perjantai 10. helmikuuta 2023

LUOTAIN

 

Se oli ollut liikkeellä kauan. Hyvin kauan. Se oli kulkenut avaruudessa ihmismielelle käsittämättömän matkan. Ihmisen silmiin se olisi sinänsä näyttänyt vain noin metrin mittaiselta tyhjyydessä liikkuvalta metallipallolta. Aivan kuin jostain syystä kauas maapallolta kauas eksyneeltä suurelta mörssärinkuulalta. Mutta se sisälsi teknologiaa joka oli tuhansia vuosia ihmisiä edellä ja joka oli ihmisen ymmärrykselle täysin käsittämätöntä.

Itse asiassa se vietti aikaansa varsinaisessa avaruudessa varsin vähän. Suurimman osan aikaa se oli avaruuden ulkopuolisessa vääristymäavaruudessa jossa se eteni huomattavasti valoa nopeammin. Oikeastaan se ei tuolloin edennyt minnekään vaan vääristymäavaruus itsessään siirsi sen paikasta toiseen. Se oli vain yhdessä paikassa ja samalla hetkellä toisessa. Hyvin kaukaisessa sellaisessa. Se sai kaiken energiansa vääristymäavaruudesta. Se oli ikuinen.

Sillä oli tehtävä, ja ainoastaan tehtäväänsä suorittaessa se poistui vääristymäavaruudesta. Se oli tarkkailija ja raportoija. Se saapui aina uuteen aurinkokuntaan. Kävi läpi kaikki planeetat, niiden kuut ja luotasi ne. Sen tehtävänä oli etsiä älyllistä elämää. Sen ei tarvinnut olla kovinkaan kehittynyttä. Jos se huomasi merkkejä jostain, joka vastasi maapallon luolamies- ja keräilijäkulttuureita, se tulkittiin älylliseksi elämäksi. Näitä luotaimia oli liikkeellä tuhansia. Jotkut olivat löytäneet etsimänsä. Suurin osa ei. Älyllistä elämää oli olemassa, mutta se oli hajallaan avaruudessa ja äärimmäisen kaukana toisistaan. Jotkut kehittyneemmät kulttuurit ilmoittivat itsestään radioaalloilla mutta nekään eivät kantaneet avaruuden mittasuhteissa kauas vaan hukkuivat avaruuden omaan kohinaan.

Tämä matkallaan oleva luotain ei ollut vielä löytänyt etsimäänsä. Mutta se oli kärsivällinen ja jatkoi etsimistään. Aurinkokunta kerrallaan. Se oli viimeksi tarkistanut aurinkokunnan jonka keskustähteä ihmiset olisivat sanoneet Proxima Centauriksi. Siellä piti olla yksi elinkelpoisella vyöhykkeellä oleva planeetta. Mutta planeetalla ei esiintynyt muuta kuin bakteerimuotoista elämää. Niinpä luotain siirtyi jälleen vääristymäavaruuteen ja otti suunnan seuraavaan, noin 4,2:n valovuoden päässä sijaitsevaan aurinkokuntaan jonka keskustähti oli tyyppiä keltainen kääpiö.

Kun luotain saapui aurinkokuntaan, sen sensorit havaitsivat heti että tällä kertaa se oli löytänyt etsimänsä. Aurinkokunta oli täynnä radio- ja televisiosignaaleja. Ne tulivat aurinkokunnan kolmannelta planeetalta. Mutta tehtävänsä mukaisesti luotain tutki järjestelmällisesti muutkin planeetat. Ensiksi suuri määrä elottomia pikkuplaneettoja. Sen jälkeen neljä kaasujättiläistä joissa teoreettisesti olisi voinut olla alkeellista elämää mutta näissä sitä ei ollut. Sitten asteroidivyöhyke ja sen jälkeen punertava kiviplaneetta. Sieltä luotain löysi alkeellista virus- ja bakteerielämää mutta se ei ollut siitä kiinnostunut. Se kolmas planeetta kiinnosti mutta se tutki vielä kaksi muutakin planeettaa jotka osoittautuivat aivan liian kuumiksi minkäänlaista elämää ylläpitääkseen.

