perjantai 16. elokuuta 2019

JOTAIN IHAN MUUTA LXVIII


Eli second breakfast



Politiikan masentava maanantai joka jatkuu 24/7/365 pistää pahan maun suuhun. Todella pahan. Erityisen paha maku tuli tuosta uhripääomaa omaavan ”vähemmistön” (verratkaapas hei suomalaiset vs. islamilaiset lukumäärää, kuka onkaan ”vähemmistö”) eid-juhlasta. Kakkelbergin marjat täytyy huuhdella pois hobittityylillä eli toisella aamiaisella. Toinen aamiainen sisältää – niin kuin aikaisemmin esitetyt välipalatkin – mainoksia sillä nehän kuvaavat menneitä ja nykyisiä aikoja ehkä paremmin kuin mikään muu. Kansa Taisteli-lehden mainokset on välipaloissa jo käsitelty mutta onhan olemassa interwebin ihmeellinen maailma loputtominen voimavaroineen. Aletaanpas pupeltaa second breakfastia.

Ensimmäisenä ei ole esillä oikeastaan varsinainen mainos, vaan työpaikkailmoitus vuosisadan alusta:



Itse asiassa kyseinen työpaikkailmoitus kävisi pienellä päivityksellä myös nykypäivään. Katsotaas… joo, noin:



Meinaan, eikös harhakuvitelmissa eläviä ihmisiä voisi nimittää houruiksi edelleenkin? Täysin riippumatta siitä että ovatko he ministerin virassa. Siirrytäänpä yliarvostetuista hahmotushäiriöisistä matkailuun ja aikaan ennen kakkosrähinää. Silloin suomalaiset eivät olleet viellä kuulleetkaan etelänmatkailusta mutta kotimaassa matkailtiin toki. Esimerkiksi sisävesialuksilla:



Hotellin respassakin suositaan kotimaanmatkailua. Miksi hitossa mennä muualle kun Suomessakin on niin paljon nähtävää? Tosin mentiinhän ennen kakkosrähinää ulkomaillekin. Esmes Viroon  sekä Tukholmaan ja matkan tarjosi Aero Oy:



Sitten siirrymme aiheeseen suomalainen sisu:



Tosin lienee pakko tunnustaa että aikanaan suomalaista sisua on jatkettu myös hieman kemiallisin keinoin:



Pervitinhän oli se amfetamiinivalmiste mitä sodan aikana käyttivät mm. suomalaiset kaukopartiomiehet kun oli pakko jaksaa. Ja ihan mummoamfetamiiniakin oli tarjolla:



Tosin suurin osa ihmisistä toki hankki sisunlisää kahvista kun se sodan jälkeen vapautui säännöstelystä:



Ja jotkun sen ajan kahvit olisivat nykyisin saaneet aikaan rankkaa suurempaa triggeröitymistä:



Tupakkihan toki maistui ja silloin paloi vielä vanha kunnon Saimaa:



Ja silloin miehet jotka yskivät sen tiesivät…



Ja eihän tää olisi Ykä-blogi jos tässä ei mainostettaisi voimasavuke Bostonia:



Ja tähän väliin täytyy laittaa ehkä se kaikkein legendaarisin automainos:



Tämänkin mainoksen voisi tietysti päivittää nykymuotoon:



1960-luvulla – ehkä aikaisemminkin – suomalaiset alkoivat liikkua mopoilla. Mopoja oli maa pullollaan. Toinen mopojen päämerkeistä oli Solifer:



Ja toinen tietysti Tunturi. Jonka mainos lämmittää mieltä sillä nykyisessä Suomessa se saisi aikaan armotonta triggeröitymistä ja feminististä joukkorääkymistä. Tämä on tietysti varsin tuore mainos koska se tuntee jo interwebin:



Ja kun kerran esille tuli suuresti arvostamani feministinen joukkorääkyminen niin laitetaanpas vielä muutama aiheeseen sopiva mainos. Ensiksi olisi tarjolla vanhanaikaisia sukupuolirooleja pyykinpesun tiimoilta:



Ja sitten vanhanaikaisia sukupuolirooleja ruuanlaiton tiimoilta:



Ja sitten tehdään naisesta sukupuoliobjekti mukamas vatsan hyvinvointiin vedoten:



Ja tämä autoradiomainoshan on puolestaan jo silkkaa preussilaista gewittungia:



Jatketaan samalla linjalla mutta tunnustetaan samantien että mainos kyllä valehtelee. Kekkoslovakiassa eläneet muistavat hyvin Retu-kengät. Ja joo, toisin kuin mainos väittää niin ei ne mitkään varsinaiset naisteniskupopot olleet:



Sitten siirrytään asenteeseen. Mainoksen ei tarvitse välttämättä pitää paikkansa kunhan asenne on kunnossa. Ja kuplavolkkarilla se oli:



Sen vähän minkä kuplasta muistan oli se, että sen lämmitin alkoi toimia tuossa toukokuun puolenvälin paikkeilla. Ja jos asenteesta puhutaan niin moni suomalainen rivipoliisi nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä tai nimenomaan siitä huolimatta varmaankin allekirjoittaisi vanhan Nokian mainoksen:



Ja siirrytäänpä lopuksi lämpimiin tunnelmiin. Mikäs se lämmitti niin monta suomalaista asuntoa aikanaan? No tietenkin Porin Matti:



Ja pannaanpa [sic] tähän loppuun vielä erotiikkaa. Muistaako lukija että missä pelialustassa pantiin alulle noin puolitoista sukupolvea suomalaisia? Kekkoslovakialaisella on asiasta aavistus.



Jep. Tietenkin hetekassa. Näihin eroottisiin tunnelmiin päätän tämän toisen aamiaisen ja toivotan lukijoille hyvää alkavaa viikonloppua.

48 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuhmon kamarimusiikkifestivaalit: peräkammarissa muutama heteka ja jokaiseen kiimanen pariskunta ..

-jpt-

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, jpt. Hetekojahan on Suomessa laulatettu. Taidan olla itsekin sen hetekapolkan tuloksia.

Anonyymi kirjoitti...

