perjantai 6. joulukuuta 2019

KORPIKENRAALI


Tänään, kuudes joulukuuta Suomessa vietetään prameaa, turhan pullistelevaa ja ennen kaikkea täysin tarpeetonta maakuntajuhlaa juhlien jotain jota ei ole aikoihin ollut olemassakaan ja joka omaa typeryyttä annettiin pois. Itseäni ei joulukuun kuudetta kiinnosta juhlia ennen kuin Suomen itsenäisyys palautetaan takaisin. Niinpä olen viime aikoina kyseisenä päivänä julkaissut kirjoituksia ihmisistä ja tapahtumista siltä ajalta jolloin maa vielä oli itsenäinen, itsenäisyyttä arvostettiin ja sen eteen oltiin valmiita taistelemaan. Vuosi sitten muistutin Poventsan valtauksesta 6.12. 1941 ja tällä kertaa muistellaan Erkki Raappanaa joka myös Korpikenraalin nimellä tunnetaan.Erkki Johannes Raappana syntyi 2. kesäkuuta vuonna 1893 Oulujoella. Nuorena miehenä hän oli maanmittausapulaisena eri puolilla Tornionjokilaaksoa ja Lappia. Näiltä matkoilta häneen tarttui koko loppuelämään vaikuttanut into eräelämään niin metsästyksen kuin kalastuksen merkeissä mikä osaltaan näkyi hänen elämänsä myöhemmissä vaiheissa.

Raappana oli yksi jääkäreistä ja hän taisteli Jääkäripataljoona 27:n riveissä osallistuen Misse-joen, Riianlahden ja Aa-joen taisteluihin Venäjän armeijaa vastaan. Kun jääkärit palasivat Suomeen osallistui luutnantiksi ylennetty Raappana taisteluihin Karjalan kannaksella. Raappana taisteli saksalaiseversti Eduard Ausfeldin armeijaryhmässä huhtikuussa. Ryhmän tehtävä oli edetä Kivennavan kautta Viipurin ja Pietarin väliselle radalle ja räjäyttää Raivolan seudulla olevat rautatiesillat.

Sisällissodan päätyttyä Raappana toimi vuoronperään sekä puolustusvoimien, suojeluskunnan että rajavartioston palveluksessa. Talvisotaan mennessä hän oli ylennyt everstiluutnantiksi. Talvisodan alettua hänet ylennettiin everstiksi ja nimitettiin Pohjois-Karjalan ryhmän komentajaksi jonka vastuulla oli Lieksa – Kuhmo-rintamaosan puolustus. Lieksassa hyökkäävää vihollista hidastettiin sivustassa vihollisen selustaan tehdyillä koukkauksilla. Ei ole varmaa kuka ensimmäisenä suomalaisista käytti polttopulloja mutta Raappanan kehotuksesta partiopojat valmistivat niitä taisteleville joukoille heti sodan alussa. Vihollisen joukkojen komentaja oli pelästynyt Raappanan joukkojen koukkauksista sen verran että veti omat joukkonsa rajan taakse jo joulukuun 1939 lopussa. Tämä oli yksi talvisodan ensimmäisistä torjuntavoitoista joka on jäänyt muitten voittojen varjoon.Entisöity Änäkäisen linja Lieksassa.

Pohjoisempana Kuhmossa Raappanan joukot pysäyttivät ja motittivat edenneet vihollisjoukot. Näitä motteja ei kaikkia pystytty sodan aikana laukaisemaan vaikka apuun tuli Suomussalmelta Raatteen tien taistelujen päätyttyä lisää suomalaisjoukkoja. Joka tapauksessa vihollisen eteneminen syvemmälle Suomeen onnistuttiin pysäyttämään.Välirauhan aikana Raappana toimi ensiksi 9. divisioonan ja sen jälkeen Maaselän sotilasläänin komentajana. Kesäkuussa 1941 Raappana nimitettiin juuri perustetun 14. divisioonan komentajaksi. Kyseinen divisioona hyökkäsi jatkosodan alussa Lieksasta itään vallaten viiden päivän kuluttua Repolan, sen jälkeen kovien mottitaistelujen jälkeen Omelian ja edeten lopulta Rukajärvelle 70 kilometrin päähän Muurmannin radasta. Raappana nimitettiin 3. elokuuta 1941 Mannerheim-ristin ritariksi nro 3 ja ylennettiin saman vuoden lopulla kenraalimajuriksi. Mainittakoon että vuonna 1942 Raappanan divisioona lahjoitti Mannerheimille Rukajärvellä Lieksanjärven rannalle rakennetun metsästysmajan joka jatkosodan lopussa purettiin ja pystytettiin uudelleen Lopelle.Loppukesällä 1944 Raappanan korpisotimisen osaamista tarvittiin vielä kertaalleen. Kun muissa vihollisen päähyökkäyssuunnissa hyökkäys oli jo pysäytetty jatkoi vihollinen hyökkäämistään Ilomantsissa jossa vihollisen 176. ja 289. divisioonat jatkoivat etenemistään ja uhkasivat II Armeijakunnan vasenta sivustaa. Raappana sai käskyn siirtyä Ilomantsiin jossa hän perusti Ryhmä Raappanan. Siihen kuuluivat 21. jalkaväkiprikaati, Rajavartiopataljoona kolme, Kannakselta siirretty Ratsuväkiprikaati, kahden pataljoonan vahvuinen Osasto Partinen sekä osia Raappanan 14. divisioonasta.

Korpitaisteluissa vihollisen eteneminen pysäytettiin ja se motitettiin. Vihollisen 289. divisioona tuhottiin lähes kokonaan ja osa 176. divisioonasta onnistui murtautumaan itään jättäen kuitenkin jälkeensä huomattavan osan kalustoaan. Vihollisen apuun lähetetyt merijalkaväen prikaatit kärsivät suuria tappioita. Vihollisen viimeisen suurhyökkäyksen pysäyttämisestä Raappanalle esitettiin Mannerheim-ristiä toisen kerran, mutta ylipäällikkö ei hyväksynyt tätä esitystä. Todennäköinen syy oli se, että Suomi oli siinä vaiheessa jo pyrkimässä rauhaan eikä Ilomantsin taisteluja haluttu nostaa tapetille.Sodan jälkeen myös Raappana pidätettiin asekätkentäjutun vuoksi. Asian oikeuskäsittelyn ollessa vielä kesken Raappana vapautettiin vankilasta 9.10.1947. Sotaylioikeus tuomitsi Raappanan 2.4.1948 vuodeksi vankeuteen. Korkein oikeus lievensi tuomion puoleksi vuodeksi, joka katsottiin kärsityksi tutkintovankeuden aikana. Kuitenkin hänet ”vapautettiin 'yleisen edun' nimissä” palveluksesta 5.5.1949 lukien. Muistutetaan, että asekätkijät olivat myös omanlaisiaan sankareita sillä he toiminnallaan antoivat Neuvostoliitolle selvän signaalin että Suomen mahdollinen miehittäminen ei onnistu ilman ankaraa vastarintaa. Suurimman metelinhän asiasta nostivat suomalaiset kommunistit, ei niinkään valvontakomissio.

Erkki Raappana kuoli Pohjois-Karjalan keskussairaalassa 14.9.1962. Hän oli yksi niistä monista suomalaisista miehistä jotka tekivät, mitä Suomen eteen piti tehdä. Kunniaa hänelle ja niille, jotka taistelivat hänen alaisuudessaan.

Ja laitetaan sitten vielä lopuksi kuva vähäpuheisesta talvisodan sankarista eli kenttäkeittiöstä. Yksi suomalaisten ase oli lämmin ruoka joka lämmitti sisältäpäin kovassa pakkasessa. Suomalaiset myös – erityisesti Laatokan pohjoispuolen taisteluissa – tuhosivat ylläköissä vihollisen kenttäkeittiöt jolloin vihollisen sotilaat joutuivat järsimään jäätynyttä limppua. Kunniaa soppatykille ja tietenkin myös sitä vetäneelle suomenhevoselle.Tänään näytellään jälleen irvokas näytelmä jossa linnan juhliin kutsutaan muutama satavuotias veteraani jotka ensiksi pelastivat Suomen ampumalla ja sen jälkeen nostivat kukoistukseen rakentamalla. Ja kutsujana on porukka joka antaa kaiken heidän rakentamansa pois vapaaehtoisesti.

