torstai 1. joulukuuta 2011

PIENI NÄYTE AJAN HENGESTÄ

Vanha tuttavani Herra X tuolta kaakompaa titasi minulle lehtileikkeen (kiitos X, kavereiden kesken Äks) paikallisesta valtalehdestä evästettynä kysymyksellä että huomaatko, kuinka piru piilee yksityiskohdissa. Ja huomasinhan minä.

Kyse ei sinänsä ole mistään maailmaa kaatavasta uutisesta, onpahan vain erään Arto Fröjdin julkaisema ennakkokirjoitus eräästä tulevasta radio-ohjelmasta. Ohjelman nimi on Sabotaasia ja sodanvastustajia ja kirjoitus on otsikoitu Tamperelainen vastarintanuori muistelee. Siinä käsitellään hepun nimeltä Sakari Selin muistoja jatkosodan ajalta. Heppu päätti sosdem-nuorena ruveta vastustamaan käytyä jatkosotaa ja yhteistyötä Natsi-Saksan kanssa.

Jutun mukaan ohjelmassa mies muistelee, että hän ja toverinsa olivat räjäyttäneet muuntajia Tampereella ja olivatpa yrittäneet räjäyttää saksalaisia sotilaita kuljettaneita juniakin. Kun tässä sanotaan, että yrittäneet, jää johtopäätökseksi että yritykset eivät olleet onnistuneet.

Noin henk.koht. tuumin, että mies on maanpetturi, ja esmes huomattavasti kuuluisampi vasemmistolainen Aarne Saarinen valitsi täysin toisen tien ja taisteli Ässärykmentissä aateveljiään vastaan ja kotiutui useilla kunniamerkeillä palkittuna kersanttina.

Mutta en sinänsä viitsi jänkätä siitä, kuka on maanpetturi.

Enkä sano sitäkään, etteikö tällaisia ohjelmia voisi julkaista. Tokihan niitä voi. Tuokin on osa Suomen historiaa, joten mitä sitä suotta peittelemään.

Mutta se, mikä heikäläistä pistää silmään nimenomaan tässä Arto Fröjdin kirjoittamassa jutussa on loppukaneetti:

Sakari Selin itse on yhä sitä mieltä, että hänen tekonsa eivät olleet maanpetos, vaan oikeita isänmaallisia tekoja.

Oikeusvaltiossa pitää olla mahdollista ajatella näinkin.


Kun ottaa huomioon, että kyseessä on heppu, joka teki oikeita terroritekoja ja yritti tappaa ihmisiä (liekö toteuttaminen jäänyt onnistumatta osaamattomuuden ja toheloinnin takia), ja oikeusvaltiossa myös hänellä pitää olla oikeus ajatella teoistaan, että ne olivat ihan ok, ja ihan julkisesti, niin hieman ihmetyttää se, että mm. Hommaforumille kirjoittajat, kansallismielinen blogirintama ja muut hirviöt eivät nauti tätä oikeutta. Vaikka ne eivät ole räjäyttäneet ketään eikä mitään eikä edes astaloitten kanssa hilluneet. Kunpahan ovat suutaan louskuttaneet. Ja silti ne pitäisi saada seipään nokkaan.

Jos jostain Voiman Pimeälle Puolelle siirtyneestä bloggaajasta tehtäisiin vastaavanlainen radio-ohjelma, siitä tehtävä ennakkokirjoitus menisi jotenkin näin:

Yleisradion ohjelmasarjassa ”Suomalaisen rasismin karut kasvot” on tällä kertaa haastateltavana kansallismieliseksi itseään kutsuva blogikirjoittaja Lärvänt Rytt. Kirjoittaja on blogissaan vuosia lietsonut ksenofobiaa sekä epäluuloa yhteiskuntaa ylläpitäviä rakenteita kohtaan.

On myönnettävä, että Rytt ei ole eläissään osallistunut minkäänlaiseen väkivaltaan, eikä hän blogissaan kehota siihen muitakaan. Hänen kirjoituksensa ovat näennäisen perusteltuja, ja juuri tämä muodostaa suuren uhkatekijän. Kansallismielinen (lue: äärioikeistolainen) aines sisältää huomattavan määrän epävakaista ja impulsiivista ainesta, joka voi hänen kirjoituksistaan löytää perusteen toteuttaa hautomaansa väkivaltaa. Ja on täysin mahdollista, että juuri tätä Rytt haluaa.

