torstai 13. kesäkuuta 2019

KUVIA KYLMÄN SODAN JÄLKEEN OSA I


Kirjoitus on jatkoa kirjoituksille Kuvia sodasta ja sodan varjosta sekä kirjoituksille Kuvia kylmästä sodasta ja rauhasta osat I ja II.

Edellinen kirjoitushan loppui siihen tilanteeseen että 26. 12. 1991 tapahtui se, mitä vielä muutama vuosi aikaisemmin pidettiin lähinnä sadun ja houreen sekoituksena eli Neuvostoliitto lakkautti olemassaolonsa ja teki sen vielä vapaaehtoisesti. Tässä vaiheessa moni suomalainen saattoi todeta että nyt lopultakin päästään eroon siitä iänikuisesta kumartelusta ja nöyristelystä. Mutta niin kuin historia on osoittanut, niin se ei suinkaan loppunut. Muutti vain suuntaansa ja muuttui vielä astetta pahemmaksi päätyen itsenäisyyden menetykseen laukaustakaan ampumatta. Tarkemmin sanoen ei voi puhua itsenäisyyden menettämisestä vaan luovuttamisesta.
                              
Ennen tuota vielä edessä olevaa kehitystä Suomi kohtasi toisen suuronnettomuuden eli 1990-luvun alussa alkaneen Suuren Laman:Kyseinen lama ei tullut onnettomuudeksemme tuontitavarana vaan se saatiin aikaan ikiomin voimin lähinnä vahvan markan politiikan sekä pankki- ja asuntokuplan myötä. Asiaa tietysti pahensi bilateraalisen kaupan loppuminen Neuvostoliiton kanssa. Kyseinen lama tuhosi valtavan määrän suomalaisia yrityksiä, särki perheitä ja tuhosi ihmiselämiä eikä muuan Koiviston Konklaavin tekemisiä ja päätöksiä olla selvitelty vieläkään. Lisäksi lama särki suomalaisessa sielussa jotain pysyvästi sillä sadat tuhannet työttömät ovat Suuresta Lamasta alkaen olleet vain tilastoluku ja normaalitila. Vielä Kekkosen aikaan jyrättiin kasaan hätätilahallitus kun työttömiä oli 70.000.

Neuvostoliiton, samoin kuin tietysti Itä-Saksan lopettaessa toimintansa tuli suomalaisten tietoon vieläkin sisällöltään salattu Tiitisen lista joka sisältää Itä-Saksalle vakoilleitten tai muuten vaan yhteistyömielisten suomalaisten – mahdollisesti suurtenkin vaikuttajien –  nimiä:Tiitisen lista on pysynyt avaamattomana edelleenkin ja aika ajoin sen sisältö herättää voimakasta spekulointia. Henkilökohtaisesti totean että pieniä on silakat joulukaloiksi ja se todellinen YYA-Suomen mätäpaise löytyisi paremminkin KGB:n vanhoista tiedostoista mutta nehän pysyvät suljettuina.

Lamasta kärsivä Suomi sai samaan aikaan ylimääräisen ja suuren menoerän maksettavakseen kun ilmavoimien Draken- ja MiG-hävittäjät olivat käyttöikänsä lopussa. Tarjouskilpailussa venäläinen MiG-29 ei päässyt mukaan edes vaihtoehdoksi ja uudeksi hävittäjäksi valittiin amerikkalainen F/A-18 Hornet:Oma asiantuntemukseni ei riitä sanomaan oliko Hornet paras vaihtoehto mutta ainakin ilmavoimat pääsivät eroon kahdesta päällekkäisestä ja toisilleen sopimattomasta huoltojärjestelmästä. Kyseisessä tilanteessa maavoimat olisivat määrärahojen puutteessa päässeet jo hälyttävästi näivettymään mutta ensiavuksi tuli se, että Saksojen yhdistyttyä Suomi sai ostaa itäsaksalaista asemateriaalia romuraudan hinnalla. Ostoskoriin laitettiin:

- Noin 100 T-72-panssarivaunua
- Noin 150 kuljetus- ja rynnäkköpanssarivaunua
- Noin 500 putkea tykistöä
- Noin 800 ilmatorjunta-asetta
- Noin 2.500 pst-ohjusta
- Noin 100.000 rynnäkkökivääriä
- Noin 50.000 tonnia ampumatarvikkeitaKauppaan kuului mm. kuvassa näkyvä (itse asiassa tshekkoslovakialainen) RM-70 joka Suomessa kulkee nimellä 122 RakH 89. Tykistokalustolla saatiin varustettua lähes neljäkymmentä 18-putkista patteristoa ja väitetään että jos kaikki aseostot oltaisiin laitettu samaan junaan olisi junan pituus ollut 50 kilometriä.

Jos edesmenneessä Kekkoslovakiassa oli joku dogmin asemaan noussut pyhä ja arvostelematon asia niin sehän oli tietenkin YYA-sopimus. 1990-luvun alussa Neuvostoliiton hajottua asiat tällä rintamalla muuttuivat nopeasti ja tammikuussa 1992 Suomi ja Venäjä totesivat keskinäisellä noottien vaihdolla sopimuksen lakanneen olemasta. Ikuinen muuttui historiaksi niin kuin ikuisilla asioilla on aina ollut tapana tehdä.Eräänlainen symbolinen siirtyminen Kekkoslovakiasta johonkin toisenlaiseen Suomeen tapahtui vasta vuonna 1993 jolloin autojen kansallisuustunnus vaihtui SF:stä FIN-tunnukseen:Meikäläiselle se SF (Suomi-Finland) olisi sinänsä kelvannut vaikka tunnuksesta esitettiinkin kuittailuja Soviet-Finland.

Rapakon takana NHL:ssä muuan nuori suomalaismies nimeltä Teemu Selänne sitten meni ja pudotti tulokaskaudellaan 1992 - 1993 pajatsosta keskustan mäiskimällä tulokkaitten niin maali- kuin piste-ennätyksen 76 maalia ja 132 tehopistettä:Kyseisessä kuvassa Selänne lahtaa Mike Bossyn aikaisemman maaliennätyksen

Selänne mätti uransa aikana pisteet 684+773=1.457 ja vaikka mikään ei ole mahdotonta niin on kuitenkin varsin epätodennäköistä että kukaan suomalainen pelaaja ylittää Selänteen lukemat.

Vuonna 1994 Suomessa valittiin ensimmäisen kerran presidentti suoralla kansanvaalilla. Voittajaksi tuli politiikan ulkopuolelta lähes pusikosta kisaan tullut (nostettu) SDP:n ehdokas Martti Ahtisaari:Kun suoriin kansanvaaleihin siirryttiin niin samalla rajattiin presidentin kaudet kahteen ja kavennettiin valtaoikeuksia. Myöhempi historia osoittaa että tämä oli erittäin viisas päätös.

Syksyllä 1994 suomalaisetkin pysäytti Itämeren pahin siviilimerenkulun onnettomuus eli Estonia-autolautan uppoaminen:Onnettomuudessa kuoli kaikkiaan 852 ihmistä joista pääosa virolaisia ja ruotsalaisia. Estonian uppoaminen on ajan myötä herättänyt moninaisia salaliittoteorioita mutta henkilökohtaisesti en ota niihin kantaa. Sen sijaan voin ottaa kantaa seuraavaan tapahtumaan jota voi pitää Suomen historian yhtenä suurimmista, ellei sitten suurimpana kusetuksena. Ja tämä tapahtumahan oli EU-kansanäänestys 16. lokakuuta 1994.Ajatus EU:ta myytiin suomalaisille valtioitten välisenä talous- ja kauppaliittona josta suomalaiset hyötyvät ja josta saa turvaa mahdollista idän uhkaa vastaan. Niin valtiovalta kuin valtamedia mainostivat kuorossa että joko liitymme EU:hin tai sitten joudumme porukalla Tsuhnan Helvettiin. Jos äänestys olisi ollut rehellinen ja siinä oltaisiin kerrottu että jäsenyyden myötä Suomelta menee itsenäisyys ja tilalle se saa huomattavan määrän väkivaltaisia elintasosiirtolaisia olisi äänestyksen tulos ollut ilman muuta toinen.

