaan. Koska on arvostellut islamia.sairasta menoa on nykypäivänä

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Rouva Anolle ja Unknownille. Valitettavasti Rouva Ano ei ymmärtänyt asiaa väärin. En tiedä, luetko Hommaforumia mutta siellä kirjoittaja Pectus3 on erikoistunut etsimään noita kankkulan kaivoja. Tutustu jos haluat, mutta kehotan ottamaan närästyslääkkeen sitä ennen. Ja niin kuin Unknown totesi, on faktojen puhumisesta tulossa / jo tullut tässä maassa rikos. Mitä se kertoo maastamme? Tämä oli joskus 30 vuotta sitten vielä varsin mainio paikka elää.

Anonyymi kirjoitti...

Työturvallisuusasiat käsitellään tarpeen mukaan kahvihuoneessa päivittäin. Viikottain aamupalaverissa. Tarvittaessa, siis jotakin ilmaantuessa, ihan heti. Ei niitä ole järkeä hillota koulutuksiin.

Kouluttajien alaa osaamattomuus on sitten mysteeri, miksi niille maksetaan ja miksi tilataan esitelmöimään asiaankuulumattomasta tiedosta. Ihan vinkiksi: mikrotuki ei altistu mikroaaltosäteilylle, tarvitse rurvaköysiä tai suojakypärää. Juotostinan lyijypitoisuuskaan ei hetkauta- kohupaljastus: emme me juottele yhtään mitään. Ikinä. Ainakaan tinalla.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pyssymies. Täähän menee sinänsä vähän ohi kirjoituksen aiheesta mutta lisäänpä yhden jonninjoutavuuden eli kehityskeskustelut. Joku on keksinyt että niitä pitää vuosittain käydä. Ja itse ihmettelen minkä helvetin takia.

Anonyymi kirjoitti...

Pyssymiehelle: Saman tapainen historia minullakin trukin pukille. Olin paikallisen, silloin vielä työvoimatoimisto, rakennusalan toimiston puolelle, kun siellä oli valtakunnan kaikki lehdet luettavissa ja huom!! siellä sai polttaa tupakkaa siinä odotustilassa/aulassa. Tulee siihen ovelle nuorehko mies, puku ja kravatti, katselee hetkisen ja tulee mun luo. Kysymys, että tulisitko pariksi viikoksi hommiin halkotarhalle? Mulla parisen kuukautta inttiin lähtöön, niin että miksipä ei. Päästään firman pihaan niin itse tj istuu trukin kuskinpukilla ja purkaa lastulevyrekkaa, pari samanlaista jonossa odottelemassa. Tj kysyy, että oletko koskaan ollut trukin puikoissa, minä että en. No hyppää tohon vierelle niin hän näytää. Otti nipun levyä rekasta, vei varastoon ja sanoi, sinä on virka ja värkit, pura noi rekkojen lastit. Oli firman vakikuski just telonu kätensä. No se "pikakurssi" toi sittemmin alan töitä monessakin paikassa, kun alkujaan oli pestattu ihan johonkin muuhun. Ja eikös sitä jossain sanota, päivääkään en vaihtaisi pois. Paitsi ehkä ne pahimmat, jaa mutta onkohan niitä jos ja vertaa nykymeinikiin.
Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

Enpä ole juuri Hommaforumilla käynyt, enkä taida tämän jälkeen uskaltaakaan. Jos en saa sydänhalvausta, niin verisuoni aivoista ratkeaa. Hyvä kuitenkin, jos joku näitä juttuja nostaa esille, kun maasta taivaaseen kehuttu vastuullinen media ei sitä tee ja poliitikot vaikenevat kaikesta vähänkin arkaluontoisesta.

