torstai 10. toukokuuta 2012

ANTERO LÄRVÄNEN JA ÄÄRIOIKEISTON UHKA

- Hyvää päivää hyvät kuulijat, täällä Antero Lärvänen Huitsinnevadan paikallisradion ja Huitsinnevadan Paikallisdemokraatin yhteislähetyksessä täält Turuust. Aiheenamme on tällä kertaa niin Euroopassa kuin täällä Suomessakin suureksi kansalaisvaikuttajaksi nostetun Vesa Puurosen mukaan kasvanut äärioikeiston uhka. Ettei asia jäisi pelkän oman sottailun varaan, meillä on lähetyksessämme vieraana määrittely- ja mielikuvahässimisen, selitteläätiön ja soveltavan spedestetiikan ylempi getuttelaattori Ingrid Purpattelation-Ylihäiskä Turun Yliopistosta. Mitenkä on, rva ylempi getuttelaattori Purpattelation-Ylihäiskä, onko nimenomaan täällä Suomessa olemassa oikeasti äärioikeiston uhka?

- Hei Antero, ja suuret kiitokset siitä, että nojaat asiantuntemukseeni. Äärioikeiston uhka on todellakin olemassa, tosin suurin uhka siinä on selkeästi määriteltävän äärioikeiston puute. Meillä Suomessa on valitettavan vähän näitä oikeita koppalakkeihin, mantteleihin ja oikean kainalon tuuletukseen erikoistuneita porukoita. Me tarvitsisimme niitä kiistatta lisää, että voisimme niihin vedoten puuttua siihen varsinaiseen ongelmaan, josta käytämme olosuhteitten pakosta nimitystä äärioikeisto.

- Eli ongelmana ei olekaan varsinainen äärioikeisto. Mikä sitten on varsinainen ongelma?

- Ongelmanahan on se suuri, ja valitettavasti kasvava joukko ihmisiä niin internetissä kuin nyt ikävä kyllä myös eduskunnassakin, joka on kyseenalaistanut – ikävästi faktoihin perustuen – niin poliittisen kuin yliopistollisen järjestelmämme kuin myös median oikeuden yleispätevään totuuteen. Ongelmanamme on, että nämä ihmiset ovat ihan tavallisia perheenisiä, ja – Herra nähköön – äitejäkin, joitten mielipiteistä ei löydä Lapuan Liikettä vaikka kuinka yrittäisi. Näin ollen me tarvitsemme jatkuvaa äärioikeiston uhkaa, että voimme hiljentää nämä ihmiset ns. sivuvaikutuksena. Hehän kuitenkin uhkaavat suuren ihmisjoukon vakituista uraa ja sitähän kutsutaan nimellä ”urakehitykseen ja ideologiseen uskottavuuteen kohdistuva viharikos erittäin raskauttavien asianhaarojen vallitessa”. Tämä ihmisryhmä on varsinainen kohteemme.

- Minä kun en tuota rikosnimikettä ihan ulkoa muista, niin mitenkäs se menikään?

- No sehän menee seuraavasti:


”Urakehitykseen ja ideologiseen uskottavuuteen kohdistuva viharikos erittäin raskauttavien asianhaarojen vallitessa:

Mikäli kantaväestön edustaja kohdistaa julkista arvostelua vallitsevaa maahanmuuttopolitiikkaa ylläpitävää poliitikkoa, virkamiestä tai median edustajaa tai hänen toimiansa kohtaan olemassa oleviin faktoihin perustuen, ja vieläpä niin, että näitä faktoja ei voida väittää perättömäksi muuten kuin tunteisiin ja globaaliin solidaarisuuteen vetoamalla tai kirjoituksen tehneen henkilön persoonaa demonisoimalla, hän syyllistyy urakehitykseen ja ideologiseen uskottavuuteen kohdistuvaan viharikokseen erittäin raskauttavien asianhaarojen vallitessa.”


- No niinhän se menikin. Mites minä tuon unohdin? Vaan pääministerimme Jyrki Katainenkin totesi aivan hiljattain olevansa huolissaan äärioikeistopopulismista ja hän totesi, että sitä kautta pyritään yksinkertaistamaan poliittista keskustelua. Mitä tämä mielestänne tarkoittaa, rva ylempi getuttelaattori?

- Tämähän on selvää. Yksinkertaistaminen tarkoittaa poliittisen munkkilatinan suomentamista, ja tämä saa aikaan kaksi huomattavaa vaaratekijää.

