maanantai 6. maaliskuuta 2023

KÄPPÄUKOT JA TIEDOSTAVA MUOTI

Huitsinnevadan Örnätjärvellä, tarkemmin sanoen Örnätjärven Erämiesten metsästysmajan rantasaunan kuistilla tupakoi voimasavuke Bostonia kaksi rumaa, kaljua ja höyryävää käppäukkoa. Siinä harjoitti löylyjen välistä vilvoittelaatiota Perskeleen Ykä ja Lötjösen Eelis jotka olivat olleet jokavuotisessa hommassa raivaamassa von tööpel-aukkoja metsästysmaille.

Voimasavukkeet poltettuaan miehet siirtyivät saunan pieneen pukuhuoneeseen jossa paloi takkatuli. Oli aika ottaa sakuskaa eli Lälläveden Läski & Leivonnaisen aleikum salamia. Myöhemmin lämmitettäisiin takassa uutuutta eli ylilaardilenkkiä. Ykä aukaisi Tsuhnan Koston ja tuumasi hörpyn otettuaan:

- Nuo tiedostavat yksilöthän ovat itse asiassa muotifriikkejä. Ne kulkevat muodista toiseen ja aina joku tiedostava muoti on sitä kuuminta hottia. Johan se alkoi 1960-luvulta taistolaisajoista jolloin vuodatettiin lautanen Guatemalan verta ja oltiin kovasti duunareitten asialla vaikkei oltu niitä itse asiassa koskaan nähtykään.

- Joo, duunareita ei kiinnostanut kansainvälinen solidaarisuus eikä muut pitkät ja vaikeat sanat vaan talo, auto ja kesämökki. Samaan tiedostavaan muotiin kuului tietysti vaahtoaminen Vietnamin sodasta. Siinä vaan unohtui se, että ei se mikään jenkkien hyökkäyssota yhtenäistä Vietnamin kansaa vastaan ollut vaan vietnamilaisten sisällissota jossa jenkit tukivat toista osapuolta.

Ykä leikkeli hieman hiukopaloja aleikum salamista ja totesi samalla:

- Hjuu… eikä se hävinnyt osapuoli ollut kauhean mielissään ns. demokraattisten voimien voitosta. Sitä touhuahan pakoon tuli aikanaan vietnamilaisia Suomeenkin. No sittenhän 1970-luvun loppupuolella tuli muodiksi se Ydinaseeton Pohjola. Minunkin lukiossa tiedostavat tyttölapset keräilivät nimiä adressiin ja olivat tiedostavan närkästyneitä kun minä en allekirjoittanut.

- Häh hää, joo… mikä oli varsin huvittava koko se idea. Kas kun ydinaseettomaksi haluttiin alue joka oli jo valmiiksi ydinaseeton mutta eräs Kuolan niemimaa unohdettiin kokonaan. Rauhanaseita, katsos.

- Rauhanaseitapa hyvinkin. Hyvin oli KGB asiansa myynyt. Mutta sitten seuraavaksi siinä 1980-luvun puolivälissä tuli uusi muoti. Eli kehitysmaiden nälkä. Tietysti meille jo kansakoulussa muistutettiin että täytyy syödä lautanen tyhjäksi kun Afrikassa on nälkä ja joka luokan seinällä oli Unicefin juliste jossa oli kwashiorkorista kärsivä pallomahainen neekerimukula.

- Niin oli meidänkin luokalla. Eikä koskaan esitetty kysymystä että montakos sisarusta kyseisellä mukulalla on? Mutta sitten 1980-luvulla siitä asiasta tehtiin Etiopian nälänhädän myötä muoti. Eli järjestettiin rock-festivaaleja toisensa perään. Tavaksi tuli että ”siellä ja siellä menee tosi huonosti, nyt ei auta mikään muu kuin soittaa rock”. Ja koko homman idea oli että saatiin ryypätä ja bailata hyvällä tekosyyllä. Siitä, että Afrikka siittää itselleen pysyvää köyhyyttä ei ollut koskaan puhe. Ja miksi olisikaan, kun kyse oli muodista. Olipahan vaan hiukka best meininki.

Ykä pisti palamaan voimasavuke Bostonin. Takan hyvä veto kyllä vei savut harakoille.

- Nämä muodithan olivat loppulaskussa lähinnä huvittavan ja ärsyttävän sekoitusta. Mutta kun siirryttiin 1990-luvulle niin sitten tuli meille suomalaisillekin se ihan perkeleellinen muoti somalien myötä eli monikulttuurisuus. Muistelen, että se hyppäsi muodiksi ihan hetkessä. Ei siihen mennyt kuin pyhätön viikko. Ihan kuin tiedostavaisto olisi odottanut jotain sellaista ja laukesi pöksyihinsä että jee, nyt se sitten lopulta saatiin.

