sunnuntai 30. joulukuuta 2018

PIENI UUDENVUODEN HETKI


Elettiinpä ennenkin vaikk´ ojan takaa oltiin ja juuri tällä hetkellä elettiin jostain Helsingistä katsottuna monen, monen ojan takana sijaitsevan Huitsinnevadan Örnätjärvellä nykypäivän uudenvuoden aattopäivää. Erään omakotitalon ulko-ovi aukesi ja pihalle astui isokokoinen ja silmiinpistävän ruma mies jolla oli kädessään voimasavuke Boston jonka hän siinä ulko-oven edessä sytytti suojaten kämmenkupissaan liekkiä pakkastuulelta. Eihän sitä sisällä sentään kessuja käprytelty. Ihmistavat piti kumminkin olla. Mies oli muuan vihakirjoittaja jonka jotkut voiman pimeälle puolelle ajautuneet ihmiset saattoivat tuntea eräänä Perskeleen Ykänä.

Ykä oli tehnyt klassisen virheen ja seurannut internetistä – ja vieläpä valtamedian puolelta –  vallitsevaa todellisuutta joten hän kärsi suomalaisen miehen yleisimmästä mielenterveydellisestä syndroomasta eli akuutin ja kroonisen perusvitutuksen yhdistelmästä. Sinänsä kyseinen vitutus oli miesväestössä sen verran yleistä ettei kyseessä ollut oikeastaan vika vaan ominaisuus. Jos miestä ei milloinkaan vituta, niin se ei voi olla ihan terve.

Kierona ja neuvokkaana vihakirjoittajana Ykä tiesi kuinka vitutus saataisiin ainakin tilapäisesti asettumaan joten hän puhalteli pihalla Bostonin savuja jotka olivat käyneet keuhkoissa kirvelemässä niin kuin Marilyniä himoavalla Juice-vainaalla aikanaan ja katseli kavereitaan. Kavereilla hän tarkoitti pihapihlajassa roikkuvaa lintulautaa ja siinä pyörivää tyytyväisten siivekkäitten torikokousta. Niitä oli nytkin paikalla varmaan kolmekymmentä ja mikseivät ne olisi olleet tyytyväisiä kun tarjolla oli sekä kauroja, kuorittuja auringonkukan siemeniä ja maapähkinöitä sekä sen lisäksi toisella oksalla roikkui aina pari rasvasiemenpalloa eli meisenknödeliä. Juuttaat söivät kuin hevoset vaan syöminenhän oli tietysti tirppiäisenkin pääelinkeino ja tehokas toiminta-aika näinä pimeinä vuodenaikoina oli niillä varsin lyhyt. Se täytyi käyttää tehokkaasti niin että syödyn sapuskan varmistama lämpöenergia riittäisi seuraavaankin aamuun. Mielellään niille ne muutamat roposet upotti minkä tirppiäisten eväs kustansi.

Laudalla pyöri tietysti aina eniten talitiaisia joita Perskeleillä kutsuttiin tillintallintiaisiksi. Olihan mukana aina myös muutama hömötiainen ja aika ajoin punatulkkujakin. Sitten oli paljon varpusia ja kirveleviä henkosia vetelevä vihakirjoittaja tuumi että taitaa noilla tirppiäisilläkin olla jonkunlainen nokkimisjärjestys. Varpuset eivät meinaan tulleet koskaan yksin vaan parinkymmenen kaverin porukalla eivätkä ne koskaan tulleet laudalle vaan söivät siitä laudan alta sitä mitä maahan oli tippunut. Sitten ne taas katosivat kaikki yhtä aikaa.

hurhh….

Sinne ne hävisivät pihlajan yläoksille. Sitten ne taas tulivat kaikki kerralla paikalle.

hurhh…

Se pyrähdys kuulosti aina niin mukavalta.

Niin tillintallintiaiset kuin hömötiaiset eivät olleet moksiskaan kun vihakirjoittaja tuli tuomaan niille uutta evästä. Ne olivat jo tottuneet, tiesivät että tuo häiskä oli täysin vaaraton ja itse asiassa tuon niille tarjotun runsaudensarven lähde. Tillintallit sentään nousivat pihlajan yläoksille odottelemaan mutta muutenkin pelottomat hömötiaiset saattoivat katsella aivan vierestä kun vihakirjoittaja laittoi niille aimo annoksen uutta muonaa ja totesi sitten:

- Olkka hyvä!

Eipä vihakirjoittaja ehtinyt montakaan askelta sen jälkeen ottaa kun lintulaudalla kävi kuhina ja siritys:

- Hei jätkät! Uutta evästä!

Isommat linnut olivat varauksellisempia. Laudalla kävi aika ajoin – joskin harvoin –  harakoita ja sitten enemmän närhiä joita saattoi katsella ikkunasta mutta heti kun ulko-ovi aukesi ne ottivat siivekkäitten ritolat, lensivät parinkymmenen metrin päässä oleviin mäntyihin ja rääkyivät että menitkin perkeleen häiskä pilaamaan hyvän ruokailusession. Poikkeuksena oli aika ajoin pihlajassa käyvä käpytikka joka asioi laudalla voimasavuke Bostonia kiskovasta vihakirjoittaja Ykästä välittämättä.

