perjantai 8. marraskuuta 2019

JOTAIN IHAN MUUTA LXXI


Eli kolmas aamiainenKun tässä nykyisessä punavihreässä shitnadossa aikansa kärvistelee ja välillä maailman sekä erityisesti Suomen menoa kommenteeraa niin selväähän on että verenpaine nousee ja vituttelaatio kasvaa lukemiin joissa veri kiertää väärinpäin ja parta alkaa kasvaa leuasta sisäänpäin saaden aikaan kirjaimellisen partasuun. Niinpä on hyvä välillä nauttia kolmas aamiainen joka koostuu jälleen vanhoista mainospaloista ynnämuista. Yritän pysyä jonkunlaisessa aikajärjestyksessä ja todennäköisesti epäonnistun siinä surkeasti mutta koska olen tämmönen häpeämätön setämies ja käppäukko niin ehkä minulle se sallitaan.

Aloitetaan mainoksella joka saattaisi nykyisin saada aikaan huomattavaa triggeröitymistä sillä asiathan voi ymmärtää niin monella tavalla. Ainakin jos haluaa:Voi olla, että myös seuraava mainos saatettaisiin käsittää useallakin tavalla:Moni ihminen, minä mukaan luettuna voisi ajatella että suomalainen naisaines on nykyisin ainakin jossain määrin ja joiltain osiltaan heikentynyt. Meinaan, onhan kutimet ja Ukko-Mauser naisella aika lailla lyömätön yhdistelmä:Vaan mikäs tekisi pirttiin paremman tunnelman kuin hyvä radio?Nuo vanhat putkiradiot ovat aivan hemmetin tyylikkään näköisiä. Voi muuten olla että tämä kolokolo-peli saattaisi myös saada aikaan nykyisin lievää suurempaa triggeröitymistä. Tiedä hänestä vaikka valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen laittaisi Oy Juho Jussilan vastuuseen väärien sanojen käytöstä. Kas kun kyseinen mainos löytyy netistä vieläkin joten sehän ei ole vanhentunut (vrt. case Räsänen). Ja huomatkaa että mainoksessa todetaan vielä että ”koettakaapa itse tätä peliä joka sivistyneessä muodossaan on nyt tarjolla myös suomalaisille”. Jos tuosta ei esitutkinnan kynnys ylity, niin mistä sitten:Aikanaan tupakkimainontaan värvättiin myös Tuntemattoman Sotilaan Hietanen:Nykyisin Hietanen varmaankin pantaisiin mainostamaan ilmastovastuullisuutta ja biodynaamista parsaa. Ykä-blogissa niitä ei mainosteta vaan mainostetaan hyviä lihasäilykkeitä joista vuorossa ovat OTK-säilykkeet:Siirrytään 1970-luvulle. Tavallinen kekkoslovakialainen muistaa oikein hyvin mitä Rymd-mehutiiviste oli:Kesämökkijuomien kuningas. Vanhemmat saattoivat lurauttaa mökillä mikstuuraan sekaan myös Koskenkorvaa. Ja sitten on vuorossa tanakkaa pornoa. Tai ainakin jotain sinnepäin. Nimittäin aikanaan Anttilan postimyyntiluettelo antoi kekkoslovakialaiselle nuorelle miehelle pienen maistiaisen mysteeristä nimeltä nainen:Toki siihen aikaan oli jo myynnissä myös korkeakulttuurisia anatomia- & mäntäjulkaisuja kuten Jallu, Kalle ja Ratto joissa sekä naisten anatomiaa että sitä mitä sille tuli tehdä esiteltiin perusteellisemmin mutta milläpä kekkoslovakialainen teinipoika olisi iljennyt ostaa noita julkaisuja kioskilta?

Kekkoslovakian aikana kehitys kehittyi ja ihmisille tuli ostettavaksi valmistuotteita niin kuin tämä tetrapakkauksessa myytävä Trip-mehu:Tuohon aikaan saatettiin Suomessa irvailla Kiinalle jossa kaikki ihmiset pukeutuivat sukupuolettomaan Mao-univormuun. Itse asiassa irvailuun ei ollut aihetta sillä siihen aikaan meilläkin pukeuduttiin porukalla talviaikaan täysin samanlaiseen. Sen nimi vain oli lämpöpuku:Pistäkää merkille isän ja pojan kekkoslovakialainen hiusmuoti.

Tuolloin oli myös hetken aikaa muotina univormumerkit:Itsellänikin oli niitä muutamia mutta en kuollaksenikaan muista että myytiinkö niitä sellaisenaan vai oliko siinä mukana levypurkka niin kuin oli esmes lätkä- ja Villi Länsi-korteissa.

Ja sitten kuva-arvoitus 2000-luvulla syntyneille. Mitä hittoa tässä on?Ja seuraavaksi tarjotaan kekkoslovakialaista terveyskasvatusta. Jossain vaiheessa kananmunien syöntikin muuttui herraksi perkeleeksi kun niissä oli liikaa kolestjotakin. Mutta 1970-luvulla vielä ymmärrettiin millä tavoin aamu kunnolla käynnistyy:Ja sitten väliin hieman asiaankuuluvaa automainosta. Tarjolla tilaihme:Toi pompannappi on kyllä kieltämättä symppis mutta jos rehellisiä ollaan niin ei sillä ehkä viitsisi ajella reissua Huitsinnevada – Kilpisjärvi. Jatketaan retroilua. Kekkoslovakian lapsilla ei ollut internettiä. Mutta olipa meillä kumminkin Wiew Master joka tarjosi kolmiulotteista katselunautintoa:Onko blogin lukijoissa sellaisia jota eivät tunne Wiew Masteria?

Kekkoslovakialaisia Hai-saappaita on mainostettu ennenkin ja niitähän mainostetaan nytkin:Hai sie! Ja se muodikkain tapa oli tietysti että leveälahkeisten farkkujen lahkeitten takapuoli oltiin survottu hai-saappaan sisälle mutta se etupuoli roikkui sitten etupuolella. Tyyli ratkaisee. Tyylillä on merkitys. Oli Kekkoslovakiassakin.

Mainostetaanpa sitten suomalaista. Näitähän ei enää ole:


Ja tähän väliin voisi panna videon. Meinaan, tuohon aikaan Shell-ketju palkkasi Hurriganesin mainosmannekiiniksi:
Siihen aikaan muistettiin aina sanoa että ”suosi suomalaista, osta kotimaista”. En ymmärrä mihin se viisaus on kadonnut. Siinä mielessä ajat eivät ole muuttuneet että huurteinen maistui silloin ja se maistuu nykyisinkin:Huomatkaa jälleen muodikas kekkoslovakialainen hiustyyli.

Kun kerran kolmatta aamiaista nautitaan niin missäs muualla aamiaisnälän sammuttaisi parhaiten kuin perinteisellä snagarilla?Ja eihän tää Ykä-blogi olisi jos tässä ei tupakkia toistuvasti mainostettaisi. Voimasavuke Bostonin korvaa tällä kertaa Punainen Nortti. Miehet jotka yskivät sen tietävät:Ja sitten jälleen triggeröivää mainontaa Pekka ja Pätkä Neekereinä-hengessä. Mites, Raija, oliskos esitutkinnan paikka?:Triggeröidäänpäs lisää. Tämä LP-levyn kansikuva saisi nykyisin aikaan huomattavaa feminististä joukkorääkymistä:Joo, onhan tosin niin että hyvin monet naispuoliset ”musiikki”-artistit ovat nykyisin instagramissa ja muissa sellaisissa lähestulkoon reva paljaana mutta se onkin eri asia koska he tekevät sen vapaaehtoisesti ja tuo levyn kannessa oleva tytönressukka taas oli kapitalistisen ja naisia sortavan järjestelmän uhri joka joutui leipäpalansa eteen poseeraamaan lähes alastomana. Ja varmaankin myös tästä mainoksesta tulisi nykyisin armotonta triggeröitymistä:Tuostahan saa sen mielikuvan että tyttö riisuu jumpperin ja paljon muutakin ja – piru vie – ihan vapaaehtoisesti. Marilynin jumpperistahan lauloi aikanaan Juice Leskinen ja vaikka häntä kovasti epäkaupallisena oman tiensä kulkijana pidettiin niin kyllä hänkin aikanaan oli mainoksessa:Joku nuorempihan ei ehkä ymmärrä että mistä tuossa mainoksessa on kysymys mutta sehän pohjautuu Juice Leskisen kappaleeseen ”Ei elämästä selviä hengissä”.

Ja palataan sitten hetkeksi lautamökkien aikaan. Onhan niitä paljon vieläkin ja kuulemma niistä pitäisi joittenkin tutkijoiden mielestä päästä eroon. Miksi?:
Vasemmistopuolueet eivät ole tainneet koskaan tajuta että duunari äänesti niitä ainoastaan tullakseen pienimuotoiseksi kapitalistiksi ja saadakseen duunarin unelman eli omakotitalon,  auton ja kesämökin. 1970-luvulla se unelma oli ihan mahdollinen. Nykyisin ei juurikaan. Ja mennään vielä sinne 1980-luvun loppupuolelle kun eräs suomalainen menestystarina oli alkamassa:Tuosta ajatteli moni että tuostahan ei tule lasta eikä paskaa. Ja oli väärässä. Tosin, loppulaskussa sitten ehkä sittenkin oikeassa kun katsoi Nokian nousun, uhon ja tuhon. Ehkä ne Nokian ensimmäisenä kehittämät – ja hylkäämät – kosketusnäytöt olisi pitänyt ottaa käyttöön. Itse minä suorastaan vihaan ja pelkään noita älykännyköitä. Niissä masiina käyttää ihmisiä eikä ihminen masiinaa. Asiaan liittyen täytyy laittaa vielä eräs yleisönosaston kirjoitus vuodelta 1987 jossa muuan Neuvostoliittofani vastusti Nokian puhelimia. Ettei, piru vie, Keijo Kaarisade vaikuttanut jo silloin?


Ja käydään tässä lopuksi vielä 1990-luvulla ja laitetaan kyseisen vuosikymmenen yksi tyylikkäimmistä mainoksista eli räppimasiina:
Vaan tässähän tätä oli tällä kertaa. Oikein hyvää alkavaa viikonloppua kaikille lukijoille. Menneitten aikojen tunnelmissa.

63 kommenttia:

Qroquius Kad kirjoitti...

Kananmuna taitaa olla nyttemmin rehabilitoitu, kun taas lasiset olutpullot vaikuttavat olevan katoava luonnonvara ainakin kotimaisten panimojen tuotteissa.

Niiden sisältöön viitataan Juicenkin laulussa, jonka sanoituksesta aivan erityisen mainio on tämä kohta:
"Raittiushenkilö --- väittää että maksasi sanoo 'poks', mutta kyllä se kestää koko elämän."