- Totta. Saatiin sellainen muoti että pitele ja varjele. Ja sitä monikultturismia perusteltiin alkuun sillä että Suomi tarvitsee väriä ja kansainvälisyyttä. Kun tää on muuten niin tylsä maa ja tylsä kansa.

- Ja sitten kun huomattiin että minkä sortin kansainvälisyyttä itse asiassa saatiin niin keksittiin vedota joihinkin ulkomailta 1800-luvulla tulleisiin firmoja perustaneisiin eurooppalaisiin yrittäjiin. Ja mainittiinpa pitkään että ei meillä olisi pizzaakaan eikä muuta sellaista ja me vain jältättäisiin vieläkin naurista jos me oltaisiin täysin eristyneitä ja sitähän Suomi ei tosin koskaan ollut. Kyllä me syötiin pizzaa jo tossa 1980-luvun alussa. Aikaa ennen monikulttuurista muotia.

- Ja sittenhän puhuttiin jonkin aikaa näistä kehitysmaalaisista jonain sellaisena, joka saattaa osoittautua kultamuniksi jotka innovaatioillaan korjaavat suomalaisen työvoimapulan ja saavat Suomen ennenäkemättömään kukoistukseen. No, sitten kun osoittautui että ne kultamunat ovatkin pelkästään pirunmoinen taloudellinen rasite ja ykkösenä lähinnä erilaisissa rikostilastoissa niin onkin päästy siihen vaiheeseen että ne ovat sekä pakollinen velvollisuus että välttämättömyys ja jos sanot siihen jotain vastaan niin olet rasisti ynnä muita pitkiä, rumia ja karvaisia sanoja.

- Jep. Koska kysehän on muodista eikä muotiin mukaan lähtenyttä saa osoittaa faktoilla idiootiksi. Siksipä nyt viljellään terminä lähinnä jakamatonta ihmisarvoa joka tarkoittaa automaattista elatusoikeutta ynnä jakamattomasta ihmisarvosta nauttivan kehitysmaalaisen rikoksista vaikenemista. Siitä ei saa puhua. Se kun ei ole muodin mukaista. Ja jos puhutaan, niin keksitään selitykseksi suomalaisten rasismi.

- Joo ja muistapas sen muodin yksi viime aikojen ilmentymä eli se, että kumarrellaan BLM eli burn, loot & murder-neekereille Amerikoissa ja pyydellään täällä Suomessa anteeksi neekeriorjuutta. Maassa, jossa ei ole ollut ensimmäistäkään neekeriorjaa ja josta lähinnä on aikanaan viety ihmisiä orjiksi. Mutta kun se kumartelu tuli muodiksi ja se yhdessä itsensä munaaminen oli jotain niin hysteerisen ihanaa. Ei sitä – helvetti soikoon – saa joillain tylsillä faktoilla arvostella.

Molemmat käppäukot aukaisivat uudet Tsuhnan Kostot ja Lötjönen laittoi takkaan hieman lisää puuta. Sitten hän totesi:

- Ja sittenhän tuli se ilmastomuoti. Joka on suomalaisille ihan yhtä vahingollinen. Suomella ei ole ilmastoasioittensa kanssa mitään parantamista mutta muoti vaatii että jotain on saatava aikaiseksi eli tuhotaan koko suomalainen elinkeinoelämä. Että sillä ruokittaisiin muodissa mukana olevien egoa.

- Valitettavasti joo. Eikä siinä mitkään perustelut auta. Ei faktat varsinkaan. Nuo ilmastohysteerikot ovat vähän niin kuin aikanaan taistolaiset. Eivät ne oikeastaan mieti, mitä vaativat. Mutta tuumivatpahan egoaan ruokkiakseen että kun minä en osaa olla oikein mitään muutakaan niin olenpa ilmastoaktivisti. Ja yleensäkin tiedostavassa muodissa mukana. Ja sitä myötä automaattisesti järkevä ja arvostettu tiedostava yksilö. Ilman mitään varsinaisia perusteita. Nykyajan tarjoamaa ansiotonta arvonnousua.

- Ja eipä unohdeta samaan aikaan muotiin tullutta homohypetystä. Mikä ei alun perin ollut oikeastaan mitään ihmeellistä. Ihmisethän alkoivat tuumia homppeleista että olkoot ja eläkööt niin kuin mekin. Mitäs heistä. Eivät ne meitä häiritse. Mutta kun se ei riittänyt tiedostavassa muodissa mukana olleille. Jotka olivat muuten likimain kaikki heteroja.

- Eipä riittänyt. Joten muotiin tuli se transhypetys. Jossa ihan oikeasti vaaditaan että mielenterveyden ongelmista kärsiville alaikäisille on voitava tarjota hoidoksi peruuttamattomasti ihmistä silpovaa kirurgiaa. Minä kun muistelen että kirurgeilla oli pitkään ohjenuorana että tervettä kudosta ei leikata.

