maanantai 7. joulukuuta 2020

NUMERO JA KYLÄVARTIO

Reunansyrjä, Radanvarsimaakunta, tuonnempana…

Pienen kyläkeskustan lisäksi Reunansyrjä koostui pääosin hajallaan siellä täällä olevista omakotitaloista. Omakotitaloista joissa asui rauhallisia ihmisiä jotka pitivät huolen omista asioistaan häiritsemättä muita mutta auttaen toisiaan aina tarvittaessa. Talkoohenki eli vielä näillä selkosilla. Yksi näistä taloista sijaitsi muutaman kilometrin päässä Reunansyrjän keskustasta. Tavallinen, kymmeniä vuosia vanha yksikerroksinen omakotitalo. Yksityistien sivussa. Eihän täällä enää muita teitä ollutkaan kuin yksityisteitä. Talon takana tien varrella oli vielä pari taloa muutaman sadan metrin päässä.

Talossa asusti seitsemänkymppinen eläkeläispariskunta. Asko ja Annikki Ahola. Aholat nauttivat pientä saunan jälkeistä iltapalaa. Kahvi oli keitetty keittiön liedellä joka antoi taloon mukavasti lämpöä. Lämpöä tarjosi myös varaava takka. Keittiön pientä valoa lukuunottamatta talo oli pimeä. Sähköä kannatti säästää sillä haja-asutusalueen asukkailta perittiin kaksinkertainen ilmastoperusteinen sähkönsiirtomaksu. Siitä ei tingitty joten ainoastaan käytöstä saattoi säästää. Samoin syrjäseudun asukkaat joutuivat maksamaan polttoaineestaan erityisrangaistusveron. Se teki pahan loven muutenkin köyhien ihmisten lompakkoon.

Silti näillä selkosilla pysyttiin ja haluttiin elää. Niin olivat pysyneet Aholatkin. He olivat tehneet työuransa aikanaan kolmenkymmenen kilometrin päässä Naakkamossa mutta nyt he ajoivat enää kerran viikossa paikalliseen Reunansyrjän kauppaan. Ei ollut tarvetta liikkua muualla. Eikä pienintäkään halua muuttaa sillä näillä selkosilla oli rauhallista ja ihmisiin saattoi luottaa. Se suuri ja edistykselliseksi kehuttu maailma oli tietysti valitettavan lähellä. Nykyisin jopa Naakkamossa. Jota etnistä edistyksellisyyttä valtamedia mainosti. Valtamedia, jota Aholat eivät olleet enää aikoihin jaksaneet seurata. Jossain vaiheessa tyhmempikin tajusi kusetuksen. Eivätkä Aholat olleet tyhmiä.

Pariskunta nautti iltapalaa ja Asko huomasi että pihatielle ajoi pakettiauto. Sellainen Volkswagenin henkilöpaku. Siellä näytti olevan enemmänkin porukkaa. Mitään tuttuja ne eivät olleet. Asko olisi tunnistanut auton jos siinä olisi ollut tuttuja ja tähän aikaan yleensä soitettaisiin jos oli jotain asiaa. Kun pakun ovet aukesivat Asko huomasi että se edistykselliseksi kehuttu maailma oli tullut sitten heidänkin pihalleen. Hän nousi, meni asekaapilleen ja sanoi samalla Annikille:

- Niitä tulee nyt. Soita heti Numeroon.

Annikki ymmärsi ykkösellä ja kaivoi kännykän. Eikä kysellyt mitä ne olivat.

Mikä oli Numero?

Samalla voisi tietysti kysyä että mikä oli syrjäseudun turvallisuustilanne. Se oli reunansyrjäläisille selvinnyt muutama kuukausi takaperin kun eräs poliisi Radanvarsikaupungista oli osallistunut kyläkokoukseen. Epävirallisesti ja siviilipuvussa. Hän puhui asioita joita Suomessa ei saanut puhua ääneen:

- Niin… nythän tilanne on kuulkaa se, että te olette yksin. Poliisi ei tule näille selkosille enää. Ei ellei ole selvästi ruumista esillä. Ja siinäkään se ei pidä kiirettä. Mitäs sitä jo kertaalleen kuolleen kanssa hötkyilemään. Poliisin rajusti vähentyneet voimavarat joudutaan käyttämään etnoalueilla käytävään matalan intensiteetin sisällissotaan sekä nomenklaturan vartioimiseen. Se, mitä sisäministeri ja Radanvarsikaupungin poliisipäällikkö puhuvat julkisesti kaikkien suomalaisten yhteisestä turvallisuudesta on täyttä paskapuhetta. Te olette yksin. Te olette suojatta. Niin kuin on suurimpien kaupunkien ulkopuolinen väestö koko maassa. Te ette kiinnosta valtakoneistoa. Teitä ei ole sille olemassakaan.  Ja koska näin on, se tarkoittaa myös sitä, että poliisi ei myöskään enää vahdi teidän tekemisiänne millään tavalla. En esitä neuvoja. En yllytä mihinkään. Totean vain, että tehkää keskenänne tarvittavat johtopäätökset.

Reunansyrjässä tehtiin johtopäätökset. Varsinkin kun tiedettiin että etnoalueilta oli alkanut tulla seurueita ryöstämään syrjässä asuvien suomalaisten asuntoja. Avoimesti ja röyhkeästi. Ihmisuhreiltakaan ei oltu vältytty. Ei vielä onneksi Reunansyrjässä mutta Naakkamossa, Tyrellissä, Heukensaaskissa ja Paljasvedessä sitä oli tapahtunut. Eikä poliisi ollut tehnyt asialle sen enempää kuin että kirjasi tapahtuneen. Jos rikosilmoitus oli tehty verkossa. Paikalle poliisit eivät vaivautuneet. Muuta kuin toteamaan että jaa, kuolleita nuo suomalaiset näyttävät olevan. Merkitään tiedoksi. Ei aiheuta toimenpiteitä.

Jotain oli tehtävä. Ei tässä sentään teuraaksi suostuttu. Olihan kylällä sentään aseita. Paljon aseita. Ja kyläläisillä itsellään oli kyky organisoitua. Jos järjestelmä ei suojele ihmisiä niin sitten heidän täytyy tehdä se itse. Vaikkei järjestelmä sitä hyväksyisikään. Mutta näillä selkosilla ei kulissien ylläpitäminen enää kiinnostanut. Oma henki, elämä ja turvallisuus kiinnosti enemmän.

Päätettiin perustaa kylävartio ja sen ytimenä oli Numero. Jotain hyötyä tästä nykyajan tekniikastakin oli. Perustettiin yhteinen numero. Jos kuka tahansa soitti siihen, numero lähetti hälytyksen kaikille kyläläisille. Hälytystä oltiin testattu pari kertaa ja testaus oli onnistunut.

Nyt se tulisi ensimmäistä kertaa käyttöön tosimielessä. Ympäri Reunansyrjää kännykät hälyttivät:

HÄLYTYS: AHOLAT

Asko otti asekaapistaan .222-kaliiberisen Tikka T3-kiväärinsä jossa oli valmiiksi kiinni kuuden patruunan lipas. Toisen lippaan hän laittoi taskuunsa ja otti samalla mukaansa rinnakkaispiippuisen Suhl-haulikon. Hän siirtyi rappusille ja laittoi aseet seinää vasten niin että ne eivät vielä näkyneet. Pakettiautosta alkoi nousta porukkaa joka oli selkeästi kotoisin eteläisemmiltä leveysasteilta. Heidän aikomuksistaan ei ollut epäilystä. Miehet puhuivat omaa kieltään ja naureskelivat välillä. Asko tuli esille ja sanoi:

- Te poijaat olette nyt aivan väärässä paikassa. Olkaa hyvät ja poistukaa välittömästi.

Mies joka näytti kuusihenkisen joukon johtajalta vastasi naurahtaen:

- Sinä ukko mene pois. Me tehdä mitä halutaan. Ole hilja tai me hakata sut.

Asko otti esille kiväärinsä, veti patruunan piippuun ja sanoi:

- Ettekö te pojat kuulleet mitä mä sanoin?

Joukon johtajan itsevarmuus näytti hieman rapisseen mutta hän sanoi kuitenkin:

- Sina ei uskalla ampua. Te suomalaiset pelkuri.