Jaa, kas… siinähän on laudan alla hiiri. Se käy härkkimässä sitä mitä laudalta on pudonnut. Antaapa hänen härkkiä kun ei käy liian röyhkeäksi niin kuin edellisenä talvena jolloin vihakirjoittaja oli katsellut lintulautaa – jonka runko oli läpinäkyvää muovia – ja ihmetellyt että mikäs ihmeen jötikkä tuolla sisällä on. Tarkemmin katsottuna siellä oli hiiri joka oli kulkenut laudalle oksia pitkin ja nakotti jyväsäiliön sisällä ilmeellä joka kertoi että se oli päässyt hiirien taivaaseen. Vihakirjoittaja tuumi että hiirenpaska ei kuulu lintulaudan muonatarjontaan joten hän nosti kannen pois ja totesi hämmästyneelle sekä pahasti yllättyneelle hiirelle että suksi helvettiin.

Hämmästyttävää kuinka pitkälle hiiri pystyi loikkaamaan. Jos vertasi kokoa ihmiseen niin se loikka oli ehkä 20 metriä ja siinä olis ollut maailmanennätysmiehellä Mike Powellillakin ihmettelemistä.

Tämä toistui vielä kertaalleen joten ei muuta kuin oksasakset naksumaan ja kulkutiet poikki. Operaation jälkeen ei lentämistä lukuunottamatta päässyt laudalle enää kuin ehkä hiirien MacGyver mutta senkin oli toiselta vihakirjoittajalta Jaska Brownilta vuokrattu hit-cat Vösse palkkamurhannut jo aiemmin syksyllä. Kohtuullista korvausta vastaan tietenkin.

Näitten tirppiäiskavereitten touhuja katsellessa viha viileni ja sappi sammui. Vihakirjoittaja Ykä sneppasi voimasavuke Bostonistaan tulipään, laittoi stumpin tuhkakuppiin, kaivoi takkinsa taskusta hansikkaat ja käveli liiterille. Sieltä alkoi kuulua kirveen pauke jota säestivät perinteiset suomalaiset lapsilta kielletyt mutta heidänkin jo kovin varhain oppimat kannustussanat. Eihän se halko muuten kunnolla halkea jos ei vähän noidu. Ensimmäinen satsi meni saunaan. Mies palasi liiteriin ja uuden ähellyksen jälkeen toinen satsi laitettiin talon seinän viereen. Siitä satsista vihakirjoittaja kaivoi pieniä klapuja jotka hän asetti kahteen pihalla odottavaan jätkänkynttilän runkoon ja peitti ne sitten muovipusseilla iltaa varten jos odotellessa lumisade sattuisi yllättämään.

Jätkänkynttilät sytytettäisiin illalla. Mitään uudenvuoden paukkuja eikä raketteja ei oltu näillä manttaaleilla ammuttu vuosiin. Aikansa kutakin. Tosin ajat muuttuvat joskus toisinkin päin. Times they are changing. Saattoihan olla, että valvonta-, huolehtimis- ja tissin suuhuntyöntämisvaltio kieltäisi pian ilotulitteetkin muilta kuin koulutetuilta ammattilaisilta. Eihän tähtisadetikkuakaan saanut myydä enää kuin 18-vuotta täyttäneille. Mikähän kumma siinä on että kaikki säännökset määritellään aina juuri sen typerimmän yksilön mukaisesti? Sen joka teloo itsensä joka tapauksessa vaikka asuisi pumpulitalossa.

Tirppiäisiä katseleva Ykä harmitteli itsekseen sitä että nuoret kollit eivät päässeet enää vapaaehtoisena 17-vuotiaina suorittamaan varusmiespalvelusta. Olishan siinä meinaten ainekset mainiolle paradoksille. Tuo 17-vuotias jantteri saisi intissä palveluksessa räjäyttää vaikkapa telamiinan ja sen alla 20-kiloisen hävityspanoksen. Mutta lomilla käydessään hän ei saisi ostaa tähtisadetikkuja.

Muuan vihakirjoittaja muisteli niitä paukkuja mitä hän oli räjäytellyt nyrkillätapettavana säilyttäen silti kaikki silmänsä ja sormensa. Ne tykärit olivat sentään kunnon jytkyjä. Hän tuumaili vielä että jos siihen pisteeseen mennään että raketitkin kielletään niin tarttee varmaan soitella yhdelle tutulle kapiaiselle että saiskos hänen kauttaan uudeksi vuodeksi tulenkuvauspanoksia. Jos ei muuten niin valvontavaltiota vastustaakseen.

