lauantai 2. lokakuuta 2021

JOTAIN IHAN MUUTA CVIII

Tuossa heinäkuun puolella tuli käytyä läpi Suomen puolustusvoimien ohjuskalustoa maavoimien ja ilmatorjunnan osalta. Jatketaan asian tiimoilta. Ilmatorjuntaohjuksiahan Suomi sai vasta vuonna 1978 mutta ilmavoimat siirtyivät ohjuskantaan jo vuonna 1963 kun maahan hankittiin MiG-21F-13-hävittäjiä jotka olivat siihen aikaan koko lailla maailman huippua. Kyseisen hävittäjätyypin aseistuksena oli 30-millisen tykin lisäksi kaksi kappaletta Vympel K-13-infrapunaohjusta (Naton koodinimi AA-2 Atoll):

Kuvan MiGissä ei sitä ohjusta ole. Oli vähän vaikeaa löytää kuvaa ohjuksilla aseistetusta suomalaisesta vanhemmasta MiGistä.

Kyseisellä ohjuksellahan piti päästä ampumaan takasektorista ja ohjushan on kopio amerikkalaisesta Sidewinder-ohjuksesta. Kerrotaan että Neuvostoliitto sai kyseisen ohjuksen haltuunsa kun taiwanilainen hävittäjä ampui kiinalaiseen MiG-hävittäjään ohjuksen, joka ei räjähtänyt vaan jäi jumiin koneeseen. Kiina ja Neuvostoliitto olivat silloin vielä bestiksiä joten Kiina luovutti ohjuksen sosialistiselle kaverilleen kopioitavaksi. Vuonna 1978 Suomen ilmavoimat saivat sitten kehittyneempiä MiG-21bis-koneita:

Ohjusmäärä koneessa oli kasvanut neljään ja ohjuksina olivat samat K-13-ohjukset sekä niiden kehittyneempi tutkaohjattu versio. Nyt on pakko sanoa, että ole varma että mitä nimenomaista tyyppiä suomalaisilla oli mutta veikkaan mallia R-3R. Korjauksia otetaan vastaan mielellään ja mukisematta. Koneen tykki oli vaihtunut 23-milliseksi.

1970-luvun alussa ilmavoimat saivat ruotsalaisia Saab Draken-hävittäjiä:

Ohjusaseistuksena Drakenissa oli Sidewinderin ruotsalaisen version lisäksi puoliaktiivinen tutkaohjattava Rb-27-ohjus joka oli amerikkalaisen AIM-26 Falcon-ohjuksen kopio. Näillä tutkaohjuksilla – samoin kuin MiG:in vastaavilla – vihollista vastaan pystyttiin hyökkäämään myös etusektorista ja Drakeneitten myötä Suomi hankki jokasään torjuntakyvyn. Drakenit pystyivät kuljettamaan kaikkiaan kuusi ohjusta. Tykkiaseistuksena siinä oli 30 millin tykki. Siihen maailman aikaanhan ilmavoimien ostot menivät koko lailla poliittisilla perusteilla eli puolet Rauhanvaltiosta ja puolet puolueettomasta maasta ts. Ruotsista. Huollon kannalta kaksi täysin erillistä järjestelmää oli tietysti työlästä.

1970-luvun alussa myös merivoimamme saivat käsiinsä ohjusaseistusta kun meille hankittiin Neuvostoliitosta neljä kappaletta Tuima-luokan ohjusveneitä (neuvostoliittolainen Osa II-luokka):

Kyseisen ohjusveneen ohjusaseistuksena oli neljä P-15 Termit-ohjusta (suomalainen nimitys MtO-66 ja Naton koodinimi SS-N-2 Styx). Näitä ohjuksia oli myös rannikkotykistön käytössä joka kehitti niihin maalta ampumiseen sopivia lavetteja:

Tarina kertoo:

Hangon Rannikkopatteristo alkoi rakentaa maalta ampuvia ohjuslavetteja näiden ohjusten ampumista varten. Kehitystyö tehtiin Hästö-Busön linnakkeella sitä varten aidatulla salaisella alueella.

