perjantai 1. heinäkuuta 2016

ERÄÄN ELÄMÄN HINTA

Tuomio muhoslaisen lastensuojelun työntekijän murhasta sitten tuli. Toinen tekijöistä sai murhasta 12 vuotta ja toinen taposta 8 vuotta 4 kuukautta. Sinänsä tätä voi pitää kohtuullisena, ainakin sen alarajoilla.

Tuomion kovuus ei tietenkään tuo kuollutta takaisin. Sen sijaan kannattaa miettiä, että opittiinko tapauksesta mitään. Silloin kun murha tapahtui, alan johtoportaissa puhuttiin komein sanakääntein että työntekijöiden turvallisuuteen on kiinnitetty / kiinnitetään / tullaan kiinnittämään huomiota.

Mitä sitten on tehty? Jos lukija sattuu tuntemaan alani työntekijöitä, niin kysykääpä piruuttanne. He vastaavat saman kuin minä, eli ei tietenkään olla tehty yhtään mitään. Minkä alamme ihmiset tiesivät jo silloin. Alalla noudatetaan hyväksi havaittua "jos nyt ei mitään sattuisi"-metodia.  Työntekijöitten valtuudet ovat nykyisin nollan ja olemattoman puolessa välissä, ja työntekijöitten niin turvallisuus kuin oikeusturva on se viimeisin asia, johon kiinnitetään huomiota.

Jaa miksi oikeusturva?

Käydään Muhoksen tilanne läpi toisin päin. Entäs jos tapettu työntekijä olisi vaistonnut vaaran ja taistellut henkensä edestä sekä myös onnistunut. Selväähän on, että silloin nuo kyseiset jätkät olisivat saaneet vähintään ruhjevammoja. Jolloin työntekijä olisi ollut välittömästi työtön työntekijä ja sen jälkeen myös käräjillä syytettynä pahoinpitelystä ja virka-aseman väärinkäytöstä.

Alaamme tuntemattomille voin todeta, että alallamme meillä ei ole mitään puolustautumisvälineistöä väkivaltatilanteessa. Toisin kuin vaikkapa poliisilla tai vartijoilla. Meillä on vain paljaat kädet, ja väkivaltatilanteissa tilanne on se, että nuori saa käydä päälle sadalla prosentilla ja me saamme puolustautua ja yrittää pitää kiinni viidellätoista prosentilla. Jos lakitupaan sitten mennään, niin työntekijä menee sinne omineen ja nuorella on takanaan koko yhteiskunnan lakijärjestelmä.

Tämä vaan alalle kouluttautumista suunnittelevalle tiedoksi.


26 kommenttia:

kansalainen kirjoitti...

Työntekijän virhe oli alkaa estämään laitoksen auton varastamista. Kun pojat kerran halusivat auton avaimet, ne olisi voinut sovinnolla antaa.
Kun kerran ei voi estää, ei pidä yrittää estää.

Kumitonttu kirjoitti...

Tuo on merkillisin yksityiskohta, että jos työntekijä puolustautuu hyökkäykseltä, niin raastuvassa työnantaja keskittää kaiken tarmonsa hyökkääjän oikeuksien puolustamiseen. Se muistuttaa sharia-lakia, jossa raiskattu nainen joutuu rangaistuksi aviorikoksesta.

Kahdeksan tai 12 vuotta linnaa on mun mielestä ihan hemmetin vähän tuon kaltaisesta teosta. Mä en tajua miksi meillä ei ole käytössä oikeasti sellaista hannibal-lecter -tyylistä tyrmää tai jopa kuolemanrangaistusta breivikeille ja muille hulluille. Henkirikos on kuitattu nopeammin kuin ulosottovelat, ja raha nyt on kuitenkin vain rahaa.

Neuvostoliiton rikoslaissa oli - Ritva Santavuoren elämäkerran mukaan - ymmärretty, että ainoat vakavat rikokset tapahtuivat valtiota vastaan, kun taas kansalaisten keskinäinen rikollisuus oli seurausta siitä, että rikollinen ei ollut saanut tarpeeksi yhteiskunnan apua ja tukea. Santavuori väitti kirjassaan, että kun Suomen rikoslakia uusittiin 70-luvulla, demlalaisten vaikutuksesta Suomen rikoslakiin tuli sanatarkkoja lainauksia sellaisenaan NL:n rikoslaista. En usko että hänellä on syytä liioitella asiaa.