Asko kohotti kiväärinsä, ampui laukauksen joka meni muutaman sentin johtajan päästä ohi ja pakettiauton tuulilasista läpi. Joukon johtajalla näytti olevan mukanaan pistooli ja kun hän alkoi kaivella sitä housujensa selkämyksestä oli Asko vetänyt jo uuden patruunan piippuun ja osoitti aseellaan johtajan rintaan:

- Jos se pistooli nousee yhtään ylemmäksi niin minä ammun. Ja jos minä joudun ampumaan sinut niin sen jälkeen tältä manttaalilta ei lähde yksikään jätkä elävänä. Sillä niin kuin kuulette, tänne on tulossa muitakin.

Samalla rappusille oli tullut myös Annikki joka oli soittanut puhelun Numeroon. Hänen kädessään oli pienoisrevolveri jonka rullassa oli yhdeksän erittäin hyvää syytä poistua paikalta. Muut miehet alkoivat huutaa omalla kielellään joukon johtajalle. Äänessä kuului pelko. Joukon johtaja pudotti aseensa maahan. Muilla miehillä ei ollut kuin teräaseita ja ne putosivat käskemättä.

Paikalle alkoi tulla myös autoja. Ensin kaksi henkilöautoa. Ja niissä kaksi haulikkoa, hirvikivääri ja pienoiskivääri. Sitten pakettiauto. Kaksi haulikkoa, metsästysluodikko ja pienoispistooli. Sitten taas kaksi henkilöautoa. Ja taas kaksi. Ja lisää oli tulossa. Hälytys oli toiminut. Aseistetut reunansyrjäläiset tulivat kaikki toiselle puolelle pakettiautoa. Etnojen takana ei ollut kuin metsää. Ampumasektori oli vapaa. Mitään etnoille tyypillistä uhoamista ei kyläläisiltä kuulunut. Oli vain hiljaisia suomalaisia ja tunkeilijoita kohti osoitettuja aseita. Etnojen ilme oli vaihtunut nopeasti ylimielisyydestä pelkoon ja sitten suoranaiseen kauhuun.

Samalla paikalle tuli kauhalla varustettu traktori jossa oli lava perässä. Traktorin ovi avautui ja kuskillakin oli kädessään hirvikivääri. Asko totesi kutsumattomille vieraille:

- Te pojat saatatte ymmärtää miksi tuo traktori tuli tänne. Jos ette halua päätyä sen lavalle niin teidän kannattaa lähteä.

Vieraskielinen ajatustenvaihto vain kiihtyi. Etnojoukon aseista riisuttu johtaja huusi:

- Hyva on. Me lahdeta.

Hän aukaisi pakettiauton oven mutta siihen Asko totesi:

- Ei poijaat… ette te sillä autolla lähde… te kävelette… auto jää tänne…

- Mutta… Naakkamo… kolmekymmentä kilometri…

- Niin. Eli äkkiäkös te nuoret, terveet ja hyvinsyöneet pojat sen kävelette. Ja ennen kuin lähdette niin jätätte siihen maahan lompakkonne ja kännykkänne. Teidät tarkistetaan. Mikäli joku panee vähänkin hanttiin niin silloin te luovutte myös kengistänne ja kävelette sitten sukkasillanne.

Katastrofiin päättynyt helppo suomalaisten omaisuuden realisointi- ja oman egon nostatuskeikka muuttui marssiksi jonka taustalla olisi voinut soida Volgan lautturit. Kuusi etnorikollista kulki jalan Reunansyrjän keskustan läpi. Heidän edessään ajoi pari aseistettua autoa. Takana myös pari. Ja miehet näkivät kuinka talojen pihalla ihmiset seurasivat heidän kulkuaan. Joka talossa näytti olevan jonkunlainen ase. Kukaan suomalaisista ei huutanut mitään. He olivat ase kädessään täysin hiljaisia. Niin kuin siellä Aholoitten pihallakin. Ja se pelotti huutamis-, uhoamis- ja metelöintikulttuuriin tottuneita miehiä ehkä kaikkein eniten.

Marssi jatkui valvottuna Jätkimänjoen sillalle. Siellä yksi suomalaisista joilla oli haulikko kädessään sanoi:

- Alkakaa laputtaa. Älkää koskaan tulko takaisin. Ja me vahdimme teidän kulkuanne. Teitä tarkkailevat matkan päästä aseistetut autot. Jos te saatte päähänne mennä ryöstämään auton jostain matkan varrella olevasta talosta niin te saatte kuulan kalloonne.

Aholoitten pihalla miehet kävivät läpi ryöstäjistä ryöstetyiksi joutuneiden lompakkoja. Varsin mukavasti käteistä. Tyypit epäilemättä olivat mukana tajunnanlaajentajien bisneksessä. Tienasivat hyvin mutta halusivat saada lisäkicksiä elämäänsä ryöstämällä ja hakkaamalla suomalaisia lampaita. No, nyt lammas puraisi takaisin. Kaksi miehistä laittoi rahoista putsatut lompakot ja kännykät etnojen pakettiautoon, käynnistivät sen ja kaksi muuta seurasi omalla autollaan perässä. Miehet ajoivat ensiksi lähelle Naakkamoa, kääntyivät sieltä Heukensaaskin puolelle jossa ajoivat eräälle syrjäiselle soramontulle jossa pakettiauto sytytettiin palamaan.

Tapahtunut vaati kyläkokousta. Numero ja kylävartio oli toiminut. Mutta se ei välttämättä enää riittänyt. Oli varmaankin tullut aika muuttaa kylävartio suojelukaartiksi. Ja siihen kuului Jätkimänjoen sillalle asetettu jatkuva sekä aseistettu puomivartio. Tuli ottaa yhteys naapurikuntiin ja kehittää yhteistyötä. Ehkä myös yhteistä organisaatiota. Myös aseistusta tulisi parantaa. Sillä ehkä ja vain ehkä nuo karkoitetut etnot saattoivat tuumia ettei Reunansyrjään kannata tulla. Toisaalta ne saattoivat koota raskaammin aseistetun kosto-osaston. Olivathan he menettäneet kasvonsa pahemman kerran ja ehkä haluaisivat kostaa nöyryytyksensä. Ja niillä tiedettiin olevan konetuliaseitakin.

Reunansyrjässä tunnettiin tiettyjä venäläisiä yksityisyrittäjiä. Heidän kauttansa saatettiin hankkia rynnäkkökivääreitä. Kylässä kerättäisiin kolehti ja siihen osallistuisivat myös ryöstöä yrittäneet etnot lompakkoidensa sisällöllä. Sillä saataisiin hankittua  muutama rynnäkkökivääri. Niille oli tarvetta. Sillä reunansyrjäläiset tiesivät että he olivat yksin.

Poliisi ei heitä auttaisi. Yhteiskunnalle heitä ei ollut olemassakaan.

Elettäisiinpä sitten sen mukaisesti. Hylkiöinä. Mutta kai hylkiöilläkin oli oikeus suojella itseään? Lupaahan heidän ei tarvinnut enää kysellä keneltäkään.47 kommenttia:

Juha Kivela kirjoitti...

Oijoi.. Asko ja ryhmä reunansyrjäläisiä taisi nyt polttaa veronmaksajien omaisuutta paikallisella soramontulla. No, eipä siinä, sanotaan, että tarvitaan talouskasvua, joten etnojen jäsenet sitten käyvät kuittaamassa uudet maksusitoumukset, useimmissa kunnissa noin 3 000 euroa, joilla pääsee paikallisiin kamuxeihin, sakoihin ja vastaaviin noutamaan veronmaksajan kustannuksella uudet kulkupelit.

Ajokortit toki hoituu samasta luukusta kunnissa. Tässä eriarvoistetussa ja yhteiskunnallisen luottamuksen poliittiseen johtoon ja viranomaisiin menettämässä järjestelmässämme kantasuomalaiset eivät vastaavista eduista nauti. Kantasuomalaiset nuoret käyvät joko usein kesätöissä, joista saatavilla palkkarahoilla kustannetaan itselle autokoulu. Tai sitten vanhemmat ja/tai suku osallistuu ajokortin hankkimiseen. Toisille taas kustannetaan edellisten työstä maksamilla veroilla ajokortit. Tasa-arvoa? Yhdenvertaista? Suomen perustuslain vastaista? Ja edelleen etnojen perseilyä perustellaan, että he ovat syrjittyjä ja vastaavaa... Ketkähän nykyään Suomessa ovatkaan todellisia syrjittyjä?!

