lauantai 18. huhtikuuta 2020

AFTER SAUNA JA KAKSI UPSEERISTOA


Taemmalla Hyijärvellä, männäsyksynä…Taemmalla Hyijärvellä sijaitsevan pienen lautamökin vielä pienemmässä rantasaunassa kaksi tolkuttoman rumaa miestä eli Perskeleen Ykä ja Lötjösen Eelis olivat lopettelemassa metsästysreissuaan ja sen kruunaavaa saunaa. Miehet istuivat rantasaunan kuistilla viimeistellen Tsuhnan Kostoa ja poltellen voimasavuke Bostonia. Saunan jälkeen oli vuorossa luonnollisesti after sauna. Laskettelupaikoissa harrastettua after skitä nämä miehet eivät tunteneet eivätkä osanneet kaivatakaan.

Lötjönen läksi saunalta ensimmäisenä ja viritteli takkaan tulet. Ykä tuli perässä ja toi tullessaan kiuaspussin jonka hän laittoi mökin pienelle pöydälle. Sen jälkeen molemmat miehet pukeutuivat etiketin vaatimiin after sauna-asuihin eli pitkiin kalsareihin ja peltipaitaan sekä villasukkiin. Sen jälkeen oli vuorossa täydellisesti tasapainotettu ruokailu jossa oli sekä hors d'œuvre, alkukeitto, pääruoka ja jälkiruoka samassa kiuaspussissa. Toisin sanoen Ykä aukaisi kiuaspussin ja miehet alkoivat mättää lautaselle tuunattua versiota uunilenkistä jonka resepti oli seuraava:

- Palasiksi leikattua balkaninmakkaraa
- Palasiksi leikattua hevosenlihametvurstia
- Pekonipalasia
- Lihapullia
- Olutta ja purkki ranskankermaaRuoka saatoi näyttää ehkä koiranmuonalta mutta sen maku oli äärimiellyttävän epäterveellinen joten sitä lusikoi naamariinsa oikein mielellään. Palanpainikkeeksi tietysti tölkilliset Tsuhnan Kostoa sekä reilulla voilla voideltua maukasta paikallista hyileipää. Kaikki ruokatarpeet oli tietenkin hankittu paikallisesta Rauno Rumppanbulin HÖÖ-marketista ja ruokailu aloitettiin ottamalla pienet näkäräiset aperitiivia jollaisena toimi ykkösluokan Äkkölämäkölän bönjakki. Äyskäröidessään maittavaa evästä ääntä kohti Ykä tuumaili:

- Niin joo, mehän ollaan molemmat kovasti maanpuolustushenkisiä käppäukkoja vaikka meitä kumpaakin siellä harmaissa palvellessa sinänsä vitutti joka ristuksen päivä niin kuin pääosaa suomalaisia miehiä yleensäkin. Mutta täytyy sanoa että tuo sotavaltio pieksää siviilimaailman noissa koulutus- ja uralla etenemisasioissa noin ykstoista-nolla.

Lötjönen lääti voita uuden hyileipäpalan päälle ja tuumasi puolestaan:

- Taidanpa saada kiinni lauseesi punaisesta langasta. Onhan meinaan niin että sotavaltion kenraalitkin ovat aloittaneet alokkaina. Samanlaisina mopoina, mortteina, mokkereina, aamukasoina ja veripäämonneina kuin kuka tahansa muukin varusmies. Siitä ne ovat sitten edenneet aukkiin, rukkiin, kadettikouluun ja siitä ylemmäs kunnes ne ovat alkaneet sovitella kissoja kauluksiin. Tietenkin on niin että valitettavasti ns. poliittiset realiteetit vaikuttavat nykymaailmassa kissakaulojen toimintaan mutta yhtä kaikki heillä kaikilla on kuitenkin selkeä käsitys siitä uransa alimmasta tasosta, siitä mitä siellä tehdään ja ehkäpä myös siitä että se alin taso on se, joka sen varsinaisen homman sitten pilliin vislatessa hoitaa.

- Juu. Mutta siviilipuolella asia on toisin. Siellä riittää jos tyypillä on maisterin paperit selitteläätiöstä, soveltavasta spedestetiikasta ja akateemisesta käsitehässimisestä. Sen jälkeen hänellä on ns. laaja-alaista osaamista jonka perusteella hän sopii johtamaan suurinpiirtein missä tahansa sellaista työtä josta hänellä ei ole hevon villunkaan aavistusta. Jonka seurauksena hommissa ollaan siinä ikävän tutussa tilanteessa että jos teoria ja käytäntö eivät kohtaa niin vika on aina käytännössä joka täytyy survoa teorian mukaiseksi.

- Valitettavan totta. Ja aina ei tarvita sitä selitteläätiötäkään. Hyvä esimerkki on tämä utaretieteen tohtori Päivi Nerg joka säännöllisesti on laitettu huippuvirkaan hoitamaan asioita joista hänellä ei ole mitään käsitystä, joka säännöllisesti on kunnostautunut asioitten vituralleen hässimisessä ja sen jälkeisessä valehtelemisessa ja jolle silti tarjotaan huippuvirkaa toisensa jälkeen. Mikähän merkeleen valttikortti silläkin on hihassaan?

- Hjaa… ehkä me ei edes haluta tietää. Mutta jos vertaa siviilipuolta sotavaltioon niin nämä siviiliupseerit ovat vertauksena ehkä sellaisia paraati- ja seurustelu-upseereita jotka ovat keskittyneet vaatimaan että mosurit opettelevat paraatimarssia jota ne eivät sotahommissa tarvitse. Ne keskittyvät siihen kun eivät muutakaan osaa.

- Kaiken kaikkiaan olisi viisasta jos maassa olisi sellainen laki että julkiseen sektorin johtotehtäviin valittavilla tulisi olla taustallaan vähintään viisi vuotta suorittavan tason  työtä. Tai yleensä jotain oikeaksi työksi laskettavaa. Ja oikeastaan sama laki pitäisi olla vaalikelpoisuudesta. Se karsisi melkoisen osan poliittisesta broilerikoneistosta.

Lötjönen otti huikan Tsuhnan Kostosta ja oli hetken aikaa kovasti mietteliäs. Sitten hän totesi:

- Vaan eihän sitä, piru vie, tiedä vaikka se edistyksellisyys tulisi noihin sotavaltionkin hommiin. Jospa valtakoneisto hoksaa että upseeriston palkkaamiskäytäntö nykymuodossaan on tasa-arvon vastaista. Ehkä me luemme uutisista joskus lähitulevaisuudessa että Porin Prikaatin päälliköksi on palkattu joku feministisen puolueen aktiivi Minttu Vätkytän-Läkittäinen joka on yhteiskuntatieteitten maisteri naistutkimuksen alalta sekä mielenterveyskuntoutuja.Ottaessaan Porin Prikaatin komentoonsa käpykaartin everstiluutnantti Vätkytän-Läkittäinen piti tärkeimpinä työnsä osa-alueina feminismiä, monikultturismia, trans-ajattelua sekä puolustusvoimien siirtämistä pelkästään ei-tappavan aseistuksen käyttöön.

Ykä oli vähän aikaa hiljaa ja totesi:

- Karmeinta lienee se, että tuokaan ei ole mahdotonta. Mutta se oli niin karmeaa puhetta että se täytyy huuhdella pois tujauksella bönjakkia. Annahan jätkä sitä mukiasi tännepäin.

Toverukset ottivat bönjakkihuikan jota säesti universaalisesti tunnettu nautinnollinen ähkäisy. Ykä kävi lisäämässä takkaan hieman puita ja miehet viimeistelivät gourmét-ateriansa tuumien että onneksi Suomessa oli vielä paikkoja johon ei kavala, edistyksellinen, tiedostava ja ennen kaikkea feministinen maailma päässyt kynsiään tunkemaan. Tämä Taemman Hyijärven mökki oli yksi niistä. Miehet kävivät vielä ulkona voimasavuke Bostonilla ja Lötjönen laittoi takkaan vielä muutaman puun. Tulen rätinää kuunnellessa käppäukkojen oli mukava nukahtaa ja mökissä alkoi kuulua stereona toksisen maskuliininen kuorsaus.68 kommenttia:

KKi kirjoitti...

Tulee noista pätevyysasioista mieleen.

Sepä se vasta huisaa olisi jos liikenneministerillä pitäisi olla ainakin ABCEDE ajokortti ja vaikkapa jokin logistiikan koulutus.

Vai bönjakkia... Sitä ei taida Viking Line myydä. Mutta kun nyt muistutit ja annoit kimmokkeen niin taidan pari littu Lauder's viskiä illalla ostaa.

Meneepähän sunnuntai häkkiparkissa rattoisasti.

Reijo Koiras kirjoitti...

Nämä Ykän ja Lötjäsen tuumailut ovat kyllä aina yhtä mainioita. Näistä inspiroituneena olen itsekin kehitellyt blogiini formaattia, jossa Ryppy ja Koponen istuvat saunassa ja päivittelevät maailman menoa. Saa nähdä koska saan pullautettua ensimmäisen ulos.

Vaan eihän sitä, piru vie, tiedä vaikka se edistyksellisyys tulisi noihin sotavaltionkin hommiin. Jospa valtakoneisto hoksaa että upseeriston palkkaamiskäytäntö nykymuodossaan on tasa-arvon vastaista.

Me elämme niin ihmeellisiä aikoja, ettei tuotakaan voi mahdottomana pitää. Aikoinaanhan tuo olisi käynyt hyvästä vitsistä.

Ekku kirjoitti...

Hyvä ajatus, mutta tuskin toteutunee. Sitä käytännön kokemusta ei edes tarvittaisi välttämättä kovin paljon. Monessa suorittavan tason hommassa ei kestä kovin kauaa, kun saa käsityksen siitä, mitä se vaatii. Suoraan yliopistosta kun menee politiikkaan, niin välttyy näiltä ikäviltä hommilta...

Juha Kivela kirjoitti...

Reijo Koiraan kommentti: "Aikoinaanhan tuo olisi käynyt hyvästä vitsistä".

Aikoinaan tuon kuultua olisi spontaanisti purskahtanut nauru. Vaan nyt ei. Viileä hiljaisuus. Naama näkkärillä. Todellakin niin ihmeellisiä aikoja elämme nyt.

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...


