lauantai 19. joulukuuta 2020

JOTAIN IHAN MUUTA XCIII

Säästäkää kekkoslovakialaiset!

Palataan taas jälleen hetkiseksi Kekkoslovakiaan ja eletään hetken verran sen aikaisen räkänokan housuissa. Jotka olivat usein varsin reikäiset. Ei siksi, että oltaisiin oltu varsinaisesti köyhiä vaan siksi että sen aikakauden räkänokat saivat sählätä keskenään aikuisten pahemmin vahtimatta ja monestihan siinä housut sählätessä repesivät ja paikat olivat muutenkin ruvella. Mutta hengissä säilyttiin eikä siinä ollut ongelmaa. Kunhan oli ruoka-aikaan paikalla ja tuli aikanaan nukkumaan. Ei meille tullut mitään nykyisin niin muodikkaita traumojakaan. Tai tporeja. Tai mitä ne nyt ovatkaan. Ei me semmosista mitään tiedetty.

1970-luvullahan kekkoslovakialaisia kehotettiin säästämään. Säästämään ja säästämään. Säästäkää kansalaiset. Mikä oli tietysti viisasta ja välttämätöntäkin sillä esmes pankkilainaa haettaessa oli silloin kovasti hyvä jos oli saanut sukanvarteen jo valmiiksi. Ei sitä lainaa muuten oikein irronnutkaan. Mitään älyttömiä nykyisiä pikavippipalveluja ei ollut.

Mutta tässä kirjoituksessa käsitellään nimenomaan kekkoslovakialaisille lapsille suunnattuja sijoitusvaihtoehtoja. Mukuloille tuolloin raha tarkoitti lähinnä kolikkoja ja harvalla oli koskaan käsissään kymmenen markan seteliä suurempaa rahaa. Mutta me kekkoslovakialaiset nulikat teimme niin kuin vaadittiin eli sijoitimme. Ja sijoituskohdehan oli säästölipas joihin hiluja laiteltiin. Käydään läpi näitä sen ajan sijoitusvaihtoehtoja.

Kansallis-osakepankin sijoituskohde oli Roope Ankka-lipas:

KOP totesi että tosi on:

Tällainen Roope Ankka oli myös pikku-Ykällä vaikka Perskeleitten tilit olivatkin Säästöpankissa. Säästöpankeilla taas mukuloitten sijoituskohde oli peikkolipas:

Mainostihan se Säästöpankkikin:

Yhdyspankki taas tarjosi kekkoslovakialaiselle lapselle sijoituskohteeksi kokonaisen maapallon:

Yhdyspankkikin mainosti mutta eihän se auttanut vaan sekin meni Suuren Laman aikana nurin.

Säästölippaitahan kutsuttiin varsin laajalti säästöpossuiksi ja sehän tulee taas Postipankin sijoitusvaihtoehdosta:

Postipankillahan oli myös aikanaan Kultapossukerho jossa oli parhaimmillaan 300.000 jäsentä.  Ja tietysti Postipankki mainosti muutenkin.

Harmi, etten löytänyt mistään sitä mainosta ”Nuo on vasta menossa mutta minäpä olen jo tulossa. Postipankista meinaan”. Kekkoslovakialaiset ehkä muistavat.

Suomen Työväen Säästöpankki jäljitteli Postipankin possutyyliä:

STS eli sosialistinen pankki alkoi sitten leikkiä kapitalistista pankkia ja meni totaalisesti turvalleen.

”Minulta meni kaikki. Minulle ei jäänyt kuin omaisuus”.

Osuuspankilla puolestaan oli oma Hippo-lipas:


Helsingin Osakepankilla mukuloitten sijoituskohteena taas oli Muumipappa-lipas joka itse asiassa muistuttaa varsin paljon sitä Osuuspankin virtahepoa:

Pankkejahan oli Kekkoslovakiassa paljon enemmänkin mutta lähinnä nämä olivat silloisille pikkumuksuille tuttuja ja niitten säästölippaisiin niitä sijoituskolikoita laitettiin. Mutta muistutetaan myös pankkikirjoista jotka viimeistään 1990-luvulla syntyneille ovat täysin vieraita. Ensimmäisenä Kansallis-osakepankki:

Ja sitten Säästöpankki:

Hurriganeshan teki muuten aikanaan mainosbiisin Säästöbank-rock:

Yhdyspankin pankkikirja oli tällainen:

No joo, jos rehellisiä ollaan niin tuo ei ole pankkikirja vaan avainkotelo. Aika on vaan kulunut niin että niistä vanhoista pankkikirjoista on vaikeaa löytää kuvia. Vaikka aikanaan niitä oli suurinpiirtein jokaisella suomalaisella. Postipankilla oli sitten se leijonakantinen:

Tuntuu jokseenkin hurjalta että silloinen Suomen valtion pankki on nyt osa jotain hemmetin Danske Bankia. Suomen Työväen Säästöpankin pankkikirja puolestaan oli tällainen:


Niin kuin aikaisemmin tuli todettua STS samoin kuin sen kanssa jossain kompuksessa oleva Elannon Säästökassahan meni silloin Suuren Laman aikaan totaaliseen pankrottiin ja säästäjille jäi pahimmassa tapauksessa tuulen huuhtoma perse. Asian opetus lienee että sosialistin ei kannata leikkiä kapitalistia. Eikä muutenkaan pyörittää mitään kioskia suurempaa kokonaisuutta. Jos et osaa, älä. Esitelläänpä sitten Osuuspankin pankkikirja:

Jutun alussahan tuli mainittua pikavippipalvelut. Jotka ovat Herrasta Perkeleestä joilla nykyisin kusetetaan tyhmiä. Nehän ovat olemassa niitä törppöjä varten joilla perjantaina on perse auki mutta suu napsaa, menokenkä vipattaa ja ne ottavat kahdensadan euron pikavipin kuvitellen että niillä on kuukauden päästä varaa maksaa 250 euroa takaisin. Kekkoslovakian aikana ainoa pikavipin muoto oli vekseli jota sitäkin piti käydä pankissa nöyrästi pyytämässä:

Muutenkin jos perjantaina suu napsui niin käytiin pankin tiskillä, nostettiin rahaa ja sillä piti sitten viikonloppu pärjätä. Kun ei ollut pankkikortteja eikä seteliautomaatteja. Ne tulivat vasta Kekkoslovakian jälkeen. Joskus 1980-luvun loppupuolella.

Laitetaanpa vielä näkyville ne pelimerkit joilla kekkoslovakialaiset räkänokat pääosin tekivät sijoitustoimintaansa. Nyt raha puhuu ja puhuu kilisten:

Ja tässähän tätä kekkoslovakialaisen juniorikansalaisen finanssipolitiikkaa tällä kerralla olikin. Silloin Suomen valtiolla muuten oli vielä oma valuutta. Nimeltään markka. Karmeaa on että maassamme on paljon ihmisiä jotka eivät sitä enää muista. Voimia eloon kaikille vallitsevina ei niin mukavina aikoina. Joulua odotellessa.

59 kommenttia:

klova kirjoitti...

Yhdyspankki ei kylläkään mennyt nurin,se fuusioitiin KOPin kanssa joka taas oli lähellä mennä nurin.Yhdyspankki ei myöskään tarvinnut pankkitukea,kuten ei KOPkaan,KOP sai valtiolta pääomalainaa parisen miljardia jotka se maksoi takaisin,Yhdyspankki ei muistaakseni tuota huolinut.

Tietysti liikepankit kärsivät pankkikriisistä ja toisaalta hyötyivät kun pääsivät/joutuivat ottamaan säästöpankkien ja STSän parhaat palat,mutta esim aika yleinen luulo,että liikepankkien fuusioista syntynyt Nordea olisi saanut vastikkeetonta veronmaksajien rahaa on väärä.

Tuo Roope Ankka säästöpossu on hieno,jos tuollaisen omistaa,niin ei kannata hävittää.

Anonyymi kirjoitti...

