sunnuntai 5. maaliskuuta 2023

VALOT PIMEÄSSÄ

Muuan mies ajoi pimeää tietä varsin vanhalla käytetyllä mutta hyvin huolletulla ja hyväkuntoisella autollaan. Tie ei ollut sentään metsätie vaan ihan asfalttitie mutta sen verran syrjäinen että se näkyi kartassa kolmenumeroisena. Mies oli ollut joitain aikoja pakotettu olemaan maalikylissä. Itse asiassa ei edes kylässä vaan suuressa kaupungissa joita hän inhosi kaikkien aakkosten kautta. Nyt oli aika palata kotiin. Jos sieltä ei enää ihan kohta tarvitsisi lähteä minnekään.

Edessä näkyi heikkoa mutta tuttua valonkajastusta. Mies saapui tuttuun kyläkeskukseen. Pieneen sellaiseen. Pientähän täällä oli kaikki. Oli sentään katuvaloja. Ne olisi ollut helppo laskea jos olisi siihen vaivautunut. Ja olihan täällä kauppa. Pieni, mutta tarpeellinen. Välttämätön. Paikan elinehto. Joskus aikaisemmin oli ollut paljon muutakin. Maalikylä oli sen kaiken niellyt. Miettien että ihmisillä oli miellyttävämpää olla jossain elementtikerrostalossa ja lapset tykkäsivät olla jättikoulussa jossa valvontaa oli paljon paperilla mutta käytännössä ei ollenkaan ja sadistit saivat rääkätä heikompia mielensä mukaan.

Pienen keskustan ohi ajoi puolessa minuutissa. Sitten loppuivat katuvalot ja alkoi pimeä. Alue, jossa joku helsinkiläinen vihreä ei uskonut ihmisiä edes olevan. Mutta olihan siellä. Sata metriä katuvalojen loputtua näkyi vasemmalla valo. Vanha rintamamiestalo. Siellä asuttiin ja elettiin. Siellä asui perhe. Ja muuan mies näki kipunoita. Hän tiesi että talossa oli pihasauna. Siellä lämmitettiin saunaa. Kipunoita tuli paljon. Taisi isäntä lyödä närettä pesään.

Siellä elettiin vielä. Ihan piruuttaankin.

Muuan mies ajoi eteenpäin ja näki tien toisella puolella samanlaisen talon. Sielläkin oli valot ja pihavalokin oli syttynyt. Isäntä näytti olevan pihalla ja kulki kohti tallia. Hänellä oli siellä pari hevosta. Olikohan se ostanut talliin sen Porin Matin mistä oli ollut puhetta? Kun se sähkön hinta oli hypännyt taivaisiin. Ettei sentään tarvitsisi lahdata hevosia keinotekoisen sähkön hinnan takia.

Mutta tuossakin talossa elettiin. Ihan piruuttaan. Paikassa, jossa tähdet näkyivät. Ilman valosaastetta.

Muuan miehen matka jatkui. Tien vieressä oli kulmikas ja tyylikkään ruma talo. Siinä oli ollut joskus kauan aikaa sitten pieni huoltamo. Hiljattain sen oli ostanut toinen muuan mies joka harrasti autoja. Siinä oli hyvät tilat toimia. Ne tilat olivat alakerrassa ja yläkerrasta paistoi valo. Pihallakin oli muutama auto. Bensakoneita kaikki. Ajatus sähköauton hankkimisesta saisi näillä selkosilla aikaan röhönaurun.

Se toinenkin muuan mies asui näillä selkosilla. Ihan sitkeyttään ja piruuttaan.

Matka jatkui. Hetken aikaa valona olivat vain auton etulyhdyt. Mutta sitten vastaan tuli toinen valo. Iso tukkirekka. Täydessä lastissa. Vielä kaatoi moto puuta ja rekka vei niitä tehtaalle. Vaikka tietyt hysteerikot sen haluaisivat kokonaan kieltääkin. Hetken päästä vastaan tuli traktori jonka keulassa oli kiinni perhosaura. Lumitöihin se oli menossa. Olihan lunta tullut mutta tämä tie oli jo aurattu. Tuollaiset traktorit olivat elinehto täälläpäin. Mutta niin vain niitäkin täällä oli. Jos ei muuten, niin ihan piruuttaan.

