maanantai 1. huhtikuuta 2024

N’LÖRÖNLÖRÖ

- Hyvää päivää hyvät kuuntelijat ja katselijat. Täällä Antero Lärvänen Huitsinnevadan paikallisradion ja HUI-TV:n yhteislähetyksessä. Esittelemme lähetyksessämme sitä kauneinta ja ainutkertaisinta Pinnanmaan luontoa eli aiheenamme on kuuluisa N´Lörönlörön kansallispuisto. Olemme saaneet lähetykseemme mukaan kansallispuiston päävartijan Pauno Pärläjärven. Tervetuloa lähetykseen, Pauno.

- Kiitos, Antero. N’ Lörönrön kansallispuistohan sisältää Pinnanmaan mäkisiä tasankomaita parhaimmillaan. Sehän sijaitsee Äkkölämäkölän ja Uuden Hyisianan kuntien alueilla, rajoittuu etelässä Hääränlärpättämänjärveen jossa muuten on retkeilijöille tarjolla Son Lönsönin mökki- ja korsumajoitusta ja pohjoisessa se rajoittuu koskemattomaan korpimaahan.

- Mikä tekee tästä kansallispuistosta niin erikoisen?

- Monet seikat mutta epäilemättä sen eläimistö. Täällähän on toki paljon samoja eläimiä kuin muuallakin Suomessa mutta täällä on myös lajeja joita ei muualta löydy.

- Käydäänkö siis niitä hieman läpi?

- Johan nyt toki. Jos aloitamme linnuista niin kansallispuisto on kuuluisa kaakanoista. Kaakanahan on arka ja erittäin hyvin piiloutuva lintu. Hyvä esimerkki on tässä kuvassa jossa amerikkalainen luontokuvaaja yrittää kuvata kaakanaa mutta ei löydä sitä mistään vaikka se on aivan lähellä:

- Joo, kaakanan metsästyshän on aika lailla vaikeaa puuhaa, mutta eihän siihen anneta lupiakaan kuin tarkoin valituille pinnanmaalaisille.

- Totta. Esitelläänpä toinen paikallinen lentävä erikoisuus eli rasvalettisorsa:

- Jostain syystä kyseinen sorsa on mieltynyt kuuntelemaan rockabilly-musiikkia mutta sen musiikin käyttö linnun metsästyksessä on ankarasti kiellettyä. Tuo kuvan yksilö muuten on siitä harvinainen että se viihtyy ihmisasutusten läheisyydessä. Me kutsumme sitä nimellä Crazy Cavan. Lisäksi täytyy tietysti mainita ainoastaan N´Lörönlöröstä löytyvä rastarastas:

- Nämähän ovat ne tunnetuimmat N´Lörönrön uniikkilinnut mutta uniikkilajejahan löytyy myös kansallispuiston vesistöistä.

- Pitää paikkansa ja ehkä kuuluisin niistä on lentämisen evoluution myötä aikaa sitten lopettanut ja vesielämään täysin sopeutunut vesilepakko eli önöötti:

- Önööttihän on harvinainen ja siksi täysin rauhoitettu mutta siitä huolimatta paikallinen HÖÖ-Market vie önööttisäilykettä Kiinaan. Kuinkas se on mahdollista?

- Tokihan se on, koska ei kyseisessä säilykkeessä ole tiunaakaan önööttiä vaan se on sekoitus jauhettua ruutanaa, sahajauhoa ja teräketjuöljyä. Ja kauppa käy kuin siimaa. Kas kun se kiinalainen on tunnetusti vähän kaheli tuon syömisen suhteen. Vaan jos pysytellään vesillä ja esitellään N’Lörönlörössä hyvin yleinen puikkokala:

- Kuvan esimerkki on vielä nuori yksilö. Aikuinen on juuri sopivasti kalapuikon mittainen, kovasti herkullinen ja erittäin helppo laittaa ruuaksi koska siinä ei ole ollenkaan ruotoja. Toinen herkullinen tapaus kansallispuistossa on jokiympäristössä viihtyvä sätkärapu:

- Sätkärapuahan saavat pyytää vain erikoisluvan saaneet pinnanmaalaiset, mutta Lälläveden Läski & Leivonnainen valmistaa sätkärapusäilykettä. Joka on tietysti varsin hintavaa mutta silti hyvin haluttua.

- Mutta kansallispuistossa liikkuvia kehoitetaan kulkemaan aseistettuna. Miksi näin?