Kirjoitin tuohduksissani taas asian vierestä, mutta kiitän nyt Ykää mahtavasta tarinasta ja siitä, että hän itse ja tämä palsta on olemassa! Kotimaani ompi Suomi, vaikka päivä päivältä se tuntuu aina vaan vieraammalta. Kuten Ykäkin totesi, 30 vuotta sitten tämä karu ja kylmä maa oli kuitenkin varsin mainio paikka elää huolimatta siitä, että elettiin talouslaman kurimuksessa. Somali-invaasiota ja pienyrittäjien kohtaloa lukuunottamatta jonkinlainen tolkku oli kuitenkin yhteisten asioiden hoitamisessa kun nykyiset päättäjät taapersivat vielä päiväkodin käytäviä tai kävivät peruskoulun ala-astetta.

Rouva Ano

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Huru-ukolle ja Rouva Anolle & kiitos kommenteistanne.

Huru-ukko: Itse asiassa mulla on lähes yksi yhteen samanlaisia kokemuksia silloin nuoruusvuosina. Ja minä en muuten ajattele päivien pois vaihtamisesta. Se on ihan turhaa. Kun ei elettyjä päiviä pysty vaihtamaan pois. Täytyy elää niin kuin elämä on mennyt.

Rouva Ano: Hommaforum on hemmetin hyvä uutiskanava. Sen vuoksi käyn siellä päivittäin. Ja lämmin kiitos kannustuksesta. Sillä on suuri merkitys.

Anonyymi kirjoitti...

No ne vaihtamiset, se vaan sellaien sanonta. Mihinkpä miekään sitä elettyä elämää vaihtaisin, ja tuskin ne valinnatkaan sen viisaampia olisi. Niin nyt kuin silloinkaan, mentiin niillä korteilla ja pelimerkeillä mitä oli. Ja joskus kovalla Bluffilla:)
Huru-ukko
PS. Velipoika kertoi että päivällä olivat lohilammikolta puoltoistakilosen saaneet. Ja taas perkama alkoi kiroiluttamaan, kun ei edes sinne lammikolle ole asiaa:( Nyyh..Mutta näillä mennään..
Ja joppokselle, väylälle nousee nyt lohia..ja isoja luki lehdessä...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Huru-ukko. Joo, eletty elämä on elettyä elämää. Ei sitä saa muutettua joten turha haikaillakaan. Mutta kaloja saa joten hyvää kalaonnea.

klova kirjoitti...

Olen vähän jäävi puhumaan työturvallisuuden tarpeellisuudesta kun meinasin ihan oikeasti kuolla takavuosina työtapaturmaan.Eikä sitä tapaturmaa estänyt minkään värinen kortti.

Toisaalta rakennuksilla,siis ala missä ihan oikeasti kuolee ja vammaantuu miehiä,niin tapaturmat ovat laskeneet ja tais olla toissavuonna kun ei tullut yhtään ruumista,2000-luvun alussa meni vielä mies ja kuukausi ja 70- luvulla mies ja viikko.Ehkä työturvallisuuskortilla on ollut jonkinlainen merkitys tuossa.Enemmän ehkä yleisen asenteen muuttumisella.

Tulityökortti taas on takuulla laskenut työmaiden tulipaloja.Ei siksi että kortti mitään estäisi tai sillä alkusammutusharjoituksella mitään sammutettaisiin.Siellä korttikurssilla kuitenkin kovapäisemmällekkin viimeistään selviää,että jos ilman tulityölupaa ja kunnollista valvontaa ym poltat esim rakennustyömaan niin ei sinua mikään pelasta korvausvaatimuksilta.Eli pistää ajattelemaan.

Siinähän nuo kaksi yleisintä korttia tulikin mainittua,voimassa viisivuotta,että ei niitä nyt ihan yhtenään joudu suorittamaan.Hyvä bisnes tietty kursseja tarjoaville,kuten moni muukin bisnes.