Anonyymi kirjoitti...

Rauha ko. miesohjaajan muistolle. Kuten kaikkien sellaisten muistolle, jotka Suomessa menehtyvät virkatehtäviensä hoidon yhteydessä.
Että sellainen paperituomio taas. Toiselle 12 vuotta, toiselle 8v4kk vankeutta. Toiselle murhasta nuorena henkilönä, toiselle taposta ja muista rikoksista. Eivätkös nuo ole "vankeinhoidollisesti ensikertalaisia". Iltalehden juttu antaa ymmärtää, että nuorena henkilönä murhaaja istuu 10v ,minkä jälkeen voidaan päästää "valvottuun koevapauteen". Kulkeeko perässä valvoja joka paikkaan vai onko hän valvottu vain paperilla, kuten oli Foughantinekin. Toinen sai taposta tuomion, 8v4kk:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Vankeus#Ehdoton_vankeus Tuossahan tuo seisoo tuon tappajan todellinen tuomio: (korkeintaan) 2/3 tuosta mainitusta. Ja tässä pelkästään vankeinhoidolliseen ensikertalaisuuteen liittyvät vähennykset. Muita en äkkiseltään löytänyt. Miinus lomat. Ei ollut 57-vuotiaan lastensuojelun ammattilaisen henki "hinnan kiroissa".

Lisäksi korvauksia napsahti maksettavaksi VALTIOLLE yhteensä 1800€ ja rapiat. Eli 900 ja rapiat per nenä. Ihanan kallista. Veronmaksajille. Koska selvää on, että kumpikaan näistä herroista ei tule koskaan tekemään päivääkään työtä, ja soskurahoista ei (jostakin kumman syystä) voi ulosmitata korvauksia. Lisäksi vahingon korvaaminen esim. lentokenttää kuokkimalla ei ole pienille, eikä isommillekaan pilteille jostakin syystä sopiva rangaistus.

Toivotan voimia Ykälle ja kaikille, jotka toimivat kuvaamillasi aloilla. Valitettavasti nykyään epäsosiaalisten mottipäiden kanssa toimivat eivät saa soveltaa epäsosiaalisiin mottipäihin metodeja, jotka olisivat epämukavia mutta tehokkaita, vaan joutuvat keskustelutilaisuuksiin keskustelutilaisuuksista päästyään. Ja sitten taas sellaiset, joilla ei ole mitään käsitystä siitä, mitä suorittavalla portaalla tapahtuu, taputtelevat toisiaan selkään ja kehuvat kuinka on taas tehokkaasti keskusteltu.
--Viikon radiokasvo

Krypta kirjoitti...

Lapsukaiset saivat tuomionsa, mutta ensikertalaisina istuvat hetken ja sitten uusien tekojen pariin.

Entisessä työssäni toistui loistavasti tuo Ykän kirjoitus. Hoitajina meidän pitää ymmärtää potkut, iskut, haistattelut, jne. Muista kollegan, jota potilas iski suulle, sillä seurauksella, että hampaat hajosivat. Vaistomaisena reaktiona oli isku takaisin. Hoitaja joutui maksamaan hampaiden korjauksen itse ja potilaalle vahingonkorvauksia. Ammattiliittomme on hyvin tietoinen vastaavista tilanteista, mutta laativat vain "Älä riko hoitajaasi". Kunta on hiljaa ja pysyy hiljaisena. Hoitohenkilökunnan tappo tai murha on hieman tuomittavaa toimintaa.

Herää pieni kysymys? Miksi, kun kadulla saa turpiinsa on kysessä pahoinpitely, tms., mutta hoitolaitoksissa ja palveluammateissa toimivia saa vapaasti vetää turpiin?

Voimia Ykälle ja kaikille muille, jotka toimivat turvattomissa ja vaarallisissa töissä sekä ohjaajan muistoa kunnioittaen

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Kansalaiselle, Kumitontulle, Viikon radiokasvolle ja Kryptalle & kiitos kommenteistanne.

Kansalainen: Periaatteessa joo, mutta ei kyseinen työntekijä ollut ehtinyt tehdä itään, kun häneltä lyötiin heti alkuun takaapäin äly ämpäriin.