Koko asiaan osallistuva henkilöstö oli palkattua, ei varusmiehiä, eivätkä he saaneet puhua asiasta kenellekään. Siksi heitä kutsuttiin "mustapartaisiksi miehiksi" pakinoitsija Ollin vastaavan vaiteliaan pakinahahmon mukaan. Ensimmäinen ohjus ammuttiin 1968 Russarön edustalla olevaan maaliin. Ohjus osui ja maali tuhoutui, mutta niin tuhoutui myös lavettikin. Useita erilaisia lavettimalleja kokeiltiin ja lopulta toimiva ratkaisu löydettiin. Se oli kumipyöräinen hinattava malli. Niitä oli patterilla kaksi ja ne olivat käytössä vuoteen 1991 asti jolloin oli niiden viimeinen sotaharjoitus.

Kommentoija Ano Nyymi osasi kertoa että kyseisiä ohjuksia asennettiin myös Comet-panssarivaunuun. Tuossa asiaan liittyvä kuva:

Sitähän tarina ei kerro, että oliko tuo vain yksittäinen kokeilu ja toimiko se. Tietysti jo ennen Tuima-luokkaa Suomella oli käytössään samoilla ohjuksilla varustettu ohjuslautta Isku joka oli rakennettu vain koulutuskäyttöön.

1980-luvulla sitten Suomen merivoimien sekä rannikkopuolustuksen käyttöön tuli ruotsalainen RBS-15 (MTO85)-ohjus:

Ohjusta käytti / käyttää sekä rannikkopuolustus että niin Helsinki-, Rauma- kuin Hamina-luokan ohjusveneet.

Hamina-luokan ohjusvene Tornio.

Kyseinen ohjus on ollut käytössä nykypäivään saakka. Helsinki-luokan ohjusveneissä oli vain ammusilmatorjunta mutta Rauma-luokan veneissä oli jo ohjusilmatorjunta joka koostui ranskalaisista Mistral-ohjuksista:

Uudemmassa Hamina-luokassa sekä Hämeenmaa- ja Uusimaa-miinalaivoissa it-ohjuksina on etelä-afrikkalainen Umkhonto-ohjusjärjestelmä:

Kun sitten siirryttiin 1990-luvulle niin tehtiin se silloinen suuri hävittäjäkonekauppa. Itse veikkasin – tapani mukaan pieleen – että Suomi hankkii F-16-kaluston mutta Hornetithan silloin hankittiin. Hornetin lähipuolustuohjuksena oli suomalaisille jo tuttu – joskin eri nimillä – Sidewinder-ohjus ja sen lisäksi koneen pidemmän matkan ohjuksena oli ja on edelleen tutkahakuinen AIM-120 AMRAAM-ohjus:

Täysi Hornetin lasti on kymmenen AMRAAMIa ja vielä kaksi Sidewinderia. Sama AMRAAM-ohjushan on tällä hetkellä myös Suomen ilmatorjunnan pääohjuksena (NASAMS-järjestelmä) ja sen ulottuvuus ei yllä siihen mitä venäläisellä BUK M1-ohjuksella oli. Puolustusvoimat ovat tällä hetkellä etsimässä pidemmän kantaman ilmatorjuntaohjusta mutta hanke on vielä kesken. Tykkiaseistuksena Hornetissa on kuusiputkinen M 61 Vulcan-tykki.

Hornetien myötä Suomen ilmavoimat saivat 2010-luvulla hyvin pitkän ajan jälkeen myös ilmasta maahan-toimintakyvyn AGM-158 JASSM-ohjuksen muodossa:

Ohjuksen maksimikantama on 370 kilometriä ja taistelukärki 450 kiloa. Oman tietoni mukaan ilmavoimilla on kyseisiä ohjuksia 70 kappaletta. Ohjusten lisäksi käytössä on lyhyen kantaman JDAM-pommeja ja keskipitkän kantaman JSOW-liitopommeja.

