maanantai 11. marraskuuta 2024

PALUU PULA-AIKAAN?

Siirrytään sitten Amerikan sfääreistä maan- tai ennemminkin suunläheisiin asioihin. Kas aikanaan, kymmeniä vuosia sitten ei Suomessa syöty läheskään niin paljon lihaa kuin nyt. Se ei johtunut suinkaan siitä etteikö liha olisi maistunut, vaan siitä, ettei siihen ollut niin paljon varaa. Nyt ns. asiantuntijat ovat pikkuhiljaa johdattamassa suomalaisia takaisin siihen lihattomaan pula-aikaan.

On nimittäin tulossa – taas kerran – uudet ravitsemussuositukset. Ja niiden mukaan punaisen lihan viikottainen enimmäismäärä laskisi nykyisestä 500 grammasta 350 grammaan ja esmes leikkeleet tulisi jättää leivän päältä pois kokonaan.

Jollain lailla positiivista lienee että ainakaan uutisen mukaan tällä kertaa ei vedottu ilmastosyihin. Tosin toisen uutisen mukaan taas ”kansallisella tasolla työryhmä arvioi myös muita asioita, kuten ruoantuotanto, omavaraisuus, ruokaturva, elintarviketurvallisuus, eläinten hyvinvointi sekä sosiokulttuuriset näkökulmat.”

Mitähän helvettua ”sosiokulttuuriset näkökulmat” tekevät minun leipäpalani päällä?

Uutisessa todettiin myös että ”yhteiseen päätökseen vedoten ravitsemusneuvottelukunnan halusivat pysyä artikkelissa nimettöminä.”

Tätä en ihmettele. Meinaten, kun ns. asiantuntijat tunkevat kärsänsä ihmisten ruokapöytiin niin ei sillä kavereita saa. No, onneksi ne ovat vaan suosituksia. Täytyneekin käydä pistelemässä kevyehkö aamupala. Suunläheisissä merkeissä.


30 kommenttia:

Rehellinen Reiska kirjoitti...

Hirvet on tältä vuodelta nurin. Nyt onkin kokolihadieetin aika. Hiilarit ja juurekset pois ja laihtuu pari kolme kiloa niin, ettei huomaakkaan. Suosittelen muillekin.

KKi kirjoitti...

No se sosiokulttuurinen näkökulma tarkoittaa kaikkea mikä vituttaa valkoista persvakoäijää.

Anonyymi kirjoitti...

Moro Ykä,
Piti oikein googlata tuo sosiokulttuuri.
Tavallisena perus pottunokkana ymmärrän tuon parempien piirien sanan, tässä kontekstissa niin, että en saa laittaa kinkkua leivälle, koska naapuriin muuttanut KELAssa hommissa oleva itämaan tietäjä saattaa pahoittaa mielensä!

Thorvald Eskilinpoika kirjoitti...

En osta tuota väitettä etteivät nämä viherjutut olisi olleet mukana ja pääosissa tuota lihasuositusta tehtäessä ja kaikkiaan koko suosituksen sisällössä. Muistan hyvin kun kesällä uutisoitiin että merkittävässä osassa suositusta oli nämä "ekologiset" jutut. Se uutinen ei oli hyvin lyhyt ja ei saanut jatkoa eikä siitä keskusteltu, tuli vaikutelma että asia hiljennettiin heti, joku oli tössinyt kun oli tuonut sen esille. Ja nyt sitten väitetään ettei sillä olisi vaikutusta lainkaan suosituksen sisältöön, että kaikki olisi vain terveellisyys syitä. En usko. Tämä tarina ei ole tosi.

Joppos123 kirjoitti...

Saavat suositella mitä haluavat. Itse syön edelleen mitä haluan. Antaa noiden länkyttää.
Kun riittävästi "tutkitaan" niin kaikki ruoka tappaa ennemmin tai myöhemmin.

Anonyymi kirjoitti...