Heh, ei tuo Pervitin ole SITÄ pervitiniä. Myyvästi nimetty muuten vaan. Mutta ainakin Hangosta sai 68 - 69 amfetamiiniä ihan apteekista, reseptivapaa laihdutuslääke - näin muisteli joku hippi taannoin.

Mies Saimaalta sai maata Saimaalta, sai maata ja poltella Saimaata. Eipä saanut maata Bostonista...

Päätä päiväsi K-kahvilla - mainos teekkarihirnussa.
Kyllä on mukava olo kun on pannu Katriinaa - sama aviisi.
Kauan sitten naamurin mummo haki E-liikkeestä kirkkeli-kaffetta

Kuvan Soliferin seuraajamallissa oli sitten luistiohjattu moottori. Polliisi ihmetteli, eturatas ja takaratas on oikean kokoiset ja kaasari vakio - miten tämä voi kulkea kahdeksaakymmpiä??? En kertonut, luistin reikä ei ollut vakio. Alamäki, myötätuuli, enkä minä paina kuin 45 kiloa... - eipä voineet kuin uskoa.

Retut oli kyllä huippukengät, keväällä, kesällä ja syksyllä aina märät.

Jollain isukin tutulla oli kupla, sillä käytiin jokusenkin kerran pilkillä. Eikä ikinä jääty hankeen jumiin. Myöhemmin ajelin pakettiversiolla - hippibussin suraajalla - ja mulle maksettiinkin siitä. Talvellä lantsikkaakin pätevämpi kulkine. Paino vetävillä pyörillä, etupää nousi kepeesti hangen päälle. Puskuri oli senverran tuhti, että sillä teki tarvittaessa oman tien vesakkoon. Eikä se kylmä ollut, ikinä ei ollut kylmempi kuin ulkona.

Porin Matti oli ja on jumalattoman tehokas ja nuuka lämmitin. Ja ihan helevetin painava kokoisekseen. Mutta niiden klapujen pitää olla lyhyita, metrin halko neljään osaan. Taisin kertoa ainakin kerran viikossa mökillä vierailijoille, että "iltatee keitetään saunan kamiinalla, tai trangialla kuistilla - ei porin matilla mökissä. Jos ei oo pakkasta. Turhaan, aina joku kuumensi mökin +30 asteiseksi aamuun kello neljään asti. Yksi, vajaa pesällinen riitti.

Pentuna mulla oli vähän aikaan tomonen heteka, pään raapiminen kuulosti ihan myöhempien aikojen taidefilmiltä "Himoköyrijä Gunther seikkailee osa XXII" - vain saksalainen diskohumppa puuttui. Taisi kuulua perikunnan mökin kalustukseen.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Soveltuu jo Suomeenkin: https://www.youtube.com/watch?v=k1AXReZgFxw


-Tvälups-

Jaska Brown kirjoitti...

Tuo autoradiomainos räjäytti vittuilumittarin ylijännitesuojan.
Retu taisi tosiaan olla katsemagneetti, mutta hieman eri merkityksessä kuin mainos tarkoitti.
Meillä löytyi hetekalle uusiokäyttöä. Kun trampoliineja ei vielä ollut saatavilla, vanha heteka toimi sellaisena hämmästyttävän hyvin.

Anonyymi kirjoitti...

Nuo mopomainokset palauttivat mieleen vanhan jutun, jossa vanha mies valitti nykyajan nuorisosta (nuorisohan on aina ollut kelvotonta):

Ihan mahotonta tuo nykyajan nuoriso. Niillä pitää olla tupakkaa ja viinaa ja tyttö ja mopo. Ei sitä ennen vain sillä lailla. Ei ennen vain mopoja ollu…

Toinen professori

WhiteHunter kirjoitti...

Tuli tuosta hetekasta mieleen.
On valhe, emävalhe ja tilasto.
Tilastollisesti voidaan toteen näyttää, että hetekan katoaminen on syypää lapsimäärän vähentymiseen.
Sitä mukaa kun hetekat vaihtui sänkyihin, syntyvyys laski. (Juu, jätetään kaikki muu huomioitta, kuten kehitys, rauhan aika jne)
Toisaalta, siinä hetekalla laiska mies otti kerran vauhtia ja hetekka hoiti heilumisella homman loppuun :-)

Anonyymi kirjoitti...

Noista hourujenhoitajista tuli mieleen, että onhan meillä ollut sellainenkin aika, jolloin mm. kirkonkirjoihin merkittiin joillekin poloisille ammatiksi ”loinen”. Nämä olivat kuitenkin kai etupäässä sellaisia talosta taloon kuljeksijoita, jotka yöpaikan ja syötävää saadakseen sentään tekivät töitä maatiloilla. Nykyiset elämäntapatyöttömät eivät siis pääsisi edes loisien tasolle.

Ajat ovat todellakin muuttuneet. Luin tässä eräänä päivänä erästä kotikaupunkiani koskevaa historiikkia ja löysin siitä mainion esimerkin. Artikkeli käsitteli työelämää ja tässä siitä pieni lainaus:

”Seudun yritykset tarjosivat usein myös paikallisille nuorille työtilaisuuksia. Ajat olivat 1930- ja 1940-luvulla toisenlaiset, työtä oli niukassa. Kun kaveri pääsi autokorjaamoa ja korjattujen autojen myyntiä harjoittaneen Teppo Halosen talon rakennustyömaalle nauloja oikomaan, oli siinä jo aihetta kerrakseen kateudelle, olihan kysymyksessä sentään HYVÄ työpaikka.”

Kiitos taas Ykälle hulvattoman hauskasta blogista ja mukavaa viikonloppua kaikille myös minun puolestani!

Rouva Ano

Lemminkäinen kirjoitti...

Tuolle hourujenhoitajalle olisi nyt tilausta. Meinaan, että hallituksella on mahlottoman iso kasa "erityisavustajia" (artikkeli "Vaaleissa ulos eduskunnasta.." Ilta-Sanomat). Käsitän termin "erityisavustaja" silleen että erityisavustaja on erikoistunut esimerkiksi jonkin alan tutkimuksessa, elikkä siis erityisavustajalla on substanssiymmärrystä kyseessä olevasta jostakin asiasta. Kyseessä olevat erityisavustajat vaikuttavat (noin äkkipikaisesti vilkaistuna) olevan erikoistuneita ainoastaan yhdessä asiassa, siis ruuan sulattamisessa paskaksi ja täten he eivät poikkea ollenkaan tavallisesta tavisruuansulattajasta.

