perjantai 8. tammikuuta 2021

KIEPPI

Tammikuu 1981…

Vanha ja kokenut ukkoteeri oli viettänyt talvisessa pakkassäässä pari ahkeraa ja kiireistä tuntia pistellen kupuunsa havunneulasia sen minkä ennätti. Kesäisin ja syksyisin metsäkanalintujen menu oli tietysti runsaampi ja maukkaampi mutta jos teeri halusi elää talvellakin niin sen ei kannattanut olla nirso. Vaihtoehtoja kun ei juuri ollut ja teerenkin pääelinkeino oli syöminen. Ruokaillessaan se tarkkaili ympäristöään valppaasti. Vaara saattoi tulla aina miltä suunnalta tahansa. Tosin se oli tottunut siihen että ihmiset eivät niine tappavine keppeineen olleet talvella häiriöksi. Mistäpä se olisi voinut tietää että juuri tänä talvena tilanne olikin toinen.

Suomalainen metsästyslainsäädäntö ei sitä kiinnostanut. Eihän se edes tiennyt että mikä oli lainsäädäntö ja mikä oli Suomi. Se ymmärsi vain että nyt kupu oli täynnä ja oli aika siirtyä suojaan. Se lennähti lentoon ja sen perässä lensi nuorempi ukkoteeri. Eräällä metsäaukiolla oli paksulti lunta ja teeri kaivautui hangen sisälle. Emsiksi hieman syvyyttä, ja sitten se eteni vaakatasossa. Sen takana valuva pakkaslumi peitti aukon joten teerellä oli jotain, jota ihmiset sanoisivat igluksi mutta kiepin nimellä se paremmin tunnettiin. Teerelle se oli vain lämmin ja turvallinen suoja.

Vaikka metsässä oli pakkasta parikymmentä astetta niin suojaisan kiepin sisällä ilma lämpeni nopeasti. Kun teeri vielä hieman pörhisti itseään niin sillä oli mukava oleskelutila jossa se viettäisi aikaa liikkumatta seuraavaan päivään saakka, kunnes oli aika taas lähteä täyttämään kupua neulasilla. Villieläimet eivät tunteneet kuin hyötyliikunnan ja jos liikkumiselle ei ollut tarvetta niin silloin oltiin paikallaan ja kulutettiin mahdollisimman vähän energiaa. Se nuorempi ukkoteeri oli myös kaivautunut omaan kieppiinsä parikymmentä metria vanhasta ukkoteerestä.

Kiepissään mukavasti makaileva teeri kuuli ylimääräistä ääntä. Sellaista hidasta suhinaa. Ne olivat selvästi ihmisiä. Liikkuivat sellaisilla kapeilla puilla mikä helpotti niiden kulkua hangessa. Ihmiset kun eivät osanneet lentää. Ihmiset olivat noin nelikymppinen mies ja hänen poikansa. Mies oli jo kokenut metsästäjä mutta poika oli vasta aloittelemassa omaa metsästäjän uraansa. Olihan hän ehtinyt jo sentään pudottaa muutaman sorsan. Ja nyt se ihmisten lainsäädäntö josta teeri ei ymmärtänyt mitään oli antanut isälle ja pojalle mahdollisuuden kokeilla tammikuista teerijahtia. Siihen ei ollut aikoihin mahdollisuutta mutta nyt oli.

Teeri ei ihmisten luvista tiennyt eikä niistä perustanut mutta se ymmärsi että ihmiset olivat aina vaarallisia. Siksi kannatti olla kiepissä hiljaa niin kuin pelkäävä teeri kiepissä. Ihmiset liikkuivat selvästi lähemmäksi nuoremman teeren kieppiä eikä se höhlä älynnyt olla paikoillaan vaan vanhempi teeri kuuli hangen kahahduksen, siipien räpinän, kovan paukauksen siitä ihmisten pahasta kepistä ja lopulta tömähdyksen kun nuorempi teeri putosi hengettömänä maahan. Vanhempi teeri ei jäänyt suurempia suremaan. Villieläin ei yleensä kuollut vanhuuteen.

