maanantai 30. joulukuuta 2019

YKÄ, LÖTJÖNEN JA MIEHET MENNEESTÄ


Pinnanmaa, Vökellysvesi, Spärdäsen bensis ja autokorjaamo, uudenvuodenaattona 1975…


Tunnetun sekä hyvämaineisen Spärdäsen bensiksen ja autokorjaamon mekaanikot Keijo Käkk ja Niilo Namimell odottivat korjaamon pihalla vieraita. Varsin harvinaisia sellaisia. Vieraita jotka tulivat yhtä aikaa melko läheltä ja hyvin, hyvin kaukaa. Kyseiset kokeneet ja ammattitaitoiset mekaanikot olivat nimittäin aika ajoin tehneet varsinaisen leipätyönsä lisäksi myös ekstraushommia Kalevi Keihäsen Aikamatkoille joista ekstrahommista heillä oli tietysti ankara salassapitovelvollisuus. Tällä kertaa Aikamatkat oli ajatellut tiedustella vuoden 1975 kekkoslovakialaisten miesten reaktioita tulevaisuudesta saapuvien miesten kertomuksiin tulevista ajoista. Tarkalleen sanoen vuodesta 2019.

Nyt ne vieraat olivat saapumassa. Sovitun aikataulun mukaisesti. Aikamatkoillahan aikataulu pelasi aina. Huoltoaseman pihaan ajoi punainen Nissanin pick-up ja sekä Käkk että Namimell tuumasivat että aika hyvän näköisiä autoja siellä tulevaisuudessa kyllä on. Kaikille muille huoltamon pihassa oleville näytti siltä että pihalle ajoi Mossen avolavapaku. Autosta nousi kaksi miestä. Perskeleen Ykä ja Lötjösen Eelis joista mekaanikot tuumivat että jos on autot tulevaisuudessa paremman näköisiä niin miehet ovat kyllä yhtä rumia kuin ennenkin. Käsiä puristettiin ja Käkk totesi että bensiksen kahvion puolella olis sumpit tarjolla.

Tulevaisuuden miehet Perskeles ja Lötjönen hörsivät maukasta pannukahvia ja natustivat munkkia innolla joka muistutti vankileiriltä päässeitten miesten vuosiin ensimmäistä kertaa syömää lihasoppalautasta. Näytti siltä kuin miesten silmäkulmissa olisi ollut jotain kosteaa. Käkkin oli pakko kysyä:

- Tota noin… näyttää siltä että te ette ole saaneet kunnon sumppia ja munkkia aikakausiin.

Ykä vastasi:

- Niin no joo… tavallaan se pitää paikkansa.

- Onkos siellä tulevaisuudessa sitten pula ruuasta?

Tähän puolestaan Lötjönen totesi:

- No ei oikeastaan… se on vähän monimutkaista… teillä kun ei ole vielä tietoa mistään ABC-ketjuista… eikä muutenkaan bulkkiruuasta… annan vinkkinä sen että syökää pojat paljon säilykkeitä kun vielä ehditte… joskus 1990-luvulla ne muuttuvat sahanpuruksi… ja käyttäkää lihatiskin palveluita… vaan mitäs te haluaisitte kuulla tulevaisuudesta?

Prää mietti hetken ja sanoi sitten:

- Niin no se Kekkonen varmaankin ensimäisenä. Kuis kauan se on meidän pres… tai siis kekkonen? Muilla on presidentti. Meillä on kekkonen. Ja nykyisinhän meidän kekkonen eli siis Kekkonen valitaan jo ilman vaaleja.

- Niin hurjalta kuin se vuonna 1975 kuulostaakin niin Kekkonen eroaa pestistään jo muutaman vuoden päästä. Ja kuolee vuonna 1986.

- Jaa… meillä kyllä on se käsitys että Kekkosen testamentissa lukee että ”jos minä kuolen”. Vaan eihän elämästä kai kukaan selviä hengissä. Tai se yksi nasaretilainen jätkä kuulemma selvisi mutta sekin tarvitsi kolme päivää toipumiseen. Vaan sehän kysymys meitä kovasti askarruttaa että joudutaanko me suomalaiset sitten Moskovan vallan alaiseksi? Sitähän tässä on pelätty. Oikein urakalla. Kuin noi taistolaisetkin riekkuu minkä ennättää. Ja Moskovaan päin ollaan niin rähmällään että kumartaessa pää on jo polvien takana.

Ykä pyyhki sokerimurut suupielistään ja vastasi puolestaan:

- Ette joudu. Tai siis… tavallaan joudutte… tai no, sekin on vähän monimutkaista.

- Hä? Kuis? Tässä menee vähän ymmälleen. Kun te puhutte vähän niin kuin arvoituksia.