Tuosta Rauhanvaltion ylistäjästä on hieman vaikea sanoa:
maailmanaika huomioon ottaen siinä saattoi valantehnyt taistolainen julistaa ilmoille uskontunnustuksensa...mutta miksi hän piiloutuisi nimimerkin taakse?
Kyllä tuo jollain tapaa vaikuttaisi oman aikansa Kaarisateelta.

Nimetön kirjoitti...

suosi suomalaista

Entistä enemmän kotiinpäin vedettynä.
Käytkö esimerkiksi mamu parturissa
leikkauttamassa tukkasi.

En ole kertaakaan näin tehnyt,
aina tukenut paikallista yrittäjää.
Vaikka mamu parturi olisi halvempi.

Tuossahan on puhelin ja puhelinnumeroluettelo.

Oli 90 luvulla kotona tuollainen puhelin, väri oli
punainen.

intrigööri kirjoitti...

Monta muistumaa tuli tästäkin aamiaisesta. Nyt iski tuo radiomainos. Sain 70-luvun alkupuolella ensimmäisen vakituisen työpaikkani (useimmat työt olivat silloin ns. vakituisia) maaseutukaupungin sanomalehdestä. Keskikaupungilla oli radio & töllökauppa, jonka kauppias kuului mm. lehtifirman hallitukseen.
Tuo mukava ukko kertoi kiertäneensä joskus kylillä radiokaupalla. Kauppaa saatiin hyvin ottamalla talon vanha putkitoosa vaihdossa modernimpaan malliin. "Pois lähtiessä saatetiin kyllä jättää se vanha pölyinen loota tien varteen maitokopille", sanoi hän.
Tunsin myös yhden tehokkaan tietokirjakauppiaan. Silloin parhaat myyjät tekivät noilla pitkillä osamaksuilla maksettavilla kirjasarjoilla isoa rahaa. Sisämaassa oli myös suuria asutettuja saaria. Yhdessä saaressa jätkät olivat myyneet tietokirjasarjan melkein joka savuun. Kylkiäiskoukkuna oli valaistu karttapallo perheen koululaisille. Pois soudellessa poijjaat olivat keksineet, ettei siinä saaressa ollut vielä sähköjäkään.
Minulla oli kauan iso ja hyvä-ääninen radionauhuri, yhdeltä tutulta ammattilaiselta ostettu. Lopulta 2000-luvun alussa jätin sen lootan soimaan yhdelle vuokramökille.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Qroquius Kadille, Anolle ja intrigöörille & kiitos kommenteistanne.

Qroquius Kad: Onhan se kunnon voikin saanut hieman synninpäästöä. Oluttölkit ovat kyllä kieltämättä lasipulloja kätevämpiä. Mutta on mahdollista että se Rauhanvaltiovuodatus on tehty tosissaankin. Siihen aikaan oli vielä taistolaisia (toimivat silloin Devan) nimellä ja kyllä heillä oli loputon usko Neuvostoliiton ihanuuteen. Osalla on varmaan vieläkin.

Ano: Eikä myöskään niitä tiettyjä pizzerioita ole tullut harrastettua. Se puhelinjuttu oli tarkoitettu vitsiksi mutta taisi mennä vähän vituralleen.

intrigööri: Noi vanhat putkiradiot ovat kyllä ylettömän tyylikkäitä. Ja noita tietokirjasarjoja ei taideta enää tehdä ollenkaan. Mulle tuli pikkupoikana Fauna-lehti jotka koottiin sitten kaikkiaan kymmeneksi eri kirjaksi.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Pakkohan tähän on laittaa muistelo sellaisista tuotteista, joita ei hymyhuulin kaihoten muistella:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/alporusi2014/kylman-sodan-paattyminen-ei-johtanut-helsingin-tuomioistuimeen/

Nimetön kirjoitti...

Hai saappaiden rinnalla oli toinen muotivillitys -70 luvun alkupuolella. Nokialaiset mustat (tukkimiehen kumisaappaat, jollaiset Juicellakin an mainoksessa jalassa). Niistä toisen tai molempien lahkeet käännettiin siten, että se valkoinen sisäpuoli näkyi ulospäin. Kuva: https://www.nokianjalkineet.fi/uskolliset-saappaat

- buuri -

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Veijo Hoikalle ja buurille & kiitos kommenteistanne.

Veijo: Joo, jäi se suomettumisen ajan oikeudenkäynti tai edes sen läpikäyminen kokonaan tekemättä ja sama porukka jatkoi vallassa. Ja siihen seuraavaan - myös vielä pitämättömään - Helsingin tuomioistuimeen onkin sitten viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana kertynyt aineistoa vielä enemmän. Suomettumisen aikana ei sentään hankittu Suomeen ulkomailta raiskaajia ja murhaajia.

buuri: Joo, toi on totta. Taisi olla vähän teinejä vanhemman väen muotia tuo.

Nimetön kirjoitti...

Tuosta "kusiaisesta" tuli mileen, että saihan sitä mallia länsi-saksa nimellä Neckar Jagst. Oli meinaan paljon päheempi kuin viiatti, siihä oli peräti 770 kuutisentin moottori, kulki ja kiihtyi viiua paremmin. Nimimerkillä kokemusta on kummastakin.
Huru-ukko

Nimetön kirjoitti...

Tulipa snagareista mieleen että tänne joenvarsikaupunkiin on paraatipaikalle laitettu tollanen vanhanajan nakkari pystyyn, hyvin kuulemma kauppa käy kun annokset on miehille eikä itutilhille suunniteltuja ja hinta kohallaan. Noista kepappipaikoista en oo viittiny vuosiin ostaa mitään. Periaatteesta ja muutenkin, saatana jos koko suku raahataan yhen pitsakioskin varjolla tänne ni olkoon minun puolesta.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Melkein kaikkea kivaa ajalta jolloin olin natiainen. Noita tarroja tuli liimattua farkkutakkiin. Haisaappat oli ja myöskin Retukengät sekä pikkupoikien ykkösvaihtoehto nappulakengät. Virvelinä abu 71 vapa ja kela abumatik 120. Salmiakkipulverilla sillä ärjylläversiolla rohtuneet huulet. Täytyy sanoa että kuvassa rouvalla on villasta neulottavana mikä on ok ja ukkomauseri. Ei ollut nyhtökauraa ei härkkistä heinää söi pääasiassa lehmät ja hevoset. Koirat sai juosta vapaina syksystä kevääseen, eikä ollut ilmastoahdistusta ellei pyryttänyt kunnolla tai piti tulipalopakkasia.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Niin ja YV ja muissa lehdissä mainostettiin Kalle Päätalon koko tuotantoa sarjana kotiin ja taisi olla Gummeruksen muutkin tekijät Lauttamus ja Sariolankin tuotantoa.

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

"...pompannappi on kyllä kieltämättä symppis mutta jos rehellisiä ollaan niin ei sillä ehkä viitsisi ajella reissua Huitsinnevada – Kilpisjärvi."

Kyllä siinä Jugoslavialaisessa kopiossa esiteininä kyytiläisenä 1980-luvun alussa pärjäsi.
Kun noin 600km sellaisella pohjoiseen päin huristeltiin.
- Tosin ei se enää seuraavana päivänä suostunut inahtamaankaan. :( Taisi mokoma nokkiinsa ottaa? :D

Joppos123 kirjoitti...

Wiew Master on vieläkin kova sana. Annoin omani pojanpojalle ihmeteltäväksi, taisi kymmenkunta kiekkoakin vielä löytyä. Sillä pitää vaan muistaa luupata valoa kohti ja junnu hoksasi juonen samantien.
Olihan tuo jokaiseen kotiin kannettu Anttilan postimyyntiluettelo oman aikansa opaslehdykkä erotiikan saloihin,ei ne palttoot kauhiasti kiinnostanut vaan plärättiin nopeasti itse asiaan.
Hiusmuoti on kyllä tuohon aikaan ollut aika hulvatonta mutta sehän oli silloista muotia ja jos piti olla patapää takatukalla niin sitten oltiin.
Tuo kommunistin uskontunnustus kävisi kyllä muutaman sanan muuttamalla ihan nykyisen federalistin kirjoittamaksi.
Kaverin isä oli viimeisen päälle SKDL:n aktiivi ja kunnon kommunisti. Hyvä mies muutoin.
Käytiin vuonna 1996 mielenkiintoinen keskustelu ikuisen NL:n tulevaisuudesta ja löin vodkapullon vetoa kun uhosin, että suuri ja mahtava kaatuu omaan mahdottomuuteensa seuraavan 10 vuoden aikana.
Meni pikkuisen nopeammin ja sain sen vodkapullon ilman mukinoita.
Mikään ei ole ikuista, ei ollut Rooman imperiumi, Saksan tuhatvuotinen valtakunta, NL ja ei myöskään federaatiosta unelmoiva EU.

Nimetön kirjoitti...

Moikka Ykä
Pompannappi, eli "kusiainen" oli eka auto jonka ostin. Tosin 17 - vuotiaana, ja "peltokäyttöön". sain sen ajettua talvella jopa kyljelleen penkkaan, ja norra ( etuakseli) poikki.
Kaverin jo edesmenneestä vastaavasta löytyi varaosa. Molemmat kotterot vaan kyljelleen, ja eikun vaihtotöihin.
Jumalalle ja Irwinille kiitos, että sain elää nuoruuden herkintä aikaa kultaisella 80-- luvulla, jolloin hulluus ei vielä ollut sekoittanut ihmisten päitä.
T: Ymmi

Joppos123 kirjoitti...

Eikös "pompannappi" tunnettu myös nimellä "nekkari"? Meillä oli tuollainen kun olin vaahtosammuttimen kokoinen. Se muistaakseni leikkasi kiinni kesken mattopyykkimatkan Kuopiosta kohti Kehvoa. Ei päästy kuin vanhan Kallansillan puoliväliin ja sitten kajahti.
Olihan silloin kultaisella -80 luvullakin omat ongelmansa mutta kaduilla ei ollut ylimääräistä värinää.
Asuin silloin Kuopiossa ja jos värinää haluttiin niin mentiin perjantaina torille matsaamaan, tuli aika useasti käytyä ihan muuten vaan ja matsaamassa.
Homma oli aika reilua siihen aikaan, ei ole nykyään. Sääli.
Kaikki on muuttunut paljon raadollisemmaksi kun kuvaan on tullut välinpitämättömyys kanssaihmisistä ja sekaan heittää oman osuutensa sakki ulkomailta joille ihminen on vain sosiaalinen konstruktio (tämän lainasin jonkun ituhipin jutuista)

Nimetön kirjoitti...