Olen saunauskovainen. En ole minkään uuden ideologian tai lahkon kannattaja, vaan alkuperäisen, aidon saunauskon edustaja. Uskon saunan puhdistavaan, uudistavaan, virvoittavaan, elvyttävään, voimia antavaan ja parantavaan vaikutukseen. Uskon, että sauna lääkitsee niin sielun kuin ruumiinkin haavat, pienentää murheen ja enentää ilon. Uskon, että saunoessa velatkin muuttuvat saataviksi. Sauna on lyhyesti sanoen lääke kaikkiin vaivoihin ja vastaus kaikkiin kysymyksiin.
Saunauskon palveluspaikka on tietysti sauna. Siellä on käytävä vähintäänkin kahdesti viikossa saunapalvelusta harjoittamassa. Päivittäinen saunominen olisi tietysti saunauskovaiselle esikuva, ihanuuden ihmemaa. Palvelusmenot ovat yksinkertaiset, mutta vaikuttavat: Saunan lämmitys valmistaa tulevaan puhdistusriittiin. Löylyn heitto ja vihdan läiske kuuluvat liturgian keskeisiin kohtiin. Saunauskovainen kokee nautinnon huipentumaa maatessaan lauteilla ja tuntiessaan kuuman löylyn kietovan hänet autuaalliseen syleilyynsä. Tämän jälkeen voikin kuistin penkillä hiljentyessään kokea saunauskon virvoittavan vaikutuksen.
Saunauskovainen joutuu matkoillaan toki pitämään yllä uskoaan kaikenlaisissa saunoissa, mutta tosiuskovainen kylpee savusaunassa. Vain siellä voi kokea uudestisyntymisen täysimääräisenä ja uudistua saunauskossaan. Näin onkin ollut alkuajoista, melkeinpä maailman luomisesta asti. On harhaluulo, että sauna on suomalainen keksintö!
Saunauskon suuria profeettoja ovat Vanhan Testamentin Daniel (luepa Danielin kirjan 3. luku!) ja Paavo Ruotsalainen, joka vieraita saatuansa vei heidät tuota pikaa saunaan.
”Kun soivat kiukaan mustat urut, unohtuvat arjen surut!”

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys KKi:lle, Reijo Koiraalle, Ekulle ja Juha Kivelälle & kiitos kommenteistanne.

KKi: Ai että liikenneministerin pitäisi olla logistiikasta perillä ja vielä omata ammattiajokortti? Aivan ennenkuulumatonta. Etten sanoisi rienausta. Liikenneministeri tarvitsee poliittista luotettavuutta ja se saa luvan riittää. Muistelenpa muuten että aikanaan – tiedä vaikka nytkin – sillä sällillä joka suunnitteli Helsingin liikennejärjestelyjä ei ollut minkäänlaista ajokorttia. Valitettavasti bönjakkia ei myydä Pinnanmaan ulkopuolella. Jos sulla on joskus ajoa sielläpäin niin osta mukaasi.

Reijo: Suuret kiitokset. Näitä on mukavaa kirjoitellakin. Jään suurella mielenkiinnolla odottamaan Rypyn ja Koposen saunapulinoita. Saunahan tekee miehestä filosofin. Ja joo, nykyisin vitsit joutuu ottamaan tosissaan. Ainakin niin vaaditaan. Tosin vielä 30 vuotta sitten nykymaailmaa ei oikein oltaisi osattu hahmottaa edes vitsinä.

Ekku: Tuskin toteutuu joo. Ei ainakaan näinä maailman aikoina. Ei uusrälssi asemastaan luovu ja sillähän on valta.

Juha: Missähän vaiheessa muuten vihervasemmisto alkaa tosissaan vaatia huumorin täyskieltoa? Se kun tunnetusti ei ole kovin huumorintajuista. Oli siitä muistaakseni joku tutkimuskin mutta enhän minä sitä tähän hätään löytänyt.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys myös Terholle. Kommenttisi seikkaili näemmä bloggerissa hetken ennen kuin tuli tarkistettavaksi. Mutta joo, näemme saunan pitkälti samalla lailla. Saunassa viha viileneepi, saunassa sappi sammuu. Harmi vaan että mulla viimeisestä savusaunakäynnistä on jo aivan turhan pitkä aika.

Kalevi Nissila kirjoitti...

Eipä tuohon jutusteluun ole mitään lisättävää - allekirjoitan kaikki.

Työelämän pomot jo tiedänkin. 80-luvun alussa yksi esimieheni kävi johtamistason kurssia vuoden ja sen jälkeen tuli tulosjohtamiset ja synergiat yms tutuksi. Siinä nousi jo hiukset pystyyn, kun totesi yhdessä palaverissa, että asiakkaista ei tarvitse välittää - tulos on tärkein. Siinä ei paljoa meikäläisen sana painanut kun sanoin, että nämä asiakkaat maksaa meidän palkat.

Puolustusvoimat oman kokemuksen mukaan eli vielä silloin reaalimaailmassa, pääasiassa hyviä tyyppejä ja varmaan ovat nytkin. Nämä sisään pesiytyneet vegaaniruoka yms panee miettimään... kuten Minttu Vätkytän-Läkittäinen kissakauluksineen, kuten nykyinen komentaja mahdollisti. Tiedän, että miehet suojelee naisia ja perheitään. Mitä tapahtuu, jos ovat samassa montussa?

Joppos123 kirjoitti...

Tuossa justiin turistiin evp sotilasmestarin kanssa notta mihin suuntaan tulevan kesän kalareissu heitetään ja päästiin lopputulemaan Muonio. Samansuuntaisia reissuja ne ovat olleet mitä Ykäkin kirjoittelee. Ollaan tunnettu siitä asti kun olin märkäkorva luutnatti ja hänen esimiehensä.
Pääosassa reissuilla on aina ollut maailmanparantaminen, mässäily, saunominen ja siinä sivussa intohimoinen kalastaminen.
Ei ole olemassa parempaa kalaa kuin se minkä on omin käsin joesta kiskonut ja hiilloksella itse valmistanut.
Mekin molemmat veteraaneja mitä tulee ammattimme todelliseen luonteeseen niin hiljainen yhteisymmärrys on tietyistä asioista.
Aika vähän meidän ammattikuntaan on päässyt täysin kynnettömiä mutta on niitäkin.
Kauhulla joutuu joskus seuraamaan kun paskoja käskyjä lingotaan suuntaan jos toiseenkin kun ei ole mitään hajua mitä ne käskyt aiheuttavat. Laiskoja on meilläkin ja epäpäteviä mutta niitä on onneksi aika vähän. Niille ei kannata antaa joukkoja johdettavaksi tositilanteessa, ne tapattavaisivat omansa alta aikayksikön.
Siviilipuoli ei näistä asioista välitä eikä ymmärrä vaikka tappiot voivat olla ihan samaa luokkaa. Tärkeintä ei sillä puolella ole pätevyys vaan sopivuus. Päivi "kaikentietävä" Nerg on oiva esimerkki tästä.

Joppos123 kirjoitti...

Nyt 33 vuotta PV:n kamppeita kantaneena niin huoli pois veljet, kyllä me ihan sama sakki ollaan kuin ennenkin. Mitä nyt naamat vaihtuneet.
Koronan alettua me toimittiin heti ja ei jääty kuuntelemaan mitä roiskeläppähallitus vatuloi.
Meidän tärkein homma on valmius ja se edellyttää sitä, että meidän sotilaat pysyvät terveenä.
Tokihan osa sairastuu ja siinä tapauksessa pitää ottaa ressuja riviin paikkaamaan vajetta.
Aika näyttää joudutaanko siihen.
Koko homma suunniteltiin uusiksi Krimin jälkeen, naapuri ei ole ihan siitä luotettavimmasta päästä.
Me ollaan kriisiorganisaatio mutta tätä vihulaista ei voi ampua tykillä tai rynkyllä joten kuviot hakevat vielä muotoaan. Työtä tehdään 24/7 siihen voitte kaikki luottaa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Kalevi Nissilälle ja Joppos123:lle & kiitos kommenteistanne.

Kalevi: Hjuu, silloin 1980-luvulla työelämään tuli syöpä. Sen nimi oli konsultti. Ja mitä tulee samoissa montuissa olemiseen niin väitän että jos jalkaväkiryhmässä on seitsemän miestä ja yksi nainen niin naisen haavoituttua ne seitsemän miestä tapattavat itsensä yritettäessään pelata sitä naista. Tää naisten vapaaehtoinen asevelvollisuus pitäisi lopettaa ja perustaa uudestaan Lotta Svärd-järjestö jossa naisista olisi maanpuolustukselle huomattavasti enemmän hyötyä. Ja joo, lotat voitaisiin toki asekouluttaa. Pitää naisellakin olla oikeus puolustaa itseään kättä pidemmällä.

Joppos123: Lyckaa harmaisiin. Tai no, kurkkusalaattia tai maastopikseliähän se nykyisin on. Toivotaan että PV keskittyy jatkossakin varsinaiseen asiaan ja pysyy erossa kaikenlaisilta politrukeilta. Ja hyviä kalareissuja sinulle.

Olavi Koskela kirjoitti...

Joopa joo, Kyllähän se alokasaika ja AUKkin välillä kyrsi koko lailla saatanasti. Mutta jo upseerikokelaana ja viimeistään nappikaulana kertausharjoituksissa sitä alkoi heräilemään ajatukseen, että näistä jätkistä minä tiedän, että homma hoidetaan kovassakin paikassa. Vastaavanlaista kokemusta ei tullut koskaan siviilitöissä, jossa aina oli myös naisoletettuja työtovereina. Pikemminkin sai olla koko ajan varuillaan valtapeleistä ja feministisestä selkäänpuukottamisesta. Otokseni on kovin rajallinen, myönnän, mutta en missään, en missään tapauksessa haluaisi tosipaikassa naisoletettua komentavaksi upseeriksi.

Kalevi Nissila kirjoitti...

Ykä: Joo, ensimmäiset varsinaiset amerikkalaiset konsultit tuli Suomeen jo 70-luvun lopulla.

Tämä uusi Lotta Svärd-järjestö olisi hyvä. Siskon tyttö on hyvin aktiivinen tässä nykyisessä vapaaehtoisessa maanpuolustuksessa, jossa on myös asekoulutusta. Ilmavalvonta ja tämän tyyppiset asiat hoituvat heiltä hyvin jne...

Ja Joppos123'lle, kommenttisi on melkein ainut väylä meikäläiselle seurata puolustusvoimien nykytilaa ja näyttää puolustustahto samalta kuin ennenkin :-) Ero on siinä, että Kekkonen ja silloinen komentaja pystyivät estämään yhteiset sotaharjoitukset Varsovan liiton kanssa. Me kun puolustettiin vain omaa kansaa.

Pate kirjoitti...

Terve. Olipa hyvä ruokalista. Olisiko oikein reseptiä? Vaikka kyllähän mielikuvituksella keittiössä pärjää pitkälle. Oikein kunnon särvintä. Ja vaihtelua tuon ilmastohysteerikko vaimon osalta. Terveisin isä ja poika joilla kokoa riittää sekä kalorikulutusta. Ja kiitos jälleen hyvästä jutusta.

Becker kirjoitti...

