keskiviikko 1. maaliskuuta 2023

AITA, OSA II

Jatkoa osasta yksi.

Helsinki, Kumpulan nomenklatura-alue, tuonnempana…

Muodikkaisiin vaatteisiin laittautunut 17-vuotias Ingrid Uinio astui vanhempiensa omistamasta viihtyisästä omakotitalosta pihalle ja käynnisti sähkömopoautonsa joka oli ollut automaatin hoitamassa sekä latauksessa että lämmityksessä. Federaation Suomi-nimisessä maakunnassa vietettiin federaatiopäivää joka oli yleinen vapaapäivä. Ainakin nomenklaturan edustajille joten Ingridinkään ei tänään tarvinnut mennä Tarja Halonen-eliittilukioon. Liittovaltion liput liehuivat saloissa.

Hän oli sopinut hyvän ystävänsä Krista Engbomin kanssa että vapaapäivää vietettäisiin shoppailemalla joten Ingrid ajoi Engbomien pihaan jossa Krista jo odottikin. Niin Ingridin kuin Kristan vanhemmat olivat hyväpalkkaisissa töissä liittovaltion maakuntahallinnossa ja tytöt olivat oppineet elämään varmassa yltäkylläisyydessä. Samoin kuin turvallisuudessa, jota piti yllä Kumpulan alueen ympärillä oleva piikkilanka-aita jota vartioivat aseistetut turvamiehet.

Sähkömopoautolla matka nomenklaturan käytössä olevaan Fed-Marketiin ei kestänyt kauan ja alueella oli aina vapaita parkkipaikkoja. Tytöt eivät oikeastaan tienneet, mitä jonottaminen tarkoitti. Heidän oli myös varsin vaikea hahmottaa, että tällä pääkaupunkiseudulla asui yli miljoona ihmistä hyvin ahtaasti sillä Kumpulan erityisalueella asuttiin väljästi ja tilaa riitti.. Onneksi muurahaiskansalaisten elämä ei liikuttanut heitä. Fed-Marketissa he jättivät ulkovaatteensa säilytykseen. Paikka oli mukavasti lämmitetty.

Muotitietoiset tytöt aloittivat shoppailunsa ja ostoskoriin tarttui Evolven shampoota ja hoitoainetta, Essen meikkivoidetta, Bohon peitevoidetta, Rosehip- ja Rose Quartz-korostusväriä ja Sensai Lah Volumiser-ripsiväriä. Tytöt maksoivat ostoksensa Fedkartella eivätkä ajatelleet, että kyseisiin ostoksiin meni yhden muurahaiskansalaisen kokonainen kuukauden elanto. Itse asiassa muurahaiskansalaiset olivat Ingridille ja Kristalle yhtä kaukaisia kuin ufot. Tiedettiin, että niitä oli olemassa mutta ei niitä koskaan nähty. Ne elivät jossain toisessa maailmassa. Joten niistä ei tarvinnut välittää.

Sen jälkeen oli tietysti vuorossa vaateosasto. Eihän kummallakaan ollut vaatteista pulaa mutta kun kerran tultiin shoppailemaan niin tietysti ostettiin myös vaatteita. Se, että tuliko niitä koskaan pidettyä päällä ei ollut olennainen kysymys. Ehkä se antoi vain tunteen, että tässä ollaan erityisasemassa. Tai eivät he oikeastaan tajunneet olevansa erityisasemassa. Tämähän oli normaalia elämää. Ingrid muisti katselleensa sitä haalariväkeä joka rakensi aitaa Kumpulan ympärille ja oli onnellinen ettei hänen tarvinnut olla heidän kanssaan missään tekemisissä.

Vaatekaupasta poistuessaan heitä vastaan tuli Shawn. Heidän ikäisensä afroamerikkalainen poika jonka isä oli erään yhdysvaltalaisen yrityksen Suomen osaston johtaja. Shawn oli samassa lukiossa kuin tytöt ja tapaaminenhan vaati muutaman selfien jotka tytöt siirsivät välittömästi Instagramin ”Kumpula: monikulttuurisuus on rikkaus”-ryhmään.

Ostosten jälkeen tytöt siirtyivät ravintolan puolelle. Kyllähän shoppailusta nälkä tuli. Ingrid otti itselleen kebab-riisiannoksen ja Krista jättihampurilaisen. Tytöt kannattivat koulussa lihansyönnin yleistä vähentämistä ilmastosyistä mutta uskoivat myös ravintolan seinällä olevaan julisteen sanomaan:

NE, JOTKA TOIMIVAT ENITEN OIKEAN ASIAN PUOLESTA, OVAT MYÖS OIKEUTETTUJA TIETTYIHIN ETUOIKEUKSIIN

Olivathan tytöt joskus maistaneet muurahaiskansalaisille tarkoitettuja soija-annoksia ja tuumineet että eivät he kyllä suostuisi syömään tuollaista maustettua sellua koko ikänsä. Onneksi se sellun syöminen ei koskenut heitä. Oli tiettyjä etuoikeuksia. Ja ne kuuluivat heille. Ne olivat itsestäänselvyyksiä.