Alkanee kohta muuten pukata uutta etnoa ja tulijaa Suomeen.. kaksi vuotta tehty nyt ennätyksiä.. Tämä sijoitusasuntobuumi Kelan (VERONMAKSAJILTA) suorittamilla suorilla tulonsiirroilla eräille tahoille on varsinainen ryöstöoperaatio.

https://www.hs.fi/talous/art-2000007664171.html

Toinen on sote-kusetus, jossa yhtä lailla eräät tahot ryöstävät VERONMAKSAJILTA vuosittain useita miljardeja euroja! Juuri nyt koronakriisin aikana pääministeri Sanna Marin (sd) on jakanut noin kaksi miljardia euroa suoraan YKSITYISTEN SOTE-firmojen tuloslaskelmaan liikevaihtona!

Korona on myöskin kätevä tapa jakaa tulonsiirtoja ja veronmaksajan omaisuutta eräille tahoille! Ja verot maksaa sitten suurelta osin tavallinen kansa. Sote-firmojen toimijat kuittaavat veronmaksajien tulonsiirrot omiin osakeyhtiöihinsä. Näin palkkatulo keinotekoisesti kääntyy pääomatuloksi.

Kuten eräässä aiemmassa kommentti-ketjussa asiaa sivuuttiin, niin Terveystalo, joka oli ja on edelleen lähellä Puolustusvoimien kenraalikuntaa, nauttii näistä veronmaksajilta ryöstetyistä tulonsiirroista myös koronalla aikaansaaduin hoitojonoin ja hoitovelan johdosta.

Suomen taloudessa kantasuomalaiselta veronmaksajalta ryöstetään vuosittain nyt jo noin kymmenisen miljardia euroa! Nyt ja aikanaan sekin velka tarvinnee veroilla sitten maksaa... Ihme, että tavallinen kansa hyväksyy tämän ryöstön ja kusetuksen näinkin helposti. Ehkä tämä kansamme tosiaan on maailman itäsaksalaisinta, jolle valtamedia jättää kertomatta aika paljon olennaista tietoa ja informaatiota.

Kohta taas valtiovarainministeriö, Business Finland ja kumppanit alkavat jakaa uusia kierroksia korruptio- ja hyvävelisisarrahoitusta. Ja tavallinen kansa maksaa. Ja edellistä kierrosta seuraa uusi kierros...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Juha. Valitettavasti ajan kuva tuppaa olemaan tuollainen.

Jani Alander kirjoitti...

Aah taas näitä mieltäylentäviä juttuja :)

Nojatuoliasiantuntija Eli täydellisen tietämättömyyden tuomalla varmuudella. kirjoitti...

Tuollaisia kuvaamasi kaltaisia kylä yhteisöjä tarvitaan. Niitä tarvittaisiin myös kaupunkien lähiöihin.
Ruotsissa nuo kuvaamasi ryöstöt on tätä päivää, mutta meillä niistä ei uutisoida meillä. Tajukangas joskus kirjoittaa niistä.
Nyt mm eilen, tv:ssä puhuttiin koronna rokotuksista ja siitä kuinka tietoa asioista pitää levittää. Kehuttiin suomalaista mediaa.
Vaan kun ihmiset ei luota meidän julkiseen mediaan ja ihan syystä.

Muistakaa, että patruunoita pitää olla aseisiin ja paljon. (Useissa mad max tyyppisissä elokuvissa patruunat toimivat valuuttana)
mm haulikkoon täytteisiä ja susi patruunoita. Myös pienoiskiväärin patruunoita.
Hommatkaa nyt, sillä kohta tulee lyijyn myynti rajoituksia.
Anonyymi kirjoitti...

Tämä menee nyt enemmän edellisen blogin aiheeseen. Ohisalon mukaan maassa on ilman oleskelulupaa perheitä, joiden koulua käyvät lapset ovat syntyneet Suomessa, joka tarkoittaa siis sitä, että nämä ihmiset ovat nauttineet suomalaisesta hyvinvoinnista ainakin seitsemän vuotta ilman oikeutta edes olla maassa! Voiko nurinkurisempaa olla?

Työttömyys, korkea verotus ja kalliit elämisen ja asumisen kustannukset kasaantuvat tavallisten suomalaisten niskaan, palvelut huononevat, leipä- ja leikkausjonot pitenevät, mutta hallitus kylvää kuin kroisos rahaa ympäriinsä ja ensimmäisinä saamapuolella ovat median ja vihervasemmiston lemmikit, joista aniharva on yhteisen kakun leipomiseen ollut halukas, puhumattakaan kyvykäs. Kylvö ei rajoitu omien rajojen sisäpuolelle, vaan sieltä ehtymättömästä rahakaivosta löytyy aina vaan enemmän myös ulkomaille törsättäväksi ja kun sekään ei vielä riitä, on jos jonkinlaiset hyväntekeväisyysyhdistykset ja kansalaisjärjestöt lippaineen ja kampanjoineen tv:ssä ja radiossa, puhelimessa tai ostareilla pyrkimässä aiheuttamaan kanssaihmisille huonoa omatuntoa, ellei raha kirstuun kilahda. ”Oma maa ensin -ajattelu on vahingollista” toteutuu täydellisesti ja tämän ajatuksen airut Tytti Tuppurainen sovittelee sulkaa hattuunsa; EU-hännystelijä ei vaan huomaa, että kuten kuninkaalla ilman vaatteita, hänellä ei ole edes hattua.

Rouva Ano

Anonyymi kirjoitti...

Jos sitä mutkakauppaa tekee itänaapurien kanssa niin tilauslistalle kannattaa laittaa RPG-7 (mallia D tai V)-singot sekä RPG-22 -kertakäyttösingot. Helppoja käyttää ja aivan erinomaisia kapineita niin maastossa kuin urbaanissa ympäristössä sekä kaikissa niiden välisissäkin olosuhteissa...

Puolustustaistelun tukena on hyvä olla myös erilaisia miinoja ja näitäkin itärajan takaa löytyy kaikkiin tarkoituksiin:

http://www.lexpev.nl/minesandcharges/sovietbalkan/russia/index.html


-Tvälups-

Anonyymi kirjoitti...

Miksi kännykät toimivat näillä syrjäseuduilla? Luulisi palvelun olevan kaikkein helpoin lopetettava, tekosyyksi kelpaa vaikka hiilijalanjälki. Tai ylläpidon kalleus. Mastovero...

NMT toimi vielä kaukana tukiasemasta, jos kenttää löytyi. GSM vain alle 20-40 km tukiasemasta - muistaakseni. Nykyiset 4G verkot lienevät ronkelimpiä. 5G on lyhytkantamainen ihan luonnostaan. GSM jo mittasi kellolla tuota etäisyyttä, vaikka suunta-antennilla löytyi kenttää ei puhelin toiminut. En muista mikä raja oli ja muuttuiko se mutta joka tapauksessa se ei ollut 40 km pitempi. Lapissa liikkuessa oli otettava huomioon. Vaikka tunturin laella oli kentää ei puhelin toiminut. 90-luvulla verkkoa tihennettiin, GSM alkoi toimia lapissa. Vieläkin on toki katveita mutta vähemmän. Mutta tekniikka mahdollistaa palvelun sulkemisen "perspektiivittömiltä kyliltä" helposti. Ihan virallisesti tai "tilapäisillä häiriöillä".

LA-puhelin ei toimi kunnolla, radiokelit liian sekavia ja salaus puuttuu. VHF jää ainoaksi vaihtoehdoksi Ei lähellekään yhtä kätevä kuin kännykät. Ehkä Igorin valinta toimittaa sopivaa sotilastekniikkaa tarjolle pimeille maille. Mutta miten siirtymäaikana hoidetaan vietintä?

Pyssymie

Qroquius Kad kirjoitti...

Nämä Pinnanmaa-fiktiot ovat terapeuttisia. Niitä lukiessa krooninen mielipaha helpottaa vähäksi aikaa, kun menee mukaan fantasiaan ja toivoo, että Suomessakin voisi tapahtua samanlaista.

Sieltä on vain tultava takaisin tähän viheliäiseen todellisuuteen kohtaamaan tosiasia, ettei Pinnanmaata ole olemassakaan.

Qroquius Kad kirjoitti...

Korjaus:
eihän tässä Pinnanmaalla oltu!
Toisenlaisessa ulottuvuudessa kuitenkin kuin missä me joudumme elämään nyt ja vastakin.

Anonyymi kirjoitti...