Herranpieksut Ykä, siihen natsan alle olet kopioinut Ruotsin armeijan ohjesäännön melkein sanasta sanaan. Se nimittäin noudattelee juuri tuota kaavaa. Viholaisesta siellä ei puhuta mitään sillä se voisi säikäyttää svenne ressun. Sen verran mitä tiedän maan puolustusvoimista niin siellä varsinainen sodan harjoittelu on vähän niinkuin taka-alalla. Tasa-arvo, monimuotoisuus ja feminismi ovat oleellisia arvoja. Haluaisin kovasti nähdä miten Pekka ja Håkan pärjäävät yhdessä sillä luulen että koulutuksen painoitus on pikkasen eri asioissa.

Kun oli se viimeinen suuri sotaharjoitus niin tässä lähistöllä myöskin "taisteltiin" kovasti. Sain siinä siviilinä vieressä katsella miten miehiä järjettömästi lahdattiin.
Teki mieli menää kommentoimaan mutta vaimo käski mua pitämään turpani kiinni joten niin toimittiin.

Yksi niitä harvoja asioita mihin Suomessa vielä luota on PV.

KKi on varmaan tulossa naapuriin kun pitää mennä häkkiin yöksi.Liigoilla on tapana käydä tyhjentämässä perät kun kuski nukkuu. Tosin nyt on rauhallisempaa kun on rajat kiinni vaikka kyllä niitä rosmoja riittää omastakin takaa. Ootko E4:lla liikkeellä?

Ne jotka katselevat joskus telkkaria niin nyt on YLE Areenassa todella herkullinen ranskalainen vakoojasarja katsottavana. Le Bureau - vakoojaverkosta. Siinä ei juuri paukutella, mutta aivan loistavaa kertomusta vakoojien toiminnasta ja moraalista. Osia on paljon ja voi katsella omaan tahtiin. Ei perustu tositapahtumiin mutta on asiantuntijoiden neuvomana tehty ja sen huomaa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Olavi Koskelalle, Kalevi Nissilälle, Unknownille ja Beckerille & kiitos kommenteistanne.

Olavi: Hjuu, mulla on myös kokemusta naisvaltaisista työpaikoista ja valitettavan usein se kieroilu ja selkään tökkiminen on pelin henki. Plus se ns. mehiläiskuningatar-ilmiö. En muuten usko että tosipaikassa naisia pistettäisiin etulinjaan. Tää touhu on olemassa vain tasa-arvohysterian vuoksi.

Kalevi: Erityisesti kunnian niitten sotaharjoitusten estämiselle voi antaa kenraali Lauri Sutelalle.

Unknown: Sen saunaevään resepti on siis se että nuo kaikki aineet kiuaspussiin, pussi kiinni, pieni reikä ettei paine halkaise ja pussi kiukaalle. Ei se ole sen monimutkaisempaa.

Becker: Jokseenkin käy sääliksi Ruotsia. No, monestakin asiasta. Mutta myös siitä että sillä oli aikanaan väkilukuunsa nähden ehkä maailman voimakkaimmat puolustusvoimat. Nyt se on luuranko jonka pääidea on tuossa:

https://i.imgur.com/G4i8eHx.jpg

Anonyymi kirjoitti...

Varmasti taasen täysin objektiivisia sekäoikeellisia päätöksiä:
https://www.is.fi/viihde/art-2000006479340.html

Rahaa kylvetään suuntaan jos toiseen aivan vimmassa mutta varmasti siten, että vähävaraiset eivät siitä pääse hyötymään, kuten WHO:n lisämaksu osoittaa: Hurstille ei mutta kommunistien miehittämälle kv-organisaatiolle kyllä!


-Tvälups-

QroquiusKad kirjoitti...

"Suomen Sotilas"-lehti kertoili joitain vuosia sitten USAn asevoimien upseeristosta:

maassahan on ammattiarmeija, jonka puolustushaaroja tukee maa- ja ilmavoimilla kansalliskaarti sekä merivoimilla ja merijalkaväellä reservi (joka kansalliskaartikin siis on).
Sikäläisissä korkakouluissa pyörii Reserve Officer's Training Corps -järjestelmä, jossa reserviupseerikurssin sivuainekurssiksi valitsevan (ja siltä valmistuvan) opiskelijan lukukausimaksut kuitataan puolustusbudjetista. Se ei ole ihan pieni raha Ison Veden takana, eikä se olekaan hyväntekeväisyyttä:
opiskelija sitoutuu valmistuttuaan palvelemaan ensin neljä vuotta aktiiviupseerina ja toiset neljä vuotta reservissä, jossa palveluminimi on viikonloppu kuukaudessa, kaksi viikkoa vuodessa.

Artikkelin mukaan jopa 90 % USAn asevoimien päällystöstä olisi tämän systeemin kautta tulleita reservi- ja erikoisupseereita! Numero tuntui äkkiseltään kyllä hieman ylimitoitetulta, mutta miksei voisi pitää paikkansa.

Edelleen mainittiin, että USAn ylempi pällystö olisi näihin ROTC-upseereihin tyytyväisempiä kuin karriäärikapiaisiin:
ensinmainitut tuovat muassaan siviilikoulutuksensa osaamisen, kun jälkimmäiset ovat pyrkineet ja päässeet West Pointiin, Annapolisiin ym. suoraan High Schoolista, paljon ohuemmalla yleisivistyksellä.
Ja hyvää se laaja-alaisuus tekee kapiaisellekin, saattaisi suomalainen poliisipäällystön edustaja sanoa, jos puhuttaisiin EUn sisäisistä turvallisuusjoukoista.

Mitä USAn miehistöainekseen tulee, olisi edelleen "SS"n mukaan muuan maavoimien kenraali todennut heistä, että hyvä kun ovat armeijassa; jossain laitoksessahan ne joka tapauksessa olisivat.

Mielenkiintoinen juttu vielä, ettei USAssa taida olla juuri minkäänlaista aliupseerikoulutusta; rivimiehiä ylennetään aliupseeriarvoihin palvelusvuosien ja -menestyksen myötä. Korjatkoon joku, jos olen väärässä.

Joppos123 kirjoitti...

Meillä on tämmönen "asevelijärjestelmä" yhdellä soitolla sain mökin Muoniosta viikoksi ennen juhanjusta sopuhintaan.
Kaverin kaveri soitti kaverille ja sitten minulle.
Kaikki kapiaisia.
Tuttua porukkaa mutta en teinnyt herra X:n mökistä Muoniossa. Nyt on homma hanskassa ja mökki maksettu (asevelihintaan tottakai).

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Taisteluvälineupseerille, Qroquius Kadille ja Joppos123:lle & kiitos kommenteistanne.

Tvälups: Kaiken kaikkiaan meille on tulossa ihan helvetillinen lama jota ei saanut aikaan korona vaan viidentoista vuoden vastuuton valtiollinen taloudenpito.

Qroquius Kad: En osaa sanoa tarkasti jenkkiarmeijan tilanteesta mutta suomalaisia reserviläissotilaita on arvostettu esmes YK-tehtävissä kovasti. Reserviläinenhän tuo riviin mukanaan oman osaamisensa ja kokemuksensa.

Joppos123: Hyvä, että asevelihenki toimii. Oikein mukavaa reissua teille.

Anonyymi kirjoitti...

Meillä kävi iso onni saadessamme saksalaistyylisen urapolun armeijaan eikä mitään anglo-tyylistä eriyttävää koulutusta.
Kaikki korkeimmatkin upseerit ovat nauttineet morttikaudesta ja kasvavasta vitutuksesta.
Täällä ei ole ohituskaistoja erityisryhmille, vielä...

Ari

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ari. Totta. Siviilipuolella tilanne on valitettavasti toinen.

Anonyymi kirjoitti...

Oli tällä viikkoa mettästyseuran kevättalkoot. Koronan takia hieman erikoiset, koska riskiryhmäläisiä on niin paljon. Mulla ei oo ikää vielä tarpeeksi mutta on saatu käytetty munuainen, siksi kuuluun riskiryhmään. Joka päivä pikku porukka tai ihan vaan pariskunta. palasimme juuri omaa osuuttamme suorittamasta.

Osamme oli testata sauna ja hävittää viimevuotisia hirvenlihoja. Tarkemmin seuran makkaramestarin tekemää makkaraa ja viimeisiä lihanroippeita. Makkarat, paketti pekonia ja lihanroippeet pataan, pata uuniin - ensin kansi auki kuumaan uuniin ja sitten lisää kamaa - porkkanoita, sipuleja, juureksia, kaaleja, pippuria, chiliä ja liraus giniä*. Kansi kiinni ja pienemmälle lämmölle uuni.

Sauna lämpiämään, klo 5.30 - pilkkomista, klapien lisäilyä, virtuaalimiitinki lyncin välityksellä seuralaisten ja naapuriseuralaisten kanssa - lisää klapeja ja kalavaleita ja ihan taivahan tosia mettä- ja ratajuttuja. Aveceilla oma miitinkinsä. Tänä vuonna erikoisen huomion sai koronan lisäksi langattomat luurit. Mulla oli työluurit, kantama majalta saunalle ja akku kestää höpöttää vaikka koko päivän. Yhteys ei ole bluetooth vaan joku salattu radiojuttu - kantama pitempi ja yhteys salattu, eikä vaadi sen sinihampaan päällä-oloa läppärissä. Avecilla on tavallinen sinihammasluuri.

Puolilta päiviltä räppänät kiinni saunasta. Lounas, lihoja, makkaroita ja rehuja uunista, lisänä hapankaalia ja tattarileipää oikean voin kanssa. Kas tattaria, keliaatikko kun olen.
Ruokajuomina vettä & karpalomehua ja napsu konjamiinia. Ruokalepo, avecilla adhd tai jotain kun tiskasi ja hääri niitä näitä. Lihat uuniin takaisin, hyvin mietoon lämpöön. Pataan hapankaalin jämät seuraksi.

Pihalla patsastelua, teurastusvajan, linnunpönttojen ja erikoisesti telkänpöntön tarkastus ja muita tärkeitä toimia.

Klo 14.15 saunasta häkälöylyt ja joskus puolen maissa saunomaan.

Klo 16.30 päivällinen, makkaroita ja rehuja padasta ja karpalomehulla - itse poimituista - maustettua vettä. Päälle konjamiiniä ja Schimmelpenninck-sikaari. kiireen takia moinen pikkusikaari. Istuskelua takan lämmössä ja hieman lisää palaverointia netitse.