Ja pentuaikojen ruudinsavun täyttämiä uusia vuosia muistellakseen. Oli ne kumminkin aikoja, oli ne…Sekä tillintallintiainen että hotellin respan henkilökunta toivottavat lukijoille onnen ja menestyksen täyttämää uutta vuotta.Ja vielä niitä vanhoja kunnon tykäreitä.

28 kommenttia:

Joppos123 kirjoitti...

Meillä käy tuossa pihassa aina aika kesy orava. Saattaa luojanluoma istuskella metrin päässä kun tarinoin sille. Todennäköisesti sitä ei kiinnosta hevonhuttuakaan mun jutut mutta naapurin tarjoilun vuoksi näkee vanhan mosurin jutut vaivanarvoisiksi.
Sillä oli jossain vaiheessa kaverikin mutta se eksyi juttelemaan naapurin Ollin kanssa. Olli on kissa joka on välillä pihallaan kiinnikytkettynä. Huonostihan siinä kurrelle kävi, ei kissa sitä pahuutaan tehnyt, se vaan on kissa.
Linnuista ymmärrän sen verran, että on lokkeja, variksia ja loput onkin erikoislintuja. Varsinkin noista pikkulinnuista, heh.

Joppos123 kirjoitti...

Mitä tulee tuohon ilotulituskieltoon niin onpahan meistä härmäläistä tullut aika tosikkoja. Kaikki pitäisi kieltää, en vaan voi ymmärtää. Oisko "happy shooting" parempi ratkaisu. Perkeleellinen hulabaloo ja lipas tolkulla valojuovaa taivaalle. Niissä on vaan se puoli, että ne luodit tulee joskus myös tonttiin.
Onhan noita nähty ja niiden seurauksia kun ei vaan älytä, vaikka kaikki on pelissä.
Jos kerran vuodessa ammuskellaan vähän rakettia taivaalle niin veikkaan, että eaimerkiksi koirat vauhkoontuvat enemmän omistajistaan kuin muutamasta raketista. Toki tähänkin vedettiin mukaan ilmastonmuutos, ullatus.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Odottelin, että Asylum Käki olisi astunut laudalle. Lajiominaiseen tapaansa olisi potkinut enemmistönöyrien munat pitkin tannerta ennen kuin näiden munat olisivat olleet lähelläkään pesää. Siis sitä ykköstä.
Hyvää UV:ta

Anonyymi kirjoitti...

Lintujen ruokinta on mukava harrastus, ja halpakin. Tinttejä katsellessa tressitaso laskee...
Meillä menee 80...100 kiloa auringonkukan siemeniä talvessa. Ja jokunen rasvapötkylä.

Hiiriongelmaa hoitamaan tuli Joulun alla Helmipöllö. Päivystää iltapimeässä kepinnokassa.
Viherpeippoja ei ole näkynyt. Olikohan niillä huono pesintävuosi?

Parempaa vuotta 2019 kaikille!


-.- thinker Dill

Krypta kirjoitti...

Kiitos kuluneesta vuodesta ja toivottavasti vihapuhe jatkuu myös ensi vuonna. Hyvää uutta vuotta sinulle ja koko sakille, pirua myöten.

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...

Jaa - a, tosi on ! sanois joku jaakko Lassila. Tuo kieltämishomma, mitä kuvernementin hallinto jatkuvasti lykkää silmillemme ja maksettavaksemme, on just niin vituttavaa, kuin kuvailit. Ei muuta kuin kieltoja, kieltoja kiellon perään ja pakkomaksaa-liput perään. Vai ei tähtisateita enää pojankosseille! Ja vain virtuaalisia ilotulituksia
hallintoalamaisille, jotta he ymmärtäisivät, mistä kana kusee.
Kai sitä täällä mettän korvessa kaukana kaikesta kuitenkin jotain keksitään...

Siis kiitos kuluneesta vuodesta! Lukemistosi pitää vielä yllä ymmärrystä, että:-)))

WhiteHunter kirjoitti...

Noista tykäreistä on jäänyt pari muistoa.
1) jos se ei posahda, älä ota sitä käteen. Räjähti 5cm sormista kun puotin pois kun kuulin että sihisee.
2) Ne maksoi paljon ainakin pikkupojan rahoissa

Hyvää uutta vuotta Ykälle, Ilvalle ja muille pimeällä puolella kulkeville

Anonyymi kirjoitti...

Ykä, perskeles, kun kuvaat pelottavan hyvin elämän menoa täällä Keskellä Ei Mitään!
Vain keuhkoja kirvelevä Boston puuttuu, kaikki muut komponentit löytyy.

Näihin kuviin ja tunnelmiin, kiitos!

Hyvää ja Onnellista Uutta Vuotta kaikille tasapuolisesti!


Voi Aikoja Voi Tapoja

Vasarahammer kirjoitti...

Meillä on täällä semmonen kikka, että laitetaan talipallot orapihlaja-aidan sisälle. Silloin vain pikkulinnut pääsevät niihin käsiksi ja ympäriinsä paskovat harakat pysyvät poissa.

