keskiviikko 24. tammikuuta 2024

KERMAA HANURIIN

Minä kun olen tällainen vanhanaikainen käppäukko niin olen ajatellut että nimenomaan taiteilijoiden pitäisi pystyä rikkomaan rajoja ja olla uskaliaita. Välittämättä siitä, että se saattaa aiheuttaa jollekin henkisen pipin ja alaleuan väpätystä. Kas niitä henkisen pipin saajia on aina ja jos haluaa välttyä asialta niin esmes kirjailijan pitäisi julkaista vain tyhjiä aa-nelosia. Tosin joitakin sekin loukkaa, koska sehän on valkoista ylivaltaa se. Ei mustaa väriä ollut ollenkaan.

No, Kallion ilmaisutaidon lukio tunnetaan siitä että sen oppilaista hyvinkin moni jatkaa jonkin sortin taiteilijaksi. Näin on ollut kauan aikaa. Mutta ajat muuttuvat ja nyt loukkaamista, loukkaantumista sekä henkistä pipiä kovasti vältellään. Uutinen kertoo:

Helsingin Kallion ilmaisutaidon lukiossa opettajat ovat uuden ja hämmentävän tilanteen edessä. Kaikki opiskelijat eivät halua kohdata opetuksessa eteen tulevia vaikeita asioita tai keskustella niistä.

Esimerkiksi äidinkielen tunnilla opetusmateriaalina olevasta Robinson Crusoe -klassikosta saattaa syntyä kohu sen vanhentuneen arvomaailman vuoksi.

Omissa töissään opiskelijat taas pyrkivät usein helpottamaan vaikeiden tunteiden ja ajatusten kohtaamista liittämällä niihin ”sisältövaroituksia”. Sisältövaroituksilla varoitetaan yleisöä etukäteen työn sisältämästä mahdollisesti ahdistusta herättävästä sisällöstä.

Ja minkäslaisia nämä sisältövaroitukset sitten ovat?

Sisältövaroitukseen viitataan kirjainlyhenteellä SV. Näin:

SV: kuolema

SV: ilmastonmuutos

SV: homofobia

SV: ahdistavat teemat

SV: muistisairaus

SV: veri

SV: poliittinen sisältö

SV: eläimiin kohdistuva väkivalta

Lukiossa on laitettu pystyyn jonkinlaista kampanjaa ilmapiirin parantamiseksi. Vieno ehdotukseni sille on että mitäs jos tulisitte pois sieltä pumpulista. Toisaalta, en ole aivan varma että ovatko nuo lukiolaiset todella niin kermaperseitä vai onko sielläkin kyseessä vain lapasesta lähtenyt yhteiskunnallinen muoti jota on pakko seurata kun ei uskalla olla seuraamatta.

Mitenkähän monta sisältövaroitusta tämä meikäläisen blogi mahtaisi saada?


30 kommenttia:

Olavi Koskela kirjoitti...

Niin joo, tuossahan on klassinen kalteva pinta. Aluksi varoitukset koskevat sisältöä, mikä saattaa ymmärrettävästi riipaista mimosanherkkää mieltä, mutta askel askeleelta varoitukset tulevat koskemaan yhä vähäisempiä yksityiskohtia. Lopulta mikä hyvänsä kirjoitettu sana voi saada aikaan sisältövaroituksen. Että Ykä varoo vaan!

alianor d'aquitaine kirjoitti...

Tämänpäivän lasten ja nuorten erilaiset oireilut tuskin ovat lähtöisin heistä itsestään, vaan heitä ohjaavien aikuisten hurskastelevasta typeryydestä, jolla pyritään ohjaamaan nuorison ajattelua "oikeaan" suuntaan. Lapset ovat lähtökohtaisesti avoimia ja uteliaita ja valmiita kyseenalaistamaan tarjottuja ajatuksia, mutta heitä opettaa pääasiassa naispuolinen opettajakunta, jonka tulisi itse karaista omaa ajatteluaan. Siitä heidän oppilaansa hyötyisisivät. Lisäksi kouluihin tarvittaisiin enemmän miehiä tasapainottamaan järjenkäyttöä ja toimimaan malleina nuorille.