Ehkä tässä maailmassa on isompiakin epäkohtia kuin korttisulkeiset viiden vuoden välein.Suurin osa työntekijöistä ei edes tarvitse kumpaakaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, klova. Joo. Olet vähän jäävi. Sinun yksittäinen tapauksesi on yksittäinen tapaus etkä kertonut siitä sen enempää. Ja on aivan älytöntä vaatia asiaa osaavat jätkät viiden vuoden välein koulunpenkille kuuntelemaan sitä minkä he jo osaavat.

Anonyymi kirjoitti...

Rouva Ano kirjoitti:
"Enpä ole juuri Hommaforumilla käynyt, enkä taida tämän jälkeen uskaltaakaan."

Hommaa voi käydä anonyyminä lukemassa, mutta kirjoittamisen suhteen on syytä olla varovainen. Homman ylläpito saattaa olla suvakkien soluttama. Ilmoittavat tekevänsä yhteistyötä viranomaisten kanssa. Homman "moderaattorien" viestintä on ollut toisinaan hyvin tylyä.

https://hommaforum.org/index.php?action=register
"Voimme julkaista mitä tahansa tietoa sinusta viranomaisille tai muille yhteistyökumppaneille mikäli katsomme sen... "


Acc

Anonyymi kirjoitti...

Tulityökortti on hyvä esimerkki toimivasta ratkaisusta, sen käyttöönotto vähensi työmaapaloja rakennuksilla. Samaan aikaan tuli muuten markkinoille kuumennusta vaatimattomia tuotteitakin. Mutta, mutta miksei kertasuoritus riitä? Samoin kuin muissa korteissa. Noi kehityskeskustelut on oiva idea, kun jokin on muuttunut. Muttei vuosittain. Niistä on ihan saatanallisperkeleellinen rumba, kaikille. Mainittavaa hyötyä ei.

Juu, ja sitten asiaan: Brändittömiä kauppoja, brändittömin tuottein juuri männäviikolla joku komukka esitti loistavana ideana. Muistaakseni slobovorskin elintarvikekauppa # 5, josta sai ostaa kala ja liimakombinaatti # 23:n kalasäilykkeitä, ei ollut menestys oikein kenenkään mielestä.

Se, että huulipunamultahallitus ajaa päin seinää täyttä vauhtia ilmastohysteriallaan ja muulla sekoiluillaan on hyvä uutinen.

Pyssymies

Joppos123 kirjoitti...

Tuo eriskummalinen lupamenettely ja tyhjänkoulutus on valitettavasti valunut jo meidänkin firmaan.
Saadaksesi toimikortin TUVE-TLII järjestelmiin pitää netissä suorittaa sitä varten "tietoturvakurssi". Ensimmäisen kysymyspatterin voi vastailla lonkalta mutta seuraava onkin varsin vittumaisesti rakennettu. Pitää möllöttää 30min kestävä video tasoa teletapit ja sitten vastaamaan. Kysmyksissä on seassa kontrollikysymyksiä malliin minkävärinen paita oli tiivitaavilla kohdassa 6min32sek.
Näin siis varmistetaan se, että katsot jonkin persaukisen tekeleen ja kärsit jokainen sekuntti.
Siviilissä käyttöön otetut lupalaput ovat osalle pakollisia myös meillä.
Ammunnoista on tehty helvetin kankeita uusine idioottimaisine varomääräyksineen ja jos vielä niitä hankaloitetaan niin minun mielestäni niistä joutaa luopua kokonaan. Pojat vaan opetetaan pelkäämään omaa tekemistä ja asetta. Tämä koskee varsinkin ns taisteluammuntoja.
Mennään sitten jatkossa vain simuilla vaikka eihän se sama asia ole.
Onneksi pääsen kohta eläkkeelle,jos nyt joutuisi takaisin kentälle nuorten tupsuniskojen sekaan niin olisin varmasti alta kahden viikon "hovin" kautta linnassa tai ainakin työtön.
Sen verran on ajat ja tavat muuttuneet, eikäse touhu sen varomattomampaa ollut silloinkaan.
Vahinkoja sattui kun pojille annettiin enemmän valtaa soveltaa ja toimia oman harkintansa mukaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Acc:lle, Pyssymiehelle ja Joppos123:lle & kiitos kommenteistanne.