Tietenkin tuo ”sosiokulttuuriset näkökulmat” tarkoittaa musulmaanien einehtimistä ja pupeltamista. Heille kun ei maistu leikkele, koska porsaanliha on haram.

Sianlihan on suosittu makkaroiden raaka-aine: edullista ja se sopii laadullisesti hyvin makkaroiden valmistukseen. Lihaksen rakenne on sopiva, liha on mehukasta ja mureaa, rasva on pehmeää sekä saatavuus on hyvää. Niinpä makkarat ovat helppo ratkaisu monelle sekasyöjälle.

Suomalaiset makkarareseptit pohjautuvat pitkälti keskieurooppalaiseen reseptiikkaan, jossa käytetään paljon sianlihaa. Perinteisissä suomalaisissa resepteissä käytetään enemmän sian- kuin naudanlihaa. Meetvurstien raaka-aineena käytetään sian- ja naudanlihan ohella myös hevosenlihaa.

heppa

Turhautunut Kansalainen kirjoitti...

Juurikin näin. Myös itse aioin syödä lihatuotteita yhtä paljon kuin aina aiemminkin. Ne kun pitää hyvässä kunnossa sanoivatpa nämä vihervasemmistolaiset säätäjät mitä tahansa.

Trilisser kirjoitti...

Linkitetyssä jutussa mainittiin nimi Ursula Schwab. Kyseinen naisoletettu näyttää ottaneen elämäntehtäväkseen torpata vähähiilihydraattiset ruokavaliot hinnalla millä hyvänsä. Ja siinä tehtävässä liharuuat on yksi "tapettavien" kärkijoukossa, sillä liha (ja muutkin eläintuotteet kuten juustot) on vhh-ruokavalion kivijalka. Tieteen kanssa kyseisellä "tutkijalla" ei ole mitään tekemistä.

Anonyymi kirjoitti...

https://varisverkosto.com/2024/10/hyvinkaalainen-kiinteistonomistaja-vuokraa-vakivaltaisille-natseille/ Parempaa maalitusta :(

Anonyymi kirjoitti...

Minulla poistuu kuvainnollisesti aina varmistin, kun kuule määrittelyn: Laillistettu ravitsemusasiantuntija. Mikä ihmeen laillistettu? Onko hänellä lain määräämä oikeus määrätä mitä me syömme? Tämä ravintoneuvottelukunta varmaan koostuu näistä laillistetuista asiantuntijoista. Varmaan pitävät asioita pohdiskellessaan saunailtoja makkaroita käristellen ja ihmisten typeryydelle nauraen. Kumoaako tämä raati miljoonia vuosia vanhan geeniperimän, että ihminen on sekasyöjä ja ei olisi homo sapiens eli viisasta ihmistä olemassa, jos ei oltaisi myös lihansyöjiä. Lihansyönnillä oli merkittävä vaikutus aivojen kasvamiseen. Tuskin kovinkaan moni alkaa kirjaimellisesti näin typeriä ohjeita noudattamaan.

KLS kirjoitti...

Ei kai tällaisista suosituksista ole syytä närkästyä? Eiväthän ne ole mitään kieltoja tai määräyksiä. Ei niitä ainakaan ole sellaisiksi tarkoitettu. Nehän ovat vain tutkimukseen perustuvia toteamuksia siitä, mikä on terveellistä ja mikä ei.

Thorvald Eskilinpoika kirjoitti...

"Ei kai tällaisista suosituksista ole syytä närkästyä? Eiväthän ne ole mitään kieltoja tai määräyksiä. "

Kyllä ne ovat kieltoja ja määräyksiä pulustusvoimissa, kouluissa, sairaaloissa, työpaikkaruokaloissa ja kaikissa muissa vastaavissa laitospaikoissa syöville. Niistä saa tälläkin hetkellä vain tuon suosituksen mukaista muonaa.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä esim koulujen,vanhainkotien, sairaaloiden ja vastaavien laitoskeittiöt ottavat nämä "suositukset" kirjaimellisesti käyttöönsä.

Joppos123 kirjoitti...