Kumis: Ei Santavuori liioittele asiaa. Meillähän verorikos on suurempi rikos kuin pahoinpitely.

Viikon radiokasvo: Totesit:

” Ja sitten taas sellaiset, joilla ei ole mitään käsitystä siitä, mitä suorittavalla portaalla tapahtuu, taputtelevat toisiaan selkään ja kehuvat kuinka on taas tehokkaasti keskusteltu.”

ja oikeastaan tiivistit alani tilanteen yhdessä lauseessa.

Krypta: Ja voimia myös hoitoalalle.

Anonyymi kirjoitti...

Ikävä tapaus naapurikaupungista katsoen.

Jälkiviisastellen toisaalta; miksi jotain peltiä, rautaa, puuta tai jotain materiaa ja rahalla korvattavaa omaisuutta pitää yrittää suojalla omalla hengellä paljaiin käsin? Ihmishengen suojelu(yritys on humaanisti eri asia.

Olen julkishallinnon työssäni itse oppinut vuosien varrella, että sen varkaan/huumehörhön kannattaa antaa varastaa rauhassa se 100 euron rälläkkä työmaakopista. Vaikka teko on omistajan mielestä laiton, niin vähemmällä pääsee. Uuden koneen saa rahalla, jota painetaan lisää. Valitettavasti kriminaalit tietävät tämän..

Vaihtoehtona on uhrata oma henki varkauden estoon. Sitä ei saa rahallakaan takaisin.

heppa

Anonyymi kirjoitti...

Entäpä se, että ainakin itse kun olin peruskoulun yläasteella olivat erityisluokkalaiset vähän väliä muita terrorisoimassa, pinnan kesto parilla heistä noin 0,5 sekuntia. Ihmettelen miksi sellaisia ei laiteta omiin laitoksiinsa. Onneksi heidän opettajansa oli ns. vanhan koulukunnan mies, joka ei turhia diskuteerannut vaan laittoi ukkoa maihin ja sidontaan jos joku hänen valvokeistaan kävi jonkun sivullisen kimppuun koulun käytävällä. Toki kaikkea ei hänkään ehtinyt estää, vaikka olikin muistaakseni vain 8 oppilaan ryhmä kyseessä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Hepalle ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Heppa: Sinänsä rikollisille antautuminen ja luovuttaminen on tuhon tie, vaikka se koskisi vain sitä peltiä ja rautaakin. Mutta niin kuin tuli todettua jo aikaisemminkin, niin kyseinen mies tyrmättiin jo takaapäin eikä hän pystynyt tekemään ja jättämään tekemättä mitään ennen kuin häntä alettiin tappamaan.

Ano: Nykyisin tilanne on valitettavasti se, että nimenomaan niitä kiusattuja sijoitetaan. Näin todellakin tapahtuu. Minäkin muuten olen myös niitä vanhan koulukunnan miehiä. Kyse ei ole siitä, että mitä minä pystyn tekemään. Kyse on siitä, mitä minä saan tehdä. Ja ne ovat kaksi hyvin eri asiaa.

Anonyymi kirjoitti...

Hiukan herää kysymyksiä. Sanot olevasi vanhan koulukunnan miehiä tämä tahtoo viitata siihen että olet pistäny pullikoivan jullikan tonttiin muutaman kerran.

Toisaalta Ykä olen kuullut nuoremapana lastari nuorilta kaikenalaisia juttuja siitä millasta niissä paikoissa on tai ainakin oli silloin. Olen nyt 30+jotain siihen päälle ikäinen.
Yksi ikätoverini kertoi mulle alstensuojelun arkkityyppejä

1 tyyppi oli lässyttävä sivarihomo jota ei kunnioitettu

2 tyyppi oli lässyttävä niiskuneiti jota ei kunnioitettu

3 tyyppi oli ihan pihalla oleva järkyttynyt paremmista piireistä kotoisin oleva kermaperse jota ei kuunneltu eikä kunnoitettu. Saattoi olla hyödyllinen kun sitä pystyi kusettamaan mennen tullen.

4 tyyppi oli Sosiaalihuora. Yleensä feministi nainen joka vihasi kaikkia lapsia ja piti etuoikeutenaan ja huvinaan lasten elämän pilaamisen. Nimitteli lapsia säännöllisesti.