Muuan mies kääntyi kotitielleen jolla ei ollut edes numeroa. Hyvä kun oli jonkinlainen nimi. Naapurissakin paloi valo. Ja pihalla toinen valo. Otsalamppu. Naapurin isäntä oli viemässä evästä koirilleen. Mukavia vessukoita. Niillä oli vain ja ainoastaan painavaa sanottavaa. Toisin kuin ihmisillä. Mutta niillä oli tuon isännän hoidossa hyvä olla.

Mies jatkoi ajoaan ja kääntyi lopulta omaan pihaansa. Talo oli pimeänä. Mutta ei olisi pitkään. Ja pian senkin savupiipusta alkaisi ilmoille nousta kipinöitä. Täällä oli kaikki, mitä hän tarvitsi. Eikä mitään turhaa. Tänne mies jäisi ja tänne aikanaan uupuisi. Mutta omasta tahdostaan. Jos ei muuten niin ihan piruuttaan.

Täällä elettiin vielä. Piditte tai ette.

Valot eivät olleet vielä sammuneet.


21 kommenttia:

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...


Olihan tuo niinkuin kotikylästäni Alavieskan Someronkylästäni kuvaus. Sähköt kylään saatiin v. 1961 (meidän kotiin ei koskaan - ei ollut varaa!). Pimeetä oli kotiin koulusta palatessa, kunnes erotti öljylyhdyn valon kamarin ikkunasta. Pianhan silmä siihen tuijun valoon tottui. Maalikylän sähköt häipyivät kauas taakse mielessä. Oli aika lähteä liiteriin puunhakuun...

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä!

KKi kirjoitti...

Heh, olipa leppoisa. Juurikin näin se asia pitää mennä. Ollaan ja elellellään vaikka vittuillakseen.

Antaa vihreiden vittuilla ja ja hipstereiden hinttailla. Pannaan me kiukaaseen klapia, V-moottori autoon bensiiniä ja karjalanpaistia leivinuuniin.

On sillai paljon kivampi elää ja olla.

Mahtaa muuten tiukkapipo pipertäjien, tättähäärien ja hintahtavien hipstereiden elo olla aika rassaavaa puuhaa. Ilmankos ovat kaheleiksi päätyneet, ottia tuota.

QroquiusKad kirjoitti...

Tuo Ilta-Sanomien artikkelin esittelemä asumismuoto ei todellakaan ole suomalaisten tulevaisuutta, vaan se päinvastoin tehdään mahdottomaksi kieltämällä puun pienpoltto.
Asumisen tulevaisuus on betonikuutio.
Maaseutu on oleva ennallistettu luontoreservaatti eli eurofederaationomenklatuuran virkistysalue.

Anonyymi kirjoitti...

Vimeninen sammuttaa valot sanotaan. Vaan sitä viimeistä ei taida kuitenkaan tulla. Onneksi. Taitaa alkaa päinvastoin maallepako, ainakin suuremmista "kivikylistä", kuten Helsingistä ja yleensäkin pääkaupunkiseudulta.
Huru-ukko

Yrjöperskeles kirjoitti...

Terveiset Julma Juhalle, Ano1:lle, Terho Hämeenkorvelle, Ano2:lle, KKi:lle, Qroquius Kadille ja Huru-ukolle & kiitos kommenteistanne.

Julma Juha: Jaa, saa nähdä mihin tuo kääntyy. Lakihan ei ole kaikille sama.

Ano1 & Qroquius Kad: Luulen, että Qroquius Kadin ennustus voi toteutua. Se puunpolttohan on tähtäimessä. Tuossa jutun asumis- ja elämäntyylissä on epäilemättä oma viehätyksensä mutta paljon vaivaahan se vaatii.

Terho: Eikä noista ajoista itse asiassa kovin kauaa ole.

Ano2: Kiitokset.