Kalaa pitäisi olevinaan syödä mutta kun lihaa saa nykyään paljon halvemmalla. Joku kasvatettu lohi huitelee lähellä 25 ekeä kilo ja tarjouksesta saa siikaa nippanappa alta 40 kilo. Syö siinä sitten kalaa ellet itse kalasta.
Joulukalat ovat itse pyydettynä pakkasessa.
Huomenna kanarialle muutamaksi viikoksi. Siellä tuleekin mätettyä pääsääntöisesti mereneläviä ja kalaa kun ravintolahinnatkaan eivät vie konkurssiin.
Lihaa menee lähinnä tapaksien muodossa.

Bogreol kirjoitti...

Esitän epäilyn, miksi ravitsemusneuvottelukunta haluaa pysyä nimettömänä, se lienee Maailman talousfoorumin, WHO:n ja muiden Agenda 2030 -toimijoiden asialla, eikä näillä aina ole puhtaat jauhot pussissa. Voivathan nuo ohjeet muuten olla ihan paikallaan, terveellisempi ruokavalio auttaa välttämään monta vaivaa.

Anonyymi kirjoitti...

Loppui se vuokraaminen. Jotkut polttivat sen Otsolan. Juuri oli uutinen lehdessä. Olisikoha polttajat näitä virhevasemmistolaisia antifantteja?
Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

Se terveellisempi ruokavalio sisältää kyllä heinien lisäksi niitä heinänsyöjiäkin. Kun tuo ihmisolento on rakennettu sellaiseksi että se tarvitsee tietyn määrän sellaisiakin aineita joita saa siitä lihasta ettei niitä tarvitse erikseen purkista napsia.
Minä olen aikanani tehnyt kanien kanssa sopimuksen, minä en syö kanien rukaa, minä syön sitten ne kanit:))
Huru-ukko

QroquiusKad kirjoitti...

Vaan mikä se on, se terveellinen ruokavalio?
Vähähiilihydraattisella proteiinidieetillä moni kakkostyypin diabeetikko on saanut sairauden kuriin ja päässyt eroon lääkityksestä.
Virallisterveellisellä ruokavaliolla, jota Schwarbula tyttökavereineen pakottaa kurkusta alas jumalaansa Pe(kka)ppuskaa palvoen tauti pysyy ja pahenoo.

QroquiusKad kirjoitti...

Näistä asioista on myöhäistä närkästyä maatessaan sairaalassa pysyvästi liikuntakyvyttömänä syystä tai toisesta.
Siellä on sitten mukavaa saada syödäkseen vain virallisterveellistä ruokaa, jossa leivän päällä on vain ylähuuli ja kroonikkosopassa pelkkää rehua.
Eikä pois pääse kuin johonkin samanlaiseen laitokseen.

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...

Keitin just eilen runsaan kattilallisen peruna-juures-kinkkupadan ! Hyvin menee taas
viikon mittaan näillä perusruoilla:-)))

Anonyymi kirjoitti...

Itse syön niinkuin tähänki asti, lihaa, perunaa, juureksia ja kasviksia , ruisleipää piimää ja sopviasti milloin mitenkäki sekasin ja miten sattuu maistuun, ei senpuoleen kyllä pannulla paksun voin kanssa paistetut peruna ja kasvissekotus kanssa maistuu välillä ja toisinaa voissa paistetut muikut

-jpt-

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys kaikille kommentoijille ja kiitos kommenteistanne. Niin kuin kommenteissa todettiin, muuttuvat nämä suositukset julkisella puolella pian käytännöksi. Ja KKi taisi määritellä sosioekonomisen näkökulman erittäin osuvasti eli ”sosiokulttuurinen näkökulma tarkoittaa kaikkea mikä vituttaa valkoista persvakoäijää.”

Strix Senex kirjoitti...