Se, että kirjoittaja Rytt vetäytyy tästä vastuusta on vastenmielistä, ja Yleisradion olisi hyvä miettiä, onko tällaisen ohjelmasarjan julkaiseminen perusteltua.

Oikeusvaltiossa sananvapauteen kuuluu aina myös vastuu sanoistaan.


Toi Arto Fröjdin kirjoitushan on siis ihan pikkujuttu vain. Ei se maailman akselia minnekään kallista. Kuvaapa kumminkin pieneltä osaltaan hyvin ajan henkeä. Se, että onko sinulla oikeus, vai kannatko vastuun riippuu aika pitkälle ideologisesta taustastasi. Toisen ideologian kannattajilla on enemmän oikeuksia sanoa kuin toisen.

Oikeus yksillä, vastuu toisilla, mutta joulukuu kaikilla. Antoisaa joulukuuta tämän vihablogin lukijoille. Älkää räjäytelkö muuntajia. Ja olkaa muutenkin ihmisiksi.

19 kommenttia:

Keskiäkäinen mies kirjoitti...

Nythän eletään vahvaa stalinistien rehabilitointikautta. Vanhat stalarit ryömivät yksi toisensa jälkeen esiin koloistaan. Arvostettuina ja kaikkien medioiden haastattelemina ihmisoikeusasiantuntijoina ja minälie rasismintutkijoina.

On muuten alettu kovasti hokemaan että pelottavasti muistututtaa kolkytlukua tämä nykyinen henkinen ilmapiiri. Mutta sillä kolkytluvulla ei viisiin tarkoiteta Ukrainan holodomoria, Moskovan näytösoikeudenkäyntejä ja puhdistuksia tai Trotskin murhaa,saati gulagin yöhön kadonnutta vähintäänkin kymmentä miljoonaa ihmisparkaa...

IDA kirjoitti...

Itselleni pisti aamukahvilla sama juttu silmään ja ajattelin suurin piirtein samoin. On se vaan kummaa, että terroritekojen pitäminen oikeutettuna on sallittua ajattelua, mutta nettikirjoitus sotarikos ja rikos ihmisyyttä vastaan :)

Sinänsä kyse on tietysti vanhoista teoista ja loppukaneetti monimielinen niin, että se voi ymmärtää myös toimittajan irtiottona kyseisestä ajattelusta.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Keskiäkäiselle ja IDAlle & kiitos kommenteistanne.

Keskiäkäinen: Kun noin virallisessa mielessä erotellaan se hyvä 30-luku ja paha 30-luku, päädytään siihen, että oikeus seuraa voittajan miekkaa. Rauhanvaltio kun voitti sen kakkosrähinän, niin sen omat rötökset ovat luonnollisesti jonninjoutavia pikkuseikkoja, joihin on ihan turha takertua. Ainahan sitä roiskuu kun rapataan.

IDA: Asia saattaa hyvinkin olla noin. Ainoa mikä on varmaa on se, että esim. herroille IDA, KÄ ja YP ei tarjota edes tuota ehdollista ottiatuotaa, vaan saapasta munille.

Anonyymi kirjoitti...

Voi olla erikoista että lähetän kommentin vaikka en olekaan kerennyt lukemaan uusinta juttua. Luen kun joudan. Nyt piti vaan kysyä että huomasitko sähköpostin?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras. Joo, lukaisin viestisi. Ihan mielenkiintoisia ratkaisumalleja, monesta kohdasta samaa mieltä. Osasta en ole varma, mutta se ei johdu ehdotuksen huonoudesta sinänsä, vaan siitä, että en miellä omaa osaamistani mainitulla alueella niin suureksi, että voisin muodostaa varman mielipiteen.

Yhdestä kohdasta erikseen, eli siitä verovapaan tulon rajasta. Voisi toimia, ja kannustaa työntekoon. Kysymys on sitten se, että miten sitten, kun tulot ovat se 12 tonnia plus vähän päälle. Kovin rankkaa kynnystä siihen ei voi tehdä, vaan nostaa verotusta pikkuhiljalleen, mutta valtiohan on tunnetusti ahne.