Acc: Joo, kyseinen lause ei miellytä minuakaan. Toisaalta en ole kuullut että Hommaforum olisi koskaan ilmiantanut ketään.

Pyssymies: Totta joo mitä korteista puhut. Hallituksen ilmastohysteriaa kuvaa hyvin se ajatus öljylämmityksen kieltämisestä. Varsinkin eläkeläisille se on täysi katastrofi.

Joppos123: Ei kuulosta hyvältä kyllä tuokaan. Tuli mutkan kautta tuosta mieleen se, että jos intissä olisi vielä tää vapaaehtoisuussysteemi niin 17-vuotias heppu saisi palveluksessa räjäyttää telamiinan ja sen alla 20 kg hävityspanoksen. Mutta siviilissä se ei saisi ostaa tähtisadetikkuja.

Joppos123 kirjoitti...

Pyssymies tuossa viittasi fantastiseen munahuulihallitukseemme ja Kauppalehti tiesi kertoa tänään, että hallitus on päättänyt lopettaa omakotitalojen öljylämmityksen vuoteen 2030 mennessä.
Se tarkoittaa sitä, että siinä vaiheessa vielä hengissä olevat esmes hajaseutu-alueiden pieneläkeläiset joutuvat muuttamaan Ykän monta kertaa mainitsemiin kuutioasuntoihin.
Kyllä fantastinen femma tietää ettei valtaosa näistä eläkeläisistä pysty rahoittamaan talonsa muuttamista vaikkapa maalämmöllä lämmitettäväksi.
Näiden vanhojen talojen markkina-arvo on monissa paikoissa tasan nolla euroa.
Vihervasemmistolaisessa doktriinissa mitä suppeammalla alueella kansa asuu, sitä helpompi sitä on valvoa.
Se pikkuisen hämmästytti, että polttoaineiden veronkorotukset olivat aika maltillisia.
Se taas ei, että dieseliä rokotetaan enemmän ja veikkaan myös käyttövoimaveron rankaisevan meitä "nakulla" ajavia roimasti.
Saas nähdä kun taloudellinen tilanne lävähtää ensi syksyn budjettineuvotteluissa tosissaan silmille kuinka hallitus pelaa korttinsa.
Joko vihreät tai kepu lähtee hallituksesta tai (mikä on todennäköisin vaihtoehto).
Kaikille mannaa taivaalta, velaksi tottakai ja antaa sitten seuraavan hallituksen tehdä kipeät päätökset. Siinä sivussa ehtii vielä saada 100000 uutta rintamakarkuria maahan perseilemään ja kuseksimaan nurkkiin.

Tuumailija kirjoitti...

YK:n suurkokous, lähitulevaisuudessa...

Puheenjohtaja päätti alustuspuheensa ja viittasi vasemmalle puolelleen.

"Lippukomiten pääsihteeri Hötterström, olkaa hyvä."

Hötterström nousi. Koko sali katsoi häntä jännittyneenä. Hötterström aloitti puhumaan.

"Kiitän. Arvoisat jäsenvaltioidemme edustajat! Suuri kysymys valtioiden virallisten lippujen vaihtamisesta edistyksellisiin versioihin oli hankala ja monitahoinen. Kaikki olivat kuitenkin yksimielisiä siitä, että vanhat liput muistuttivat rasistisesta ja imperialistisesta menneisyydestä. Etenkin kaikki ne liput, joissa oli valkoista tai mustaa väriä, voitiin luokitella avoimen rasistisiksi. Keskustelussa koetimme aluksi miettiä vaihtoehtoa, jossa valkoinen ja musta korvataan vihreällä ja punaisella."