Anonyymi kirjoitti...

Laitan tuon kumipamppukuvan tuttavalle, joka on PRIDEmari.

Anonyymi kirjoitti...

Pervitiinistä: ei taida olla amfetamiinipitoisen aineen mainos vaan sen toisen? "Siviiliversio" kun sisälsi lähinnä aspiriinia ja kofeiinia.

https://yle.fi/uutiset/3-7754153

Anonyymi kirjoitti...

Tere kaikille.
Tuttuja juttuja suurin osa lapsuudesta ja nuoruudesta. Nuo mainostetut "mömmöt" ei niinkään. Jos oli pää oikein kipeänä piti ottaa Hota-pulveri niin jopa asettui. Kahviakin oli motaa sorttia, toi "sirkkeli-kahvi" otk-laisesta osuuskaupasta oli tuttu, peltipurkissa muistaaksein myytiin.
Ja Nokian nuorio-ohjaaja oli tuttu lähinnä vitseistä, ei omakohtaisia kokemuksia, oli nääs ns. kiltti poika:)
Kuten monesti on todettu: Ennen oli asiat paremmin, no miten sen ottaa, nykyisinkin on jotain hyviä juttuja olemassa. Ööö, ai tota:) Ottaisin mielihyvin vastaan niitä entisaikojen hyviä juttuja jotka on muutettu vain ja ainoastaan että muutta pitää. Kuten esim. terveyspalvelut, alakansakoulun opetus, vanahusten huolto joltain osin.
Huru-ukko
PS. Niin jä mukavaa syksyn odotusta myös Perskeleille:)

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pyssymiehelle, Taisteluvälineupseerille, Jaska Brownille, Toiselle professorille, WhiteHunterille, Rouva Anolle, Lemminkäiselle, Ano1:lle, Ano2:lle ja Huru-ukolle kiitos kommenteistanne.

Pyssymies & Ano2: Joo, eihän tuo sitä aitoa höökipulveria ollut. Mutta amfetamiinia sai Suomesta laillisesti varsin pitkään. Kuplahan kääntää nykyisin pään kun se on harvinainen. Tuo Porin Matti-ilmiö muuten tapahtuu säännöllisesti autiotuvissa. Siellä joku aina lämmittää liikaa ja muuttaa tuvan saunaksi.

Tvälups: Hjuu… tolla porukalla kyllä onneks jää se vallankumous tekemäti.

Jaska: Joo, nykyisin toi mainos katkaisisi eräitäkin verisuonia. Heteka käy tietysti trampoliinina mutta osumatarkkuuden kanssa pitää olla huolellinen.

Toinen professori: Muistan samanlaisen jutun jossa vanha mies totesi että on se tuo nuoriso kun se kuuntelee jytämusiikkia ja juo keskikaljaa. Me sentään kuunneltiin haitarimusiikkia ja juotiin pontikkaa.

WhiteHunter: Pitäisköhän hetekoja ryhtyä taas valmistamaan ja markkinoimaan aggressiivisesti?

Rouva Ano: Joo, ja eihän siitä ole kovinkaan pitkä aika kun meillä oli se PAVI-laki. Me ollaan palaamassa siihen aikaan kun työ on lottovoitto. Suuret kiitokset ja mukavaa viikonloppua sinullekin.

Lemminkäinen: Sanoisin että määrittelysi osuu varsin kohdalleen.

Ano1: Toi pridemari on aika osuva.

Huru-ukko: Kun toi alakansakoulu tuli esille niin vilkaisepas uutta suomalaista ”kehittynyttä opetusmenetelmää”:

https://yle.fi/uutiset/3-10919909

Anonyymi kirjoitti...

Tere Yrjö. Siitäpä tämä alakansakoulu tulikin mieleeni. Riihimäellä muuteks polttivat, tai ainakin yrittivät polttaa mun entisen alakansakolun, sen Herajoeon koulun. Liekö ollut entisellä oppilaalla nähin asti jotain hampaankolossa, hänet kun uitettiin opettajan käskystä/luvalla läheisessä ojassa. Kiusas näetsen pienempiään ja vähn isompiakin. Loppui muuteks se kiusaamien siihen uittoon.
Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

Gummipuun oksan sai muuten 70-luvulla ihan laillisesti ostettua Mansesta, kauppakadulta, Nokian Kumitehtaan tehtaanmyymälästä. Luvallisesti sai pitää hallussaankin, eikä sitä edes kyy-kaisan 80-luvun tempausten jälkeen pidetty "vaarallisena teräaseena". Isoon lihakseen mätkimällä saa jalan/käden hetkeksi pois pelistä, muuten se ei ole kovin etevä, kuljetuksen apuvälineeksi se on liian vetelä. Eikä esmes pukon pois otto ole sen pampun letkuuden takia helppoa.

80-luvulla tuli sitten polliisille testiin saksalaisia metrisiä lasikuitupatukoita. Sillä oli helppo kuljettaa ja napsauttaa puukko pois. Sitä ei kumminkaan otettu käyttöön, en ymmärrä miksi.



Tilalle tuli "vaarallinen teräase", telari. Olis siviilillekin etevä voimankäytön väline, kun sen avaa rivakasti takaviistoon ylös naksaus ja ykskaks ilmestyvä astalo rauhoittaa kummasti häirikköä. Ja puujalan aiheuttaminen on helppoa, vaarallisten esineiden poisto myös.

Nuorison rappion osasi jo vaarini kiteyttää: Kölveillä ei oo mielessä kuin mopo ja pillu. Ennen mitään mopoja ollu.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Unohdin mainita, että minulla on Porin Matti jatkuvasti käytössä kylmillä ilmoilla. On toiminut hyvin jo noin seitsemänkymmentä vuotta. Ei ole ollut toimintahäiriöitä eikä ole tarvinnut päivittää.

Nuo lääkejutut palauttivat mieleeni Hota-pulverin 50-luvulta. Muistan, että pussissa oli ihan oikean inkkarin kuva. Katsoin Wikipediasta, ja siellä kerrottiin, että pulverissa oli vielä 50-luvulla vähän amfetamiinia. Siinä oli jotain muutakin haitallista ainetta ja myyntilupa peruttiin, tosin niin myöhään kuin v. 1998.