- Kaiken kaikkiaan noita muoteja tulee kiihtyvällä vauhdilla lisää. Ne ovat vuoron perään pinnalla, mutta eivät entisetkään häviä. Suvaitsevais-tiedostavaa yksilöä voisi verrata tyyppiin joka kulkee omasta halustaan takiaispusikossa. Siihen tarttuu aina vain uusia takiaisia eikä edellisetkään irtoa. Mutta se ei halua poistua siitä pusikostaan vaan julistaa ylpeänä että, hei, huomatkaa kaikki, minä olen täällä takiaispusikossa. Vähänkö olen erinomainen. Arvostakaa minua. Vaan eiköhän lähdetä löylyyn?

Ykä otti muutamia halkoja ja käppäukot siirtyivät löylyn puolelle. Pinnanmaalla, jossa ei tunnettu tiedostavaa muotia. Eikä nautittu takiaispöheikössä olosta. Täällä hipit ei hillu eikä anarkistit askartele.


34 kommenttia:

-TR- kirjoitti...

Putinistiksihan sitä leimautuu mutta silti olen sitä mieltä että Suomella on erittäin vahvat puolustusvoimat jotka pystyvät Suomea puolustamaan mutta NATO-jäsenenä Suomi suht vahvana maana olisi velvoitettu puolustamaan koko Baltiaa. Täysin tarpeeton rasite. Kenties liian suuri.

Tuo Ukraina on ollut piikki Putinin perseessä jo pitemmän aikaa. Ei tuossa kriisissä ole Suomella mitään tekemistä. Ei pidä uskoa kaikkea mitä Yle ja Hesari kertovat!

pärinäpoika kirjoitti...

niin totta koko juttu, etten löytänyt siitä kuin yhden virheen. saunaa ei lämmitetä haloilla, vaan klapeilla :)

Anonyymi kirjoitti...

Voisiko viikko alkaa paremmin kuin näin messevällä ja maaliinsa niin täydellisesti osuvalla tekstillä? No, ei voi! Yrjöperskeles-fanikerhon aktiivijäsen kiittää.

Rouva Ano

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...


Naurahdin spontaanisti:"Kyllä se Ykä on mainio"! Meinaan kun se kuvaa hyvin näitä hullutuspakkomuoteja, joita tulee tasaisin väliajoin maamme kantaväestön riesaksi.
Poliisi, kirkko, "oikeus"laitos on jo menetetty, puolustuslaitos on vuorossa ja Venäjä odottaa kieli pitkällä sen menoa...Ai niin, menihän se terveydenhoitokin jo Kepun pohjattoman vallanhimon kitaan - tulokset jo näkyvät ainakin täällä Suomen entisen pääkaupungin tienoolla, tsattan! Täällä ei kannata tulla vanhaksi eikä varsinkaan sairastua!!!

Toinen professori kirjoitti...

"niin totta koko juttu, etten löytänyt siitä kuin yhden virheen. saunaa ei lämmitetä haloilla, vaan klapeilla"

Klapi on niitä Etelä-Suomen sanoja, joita ei noin 80 vuotta sitten tunnettu pohjoisessa ollenkaan. Kielellisestikin se on vähän epäilyttävä, kun siinä on samassa tavussa kaksi konsonanttia peräkkäin. Liekö tuo suomea ollenkaan?

Pohjoisessa "halako" voi olla minkä mittainen tahansa. Esimerkiksi metrin mittainen on "mertinen halkako".

QroquiusKad kirjoitti...

Ei ole sipilöintiä, vaan berneröintiä.
Annekin katosi julkisuudesta kuin pieru Saharaan ilkityönsä tehtyään.

Toinen professori kirjoitti...

Vielä lisäys tuohon halkojuttuun. Se, mitä etelän varikset sanovat klapiksi, on pohjoisessa "hällähalako".

KKi kirjoitti...

@QK

Suattaapi olla kyllä kepulia kokkarointiakin...

Muodikasta kuitenkin. Lujaa uskoa siihen, etnisesti edistyksellisistä tulee Rehellisiä Yrittäjiä heti kun sandaali läpsähtää maamme kamaralle.

No, ei tule. Kehitysmaalaiset ovat tehneet omasta maastaan kehitysmaan ja kehitysmaan he tekevät joka maasta jonne heidät päästetään.

QroquiusKad kirjoitti...

Näillä yhden asian hurmoksellisilla ääriliikkeillä on nähty sellainen elinkaari, että kun asiaa on paasattu riittävän usein riittävän suurella tunteella, alkavat jo samanmielisetkin kyllästyä.
Kun paasaaja huomaa sen, alkaa syyttely:
eivätkös jotkut toverit kannakaan sydämissään riittävän puhdasta Oikean Aatteen paloa?!
Siitä alkavat sisäiset vainot, jotka johtavat liikkeen hajoamiseen.