Merivoimillahan on menossa se korvettihanke eli neljä korvettia ja sen myötä myös ohjuskalusto vaihtuu. Meritorjuntaohjukseksi tulee israelilainen 200 kilometrin kantamalla varustettu Gabriel-ohjus:

Ja ilmatorjuntaohjukseksi puolestaan amerikkalainen Raytheonin RIM-162 ESSM jolla on 50 kilometrin kantama:

Tuo korvettihankehan on herättänyt kaikenlaista keskustelua. Jo tyyppiä myöten sillä fregattejahan nuo taitavat tosiasiassa olla:

Merivoimien päätehtävähän oli vielä vuosituhannen alussa maihinnousuhyökkäyksen torjuminen. Siinä tehtävässä floppina pidetty ilmatyynyalus Tuuli (suunniteltu 4 kpl) olisi ollut itse asiassa varsin toimiva, tosin prototyyppihän oli vielä raakile. Sittemmin päätehtävä muuttui kauppamerenkulun turvaamiseen. En ole merivoimien asiantuntija mutta mietin, että kuinka hyvin nuo neljä korvettia /fregattia riittävät kyseiseen tehtävään.

Sinänsä villi veikkaukseni on että kriisiaikana Suomen vienti toimisi läntisen Suomen satamien kautta Ruotsiin sekä siitä eteenpäin ja Ahvenanmeri lyötäisiin miinoilla tukkoon. Vaan niin kuin totesin, en ole pertti enkä ekspertti.

Vaan tässähän tätä ohjattua rautaa räjähteillä tällä kertaa. Seuraava jotain ihan muuta on sitten rauhanomaisempaa rautaa. Ilman räjähteitä.

24 kommenttia:

Juha Kivela kirjoitti...

Mielenkiintoinen katsaus, johon oma ekspertiisi ei taida sotakaluston osalta riittää kommentoimaan.

Tuosta villistä veikkauksesta sen verran, että nykyisellä teknologialla ja sodankäynnin mahdollisuuksilla voisi olla melko mahdotonta kuljettaa Suomeen tai Suomesta oikeastaan suurissa mittakaavoissa oikein mitään. Ellei sitten tehdä sopimuksia vihollisen kanssa liikenteen turvaamisesta.

Ahvenanmeren kapeikkoa kun ei miinoituksesta huolimatta voisi nykyisin tehdä turvalliseksi eikä Haaparannankaan kautta välttämättä päästäisi liikuttamaan suurissa mittakaavoissa ilman sopimuksia juurikaan mitään.

Nykyinen teknologia ja sodankäynti mahdollistaa sen, että niin ilmasta, maalta ja mereltä on mahdollista iskeä niin pienessä kuin suuressa mittakaavassa varsin tehokkaasti, jolloin miinoitukset eivät välttämättä estä vihollista. Ja kuljetuksiin on liian helppo osua tarkasti muuta juurikaan tuhoamatta.

Lisäksi taitaa olla teknologian siirtyminen hyödyntämään sähköisyyttä ja informaatioalustoja, joten niihin vaikuttaminen voisi lamaannuttaa liikenteen varsin tehokkaasti ja kohdennetusti?

Toivoa sopii että rauha säilyy päällä maan ja ihmisillä hyvä tahto. Siinä kaiketi meidän paras turvamme.

Joppos123 kirjoitti...

Mig 21 Bis on lentäjien mukaan raaka peli. Voimaa kuin useassa pienessä kylässä mutta haastava lentää. Aika harvassa alkaa olla niitä jotka pääsivät lentämään sekä Migillä että sen korvaajalla Hornetilla mutta muutaman olen tavannut.
Vertailivat siten, että Mig oli kuin ensimmäiset Porshce 911:n joka tunnettiin myös leskentekijänä ja Hornet kuin Bugatti Veyron.
Yksi kolleega tuli heti valmistumisen jälkeen Migillä Tammisaaren kupeessa tonttiin. Meni ilmeisesti asentoaisti sekaisin ja ei luottanut mittareihin. Oli ilmassa ylösalaisin ja ylösvedon sijaan kiskaisi yli 800km/t vauhdista suoraan alas.
Tuloksena 1,5 km pitkä raivausaukko kuusimetsään.