Kirjoitus pisti miettimään kotiseudun puolustuksen ja elinvoiman säilytyskyvyn organisointia. Siinä on paljon osa-alueita kuten esimerkiksi liikenneyhteydet, resurssien kartoitus, vihollisen torjunta, omien huolto ja koulutus sekä puolustustahdon ylläpito. Urakka on hurja.

Jos nyt menisin taktiselle tasolle, tuskinpa noita ryöstäjiä olisi hyvä päästää takaisin. Pitää siis ennalta kartoittaa suonsilmäkkeet. Ollee rankkaa puolustajalle. Ehkä tosipaikka antaa sitten voiman tehdä tarvittava.

Tuossa tulikin kommenteissa esille kalustohankinnat. Nyt hyvän sään aikana tulisi luoda verkostot ja suunnitelmat. Uudessa tilanteessa syntyy myös uusia innovaatioita. Niihin vastustaja ei välttämättä osaa varautua.

Pitäisiköhän ruveta seuraamaan valtamediaa, niin saisi elää tietämättömyyden unessa. Olisi helpompaa.

Acc

Tinahattu kirjoitti...

Asian vierestä kuten aina..

Tuossa olisi lukemista Kainuun tervaroistoista jotka harjoittivat orjakauppaa vielä vuonna 1912. Lienee tuttua juttua valistuneemmille ihmisille mutta minulta jäänyt lukematta.

DDT ei tainnut olla keksittyä silloin. Oulun läänin pirttien asukaslukua olisi kai vähennetty. Engelsmannit ja leidit päättivät jättää Lapin käymättä paikallisten purevuuden takia.
_________________


E. ALEC TWEEDIE.
London, Easter 1913.
THROUGH FINLAND IN CARTS
http://www.gutenberg.org/files/27743/27743-h/27743-h.htm
. . . if a man in Wiborg wishes to go to St. Petersburg to shop, see a theatre, or to spend a day with a friend, he must procure a passport for the length of time of his intended visit. This is only a trifle; nevertheless it is a little bit of red-tapism to which the Finlander might object. But it may have its advantages, for the passport rigorously keeps anarchists, socialists, Jews, and beggars out of Suomi.
[…]
CHAPTER XVII[365]
TAR-BOATS
Tar hardly sounds exciting; but the transport of tar can be thrilling.

CHAPTER XVIII[381]
DESCENDING THE RAPIDS

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Jani Alanderille, Nojatuoliasiantuntijalle, Rouva Anolle, Taisteluvälineupseerille, Pyssymiehelle, Qroquius Kadille, Acc:lle ja Tinahatulle & kiitos kommenteistanne.

Jani, Nojatuoliasiantuntija & Qroquius Kad: Kiitokset. Nämähän ovat vain tarinoita. Ei ennusteita. Tulevaisuutta on vaikeaa ennustaa. Se nyt on kumminkin varmaa että jos suomalaiset alkaisivat omin päin järjestellä turvallisuuttaan niin valtiovalta suhtautuisi siihen kapinana. Mutta niin kuin Nojatuoliasiantuntija totesi, kannattaa hankkia patruunoita.

Rouva Ano: Nurinkurista kyllä. Ohisalo vetoaa saavutettuun etuun jota ei olisi koskaan pitänyt saavuttaa. Eli kun vahinko on tapahtunut niin se pitäisi niellä vaan. Ja niellä aina vaan enemmän niin kuin kommentissasi osuvasti totesit.

Tvälups: Noilla kyläpuolustus kyllä muuttuisi kerralla astetta uskottavammaksi.

Pyssymies: Tässä oli idea että niin valtava määrä asioita toimii verkon kautta niin että sitä ei ensimmäisenä pureta. Mutta hyviä huomioita.

Acc: Tällaisia tuumailija oli varmasti aikanaan myös suojeluskunnilla.

Tinahattu: Kiitos linkistä.

Jani Alander kirjoitti...

Tuleepe mieleen tuosta että onhan näitä naapurivahteja jne ihan tositoimissa ollut, ei Suomessa, mutta mm. Yhdysvalloissa. Mm. Katrina hurrikaanin jälkimainingeissa eräälläkin New Orleansin esikaupunki omakotitaloalueella paikalliset pisti tiesulun pystyyn, peurakiväärit kouraan ja ilmoittivat, ettei sulusta tule yksikään "jengiläinen". No ilmeisesti jokunen yritti ihan tosiaan peräti sarjapyssyillä varustautuneena. Siinä kävi niin että jokunen gängbängeri ammuttiin ja muut ei sitten halunneetkaan enää tulla. Ei nää rötköt ole mitään kovin häävejä aseenkäyttäjiä, ja jollei nyt ihan iholle pääse niin eipä siitä sarjapyssystä ja "lipas tyhjäksi yhtä soittoa" ampumatekniikasta ole paljon iloa kiikaritähtäimellistä metsästyskivääriä ja asiansa edes jotenkin osaavia tyyppejä vastaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Jani. Totta joo ja Amerikoissahan on se ”stand your ground”-systeemi jonka soisin olevan meilläkin. Ja noitten räyhääjien paras ase on pelko. Täällä Suomessa se toimii erityisesti koska täällä ihminen ei käytännössä saa puolustaa itseään.

Anonyymi kirjoitti...

Mitäs muuta voisi lisätä.

Miten olisi termitti kranaatteja vastapuolen kaluston tuhoamiseen/sulattamiseen. Ainakin jenkkiarmeija käyttää niitä siihen tarkoitukseen.
Hylsyn muokkaus-sarjoja jotta .223 hylsyistä saa .222 hylsyjä. luotien valmistukseen on olemassa Lee:n valmiita työvälineitä.
Joku metallimies voisi duunata äänenvaimentimia. Messinki käy luoteihin ja sitä saa ihan lyijykielloista huolimatta haalittua helpolla niinkuin kupariakin. Vastaavassa tilanteessa ei lieni paljonkaan väliä onko aseessa luoti rautasydämminen vai umpikuparia vai messinkiä. Lopputulos vastaanottopäädyssä on käytännössä sama.
Metsästyskiellon voi käyttää vastaavassa tilanteessa takapuolen pyyhkimiseen mutta aseet ammuttaessa pitävät vittumaisen kovaa ääntä jota salametsästäjä ei halua aiheuttaa joten vaimennin tai varsijousi tai suuritehoinen ilmakko tai ansa tai suuritehoinen lamppu (joo googlaa lampulla sokaiseminen metsästyksessä). Sähkön tuotto itse olisi kans hyvä hallita.

Viesti yhteydestä joku jo mainitsikin ettei känny välttis pelitä eikä siihen missään nimessä voi luottaa ei toiminta varmuudella eikä tietoturvalla.

Ruudin ja nallien hommaaminen on jo sitten toinen asia. Niitäkin voi hommata pimeällä kaupalla tai tehdä itse.
Metallimiehillä ja kemisteillä on hommia.
Oma kysymyksensä on riittääkö itärajan takana kiinnostusta auttaa kaupallisilla palveluilla meitä.
Yksi mahdollisuus on että raja on kiinni ja heidän asenteensa on että tämä on siis se teidän suuri unelmanne jonka puolesta äänestitte no eläkää nyt sitten sitä.

Käteinen raha on sinällään yksi juttu josta jokaisen kannattaisi pitää kiinni kynsin hampain ja maksaa päivittäis ostoksensa sillä. seireenin laulu korttien helppoudesta on vahva mutta millä ostat tai myyt yksityisesti jos käteistä ei ole.

Aseista vielä kannattaisi miettiä ihan oikeasti suusta-ladattavaa revolveria. luvat on suht helppoja saada koska menee mustaruutiluvilla ja ei tarvii hylsyä ja ruudin voi jos osaa tehdä itse (minä osaan kyllä). nallin kanssa voi olla hankalampaa mutta niitä voi varastoida. Näin saat kuudesti laukeavan ilman hullua lupahärdelliä.

Paljon voi ja pystyy tekemään itse aseisiin liittyen ja niihin on toistaiseksi saatavilla välineitäkin jotka on joko lupavapaita tai melko helpoilla luvilla hankittavia.

Metallimiehen taidoille olisi tosiaankin kysyntää....

T labrotta joka ei harmi kyllä ole metallimies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, labrotta. Tässä oli ihan hyviä lisäyksiä. Lyijy on sinänsä ampumamateriaalina ominaispainonsa vuoksi ehdottomasti paras. Itärajan takana riittää varmasti kiinnostusta sillä kun on kysyntää niin on tarjontaa. Ja se, mitä puhuit käteisestä rahasta pitää ehdottomasti paikkansa.

klova kirjoitti...