58 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Isoisäni oli Rukajärvellä 1942. Muuta en hänen tarinastaan tiedä, kuten useimmat rintamalla olleet hän ei halunnut kertoa kokemuksistaan.

Itse vietän Suomen itsenäisyyden muistopäivää 6.12.

Tuumailija kirjoitti...

Itsenäisyyspäivänä on perinteisesti kiitetty veteraaneja ja monia muitakin. Onhan tässä kieltämättä kiittämisen aihetta koko historian ajalta:

Kiitos Ruotsille siirtomaa-asemasta ja kilpenä käyttämisestä 1323-1809
Kiitos tsaareille näyteikkuna-asemasta ja sortovuosista 1809-1917
Kiitos punikeille veriseen sisällissotaan johtaneesta kapinasta 1918
Kiitos kukkahattutädeille ongelmiin johtaneesta kieltolaista 1919-1931
Kiitos jenkkipankkiireille pula-ajasta 1932-1938
Kiitos Stalinille verenvuodatuksesta ja Karjalan ryöstöstä 1939-1945
Kiitos Neuvostoliitolle suomettumisesta ja mädätyksestä 1945-1989
Kiitos rötösherroille historian tuhoisimmasta lamasta 1990-1995
Kiitos Järjestelmäpuolueelle maakunta-asemasta 1995-nykyhetki

Ennenkaikkea kiitos Yrjöperskeles 2007-nykyhetki. Hyvää kulkue- ja mielenosoituspäivää hotellin respaan.

PS. Japanissa kansallispäivä on 11. helmikuuta. Se ei ole kirjaimellisesti itsenäisyyspäivä, koska Japani ei ole koskaan itsenäistynyt mistään toisesta maasta. Heillä termi on vapaasti käännettynä "kansallinen perustamispäivä". Perimätiedon mukaan Japanin katsotaan saaneen alkunsa, kun ensimmäinen keisari Džinmu (engl. Jimmu), auringonjumalattaren poika, nousi valtaistuimelleen. Tuosta päivästä alkoi vanhan kuukalenterin mukainen ajanlasku, eli 1.1. vuonna 1. Nykyään kuitenkin Japanissakin käytetään länsimailta omaksuttua gregoriaanista kalenteria, joten tuo päivä on gregoriaanisen ajanlaskun mukaan ollut 11.2. vuonna 660 eKr. Ensi vuonna siis tulee hurjat 2680 vuotta täyteen. Satavuotias Suomi tuntuu tuon rinnalla olevan vielä leikki-iässä, vaikka suuriruhtinaskunnan aikakin otettaisiin mukaan. Japanista etelään mentäessä löytyy sitten ihan vaippaikäisiäkin, kuten Palau tai Itä-Timor.

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...

TERE,oLEVI " tOTANOIN,OISIN TULOSSA >tALLINNSN DIINÄ JOULUN NURKILA/ALLA, ETTÄ OIS VISSIIN VIKEA LÖYRÄÄ PAARIA, JOLLE LASKISIMME VÄSYNRRY PERSEEMME. sINÄ tIEDÖT. mUTTA ON SUN VIRON PUHELINNUNERO. sOITnko siieh Tallinnaan päästyämmr? JOtainn juttua varman keertyis jossain kuppilassa...Voisin siinä tilaisuudessa luovuttaa Sinulle perkeleem hyuin sndsitdemsdi joululshjsn...!

Veijo Hoikka kirjoitti...

Hakaniemen torilla on myös juhlat alkaen puolilta päivin.
Voisi piipahtaa kysymässä: "Onks köyhyystutkijoita näkyny?"
https://www.stadissa.fi/tapahtumat/37895/hurstin-itsenaisyyspaivan-vastaanotto-hakaniemessa

Anonyymi kirjoitti...

Itsenäisyyden muistoa kunnioittaen Huru-ukko.
Asento. Lakki päästä. Lepo.
Rutio, Jääkärimarssi!

Thorvald Eskilinpoika kirjoitti...

Minä "juhlin" itsenäisyyspäivää laittamalla ikkunaan ne kaksi kynttilää, joilla itsenäisyyttä tavoittelevat Saksaan sotilaskoulutukseen matkaavat tiesivät että etappitalo oli turvallinen, ei venäläisiä eikä pettureita lähellä.

Näitä jääkärien tekoja me tarvitsemme tänäkin päivänä, tekoja isänmaan vapauttamiseksi ulkomaalaisten sekä omien petturien vallasta. Olkoon siis samat symbolit merkkinä samalle asialle, niin nyt kuin yli sata vuotta sitten.

Anonyymi kirjoitti...

Moikka Ykä

Niinhän on kuin sanot. Suru on puserossa täälläkin. Valtiovalta kaksinaamaisesti ylistää veteraanien tekoja ontoissa juhlapuheissa, mutta teot kertovat jostain ihan muusta.
Kunnioitetut Isoisämme eivät varmasti taistelleet sen puolesta, että tänne saa vieraan maan ja kansan ihmisiä lampsia elelemään meidän kustannuksellamme, vieläpä väkivaltaa elättäjiinsä kohdistaen.

Vaikea on iloita verellä lunastetusta itsenäisyydestä, kun sitä yhä kiivaammin , pala palalta, ollaan tuhoamassa. Kertakaikkisen häpeällistä.

Liitän tunnelmaan sopivaa musiikkia, tästä voi jokainen valita mieleensä sopivimman tulkinnan.

https://www.youtube.com/watch?v=afGfH0vkXnM

Ps. Käytiin viime kesänä tuolla Änäkäisten linjalla, ja Rukajärven tiellä.

T: Ymmi

Ps.2 Kaikesta huolimatta hyvää itsenäisyyden muistopäivää, ja voimia eloon.

Becker kirjoitti...

Vaimoni isä taisteli Raappanan joukoissa koska oli kotoisin itä-Suomesta ja oli kuulema aina mennyt pahimpiin paikkoihin sen enmpiä kyselemättä. Selvisi sodasta hengissä ja on jo ajat sitten liittynyt muiden veteraanien taivaalliseen joukkoon.
Hälle nostamme illalla maljan.

Tuo pressan pitämä illan kekkeri on kyllä tosiaan irvokas tapahtuma. Päähuomio kiinnittyy ämmien kolttuihin ja äijillä mitä suurempi rosvo sen enemmän romua
rinnassa. Toimittajien iänikuiset kysymykse: "Mitä itsenäisyyspäivä sinulle merkitsee?" ja saamme kuulla yhtä latteita vastauksia boolilasin takaa.

Todellakin linnassa perseilevät juuri ne tyypit jotka ovat myyneet kansallisomaisuuden ulkolaisille oligarkeille ja huoranneet itsenäisyytemme Brysselin kristallikruunujen alla.

Taidan illalla seurata 612 kulkuetta netistä. Siinä kulkueessa on harras ja arvokas tunnelma mitä nyt hallituspuolueiden parasiitit sitä pyrkivät häiritsemään.

Anonyymi kirjoitti...

Katselin lipunnostoa telkkarista, ja häpesin kovasti Matti Vanhasen lippupuheen puolesta. Yli puolet puheesta kului siihen, kuinka Suomi on osa kansainvälistä yhteisöä, ja arvomme tasa-arvo, ihmisoikeudet, yms. Hyvää elämää, perhettä, vanhuksista huolehtimista, isänmaallisuutta, rakkautta läheisiä ja kotimaata jne. kohtaan ei mainittu.