Kamat - läppäri, tabletti, pari nettikameraa, lisänäyttö, UPS - kasaan, seuraava pari saapui jo klo 20.00. Vahdinvaihto, kotona jatkettiin etäpalaveria: mitä putua se padassa oleva makea mössö on - hapankaalia. valkokaalia, sipulia, valko-, hillo- ja kelta-, keltaista, oranssia, violettia porkkanaa ja parsakaalia, lanttua, naurista, pottua, kolmea sortia hirvimakkara, mujuksi mennyttä hirvivainaata ja pekonia, seassa nokare (300g) voita. Ruskeaa sokeria - 50g. Chilejä ja mustapippuria. Suolaakin kourallinen.

Lady on the House kommentoi, että olipa peijaisiksi sivistynyt tapahtuma. Ja että vaihdatettiin tyhmästi kesärenkaat autoonsa, telaketjut olis paremmat.

*Joo, laiskuus iski, en jaksanut / muistanut kerätä katajanmarjoja. Tarvitaan kourallinen tai kaksi.

Pyssymies

Joppos123 kirjoitti...

Meillä on Ari sellainen sanonta kun tehdään pojista niin valmiita ,että 2 viikkoa pärjäävät putinin porukkaa vastaan. Sitten ovat jo veteraaneja ja meitä kouluttajia ei tarvita.
Tähän pyritään.

Joppos123 kirjoitti...

Solway Firth. Aika kova biisi . On mullakin muutama kana kynittävänä. Niinkuin talebaanit sanoo "länkkäri, sulla on kello. Meillä on aika". Aika on minullakin.

Kalevi Nissila kirjoitti...

Tervehdys, tämä teksti ei liity mitenkään tähän käsiteltävään asiaan - tai sitten liittyy. Tulosjohtamisen sijaan esimerkki psykologisesta johtamisesta. Kerran, oliko 1942, armeijakunnan komentaja oli vierailulla tarkastamassa Nikke Pärmi'n pataljoonaa. Komentajan piti palata asemapaikkaansa rautateitse. Konnari asemalla sanoi, että valitettavasti juna on täynnä sotilaita. Siihen Nikke: 'Minä hoidan asian' ja meni sisään junaan. Hetken päästä alkoi sotilaita tulla ulos junasta. Nikke palatessaa sanoi: 'Herra Kenraali, nyt on dilaa'. Kenraali kysyi Nikeltä: 'Millä keinoin onnistuit tyhjentämään junaa?', johon Nikke: 'Duoda duoda, kysyin vapaaehtoisia pataljoonaani'.

Juha Kivela kirjoitti...

Moikka, Ykä.

Vastasit tuossa yllä Taisteluvälineupseerille seuraavasti: "Kaiken kaikkiaan meille on tulossa ihan helvetillinen lama jota ei saanut aikaan korona vaan viidentoista vuoden vastuuton valtiollinen taloudenpito".

Virke on erinomainen ja saattaa hyvinkin pitää paikkansa. Varoituksen sana seuraavan kommenttini johdosta jo nyt. Lamaa en toivo enkä tahdo Suomen kohtaavan. Se voi kuitenkin olla väistämättä edessä. Ja se tosiaan ei syntynyt koronan johdosta, vaan kuten Ykä kirjoitti, se on vastuuttoman valtiollisen taloudenpidon seuraus. Sen verran itse lisään, että paikoin jopa täysin edesvastuuttoman taloudenpidon seuraus. Kyse on kansallisen taloudenpidon lisäksi ongelmista - myös edesvastuuttomasta taloudenpidosta - kansainvälisenä ilmiönä.

Sanoin, että en toivo enkä tahdo lamaa. Pitää edelleen paikkansa. Kuitenkaan en toivo enää jatkettavan tätä moraalikatoa ja edesvastuuttomuuttakaan, joka oli varsin helposti arvioitavissa jo edeltä. Tällä tarkoitan tietysti täysin holtitonta ja vastuutonta yritystukien jakoa, jonka olemme todistaneet mm. Business Finlandin kautta tapahtuvan.

Lama yritetään mahdollisesti välttää Euroopassa syventämällä integraatiota eli muodostamalla Euroopan unionista liittovaltio. Tällainen liittovaltio tarvitsisi täydellisen pankkiunionin, joka järjestäisi eurobondit (koronabondit) ja vastaavat, jotta jatkuvasti kasvava velkaantuminen olisi mahdollista.

Tämä taas vahvistaisi erinäisiä sosialistis-kommunistisia hyvä veli- ja sisarjärjestöjen toimintaa, jotka jakavat taloudellisen hyvinvoinnin uskollisille tovereilleen ja vastaaville, jonka olemme nyt mm. Business Finlandin kautta nähneet.

Tästä seuraisi edelleen syvenevä moraalikato ja kansan jakaminen kahtia. Eriarvoistuminen (aktiivinen eriarvoistaminen) kiihtyisi ja tavallinen kansa köyhtyisi vääjäämättä. Yleinen kurjistuminen ja toisaalta yleinen yltäkylläisyys lisääntyisivät.

Valinta on nyt poliitikkojen käsissä. Arvovalinta arvopohjan ja arvojohtajuuden puitteissa?

Toiveeni on, että vastuuton valtiollinen taloudenpito vihdoin muuttuisi vastuulliseksi. Vastuullinen valtiollinen taloudenpito pyrkisi todellakin puuttumaan oikeisiin ongelmiin ja korjaamaan niitä. Oikeudenmukaisuutta kansamme odottaa poliittisilta päättäjiltämme, ei tyhjiä korulauseita ja juhlapuheita.

Anonyymi kirjoitti...

Moni varmaan tietä termin puhuva pää. Ekana siitä minulle tulee mieleen tämä Krista Kiuru. Jolta voisi ihan piruuttaan kysyä, että miks kiuru lennät pohjolaan niin aikaisin. Sanotaanhan että kuu kiurusta kesään. Samarini on saanut ja saa ansiotonta arvonnousua syystä, että hänellä on erinomainen sisälukutaito, osaa tankkaamatta lukea perperista mitä hänen on käsketty lukea. Sitten on tämä "koomikko" Hirviniemen sisko, oletettavasti. Ylenannon toimittaja tiedusteli pariinkin kertaan haastattelussa, että riittävätkö suoja maskit. Vastaus tuli ku apteekin tyhjältä hyllyltä: Riittävät mihin riittävät. Voisipa kysellä riittäkö ko. oletetulla kompetenssi noin vaativaan virkaan, vastaus: Riittää mihin riittää.
Ihan kuten tämä STM:n sekopäiden ohjeistus terveydenhuollon kentälle, maskeja ja suojamia on käytettävä. Kentältä tulee vastaus: Käytetään mitä kaytetään ja mihin käytetään. Ihan kuin ne hoitajat ihan vaan v.tuksissan olis tähän asti niitä ollut käyttämättä. Kyllä niin pistää vihaksi ja vituttaa ettei sanotuksi saa.
Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

Ai nii, KKi:lle. Mie kun tulin entisessä elämässä poikien kanssa Oslosta jakapalloturneelta oli pomo jo seuraavalle päivälle keikan buukannu. No, mie sille näytin pulloo ja sanoin, että luepa tuosta mitä siinä lukkee, siinä lukkee että kurvoo sie, mie en aja. Laivalta hankin semmosen litra lekan Courvoisieria, äännetään ajomiesten kielellä kurvoo sie:)
Huru-ukko

QroquiusKad kirjoitti...

Ylempänä kun on mainittu erilaisia mökkipeijaisia, tässäpä yksi lisää:

TOSINAISET RY:N VIIKONLOPPULEIRIN PÄIVÄOHJELMA:

6.00:
Meikkausta ja hiusten laittoa. Käydään lyhyesti läpi yöunien keskeytyssyyt. Haukutaan Merja ja Marjo, jotka eivät ole vielä saapuneet paikalle.
9.00:
Tehdään aamupala juureksista, salaatista ja retiisimehusta. Jatketaan ehostustoimia. Manikyyri varpaille. Halukkaat menevät aamusaunaan. Saunassa haukutaan ne, jotka jäivät tupaan ja tuvassa ne, jotka menivät saunaan.
10.00:
Hengen nostatus. Saunasta tulijat tekevät toisten meikkauksen ja hiusten laiton. Yleistä miesten morkkaamista ja naapureista juoruamista. Marjo ja Merja saapuvat taxilla ja pahoittelevat myöhästymistään.
11.00:
Käydään yhdessä hakemassa Essolta sinne tilatut koivuhalot.
11.30:
Lounas. Yritetään sytyttää liesi ja ihmetellään ohjeessa olevaa lausetta ”avaa pelti ennen kuin sytytät lieden”. Tuuletetaan tuvasta savut pois. Päätetään pysyä salaattilinjalla ja lisäksi syödään homehtuneita ranskalaisia maitotuotteita ja juodaan hapantunutta espanjalaista herukkamehua. Kerrotaan mehevimmät työpaikkajuorut.
12.00:
Ruokalepo. Tilataan pizzat lähimmästä kaupungista. Nukutaan kauneusunet. Ne joita ei nukuta nälän takia haukkuvat ne jotka nukkuvat.
12.45:
Tosihommat alkavat. Pikasuihku ja ehostusta. Ihmetellään ettei lämmin vesi riittänytkään kaikille. Luetaan tuvan käyttöohjeesta, että boileri täytyisi laittaa päälle?? Päätetään laittaa suihku käyttökieltoon. Juodaan lisää hapantunutta argentiinalaista punamehua.
13.30:
Ohjattua välineiden valmistelua. Ajetaan brasilialainen häpykarvojen poisto. Kulmakarvojen nypintää. Pizzat saapuvat. Kerätään kolehti ja loput maksetaan Tertun rinnakkaisvisalla = Reinon Visa. Kinastellaan siitä kuka tilasi Americanon sipulilla. Haukutaan kaikki ulkomaalaiset. Terttu, Erja ja Elsa suuttuvat, koska heidän poikaystävänsä ovat mutumaaneja. Haukutaan kaikki ulkomaalaiset paitsi mutumaanit. Terttu, Erja ja Elsa yhtyvät. Katsotaan TV:stä saippuaa 14.00 – 17.00. Haukutaan suomalaiset saippuat.
17.00:
Illallinen. Kylmää hernekeittoa ja näkkileipää. Eteläafrikkalaista hapantunutta marjamehua. Haukutaan suomalainen elintarviketeollisuus.
18.00:
Ehostusta. Haukutaan naapurin kakarat ja kehutaan omia lapsia.
18.30:
Lämmitetään sähkösauna, koska kukaan ei uskalla sytyttää rantasaunaa. Kukin kertoo vuorollaan, missä saunassa on kenenkin kanssa käynyt. Unkarilaista hapantunutta marjamehua. Käydään alasti uimassa. Seurataan salaa kenellä riippuu eniten ja maha pömpöttää ja onko millaista selluliittia. Valitetaan omia riippuvia, pömpöttäviä ja muitakin löysiä paikkoja. Ehostusta.
19.00:
Päätetään lähteä latotansseihin. Paitsi Mirja, Anne ja Aune koska heillä ei ole mitään päälle pantavaa. Yritetään yhdessä vaatettaa em. naiset.
20.00:
Perutaan solidaarisista syistä latotanssit. Juodaan saksalaista hapantunutta marjamehua. Haukutaan latotanssit ja kaikki maalaiset. Paula ja Vieno pahastuvat, koska asuvat maalla. Haukutaan tasapuolisesti kaikki kaupungissakin asuvat.
21.00:
Makkaranpaisto alkaa. Tyydytään pelkkiin perunalastuihin koska polttopuut ovat kastuneet sateessa. Syödään salaa omia suklaita puuceessä. Haukutaan kukin vuorollaan puuceessä olija. Kyynelehditään yhdessä menneitä rakkauksia. Haukutaan yhdessä nykyiset puolisot.
22.00:
Lauletaan karaokea. Juodaan kaljaa ja syödään kylmää makkaraa. Kehutaan suomalaiset miehet miten fiksuja ovat, kun nälkäkin lähti näillä eväillä. Paitsi Minna, Jaana ja Pirjo, jotka ovat oksentamassa. Päätetään sittenkin lähteä latotansseihin ja käynnistetään 20 fööniä yhtä aikaa. Sulake palaa ja perutaan lähtö toistamiseen.
23.30:
Iltatoimet. Juodaan Koskenkorvaa kynttilän valossa. Halaillaan ja kyynelehditään yhdessä. Kikatellaan. Ehostetaan ja mennään vaatteet päällä nukkumaan.