KKi: Joo, hissukseen ja rauhallisesti. Omaa elämäntapaa häpeämättä. Niillä tättähäärillähän ei ole hyvä olla jos ei ole sopivalla tavalla paha olla. Ja pahaa oloahan täytyy levittää mahdollisimman laajalle.

Huru-ukko: Totta. Onhan se alkanut. Ja siihen on muuttajilla erittäin hyvät syyt.

QroquiusKad kirjoitti...

Mökillä on hauska käydä ja viettää siellä jonkin verran aikaa, mutta siellä asuminen alkaisi pian käydä työstä ja lakkaisi olemasta hauskaa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Totta joo. Täysin sähköttömälle mökille muuttaminen vaatisi koko elämänasenteen täydellistä muuttamista.

klova kirjoitti...

Kyllähän ihminen syrjäseuduilla asua voi tulevaisuudessakin, edellyttäen ettei kaipaa mitään ihmeempiä palveluita ja jos töitä kaipaa, niin kykenee työllistymään yrittäjänä.

Suomihan tyhjenee vauhdilla, jo nyt vain muutama kunta kasvaa väestöltään ja 20 vuoden kuluttua ollaan tilanteessa jossa useissa kunnissa yhtä työikäistä kohden on 1,5 vanhusta. Tällainen tilanne on tietysti kestämätön.

Että kyllä Suomessa tulevaisuudessa hiljaisia kyliä riittää. Kyliä joissa asuu enään omakotitaloihinsa sidottuja vanhuksia. Sidottuja siksi, ettei kukaan huoli noita asuntoja edes ilmaiseksi.

Väki vanhenee ja vähät nuoret häipyvät kasvukeskuksiin tai ulkomaille, syrjäkyliin jää vain harva ja kohta ei kukaan, koska niitä lapsia ei edes synny. Hartolassa syntyi 2022 tasan yksi lapsi ja Hangossa, mikä nyt ei ihan käpykylä ole, yhdeksän.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, klova. Valitettavasti näin tällä hetkellä tilanne on. Tosin se white flight pääkaupunkiseudulla on kyllä alkanut. Tosin se suuntautuu tässä vaiheessa lähinnä kehyskuntiin. Ja se on selvä, että eivät kaikki nuoret halua muuttaa syrjäkylistä pois. Sinänsä se yrittäjäksi ryhtyminen on tehty Suomessa ihan pirun hankalaksi.

Anonyymi kirjoitti...

Vai suomi tyhjenee, entäs ne kymmenet miljoonat ilmastonmutospakolaiset? Niiden osaamiselle voi tulla kysyntää. Kun fossiilisia ei saa polttaa, eikä puutakaan, ei jää muuta sallittua energian lähdettä kuin kuivattu lehmänrieska tai hevosenmunkki*. Uusi nokia, Ahmedin halal polttokakkara & kikkare Oyj - suomi nousuun.

*En muista kuka ja missä, mutta männäviikolla joku vihreä "asiantuntija" kumminkin torjui ilmastonmuutosta. Ja se tollo hutisalo kertoo, ettei koulutuksesta saa leikata, ikinä. Tottapa tarvitsemme kovasti lisää tanssitaitelijoita, naistutkijoita ja näyttämötaiteen tohtoreita.

Ja hieman OT: Itseajavia busseja kehitetään kovan hypen säestämänä, hervannassa ja otaniemessä, parin kilometrin lenkkiä kiertävät, reipasta kävelyvauhtia. Miksei kehitetä puhelimen apilla tilattavaa bussia maalle. Ykäkin voisi tilata kyydin tien XXX ja ykänraitin risteyksestä maalikylän esson baariin ja takasin. 1980-luvulla tuli mimittäin maallekin osoitteet. Niitä voisi hyödyntää, kun ei enää tarvi tietää, että se on kolmanneksi viimeinen tie oikealla ennen sitä palanutta navettaa.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pyssymies. Mutta siitä paskanpolttamisestakin kun tulee sitä hiilidioksidia. Ja Hutisalon käsitys niin koulutuksesta kuin työstä taitaa olla aika lailla erilainen kuin meillä.