"Ongelmaksi tuli se, että jos kaikki valkoiset ja mustat värit muutetaan vihreiksi ja punaisiksi, monista lipuista tulee aivan liian samankaltaisia ja ne sekoittuvat helposti toisiinsa. Mutta olemme keksineet upean kompromissin!"

"Ratkaisun lähtökohta alkoi hahmottua, kun edistyksellinen Saudi-Arabia esitti ehdotuksen, että jokainen maa voisi muodostaa lippunsa samalla tavalla kuin he, eli kirjoittamalla maan nimen vihreälle pohjalle. Tekstin valkoinen väri toki vaihdettaisiin punaiseen."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Saudi-Arabian_lippu

"Ensimmäisessä vaiheessa ajatus siis oli muuttaa kaikki liput vihreäpohjaisiksi ja kirjoittaa niihin maan nimi punaisella. Tässä kuitenkin oli kaksi ongelmaa: väriteknisistä syistä punaisen erottuminen vihreästä ei ole paras mahdollinen, ja lisäksi tämä syrjii punavihersokeudesta kärsivää vähemmistöä. Siksi jouduimme miettimään konseptia tarkemmin."

https://www.is.fi/terveys/art-2000001153824.html

"Ratkaisu löytyi edistyksellisistä afrikkalaisista lipuista, joiden värit ovat punainen, vihreä ja keltainen. Keltainen teksti erottuu molemmista muista väreistä mainiosti. Neuvottelun jälkeen totesimme ihanteelliseksi pohjaksi Burkina Fason lipun, joka on jaettu vaakasuuntaan yhtäsuureen punaiseen ja vihreään osaan, ja keskellä on keltainen tähti. Muuta muutosta ei tarvita kuin korvata tähti tekstillä."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Burkina_Faso

"Emme kuitenkaan halunneet pakottaa ketään käyttämään latinalaisia aakkosia, sillä se olisi muistuttanut siirtomaa-ajan pahuudesta ja eurooppalaisesta ylivallasta. Siksi jokainen maa saa käyttää omaa kirjaimistoa. Venäläiset kyrillisiä, japanilaiset kanjeja, arabit abjadeja, ja niin edelleen. Näin päästiin nykyiseen malliin, jonka käyttöönotosta tässä yleiskokouksessa äänestämme. Kiitän puheenvuorosta."

Hötterström istuutui ja puheenjohtaja nousi seisomaan. Hän avasi suunsa:

"Hyvät jäsenmaiden edustajat. Ehdotus, jonka juuri kuulimme, on erinomainen ja tasa-arvoinen. Vihdoin saamme syrjivän ja imperialistisen menneisyyden hävitettyä maidemme lipuista. Uskon että jokainen ymmärtää ehdotuksen edistyksellisyyden..."

Seuraavana päivänä maailmanlaajuinen media rummutti äänestyksen yksimielistä tulosta. Tasa-arvo oli laskeutunut valtioiden lippuihin. Samaan aikaan Stalin nauraa kätkätti haudassaan:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Neuvostotasavaltojen_liput

Anonyymi kirjoitti...

Öljylämmityksen kieltäminen on katastrofi ainakin demareille, ei edes demarieläkeläiset ihan mitä vaan niele. Arvelen näin. Se, että vappusatanen kerätäänkin eläkkeistä etelän vetelille ei ehkä vielä riitä mutta lämmityksen kieltäminen saa kenties miettimään ketä äänestää.

Öljylämmityksen muuttaminen sähkö-, pelletti-, maalämpö tai toivioenergialämmitykseksi on kansantaloudelle suuri ja turha menoerä. Asuntojen arvon aleneminen ei sekää ole ihan ongelmatonta. Halvat talot voivat houkutella halbaa väkeä. Ja sepäs sitten vasta laskeekin kiinteistöjen arvoa. Sopiva säätiö sitten ostaa talot ja asuttaa niihin "kaikkein heikommassa asemassa olevia". Saadaan suomeenkin ihan oikeita slummeja!