Vaihteeksi verenpainetta nostattamaton bloggaus, siitä kiitos ja kumarrus. Ja sekavia kommentteja.

Katsoin asiakseni nauttia hämäläis-brittiläisen aamiaisen, paistettu muna, paistettua pekonia, mustaa makkaraa aimo pötkö, - britit käyttää verimakkaraa tai veripalttua, näkkileipää voin ja juuston kera. Ja kahvia, mustaa kahvia, tarpeeksi. Kunnon aamiainen vähentää vitutusta oikein hyvin.

Asiaan:

Tuosta riihimäkeläisen natsikemiallisen tehtaan kansanmurhayllytysmainoksesta olisi syytä heti käynnistää oikeusprosessi. Mitä Vyšinski eiku Toiviainen vielä odottelee!

Ja jatkettua kolokolotustakin vielä. HALOO: Ryhdistäytykääs nyt siellä valtajunnansyyttäjän virastossa. Olisi kyllä välikysymyksen paikka, miksi hutisalo suojelee rasisteja!!1!!

Mitäs varten Hietanen mainostaa jotain neitiklubia. Pillilupi se on ainoa oikea lupi. Eikä siihen tarvita turhia k-kirjaimia tai herrojen peetä.


Tuosta Hietasesta sais jalostettua mainion vegaanimeemin: Ime parsaa!

Rymd oli muotia ja helevetin pahaa. Jossain akkainlehdessä oli samoihin aikoihin sitruunajuoman resepti: Sitruunaesanssia, sitruunahappoa, sokeria ja vettä. Jos harrasti gourmetiä niin sitruunaakin sekaan. Määristä ei oo enää muistoa. Mainio kesäjuoma, sopii erikoisesti ruokajuomaksi kunhan ei laita sokeria liikaa. Alkuperäisreseptissä oli muistaakseni elintarvikeväriäkin mukana, keltaista. Tietysti piti kokeilla punaista ja kerto tyhmille, että tää on nyt mansikan makuista. Oli kuulemma. Alkoivat sitten ihmetellä vanhemmat, että mitäs noi kölvit hihittää ihan punasina.

Alkuperäinen Trip-pakkaus oli kätevä, ei kaatunut helposti. Pysyi pystyssä mm. pikkubussin pöydällä. Nykyinen pakkaushan on ihan tyhmä, kaatuilee omia aikojaan keittiön pöydälläkin. Ei alle 30-vuotiaiden käsiin.

---- jatkuu -----

Pyssymies

Nimetön kirjoitti...

---- juputus jatkuu ----

Tuo lämpöpuku oli kyllä hieno, mulla oli ruskea, kaksi isoa taskua. Mahtui pikkukirves ja kolmen vartin termospullo taskuihin. Ja eväsleivätkin. Ei tarvinnut reppua ottaa mukaan. Piti tuulta hyvin ja lämminkin oli. Ja vettä imi hanakasti. Kyllästysaine - mikä se semmoinen on??? Ei oltu ikinä kuultukkaan semmoisesta. Kihinä oli kans vika, äänekäs vaate. Toinen saman aikakauden vaate pelasti tilanteen, aito ameriikkalainen huppari. Puuvillaa, eikä kahissut. Huppari siis päällimmäiseksi. Kaikista suomen kaupungeista Tuppukylän vaatetusliikkeessä oli semmoisia tarjolla. Esmes pohjoismaiden suurimmassa sisämaakaupungissa ei ollut semmoisia. Eikä itämeren valkeassa kaupungissa. Kuulemma tukholmassa olis ollu. Putiikkia ei hoitanutkaan mikään juntti, oikea tataari oli omistaja. Asiallinen tyyppi muutenkin. Valikoima hieno, hinnat asiallisia ja kuteet laadukkaita. Tuo huppari kesti käyttöä 30 vuotta, oli malliltaan sen verran väljä, että sopi 45 - 105 kiloiselle.

Kuivalla pakkasella tuo lämpöpuku oli mainio vaate, hylki lunta hienosti. Nuotiolla sai olla varovainen, paloi yhtä huonosti kuin napalm.


Ja voi jessus noita kampauksia, onkohan ne vaatineet minivoguen.

Kuva-arvoituksessa on muuten ihan hirveydeltään, asevahvuista (weapon grade) tapettia. Kaameudeltaan käsittämätöntä.


Pompannappeja, nölppiä, kusiasia, hiivatteja, kuussatasia oli ennen aika runsaasti. Aika hauska auto, talvella mainio - ei jäänyt helposti hankeen tai polanteelle kiinni. Toisaalta jos yritti liikoja, oli tiedossa ongelmia. Jos osas oli kyyti kovaa. Ex-työkaverini ajeli tuommoisella jääradalla suomen mestariksi asti. Muistankos oikein, useampana vuonna vielä.

Enpä ole aikoihin tuommoista tien päällä nähnyt. Ihmettelin pari vuotta sitten konetiellä, että mikä ihme köröttää eellä, mopoautoko - ei, liian kapea, kinneri - liian nopea. No, pikkuhiivattihan se siinä ajeli, oli kyllä orvon näköinen. Jumankekka - olin tuommoisella uskaltautunut tielle itekin, hirvitti katsella.

Jollain sukulaisella oli Wiew Master, kuvia Yellowstonen kansallispuistosta ja jostain savannilta. Oli ne 3D ja aika tarkkojakin. Toisaalta oli ne aika äkkiä nähty.

---- jatkuu ---

Pyssymies

Nimetön kirjoitti...

--- jatkuu vieläkin ---

"Hai sie! Ja se muodikkain tapa oli tietysti että leveälahkeisten farkkujen lahkeitten takapuoli oltiin survottu hai-saappaan sisälle mutta se etupuoli roikkui sitten etupuolella. Tyyli ratkaisee. Tyylillä on merkitys. Oli Kekkoslovakiassakin."

Oli ja on mainio jalkine, tehty alunperin keppiveneilijöille. Maalla liikuttaessa lahkeiden pitää olla noin, koska muuten lahkeet kuraantuu takaa. Sen aikaisia leveäpunttisia housuja kun ei sovinnolla saanut tungettua saappaisiin.

E-öljyt ja mut mönjät. Mut video on hieno, maisemat jotenkin tuttuja. Ja se vaijerikaide, niitä tuli ja ne lähti aika noileesti. Teoriassa hyvä idea, käytännössä sinkauttivat kaiteeseen törmänneen auton aika säpäkästi takaisin. Ja kuulemma viipaloivat motoristin. Tuutti ja muut kulkevaiset pelit olivat juuri yleistyneet. ASD oli kuuma peruna, TM:n juttu "ASD:tä vai henkareita" aiheutti piiitkän mussutuksen ko. aviisin sivuilla. Hermostutti muita bensakauppiaita ihan täysillä. Olikohan sekoil se, joka tarjosi kylkiäisenä henkareita vai mikä.

Tuo nakkari ei ole perinteinen, se hieno ja moderni lujitemuovikioski. Hieno, ovat vaan hävinnet jonnekin kaikki.

Tuo LP on varmaan todella suositun bändin tuotoksia, Various Artist oli suosittu ja sillä oli paljon hittejä, mihinkähän sekin on kadonnut?

Marilyniä, Einarin polkupyörää ja Napoleonin mopoa on tullut kuunneltua jokusenkin kerran Nordforssin pöytäviinin kera, nam. Mihinkähän sekin on hävinnyt. Toki helmeilevä omenaviinikin kävi ja lonkero. Ja Suzy Quatro.

Tuommoisissa lautamökeissä oli muuten ihan omanlaisensa soundi. Askelääni oli mukava. Sympaattinen töminä.

Olenpa käynyt minäkin Keskimaassa, hobitteja ei näkynyt. Edustalla oli joko örkki tai sitten ihan vaan rantojen mies. Ryynipyy tapahtumapaikka.

ARP oli liki scifiä ja aika hankala käyttää, piti muistaa tangentti ja piti tietää missä ARPittelija ajeli. NMT oli scifimpää kuin Asimov, jumankekka vyöllä kulkeva puhelin - vain naulan (pound) painoinen. Akku kesti, jos ei puhunut, melkein kahdeksan tuntia! GSM - ei rätise, ihme. Tämä kaikki alle kahdessakymmenessä vuodessa. Nokian osake kallistui yhdeksässä vuodessa 300 kertaiseksi ja yhdessätoista vuodessa tuhatkertaiseksi. Olisinpa tiennyt -91.

Keijo on ikuinen, ollut aina ja on aina oleva. Hieno parodia aatteen miehistä. Eiku, tuommoisiahan ne kirjoitti ihan tosissaan. Ihan kuin monikulttuurisuuden ihailijat nyt.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Huru-ukolle, Anolle, Patelle Pankavaarasta, Vittuutuneelle NettoVeronmaksajalle, Joppos123:lle, Ymmille ja Pyssymiehelle & kiitos kommenteistanne.

Huru-ukko, VNV, Ymmi & Joppos123: Itselläni oli pompannapista aika vähän kokemuksia. Serkkupojalla sellainen oli Helsingissä silloin aikanaan ja sillä tuli käytyä lentokentällä mikä tietysti oli kymmenvuotiaalle pojalle oma elämyksensä. Ja kyllähän pompannapilla pohjoiseenkin ajaisi mutta vanhemmittaan sitä on tullut laiskemmaksi ja mukavuudenhaluisemmaksi. Ja laitetaan sitten kuvana vielä se Neckar Jagst 770:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8e/Neckar_Jagst_770.JPG

Ano: Nostan lätsää kaikille suomalaisille snagareille. Eksoottisemmat ruokapaikat ei innosta.

Pate: Ja ne nappulakengäthän oli tietysti ne kessukengät. Sitä salmiakkipulveriahan muuten myydään apteekissa vieläkin. Meillä kerättiin silloin aikanaan se Lauttamuksen tuotanto.

Joppos123: Joo, siinä uskontunnustuksessa oli kyllä nykyisen kaltaista fanatiikkaa. Niitä vanhojen aikojen työväenkommareita tunsin toki minäkin ja kaikki olivat ihan järkeviä ja asiallisia tyyppejä. Käytännössä just niitä talo-auto-kesämökkikommareita. Tarkoitit vuosiluvulla varmaan että 1986. Mutta täytyy sanoa että hyvin ennustit. Harvalla silloin oli vielä asiasta havaintoa. Ei myöskään minulla. Mutta Neuvostoliiton nopea romahtaminen antaa toivoa tulevaankin. Mikä sattuu kerran voi sattua uudelleenkin. Veikkaan vaan että EU:n romahdus ei tule olemaa läheskään niin rauhanomainen kuin itänaapurin.