Sosiaalisessa mediassa toimii häiritsevien ja vittumaisten tilien hiljennys tai blokkaus. Esimerkiksi televisiossa äärioikeiston asiantuntijana esiintyvä vasemmistokiihkoilija Oula Silvennoinnen on varsin rasittava tapaus.

Mitä tulee vitutuksen torjuntaan, siinä toimii parhaiten se, että jättää valtamedian uutis- ja ajankohtaisohjelmat kokonaan katsomatta ja kuuntelematta. Uutiset saa muualtakin eikä se ns. journalismi ole hintansa arvoista. Ketä kiinnostaa jos toimittaja haastattelee toista toimittajaa, joka toistaa hyväksyttyjä ryhmämielipiteen mukaisia käsityksiä?

KKi kirjoitti...

Juu, uusia vuosia täältä työelämän pyörteistä Vuosaaren satamasta.

Pitäis meilläkin virittää se lintulauta. Ei ehkä niinkään tittaraisille, vaan kurreille. Osaavat olla vänkää seurattavaa puuhastellessaan.

Tykärit oli kyllä kollina kova sana. Olivat vaan pirut kamalan kalliita ja äitylillä kohden negatiivinen suhtautuminen moisiin poksahduksiin.
Muistelen, että semmoinen vinkeä vekotin kuin noitapilikin oli olemassa. Muistaakseni hauska vihellin.

Niinhän sitä tuli töihin käsky heti kun saikku loppui. Ja minä kun ajattelin olla välipäivä vielä lomalla. No, onhan se hyvä päästä töihin lepäämään rankalta lomalta.

Anonyymi kirjoitti...

Ilotulitekieltoa suunnitellaan kai pitkälti siksi, koska Ruotsissakin ilotulitteita suunnitellaan luvanvaraisiksi ja Suomessa seurataan kutakuinkin kaikessa Ruotsin esimerkkiä. Mutta Ruotsissa tähän hankkeeseen taitaakin olla syy, jota ei ole julkisuudessa useinkaan mainittu ja oka ainakaan vielä toistaiseksi ei ole juuri koskenut Suomea. Taustalla on "Taustalla on ongelmalähiöiden uusruotsalaisen nuorison oivallus käyttää ilotulitteita aseiden tavoin esimerkiksi palokuntaa, ambulansseja ja poliiseja vastaan."
Monet "onnettomuudet", joita ilotulitteiden väitetään Ruotsissa aiheuttaneen, eivät siis ole onnettomuuksia lainkaan, siinä mielessä että ne tapahtuisivat vahingossa, vaan ne ovat olleet tahallisesti aiheutettuja.
Niin ainakin sanotaan Professorin ajatuksia -blogissa, tänään kirjoitetussa jutussa "Kansalaisaloite ilotulitteiden käytön rajoittamiseksi".
http://professorinajatuksia.blogspot.com/
Tällaista ei liene vielä Suomessa tapahtunut.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Uskalsin tuoda oman kehitelmäni peliin...
https://professorinajatuksia.blogspot.com/2018/12/kansalaisaloite-ilotulitteiden-kayton.html?showComment=1546173760233#c3180137942431362217

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys joppos 123:lle, Veijo Hoikalle, thinker Dillille, Kryptalle, Terho Hämeenkorvelle, WhiteHunterille, Voi Ajoille Voi Tavoille, Vasarahammerille, KKi:lle ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

joppos 123: Oravat kaupungeissa ja maalla ovat aika erilaisia. Täällä ne ovat arkoja villieläimiä. Aikanaan Helsingissä asuessa ne alkoivat liiassa röyhkeydessään jo ärsyttämään. Mahdollinen ilotulituskielto on osa jatkuvasti otettaan kiristävää valvontavaltiota. Pian ei saada pyyhkiä persettäkään ilman ammattilaisen opastusta. Ilmastonmuutosta tungetaan joka rakoon ja se on nykyisin jo uusi uskonto. Josta vouhkaamalla tietysti mukavasti peitetään ne asiat mitkä täällä ovat oikeasti ongelmia.

Veijo: Käki kukkuu kesäisin mutta kauempana. Ja siinä kommentissasi olet kyllä oikeassa. Oikein hyvää uutta vuotta.

thinker Dill: Meillä päin pyörii kyllä haukkoja mutta pöllöjä vähemmän. Viherpeippoja ei ole näkynyt meilläkään. Tossa syksyllä pihalla kävi kääntymässä muutama urpiainen. Parempaa uutta vuotta sinullekin.

Krypta: Kiitokset ja hyvää uutta vuotta sinne teillekin. Eiköhän vihapuhe jatku ensi vuonnakin.

Terho: Ja ”oli miten oli mutta näin on” sanoi Hannu Karpo aikanaan. Kiitokset kuluneesta vuodesta sinullekin. Selvää on, että joku virastospede suunnittelee uusia rajoituksia. Esmes vaikka moottorisahan ajokorttia ja päästömittausta.