Se kuuli kuinka ihmisten hankipuut suhisivat kiepin luota kohti metsän reunaa. Sieltä alkoi kuulua toisenlaista pauketta. Teeri tiesi että ihmiset tekivät sen toisenlaisella, lyhyemmällä kepillä. Ne pilkkoivat hangen alta löytämäänsä tervaskantoa ja tekivät sitten sellaisen omituisen välähtelevän ja räiskähtelevän kuumuuden jonka vieressä ne söivät eväitään. Eväitään, jotka ne toivat aina mukanaan metsään. Eivät ne suoraan metsästä syöneet koskaan mitään. Muuta kuin joskus syksyllä rohmusivat hieman marjoja suuhunsa. Omituisia otuksia kun olivat. Teeri kuuli kun ihmiset pulisivat keskenään sillä omituisella ja jatkuvasti muuttuvalla lajiäänellään josta tolkullinen teeri ei ottanut mitään selvää. Se tiesi myös että ne olivat vähän aikaa tyytyväisiä eivätkä etsineet syödessään uutta saalista. Kannatti siis vain pysyä paikallaan.

Ihmisten hankipuitten suhina alkoi taas mutta se meni kauemmas teeren suunnasta. Teeri keskittyi olennaiseen ja pysyi liikkumattomana. Vaikka hangen yläpuolella oli kova pakkanen niin kiepissä oli lämmintä ja mukavaa. Pian se nukahti tyytyväisenä.

Ne ihmiset joita teeri kuunteli piilossa pysyessään muistelivat vielä kymmeniä vuosia myöhemmin saunoessaan tuota tammikuuta jolloin teerien talvimetsästys oli hetken aikaa sallittu. Poikakin oli jo parraltaan harmaantunut. Totesivatpa siinä whiskymukia kaataessaan että silloin elettiin vielä suurten teeriparvien aikaa. Sitten kaikki väheni. Mutta eihän se saalis ollut enää aikoihin tärkeintä vaan se itse touhun tuntu jota on vaikeaa selittää sellaiselle, joka ei ole sitä kokeillut.

Miehet kilauttivat whiskymukit yhteen ja ottivat maljan teerille. Menneille, nykyisille ja tuleville. Ja totesivat, että onneksi niitä vieläkin sentään on.



20 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vielä 50-luvun alussa oli teeriparvia niin, että ammattimetsästäjätkin elivät. Keväällä vielä oli hengissä yksi, juttelin ja muisteli 40/50-lukujen vaihdetta, kulta-aikaa. 60-luvulle tultaessa alkoivat olla jo kovasti harvoja. 70-luvulla ei enää päässyt latvalinnustamaan. Syksyllä sai ampua pari teertä. Sitten tuli ruokinta-automaatit. Kanahaukoille. Ja teeriparvet hävisivät aikalailla kokonaan. Syksyllä oli teeria parvessa 20 - 30. Joka viikko väheni parvi noin yhdellä, raatoja löytyi välillä. Ja pääsimme näkemäänkin, kun haukka iski. Jyvätynnyrin vieressä sitten söi saaliinsa. Keväällä sitten viisi - kuusi säikkyä teertä oli soitimella.

Mutta mikä vei teeret? Soiden ojitus, poikaset hukkuivat ojiin? Valkoisen valheen - koivikoiden vihaaminen - niitä jopa kaulattiin, tapettiin pystyyn. Aseiden kehitys? Kiikaritähtäintä esittivät ukot 60-luvulla syyksi teerikatoon. Aikoinaan aseita ei ollut kuin haulikko joka torpassa, luotiase oli joku 25-20 tai vastaava saksalaiskaliberi. sitten tuli sotilaskivääri ja 7*33 ja sitten 222 ja 243. Mutta surmaksi ne olivat vasta kun yleistyivät samaan aikaan metsäluonnon muutoksen kanssa. Lisääntyvä vapaa-aika näkyi myös. Aseiden muutoskin vaikutti, 7*33 vaati vielä naakimista lähelle. 243 ylti, kunhan teeren näki - noin kärjistettynä. Mutta 222 oli halpa ja kevyt kantaa - ja kantoi kauas. Pystykorvamiehillä ja latvalinnustajilla oli näitä halpoja pikkupyssyjä. Ja niitä oli yhdessä vaiheessa paljon, joka torpasta ainakin pari ukkoa kävi mettällä.