Toinen professori

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Pari mummojen piristettä puuttui toinen oli kamfertti, mummolle sokuripalaan ja isännän traktorin imusarjaan. Kyllä molemmat rykivät ja käydä paukuttivat kovimmillakin pakkasilla. Sitten oli Malvitona virkistysjuoma, 17%:n terästetty väkeväviini mitä myytiin apteekeissa. Meikäläinenkin aloitti tupakanpolton pahasti keskenkasvuisena vihreällä nortilla. Kupla on jäänyt varsinkin metsäteknikoiden ja-hoitajien työautona, edesmennyt naapurini joka oli piirieläinlääkäri jätti pakkasilla ja huonoilla keleillä mersun talliin ja lähti emännän aatunkostolla selkosille keikoille. Mossesta olen kuullut että justiinsa tuon korimallin uuden auton hanskalokerossa oli kaviaaripurkki. Radion kuuntelu oli helppoa ulalta tuli yleisohjelma ja rinnakkainen, jos siellä oli laajemmat taajusalueet niin radio Moskova kuului vanhalla Lahden taajuudella. Naiset olivat naisen näköisiä ilman että muistuttivat rapalan esittelytaulua sekä tatskoja. Tatuointeja oli semmoisilla tädeillä jotka viettivät kesän vientisatamissa laivatyttöinä ja irtolaisina Hämeenlinnassa.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Minulla on aidot hetekat mökillä, uudestaan tuotantoon niin syntyvyys paranee.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Amfetamiinia myytiin 1960 luvulla laihdutuslääkkeenä ja matkapahoinvointiin. Sota-aikana rintamamiehille jaettiin heroiinitabletteja yskänärsytykseen ja keuhkotautiparantoloissa yskään.

Anonyymi kirjoitti...

K-amfetamiinille oli kyllä pakko revetä. Sitten alkoi askarruttamaan, että missäs vaiheessa
oikein päätettiin pirin olevan ns. kova huume (onko muita epäkovia kuin pössy/hassis?) Meinaan jollei maailma tuolloin kaatunut K-amfetamiiniin, niin mahtaisiko kaatua nykyäänkään?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Huru-ukolle, Pyssymiehelle, Toiselle professorille, Patelle Pankavaarasta ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Huru-ukko: Nostanpa lätsää kyseiselle opettajalle. Kouluissa on eletty pitkään in koulukiusaajien (lue: kouluterroristien) paradise.

Pyssymies: Aikanaan (siis joskus 1980-luvulla) silloinen US Army Shop myi kaikkea tuollaista. Pesäpallomailakin on kodinturvana toimiva vehje mutta kannattaa muistuttaa että lyö isoihin lihaksiin eikä esmes päähän.

Toinen professori: En osaa sanoa Hota-pulverin amfetamiinista mutta vahvistan inkkarikuvan:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/fi/thumb/2/25/Hota.jpg/150px-Hota.jpg

Pakottaako? Ota Hota. Porin Mattejahan on alettu valmistaa jälleen.

Pate:

Viesti1: Kiitos muistoista. Pakko tunnustaa että ensimmäinen polttamani tupakki oli vihreä Marlboro. Sitä tatuointi- ja lävistysintoa en kerta kaikkiaan ymmärrä.

Viesti2: Panehan parastasi…

Viesti3: Joo, näin oli.

Ano: Amfetamiinin laillinen myynti loppui 1968. Ja työni puolesta voin todeta että se on oikeasti kova huume. Pirissä oleva ihminen on vaarallinen.

QroquiusKad kirjoitti...

Tätä amfetamiinijohdannaista myytiin Suomessakin vielä 1990-luvulla:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Fentermiini

Sen reseptitkin saattoivat olla hieman löyhässä: vanha äitimuorini krtoi käyttäneensä ko. kamaa terveyskeskuksen yövuoroissa jaksamiseen; ylipaino-ongelmia hänelle ei ole koskaan ollut. Silti joku tuttu lääkäri kirjoitti sitä hänelle.

Sillä kuulemma jaksoikin, mutta äitimuori lopetti käytön saatuaan töissä kerran mitättömästä aiheesta hänelle erittäin epätyypillisen raivokohtauksen.

Mitä tulee gummipuun oksiin ja sen johdannaisiin, ei teleskooppipatukoita myydä enää kuin turvallisuusalan ammattilaisille ja kouluttajille. Sen sijan tällaisia "nykynokialaisia" on myynnissä mm. täällä:

https://xvaruste.fi/tuote/vinyylipatukka/

Ostamisessa ei ilmeisesti ole sen kummempia rajoitteita. Kantamisessa ja käyttämisessä niitä sitten riittääkin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad ja kiitos lisätiedoista.

Hemuli kirjoitti...

https://yle.fi/uutiset/3-10923631

Tälläinen dinosaurusosaston kaveri kuvitteli, että ravintosuositusten kuuluu pohjautua... no ravintoarvoihin.

Aamupalaksi haukataan raitista ilmaa ja lounaaksi tarjoillaan pieniä kiviä. Illallisen kruunaa ohi ammuttu jänis.

Anonyymi kirjoitti...

Linkkivinkki, ei tarvitse julkaista jos ei halua:

https://yle.fi/uutiset/3-10859982?

Kysymys 2 kertoo sen minkä tiesimmekin, en ole täällä nähnyt kommenttia asiasta joten ajattelin varmistaa ettei mene ohi.
Koitin aiemmin linkittää samaa, en ole varma perille menosta, pahoittelut jos tulee spämmiä.

-AT-

Anonyymi kirjoitti...

Vielä 70-luvulla taksikuskeille, portsareille ja vartijoille myönnettiin ns. taskuaselupia. Kaasupistooliin, CS tai CN sai vielä helpommin luvan. OC-kaasua ei oltu vielä keksitty. Jotkut hurjat latas cayennepippuria ja pölyhauleja hyötykuormaksi patruunaan - kirvelee muttei tapa. Sokaisee helposti pysyvästi. Jousipamppu oli kova juttu.