Saas nähdä miten limastouskonnolle käy.
Monikulttuurisuususkonto kohtaa loppunsa, kun maassa on niin paljon monikulttuuria, että jokainen kantakirjakansalainen on joutunut kohtaamaan sen omissa nahoissaan tai jonkun hyvin rakkaan kautta.
Tosin siihen mennessä ei välttämättä voi asialle tehdä enää mitään.

Anonyymi kirjoitti...

Blogger Toinen professori sanoi...

Vielä lisäys tuohon halkojuttuun. Se, mitä etelän varikset sanovat klapiksi, on pohjoisessa "hällähalako".
Tässä on juurikin se suomenkielen murteiden ero. Puhutaan samasta asiasta, mutta "eri kielelellä" eri puolella Suomea. Joskus se aiheuttaa isompaakin älämölöä, varsinkin jos ja kun on "voita nokassa ja liukkaat saappaat". Eli on nautittu kohtuutta nenään sorretun voimaa eli päihdyttäviä juomia. Joskus entisinä aikoina, kun ylenantokin teki hyviä ohjelmia, oli radiossa sellainen kuin heimoerot esiin ja härnäämään. Se käsitteli juurikin näitä eri murrealueiden erikoisuuksia ja niistä joskus syntyviä tahattomia kiistoja ihmisten kesken. Siis ihan kantisten kesken, silloin ei vielä ollut rikkaus riesanamme. Onneksi. Saatiin ihan keskenään kähistä.
Tuohon Tero-Matin kommenttiin: Onneksi on olemassa "omalääkäri" joka on erikoistunut geriatriaan ja palliatiiviseen hoitoon (saattohoito, suom. huom.) eli ei mitään hätää ja olen kevään/alkukesän aikana muuttamassa samalle kylälle jossa hän asuu.
Ja tähän sopii se edelliseen postauseenkin laittamani, että viimenien sammuttaa valot, paiti ettei sitä viimiestä taida tulla kuin kehä-3 sisällä. Ne valojen sammuttajat lähtevät sieltä enenevässä määrin, ensin Nurmijärvelle ja niille nurkille, ja siitä suvakoitumisen lisääntyessä yhä kauemmas.
Luoja mietä varjelkoon. "allahu akbaari":))
Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

Terveisiä Hämeestä!

"Pölli" on pyöreä ja metrin pituinen. Kun se halkaistaan kerran, saadaan kaksi halkoa.

"Halko" on aina yhden metrin pituinen.

Kun halko pätkitään kolmeen yhtä pitkään osaan ja pilkotaan pienemmäksi, saadaan yksikössä "pilke", monikossa "pilkkeitä".

-paitsi jos ollaan Turus', silloin saadaan yksikössä "klapi", monikossa "klapei".


+ULFBEHRT+


Toinen professori kirjoitti...

"Monikulttuurisuususkonto kohtaa loppunsa, kun maassa on niin paljon monikulttuuria, että jokainen kantakirjakansalainen on joutunut kohtaamaan sen omissa nahoissaan tai jonkun hyvin rakkaan kautta.
Tosin siihen mennessä ei välttämättä voi asialle tehdä enää mitään."

Tai sitten voi. Olen kauan pelännyt, että jossakin vaiheessa suuret kansanjoukot ottavat oikeuden omiin käsiinsä. Jos tällaista väkeä on riittävän paljon, ei valtakunnan järjestysvalta voi heille mitään. Jälki saattaa silloin olla hirveää, ja henkiin jääneet saattavat hakea turvapaikkaa vaikkapa Somaliasta. Voin olla (ja toivottavasti olen) väärässäkin, mutta olisi hyvä, jos päättäjät ottavat huomioon tällaisenkin mahdollisuuden.

Kansan nykyinen ajattelutapa ei millään tavalla viittaa tähän suuntaan. Historia kuitenkin osoittaa, että kansakunnan ajattelu voi muutamassa kymmenessä vuodessa muuttua täysin erilaiseksi. Uudet sukupolvet nousevat esille ja muuttuneet olosuhteet ohjaavat heitä.

Seppo Oikkonen kirjoitti...

Jos jokin käsite kuvaa aikaamme, mielestäni se voisi olla "kulttuurinen narsismi".

Asiallisesti ottaen se tarkoittaa sitä, että yhä harvemmat aikamme lapset kasvavat koskaan autonomiseen aikuisuuteen -- meistä ei tule omat asiamme hoitavia terveitä toimijasubjekteja, vaan yhä enenevässä määrin jäämme objektin rooliin, siis pelkästään vaikutusten ja vaikutelmien vastaanottajiksi.