Metsäojat ja 222 teerikannan tuho? Hm, voi olla.

Pyssymies

Tinahattu kirjoitti...

En tiennyt teeren nukkuvan kiepissä, metsäkanan kylläkin. Säikähdin muutaman kerran kun parvi pyrähti lentoon hiihtäessäni.
Teeret katosivat kotikylän liepeiltä silloin joskus. Metsästäjien syy tietenkin.
Oikea syy taisi olla vesakkomyrkyt joilla yritettiin tuhota koivupuut. Supikoiria ei silloin ollut.

Ekku kirjoitti...

Tuskin noita nyt sentään vaan parempien aseiden turvin olemattomiin ammuttiin?
Täytyisi kyllä ostaa yksi vanha ja hyvä sakolainen 222-kaliiberisena kaappiin. On kovasti siro ase. Niitä alkaa olla aseliikkeiden varastot väärällään, kun perikunnilta niitä jää.

Anonyymi kirjoitti...

Teertä en ole ikinä karkottanut kiepistä. Riekkoja kyllä. Ja kerran metton, jessus kun säikähdin sitä ryminää. Hiihtelin kaikessa rauhassa, hiljaisessa pakkasaamussa ajatuksissani kun suksenkärkien välistä nousi itte musta piru jumalattoman ryskeen kanssa. Otti vähän aikaa pumppu kierroksia,.

Sotien jälken oli teerikarjaa ja mettoja lujasti, viiteen vuoteen ei oltu metsästetty kuin ruotiukkojen ja pojankloppien toimesta. Joka ukko osasi ampua ja joka ukko tarvitsi leivänlisää. Osa myikin teeriä ja metsoja, lihakaupat ja ravintolat osti ja maksoi hyvin.

Alkoi lujat ojitukset ja hakkuut. Ja koivua vihattiin tosissaan.

Lopullinen niitti taisi olla 60-luku, joka rengillä 222 ja aikaa. Ja vesakkoja myrkytettiin lentokoneellakin, samalla meni teerenpojatkin.

Sitten tuli minkit ja supikoirat. Ruokinta-automaatit kanahaukkojen suureksi iloksi. Ja tauteja levittämään.

Lintukatoon ei ole yhtä syytä, koko joukko samanaikaisia syitä romautti kannat, nyt sitten vieraspedot estää kantoja palutumasta.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pyssymiehelle, Tinahatulle ja Ekulle & kiitos kommenteistanne. Tämmönen täysin epäpoliittinen tarina välillä.

Pyssymies & Ekku: Niin kuin totesitte, ei lintukatoon ole yhtä yksittäistä syytä. Sinänsä ymmärtäisin että pääosa metsästysseuroista on omaehtoisesti rajoittanut metsäkanalintujen metsästystä ettei metsiä ihan tyhjiksi nuohota. Ja huonoina vuosina on rauhoitettu kokonaan. Kyseisenä vuonna 1981 minulla oli itselläni käytössä .243. Nyttemmin on jo pitkään ollut .222.

Tinahattu: Teerihän on metsäkanalintu. Lentoonlähdössä metson lähtö on vielä vaikuttavampi niin kuin Pyssymies totesi. Se on iso lintu ja siivet pitävät pirunmoista ryskettä.

Tinahattu kirjoitti...

Metsäkanalla tarkoitin riekkoa, eli meijjän murtteella 'mehtäkannaa'.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Tinahattu. Murre-erot sallitaan. Minun metsästysmaillahan riekko on ollut rauhoitettu jo iät ajat. Eipä niitä siellä juuri ole näkynytkään aikoihin. Mitenkähän lie riekkokanta pohjoisessa?