- Mitä nämä vaaratekijät ovat?

- Ensimmäinen vaaratekijä on se, että kun poliittinen munkkilatina käännetään ihan puhtaaksi suomenkieleksi, voi tavallinen äänestäjä alkaa ymmärtää, mistä on kysymys esimerkiksi Euroopan liittovaltioon liittyvissä kysymyksissä ja saa helposti harhakuvan, että hänellä on oikeus olla asiasta jotain mieltä. Toinen, ja suurempi riski on siinä, että kun munkkilatina suomennetaan tavalliselle kansalaiselle, hän huomaa, ettei pääministeri itsekään ole välttämättä perillä Euroopan liittovaltioon liittyvistä kysymyksistä vaan keskittyy lähinnä omaan uraansa, ja mikäli pääministerin urakehitystä pyritään häiritsemään, niin silloinhan luonnollisesti syyllistytään urakehitykseen ja ideologiseen uskottavuuteen kohdistuvaan viharikokseen. Ja rikollisuuden estäminenhän on meidän kaikkien prioriteetti.

- Niin tietysti, eihän sitä rötöksiä lainkuuliainen ihminen hyväksy. Mutta voisitteko hieman valottaa tämän Vesa Puurosen saamaa suurta mediajulkisuutta ja uskottavuutta? Muistan tuossa syssymmällä kun Kansan Uutiset uutisoi taas kerran eräästä Puurosen lausumasta, joka koski taas kertaalleen äärioikeiston vaaraa, ja siinä uutisessa kerrottiin, että Puuronen pilkkoi palasiksi Jussi Halla-ahon väittämät maahanmuuttopolitiikasta. Mutta uutisessa ei kuitenkaan kerrottu kuinka, ja millä perusteilla hän sen teki. Eikös tämä uutisointi jäänyt mielestänne hieman vajaaksi?

- No nythän on selvää, että toimittaja ei ymmärrä tieteellisen määrittely- ja mielikuvahässimisen perusteita ollenkaan. Ei ole kyse siitä, että onko väitteen perusteet julkaistu, vaan siitä, että väite on julkaistu. Kun väite Halla-ahon ajatusten pilkkomisesta on julkaistu Kansan Uutisissa, sitä uutista voidaan siteerata Aamulehdessä, jota uutista taas voidaan siteerata Kalevassa ja niin edelleen. Tässähän ei ole kyse varsinaisista – mahdollisesti väärällä tavalla ymmärrettävistä faktoista – vaan esitetyn väitteen mediavolyymista ja sitä myötä oikeaksi todistamisesta. Tämähän opitaan jo määrittely- ja mielikuvahässimisen ensimmäisellä vuosikurssilla.

- Eli olisiko siis loppulaskussa koko äärioikeiston etsimisessä täikammalla kyse kumminkin niin poliitikon, virkamiehen kuin soveltavan spedestetiikonkin egon loukkaamisesta? Niin sanottuun äärioikeistoon luokiteltavat ihmiset esittävät väitteitä, jotka asettavat edellä mainittujen ihmisten urat ja mielipiteet naurettavaan valoon ja sitä ei näitten ihmisten ego kestä.

- Antero, tästähän juuri on kysymys. Jos minulla on kakka housussa, niin oletan, ettei kukaan viitsi sanoa, että minulla on kakka housussa ja sen lisäksi kaikkien tulisi sanoa ääneen että minä haisen hyvälle. Sitten jos joku sanoo, että minullahan on kakka housussa, niin kaikki toteavat julkisesti, että minulla on kakka housussa ja onhan se noloa. Ja kyse ei ole ainoastaan minusta, pääministeristä tai Puurosesta vaan siitä, että me olemme osa koneistoa, joka on olemassa koneistoa itseään varten. Aivan niin kuin Platoon-leffassa sgt. Barnes totesi ”if the machine breaks down, we break down”, ja se lause sisältää suurta viisautta. Jatkaisin lausetta niin, että ”when I say we, I mean We, I don´t mean you peasants”. Ja meidän egomme koostuu puoliksi runoilijasta ja puoliksi jäykästä virkamiehestä. Kummankaan ego ei kestä kolhimista, joten meille tulee kovin herkästi henkinen pipi. Ja äärioikeistosta varoittaminen on tärkeää senkin vuoksi, että saadaan lisää määrärahoja äärioikeistolaisuuden tutkimukseen. Kyse on myös työvoimapoliittisista kysymyksistä. Kuvitteleeko toimittaja että esmes minä menisin töihin jonnekin Hesen kassalle, hä?