Mutta tätähän ei vaalikarja tiennyt joten kyllä-kanta voitti 56,9 pinnan turvin. Tässä vaiheessa voi esittää kysymyksen: Tiesivätkö niin poliittisen koneiston kuin median johtohahmot jo tuossa vaiheessa mitä EU jäsenyys tulee tosiasiassa tarkoittamaan? Jos tiesivät, ei kyseessä ole muuta kuin törkeä maanpetos vaikka asia lakikammareissa kikkailtaisiin minkälaiseksi hyvänsä.

EU-myönteisyytensä lisäksi valtamedia alkoi 1990-luvun puolessa välissä muuttua voimakkaasti vihervasemmistolaiseksi. Tämä koski koko mediakenttää. Henkilökohtaisesti miellän että kyseisen ilmiön (sairauden) patient zero oli Helsingin Sanomat ja ennen kaikkea sen vuonna 1995 toimintansa aloittanut NYT-liite:NYT-liitteen suvaitsevais-tiedostava linja levisi nopeasti varsinaiseenkin Hesariin ja sai allekirjoittaneen lopettamaan tilauksen muutamaa vuotta myöhemmin. Sieltä linja levisi muualle valtamediaan ja lehdet vasemmalta oikealle alkoivat muuttua samanlaisiksi monikultturistis-feministisiksi julkaisuiksi. Internet ja sosiaalinen media eivät siinä vaiheessa tarjonneet juuri minkäänlaista vaihtoehtoa joten voi sanoa että vihervasemmistolaisella medialla oli totaalinen propagandan yksinoikeus aina 2000-luvun puoleenväliin saakka.

Vuonna 1995 sitten näennäinen tasa-arvo otti taas yhden askeleen eteenpäin eli naisille sallittiin vapaaehtoinen asepalvelus:Maanpuolustuksen kanssa asialla ei ollut mitään tekemistä vaan kyse on ns. nykyaikaisesta tasa-arvosta eli ”naisen täytyy saada jos sitä huvittaa mutta jos ei huvita niin ei tietenkään tartte”. Maanpuolustuksen kannalta Lotta Svärd-järjestön perustaminen uudelleen olisi ollut sata kertaa järkevämpää.

Kekkoslovakian aikana kaiken arvostelun yläpuolella ollut pyhä opinkappale oli jo aikaisemmin mainittu YYA-sopimus. Tietty kansanosamme on näemmä sellaista ettei se osaa elää ilman pyhiä opinkappaleita joten se – käsi kädessä median vihervasemmistolaistumisen kanssa – etsi itselleen uuden pyhän opinkappaleen ja sehän oli – ja edelleen on – kaiken arvostelun yläpuolella oleva kehitysmaalainen maahanmuutto. Kyseisen hysterian ensimmäinen luonnollinen kohde olivat somalit joita tuli ensimmäinen satsi vuonna 1990 eikä suinkaan Somaliasta vaan Moskovasta.Somalit vastasivat johonkin palavaan tarpeeseen ja 1990-luvun puolesta välistä alkaen olemme olleet tilanteessa jossa suvaitsevais-tiedostava väestönosa selittää samalla suulla kahta toisilleen vastakkaista asiaa ja vielä aivan pokkana:

1. Kehitysmaalainen maahanmuutto on Suomelle välttämätön voimavara jota ilman emme tule tulevaisuudessa toimeen.

2. Kehitysmaalainen maahanmuutto on Suomelle väistämätön velvollisuus jota suorittaessa ei hintaa lasketa.

Kyseinen suvaitsevais-tiedostava väestönosa ei välitä ajatustensa paradoksaalisuudesta. Se ei välitä myöskään ilmiön aiheuttamasta inhimillisestä kärsimyksestä eikä valtavasta taloudellisesta rasituksesta. Oikeastaan se välittää vain itsestään ja hyvän ihmisen illuusiostaan.

Illuusiosta puolestaan ei ollut kyse toukokuussa 1995 jolloin Suomi meni ja nappasi itselleen ensimmäisen jääkiekon maailmanmestaruuden. Ja vielä Ruotsia vastaan. Ja – hähhää – vieläpä Ruotsissa:Voitto tuli tarpeeseen sillä Suomi ei ollut vielä silloinkaan toipunut suuresta lamasta. Eihän se sinänsä kenenkään leipää leventänyt mutta piristi pitkäksi aikaa. Ja erityisesti kekkoslovakialaiset muistavat myös sen ajan jolloin ruikutettiin sen ensimmäisen pronssin perään eikä mistään maailmanmestaruudesta nähty edes unia.

Vuonna 1997 tuli Suomeen sitten lääniuudistus jossa vanhat läänit yhdistettiin viideksi suurlääniksi plus Ahvenanmaa:Uudistuksen myötä tuli varsinkin ilmatieteen laitoksen sääennustuksessa käyttöön termi ”väli-Suomi”. Tuo varsin keinotekoisen kuuloinen termi hävisi käytöstä muutamassa vuodessa. Nykyisin nuo suurläänitkin ovat muuttuneet aluehallintovirastoiksi mikä on tyypillistä julkiselle sektorille. Siellähän organisaatiomuutoksia tapahtuu jatkuvasti ja sitä myötä saadaan työllistettyä lisää työntekijöitä tehtäviin joita ei varsinaisesti tarvita. Tulevan maakuntamallin seurauksia emme vielä ole nähneet.

Jo 1990-luvulla puolustusvoimien keskuudessa oli menossa varuskuntien lakkautusbuumi. Vuonna 1998 lakkautusvuorossa olivat Vaasan rannikkopatteristo ja Pohjan Prikaati:Tammikuussa 1999 Suomessa piteli ilmoja. Kittilän Pokassa tehtiin kaikkien aikojen (virallinen) pakkasennätys eli -51,5 astetta:Tuolloin suomalaiset voimalat jauhoivat sähköä ylikierroksilla mutta silti sähkökatkokset aiheuttivat useita vaaratilanteita. Muistuttaen siitä kuinka avuton yhteiskuntamme on ilman toimivaa sähköverkkoa ja muistuttaen myös siitä että vanha kunnon halko pelastaa pakkasellakin. Jostain syystä tuo opetus alkaa nykyisin tietyltä väestönosalta unohtua. Ei kelpaa öljy, ei kelpaa kaasu, ei kelpaa turve, ei kelpaa halko eikä kelpaa ydinvoima. Ja Suomessa on edelleenkin talvisin varsin kylmä. Menneen talven pakkasennätys oli ”vain” -39,0 astetta.

12. lokakuuta 1999 maailman väkiluku ylitti kuusi miljardia ihmistä.Merkillepantavaa on se, että noihin aikoihin alettiin jo voimakkaasti puhua ilmastonmuutoksesta – joskaan se ei ollut vielä hysterian tasolla – ja samaan aikaan väestöräjähdyksestä puhuminen yksinkertaisesti haudattiin. Samaan aikaan myös Suomessa puolestaan alettiin kehitysmaalaista maahanmuuttoa pitää kyseenalaistamattomana itseisarvona. Väestönkasvun ongelma oli kyllä tiedossa mutta sille ei haluttu eikä edelleenkään haluta tehdä muuta kuin levittää ongelma Suomeenkin ja lakata kutsumasta ongelmaa ongelmaksi.Vuosituhat sitten otti ja vaihtui. Suomessakin uumoiltiin Y2K-ilmiötä eli tietokoneitten romahtamista mutta pelätty ilmiö jäi pääosin suutariksi. Seuraava odotettu maailmanloppu oli sitten vuonna 2011 kun Nibiru-planeetan piti tulla piilosta ja syödä kaikilta pään. Ei tullut sitäkään. Mutta tulipa kuitenkin omanlaisensa hysteria. Heti vuonna 2000. Ja ihan meillä kotoisessa Suomessamme. Naiset olivat nimittäin päättäneet että nyt on ihan kertakaikkinen pakko saada presidentiksi nainen. Eli ei tullut Y2K:ta. Mutta tulipa kumminkin Tarja:Kunnioitetun presidenttimme takana virnuilee toinen vasemmistososialisti Pentti Arajärvi joka oli aikanaan junailemassa rahoitusta Pirkkalan monisteelle jolla piti opettaa suomalaiset lapset kunnollisiksi kansandemokratian kansalaisiksi

Naiset halusivat muumimamman ja saivat vasemmistososialistisen utopistin joka kunnostautui nimityspolitiikassa, välien heikentämisessä Yhdysvaltojen kanssa sekä ”arvopresidenttinä” monikultturismin, ilmastohysterian ja äärifeminismin edistämisessä ynnä tietysti jalkaväkimiinakiellossa. Tehdyt päätökset presidentin valtaoikeuksien rajoittamisesta olivat olleet tarpeen. Miettikääpä Halosta Kekkosen valtaoikeuksilla.