Tiedollisesti meihin tekevät vaikutuksen yhä irrallisemmat "ismit", joista tosiaankin on tullut jo jonkinlaisia muoti-ilmiöitä. Kaikki vitsit nykyajan akateemisesta humanismista jäävät laimeiksi kun wokellus ja känselöinti panevat todellisuudessa paremmaksi kuin mihin mikään parodia koskaan yltää.

Asiahallintaa ismi-ideologioilla ei saavuteta, mutta toki hallituksen naiset saadaan vakuuttuneiksi jonkin "intersektionaalisen feminismin" tiedollisesta perustasta ja arvosta. Kukapa näille kertoisi, että se kaikki on vain juuriltaan nyrjähtänyttä päättelyä -- siis päättelyä yleiskäsitteistä todellisuuteen päin. Keskiaikaista skolastista käsuterealismia, siis.

Akatemiat on ismi-ideoleilla miehitetty, anteeksi siis naisistettu. Muoti-ismeissä tiedot ja aatteet saavat rauhassa sulaa yhteen. Tai, anteeksi, siis sodassa, sillä sukupuolten välistä sodanjulistustahan ne perimmiltään palvelevat.

Taantuminen takaisin kaikkein varhaisimman lapsuuden symbioottisten tuntojen huomaan tuo mukanaan kaikkien kognitiivisten kykyjen katoamisen. Esimerkiksi ajantaju on katoava kognitiivinen ominaisuus. Peruuttamattomia ratkaisuja tehdään siksi, ettei ymmärrys riitä aikaperspektiivin hahmottamiseen. Kuvitellaan että kaikki on tässä ja nyt, eikä sellaista asiaa kuin "kehitys" ole oikeasti olemassakaan. Tai siis ei edes kuvitella, koska kuvitteleminenkin edellyttäisi kykyä ymmärtää muutakin kuin elämistä efektin ehdoilla.

Jo nuoret ihmiset ovat tatuoineet ikuisia maagisia merkkejä nahkansa täyteen. Olematonta minäidentiteettiä korjaillaan peruuttamattomin leikkauksin. Poliitkoksi pyrkivät ne joiden mielestä tällaisessa on kyse ihmisen "vapaudesta olla oma itsensä".

Paluu nostalgiaan on vastalääke aikamme kulttuuriselle narsismille. Siksi tällaisten kertomusten tunnelma puhuttelee ja rauhoittaakin. Itse olen yrittänyt etsiä myös muunlaisia pakoteitä tästä aikalailla toivottomasta yhteiskuntamme tilanteesta. Huomaan esimerkiksi kirjoittaneeni viime aikoina yhä enemmän kirjallisuuden ja taiteen viitekehyksissä -- tiedollinen puhe tässä yhteiskunnassa kaikuu jo kuuroille korville.

Anonyymi kirjoitti...

Örnätjärven logo on kyllä hieno. Kyllä passaisi kesällä Hakaniemen torilla kahvilla käydä t- paita päällä jossa tuollainen olisi. T. Oloneuvos

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys TR:lle, pärinäpojalle, Rouva Anolle, Terho Hämeenkorvelle, KKi:lle, Toiselle professorille, Qroquius Kadille, Huru-ukolle, ULFBEHRTille, Seppo Oikkoselle ja Oloneuvokselle & kiitos kommenteistanne.

TR: Kirjoitus ei sinänsä koskenut noita asioita. Mutta joo, Naton suhteen olen aina ollut ottiatuota. Siinä on puolensa ja puolensa. Ja mitä Ukrainaan tulee niin käänteli asiaa kuinka hyvänsä niin Venäjä siellä aloitti hyökkäys- ja valloitussodan jonka tarkoituksena on lopettaa Ukrainan olemassaolo. Ylen ja Hesarin viestintään en usko muutenkaan.

pärinäpoika, Toinen professori, Huru-ukko & ULFBEHRT: Tästä polttopuuasiasta on blogissa keskusteltu ennenkin. On murre-eroja eikä mitään absoluuttista totuutta. Pääasia että sitä poltettavaa on.

Rouva Ano: Lämmin kiitos.

Terho: Terveydenhoidosta tuli mieleen että joskus ei vielä kovin kauan sitten Suomessa oli joka ristuksen kunnassa terveyskeskus. Nyt ollaan ”kehityksessä”.

KKi & Qroquius Kad: Karmeinta tuossa taksisuhmuroinnissa on se, että sitä ei voida korjata. Kas kun se olisi rasismia etnisesti edistyksellisiä kuskeja kohtaan.

Qroquius Kad: Totta. Kuplassa elävät vahtivat omiaan vielä enemmän kuin meitä ja luopiosta tulee paaria kertaheittämällä. Pirkko Saisio taisi olla ensimmäisiä joka asiantilan tunnusti.