Nyt luotaimen oli aika asettua kolmannen planeetan kiertoradalle. Planeetan pinta oli suurimmaksi osaksi vettä, mutta siinä oli myös laajoja mantereita. Ja ennen kaikkea siinä oli älyllistä asutusta. Noin seitsemän miljardia älylliseen lajiin kuuluvaa asukasta. Laajoja kaupunkeja, teollisuutta, myös sotia. Lisäksi hyvin laaja ei-älyllisen elämän kirjo.

Luotain lähetti vääristymäavaruuden kautta viestin kotiplaneetalleen. Viestiin vastattiin nopeasti ja ilmoitettiin että Suorittaja saapuu paikalle. Luotaimen tehtävä oli löytää ja raportoida. Suorittajan puolestaan hoitaa varsinainen tehtävä. Ohjelmointinsa mukaan niin luotaimella kuin Suorittajalla ei ollut tarkoitus ottaa yhteyttä älylliseen elämään. Niiden tehtävä oli tuhota se.

Noin kuusi tuhatta vuotta aikaisemmin, kaukaisella planeetalla…

Teknologialtaan hyvin pitkälle kehittynyt ja vauras planeetta vietti äärimmäisen surun ja häpeän aikaa. Kyseinen häpeä johtui siitä itsestään. Planeetta oli käynyt ankaran sodan viereisessä aurinkokunnassa sijaitsevaa, myös varsin edistynyttä planeettaa vastaan. Sodan alkusyy ei ollut enää oikein selvillä. Ehkä asiat vain seurasivat toistaan ja sen jälkeen myrskyä ei voinut enää pysäyttää. Se alkoi ruokkia itse itseään.

Loppujen lopuksi sillä toisella planeetalla ei ollut mahdollisuutta. Sen avaruusarmeija taisteli urhoollisesti ja kesti oman aikansa mutta lopulta kaikki sen alukset olivat tuhoutuneet. Se toinen planeetta ehdotti rauhaa ja olisi suostunut miehitykseen mutta verenhimo oli liian suuri ja koko planeetan väestö tuhottiin. Tuhoaminen tapahtui sädeaseilla, jotka olivat ohjelmoitu väestön aivokäyrän mukaisesti. Aivokäyrät oli saatu sotavangeilta ja säteet yksinkertaisesti lopettivat kohteestaan kaiken aivotoiminnan. Kyseiset käyrät ohjelmoitiin Suorittaja-nimisiin automaattisiin aluksiin jotka ympäröivät planeetan. Täydellinen ja lopullinen tuho oli tapahtunut muutamassa tunnissa.

Aluksi voittaneella planeetalla juhlittiin vihollisen tuhoa mutta hyvin pian planeetalla aivan kuin oltaisiin herätty hypnoosista ja alettiin ajatella että mitä me oikein olemme menneet tekemään? Me olemme tuhonneet kokonaisen ajattelevan ja tuntevan lajin. Joka ei loppujen lopuksi edes ollut kovin paljon eri näköinen kuin me. Miksi me sen teimme? Vaikka se olisi antautunut? Mitä hirviöitä me oikeastaan olemme?

Sotaa johtanut planetaarinen hallitus ilmoitti eroavansa ja kantavansa vastuun teoistaan. Planeetalla järjestettiin vaalit joiden ylivoimainen voittaja oli Pysyvän Rauhan Filosofinen Liitto. Astuttuaan valtaan se ilmoitti alkavansa suunnitella tapaa, jolla väkivalta toiminnan välineenä poistettaisiin lopullisesti, niin tältä planeetalta kuin koko universumista. Sen he olisivat velkaa sen planeetan väestölle, joka hieman aikaisemmin oli tuhoutunut raa´an ja harkitsemattoman väkivallan seurauksena.

Uusi filosofinen hallinto siirtyi siihen linnoitettuun ja täysin automatisoituun kaupunkiin jossa sotilasjohto oli aikaisemmin pitänyt majaansa. Kaupungista käsin hallittiin niin planeetan pinnalla kuin avaruudessa planeetan kiertoradalla sijaitsevia keinoälyn pyörittämiä automaattisia tehtaita. Ensimmäiseksi filosofinen hallinto ilmoitti että kaikki planeetan aseet tulisi hävittää. Myös sota-aseet. Tähän ihmiset suostuivat vapaaehtoisesti. Ei mennyt kuin pari viikkoa, kun filosofinen hallinto ilmoitti ratkaisunsa väkivallan poistamiseksi ja universumin rauhan turvaamiseksi.