- Myöntää täytyy, mutta asia ei ole niin yksiselkoinen. Katsokaas, kun tästä päivästä menee tommonen kuusitoista vuotta niin Neuvostoliitto kaatuu omaan mahdottomuuteensa ja viimeisenä toimenaan lopettaa itsensä. Siinä samalla itsenäistyy sitten Baltian maat, Ukraina, Valko-Venäjä ja itse asiassa kaikki Neuvostoliiton sosialistiset neuvostotasavallat ja Venäjä jatkaa sitten pelkkänä Venäjänä. Samalla tietysti Varsovan liiton maat vapautuvat neuvostomiehityksestä. Leningradista tulee Pietari ja neukusta kertaheitolla taas ryssä.

- No mutta eikös se tiedä sitten sitä että alkaa ihan uudenlainen vapauden aikakausi?

Tähän puolestaan vastasi Lötjönen sytytellessään samalla voimasavuke Bostonia:

- No niinhän sitä äkkinäinen luuli. Silloin aikanaan. Mutta kun se Moskova itse asiassa meni ja siirtyi rautaesiripun toiselle puolelle länteen ja vaihtoi vain komentokieltä. Tarkalleen sanottuna se siirtyi Brysselin. Perustettiin sellainen kuin Euroopan Unioni johon suomalaisetkin huijattiin liittymään. Ihan kansanäänestyksellä. Suomalaiset uskoivat saavansa halpaa ruokaa, halpaa viinaa, halpoja autoja ja vielä turvaa itää vastaan. Vaan tuulen huuhtoma persehän siitä jäi käteen. Lopputulos oli se, että suomalaisilta vietiin oma raha, oma rajavalvonta ja vuoteen 2011 mennessä itsenäisyyden viimeiset rippeetkin. Ja sitten perään sananvapauskin. Pahemmin kuin näinä teidän eläminä synkimpinä YYA-aikoina. Ja poliitikot ovat sinne Brysseliin päin vielä enemmän rähmällään kuin kekkoslovakialaiset poliitikot Moskovaan päin. Vaikka se tietysti tuntuu täällä vuoden 1975 Suomessa mahdottomalta. Mutta ryömiminen katsokaas onkin mahdottoman taidetta jossa absoluuttisetkin ennätykset pystytään rikkomaan.

- Öö… öö… brrgele… ai… ai… mutta tuohan on… epätodellista… ja tuon siis tekee totanoinniinkun Länsi-Eurooppa… ei kai tuon pahemmaksi voi enää mennäkään?

- Vaan valitettavasti voi. Kas kun samaan aikaan kun Suomesta tehtiin EU-maakunta niin Suomeen alkoi tulla huomattava määrä maahanmuuttajia.

- Mutta eikös se meinaa sitä että Suomen talous toimii siis tulevaisuudessa ihan merkeleen hyvin. Vapriikit pyörii kolmessa vuorossa ja sen myötä tänne tarvitaan työntekijöitä kun omat ei riitä? Ihan niin kuin Ruotsissa just nykyisin?

- Itse asiassa just päinvastoin. Siinä vaiheessa kun se maahanmuutto alkoi niin Suomi oli äärimmäisessä lamassa, työttömyys nousi puoleen miljoonaan ja siellä se sen jälkeen on pysynytkin. Ja se maahanmuutto oli ja on edelleenkin kehitysmaalaista maahanmuuttoa joka tuli Suomeen elämään suomalaisten maksamalla sosiaaliturvalla. Ja jonka myötä alkoi suomalaisiin kohdistuva väkivalta- ja seksuaalirikollisuus joka vuoteen 2019 mennessä on koko aika vain lisääntynyt.

- Nyt on pakko kysyä että ette kai te jätkät syötä meille pajunköyttä?

- Näytetäänks me suurilta humoristeilta?

- Jaa… no ette kylläkään… vaan eihän tuossa ole mitään järkeä. Sahataan omaa oksaa ja kustaan omaan nuotioon. Kai hallitus sentään jotain tuolle tekee?

- Joo, tekeehän se. Se tekee oman oksan sahaamisesta ja nuotioon kusemisesta vallitsevan normin. Vuoteen 2019 mennessä hallitus valmistelee niin sanottua vihapuhelakia jonka perusteella vallitsevan tilanteen arvostelu muuttuu rikolliseksi. Ja sama hallitus muuten meinaa viedä suomalaisilta myös bensiinillä ja dieselillä kulkevat autot ja tarjota tilalle sähköautoja joita ei ole olemassa ja joihin ei ole varaa.

- Umpf… tsöpp… no milläs helvetillä täällä sitten sen jälkeen liikutaan?

- Ei millään. Ja juu, se unohtui sanoa että vuonna 2019 lapsille opetetaan koulussa että sukupuolia on useampia kuin kaksi, itse asiassa useita kymmeniä ja mieskin voi synnyttää?

- Siis ei juma örtsy… tuon on kyllä pakko olla jo vitsi.