AMRAAM ja siitä modatut versiot ovat edelleen lienee parhaita ilmataistelupuikkoja mitä rahalla saa ja tullee säilymään myös seuraavan HX-koneen arsenaalissa.

JASSM, JDAM ja JSOW ovat ylijohdon roinaa kuten myös osa tykistöstä. Maalittamisen ja käytön ratkaisee joku muu kuin tavan tulenjohtaja.

Itsekkään en ole mikään merisodan asiantuntija mutta LV 2020 projekti uusine aluksineen alkaa olla maalissa.
Niillä lienee haettu enemmän "JOINT operation" kykyjä eli vanhaan poiketen missä aselajit käyvät omaa erillissotaansa niin jatkossa merivoimat voivat aktiivisesti tukea taistelua maalla ja myös ilmassa.
Miinoittamiskyky ei katoa mihinkään. Se on meidän merellisissä olosuhteissa erittäin kustannustehokas suorituskyky. Saas nähdä koska joku ituhippi käy asiaan kiinni kuten maamiinojen osalta kävi.
Maihinnousun mahdollisuutta ei ole unohdettu semminkin kun Venäjällä on aika iso siihen toimintaan mahdollistava suorituskyky Kaliningradissa.
Mahdollinen kohde onkin sitten eri juttu.
Ei se enää ihan samalla tavalla kävisi kuin D-dayn aikoihin mutta kyllä sitä ryssä säännöllisesti harjoittelee ja isoilla joukoilla.
Jos arpoa pitäisi niin kohde lienee ennemmin akselilla Gotland-Ahvenanmaa kuin Helsinki-Porvoo-Tukholma ja pelkkä uhka sitoo meidän suorituskykyjä.

Tällaisia aprikointeja näin lauantaiaamuun. Seuraavaksi ristiäisiin ja sieltä nopsasti takaisin. Naapuri sai jallitettua meikäläisen "kissakuiskaajaksi" ja häipyi itse viikoksi Kreetalle. Pitää käydä sitä karvapalloa syöttämässä ja viihdyttämässä muutamia kertoja päivässä.
Kaikkeen sitä joutuu.

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys Ykä,
Kiitos historia info setistä.
Tässä vaihtarina mielenkiintoinen julkaisu niille, joita kiinnostaa ja eivät vielä ole siihen törmännyt.
https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/94064/Iskuja_Ilmaan_netti-1.pdf?sequence=2

Voi Aikoja Voi Tapoja

Juha R kirjoitti...

Kiitokset taas hyvästä postauksesta. Siinä MiG-21BIS:ssä oli käytössä R-3S, R-13M ja R-60 infrapunaohjukset, sekä R-3R tutkahakuinen ohjus, kuten arvelitkin.

Juha R kirjoitti...

Lisätäänpä vielä semmoinen huomio, että siinä F-MiGissäkin oli ohjuksena tuo R-3S, joka itse asiassa on parannettu versio K-13A:sta. Elikkä melkein sama, vaan ei ihan.

Qroquius Kad kirjoitti...

Emmeköhämme saa merimiinamme pitää, sillä mitään ulkopuolista painetta niiden poistamiseksi ei ole eikä tule:

jalkaväkimiinakieltoa ajoivat suurvallat, jotka käyvät sotansa ulkomailla ja joiden riesaksi ne paikalliset puolustajat miinoittavat maitaan. Sen sijaan merimiinat ovat niille erinomaisessa arvossa juurikin sen oman kotialueen rannikon ym. merialueiden suojaamiseksi.

Tietysti tuhotyttöjen hallitus saattaa saada vaikka huomenna pimppiin sellaisen kutinan, että merimiinat on poistettava ja lahjoitettava jonnekin.
Sillehän ei mitään voi, koska viidesosa kansastamme haluaa asioiden olevan näin ja kolme viidesosaa peesaa, vaikka osa heistä ei edes ole samaa mieltä.

Catilina kirjoitti...

Mekin saamme sitten ihan oman Helge Ingstadimme.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Juha Kivelälle, Joppos123:lle, Voi Ajoille Voi Tavoille, Juha R:lle, Qroquius Kadille ja Catilinalle & kiitos kommenteistanne.