Ei aseen valmistaminen nyt mitään ylimaallista osaamista vaadi.Youtubessa on paljonkin materiaalia ja jokainen joka on purkanut esim intissä rynkyn on havainnut kuinka vähillä sisäkaluilla se on tehty.

Sorvi,jyrsin ja koneustustaitoa niin noilla syntyy,ei nyt mikään tarkka-ampujan laite,mutta ihan kelvollinen tussari.Paljon huonommilla vehkeillä tehtiin esim 1800-luvun aseet ja niilläkin saatiin väkeä hengiltä ihan kohtuullisesti.

Taitaa vaan olla niin että tässäkään asiassa taito ja mahdollisuudet ja toisaalta halu eivät kohtaa.Voisi ehkä sanoa,että hyvä niin.

Tuumailija kirjoitti...

Pyssyt, ammukset, mahdollisesti sähköntuottokin ainakin rajallisesti, ynnä muuta pientä aina paskahuussista pontikankeittoon on kyllä järjestettävissä. Ihminen on pakon edessä yllättävän kekseliäs olento, ja erilaisia kädentaitoja aletaan harjoittaa tommosessa tilanteessa enenevässä määrin.

Ainoa mistä en ole ihan saletti, on itseasiassa heikoin lenkki eli ihminen. Kykenevätkö ihmiset järjestäytymään ilman suuria auktoriteetteja? Ja vaikka kykenisivät, entä sitten eripura ja riitely? Omasta metsästysseurastakin tiedän, että vaikka homma sujuu sinnepäin, niin paljon on myös jopa vuosikymmeniä vanhoja riitoja jotka ovat seuran sisälläkin joskus johtaneet pysyviin välirikkoihin. Kaikkia tämä ei toki koske, mutta näitä on. Ja tähän samaan liittyen, miten muodostetaan johtajisto ja miten yhteisön lait säädetään? Esim. itse en haluaisi että metsästysseuramme tämänhetkinen johtaja olisi tuollaisessa poikkeustilanteessa kyläyhteisön johtaja. Ihmisten väliset kemiat ovat aina vaikeita, ja maaseudulla on valitettavan paljon erilaisia kränäjuttuja. Pahimmillaan se voi johtaa "mä en ala jos toi on johtaja"-tyylisiin kieltäytymisiin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys klovalle ja Tuumailijalle & kiitos kommenteistanne.

klova: Voi olla totta. Tai voi olla olematta. Jos minä saan valita että hankinko nyrkkipaja-aseen tai AK-47:n Jevgeni Peliverkkarinovilta niin valinta on selvä. Tietysti minulla on itselläni jo valmiiksi varsin mukavasti aseita. Täysin laillisia vielä. Niin kuin täällä syrjäseudulla on monella muullakin. Niin että ei me asepajoja oikeastaan tarvita, vaan patruunavarastoja.

Ja siks toiseks, kuinkahan moni tämän blogin lukijoista osaisi oikeasti valmistaa edes jonkinlaisen tuliaseen?

Tuumailija: Se, mitä puhut heikoimmasta lenkistä eli ihmisestä on totta. Jos puhutaan äärimmäisistä tilanteista ja olosuhteista niin ei auta kuin toivoa että ihmiset toimivat järkevästi ja jättävät oman egonsa sivummalle. Mutta onnistuuko se? Sitä ei pysty ennustamaan.

Heikkius kirjoitti...

Tämä kusettaminen on psykologista manipulointia, joten ei sitä välttämättä tajua, ei vaikka olisi kuinka myöhäistä. Maailmaahan tässä pelastetaan.

Anonyymi kirjoitti...

Moro Ykä,
Nämä kunniakansalaiset ryöstävät jo nyt Suomalaisia!
Jos, kerta kolmasosa koronatartunnoista on MAMUilla niin siitä seuraa, että tehohoito paikat sairaaloissa on täytetty sitten myös etnisesti värisevällä porukalla.
Nyt vain HUS tekee likaisen työn ja aiheuttaa todellisia haittoja oikeille Suomalaisille!
https://yle.fi/uutiset/3-11687853

Voi Aikoja Voi Tapoja

klova kirjoitti...

Niin en minä nyt vertaillutkaan vehkeiden laatua,vaan kerroin ettei se jonkinlaisen pyssyn valmistaminen nyt mikään ylivoimainen tehtävä ole.
Esimerkiksi minä halutessani kykenisin sellaisen värkkäämään,löytyy vehkeet ja osaaminen,puuttuu tarve ja motivaatio.
Venäläisiltä taas pyssyn ostaminen,taitaa olla aika hankalaa sellaiselle joka ei liiku rikollispiireissä kuin sellaisen itse tekeminen.Ei niitäkään siellä torilla vapaasti myydä.

Mutta eiköhän tämä kaikki ole vaan spekulointia,että turha meille on rikospoliisin tulla katsomaan mitä se Klova nyt siellä verstaalla sorvaa,ettei vaan olis viha-aseen piippua...

Anonyymi kirjoitti...

Joskus kauwan sitten opetettiin mulle miten hätätilassa suunnistetaan. Yksi opetuksista ole se, että puhelinlinjan päässä on joko talo, josa puhelin tai isompi tie kohti asutusta. Niin, että eksykssissä kannattaa seurata puhelinlinjaa. Siis tietä, jonka reunassa puhelinlinja. No, nyt ne linjat on mailta purettu.

Tätä kiroavat aika monet, 56 kiloa kun oli huono mutta toimimaton langaton on vielä huonompi nettiyhteys. Lankapuhelinkin oli toimivana parempi kuin vain porstuan komuutin päällä seisoessa kuuluva kännykkä.

Kuparilinjoja on purettu mailta ja omakotialueiltakin jo. Omakotialueilla tarjottu valokuitua kovaan hintaan ja maille langattomia modeemeita / puhelimia.

Joo, ja patrunoita kannattaa hommata. Pienoiskiväärin patruuna ei ole ideaali itsepuolustuspatruuna mutta toisaalta se on pieni ja halpa. 10 000 patruunaa on pienen lentolaukun kokoinen, eikä kovin painava paketti. Vauhdilla kaksi laukausta viikossa kestää reilut 190 vuotta. Kaksi pyytä / teertä / mettoa / varista viikossa pitää eväissä kohtuullisesti. Orava tai toz piisaa pyssyksi. Eikä maksa paljon.

Toki esmes 9mm Pb patruuna on tehokkaampi ja säilyykin paremmin. Italialaiset v -43 ladatut toimivat edelleen. Ladattu ballistiitilla, säilytetty viimeiset 60 vuotta perunakellarissa. Sitä ennen mm. navetan ylisillä ja ladossa. Mustat 9MM patruunatkin vielä toimii, jos niitä jostain löytyy. Vajalaatuinen* 9mm KP-patruunakin paukkuu, ladattu -44. Ei varsinaisesti kisapatruuna uutenakaan mutta paukkuu. Vinkki: Älä ammu kalliilla kisa-Korthilla, runtunen FN GP35 on halvempi kokeiluväline.

*Ei ole kirjoitusvirhe. Laatikossa leima "Vajalaatuinen".


Äänenvaimentimen saa kumipallosta, kaljatölkistä, sähköasennusputkesta tai muovisesta limupullosta. Kaikista olen semmoisen tehnyt, osan ihan lystikseni mutta osa on edelleen käytössä. Pienoiskiväärin paineet ja sitä myötä voimat on aika pienet. isompien pyssyjen vaatimat rakenteet on hieman järeämpiä muttei nekään salatiedettä ole. Jos sorvi löytyy, löytyy vaimenninkin sille joka osaa hakea.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys Ykä ja muutkin kommentoijat.

Täällä on kovasti puhuttu sähkönsaannista ja yhteyden pidosta. Oma ratkaisuni olisi sellainen, että ko. kylään pitäisi saada asukeiksi 1) metallimies kaikkine työkaluineen, 2) osaava kemisti ja 3) Nokia Networksin asentaja/insinööri. Näillä ihmisillä voi jo mennä aika pitkälle, koska metallimies voi rakentaa helposti isohkonpuoleisen pontikkatehtaan, josta saadaan polttoainetta niin generaattoreihin, autoihin, traktoreihin ja myös ihmisiin (hehe). Ja yhteistyössä tuon nokialaisen kanssa pystyisivät kenties saamaan aikaan toimivan linkkimaston, joka kattaisi kylän alueen jollain yksinkertaisella GSM- tai 2g -tekniikalla. Kemisti tarvittaisiin myös tekemään ruutia, jatkojalostamaan erilaisia kemikaaleja ja jos löytyy jotain öljyistä, kuten esim öljyhamppua, rypsiä tai rapsia, niin niistä voisi teoriassa tislata jonkinlaista dieselin korviketta.