Minulle ulkomaiden ihmisoikeustilanteella ei ole yhtä suurta arvoa kuin suomalaisten hyvinvoinnilla Suomessa. Se on ainoa asia, johon voimme aidosti ja oikeasti vaikuttaa, ja siitä ei kukaan muu pidä huolta puolestamme. Isänmaa on arvokas perintö menneiltä polvilta, ja sitä pitää myös meidän nuorempien vaalia ja hoitaa rakkaudella ja arvostuksella. Muut maat hoitakoon omat asiansa kuntoon, kuten täällä on hoidettu jo yli sata vuotta sitten. Jo 1800-luvulla tehtiin valtiomiesten voimin töitä itsenäisen Suomen eteen. Suomen poliittinen historia 1809-2009 oli varsin kiinnostavaa luettavaa. (https://www.adlibris.com/fi/kirja/suomen-poliittinen-historia-1809-2009-9789510332412)

Eduskunnassa valtaan ovat nousseet lyhytnäköiset oman etunsa tavoittelijat, jotka eivät ajattele valtakunnan kokonaisetua, vaan omaa kannatustaan ja ovat myös valmiita valehtelemaan säilyttääkseen asemansa. Entisaikaan suhmuroinneista tuskin päätyi yhtä helposti tilille, mutta se ei poista asian tuomittavuutta.

Isänmaallisuudestakin on tullut äärioikeistolaisuutta. Olen kasvanut rakastamaan kotimaatani, enkä voi käsittää, miksi sen edun puolustaminen halutaan nähdä tuomittavana. Keisarilla ei ole vaatteita, mutta valtaosa kärkipoliitikoista kieltäytyy myöntämästä kehitysmaalaisen maahanmuuton ilmeisiä seurauksia.

Ja hah, tekstiä kirjoittaessani puhelimen auto correct muunsi osuvasti lipunnoston lipun ostoksi, ja tasa-arvon taas-arvoksi, sekä vielä tässä-arvoksi. Melkoisen kuvaavaa nykyajalle ja - politiikalle.

Mari

Mito Islam kirjoitti...

Jep,tänä päivänä kummuilta sulaisi lumi jos sitä olisi, kun veteraanit pyörivät haudoissaan vitutuksesta kuin kebabvartaat konsanaan, ihmetellen tätäkö varten nuoruus tuli uhrattua?
Itse aion syödä hyvin ja juoda kohtuullisesti hyvässä seurassa ja toivoa parempia aikoja.
Hyvää itsenäisyyden muistopäivää koko käppäukko ja -akka kaartille.

Janne kirjoitti...

JOO Erittäin asiallinen kirjoitus Suomen puolustuksesta!Itsekään en ymmärrä EUn hyvyyttä,kun tuli elettyä sitäkin aikaa milloin päätökset tehtiin suomessa.En ymmärrä miksi kauppasopimuksia ei voisi itsenäiset valtiot tehdä.Eu näyttäytyy hyvin byrokraattisena ja tavalliselle kansalaiselle täysin vieraana.Tiedämme vain että siellä jossain istuu kalliita ihmisiä Eu:N nimissä jotakin mukamas tärkeää puhellen.

Onneksi nyt sitten toivottavasti britannia lähtee, niin saadaan nähdä esimerkki saako brittein saari tuotteitaan kaupaksi eurooppaan.Ja jos saavat niin millä katteella.Oma raha heillä ennestäänkin ollut joten brittien irtautuminen toimii myös esimerkkinä verrata tilannetta sisällä ja ulkona.

Tosiaan isäni oli myös rintamalla ja olen nauttinut isänmaallisuudesta eli jonkinlainen patriootti.

Kaipaan sitä uutta ideaa mikä nostaa suomen taas puuhakkaaksi paikaksi elää ja olla.

Terveisin Janne Oripäästä.

Janne kirjoitti...

Ja vielä lisäksi vastustan suomen ruotsalaistamista kielipolitiikalla.Mielestäni ja toivottavaa että kansalliskieli on Suomen kieli.Minusta se on vain tietynlaista suomalaisten nöyryyttämistä että maksamme ruotsin valtion asioita yrittäen täällä suomessa ruotsin kielen pitää pääkielenä.Ruosi saa itse maksaa koulut ja palvelut ruotsinkielisille jos haluaa.

Joo kovaa puhetta mutta näin näen asian.

T:Terveisin Janne Oripäästä!

Joppos123 kirjoitti...

Katsoin marssin ja tunsin valtaosan komentajista. Enemmän kiinnittin huomiota siihen miten joukot marssii. Puhun siis töllöstä tullusta itsenäisyyden lähetetyksestä.
Ei aina mennyt ihan tahtiin mutta ei me koskaan olla ollut mikään paraatiporukka.
Siinä vaiheessa kun pitää lähteä raapimaan vastustajan pääkuoria irti niin siinä olemme hyviä.
Kun katsoi noiden junnujen ilmettä niin ei meillä ole mitään hätää.

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...

Sorry, Ykä, että menin yöllä itsepäisyyshumalassa kirjoittamaan. Jäljet paljastavat...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Jollekin Toiselle, Tuumailijalle, Terho Hämenkorvelle, Veijo Hoikalle, Huru-ukolle, Thorvald Eskilinpojalle, Ymmille, Beckerille, Marille, Mito Islamille, Jannelle ja Joppos123:lle & kiitos kommenteistanne.

Joku Toinen: Oma isoisäni oli Taipaleessa ja Syvärillä mutta tarina jäi häneltäkin kertomatta kun hän ehti kuolla ennen syntymääni.

Tuumailija: Hotellin respa kiittää. Ja laitetaanpa isänmaallisia tunnelmia Japanin kautta. Siellä on muotia tämä vocaloid-juttu ja täytyy sanoa että tämä on onnistunut aivan erinomaisesti:

https://www.youtube.com/watch?v=eGSCwnlJHaI

Terho: Sattuu ja tapahtuu. Ei se oo niin vaarallista. Mukavaa Tallinnan reissua.

Veijo: Ei oo tainnu näkyä. Mutta Heikki Hurstille täytyy nostaa lätsää.

Huru-ukko: Ja paikallisration rutio soittaa seuraavaksi Jääkärimarssin:

https://www.youtube.com/watch?v=d91FuK11QvU

Thorvald: Niitä poltellaan meilläkin. Jos ei muuten niin muiston vuoksi ja tulevaisuudelta parempaa odottaen.

Ymmi: Juuri näin. Ja tuo musiikkivalinta on oikea. Nykyisin ketkun tunnistaa siitä mitä enemmän sillä on mitaleita rintapielessä.

Becker: Malja nousee täälläkin. Toivottavasti muuten se 612-marssi saa kulkea rauhassa eikä leikkipartisaanit tule riekkumaan.

Mari: Kaiken kaikkiaan hyvin kirjoitettu. Valtiomiehet ovat viimeiset vuosikymmenet olleet vähissä. Ja äärioikeistolaisuutta alkaa olla kaikki mikä ei ole vihervasemmistolaisuutta.

Mito Islam: Samalla meiningillä mennään täällä. Hyvää itsenäisyyden muistopäivää tv. yksi käppäukoista.

Janne: EU:han myytiin suomalaisille pelkkänä talousliittona eikä mistään liittovaltiosta ollut puhettakaan. Kusetus ajettiin sitten läpi pala palalta. Ja se pakkoruotsi on sinänsä turha sillä ne, jotka eivät sitä tarvitse unohtavan sen pakko-opetellun kouluruotsin kumminkin hyvin nopeasti.

Joppos123: Terveiset PV:lle ja toivotaan että se jaksaa pitää valmiutta ja kykyä yllä. Ja kiitos muuten siitä yksityisviestistäsi.

Joppos123 kirjoitti...

Tuo Haaviston tapaus on aikalailla mielenkiintoinen.
Näin itsekkin virkamiehenä ja YLPALVO:n viitottamana olisin kieltäytynyt laittomasta käskystä.
Noita käskyjä voidaan antaa ja kenties noudattaa jos oikeasti olisi tarve, vaikkapa sodassa.
Nyt kuitenkin yksittäinen virkamies meinattiin laittaa tekemään laittomuuksia herra Haaviston piikkiin.
Haavisto on rakentanut koko uransa valheelle. Takatuuppari on esiintynyt ympäri maailmaa professironina ja jonain Darfurin rauhantekijänä.
On pelkkä ylioppilas ja Darfurin hommastakin sai kenkää.
Mitähän sekin peku on sitten siellä Afrikassa luuhannut kun minnekkään ei loppupeleissä ole ollut tervetullut?
Seuraavaksi luuppi Ohisaloon. Ei ole ollenkaan uskottavaa, että pikaisen palaverin jälkeen poliisi olisi ihan hatusta tempaissut ajatuksen jäädyttää Irakilaisten sotikaskarkureiden palautukset.
Irak 1, Suomi 5 mitä tulee ruumiisiin. Sehän ei öljyprinsessaa kiinnosta.