Närpes varg (grrrr...) kirjoitti...

Pari päivää sitten oli Keski-Suomen valtalehdessä juttu tutkimuksesta, jossa oli mitattu kosovolaisten asenteita toisiaan kohtaan. Siellähän asuu, kuten tiedämme, serbejä ja albaaneja.
Hukkasin jo lehden, mutta tulos oli about niin, että 40 pros albaaneista ei voi(si) sietää serbejä samassa kaupungissa, 30 pros. ei haluaisi asua samalla kadulla ja yksikään, ei yksikään menisi naimisiin moisen pedon kanssa. Aniharva suostuisi olemaan samassa työpaikassa.
Ja samat luvut (about) serbeillä.

Tälle rasistiporukalle Suomen valtio eli me lähetämme joka vuosi satakunta miljoonaa euroa apua, joka paikalla olleen ja nähneen mukaan menee lähinnä h:n p:seeseen ja lahjontaan. Kelpaa siinä vihata naapuria taskut rahaa täynnä.
Montako kertaa Päivi Lipponen, mielikuvapresidenttimme (vai miten se oli) ym. rasisminvihaajat ovat älähtäneet asiasta? En ole huomannut.
Albaanit ja serbit ovat myös ampuneet, räjäyttäneet, kiduttaneet ja piesseet toisiaan kuoliaiksi mutta mitäs pienistä. Ei siitä sovi huomauttaa, ovathan albaanit mussukka-muslimeja ja serbit (oi söpöyttä ja ihanuutta!) ortodokseja.
Mutta kun Suomessa valkoinen hetero luterilaismies sanoo että "neekeriukko" niin ei kun munista hirteen.

Anonyymi kirjoitti...

Onko tää Hönölundiki näitä stallareita

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Närpes Vargille ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Närpes Varg: Nyt unohdat, että em. raha on Pyhitettyä korvamerkittyä rahaa, ja koska se saadaan kaikki menemään, se osoittaa, että asian Pyhyys on todistettu, joten siihen tarvitaan luonnollisesti lisää Pyhitettyä korvamerkittyä rahaa.

Viestistäsi päättelin, että olet joskus ollut faitterina sielläpäin. Minä en, tunnen tosin muutaman hepun, jotka ovat olleet, ja niitten näkemysten mukaan serbien kanssa saattoi sentään neuvotella, mutta albaanien kanssa ei sitten niin kertakaikkiaan. Omat kokemukseni albaaneista täälläpäin ovat kyllä samansuuntaiset. Ei pitäis yleistää, tiedän, mutta jotenkin umpimielistä ja vittumaista väkeä. Vielä enemmän kuin me impivaaralaiset.

Ano: En oikein usko. Tutkimattomat ovat hänen tiensä, eikä minun niitä onneksi tartte tutkia.

Anonyymi kirjoitti...

Tosta ukosta tuli muutama ajatus mieleen. Jos kerta Suomi oli tuolle niin paha paikka, niin miksei sitten sodan jälkeen hakenut turvapaikkaa Neuvostoliitosta? Kun kerta tuota Neuvosto-Suomea ei saatukaan perustetuksi, niin mitä suotta olla täällä väkisin?

Kommareiden puheet täyttäisivät kirkkaasti vihapuhekriteerit, mikäli mokuttajien vihapuhekriteereitä sovellettaisiin joka paikkaan.

Isänmaallinen teko...mikä hänen isänmaa on? Aika irvikuvalinen sana. Mutta termien merkitysten muuttaminen on akateemiselle vasemmistolle, eli älymystölle, virkemiehille, medialle, kulttuuriväelle tuttua peruspuuhaa. Ykä varmaan muistaa mitä olin arvioinut työläisvasemistoa ja akateemista vasemmistoa.

Aarne Saarinen oli selvästi työläisvasemmiston kuuluva. Oli kai hänellä teoriassa mahdollista loikata Neukkulan puolelle, jos halusi, mutta kun ei halunnut. Hän olikin työmies eikä mikään aatehörhö.