Syödessään tytöt miettivät tulevaisuuttaan. Lähitulevaisuudessa Ingridin perheellä oli talviloma Goalla. Kristan perhe puolestaan menisi laskettelemaan Sveitsiin. Molemmat olivat niitä kympin tyttöjä lukiossa ja tulevaisuus oli sinänsä selvä. Yliopiston yhteiskuntateologinen tiedekunta ja sitä myötä työllistyminen liittovaltiohallintoon. Heidän ei tarvitsisi koskaan lähteä Kumpulan nomenklatura-alueelta. Muuta kuin turvattuja ajoteitä pitkin keskustan virastoihin. Ja heidän tiensä yliopistoon oli muutenkin tasoitettu sillä koska he olivat eliittikoulun eliittiluokalla niin heidät oli vapautettu kaikesta matematiikan ja muiden kovien tieteitten opiskelusta. Siitä muistutti myös heidän luokkansa seinällä oleva suuri juliste:

PÄÄTTÄJÄ EI TARVITSE LUKUJA. PÄÄTTÄJÄ TARVITSEE VISIOITA.

Shoppailun ja ruokailun jälkeen Ingrid ajoi Kristan kotiinsa ja meni sitten omaan kotiinsa. Huoneessaan hän huomasi että sähköt katkesivat sekunniksi ja tulivat sitten takaisin päälle. Muualla Helsingissä sähköt saattoivat olla pitkäänkin poikki mutta Kumpulan varavoimala alkoi jauhaa virtaa välittömästi.

Myöhemmin Ingrid söi perheensä kanssa kanaleikkeitä, riisiä ja currykastiketta. Sen jälkeen hän istui hetken perheen kaasutakan ääressä viestitellen kaikille kavereilleen. Läksyjä ei tarvinnut lukea. Hän osasi muutenkin kaiken sen, mitä häneltä tulevaisuudessa vaadittiin.

Illalla hän meni omaan huoneeseensa jonka seinällä olivat Che Guevaran, Bob Marleyn ja Greta Thunbergin julisteet. Hän katsoi ulos ikkunastaan. Hänen perheensä asui Kumpulan erityisalueen reunalla ja ikkunasta näkyi vielä se aita joka piti ulkomaailman loitolla. Se häiritsi häntä vähän. Mutta aidan eteen oli istutettu kuusiaita joka peittäisi sen muutamassa vuodessa.

Ingrid kävi nukkumaan tyytyväisenä. Kaikki oli hyvin. Kaikki tulisi jatkossakin olemaan hyvin.


18 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Näyttäisi siltä, että Yrjön esittämä tulkinta nykymaailmasta ja/tai tulevaisuudesta alkaa yleistyä. Ainakin Matias Turkkila puhuu Perussuomalaisen pääkirjoituksessa juuri tästä: eliitin tarkoitus on kahmia kaikki valta ja raha itselleen, eikä ahneudella ole rajoja. Vasemmisto komppaa taustalla joko tyhmyyttään tai sitten kupatakseen verorahoja mahdollisimman paljon. Ei ole kysymys ilmastonmuutoksen torjunnasta, ihmisoikeukista tai luonnonsuojelusta. Vaan pelkästä ahneudesta. Länsimaiden eliitin moraali ei ole piirunkaan verran Putinin tasoa korkeammalla, mutta propagandaan uskovat ihmiset kuvittelevat silti olevansa hyvän puolella pahaa vastaan.

PS-lehdenjakaja

Anonyymi kirjoitti...

Jokohan eräs Ollikainen on tontin varannut tuolta "Kumpulan ihmemaasta" ? 😂😂
Oletettavasti ehkä...
Onneksi paha jää aina vähän vajaaksi, niin tälläkin kertaa. Ihmiset eivät yksinkertaisesti suostu laskemaan elintasoansa 1/12-osaan nykyisestä (vuoteen 2050 mennessä)... myöskään elintason 1/4-osaan pudottaminen nykyisestä ei tule onnistumaan 7 vuodessa (2030)... eikä koskaan...
-Lukija

Seppo Oikkonen kirjoitti...

Hieno juttu. Kuin runoa: aita on aita on aita. Fantasiaa, mutta kerrankos fantasian kirjoittaja kuvittelee juttuja, jotka todellisuus kohta panee paremmaksi.