WhiteHunter: Jep, varovainen piti olla ja kalliitahan ne olivat sen ajan tienesteissä. Meillä oli siihen keinona että iso sälliporukka räjäytteli kaikenlaisia paukkuja kimpassa. Siinä niitä kertyi kuitenkin suht mukavasti. Illalla aikuiset sitten ampuivat niitä raketteja. Silloin ammuttiin vielä haulikon signaalipanoksiakin.

Voi Aikoja Voi Tapoja: Kiitokset ja hienoa että tyyli miellyttää. Meillä syrjässä menee hitaasti mutta aina varman päälle. Onnellista uutta vuotta.

Vasara: Ihan hyvä kikka. Missähän vaiheessa tuo blokkaaminen ja hiljentäminen alkaa täällä blogirintamalla? Kyseinen Silvennoinen on aikamme ilmiö. Harhainen vitsi, joka näkee natseja joka näreen takana. Mutta valitettavasti vitsi joka otetaan maassamme tosissaan. Valtamedian suhteen olen samoilla linjoilla. Valitettavasti suurin osa ihmisistä saa tietonsa pelkästään valtamediasta.

KKi: Juu, noitapilli kuului tietysti arsenaaliin. Niitä oli mukava vinguttaa. Turvallisia ajokilometrejä myös seuraavalle vuodelle.

Ano: Professori on oikeassa ja kyseistä yleishärdelliä voi seurata esmes mainion PT-median sivustolta.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tarinoista Ykälle ja ei muuta kuin hyvää uutta vuotta
sinne Örnätjärvelle.
Valtiovalta, hyvätihmiset, ja kaiken maailman lennipirkitat toimillaan kyllä pitää huolen että tuskin tästä kirjoitushommasta pääset eroon.

T. Ymmi

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ymmi, kiitokset sinullekin ja hyvää uutta vuotta. Nuo mainitsemasi tahot – valitettavasti – porskuttavat myös ensi vuonna. Röyhkeät pärjää aina. Me tavalliset ihmiset vaan luovitaan karikossa.

Anonyymi kirjoitti...

Kissa kiitoksella elää, mutta siitä huolimatta suuret kiitokset Ykälle ja aktiivisille
kommentoijille tästä blogista. Ihan jo mielenterveyden vuoksi on hyvä lukea järjen ääntä mutta kunpa tämän saisi vielä laajemmillekin joukoille tiedoksi.

Omasta vaalipiiristä ei onneksi vielä tähän mennessä ole yhtään viherkomukkaa valittu eduskuntaan ja hartain toiveeni on että sitä ei tapahtuisi myöskään seuraavissa vaaleissa. Perussuomalaisilla on ollut aika huonoja ehdokkaita Vaasan piirissä ( esim. toimittaja Tolppanen, Saarakkala yms.) mutta nyt on ilmaantunut myös sellainen mies joka ääneni todennäköisesti saa: Mauri Peltokangas.

Toivotan vielä blogistille ja rouvallensa menestyksellistä vuotta 2019!

-Sepi

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Sepi ja suuret kiitokset. Kyllähän tässä marginaalissa ollaan valtamediaan verrattuna. Tässä blogissa on keskimäärin tommoset 25.000 käyntiä per kuu ja sehän on noihin lifestyle-blogeihinkin verrattuna varsin pientä. Mutta monesta pienestä purosta tulee suuri joki. Tuo Peltokankaan Mauri on kovasti järkevä ja asiallinen mies ja toivon todella että hänet valitaan.

Oikein hyvää uutta vuotta sinullekin.

Anonyymi kirjoitti...

Itse en tuosta paukuttelusta ole koskaan innostunut johtuen ehkä sukupuolestani, mutta ilotulituksia katselen mielelläni; ne voivat olla nykyään hämmästyttävän upeita ja monimuotoisia. Omat pojat aikoinaan paukuttelivat jotakin ja taisivatpa kuulua isompaan porukkaan, joka kävi myöhään uudenvuodenaattona jysäyttämässä erään joka asiasta nipottavan ja rähjäävän naapurin postilaatikon. Hyi hyi...

Pikkutirriäisten touhuja lintulaudalla on mukava seurata, tosin siellä ahkeraan vierailevien oravien takia se on jouduttu monena vuonna uusimaan. Kerran seurasin pitkään yhtä aika riskissä kunnossa olevaa kurrea, joka oli onnistunut puremaan rikki kannattimen sellaisesta muoviverkkon pakatusta pötkylästä, joka oli täynnä auringonkukansiemeniä, pähkinöitä ja talia. Siinä se sitten paini maassa lumihangessa itsensä kokoisen pötkylän kanssa yrittäen päästä herkkuihin kiinni ja täytyy sanoa, että konsteja ja tarmoa riitti!