5 Tyyppi sadistinen vanginvartijamies. nimitteli ja töni ja oli ikävä tapaus. nautti siitä kun sai olla mulkku. valtansa juovuttama viinaan menevä kusipää.

6 Tyyppi useimmiten nainen jonka mielestä kaikki lapset kaikkialla tulisi ottaa huostaan syntymästä lähtien. Riippumatta vanhemmista tai olosuhteista. Yllättävän yleinen tapaus

7 Tyyppi aika harvinainen tolkun täti. Harvinaisen normaali nais ihminen jolla ei viiraa päässä ja josta pidetään. Sille ei kannata vittuilla koska sillä on seurauksensa mutta toisaalta tämä täti ei nillitä pikkujutuista esim nuuskan käytöstä. Taitaa jollain mielenkiintoisella tavalla oikeasti välittää lapsista olematta kusetettavissa. NÄITÄ ON HARVASSA

8 Tyyppi jolla paljon lempinimiä esim Jössikkä. Tolkullinen mies seiskatyypin miespuolinen vastine. Tosin jos sille vittuilee niin sitten tulee ikäviä seurauksia. Kaikki kokeilee jossain vaiheessa. Karu äijä mutta jostain syystä tätä ein inhota saatetaan jopa pitää. Ei ole mulkku eikä sairas paska. NÄITÄ ON HARVASSA

9 Tyyppi tämä on suoraan helvetistä. lempinimiä on sairas paska ja pedobear. Manipuloiva turmeltunut pedari joka käyttää lapsia hyväkseen ja saattaa jopa pyörittää omaa pikku bordellia. ne muksut jotka suostuu hyvällä antamaan saavat etuja ja muita kohdellaan kuin paskaa. Tällä tyypillä on kavereina poliiseja ja on muutenkin työyhteisössä sellaisessa asemassa ettei tälle voi mitään. Kaikki tekemiset lakaistaan maton alle. Ei kovin yleinen tyyppi mutta näitä on.

Sitten aiheeseen mitäs yrjö sanoisit näille tuomituille nuorille jos pääsisit tapaamaan.
Voisin jostain syystä luulla että näillä julleilla on hymy harvassa näinä päivinä. On se 12 vuotta ja 8 vuotta aika iso aika lusia. Ja siinä lusiessa voi tulla sellaisiakin aatoksia että olikohan ihan fiksu veto se murha. Tai saattaa alkaa syyllisyys kalvamaan siinä sivussa.
Mun mielestä koko juttu oli helvetin surullinen yksi kuoli ja kahdella on elämä pilalla kukaan ei voittanut. Olen jopa kuullut eräältä vanginvartijalta että eräs ekakertalainen oli ekan yön tuomiostaan lusittuaan itku kurkussa ruikuttanut haluavansa päästä pois. ei kuulemma päässyt.
Toinen iso kysymys on miten näiden lastarien sankari jullikoiden kanssa noin yleisesti tulisi toimia. Osahan on ihan totaalisen häiriintyneitä ja osa on poliittisin syin huostaan otettuja lapsia.

T Labrotta


Ukkeli kirjoitti...

Työnantajan velvollisuutena on edistää työturvallisuutta. Oikeus on myös jakanut tuomioita laiminlyönneistä, kun työntekijä on loukkaantunut työssään vaikkapa telineen soruttua tai laitteen rikkouduttua huollon puutteen takia. Toki näyttöä tarvitaan.

Metin, että tässä voisi olla kyse työnantajan selvästä laiminlyönnistä, kun se ei huolehdi työntekijöidensä työturvallisuudesta. Tiedätkö, onko alallasi haettu oikeuden kantaa näihin turvallisuuskysymyksiin?

Anonyymi kirjoitti...