Strix Senex kirjoitti...

Olipa kerran prinssi, joka halusi puolisokseen ihan oikean prinsessan. Hän matkusti maailman ympäri, löysi kauniita tyttöjä kukaan heistä ei tuntunut oikealta prinsessalta.

Eräänä iltana raivosi kauhea myrsky. Silloin joku koputti linnan ovelle. Portilla seisoi tyttö, joka oli märkä kuin uitettu koira ja vaatteet olivat kurassa. Silti hän ilmoitti olevansa oikea prinsessa. Prinssin äiti päätti testata tämän ja meni valmistamaan tytölle yösijaa linnan vierashuoneeseen. Ensin hän piilotti prinsessan sängynpohjalle pienen herneen. Sitten hän etsi käsiinsä kaikki linnan patjat ja pinosi ne herneen päälle sänkyyn. Siinä tyttö sai nukkua yönsä.

Aamulla häneltä kysyttiin, miten yö oli sujunut. ”Voi, kauhean huonosti!” tyttö vastasi oitis. ”Sain nukuttua tuskin silmäystäkään. Sänky oli tavattoman epämukava, aivan kuin patjan alla olisi ollut muhkurainen kivi!” Ja niin nähtiin, että kyseessä todellakin oli ihan oikea prinsessa: kahdenkymmenen patjan ja untuvatyynyjenkin läpi hän oli tuntenut, että sängyn pohjalla oli ollut herne. Todelliset prinsessat ovat nimittäin erinomaisen herkkätuntoisia.

No, prinsessojen sukupuolihan voi nykyisin olla mikä tahansa, mutta mahtaako löytyä riittävästi sellaisia prinssejä, jotka haluavat heidät puolisokseen ja vieläpä kykenevät heidät elättämäänkin?

Anonyymi kirjoitti...

SV!!! Tämä blogi sisältää tervejärkistä realismia. Saattaa aiheuttaa vitutusta & verenpaineen nousua.

Anonyymi kirjoitti...

Heh. Miulla ois ehdotus Yrjöperskeles,PT-media ja Ihmisiä telineillä blogit pakolliseksi kurssiksi heti lukion ekalta luokalta, valinnaisena kurssina scripta.
Päästäs siten syvään päätyyn. tokalla voitas sitten lukea Huovisen tuotanto läpi, siis ne jotka ei oo liian psykoosilääkkeiden turruttamia.

-TR- kirjoitti...

Taiteilijathan haluavat aina olla jonkin sortin kapinallisia ja antisysteemiporukkaa joten voisi kuvitella että kun woketus on nykyään valtavirtaa niin antiwoketus muuttuisi omaksi alakulttuurikseen.

Joo, tiedän että täysin turha toive mutta tulipahan vaan mieleen.

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...

On se niin kauhee tuo Robinson Crusoe, että voi hirviän kauhee. SV. SV. SV. jne

Anonyymi kirjoitti...

"Esimerkiksi äidinkielen tunnilla opetusmateriaalina olevasta Robinson Crusoe -klassikosta saattaa syntyä kohu sen vanhentuneen arvomaailman vuoksi." Syvä huokaus! Vanhenisipa tämä nykyinen arvomaailma nopeasti!

Anonyymi kirjoitti...

Noista sisältövaroituksen aiheista taitaa muistisairaus olla ainoa, jota tuskin kukaan liittäisi blogiisi. (Vai oletko joskus kirjoittanut niistäkin? Ei ainakaan muistu mieleeni, mutta osoittako tämä vain, että minullakin alkaa jo olla jonkinlainen muistisairaus?) Vereenkin olet viitannut vain epäsuorasti, mutta sitähän kyllä vuotaa niiden maahanmuuttajien tekemien väkivaltarikosten yhteydessä, joista olet usein kirjoittanut.

Blogia seurannut

Seppo Oikkonen kirjoitti...

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Jokin aika sittenhän Teatterikorkeakoulun opiskelijat kieltäytyivät lukemasta Shakespearea. Nyt tämä taidekoulu sitten toteuttaa samaa kaavaa, kaikki mikä aiheuttaa ahdistusta on moraalisesti tuomittavaa.