Anonyymi kirjoitti...

Muistuipa mieleeni löyhästi aihetta sivuten.
Jokunen vuosi sitten kerrottiim tv:ssä mitenkä jousimetsästäjät oli kutsuttu harventamaan pääkaupunkiseudun villiintynyttä jäniskantaa.
Seuraavana päivänä joku urbaani taivasteli lehdessä:"Jo on aikoihin eletty. Nyt on alettu metsästää jo jousellakin."
No eihän jousella ole toki riistaa kaadettu vasta kun liki 10 000 vuotta.
voijumala###

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervahdys, voijumala. Joo, kyllä me metsästäjät ollaan nimbali kauheita. Mutta tollainen kuvaa hyvin kaupunkivihreän asiantuntemusta. Ja tuoreeltaanhan eräs kaupunkivihreä vaati että raviurheilu pitää lopettaa ja hevoset vapauttaa luontoon. Eihän se tietäisikään kuin koko suomalaisen hevoskannan tuomitsemista nälkäkuolemaan.

Anonyymi kirjoitti...

Monikos on nukkunut kiepissä?

Taannoin, kun olin nuori ja hurja, harjoittelimme vaativaa vaellusta varten. Kaivoimme lumiluolia, nukuimmekin niissä. Tunturissa on sopivia kinoksia. Mukava yöpymispaikka, lämmin ja kuiva. Oli muotiakin silloin 80-luvulla, mm. erä-lehdessä oli aiheesta juttua.

Aamulla poistumien kiepistä kävi kumminkin vähemmällä metelillä kuin mettolla.

Mehtikanan olen nähnyt viimeksi joskus 70-luvulla, pirkanmaalla. Isukki muisteli niitä olleen vielä 40-luvulla ihan saaliiksi asti. Ojitukset taisivat viedä asuinsijat. Tunturissa niitä toki vilisee ja kuusamon korkeudellakin vielä kanakoiramiehille riittävästi.


Kyllä aseiden kehitys oikeasti vaikutti lintukantoihin, suustaladattavien lintuharsujen aikaan piti päästä ampumahollille, noin 70 metriä tai lähemmäskin, hiipimällä. Ja laukausten välillä piti seisaaltaan ladata pössykkä. Mekanismiaika oli laukaistessa pitkä ja piilukko syöksi liekin ylös sankkipannusta. Nallilukko hieman paransi tilannetta mutta vaati edelleen harrastuneisuutta.

Sadan vuoden takaiset patruunat olivat joko kallita ja epäsaatavilla noin maajussin näkökulmasta. Toki mettäherroilla oli jo käytössään 7mm mauser ja ameriikan siirtolaiset toivat pyssyja, mm. 25-20 mutta ne olivat harvojen hallussa silloin. 16 kailberinen Husqvarna oli kai yleisin "luodikko".

Vasta 50-luku toi kauas, 100 - 150 - 200m, kantavat kiväärit kansan saataville. 222 ja 243 olivat aika halpoja, aseita ja patruunoita sai ihan kaupasta. Osa käyttäjistä toki pettyi, kivipiiraan tullut osuma kun räjäytti linnun ketunruuaksi. Ohiammuttu lintukin lensi ikävästi matkoihinsa, ettäs kehtasi.

1800-luvulla lintuja metsästi muutama ukko per pitäjä, 1960-luvulla joka talosta pari ukkoa, näin karkeasti yleistäen. Kyllä tälläkin oli vaikutusta lintukantoihin. Mutta samaan aikaan ojitettiin, myrkytettiin vesakoita, kaulattiin koivuja, aurattiin hakkuuaukkoja...

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pyssymies. Maastossa olen ollut paljon mutta kieppi on kokeilematta. Ja voipi olla että tässä iässä jää kokeilemattakin. Riekkoja olen nähnyt kyllä hiljattainkin mutta siellä hieman pohjoisempana.