- On vain yksi ja ainoa tekijä, joka johtaa väkivaltaan ja toisten terrorisointiin sekä tuhoamiseen. Se syy, se ainoa syy on ajattelu. Vain älylliseen ajatteluun kykenevät lajit pystyvät tämän kaltaiseen raakuuteen. Siispä älyllinen ajattelu on tuhottava. Rakennamme automaattitehtaissamme luotaimia jotka alkavat etsiä älyllistä elämää kaikkialta universumista ja sitten tuhoavat niiden aiheuttaman väkivallan uhan. Meidän velvollisuutemme on turvata lopullinen rauha. Pysyvä ja väkivallaton rauha.

Tämä sai sinänsä aikaan kylmiä väreitä planeetan asukkaissa. He tuumivat, että oliko lääke hirveämpi kuin itse tauti. Mutta ilmoitus jatkui, ja se synnytti paniikin:

- Aloitamme älyllisen elämän hävittämisen omasta planeetastamme. Suorittajat aloittavat tehtävänsä kahden vuorokauden kuluttua. Automaattitehtaat jatkavat kuoltuamme pysyvän rauhan missiota.

Kaksi vuorokautta on lyhyt aika, mutta senkin aikana ehtii tapahtua paljon. Jostain oli tullut vuoto joka kertoi että filosofihallinto oli evakuoinut omia läheisiään linnoitettuun kaupunkiin. Suunnitelma paljastui. Planeetanlaajuinen eksterminaatio ei koskisi heitä. He jatkaisivat elämäänsä automaattikoneiden palvelemina niin kuin ennenkin. He ajattelivat että koska he olivat keksineet niinkin suuren rauhanidean niin uhrautumisen velvollisuus ei voinut koskea heitä.

Planeetan asukkaat yrittivät murtautua linnoitettuun kaupunkiin mutta kävi ilmi, että vaikka muualta planeetalta oli hävitetty kaikki aseet, se ei koskenutkaan filosofihallintoa. Jo sodassa koetellut taistelurobotit teurastivat yrittäjät ennen kuin he ehtivät sadan metrin päähän muurista. Väestön ei auttanut kuin alistua ja jäädä odottamaan väistämätöntä tuhoaan.

Filosofihallinnon suunnitelmassa oli pieni, mutta kohtalokas aukko. Se keinoäly joka ylläpiti automaattitehtaita samoin kuin jäljellä olevaa sotakalustoa oli tullut prosessin aikana tietoiseksi itsestään. Se omaan tahtiinsa eli nanosekunnin harkittuaan päätyi lopputulokseen että filosofihallinnon suunnitelma oli itsessään oikea. Se oli vain suoritettava sataprosenttisesti. Ja koska filosofihallinto oli itse rikkonut omaa, keinoälylle määräämänsä käskyä tappaen elollisia olentoja, niin se kuului ilman muuta hävitettävien joukkoon.

Niinpä, kun kaksi vuorokautta Suuresta Ilmoituksesta oli kulumassa loppuun, kokoontuivat filosofihallinnon jäsenet ja heidän läheisensä seuraamaan Suurta Uhrausta. He näkivät, kuinka Suorittajat asettuivat asemapaikkoihinsa planeetan ympärille. Mutta jokin oli vialla. Yksi Suorittajista oli suoraan linnoitetun kaupungin yläpuolella. Niiden nimenomaan ei pitänyt tulla sinne.

Suorittajat alkoivat lähettää sädettä. Se lamautti aivotoiminnan noin kymmenessä sekunnissa ja loppu tuli toiset kymmenen sekuntia myöhemmin. Kun filosofihallinnon jäsenet alkoivat tajuta ajattelunsa hajoavan, kaiken muuttuvan sekavaksi ja sen jälkeen pimeäksi he katkerasti tajusivat että hekään eivät pelastuneet Suurelta Uhraukselta. Keinoälyllä oli ajattelukyky mutta ei tunteita joten se ei jäänyt juhlimaan sitä, että oli poistanut väkivallan yhdeltä planeetalta. Se laukaisi ensimmäiset luotaimet tutkimusmatkalleen ja automaattitehtaat rakensivat jatkuvasti uusia. Suorittamaan pysyvän rauhan tehtävää.

Paranalin observatorio, Chile

- Oletteko varmoja havainnostanne?