SYP-maapallolipas oli hieno. Kun semmoiseen laittoi ison kiinalaisen ja sitten räjäytti, lensi pohjoinen pallonpuolisko korkealle. Oikein tyydyttävän metelin säestyksellä. Kunnes koko maapallo hajosi - niiden kiinalaisten teho kun vaihteli, pahus. Kaikkein paras teho muuten oli semmoisessa lyijyyn käärityssä, ei siis paperisessa. Lyijyfoliota se kääre, mikä lie valmistajansa.

Pankkikortit ja -automaatit tulivat 80-luvun alkupuolella. Eka, kuvallinen pankkikorttini* tuli muistaakseni -81 tai -82. Ja pankkikorttihöyliä oli joka tiskillä. Shekkejäkin näkyi, itse asiassa ne alkoivat yleistyä rajusti. Hävisivät sitten vuosikymmenen lopulla. Shekkejä oli toki ollut ties kuinka kauan mutta ei niitä paljoa näkynyt, paitsi 80-luvulla.

Pennit hävisivät -79, maksut pyöristettiin kassalla 5-pennisiin. Pennin kolikoita otettiin maksuksi mutta ne toimitettiin pankkiin kierrosta poistettaviksi. Nallekarkit, siis alun perin pennin karkit olivat jo aikoja maksaneet 5 penniä.

Markkakolikoista minulla on muuten täydet sarjat vuodesta -63.

*Todellakin, kuvallinen pankkikortti. Pankkikortti, joka kävi henkilöllisyystodistuksesta kotimaassa. Olen sen säilyttänyt, kuva jaksaa huvittaa lady of The Housea. Tuuhea, lyhyt tukka- korvat näkyvillä. Oliivinvihreän paidan sotilaalliset poletit näkyvät osittain. Tuima ilme - sama kuva kuin passissa. Helpotti kulkua rajoilla aikoinaan, epäilivät kai kollegaksi...

Pyssymies

Ekku kirjoitti...

Itse tutustuin noihin säästölippaisiin oikeastaan vasta 80-luvulla, kun olen 76-syntynyt. Lähinnä kunnostauduin siinä, että miten ne voi tyhjentää ilman rikkomista ja avainta:)
Sitten kerran sain käsiini sellaisen kantikkaan, läpinäkyvän lippaan, missä oli se pohjan lukkomekanismikin läpinäkyvä. Sillä kun vähän aikaa harjoitteli, niin johan aukesi "possu" kahdella ohuella sukkapuikolla.

Anonyymi kirjoitti...

Mitä mitä mitä, mennyttä maailmaa? Mulla on tossa käden ulottuvilla vieläkin Postipankin kultapossu, näkyy sisällä olevan vielä kolikoitakin.

Anonyymi kirjoitti...

Ah, ja Ekkulle, nuo aukeaa ihan ruokaveitsellä. Se lukitusmekanismi on suunniteltu naksahtamaan auki hajoamatta mikäli käyttää vähän voimaa. Pieni kampeaminen pitkältä sivulta, kuuluu naks ja kolikot tulee käsille. Mekanismin saa painettua käsin takaisin ja kannen helposti paikoilleen.

Anonyymi kirjoitti...

Meillä maalla siirtolaisten talletusmarkoista kisasivat Osuuspankki sekä Säästöpankki.Muista ei oltu juuri kuultukkaan.Eikä välitetty. 90-luvun alun tohinoissa potin peri yllättäen Säästöpankki. Jatkanee yksityisenä tänäkin päivänä.

Tutun näköisiä lippaita. Vaan mistäpä niihin mitään ehti alakoululaiselle kertyä. Jos ehti, isosisko ehti kyllä ensin.
Pääasiallinen tulo taisi olla tyhjien pullojen sekatavarakauppaan kiikuttaminen.
Viidestä pullosta sai markan. Markalla sai matkahuollon baarista erän flipperistä. Oikein rullanäyttöinen, eikä mikään digi-digi.
Kunnes joku valopää keksi, että jos 20 pennisen ympärille laittaa kuminauhan, niin sepä onkin markan kokoinen. Armotonta arvonnousua. Markalla saikin jo VIISI erää.
Lystiä kesti tasan siihen asti kunnes koko laite oli tukossa. Sanomista tuli, sekä lähtö matkahuollon baarista kun niille eilisen teeren luteille.
Mitä tästä opimme muuta , kuin että kehitys kehittyy? Ei saa jäädä kiinni.
voijumala###

Brainleak kirjoitti...

Yksilöiden säästäminen on suorassa suhteessa politikoiden valtion hoitoon; kun yksilöt ovat säästäväisä, niin silloin myös valtiovaraismistereiksi valikoituu säästäjistä parhaimpia. Ja päin vastoin;
Jos poliitikot alkavat kannustamaan kulutusta ja laittavat Kolmoskavalle mainoksia, että nukkuva raha ei hyödytä ketään, niin se ei kestä kuin parisen kymmentä vuotta siihen, että valtio alkaa olla konskurssin tilassa.

Olisi mulla muutakin, mutta marginaali on nykyisin liian kapea totuuden kertomisen.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys klovalle, Pyssymiehelle, Ekulle, Ano1:lle, Ano2:lle, voijumalalle ja Brainleakille & kiitos kommenteistanne.

klova: Totta joo, fuusioitiin. Sinänsä noin yleensä voi sanoa että siinä Suuressa Lamassa Suomesta särkyi jotain pysyvästi. 1970-luvulla 60.000 työtöntä oli kansallinen hätätila. Laman jälkeen sadat tuhannet työttömät ovat olleet enää tilastoluku.

Pyssymies: Se kinurihan oli sellainen harmaa ja varsin ohut mutta tehojahan siinä oli kuin myöhempien aikojen tykäreissä. Ja silloiset tykärit taas olivat varsinaisia pommeja. Sinulla on kyllä se pankkikortti tainnut olla ihan ensimmäisten joukossa. Minulla taisi olla oma joskus 1989 tai sinnepäin.

Ekku & Ano2: Joo, eihän niissä mitään turvalukkoja ollut. Ja sieltä kolikkoaukosta sai voiveitsellä liuteltua kolikoita ulos.

Ano1: Mennyttä maailmaa muistellaan tässä blogissa varsin usein.

voijumala: Se 20 penniä & kuminauhatemppu oli hallussa meilläkin. Toimi tosiaan hetken aikaa ennen kuin tukki masiinan.

Brainleak: En voi väittää vastaan.

Krypta kirjoitti...

Olin kultapossukerholainen heti ensimmäisestä talletuksesta ja minulla oli säästöpossussa rahaa 25 markkaa ja 29 penniä. Sain pankkikirjaani heti kultapossutarran, jonka rajana oli 25 markkaa. Postipankin tili oli ensimmäinen oma tili. Kun pääsin kerrasta kultapossukerhoon, niin kerran kuukaudessa tuli lehti, jossa oli tehtäviä. Taitaa olla vintillä vieläkin jäljellä niitä lehtiä ja lehden mukana tullut palapelikin vielä säästössä.

Anonyymi kirjoitti...

Tietääkö joku: valmistetaanko sellaisia säästölippaita vielä nykyisinkin ja onko niitä pankeissa edelleen saatavissa? Ja jos, niin minkä näköisiä ne nykyisin ovat? Onko mahdollisesti jokin niistä 1970-luvun malleista edelleenkin käytössä? Vai ovatko nykyiset aivan toisen muotoisia?

On minullakin se vanha Roope Ankka -lipas yhä jossakin komerossa tallessa, mutta enää vuosikymmeniin siinä ei ole ollut sisällä yhtään kolikkoa. Jos olisi, ja jos ne olisivat eurokolikoita, vieläkö sen voisi käydä pankissa tyhjennyttämässä ja laittaa rahat tilille?

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Oi niitä aikoja.

Alle 10.000 asukkaan kunnan pääkadun n. 1km pätkällä oli konttorit HOP, Osuuspankki, SYP, KOP, Postipankki (postikonttorissa), Säästöpankki.

Vuodenvaihteen jälkeen (osuuspankki lopettaa) on enää paluumuuttaja eli eräs henkiin jääneistä säästöpankeista joka jokin aika sitten perusti konttorin.

Anonyymi kirjoitti...