Pyssymies: Kommenttisi kävisi jo blogipostaukseksi itsestään. Suuret kiitokset menneistä ajoista ja tavoista.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Meikäläisen eka NMT450 oli 4,5kg painava philipsin kannettava marssiantennilla. Tietysti olihan se kevyt verrattuna varusmiesaikaiseen lv317 siinä kun varusteet alkoivat Hondan aggregaatista.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Nekkari oli Gynnterien lisenssillä tekemä FIAT sitten pyöri epsanjalaisten SEAT. Yksi ennätys 600 oli taisi olla suurin autolasti mitä laivalla yhdellä kertaa uitettiin tänne. Muistaakseni myytävää riitti useammaksi vuodeksi.

Joppos123 kirjoitti...

Vuosiluku todellakin meni metsään, sorry siitä.
Jos nykyistä federaatiota vielä syvennetään niin ei tämä kauniisti pääty.
Itse en lähde Suomalaisia ampumaan elleivät tule silmille, muut ovat sitten vapaata riistaa.
Ei vanhakaan tiikeri pääse raidoistaan.

Heikkius kirjoitti...

Isälläni (191 cm) oli Fiat 600 70-luvulla. Kävi äitini kans Tampereella ja Kuusamossa. Hyvin pääsivät perille ja takaisin.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Kessukengät, minäkin potkin palloa liiterin seinään mielessä saksan legendaarinen maajoukkue. Kunnon mällin nykäisi tietenkin pelaaja nro 13 Gerd "Der Bomber" Muller ja veskarina Sepp Maier. Luettiin ihmetellen Abun katalogia suurina kalastajina. Maailma oli melkein rauhallinen mitänyt RAF räjäytteli pommeja ja ammuskeli ihmisiä hengiltä Saksassa. Isä sanoi Saksan poliisin olevan fiksuja kun terroristeja ei saatu hengissä kiinni. Veteraaniukot pikkuhönössä antoivat kunnioituksen Israelin armeijalle joka kuritti NL varusteisia arabeja. Asioita tuolta ajalta joita ei ole vieläkään käsitelty totuuden mukaisesti ovat Vietnamin sota unohdetaan että pohjoisvietnam hyökkäsi etelään heti itsenäistyttyään. Pinochet ja Chile, mitä Allende ja kommunistit touhusivat. Anatoly Golitsyn tarina joka alkoi Espoon Westendistä kuin le Carren kirjasta ja CIA:n luovuttama Golitsynin lista joka alkoi agentti Timolla. Kuka saksimies hyökkäsi hotelli Marskin tiloissa Mattilan ja Pajusen kimppuun. Kuka sabotoi Vuokatilla 1972 Eero Mäntyrannan dopingnäytteen, Norjalaiset ja Nato?. Puhumattakaan kuinka Saksalaiset 1972 luulivat olympialaisten päätöspäivänä Finnairin vuorokonetta terroristien koneeksi ja oliko Munchen Riemin kentällä päivystämässä joko Starfighterit vai Phantomit ohjusten kanssa 2 minuutin lähtövalmiudessa.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Laitetaanko Arvi Tikkala ja Dallape ylenannossa soittokieltoon rasistiseina artisteina samaan kategoriaan kuin nyt vaikka Nordfront. Jälkimmäinen teki Tsingiskaanista nopeutetun version uusilla sanoilla antifasta, Arvi tämän vaimokkeesta tutun Bulu Bulu ja Dallapeella oli useampikin foxi missä laulettiin afrikasta ja arabiasta stereotypioineen. Entä rakas ompi kongo tai onnellisten afrikka?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Patelle Pankavaarasta, Joppos123:lle ja Heikkiukselle & kiitos kommenteistanne.

Pate: Meille tuli tutuksi vieläkin painavampi möhkäle eli LV305. Nykyiset älypuhelimethan muuten ovat palanneet lankapuhelinaikaan. Akut tyhjenee niin nopeesti että piuhat pitää olla koko ajan seinässä. Pompannapistahan ovat tehneet uuden version mutta siitä ei ole minulla kokemuksia. Ja ne vuoden 1974 MM-kisat ovat ne ensimmäiset jotka minäkin kunnolla muistan: Maierit, Müllerit, Beckenbauerit, Cryuffit ja Neeskensit tulivat tutuiksi. RAF:n ja sen touhut muistan myös, niin kuin Münchenin terrori-iskun. Vietnamin sodassa tosiaan oikeus seuraa voittajan miekkaa ja etelävietnamilaiset eivät olleet erityisen mielissään kun Hon pojat pohjoisesta saapuivat. Termi ”vapautus” on usein varsin kaksiteräinen miekka.

Joppos123: Nykyisen federaation ja Neuvostoliiton purkamisessa on vielä sekin pikkuero että kun itäblokki romahti niin siinä oli kyse lähinnä täysin epäonnistuneen yhteiskuntajärjestelmän jälkien korjaamisesta. Jos länsiblokki romahtaa niin kyse on enemmästä sillä sen jäljiltä Eurooppaan jää jokunen kymmenen miljoona täysin vieraassa kulttuurissa eläviä elätettäviä. Ne kun eivät katoa pelkällä poliittisella päätöksellä. En muuten minäkään usko että PV ryhtyisi asiakseen suomalaisia ampumaan. Jotkut poliittisin perustein valitut kissakaulat saattaisivat ehkä antaa käskyn mutta uskon että se käsky pysähtyisi sinne kapteeni-majuri-evluti-tasolle.

Heikkius: Nyt kun asiaa miettii niin silloinhan kyllä melkoinen osa autoista oli pikkuautoja jotka olivat todellakin pieniä. Pikkufiiun lisäksi esmes pommi-Corolla, Datsun Amppeeri, kupla-Volkkari jne. Ja kyllähän niillä tosiaan liikuttiin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys vielä Patelle. Se viimeisin kommenttisi seikkaili aikansa. Mutta joo, tuo case Räsänen näyttää että mihin ollaan menossa. Jos se runnotaan loppuun saakka niin silloin syytteen perusteet löytyy lähes mistä hyvänsä, kuinka kaukaa hyvänsä ja Suomi siirtyy oikeusvaltiona hyvään itäsaksalaiseen sarjaan. En olis perkele aikanaan tätä uskonut.

Nimetön kirjoitti...

Tere. Juu komee kuva nepparista, ihan kaapariovilla. Mulla itselläni oli jo "oikeinpäin" aukeavat, vaa viiaati oli kaappariovilla, eräs niistä. Sittemminhän ne sitä fiiua tosiaan teki epsanjassakin seattina ja oliko jugot rakensi zastavaa. No ei puhettakaan, että lähellekään samaan laatuun pääsivät kuin nuo edellä mainitut. Remonntireiskana nekin tulivat tutuiksi. Kuten monet muutkin tuon ajan ajopelit. Itäiset ja läntiset. Yksikin kaveri oli ostanut/saanut Valiat V 100 merkkisen jenkkikaaran. Kaiken muun se oli saanut jotyensakin kasaan, vaan moottorin oli saanut vain purettua. Mulle siinä olikin työmaata kun etti et mikä osa mihinkäkin tulee. Olivat isossa laatikossa sekaisin, itellä kun oli tapana kone purkaa niin, että ne osat oli järjestyksessä. Oli helpompaa se kasaaminen.
Huru-ukko

Joppos123 kirjoitti...

Case Räsänen, ellei olisi totta on kyllä jo reippaasti parodiahorisontin ylittävä ajojahti.
Valtionsyyttäjä (osuva virkanimike sinänsä, nostaa niskakarvat kajussakin kuupassa pystyyn) hakee tuomiolle 15 vuoden takaisen kirjoituksen perusteella taannehtivan lain nimissä.
Me muuten ollaan jokainen käppäukko vielä raastuvassa kirjoitustemme vuoksi. Ihan sama lyödä eivät saa tai lyön takaisin ja raskaaksi eivät voi saattaa.
Jos joku olisi 10 vuotta sitten sanonut, että raamatun lainauksista voi joutua oikeuteen niin olisin pitänyt sanojaa kahelina.

Ruotsissa ollaan menossa itsetuhossa askel pidemmälle. "Du gamla du fria" aiotaan kieltää koulujen opetusohjelmasta "tasa-arvon" nimissä.
Miettikääpäs oikeasti miten sekaisin on valtio joka kieltää kansallishymnin opettamisen lapsille.
Tilalle tullee jokin jihadistien jollotus jossa screeniltä pyöriintaustalla päänkatkomisvideo.
Onhan meilläkin lopetettu suvivirren laulaminen samasta syystä.
Tulis perkele se sota jossa nämäkin asiat korjattaisiin.
Jos rättipäitä ahdistaa niin rättipäät voi luikkia takaisin aavikolle.

Nimetön kirjoitti...

Pari asiaa on mettähommissa - vaellus, kalastus, linnustus, lintujen katselu, muu luonnossa hortoilu - muuttunut kovasti: jalkineet ja kostean kelin vaatetus.

Kukaan alle viiskymppinen ei enää saapastele kontioissa tai hai-saappaissa tuntureilla tai edes metsissä. Kaikilla on vaelluskengät, kalvokengät, sympatex, goretex ja mitä niitä onkaan. Vaelluskengissä on karkeasti kuvioidut pohjat ja nilkkaa tukeva rakenne. Nivelet on vähemmän kovilla eikä sukkamehuakaan kenkien hengittävyyden takia enää kerry entiseen malliin. Pitää kai pakata nostalgiareissuille homejuustoa evääksi...

Kontioon tai hai-saappaaseenkaan ei oikein 70-luvun liehupuntteja saanut tungettua, ainakaan yhtä aikaa jalan kanssa. Toisaalta kontioon ei imeydy vettä vaikka lontisit suossa koko päivän. Ja Hai-saapastelija oppii katsomaan eteensä. Ovat meinaan liukkaat, pitää katsoa mihin ja miten astuu.

Rukan sadepuku piti vettä, vaikka minkälaisen kaatosateen ja vedenpärskeen yhdistelmän hyvänsä. Hiosti ihan kiitettävästi. Kankaille oli öljykangastakeille oma öpöttinsä ja puuvillalle kyllästysvaha. Spray-kyllästeitä ei pahemmin ollut. Siksi jutun lämpöasu imi vettä kuin sieni.

Nykykyllästeillä saa villapaidankin hylkimään vettä ja anorakin ja teltan aika vedenpitäviksi. Jutun kevyt lämpöasu nykykyllästeellä kyllästettynä olis kätevä.

Kalvokuteet pitää vettä (melkein) eikä (melkein) hiosta.

Eläköön tieteellistekninen kehitys!