Becker kirjoitti...

Mä kans katsoin tuon marssin ja on myönnettävä että oli aika rennon näköistä meininkiä välillä, mutta ei kyllä hetkeksikään tullut mieleen että onko noista mihinkään. Kyllä on, kautta linjan Sotilaskotisisarista aina reserviläisiin. Maailman huippuluokkaa oleva motivaatio ja jo pelkästään sillä mennään pitkälle.

Niin ja hyvää Itsenäisyyden menettämispäivää Ykälle ja porukalle.

Anonyymi kirjoitti...

Niinpä, onneksi omat isovanhemmat eivät ole näkemässä tätä nykyhullutusta. Toi EU tosiaan "myytiin" meille vaalikarjalle ihan eri tavalla kuin mitä se on nykyään. Tuollain verrannollisesti puhuen, miten saadaan n. 30 valtion liittouma sulautumaan yhteen Euroopan Yhdysvalloiksi?

Kaikilla on eri kieli, kulttuuri, hallintotavat ja mikä tärkeintä erilaiset taloudelliset lähtökohdat & edellytykset, saksa on muuten puhutuin kieli EU:n alueella vaikka Iso-Britannia on vielä mukana (toivottavasti se Brexit toteutuu) ja toi hallintohimmeli tullee kaatumaan omaan mahdottomuuteensa kuten NL aikoinaan. Onhan niitä tavaroita myyty jo vuosisatoja sitten ilman EU:ta ja yhteismarkkinoita, sekä ihmiset liikkuneet yli rajojen. Hmmm. yhteinen valuutta kuten rupla Neuvostoliitossa ja yhteinen kieli venäjä, kuulostaako yhtään tutulta? Mitä EU:n yhteiseksi kieleksi, esperanto tai miksei latina jos oikein tuolle roomalaiselle linjalle lähdetään.

Mielenkiintoinen dokkari Areenalta (ehkä Yleä pitää joskus kiitelläkin?) MOT:n puolelta - mikä oli todistettava. Euro repeää etelästä?

ja kommentoija Tuumailijan kunniaksi Rakkautta ja seksiä Japanissa, kovin kummallisiksi ovat nämä nykyajan soidinmenot menneet. Voiko se vastakkaisen sukupuolen lähestyminen olla noin vaikeaa? Mutta kuten olen aikaisemminkin todennut, kuka hullu haluaa jälkikasvua tähän murheiden alhoon.

Humoristisesti wanhaa sananmuunnosta siteeratakseni "pannaanko meneen", tosin tämä ei ehkä ole se parhain iskurepliikki baarissa naiselle, vaan pitää soveltaa jotain ihan muuta strategiaa saadakseen "piparia", varsinkin näin joulun lähestyessä :-).


- Soomepois Eestist -

Joppos123 kirjoitti...

Joskus menee tunteeseen meillä ammattilaisillakin ja siinä yv:ssa tuli ladattua kaikki. Tarkemmin ajateltuna ei olisi pitänyt painaa enteriä. Sori siitä.

Anonyymi kirjoitti...

Tippa linssissä kuuntelin tuon Jääkärimarssin. Oli siellä minunkin isävainaa sotavaltion hommissa silloin kun miestä tarvittiin. Vaan ei se niistä juurikaan kertonut, miesten jutuista. Yhden kerran sattui sitten, että tapasi sattumalta entisen joukkueenjohtajansa siviilissä, ukot sulkeutuivat kammarin puolelle ja sinne ei muilla ollut asiaa, mitä emäntä vei totivettä ja mie ukon suurinpiirtein kannoin raktorin hyttiin ku kotiin lähettiin. Sen verran olen kuullut et meinas hukkuu Tornion maihinnousussa ku tippu jäiseltä lankongilta laivan ja laiturin väliin. Vaan iso kiitos kaikille siellä jossakin olleille, siitä että olemme olemassa.
Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää 6.12.

Olin ensimmäistä kertaa paraatia paikan päällä katsomassa. Oma inttiaika 40v.takaperin tuli marssista mieleeni. 190 senttisenä olin kulmamies ja täysin rytmitajuttomana marssin tahti taisi olla vähän sitä sun tätä. Takimmaiselta mieheltä repee perse tai muuta huomauttamista riitti alikessuilla kun yritin tahdissa mennä ��

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Joppos123:lle, Beckerille, Soomepoisille Eestist, Huru-ukolle ja Anolle & kiitos kommenteistanne.

Joppos123: Joo, Haavisto on valtamedian tuote. Hypetetty jätkä ilman substanssia. Ja toimii niin kuin vihreät yleensä eli eihän laki heitä koske sillä he ovat niinqu oikeessa ja heillä on missio. Ja sama koskee Ohisaloakin kaikkine toimineen. YV:n sisältö pysyy tietenkin meidän keskeisenä.

Becker: Ja sitäpä samaa sinnekin. Kyllä minäkin uskon PV:n sekä kykyyn, taitoon että tahtoon. Poliitikot saisivat vain antaa sille parhaat mahdolliset työkalut. Esmes tuon kehitysavun kankkulan kaivon rahoista voisi vuosittain antaa puolet PV:n hankintamäärärahoiksi.

Soomepois: Suomalaisethan äänestivät EU:n puolesta kun kuvittelivat sen myötä saavansa halpaa ruokaa, halpaa viinaa ja halpoja autoja. Ja joo, Yhdysvaltojen muotoutuminenhan kesti huomattavan kauan vaikka siellä oli vain yksi valtakieli ja koko systeemi tehtiin siirtolaisporukasta. Mutta esmes suomalaiset ja portugalilaiset eivät mahdu samaan valtioon. Kaikki kunnia tietysti portugalilaisille heidän omassa kotimaassaan. Iskurepliikeistä tuli mieleeni se tamperelainen esileikki eli ”lähetäänks Hervantaan paneen?”.

Huru-ukko: Ja täällä yhdytään siihen kiitokseen.

Ano: Ja sitä samaa sinnekin. Kulmamiehen homma ainakin silloin kun sitä marssimista vasta opetellaan on aika hankala.

Reijo Koiras kirjoitti...

Hyvää itsenäisyysden muistopäivää Yrjölle sekä hotellin henkilökunnalle. Minunkin isoisäni oli rintamalla Jatkosodassa. Hän toimi lähettinä ja saipa kerran kranaatinsirpaleestakin päähänsä. Muuta hänen vaiheistaan sodassa en sitten tiedäkään, sillä se mies ei niistä asioista puhunut. Ei koskaan. Ei kenellekään. Hän kuoli 90-luvun alussa, ja kun ottaa huomioon maamme senjälkeisen kehityksen, niin taisi kuolla ihan hyvään aikaan. En meinaan usko, että hän kauhean hyvällä tätä nykymeininkiä katselisi.

Anonyymi kirjoitti...

Mikähän idea oli kirjata perustuslakiin eu-jäsenyys, itsenäisyyden tilalle. Kauankohan mokoma kirjaus on perustuslaissa. Poistuuko hyvällä vai pitääkö poistaa voimalla.

No, tulevan uuden itsenäisyyden kunniaksi:
https://www.youtube.com/watch?v=THnKVlKAIkc

Britannia ponnistelee ulos kansojen vankilasta, samaa reittiä voi seurata muitakin.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...


Nykyaktivisteilla ja jääkäreillä on hieman eroa, pössyttelyn ohessa hieman vandalismia vs. sotilaskoulutus ja sotimista.

Raappana oli korvenkulkija, korpisodan johtaja. Korvessa sotiminen ja sotimisen johtaminen on oma juttunsa. Pitää osata lukea kartasta mastoa. Mistä huolto, miten, mihin asemat. Suot, kalliot, pirunpellot, harjanteet, notkot - pitää hahmottaa mikä mahdollista, mikä ei. Poikkeaa kovasti asutun ympäristön sotimisesta. Sää ja vuodenaika vaikuttaa maastoon, kulkukelpoinen maasto just nyt voi olla toisenlaisella kelillä kuoleman maasto.