Ei mitään uutta auringon alla. Tämähän on sitä vanhaa salamitaktiikkaa, jota kommunistit käyttivät Unkarissa toisen maailmansodan jälkeen. Siinä yhdistyivät parlamentaariset ja hallinnolliset painostuskeinot. Nimi johtui siitä, että demokraattiset instituutiot sekä kansalaisten oikeuden ja hyvinvointi syötiin viipale viipaleelta. Oikeistosta haukattiin ensin ”äärioikeisto” ja sitten seuraava viipale leimattiin äärioikeistoksi. Ennen pitkää entinen keskusta ja maltillinen vasemmistokin syötiin ”äärioikeistona”, kunnes jäljellä oli vain yksi ideologia. Kansalaisten oikeudet ja vapaudet syötiin vastaavasti viipale viipaleelta. Ensin autot olivat porvarillista ylellisyyttä ja ennen pitkää se salamikin oli porvarillista ylellisyyttä, joka piti kieltää. Taktiikka oli järjestelmällistä ja tarkkaan etukäteen suunniteltua tiiviissä yhteistyössä Neuvostoliiton kanssa. Kyllä nuo opit löytyvät myös Sirola-opiston oppimateriaaleista ja tuskinpa ne ovat minnekään hävinneet. Hölmöä vain on, että kun tuon homman hoitamiseen tarvittiin Unkarissa Neuvostoliiton vahva tuki ja Suomessa moinen ei edes onnistunut, niin nyt nuo vihervasemmistolaiset eivät tarvitse edes ulkomaista tukea (rahoituksesta en puhu mitään) pystyäkeen moista toteuttamaan. Mutta ne, jotka eivät historiaa tunne, joutuvat elämään sen uudestaan.

Antifilatelisti kirjoitti...

Tämän vuoksi Pahkasika lopetti.

Antifilatelisti kirjoitti...

Joopa. 1970-luvulla kukkahattutädit olivat huolissaan, että Sex Pistols, punk ja nihilismi turmelevat Suomen kirkasotsaisen nuorison. 2020-luvulla kukkahattutädit ja koppalakkisedät ovat huolissaan, että Bach ja Händel, barokkimusiikki ja kristinusko turmelevat Suomen kirkasotsaisen nuorison.

Eiköhän turmella nuoriso yhdessä: https://www.youtube.com/watch?v=ho9rZjlsyYY

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Strix Senexille ja Antifilatelistille & kiitos kommenteistanne.

Strix Senex: Tuohan se kaava on ollut. En ole tosin varma että onko tuossa ruokajutussa siitä kyse, vaan ehkä siitä kun ns. asiantuntijoille on annettu liikaa valtaa niin sitähään käytetään.

Antifilatelisti: Juu, times they are changing…

Anonyymi kirjoitti...

"koulujen,vanhainkotien, sairaaloiden ja vastaavien laitoskeittiöt ottavat nämä "suositukset" kirjaimellisesti käyttöönsä."

En tiedä muista, mutta ainakin vanhainkodit eivät piittaa mistään muusta kuin rahasta. Googleta kuvahaulla "vanhusten ruoka". Siellä ei juuri kasviksia näe. Jos ei näillä vanhuksilla ole huolehtivaa jälkikasvua, niin kusessa ovat.
Olen itse nähnyt tätä "ruokaa".

Timppa

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Timppa. Hyvin suuri osa vanhainkodeista on nykyisin pörssifirmojen hallussa ja se ei hoidon tasoa kyllä ainakaan nosta.

Anonyymi kirjoitti...

Myös ruoka, jota toimitetaan vanhuksille kotiin ja maksaa
toista kymppiä kerralta, voi olla pläntti vetelää perunamuusia ja kaksi nakkia. Ala-arvoista. Samaan aikaan vangeille tarjotaan kaksi lämmintä ateriaa päivässä + välipalat ja kalorit on varmasti tarkkaan laskettu ja tästä, samoin kuin muistakaan etuuksista eli täysihoidosta ei siellä makseta killinkiäkään, vaan vanki voi saada jopa palkkaa tekemästään työstä. Kai viimemainitun tasoa myös SAK valvoo?

Rouva Ano

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Rouva Ano. Olet täysin oikeassa.