Anonyymi kirjoitti...

Eriytetyistä urapoluista ja muista jutuista

Anglomaissa johtajia koulutetaan paitsi sotavoimiin myös siviilipuolelle erikseen rahvaasta. Sotaväelle johtajia tehdään kadettikouluissa. Teinit aloittavat omissa kadettikouluissaan ja valmistuvat sitten johtajiksi kokematta koskaan päivääkään sotamiehen todellisuutta. Tuloksena on pahimmillaan kusipäisiä kukkopoikia. Joille joku kyllästynyt alainen sitten tarjoilee poteroon käsikranaatin valmiiksi sytytettynä. Vietnamin sodan aikainen termi "fragging". Myös vastapuolen soltut hoksaavat nuoret upseerinplantut joukosta, johtajan poistaminen joukosta kun lamauttaa sen kätevästi - suuret upseeritappiot tuloksena. Eikä joukosta voi edetä sotamies johtajaksi, ei kukaan, eikä mitenkään. Ei Pärmi eikä Törni. Parhaimmillaan tulee nuoria kenraaleita, joilla pitkä kokemus sotimisesta. Ja jotka jaksavat valvoa skarppeina sotaa johtamassa, kun on tilanne päällä.

Siviilipuolella amerikassa ja briteissäkin palkataan busines-kouluista juuri valmistuneita ja yliopistoista vaikka keskiaikaisten minnelaulujen tutkijoita johtamaan tehtaita. Vaihtelevalla menestyksellä. Generaalit Motors, Electronics & Dynamics ovat menestyneet ko. tavalla. Brittien autoteollisuuden romahdus johtui juuri kukkopoikien mölöydestä. Katsoivat voivansa kohdella asiakkaita, työntekijöitä ja muuta rahvasta ihan miten vaan.

Kukaan insinööri tai asentajasta pomoksi noussut johtaja ei olisi voinut keksiä, että peltivalmiin, rasvasta puhdistetun autonkorin voi lastata avolavalle kuljetettavaksi maalaamoon. Kelillä kuin kelillä. Tästä syystä hienot Rover 2000 autot ruostuivat pois keskuudestamme kovin nuorina. Rover sekin on enää historiaa.

Pyssymies

QroquiusKad kirjoitti...

Tasapuolisuuden nimissä esitetään toisetkin mökkipeijaiset:

MIESTEN PÄIVÄN PERINNESÄÄTIÖN VIIKONLOPPULEIRIN OHJELMA:

8.00:
Aamusauna. Oluenjuontia ja ähkimistä. Käydään läpi lyhyesti keskeisimmät kirosanat.
9.00:
Alkuverryttely. Tehdään pieni metsäretki sukat jalassa. Avomaastossa kuseskelua. Kädenvääntöä ja Koskenkorvaa. Kivien heittelyä rannassa. Ajetaan mopolla ympyrää ilman kypärää.
10.00:
Hengen nostatus. Lisää Koskenkorvaa. Uhoamisen perusteet. Painiottelu saunan takana.
11.00:
Pilkotaan Toyota Corolla 1976 kulmahiomakoneella palasiksi.
11.30:
Lounas. Makkaraa, hernekeittoa ja olutta. Vihanneksia sen verran, että niitä voi lingota lusikalla kaverin otsaan. Ruokaryypyt.
12.00:
Ruokalepo. Mennään kengät jalassa sänkyyn. Sängyssä kerrotaan inttijuttuja. Unimusiikiksi kuunnellaan Antero Mertarannan selostus vuoden 1995 jääkiekon MM-kisoista. Haukutaan ruotsalaiset. Työnnetään käsi housuihin ja otetaan tirsat. Paitsi Virtanen, joka käy salaa kossupullolla.
12.45:
Tosihommat alkavat. Siirretään iso kivi porukalla toiseen paikkaan. Juodaan kaljaa. Kehutaan kuinka kovia työmiehiä ollaan. Siirretään kivi takaisin. Juodaan Koskenkorvaa.
13.30:
Ohjattua välineiden valmistelua. Vuollaan makkaratikut iltaa varten valmiiksi, koska puukot takavarikoidaan klo 17.00. Valmistetaan käpyritsat.
14.30:
Käydään porukalla pelottelemassa lintubongareita.
15.00:
Haukutaan eukot.
15.30:
Käydään vonkaamassa intiimiä mattopyykkäreiltä. Palataan saamatta takaisin leiriin. Pohditaan että se isotissinen olisi voinut antaakin, ellei Virtanen olisi mennyt näyttämään sille nakkiaan. Haukutaan akat. Kerrotaan omina kokemuksina kaikki naisjutut, jotka on kuultu kavereiden valehtelemina.
17.00:
Illallinen. Makkaraa ja hernekeittoa. Sinappia. Olutta ja Koskenkorvaa.
18.00:
Räjäytetään jotain. Paitsi Virtanen, joka käy salaa kossupullolla.
18.30:
Lämmitetään sauna. Jokainen kertoo vuorollaan, missä Suomen saunassa on parhaat löylyt. Käydään alasti uimassa. Seurataan salaa kenellä on seurueen suurin jorkka. Juodaan kaljaa ja Koskenkorvaa.
19.00:
Käydään kylän baarissa haastamassa paikallisten kanssa riitaa. Paitsi Virtanen, joka lukitaan siksi aikaa liiteriin.
20.00:
Tehdään nuotio. Haukutaan ämmät. Paitsi Virtanen, joka on unohdettu liiteriin.
21.00:
Makkaranpaisto alkaa. Haetaan Virtanen liiteristä. Poltetaan makkarat tikun nokassa karrelle. Vedetään paksusti sinappia kyrsän varteen. Vedet silmissä kehutaan, kuinka hyvää se on. Paitsi Virtanen, jonka makkara tipahtaa nuotioon.
22.00:
Lauletaan Rosvo-Roope ja Kotkan ruusu 17-äänisesti. Juodaan kaljaa. Kehutaan eukot. Paitsi Virtanen, joka on oksentamassa.
23.30:
Iltatoimet. Juodaan Koskenkorvaa. Kustaan nuotio sammuksiin. Kävellään kädet toistemme harteilla kämpille. Ollaan toistemme parhaat kaverit. Pyyhitään sinapit hihaan. Mennään vaatteet päällä nukkumaan. Kaveria ei jätetä. Paitsi Virtanen, joka on sammunut jo tuntia aikaisemmin nuotiolle.

Anonyymi kirjoitti...

Konsulteista ja muista vuokratyöläisistä

Konsultteja on useampaa sorttia, samoin syitä niiden palkkaamiseen. Oma, ihan erityinen joukkonsa on "Käärmeöljykauppias" - osaamaton, vihjeetön johto palkkaa pelastamaan kuralla olevaa bisnestään ihan kenet vaan, joka lupaa pelastusta. Myös liikoja rahoja tavataan näille hemmoille lykätä. Kun kerran työntekijöitä kuuluu kouluttaa. Alaa, paikallisia tapoja tai lakeja tuntemattomat konsultit sitten konsultoivat ihan mitä sattuu. Vaikkapa taannoin kun opastivat tervehtimään vakioasiakkaita nimellä, muistamaan vakioasiakkaiden syntymäpäiviä ja vakioasiakkaiden puolisoiden ja lasten syntymäpäiviä ja muita merkkipäiviä. Ja aktiivisesti tarjoamaan lisämyyntiä.

Hienoa, tietosuojalaki ei salli moisten tietojen tallenteluja, eikä tämmöinen muistelu & puhuttelu ole suomessa tapana. Sopii miettiä mitä Ykä tuumaa, kun Lälläveden Essolla tankkauksen yhteydessä, voimasavukkeen ja dieselin maksun lomassa kassahenkilö Tauno lausahtelee: "hei Yrjö, 32 litraa riisseliä, aski Bostonia. Eikös huomenissa olekin Ylvan syntymäpäivä? Otapa tästä konvehtirasia Ylvalle Esson terveisinä - talo tarjoaa. Miten on, Yrjö, olisiko tarvetta hyvälle hallitunkille. Nyt kolmen tonnin tunkki viikon tarjouksena vain 59,99."

Käärmeöljykauppiaat ovat myös eteviä tarjoamaan uudelleen organisointia lääkkeeksi kaikkiin ongelmiin. meidän asiakkaat on rahattomia, myynti saamaton, meidän tuotteet on ihan kuraa ja niiden tekeminen maksaa liikaa, mikä auttaa? Uudelleenorganisointi! Just.

Sitten on Hired Hand - siis lisätyövoima. Kun ei itse osata tai ei saada palkata työntekijöitä. Tai ei saada maksaa omalle osaajalle kunnon palkkaa. Turakaisen takomo käyttää paria kymmentä Autocadia, inssejä tulee ja menee ja koneita vaihtuu kans. Lisenssien kanssa takkuaminen vie aikaa, rahaa ja tarmoa ihan liikaa. Paikalle pelmahtaa konsultti, sopii ko. ohjelman edustajan kanssa asiasta ja täräyttää tulille lisenssipalvelimen, laatii uuden asennusohjeen ohjelmalle. Vapauttaa ½ sihteeriä ja pari inssiä lisenssinutaamisesta. Laskut käytössä olevista lisensseistä tulee jatkossa automaagisesti, samoin lisenssien tilojen raportit taloushallinnolle. Veloittaa, kelmi, viikon työstä inssin kahden kuun palkan. Penninvenyttäjiä harmittaa lisää, kun paljastuu, että on maksettu kolmesta käyttämättömästä lisenssistä vuosi.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Lisää konsultteja

Kolmas tyyppi, Hired Gun. Tiedetään mitä pitäisi tehdä, virtahepo keskellä olohuonetta on kaikkien näkyvillä. Kukaan ei vaan kehtaa, uskalla tai osaa tehdä asialle mitään. Konsulttimme - Have Gun, will travel - karauttaa paikalle.