Shakespeare piti maailmaa teatterina ja ihmisiä sen näyttelijöinä. Taidekoululle sopivampi nimi voisi olla taikakoulu, koska koulun opetukset ovat kuin yhtä suurta taikatemppua.

Temput perustuvat siihen, että läsnäolijoiden huomio saadaan käännetyksi pois siitä mitä taikuri oikeasti tekee. Taidekoulun temppu on, että oppilaat opetetaan kääntämään päät poispäin aina kun maailmassa tapahtuu jotain mitä ei sitten mihinkään havaintoihin tilastoida.

Koska ihmisen historia on, hmmm, aika ahdistava juttu, se kannattaa taikoa kokonaan maailmasta pois. Kun historiallista ulottuvuutta ei ole, ei ole tajunnallista aikaperspektiiviäkään, ja todellisuus muuttuu puhtaasti kokemukselliseksi. Kaikki on tässä ja nyt. Efektit täyttävät maailman. Mitä ekstriimimpi efekti, sitä hienompi.

Orwellin klassikossa -- siis siinä mitä ilmeisesti ei enää saa lukua -- hallitukselle lojaali virkamies Winston uskaltautuu kapakkakierrokselle haastattelemaan proletaareja, joilta hän varovasti kierrellen ja kaarrellen yrittää kysellä, onko totta se mitä virallisesti sanotaan -- että ennen vanhaan kaikki oli huonosti ja nyt paremmin? Kysymys jää vaille vastausta, kun käy ilmi etteivät työväenluokkaiset ihmiset enää omaa ollenkaan muistia, eivätkä siten edes oikein ymmärrä kysymystä.

Sellaiseen orwellilaiseen maailmaanhan me olemme nyt taantumassa. Kuten historiassa niin usein, opiskelijat ja taidekoululaiset näyttävät meille taaskin esimerkkiä. Taistolaisten tosissaan kuvittelema vallankumous ei koskaan toteutunut, mutta ehkä näiden nykyoppineiden tarvitsemat kirjaroviot kohta toteutuvatkin.

Sekin tulee olemaan vain efekti efektien joukossa. Tosiasiassa rovioita ei tarvita, kun kukaan ei kohta enää edes osaa eikä jaksa lukea kokonaisia kirjoja.




Anonyymi kirjoitti...

Kallion ilmaisutaidon lukiolaisille pitäisi antaa sisältövaroitus maailmasta. Siellähän on käppäukkoja, setämiehiä, liharuokaa ja hiilidioksidia ja muuta pelottavaa. Se voi järkyttää yllätyksenä.

Bogreol kirjoitti...

Kun törmäsin keskusteluun kokemuslukemisesta, jolla kustantaja luetuttaa julkaistavia teoksia diversiteettiin kuuluvilla jotta painojälki ei loukkaisi vähemmistöryhmiä, en ollut uskoa korviani. Suostuvatko arvonsa tuntevat taiteilijat tekstinsä käsitteiden muokkaamiseen poliittisista tai ideologisista syistä? Ilmeisesti aika on niin sakeaa, että kirjailijat elävät mukana jatkuvassa vallankumouksessa. Sensitiivinen lukeminen voi keikauttaa myös Robinson Crusoen arvomaailman vihervasemmistolle hyväksyttävämmäksi. Taiteen tehtävä on kasvattaa ja luoda turvallisempaa tilaa, ettei kenellekään tule paha mieli.

"Kokemuslukijat oikovat homeisia asenteita" sanoo otsikko. Saammeko me edes tietää, kuka on ollut ennakkotarkastajana asenteen suhteen kirjassa, jonka otan käsiini. Tarttuisinko siihen, jos tietäisin. Voiko näistä tietyistä sisällöistä ahdistuvista taiteilijanaluista tulla aitoja taiteilijoita ja totuuden etsijöitä.

Anonyymi kirjoitti...