Meanwhile back in the jungle:

Meneekö hallituksen kaatumiseen päiviä vai viikkoja, kepu ja demarit sotapolulla kela-nimityksestä ja seniili-antti horisee aina vaan sekavampia ja nyt sitten yrittää varastaa eläkerahastoista rahaa jaettavaksi. Hyväntekeväisyys muiden rahoilla on toki kivaa mutta antin jutuillehan nauraa jo jamssimaan aidatkin. Ja vysinskin räsäsjahtia ihmetellään laajasti, jopa suvakit ihmettelevät.

Koskas Fixit tulee puheenaiheeksi? Eu-nukkien muovipullodirektiivi on umpikaheli ja saastuttaa luontoa. Tuhoaa suomen pullonpalautussysteemin. Kaikki tämä, koska veteläeuroopan tollot ei vaan osaa olla nakkelematta roskia. Eikä ole ainoa umpikaheli direktiivi.

Pyssymies

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Pikkuisista joista yksi taisi aiheuttaa lakimuutoksen oli Toyota timangitonni avolava.

Ekku kirjoitti...

Jos tuo nakkikiska ei ole "perinteinen", niin ainakin se on vielä toiminnassa ja on ilmeisesti ihan virallisestikin museoitu.
Löytyy Puistokadulta Jyväskylästä.
On se ilmeisesti jo 70-luvulla ollut samassa kuosissa.

Tuumailija kirjoitti...

Hyvää Berliinin muurin murtumisen 30-vuotispäivää!

Qroquius Kad kirjoitti...

Pelkäänpä pahoin, ettei meitä aiota saattaa käräjille kuten Räsäskää, joka on liian suuri nimi.
Meille on tarjolla pahempaa:

ovemme taakse saapuu kaksi kivaa poliisisetää, kaksi valkotakkista lanssaria sekä Älykäs Nuori Naislääkäri. Viimemainittu ilmoittaa meille kirjoitetun pakkolähetteen tahdonvastaiseen mielenterveyshoitoon ilmiselvien, lievää vaikeampien psykoottisten oireidemme jhdosta.

Enne kuin ehdimme edes sanoa mitään Älykäs Nuori Naislääkäri rääkäisee muka-kauhuissaan:
"Apuaaa! Apuaaa!!! Konstaapelit, tuo hyökkää!!!"
Seuraavassa hetkessä makaamme eteisemme lattialla keho sähköstä sätkien, kunnes menetämme tajuntamme.

Heräämme Kellokosken mielisairaalan yhteiskuntapsykiatrisella osastolla. Siellä meitä voi lyödä täysin vapaasti, sillä olemme lainsuojattomia:
emme voi tavata asianajajaamme, omaisiamme tai tuttaviamme, jos hoitava lääkäri sen kieltää. Ja hänhän kieltää. Mitään valituksia on turha tehdä:
ne eivät pääse edes sairaalasta ulos, koska nehän ovat pelkkiä psykoosiharhoja.

Ja mitä hallituksen kaatumiseen tulee, sitä on turha odottaa:
Kepu ei sieltä lähde kirveelläkään. Kaikki muut ovat mukana palavasta halusta. Niin taitavat kyllä olla kepuministeritkin.

Me saamme nähdä DDR:n paluun ennen vuotta 2023. Nimittäin tänne meille Suomeen.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Huru-ukolle, Joppos123:lle, Pyssymiehelle, Patelle Pankavaarasta, Ekulle, Tuumailijalle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Huru-ukko: Joo, Jugoslaviassahan sitä Zastavaa tehtiin. Oli niitä jonkun verran Suomessakin. Valiantteja en ihan mukula-ajoilta muista mutta tommosia Ramblereita oli meilläkin päin muutama:

https://images.cdn.yle.fi/image/upload/f_auto,fl_lossy,q_auto,dpr_3,w_320,c_fill,ar_16:9,d_yle-areena.jpg/13-26-94426.jpg

Joppos123: Lisätääs muuten tähän se, että Suomessa ei koulun joulujuhlia saisi enää pitää kirkossa vaikka tarjolla olisi vaihtoehtojuhla muuallakin. Islamilaiset saavat muuten kyllä viettää Ramadaniaan kaikessa rauhassa eikä oikeuskoira perään hauku.

Pyssymies: Hyviä huomioita taas joo. Varusteet on kyllä parantuneet. Itse olen vielä hieman puritaani eli vaikka vaelluskenkiä käytänkin niin suosin muuten vieläkin villa/puuvillavarusteita. Minä vaan kyllä veikkaan että tämä hallitus pidetään väkisin kasassa koko vaalikauden. Kaikki hallituspuolueet pelkäävät ajatusta uusista vaaleista.

Pate: Joo, silloin verottoman avolavapakun lavan raja oli 150 cm mutta Tonnin myötä se nostettiin 185 senttiin.

Ekku: Kiitos lisätiedosta, terveisiä Jyväskylään ja pitäkää siellä kiinni snagareistanne.

Tuumailija: Kiitos, ja sitä samaa. Toi ajan kulku on vaan järkyttävän nopeaa. Mutta tuon ajan tapahtumat herättävät toivoa. Se tapahtui kerran. Se voi tapahtua uudestaankin.

Qroquius Kad: Niin hurjalta kuin se kuulostaakin niin ei tuokaan ole enää tulevaisuudessa mahdotonta. Minähän tein aikanaan asiasta fiktion:

http://yrjoperskeles.blogspot.com/2017/09/m1.html

Mutta kuvittelin sen kymmeniä vuosia eteenpäin. En usko hallituksen kaatumiseen minäkään. Se pidetään pystyssä väkisin. Kepu katsoo galluppeja ja vihervasemmistolaisilla utopisteillahan on ”once in a lifetime”-tilaisuus. Ei ne siitä irti päästä.

Qroquius Kad kirjoitti...

Tuosta Kellokoski-dystopiasta on tosiaankin vähän reilut kaksi vuotta.
Onhan tämä moneen kertaan jo mainittu ja hyvin tiedossa, mutta silti se aina vain hämmästyttää samalla tavalla huomata miten aika katoaa jonnekin ja vieläpä kiihtyvällä tahdilla.

Mainitun dystopian ideana toimineesta laista ei ole kuultu sen enempää, mikä ei ole rauhoittavaa, vaan huolestuttavaa kuten lait poliisiviranomaisten ja toimittajien maalittamisen kriminalisoimiseksi:
kunhan ei vaan kaikkia kolmea valmisteltaisi koko ajan omaan rauhalliseen tahtiin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Joo, vähän sama pelko on itsellänikin. Hiljaisuus voi olla pelottavampaa kuin meteli.

Nimetön kirjoitti...

Pate Pankavaara, oi noita ihania aikoja kun kentällä olivat Gerd Mueller, Hansi Mueller, Sepp Meier ja tietenkin myös Paul Breitner ja der Kaiser. Breitnerilla ja Gerd Muellirillä oli molemmilla boxeri kuten minullakin joten jos vähän jalka lipsui niin väärässä eivät koskaan olleet. Breitnerillä oli hieno takatukka. Ja joka kundilla herkullisesti treenatut pohkeet. Mummopornoa.

Räsänen 15 vuotta sitten kirjoitti pamfletin jolla löi kuvaannollisesti raamatulla homoja päähän. Väärä mielipide ei vanhene koskaan. Mellunmäen pikku-imaami Bahmanpour yle kakkosen maahanmuuttoillassa muutama vuosi sitten sanoi aivan selkeästi, että homot pitää tuomita kuolemaan. Suu auki katsoin kun eturivin kalkkunalauma - Tarja Filatov etunenässä - myhäili kannustavasti. Jos Räsäskä tuomitaan, menee tietenkin ennakkotapauksena korkeimpaan oikeuteen, mutta mites tuo Bahmanpourin kommentti? Vaikka miten putsattaisiin pois yle areenasta, niin moni katsoja muistaa ja voi todistaa.

Olen aikaisemminkin maininnut, että olen asunut 9 vuotta DDRssä, kolmella vuosikymmenellä. Ei DDR ollut totisesti mikään ihannnemaa, mutta monessa suhteessa parempi kuin nykyinen Suomi. Siellä uskallettiin omalla riskillä kyseenalaistaa neukkujen orjuutus ja ylivalta. Suomessa nyt? Ei saa kirkossa viettää koulun päättäjäisiä koska ei ole kivaa muslimeille. Muslimeille nyt ei vaan ole mikään kivaa mikä ei ole just niin kuin lähtömaissa. Melko itkupotkuraivarin saan siitä, että ihminen joutuu antamaan periksi ameeballe.

Ykä, ihania nostalgiajuttuja. Yhtä jäi puuttumaan, en muista mainostettiinko sitä. Maitopussi! Se fletku valuva hirviö, jota varten kehitettiin erilaisia perinnehörsöjä niin puusta kuin muovistakin. Mutta aina se valui.


Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Tuumailija kun muisteli vuosipäiviä, 9.11. on myös aikaisemmin ollut merkittävä.

(Ja myöhemminkin: 9.11.2016 Donald Trump julistettiin Yhdysvaltain presidentinvaalien voittajaksi.)

Joppos123 kirjoitti...

Siinä vaiheessa kun alkaa valkotakkiset tulla ovelle niin meikäläinen painelee hirvikiväärin kanssa kairaan.
Saa olla aikamoinen joukko jos meinaa meikän sieltä löytää. Saattaa sille kiväärille muutakin käyttöä löytyä.
Jos yhteiskunta haluaa lähteä meikäläisen kanssa hippasille niin antaa palaa vaan.

Nimetön kirjoitti...

Oliko tuolloin äärioikeistolaisia arvoja.
Tuntuu olevan lyömä-ase tämä.
Tai vanhoja perinteitä tekee.

https://yle.fi/uutiset/3-11034879

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys tira+:lle (oletan että tämä ano kommentoija oli tira+), Vittuuntuneelle NettoVeronmaksajalle, Joppos123:lle ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Oletettu tira+: Katselinpa itsekin silloin sen ohjelman ja muistan kuinka Filatov & kumpp. pakenivat naisellisen suojahihityksen taakse kun tajusivat että ei heidän lemmikkinsä tainnut ollakaan sellainen pohjoismainen lällydemari kuin mitä he olivat omissa päissänsä kuvitelleet. Kyseinen imaami saa olla aivan rauhassa ja se todistaa osaltaan sitä että suomalainen virallinen yhteiskunta hyväksyy maahamme islamilaisen rinnakkaisyhteiskunnan. DDR:äähän piti yllä Neuvostoliiton asevoimien pelko mutta suomalainen touhu tapahtuu aivan vapaaehtoisesti. Maitopussi olis muuten kuulunut ilman muuta joukkoon. Onhan niistä alkuperäisen tehtävänsä lisäksi tehty maahamme huomattava määrä räsymattoja.