Juha Kivelä: Kiitokset. Täysi harrastelijahan näissä asioissa olen minäkin. Suomihan on käytännössä saari ja hyvin riippuvainen laivaliikenteestä. Mutta ei kai vihollisen kanssa voi tehdä sopimuksia? Joku hupsis siinä varmaankin. Joka tapauksessa toivotaan, että rauha säilyy.

Joppos123: Niinhän sitä sanotaaan että venäläinen saa traktorinkin lentämään. Ei tartte muuta kuin tarpeeksi tehoa. Ohjuksista voi todeta että lentokoneethan ovat jo pitkään olleet vain lentäviä aselavetteja. Ja nuo ilmasta maahan-ohjukset ja liitopommit ovat epäilemättä ylijohdon käytössä. Tykistöstä siellä lienee ne ainakin uusimmat suomalaiset 155-milliset (155 K 98), ne uudet korealaiset telahaupitsit ja koko raketinheittimistö. Liekö niitä 130-millisiä vielä?

Venäjän maihinnousukykyhän ei ole sellainen kuin mitä se Neuvostoliiton aikaan oli, mutta uhka se on yhtä kaikki ja se pitää ottaa vakavasti. Ahvenanmaan kohdalla se ongelma on tietysti demilitarisointi mutta voihan tiukan paikan tullen muutaman prikaatin siirtää rajavartioston tai vaikka poliisin kirjoille. Sillähän sen kiertää.

Nykyisin on muuten niin paljon järjetöntä touhua että se kissinvahdin homma on kyllä ehdottomasti yksi järkevimpiä.

Voi Aikoja Voi Tapoja: Kiitos hyvin mielenkiintoisesta linkistä.

Juha R: Kiitokset, ja kiitos täsmennyksistä.

Qroquius Kad: Niin meri- kuin varsinaiset panssarimiinat eivät ole tällä hetkellä liipaisimella mutta pirustako näistä koliikkinaisista tietää. Voi olla, että jossain vaiheessa koko sotavaltio yritetään purkaa ja sanoa että tässä näytetään esimerkkiä muille.

Catilina: Toivottavasti eivät saa niitä sählättyä upoksiin niin kuin sitä norjalaisalusta. Oli meinaan kallis ja nolo mukki se.

Qroquius Kad kirjoitti...

Helge Ingstad se sen kun mennä fregatti pitkin maailman meriä niin, että suomalaisia vallan korvetti oikein Pohjanmaan kautta!
Siitä se ajatus sitten lähti.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Kesti hetken ennen kuin hoksasin sanaleikin mutta joo, sittenhän hankittiin korvetit jotka oli fregatteja ja sitten ei enää korvettanut.

Ne miinalaiva Pohjanmaan heput muuten jotka siellä Somalian vesillä aikanaan olivat saattoivat tuumailla että helvettiäkö me tässä merirosvojen taksina ollaan. Antakaa tulenavauskäsky niin rosvoiluhalu vähenee olennaisesti.

Qroquius Kad kirjoitti...

Paikan päälle järjestetään tällaisiakin aktiviteettipakettimatkoja:

http://somalicruises.com/

Jonkun mielestä tuossa ilmoituksessa saattaa olla jotain outoa, eikä vallan väärässä olekaan.

Pidän silti varsin mahdollisena, että jotkut venäläiset oligarkit ja vastaavat saattavat tosiaan lomailla Somalian vesillä noissa merkeissä, luonnollisestikaan mainostamatta asiaa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Hjuu, noin äkkiseltään näytti että tuossahan oli mukava perheristeily lämpimillä leveysasteilla. Tarkemmin katsottuna se ei ihan sitä ollutkaan. Veikkaan kyllä että tuo sivu on tehty ihan kieli poskessa.

Anonyymi kirjoitti...

Pitäisiköhän Somaliassakin olla Piraattipuolue? Mutta toisin kuin samanniminen pikkupuolue Suomessa, siellä se edustaisi oikeita piraatteja, sanan alkuperäisessä merkityksessä.

(Olisikohan tämä kommentti käynyt myös siihen aikaisempaankin ketjuun, jossa valiteltiin, että nykyisin ovat vitsit vähissä?)