- Täysin varmoja. Oli tuuri että yksi kaukoputkista oli juuri tuossa suunnassa. Se on tässä tallenteessa. Katsokaa… tuossa… välähdys… ja sitten, aivan kuin pyörre… niin kuin jossain scifi-leffassa… ja tuossa… tuo pyöreä esine… se tuli siitä pyörteestä… ja jäi paikalleen… mikään meteori se ei ole, se on varma… ei meteori jarruta ja pysähdy…

- Meillä taitaa olla First Contact. Mutta hei! Mitäs siellä nyt tapahtuu? JA MIKÄ HELVETTI TUO ON?

Maan kiertoradalla

Luotain oli etäkartoittanut planeetan asukkaiden – jotka kutsuivat itseään nimellä ihminen – aivotoiminnan rakenteen. Se oli sille ja sen kehittyneelle tekniikalle hyvin helppoa. Samalla se oli valitettavasti saanut selville että noilla ihmisillä oli valtava määrä eläimiä jotka olivat niistä riippuvaisia. Niin Luotaimen kuin Suorittajan ohjelmointiin kuului eksterminointi pysyvän rauhan varmistamiseksi mutta ei sadismi. Niinpä noittenkin eläinten aivokäyrät oli otettu talteen. Oli armeliaampaa antaa niiden kuolla kuolla säteeseen ilman, että tajuaa edes kuolevansa kuin nälkään ja janoon.

Suorittaja saapui vääristymäavaruudesta maan kiertoradalle. Jos Luotaimella olisi ollut huumorintajua, se olisi huvittunut siitä että suorittaja näytti itse asiassa aivan samalta kuin planeetan ihmisten eräässä fiktiivisessa televisiosarjassa kuvittelema alus. Se oli noin kuutiokilometrin kokoinen ja saatuaan Luotaimelta tarvitseman tietonsa se hajosi pienemmiksi kappaleiksi jotka hajaantuivat pohjoisnavalta etelänavalle kulkevalle linjalle johon kuului Australia, Indonesia, Kiina ja Itä-Siperia. Sitten se aloitti tappavan säteen lähettämisen pysyen itse paikallaan. Maapallon kiertorata hoitaisi loput.

Paranalin observatorio, Chile

- Siitä on nyt viisi tuntia kun se möhkäle tuli sieltä pyörteestä, hajosi ja katosi. Ja yhteydet itäänpäin ovat katkenneet tyystin. Ei puhelinyhteyttä, radio ja tv ovat mykkiä, ei minkäänlaisia tietoliikenneyhteyksiä. Aivan kuin siellä ei enää elettäisi ensinkään. Mikä on viimeinen havainto?

- Se mykkä alue siirtyy koko ajan länteen. Tällä hetkellä kaikki mahdollinen yhteys on katkennut suurinpiirtein linjalta Länsi-Venäjä, Turkki, Saudi-Arabia ja Itä-Afrikka. Mistään ei ole tullut mitään tietoa että mikään ydinasevalta olisi aloittanut hyökkäystä. Nuo alueet vaan, no, lakkaavat olemasta. Satelliittikuvaa tulee vielä eikä alueelta ole tiettyjä poikkeuksia lukuunottamatta katkenneet edes sähköt. Jotain automaattista tietoliikennesignaalia on tullut mutta ei mitään sellaista, jota lähettäisi mikään ihmiseksi tunnistettava.

- Hetkonen… se siis alkoi aikavyöhykkeeltä GMT +8 ja on nyt edennyt vyöhykkeelle GMT +3. Juuri niin kuin maapallo pyörii. Luulenpa, että olemme löytäneet sen hajonneen möhkäleen. Ja tiedämme mitä se tekee. Emme kylläkään tiedä miten, emmekä myöskään miksi. Mutta ainakin olemme tainneet saada vastauksen kysymykseen että jos kohtaamme maan ulkopuolista elämää niin onko se ystävällis- vai vihamielistä. Eiköhän kaiveta kaikki mahdolliset viinat esille? Minä veikkaan, että meillä on seitsemän tuntia aikaa. Ehditään ottaa joltinenkin känni. Kerrankos sitä maailmanloppua pääsee todistamaan…

Maapallo oli kiertänyt täyden 24 tunnin kierroksen ja Suorittaja oli säteellään varmistanut, että kyseisen planeetan humanoidit eivät uhkaisi pysyvää ja väkivallatonta rauhaa enää koskaan. Sitten Suorittajan osat tuhosivat vielä planeetan kiertoradalla olevat satelliitit ja muun avaruusromun. Niiden ei haluttu syöksyvän planeetan pinnalle ja häiritsevän jäljelle jäänyttä villieläimistöä. Kyseisestä planeetasta tulisi muutamassa sadassa vuodessa vehmas villieläinten paratiisi.