VNV: Ja pannaanpas tässä sitten Trumpin valinnan muistoksi kaunista Social Justice Warrior-angstia:

https://www.youtube.com/watch?v=wDYNVH0U3cs

Joppos123: Onhan meinaan niin että jos valkotakkiset tulevat hakemaan ihmistä mielipiteittensä vuoksi niin ihmisellä on oikeus sekä paeta että puolustautua. Siellä Neuvostoliitossahan ei ihmisillä ollut niitä hirvikivääreitä. Sehän oli muuatta E. Tuomiojaa siteeraten ”sivistysvaltio, jossa aseita on vain viranomaisilla”.

Ano: En oikein tiedä, mitä Yle loppujen lopuksi tuolla jutullaan haki. Kovasti siinä tietysti kansallismielisyyden ja äärioikeistolaisuuden välille vedettiin yhtäläisyysmerkkejä. Natsikorttia ei sentään kehdattu pelata.

Pinlaareni kirjoitti...

On monet kerrat pitänyt kommentoida kirjoituksiasi. Aina ei tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa, kun lukee niitä. Niin hyvin ne kuvaavat sairasta todellisuutta, jossa jo elämme tai pahimmillaan tulemme elämään. Ja toisaalta myös peilaavat viherpunikkien paljon parjamaa "Impivaaralaisuutta", johon kuka tahansa (mielestäni) järkevä ihminen kaipaa, ja haluaa lapsillensa sellaisen tulevaisuuden.

Tuntuu siltä, että Suomi-neito on muutettu (lue: korjausleikattu) suåmi-transuksi, jota viherpunikit raiskaavat sateenkaari-ideologialla, kunniakansalaisten maahantuottamisella, ilmasto-hysterialla, poliittisella kähminnällään yms. minkä kerkiävät.

Ja esim. termistä "vaalikarja" on tullut kiusallisen totta: pottunokan rooli viherpunikkien yhteiskuntamallissa on kuin tuotantoeläimen. Ts. tuottaa verorahaa poliittisen nomeklatuuran ja kunniakansalaisten elättämiseen.

Eli: jos teet kiltisti tulevaisuudessa yhä piteneviä (ja tuottavia) työpäiviä, sekä pidät suusi sievästi supussa, et joudu pöpilään tai uudelleenkoulutusleirille kasaamaan Jopoja kunniakansalaisille. Jotka eivät tietenkään aja niillä. Semmoisen lihastyön vaatiminenhan olisi suorastaan loukkaavaa, ja vaatisi rispektin palauttamista jollakin keppostelulla. Roideilla ryyditetty ilmainen (tietenkin) punttien nostelu onkin sitten eri juttu...

Tuosta keeneri-pelistä tulee mieleen Pahkasika-lehdessä aikoinaan mainostettu röpötin nimeltä (muistaakseni) "Sormigo", eli venjäläinen taskulaskin.

Nimetön kirjoitti...

Hajatelmia:

Kovissa oloissa modernit vermeet on ainoat oikeat. Vaikkapa keskitalven tunturissa tai myöhäissyksyn kovissa keleissä keppiveneillessä. Tunturissa voisi kyllä pärjätä alkuperäiskansojen alkuperäisvetimissä. Vaan mistäs semmoisia löytäis.

Normikeleillä sekoitus uutta ja vanhaa toimii hyvin. Vaelluskengät normisti jaloissa, turistinuupuma-aavan ylityksen ajaksi kontiot repun päältä jalkaan. Puuvillainen anorakki ei kihise eikä kahise. Sateella se tiivistyy himalaja-telttakankaan tavoin. Ei vaadi kyllästystä.

Syyssateiseen metsään sopii pitkä kumitettu sadetakki, villapipa & sydvesti, jalkaan kontiot. Housut joutaa oleen mitkä vaan, ne kun on takinliepeen suojassa. Asussa ei kastu, eikä hikoa, jos ei intoudu rehkimään.

Hallitus alkaa näyttää olevan lähellä syöksykierrettä. Ainakin kepulla alkaa olla kiusaus laukaista heitoistuin, kaataa joku tyhmä hallituksen hanke, lähteä näyttävästi. Pelastautua täydeltä katastrofilta.

Lampaansyöjissä oli mielenkiintoinen visio muovipussin käytöstä kossun pakkauksena. Sitä ei olis saanut rikottua rantakiviin eirpaleiksi. Maitopusseista tehtiin kylppäriin ja vessaan mattoja. Ja kuulemma parvekkeillekin.

Tuota aika uutta muotia pitää syyslukukauden päättäjäisjuhla, joulujuhla, kirkossa en oikein ymmärrä. Mitäs varten koulussa on juhlasali, jos ei sitä voida käyttää koulun juhliin? Ei koulun juhlat kuulu moskeijaan, valtakunnansaliin, synagoogaan, keilahalliin eikä ostoskeskukseenkaan. Ja todellakin: En usko minkäänlaisiin henkiolentoihin. En myöskään väitä, että sellasia ei ole. Asia on minulle yhdentekevä. Niin, että suvivirsi ei aiheuta minulle hengenahdistusta. Eikä "enkeli taivaan, lausui näin, miks kekkonen kulkee paljain päin". Toisaalta "tip tap, tippe tip tap" tai "porsaita äidin oomme kaikki" ole erikoisen kristillinen.

Vouhkaus siitä onko joulu kristillinen, pakanallinen viikinkijuhla vai roomalainen Sol Invictus vai kenties vogonien talvijuhla on joutavaa. Voidaan vaikka sopia, että pakanallinen, roomalaistaustainen, kristillisviritteinen ja viikinkisävytteinen. Joillekuille joulukirkko on tärkeä, toisille joulukinkku, kolmansille jouluglögi. Koulukkaita kiinnostanee joululoma ja joululahjat.

Suurin osa kansaa on EvLut vaikka oikeasti ollaan EVVK. Niin, että koulun juhlat koulussa. Eikä kaikkia koululaisia pidä pakottaa hanukkaa, ramadania tai suuren pastahirviön juhlaa synagoogaan, moskeijjaan tai pastafaristien temppeliin viettämään.

Oli ne oikeita kisoja joissa italianojen kivimuuri toimi. Ja pekkenpauer ja myller potki. Spanjuurit kuoli hipaisusta kuin hollywoodin suurrosvo leffan lopussa. Ja ihmesuihke elvytti kuolleen henkiin sekunnissa...

Pyssymies

Qroquius Kad kirjoitti...

Kristallnacht sattui NSDAP:n kannalta sopivaan ajankohtaan sikälsikin, että päivämäärä on myös ns. Bierhalle-Putschin vuosipäivä. Monenmoista on siis sattunut kyseisellä päivämäärällä, mistä tuli mieleeni, että Talvisota alkoi Viipurin Pamauksen 444-vuotispäivänä.
Lienevätkö sattumia?

Ylempänä mainitun kahden vuoden takaisen bloggauksen kommenttikentässä totesin, ettei poliisi jaa hopeamitaleita.
Jos meitä tullaan hakemaan kotioveltamme mielipiteidemme vuoksi, on meillä moraalinen oikeus panna hanttiin niin paljon kuin pystymme:
silloinhan demokraattinen yhteiskunta on osoittanut muuttuneensa totalitaariseksi poliisivaltioksi vailla kansalaisoikeuksia ja -vapauksia.

Paljonko pystymme? Tilanne kun kuitenkin on loppupelissä vain se, että voimasuhteet ovat me vastaan Suomen tasavalta.
Voimme paeta kairaan. Voimme piiloutua sinne ja elää siellä Tenho "Sissi" Keräsen mallin mukaan. Vaan miten kävi miehelle?
Me emme voisi enää koskaan palata ihmisten ilmoille. Kas, siellä odottaisi edelleen se pöpiläännnoutaja.

Entä miksi he tulisivat noutamaan kotoa, kun voivat tehdä sen vaikkapa työpaikalta tai muusta sellaisesta ympäristöstä, josa pakeneminen on hyvin vaikeaa ja puolustautuminen mahdotonta?
Tilanne olisi siis jokseenkin toivoton vailla muuta hyvää vaihtoehtoa kuin maastapako. Sekin edellyttäisi ennakkotietoa riittävän hyvissä ajoin.

Mitä tulee Venlan ja Miskan rakkaustarinaan, sehän aiheutti valtaisan suvaitsevaisen raivon tulvan:
miten Yle kehtaakin julkaista jotain tuollaista!!

Siitä siinä taisikin olla vain kyse:
Yle oli osoittavinaan näennäistä tasapuolisuutta vaihteeksi tavanomaiseen vihervasemmistopropagandaansa, mutta todellinen motiivi oli vain saada aikaan Älykkäiden Nuorten Oletettujen someraivo.

Siitä uutisoimalla Yle saattoi sitten epäsuorasti todistella kansan suuren enemmistön vihaavan raivoisasti fasisteja, rasisteja ja muita persuja, jotka olisivatkin todellisuudessa vain jonkinlaisia marginaalifriikkejä.

Ainakin Appelsinin Aviisin sähköversiota seuraamalla tämä strategia ei enää oikein pelitä:

artikkeleissa, joissa julistetaan ilmastonmuutoksen tappavan meidät huomenna ellei Suomi lakkauta maatalouttaan ja teollisuuttaan välittömästi tai Trumpin olevan maailman tyhmin idiootti, on palaute enimmäkseen valeuutisointiin kyrsiintyneisyyden ilmaisua...niin kauan kuin kommenttikentän sallitaan olla auki.
Vääränlaisilla kommenteilla ne sulkeutuvatkin pian.

Enkä pääse eroon ajatuksesta, että kommentointi sallitaan valtamediassa ylipäänsä enää vain siksi, että saataisiin perusteita toimittajien maalittamisen kriminalisointiin.

Nimetön kirjoitti...

Kyllähän tuon kommunistin tekstin viimeinen lause näyttää pelottavalta tulevaisuuskuvalta. Ilmastohysteerikot ovat ajamassa yhteiskuntaa takaisin menneisyyteen, eli neuvostoliiton meininkiin.
Myöskin 70-luvulla teini-ikäistyneenä muistan hyvin kaikki nuo aiheet - nappulakengistä tuli muuten mieleen joku sarjakuva "kanuuna Keenen kengät" tjsp.
Ensimmäisillä lehdenjakotienesteillä ostin oikeat Puman kuusnappulaiset. Ei niillä peli parantunut, mutta mieli kyllä.
-Puskarossi

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...

Laitanpa tähän eräille saksalaisille ystävilleni lähettämäni kirjoituksen muurin murtumisen 30-vuotismuistoksi. Sorry vaan, saksaksi, mutta Googlehan kääntää, jos tarvitaan. Manfredin leski Hedwig näet elää Berliinissä vanhainkodissa.