Yrjöperskeles kirjoitti:
"Sinulla on kyllä se pankkikortti tainnut olla ihan ensimmäisten joukossa. Minulla taisi olla oma joskus 1989 tai sinnepäin."
Minulla vieläkin myöhemmin, samoin kuin monella muullakin. Vielä muistan, että kun alkuvuodesta 1990 pankkivirkailijat olivat muutaman viikon lakossa eikä pankeissa voinut asioida, monet työnantajat varautuivat asiaan niin, että maksoivat palkatkin käteisellä, mikä siihen aikaan oli jo aivan poikkeuksellista. Sen vuoksi lakon edellä oli kuulemma seteleitä painettukin tavallista enemmän.

klova kirjoitti...

90-luvun lama katkaisi pitkän, öljykriisistä alkaneen nousukauden ja opetti suomalaiset tietämään ettei laulua jatku loputtomiin ja että velalla on määränsä.Tai ainakin opetto ne jotka sen kokivat livenä.

Menihän siinä henk kohtaisestikin kaikenlaista maallista.Toisaalta näin jälkikäteen ajateltuna paras päätös oli ettei jäänyt itkemään elämän kovuutta,tietysti ikä auttoi,vajaa kolmekymppinen voi aloittaa uudelleen tyhjästä.Meni perheyritys ja töitäkin sai jonkin aikaa etsiä oikein tosissaan.

Ja äkkiähän se tilanne 90-luvun puolivälissä alkoi paranemaan,osaksi devalvaation,osaksi maailmantaliuden ja osaksi maassa tehtyjen hyvien päätösten ansiosta.

Anonyymi kirjoitti...

Mulla ei ollu sitten minkäänlaista säästövärkkiä! Olen saanut trauman! Ei vaaskaan. Laitoin kaikki pikkutöilläni (paperinkeräys, vanhempien asioilla juokseminen jne) ansaitsemani lantit heti meneen eli harrastuksiini.
Toi Muumipappa tosin on ollut perheessämme jossain vaiheessa. Ei vaan tuu mieleen kenen omistamana.
On tää kummaa aikaa, kun ihan sitä vapaaehtosesti tekee pankkihenkilöiden hommia naputellen numerosarjoja läppärillä ja joutuu siitä vielä maksaankin. Ja sit vielä pitää olla sellanenkin ku PankkiID. Eikä rahojaan saa enää nostettua ees kiroamalla ulos tililtä. Siis sellasia oikeita rahoja.

Oi niitä ihania, menneitä aikoja!

Eija

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Kryptalle, Ano1:lle, Vittuuntuneelle NettoVeronmaksajalle, Ano2:lle, klovalle ja Eijalle & kiitos kommenteistanne.

Krypta: Itse en siihen kuulunut, mutta kommentistasi tuli mieleen toinen sen ajan lehti eli Koululainen jota opettaja jakoi luokassa. Oliko se kerran kuussa vai kerran kahdessa viikossa. Se oli viattoman ajan viaton lehti.

Ano1: En usko, että säästölippaita on enää, tosin jos jollain on muuta tietoa niin otan vastaan mielelläni. Kolikoitahan voi tallentaa mutta vain tiettyinä aikoina ja varsin hankalasti. Tosin on myös olemassa sellaisia kolikkoautomaatteja joissa hilut voi itse tallentaa tilille.

VNV: Samanlaisia muistoja minulla eivätkä ne meidän kunnat taatusti ole ainoita.

Ano2: Muistanpa saaneeni ensimmäisen tilini aikanaan ihan selvinä seteleinä. Nyt jos verkkoraha kyykkäisi niin samalla kyykkäisi koko talous.

klova: Hyvä, että selvisit. Moni muu yrittäjä meni narun jatkoksi. Ne olivat varsin pitkiä vuosia.

Eija: Joo, jos käteistä rahaa haluaa niin ihmistä kuulustellaan melkein kuin gangsteria. Mutta noita menneitä aikoja muistellaan tässä blogissa kyllä jatkossakin.

Anonyymi kirjoitti...

Anskumä kans koetan muistaa/muistella. Monen pankin pankkikirjoja itelläkin ollut. Jopa se leijonakantinen. Leijonakantiseen merkittiin rahat, ainakin tulleet, että siihen liimattiin sellainensenaikaisella tulostmella tehty lappu, siitä näkyi summa ja päivä ja mitä siinä nyt oli. Sittense pankki/postiröökynä vielä varmensi sen kirjoittamalla saman asian. Muilla muistaakseni se homma hoitui silloin jo kirjoittimelee johon se pankkikirja laitettiin.
Shekkivihkokin oli käytössä, pankki sen työnsi, että sillä on helppo maksaa, ei tarvii kanta rahaa mukanaan. Kiva se oli kiokilla shekillä rapian markan kessuaskia maksaa takan puhiseva jojo muita:)
Vaan yhtä minä kaipaan, ja jota en saa. KelaGold. Voihan rähmä kuten Spede sanoi. Pätän tällä erää tähän Huru-ukko

Qroquius Kad kirjoitti...

Säästölippaita on edelleen, tosin ei enää pankkien:

https://www.finnishdesignshop.fi/lapsille-lasten-sisustus-lasten-saastolippaat-c-1767_1789_1992.html

Jos haluaa veikeämpää, niin vaikkapa tuosta:

https://www.mulletoi.com/nyokytteleva-kolikkopurkki/

Tarkalle pienelle ja miksei vähän isommallekin säästäjälle tällainen:

https://www.mulletoi.com/kateva-kolikkolaskuri/

Että onhan näitä. Itselläni oli aikoinaan Yhdyspankin maapallo sekä Osuuspankin (jossa rahani ovat aikuisiällä olleet ja ovat) Hippo. Velipojalla on tallella Roope Ankka, jonka hän itse maalasi;
saiko niitä valmiiksi maalattuna? Sehän olisi vienyt pois osan hupia.
Molemmilla oli ne varsinaiset Säästöpossut ja kuuluimme Kultapossukerhoon. Varsinaisia säästäjiä emme silti olleet kumpikaan.

Yksi leijonakantinen on edelleen tallella.

Joppos123 kirjoitti...

Vähän menee ot mutta.
Nyt kun se rokote tulee koronaan niin käykää ottamassa.
Ne jotka jättävät väliin kuolkoon, ei kiinnosta. Luonto hoitaa.

Pauli Vahtera kirjoitti...

Kultapossukerho aloitettiin 1958. Liityin siihen heti 9 vuotiaana. Pankkikirjaan talletukset merkittiin eri arvoisina rahatarroina. Tosin kolikot kirjoitettiin. Pankki oli silloin nimeltään Postisäästöpankki.

Postipankki vietiin pelureiden pelivälineeksi Leonia nimellä. Minullekin ehdotettiin sijoitusanalyytikon virkaa, josta en halunnut edes keskustella. Björn Wahlroosin rikkaudet tulivat taitavalla tavalla. Ensin hän erolahjaksi Yhdyspankista otti mukaansa Mandatumin, jonka fuusioi Sammoksi muuttuneeseen Leoniaan eli PSPhen saaden kohtuuttoman suuren osuuden pankista ja siihen yhdistetystä vakuutusyhtiöstä. Kätilönä rikkauksille oli Suvi-Anne Siimes, silloinen vasemmistoliiton ministeri. Siimes on palkittu tästä työstä moninkertaisesti hyväpalkkaisilla viroilla.

Kultapossukerholle sai kirjoitella omia juttuja ja saattoi saada kiitokseksi toivomansa asian. Toivoin Urheilun Pikku Jättiläinen-kirjaa, jonka ohuet sivut tuli kahlattua kunnolla. Minut ilmoitettiin Ota tai Jätä-visailuunkin juuri urheilusta, mutta en päässyt.

Vuoden 1990 alussa pidin taloustoimittajille seminaaria tilinpäätöksistä. Otin esimerkeiksi yrityksiä, joihin minulla ei ollut mitään työyhteyksiä. Keräsin tilinpäätöksiä, enkä valmistautunut niihin mitenkään. Tarkoitus oli leikkiä toimittajaa tilinpäätösten lukijana. Luin 1988 säästöpankkileirin tilinpäätöksiä, jotka silloin olivat uusimmat. Kun esillä oli SKOPn numerot tajusin opetuksen aikana, että tämä pankki on konkurssissa. Se hämmästytti sen verran että sanoin sen ääneen. Kahvitauon aikana joku toimittajista oli soittanut SKOPn pääjohtaja Wegeliukselle, joka oli huutanut puhelimeen, että kuka hemmetin vahtera, hän tuhoo sen miehen kun tuollaisia valehtelee. Sovittiin toimittajien kanssa, ettei asiasta uutisoida, koska minulla oli perhe elätettävänä ja asuntovelkaa maksamatta.