80-luvulla keksittiin OC-kaasu, ei ole yleismyrkyllinen niin kuin CS tai CN, vaikuttaa nopeammin eikä kukaan ole OC:lle immuuni. Mikään mömmöyhdistelmä ei tee immuuniksi, toisin kuin CS:lle tai CN:lle. keksittiin muuten ihan oikeasti harmaakarhujen hätistelyyn, eivät välitä CS ta CN -kaasuista, eivätkä hiuslakasta tai avainten kilistelystä. Riehuvalle astmaatikolle voi olla vaarallinen - kiellettiin, koska on "vaarallinen teräase". Ihan niin kuin stiletti.

Samoin taser keksittiin 80-luvulla. Tehoaa suoraan, ohi kipukynnyksen, auheuttamalla lihaksen supistuksia ja rentoutumisia - vie puhdin ja tahdonalaiset liikkeet pois. Kiellettiin koska voi olla vaarallinen sydänvaivaiselle riehujalle. "Vaarallinen teräase", niin kuin balisong -veitsi.

Myös teleskooppipatukka on samaa ikää. Pelkkä avausääni ja astalon avautuminen säikyttää riehujaa. Telarilla voi tarkasti lamauttaa vähällä voimalla raajan, poistaa puukon, pitää loitolla ja sitoa kuljetusotteeseen. Niinpä se kiellettiin, onhan se "vaarallinen teräase". Ihan kuin katana.

Siviilit ei näitä kanna eikä käytä. Mutta kas kummaa: poliisit ja vartijat kantaa stilettiä, balisong-veistä ja katanaa ja ihan luvallisesti käyttää.

Logiikka?

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Hemulille, AT:lle ja Pyssymiehelle & kiitos kommenteistanne.

Hemuli: Suomalaisia kyykytetään ilmaston nimeen aina vaan pala kerrallaan enemmän. Piru vie kun en muista missä se oli se artikkeli joka kertoi että jo ennen tätä suomalaisilla ja islamilaisilla oli erilaiset ruokaympyrät ja islamilaisilla siinä oli lihaa selvästi enemmän.

AT: Kiitos linkistä. Suomessahan faktojen kertominen on jo vihapuhetta. Ne kun saatetaan tulkita halventavaksi.

Pyssymies: Logiikka on varmaan sama kuin siinä että ihmisiltä pyritään viemään aseet. Ettei vaan vahingossakaan pysty puolustamaan itseään.

Anonyymi kirjoitti...

Kodinturvana mulla & Lady of The Housella on haravan varsi, "voimistelukeppi", saarnipuinen sauva. Yksi suosikkini itämaisista aseista. Quarterstick - se Robin Hoodin munkkikaveri käytti tämmöstä. No, sauva on lyhyempi - ulottuu minua korvan korkeudelle ja käytän kuin sauvaa - ylläri - ja niin kuin lyhyttä keihästä, pitkää miekkaa, partakirvestä,...

Mahtuu likkumaan sisällä, ulottuvuus riittää pihalla.Treenaame kesällä takapihalla ja naapuri on tottunut pikku-ukkojahtiimme.

Rahvaalle suositan sotavasaraa tai bokkenia seinänkoristeeksi, jos ei usko voimistelukepin riittävän. Ase kun on syy ja tekosyy hyökkääjän luovuttaa. Syy se on, kun puukko on lattialla ja kämmenluiden pistaleet törröttää ulos kädesta. Tekosyy kun hullu ukko/akka uhkaa kepillä ja huutaa kuin rantapiru, silmät päässä seisoen.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Hyviä ja hauskoja mainoksia vuosikymmenten takaa wanhoilta hyviltä ajoilta! Vaikka allekirjoittanut ei ole alkanut tupakan suurkuluttajaksi nähtyään noita "inhoja" tupakkimainoksia aikakautensa lehdissä, niin pikkusikaareita tulee silloin tällöin polteltua.

Toi Mosse-mainos aiheutti pientä repeilyä, niinno ei ainakaan tarvitse valittaa etteikö olisi varoitettu! Itäautoissa on se hyvä puoli, että tällainen amatööri-automekaanikko pystyy tekemään näille jotakin kun (ei jos) niihin tulee jotain teknistä pikkuvikaa. Volgassa on ainakin maavara sen verran suuri, että sillä pääsee rospuuttokaudella hiukan pahemmastakin paikasta läpi, länsiauto olisi jäänyt noihin paikkoihin pohjasta kiinni.

Oijoi, toi Samarin-mainoksen tyylikäs daami nostattaa kyllä muutakin kuin kulmakarvoja :-). Aikaa jolloin naiset olivat vielä ns. luonnollisia kaunottaria pitkine hiuksineen, ilman mitään tatuointeja tai "rautaisannosta" silmä- ja suupielissä. Kyllä silmä lepää tuota vartaloa katsellessa. Kas siinä sitä kehopositiivisuutta!

OT:nä hieman historiaa Englannin kruunusta luopuneen Edward VIII:n edesottamuksista ja kuinka brittien salainen palvelu vakoili miestä ja hänen vaimoaan (kaiken takana on nainen!) jo ennen 2. maailmansotaa. Eipä tainnut jo pariin kertaan eronnut ameriikkalainen nainen sopia Englannin kuninkaallisten joukkoon, hänestähän olisi tullut imperiumin kuningatar. Brittien konservatiivisuuden, heidän perinteet ja vaimoehdokkaan taustat tuntien, se olisi ollut mahdoton yhtälö! Taisi myös olla brittien hallinnolle aika shokki että ex-kuningas oli suht'koht läheisissä väleissä Aatun hallinnon kanssa, ja Edward oli todennut Englannin taistelun olevan toivotonta natsi-Saksaa vastaan.

Ehkä mies oli kettuuntunut saamastaan "kunnianosoituksesta" Bermudan kuvernöörinä ja halusi Ahmed Ahne-maisesti kalifiksi kalifin paikalle, näin lähi-itämäisiä termejä ja e.m. sarjakuvahahmoa siteeratakseni? Kuten dokumentista on nähdä, ilman USA:n apua Englanti olisi ollut helisemässä sakemanneja vastaan käydyssä taistelussa. Ja sitten tämä kruunusta luopunut mies koittaa parhaansa mukaan pitää USA:n pois Euroopan sotanäyttämöltä. Huhhuh, ja kuten toi historioitsija lopussa toteaakin "tämä oli lähellä maanpetturuutta", kaikki tämä siis entisen Englannin kuninkaan puolelta.