Ammuskysymys onkin sitten enemmän logistiikka- kuin rahakysymys (vaikka rahaa toki tarvitaankin). Jevgeni Peliverkkarinov kyllä tuo mitä pyydetään kunhan hinnoista sovitaan, mutta hän ei ota maksuksi maataloustuotteita vaan kylmää käteistä, eikä tuollaisessa tilanteessa sitä ole koskaan liikaa, tai edes riittävästi. Tavaran tuonti Venäjältä onkin sitten ihan oma lukunsa, koska siinä pitäisi luultavasti lahjoa jokunen rajavartija molemmin puolin, eikä sekään tule halvaksi =/

Elämän pieniä valintoja, sanotaan...

--Madri

Anonyymi kirjoitti...

Kylille sopiva viestivälineistö löytyy SA-kaupoista: kenttäpuhelimet!

Monista paikoista löytyy vielä käytöstä poistetut sähkö-/puhelintolpatkin, joihin on helppo yhdistää uusi parikaapelijohtoverkko. Keskustahan tämä tosin vaatii mutta sellaisen rakentaminen ei ole kallista saati aikaaviepääkään esim. kyläyhdistysten tiloihin.

Tuumailijalla on tuossa yllä sangen hyvä kysymys ihmisjoukkojen johtamisesta sekä suomalaisten ominaispiirteeksi luonnehdittavasta eripurasta sekä kyräilystä. Sanoisin sen olevan se suurin este voitettavaksi ao. tilanteessa (kuten muutoinkin elämässä ilman ertityisen vaativaa kriisitilannettakin).

Asiasta muuten aivan toiseen: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&feature=youtu.be&v=V67r48_4Ol4

-kulttuurimarksismin voittokulku jatkuu kaikissa länsimaissa.

Tässä osasyy siihen:

https://oikeamedia.com/o1-149204


-Tvälups-

Anonyymi kirjoitti...

"Aseista vielä kannattaisi miettiä ihan oikeasti suusta-ladattavaa revolveria. luvat on suht helppoja saada koska menee mustaruutiluvilla ja ei tarvii hylsyä ja ruudin voi jos osaa tehdä itse (minä osaan kyllä). nallin kanssa voi olla hankalampaa mutta niitä voi varastoida. Näin saat kuudesti laukeavan ilman hullua lupahärdelliä."

Hyvä huomio. Mustaruudin haittana tilanteesta riippuen on savu. Savuton ruuti nähtiinkin huomattavana edistysaskeleena 1800-luvulla, koska ampujat eivät paljastuneet.

Itsetehdystä tuliaseista lienevät putkesta ammuttavat raketit helpoimpia valmistaa. Luultavasti taistelukentälle tulevat harrastelijavalmisteiset räjähteitä kohteisiin vievät dronet. Oma käyttönsä tulee olemaan laitteilla, joilla radioliikenne voidaan jumittaa. Silloin syntyy kysyntää autonomisille, tekoälyn ohjaamille pahantekojärjestelmille.

Jos vastapuolen keskimääräinen ÄO ei riitä uusien järjestelmien käyttöön, silloin ollaan niskan päällä.

Ikäviä asioita. Oliko se monikulttuuri nyt todella niin hieno asia, että tähän kannattaa mennä. Pian ei pelasta enää toisen posken kääntely. Eivät tynnyrissä kasvaneet suvakit ole ajattelleet asioita nenäänsä pidemmälle. Tosiasioiden kieltäminen on lopun alku.

Taidanpa mennä pihalle oksentelemaan.

Acc

Anonyymi kirjoitti...

Minä osaisin duunata slamfire tyyppisen putkihaulikon. Siihen se käytännössä jääkin. Kokemattomana menisi viikkoja varsinaiseen duuniin. Olen aika paska meinaan hitsaamaan.

Osien sorvaaminen ja jyrsiminen on helpoin osa aseen valmistamisesta. siis sellaiselle joka toimen ylipäätään osaa. Osien lämpökäsittely ja oikeiden materiaalien valinta on Alfa ja Omega.
Aikanaan 1800-luvulla kun aseita valmistettiin oli käytössä mustaruuti jonka maksimi paineet ovat melko maltillisia. Nämäkin aseet jouduttiin lämpökäsittelemään jotteivat olisi kranaatteja naaman edessä.
Tarkkuudessa ja tehossa ja kapasiteetissa kyllä häviää nykyisille mutta lähi etäisyydellä tarkkuus ei oli varsinainen ongelma ja kapasiteettia riittää se 6 koska suurin osa ampumavälikohtauksista ratkeaa suuntaan tai toiseen noin kolmella laukauksella FBI tutkimuksen mukaan.

Vaikka aseita onkin maaseudulla ja ne ovatkin kätkettyinä ensisijaisia vehkeitä ei haittaa omata jonkinlaista omaakin tuotantoa. Siihen miksi näin on on olemassa yksi erittäin hyvä bisnes syy. Nimittäin hinta jos kykenet edes jonkinlaista tuotetta tuottamaan on sinulla kauppaneuvotteluissa ihan eri lähtökohta hinnasta puhuttaessa kuin jos olet epätoivoinen ja et kykene millään muulla menetelmällä tarvitsemaasi tuotetta saamaan. Ei siis ole viisasta antaa vastapuolelle ehdotonta monopolia.

Ak sarjan aseet on muuten melko vaikeita valmistaa jopa ammattimaisessa pajassa. Tuotannon yksityiskohtien hiominen siten että tuote on "kelvollinen" ei ole siinä asetyypissä erityisen helppoa johtuen muun muassa erittäin suurista paineista ja voimista joita aseen rungon tulee kestää. Ainakin jos tahtoo levyprässätyn version. Ja jos tyytyy jyrsittyyn ei sekään mikään helppo homma ole. Century Arms on yrittänyt saada AK-made in USA toimimaan mutta suht kelvotonta kuraa ovat saaneet aikaiseksi jotka leviävät käsiin 100-1500 laukauksen jälkeen.

Jonkun konepistoolin valmistaminen pientuotantona on monta kertaluokkaa helpompi urakka... koska suora massasulku.

T: labrotta joka kemikaaleilla leikkii

Anonyymi kirjoitti...

Jaa kuka osaa valmistaa toimivan kapineen? No, tuota noin, on noita tullut tehtyä, itselle ja faijalle. Ihan cromo putkesta vaan. Lukee mitä P.A. Luty vainaa kirjoitti niin valo valkenee kenelle tahansa jolla ei ole peukalo väärässä paikassa. Ei se niin vaikeaa ole, jos osaa korjata perinteisen auton, osaa taatusti myös tehdä kapineen. T: fillarinkorjaaja

Anonyymi kirjoitti...

Jaa, että kuinka moni osaa valmistaa toimivan kapineen? No, tuota noin, on noita pari tullut tehtyä. Lukee mitä P.A Luty vainaa kirjotteli niin valo valkenee. Jos käsityökalut pysyvät kädessä ja on joskus tehnyt oikeita töitä niin taatusti osaa. Kapinetta tehdessä ei tarvita edes sorvia eikä hitsausvälineitä. T: fillarinkorjaaja

Isä Nicolae kirjoitti...

Kiintoisa tarina, ottamatta kantaa ennustearvoon. Erityistä iloa tuottaa se, kuinka siinä varsin varttuneen eläkeläisparin kuntoa ja vireyttä kuvataan vallan positiivisesti.

Kieltämättä kännykän - etenkin älyluurin - soveltuvuudesta kuvatunlaisessa tilanteessa herää väkevä epäilys. Kuin osuvasti huomautettu, verkon olemassaolo ja kantokyky sinänsä olisivat kysymysmerkkejä. Ja toisin kuin menoveden ja sähkön yhteydessä, tarinassa ei liioin otettu kantaa, millaiset olisivat syrjäseudun verkkoyhteyksien ylläpitokulut (kk-maksut) asukkaille - jos verkko olisikin, eikö siitäkin menisi "jyrkkärasiteveroa"? Arvelisin yhtä kaikki harmikseni, että vaikka verkko löytyisikin, sen kanto olisi niin heiveröinen, että Numeroon soitto jo halvaisi yhteyttä ja viivästyttäisi hätäviestejä kohtalokkaasti(kin).