Herroilla kesti kauemmin tehdä sama havainto. Syksyllä 1991 valtio otti pankin haltuunsa. Jos olisin sanonut toimittajille, että etusivu uusix, olisi veronmaksajat päässeet paljon vähemmällä. Se on asia, joka kaduttaa vieläkin. Pelko perheen selviämisestä on monen vaikenemisen syy.

Salossa säästöpankkitouhu oli täysin holtitonta. Olin saanut 5 markan säästökirjan Perttelin Säästöpankista stipendinä joskus 1963. Sekin meni korkoineen pankkikriisissä taivaan tuuliin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Huru-ukolle, Qroquius Kadille, Joppos123:lle ja Pauli Vahteralle & kiitos kommenteistanne.

Huru-ukko: Samanlaisia muistoja minullakin. KelaGold ei ole pottunokkien käytössä koska sen suhteen vallitsee täydellinen tasa-arvo. Eli pottunokka kustantaa ja etnisesti edistyksellinen käyttää.

Qroquius Kad: No kas, näkyyhän noita vielä olevan. Yksi perinteinenhän unohtui tästä eli pennipullo:

https://img.tori.fi/image/big/36/3688638637.jpg

Minulla se Roope Ankka oli kyllä ihan valmiiksi maalattu.

Joppos123: Se rokote taitaa tulla vasta ensi vuoden puolella.

Pauli: Kiitos erittäin hyvistä lisäyksistä. Totesit:

”Pelko perheen selviämisestä on monen vaikenemisen syy.”

Ja tämähän on se syy, miksi minäkin toimin nimimerkin takana.

Anonyymi kirjoitti...

Eijalle (ja hänelle vastanneelle Yrjölle): Onhan niitä Otto- ja Nosto -pankkiautomaatteja kaikissa vähänkin suuremmissa asutuskeskuksissa useitakin, ja niistä saa kyllä kortilla nostetuksi käteistä ilman, että kukaan kyselee mitään. Tosin vain tietyn rajallisen määrän kuukaudessa, muutamia satoja euroja, vaikka tilin saldo olisi paljon suurempikin.

Anonyymi kirjoitti...

Monista Internet-sivustoista ja muista digitaalisista sovelluksista voisi tietysti sanoa, että onhan se asiakkaidenkin kannalta kätevää, kun ne ovat käytettävissä. On kuitenkin kaksi eri asiaa, ovatko ne vaihtoehtoinen vai ainoa tapa hoitaa asioita.
Esimerkiksi vielä pitkään sen jälkeen kun pankkikortit olivat jo käytössä, niitä ei ollut läheskään kaikilla vaan varsin yleisesti vielä käytiin pankkien konttoreissa nostamassa käteistä tai maksamassa laskuja. Vaikka pankkien aukioloajat olivat työssäkäyvien kannalta epämukavan lyhyitä, ehti niissä yleensä sentään käydä välittömästi työpäivän päätyttyä tai sitten lounastauolla. Mutta sitten pankit sulkivat suuren osan konttoreistaan ja jäljelle jääneissäkin joutui jonottamaan yhä kauemmin; sillä tavoin ne ilmeisesti pyrkivät miltei pakottamaan loputkin asiakkaat käyttämään korttia.
Vastaavia esimerkkejä voisi mainita muitakin: esimerkiksi junalippuja ei voi enää ostaa konduktööriltä ja yhä harvemmilla asemilla on lipunmyyntiluukkuakaan. Useimmissa on vain automaatit. Eikä painettuja aikataulujakaan enää julkaista, vaan aikataulut ovat saatavissa vain netin kautta tai lipunmyyntiautomaateilta.
Kenties järjestelmien suunnittelijoilla oli jo alusta lähtien mielessään tavoite, että jonkin siirtymäkauden jälkeen (jonka he toivoivat mieluummin jäävän mahdollisimman lyhyeksi kuin mahdollisimman pitkäksi) digitaalinen asiointi ei enää ole vaihtoehtoinen vaan ainoa mahdollinen tapa hoitaa asioita.
Tyypillistä on myös: Kun uusi järjestelmä tulee käyttöön, sitä suorastaan hehkutetaan tiedotusvälineissä, mutta vanha keino myöhemmin lakkaa olevista käytettävissä, asia sivuutetaan vähin äänin ja asiakkaat saavat vasta jälkeenpäin huomata, että niinkin on tehty.
Joku on verrannut tätä siihen, että kun valinnanmahdollisuuksien mattoa levitetään jalkojemme (ja silmiemme) edessä auki, sitä samaan aikaan huomaamattamme kääritään kokoon kantapäidemme takana.

Anonyymi kirjoitti...

Noista wanhoista pankkikirjoista tuli mieleen eräs laihialaisvitsi;

Mikä on laihialaisen pornolehti? - Pankkikirja täynnä pelkkiä panoja.

@Pyssymies, perhana ei tullut koskaan kokeiltua tuota isoa kiinalaista säästölippaaseen, mutta ilmakonmaalitauluina noi olivat mitä parhaimpia. Lisäbonusta kavereiden keskuudessa sai siitä jos osui esim. Roope-setää tai Muumipappaa hattuun. Vahinko ettei noista jäänyt mitään jälkipolville kerrottavaa...

@Yrjö, niinpä toi "vekkuli" olikin metka juttu, joita en koskaan onneksi tullut lunastaakseni ryyppyrahojen toivossa/puutteessa. Jolleivät omat rahat riittäneet dokaamiseen y.m. huvielämään, niin sitten oltiin selvinpäin, koska laulujen lunnaat ovat todella korkeat noissa "huvituksissa". Noi pikavippifirmathan ovat osa todella suurta kusetusta, joilla lypsetään tyhmyydestä kärsivien rahat. Vuosikorot ovat ehkä hieman laskeneet pahimmista ajoista, mutta silti ne ovat aivan poskettomia jos verrataan pankkien lainakorkoihin!

Aiheeseen sopivia biisejä pikavipeistä ja niiden turmiollisista vaikutuksista à la Irwin Kun meni rahahommat pieleen ja Ryysyranta meni. Niinpä, ilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntua! Hieman vakavammin puhuen toi 153.500 markkaa oli pikkaisen iso rahasumma 1960- ja 1970-luvun taitteessa. Huhhuh!

No, tyhmyydestä sakotetaan ja aivan kybällä, ei pankki jää saataviansa ihmettelemään eikä myöskään verottaja eli valtio. Irwin osasi kyllä laulaa hyviä biisejä & tienata rahaa, mutta taloudenpito ja -hoito eivät sitten kuuluneet hänen vahvuuksiinsa.

Kuten engelsmannit toteavat nasevasti "easy come, easy go" - se mikä laulaen tulee, se viheltäen menee....


- Soomepois Eestist -

Anonyymi kirjoitti...

Niin ,eikös tämä nalle ole verrattavissa ihan näihin itänaapurin oligarkkeihin.
Sai samalla tavalla omaisuutensa vallassa olevien avulla.

Anonyymi kirjoitti...


Olen ollut koko ikäni tuon "Tosi on"-oravapankin eli Kansallis-Osakepankin, sittemmin Meritan ja nykyisen Nordean asiakas. 1970-luvulla pankkikirjalla ensin asioitiin 4 km päässä olevassa lähipankissa. Kassaneidit tunsivat kaikki tiliasiakkaat ulkonäöltä.

Oman KOP-pankkikortin hankin varmaankin joskus vuonna 1981 intin jälkeen. Muistaakseni syksyllä ensimmäisten joukossa, koska 1982 vuoden alussa muutin työn mukana erääseen aurinkoiseen rannikkokaupunkin ja siellä minulla oli jo kuvallinen pankkikortti käytössä.