Nach meinen Erinnerungen und Gefühlen ist es so treffend das Bild zu schauen, das meinen Freund Manfred zeigt, wenn er Stücken aus der gehassten Mauer abhackt. Ich habe ein so klares Bild in meinem Sinn, als wir im Sommer 1990 zur Mauer mit Hammer und Hacke gingen! Die Mauerstücke habe ich noch in meiner Kommode zuhause und habe sie vielen Gästen gezeigt als Beweis für was wir dann getan haben.

Ich hab´nämlich so lange ich nur mich erinnere, ein Deutschlandsfreund gewesen und solcher auch bleiben will !!! Ich war ein 14-jähriger Schüler, als die Mauer gebaut wurde; und das war so schrecklich! Dass ich erleben konnte, den Mauerfall zu sehen,halte ich als ein Gottes Wunder. Dies alles bedeutet natürlich vielmehr euch Deutschen, und ich kann und will mit euch aus meinem ganzen Herz freuen.


Mit besten Grüssen

Terhomatti Hämeenkorpi aus dem fernen Finnland


Qroquius Kad kirjoitti...

Kylmän ilmanalan pukeutumisesta kun puhuttiin, pitää ihmetellä mitä anglosaksi tarkoittaa asian tiimoilta sanoessaan:
"Cotton kills"?

"Malli Cajander" on pahassa maineessa ja osin syystäkin. Kuitenkin YH:n aikaan vähän reilu 80 % suomalaisista sai elantonsa maa- ja metsätalousammateista. Niinpä he lähtivät käskyn käytyä pukeutuen syksyiseen ja talvea ennakoivaan vaatetukseen:

flanelliset alusvaatteet ja villasukat;
flanellipaita;
villapaita ja ehkä villahousut;
sarkatakki ja sarkahousut.
Jalkoihin lapikkaat tai muut pitkävartiset nahkasaappaat.

Näin varustautuneina useimmilla oli itse asiassa kenttäkelpoisempi vaatetus, kuin mitä PV olisi voinut univormulla M/36 suoda:
siinä samassa vaatetuksessa he olivat tehneet metsätöitä ja käyneet metsästämässä viettäen lukuisia pakkasöitä laavuilla rakotulien lämmössä paleltumatta hengiltä.

Miten se puuvilla siis tappaa?

Nimetön kirjoitti...

Tere. Hyvin samaa tyliä se Valianttikin oli, yritin kuvaa saada, vaan tumpelo asialla. Kuviahan netti pullollaan. Taisi ollu n.1965-66 mallia se minun ehjäämäni. Ensimmäinen kosketus autoon oli se, kun silloisella tulevalla pomollani oli moinen ajokki. Valkoinen ja punaiset nahkapenkit. Aattelin että vau, tommisen minäkin hankin sitten isona, jäi hankkimatta. Monta muuta lajia kinneriä kylläkin kävi pihasssa, jenkit ei vaan olleet mun juttu. Oli mossee, vartburii, muutamakin volkkari, viiattiikin joitain eri varsioita, ja sen eri merkiiset verisoit lisäksi. Sakemanneja , ranskan rapeita, jokunen engelsmaannikin taisi olla. Mm. se amerikan mercuryn poikaseksi sanottu britti, anglia, kas kun kummassakin oli "väärinpäin" viisto takalasi. KOiranleuat irvisteli, että kun sitä angliaa hyvin hoitaa siitä kasvaa mercury:)
Huru-ukko
PS. vesillä oli kova sana Terhi, veeenä ja moottorinaja Abu vapana ja kelana. Räsäsen seiska siellä siiman päässä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pinlaarenille, Pyssymiehelle, Qroquius Kadille, Puskarossille, Terho Hämeenkorvelle ja Huru-ukolle & kiitos kommenteistanne.

Pinlaareni: Tervetuloa kommentoimaan. Ja kyllä nuo sekä korjausleikattu Suomi-neito että verorahaa tuottava vaalikarja osuvat ikävän oikeaan.

Pyssymies: Ihan hyviä hajatelmia. Hallituksen kaatumiseen en edelleenkään usko. Vihervasemmistolla on ”once in a lifetime”-tilaisuus ja kepu taas pysyy hallituksessa ja toivoo ihmettä vuonna 2023. Joulu, kristillinen siis, ei tosiaankaan ole suomalaisille kovin kristillinen vaan sen kristilliset elementit ovat lähinnä perinnettä. Ja ne saa kyllä säilyttää. Jos täällä jonkun juhlimista voisi rajoittaa niin ramadanin.

Qroquius Kad:

Viesti1: Suomessa ei ole onneksi lähellekään sellaista väkivalta- ja etsintäkoneistoa kuin itäblokin maissa oli. Suomessa pystyy pysymään piilossa itse asiassa aika hyvin. Mutta eihän se metsäläisen elämä mitään herkun leipää sinänsä ole. Tuumailusi tuosta Venlan ja Miskan jutusta saattavat hyvinkin osua oikeaan.

Viesti2: Jaa-a, emmää vaan tiedä. Ehkä kaikilla mailla ja armeijoilla on omat systeeminsä. Luin joskus että venäläiset käyttivät meille intistä tuttua verkkopaitaa niin että laittoivat sen aluspaidan päälle. Ei se kyllä mielestäni silloin toimi niin kuin on suunniteltu.

Puskarossi: Ne Kanuuna Keenin kengäthän olivat siinä 1970-luvulla ilmestyneessä Buster-lehdessä jota silloin tuli luettua varsin ahkerasti. Ittellä ne paremmat nappulakengät oli mallia Gola.

Terho: Piti googlettaa joo kun toi koulusaksa on pahasti ruosteessa mutta viesti oli kyllä lämminhenkinen ja kaunis.

Huru-ukko: Tuossa mainitsemassasi Angliassa oli kyllä sellaista ajatonta tyyliä. Ja pannaanpa se Valianttikin tähän:

https://cdn04.carsforsale.com/3/1005159/10871667/thumb/896067598.jpg

Nimetön kirjoitti...

Märkä sarka lämmittää, itseasiassa sarka - ainakin kotitekoinen, rasvainen, jopa kevyesti hylkii vettä. Puuvilla imee vettä ja on märkänä kylmä. Kuivuu hitaasti.

Puuvillainen uniformu sopii vain lämpöiseen ja kuivaan ympäristöön. Ja briteilläpä ei ollut puolijoukkuetelttojakaan. Suomalaisilla oli kamiinallinen teltta tai korsu, tai vaikka rakotuli. Levysukat ja flanellipaidat sai kuivattua. Ja sarkaisen ulkokuorenkin.

Satunnainen piipahdus ulkona on eri juttu kuin viikkojen 24/7 -sotiminen keljussa kelissä, ilman majoitteita. Sininen divisioonakin sen sai tuta raatteen tiellä.

Cotton kills - kokemus oli opettanut.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pyssymies. Kyllä, sarka on talvioloihin erinomainen vaate. Itse käytän paljon puuvillavermeitä mutta sepä rajoittuukin enempi syksyyn. Jalkarätti on myös kätevä sillä sen kuivaa tulilla hetkessä. Sitä en muuten tiennyt että briteillä ei ollut tommosia telttoja. Mitä amerikkalaisten talvivermeisiin tulee niin olen siinä käsityksessä että sotien jälkeen niihinkin vaikuttivat varsin voimakkaasti Marttisen Miehet. Heillä kun oli asiassa hieman tuota kokemusta.

Pinlaareni kirjoitti...

Vaatetuksesta: ympäri vuoden pyöräilevänä tykkään käyttää merinovillan ja teknisten vetimien yhdistelmiä. Muussa käytössä tykkään flanellista, ja onpa mulla talvisessa arkikäytössä vaarilta peritty paksua sarkaa oleva takkikin - semmoinen puolipitkäksi muokattu. On muuten monin tavoin mainio.

Talvikäyttöön, ainakin luonnossa yms. liikkumiseen, ei puuvilla mielestäni noin yleensä ottaen sovellu. Jalkarättejä tarvis varmaan kokeilla - aikanaan Kajaanissa palvellessani ei tullut käytettyä, vaikka sellaiset varustukseen kuuluivatkin. Jotkut käyttivät niitä "maiharien" ja "mannejen" lankkaukseen.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Tuosta lämpöpuvusta, minullakin oli semmoinen tenavana ja mökillä oli vastuspatteri. Kerran kävi niin ettäm lämpöpuvun housut ja kuuma patteri ottivat pitkän kontaktin. Ukko huokaisi helpotuksesta kun puolet lahkeesta suli patteriin muttei palanut. Vaihdettiin öljytäytteiset patterit ja unohdettiin lämpöpuku. Kuinka paljon piti paikkaansa että nuukimmat tupakkimiehet polttivat itsensä kun pistivät jämät taskuun kun voihan sitä polttaa viimeiset 2cm:ä myöhemmin. Sitten tuli tehdaspipot suksimerkkien ja jääkiekkojoukkueiden logoilla. Unohtamatta wannabe lapikkaita jotka taisivat polsuina olla aika suositut, metroseksuaalit ukot höperyksinä laittoivat minivogueita ja Anttilan joulunaluskatalogi oli pikkupojalle yhtä arvokas kuin Abun vuosikatalogi, kalastustarvikkeet ja lelut. Venäjältä tuli myös muuta hyvää kuin lada, toz, baikal nimittäin mormyshka.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pinlaarenille ja Patelle Pankavaarasta & kiitos kommenteistanne.

Pinlaaren: Itse en käytä näitä teknisiä vetimiä ollenkaan mutta pitkät alusvaatteet ovat ilman muuta merinovillaa. Sen parempia ei olekaan.

Pate: Joo, lämpöpukuhan oli ihan puhdasta keinokuitua ja kovasti herkkää syttymään. Ne lapikkaat olivat meilläkin päin muutaman vuoden ihan muotia, silloin 1970-luvun puolenvälin jälkeen. Ja mormushkahan taisi tulla pilkkimiehille just silloin 1970-luvulla. Jotkuthan kehittivät sen käytön suorastaan urheilun ja taiteen sekoitukseksi.

Nimetön kirjoitti...

Se malli Cajanderhan oli se, että miehet saivat valtiolta vain sen sinivalkoisen kokardin siihen lätsään/karvareuhkaan/mihin lie päähineeseen, kas kun sotavaltiolla ei muuta ollut antaa. Kiitos Calanderin ja muiden "rauhankyyhkyjen".
Ittellä silloin mopoaikana ei ollut saapassukkia, jalkaräteillä mentiin kesäaikaan. Ihan kädestäpitäen opettiin rätin oikea jalkaan kietomistapa. Ei hiostanut eikä huiertänyt, jos ja kun oli oikein rätti kääritty. Siinäkin lajissa harjoitus teki mestarin.
Mormyska oli kova sana, vaan mie en saanu pilkillä koskaan mitään, oli siellä siiman päässsä mikä killutin hyvänsä. Vetouistelussa ja heittokalastuksessa parahita oli jo mainittu Räsäsen seiska ja Kuusamon vaaput. Kalaa tuli. Paras Pieliseltä, kotirannasta lähdön jälkeen puolessa tunnissa kolme järvitaimenta Kuusamon vaapulla. Että tälleen Huru-ukko
PS. Juurikin tuollainen Valiantti, neliovisena oli pomolla

Nimetön kirjoitti...