Sitten pääasiaan: OIKEIN HYVÄÄ UUTTA VUOTTA YKÄLLE VAIMOINEEN JA KAIKILLE TÄMÄN BLOGIN LUKIJOILLE!

Rouva Ano

Veijo Hoikka kirjoitti...

Eilen yritin luoda rakentavaa dialogia Nykysuomisivusillisille, prsiilleen meni. Ilmeisesti syynä vaivalloinen suomen kieleni. Ykän lautalinnut lienevät parempi alustaparvi, noh ainakin sirkeämpiäänisiä.
Hyvvee Uutta vuotta.
https://www.nykysuomi.com/2018/12/27/helsinki-tarjoaa-asukkailleen-kriisiapua-lapsimurhan-tiimoilta/

Anonyymi kirjoitti...

Takapihallani kasvaa talosta n. 3 - 4 metrin päässä 10 - 12 metrisiä siperianpihtoja. Yksi ikkuna aukeaa sinne ja ikkunan alla on 120 cm pitkä, 20 cm leveä ja 70 cm korkea pukki, jonka päälle laitan kuorittuja auringonkukan siemeniä ja pähkinöitä. Fasaaneille on pakko heittää ruoka puiden alle, muuten ne tulevat paskomaan ruokintalankun. Pesen lankun säännöllisesti kiehuvalla vedellä.

Pesintäaikaan laitan tarjolle koneella murskattua rasvaista pähkinätahnaa, jota emojen on helppo kuljettaa ja syöttää poikasilleen. Erityisesti pikkuvarpuset hakevat sitä jo lentokykyisille lähipuussa istuville poikasilleen. Ruokailupaikka on sopivan suojaisa haukoilta ja huuhkajilta, joita asustelee lähistöllä. Muutama vuosi sitten talvella katselin olohuoneen ikkunasta kun kanahaukka söi naarasfasaania. Kettuja olen kuvannut kesäöinä terassilta. Kissani seurasi katseellaan kettua ihmeissään, että mikä tuo on!

Tänä syksynä fasaaneja on n. 20 yksilöä, naaraita ja uroksia suunnilleen sama määrä. Harakat, naakat ja närhet ovat vakiovieraita mutta ne ovat onneksi arkoja ja lähtevät muualle havaitsemastaan pienestäkin liikkeestä. Talvehtiva mustarastas vierailee usein ruokailemassa. Käpytikkapariskunta on vakiovierailija. Käpytikka laittaa pähkinän puolikkaan lankunkoloon ja murskaa sen nokkimalla. Myyränkin olen nähnyt lankulla pari kertaa. Oravia on aina. Muuttaessani tänne Kyrönjoen rantaan vuosikymmen sitten niin tontilla pyöri albiino-orava. Pihassa on pari sembramäntyä, jotka houkuttelevat vaeltavat pähkinähakit aina loppukesästä paikalle. Sen rääkymisen tunnistaa helposti ja sembramännyn siemenistä tyhjätyt kävyt näyttävät linnun nokan jäljiltä aivan erilaisilta kuin mitä oravan käsittelemän. Kakarana tapasimme syödä näitä maukkaita sembramännyn siementen ytimiä.

Sepelkyyhkypariskunta pesii tontilla siperianpihtan tuuheassa yläoksistossa. Syksyisin nämä tuovat poikasensa syömään, ne erottaa siitä, että niiltä puuttuu vielä kaulasepel. Tässä minulle harvinaisimmat näkemäni ruokintalankun vieraat: Uuttukyyhky, Turkinkyyhky, nokkavarpunen, punavarpunen, viherpeippo ja urpiainen. Vierailevista tiaisista erottuu nätti 11 senttinen kuusitiainen.

Talvisin menee kuukaudessa n. 10 kg pähkinöitä ja saman verran kuorittuja auringonkukan siemeniä.

Nykyään on saatavilla tarpeeksi pienisilmäisellä verkolla varustettuja pikkulintujen ruokintalaitteita, mistä orava ei mahdu. Ruokinta-automaatti oravasuojuksella Ø18 x 27 cm https://hortex.fi/category/pihan-linnut-ruokinta/

Pauke jo alkoi! Viimeksi olen räjäyttänyt 11 vuotta sitten kertausharjoituksista mukaan tulleen tulenosoituspanoksen suutarin. Siitä oli pahvisytytin katkennut. Purin pahviputken ja sytytin sen esiin tulleesta sytytyslangasta. Samaa tasoa kuin tykinjysky!

Hyvää Uutta Vuotta!

Johan

Anonyymi kirjoitti...

Head uut aastad vaan kaikille!

Huumoripätkänä ei-ihan-suositeltava tyylinäyte rakettien lähettelyyn taivaalle, varsinkin jos muistelee niitä Komet Bomb 3 keissejä. Näin anglo-amerikkalaisittain sanottuna "kids don't try this at home"....


- Soomepois Eestist -

Becker kirjoitti...