OT:stä: Hiukka hirvittää ne itseajavat autot. Entä jos joku hakkeroi ne, lyö tallan pohjaan ja ohjaa auton johonkin siltapalkkiin?

Ekku kirjoitti...

Miten nyt niitä itseajavia busseja syrjäkylille riittäisi, kun ei siellä vuosiin ole näkynyt tavallisiakaan?
Täällä Keski-Suomessa kun menee yli kymmenen kilometrin päähän kuntakeskuksista, niin oma auto on melkolailla ainoa vaihtoehto. Jossain menee vielä yksi vuoro koululaisten vuoksi aamulla ja toinen iltapäivällä, mutta siihen se jää.

Anonyymi kirjoitti...

Ehkä tulevaisuudessa haja-asutusalueilla pimeydessä ei näy valoja. Pimeys antaa suojaa ryösteleviä rikastajalaumoja vastaan.

Acc

QroquiusKad kirjoitti...

Kyllä saalistaja pupun löytää vaikka se panisi pään pensaaseen.

Anonyymi kirjoitti...

"Kyllä saalistaja pupun löytää vaikka se panisi pään pensaaseen."

Pupu voi hyödyntää pimeyttä saalistajien neutraloimiseksi.

Ehkä tulevaisuudessa syntyy kysyntää ympäristönvalvontajärjestelmille ja ratkaisuille, joilla mahdollistetaan vihamielisten toimijoiden muodostaman uhan poistaminen.

AccYrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ekulle, Pyssymiehelle, Acc:lle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Ekku: Joo, täälläpäin sama tilanne. Kouluaikana bussi kulkee aamulla ja iltapäivällä. Kesällä on sitten vähän hiljaisempaa.

Pyssymies: En minäkään Abdin ja Muhiksen ajamista busseista perusta. Mutta sinä kun olet tietokonemies niin varmaan luotat noihin systeemeihin enemmän kuin minä. Minulla kun ei ole edes älykännykkää. Vaan mitäs luulet, olisiko noista yliopistospedeistä tosiasiassa tekemään minkäänlaista hoitoalan työtä?

Acc & Qroquius Kad: Sinänsä tämän syrjäseudun etu on se, että etnisesti edistykselliset gangsterit tykkäävät pysyä kaupungeissa.

Anonyymi kirjoitti...

Luulisin, että kyllä nälkä opettaa tiedostavaakin spedeä.
Uskallatko kulkea hissillä? Niitäkin voidaan hakkeroida, jopa minä osaan jotain - KVG penntesting, elevator hacking, deviant ollam.

Auton ohjelmaan ei ole tarvis päästä ulkoa käsiksi, eikä sitä saa tekemään mitä tahansa. Vaara ei ole sen kummempi kuin satunnaisen nappokallen toikkarointi nykyliikentessä.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pyssymiehelle ja Qroquius Kadille. Totean tähän että tulevaisuudessa voi tapahtua mitä tahansa. Tietotekniikka kehittyy hurjaa vauhtia. Jos vuonna 1990 oltais sanottu että vuonna 2023 liki jokainen kulkee tietokone perstaskussa niin se olisi ollut täyttä scifiä.

Anonyymi kirjoitti...

Vuonna laskutikku ja rihvelitaulu isä takulaskinen kotiin toi. Matikanopella oli samanlainen nelilaskin, maksoi 1800;-. Jos olisin kertonut, että alle kymmenessä vuodessa mulla on samanlainen, luottokortin* kokoinen, toimi valolla. Ja on halvempi kuin mun ballograf, itse asiassa se taisi maksaa saman kun Bic. Niin oliskos minua pidetty ihan vaan kahelina vai kenties Vernemäisenä visionäärinä?

*Luottokortteja ei toki ollut kuin harvalla mutta Valituissa paloissa ja tekniikan maailmassa niitä mainostettiin.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pyssymies. Muistan tuon oikein hyvin. Kertoo hyvin kuinka nopeasti tuolla alalla kehitys tapahtuu.