Pankkikortteja olen höylännyt aikanani paljon, "karvaisena kassaneitinä" huoltoaseman kassalla, niin E-Öljyillä kuin Essolla kesätöissä ollessani. Maksaessa kuoletetut/varastetut kortit tarkistettiin kassan vieressä olevasta paperilistasta, joiden päivityksiä tuli viikoittain.

"Förskottia" eli käteistä rahaa pystyin tuolloin itse nostamaan leimaalla maksuslipin. Maksupäivää pystyi sujuvasti siirtämään eteenpäin päivän-pari pohjakassan vaihdon jälkeen, kun tuo pitkänomainen paperilappu oli arvonsa verran "rahaa".

Pankkikorttiini liitin VISA-luottokorttiominaisuuden, kun pääehtona hakemuksessa oli vain säännöllinen vakiotyö. Myöhemmin tekussa 1985-1988 opiskelijana ollessani tuo ominaisuus helpotti arkea kummasti. Laskut maksettiin sähköisesti sujuvasti naputtelemalla pankin koleassa eteisessä maksuautomaattikonetta iltaisin.

Käytössä oli muuten sellainen muovinen pankki-/luottokortin kokoinen muovikotelo, josta kortti liukui toisesta päästä ulos.

Ja tuollainen Roope Ankka säästölipas on tuttu. Kirppikselläkin niitä joskus näkee myytävänä. Nuo kakkulat/prillit vaan on niistä tahtoneet hävitä..

heppa

Anonyymi kirjoitti...

Noista kekkoslovakian rahoista. Olin tässä taannoin kellakomerosta jotain hakemassa, vaan ylläripylläri sieltä löytyi muutama kilo noita sen ajan viiden pennin rahoja. Kuparia. Taitaa niiden arvo olla suurempi kuparina kuin rahana. Arvelee Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

Pankkikorttien alkuaikoina ei rahaa voinut nostaa ihan mistä vaan automaatista. Piti olla oman pankin - tai pankkiryhmän - automaatti. Mutta, eipä hätää, kun meni kylän, ihan pienenkin keskustaan näkyi ainakin neljän pankin mainoskyltit. Kortilla oli muuten muistaakseni minimimaksuraja, olisko ollut 20;-. Siis kun ostit vitosen tavaran, sait 15;- takaisin.

Tampereella ei tainnut olla korttelivälä, ettei pankkia hämeenkadulla. Nyt tampereella on oikein yksi "säästöpankki" danske Bank ja on muuten pohjoishämeen ainoa konttori. Ennen oli kymmeniä, tuppukylässäkin alkujaan ainakin 5. Leoniaksi muuttuneita oli vielä enemmän mutten muista montako. Pankki ja posti oli 10 minuutin kävelymatkan sisällä. Nyt ei ole postia ollenkaan, eikä ole muuten tampereellakaan. Vain asiamiesposteja. Ja noutopisteitä, niitä piisaa - kun tilaat netistä tavaraa, joka jumalan kerta tavara tulee ihan uuteen noutopisteeseen. Vaikka sen olis tilannut lähimpään.

Pankkikortilla oli mielenkiintoinen sivuvaikutus, tilin saldo alkoi kasvaa. Kas kun rahaa ei tarvinnut nostaa tarpeeksi varmuuden vuoksi, ei se raha poltellut lompakossa tilipäivän edellä.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano1:lle, Ano2:lle, Soomepoisille Eestist, Ano3:lle, hepalle, Huru-ukolle ja Pyssymiehelle & kiitos kommenteistanne.

Ano1: Onhan niitä joo. Tosin ei syrjäkylillä. En osaa sanoa, miten suuresta ja jatkuvista nostomääristä pankki alkaa kyselemään perään.

Ano2: Kiitos lisäyksistä. Veikkaan muuten että konnareilta saa vielä lippuja. Jos olen väärässä, niin tunnustan. Myös julkishallinnon puolella näitä uusia ohjelmia ja järjestelmiä tuodaan pakkokäyttöön jatkuvasti. Kun ne on opittu, tulee uusi tilalle. Ja sitten opetellaan taas.

Soomepois: Vekkulia en ole minäkään koskaan ottanut. Eikä niitä silloin aikanaan niin helpolla saanut kuin näitä nykyisiä pikavippejä joilla tyhmää kusetetaan oikein urakalla. Irwinistä tuli mieleen se, että silloin – ehkä nytkin, en tiedä – esiintyvän taiteilijan suurin vihollinen oli harkintaverotus jota verottaja käytti sitten enempi raskaalla kädellä.

Ano3: Tuskin hän ihan yhtä paljon tienasi kuin ne Venäjän oligarkit. Mutta sinänsä en kirjoittanut Nallesta yhtään mitään.

heppa: Muistanpa että aikanaan sen pankkikortin kanssa – kun oli vain niitä höylättäviä masiinoita – saattoi suoda itselleen parin päivän förskotin. Käytti korttia vaikka tili oli nollalla mutta se ei mennyt maksuun ennen kuin tilillekin oli tullut rahaa.

Huru-ukko: Taitaa olla sillä en ole varma että ottaako edes Suomen pankki vanhoja pennejä enää vastaan.

Pyssymies: Kiitos lisäyksistä. Meillä syrjäkylällä on onneksi vielä asiamiesposti. Se varsinainen postihan on hävinnut jo aikaa sitten.

Juha Kivela kirjoitti...

Kiitos Yka mielenkiintoisesta katsauksesta Kekkoslovakiaan. Muistan käsitellyistä lippaista suurimman osan, Peikkolippaasta ja Muumipapasta ei tosin ole muistijälkiä. Ja nuo pankkikirjat ja kuinka kirjoitin roksutti äänekkäästi niitä tietoja siihen kirjoittaessaan.

Kommentoijilta erinomaisia muistikuvia Suomen talouspoliittiseen historiaan ja tapahtumiin. Buliveivaamisella ja poliitikkojen avulla ne on Suomessakin suuret massit aikoinaan tehty. Ajanjakson Suuresta Lamasta tähän päivään asti olisin toivonut kulkeneen toisenlaista polkua.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Juha. Niin kuin totesin aiemmin, vuonna 1976 60.000 suomalaista työtöntä oli hätätila. Nyt sadat tuhannet työttömät ovat pelkkä tilastoluku ja kehitysmaista pitäisi saada lisää ”työllisiä”.

nakajima kirjoitti...

Suomessa on ollut "palkka pankkiin" jo vuosikymmeniä, mutta pitkälle 90-luvulle oli mahdollista että palkan sai myös vaadittaessa käteisenä. Tämä koski kaikkia työpaikkoja. Mutinaahan siitä tuli ja ennen pitkää käteisellä maksu ei enää onnistunut.Roope-pankista tuli josku otettua rahaa ihan veitsen avulla, mutta taitamattomuutta, niitä suulla olevia estoja meni poikki ja mutsihan sen jossain vaiheessa huomasi. Tuli sanomista.


Noin muuten, jos perseet pääsevät seuraavaan hallitukseen, niin tyttöspaissareiden lainmuutokset nurin, eiryitysesti ns. maalittamisen rangaistavuus. Ja roskapankkiajoista annettu sadan (100) vuoden salassapito pitää normalisoida 25 vuodeksi, joka hups, on mennyt jo. Tiitisen lista siinä samalla.

Anonyymi kirjoitti...

Huru-ukko kirjoitti: "Taitaa niiden (vanhojen penninrahojen) arvo olla suurempi kuparina kuin rahana."

Varmaan moninkertaisesti. Inflaation vuoksihan kupari kävi jo vuonna 1969 liian kalliiksi penninrahoihin ja niitä ryhdyttiin lyömään alumiinista. Ja nykyrahassa penni vastaa vain noin kuudesosaa senttiä. Nykyiset viiden sentin rahat ovat tosin kuparin värisiä, mutta kuulemma nekin on vain pinnoitettu kuparilla, sisältä ne ovat rautaa. Jos ne olisivat täyttä kuparia, niidenkin metalliarvo olisi niiden raha-arvoa suurempi.

Suomen Pankki muuten vaihtoi markkoja euroiksi vuoteen 2012 saakka, mutta ei enää. Ja tuskin 1960-luvun kuparisilla penninrahoilla on kovin suurta numismaatistakaan arvoa.