- Vaikeaahan sitä kyllä kuvitella on. Kiitos haastattelusta rva ylempi getuttelaattori Ingrid Purpattelation-Ylihäiskä. Täällä Antero Lärvänen, Turuust. Hei, äänimiehet! Eiköhän suunnisteta Lällävedelle äärikeppanallisissa merkeissä?

- Joo! Suomi suureksi, viina vapaaksi!

12 kommenttia:

Vasarahammer kirjoitti...

Ykästä on nyt tullut vaarallinen viharikollinen, kun hän meni kertomaan kaikille, että keisarilla ei ole vaatteita. Kyllä sillä on, ja hienot vielä!

rautahannu kirjoitti...

minulla on kakka housuissa ja haisen hyvälle, mtta se kakka ei.

Pyrrhos kirjoitti...

Mainio kirjoitus. Lärväsen haastattelut on yleensäkin melkeinpä blogisi parasta antia. Henk.koht. suosikkini oli Tuomiojan haastattelu.

Puurosen pilkkomiset olisi kyllä hauska lukea, siis mikäli niitä nyt ylipäänsä on olemassa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vasarahammerille, Rautahannulle ja Pyrrhokselle & kiitos kommenteistanne.

Vasara: No näin siinä kai pääsi käymään. Tarttee vielä vissiin opetella mielikuvahässimistä, jotta oppisi näkemään asiat tiedostavammassa valossa.

Rautahannu: Todennäköisesti sinulla on siis ns. hunajapohjainen hikoilu, joten et tarvitse deodoranttiakaan. Tervetuloa muuten kommentoimaan noin muutenkin.

Pyrrhos: Kiitokset kannustuksesta. Kansan Uutiset uutisoi tuosta Puurosen suorittamasta pilkkomisesta joskus viime syksynä, mutta jätti kertomatta, kuinka heppu sen teki. En muista jutun otsikkoa enkä tarkkaa ajankohtaa. Minä muistelen, että 1980-luvun Kansan Uutiset oli itse asiassa huomattavasti asiallisempi kuin nykyinen versio.

Anonyymi kirjoitti...

Äärioikeisto on blankosana joka voi tarkoittaa mitä tahansa mitä puhuja tai kuulija haluaa. Tuolla äärioikeistolla on taas läträtty siihen malliin että siihen meinaa hukkua ja ruumis upota pohjaan. Joidenkin mielestä tämä on varmaan äärioikeistolainen vihalinkki. Minusta ei ole. Itse kiinnitin huomiota lähinnä teknisiin seikkoihin eli kielioppiin ja ääntämiseen sekä esiintymistyyliin. Ilmeisesti äärioikeisto hallitsee myös biletysmusiikin teon.

Mitä mieltä Ykä on seuraavasta arviosta? Yksinkertaistettuna vasemmiston ja oikeiston ero on siinä, että vasemmisto korostaa yhteiskuntaa ja julkista taloutta, kun taas oikeisto korostaa yksilöä ja markkinataloutta. Vasemmisto korostaa yhteiskunnan roolia, yhteiskunnan vastuuta, suurta julkista taloutta ja kontrolloitua talouselämää. Äärivasemmisto kannattaa noita äärimmilleen vietynä. Oikeisto korostaa yksilönvapautta, yksilön vastuuta, pientä julkista taloutta, ja vapaata markkinataloutta/kapitalismia. Äärioikeisto kannattaa noita äärimmilleen vietynä.

Jos halutaan selvittää onko joku äärioikeiston kannttaja, niin lakmustesti menee näin:
1. kannatatko ultravapaata markkintataloutta/kapitalismia?
2. kannattaako äärimmäisen pitkälle vietyä yksilönvapautta ja yksilönvastuuta?

Mikäli molempiin vastaa kyllä, niin silloin voi pitää äärioikeistolaisena.

Kun Lärvänen ja äänimiehet kävivät Turussa, niin he olisivat voineet käydä Turun Sanomien toimituksessa ja haastatella niitä toimittajia jotka saivat aikaan hihamerkkikohun.