Toinen professori: Tällä hetkellä näyttää siltä, että suomalaiset alistuvat kaikkeen. Toisaalta samanlainen kiltin ja nöyrän tsuhnan maine suomalaisilla oli vielä yli sata vuotta sitten. Sitten tuli 1918 ja jälki oli hirveää.

Seppo: Sanottiin sitä miksi tahansa, esmes kulttuuriseksi narsismiksi niin pelottavaa on se, että sille ei ole tosiasiassa vastaanpanijoita. Sillä on valta. Ja se haluaa pitää siitä kiinni. Ja niin kuin olet huomannut niin sitä nostalgisuutta on minussakin koko lailla. Omanlaisensa pakokeino sairaasta nykyajasta.

Oloneuvos: Kiitokset. Netistähän saa t-paitoja kuvasta tilaamalla ja kuva on täysin vapaasti käytettävissä.

Anonyymi kirjoitti...

Alussa on puu, se kaadetaan ja karsitaan, saadaan ranka. Se pätkitään sylin mittaiseksi, saadaan poltoranka, halkaistaan, saadaan halko. Tämmöisellä halolla lämpisi höyrykattiloita, ruukkeja, saunoja ja keskuslämmityksiä menneinä aikoina.

Klapei, pilkkeitä tehtiin aluksi* häkäpönttoä varten, lyhyt ranganpätkä - 10 cm pilkotaan pieniksi. Jotkin kamiinat ja hellat toimivat myös klapeilla, jopa 20 cm pitkillä tai neljään osaan pätkityllä halolla - siis puolen sylen halosta pätkityllä, Normaalit, säästäväiset ihmiset keittää kahvinsa oksilla. Ja säästäväiset kuulemma männynkävyillä, väittää Lady of the House, hm, uskoo kuka uskoo.

*Ihan aluksi niistä tehtiin sysiä sepälle, kuivasta koivusta sysimiilussa tuli puhtaita ja kalliita.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pyssymies ja kiitos lisäyksistä. Nämä termithän vaihtelevat riippuen misssä päin Suomea ollaan.

KKi kirjoitti...

Jaah, no.

Meillä on klapin pituus tommosen 33cm, metrin halosta saa neljä klapia. Metrin halko siis on halkaistu metrin pätkä tukkia...

Näissä lienee tulkintoja maakunnasta ja talostakin toiseen.

Itse olen polttoaineeni ostanut metrisinä kiinto halkoina. Siitä sitten ilmastoa tuhoten Stihlillä (oikeastaan vaimo on, noin enimmäkseen) tehty klapeja.

Moon auttanut neuvomalla ja juomalla viskiä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys KKi:lle ja Qroquius Kadille & kiitos lisäyksistä. Meni vaan tämä historiakatsaus halkokatsaukseksi ja se ei minulla ollut tarkoitus.

Anonyymi kirjoitti...

Elähän huoli Yrjö, tämähän meni kuten eduskunnan torstaiset satutunnit, eiku kyselytunnit. Hallitus oppositiolle: saatte kysyä mitä vaan, me vastaamme mitä vaan.
Ja parhaimpina, ellei paras ohivastaaja on ollut muuan Maria VIHERVIMMA Ohisalo. Eli "hyvässä" seurassa olet:)
Tai miten ne isot pojat ennen sano: leikkileikkinä ja pylly pois tyynyltä, rojut torveen ja ruåtsiin...
Huru-uko

Anonyymi kirjoitti...

Tyhjät tynnyrit kolisevat eniten. Eli ajassamme ovat eniten äänessä ne, joilla ei ole oikein mitään asiasubstanssia, vaan pelkkää pintaliitoa. Paksu meikki peittää alleen kauneutta vailla olevan olemuksen. Sisäinen kauneus se on usein parasta naisessakin.

Kyllähän se aika kultaa muistot. Mutta mitä niin pahaa oli siinä 1980-luvun idyllissä, että siitä on niin radikaalisti pyritty irrottautumaan. Jos silloin olisi poliitikkojen päähän noussut esimerkiksi etnonationalismin ihanne, niin ei tarvitsisi täälläkään Ykän palstalla purkaa pettymyksiään.

Tapsa vaan

QroquiusKad kirjoitti...

Katsotaan sitten historiaa.

Minusta Vietnamin sota ei ollut vietnamilaisten sisällissota enempää kuin Korean sota korealaisten sisällissota.
Ei Keski-Euroopassakaan tuolloin ollut kahta Saksaa vaan vuodesta 1955 Saksa ja DDR:
näin voitiin sanoa kun Liittotasavalta oli kyseisenä vuonna julistautunut Saksan Valtakunnan poliittiseksi perilliseksi hyvässä ja pahassa.
Erityisesti pahassa.

Samalla kun lapsia patistettiin syölmään lautanen tyhjäski koska Afrikan kädellisenpoikasilla ei ole, voitiin päinvastaisesti käydä ylipainoisten päälle syyttäen heitä Afrikan kädellispoikasten ruoan syömisestä.
Jotenkin se heidän syömättä jättämänsä ruoka olisi sitten päätynyt sen kwashiorkor-isoveljen suuhun.