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Siellä vissiin mennään enempi klaanien eikä puolueiden mukaan. Mutta niin kuin jo toistakymmentä vuotta sitten valtamedia mainosti, meillä on paljon oppimista somalien sovittelukulttuurista.

Anonyymi kirjoitti...

MiG-21bis – Tykki museosta

Yhdeä brittikirjassa esiteltiin aseita mm. muuatta saksalaisesta linnasta löytynyttä kaksoiskonekivääriä. Oli löytynyt 20-luvulla, kehitetty suuren sodan aikaa tähystäjän aseeksi. Suuri tulinopeus oli hommassa eduksi. Kaksoiskonekivääri ei ollut kaksi yhteen kytkettyä asetta. Ei, yksi ase, kaksi piippua. Lukot oli kytketty vivulla yhteen, Kun toinen lukko liikkui taakse ammutun patruunan voimalla, liikkui toinen eteen . Sen saman patruunan voimalla. 80-luvun opus tiesi kertoa amerikkalaisen firman tutustuneen aseeseen ja suunnittelevan vastaavaa. Hieno juttu, sama idea Mig.:in tykissä.

MtO-66

Yksi työkaveri oli varusveijarina Tuima-veneella tai ohjuslautalla, en muista kummalla. Kertoi kumminkin – tornihuhun? -, että kun värkistä ammuttiin ohjus jossain harjoituksessa meni majoitustila hieman huonoon kuntoon. Ohjuksen lähtiessä perästä purkautui kaasuja ja siirsi seinän ko. majoitustilassa kiinni vastakkaiseen seinään. Majoitustila on ammuttaessa tyhjä. Siitä ohjuslautastakin kuulin huhun, että se oli vauhdissa syväykseltään paljonkin matalampi kuin hitaassa ajossa. Sillä oli siis karautettu karikon yli, karikon jonka päällä oli ihan liian vähän vettä. Eikä sen ohjaus ollut kai ihan tarkka,, kaartosäde oli yllättävän suuri nopeassa ajossa.

Myöhempien aikojen ohjusveneissä oli Instrun modaama sergei, moottoroitu ja pimeätoimintakelpoinen. Ja 40 tai 57mm Bofors.

Merivoimien mielenmuutos oli kummallinen, ykskaks keksittiin, ettei maihinnousua tarvitse torjua. Ei tarvita kevyttä kalustoa torjuntaan, ohjusveneitä tai torpedoveneitä tai moottoritykkiveneitä. Ei tarvita ilmatyynyalusta, rannikkotykistöä, ei rannikkolinnakkeita. Joku perhanan fregatti piisaa. Mitä tapahtui?

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pyssymies ja kiitos lisäyksistä. Eräs merivoimissa palvellut kaveri kertoi myös että niistä Tuima-luokan veneistä meni maalipinta uusiksi joka ohjuslaukauksen jälkeen. Ja joo, maihinnousuhyökkäyksen torjunnassa olisivat vissiin parhaita pienet ohjus- ja torpedoveneet jotka voisivat käyttää hyväkseen hyökkääjälle muutenkin vittumaista Suomen saaristoa.

Qroquius Kad kirjoitti...

Maamme puolustuspolitiikka on Suuren Kakkosrytinän jälkeen ollut sattuneesta syystä tempoilevaa:

YYA velvoitti Suomen puolustautumaan maalla, merellä ja ilmassa kaikin voimin (joita oli hyvin vähän) Saksan (jota tuolloin ei ollut olemassakaan) tai sen liittolaisvaltion (eli USA) hyökkäystä vastaan.
Samaan aikaan kaikki ymmärsivät (paitsi ymmärrystä vailla olevat) Suomen ainoan vihollisen olevan Neuvostoliitto, jolle ei niissä olosuhteissa voitu sotilaallisesti yhtikäs mitään.

Niinpä puolustuspolitiikka ei ollut YYA-Suomessa ykköspoliitikkojen ensimmäinen huolenaihe, eikä asiantila parantunut neuvostoimperiumin hajottua:

kas, nythän oltiin päästy tilaan jossa sotaa ei voi enää koskaan tulla.
Jos tulisi, niin EU suojelisi, aivan kuin Kansainliittokin.