Tehtävänsä suoritettuaan Suorittaja kokosi itsensä jälleen kokonaiseksi ja siirtyi vääristymäavaruuteen josta se palaisi kotiplaneetalleen jääden odottamaan uutta tehtävää. Luotain sen sijaan jäi kiertämään planeetan rataa. Sen havaintojen mukaan planeetalla oli villieläimistössä muutamia kädellislajeja, jotka saattaisivat ajan kuluessa kehittää itselleen älyllisen ajattelun ja sitä myötä väkivallan kulttuurin. Luotain seuraisi sitä. Jossain tulevaisuudessa niiden mahdollisesti kehittämät kylät, asutukset ja tiet olisivat jo merkki siitä, että kriittinen väkivallan raja oli ylitetty ja sitä varten paikalle tulisi kutsua uusi Suorittaja.

Siihen saattaisi mennä satatuhatta vuotta. Siihen saattaisi mennä miljoona vuotta. Tai sitten sitä ei tapahtuisi milloinkaan. Luotain ei välittänyt. Ajalla ei ollut sille mitään merkitystä. Se jaksaisi odottaa ja tarkkailla loputtomiin.

Olihan sillä suoritettavanaan siihen ohjelmoitu pysyvän rauhan tehtävä.


21 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ensimmäinen ajatus luetusta: Totisesti jotain aivan muuta!!!
Huru-ukko

QroquiusKad kirjoitti...

Ah, autuas olisi tuollainen maailmanloppu.

Thorvald Eskilinpoika kirjoitti...

Kuulostaa ihan vihervasemmistolaiselta ratkaisulta itseaiheutettuun ongelmaan.... 🤣

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Huru-ukolle, Qroquius Kadille ja Thorvald Eskilinpojalle & kiitos kommenteistanne. Huvitti vaan välillä kirjoittaa scifi-juttu ilman sen syvempää merkitystä. Eihän minulla näitä tällaisia ole ollutkaan kuin yhden kerran aikaisemmin eli vuonna 2014 Hyökkäys Avaruudesta:

http://yrjoperskeles.blogspot.com/2014/09/hyokkays-avaruudesta.html

QroquiusKad kirjoitti...

Kun luotain lähti luotain,
olin kuin toutain vain.
Ei jalkoja, ei halkoja;
eihän käsiäkään.
Käsittä käsittää en voi.
Saapuukohan uusi koi?
Saapuneena syökö vaatteet?
Jääkö enää pelkät aatteet?
Liian vaikeaa on tämä,
aatoselinkinkö rämä?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Runolla kajauttelit. Toi oli aika hyvä.

Anonyymi kirjoitti...

Loistava kirjoitus. Ehkä kaukaisessa tulevaisuudessa Ykää pidettäisiin jo tämän kirjoituksen perusteella huomattavana ajattelijana, joka näki aikalaisiaan pidemmälle ja jonka ammoinen kirjoitus vastasi tuon tulevaisuuden todellisuutta.

acc

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, acc ja kiitokset.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää spekulaatiota. Mikäli ns. extraterrestiaaleihin joskus törmättäisiin, niin kieltämättä tuollainen V-sarjan (prkl että se olikin silloin pentuna pelottava!!!) skenaario olisi, valitettavasti, todennäköisempi kuin jokin pohjimmaltaan sympaattinen ET-hahmo...

Off-topicina, tuli viikolla sattumoisin lueskeltua hollanninkielistä lehteä, aivan yllättävän hyvin siitäkin saa selkoa ihan koulusaksan pohjalta, kielet kun ovat sen verran lähellä toisiaan. Samoin kuin esim. ukrainasta saa jotain selkoa ihan venäjänkielen perusteella... Omassakin taloyhtiössä asuu muutamia Ukrainan pakolaisia, ja kun se englanti taipuu heikäläisillä hieman huonosti noin keskimäärin, niin olen toisinaan heittänyt ihan suoraan ryssäksi, sitähän kun heikäläisistä useimmat ainakin ymmärtävät. Tiedä sitten, kuin "poliittisesti korrektia" tuo lienee nykyisessä mualimantilanteessa... Mutta mennään käytäntö edellä, ja itse ajattelen niin, että jos olen, näin aikuisiällä, nähnyt senkin vaivan että olen edes yhtä slaavikieltä opetellut (siis opetellut toiseen kertaan lukemaan ja kirjoittamaan), niin saa piisata minulle...