Arojen ja kaupunkien sotilaat pelkäsivät ja pelkäävät yhä metsää. Metsä ja metsän pelko olivat suomalaisen sotilaan parhaita liittolaisia.

Polttopullo oli käytössä ainakin espanjassa, yhdistelmänä bensapullo & soihtu - kaksi heitettävää kapistusta. Suomalainen versio, pullo palavaa nestettä, sytyttimenä myrskytikut oli tehokkaampi. Oliko se ideoitu jo ennen sotia vai YH:n aikana?

Kannaksella Kuitu Oy:n tehtaalla niitä tehtiin rikkihiilestä, petrolista ja tervasta - rikkihiili kaasuuntuu herkästi ja syttyy myös, petroli tuo energiaa ja terva sitkoa ja mustaa, nokeavaa savua. Resepti samantapainen kuin flammölin resepti: karbolitervaa, petrolia ja rikkihiiltä - saksalaisen liekinheittimen polttoneste.

Rajamäen pullottama molotovin cocktail sisälsi tervaa, spriitä ja petrolia - rikkihiilestäkin olen nähnyt maininnan. Näissä oli korkissa teksti "Alko Rajamäki" - korkit vaihdettiin blankoon kun ehdittiin. Tiltu arveli rajamäen tehtaan tulleen tuhotuksi kun leimatut korkit loppuivat pulloista.

Kenttävarikot ja joukot värkkäsivät petrolista, bensasta, spriistä, tervasta ja melkein mistä vaan palavasta polttopulloja.
Talvisodan aikaisiin panssarivaunuihin polttopullo tehosi hyvin. Niittaamalla koottuihin vaunuihin lirisi levyjen saumoista aina polttonestettä ja vaikkapa T26:n ilmajäähdytteinen moottori imi ilmaa - ja tulta - moottoritilaan hienosti. Vaunumiehistöt panikoivat herkästi ja avasivat luukut, kiipesivät ulos ammuttaviksi.

Taannoin väitettiin suomen suostuneen aselepoon ihan viime minuuteilla, romahduksen olleen ihan käsillä. Ilomantsin torjuntavoitto ja hyökkäävien divisioonien tuho tai kannaksen suurhyökkäyksen pysäytys ei sopinut yya-liturgiaan.

Samoin kerrottiin suomen jääneen miehittämättä ihan vaan joe-sedän suomi-ystävyyden takia.


Paria muutakin syytä voisi epäillä: asekätkentä, se toteutettiin eri tavoin. Osassa kätkettiin pataljoonalle kiväärit & konepistoolit. Osassa myös raskaat tukiaseet, konekiväärit, pikakiväärit, kranaatinheittimet, panssarinkauhut ja panssarinyrkit. Kahta samanlaista kätkentää ei ollut. Paljastuneita kätkentöjä palautettiin varikoihin salaa - tämä sekoitti valvontakomission laskelmia kätköjen alkuperäisestä vahvuudesta lisää.

Lisäksi valvontakomissiota askarrutti paljastuminen, oliko vahinko vai "vahinko". Stella Polaris - kalusto siirrettiin ruotsiin. Sissisodan johtamiseksiko. Kaukopartioista oli ihan helvetillinen riesa partioiden vahvuuteen nähden. Mitäs jos niitä olisikin komppanian sijasta pataljoonia? Metsäveljet, viron vastarintamiehet, näyttivät puna-armeijalle närhen värkit. Mihin hullut suomalaiset pystyisivätkään paljon isommalla joukolla. Stalinilla oli siis syynsä pysyä toistaiseksi loitolla hulluista tsuhnista.

Soppatykki ja puolijoukkueteltta olivat suomen ei-niin-ilmeiset superaseet sodassa. Puna-armeija koetti pärjätä hirssikeitolla ja limpulla näkkileipää ja pollekeittoa vastaan. Yöpyivät ulkosalla kokkotulilla, suomalaiset lämpimässä teltassa.

Suomenhevonen taas on oman juttunsa arvoinen, päihitti muulit, belgialaiset isot hevoset ja konevetäjät. Sodan aikana sai vahvistusta kasakkahevosista, toinen mainio rotu sekin.

Sääli, ettei hevosia ole enää SA:n kauroissa. PR-eskadroona Hakkapeliitat olis kova juttu. Onhan puolalaisillakin Siivekkäitä Husaareita paitsi leopardikuskeina myös pieni ratsuväkiosasto, PR-osasto.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Reijo Koiraalle ja Pyssymiehelle & kiitos kommenteistanne.

Reijo: Ja sitä samaa sinne Pertinlaaksoon. Jään odottamaan uusia sarjakuvastrippejäsi sillä sinä olet sillä alalla Suomen Ykkönen.

Pyssymies: Se perustuslain muutos oli puhdas maanpetos. Ja toivotaan että Britannia pääsee eroon tuosta hirviöstä vaikka hirviö paneekin kovasti hanttiin. Toivotaan sen jälkeen dominoefektiä.

vieras kirjoitti...

Minä ja kolme muuta saman talon asukasta pidettiin omat juhlat. Pannukahvit pihan grillillä, kanelipullaa ja kuoharia.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Raappanan joukot saivat Ilomantsissa erikoisemman tunnustuksen johtuen poliittisesta tilanteesta. Sitten suurhyökkäyksen alun 1944 ei armeijan joukoille jaettu annosviinoja muut Ilomantsin taistelujen tauottua taisteluissa olleet joukot saivat ylimääräiset annosviinat.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pyssymiehelle, vieraalle ja Petelle Pankavaarasta & kiitos kommenteistanne.

Pyssymies: Se toinen kommenttisi meni näköjään ristiin omani kanssa. Mutta joo, nykyaktivistit ovat elämysmatkailevia leikkipartisaaneja jotka eivät pärjää ilman yhteiskuntaa jota he elämysmatkoillaan vastustavat. Kermaperseitä paskoja.

Raappana oli korpisodan ammattilainen. En osaa sanoa, missä vaiheessa polttopullo tuotiin kalustoon. Silloin se pelitti vallan kybällä. Nykyisille tankeillehan ei polttopullolla pärjää. Ja Suomihan ei – jatkosodassa – ollut suinkaan romahduksen partaalla. Viimeiset noin puolitoista kuukautta käytiin asemasotaa. Vihollisen hyökkäys oli pysäytetty kaikkialla.

Asekätkentä oli naapurille hyvä viesti. Mitään ette saa ilmaiseksi. Ja naapuri oli jo oppinut kuinka vittumainen vihollinen suomalainen osaa olla.

Soppatykki ja puolijoukkueteltta olivat niitä salaisia aseitamme.

vieras: Laittelit kuviakin. Kiitokset. Ja mukavaa illan jatkoa.

Pate: Kiitos lisäyksestä. Saattaa olla että se ryyppy lämmitti enemmän kuin mitalit.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Minun teoriani miksei Stalin miehittänyt 1944 Suomea. A) Helsingistä on hankalat yhteydet Berliinin, eli sen kautta koukkaus ei nopeuta sotaa. B) Neuvostoliiton kanssa sodassa olleista valtioista Suomen infrastruktuuri oli koskematon, elinkeinoelämä muutettavissa rauhanaikaan samantien, kuljetusväylät koskemattomat, rakennuskantakin poikkeuksia lukuunottamatta ehjät. Suomi oli käytettävissä heti palvelemaan NL:n sotataloutta, muut maat oli muutettu enemmän tai vähemmän soraläjiksi ja rasitteena NL:n valtiolle.

korpisoturi kirjoitti...

"Sven Tuuvaa siellä ei näy ..." Lauloi Irvin näistä härröjen pippaloista aikoinaan.

Sorruin itsekin katsomaan kättelyt, mutta kun meni haastattelulässytykseksi, niin toosa kiinni.