Suomalaisen silmissä kaikki ulkomaalaiset ovat samanlaisia, niin Fazer ja Finlayson kuin Abdiqadir ja Muhammad:
yhtä palvottavia.
Burn-Loot-Murder muuten taitaa olla ainakin jonkin verran rauhoittunut, eivätkä suomalaisurheilijat enää konttaa sen edessä.

Homohypetys taisi alkaa Hollywoodissa, kun Rock Hudson, tuo miehekkyyden ilmentymä tuli kaapista kertoen myös HIV-positiivisuudestaan.
Richard Chamberlain seurasi pian perässä.
Kohta se oli niin positiivista, että kaikkien tähtien piti ainakin julistaa olevansa LGB.
NYttemmin sekin on jo vähän pois muodista, ja LGBQWERTYUIOP on varattu vain kummajaisille, joista yritetään tehdä samanaikaisesti sekä normi että jotain aivan erityisihanaa.

Kirurgit poistivat terveen umpilisäkkeen rutiininomaisesti vielä 1980-luvulla jos vatsa avattiin jostain syystä, koska sitä pidettiin pelkkänä jääntenä josta ei ole mitään hyötyä, mutta voi tulla haittaa.
Niinpä pois ettei tarvitse palata asiaan.
Käytännöstä luovuttiin jo vuosituhannen loppuun mennessä, ja nykytietämyksen mukaan umpilisäkkeellä voi olla tärkeä merkitys suoliston bakteerielämälle.

Mutta kehitys kehittyy alati vaan, ja mitä tiedämme tänään on huomenna vanhentunutta.
Kuten muotikin.

Anonyymi kirjoitti...

Halkoja ja klapeja, on syksyllä taas halkoa ladossa, lyötiin nuorin tuollanen pusikko viimeviikolla, reilut 70 kiintoa, mitä nistä tulee 120 pinometriä kun nyt keväällä halotaann,
koivua, kuusta ja mäntyä, kaikki palavat komeesti ..
Joo, on tuolla viellä entistä koivuhalkoa muutama kymmenen pinometriä jäleäääl aiksemmalta :)

-jpt-

Anonyymi kirjoitti...

.. Sellanen vaan vihjeeksi, koivust kannattaa nyrsiiä suurinosa siitä kuoresta pois kun polttaa leivinuunissa vaikkapa, pysyy paljon puhtaanmpana piiput ymm, koivukuori kun isältää meloksesti tervaa..

-jpt-

KKi kirjoitti...

Aika usein nämä juttusi menee ihan pikkasen offikstopikeiksi. Haittaako?

Sun jutut ovat kuitenkin juurevia kansan tuntoja hiveleviä. Voi olla niin, että asenteesi ja tarinasi vapauttavat kaltaiseni juntit kertomaan elämästään ja tunnoistaan. Minusta ihan hienoa.

Ei tää elämä niin mörköö. Ja vähemmän mörköö juurikin ansiostasi. Minä ja varmasti moni muukin odottaa henkesi tuotteita. Minulle ainakin olet sellainen blogien peruskivi. Ensin katotaan Ykä. Sitten, jos viittii, katellaan harjoittelija kirjoittelijat.

Kuulut blogistina kuitenkin samalle tasolle kuin Halla-aho aikoinaan. Tai nyttemmin lopettanut Takkirauta.

Jos historia katsauksesi menee halkokatsaukseksi. Niin mitä sitten? Voisiko olla niin, että ihmisillä ei ole lisättävää varsinaiseen asiaasi? Ehkäpä on halua vain rupatella sinun ja ehkä muidenkin kommentoijien kanssa?

En sano tätä sanaa mielelläni. Vaan entäs jos blogisi luo meille kommentoijille sitä niin kovin muodissa olevaa yhteisöllisyytä?

Ugh, istuva känniläinen on puhunut.


KKi kirjoitti...

"
koivukuori kun isältää meloksesti tervaa..
"

No, niinpä tekee. Koivusta otetaankin kuori talteeen sytykkeeksi. Periaattena sillai, että mikä irtoaa ennen klapikonetta talteen.

Anonyymi kirjoitti...

Esko Kulonen oli työläinen
paperitehtaan salissa...

Virran varella, virran joka oli mimetty nokinäädän mukaan. Nois, soopeli siis oli tuo elukka. Väittää viisaat. Kas kun ei mammutti, semmoisen hammas on suomesta löydetty - onkos soopelin?