Aitoja joudutaan lopulta rakentamaan reaalimaaperälle, kun niitä ei hyvissä ajoin muodosteta ihmisten tajunnassa. Jos ajattelumme olisi edes muutaman asteen todellisuudentajuisempaa, me ratkaisisimme yhteiskuntaa hajottavien kahtiajakojen ongelmat niin ettei aitoja sitten tarvitsisi pystyttää omien rajojen sisään ja eristää niillä nomenklatuuran sievistelevät hupsut tavallisesta työläisrahvaasta.

Ajatellaksemme näitä kysymyksiä ylipäänsä oikealta pohjalta meidän pitäisi ensin muodostaa mielessämme raja eurooppalaisen kulttuuriperinnön ja muiden kulttuurien välille. Sitten pitäisi pystyä tekemään ero eurooppalaisen keskiajan ja uuden ajan välille -- edes se ei kuulu erussivistykseemme emmekä edes itä pysty tekemään, vaikka se on koko ihmisen historian suurin ajattelutapojen murros.

Ja sitten pitäisi tehdä selväksi eurooppalaisten kielellis-kulttuuristen kansallisvaltioiden aivan erityinen luonne, johon myös "edustuksellisuuden" kognitioon perustuva "demokratia" kuuluu. Nythän me suhtaudumme demokratiaamme kuin se olisi vainjokin hallinnollis-muodollinen oppirakennelma, joka voitaisiin sellaisenaan viedä vientituotteena kehistysmaihin ynnä muualle, missä sille ei ole mitään kulttuurisia edellytyksiä.

Ja sitten pitäisi vetää se raja oman kielellis-kulttuurisen kansallisvaltiomme ympäri ja sanoa selvästi "Ei!" niille kansainvaeltajille jotka tänne sankoin joukon ja enenevässä määrin yrittävät pyrkiä. Jos omat tajunnalliset aitamme olisivat kunnossa, Euroopan rajoja ei tarvitsisi koko ajan kasvavilla resursseilla turvata.

Sieltähän vaeltaa Välimeren yli jatkuvasti kasvava joukko kehitysmaalaisia. Niitä kuskaavat ammattilaiset, jotka rahastavat ne ensin tyhjiksi ja lähettävät sitten haaksirikkoutumaan merelle. -- Mutta me, jotka emme tajua missä ne todelliset toiminnan moraalirajat kulkevat, pidämme täällä omalla puolellamme pystyssä vastaanottotoiminnan koneistoja, joilla siis tosiasiassa on yhtä aktiivinen ja totaalisen moraaliton asema täydellisen tuhontakoneiston osapuolina kuin mitä ihmissalakuljetus lähtömaissa on.

Rajat kiinni.KKi kirjoitti...

Tuo todellisuus ei niin kovin kuvitelmaa ehkä olekaan.

Kylläpä jo nyt on varmasti hintahtavia hipstereitä ja citipimuja jotka pistävät enemmittä miettimättä pieneläkeläisen, työttömän taikka pitäaikaissairaan kuukausitulon cafelatteen ja sukisukiin vai mitä se raaka kala olikaan.

Sekin alkaa olla totta ettei työllä enää elä. Oppiarvoilla se elintaso tänäpäivänä tehdään.

Anonyymi kirjoitti...

Erinomainen kommentti Seppo Oikoselta. Poliitikot, virkamiehet sekä monet järjestöt ylläpitävät täysin järjetöntä ihmiskauppaa, sekä ruokkivat lisääntyvää väkivaltaa ynnä romuttavat ennen niin sanottuja pohjoismaiden hyvinvointi yhteiskuntia. En ole koskaan käsittänyt sitä, miksi piti/pitää romuttaa se sivistys. Onko syynä naurettava käsitys, että tuomalla niitä ongelmia massoittain, ne sitten muuttavat takaisin, kun ovat oppineet lukemaan tms? Vai onko asialla yksinkertaisesti kommunistit, joiden mielestä koko käsite pohjoismaalainen hyvinvointi, pitää tuhota?

Anonyymi kirjoitti...

Tuollainen nomenklatuuran asuinalue aidattuineen rajoineen luulisi kiinnostavan jos jonkin näköistä rosvojoukkoa, siellä varmasti olisi rahan arvoista tavaraa. Oikein pätevä ryöstäjä kävisi hakemassa sähkömopot parempaan talteen ja käyttäisi vaihdon välineenä. T. Oloneuvos

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys PS-lehdenjakajalle, Lukijalle, Seppo Oikkoselle, KKi:lle, Anolle ja Oloneuvokselle & kiitos kommenteistanne.

PS-lehdenjakaja: Joo, onhan totta että sanotaanko viimeiset parikymmentä vuotta globaali kapitalismi ja vasemmisto on nukkunut saman peiton alla. Osittain varmaan ahneutta, osittain silkkaa typeryyttä.