Jos vakoilun maailma kiinnostaa enemmänkin, niin kannattaa tutustua Richard Sorgeen, mies oli NL:n huippuvakooja Japanissa ja hän ilmoitti Stalinille että Japanin mielenkiinto on suuntautunut Tyynelle valtamerelle eikä NL:n kauko-itään. Tämän tiedon perusteella Stalinin kannatti/uskalsi siirtää tuoreita siperialaisia sotajoukkoja divisioonakaupalla Moskovan puolustukseen v. 1941, ja mies "unohti" samalla varoittaa jenkkejä Japanin laajentumishaluista, mikä johti myöhemmin mm. Pearl Harbourin yllätyshyökkäykseen.

Stalin päätti myös kostaa Venäjän-Japanin sodan nöyryytykset hyökkäämällä elokuussa 1945 Mantshuriaan (sen jälkeen kun USA oli pudottanut atomipommit). Japani kun oli toivonut NL:ää välikädeksi rauhanneuvotteluissa USA:n kanssa, kas siinä historian ironiaa kerrakseen. Tuon jälkeen se olikin sitten sula mahdottomuus.

Jo ennen NL:n hyökkäystä Japani oli sotilaallisesti ja taloudellisesti täysin toivottomassa tilanteessa. Ironisesti sanottuna Hiroshiman ja Nagasakin a-pommit säästivät enemmän siviilejä & sotureita kuin mitä olisi tapahtunut jos liittoutuneet olisivat joutuneet tekemään maihinnousun Japanin pääsaarille. Iwo Jiman ja Okinawan taistelut kun antoivat jo "hiukan" esimakua tulevasta.

Samaan syssyyn a-pommien pudottamisesta nillittäjät unohtavat sopivasti että esim. v. 1945 Tokion palopommituksissa kuoli enemmän siviilejä ja tuhoutui suurempi osa kaupunkia kuin konsanaan esim. Hiroshiman ydinjytkyssä. Kumpi sitten olisi ollut parempi vaihtoehto vihollisuuksien lopettamiseksi, erittäin veriset taistelut pääsaarilla tai pari ydinpommia? Mielestäni Truman teki oikean päätöksen, säästääkseen Japanin täystuholta.


- Soomepois Eestist -

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Soomepois ja kiitos lisäyksestä. Japanilaiset taistelivat fanaattisesti ja kun amerikkalaisten hyökkäys olisi edennyt sinne varsinaisille pääsaarille niin fanaattisuus ei olisi ainakaan vähentynyt. Todennäköisesti ydinpommit säästivät paljon henkiä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys myös Pyssymiehelle. Meillä on vierasvarana tuulikaapissa pesäpallomaila. Asekaapista löytyy sitten muuta. Toivottavasti sitä ei koskaan tarvita. Täällä syrjässä saa tietysti elää varsin rauhassa.

Anonyymi kirjoitti...

Ennen sotia ja jälkeenkin olivat lutikat muotia, ihan nykymalliin. Sodan jälkeen tuli voimakaksikko ja hävitti luteet: Heteka ja DDT. Hetekassa ei ole luteille paikkaa piileskellä ja DDT oikein annosteltuna on hyönteisille Täystuho. Jos hetekassa on paikka, johon lutikka mahtuu piiloon, mahtuu sinne DDTkin ja koko hela sängyn voi pölyttää / ruiskuttaa helposti. Vaahtokumipatja viimeisteli sitten lutikoiden tuhon. Kaikki piilopaikat DDT:n armoilla ja ulottuvilla.

Vanhat puiset laverit ja sivustavedettävät olivat täynnä piilopaikkoja luteille ja vaikeasti myrkytettäviäkin. Jouhi- ja olkipatjoista puhumattakaan.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Notta pesäpallomaila, et kai ole rassistinen, vaskistinen skini!!1!!!

Ensimmäinen rauhoite on meillä portin pielessä, "Tallentava kameravalvonta"-kyltti. Ulko-ovissa ja ikkunoissa on "Alarm"-tarrat. Pari feikkikameraa ja pari evp-kamera lisää pelotetta. Oikeiden kameroiden määrää en kerro kenellekään. Osa näkyvillä, osa piilossa. Sen voi kertoa, että metästysseura-kavereilta saa lainaan tusinan riistakameroita, jos tarve iskee.

Kummankin vanhemmat ja appivanhemmat kauhisteli ammoin reissujamme pitkin maailmaa. Vastasimme yhteen ääneen "mulla on henkivartija" ja osoitimme toisiamme. Olemme siis kumpikin edelleen tarpeen tullen syy tunkeutujalle lopettaa tunkeilu.

Saarnipuinen sauva on sitten tekosyy ja tosi kova syy lopettaa tunkeilu, jos ei muu riitä niin aortan repeäminen, kivesten murskautuminen, kilpiruston ja kaularangan murtuminen viimeistään lopettaa.

Ja se jumppakeppi osui käteen, kun oli aina siinä eteisessä säilössä. Eihän se mikään ase ole, heppoinen tikku!

"Tallentava kameravalvonta" pitää muuten kiertolaiset pois hiipparoimasta, naapurikin hommasi semmoisen Puuilosta, loppui kerjääminen ja joutava ovikellon soittelu. Vanhat kamerat ja tarrat ja ikkunoiden kalvot on perua ajoilta, jolloin oli mulla kokoelmahuoneellinen pistooleja, kivääreitä ja konetuliaseita ja harrastin asesepintää. Asehuoneiden 10 sentin lasi&polykarbonaatti&lasi -lasit möin pois samalla kuin kokelman.

Vainohulluillakin voi olla vihollisia.