Jeps taas.
Lapsuuden ystävä on Tu..ssa lasten psykiatrisella hoitajana. Onneksi on enää muutama vuosi kuulemma työuraa jäljellä. Minusta ei olisi tuohon työhön. En tiedä kuinka jaksaa samaa paskaa päivä toisensa perään. Muutaman kerran on joutunut johtavan henkilön puhutteluun kun on puuttunut "ääliöiden" toimintaan.
Aika nopeasti urputusten ja uhkailujen kuuntelu realisoituisi minulla muunlaisena toimintana. Henkilöä kohti tuleva uhkaus tai vastaava saa meikälisen adrenaliini kohoamaan tappiin. Oli vastassa siten älykäs tai ÄLYTÖN....
Miksi kaikkea muka pitää suvaitsevaisuuden/ymmärtämisen nimissä hyväksyä...?
Ei meikäläistääkään ymmärtänyt matematiikan opettaja -70 luvulla joka unohti avata luokan oven kun poisti minut luokasta. Olin kuulemma nukkunut tunnilla.. :-(

t.S.E.P.

t.
S.E.P.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Labrotalle, Ukkelille ja S.E.P:lle & kiitos kommenteistanne.

Labrotta: Oletan, että ilmoitit nuo arkkityypit totena, etkä siis kysynyt mielipidettäni siitä, pitävätkö ne paikkansa. Ja mitäkö sanoisin noille tyypeille? En mitään. Eikä minulla ole mitään tarvetta tavata heitä. Mitä se enää auttaisi? Niitä sanoja pitää sanoa ennen kuin tapahtuu. Mutta täsmennätkö vielä, että mitä tarkoitat noilla poliittisista syistä tehdyillä huostaanotoiilla?

Ukkeli: Uskoisin, että ei oikeuden kautta. En ainakaan tiedä. Työsuojelupiirien kautta kylläkin, mutta käsittääkseni ei kovin hyvällä menestyksellä.

S.E.P: Kai se on niin, että kun elanto on hommasta kiinni, niin kaikenlaista nielee. Meinaan jos ikää on 50 tai enemmän (ja alaikäraja laskee koko ajan) on uuteen hommaankin kouluttautuminen turhaa, kun töitä ei saa kumminkaan.

Anonyymi kirjoitti...

Moi Ykä

Halpa on henki teidänkin hommissa. Pitäisi jokaisen yltiöymmärtävän alan kanditaatin lukasta blogisi. Ei käy kateeksi.

Eikös nämä huostaanotetut penskat ole pääsääntöisesti melko ongelmallisia. Pitäisihän sitten olla aseet laittaa kakarat herran nuhteeseen? Vaan ei taida olla.

Kun minä toukkana perseilin niin tuli koivuniemeä jotta viuhuu. Onko minusta sitten kasvanut jotenkin vinksahtanut?

Kysyy nimimerkki: noin puolimiljoonaa pelkkää dieselin valmisteveroa maksanut.

-KKi-

Anonyymi kirjoitti...

Poliittinen huostaanotto. No niistä lukee ja kuulee aika usein. Joskus sossu tekee sen kostona vanhemmille joista ei pidä, joskus huostaanotto tehdään jotta saadaan tilastot kuntoon eli on pakko ottaa huostaan tietty määrä lapsia per vuosi jotta saadaan rahaa. Vanhempien poliittinen toiminta ja mielipiteet voivat olla huostaanoton perusteena. Monella sossulla on osakkuuksia noissa perhekoti yhtiöissä ja rahaa tulee niin että paskalle ei taivu. Näistä siis on saanut lukea jo vuosia. Yhessä jutussasi kerroit tarinan vastaavasta. Ylipäätään kaikki ns huvin ja urheilun vuoksi huostaan otetut. Yksi tapaus oikeesta elämästä tämä oli 90 luvulla joku pentu otettiin huostaan koska mutsi oli alkkis, isä olisi ollut ihan täysipäinen mutta sossun mäkemyksen mukaan sellaista isää ei ole olemassakaan jonka luokse lapsen voisi sijoittaa.


Noista arkkityypeistä no tavallaan kysyin näkemystäsi niistä. Miten on ovatko ne todellisia. Ovathan ne hiukan kärjistettyjä mutta tollasia ne pari lastari tyyppiä kertoili mulle ylä-asteella ja minähän kun olin sellanen että uskoin kaiken;D

Niiden tyyppien suhteen itse haluaisin sanoa niille jotakin. Koska joskushan ne linnasta vapautuu ja silloin olisi kaikille kivempi jos niiden päähän olisi jotain oppia mennyt. Tutun vanginvartijan mukaan linna ei ole kovinkaan mukava paikka mutta yllättävän huono paikka opettamaan ketään pois rikollisesta elämäntavasta. Hiukan huonot mahollisuudet on vanhalla venkulalla.
Toisaalta sulla kun on kokemusta lastensuojelusta niin miten se sitten kannattaisi järjestää kun nuoret on sellasia ku ne nyt on niin millä reseptillä tollasista saa kasvatettua kansalaisia joilla on joku tolkku elämässään.
T Labrotta

Anonyymi kirjoitti...