Tästä tuli vielä mieleen tällainen hieman omituinen uutinen, joka suomalaisissakin lehdissä kerrottiin noin vuodelta 2006. Silloinhan eurot olivat Saksassakin olleet käytössä jo muutaman vuoden.

Kielissä, Saksassa, muuan kokoojaviemäri tukkiutui täysin. Syyksi osoittautui, että joku oli vetänyt suurehkon erän rahaa, Saksan markkaseteleitä vessanpöntöstä alas - kirjaimellisesti! Hän oli joskus aikoinaan kaiken varalta hamstrannut suuren määrän käteistä rahaa mutta unohtanut ne sitten euroihin siirryttäessä. Kun hän sitten myöhemmin löysi ne jostakin kätköstä, hän luuli, ettei niitä enää vaihdeta ja että ne olisivat jo menettäneet arvonsa. (Tai sitten kyseessä ei edes ollut sama henkilö, joka oli ne aikoinaan kätkenyt, vaan hänen perillisensä, joka oli siihen saakka ollut tietämätön kätkön olemassaolosta.) Ja niinpä hän teki niin kuin teki. Ja kuitenkin Bundesbank olisi vielä silloin, ja muutaman vuoden sen jälkeenkin, vaihtanut ne euroiksi.

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Tuosta Qroquius Kad:n linkin pikku-norsuista, noita oli muinoin säästöpankin logolla.
Ja eri kokoisina, meille kotiin oli jostain eksynyt n. 20cm kanttiinsa oleva säästöpankinvihreä norsu. Missähän sekin nyt lienee.

Ja Juhanilla riittää säästölippaita: https://www.is.fi/asuminen/art-2000005639088.html

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Pohjoismaiden Yhdyspankki ensimmäinen kriisi oli kun pankijohtaja Nils Idmannilta meni omat ja talonrahat sekaisin 1912. Silloinen summa oli 9%:a valtion budjetista. Sitten pankkeja meni 1929 laman seurauksena. Kekkoslovakian loppuaikoina mm. kurakauppalassa eli Seinäjoella oli maakunnan pillurallien yksi parkki legendaarinen vekseliaukio missä oli kaikkien pankkien konttorit. Maaseudun osuus- ja säästöpankit olivat pitkään hyvällä tolalla kun pankinjohtajina oli agrologeja, metsänhoitajia etc eli tunsivat asiakaskunnan ja pitäjän elinkeinorakenteet. Rahat hassasivat Skopissa Ala-Melkkilä, Riikonen ja Wegelius talousoppineine apulaisineen. Riikosen tämä reppuryssän jälkeläinen luki japanilaisen Sumimoto yhtymän kirjaa ja rakennetta kuin poikamies jallua. Vastaava sammon tapainen ikiliikkuja talous taloudessa piti rakentaa tännekkin. Siinä meni Tamperelainen metalliteollisuus, saha Pohjasta ja paljon muuta. Sitten oli Lassila ja "miljardi" Mika joiden piti kummankin ostaa omat pankit. Lopullisen niitin antoi demareiden talousnero Koivisto Kullbergin kanssa kun meidän piti olla pohjolan japani. Ullatus ullatus yksi perkele joka kävi valtiolle ja kansalle kalliiksi valuuttakeinottelussa olikin sitten George Soros. Idänkaupan romahtamisesta oli muutamia vuosia aikaisemmin selviä varoitusmerkkejä mutta se ei Koivistoa ja Sorsaa kiinnostanut. Kannattaa muistaa että 1970 luvulla inflaatio oli sen verran kova että rahanarvo puolittui 7 vuodessa, vaikka korot olivat kovemmat niin lainarahalla kannatti ostaa omistusasunto koska asunnoilla oli kysyntää ja niiden reaaliarvo nousi nopeampaa kuin inflaatio söi.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Nordean eli Meritan syntymisen aikaan KOP oli niin kuralla että pääjohtajakin oli kaivosinsinööri. Sinänsä sääli KOP oli 1970 luvulle asti leimaantunut suomalaisen, suomenkielisen liike-elämän liikepankiksi siinä missä PYP oli rantahurrien.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Vielä noista säästölippaista lieneekö minkä lähetysjärjestön mutta mummolla oli semmoisen ambomaalla toimivan lähetysaseman mallinen lipas. Sinne kolikoita ja tukemaan uusien Toivojen Toivot, Mattien, Kaarinoiden syntymiseen ja kouluttamiseen tarvitsihan SWAPO uusia sissejä.

Joppos123 kirjoitti...

Onpas tutunnäköisiä säästölippaita. Taitaa olla niin, että useampaan tullut karkinhimoissa murtauduttua, myös pikkusiskon lippaaseen.
Joskus vuonna kivi ja sakset tuli jaettua ilmaislehteä Kuopiossa ja silloin oli postipankin sinikantinen. Oli se kivaa mennä aina palkkapäivänä pankkiin ja ne laittoivat sellaisen punavalkoisen tarran säästökirjaan.
Siinä oli päiväykset ja markkamäärä.
Liksat vaihteli 150-200 markan välillä, riippuen paljonko oli ilmaisjakelulehden ohessa mainoksia.
Koulun ohessa tuota hommaa tuli tehtyä ja kun oli alle 16v niin muita hommia ei oikein saanut.

Qroquius Kad kirjoitti...

Inflaatio, tuo velallisen ystävä ja säästäjän vihollinen!

Pidän kaikkia rahojani käyttötilillä. Alunperin kuvittelin voivani pelastaa ne sieltä huomatessani maitopurkin hinnan kohoavan pilviin.

Eihän se onnistuisi. Minulta alettaisiin ensin tivata, kuka, miksi, miten ja mihin tarkoitukseen?
Kaiken tenttauksen jälkeen vastattaisiin asian olevan mahdollista satanen kerallaan kolmen viikon välein. Siihen mennessä rahoistani olisi jäljellä sama määrä olemattomalla ostovoimalla.

Ja tämä saattaa toteutua koska tahansa, kun Bryssel päättää ratkaista euron kriisin setelirahoituksella.

Mutta silloinhan koittaa pikavipinottajien kulta-aika - siihen asti, kunnes pikavippifirmat ovat kadonneet muille markkinoille.
Myöntäisivätköhän pankit tuossa tilanteessa lainoja ja millä ehdoilla?

Joppos123 kirjoitti...

Nyt tulee ot.
Käivärän DODO ennen joulua.

1. Tänään pitää siivota, taivaspaikkahan siinä palaa kun sunnuntaina huhkii.
2. Huomenna pitää käydä isommalla kirkolla hakemassa mädit ja muut mässyt jotka voi laittaa pakkaseen.
3. Tiistaina kuusen nouto paikalliselta VPK:lta. Menee rahat hyvään asiaan. Samalla reissulla pitää hakea possu kotiin,eli etukäteen varatun kinkun nouto+kalat.
4. Keskiviikkona sika uuniin ja kalojen graavaus, smetanasillin teko ja glögiä. Possulle kandee aina jutella mukavia kun se tekeytyy uunissa.
Jotain saattoi jäädä pois mutta eiköhän ne tule hoidettua.
Hyvää ja rauhallista joulua koko poppoolle ja Ykälle erityisesti. Niin kauan kuin ei olla kriittisinä yksin niin meillä lienee toivoa, ei olla yksin.
Tolkun porukkaahan tänne on kommentoinut ja aika useasti saanut nauraa vatsa kippuralla. Joillakin se sanansäilä on vaan hallussa.

Joppos123 kirjoitti...

Sijoittaminen tai säästäminen on aina arpapeliä, harva niillä rikastuu ellei käy hirveä munkki.
Itse olen säästänyt rahastoihin ja aikalailla puski hikeä pintaan kun korona aiheutti melkein 30 prosentin notkahduksen kahdessa päivässä. Meinasin kotiuttaa siinä vaiheessa kaiken mutta onneksi en sitä tehnyt.
Nyt ollaan jo reilusti plussalla.
Kulta lienee ainoa minkä hinta ei koskaan mene nollille, nytkin kun pörssit laahasivat niin kullan hinta nousi koko ajan.
Keskimmäinen poikani laittoi 5 vuotta sitten rahaa Bitcoiniin ja se sijoitus on tuottanut aika paljon.
Nyt alkaa olla viimeinen hetki sijoittaa Bitcoiniin jos meinaa. Odotukset ovat, että sen arvo nousee nykyisestä 23000 dollarista seuraavan vuoden aikana jopa 250 000 dollariin.
Mistä näistä tietää.
Se kannattaa sijoittaa minkä on valmis häviämään. Laitoin eilen Bitcoiniin 10 000 euroa ja otan ulos heti kun huippu on saavutettu. Liian ahne ei pidä olla.