Talvisodassa oli ilmeisesti monia taitavia komentajia, ehkä se jääkäritausta antoi johtamistaitoa. Vastapuolella parhaat oli ammuttu. Myös sotilaat oli karaistunutta joukkoa kestämään kovia olosuhteita, hyviä hiihtämään. Nyt taitaisi olla päinvastoin, meinaan sillä on nyt kovemmat sotilaat.

Tai riippuu ketä vastaan käytäisiin, jos mutiaisia, niin tilanne varmaan toinen.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Polttopullo tuli Espanjassa legioonan ja regularesien käyttöön kun piti improvisoida T26 eli vickerssien ja BT5 vaunujen tuhoaminen. Asiaa helpotti se ettei jalkaväki jonka piti suojella tankkeja ei liikkunutkaan tankkien mukana. Condorilegioon huomasi 37mm panssarikolkuttimen sijaan että 88mm it-tykki eli tutummin rämäpää suorasuuntauksella paukauttaa 2-3 km:n läpi että helähtää.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Patelle Pankavaarasta ja korpisoturille & kiitos kommenteistanne.

Pate:

Viesti1: Ja olihan siinä se että heinäkuussa 1944 Stalinkin tajusi että Suomen miehittämiseen vaaditaan vielä vähintään saman verran porukkaa joka aloitti kesäkuussa 1944 ja joka oli siinä vaiheessa aivan lopussa. Ja kun sinne Berliiniinkin piti ehtiä.

Viesti2: Joo, 88-millinen oli panssarintorjunnassakin huippuvehje.

korpisoturi: Jääkärit olivat koulutettuja sotilaita mikä tietysti antoi valkoisille kapinassa uskomattoman edun. En ole niin varma siitä vastapuolen eli Venäjän sotilasaineksesta. Videoissa näytetään tietysti joitain Spetsnazeja ja VDV-joukkoja mutta mikä lienee se venäläisen perusmusikan tilanne?

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Sitten vielä kyllä NL miehitti aselevon jälkeen nykyisen Suomen alueita eikä nyt puhuta Porkkalasta. Osia Suomussalmesta, Kuusamosta ja Inarista oli yllättävän kauan neuvostojoukkojen miehittäminä. Kuusamossa läntisinpiste oli Kuoliojärven tasalla eli yli 20km:ä kirkonkylästä Ouluntietä länteen. Anekdoottina kun tavaritsit poistuivat niin paikalliset olivat varomattomia tulitikkujen kanssa ja punaisellatorilla ollut riemukaari paloi. Kyllä niin Oululainen Kansan Tahto pahoitti mielensä moisesta facistiroistojen kolttosesta. Enpä tiedä kerrotaanko tästä miehityksestä vieläkään historianopissa ja siitä kuinka ryssät varastelivat paikallisten polttamatta jäänyttä omaisuutta.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Vielä puhdistuksista, suurin vahinko sattui sisällissodan aikana jolloin putsattiin tsaarinupseerit pois tuhottiin sotilasoppilaitokset joita ei kahdessakymmenessä vuodessa saatu entiselle tasolle. Suurin osa puhdistuksissa likvidoiduissa marsalkoista, kenraaleista ja eversteistä oli puolueesta nousseita kouluttamattomia byrokraatteja jotka toimivat aivan muuallakuin puna-armeijassa ja joista ei olisi ollut kuin haittaa puna-armeijalle. Pätevimmät majureista, kapteeneista ja luutnanteista etenivät nopeassa urakierrossa suuren isänmaallisensodan aikana. Sotilasoppilaitoksiin saatiin vasta sodan aikana kokeneista upseereista päteviä opettajia.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pate.

Viesti1: Joo, näin käsittääkseni oli. Neuvostoliitto miehitti tiettyjä alueita Suomesta. Onneksi sitten vetäytyi.

Viesti2: Neuvostoarmeijassahan poliittinen uskollisuus meni sotilaallisen osaamisen edelle.

vieras kirjoitti...

Havainto Linnan juhlista kun kuitenkin vilkaisin sitä sekä jälkilähetystä. Kuwaitin, Egyptin ja Arabiemiraattien suurlähettiläiden sekä Palestiinalaishallinon edustajan vaimot eivät olleet hunnutettuja vaan paljain päin. Algerialla ja Arabiemiraateilla oli naissuurlähettiläät. Pisteet näille.

Kovat miinuspisteet Iranin suurlähettiläälle kun ei kätellyt Jenniä. Kaikki muut vieraat kättelivät, myös saudien suurlähettiläs, vaikka hänen vaimo oli hunnutettu.

vieras kirjoitti...

Ai niin. Paatero ei ollut Linnassa. Ois varmaan ollut noloa mennä Linnaan saikun aikana. Rinne ja Haavisto olivat kuin ennenkin. Ministerien saapuessa kättelyyn, selostaja ei kuitenkaan sanonut sanaa "hallitus" vaan "toimitusministeristö".

klova kirjoitti...

Venäjällä taitaa nykyään olla lähes täysin palkka-armeija ja sotineetkin jonkun verran ihan oikeaa sotaa.
Suomen armeija muodostuu varusmiehistä ja reserviläisistä jotka eivät ole nähneet sotaa.

Ja ehkä nykyinen hyvinvointiyhteiskunta,ei mun tartte kun mua ei huvita ja muu sellainen ei ehkä kasvata mitään hurjia metsätaistelijoita.

Jo ihan fyysisetkin ominaisuudetkin,kolmasosa ikäluokasta ei halua ja toinen kolmasosa ei pysty ylipainon tai muun vajavaisuuden takia.

20 vuoden kuluttua ikäluokat ovat 15 000 vuodessa,kolmasosaa ei huvita ja kolmasosa ei pysty.Että jää monta pinkkaa tekemättä.

Pinlaareni kirjoitti...

Kiitos ansiokkaasta historiikista. Meinasin kommentoida jo eilen, ja toivottaa hyvää itsenäisyyspäivää. Sitten ajattelin, että mitäpä mennyttä toivottelemaan. "Leipää ja sirkushuveja"-juhlien katsomisen jätin väliin, ja tein mukavampia asioita, kuten mm. metallikappaleiden mitoituksia.

Tuo kommenttisi poliittisesta uskollisuudesta kalskahtaa ikävästi samalta ajattelulta, kuin millä muuan viralta pantu päähölmöläinen ohjeisti puolustusvoimien komentajaa. Kuulin radiosta, ja siteeraan (synkän) muistikuvan pohjalta: Komentajan "on oleellista ymmärtää asemansa poliitikkojen määrittämän politiikan toteuttajana".

Löysin varsinaisen jutunkin, joka on (ullatus) maksumuurin takana:

https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/P%C3%A4%C3%A4ministeri-Rinne-Puolustusvoimain-komentajan-on-syyt%C3%A4-ymm%C3%A4rt%C3%A4%C3%A4-asemansa/1414941

Mutta Haapalan analyysi on (ainakin vielä) luettavissa, ja kommentointikin on ollut sallittua:

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006195198.html

Printtasin Haapalan jutun pdf-muodossa talteen siltä varalta, että se todetaan ei-vastuulliseksi, ja "kadotetaan".

Kävin eilen katsomassa paraatia Tampereella perheeni kanssa, ja tuli todettua, että asiallista kalustoa ainakin riittäisi viherpunikkien (ja heidän maskottiensa) ruotuun laittamiseen - joten muuan viralta pantu päähölmöläinen lienee syystäkin täpinöissään. Varsinkin, jos pv:n johtoa ei ole saatu "punaviherrettyä".

Polttopullosta: se oli aikoinaan erittäin hyödyllinen kapistus tankkeja vastaan. Ja onhan sille vieläkin käyttöä, kuten ruåtsalaiset avaruuskoodaajakirurgit aina silloin tällöin demonstroivat.

Anonyymi kirjoitti...

Pyssymies ihmetteli, miksi EU:n jäsenyys kirjattiin perustuslakiin, ja Yrjöperskeleen mukaan se lisäys oli suorastaan maanpetos.

Kuitenkin Suomen perustuslain 3. pykälän 1. momentti kuuluu edelleenkin näin:
"Lainsäädäntövaltaa käyttää eduskunta, joka päättää myös valtiontaloudesta."