Samana vuonna tapetilla oli Jolon panttivankikriisi jolloin myös kaksi suomalaista (Seppo Fränti ja Risto Vahanen) olivat islamilaisen Abu Sayyaf-terroristijärjestön panttivankina 23. huhtikuuta – 16. lokakuuta 2000.Seppo Fränti ja Risto Vahanen

Media seurasi kaappausta tiivisti ja erityisesti huomiota kiinnitti vaikeista oloista ja hengenvaarasta huolimatta esille noussut Risto Vahasen silmiinpistävän ”kriisijohtajamainen” rauhallisuus. Kaappaus päättyi kun Libyan silloinen johtaja Muammar Gaddafi maksoi panttivangeista lunnaat.

2000-luvun alussa elettiin myös suurta suomalaista menestystarinaa. Nokia nousi maailman suurimmaksi matkapuhelinyhtiöksi. ”Nokia – Connecting People”. Ehkä kuuluisin Nokian tuote on sen 3310-kännykkä. Kännykkä, jota perimätiedon mukaan edes Chuck Norris ei saa hajalle:Nokialle sitten kävi niin kuin kävi. Nousu, uho ja tuho. Onhan se Suomen suurin yritys liikevaihdoltaan (2017) vieläkin mutta ei enää sellainen taalatehdas mitä se Suomelle aikanaan oli.

Vuoden 2001 helmikuussa, Lahden MM-kisoissa suomalainen hiihtourheilu sitten yllätettiin pahemman kerran housut kintuissa:Doping-skandaali romahdutti suomalaisen hiihtourheilun vuosikymmeneksi. Tieteellisesti erittäin kestävässä sekä tilastollisesti lähes merkittävässä tutkimuksessa ts. Ykän ja kavereitten pulinoissa asia kuitattiin sillä että norjalaisilla oli paremmat lääkärit.

Ensimmäinen päivä tammikuuta 2002 vietiin sitten jälleen yksi olennaisen suuri pala Suomen itsenäisyydestä eli käteisvaluutaksi tuli euro. Euron myötä Suomi menetti kontrollin omaan rahapolitiikkaansa ja mahdollisuuden käyttää tarvittavaa d-vitamiinia. Euron myötä Suomi pääsi myös ”kantamaan vastuuta” mm. tapaus Kreikassa. Ruotsi ja Tanska olivat Suomea fiksumpia ja säilyttivät oman valuuttansa.Ollaan siis vuodessa 2002 ja on ehkä aika katkaista tämä katsaus tähän ennen kuin jatketaan sitä toisessa osassa. Mutta laitetaanpa loppuun hieman positiivisempaa. Moni suomalainen muistaa Pasi Nurmisen parhaiten siitä että mies otti vuonna 2011 oikein tukevat MM-persarit. Mutta Nurminen on myös ensimmäinen suomalainen NHL-maalivahti joka raivasi itselleen paikan NHL-joukkueen ykkösmaalivahtina. Joukkue oli Atlanta Thrashers ja tämä tapahtui kaudella 2002 – 2003:


Nurminen raivasi tietä ja sitä on seurannut läjä suomalaisia huippumaalivahteja. Pannaankin sitten loppuun hieman Nurmisen tarjoamaa suomalaista lätkäasennetta:
Siinä osa yksi. Kakkonen tuonnempana. Juhannusta odotellessa.

48 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Se oli somalialainen klaani ja rosvopäällikkö Siad Barre kun tuli joukkoineen ensimmäisenä 90-luvulla Moskovasta Suomeen. Eivät sietäneet niitä Venäjälläkään, tulivat Suomeen. Hävisivät jonkun paikallisen sodan ja joutuivat pakenemaan Somaliasta. Saivat ilmeisesti kähmittyä jonkin verran valtion varoja koska pääsivät matkaan. Somalian Sipilä, siis. Muistaakseni joillekin hänen henkivartijoillekin annettiin myöhemmin "turvapaikka" Suomesta kun olivat Somaliassa hengenvaarassa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Ei se Siad Barre itse tullut mutta häiskän hallintoväkeä kyllä. Lähinnä Moskovan Lumumba-yliopistosta. Kun veli venäläinenhän siihen aikaan alkoi tuumia että solidaarisuutta kyllä riittää mutta rahoitusta enää ei. Ja Somaliaan paluu ei enää kiinnostanut. Nähtävästi tiesivät että Barren hallinto ei ole enää pitkään voimassa. Ja eihän se ollutkaan.

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Samoihin aikoihin 'Siad Barren henkivartijoitten' kanssa tuli myös erään nykyisen kansanedustajataroletetumme perheineen maansa Moskovan suurlähetystöstä.

Muistelen joskus myöhemmin haastattelussa maininneen, että isunsa ei tuolloin vielä ollut oppinut suomenkieltä. Tuskin on oppinut vieläkään.

Anonyymi kirjoitti...

"Jo 1990-luvulla puolustusvoimien keskuudessa oli menossa varuskuntien lakkautusbuumi. Vuonna 1998 lakkautusvuorossa olivat Vaasan rannikkopatteristo ja Pohjan Prikaati:"


Sama lakkautus iski myös Joensuun Pataljoonaan (PKarPr) kun Ylämyllyn varuskunnasta luovuttiin.
Samoin viimeinen "pioneerilinnake" Kouvolasta (Pioneerikoulu) siirrettiin Keuruulle.

Lisäksi Turun Rannikkorykmentti lakkautti Rauman edustalla sijainneen Kuusjaskarin linnakkeen sekä menetti itsenäisen joukko-osaston (aselajin) asemansa alasajettaessa se (liitettäessä) osaksi merivoimia.

Myöskin Hangon Rannikkopatteristo muuttui kouluttavasta joukko-osastosta vartiolinnakkeeksi (Tulliniemi, Russarö sekä Hastö-Busö) sen siirtyessä myöskin osaksi merivoimia ja sen esikunta sekä huoltokeskus lakkautettiin Hangon kaupunkialueelta.


-Tvälups-Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vittuuntuneelle NettoVeronmaksajalle ja Taisteluvälineupseerille & kiitos kommenteistanne.

VNV: Hjuu, ja kyseinen henkilöhän nauttii nykyisin hillotolpastaan Helsingin apulaiskaupunginpormestarina.

Tvälups: Pitää paikkansa ja lakkautettujahan oli jo sitä ennen. Pitäisköhän tehdä joskus postaus kaikista lakkautetuista varuskunnista? Minusta kun tuo keskittämisvimma ei sekään ole ihan viisasta.

Vasarahammer kirjoitti...

Tapahtumaluettelon loppuvaiheista jäi pois 9/11-terrori-iskut. Kyseessä oli sinänsä pitkän kehityksen tulos. Iranin 1979 islamilaisesta vallankumouksesta alkanut poliittisen islamin nousu saavutti lakipisteensä, kun lentokoneet törmäsivät pilvenpiirtäjiin.

Suomessa järjestettiin tragedian muistoksi ekumeeninen juhlajumalanpalvelus, jossa esiintyivät tuolloinen arkkipiispa Jukka Paarma ja Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Khodr Chehab, nyt jo edesmennyt. Muistan ihmetelleeni, mitä se imaami siellä teki. Ehkä hänen läsnäolonsa oli ensimmäinen merkki Suomen alistumisesta islamille.

Anonyymi kirjoitti...

Kuinka minä muistelen, että äänestimme EY-jäsenyydestä?

Ei EU joksi se sittemin on muuttunut.

https://hommaforum.org/index.php?action=dlattach;topic=123291.0;attach=91006;image


Ja KYLLÄ! Äänestin EI!

Olin siihen asti jäsenyyden kannalla kunnes otin asioista selvää ohi virallisesti sekä median kautta ajetun propagandan kun minulle selvisi, että EY ajaa Suomen Perustuslain ylitse/ohi.
Se tieto riitti muuttamaan minut jo tuolloin, ennen neuvoaantavaa kansankusetusta, EY-vastaiseksi.