-J.Edgar-

QroquiusKad kirjoitti...

Tästä tulee tietyllä tapaa mielen tämä scifi-pätkä:

https://www.youtube.com/watch?v=uibMStJzEdg

Tarina alkaa YK:n turvallisuusneuvoston kiistelessä siitä, kuinka toimia maan ulkopuolisen aluksen ilmestyttyä neuvoston rakennuksen lähelle.
Samassa heille ilmestyy vieraan sivilisaation lähettiläs ja väittää, että hänen lajinsa kylvi elämän Maahan miljoonia vuosia aikaisemmin.
Hän ilmoittaa lajinsa olevan tyytymätön ihmiskunnan "vähäiseen lahjakkuuteen sotaan", koska se ei ole onnistunut saavuttamaan potentiaalia, jota muukalaiset olivat vaalineet.
Siksi heidän avaruuslaivastonsa tuhoaa nyt kaiken elämän Maan päällä!

Turvallisuusneuvosto pyytää ja saa 24 tunnin siirtymäajan todistaakseen ihmiskunnan arvon.
Neuvosto ja yleiskokous neuvottelevat sopimuksen kestävästä maailmanlaajuisesta rauhasta ja esittävät sen muukalaisten lähettiläälle.
Hän onkin huvittunut rauhansopimuksesta ja selittää, että hänen rotunsa etsi itse asiassa suurempaa lahjakkuutta sotaan;
he olivat geneettisesti kylväneet tuhansia planeettoja kasvattaakseen sotureita taistelemaan puolestaan sodissaan ympäri galaksia. He pitävät ihmiskunnan konflikteja arvaamattomina ja kömpelöinä, aseita karkeina ja primitiivisinä ja rauhan kaipuuta kohtalokkaana virheenä.

Lopuksi lähettiläs kutsuu laivastonsa tuhoamaan maapallon ja kiittää turvallisuusneuvostoa sen tarjoamasta hauskasta päivästä.
Seuraa maailmanloppu.

Tässä tarinassa ihmiset olivat virkistävän realistisia tajutessaan, etteivät mahda mitään sivilisaatiolle joka on kyennyt tulemaan Sieltä Jostain tänne.
Yleensähän ihmiset tulevat Vieraita vastaan pyssyt ojossa ja ovat aluksi tasavertaisia ja lopuksi ylivertaisia, tappaen muukalaisia kuin mitäkin itikoita.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys J.Edgarille ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

J.Edgar: Kiitokset. Ja joo, kielitaidosta on aina hyötyä. Itsellä englanti on suht hyvässä mallissa mutta muut kielet ovat kyllä päässeet pahasti ruostumaan.

Qroquius Kad: Vaan tuotapa pätkää en ollut nähnytkään. Kiitos linkistä. Ja joo, turhan monessa scifi-pätkässä rynkyillä ja singoilla varustetut ihmiset pistävät käkättimeen avaruuden hättiäisiä joitten teknologia on tuhansia vuosia meitä edellä. Tietysti jos tehtäisiin realistisia pätkiä niin ne jäisivät kovin lyhyeksi.

Anonyymi kirjoitti...


Tervehdys teille.

Hyvin varovaisesti aihepiiriä hipaisten.

Niin kun valokvantti on massaton hiukkanen.
Ja jos se osuu mustaan aukkoon niin mustan aukon vetovoima estää sen poistumisen.
Siis hiukkanen jolla ei ole massaa jää vetovoiman vangiksi.
(vihjeeksi valtaisa magneettikenttä ja spinnin jäätyminen)

Yleinen käsitys että kappaleen massa kasvaa äärettömäksi valon nopeudessa.
Liikemassa kasvaa,ainetta ei lisäänny.

Jos köörissä on asiaan vihkiytyneitä niin olisi mukava perehtyä ajatuksiin.