(löytyy esimerkiksi täältä: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731)

Sitä ei kumma kyllä ole vielä muutettu esimerkiksi näin kuuluvaksi:
"Ylin lainsäädäntövalta kuuluu Euroopan unionin komissiolle. Kuitenkin myös Suomen eduskunta voi säätää lakeja asioista, joista komissio ei vielä toistaiseksi ole antanut asetusta, sekä myös lakeja komission direktiivien tarkemmasta soveltamisesta.
Valtiontaloudesta päättää eduskunta ottaen huomioon, mitä Euroopan unionin komissio on säätänyt."

Tämä kuitenkin ilmeisesti vastaisi paremmin nykyistä todellista asianlaitaa ja EU:n sopimusten sisältöä.


Anonyymi kirjoitti...

Polttopullosta: Jo muinaiset kreikkalaiset ... eiku itäroomalaiset käyttivät polttoruukkua, ruukussa kreikkalaista tulta, ruukku nakattiin kohti vihollista- Sytytti tuleen vihollislaivan, piiritystornin tai ihan vaan vihollisen.

Irlannissa oli IRA:lla käytössä 1800/1900 lukujen vaihteessa feeniläinen tuli, rikkihiileen liotettu valkoinen fosfori. Tipauttelivat englantilaisten kartanoiden savupiipuista alas. Takassa rikki räiskähtävän pullon piti roiskia fosforiliuosta ympäriinsä ja sytyttää kartano tuleen.

Idea polttopullosta on siis vanha. Terva, myrskytikut ja teollinen tuotanto olivat suomalaisen toteutuksen hienoudet.

Kun panssareista saatiin tiivimpiä hitsaamalla, opetettiin miehistö pitämään moottori puhtaanpana ja järjestettiin ilmanotto fiksummin, niin polttopullo menetti polttotehonsa. Saattavan jalkaväenkin koulutus vähensi käyttömahdollisuuksia.

Polttopullo jatkoi sokaisupullona, valmisteli siis kasapanoksen käyttöä sokaisemalla miehistön - savutti ja nokesi tähystysprismoja. Sytytys muuttui muistakseni rikkihappoampullin ja kloraatin varaan. Pullon nakkaa kauemmas kuin muutaman kilon kasapanoksen tai vaikka telamiinan. Pullo on myös kevyempi ja kätevämpi kannettava.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Näin sitä eräät kunnioittavat sotiemme veteraaneja ja itsenäisyyspäivää vilauttelemalla rintaansa. Ei tuolla kaksikolla taida olla tietoa käytöstavoista?

En viitsi edes googletella k.o. naisten nimiä, enkä tutustua sen paremmin heidän "taiteeseen". Kun katselee tuota punapukuista erittäin lyhythiuksista naista, eipä tarvitse tietää hänestä sen enempää. Millähän meriiteillä noikin on kutsuttu juhliin? Tuossa ainakin kiteytyy nyky-feministien "taso". Huhhuh vielä kerran...


- Soomepois Eestist -

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Joo yksi tunnettu itsensä pahoittaja feministinen viherhyypiö kulki hirttonuora kaulassa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys vieraalle, klovalle, Pinlaarenille, Anolle, Pyssymiehelle, Soomepoisille Eestist ja Patelle Pankavaarasta & kiitos kommenteistanne.

vieras: Sisäministerimme taas kaipaa niitä huiveja poliisiinkin:

https://www.verkkouutiset.fi/maria-ohisalo-poliisiin-tarvitaan-lisaa-vahemmiston-edustajia/

klova: Venäjällä ammattisotilaiden määrää on lisätty mutta on siellä vielä paljon varusmiehiäkin. Ikäluokathan pienenee sielläkin ja onneksi se kalustomäärä ei ole ihan samaa kuin Suurella ja Mahtavalla aikanaan. Mutta joo, onhan se intin keskeyttäneitten määrä meilläkin vaan kasvussa. Tosin Joppos123 kyllä on monesti maininnut että kelpo porukkaa löytyy nuorista vieläkin.

Pinlaareni: Oliskos Rinne saanut jostain tietoja että sotavaltiollakaan ei oikein pidetä nykymeiningistä?

Ano: No joo, käytännössähän se menee noin.

Pyssymies: Kiitos lisäyksestä. Liekö muuten niin – niin kuin väitetään – että sen kreikkalaisen tulen varsinaista reseptiä ei tiedetä.

Soomepois: Jep. Ja nuo ressukat taitaa oikeasti uskoa että tissien vilauttelu on jonkunlainen shokeeraava protesti. Lähinnä se huvittaa.

Pate: Ja kyseinen henkilöhän on tunnettu siitä eeppisestä kertomuksesta Malmöstä.

klova kirjoitti...

Ihan googlaamalla löysin tiedon,että Venäjän armeijan rykmenteistä 2 pataljoonaa on palkkamiehiä ja yksi varusmiehiä.Varusmiehiä käytetään kuulemma avustaviin tehtäviin.

Vaikka mitäpä väliä noillaluvuilla on,ei Venäjä voi Suomeen hyökätä kuin täydellisen mielenhäiriön vallassa.Ja lopuksi häviäisi paljon enemmän kuin voisi ikinä saavuttaa.Suomi kun ei ole Ukraina.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, klova. Ja sitten Venäjällä on tietysti asevelvollisista koostuva reservi. Enkä usko tällä hetkellä minäkään mihinkään Venäjän hyökkäykseen. Suomen armeija olisi nykyisinkin sille vielä varsin kova vastus ja sen myötä nousee tietysti esiin kysymys että kannattaako.

QroquiusKad kirjoitti...

Ukkini eli isänisäni kotitilalla oli pahkakuppi, johon oli veistetty outo sana "Poventsa". Kysyin varmaan, mitä se tarkoitti ja kai minulle vastattiinkin.
Hänen kirjahyllyssään oli 6. Divisioonan historiikki-matrikkeli, jota myöhemmin luin. Oli palvellut kivääriryhmän johtajana Talvisodassa Raatteessa haavoittuen 1940 ja Jatkosodassa ensin Vienassa haavoittuen uudestaan; 1. ja 2. luokan Vapaudenmitalit.
Sittemmin siellä olivat 6.D:n kuuluisimmat paikat, Tali-Ihantala ja ne muut.

Kuulin vain kerran hänen puhuvan sodasta:
olimme koko perheen voimin, kun ukki eräänä iltana kertoi haavoittumistensa tarinan. Äitimuori kertoi myöhemmin (ukin kuoltua rutiinileikkauksen seurauksena saamaansa verenmyrkytykseen ollessani 12-vuotias) hänen joskus meidän lasten jo nukkuessa enemmän väkijuomaa otettuaan kertoneen äänen itkien, kuinka hänen ryhmänsä miehiä kaatui edestä ja takaa.
Sen tarkemmin hän ei tietääkseni sotatietään vanhemmillenikaan kuvannut (isä oli saanut kuulla siitä enemmän ukkini kylänmies-aseveljiltä) eikä selvinpäin kenellekään.

Vaari eli isänäiti oli Jatkosodassa konepistoolimies 5. Divisioonassa, haavoittui kerran ja tienasi 2.lk. Vapaudenmitalin.
Hänen kanssaan ei koskaan tullut puhetta sodasta eikä paljon muustakaan; hän oli jokseenkin poissaoleva hahmo lapsudessani ja hirtti itsensä ryyppyputken jälkeen ollessani 13-vuotias.
Mummu oli eronnut hänestä edellisvuonna alkoholismin johdosta. Ihmettelin sitäkin; ei vaari ollut minun ja veljeni nähden kännissä.
Vaan eipä häntä kyllä niin usein mummolassa näkynytkään, mikä oli sinänsä pienyrittäjälle luonnollista.