Lupaukset eivät ole toteutuneet. Uhkakuvat ovat.


-Tvälups-

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vasarahammerille ja Taisteluvälineupseerille & kiitos kommenteistanne.

Vasara. Itse isku jäi sinänsä pois tarkoituksella kun keskityn vaan Suomeen mutta tuo muu siihen liittyvä huomio on kyllä merkittävä enkä sitä muistanut. Ehkä tuo oli se alkupiste jolloin evlut-kirko alkoi nöyristellä islamia. Kysymys ”miksi” on sitten vaikeampi hahmottaa.

Tvälups: Kyllä minäkin muistelen että Euroopan Yhteisöstä silloin puhuttiin. Ja myös minä äänestin ei. Totesin jo silloin että tätä menoa Suomesta tulee jonkunlainen Euroopan luontoreservaatti hornan perseessä joka ei saa päättää omista asioistaan. Suomi pääsi niihin päättäviin pöytiin. Kuuntelemaan että mitä niissä päätetään. Nimenomaan kuuntelemaan.

Anonyymi kirjoitti...

Muutama tarkennus.

Nokian suuri nousu tapahtui jo 1990-luvun loppupuolella. Vuonna 2000 se oli jo hiipumassa.

Niistä vuonna 1997 perustetuista suurlääneistä voisi todeta vielä tämän:
Ei ollut kovinkaan monta vuotta siitä kun vielä oli suunniteltu läänien jakamistakin: Pirkanmaan, Satakunnan ja Kainuun läänien perustamista. Niitä oli kaavailtu vuosikymmenet ja jopa säädetty laki, jonka mukaan ne oli perustettava "sitten kun niiden perustamiseen on myönnetty tarvittavat määrärahat." Mutta niitä määrärahoja sitten vain koskaan tullut, kunnes lopulta päätös peruttiin kokonaan ja joskus 1980-luvun lopulla säädetyn lain mukaan läänejä oli vain ne 12, jotka olivat koko ajan olleetkin.
Ja kun ne sitten yhdistettiin suurlääneiksi, sitä ei sitten jahkailtukaan, vaan se toteutettiin miltei heti kun sitä oli ensimmäisen kerran ehdotettukaan. Kuvaavaa on, että vain noin vuotta aikaisemmin vanhat läänit olivat saaneet uuden merkityksen "teleliikennealueina", joiksi vanhat puhelinverkkoryhmät yhdistettiin. Kun siitä päätettiin, uusista suurlääneistä ei tiedetty vielä mitään.
Tosin ne teleliikennealueetkin menettivät nopeasti merkitystään, kun kännykät syrjäyttivät lankapuhelimet.

Kyllä jo EU-kansanäänestyksen aikoihin oli tiedossa, että EU on enemmänkin kuin vain vapaakauppa-alue (samantapainen kuin ETA, johon Suomi oli jo liittyyt), tai että ainakin siitä oli tarkoitus vähitellen muodostaa paljon tiiviimpikin valtioiden yhteenliittymä. Kyllä EU:n yhteisestä valuutastakin puhuttiin paljon jo ennen kansanäänestystä. Asiaa koskeviin, usein esitettyihin kysymyksiin kuitenkin vastattiin yleensä vain, että siitä päätetään myöhemmin erikseen. Jo silloin kuuli kuitenkin vähintään vihjailtavan, että liittyessään EU:hun Suomi sitoutuisi samalla liittymään myös yhteisvaluuttaan, sitten kun se saadaan perustetuksi. tai ainakin yleisesti kysyttiin, merkitseekö liittyminen sitoutumista myös yhteisvaluuttaan, mutta siihen saadut vastaukset olivat kovin epäselviä ja tulkinnanvaraisia. Kuitenkin kun eurosta sitten muutamaa vuotta myöhemmin päätettiin, annettiin selvästikin ymmärtää, että siihen oli tosiasiassa sitouduttu jo EU:hun liityttäessä. (Ruotsissa asia kuitenkin tulkittiin toisin. Oliko jo EU:n liittymissopimuksessa jokin ero tältä osin?)

Y2K kyllä aiheutti siellä täällä ongelmia. Ei sentään käyttöjärjestelmätasolla, sillä niin suur- kuin mikrotietokoneidenkin käyttöjärjestelmät sentään oli saatu ajoissa päivitetyiksi. Mutta sovellusohjelmissa esiintyi siellä täällä virheitä, joskaan ei kovin vakavin seurauksin. Esimerkiksi: joidenkin kirjastojen tietojärjestelmät kuulemma alkoivat joulukuun alkupäivinä 99 (=1999) tulostaa muistutuskirjeitä kirjoista, jotka olisi pitänyt palauttaa jo tammikuussa 00. Ja ohjelma oli laskenut myöhästymismaksunkin ikään kuin aineisto olisi ollut melkein sata vuotta myöhässä... Oikea palautuspäivä oli tietysti tammikuussa 2000, ei 1900. Onneksi niitä "myöhästymis"maksuja ei sentään peritty, mutta kirjastonhoitajat joutuivat tarkistamaan kaikki koneen tulostamat muistutuskirjeet ennen kuin ne lähetettiin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano ja kiitos hyvistä huomioista. Tuosta mainitsemastasi EU-asiasta vaan ei tavallisella ihmisellä ollut käsitystä sillä valtamedia ei niistä maininnut. Puhui vain eduista. Nokiallahan muuten oli täysin toimiva kosketusnäyttöpuhelin jopaljon ennen Applea mutta se hylkäsi koko idean. Voisi sanoa että katastrofaalinen virhe. En ole asiantuntija kännykkäasioissa mutta oma – varmaankin vajaa – näkemykseni on että Nokia teki parasta rautaa eikä tajunnut että ihmiset haluavat myös hömppää mitä se älykännykkä on sitten tuonut tullessaan.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Somppujen kanssa oli niin että veli venäläinen varoitti presidentti Koivistoa joka oli yhteydessä hallitukseen asiassa ja kertoi ettei ensimmäistäkään saa päästää Vainikkalasta yli eikä Georg Otsista laiturille. Tänäpäivänä olisi kiva tietää keitä ministereitä on kiittäminen todellisista huoltovajeen paikkaajista. Samoin kun SPR siiderivalaat kävivät Slovakiassa niin alta kuukaudessa paikalliset romanit hakivat turvapaikkaa. Hupaisinta oli kun ne olivat vokissa Kemijärvellä niin lapin alueradio haastatteli Flinkkejä joiden mielestä nämä romanit eivät olleet romaneja ja pilasivat heidän hyvän maineen. Sitten alkoi tulla vaihto-opiskelijoita arabimaista ja afrikasta. Minulla oli vispilänkauppaa yhden ylihoitsun kanssa joka työksensä oli tekemisissä pääosin näiden miesten levittämien veneeristen tautien hoidossa. Rouvan mielestä kotimaiset sisaret kulkivat tummien perässä kuin kärpäkoirat hännät pystyssä ja tiputtaen. Minä äänestin eu:ta vastaan. Tiitisenlistan lisäksi on Golytsinin lista joka alkoi agentti Timolla. Golytsin esitti ns. "Masterplan" suunnitelman johon suhtautuivat vakavast James Jesus Angelton ja Peter Wright, kysymys oli syvemmästä solutuksesta kuin Cambridgen vitoset tai topaz. Ajatus läntisteb tiedustelupalvelujen huipuilla olevista myyristä sai politiikot vähättelemäön. Minä olin vierestä katsomassa Mir 1 ja 2 valmistusta, mikä säikäytti amerikkalaiset niin pahasti että Perle käväisi suomessa. Pariisin rauhansopimus katsottiin rauenneeksu ja sen sotilaalliset rajoitukset unohdettiin. Namibian varakuningas kaatuili kännissä ja kusi housuihinsa. Aktiivisena reserviläisenä katselin pikkuisen lipan alta mpk:n touhuja kun niissä oli enemmän vauhtia ja vähemmän järkeä, alkoivat sotkeutua yhdistysten perinteisen aatteellisen ja normaalin toiminnan sekaan. Lipponen kuvitteli että hän jatkaa Lombardialaisen sukunsa kunniakkaita perinteitä puhemiehenä ja loi eduskuntaan renesanssihovin.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Kuka muistaa Nokia nimisen firman supersuunnittelija Marko Ahtisaaren ja hänen siviilipalveluksensa junailun. Termit kuten nepotismi tuskin on kovin kaukana siitä, ihan kuin olisi oltu jossain Azerbaidzanissa tai Thadzkistanissa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pate. Kiitos hyvistä huomioista. Koivisto ei ole sinänsä suosikkini mutta hänen mielipidettään vuonna 1990 olisi pitänyt uskoa. Ja niille asiasta vastuullisille voisi perustaa totuuskomission tai jotain vastaavaa.