Nakajima kirjoitti...

Tuossa kirja joka kannattaa lukea: Armeijan hukatut miljardit
Pentti Sainio

Varsinkin nyt kun on taas lentokonekauppaa tiedossa. Lyhyesti, eduskuntaa ja poliitikkoja on vuositolkulla kusetettu esittämällä hankintahinnaksi xx miljoonaa ja lopullinen hinta on ollutkin xxxx miljoonaa. Tuo rakentuu niin, että ostetaan lentokoneesta ns. riisuttu malli ja kaikki oheissälä, mm. aseistus, tutkajärjestelmä ym. hankitaan erikseen. Lisäksi tietokoneohjemistojen päivitys. Samalla, kun puolustusmäärärahat eivät kasva, niin rahaa otetaan ajamalla alas muuta toimintaa.

Anonyymi kirjoitti...

Jatkosodassa käytettiin siviilistä otettuja veneitä, ei panssarointia eikä edes kovin nopeita sotimiseen suomenlahdella, saaristossa. Ei silloin ollut vihollisella pulaa ilmavoimista, eikä varsinaisesti laivoistakaan. Siinä mielessä on outoa, että ohjusveneetkin katsotaan aseistukseltaan liian heikoiksi. Puute ohjustorjunnassa ja ilmatorjunnassa. Ei tilaa tai kantavuutta aseille, siis tarpeeksi kauas kantaville aseille.Ajatellaanko kenties ilmavoimien huolehtivan rannikon puolustuksesta, saahan hornetteihin ohjuksia mutta onkos niitä varikoissa valmiina tarpeeksi.

Liikkuva rannikkotykistö voi korjata linnakkeiden jättämää aukkoa mutta maavoimien tykistö ei. Kas, ei laskijoita tarpeksi. Rantapyssyllä pitää olla laskijat laskeman missä maali on kun ammukset osuu - ei riitä, että laske mihin ammukset osuu. Ja laskijat laskemaan maalin ja osumien eroa, korjauksia tuleen. Panssaripatteristolla - kaveri oli siellä tulenjohdossa* - oli kolmannes rantapyssyn laskijoista. Vaikka kummankin tykit oivat paikoillaan. Laivalla tarvitaan vielä enemmän laskijoita, paitsi, että niillä on kone siihen hommaan. Keskitys, sulkuammunta, häirintätuli väylälle ei piisaa, pitää osua pistemaaliin, liikkuvaan pistemaaliin.

*Pitkän matikan lukijat nakitettiin laskemaan, apuna sai jo käyttää laskimia mutta oli eduksi jos ymmärsi mitä laski ja olisi osannut laskea ilman laskinta. Ja seiska piti osata kirjoittaa oikein...

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Qroquius Kadille, Nakajimalle ja Pyssymiehelle & kiitos kommenteistanne.

Qroquius Kad: Joo, aikamoista nuorallatanssiahan se silloin oli. Tiukin paikka taisi olla 1977 kun itänaapuri ehdotteli sekä yhteisiä sotaharjoituksia että sitä että jospa me ihan ystävällisyyttämme alettaisiin vastata tuosta Lapin puolustuksesta. Kenraali Sutelahan se oli torpedoimassa näitä hankkeita. EU:ta hehkuttavilla unohtuu että EU:n valtioitten puolustus on aika pahasti rapakunnossa.

Nakajima: Kiitos vinkistä.

Pyssymies: Kyllähän ohjusvene 4 – 6 ohjuksella olisi vieläkin ihan varteenotettava vehje, varsinkin kun se pystyy käyttämään saaristoa hyväkseen. Ottokalustollahan muuten sotavaltio toimisi lkp:n tullen pitkälti vieläkin. Ja rannikkotykistön tulenjohto menee juuri niin kuin sanoit. Paljon matematiikkaa. Kuinkahan paljon meillä muuten on vielä sitä liikkuvaa rannikkotykistöä jäljellä?

Joppos123 kirjoitti...