Konepaja Orkanen & Lavinen on kusessa, myynnin sähköposti on yhden nettioperaattorin servuilla, suunnittelijoilla on oma unix-servu ja lukevat postinsa X-päätteiltään, talousjohdolla on gmail osoitteet, toimari ja sihteerinsä käyttävät toisen operaattorin postia. Tuotannon hemmot käyttävät kolmannen operaattorin nettipostia.
Konsulttimme kiroilee joutuneensa aikaluuppiin, takaisin vuoteen -95. Kuluu puoli vuotta. Savun hälvettyä lasketaan raadot. Unixposti, X-päätteet, unix-änkyrä inssi, muutama ikivanha CAD-ohjelma lisensseineen, vanhat domainnimet, pakettiautollinen antiikkisia winkkarikoneita, toimarin lanko - aplefanaatikko, helevetin laiska ja tyhmä. Office 95:n ekkelille laadittu laskutus ja tilaussysteemi & palkanlaskenta saa kenkää sekin.

Tilalle sama spostiversio kuin useimmilla asiakkailla ja alihankkijoilla, Myös CAD vaihtuu samalla kriteerillä. Nettipalaverit käyttöön samalla, Postipalvelin ulkoistetaan nettioperaattorille. Samoin uutuus: Omat Nettisivut! KonepajaOL.fi, KonepajaOl.com, OLMachinery.com kaikki ohjaavat samalle sivulle, jossa yhteystiedot. Hurjaa.

Tilausten käsittelyyn uusi ohjelma, servut ja ylläpito ulkoistettuna palveluna. Uudet, liisatut työasemat, spostitohjelma, toimisto-ohjelmat, CAD tai sen viewer, työajanseuranta-ohjelma valmiina koneessa. Oma useamman kymmenen teran vikasietoinen tiedostopalvelin CAD piirustuksille ja niiden tiedoille. Kahdennettu, nopea verkkoyhteys maailmalle, kilpailutus laski hintaa kolmannekseen aiemmasta tilanteesta.

Ensimmäinen uusi asiakas saapuu verkkosivun kautta.

Konsulttimme ratsastaa kohti auringonlaskua, satulalaukut kullasta raskaina. Tonto ja ratsuväki poistuvat nekin tahoilleen.

Pyssymies

Kalevi Nissila kirjoitti...

Minä yritin tuolla ed.postauksen psykologisella johtamisella kertoa, että haluttuja asioita saa aikaan myös ilman käskytystä. Otetaan nyt esimerkiksi nämä yli 70 v suuret ikäluokat. Yksiniittisesti nämä määriteltiin, johon itsekin kuulun, karanteeniin koronaviruksen takia. Oli se sitten yksi kerta viikossa ulkona tai kaksi kertaa päivässä joka päivä, niin on aivan eri juttu tehdä se omasta tahdosta, kuin pakolla! Koronaviruksen aiheuttama COVID-19-infektio voi olla erityinen riski niille, joilla on krooninen hengitystiesairaus, kuten astma, korkea verenpaine, diabetes, sydänsairaus tai syöpä.. Nämä tietävät erityisen riskinsä jo omasta takaa, kun annetaan toimintaohjeet. Pelkkä ikäraja ei oikeuta erityistoimenpiteisiin!

Anonyymi kirjoitti...

Vetelä-euroopan maat vaativat yhteistä taakanjakoa ja mikäpäs siinä JOS heille laitetaan sitten saman tasoinen verotusaste kuin meillä ja veronkierto tyrehdytetään totaalisesti. Koska näin ei tehdä niin Suomi ottaa noidenkin velat maksettavakseen ja Suomella tarkoitan meitä veronmaksajia, en loisivia politbroilereita, joille tämä tilanne on kuin lottovoitto (ei puhettakaan tulojen pudottamisesta kuten esim Uudessa-Seelannissa tehtiin).

Rahaa saat myös kun omaat julkisuuden profiilin vai kuinka muuten mm jonin kupan sekä karjukauppakeisarinnan satatonniset on selitettävissä? Ottamalla rahaa he osoittavat lojaalisuuttaan, eivätkä taatusti ala kritisoida vallanpitäjiä kohtaan. win-ttu-win.

Lama tulee, sitä ei estä mikään vaan nämä s-tanat kiihdyttävät sitä jakelemalla pelastusrengaspaketteja itselleen ja lähipiireilleen (räikeimpänä esimerkkinä sarvamaan vaimon huono äiti -nettisivut..!)

Laman nojalla saadaan myös loppuunvietyä liittovaltio-hankke eurostoliiton osalta.


-tuttaa taas niin ettei veri kierrä!

-Tvälups-

Kalevi Nissila kirjoitti...

Vielä 60-luvun lopulla oli pakollinen parin vuoden harjoitteluaika ko. alalta ennen varsinaisen opiskelun aloittamista - ainakin insinööriopinnoissa. Itsekin tiedän miten kaapeliojaa kaivetaan käsipelillä tai paskakaivo tyhjennetään. 70-luvulla pääsi jopa toimitusjohtajaksi keskikoulupohjaisella sivistystasolla esimiestehtävistä puhumattakaan, jos vaan kyvyt riittivät. Ei tarvittu muodollista pätevyyttä. Pätevyyttä ja lisäosaamista työelämässä hankittiin esim. INSKO'n kautta, joka järjesti alaa koskevaa täsmäkoulutusta hyvinkin paljon. Ei puhuttu synergioista, tahtotiloista ja 10 % aivokäytöstä, sekä täytyy tehdä maaleja! Pyssymies kiteytti hyvin ongelman johtamisessa, kun Rover 2000 autot ruostuivat pois.

Anonyymi kirjoitti...

Hyviä kuvauksia noista mökkiviikonlopuista QK:lla. Ihan piti ääneen hymyillä varsinkin tuolle miesten touhulle.
Usein olen pohtinut mitä eroa on konsultilla ja konsulentilla. Tullut siihen tulokseen, että konsulentti tietää ja tuntee asian josta puhuu, konsultti vain puhuu.
Vähän sama kuin ekonomi ja ekonomisti.
Huru-ukko

QroquiusKad kirjoitti...

Kiitoksia kiitoksista, veli Huru-ukko, mutta en keksinyt noita itse. Molemmillla on eri kirjoittaja, ja he tekivät nuo hieman kuittaillakseen toisilleen. Lähdettä ei enää löydy Internetistä.

Molemmissa on ikäänkuin karrikoitu vastakkaisen sukupuolen edustajien mökkipeijaiset sellaisena, minä miesasiamies tai naisasianais ne mielessään kuvittelee.
Vaikka olihan tuossa miesten mökkeilyssä tosiaan tiettyjä tuttuja piirteitä. Naisten kekinäisistä mökkeilyistä en tiedä mitään, kuten ei varmaan juuri kukaan muukaan mies.

Anonyymi kirjoitti...

btw tässäpä syy miksi punavihreä haavistomme lapioi rahojamme mm WHO:lle:

https://www.nytimes.com/2017/05/13/health/candidate-who-director-general-ethiopia-cholera-outbreaks.html

marksilaisuus yhdistää!


-Tvälups-

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pyssymiehelle, Joppos123:lle, Kalevi Nissilälle, Juha Kivelälle, Huru-ukolle, Qroquius Kadille ja Taisteluvälineupseerille & kiitos kommenteistanne.

Pyssymies: Kiitos hyvistä lisäyksistä ja talkootunnelmista. Mielenkiinnosta kysyn että oliko noi luurit UHF, VHF, PMR vai jotain muuta?

Joppos123: Toivotaan että sotavaltiolla on sitten myös ampumatarvikkeita yli kahden viikon rähinään.

Kalevi: Nikke oli kieltämättä melkoinen persoona. Kakkosviestistä voi todeta että joo, mikäli asia on perusteltu niin se menee läpi pahemmin purnaamatta. Kolmosviestistä totean että tuon pakollisen harjoittelun muistan minäkin ja se oli ihan järkevä systeemi.

Juha: Yhdyn toiveeseesi mutta uskon että vielä paljon syvemmälle on valitettavasti mentävä. Nykyinen valtakoneisto ei linjaansa muuta.

Huru-ukko: Tuli tästä suojusjupakasta mieleen että toivottavasti PV on varustautunut mahdolliseen sotaan paremmin.

Qroquius Kad: Nuo oli kyllä aika hervottomia.

Tvälups: Suunta on juuri tuo ja veikkaanpa valtakoneiston suorastaan siunaavan tätä koronaa. Kas kun se voi mennä koronan taakse piiloon ja väittää että talous oli hoidettu ihan vastuullisesti mutta korona romutti kaiken. Ja kiitos linkistä. Se on paljonpuhuva.

Anonyymi kirjoitti...

fb:sta:

>>Arre Arre Kougappi
59 mins

Tänään moni ihmetellyt Business Finlandin monia erikoisia tukipäätöksiä yrityksille ja moni sosiaalisessa mediassa epäilli, että hyväveliverkostoa olisi käytetty räikeästi hyväksi.

Eräs sellainen yritys joka kiinnitti huomiota on listan saaneiden yritysten joukossa oli europarlamentaarikko Petri Sarvamaan vaimon Sari Helinin Huono Äiti Oy, jolle myönnettiin 100 000 euroa.

Kun tutustuu yrityksen maksullisiin, mutta julkisiin tietoihin tarkemmin kaupparekisterissä, niin siitä ilmenee, että perustamishetkellä europarlamentaarikko Sarvamaa on ollut yrityksen toimitusjohtaja. Hetken päästä hän luopui tehtävästä ja jäi yrityksessä hallitukseen.

Tuoreempien tietojen mukaan 80% osakkeista omistaa hänen puoliso ja toimittaja Sari Helin-Sarvamaa ja loput 10+10% omistaa heidän alaikäiset lapset joiden nimet ymmärrettävistä syistä jätän sanomatta, vaikka ovatkin julkista tietoa.

Toivotan heille siis yrittäjälle menestystä, mutta miten on mahdollista, että valtio tukee koronakriisin seurauksena netissä toimivaa yritystä joka ei tuorempien tietojen mukaan ole edes työnantajarekisterissä eikä sellaisessa rekisterissä ole ikinä ollut YTJ:n mukaan?