- Petojen vuoksi. Täällähän ei ole varsinaisesti kuin yhtä petolajia mutta se on sitäkin vaarallisempi. Eli sikakoira:

- Sikakoiria pääsi vuonna 1973 karkaamaan kansallispuiston alueelle auki jätetystä Korkeajännitys-lehdestä. Voi Schweinehund. Niitä on pyritty vähentämään mutta aina vaan niitä jää henkiin. Lisäksi kansallispuistossa on tietynlaisille turisteille vaarallinen alue eli Kivimiehen Kukkula:

- Kivimiehen Kukkulan alueella on voimakkaat tämpsteriitti- sekä tiittitiittiesiintymät ja siellä kasvaa myös kvanttimädäntyneitä lanttuja. Sen vuoksi sellaiset ihmiset, joilla ei ole moraalista selkärankaa kivettyvät kosketettuaan Kivimiestä. Tässä esitellään kolme kivettynyttä VMP:n toimittelijaa jotka eivät uskoneet varoituksia:

- Jos nykyisin alueelle pyrkii Pinnanmaan ulkopuolisia ihmisiä niin heidät pröntkenkuvataan ennen alueelle päästämistä. Jos pröntkenissä ei löydy moraalista selkärankaa, niin kyseisiä henkilöitä ei päästetä alueelle.

- Ja tämähän tietysti lisää turistien turvallisuutta ja alueen viihtyisyyttä yleensäkin. Varsinkin kun alueelle ei lasketa noita itseään täynnä olevia VMP:n vvihervasemmistolaisia narsisteja. Kansallispuistonhan pitäisi olla rauhallinen paikka. Kaiken kaikkiaan N’Lörönlörön kansallispuisto on varteenotettava vierailukohde tervejärkiselle ihmiselle. Tervetuloa N´Lörönlöröön!

Hyvää huhtikuun ensimmäistä kaikille.

28 kommenttia:

KKi kirjoitti...

Heh. Aprillipäivää Ykälle täältä Volvon hytistä, jossa ei enää tarvitse hytistä. Kevät vihdoin ja viimein.

Anonyymi kirjoitti...

Kevään hiihtokeskusten liepeillä viihtyvät silkkipöksyuikku ja punahuulisorsa unohtuivat bongata lajistoon.

Sanontana "syö silliä ja juo kuravettä päälle", sopii hyvin.

heppa

QroquiusKad kirjoitti...

Pinnanmaan lintulajisto on onneksi kohtuu tervehenkistä, eikä siellä näytä esiintyvän lainkaan pissatiiroja, jotka ovat urbaaniluonnossa lievää suurempi ympäristöhaitta.

Noiden VMP:n edustajattarien ymmärtämättömyys käy ymmärrettäväksi katsoessaan niiden naamanpiirteitä:
niiden vanhemmat ovat selvästi olleet aivan liian läheisiä sukulaisia.

Joppos123 kirjoitti...

Sitten ovat vielä nämä lajiaan leveysasteen muuttavia tsrippejä. Punahuulisotkasta sukeutuu napapiirin jälkeen siiderikoppelo ja jossain vaiheessa illan hämärtyessä armoton munahaukka.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys KKi:lle, hepalle, Qroquius Kadille ja Joppos123:lle & kiitos kommenteistanne. Tässähän tulikin mukavasti tätä uudempaa ornitologiaa. Huhtikuun kelit muuten voivat vielä useaan kertaan yllättää. Kesään on vielä matkaa. Ja niiden typyköitten banjonsoittajanaamat johtuvat siitä että ne on tehty tekoälyllä. Se vääristää aika ajoin mutta sopi kyllä tähän täysin.

Joppos123 kirjoitti...

Nyt kun tuohon faunaan on päästy niin olen vahvasti sitä mieltä, että uusilla koiranomistajilla pitäisi olla jonkinlainen "ajokortti".
Naapuriin ( rivari) muutti eronnut nainen kahden minkälie terrierin ( näyttää ihan dobberin miniversioilta).
Koirat ovat siis todella haukkuherkkiä.
Nainen ei jaksa oikein ulkoiluttaa niitä vaan aitasi oman osansa takapihasta ja päästää ne sinne tarpeilleen ja perkeleellinen louskutus aina, myös aamuöyllä.
Sanoin asiasta ja neuvoin hommaamaan haukkupannat. Väitti laittomiksi, paskat ovat nykyiset vedellä toimivat.
Seuraavaksi selitti kuinka ei halua kitkeä niiden luontaisia vaistoja ja samaan aikaan selitti syöttävänsä niille rauhoittavia. Siis mitä vittua? Koirille rauhoittavia?
On mullakin muutama vaihtoehto luonnonmukaista rauhoittavista koirille mm kananluut.
On tainnut joutua muuttamaan edellisestä paikasta saman ongelman vuoksi ja ei täälläkään pitkään tuota kuunnella.
Omakotitalo paras ratkaisu jos koira otetaan ulkonäön, ei ominaisuuksien vuoksi.
Voisihan sitä itsekkin ottaa jonkun bitbullin ja siinä vaiheessa kun se vetää naapurin koiria kuivana kakkoseen ja puree samalla päätä irti sanoa , että " no can do, luontainen käyttäytyminen".