Joppos123 kirjoitti...

QD:lle vielä.
Nythän sosialistit ovat puhuneet ääneen "maastamuuttoverosta".
Ei siis ehkä ryöstämisen lisäksi ammuta hengiltä jos ei kommunismi maita.
Jos on yhtään tyhjää rahaa niin Panaman säätiöt ovat aika hyviä. Niihin ei kommunistien kleptomaaninakit pääse käsiksi.
Siellä pelataan numerotileillä ja ihan sama oletko 100 euron tai miljoonan säästäjä. Palvelu on aina ensiluokkaista.
Ihan vaikka säästötilinä mainio. Ei saa Marin näppejään väliin missään vaiheessa.
Panaman säätiölaki on murtamaton.

Hokki kirjoitti...

Uusi vuosi toi aina mukanaan todellisen makupalan: menin pankkiin pankkikirjan kanssa.
Kassaneiti laittoi sen masinaan ju yht´äkkiä meikäläinen olikin 5-10 % rikkaampi! Jokunen markka tai penni, mutta kuitenkin.
Oi niitä aikoja!

Anonyymi kirjoitti...

OT:nä linkkivinkkiä eräältä puolitutulta kaverilta, kovaa menoa Seattlessa. Olisi vissiin sopinut johonkin aikaisempaan Ykän yhteiskunnalliseen bloggaukseen paremmin? Jos asiat ovat tosiaankin tuossa jamassa Emerald Cityssä, niin eipä hyvältä näytä. Huumehemmot saavat vapaasti mellastaa kaupungin kaduilla ja asua telttoineen siellä missä huvittaa.

Otaksun, jotta on todella turhauttavaa olla poliisina k.o. suurkaupungissa? Rikoksista, kuten pahoinpitely, myymälävarkaus, näpistys tai varkaus ei rangaista kunnolla jos tekijänä on huumeriippuvainen ja/tai vähäosainen koditon ihminen. Huhhuh mitä meininkiä! Ei liene ihme jos eräät kivijalkamyymälät ovat tehneet asiantilasta omat johtopäätöksensä ja päättäneet "nostaa kytkintä" pelimestoilta.

Tuossa näkyy raadollisella tavalla mitä huumeiden lähes vapaa saatavuus ja lievät rangaistukset saavat aikaan yhteiskunnassa eli kaaoksen. Koska tuo on todellisuutta Euroopassa ja vaikkapa Suomessa?- Soomepois Eestist -

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Maastamuuttovero semmoinen oli euroopassa käytössä 1933-1945. Rosentti oli sitä luokkaa että verotuksen jälkeen jäi hattu ja palttoo. Eikös tätä veroa ole ajaneet varsinkin vihreät, veikeää kun muistelee missä maassa moinen vero oli käytössä ei arjalaisille ja etenkin juutalaisille.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys nakajimalle, Anolle, Vittuuntuneelle NettoVeronmaksajalle, Patelle Pankavaarasta, Joppos123:lle, Qroquius Kadille, Hokille ja Soomepoisille Eestist & kiitos kommenteistanne.

nakajima: Näin on nyt ja pankeillehan se pakkomaksu tilille on tietysti rahasampo. Viimeisestä kappaleestasi olen myös samaa mieltä.

Ano: Kiitos lisäyksistä. Kyseisessä rahaepisodissa on varmaankin kuultu paljon rumia saksankielisiä sanoja.

VNV: Aika mainio kokoelma tuolla hepulla.

Pate: Kiitos lisäyksistä. 1970-luvullahan lainaa kannatti ottaa. Ja silloinhan oli sitä Arava-lainaakin. Liekö muuten se Namibia hieman rauhallisempi kuin moni muu Afrikan maa?

Joppos123: Saakohan muuten alle 18-vuotiaat enää tehdä minkäänlaisia hommia? Kun nuo turva- ja lupasysteemit ovat hiukkasen ylimitoitetut.

Qroquius Kad & Joppos123: Tässä kun on säästäjä ollut pitkään itsekin niin eritoten se hyperinflaatio pelottaa.

Joppos123: Asiallista ot:ta. Ja oikein hyvää ja rauhallista joulua sinnekin. Jatketaan porukalla ensi vuonnakin.

Joppos123 & Pate: En muuten ihmettelisi, jos se vero tulisi. Kas kun vihervasurit tarvitsevat utopiansa rahoittajia.

Hokki: Joo, niin oli silloin. Nyt ei pankkikoroilla todellakaan pääse rikastumaan.

Soomepois: Tuo on se amerikkalainen todellisuus mitä demokraattipuolue haluaa. Ja epäilemättä leviää meillekin.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Tunnetuin firma Seattlessa joka vaihtaa paikkaa on Boeing, uuden jumbon valmistus siirtyy Everettistä North Charlstoniin Etelä-Carolinaan. Yrityksiä on siirtynyt sekä Seattlesta että Portlandista Uuteen Mexicoon. Myöskin Kaliforniasta ja New Yorkissa on tapahtuhtunut white flag kun verotusta on kiristetty.

Juha Kivela kirjoitti...

Pari ot-juttua tähän..

- Alkoi eilen kiinnittämään huomiota tuo Britannian "saartaminen" lentokielloilla. Tänään näyttäisi uutisoinnin mukaan tapaus laajentuneen.

https://yle.fi/uutiset/3-11707938

Vaikuttaisi olevan kätevä tuo korona taistelussa EU:sta eroon pääsevän kansallisvaltion taivuttamiseksi. Tämä foliohattuilunkin uhalla.

Sitten kaiketi tämän päivän tärkeimpään uutiseen. Case Haavisto piti saada taputeltua, jotta turbovaihe voitiin laittaa välittömästi toimeen.

https://yle.fi/uutiset/3-11707111

Paljon artikkeleita aiheesta. En ole kaikkia lukenut. Nopea silmäily kuitenkin jättää jälleen yhden tärkeimmistä kysymyksistä auki, jota valtamedia ei tietenkään ole edesvastuuttomuuttaan ja puolueellisuuttaan katsonut aiheelliseksi selvittää:

Onko kotiuttamisesta tehty kirjallinen päätös hallituksessa eli valtioneuvostossa? Ketkä ovat allekirjoittaneet tuon kotiuttamispäätöksen? Eli sen Suomen valtion taholta viralisesti hyväksyneet?

Suomessa, jossa ei noudateta länsimaista demokratiaa, oikeusvaltio- ja laillisuusperiaatetta, ei em. kysymyksiin varmaankaan saa suoraa ja totuudenmukaista vastausta.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Patelle Pankavaarasta ja Juha Kivelälle & kiitos kommenteistanne.

Pate: En ihmettele. Ja eikös se Volvokin ole poistamassa pääkonttoriaan Ruotsista. Ns. yleisistä syistä.

Juha: EU:han pyrkii tekemään briteille sen kaiken mahdollisen kiusan koska se toimikin liittovaltioutopiaa vastaan. Ja case Haavistosta esität hyviä kysymyksiä. Niin kuin totesit, nyt laitetaan se turbovaihde päälle.

Anonyymi kirjoitti...