Siis miten tämä on mahdollista, että valtio Business Finlandin kautta rahoittaa yritystä missä on äiti ja kaksi alaikäistä lasta ja heitä tuetaan 100 000 eurolla koronakriisin takia. Yritystä joka ei työllistä eikä ei ole työnantajarekisterissä, kun samaan aikaan Suomessa on pienyrittäjiä joilla on leipä loppunut pöydästä ja byrokratian takia hei eivät ole saaneet edes luvattua reilu 700 euron toimeentuloa kun tulot tippuu alle 1100 euroa/kk edellytys.

Ihmisiä taas on irtisanottu, on lomautettu ja potkittu nopealla aikataululla pihalle ympäri Suomea. Samaan aikaan valtion kirstusta tuetaan netissä toimivaa yritystä 100 000 eurolla joka ei ole työnantajarekisterissä?!

PS Korostan ongelma ei ole tässä kyseisessä yrityksessä missä taustalla on tunnettu politiikko ja äiti ja kaksi alaikäistä pyörittää jonkin sortin liiketoimintaa, vaan siinä tahossa joka lähti rahoittamaan ja mitkä oli ne kriittiset perusteet jotka vaikutti tukeen kun samaan aikaan moni työnantaja jäi nuolemaan näppejä ja joutunut lomauttamaan.<<

Anonyymi kirjoitti...

Meidän toimaria vi eiku harmittaa mun käyntikortti. Tittelinä on ATK-konsulentti, säätäjä ja selittäjä. Sille on ainkin viisi asiakasyrityksen hemmoa kertonut kortin olevan ainoa rehellinen ITC-hemmon kortti. Ja syy sopparin syntymiseen.

Viralliset tittelit on koreempia muttei yhtään selkeämpiä. Edellisen työpaikan korttiin tälläsin titteliksi Ohjelmistonatsi - siitä vasta riemu syntyi. Vaikka se oli ihan todenmukainen kuvaus, hommani ja missioni oli /on karsia turhia ja huonoja ohjelmia pois työasemista. Paskasta on turha maksaa, varsinkaan jos sitä ei tarvi.

Ja ne konsulenttikortin saajat on vanhastaan tuttuja olleet. Pienet piirit.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Noista työluureistani

Käyttävät jotain taajuutta lähellä BT:n tajuutta mutta eri protokollaa, kuulemma ei mun tarvi tietää tarkemmin. Taskuun tai vyölle tulee norttiaskin kokoinen loota. Tietsikkaan tulee vähän samanmoinen loota usb-piuhalla kiinni. Lootassa sojottaa lyhyt antenni ja antennin päässä valo. Punainen - puhelu menossa, keltainen - soi tai soittaa. Henkeä piisaa paremmin kuin normaaleissa langattomissa. Kantaa töissä koko kerroksessa, ei kuulu välipohjan läpi, pihalle kuuluu. Ja liikenne on paremmin salattu kuin BT:ssa. Edellytys yhdelle asiakkaalle, vain johtoa pitkin data tai salattu vähintään tavalla jonka koodia en muista. Asiakkaan tiloihin ei viedä kännykkää, se jää autoon parkkipaikalle. Lukittuun boksiin.

Pyssymies

QroquiusKad kirjoitti...

Mitenkö on mahdollista, että valtio tukee koronakriisin seurauksena netissä toimivaa yritystä joka ei tuorempien tietojen mukaan ole edes työnantajarekisterissä eikä sellaisessa rekisterissä ole ikinä ollut YTJ:n mukaan, ja valtio rahoittaa Business Finlandin kautta yritystä missä on äiti ja kaksi alaikäistä lasta ja heitä tuetaan 100 000 eurolla koronakriisin takia?

En tiedä, mutta jos pyydettäisiin arvaamaan, olettaisin syyksi sen että Suomen tasavalta on nyt se Business Finland Oyj Inc. GmbH, eikä missään hyvässä mielessä.

Tällä vuosituhannella ja jo edellisen lopulta alkaen Suomen kansallisvarallisuutta on lähestulkoon lahjoitettu ulkomaille pilkkahintaan myymällä. Lukuisat suut julistavat ettei valtionvelkaa voi rinnastaa yksityisvelkaan. Ei varmaan voikaan.
Mutta kun jatkoväite kuuluu ettei valtionvelkaa tarvitsekaan maksaa, alkaa hieman arveluttaa.

Olisiko noin? Vai onko kansallisvarallisuudet sittenkin annettu velkojen takauksina velkojille, jotka ovat tajunneet ettei Suomi aiokaan maksaa?
Epämiellyttävyyden tunnetta ei lainkaan helpota, että parastaikaa pohditaan vesihuollon yksityistämistä.

Minkä helvetin takia? Ei kai vaan sen, että nekin voidaan antaa takauksina valtionvelkojille lainoista, joita ei ole ollut tarkoituskaan maksaa mutta uutta otetaan lisää maailman tappiin asti?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle, Pyssymiehelle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Ano: Joo, tota on tuumailtu Hommaforumillakin ja koko systeemi pistää kyllä ihmettelemään. Kyseessähän ei ole työllistävä firma.

Pyssymies: Kiitos lisätiedosta ja toi ”ohjelmistonatsi” oli aika ässä. Siitä tulee vähän mieleen Tyttö nimeltä Nikita-elokuvan ”Victor, the Cleaner”.

Qroquius Kad: Piru vie, saatat olla tuossa valtionvelan tuumailussasi ns. jännän äärellä.

Anonyymi kirjoitti...

Yrjöperskeles kirjoitti...
“Mikähän merkeleen valttikortti silläkin on hihassaan?”

Joppos123 kirjoitti...
“ Päivi "kaikentietävä" Nerg on oiva esimerkki tästä. ”


Olisiko kyseessö juutalaisprinsessa?

✙ — Pikasossu Nikkupatsi — ✙

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pikasossu Nikkupatsi. Juutalaisprinsessa? Nerg on omaa sukua Vesterinen. Niin että jos jätettäis ne foliopipajutut jonnekin muualle.

Kalevi Nissila kirjoitti...

Konsulteista sen verran voin itsekin sanoa, että yleensä ne vievät rahat ja vastuu jää yritykselle (keskisuurelle). Näitä konsultteja on kahta lajia - sellaisia erityisosaamista tarvitsevalle alueelle, johon ei itse kannata palkata väkeä (ei työllistä koko vuotta). Esimerkkinä tämä huoltovarmuuskeskuksen suojamaskien tilaus. Sitten on näitä konsultteja, jotka palkataan tehtävään, jotka kuuluvat yrityksen johdolle, kun ei itse osata.

Molemmissa tapauksissa asiat voivat mennä pahasti pieleen, jos yrityksellä itsellä ei ole ao. alueeseen kuuluvaa jonkinlaista osaamista. Johtaminen on sinällään 'helppoa' - ei tarvitse osata kuin sanoa 'kyllä' tai 'ei'. Jos on jokin ongelma/tavoite ei tarvitse kuin kysyä ns. alaisilta, miten te ratkaisisitte tämän? Jos siihen hankitaan konsultti, on ilmapiiri hyvin äkkiä 'pidä tunkkis'.

Palkkauksesta keskisuuressa yrityksessä sen verra, että johtajan palkka ei saisi olla kuin enintään kymmenen kertaa lattiatason alimman palkan verran. Ja jonkin verran kohtelusta:

Eräässä etelä-pohjalaisessa konepajassa oli palkattu yksi vähän yksinkertainen kaveri. Eihän hän luonteelleen mitään voinut, mutta oli tyytyväinen ja iloinen hommaansa ja piti itsenäisesti huolen, että metallijätteet siivottiin sorvien-, giljotiinin- yms. ympäriltä. Sitten tuli uusi työnjohtaja (tai konsultti), joka alkoi järjestellä asioita uusiksi ja moitti mm. tätä kaveria tyhmyydestä. Kaveri loukkaantui ja sanoi itsensä irti. Ei kestänyt kauaa, kun tuotanto alkoi tökkiä, koska kukaan ei enää siivonnut näitä metalli- yms. jätteitä pois.

Anonyymi kirjoitti...

Ekan kerran joskus nuoruudessa kiukaalle lenkkiä kypsymään laitoin ni eihän sitä malttanut kypsyttää kunnolla. Puukiuas ei petä, olin serkkupojan luona kylässä ja ajateltiin saunoa, sähkökiuas sano työsopimuksen irti. Siinä sitte terassilla istuttiin ja noiduttiin. Luulen että, suomalaisella miehellä on se perusvitutus geeneissä. Siksi ollaan tarpeen tullen erittäin vittumaisia. T. Oloneuvos

Kalevi Nissila kirjoitti...

Ei helvetti! Nyt joutuu vielä vääntään rautalangasta - hyvä johtaja huolehtii, että hänellä on hyvät ja osaavat alaiset ja itsellä on realistinen näkemys ympäristöstä ja tilanteesta, sekä yleistieto yrityksen olemassa olon tavoitteesta, josta myös osakkeen omistajat hyötyvät pitkällä tähtäimellä.

Toisin, kuin 40 vuotta on amerikkalaisten konsullttien suulla toitotettu, asiakkaat ovat yrityksen tärkein voimavara! Joudumme kuitenkin olemaan ja elämään muuttuvassa ympäristössä, siihen ei kuulu johtamisen automatisointi. Mitä siitäkin tulisi, jos pataljoonan komentaja käskisi lukea ohjesäännöstä miten toimitaan?

Venäläiset sanoi saksalaisista, että heidän toimia oli helppo ennustaa juuri tämän ennakoitavuuden takia. Amerikkalaiset taas kysyivät saksalaisilta, kun näkivät pommitetun rakennuksen, jossa oli paljon paperia levinnyt ympäriinsä - oliko tässä ollut paperitehdas? Vastaus oli, että siinä oli ollut Siemens'n pääkonttori! (vitsi).

Juha Kivela kirjoitti...

Tuo QK:n mainitsema huoli on tiedostettu Suomessa. Uusi Caruna-kauppa jo tehty? Seuratkaa, mikäli mahdollista, kuntapolitiikkaa eri paikkakunnilla, sillä juuri tuohon vesihuoltoon liittyvissä yhteiskunnalta "yksityistetyissä" toiminnot ovat vaarassa. Juuri tällaiset "kriisit" ovat mahdollisia sudenhetkiä, jolloin kansalta viedään omaisuus.

Lidl:kin on alkanut käyttämään Multialan lähteestä saatavaa vettä kivennäisvesissään. Järkevää sikäli, että on kestämätöntä kuljettaa vettä kovin kaukaa. Tunnetusti pihit saksalaiset eivät todennäköisesti tahdo maksaa tosin siitä raaka-aineesta. Sama koskee tiettävästi jenkkien tunnettua suuryritystä, josta on maailmalta esimerkkejä. Jos oikein muistan, niin tuota jenkkien yritystä on kritisoitu myös omassa maassa pohjavesien kaappaamisesta.