Saattaa olla viimeinen kerta kun Ruotsissa saa vapaasti ostaa ilotulitteita, lähinnä raketteja. Syynä ei ole niiden käyttäjilleen aiheuttama vaarallisuus vaan niiden käyttäjien auheuttama vaarallisuus. Niitä käytetään eräänlaisina ohjuksina palolaitosta, poliisia sekä yleisillä paikoilla aiheuttaen todellisia vaaratilanteita ihmisille. Lienee turha mainita keitä väärinkäyttäjät etupäässä ovat eivätkä heidän älylliset ominaisuudet riitä ilotulitteiden turvalliseen käyttöön. Eli se niistä juhlista.

Niinikään Kaknäsin televisiotorni ravintoloineen ja näköalapaikkoineen on suljettu yleisöltä. Ensin seliteltiin joitain teknisiä ongelmia kunnes myönnettiin että eräät maassa asuvat ryhmät muodostavat uhkan tornin turvallisuudelle.

"Den svenska modellen", niinkuin ex pääministeri Löfven aina ylpeänä ilmoittaa.

Suomessa ei haluta olla Svenneä pahempia vaan sielläkin ollaan ilotulitteet kieltämässä. Varsinaista todellista syytä kieltoon ei ole, kunhan vaan kielletään kun ovat niin vaarallisia ja eläinystävät eivät tykkää. Ilmeisesti tulevaisuudessa voi ELY-keskukseen mennä ilotulituskurssille joka maksaa arviolta 500 euroa, jonka jälkeen voi saada vuoden voimassa olevan lisenssin pienten rakettien ostoon. Tähän tietysti liittyy useamman sadan euron turvavälineiden hankinta käsittäen lasit, käsineet, kypärän ja turvaliivit. Ilotulitus oltaneen korvaamassa jollain laser valoshowlla, joka on taatusti aivan hanurista verrattuna kunnon räiskintään. Olen nähnyt ulkomailla todellisia kunnon ilotulituksia, eikä niitä millään valoilla voi korvata. Mitäpä maailman onnellisin kansa ilotulituksella enään tekee.

Nyt voi sitten perheenisä mennä ulos sytyttämään sädetikkua turvavarusteet päällään ja muut perheenjäsenet voivat sitten turvallisesti seurata tätä valon ja kipinöiden hurmoksellista ekstaasia turvallisesti kotonaan ikkunan takana. Voihan v***u, en voi muuta sanoa.

Niin ja käykää nyt ajoissa vielä Stadionin tornissa niin kauan kun se on mahdollista . Poliitikkojen avustuksella Suomeen tunkeutuva uustyövoima tulee tulevaisuudessa senkin tekemään mahdottomaksi. Syynä tietysti hissin huono kunto ja rappusten likaisuus.

Pääkanisteri piti uuden vuoden puheen joka muistutti enemmänkin uuden vuoden uhkailua. Toivottavasti äijästä päästään vaaleissa eroon, vaikka vaihtoehdot vaikuttavat yhtä surkeilta.

Joka tapauksessa toivotan Ylvalle, Ykälle ja blogin porukalle HYVÄÄ UUTTA VUOTTA 2019!!

Becker

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Rouva Anolle, Veijo Hoikalle, Johanille, Soomepoisille Eestist ja Beckerille & kiitos kommenteistanne.

Rouva Ano: Varsinkin kaupunkialueilla noista oravista tulee turhan röyhkeitä ja kyseisessä videopätkässä joku manttaalin omistaja on näyttänyt suivaantuneen niihin:

https://www.youtube.com/watch?v=oNltR4iCRCA

Oikein hyvää uutta vuotta sinullekin.

Veijo: En tiedä mitä kirjoitit sinne mutta itse olen jo aikaa sitten kyllästynyt tuohon psykologien tyrkyttämään pakkoapuun. Kirjoitin siitä jo vuonna 2007:

http://yrjoperskeles.blogspot.com/2007/11/psykologista-pakkoapua.html

Johan: Teillähän on manttaaleillanne varsin mainio fauna. Tässä on suorastaan kateellinen. Niin kuin floorastakin sillä siperianpihta ei kasva Suomessa luononvaraisena. Sen on joku joskus istuttanut. Olis mainiota kuulla noittenkin puitten tarina. Vaan eihän ne kehnot kerro. Oikein hyvää uutta vuotta.

Soomepois: Tuosta pätkästä tuli mieleen ne videot joissa jenkit sytyttelee kokkoa. Eli gallona bensaa, tulta perään ja sitten ihmetellään miksi paloi ukkoloihe perskarvat ja siinä sivussa koko piha.

Becker: Jos mulla olis valta niin pakottaisin suomalaiset poliitikot lukemaan katsauksesi Ruotsista. Sen jälkeen kysyisin että haluatteko tätä todella? Jos vastaus olisi vieläkin kyllä, niin toteaisin että olihan niitä turvasäilöjä vaarallisille yksilöille sodankin aikana. Oikein hyvää uutta vuotta sinullekin.

Anonyymi kirjoitti...