Miksi varoittaa sisällöstä näin tavallisiin asioihin.
-kuolema, ihmisten kuolleisuus on toistaiseksi 100 %
-ilmastonmuutos, ilmat muuttuu, tuskin kukaan on kieltänyt
-homofobia, jos homoutta hierotaan päin naamaa eikä siitä tykkää se ei ole fobia
-ahdistavat teemat, ???
-muistisairaus, sitä on liikkeellä
-veri, aika välttämätön elintoiminnoille, paitsi jos alkaa kiertämään väärinpäin
-poliittinen sisältö, 99,9 % potaskaa
-eläimiin kohdistuva väkivalta, psykopaatin harrastus, kerättävä pois vapaana kuleksimasta

QroquiusKad kirjoitti...

Ehkei meidän pitäisi olla liian ankaria näille pikku tytönpompuloille.
Hehän vain apinoivat sitä, mitä Ison Veden takana vastaavissa oppilaitoksissa tehdään.
Mistäpä nuo tuollaista itse osaisivat keksiä?

Anonyymi kirjoitti...

Keisarin vaatteettomuutta ihmetellyt lapsi voisi kysyä: "Jos taidekasvatus on noin tuskallista ja loukkaavaa niin miksi sitä ei lopeteta?" Mutta ihmettelevältä lapselta ei kysytä vaan kaikkitietävältä nuorelta naiselta. Ja saadaan poliittisesti korrektia taidetta eli turhuuksien turhuutta.
-jussi n

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Olavi Koskelalle, alianor d´aquitanelle, Strix Senexille, Ano1:lle, TR:lle, Terho Hämeenkorvelle, Ano2:lle, Blogia seuranneelle, Seppo Oikkoselle, Ano3:lle, Bogreolille, Ano4:lle, Qroquius Kadille, Ano5:lle ja J:lle & kiitos kommenteistanne ja lisäyksistänne. Amerikoistahan tämä wokellus on Suomeenkin saapunut ja täälläkin on muotia seuraavaaa porukkaa, joka sen omaksuu. Lienee olemassa ihmisryhmiä joilla ei ole hyvä olla, ellei heillä ole oikeaoppisesti paha olla. Pistää vaan ihmettelemään että esmes hallituksessa ei olla voimakkaammin todettu että hei, tämä ilmiö on ihan oikeasti lähtemässä käsistä.

QroquiusKad kirjoitti...

Jaa mikseikö hallituksessa olla voimakkaammin todettu että hei, tämä ilmiö on ihan oikeasti lähtemässä käsistä?
Koska ne, jotka niin ajattelevat ovat hallituksessa ja eduskunnassa edelleen se vähemmistö Järjestelmäpuoluetta vastaan.

Ei PS ole hallituksessa KaKon ja Finskersvensker Folksgruppenförarepartietin kanssa.
Nämä ovat hallituksessa persuja vastassa, toteuttamassa viherkommunistien kåskyjä kelpo huorapuolueiden lailla.

Samasta syystä PS-ministerit eivät ole tekemässä lakialoitteita nykymenon muuttamiseksi.
Ei niiden annettaisi päästä eduskuntaan asti, vaan ne kaadettaisiin hallituksen äänestyksessä enemmistöpäätöksellä.
Niitä ei voi päästää eduskuntaan, koska silloin hallituspuolueiden olisi äänestetttävä hallitusta vastaan.
Se alkaisi kohotuttaa jo liian monen suomalaisen kulmia, että näinkö tämä todella menee;
PS vastaan kaikki muut?

Mutta juuri niin se menee.
Siksi PS otettiin hallitukseen.
Selkäänpuukotettavaksi.

Anonyymi kirjoitti...

Oikkonen kirjoitti Orwellin kirjaan viitaten:
"Kysymys jää vaille vastausta, kun käy ilmi etteivät työväenluokkaiset ihmiset enää omaa ollenkaan muistia, eivätkä siten edes oikein ymmärrä kysymystä."