Nyt ihmisten on todellakin oltava valveilla ja huolehdittava kansallisista omistuksistaan. Poliitikkoihin näissä asioissa ei voi luottaa. Caruna-kauppa on tästä erinomainen esimerkki ja muistutus. Kuten oikein edellä huomioitte, niin nyt on suomalaisia ryhdytty "valistamaan" siihen, että valtionvelkaa ei tarvitse maksaa pois. Teoriassa - ja osin käytännössä - näin eräissä tapauksissa onkin.

Ongelma on se korko. Vaikka koron on nyt kerrottu pysyvän mahdollisesti pitkänkin aikaa hyvin/melko matalana, niin 200 miljardin euron valtionvelassa jo pienikin korko alkaa äkkiä käymään kestämättömäksi. Tällöin korruption valtaamassa Suomessa, josta itsekuri vaikuttaisi poliittisilta broilereilta puuttuvan, on valtamedian tuella liian helppo ryhtyä "valistamaan" kansaa "välttämättömistä" toimista... Joo-o... välttämättömyys on suhteellista ja usein seurausta vastuuttomasta politiikasta valtiollisella tasolla. Aika näyttää...

Pinlaareni kirjoitti...

Kiitos jälleen kerran väkevästä tarinasta. Muistuipa päähäni hetki koillisesta Suomesta ampumaleiriltä. Istuttiin ryhmän kanssa saunan kuistilla katselemassa auringonlaskua. Ruokaa ja juomaa ei ollut, mutta tunnelma oli mitä parhain - veljeyttä.

Tuosta menjyystä: aikas veretseisauttavan herkullista. :^d

Isäukkoni kokkasi aikoinaan napapiirinreissuillamme kaikenlaisia epämääräisiä pöperöitä kaasukeittimellä - minä, äitini ja siskoni jouduimme nauttimaan niistä. Eipä silti, näin jälkikäteen ajateltuna olivat todella hyvää ruokaa. Kalastimme matkanvarrelta siikaa ja turskaa.

Olen hommannut pari ESBIT-risukeitintä, joilla aion opettaa lapsukaiseni keittämään ruokaa.

Kalevi Nissila kirjoitti...

Unohtui ed.postaukseen linkki:

https://yle.fi/uutiset/3-11313378

Anonyymi kirjoitti...

Vesteriset ovat tunnettua laukaalaista maanviljelijäsukua, joukossa pari entistä ministeriäkin ja suku vaikutti mm. vuosikymmeniä vahvasti keskustalaisessa (ent. Maalaisliitto) sanomalehti Keskisuomalaisessa.

Rouva Ano

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Kalevi Nissilälle, Oloneuvokselle, Juha Kivelälle, Pinlaarenille ja Rouva Anolle & kiitos kommenteistanne.

Kalevi: Lyhyesti totean että nuo olivat kaiken kaikkiaan erittäin hyviä huomioita.

Oloneuvos: Perusvitutus on aina. Intissä se on vaan inttiajan kestovitutus. Ja puukiuas on sekä varma että tunnelmallinen.

Juha: Yleensähän jos jostain asiasta sanotaan että se on sekä välttämätön että kiireellinen niin kyseessä on mitä varmimmin kusetus.

Pinlaareni: Kiitokset sinullekin. Meikäläisellä on käytössä trangia kaasupolttimella. Ihan kätevä vehje sekin ja minä itse tykkään niistä epämääräisistä pöperöistä.

Rouva Ano: Jep. Pitää paikkansa.

Anonyymi kirjoitti...

Suomalaisen miehen hyve on luonteen tasaisuus. Oikee miäs on tasase vihane. Ja hämeessä perusilme on yrmee.

Tänään iltakävelyllä linnunperkeleekki kitisivät ihan vittumaisuuttaan puissa. Niin kun ei muutenkin vituttais tarpeeksi. Toukomettinen mölisi, mitä se silläkin luulee voittavansa. Ihme kekkula.

Ainoa hupijuttu oli, kun tuli töllöstä joku viihdehupailu, oisko ollu putous tai jotain. Sketsihahmo "ministeri Aino-Kaisa Pekonen" oli kyllä mainio, pukeutumista myöden. Ja aidosti pihalla ja ulalla - kukahan sitä näyttelee. en tunnistanut.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pyssymies. Sanotaan niin että tällä suomalaisella luonteella on saatu aikaan suhteellisen hyvinvoiva valtio. Ja pannaanpa sitä komiikkaa:

https://twitter.com/i/status/1252302146269306882

Kalevi Nissila kirjoitti...

'Olkaa kiltisti siellä kopeissanne' sanoo vankilanjohtaja. Tästä koronan aiheuttamasta tilanteesta johtuu, että on aikaa ajatella. Ykän paljon puhuvat blogit sekä hyvät kommentoinnit antavat aihetta mietiskelyyn.

Useampia johtamistapoja seuranneena olen nähnyt mikä toimii ja mikä ei. Tykkään filosofoida talonpoikaisjärjellä, eli kokemuksen kautta. En pidä mistään ismeistä. Missä tieto loppuu, siitä usko alkaa... eli en ole lopen uskovainen. Ja Pyssymies on oikeassa - kuten kommentistani 'rautalangasta vääntö' ilmenee.

Berner on 135-vuotias- ja Grönmark 1914 perustettu suomalainen perheyritys, Nämä ovat minusta esimerkkejä hyvin johdetuista yrityksistä. Muistaakseni 90-luvun kokoomuksen talouden 'tervehdyttämisohjelmasta' huolimatta esim. Berner Oy ei irtisanonut työntekijöitään. Muutenkin olen sitä mieltä, että ismit eivät kuulu yritysmaailmaan. Esim. Fazer: 'Ilmianna vihapuhuja', oli ala-arvoinen.


Anonyymi kirjoitti...

Tällainen Hesarin juttu koskien etäopetuksen siunauksellisuutta osalle sattui löytymään. Yhtään en ole yllättynyt siitä mitä siinä sanotaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Kalevi Nissilälle ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Kalevi: Talonpoikaisjärkeen luotan minäkin mutta virkakoneistossa sen käyttö ei ole sallittua eikä suotavaa. Fazerin tuotteitten osto muuten meidän huushollissa loppui tuohon kampanjaan.

Ano: Koulukiusaaminen on helvetillinen ongelma johon virkakoneisto reagoi tekemällä aina uusia toimintamappeja jotka jäävät pölyttymään opettajainhuoneeseen. Se on koulun syöpä jolle ei tosiasiassa olla reagoitu mitenkään.

Kalevi Nissila kirjoitti...

Piti vielä sanoa, että Uusi Testamentti kuuluisi olla jokaisen johtajan kirjahyllyssä.

Anonyymi kirjoitti...

Joo...
Ja vaikka tehdään erilaisia ohjeistuksia, harvoin niillä on yhteyttä reaalimaailmassa.
Ja, väitän, että myös osa opettajista ja kuraattoreista sun muista joita kouluissa nykyään on, sulkee silmänsä tältä ja omalta osaltaan osallistuu väheksymällä asioita. Tai, ei uskalla katsoa totuutta silmiin ja sanoa ääneen mitä ajattelee.
Aikanaan, -70-luvulla, oma luokanvalvojani, englannin ja ruotsin kielen opettaja, ei vaan jostain syystä pitänyt meikäläisestä.
Numerot monena vuonna siten että ehdot joko molemmista tai ainakin toisesta.
Julisti kerran koko luokan läsnäollessa että; sinusta ei koskaan tule yhtään mitään!

No, siitä kuljetuksesta huolimatta kuitenkin olen onnistunut elantoni perheelle hankkimaan ja tuon kieli asiankin puutteellisuuden ja huononosta menestyksestä huolimatta työskennellyt lähes 40:ssä maassa. Kouluttanut ja tehnyt muita asennuksia ja ongelmien ratkaisua.

Mutta, jos olisin tuota minua kohtaan asenteellista opettajaa aikanaan uskonut, elämäni olisi ollut varmaan toisenlainen.

Tosin, tuolla oppikoulussa oli myös opettajia jotka olivat eri mieltä tuon luokanvalvoja kanssa.

S.E.P.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Kalevi Nissilälle ja S.E.P:lle & kiitos kommenteistanne.

Kalevi: Tämän jätän jokaisen omaan harkintaan.

S.E.P: Totta puhut. Ohjeistus on korvannut ajattelun. Ja pärstäkerroin-indeksiin olen kyllä törmännyt itsekin.

Anonyymi kirjoitti...

"Sanotaan niin että tällä suomalaisella luonteella on saatu aikaan suhteellisen hyvinvoiva valtio."


Niinpä. Voimaa vitutuksesta, Suomen salaisuus. Parempi kuin vaikka "Kraft durch Freude". Saapas hiertää kinttua, paarmat syö, kuokanperkeleen varsikin lonksuu. Ja turve saa kyytiä entistä enemmän. Suo muuttuu pelloksi. Vitutuksella ne suot raivattiin, ei naminamilla. Tämä on kuumaa vitutusta.

Kylmää vitutusta oli se, kun isäntä katseli karhun repimää lehmänkantturansa raatoa ja tuumi, että oli muuten viimenen repimä lehmäs. Ja sitten kevättalvella halkaisi karhun kallon kirveellä. Häädettyään ensin karhun seipäällä pesästä. Sama tunne sai Pylkäksen odottamaan kuusentarrin ja hangessa hiippailijan varjojen kohtaamista. Kun varjot kohtasivat alkoi tulitus kevätyössä. muuan Linna kuvasi tapahtumaa sittemmin, taitaa muuten olla ainoa tositapahtumaan perustuva romaanin kertomus jossa on vähennetty kaadettujen vihollisten määrää.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pyssymies. Sen ajan suomalaisilla oli kannustin nimeltä pakko. Ja joo, Pylkäs ampui ne viholliset Pertjärvellä muistaakseni 1942 ja niitä meni tosiasiassa yli seitsemänkymmentä.

Kalevi Nissila kirjoitti...

Pyssymies kuvasi hyvin suomalaista luonnetta. Voisin kertoa näistä esimerkkejä omista kokemuksista... Yksi kylmän vitutuksen muoto on näyttämisen halu - tästä vielä noustaan, sanotaan sitä vaikka sisuksi.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Kalevi. Tosi on. Sanotaan että täällä on eletty pohjoisilla leveysasteilla eikä täällä ole pärjännyt ilman sitä sisua. Nämä nykyajan mukavuudet kun ovat kumminkin varsin tuore ilmiö.