Kas kun Yle ei anna samanlaista puheenvuoroa jossain Waffen SS kuten SS Wiking porukassa olleelle suomalaiselle. En ala puolustelemaan SS:n olemassaoloa tai tekoja, mutta yhtä lailla siihen kuulumisen voi perusella taktisena tai opportunistisena tapana jolla saattoi jotenkin auttaa Sumea.

Neuvostoliitossa oli tapana pistää väärää mieltä olevia mielisairaalaan. Hienoja lääketieteellisiä nimityksiä käytettiin kuvaamaan väärää mieltä olevia, oletettiin että on jotain mielentilaongelmia. Entäs sama sovellettuna siihen jos vasemmistolainen kokee olevansa eri mieltä kuin muut? No, jos käy penkomaan vasemmiston historiaa alusta asti, niin helposti tulee kysytyksi että oliko niilläkään ns. "kaikki kotona"?

Jaska Brown kirjoitti...

Komppaan albaanien suhteen. Olen ollut ko kansanryhmän kanssa sen verran tekemisissä (enemmän kuin yhden käden sormilla laskettava määrä erillistapauksia), että täytyy todeta kokemusten olleen selvästi negatiiviset. Käyttäytyvät tarvittaessa ihan kohteliaasti, mutta minkäänlaista luottoa ei kannata antaa. No, yksi positiivinen poikkeus joukkoon on mahtunut.

Itse aiheesta sen verran, että kaipa Ykä huomasit, kuinka Mitro Revon tapauksessa media salli nimettömänä puun takaa ampumisen. Mutta siinähän oltiin oikealla asialla eli VM:n (H-osiosta ei ole varmoja näyttöjä) kimpussa.

Vielä tuosta kommarivastarinnasta todettakoon, että taannoin vitutti kun julkisuudessa oli esillä yksi vastaava "sankari", jolla sattui olemaan sama (suht harvinainen) sukunimi kuin itselläni. Kunhan ei vain kukaan kuvitellut olevan mitään sukua, mitä ei tosiaan ollutkaan - tätä nimeä kantavista valtaosa on sukua keskenään, mutta lähtöalueeseen nähden toisella puolella Suomea on jengi, joka on aikoinaan sattumalta ottanut saman nimen.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vieraalle ja Jaskalle & kiitos kommenteistanne.

Vieras:

Minä luulen, että heppu odotti, että Rauhanvaltion painostus olisi muuttanut Suomen muutamassa vuodessa kokonaan itäblokin alaisuuteen Suomen Demokraattiseksi Tasavallaksi, niin kuin silloin odotti vesi kielellä moni muukin. Silloinhan heppu olisi saanut huseerata omassa maassaan isona pomona, kun taas varsinaisessa Rauhanvaltiossa hän olisi ollut kumminkin pelkkä tsuhnanrääpäle. En tosin tiedä, minkälaisia pomon hommia miehelle olis ollut tarjolla, sillä eikös naapuri tuppaa tuumimaan, että jos on jo kertaalleen pettänyt omansa, niin äkkiäkös se pettää uudetkin isännät. Ja petturuudellehan sielläpäin on aina löytynyt nopeat ja toimivat lääkkeet.

Minun puolesta voitaisiin aivan hyvin tehdä ohjelmia myös SS-miehistä. Aivan niin kuin tuokin heppu, on suomalainen SS-pataljoona tapahtunutta todellisuutta ja osa maan historiaa. Piruako sitäkään kieltämään.

Ja joo, itse kun on kotoisin tämmösestä työläisvasemmistolaisesta suvusta, niin eipä meillä noita akateemisia ja kulttuurikommunisteja ole koskaan noteerattu. Työläisvasemmisto toimi saadakseen perheelle omakotitalon, auton ja kesämökin. Kulttuurivasemmistolla semmoset tuppasivat jo valmiiksi olemaan, joten heillä oli sitten aikaa näihin kansainvälisiin hallusinaatioihin.

Jaska:

No näinhän tää. Jos anonyyminä lausutaan väärää ideologiaa, se on puskista ampumista. Oikean ideologian kohdalla kyse on lähdesuojasta. Vaan eikös ne Rauhanvaltion sotilaatkin aikanaan marmattaneet, että perkeleen tsuhnat, kun ampuvat puskista ja hiihtävät sitten karkuun. Tulisivat vaan tasaselle ja otettais reilusti mittaa miehistä. Tyyliin tankit vastaan pelkät torrakot.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä nyt karkaa otsikosta, mutta minkä takia Ylva ei pidä blogia? Onko hän saman tyyppinen kuin sinä, kirjalliselta ja puheelliselta ilmaisultaan? Tarkoitan että onko hän naisten mittapuun mukaan samanlainen kuin sinä olet miesten mittapuun mukaan?