Pyssymies

Joppos123 kirjoitti...

Noinhan se Ykä meni ainakin aikoinaan. Itse en ole pioneeri mutta havumiehenä tuli noita kolttosia silloisille junnuille opetettua kuten eräskin sissinkiuas on tullut posautettua. Siihen aikaan ei ollut hajuakaan mistään termeistä kuten IED tai Vastaavaa, me keksittiin päästä ja sovellettiin opettuksessa vanhoja hyväksi koettuja juttuja.
Eihän noilla sotaa voiteta mutta luodaan sopivasti pelkoa.
Asiasta kiraffiin. Oltiin ajamassa tuossa taannoin kollegan kanssa kohti Muonion kalarikkaita vesiä niin pysähdyttiin tankkaamaan eräälle Seo merkkiselle huoltsikalle. Nopea kusitauko ja röökit,autossa ei polteta. Olin tumppaamassa tupakkaa niin eräs herrasmies kysyi olenko xxxx? Juu olen. Hän oli matkassa vaimonsa ( näin oletan) ja skidin kanssa.
Tuli paiskaamaan käsipäivää ja tokaisi, "en edes odota sun muistavan mutta olin aikoinaan saapumiserää xx paikassa xxx sissiyksikössä.
Kyllähän tollainen mieltä lämmittää vaikka apina ei tunne ketään niin apinan tuntee kaikki.
Eihän noita voi muistaa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Joppos123:lle, Tuumailijalle ja Pyssymiehelle.

Joppos123 & Pyssymies: Tuo tampax-hallituksen öljypelleily kertoo sen kuinka onnellisesti se on vapauttanut itsensä kaikesta reaalimaailmasta.

Joppos123: Mulla on eräs tuttava joka on ollut pitkään hommissa Ähtärin pioneerivarikolla ja hänen kautta olen ymmärtänyt että sotavaltiolla on kaikenlaista vittumaista edelleenkin vihollisen varalle. Ja tuo tapaamisesi oli varsin lämminhenkinen. Itselläni on – oman työni johdosta – ollut aikanaan samanlaisia.

Tuumailija: Piru vie, taisit kirjoittaa pätkän tulevaisuuden historiaa.

Anonyymi kirjoitti...

Tiedoksi Tuumailijalle:
Saudi-Arabian lipussa ei ole kirjoitettuna maan nimeä vaan islamin uskontunnustus arabiaksi. Siis: "Ei ole muuta jumalaa kuin Allah, ja Muhammed on hänen profeettansa."
Ja kaiken lisäksi - valkoisin kirjaimin.

Anonyymi kirjoitti...

Mukavia tuollaiset tapaamiset kuin joppos kuvailee, kun ja jos varsinkin hyvällä muistetaan. Ittelleni kävi eilen tutussa lihakaupassa, henkilökunta ihan nimellä tervehti ja kysyi kuulumisia. Minä että, ei helevata. Vähän kyllä olin leuhka sen jälkeen, varsinkin kun jälkeeni tulleille sanottiin vain päivää.
Huru-ukko

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja Huru-ukolle & kiitos kommenteistanne.

Ano: Kiitos lisäyksestä.

Huru-ukko: Tuollaiset tapaamiset ovat aina mukavia.

Anonyymi kirjoitti...