Mainitsemasi ase- ja metsästysmuutoshan aikanaan tapahtui mutta minä olen jo sitä ikäpolvea että aloitin metsästyksen jo niitten uusien kaliiberien aikaan. Niin että niihin on jo tavallaan kasvanut. Niitä vanhoja Husovarnoja ei taida olla enää pahemmin muuta kuin muistoaseina.

Anonyymi kirjoitti...

Husqvarnat ja Husqvarnan huoripojat - belgialaiset halvat kopiot - olivat aikoinaan suosittuja pyssyjä. Alkuperäinen Remington rolling block oli sekin suosittu ja ergonominen sotapyssy. Ruotsin sotapyssy.

OT: Kertalaukeavien takaaladattavien kiväärien käytöstä saa hyvän kuvan elokuvasta Zulu (1964) siinä michael cainen esittämä upseeri komentaa: Ensimmäinen rivi tulta. Toinen rivi askel eteen. Ensimmäinen rivi, tulta... - Ja tuli rullaa eteenpäin, kunnes eka rivi ampuu polvelta, toinen kyyrystä ja kolmas seisaaltaan. Sitten onkin aika ottaa pistimet käyttöön. Martini-Peapodyt tositoimessa.

Takaisin asiaan: Piippu on hyvin suppea useimmmissa Husqvarnanoissa, haulisuihku pysyi kasassa aina 70 metriin asti. Siis teereen / mettoon oli mahdollista osua siltä matkalta tarpeeksi isoilla hauleilla tappavasti ja kettuun myös. Teerestä sai aterian isollekin perheelle ja ketun nahka vastasi parhaimillaan kuukauden savottamiehen palkkaa. Panokset ladattiin itse, eikä niitä ollut yleensä kuin muutama kerrallaan ladattuna. Hirvien varalle oli yhdellä kuulalla ladattu paukku mukana. Kapinan jälkeen ja vielä 30-luvullakin ol hirvi varsinainen onnenpotku - talven lihat.

Isoisän latausvärkit on edelleen hyllyssä, alkaen läpipaskasta, jolla lyötiin 16 kaliberin välitulppia pahvista ja viltistä. Värkeistä jännittävin on stuukkaus-sorvi(?), siis vehje joka kääntää rullastuukin ladattuun hylsyyn - kiinnittää etulapun sillä stuukilla.

Aseet kehittyivät nopeasti, tähän aikaan sijoittuu hieno suomalainen patruuna 7*33. Lintupatruuna vailla vertaa, tappaa hyvin repimättä. Eka pienriistapatruuna, joka oli suunniteltu tieteellisesti. Joutui amerikkalaisten varmintpatruunoiden syrjäyttämäksi ilman omaa syytään.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Lumiluola oli suurta muotia 80-luvulla. Oikeasti se on aika suuritöinen ja vaatii mieluusti 3 - 4 tekijää. Ja aikaa & värkkejä, niin ettei sitä noin vain pykätä. Suomessa kunnon teltta on PALJON parempi majoite. Lumiluolalle käyttöä tulee lähinnä sään muuttuessa kesken matkan todella pahaksi ja kenties sissien majoitteena. Ja tietysti elämysmatkailun vetonaulana.

Pohjoisempana iglua ja lumiluolaa voi olla järkevää käyttää majoitteena mutta päivämatkaa niiden teko lyhentää todella paljon.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

En tiedä mutta mit tälläsistä kirjotuksista pitäs ajatella, vanha stalinisti syyttää turkkillaa lenistiksi, nainen ajatusmaailma on kyllä sellanen että pussaa itseään takapuoleen ..
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/suburbian/leninisti-turkkilan-kahdet-rattaat/

-jpt-

Anonyymi kirjoitti...

Kiepistä saattaa tulla teerelle surmanloukku, jos suoja jälkeen pakastaa kunnolla. Näin olen kuullut kerrottavan, itse en ole nähnyt. Ja jotkut hiihtäjät olisivat niitä kiepistä vapautelleet.