Puujutut on kiinnostavia, niillä on nimiä ja laatuja vaikka kuinka paljon, palkka on vaihdellut paljon vuosien varrella nälkäpalkasta surkeaan enimmäkseen.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoitit muun muassa: " Kas kun ydinaseettomaksi haluttiin alue joka oli jo valmiiksi ydinaseeton mutta eräs Kuolan niemimaa unohdettiin kokonaan. Rauhanaseita, katsos."

Kyllä Suomessakin esitettiin jo 1970-luvulla, ainakin lehtien yleisönosastoissa ja muutamien poliitikkojenkin puheissa, ja muissa pohjoismaissa kai yleisemminkin, sellaisiakin mielipiteitä, että ydinaseettomaan Pohjolaan olisi sisällytettävä myös koko Itämeri sekä Kuolan niemimaa. En tiedä, kuinka vakavassa mielessä sellaista ehdotettiin ja uskoiko kukaan Neuvostoliiton sellaiseen suostuvan. Mutta muistan kyllä vielä myös Juri Komissarovin (eli kuten myöhemmin ilmeni, Juri Derjabinin) kirjoituksen, jossa hän tyrmäsi sellaiset ehdotukset ehdottomasti.

Anonyymi kirjoitti...

Kyl mää olen ko klapil päähä lyöty, sanoi Hietanen. Meinas varmaan 33 senttistä. Metrisellä ei olisi sanonut mitään. Minun suosikki Hietanen on, emmää mittä syyllissi kaippa, Lahtist ja konekivääriä mää kaippa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Huru-ukolle, Tapsalle vaan, Qroquius Kadille, jpt:lle, KKi:lle, Pyssymiehelle, Ano1:lle ja Ano2:lle & kiitos kommenteistanne.

Huru-ukko: No joo, Ohisalo on mestari vastaamaan vastaamatta mitään.

Tapsa vaan: Tyhjistä tynnyreistä tulee mieleen että valtamedia on tekemässä Sanna Marinista Suomen ensimmäisen politiikan rock-tähden. Ja 1980-luvulla pärjättiin suht mukavasti ja minulle sekin riittäisi ihan hyvin.

Qroquius Kad: Hyviä huomioita kaiken kaikkiaan. Tosin kyllähän mainitsemissasi sodissa niin vietnamilaiset kuin korealaiset tappelivat keskenään. Mukana oli toki muitakin. Niin kuin Suomenkin sisällissodassa. BLM on ainakin Suomessa jo rauhoittunut. Mennyt muodin terävimmästä kärjestä pois. Tuosta Afrikasta tuli elävästi mieleen tämä Ismo Leikolan pätkä:

https://www.youtube.com/watch?v=vtRaGrIbF6Y

jpt: Kiitos lisäyksistä. Kun omaansa polttaa niin halvimmalla pääsee.

KKi: Tuo kommenttisi lämmitti mieltä. Kiitokset. Sallinhan minä off topicin. Tuo halkoasia oli vain samassa blogissa käsitelty hiljattain. No, halkohan on suomalaiselle ihan perustellusti tärkeä asia. Ja joo, tuohi on erinomainen sytyke.

Pyssymies: Kiitos lisäyksestä. Se soopelihan on enempi Siperian eläimistöä. Derzu Uzalahan niitä metsästi. Muistanet?

Ano1: Totta. Hajaääniä oli. Mutta sellaiseksi ne jäivät.

Ano2: Hietanenhan oli Varsinais-Suomesta joten klapi oli hänelle luonnollinen sana. Kyl papusoppa on ennen kypsyny, kun vaan lyö klapui pessä.

QroquiusKad kirjoitti...

Mutta kun Suomi ei vuonna 1918 ollut jakautunut kahteen itsenäiseen valtioon, toisin kuin Pohjois- ja Etelä-Vietnamit ja -Koreat.
Ne olivat toisiaan vastaan sotaa käyviä, saman jaetun kansan asuttamia mutta kansainvälisesti tunnustettuja valtioita, toisin kuin kansanvaltuuskunnan "hallitsema" Suomen eteläosa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Kaikella kunnioituksella mutta tuo menee mielestäni kyllä jo jaarittelun puolelle. Sama kansa siellä tappoi saman kansan jäseniä.

Anonyymi kirjoitti...

Soopeli elää nykyään siperiassa, sen eläminen suomessa oli kyllä uutinen minulle. Samaa havumetsävyöhykettä ollaan mutta sittenkin. Tiedän toki, että takapihaltani pääsee Ohotan meren rantaan poistumatta metsästä kovin pitkäksi matkaa mutta soopelin nahkoja en tiedä suomesta viedyn, näädät, sudet ja karhut, oravista puhumattakaan ovat luopuneet nahkoistaan viennin hyväksi. Voionmaa oli toisaalta demari, että ehkä totuudessa pysyminen ei ole ollut korkealla tärkeyssijalla.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pyssymies. Se, että onko soopelia ollut koskaan Suomessa lienee vieläkin hieman ottiatuota.