Joppos123 kirjoitti...

Dadaa. Taas on havaittu natseja ja vieläpä Saksassa. Saksan tulevan EM (fudis) joukkueen pelipaidoissa numero 4 on herättänyt natsivahdit. Varsinkin pelinumero 44 saa natsivahdit suunniltaan.
Fontin voi höperöissään ja natsinjahtaamisessa kääntää muistuttamaan SS joukkojen tunnusta.
Ensin katkaravut ja nyt vielä tämä.
Muistakaa, natsit vaanivat ihan kaikkialla.
Pidetään silmät auki ja mieli aineissa niin katsellaan mitä kaikkea sitä vielä löydetäänkään.
Natseja on ihan joka paikassa.

Joppos123 kirjoitti...

Natsivaroitus toistan natsivaroitus!!!!
Saksan jalkapallomaajoukkueen paidoista noussut natsikohu. Suunniteltujen pelipaitojen numero neljä, varsinkin 44 hahmottuu natsinjahtaajien silmiin Waffen SS:n symbolina.
On ne natsit ovelia. Ensin katkaravut ja nyt tämä.
Eli numero neljä on kasin lisäksi jatkossa natsipannassa.
Jatkoa seurannee.

Joppos123 kirjoitti...

Lähde unohtui.
Iltalehti tänään ja urheiluosio.
Aika hyvin pitää olla kamoissaan jos lehden esittämistä väitteistä on samaa mieltä.
No, natsinjahtaajat eivät anna periksi ja aina löytyy idioottimaisia väitteitä ja toiset idiootit lähtevät mukaan raakkumaan.
Aika säälittävää touhua.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Joppos123.

Ensittäin: vittumainen naapuri. Omakotitalossa asumisessa on puolensa.

Ja sitten: Pannaan linkki tuohon:

https://www.iltalehti.fi/jalkapallo/a/3e3643e6-4ce0-4455-b74f-d856a590e8d3

Tuohon ei voi sanoa enää muuta kuin vittu joo.

Joppos123 kirjoitti...

Nyt menee aiheesta ot mutta otti päähän katsoa tämän päivät MOT ohjelmaa.
Tuli mieleen miksi, kenen pyynnöstä ja miksi juuri nyt kun maanpuolustustahto on tapissaan dissataan inttiä hengenvaarallisena paikkana?
Vanhimmat keissit kaivettiin jopa 15 vuoden takaa Rovajärveltä.
Sille tapaukselle vain jumalainen voima olisi voinut tehdä jotain. Sytytin vika ja 120mm heittimen kranaatti räjähti kolme metriä putkensuun jälkeen.
Sillä ei ole mitään tekemistä palvelusturvallisuuden kanssa.
Syndalenin juttu oli valitettava mutta loppupelissä aseen laukaisijalla pitää olla vastuu.
Me koulutettiin noita junnuja pärjäämään sodassa ja sielläkin se vastuu on jokaisella itsellään. Ei me niitä olla vahtimassa.
Aika vähän noita vakavia juttuja sattuu kun ottaa huomioon, että päivittäin ollaan tekemisissä vehkeiden kanssa joiden ainoa tarkoitus on tappaa toinen ihminen.
Ohjelma oli oiva syöttö suoraan ryssän propagandan lapaan " älkää menkö suomenpojat armeijaan, vammaudutte tai kuolette siellä".

Joppos123 kirjoitti...

Edelliseen vielä jatkoa.
Ohjelman lopussa haastatellut varusmiehet hoiti YLE:n toimittelijan 100-0.

Joppos123 kirjoitti...

Satun olemaan taloyhtiön hallituksessa ja takapihalle paskovat ja louskuttavat koirat emäntineen laitetaan kyllä tarvittaessa kuriin.
Yritetään nyt ensin hyvällä.

Anonyymi kirjoitti...