Anonyymi kirjoitti...

Kommentteja:

26. 12. 1991 oli päivä jolloin loppui tarve ylläpitää tarkka-ampujan taitojani. Niin luulin, jatkoin kuitenkin huvikseni. Kunnes aseen piipu lähestyi ballistista kuolemaansa, suosikkiluotini valmistus loppui ja käyttämäni hylsyn maahantuonti. Olis pitänyt vaihtaa piippu, kehitellä uusi lataus ja kenties uusia koko ase - ei hotsittanut. Spotterinikin otti ja lähti hollantiin duuniin. Myin Kiväärin pois, se jatkaa uraansa hirvien kanssa - maali tarjottimen kokoinen ja matka lyhyempi.

Aika olisi ollut oikea perustaa suojeluskunnat ja lotta svärd uudelleen. Aseistus ja tilat sa:n tarpettomista. Esimerkiksi Sten KP, olisi ollut ihan käyttökelpoinen SK:n kodinturvapartioiden käyttöön (auto, miehistö 1 + 3, varustus 2-4 kännykkää/LA-puhelinta, koira, 2 KP, 4 OC-sumutinta, 4 nokian nuoriso-ohjaajaa, 4 käsiraudat, nippusiteitä) ja valmius/suojakomppanioiden käyttöön, samoin noille komppanioille olisi kelvannut suomi KP:t, emmat ja pystykorvat. Nuo Kodinturvapartiot: samaan aikaan oli erilaisia naapurustovahteja monisssa pikkukunnissa. Parin tutun polliisin kanssa oli juttua siitä mikä olisi ihanteellinen tapa saada tehokasta apua valvontaan poliisille. Kodinturvapartio olsi siis kulkenut jalan ja autolla, hälyttänyt oikean poliisin rikospaikalle ja tarvittaessa pidättänyt rosvot. Ja tarvittaessa tukenut poliisia. Sten olisi ollut pistoolin korvike ja samalla pikkukonnia ja isompiakin pelottava pelote. 8 tuntia partiota, ajelua ja kävelyä, kerran pari kuussa ei olisi ollut - eikä olisi vieläkään - paha nakki ollenkaan.

Samaan syssyyn olisi sitten voitu liittyä natoonkin, olis päästy pöytiin jossa päätöksiä tehdään. Ja saatu kalustohankinnoista jäsenalennusta. Ehkä bonustakin.

Lama oli kyllä tekemällä tehty tai ainakin pirusti pahennettu. Kulutusjuhlat piti saada loppumaan. Ja vahvan markan houretta piti pitää hengissä. Osaamattomat tollot, aho ja viinanen vielä tonttuilivat lisää. Korkoja nostettiin vahvan markan houreessa ja yks kaks miljoonahalli ei riittänyt kymppitonnin luoton vakuudeksi. Monta firmaa ajettiin konkurssiin ja työpaikkoja hävitettiin. Yrittäjät ja takaajat tuomittiin elinkautista pitempään rangaistukseen. Vakuutena ollut omaisuus myytiin pilkkahintaan kaikenmaailman koijareille.

Nuo maavoimien hankinnat menivät sikäli pieleen, että varastointiin ja kunnostukseen/päivitykseen ei varattu rahaa. vaihtoehto 40 hornettia ja paremmassa iskussa olevat maavoimat olis ollut kenties parempi. Hornettejakin räätälöitiin ihan turhaan, olis vaan ostettu vakiokamaa, olis tullu halvemmaksi.

Sahtivaari torppasi sorsan tien pressaksi - siitä pisteet. Katkera punamuumi sitten torpedoi ahtisaaren, siitä ikuinen häpeä demareille. Vaihtoehtoina tollo aho ja punamuumi vaaleissa, voihan limetin.

Ey-vaali oli kyllä kusetus: luvattiin halvempia ruokia, autoja, viinoja, tavaroita, matkoja. Helpompaa tavaroiden maahantuontia, pois sähkötarkastusnatsien ja työsuojelustallareiden mielivalta. Tulee EU:n asepassi, kenties kisamatkat helpottuvat ja saa tuoda halvemmalle vaikka itävallasta tussareita. Ja paskat, saatiin lisää byrokratiaa ja älyttömiä direktiivejä, suomalaisten virkaköpien valta ei vähentynyt. Autovero on ikuinen, edelleen.

Pyssymies

-- jatkuu

Anonyymi kirjoitti...

--jatkoa

Karin potkut oli nsimmäinen hesarin rappion merkki.

Mikä hätä somaleilla moskovassa oli? Olisivat jäänet sinne. Uutispätkä tsadin asemalaiturilla ulisevista turkkiin pukeutuneista somaliämmistä kertoi kyllä kaiken näistä "pakolaisista". Kuva ei ole myöhemminkään muuttunut ainakaan positiivisempaan suuntaan. Oikeastaan somalit pitäis saada tuomiolle kansanryhmää vastaan kiihottamisesta, kiihottavat somaleita vastaan.

1995 - de glider in! Vahingonilo paras ilo.

Läänijumppa ja nyt sitä seuraava maakuntahumppa on ihan joutavaa askartelua.

Y2K pudotti odotetusti satoja matkustajakoneita ja kaikki maailman hissit, jääkaapit, trukit ja herätyskellot lakkasivat toimimasta. Tai sitten ei - voitin vetoni. Ainoa isompi ongelma tuli kun pegasos mail - vai oliko se pegasus mail - kuoli y2k-bugiin. Sääli, se oli mukava ja ilmainen ohjelma. Muutama muu pikkuohjelma sekosi ja vaati hieman huomiota. Muuten olematon ongelma. Hoidettiin pois etukäteen lähinnä heivamalla roskaa yli laidan. Hilloa kyllä tuli tälläkin hysterialla, sinänsä kiva juttu. Odotan tekeväni lisää hilloa 2038 unixin samanlaisen bugin kanssa - lisäraha kelpaa eläkeläiselle.

maamiinakielto oli idiotismin riemuvoitto. Suurin ongelma keharimaissa ei ole mettärosvojen kylvämät miinat vaan räjähtämättömät ammukset, joita tollot purkavat romumetallin himossaan.

Euro lopetti rahanvaihon riesan, toisaalta päästiin tienaaamaan kreikan takuutusvatkutuksilla. Euroon siirtymisestä piti päättää erikseen mutta yllättäen siitä olikin jo päätetty. Missä välissä, ei ainakaan minulta mitään kysytty.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pyssymies ja kiitos huomioistasi.

Juha kirjoitti...

Maavoimista jäi mieleen se, kun -93 suoritin siellä palvelustani, että a) rahaa ei ole, b) rahaa ei tule ja c) vaikka olisikin, niin varusveijareihin ei niitä roposia käytetä. Varastoissa vihjailtiin olevan paljonkin 1950-1980 välillä kerrytettyä kalustoa, mutta loppufiilikseksi jäi, että malli Cajander v.2 olisi todellisuutta, mikäli pilliin vihellettäisiin. Ts. printtaa QR-koodi kotonasi, matkusta omatoimisesti kokoontumispisteeseen ja sieltä sitten päämäärätietoisesti hakemaan ns. kättä pidempää naapurin varikoilta, yllätysedun suomalla voimalla.