Täällä on ollut juttua pikavipeistä ja vekseleistä. Vkeslihän oli oman aikansa pikavippi. Kolme kuukautta ja maksapois, siis jos pystyit. Muuten hattu kourassa takahuoneeseen johtajan puhutteluun, eikä riittänyt, että korot, piti heimen sitä vekkuliakin lyhentää. Moni pienyrittäjä ajautui niissä karkeloissa ns. vekselikierteeseen ja lopulta lappu luukulle. Johtajan kaveri bulvaanini vei tuhkatkin pesätä. (sori Tuhka, en tarkoita sinua)
Vekselistähän sanottiin, että pistä nimi pitkittäin ja poikittain, etusivulle pitkittäin, taakse poikittain. Itse en ajautunut kierteseen, vaikka jokunen vekkulikin pyörähti, pikavippeihin sorruin, ja sit oltiin kusessa.
Vanhakansa sen sanoi aikoinaan, velka veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa.
Huru-ukko

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Huru-ukko. Oletan ja toivon, että sulla on tilit jo tasapainossa. Meidän huusholli on ollut velaton jo pitkään ja uutta ei oteta.

Tinahattu kirjoitti...

KOP'n talletuskirjassa näkyy nykysuomalaisten pelkäämä sana: PANO.
Millaisen kauhun saisi aikaan jos kehaisisi että paninpa talteen pankkineidin kanssa?
Nykyäänhän pistetään kuin naskalilla.
___________________________

Sitten muuta:

Ano Turtiainen Eduskunnassa: https://laitonlehti.net/2020/12/19/ano-turtiainen-koronahysteria-on-maailman-suurin-puhallus/
[…]
Tauti on saanut alkunsa Kiinasta ja jopa täällä eduskunnassa lähes jokainen poseeraa kiinalainen maski naamalla lietsomassa kansaan hysteriaa. Hupsuimmat ovat jopa esittäneet maskipakkoa, vaikka maskien käyttöön ja sen valmistusmateriaaleihin liittyviä terveysselvityksiä ei olla kunnolla edes tehty.
[…]
____________

Tinahattu:
Järkeä, mutta miksi luulee taudin saaneen alkunsa Kiinasta. Se ( jos sitä on edes olemassa ) saattoi paeta Ft. Detrick -labatorioista USA'ssa samoin kuin vuosien takainen pernarutto.
Persuissa on se piirre että uskovat kaiken länsimaista tulleen roskan koska se on niin ulkomaista. Uskovat jopa ryssän hyökänneen Ukrainaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Tinahattu. Ja sullahan oli näyttöä tuolle väitteellesi? Ei silti, minäkin olen sitä mieltä että tätä koronaa on tietoisesti hysterisoitu.

Anonyymi kirjoitti...

STS:n johtaja Ulf Wolf Liepajanlahti (V. Huovisen antama nimi) ajoi karille oikein vauhdilla. Olis tarttenu miettiä ensin...

Koko EKA osuuskuntakin meni samalla vauhdilla. Kumma juttu, demarieliittiä koko johto. Osuuskassatkin meni samalla lailla, maksoivat ainakin 20% korkoa. Pakko oli, kun pankeista ei enää saanut lainaa. Rahat jäivät sisään - paitsi K. Sorsalta, joka ihmeellisessä selvänäköisyyden puuskassa nosti rahansa pois hetkeä ennen konkurssia. Ja samalla nosti pressatiensä pystyyn. Mahtoi vi eiku harmittaa, kun lehdet kertoivat asiasta.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pyssymies. Siinä muuten meni elinikäiset säästöt monelta säästökassan jäseneltä. Ja Sorsaltakin meni lähes kaikki. Ei jäänyt kuin omaisuus. Sorsahan olisi muuten päässyt presidenttiehdokkaaksi 1994 jos demareitten koneisto ei olisi pistänyt sitä avointa äänestystä pystyyn. Muistan miehen olleen varsin katkera asiasta kun politiikan ulkopuolelta tullut Ahtisaari valittiinkin.

Tinahattu kirjoitti...

Yrjöperskeles kirjoitti...
Tervehdys, Tinahattu. Ja sullahan oli näyttöä tuolle väitteellesi?
20. joulukuuta 2020 klo 22.57
____________

Niin, se on sellaista tinahattuilua. Perustuu sellaiseen teoriaan että jos vaikkapa kumisaappaasi haisevat kissankuselta, on niihin luultavasti käynyt ruiskimassa naapurin kolli.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Tinahattu. Jenkkilabra ja kissankusiset saappaat. Kyllä. Näyttö on kiistaton.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä säästökassasekoilu sorsan tiputti, alkoi tähtensä laskea. Ainakin osan säästöistä saivat tallettajat takaisin, myöhemmin, paljon myöhemmin. Pari tuttua menetti 50 kilomarkkaa kumpikin. Ei hirveesti ilahduttanut, eikä varsinkaan tieto sorsan tempusta. Vielä vähemmän huvitti työpaikan menetys samassa rytäkässä. Se viiskytdonaa kun olis helpottanut kummasti eloa työttömänä. Kyllä varmasti muistivat demarien äänetyksen aikaan. Ja muisti moni muukin.

Miksi epäilet tinahatun varmaa tietoa, tottahan toki jenkit haluavat ampua itseään jalkaan ja tarjota samalla kiinalle hyvän tilaisuuden rohmuta valtaa. Kiinassahan oli sopiva labra, jonka turvatoimiet oli löperöitä. Eikä oikeastaan mitään tolkullista syytä pitää koronaviruksia. Ja villielukoiden holtiton torimyynti. Eihän se mtenkään kiinasta voi olla kotoisin, vaikka sen lähisukulaisa siellä on villinä koko ajan. Niin ja putlerin tietotoimistokin tietää, että jenkkien vika.

ihan vaan selvyyden vuoksi: Länsimaisissa labroissa ei ole kasvojen memettämisen välttämisen kulttuuria. Mm. Magdeburgissa pääsi samanniminen apinan verenvuotokuume-virus vahingosa leviämään. labra itse nosti hälyä aiheesta. Kiina ei vieläkään tunnusta munimistaa epidemian alkuvaiheessa ja syyttää mm. intiaa ko. viruksesta.

Pyssymies

Tinahattu kirjoitti...

Hölöpöttäkää mitä hölöpötätte.
Tässä olisi näyttöä ja vielä oikein “Jenkkilästä”.
No, Global Research ei olekaan jenkkilästä vaan kanatasta.

Lew Rockwell
COVID-19: Further Evidence that the Virus Originated in the US
By Larry Romanoff 
Global Research
March 14, 2020
https://www.lewrockwell.com/2020/03/no_author/covid-19-further-evidence-that-the-virus-originated-in-the-us/

As readers will recall from the earlier article , Japanese and Taiwanese epidemiologists and pharmacologists have determined that the new coronavirus almost certainly originated in the US since that country is the only one known to have all five types – from which all others must have descended. Wuhan in China has only one of those types, rendering it in analogy as a kind of “branch” which cannot exist by itself but must have grown from a “tree”.
[…]
_______________________________

The new York Times (oikein jenkkilästä)

Deadly Germ Research Is Shut Down at Army Lab Over Safety ...
https://www.nytimes.com/2019/08/05/health/germs-fort-detrick-biohazard.html
Aug 5, 2019Safety concerns at a prominent military germ lab have led the government to shut down research involving dangerous microbes like the Ebola virus. "Research is currently on hold," the United States...


_________________________

Sitten jotakin aivan muuta. Hämmästyttävää.

Kasim, Ali, Ahmed, Yosuf, Salim, nuorukaisia kaikki. Super-älykkäät suomalaiset prosentti-ihmiset kiljahtavat että eihän se ole kuin vaivaiset yksi prosentti.

YLE
https://yle.fi/uutiset/3-11696370
Marraskuussa Helsingin poliisi kuitenkin kertoi, ettei se tilastoi rikoksesta epäiltyjen etnisyyksiä. Poliisin mukaan arviolta 90 prosenttia rikoksia tekevistä nuorista on syntynyt Suomessa.
– Se, että osa rikoksia tekevistä nuorista tulee eri kieli- ja kulttuuritaustoista, vastaa kutakuinkin nuorison koostumusta Helsingissä, sanoi ylikomisario Jari Taponen Helsingin poliisista.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pyssymiehelle ja Tinahatulle & kiitos kommenteistanne.

Pyssymies: Se rahojen laskeminen lienee monella edessä myös tulevaisuudessa. Mitä tulee noihin foliopipahommiin niin minä en ole niistä koskaan innostunut.

Tinahattu: Viestisi kakkososa pitää täysin paikkansa. Ilmiö oli jo 1990-luvulla. Se vain kasvaa.