Muistelisin, että joskus 80-luvun puolivälissä olisi jossain koulukodissa ollut sellainen tilanne, että lauma räkänokkia hakkasi henkihieveriin tai hengiltä ohjaajan/opettan/hoitajan/tms. rautaputkilla tai vastaavilla. Ja että se oli heille jotenkin kova, onnistunut juttu. Pääsivät mielestään näyttämään.

Puolustautumisesta: usein tuomioita ei jaeta siitä, mitä on tehnyt vaan siitä, miten omia tekemisiään ja tekemättä jättämisiään on kuvannut. Jos on sanonut lyöneensä lasta/potilasta vaistomaisesti takaisin, niin sehän on ihan eri juttu kuin jos sanoisi, että sai ensin turpaansa aiheetta, mutta onnistui torjumaan omalla kädellään toisen lyönnin/yrityksen puskea otsalla kasvoihin/tms.

Puolustusvälineistöstä: Reppu on kilpi. Tuoli on kilpi. Kenkä on ase. Taskulamppu on ase - sekä häikäisevä puolustusase että vasaralyönneissä hyvin tehokas iskemisväline. Kännykkä on ase. Ovi on kilpi. Kynä on teräase.... Jokaisella voi olla joka hetki mukanaan hyvin paljon sekä suojaavia että vastapuolen pelistä poistamiseen sopivia laillisia välineitä.

Yksi tärkeimmistä puolustautumisen taidoista on kyky kiihdyttää nollasta sataseen ilman välivaiheita, ilman että mikään varoittaa moisesta ja ilman että menettää tunnekontrollin itseensä. Siihen kykenevä voi olla todella vaikea vastus jopa näennäisesti täysin ylivoimaista tahoa vastaan.

Kaikkein tärkein puolustautumiseen liittyvä taito on kyky ylläpitää realistista, tarkkaa ja viiveetöntä tilannekuvaa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys KKi:lle, Labrotalle ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

KKi: No hengenlähdön vaara ei onneksi ole jatkuva ja välitön. Mutta omassa työpaikassanikin on ollut näitä läheltä piti-tilanteita. Itselläni niitä on onneksi ollut viimeksi 1990-luvulla. Läheskään kaikki huostaanotetut eivät ole ongelmallisia, mutta nykyisin on se ongelmallinen tilanne, että laitokset on velvoitettu toimimaan liiketaloudellisella vastuulla mikä meinaa sitä, että laitokseen sijoitetaan sellainenkin nuori joka ei sinne missään nimessä kuuluisi.

Labrotta: Lastensuojelussa tehdään vääriä päätöksiä. Se on selvä. Ja koska lastensuojelu on osa järjestelmää, se tappelee oikeudessa niin pitkälle kuin mahdollista. Mutta nuo vanhempien poliittiset mielipiteet eivät ole huostaanoton peruste. Tuo on urbaanilegendaa. Näistä sossujen osakkuuksista voi sanoa, että ne ovat myös urbaanilegenda. Jos toimii julkisella sosiaalialalla ja haluaa toimia sen lisäksi yksityisellä sosiaalialalla, tarvitsee sivutoimiluvan, jota ei myönnetä ja se voi hyvin herkkään saada aikaan myös välittömän irtisanomisen julkisesta työstään. Jos löytyy vastakkaisia esimerkkejä, niin julkaisen ne mielelläni.

Arkkityyppi. No joo, noita on, mutta nuo on tommosia karikatyyrihahmoja. Ei ihmisiä pysty laittamaan noin ahtaisiin raameihin. Toi tyyppi 9 on taas kertaalleen noita urbaanilegendoja. Ymmärrän, että niistä puhutaan, koska niistä saadaan aikaan mainioita kauhutarinoita jotka kuulijat uskovat. Tuollaisiin en ole liki kolmenkymmenen vuoden urani aikana törmännyt.