Toivottavasti tilanne on korjaantunut, edes vähän.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Juha. En tiedä mikä tilanne on nykyisin. Reserviä on pienennetty siitä ajasta kun minä ja sinäkin oltiin intissä. Onko varusteetkin pantu pataan? En osaa sanoa.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Tietysti yksi vaihtoehto on muuttaa upper penisulaan michiganiin ja ruveta yoopersiksi jos meno pahenee. Alueeseen tutustumisen voi aloittaa tutustumalla edesmenneen Bobby Aron tuotantoon nurkkarecordmachineella ja sen jälkeen Da Yoopersin kulttuuri tuotantoon, molempia löytyy youtubelta eli rattoisaa iltaa kulttùurin parissa. Amerikkalaiset eivät oikein ymmärrä alueen englantia joka kuullostaa aivan hockey puck tai rallye englannilta, mistä moinen sitten johtuukin. Myöskin yoopersseja pidetään hyvinkin erilaisina verrattuna itärannikon englantilaiseen hienostoon tai kalifornian sodomassa ja gomorrassa eläviin hippeihin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pate. Toi oli mulle kyllä ihan uutta.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Ainoa alue Usassa missä suurin osa asukkaista omaa ullatus ullatus suomalaiset sukujuuret plus muutama ranskis ja cornwallilainen sekä sitten fintiaanit. Väittävät että vanhemmissa juottoloissa Detroitissa on taulu seinällä jossa kerrotaan että eivät huoli sisälle koiria, intiaaneja ja varsinkin suomalaisia.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Tämä nyt on off topic mutta minnesotan puolelta on lähtöisin Kosolan Vikin pikkuserkku nelinkertainen Usan presidenttiehdokas Gus Hall. Kun Hall sai 1951 5,5 vuoden kakun Leavenworth Federal Penitentiaryssa sellikaverina oli legandaarinen ei mikään kioskin kääntäjä vaan kieltolain aikainen gangsteri ja lestinheittäjä itse George "Machine gun" Kelly.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Sitten yksi kirjailija jonka tuohon aikaan kirjoittama kirjasarja oli ajankohtainen ja on taas kun muutetaan uhkakuvan aiheuttajat eli Paavo Haavikko. Suosittelen teosten kuten "Murtuva Keskiluokka" lukemista uudestaan ja muuttaa maahanmuuton uhkan venäjältä jonnekkin muualle niin teksti alkaa tuntua tutulta tässä päivässä. Suosittelen lämpimästi.

Anonyymi kirjoitti...

Tere. Bobby Aron tuotantoa tuli joskus menneinä vuosina kuunneltua, sitä esitti jopa "taantumuksen" linnake ylenantokin silloin ennen. Mukavan letkeää kantrihenkistä soitantoa ei niin vakavalla fingelskalla esitettynä. Suosittelen tutustumaan.
Huru-ukko

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

No pv:n rahapulasta kylmänsodan viimeisenä kesänä 1989 kun suoritin muita 5 vuotta vanhempana raskasta puolisotilaallisissa ilmavaivoissa niin koko kesän ajan saatiin kolme räkäpäätä jotka sitten harjoituksen päätteeksi kerättiin talteen seuraavaa harjoitusta varten. Toimistossa oli 64 lankku jolla vääpeli ja sotilasmestari pelasivat hyvin tuhmaa peliä nimeltään Raid Over Moscow. Kyseinen peli pääsi nootteineen myös Juhani Suomen kirjaan missä käsiteltiin Koiviston aikaa. Erityisesti mieleen ovat jääneet marssit Leipzigin Nikolainkirkolta ja tänäkin päivänä tunnettu slogan Wir sind das Volk sekä legandaarinen ilta Bornholmerstrassen rajanylityspaikalla Berliinissä 09.11.1989 jolloin eurooppa muuttui Gunther Sabowskin arkisesta ilmoituksesta puoluekokouksen lehdistötilaisuudessa.

Becker kirjoitti...

Ruotsissa on nyt meneillään jokin yleisöltä ja medialta suljettu konfrenssi joka pohjautuu "Ruotsalaisiin arvoihin," kuten avoimuus, läpinäkyvyys, yhdenvertaisuus, luottamus ja sosiaalinen vastuunkanto yrittäjähenkisyyteen. Konfrenssin nimi on "Brilliant Minds." Osallistujina mm. Barack Obama ja Greta Thunberg.
Nuo ruotsalaiset arvot ovat täyttä huuhaata, joilla ei ole mitään tekoa zombiemaa Absurdistanissa joten koko touhu voidaankin nimetä osuvammin "Brilliant Idiots."

Joppos123 kirjoitti...

Moro kaikille, otan kantaa mihin kykenen.
Olin aikoinaan niitä ensimmäisiä komppanian päälliköitä kenen yksikköön laitettiin naisia.
Rehellisesti sanoen, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta niistä ei ollut hyökkäämään koulutetussa porukassa muuta kuin haittaa.
Iipot kokeilivat joskus samaa, siis sekoittivat pojat ja tytöt samaan porukkaan mutta luopuivat kun tappiot alkoivat olla liian kovia.
Pojat ottivat tarpeettomia riskejä suojellakseen tyttöjä ja nykyisin heillä ei ole sekayksiköitä.
Noista varuskuntien lakkauttamisesta sen verran, että varuskunnista käsin ei sodita tai edes perusteta sotajoukkoja.
Niillä ei siis ole juurikaan merkitystä sodanajan valmiuden kanssa.
Perustaminen on edelleen hajautettu, varuskunnista laitetaan liikkeelle vain vvj ja sen jälkeen ovet säppiin.
Nykyisin palvelukseen kutsuttavalle reserville on jakaa muutakin kuin kokardi ja vyö.
Sodanajan reservi on noin 260 000 ja ne voidaan varustaa aikalailla hyvin.
On muuten koko euroopan suurim
pia sodanajan joukkoja.
Tappiot voidaan sitten täydentää sieltä miljoonan ukon varalisästä.
Ei meillä mitään hätää ole.
Nykyisen sodankuvan aikana ei ole mitään järkeä varustaa miljoona-armeijaa tykinsapuskaksi.
Näkihän tuon jo Irak2:n aikana.
Poteroon kaivautunut solttu tapetaan ennemmin tai myöhemmin,paras pysyä liikkeellä.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Minä jotenkin ymmärrän vielä tuon Barak Obaman mutta Greta Thunberg? Aikuisten oikeasti Greta on bulvaani. Sana tulee oliko nyt Liettuasta vai Latviasta ja tarkoittaa bolvan mikä suomeksi on puupökkelö joka esittää jumalankuvaa jota palvotaan. Vanhempiensa ja heidän hengenheimolaisten törkeästi hyväksikäyttämä autistinen muksu, jossain järkevämmässä yhteisössä lastensuojeluviranomaiset tekisivät välittömän huostaanoton ja vanhemmat tutkintaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä EU:hun liittymisestä puhuttiin ainakin jonkin verran myös turvallisuuspoliittisena kysymyksenä, lähinnä sen tapauksen varalta, että Venäjällä pääsisi valtaan Zhirinovski tai joku hänen kaltaisensa.
Zhirinovskihan haaveili Venäjän laajentamisesta ja aluevaltauksista, Tosin meidän , onneksemme hänen olisi laajentanut Venäjää lähinnä etelään päin, ei niinkään länteen ja luoteeseen. Hän olisi valloittanut Kaukasian ja Keski-Aasian entiset neuvostotasavallat takaisin Venäjälle sekä lisäksi vielä Turkin ja Iranin, niin että Venäjä olisi ulottunut etelässä Välimereen, Persianlahteen ja Intian valtamereen saakka.
Ja juuri Turkki olikin hänen katkerimman vihansa kohde, sillä hänen mukaansa se oli vuosisatojen ajan ollut paitsi Venäjälle, myös koko Euroopalle kaikkein suurin uhka. Valittelipa hän sitäkin, ettei Venäjä koskaan ollut saanut Länsi-Euroopalta ansaitsemaansa kiitosta siitä, että ennen kaikkea juuri Venäjä oli 1700- ja 1800-luvuilla useilla sodillaan tehnyt Turkin voimattomaksi. Mikä tsaareilta oli jäänyt kesken, sen olisi Zhirinovski halunnut saattaa päätökseen - kukistaa Turkki lopullisesti ja valloittaa maa Venäjälle.


Anonyymi kirjoitti...

Eipä ole juu varuskunnalla muuta virkaa kuin koulutuspaikkana. Voihan vee san mä!

Unohdetaan sitten tyystin materiaalin varastointi ja logistiikka sillä siinä kun varuskuntaverkostoa on karsia ropsittu niin samalla on laitettu sileäksi varikoita ja varasto-osastojakin.