Lukija: Vaan kun en ole varma. Suomalaiset ovat tähänkin mennessä alistuneet kiltisti kaikkeen. Missä on se lopullinen kipupiste?

Seppo & Ano: Sepon huomiot ovat todellakin hyviä. Onko tilanteeseen syynä jokin käsistä täysin lähtenyt humanismi vaiko mikä?

KKi: Totta. Siihen päin ollaan menossa. Ja nykyisin ei kokemuksella ja osaamisella ole enää merkitystä. Vain virallisilla papereilla.

Oloneuvos: Siksi siellä oli ne aseistetut vartijat.

QroquiusKad kirjoitti...

Käsistä lähtenyt humanismi?
Eiköhän vaan sellaiseksi naamioitu KGB:n aikoinaan aloittama kulttuurimarxismi-niminen projekti Lännen tuhoamiseksi yliopistoista alkaen muualle yhteiskuntiin leviämään.
Nyt se on saatu valmiiksi, mutta hedelmät lankeavatkin aivan yllättäviin käsiin.

Ei tähän muutakaan järjellistä selitystä ole.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Totta sinänsä. Tosin kulttuurimarxismihan alkoi jo ennen KGB:tä. Ja KGB:n isäntä kaatui joulukuussa 1991. Ja sen jälkeen siitä on tullut itseään ruokkiva mielipuolinen prosessi jota ei näköjään pystytä pysäyttämään.

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...


"Kaikki oli hyvin. Kaikki tulisi olemaan jatkossakin hyvin". Niinpä - heille !

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Terho. Just näin.

Anonyymi kirjoitti...

Se tässä ihmetyttää, että sekoomus kuvittelee paremman huomisen koittavan liittoutumalla vihervasurien kanssa. Ja sama pätee tietysti keskustaan. Suomalaisista puolet kuitenkin on tutkimusten mukaan arvokonservatiiveja ainakin vielä. No menettävät ainakin ääniä persuille, mikä tietysti on hyvä puoli, mutta liittoutuminen persujen kanssa onkin sitten vaikeampaa.

Tapsa vaan

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Tapsa vaan. Tätä ihmettelee moni muukin. Ja sehän on selvää, että kokoomus ei liittoudu persujen kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

Nomenklatura on ja on ollut aina valtakunnan poliittisesta tai oikeusjärjestelmästä tiippumatta. Niin sosialistisis kuin kapitalistisis valtiois. Äänestämällä ei niihin voi vaikuttaa. Niiden syntymekanismissa käytetään mielellään passiivia. Syntyvät itsestään ilman ihmisen johdatusta.

Jonkin verran nomenklaturan asuinalueita nähneenä sanoisin että tämä EU direktiiveihin perustuva on asukkailleen parempi. Se on heille käytännössä ilmainen. Muut maksavat. "Kehittyvissä maissa" kansa ei maksa veroja kun ei ole mistä maksaa. Nomenklaturakaan ei maksa veroja mutta maksaa paljon yksityisestä vartoinnista joka sekään ei takaa täysin turvallisuutta. Aidan sisälle tunkeutujia riittää vaikka se on hengelle hubaa. Asuminen on siellä öisin jännittävää.

EU nomenklatura on toistaiseksi vielä turvassa etuineen ja voivat kävellä kaduilla suht vapaasti mutta tekevät kaikkensa että ympäristö muuttuisi turvattomammaksi.

QroquiusKad kirjoitti...

Eipä se KaKo taida viherkommunistien kanssa liittoutumisesta luulla, uskoa tai kuvitella koituvan mitään muuta hyvää kuin heille hallituspaikka, joille KaKo on ollut kyltymättömän ahne Kekkosen Yleisistä Syistä määräämän hallituspannan päätyttyä.

Antifilatelisti kirjoitti...

Oloneuvos: Siksi siellä oli ne aseistetut vartijat.

Kuka vartioi vartijoita?

QroquiusKad kirjoitti...

Palkkasoturi on uskollinen sille joka maksaa palkan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle, Qroquius Kadille ja Antifilatelistille & kiitos kommenteistanne.

Ano: Nomenklatura ei vaan hoksaa että heidän toimiensa ja päätöksiensä vuoksi se verokertymä alkaa pienentyä.

Qroquius Kad: Kokoomushan nykyisellään on hyvä esimerkki Oy Puolue Ab:sta joka on kiinnostunut vain omasta edustaan. Valitettavan monelle sen kusetus menee läpi.

Antifilatelisti & Qroquius Kad: Ehkä vartijoitten vartijana toimii ankarien rangaistusten pelko. Tietysti aina voi löytyä yrittäjiä. Onhan niitä aina löytynyt.