Rannikkotykistömme oli ennen pakettiin laittoa maailman paras ja automatisoitu. Onhan meillä edelleen tykit vanhoilla linnakesaarilla ja melkoisen paljon a-tarviketta. Ei niitä Pokan massaräjäytyksissä vielä ole kajautettu taivaalle.
Samoin käytännössä kaikkien satamien läheisyyteen on tehty kantalinnoitteet idealla, että maihin päässyt vanja listitään heti rannalle.
Merimiinoittamisella saadaan kyllä väylät kiinni ja kun muutaman isomman purkin kajauttaa pohjaan niin saattaa se into naapurilta laantua.
Meinaan notta isot RO-RO alukset haukkaavat kyytiin pataljoonan kilhaimineen.
Maihinnousu on ollut ja on edelleen se riskialttein sotaoperaatio ja siihen ei hevin lähdetä. Moni asia voi mennä vituralleen ja yleensä meneekin.
Enpä usko,että nykypäivän Venäläinenkään on valmis millaisiin tappioihin hyvänsä.
Mutta joo, edelleen ne maihinnousua harjoittelevat ja me toki sellaisen torjuntaa.

Tommonen Somalian rannikkoristeteily on vielä tekemättä ja vaikka osa jutuista on kieli poskessa tehtyjä niin tuollaisia on kyllä tehty ja jos massia riittää niin tehdään varmaan vieläkin.
Tämä on sinänsä varma tieto, että kaveri oli yhden keikan Pohjanmaalla ns "Boarding team:ssa" ja törmäsivät tuohon ilmiöön muutaman kerran.
Mikäs siinä. Maaliksi mielummin "not me" kuin joku norsuparka.

Joppos123 kirjoitti...

Ykälle sen verran, että liikkuvaa rannikkotykistöä on vielä ja ampuvat tarpeen tullen myös maalle. En avaa tässä asiaa sen enempää.
Noista ohjusveneistä sen verran, että jokainen uusi tai vanha säilytettävä järjestelmä maksaa rahaa ja sitähän ei sotavaltiolla liikoja ole.
Nytkin nipistetään taas ensi vuoden rahoituskehystä meilläkin 10 prosenttia. Se raha menee pois harjoittelusta.
Kumma juttu kun ollaan muka edelleen yksi maailman rikkaimpia maita ja rahaa on lappaa miljarditolkulla kehitysapuun ja etelänvetelille mutta omaa infraa ja koko sekoilun mahdollistavaan maanpuolustukseen tai poliisille ei vaan paalua tahdo löytyä.

Juha Kivela kirjoitti...

Maamme hallituksen ja valtionhallinnon sekoilut saisivat välittömästi loppua. Sekoilut olisivat jo loppuneet - tai oikeastaan ne eivät olisi edes alkaneet - jos Suomessa noudatettaisiin oikeusvaltioperiaatetta ja oikeusvarmuus olisi olemassa. Näiden puuttuminen on varmin merkki autoritäärisestä - diktatuurisesta ja tyrannia - Suomesta. Asia, joka on myönnetty jopa Puolustusministeriössä. Johtuuko tilanne kansallisesta erityispiirteestä vai kansainvälisistä tekijöistä, sen jokainen päätelköön tykönänsä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Joppos123:lle ja Juha Kivelälle & kiitos kommenteistanne.

Joppos123:

Viesti1: Kiitos lisäyksistä. Muistaakseni rannikkotykistö oli aikanaan Suomen neljänneksi suurin aselaji. Silloin kun se oli vielä itsenäinen aselaji. Miinoitus on hyvä ase varsinkin Suomen rannikon saaristoisessa ja vaikeakulkuisessa maastossa. Noita maihinnousuja ja samoin maihinlaskujahan ei olla historian aikana kovin montaa tehty. Syynä varmasti juuri suuret riskit.

Viesti2: Jep. Kehitysapu yli miljardi vuodessa ja maahanmuuttoteollinen koneisto 3,2 miljardia vuodessa. Ei ainoastaan typerää vaan myös rikollista.

Juha: Totta. Eipä tuohon paljoa ole lisättävää.