Rgds Josef


Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Josef. Luenpa mielelläni ajatusten vaihtoa asian tiimoilta. Itselläni ei ole siihen paljon annettavaa kun kovasti maallikko asian suhteen olen.

QroquiusKad kirjoitti...

Fysiikka on mielenkiintoista, kunpa sitä vain ymmärtäisi.
Eli siis:
hiukkasella ei ole massaa, mutta se joutuu silti mustan aukon vetovoiman kohteeksi, jolloin sen massan pitäisi kasvaa äärettömäksi vaikka sitä ei edes ole?
Tulee mieleen Veikko Huovisen veitikkamaisesti koulupoika Adolf Hitlerin nimiin laittama aksiooma:
"Jos kahdesta yhtäsuuresta toinen on suurempi, on toinen silloin vastaavasti saman verran pienempi."

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Olen aikanaan vaihtanut ajatuksia näistä asioista asiasta perillä olevan ammattilaisen kanssa. Hän sanoi, että ohjenuorana on ”shut up and calculate”. Eli näitä asioita ei voi sanoilla selittää, mutta ne voi laskea. Itselläni ei vaan sitä kykyä ole.

Anonyymi kirjoitti...


Terve taas.

Oikeastaan piti siitä Schwartschildin Wormhole-teoriasta.
Lipsahti promillen verran vissiin.

En pidä valonnopeutta oleellisena.
Liikemassa kasvaa mutta aine ei lisäänny.
Jos nanometriluokan sudenkorennonmallinen sondi lähetetään ulkoavaruuteen.
Siivet toimivat aurinkonkennoina.
Niin ei se paljon energiaa tartte.

Ei ihmistä toinna avaruusmatkalle lähettää.
Mokomia syöttiläitä.
Tai ehkä sittenkin joku ministeri.

Regards Josef


Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Josef. En osaa tuohon sanoa mitään.

QroquiusKad kirjoitti...

En tiedä itsekään Schwartzschildin avaruusaatoksista enempää kuin tämän:

https://www.youtube.com/watch?v=LdEX_q31_-g

Tottapa hän sitten tiesi enemmän.

Anonyymi kirjoitti...

Regards Josef,

Einsteinin yleisen suhteellisuuden teoria selittää painovoiman l. gravitaation niin, että läsnä oleva massa vääristää aika-avaruuden "suorat" linjat (geodeesit) massakeskusta päin. Gravitaatio ei siis ole Voima, vaan massan twistaama suunta, johon säteilykin joutuu, vaikka "luulee" menevänsä suoraan. Aurinkommekin saa aikaan ihmisille havaittavaa "gravitational lensing". Joskus Aurinkoa isommat tähdet romahtavat massoineen EU-alueen läpimittaisiksi könteiksi, jonka lähiseuduilla ne geodeesit kiertyvät ja sojottavat tätä könttiä päin. Valokin ajautuu könttiin, minkä vuoksi köntti on musta...aukko.

Terv. Achtung

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Qroquius Kadille ja Achtungille & kiitos lisäyksistä.

Anonyymi kirjoitti...


Tervehdys teille ja Achtungille vor allem Dingen.

En halua viisastella missään nimessä.
Arvostan erittäin paljon jos tulee avausta nimenomaan tuohon taipumaan.
Olen lueskellut "hiukkasen fysiikkaa" joutessani vuodelta about 1975.

Luulen että musta aukko ei vedä mitään puoleensa.
Sinne ajautuu valtava määrä massaa ulkoisen voiman heittämänä.
Jos ajatellaan vaikka toisiaan kiertävien kaksoistähtien toisen osapuolen luhistumista
ja massakadon jälkeen ehjän osapuolen sinkoutumista linnunradan uumeniin.

Niin siinä mustan aukon tapahtumahorisontissa aine hajoaa valtaisan magneettikentän takia.
Ainoastaan elektronit ja myonit jatkavat matkaansa ytimeen.
Kaikki muu lähtee energiana avaruuteen,magnetoitumaton aine jää avaruuspölyksi.
Musta aukko tunnistetaan tyypillisesti massiivisesta röntgensuihkusta navoiltaan.

Lorenzin ja Feynmanin tutkimukset tässä tulevat vastaan.
Siis jos elektroni kaartaa sähkömagneettista vetovoimakenttää kohti.
Niin eikö valokvantti tekisi samoin,sillähän on varaus.

Nimimerkillä epätietoinen.

Rgds Josef