Miten Lärvänen ja äänimiehet malttavat körötellä Turusta saakka Lällävedelle? Eikös Turusta ole kummiskin matkaa Huitsinnevadalle ja Lällävedelle? Minä päivänä haastattelu tehtiin? Onko heillä vapaapäivä ennen viikonloppua jos he voivat harrastaa äärikeppanallisia kekkereitä? Toivottavasti siellä grillataan possunlihaa.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä vielä, että Kansainvälinen valuuttarahasto, Maailmanpankki, ja Maailman kauppajärjestö ovat semmoisia instituutioita joita voisi pitää äärioikeistolaisina. En ole kuullut että kukaan, edes tiedostavat piirit eivät ole haukkuneet niitä äärioikeistolaisiksi. Tai vaikka onko kukaan haukkunut taloustieteilijöitä, menestyviä miljardööriliikemiehiä, suursijoittajia tai pörssikeinottelijoita äärioikeistolaisiksi?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vieraalle ja kiitos kommenteistasi. Äärioikeisto on Suomessa ja pohjoismaissa todellakin jonkunlainen blankosana, jota vihervasemmistolainen toimittajakunta voi käyttää halunsa mukaan. Linkeistä voi sanoa sen, että Kake Singersin aikaan ei edes tajuttu mitään rasismista. Toi Hausmylly on lähinnä tyhmä. Mussolinin määrittelee historia.

Arviostasi: En tiedä. En osaa sanoa varmaksi. Saattaa hyvinkin pitää paikkansa. Minä kun kattelen tätä touhua ja pidän tätä blogia ihan yksinkertaisen huitsinnevadalaisen näkökulmasta. Ja pyrin omalta osaltani toimimaan niitä tahoja vastaan, jotka käyttävät äärioikeistolaisuuden ikiomaa määrittelyä omiin tarpeisiinsa. Minähän olen vieläkin vain ottokivivuorolainen sosialidemokraatti. Äärioikeistolaisuutta en edes halua lähteä määrittelemään.

Lärväsellä ja äänimiehillä on joustava työaikataulu. Heput tykkäävät grillata possusta tehtyjä jenkkipihvejä sekä lammasta. Turusta Lällävedelle köröttely onnistuu mainiosti, sillä heput ovat ammattilaisia. Työkeikka loppuu vasta mökin pihalla. Aika usein Hotelli Yrjöperskeleen respan henkilökunta lämmittää heille saunan valmiiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Mussolinin puheessa kuullostaa siltä että siinä on vahva ulkomaalainen korostus. Julkinen esiintyminen jossa puhe luetaan paperista on eri tilanne kuin pöydän äärellä tapahtuva keskustelu. Ilmeisesti Mussolini osasi saksaa sen verran hyvin että pystyi käymään Hitlerin kanssa keskusteluja. Oli sillä varmaan tulkki mukana, mutta ehkä sen ei tarvinnut paljoa paikata.

Lämmititkö tällä kertaa saunan Lärväselle ja äänimiehille? Ehditkö käydä saunassa, kupilla ja grillaamassa niitten seurassa?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras. Pojat lämmmitti saunan nyt omin päin, kun minä olin muualla. Niin kuin seuraavasta kirjoituksesta huomaat, meinasi poikien saunasessio keskeytyä, mutta onneksi järki ja oikeus voitti.

Ari Laakso kirjoitti...

Puoluetoveriltani ja ystävältäni Siitarisen Jussilta oli YLE:n toimittaja kysynyt tunteeko Siitarinen yhtään äärioikeistolaista. Hän kiisti tuntevansa. Itse olisin nimennyt sellaisiksi Paavo Lipposen tai Aleksander Stubbin.

Äärioikeistolainen on sellainen, joka ajaa täyttä markkinaliberalismia ja suosii keinottelukapitalismia. Kansalismieliset puolueet ja liikkeet Euroopassa taas haluavat vahvoja kansallisvaltioita rajoittamaan markkinavoimia ja monikultturistamista. Äärioikeistolaisuus sopii niihin hyvin huonosti.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Arille, kiitos kommentistasi ja mukavaa kesän odotusta. Ongelmana nykyisin on kai se, että äärioikeistolaisuuden määritteleminen on nykyisin pyhitetty tietyille tahoille, ja sitä käytetään härskisti hyväksi. Minäkin vissiin olen äärioikeistolainen, vaikka ei se takki mulle oikein tunnu sopivan.

Ari Laakso kirjoitti...

Kiitos itsellesi Ykä!
Väittäisin, että jopa Vihreät ja Vasemmistoliitto ovat äärioikeistolaisia, ainakin "hang around" sellaisia, tosin ehkä tiedostamattaan. Ne ovat kuitenkin EU politiikan takuumiehinä. EU taas pyrkii viemään kaikki esteet ylikansalliselta pääomalta.