Tietysti on riemukkaan tehokasta laittaa kaikki munat samaan koriin sillä harventunut pv:n infra on vaikeampi tuhota kuin hajautettuna oleva järjestelmä?

Systeemi oli kuosissa kun se toimi pataljoona/patteristo max rykmenttikoossa.
1980-luvulla alkanut varuskuntien "prikatisointi" oli silkkaa haihattelua ja nythän konsepti on kuopattu jo sa-joukoiltakin taisteluosastojen tultua uudeksi voimakonseptiksi. Samalla on tosin tylsistetty se terävin kulmahammas kun panssarijoukot on keskittämisen sijasta hajautettu.

Ehdin palvella suurissa ja pienissä varuskunnissa ja ne suuret ovat hengettömiä työpaikkoja. Pelkästään porukan vaihtuvuus tuhoaa joukko-osastohengen ja perinteet. Ei ole hyvä pienen ihmisen saati sotilaan olla niissä kaikkien kansojen sulatusuuneissa. Sama ilmiö kuin koulumaailmassa muuten.

Sitten tietysti se yhteiskunnallinen aspekti kuinka pv koetaan ja mitä liitännäis-/kerrannaisvaikutuksia sillä maakunnan omalla ja etenkin omaksi koetulla varuskunnalla on tai oli...

Koko maata puolustavasta massa-armeijasta terävään teknokärkeen, jonka taisteluissa kulutettua terää sitten hiotaan eli täydennetään "varalisästä" eli heikosti kertausharjoitetusta reservistä... What could go wrong?

Se prkl Irakin sota tai sodat meni valitettavasti ihon alle meitin upseeristossamme.
Johan toki olosuhteetkin ovat maissamme samanlaiset. Aivan kuten oletettu viholliskuvakin.

Persianlahden ykkösrähinässä ammuttiin taivaalle 98% koko maailman sen aikaisesta "täsmäaseistuksesta" ja niin meillä kun maailmalla televisio suolti täyttä ropakantaa ko aseistuksen osumatarkkuudesta. Myönnän että tuolloin se upposi minuunkin mutta ikä on tuonut mukanaan erittäin skeptisen asenteen massamediaa kohtaan. Rohkenisin liiottelematta väittää asennettani suorastaan vihamieliseksi. Eli ei uppoa enää enkä turpavärkkiäni asiasta kiinni pidä. Fool me once - shame on you. Fool me twice - shame on me. Tai kuten maanmainio laulu- ja soitinorkesteri the Who lauloi: Wont get fooled again.
https://www.youtube.com/watch?v=zYMD_W_r3Fg

Mitenkäs muuten Afganistan? Miten on teknoarmeijat saaneet ko paikan rauhoitettua?
Ei mennyt kuin störmöössä, meni -ttu kuin Vietnamissa...

Ilkeä totuus on ettei meillä tule koskaan olemaan varaa sellaiseen armeijaan kuin mistä haaveillaan ja tehdyt ratkaisut ovat ajaneet meidät jamaan, jossa maavoimilla maksatetaan ilma- ja merivaivojen kv-puuhastelut uusien leikkikalujen maksaessa aina vain enemmän.
Historia toistaa itseään; samat virheet teimme jo 1920 ja 30-luvuilla.

Yleinen asevelvollisuus ja laaja reservi on se ainoa voimavaramme mutta eihän se ole yhtä seksikästä kuin ammattiarmeijat leikkikaluineen.
Sen sijaan, että kuolaamme naton perään pitäisi katse kohdistaa Sveitsiin ja sen puolustusratkaisuihin. Kannattaa muuten vilkaista ko maan reservin vahvuutta...

Tuosta viholliskuvasta: jenkit/nato pommittaa kohdemaan infran tuhannen peen päreiksi ja miehitysjoukkojen perässä saapuu armada siviilikontrahtoreita, jotka rakentavat uuden entisen tilalle Starbuckseineen ja mäkkäreineen. Itäinen naapurimme taas suorittaa miehityksen siten ettei sen tarvitsisi tehdä mokomaa temppua ja näin valmiit kiinteistöt vain vaihtavat omistajaa.

-Tvälups-

Becker kirjoitti...

Jos välillä tuntuu elo Suomessa vähän ahdistavalta niin toivottavasti oloa helpottaa kun tietää että jossain muualla ovat asiat vielä enemmän päin hanuria kuten esim tässä:
https://www.friatider.se/b-fr-mlingsfientlighet-mer-oroande-n-milit-ra-hot-mot-sverige

Ruotsin puolustusvoimien ylipäällikkö Michael Byden tanssahtelee transun kanssa Pride pileissä 2016. "Muukalaisvihamielisyys on huolestuttavampaa kuin sotilaallinen uhka Ruotsia kohtaan."
Ja näidem kanssa olisi siis tehtävä puolustuksellists yhteistyötä. Tai ehkäpä se toimii. Suomalainen tappaa vihollisen luodilla, ruotsalainen naurulla.

Anonyymi kirjoitti...

Zhirinovskihan...

Ai miten näppärä mummojen pelottelukortti tuo olikaan ja siksi se pidetään edelleen plakkarissa.
Ei -äänestystulos tarkoittaa välitöntä Neuvostoliiton uudelleentuloa ja Talvisotaa!

Jos uskot poliitikkojen vaalilupauksia niin minulla olisi muuten yksi silta myytävänä...

Vaikka kyseinen reikäpää valittaisiinkin Russlandian uudeksi tsaariksi niin tiedän ettei nuo uhkailut tulisi konkretisoitumaan. Kas kyllä puhetta maailmaan mahtuu; noon eri miehet ko teköö taikka pesöö ne ruumihit!


-Tvälups-

Jk naisten "asevelvollisuus": Joppos123 kertoikin kaiken olennaisen siitä.
Tasa-arvoa toitotetaan ja vaaditaan naiskiintiöitä. Jos se on alle 100% niin kyseessä on patriarkaatin ylivalta! Prkl! Se pitää tuo asevelvollisuus uudelleennimetä aseoikeudeksi niin ehkä sitä kautta se koettaisiin muuksi kuin rasitteeksi?

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Minulta jäi vielä kulttuuripläjäyksestä viikonlopuksi Conga se menne bändi jäi pois ja yksi merkittävä tv historian merkkipaalu eli mikä oli pisimpään yhtäjaksoisesti tehty ja eniten esitetty talkshow. Ei ollut Johnny Carson, David Letterman, Jay Leno, Jerry Springer... ei tehty englanniksi ei espanjaksi. Nyt alkaa poltella Carl Pellonpään Suomi Kutsuu, Finlandia Calling ja ihan suomeksi tehty vuodesta 1962-2015 about vajaat 2700 lähetystä. Tuo on amerikkalaista tv historiaa kun ottaa huomioon lyhyt jänteisyyden tuotannoissa.

Anonyymi kirjoitti...

Ai niin! Sodan ajan joukkojemme liikehtimiskykyä "parannettiin" laittamalla BMP-1 vaunut sulattoon ja ostamalla pyörätraktoreita niiden tilalle..!

No ei ihan 1:1 mutta vaikka Panssariprikaatit laitettiin luiskaan niin takuuvarmasti nuo bemarit olisi voitu osoittaa jollekin uusista mekanisoiduista joukoista tai vast.

Miksipäpä muuten kun kerran varuskunnalla ei ole muuta virkaa kuin kouluttaminen on pääkaupunkiseudulla ja Lapissa pakko olla oma joukko-osastonsa varuskuntineen? Täh?
Eikös nuo voida lakkauttaa tarpeettomina niin saisi Santahaminakin muuttua osaksi urbanisoituvaa metropoliamme mokoman meteleöinnin (ampumamelu) sijaan?

Laskennallisesti Kontiorannan (PKarPr) lakkauttaminen tuotti puolustusvoimille säästöä noin viisi miljoonaa vuodessa. Jännä juttu kuinka sitten säilytettäviin varuskuntiin on ollut pakko rakentaa miljoonia maksaneita (ja vuokra rakennuskustannusten mukaisesti) uusia kasarmi- huolto- ja varastorakennuksia sekä remontoida vanhoja ..? Eikös sitä turhaa tilaa ollutkaan olemassa?