1970-luvulla meilläpäin ammuttiin teeriä vielä 22 kaliiberillakin. Metsästäjät odottelivat koivujen alla aamusella. Kuoleehan se lähellä kakskakkosellakin. Olen ilahtuunena kuullut luotettavista lähteistä, että jossain e-pohjanmaalla oli syksyllä 80kpl teeriparvi. Vaihtelut lähikuntien välillä toki suuriakin. Jossain kanta todella heikko.

Itse en teeriä enää ammu. Keskityn varislintuihin ja muihin "rosvoihin". Ja tuleepa sitä metsissä kuljettua ilman asettaki. "Metsä kirkkoni olkoon" sanoi joku runoilijakin.

Ekku kirjoitti...

Mulla on tuolla kaapissa noiden Huskvarnojen perillinen. Isän vanha vuonna 60-luvin alussa hankittu unkarilainen Hunor 12/70. Täyssuppea, pitkä piippu ja ulkoinen iskari. Isä on kertonut, että vanhat miehet nimenomaan latasi patruunat itse ja karkeilla hauleilla latvaan ampumista pidemmille matkoille kuin normaali haulikkoholli.
Pienoiskiväärillä kuulemma taitavat ampujat tiputti paljon teeriä.
Sako p46-mallin voisi muuten ehkä ostaa 7x33-kaliiberissa mutta patruunoiden saatavuuden suhteen 222 on kovin paljon kätevämpi.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pyssymiehelle, jpt:lle, Anolle ja Ekulle & kiitos kommenteistanne.

Pyssymies: Kiitos lisäyksistä. Se tuon aikainen etenemistyyli vaikuttaa kyllä melko hurjalta nykypäivänä. Viimeistään konetuliaseet pistivät miettimään muita vaihtoehtoja. Lumiluolan väsääminen kyllä tosiaan lyhentää päivämatkaa reilusti. Tietysti jos lumiluola itsessään on reissun ohjelmanumero niin mikäs siinä.

jpt: Tuo Sini Lappalainen on mulle tuntematon suuruus. On vaan pakko sanoa, että en oikein päässyt selville että mitä hän sekavalla vuodatuksellaan lopultakaan halusi sanoa.

Ano: Tosi on. Pakkaslumen kieppi on parempi. Ja aika usein minäkin metsissä liikun ilman asetta.

Ekku: Haulikonpatien lataajia taitaa nykyisin olla tosi vähän. En ole kuullut kenenkään latailevan. .222:n patruunasaatavuus on kyllä hyvä. Tuossa waffenlagerin jutun alareunassa on muuten 7x33:sta mukavaa nostalgiaa:

https://waffenlager.net/ammo/7x33.html

Anonyymi kirjoitti...

No tuo Sini Lappalainen joskus väitti näkevänsä valokuvasta ihmisen istumaasennosta, mitä se ajattelee :)

-jpt-

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, jpt. Tuo selvittää asiasta kyllä aika paljon.

Anonyymi kirjoitti...

Haulikonpatruunoita tai siis hylsyjä ei euroopassa tehdä uudelleen ladattaviksi. Lataus on sikäli hankalaa, että JOKA komponentin pitää olla just ohjeen mukainen, merkin ja mallin. Siis hylsyn, välitulpan, ruudin, nallin, hauliannoksen, haulikupin...

Mustaruutiaikaan oli helpompaa, kohtuulinen määrä ruutia ja hauleja - aina toimii.

Zulussa - ja oikeassa taisrelussakin, Rorke's Driftissä, vastassa oli keihäillä aseistautuneita zuluja. Oli zuluilla pieni määrä Martini-Peabodyjäkin mutta suurin osa oli keihäsmiehiä. Rivi kerrallaan, vuorotellen ampuen satiin paras teho, tulen tiheys ja kunkin yhteislaukauksen voima. Briteillä oli pistimet kiinitettyinä kun tappelus meni kiihkeäksi. Sata sotilasta vastaan tuhansia zuluja - Viktorian ristejä suorastaan satoi myöhemmin. Hieman aiemmin zulut olivat tappaneet brittijoukon viimeiseen mieheen, Isandlwanan taistelu - siksi jaettiin kunniamerkkejä ja meluttiin voitosta muutenkin.

Pyssymies