Pyssymies

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Myöskin luteitten karkoituksiin käytettiin ruumiin pesuvettä, näin ainakin äitin kotona ja luteet pysyivät hetken poissa manauksella. Sitten oli myöskin rikinpolttoa syöpäläisten hävitykseen. Saksalainen kemianteollisuus toi Zyclon B valmisteen. Syanidi oli sen verran vaarallista hävityksessä että suomalaismetsien runoilija tulkki Dan Andersson kuoli tapaturmaisesti myrkytetyssä huoneessa. Ai niin siivosin 2016 kellaria ja löysin korkkaamattoman täystuhopaketin. Täit saivat myöskin kyytiä, äidin nuoremmilta serkuilta täit karkoitettiin laittamalla täystuho jauhoa muovipussissa tukan päälle. Tädin lääkärikirjassa kehuttiin DDT:n keksimistä jz sitä pidettiin siunauksena yhteiskunnalle koska soita- ja kosteikkoja voitiin lentolevityksestä myrkyttää malariaa vastaan.

Ekku kirjoitti...

Se ampuma-aseiden vastustajien yksi pääargumentti aseiden yksityisomistusta vastaanhan on, et "kun jollain on aseita, niin rikolliset voi varastaa ne".
Erityisen suuri vaara on, jos aseita on paljon.
Minä taas jotenkin uskoisin, että on vaarallisempaa murtautua sellaiseen taloon, missä on aseita ja niiden käyttäjä...
Absurdia toki on, että nykyisessä yhteiskunnallisessa ilmapiirissä puolustautunisesta aseellisesti saa kovemman tuomion kuin murrosta ja asevarkaudesta.
Taksikuskin ei enää missään nimessä kannata edes suunnitella aseistautumista. Jos joku päättää ryöstää, niin täytyy vaan toivoa, että se ei tapa. Puolustautuminen lisää tuomiota ja kaupan päälle menettää luultavasti vielä elinkeinonkin.

QroquiusKad kirjoitti...

Pohdinta, jonka veli Ekku esitti saa itse asiassa vahvistusta USA:n ampuma-aseilla tehtyjen (ja muidenkin?) väkivaltarikosten tilastoista:
ampuma-aseväkivaltaa esiintyy sitä vähemmän, mitä liberaalimpaa asepolitiikkaa osavaltiossa harjoitetaan.

Ja kääntäen:
mitä tiukempi aserajoituspolitiikka, sitä rumemmat aseväkivaltatilastot.
Ja mikä ruminta, ne on tehty laittomilla aseilla aseistariisuttuja kansalaisia kohtaan.

Valitettavasti olen taas kerran vain muistini varassa eikä minulla ole heittää tähän linkkiä. Itse asiahan on sinänsä täysin looginen rationaalisesti ajatellen muille paitsi vasemmistoliberaaleille.
Mutta hehän eivät oikein arvostakaan rationaalista ajattelua ja logiikkaa...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pyssymiehelle, Patelle Pankavaarasta, Ekulle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Pyssymies & Pate: Lisätäänpä noihin myrkkyihin sen ajan maalit ja lakat. Olivat melkoisia myrkkyjä nekin. Toi kameravalvonta voisi olla fiksua hankkia. Täällä maalla on sinänsä kovin rauhallista mutta eihän hänestä koskaan tiedä.

Ekku: Olet täysin oikeassa. Takseissahan ei enää pahemmin käteistä rahaakaan ole että niitten muutamien seteleitten takia ei kannata ottaa riskiä.

Qroquius Kade: Samanlaisia muistikuvia itsellänikin.

KLS kirjoitti...

Kirjoitit "uhripääomaa omaavan 'vähemmistön' eid-juhlasta."

Käsittääkseni ymmärrän kyllä, mitä tarkoitat "uhripääomalla": sitä, että valtamediassa muslimit katsotaan milloin minkäkin asian, esimerkiksi kotimaissaan sodan ja täällä syrjinnän "uhreiksi".

Mutta oliko tässä ehkä sittenkin samalla tarkoituksellinen sanaleikki? (Kenties sopimatonta vitsailla tällaisella asialla, mutta tuli auttamatta mieleeni.)

Edellä mainituissa yhteyksissähän sanaa "uhri" käytetään alun perin kuvaannolliseksi katsotussa, joskin joskin nykyisin jo täysin vakiintuneessa merkityksessä, samaan tapaan kuin puhutaan myös esimerkiksi rikoksen tai onnettomuuden "uhreista". Tällöin sanan alkuperäinen merkitys onkin uskonnollinen: alun perin sillä tarkoitetaan uskonnollisissa menoissa surmattuja eläimiä tai joskus ennen muinoin ihmisiäkin.

Omaavatko (tai omistavatko) siis uhripääomaa, sananmukaisessa merkityksessä, ne varakkaat muslimit, jotka omistavat lehmiä tai muita kotieläimiä niin paljon, että voivat niitä myydäkin esimerkiksi juuri eid-juhlassa uhrattaviksi?

Palstaa seurannut

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, KLS. Ymmärrän pointtisi mutta tässä kirjoituksessa se ”uhripääoma” tuli lähinnä siitä että valtamedian mielestä esmes islamilaisilla on niin paljon uhripääomaa ettei niitä saa arvostella edes perustellusti.

QroquiusKad kirjoitti...

Tässä bloggauksessa mainittu uhripääoma on siis vasemmistoliberaalin yhteiskunnallisen uhriutumisen option taso.

Uhrihierarkian alimmalla tasolla on valkoihoisen heteromies.
Hänen yläpuolellaan on valkoinen heteronainen.
Hänen yläpuolellaan ovat porras portaalta kohoten ensin
valkoinen homomies, sitten
valkoinen lesbonainen, sitten
valkoinen vammainen mies, sitten
valkoinen vammainen nainen.

Sitten tulee mustan Afrikan nainen, jonka yläpuolella on lähi-itämaalainen musliminainen. Heitä seuraavat mustan Afrikan mies ja lähi-itämaalainen muslimimies. Heitä korkeammat rankkaukset ovat minulle epäselviä. - Mustan Afrikan naisen ja lähi-itämaalaisen musliminaisenkin rankkaukset saattavat vaihdella mediaeliitin silmissä hyvinkin villisti...

Nähdäkseni tästä rankkauksesta johtuu ainakin osa valkoisten feminaisten vihasta valkoista heteromiestä kohtaan:
ollessaan valkoisia heteronaisia, jotka raivoavat valkoisen heteromiehen tolkutonta pahuutta vastaan he ovat vain uhriutumisen toiseksi alimmalla portaalla. Mutta hei, hehän saavat saman tien kahden arvoasteen ylennyksen julistautumalla valkoisiksi lesbonaisiksi!