Satuitteko huomaamaan Sanna Ukkolan kolumnin tämän päivän Iltalehdestä?
Sekin käsittelee Sanna Marinia ja intersektionaalista feminismiä. Löytyy myös netistä:
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/accf1118-1707-4237-8dd5-68b497823bfb.
Ja Ukkola näyttää olevan kaikesta oleellisesta pitkälti samaa mieltä kuin Yrjöperskeleskin, vaikka ei olekaan juuri kirjoittanut kuvitelmia siitä, mitä tämä vielä johtaa. Sen sijaan hän mainitsi heti alussa kaksikin melko hätkähdyttäviltä vaikuttavaa tapausta, jotka Amerikassa ovat jo toteutuneet. Eräskin professori joutui kolmeksi viikoksi pois virastaan ja häntä vaaditaan erotettavaksi lopullisesti, koska hän ei suostunut arvioimaan mustia oppilaita "kevyemmin perustein kuin valkoisia", toisin sanoen antamaan heille korkeampia arvosanoja kuin mitkä valkoiset olisivat saaneet täsmälleen samanlaisista tenttivastauksista. Ja kaiken lisäksi kyseessä oli nettikurssi, jossa professori ei ollut useimpia opiskelijoita koskaan nähnytkään, eikä näin ollen voinut edes tietää, ketkä heistä olivat mustia, ketkä valkoisia. (Amerikassahan sitä ei yleensä voi henkilön nimestäkään päätellä edes kohtalaisella todennäköisyydellä.)

Kolumnissa kerrottiin tällaisestakin tapauksesta. Jotkut olivat koemielessä, puoliksi piloillaan, mutta samalla selvittääkseen, kuinka politisoitunut akateeminenkin maailma jo on, lähettäneet eräisiin arvostettuihin tiedelehtiin "tieteellisiä artikkeleita", joissa muun muassa ehdotettiin, että miehiä pitäisi kouluttaa kuin koiria "raiskauskulttuurin kitkemiseksi", valkoisten miesopiskelijoiden puheoikeus luokassa pitäisi kieltää ja heidät pitäisi jopa pakottaa istumaan lattialla kahlittuina!

Blogipalstoilla voi toki ehdottaa vaikka mitä, mutta nämä julkaistiin tieteellisissä (tai sellaisiksi tarkoitetuissa) aikakauskirjoissa, joissa korkeaa tasoa on vanhastaan pidetty yllä siten, että jokainen niihin lähetetty kirjoitus joutuu jonkun professorin tai muun asiantuntijan arvioitavaksi, ja vasta tällaisen vertaisarvioinnin perusteella päätetään, julkaistaanko se vai ei. Moiset ehdotukset siis oli tehty satiirisessa mielessä, mutta vaikka ne olisi esitetty tosissaankin, mitähän tekemistä niillä olisi ollut tieteen kanssa? Läpi ne kuitenkin menivät.

Mitenkähän noihinkin "artikkeleihin" olisi suhtauduttu, jos joku olisikin ehdottanut samanlaisia toimenpiteitä kohdistettaviksi mustiin opiskelijoihin?

Anonyymi kirjoitti...

Lievä OT, sain linkkivinkkiä mielenkiintoiseen dokumenttiin Seattle is dying ja se tavallaan kuvailee hyvin tuota Ykän dystopia-bloggausta.

Sitä en tiedä, jotta ovatko kaikki noi p*skakasat ja teltat Seattlen kaduilla raakaa todellisuutta vai ovatko ne vain tuotu tuonne lojumaan dokumentin tekijöiden iloksi, vähän niinkuin tuomaan lisäefektiä kuten olivat aikoinaan Potjomkinin kulissit? Eli feikkejä? Vai pitäisikö sitä uskoa enemmän omia silmiänsä kuin virallista totuutta/utopiaa à la Neuvostoliitto?

Ainakin noiden eräiden huumehuuruisten veikkojen käyttäytyminen keskellä kirkasta päivää kaupungin kaduilla, johon kukaan ei oikein puutu, en voi muuta todeta kuin huhhuh.


- Soomepois Eestist -

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Anolle ja Soomepoisille Eestist & kiitos kommenteistanne.

Ano: En ole erityisemmin Sanna Ukkolan fani mutta ehkäpä hänkin alkaa huomata että hirviö on päästetty vapaaksi ja se tulee pysäyttää. Muistaakseni noissa – ”tieteellisesti” läpi menneissä – jutuissa oli myös se, että itsensä lihottaminen tuli verrata kehonrakennukseen. Yleensäkin voi todeta että tämä mielettömyys ei voi kestää loputtomiin.