Mitä tarinan kenttätapahtumiin tulee, riemulla panin merkille korostetun suomalaisen jäyhyyden. Sitä löytyneekin enää vain Reunansyrjän kaltaisista paikoista, mutta juuri se hiljainen silmillä seuraaminen laski tässä uustulijoiden uhoa. Eleettömän vaiteliaasta on vaikea päätellä seuraavaa askelta, ja samalla se asettuu kunniakkaaseen kontrastiin mekkaloimisella pelotevaikutukseen pyrkivän lauman kanssa.

Ehkäpä luonnonmuotojen käyttö kyläpuolustamisessa saisi vielä kohota selkeämmin esiin. Metsä oli toki mainittu, mutta maastokohtien ja -esteiden hyödyntämiseenhän useimmat meistä on koulutettu kerran jaloimmassa nuoruudessamme. Tässä tarinassa ei toki vielä aivan pahimpaan yhteenottoon jouduttu, mutta vastaisuuden varalle toki...

klova kirjoitti...

Täyty oikein googlata tätä pyssynvalmistusta ja näköjään se vaikein osa,eli piippu,on lupavapaata tavaraa kunhan patruunapesää ei ole liitetty.Näköjään kaikki muu onkin sitten ihan hyllytavaraa ja netistä laillisesti tilattavaa.

Mutta kuten aikaisemmin kirjoitin,niin ilmeisesti tässäkään asiassa kyvyt ja toisaalta halu eivät kohtaa ja laittomia aseita tarvitsevat rikolliset saavat niitä aina.Ja tarpeetonhan tuollainen itsetehty kivääri onkin,tavalliselle ihmiselle laiton ase on kai aika turha kapistus.Eikös luvat esim haulikolle irtoa rikosrekisterimättömälle suht hyvin?

Anonyymi kirjoitti...

Tietoliikenteestä puheenollen pelastus nykyisten nettiyhteyksien katkettua saattaa tulla taivaalta. Elon Muskin Starlinkin ideana on tarjota ympäri palloa nopea internet-yhteys satelliittien kautta. Hintakin olisi kohtuulliset 99 dollaria kuussa.

https://www.starlink.com/
https://en.wikipedia.org/wiki/Starlink
https://www.cnbc.com/2020/10/27/spacex-starlink-service-priced-at-99-a-month-public-beta-test-begins.html

Starlinkin ansiosta alkuperäisväestöjen enklaavit eivät olisi tietoliikenteellisesti eristettyjä muusta maailmasta ja toisistaan. Ehkä enklaavit voisivat jopa tarjota netin välityksellä palveluja, joista saadut tulot menisivät pankkitilille jonnekin kriisialueen ulkopuolelle ja jolta tililtä voitaisiin maksaa tuo 99 dollaria kuussa.

Paikalliseen viestintään olisi hyvä luoda omat 2G-3G-4G verkostot. Voitaisiin hyödyntää kännyköitä silloinkin, kun nykyiset GSM-verkot ovat lakanneet toimimasta muualla kuin huippuosaajien ja eliitin hallussapitämillä alueille.

Kyllä tässä aika neroja pitää olla, että selvitään suvakkien aiheuttamasta tilanteesta.

Acc

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Heikkiukselle, Ano1:lle, klovalle, Pyssymiehelle, Madrille, Taisteluvälineupseerille, Acc:lle, labrotalle, fillarinkorjaajalle ja Isä Nicolaelle & kiitos kommenteista ja lisäyksistänne. Tässä tulikin syrjäkylälle varsinainen rautaisannos, joten omalta osaltani ei ole mitään varsinaisen oleellista lisättävää. Muuta kuin tietysti se, että toivottavasti tuohon tilanteeseen ei jouduta. Mikä ei nykymenolla ole ollenkaan mahdotonta.

Anonyymi kirjoitti...

Vaikein aseen osa ei ole piippu. Vaikein on lipas - ei Bren Ten kaatunut piipun valmistukseen, kaatui lippaiden puutteeseen. Monessa, hyvin monessa näkemässäni siatappopistoolissa ei lipas ole syöttänyt. Piiput ovat olleet kunnossa, iskuri iskenyt. Vaan lippaasta oli jousi kuoleentunut, huulet skraadiset tai viilatut tai löysät, tai kireät. Tai ruostutettu lipas toimimattomaksi.

Kisapyssynkin kallis, laadukas lipas voi olla kerralla toimimaton, kun sen tipauttaa betonilattialle. Huulet vinksallaan, tarvii tietää mikä pitää olla huulten väli ja kulma. Pitääkö puristaa kasaan vai avata, minkä verran ja mitä muuta pitää tehdä. Ja kuinka paljon. Siis saa sen korjattua, kunhan tietää mitä tekee - se aina, ainakaan kaikille ole ihan ilmeistä.

Jos tarvitaan hätätila-aseita todellakin piippu ei ole vaikein - ei rihlaus ole välttämätön. Ei ainakaan koko piipun pituudelle. Itsetehdyn KP:n saaminen toimimaan massasululla ei ole kummoinen temppu. Toimivan, toimivien lippaiden valmistus on temppu. Ei riitä, että pläkkäri osaa taivuttaa peltiä,pitää osata syöttökulmat, jousivoimat, huulten väli, pellin karkaisu...

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pyssymies. Totta joo. Siitä tuli mieleen että vaikka rumpulippaassa on kuteja selvästi enemmän kuin tankolippaassa niin se on harvinaisempi. Kalliimpi ja hankalampi eli ts. hitaampi valmistaa.

Qroquius Kad kirjoitti...

Maakuntalehti kertoi edellisvuosituhannen lopulla tai tämän alussa, en taaskaan muista, mielenkiintoisen tarinan kotitekoisesta aseenvalmistuksesta:
vanhempi herrasmies, ikää 80+ oli askarrellut mekaanisen konepienoiskiväärin!

Se ei saanut sarjatulienergiaansa laukaistuista patruunoista, vaan koneistoa pyöritti akkuporakone, joka toimi myös pistoolikahvana. Vyösyöttöisen aseen kaliberi oli siis .22, ja isäntä oli koeampunut sen todeten soivaksi peliksi.

Tyrmistys oli valtaisa, kun hän saapui poliisilaitokselle hakemaan luomukselleen lupaa:
häntä oltiin lähettämässä syytettyjen penkille laittomasta ampuma-aseen valmistamisesta!

Armon annettiin käydä oikeudesta, koska vanha herra oli toiminut bona fide:
hän ei ollut todellakaan tiennyt ampuma-aseen kotitekoisen valmistuksen olevan rikos.
Niinpä ainoaksi seuraamukseksi jäi aseen menetys valtiolle patruunavöineen.

Lupavastaava komisario totesi maakuntalehdelle konstruktion olevan sinänsä hyvin mielenkiintoinen osoitus inhimillisestä kekseliäisyydestä ja teknillisestä osaamisesta, mutta siinäpä sen anti aseteknologialle sitten olikin;
käytännön sovellukseksi siitä ei oikein ollut.

Anonyymi kirjoitti...

Rumpulipas on paitsi hankalampi valmistaa myös hankalampi kantaa kiinni aseessa. Mutta, toisaalta siinä on tuliylivoimaa.

Noista pistoolin lippaista, keräsin "rikkinäisiä" GP-35:n lippaita joskus ammoin. Korjasin - siis täsmäsin huulten välin, hioin kivellä huulet sileiksi, otin pois ryönät patruunan nostimen tieltä, vaihdoin jousen tarvittaessa ja karkaisin lippaan suun. Ja sitten myin hyvällä hinnalla takaisin samat lippaat urpoille ampujille. Tämä oli helppoa bisnestä, kun oli toimiva lipas mallina, mitat, kulmat ja jousivoimat tiedossa.

Pikkuisen vaikeampaa oli fiksata siantappopistoolien lippaita. kun ei aina ollut ihan selvää kuuluiko lipas ko. aseeseenkaan. Ne espanjalaiset fransmannin suomalaisille myymät "sotilaspistoolit" oli hupaisia, lipas oli muuten sopiva mutta se lukituskolo puoli milliä pielessä. Tai lipas saman veran liian lyhyt tai pitkä. Kun oli päässyt koskus eksymään väärään pistooliin se lipas.