Lakkautettaessa Asekoulu itsenäisenä joukko-osastona ja siirrettäessä se Kokkolasta Lahteen esitti puolustusvoimat vastaavat laskelmat, jotka sitten tarkistettiin siviilipuolen tilintarkastajalla: pv:n väitteen mukaan siirrosta aiheutuneet kustannukset kompensoituisivat vajaassa 10 vuodessa, jonka jälkeen kulut muuttuisivat plussaksi.
Todellisuudessa tämä "nollatila" olisi saavutettu aikaisintaan vasta vuonna 2037 (40 vuotta siirrosta!) ja minne nekin "säästöt" sitten katosivat kun tupsukorvarykmentti (HämR) lakkautettiin vuonna 2014 ja sen toiminnat hajautettiin jäljellejääviin varuskuntiin sekä logistiikkarykmentteihin?

Tuntematonta siteeraten: tvälläri ei toivo, se laskee ja laskee kaavoilla, joita saksalainen sodanjohto ei käyttänyt kultaisena perinteenään operaatio Barbarosansa pohjalukuina...


-Tvälups-

Joppos123 kirjoitti...

Käy vähän sääliksi tuo Grete. Entäskös kun hype vaihtuu johonkin ihan muuhun? Ja sehän vaihtuu.
Likka menee ihan jumiin kun ei olekkaan enää jumalasta seuraava, jopa paavin ohi.
Väärin käyttää junnuja noin.
Hypettäjät pitäisi laittaa syytteeseen. Antaa nappuloiden olla lapsia, perkele.
Vituttaa toi hyperventilointi.
Päivän uutisista sen verran, että pojantytär on mun prinsessa, vetäkööt turpiin sitten aikuisena jos meni rajan yli.
Siihen asti hän on prinsessa, ja jos joku,ihan sama mikä sukupuolioletettu alkaa asiasta vääntämään niin vedän pataan.

Anonyymi kirjoitti...

Oleilin/olin Vekaralla alokasajan ja osan sotamiesaikaani -69 -70. Jossakin tuolla takaraivossa tai sielläpäin kolkuttelee muistuma varusmiesajalta. Vekranjärven varuskunnassa oli joku isompi häly koskien jonkun vieraan maan jotain sotahommaa. En enää muista minkä ja mikä, mutta sieltä lähdettiin saikkulaisia lukuunottamatta kaikki autojen lavoilla kaikki kamat mukana. Jonnekin Utin knetän takamaastoon päädyttiin ja siellä ihmeteltiin, että mitä helevataa tää ny on. Olisiko reilu vuorokausi reissussa oltu kaikkiaan ja eiku takasii ptruu takasii. Tuohikotista sit jalkasin Vekaralle takas.
Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

https://mvlehti.net/2019/06/14/sande-parkkonen-8-faktaa-valtamedian-mainostamasta-f-35-havittajasta/

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Patelle Pankavaarasta, Huru-ukolle, Beckerille, Joppos123:lle, Ano1:lle ja Ano2:lle & kiitos kommenteistanne.

Jotain huomioita:

Naisten asevelvollisuudesta: Minulla ei ole pääsyä PV:n kassakaappeihin mutta veikkaan että naisia ei olla sijoitettu sodan ajan kokoonpanoihin ainakaan etulinjan joukkoihin. Juuri siksi ettei miehet tapata itseään suojellessaan naisia.

Varuskunnista sen verran että oman maakunnan varuskunta sinänsä on maanpuolustushengen kannalta hyvä ja hyvin monilla varusmiehillä tuo palvelusmatka on keskittämisen vuoksi muuttunut pirun pitkäksi.

Zhirinovskihan ei ole mielestäni ollut vähään aikaan tapetilla. Ja samaan aikaan kun kyseisellä häiskällä meitä peloteltiin niin Naton eurooppalaiset maat alkoivat romuttaa omaa maanpuolustustaan.

En kerta kaikkiaan käsitä miten tuosta Greta Thunbergista on tullut puolijumala. Ja tosiaan sääliksi käy tyttöä kun hypetys loppuu.

HX-hankkeeseen en kommentoi mitään varmaa kun en asiantuntija ole.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Reservin alasajo muut johtuivat osittain natokiimasta. Jos 1980 luvun lopun reserviläisarmeija olisi muutettu naton omien stadardien mukaan luettuna tietystä puolustusbudjetin tasosta olisi budjetti levennyt kuin kuuluisat Jokisen eväät, itseasiassa useimmat tai oikeastaan kaikki natomaat ovat luistaneet siitä ja maksattaneet sen amerikkalaisilla veronmaksajilla. Sen jälkeen kun kalusto ostetaan sen arvo on romun arvo koska kiitos eräiden politiikkojen kuten vaikkapa Tuomiojan sitä ei käytännössä pysty myymään käytettynä kuten nyt noita Elisabet tädin ostamia norincoja joita amerikkalaiset kyselivät Afganistanin hallitukselle. Siihen samaan liittyi haaveilu ammattiarmeijasta, no Ruotsin maavoimat ovat kuin Joukon ja Kostin schlagerista 1970 luvun alusta muisto vain, eikä ilmavoimat ole yhtä komeat kuin teoreettisella määrävahvuudella. Jälkimmäinen ilmiö on Saksan helikoptereissa ja US Navyn lentokalustossa. Kumma kun pohjoiskorea ei ole ajanut reserviarmeijaa alas ja vinoilee kaikille suurvalloille. Isobritannia ei ole pystynyt kuin rajoitettuihin operaatioihin Adenin kriisin jälkeen. Asevelvollisuuteen ja reserviläisyyteen perustuva armeija ei ehkä kerää ulkoista glooriaa mutta on oikein koulutettuna halpa ja tehokas ennalta ehkäisevä peloite.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Ai niin, ja erityisterveiset Beckerille. Unohtui mainita. Jos tartteen jostain jatkossa turvallisuusarvion niin tiedänpähän etten tilaa ainakaan Ruotsista.

*

Tervehdys Joppos123:lle ja Patelle Pankavaarasta & kiitos kommenteistanne.

Joppos123: Kiitos yksityisviestistä. Pärjäilyä ja taistelumieltä.

Pate: Lisätäänpä reserviarmeijoista vielä tämä tapaus Israel. Ei ihan huonosti ole pärjännyt sekään reserviläisarmeija.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Niin minulta unohtui motivaatio, kun tavoitteet ovat selvät joukkoja on helpompi johtaa.

Anonyymi kirjoitti...

Maan tapa: kun hallintoalamaiset äämestävät väärin, on puolue-eliitin tehtävä korjata näin syntyneet vääryydet!

https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000006143370.html

Muistettakoon mitä lauta-matti V on lausunut:
"kansalaisille ei saa jäädä sellaista käsitystä, että äänestämällä voisi vaikuttaa poliittisiin ratkaisuihin" tms

Näin se meidän demokratiamme toimii - kleptokratiaa käytännössä!


-Tvälups-

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Vaaleilla valitun eduskunnanpuhemiehen lausunto. Tvälups totesi asian oikein. Onko Vanhanen joka on istunut KGB:n rahoittaman ja johtaman järjestön johdossa, harrastanut hämäriä lautakauppoja, seikkaillut pohjaanpalaneiden pyyttonien kanssa edes moraaliselta ja eettiseltä arvopohjaltaan sopiva eduskunnanpuhemieheksi. Onko hän edes sitoutunut niihin arvoihin mitä kansanvaltaisen eduskunta edustaa.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Vai onko Vanhasella vielä unelma sössöttävästä presidentistä. Kukas muuten muistaa Nurmijärven rosvot niitä oli 1800 luvun alkupuolella ja perinteitä kunnioittaen ministerit Kalliomäki ja Vanhanen.

Anonyymi kirjoitti...

Niin vaan tämä lauta-Masahan jäi jo saikulle, aika lailla hetikohta puheoletetuksi valituksi tultuaan...


-Tvälups-

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Patelle Pankavaarasta ja Taisteluvälineupseerille & kiitos kommenteistanne. Kaiken kaikkiaan härskiä touhua. Röyhkiät pärjää aina.

Anonyymi kirjoitti...

Tässä eräs esimerkki siitä muusta yhteiskunnallisesta aspektista:

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006144542.html

Kuinka onnistuisi enää nykyään? Ei onnistu kun infra on purettu.


-Tvälups-

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Taisteluvälineupseeri. Joo, hyvä huomio.