Eikö se pikemminkin ollut niin, että kyllä he sentään muistivat vallankumousta edeltäneestä ajasta, siis nuoruudestaan jotakin, mutta vain sen tapaisia henkilökohtaisia asioita, esimerkiksi vanhempansa, ja tietysti sen, että hekin olivat nuorina fyysisesti vahvempia ja terveempiä kuin ikäännyttyään. He luulivat Winstonin tarkoittaneen tämän tapaisia asioita, ja että jos nuoruuden aikainen kunto olisi mahdollista palauttaa, haluaisivatko he niin tehtävän. Sen vuoksi, pikemminkin kuin poliittisten muutosten vuoksi, asiat olivat heidän kannaltaan menneet huonompaan suuntaan. Sen sijaan Puolueen vallankumous ei ollut vaikuttanut heidän elinoloihinsa juuri mitenkään. Yhdet herrat (kapitalistit) vain olivat vaihtuneet toisiin (Puolueen virkailijoihin), mutta työläisten elinoloihin sillä ei oli tuskin mitään vaikutusta, ei ainakaan niin, että he olisivat kiinnittäneet siihen sanottavaa huomiota.


Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys J:lle, Qroquius Kadille ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

J: Kiitos linkistä, mutta sinä lähetit tuon jo kerran.

Qroquius Kad: Aika ajoin kommenteistasi tulee se mieliala että pitäiskös meidän sitten mennä mettään ja ampua kuula kalloomme. Mutta noin vakavasti ottaen luulisin kokoomuksen pelkäävän tässä asiassa valtamedian joukkorääkymistä joka ilman muuta seuraisi.

Ano: En muista tuota kohtaa niin hyvin, että osaisin itse kommentoida. Ehkä Seppo osaa.

Anonyymi kirjoitti...

Eiköhän se elämä yllätä nämäkin kermapeput jossain vaiheessa. Eikä taida juurikaan plusmerkkinen ylläri olla luvassa.

Tapsa vaan

QroquiusKad kirjoitti...

Eihän se VMP:n joukkorääkynä KaKoon kohdistuisi vaan persuihin.
Ei se ole arvailun asia.
Sehän nähtiin jo kesällä.
Ja se toimi.
Yksi ministeri saatiin savustettua joukkorääkynällä ulos ja loput peloteltiin hiljaisiksi.
Pelkällä VMP:n joukkorääkynällä.

Meiltä pyydetään kärsivällisyyttä.
Kuinka pitkäksi aikaa?
Vaalikauden loppuun saakka?
Jos silloin sanotaan:
"Voi voi voi kun emme me nyt sitten saaneetkaan aikaan yhtään mitään koska perustuslaki ja tilu lilu lei!",
ei meille jää mitään muuta kuin se tilu lilu lei, ja tyttöhallitus kakkonen jatkaa siitä mihin Manna Sariini & Girls lopetti.

Silloin onnellinen on se, jolla on ampuma-ase jolla voi antaa rakkailleen armonlaukauksen ennen itseään.

Anonyymi kirjoitti...

Sisältövaroituksista: PT-mediasa on usein varoitus: Tilaus/tukimaksun maksamalla saat taattua muukalaistenarvostelua ja toksista mskuliinisuutta tulvivia mielipiteitä ja kannanottoja. Jne.. ei ole varma menikö tuo pilkulleen oikein, mutta ajatus on tuo. Sitä saa mitä tilaa.
Tähän Yrjön blogiikin sopisi moinen sisältövaroitus.
Sisältää toksista maskuliinisuutta, puhdasta gevittungia, asenteellisia asenteita tiettyjä ihmis-, ja naisoletettuja kohtaan. Persvekoäijien je heitä vastaavien OIKEIDEN naisten ylistytstä ym ja jne.
Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

Iltalehti näyttää piipahtaneen itäisen Saksan puolella kysymässä mielipiteitä AfD puolueesta. Kadunmies (-nainen) on sielläkin havainnut että woke ja cancel kulttuuri ajaa ihmisiä äärioikeiston kannattajaksi. No, ääri ja ääri, riippuu määrittelijästä, mutta oikeassa ovat. Kukapa tykkää kun koko ajan ollaan tavallisen ihmisen kimpussa arvostelemassa mielipiteitä, syömistä, juomista, homofobiaa, islamfobiaa, ilmastodenialismia, kaikkea. Vaikka se tavallinen lihaa syövä työssäkäyvä hetero ei olisi sanonut mitään, ongelmia siitä löydetään. Vähemmästäkin rupeaa vituttamaan.