Ihan pikku vinkki: Älä voimaile lippaan täytössä. Kyllä minä tiedän, että 6 patruunan lippaaseen saa osaava ja vahva kaveri tungettua 7 paukkua. Mutta se jousi kuoleentuu vuosien mittaan.

Pahvinpuhkonnassa tapasin ladata GP-35:n 13 paukun lippaaseen 10 paukkua. 5 + 5 laukausta, helppo laskea. Kisat, rättikaali oli tietenkin eri asia. Rättikaalitrenitkin vedin 10:llä paukulla enimmäkseen.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Qroquius Kadille ja Pyssymiehelle & kiitos kommenteistanne.

Qroquius Kad: Jep, muistan tapauksen, tosin netistä sitä ei taida enää löytyä. Pikapinskani tulinopeus oli muistaakseni 450 laukausta minuutissa.

Pyssymies: Kiitos lisäyksistä. Tuli rumpulippaista mieleen että kuinkahan rumpulippailla varustettu vanha Peltikonepistooli pärjäisi asutuskeskustaistelussa? Siinä kun lippaita ei kuljetella suuria matkoja ja ampumamatkat ovat suht lyhyitä.

Ekku kirjoitti...

Minulla on sellainen kohtuullisen vähän valmistettu cz-merkkinen pienoispistooli. Siihen on ollut hankalaa löytää uusia lippaita. Sattumalta huomasin, että niitä oli saksalaisessa verkkokaupassa poistomyynnissä ja halvalla. Ostin loput pois. Eivät näytä toimivan kunnolla ilman pientä säätöä. Rasva on paksua ja lippaan huulet ihan viimeistelemätöntä kamaa. Kyllä nämä toimimaan saa pienellä viimeistelyllä.

Anonyymi kirjoitti...

Tuohon puhelimien käyttämiseen...

Jokunen vuosi sitten törmäsin kuvaan netissä, jolla kirjoittaja totesi todistettavan, että Etelä-Afrikassa valkoisille maatiloille hyökkäilevillä ryhmillä on anc:n tai muun korkeamman tason tuki, koska valokuvassa näkyi äijä, jolla oli selässään repun kokoinen paketti josta sojotti useampi antenni. Eli niillä oli mukana elektroniikkaa, jolla blokkasivat puhelimet pois ettei maatilan väki saanut soitettua apua.

Noniin, googlasin "south africa attack farm phone blocker" ja heti eka valokuva...

Hyökkääjä saattaa käyttää tuollaisia, mutta saattaisipa puolustajakin käyttää?

Toinen mikä tuli mieleen, on että mitä moninaisempia antureita on nykyisin tarjolla, joten sellaistakin voisi joku osaaja väsätä sillan kaiteeseen kiinni josta lähtisi tieto tulijoista eteenpäin.

t: automaattori

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ekulle ja automaattorille & kiitos kommenteistanne.

Ekku: Aseita, kaliibereita ja tarvikkeita on niin monenlaisia että harvinaisempaan on hankala löytää sopivia. Onneksi löysit tarvitsemasi.

automaattori: Olen törmännyt asiaan itsekin. Noita käytetään valkoisten murhaamiseen ja kyseessä on sotilasteknologia joten Etelä-Afrikan musta hallinto tukee kansanmurhaa. No, sehän on tiedossa vaan puhuuko valtamediamme siitä ollenkaan? Ei puhu niin. En osaa sanoa, olisiko tavallisella suomalaisella mahdollisuutta hankkia noita puolustustarkoituksiin millään tavoin.

Ekku kirjoitti...

Noita aseiden lippaita voi tilailla Euroopassakin näemmä ilman mitään paperisotaa. Suosittelen muitakin tarkistamaan tarjontaa.

Se kyllä vähän harmittaa, kun aikoinaan myin pois Smith&Wessonin pienoisrevolverini.

Kokonaan terästä tarkka ja ei lainkaan nuuka siitä, mitä rehua sille syötti.

Nämä pienoispistoolit on nuukempia siitä, millä ne suostuu toimimaan luotettavasti. Lisäksi tulee se riippuvuus lippaista.

Anonyymi kirjoitti...

Peltikonepistooli ampuu harvempaa tulta kuin suomi kp. Rumpulipas ei niin välttämätön. Ja rumpulippaita ei tule lisää, ryssä vei tehtaan ja koneet. toisaalta kalle kustaan lipas on hyvä ja toimiva.

Hieman patruuna-asiaa: 22 lr ei ole kovin hyvä itselataavan patruuna, pieni paine -> epätäydellinen palaminen -> likaantuva ase ->epäluotettava toiminta. Lisäharmina ulkoinen voitelu, siis se luotivaha on näkyvissä keräämässä hiekkaa ja taskunöyhtää ja muuta epäkivaa kamaa. Sopii paremmin revolveriin kuin automaattiin. Lyijyluoti pitää olla vahattu, toisalta vaha voi sulaa ja pilata nallimassan tai ruudin. Vahasta ja pehmeästä luodista on riesaa myös lippaiden toiminnalle. Siksi PIENi itsepuolustusase on 25 autoa ampuvana paljon parempi. Kyllä, vaikeampi hankittava ja patruunat vaikeampia hankittavia myös. Mutta paljon luotettavampi - ja itsepuolustusaseen pitää sanoa PAM aina tarvittaessa.

Suositeltava patruuna on itsepuolustusaseeseen 9mm Pb - helpompi saatavuus ja hyvä toiminta etuinaan. 9.3 mm Makarov ja 9mm Kurz on myös hyviä toiminnaltaa mutta saatavuutensa huonompaa. 357 magnum on myös kätevä - ase syö myös 38 patruunaa mutta revolveri on hieman pulleampi kuin automaatti- ja ilman pikalataajaa hitaampi ladata. Toisaalta, jos ei kuusi laukausta riitä ollaan jo muutenkin vaikeuksissa.

SA-kaupassa oli kenttäpuhelimia ja kenttäkeskus, kun viimeksi kävin. Harkitsin ostoa mökille. Olis ehkä kannattanut hommata. Puhelimet yhteiseen linjaan mökkiin, saunalle ja huvimajaan ja laiturin kärkeenkin. Pitääpä miettiä.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ekulle ja Pyssymiehelle & kiitos kommenteistanne.

Ekku: Revolleista minäkin olen aina pitänyt. Ovat niin toimintavarmoja.

Pyssymies: Peltikonepislarissa mietin lähinnä sitä että jos tapellaan sisällä rakennuksissa. Naapurilla on rynkyssä 30 kutia sekä suurin piirtein sama tulinopeus kuin peltikonepislarissa. Kun naapuri vaihtaa lipasta on peltikonepislarin rumpulippaassa vielä 40 jäljellä. Mutta mikä juttu tuo oli toi tehtaan ja koneitten vienti? Eikös niitä Tikkakoskella tehty? Annatko tarkempaa tietoa? Siellä SA-kaupassa pitäisi taas jossain vaiheessa saada käytyä.

Anonyymi kirjoitti...

Rauhansopimuksen mukaan saksalaisomaisuus meni cccp:n omaisuudeksi. Tikkakoski oli saksalaisomaisuutta, Willy Daugs omisti. Sama hemmo joka omisti sittemmin sirolaopistoksi muutetun kartanon. Veli venäläinen vei koneet jonnekin, siis prässit joilla tehtiin lippaita. Ja omisteli tehdastakin aikansa. Eikä ollut ehkä halukas toimittamaan lippaita.

Kalle kustaan lippaasa on 36 kutia ja on halvempi, saatavilla ja kätevä kanniskella. 50-luvulla ostettiin ja sitten lapualla värkättiin lisää ite. Lippaita oli liin vähän varastossa ja tuo ruåttalaislipas tuli tarpeeseen.

Se on kyllä totta, että iso lipas on joskus iso etu.

Ai niin, luotivaha voi sulaa vaatteiden alla kanniskellessa, niitä vahoja on kovin montaa laatua. Rivollissa se vaha on suojassa patruunapesässä, eikä ryöttäänny.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Ihan ebaystä löytyy gsm jammer haulla siviiliversioita

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pyssymiehelle ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Pyssymies: Kiitos tiedosta. Tää oli minulle ihan uusi tieto. Ei siis mennyt hukkaan tämäkään päivä. Aina oppii uutta.

Ano: Löytyy joo, mutta käsitykseni mukaan ne Etelä-Afrikassa käytetyt olivat ihan reppukokoisia sotilasversioita. Epäilemättä tehokkaampia kuin siviilimallit.