Ei aprillia: Ay-pomot palanneet työsuhde-kelomajoilta Lapista, ansaitsemattomalta lomaltaan. Taas on aika laittaa kapuloita yhteisen hyvinvoinnin rattaisiin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Joppos123:lle ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Joppos123: Kyllähän Suomen PV:ssa turvallisuus on hoidettu ihan eri malliin kuin vaikkapa Venäjän armeijassa.

Ano: Jep, lisää jäynää on odotettavissa.

Anonyymi kirjoitti...

Onko kouluampumisessa käytetyn aseen omistaja otettu kiinni? Syytä olisi!

Anonyymi kirjoitti...

Niin. Ase on luvallinen. Eli ensimmäisenä tuli mieleen koulukiusaus ja pojan äärimmäinen kosto. 12 v poika osasi käyttää asetta. Eli jotain päätelmiä voimme tehdä.

Thorvald Eskilinpoika kirjoitti...

Miksi olisi syytä? Kyllä 12-13 vuotias saa kotonaan säilytyn aseen käsiinsä vaikka se olisi määräysten mukaisessa turvakaapissa. Siinä kaapissa on joko avaimet tai koodi, jotka nokkela samassa taloudessa asuva pentu saa kyllä tietoonsa tai haltuunsa tavalla tai toisella ajan kanssa. Eihän sitä tarvitse kuin kerran vähän vaklata mistä faija ne avaimet hakee kun asekaapille menee tms.

Ei kannata meidän sivullisten alkaa älämölöidä millään syyllisyyksillä, kyllä poliisi asian hoitaa. Ja tässä ei syyllinen ole aseen omistaja vaan ongelma on siellä että miksi tämä junnu koki tarvetta tehdä mitä teki. Välineet hän siihen kyllä löytää kun moinen pakottava ajatus päässä on. Siis miksi?

QroquiusKad kirjoitti...

En ihmettele yhtään, että näin tapahtui.
Ihmettelen sitä, miten tätä tapahtuu näin äärimmäisen harvoin, kun hyvin tiedetään millainen jääkiekkorikollisten väkivaltaterrori kaikissa Suomen kouluissa riehuu joka päivä.

Tiedän, että tällaisiin tekoihin halullisia totisesti riittää.
Asiasta on tehty TV-dokumentti:

https://www.valkoinenraivo.fi/

Suosittelen kaikille, jotka eivät mitenkään voi käsittää, mistä syystä tällaista tapahtuu.

Anonyymi kirjoitti...

Näin on. Kuten kirjoitit.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys kommentoijille. Olen samaa mieltä Thorvaldin kanssa. Vihervasemmiston viemäriosasto onkin jo alkanut tehdä politiikkaa asiasta. Palaan siihen pian.

Thorvald Eskilinpoika kirjoitti...

Kadi taas vähän ylikierroksilla ja houruilee. Jääkiekolla ei ole kouluväkivallan kanssa mitään tekemistä. Ei kannata tuoda omia henkilökohtaisia traumojaan yleistettynä versiona mukaan julkiseen keskusteluun ellei halua vaikuttaa laitospaikkaa vailla olevalta.

Anonyymi kirjoitti...

Joo. Rasismia on taas jne. Lisää rahaa niille maahanmuuttajille, jotka eivät sitä ansaitse. Voin kuvitella, mikä vihervasemmiston paskamysky tästä( kin ) nousee. Tai itse asiassa valehtelen. En osaa kuvitella. Ne faktat kun osataan siellä vääristää sopivasti. Valtamediaa myöten.

QroquiusKad kirjoitti...

Thorvald taas vähän valkopesee.
Kouluterrorin tekijät ovat pääsääntöisesti jääkiekkoilijoita, koska jääkiekko sisältää roistokulttuurin.
Olikohan Thorvald siinä joukossa mukana, kun on niin innokkaasti puolustelemassa näitä rikollisia ja solvaamassa kunniallisia ihmisiä laitosasukeiksi?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Kyllä sinä nyt yleistät omat kokemuksesi. En sinänsä aliarvioi niitä. Olen ollut itsekin koulukiusattu.

QroquiusKad kirjoitti...

No sanotaan etteivät kaikki kouluterrorisoijat ole jääkiekkoilijoita mutta liian moni niistä on.

Joppos123 kirjoitti...

Taitaa nykyinen kouluterrori olla lähinnä tuontitavaran tapa viihdyttää itseään ja näyttää valkonaamoille kuka määrää.
Siinä tuontitavarassa ei ole jääkiekkoilijoita.

Anonyymi kirjoitti...

No laillistivat pösyyn polttelun aprillipäivänä täällä Saksassa... Ilmankos niitä natseja on taas joka puolella...