Soomepois: Kiitos linkistä. En ole vielä ehtinyt katsoa sitä mutta minulla on se käsitys että poliisi on käynyt hiljattain tyhjentämässä sen alueen.

Joppos123 kirjoitti...

Me aikoinaan sanottiin jotta jos me saadaan junnut pysymään sodan ensinmäisistä kahdesta viikosta hengissä niin meillä ei ole enää mitään opetettavaa.
Ne ovat jo veteraaneja.
He pitävät toinentoistaan huolta. Ei meitä enää tarvita. Näin se pitää mennäkkin.

Anonyymi kirjoitti...

— Tinahattu taas —

Tunnin mittainen video johon - Soomepois Eestist - lähetti linkin. Kyllä tuo on aivan totta, ei tarvitse rustata kulisseja. Seattle, San Francisco, Los Angeles, kaikki samassa kunnossa. Amerikkalaiset kirjoittavat niiden tilanteesta paljon.

Pandora Spox ‪1 day ago‬
Its not just Seattle - the entire west coast is a homeless encampment. It sucks.
https://www.youtube.com/watch?v=bpAi70WWBlw&feature=youtu.be

Peijakas, lähetin tämän viestin väärälle sivulle ensin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Joppos123:lle ja Tinahatulle & kiitos kommenteistanne.

Joppos123: Näin se varmasti menee.

Tinahattu: Jep. Vasemmistoanarkistit ovat mestareita tuhoamisessa.

QroquiusKad kirjoitti...

Seattle kun mainittiin, sinnehän piti pystyttää "autonominen kansantasavalta". Pormestaritar Jenny Durkanin mielestä se oli vallan ihQ asia. Kun pahoista pahin Trump uhkasi käyttää liittovaltion asevoimaa hippien hillumisen ja anarkistien askartelun lopettamiseksi, Pormestaritar Jenny sen kun lällätteli.

Kas, Pormestaritar Jenny kun koki BLM-Antifakoplan kanssa syvää yhteenkuuluvuutta:
onhan hänkin vasemmistolainen, äärisuvakki, intersektionaalinen henkilöoletettu ja kaiken päälle lesbo! Johan siinä olisi meriittiä kansantasavallan presidentittäreksikin!

Tai niin Pormestaritar Jenny luuli, kunnes:

https://www.murha.info/rikosfoorumi/viewtopic.php?f=20&t=29896&start=90#p1032987

Senkin jälkeen, kun alueella oli ammuttu ihmisiä hengiltä, Pormestaritar Jenny vain kikatteli jutun olevan kiva taidefestari. Mutta kun kansantasavaltalaiset julistivat seuraavaksi projektikseen vallata Pormestaritar Jennyn 7,6 megadollarin arvoisen 465 neliön luksuslukaalin, jossa hän tyttökaverinsa Dana Garveyn kanssa pimpsattelee, muuttuikin ääni kellossa!

Jussi Halla-aho kysyi aikoinaan, onko mitään niljakkaampaa ja selkärangattomampaa iljetystä kuin pohjoismainen sosialidemokraatti, tai jotain sinnepäin.
Eiköhän tuollainen USAlainen vasemmistoliberaali intersektionaalinen lesbo-oletettu pääse aika lähelle? Ettei suorastaan ylikin?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad: Minä vasta muutama vuosi sitten tajusin kuinka vasemmistolainen valtio Yhdysvallat tietyiltä osiltaan onkaan. Se on varsin pelottavaa. Ja siis tietysti rahavasemmistolainen eli ei niillä vasemmistolaisilla persaukisuus ole uhkana. Niin kuin ei meidän ammattivasemmistolaisillakaan. En osaa sanoa onko pohjoismainen sosialidemokraatti niljakkaampi otus kuin amerikkalainen vasemmistoliberaali mutta siinä kaksi kovaa kyllä koettelee keskenään.