Vankila ei opeta ketään pois rikollisesta elämäntavasta, mutta se pitää rikollisen elämäntavan valinneet ihmiset kiven sisällä, niin että tavalliset ihmiset saavat elää rauhassa. Kuinka lastensuojelun työntekijä tämän sitten järjestäisi? Ei ole konstia. Ei ole valtuuksia. Aikanaan, 1990-luvulla ehdotin työpaikassani amerikkalaista systeemiä, että viedään nuorisorikolliset elinkautisvankien oppitunneille. Ilman vartijoita. Se hylättiin ja ihmeteltin, kuinka minä voin olla niin hirveä ihminen.

Ano: On ollut useammassakin paikassa mainitsemasi tilanne. Kiitos puolustusneuvoistasi. Enpä ollut itse koskaan näitä tajunnutkaan. Kiva kun joku mulle nuo kertoi.

Castor kirjoitti...

Ykä, en näe sivulla uusia kommentteja, palautetta tuli sähköpostiin...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Castor. Viimeisten julkaisemieni kommenttien jälkeen ei ole tullut muita kuin tämä kommenttisi. Erillistä sähköpostia ei myöskään ole tullut.

Castor kirjoitti...

Lähetin tuomioista kommentin, mutta se ei näy sivulla?

Castor kirjoitti...

Nyt huomasin: meni väärään kirjoitukseen, eli siihen edelliseen, eikä tähän! Mea culpa!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Castor. Ja hyvä kommentti se olikin, kiitokset.

Unknown kirjoitti...

Vähän aiheexta sivuun mutta rikollista kuten kin. Aikanaan Somalia aiti matkusteli kotimaahan nuoren tyttaren kanssa ja tuli uu den tyttaren kansa suomeen.
Ihmiskauppaa. .. ja kiinni hollannissa..... mikaan lie tuomio, ei uutisissa

Unknown kirjoitti...

Ja muuten ymmarran yrjoa, mutta ei kukaan kunta ota lasta huostaan huvin vuoksi....on sen verran kallis ja vittumainen homma, perskeles

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Hannu.

Viesti 1: Tuosta olis hyvä saada linkki. Kuulostaa tosi härskiltä.

Viesti 2: Ei me tästä olla eri mieltä ollenkaan. Nuoren laitossijoitus maksaa yli 300 euroa per vuorokausi, joten ei siihen ihan vähällä ruveta.

Vasarahammer kirjoitti...

Oikeusjärjestelmän tärkein tehtävä Suomessa on puolustaa valtion etua. Siksi myös etsityimpien rikollisten lista koostuu suurimmaksi osaksi niistä, jotka ovat jättäneet maksamatta valtiolle kuuluvia maksuja.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016070621854671_uu.shtml

Laskin, että kuudella noista on pääasiallisena rikoksena törkeä veropetos ja kirjanpitorikos.

Joukossa on vain yksi murhamies. Ehkä murhamiehet, huumerikolliset ja muut vastaavat jäävät helpommin kiinni kuin verorikolliset.

Sitten toiseen asiaan. Äskettäin Amerikan Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistuksesta tuli kuluneeksi 240 vuotta. Yhdysvallat on englantilaisten verokapinallisten perustama valtio, jonka perustuslain yhtenä lähtökohtana on epäluottamus valtiovaltaa kohtaan. Kansalaiset saavat perustuslain mukaisesti kantaa aseita ja pitää yllä puolisotilaallisia joukkoja, jotka voivat tarvittaessa kaataa epäoikeudenmukaisen valtiovallan.

Ajatuksena tuo on kaunis. Juuri siksi epäoikeudenmukainen valtio tekee aina kaikkensa, jotta kansalaisilla ei olisi aseita käytössään.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vasara. Nyt kun äkkiseltään katselin vastaavaa jenkkien ten most wanted-listaa, niin siellä oli seuraavaa:

murha 5 kpl

kidnappaus ja murha 1 kpl

aseellinen ryöstö 1 kpl

aseellinen ryöstö ja murha 1 kpl

raiskaus ja murha 1 kpl

huumekauppa 1 kpl

Eli tiettyjä melko olennaisia eroja on. Tämän amerikkalaisen käytännön ja sen perustuslain toisen lisäyksen toivottaisin tervetulleeksi meillekin. Meidän valtiomme kun ei ole enää Suomi. Suomi on maakunta. Tällaista ei kysytty EU-äänestyksessä, mutta tällaiseen päädyttiin.