Toisaalta, AfD haluaa korjata EU'n demokratiavajetta ja rajoittaa komission valtaa. Ovat enemmän kuin oikeassa. Mitä demokratiaa on komissiossa jota ei vaaleilla valita ja sen asetukset on otettava heti jäsenmaissa käyttöön ilman EU parlamentin tai kansallisten parlamenttien päätöstä. Direktiivit kulkevat EU parlamentin kautta mutta sinne viedään vain tyhjänpäiväisiä päätöksiä jotka eivät komission valtaan vaikuta. Nuo EU parlamentin päätökset tekisi muutama ministeri istualtaan miljardin halvemmalla. Kuten puhelinten laturien standardit yms.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Tapsalle vaan, Qroquius Kadille, Huru-ukolle ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Tapsa vaan: Totta, elleivät ne pääse yliopiston suomaan turvaan.

Qroquius Kad: Sanon aluksi että en luota sinänsä kokoomukseen tippaakaan. Mutta myös kokoomus on saanut hallitustyöstään vihervasemmiston vihat niskoilleen. Ja sitten:

”Silloin onnellinen on se, jolla on ampuma-ase jolla voi antaa rakkailleen armonlaukauksen ennen itseään.”

Tuo rupeaa kuulostamaan siltä että sulla alkaa hihna luistaa.

Huru-ukko: Kyllä se sopii tähänkin blogiin. Tosin minä en tilaa tukimaksuja.

Ano: Erittäin hyviä huomioita.

Anonyymi kirjoitti...

Pressanvaalit toivat esiin jutun jota hämmästellään kummastellaan. Vaan ei valtamediassa. Suomen valtio järjesti Somaliassa mahdollisuuden äänestää. Mahdollisuus somaleille jotka olivat sieltä "paenneet" ja saaneet Suomessa oleskeluluvan tai peräti kansalaisuuden. Kuitenkin, asuvat tai lomailevat Somaliassa.

Vähintä mitä valtion olisi tehtävä, perua heidän passinsa. Se kävisi helposti ja sinne jäisivät. Ja myöhemmin peruttaisiin myös oleskeluluvat ja Suomen kansalaisuus. Otettaisiin ulkomaalaislaki käyttöön. Viimeinen virkamies joka käytti ulkomaalaislakia oli Eila Kännö. Uutta Eilaa odotellessa, muistellaan vallan kolmijakoa. Virkamies noudattaa työssään lakia eikä hallituksella saati yhdelläkään poliitikolla ole siihen nokan koputtamista. Vaikuttamisesta viranhaltijaan vastoin lakia pitää heilahtaa häkki.

Anonyymi kirjoitti...

EU parlamentti on vanhempien ylijäämäpoliitikkojen viimeinen hillotolppa ennen ansaitulle eläkkeelle jäämistä. Taannoin kirjoiteltiin miten vaikeaa heidän oli maksaa tuloistaan 15 % veroa kotimaahansa. Etelässä sitä tuskin edes yritetään. Eläkkeissäänkin oli muutaman sadanmiljoonan vaje joka jää veronmaksajille. Nykyisin noista ei saa mediassa enää kirjoitella.

Viinit ja osterit voi ostaa ruokakaupasta edullisesti ja se näkyy monen parlamentaarikon naamasta. Kotimaassaan hän on kyllä mieltä että yli 5,5 % alkoholijuoma on ruokakauppaan liian vahvaa. Kun ostaa Alkosta, ei ongelmaa. Täysin tyhjänpäiväinen ja jumalattoman kallis "parlamentti" joka canceloidaan parlamentaarikkoja lahjomalla, rahalla. Ja toimii.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano1:lle ja Ano2:lle. Hyviä huomioita teillä molemmilla.

Anonyymi kirjoitti...

Juhani Peltosen ja Kalle Päätalon kirjat lisään vaatimuksiin.

Anonyymi kirjoitti...

SV (mikä tahansa) = huomaa minut, ihaile minua

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano1:lle ja Ano2:lle & kiitos kommenteistanne.

Ano1: Kuulunevat listalle.

Ano2: Näin voisi ajatella.