Mitä lie he mahtaisivat nyky-Suomesta ajatella? Tulipa turhaan vuodatettua ryssän ja omaa verta? Vai sittenkin, että parempi kuulua EU:hun kuin Venäjään?
Turha kai tällaisia pohtia, kun ei vastausta voi kuitenkaan saada.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad ja kiitos jaetuista muistoista. Tuskin he ajattelisivat nykyisestä Suomesta lämpimästi.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Molemmat vaarit rintamamiehiä eli vapaussodan veteraaneja, toinen salakuljetti aseita etelään 15v ja liittyi Hjalmarsonin joukkoihin. Toinen 20v lähti "krenatööriksi" eli palkattu suojeluskuntalainen Ahvolassa. Vaarista ammuttiin olkasta läpi mutta kelpasi Mäntyvaaraan talvisodassa, vuotta vanhempi veli katosi. Isän enosta viimeisen kurssin opettajaseminaarilaisesta Mäntyharjun rintamalta jäi kiikkustuoli ja opintolaina. Jos minulta kysytään olenko isämmaallinen mies, vastaus munaskuita myöten. Isän perhe joutui lapinsodan aikaan evakkoon, äidin kotona oli puolenkymmentä venäläistä sotavankia ja lisäksi inkeriläiset evakot. Kaksi tätiä ja eno saivat keuhkotaurin ja vanhempi täti selvisi 7 vuoden parantola reissulla.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pate ja kiitos jaetuista muistoista. Isänmaallisia olemme molemmat.

Pate Pankavaarasta kirjoitti...

Kun Raappanasta on tehty hyvä juttu, mm. mies joka kehitti ahkion valtiolle ja osti omaan laskuun jokaiselle alaisena olleelle upseerille iltalukemiseksi Infantrie greift an kirjan. Niin netistä löytyi pdf Wallen elämänkerta, sivistynyt ja ehkä terävimpiä kielitaitoisimpia upseereita mitä meillä on koskaan ollut ja todella vääryyttä kärsinyt. Myöskin vanha vaskisti huccareissu olisi ansainnut oman artikkelin, komentaja joka huolehti että joukot olivat taistelukunnossa eikä tapattanut miehiään.

Anonyymi kirjoitti...

Kreikkalaisen tulen tarkka resepti on yhä hukassa. Waltari kuvasi hyvin todennäköisen syynkin reseptin hukkumiselle opuksessaan Johannes Angelos: Reseptin tiesi vain muutama orja, kun raaka-aineet loppuivat ja konstantinopoli sortui, tapettiin nuo orjat.

Valistuneita arvauksia on toki, pari dokkariakin tällä vuosituhannella on tullut katsotuksi aiheesta. Jotain maaöljyn osaa, pihkaa, öljyä (oliivi-), tärpättiä. Hyviä arvauksia mutta: Ainakin joku versio kreikkalaisesta tulesta syttyi veteen osuessaan - pikkuruukkuun räkäistiin, tuli syttyi, ruukku nakattiin kuin käsikranaatti vihollisen suuntaan. Kreikkalaista tulta ei voinut sammuttaa vedellä, etikalla taas voi.

Jospa jostain löytyisi ko. tulta sisältänyt ruukku tai edes ruukun sirpale, voisi nykytekniikalla selvittää mitä liemi sisälsi. Kas, kun keittoruukun sirpaleesta osataan selvittää mitä elukkaa kivikauden hemmot söivät. Niin samalla tekniikalla selviäisi tuon tulen koostumuskin.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Tässä mielenkiintoinen artikkeli Yleltä kolmesta suomalaisesta veteraanista, Holger Sonntag (sunnuntai), Alfred Wan ja Osman Abdrahim. Paha laittaa heidän elämänkertaansa paremmuusjärjestykseen, jokaisella se on ainakin ollut tavallisuudesta poikkeava.

Nämä kolme miestä tekivät siviilissä aivan toisenlaisia juttuja kuin nämä v. 2015 Suomeen saapunet veijarit. Näistä kolmesta oli todellakin hyötyä Suomen yhteiskunnalle, sekä rintamalla että siviilissä!

Olisikohan tämä humoristisin kohta k.o. artikkelista, kun toi Wan laskeutui kadettiaikoinaan lentokentälle, jossa hän ei ollut vielä vieraillut:

"– Mekaanikko tuli auttamaan häntä pois koneesta. Kun isä otti lentäjän päähineen päästään, mekaanikko katsoi häntä ja totesi: taitaa vieras kaukaakin tulla."

Pitääkin vilaista tuota Siitosen Finland at War Instagram-tiliä, vaikka en muuten tuosta IG:stä niin perusta.


- Soomepois Eestist -

QroquiusKad kirjoitti...

Kappas, eilisen kommentissani vaarista tuli isänäiti, kun piti olla toisinpäin.

Olen aiemminkin kertonut ukkini Vapaudenmitaleista, ihmetellen miksi niitä ei ollut hänen jäämistössään eikä niistä puhuttu, vaikka piironginlaatikossa oli Talvi- ja Jatkosodan muistomitalit.

Oletin ukin heittäneen ne menemään, mutta ihmettelin, miksi hän sitten oli tilannut muistomitalit, jotka myönnettiin jokaiselle mukana olleelle tilauksesta, mutta heitti menemään verellä ansaitut?

Komento takaisin:

molemmat Vapaudenmitalit ovat tallella.
Niitä ei säilytetty piironginlaatikossa, koska ne nimenomaan olivat arvokkaita. Ne olivat lukollisessa kaapissa samassa lasipurkissa hänen sotilaspassinsa kanssa;
sain kerran lukea sen, sitten minua kehotettiin panemaan se takaisin purkkiin ja olemaan tyytyväinen. En huomannut silloin 1980-luvun alkupuoliskolla kysyä tarkemmin, mitä muuta purkissa oli. Sittemmin unohdin ne muut autuaallisesti.

Tallessa ovat.

Olkoot toistaiseksi siellä missä nyt; tätini kuoltua voin sitten esittää kainon pyynnön serkkupojalle, josko voisin saada nuo mitalit.
Minulle kun niillä on enemmän arvoa kuin hänelle, vaikka muuten hyvä mies onkin. Hän vain elää tasan tässä päivässä suunnitellen huomista, ylihuomista ja seuraavaa vuotta, eikä ole kiinnostunut vuosikymmenten takaisista:
eihän hän elänyt silloin, joten ei kuulu hänelle.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Patelle Pankavaarasta, Pyssymiehelle, Soomepoisille Eestist ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Pate: Nyt meni vähän ohi. Walleniuksen tunnistin mutta kuka oli tämä huccareissu?

Pyssymies: Kiitos selvennyksestä. Muistelinkin että sen ajan napalmin resepti on hukassa. On ollut taatusti pelottava taisteluväline siihen aikaan.

Soomepois: Kiitos linkistä ja lätsännostoa noille miehille.

Qroquius Kad: Toivottavasti saat ne haltuusi. Helyt ovat tietysti vain helyjä mutta osaat arvostaa miestä ja tekoja helyjen takana.

QroquiusKad kirjoitti...

Veli Paten mainitsema "huccareissu" lienee ollut legendaarinen aktivisti Paavo Susitaival.

Mitalilöytöjen tiimoilta nousi taas ajatus, että olisipa ukki elänyt kymmenen vuotta kauemmin;
ne 12-vuotiaan muistot hänestä kun ovat sellaisia kuin ovat.
Sitä ajattelee, että olisi käynyt Sodankylästä velveillä ukkilassa, saunoen, olutta ja kirkasta nauttien ja jutellen ukin kanssa kaikesta mistä juteltavaa olisi tullut.

Toisaalta hän olisi yhtä hyvin saattanut tokaista, että painu sinä räkänokka kotiisi selittämästä minulle jotain uuden ajan jääkäripataljoonan juttuja.
Tässä todellisuudessa ei ole syytä pohtia näitä sen enempää.

Toiseen aikaan, toisessa paikassa. Ehkä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Hitto joo, olishan tuo Susitaival pitänyt hoksata. Mutta joo, monta tarinaa on jäänyt kuulematta. Omia isoisiäni en koskaan tavannut ja kun kysyin isoäidiltäni – joka oli kapinan aikaan teini-ikäinen – sen ajan tapahtumista niin hän sanoi vaan silmät kosteina että elä lapsi rakas tommosia kysele. Tää tapahtui joskus vuonna 1980 niin että pitkään ja kovana ne asiat olivat säilyneet mielessä.