Onko niin että sinä olet niin uniikki ettei ole vertailukohtaa missään, ei ukkojen eikä akkojen puolella? Onko sinulla oikein patentoitu tyylikeino?

Toimiiko Ylva juttujesi arvioijana ennen niiden julkaisua, tarvittaessa lisää jotain tai ehdottaa päättömyyksien poistamista?

Taannoin ihmettelin että eikö nuivalla puolella ole näpsäkän näköisiä muijia missään. Usarissa kirjoittava Helena Eronen on näpsäkän näköinen. Hän oli voittanut Miss Uusi Suomi-kisan. Sen jutuissa on semmoinen jännä tyylikeino.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras. Ylva on kyllä sanavalmis ja älykäs nainen, mutta ei häntä huvita ruveta naputtelemaan kirjoituksia. Hän kylläkin toimii minun pääsensorina, elikkä yksikään kirjoitus ei lähde julkaistavaksi ilman Ylvan hyväksyntää.

Uniikkejahan me ollaan jokainen omalla tavallamme, mutta noin yleisessä mittakaavassa minä olen kyllä ihan tuikitavallinen maukkamakkara peruspäkkärä ja kirjoitan tekstini siltä pohjalta.

Toi Helena Eronen on kyllä kiistatta simpsakan näköinen nainen.

Anonyymi kirjoitti...

Meikä hommas kirpparilta ton säästöpossun parilla eurolla.

Tässä ois ehdotus. Kun ulkomaalainen hakee oleskelulupaa, niin yhtenä oleskeluluvan saannin ehtona olisi että annettaisiin tämmöinen säästöpossu mukaan jokaiselle luvan saaneelle. Sen tarkoitus olisi kannustaa keräämään rahaa talteen, ja myös varmistua siitä että on sopeutmiskelpoinen, jos ei kammoksu possun näköistä esineettä.

Aiemmin ehdotin täällä että hakemusprosessin aikana pitäisi suorittaa sianlihan syöntikoe.

Entäs jos lisättäisiin tuohon vielä alkoholin juontikoe?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras. Eikös tuo hoituisi mökkiviikonlopulla suomalaisen äijäporukan seurassa. Ohjelmana olutta, makkaraa ja järkyttävä määrä saunomista & aika ajoin hyppimistä löylyistä suoraan jortaniin. Sillä pääsis jo pitkälle.

Anonyymi kirjoitti...

Sitten kun tuo mökkikoe on ohi, niin annettaisiinko säästöpossu silloin mukaan?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras. No mikä ettei. Tosta possusta tulee vaan mieleen nuo nulikka-ajat. Nykyisinhän virallinen ohjeistus on että törsää veikkonen kaikki rahasi kun vielä ennätät, mutta silloin 1970-luvulla vielä muistutettiin säästämisestä joka saumassa. Kaikilla mukuloilla oli joku pennipankki. Osuuspankilla oli tommonen possu, Kansallis-osakepankilla Roope Ankka ja Yhdyspankilla maapallo.

Anonyymi kirjoitti...

Mun mielestä possu on ollut Postipankilla/Leonialla/Sammolla. Osuuspankilla on perinteisesti ollut virtahepo.

Aikoinaan Säästöpankilla oli norsu.

Tuohon mitä kuvassa on, siihen olen kerännyt 20 sentin, 10 sentin ja 5 sentin kolikot. Jos saan täyteen, niin matkakassan täytteeksi menee.

Mut jos euro romahtaa, niin mitä noille sitten käy? Tai matkakassalle? Sain syyskuussa ylitettyä 2000 e rajan, mutta pariin kuukauteen en ole lisännyt kun en ole voinut. Veronpalautusten tullessa pystyin laittamaan taas.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vieras. Nyt muuten kävi niin, että sinä muistit oikein ja minä väärin. Alkava dementia.