Kamiinalla lämpiävä teltta tuli suomen ruotsista. Muilla ei ennen sotaa ollut moista. Yleisin sotavoimien telttamalli euroopassa taisi olla kahdesta sadeviitasta koottu kahden hengen teltta. Ei lämmitintä.

Vuoristo yms. erikoisjoukoilla oli tietysti omia virityksiään mutta yleinen kanta taisi olla, ettei talvella sodita. Jos soditaan, niin majoittaudutaan taloihin tai korsuihin. Neuvostoliitto, suomi ja ruotsi taisivat olla ainoat talvisodankäyntiin varautuneet maat. Ja polsut varasivat toppatakkeja ja huopatossuja - majoitus nuotioilla ja vallatuissa rakennuksissa.

Saksalaiset arvelivat neukkulan valtauksen sujuvan kolmessa kuukaudessa, ei talvikamoja tarvita. Jatkosodan aikaan suomesta vietiin paperisia lämpöliivejä ja pahvitelttoja salamasotijoille. Ja myytiin kamiinoita lapin vuoristoarmeijalle.Rocla teki muuten hyvän tilin teräsputkista tehdyillä kamiinoilla, 2" putkea muistaakseni. Ostivat ennen säännöstelyn alkua ison kasan putkea raaka-aineeksi. Ja sitten värkkäsivät siitä kamiinoita. Tuli ihan vahingossa hyvä, tehokas ja nopea lämmitin. Tavallaan kaksikuorinen.

Marttisen miehet kirjoittivat ja loivat talvisodankäynin ohjesäännön US Armylle. Oppeja tarvittiinkin aika pian, Koreassa.

Yleisin tekninen alusvaate nykyisin taitaa olla mun käytössä keinokuituinen hellesukka, SA-mallia. Puen sen alimmaiseksi, sen päälle normaali sukka ja sitten maihari / vaelluskenkä - sukka ei hinkkaa jalkaa vaan toista sukkaa - ei rakkoja - ja jalka ei ole märkä, koska se keinokuitu ei ime yhtään nestettä. Tekniset kalsarit ja aluspaita käytössä vain koviin keleihin mentäessä. Alin asu ei ime yhtään vettä, ei yhtään. Vaikka se päällä kävis suihkussa on kostyymi kuiva. Koko setti pitää hikoilusta ja mahdollisista pääliasun vuodoista huolimatta kuivana ja lämpöisenä. Kolmikerroksisuus ja vähän mutkikas pesu rajoittavat asun käytöhalukkuutta. - Se kostyymi haisee kuin kärpän raato parin käyttöpäivän jälkeen ja alimpaan asuun ei saa käyttää huuhteluainetta. Asu ei ole mukava, lämmin ja pörröinen vaan aina jotenkin kummallisen tuntuinen. Mutta ikinä se ei ole märkä tai kylmä. Ei hifiä vaan henkiinjäämistä.

Pilkkiasuna oli mulla kölvinä aito sarkamantteli, painava mutta tuulenpitävä ja lämmin. Oli myös tarpeeksi pitkä, pallilla istuessa suojasi avannon ja siiman tuulelta. Tasapainopilkillä kun tykkään kalastaa, tulee vain pannukarkeita, ei kukkokaloja.

Muutenkin etevä asuste. Jos bussiaikataulut sopisi niin kulkisin työmatkat tietysti aitoon uustuotanto nahkamantteliin pukeutuneena, malli Wehrmacht löytyis varustelekasta. Päässä musta lierihattu, tietysti. Dienstbrillet mulla jo on valmiina.

Toinen etevä puolitekninen asuste on muuten pukea pyöräilypaidan päälle t-paita. Sopii 6 - 12 asteen keleihin. T-paita lämmittää hieman muttei kastu hiestä. Pitkähihainen pyöräilypaita kun on helposti liian kuuma, jos keli lämpenee - ja pyöräilytakki, semmoinen paksu sopii alle 2 asteen keleihin. Mutta kenkien kanssa sitten niillä keleillä tulee probleemaa ja sukkienkin. Lämpimiä, leveälestisiä ei ole ylenmäärin tarjolla. Vielä kun pitäis pitää vettäkin ja saada klossit pohjiin, niin alkaa olla tarjonta nada, nietu.

Pyssymies

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Tehtailija Fredrikson sanoi että maihinnousukengät, lippalakit ja baretit ovat paraativarusteita ei talvivarusteita. Jos jotain on eläessäni oppinut niin kuivat sukat, kuivat kengät, rasat ja kinttaat sekä pää ja kaula suojattuna plus pohjalliset kenkiin ja kengät riittävän suuret niin pakkasella pärjää. Villasukat kesät talvet se mikä pitää kylmän pois hengittäå myös kesällä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Huru-ukolle, Pyssymiehelle ja Patelle Pankavaarasta & kiitos kommenteistanne.

Huru-ukko: Minä olen sitä ikäluokkaa että meillä oli sekä jalkarätit (virallinen nimitys levysukka) että sukat. Pitäis oikeestaan taas opetella se rättien käyttö. Sinänsä vaelluskenkään niitä ei saa kyllä aseteltua vaan pitää olla perinteinen saapas.

Huru-ukko: Kiitos taas hyvistä lisäyksistä. Huvituksekseni huomaan että talvisodan aikaan Suomi on siis ollut sotilasvarustuksen kohdalla edes jossain asiassa maailman kärkeä.

Pate: Villasukka on mullakin käytössä niin paljon kuin mahdollista. Tuosta baretista tulee mieleen se, että vähän ihmetyttää kun se on nykyisin kaikkien varusveijareitten lomalätsä. Sehän kun on ollut perinteisesti vain erikoisjoukkojen ansaittu tunnus.

Nimetön kirjoitti...

Pari hupaisaa juttua_ malli Cajander - siis tavallinen suomalainen siviiliasustus, oli parempi kuin sotilaallisen suurvallan - saksan - hyvinvarustetun armeijan varustus.

Toisaalta nixmannien kesäuniformu oli paremmin talveen sopiva kuin nykyinen suomalainen siiiliasustus.

Oli flanellinen alusasu, pitkät hihat & lahkeet, flanellipaita, kunnon pusakka & housut. Oli mantteli ja muistaakseni vielä ajomanttelikin. Olipa päähinekin. Saappaat, pitkävartiset. Kahlaa umpihangessa niin selviää onko saapas vai maihari parempi. Olipa asussa mukana käsineetkin.

Mutta ne viat: kovin tiukka mitoitus, suikassa ei korvaläppiä. Kypärä oli oletuspäähine, pakollinen, rintamalla - painava teräspönttö ilman alushuppua. Ja ne saappaat, tiukat varret, sukille ei tilaa. Kesäsukalla pitää pärjätä. Ja saappaan pohjassa limaskit, siis isot naulat, läpi pohjan - kanta vasten jalkapohjaa. Ei pohjallista. Ja ne käsineet, ihan vaan nahkakäsineet. Asu piisasi kesään hyvin ja syksyisessäkin säässä sillä olis pärjännyt jos oli ollut telttoja tai sisämajoitus. Wolfgang Halsti muistelee idioottaeja saksalaisupseereta. Ensin pyysivät suomalaisia opettamaan saksalaisille kuinka pysyä hengissä pakkasessa. Sitten keuhkoaa sotilaallisesta ulkomuodosta ja kypärän ehdottomasta tarpeellisuudesta keskellä korpea 30 asteen pakkasessa. Ja zum teufel, huopikkaita ei saa käyttää, pitää palellutta jalat paraatisaappaissa. Yöllä, keskellä korpea. Koska kiiltävät, tiukat saappaat ovat voittamaton Wehrmacht! Tai jotain sinnepäin. Ekassa kahinassa joku ranskalaiskentsu totesi Poilu:jen punaisista pöksyistä, kun olis haluttu maastonvärisempiä: Punaiset housut on Ranska!

41/42 itärintamamitali tunnetaankin nimellä "jäätyneen lihan mitali" Tms. - eikä ihan syyttä. Tarkkaa alkukielistä ilmausta en muista mutta idea ilmauksessa oli juur toi.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pyssymies. Joo, toki suomalaiset olivat oppineet elämään kylmän kanssa ja sehän näkyi varustuksessa. Saksalaisilla taas talvella rauta kylmäsi niin päätä kuin jalkoja. Sinänsä Lapin sota taisi muodostaa poikkeuksen. Silloin kokeneet saksalaiset pärjäsivät jo talvellakin ja suomalaisjoukot olivat lähinnä asevelvollisia.

Qroquius Kad kirjoitti...

Tuo veli Pyssymiehen referoima tapaus sijoittui SS-Division "Nordin" jompaankumpaan silloiseen jv-rykmenttiin. Halsti oli ottanut nämä asiat jo kesemmällä esiin keskusteluissaan Wehrmachtin upseereiden kanssa.

Vastaus oli ollut, että loppusyksyyn mennessä on edetty riittävän kauas Neuvostoliittoon, jolloin pysähdytään ja rakennetaan lujat talviasemat (Winterquartiere) lämmitettyine korsuineen. Sieltä jatkettaisiin seuraavana kesänä.

Halsti esitti huolensa siitä, mitä tapahtuu, ellei hyökkäystavoitetta saavuteta; silloin saksalaiset ovat keskellä Venäjän ja Ukrainan talven raakuutta kesävarusteissa.
Ei sekään kuulemma olisi haitannut:
talvisodankäynti ei ole ilmastokysymys, van kurikysymys!

Niinpä siis jakeluun tuli Medaille Winterschlacht im Osten 1941/1942, joka tunnettiin epämuodollisemmin termillä Ostmedaille ja erittäin epämuodollisesti "Gefrierfleischmedaille“.
Mutta kuri säilyi, ja sehän on tärkeintä! Mitä yhdestä jäätyneestä jalasta, mitä sen on väliä, olisi Tero Vaaraa mukaillen voinut kysyä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Tuntemattomassa Sotilaassa majuri Sarastie totesi: ”Saksalainen ei toivo. Se laskee.”. Mutta kyllähän tuo saksalaisten sotareissu Venäjälle pohjautui pitkälti toiveisiin. Pakkasessa ei kuri auta jos on kesävarusteet päällä.