Talon aikoinaan rakennuttanut mies oli metsänhoitaja ja tunsi alan, siitä tämä poikkeava puusto. Kaikki kasvavien puiden mittausvälineet ovat edelleen tuolla puuvajan seinällä muistuttamassa miehen menneestä ammatista. Tuolla tontin nurkassa on hieno n. 8 -10 metrinen koreanpihta joka lykkää kävyt ylöspäin. Joinakin vuosina latva on komea näky kun on satoja käpyjä pystyssä.

Johan

Joppos123 kirjoitti...

Hyvää uutta vuotta Ykälle ja kaikille veljille ja siskoille vihassa.
Itse jätin tänä vuonna ilotulitteet kokonaan ostamatta mutta soisin vapauden niiden tolkulliseen poksutteluun kyllä muille.
Aikoinaan kun ihan kaikesta ei vielä nillitetty niin järjestimme eräässä korpivaruskunnassa messevän ilotulituksen tulenkuvauskentällä. Paukkuaika tasan 120 sekuntia ja panoksina vanhoja 200g:n tnt-puristeita eli "saippuapaloja". Taisi siinä tasan 60 palaa olla yhteensä. Vietiin vaan riittävän kaukaksi rakennuksista ja olihan sitä iloa puolet varuskunnan asukkaista katsomassa. Nyt pääsisi varmasti hoviin syytettyjen penkille moisesta iloittelusta.
Luin tuon Sipilän uudenvuodenpuheen ja olipahan taas aikamoista sheissea. Mielenkiintoista mutta ei yllättävää, että YLE:n uutisissa otettiin kantaa vain aika lyhyehköön "vihapuheosioon".
On se nyt kyllä saatana kun kantiksia raiskataan, hakataan ja tapetaan solkenaan niin ei saa edes vituttaa tai no saa mutta sitä ei saa kertoa kenellekkään.
Tuo "vihapuhelässytys" tulee kyllä vielä tiensä päähän, se on vaan nyt jokin liberaalien ja hillotolpan kyttääjien uusi mantra.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Johanille ja joppos 123:lle & kiitos kommenteistanne.

Johan: Teidän floorahan ei kun paranee vaan. Koreanpihta luokitellaan uhanalaiseksi puuksi. Se metsänhoitaja oli suorastaan näkijä ja äärimmäinen luonnonystävä. Nostan hänelle lätsää.

joppos 123: Itse innostuin (alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen) ostamaan muutaman soihdun jotka sytytämme rouvan kanssa hetken kuluttua. Jos ei muuten niin piruuttamme. Olis muuten ollut huikeaa katsoa tuota mainitsemaasi ilotulitusta. Kaikkein komein ilotulitus minkä itse olen nähnyt (no joo, eihän se mikään ilotulitus ollut) oli se kun aikanaan Rovajärvellä raketinheitinpatteri pani menemään täydeltä laidalta. Sipilän puheesta ja parista muusta siihen liittyvästä asiasta multa tulee postaus heti kun vuosi on vaihtunut. Sipilästä totean että mokoma selkärangaton paska.

Joppos123 kirjoitti...

Vapaavuoren puhe meni ihan nappiin, huulet liikuivat mutta mitään ei kuulunut (tekninen vika). Aika hyvä esi esimerkki takinkääntäjästä kunhan kassavirta pelaa.
Yksi parhaimmista mitä itse olen nähnyt noita paukkeita oli aikoinaan korpivaruskunnassa kun johdin Venäjän puolustusministerille sorvatun taistelunäytöksen.
Homma alkoi sillä, että ammutin 3 minuutin valmistelun noin 4 km päähän 18 putkisella tykistöllä.
Rosoharjussa jengi sai katsoa kun sama patteristo veti esteen yhdessä 9 putkisen krh-komppanian kanssa. Pston ammuksista 30 pinnaa oli "hersyjä" eli räjähti ilmassa. Samaan maaliin ampui vielä 2 kevyttä heitinjoukkuetta. Nämä siis ammuttiin täysinä tulimuotoina, aikas monta kranaattia.
Raskaat singot olivat silloin vielä voimissaan+apilakset ja tottakai puolustuksessa ollut jalkaväki.
Varomäärääysten vuoksi jouduttiin vähän himmaamaan lähitorjunnan tönttömäärää mutta kyllä se 3kg 200:n päässä suossa tekee aika vaikutuksen, tulenkuvauskenttänä, ja pojat ampui janttereita, ilmapalloja ja ihan mitä vaan samaan aikaan.
Tämä oli aikoinaan vakio erään korpivaruskunnan aliupseerikoulun varajohtajan pesti.
Silloin harjoiteltiin 3 päivää ja vanhat koirat osasi hommat ja neuvoivat jos oli sekuntikin ajoitus väärässä.
Rautaisia ammattilaisia.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, joppos 123 (juuri näin vuoden vaihtuessa). Tuota olis ollut huikeaa katsella.