Se vain edellyttää riittävän vahvaa näyttöä. Niinpä näiden lesboiksi julistautuneiden feminiittojen on sitten elettävä lesbosuhteessa, vaikka se ottaa niin viimeisen päälle koville. Eihän siitä seksistäkään tule mitään, kun pelkkä ajatuskin clitorixen clirputtelusta, saati sitten nuolemisesta pukkaa oksea.

Ja sekös vasta rrraivostuttaa!
On se valkoinen heteromies totisesti äärrimmäinen perrrkele, kun alistaa valkoista feminenttiheteronaista pakottamalla näyttelemään lesboa!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Sattui varsin kohdalleen. Tosin näkisin että homot ja lesbot (plus kaikki transjotakin) ovat uhriutumispääomassa vammaisten yläpuolella.

Anonyymi kirjoitti...

Kameroista on monenlaista hyötyä ja hupia: Paljonko lunta on tullut, pitääkö kolata, että pääsee lähtemään kohti kustannuspaikkaa. Tilanteen voi tarkistaa sängystä nousematta. klo 3.20, 4.15, 5.50 - herättämättä koko taloa. Sataako - ikkunasta kurkistaminen on niin so last season.

Mikä helevetin rantapiru yöllä huusi takapihalla: kissa, oma / naapurin, fasaani, kettu, rusakko huuhkaimen kynsissä. Ilves.

Miten kissa tömistelee koko huushollin herättäen klo 3.30 kiertäessään taloa: ihan vaan kävellä lontien. Mistä töminä: edes kapitalistinen tiede ei osaa selittää kaikkea.

Mikä kaatoi yöllä grillin klo 2.25 helevetillissaatanallisen kolinan kanssa. Siili, pieni.

Turvallisuushyödyt saa jo kyltillä (5:-)& liiketunnistinvalolla (10:-) ja yhdellä näkyvällä dummykameralla (11;- - 20;-). Riistakamera lisänä (60;- - 400;-) tuo jo lähes täyden setin (4 - 6 -8-10 * 200 - 400:- + asennus) hyödyt.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pyssymies. Tuo täytyy pistää harkintaan itsellänikin.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä on jo kovasti OT mutta jos blogisti innostuu kameroita laittamaan, niin pari käytännön huomiota. Omasta käytöstä, kavereilta, työjutuista.

Kannattaa aloittaa liiketunnistinvalolla ja riistakameralla. Valon syttyminen auttaa liikenteen arvioinnissa. Samoin riistakamera, niitä on tarjolla vaikka missä, jokerina Lidl - laatua halvalla. Samat tavarat myynnissa saksassa ja siellä paskan myyjä saa kylmää kyytiä. Minimani, tokmanni ja clas ohlson, verkkokauppa.com ...- näistä jostain löytyy. Kameraa voi myöhemminkin hyödyntää liikuteltavana salakamerana.

Lanka vai langaton?

Piuhan veto maksaa kerran - jos vedättää tarpeeksi monta piuhaa. Halpaa se ei ole. Datapiha on 8-mallista poikkileikkaukseltaan - kaksi piuhaa samassa nipussa. CAT6 minimiluokka - riittää 1 gigan datalle ja 100 megalle hienosti. Sähkökin kulkee samalla piuhalla. Samalla voi vedättää koneillekin datakaapelit, vaikka ite tykkään langattomasta, kun käytän läppäreitä. kaapelonnin perässä olevat kamerat kannatta virittää käyttämään tehokasta ja isoilla levyillä varustettua pöytäkonetta servuna. Verkkokytkin, ko. servu ja kytkentätaulu saman komeroon. Näyttö voi olla muualla ja ko. servun dataa voi ihmetellä ihan muullakin koneella.

--jatkuu --

Anonyymi kirjoitti...

OT - jatkuu:

Langattomien etu on yllättäen se, ettei niiden piuhojen kanssa tarvi säätää.

Toisaalta kameroihin ei mene sähköä kuin paketeissa, niita sanotaan akuiksi tai pattereiksi. Kerran vuodessa / puolessa vuodessa / kvartaalissa / kuussa kamera pitää avata ja laittaa lisää sähköä sisään. Kannattaa ennen ostamista selvittää nollaako sähköttömyys asetukset. Montako kerta jaksat vaihtaa nimen default nimeksi "wSibrev786xz-h!", käyttäjän admin käyttäjäksi "wSibtKhan-_ghb&d##" ja salasanan Admin salasanaksi "SSwSibtKhan-_ghb&d##". Oletusasetuksin näkyy kaikille, anopille, hädänalaisille metallinkerääjille ja hakkereille.

Kameran paikkaa miettiessä kannattaa miettiä miten käy patterinvaihto marraskuisessa räntäsateessa - vink vink.

Toisaalta osalle langattomia on tarjolle pilvessä tallennustilaa, pirusti - osalle maksaa, osalle sisältyy hintaan vuoden, kolme tai jotain. Kuvia voi katsella älykännyllä tai tietsikalla.

Kuso kulkee 3/4G-verkossa tai omassa langattomassa. Voi siis ympätä piuhallisten kanssa samaan servuun.

Lukkoliikkeet muuten osaa puuhailla näiden kameroidenkin kanssa - eivät ilmaiseksi. Kotivakuutuksen mahdollista alennusta sopii tiedustaa - jotkin toimijat pn paketoineet hälyn ja kamerat samaan pakettiin - alennusta näistä saa vakuutuksesta.

Tässä pintaraapaisu. Jokapaikan guru KVG tietää lisää.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pyssymies ja kiitos lisäyksistä. Laitetaan korvan taakse.

PLZI kirjoitti...

Olkoonkin että hauskoja mainoksia ovatkin, se K-amfetamiinimainos on kyllä myöhempien aikojen photoshoppauskulttuurin tuotetta.

Aito mainos puhuu K-Kahvista. Googlen kuvahaku auttanee em. termillä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, PLZI. Taidat olla oikeassa. Sinänsä amfetamiini oli Suomessa pitkään laillista.