- Vetoan edelleen humoristikysymykseen. Ja me ei olla nyt Kalevi Keihäsen aikamatkoilla lomailemassa vaan suorittamassa tehtävää ja silloin pidetään naama näkkärillä, hymy pyllyssä ja puhutaan pelkkää faktaa.

- Se on kieltämättä totta joo. Jotenkin musta tuntuu että te käännätte tämänkin jälkeen vielä veistä valmiiksi kipeässä haavassa.

- Ja mehän käännetään. Nimittäin vuonna 2000 Suomen presidentiksi valitaan vasemmistososialistinen nainen jonka agiteerauksen ansiosta vuoden 2019 tila mahdollistuu ja kaiken kruunuksi Suomi luopuu jalkaväkimiinoista. Siis sakara- ja putkimiinoista.

Tottunut tupakkimies Namimell sai voimasavuke Bostonia vetäessään ensimmäisen yskänkohtauksensa teini-iän jälkeen ja totesi silmiään pyyhkien:

- Siis helvetti… ootteko te tosissanne… minähän olin intissä pioneeri… ja opettelin virittelemään niitä miinoja… ideana että se kummasti hidastaa naapurin etenemistä…

- Kyllähän se oudolta varmaan kuulostaa. Varsinkin kun perusteena oli se että kun Afrikan lapset kävelee miinoihin Afrikassa niin silloin Suomenkin pitää luopua omistaan Suomessa.

- Siis se meni sillä läpi?

- Silläpä niin. Ja tässä tää meidän katsaus oli. Aikamatkat totesi että ihan kattavaa katsausta ei kannata kertoa. Muuten vuoden 1975 kuuntelijat kuvittelevat olevansa huonolla lsd-tripillä.

Käkk puolestaan totesi:

- No ei se tripin tunne ole kaukana nytkään. Olisko teillä edes jotain positiivista kerrottavaa siitä tulevaisuudesta? Ettei ihan paskan maku suuhun jää.

Ykä oli käynyt uuden kahvin ja uuden munkin ja totesi:

- Jaa… no joo… seuraattekos te kaverit lätkää?

- Johan nyt toki. Ja eletään toivossa että Suomi sais edes kerran pronssia niissä lätkän mm-kisoissa. Vaikka näinköhän sitä koskaan tulee. Vituttaa ne viime vuoden omat kisat. Kun mitali olis tullut pelaamalla mutta se meni pissimällä.

- No kuulkaas. Vuoteen 2019 mennessä Suomi on saanut lätkän mm-kisoissa kolme kultaa, kahdeksan hopeaa ja kolme pronssia. Olympiamitaleitakin on tullut. Joka kerta kun Suomi ei pääse mitaleille se on karmea pettymys. Ja kai te tiedätte NHL:n?

- Niin sen Pohjois-Amerikan rahasarjan? Eihän siellä mitään suomalaisia ole. Tuskin koskaan onkaan.

- Vaan vuonna 2020 siellä pelaa vähintään joukkueen verran suomalaisia. Pirunmoisilla palkoilla ja pirunmoisilla tehoilla.

- Toi kaikki mitä sanoitte tuntuu kyllä ihan mahdottomalta. Seuraavaksi te varmaan väitätte että Suomi voittaa euroviisut, mpähähää…

- Itse asiassa voittaa. Vuonna 2006. Voittaja on yhtye nimeltä Lordi. Se soittaa heviä.

- Heviä? Siis niin kuin Deep Purple? Tai Black Sabbath?

-  Sitäpä niin. Ja se bändi esiintyy semmoset kuminaamarit päällä. Ne on pukeutuneet hirviöiksi. Ja nyt muuten kun huomasin tuon kolikkopuhelimen seinällä niin kysynpä että tiedättekö te mitä tietokoneet on?

- No joo… mut eihän niitä kai oo kuin jossain sotavaltiolla ja teknillisessä korkeakoulussa. Kun ne on semmosia huoneen kokoisia hirviöitä.

- Vaan vuonna 2019 likimain joka ihminen kulkee taskukalenterin kokoinen tietokone perstaskussa. Ja niissä koneissa on noin miljoona kertaa enemmän tehoa kuin siinä jenkkien tietokoneessa jolla vietiin jätkät kuuhun. Niillä ihmiset saa yhteyden kaikkialle maailmaan. Likimain rajaton määrä tietoa on käden ulottuvilla ja niillä voi tietysti myös kuunnella musiikkia sekä katsella elokuvia.

- Mutta sehän tietää sitä että ihmisten yleistieto- ja sivistystaso on noussut suorastaan räjähtämällä.

Ykä ja Lötjönen katsoivat hetken aikaa toisiinsa huvittuneella ilmeellä.

- No jaa, itse asiassa sen myötä käsin kirjoittamisen taito on romahtanut ja sen yleissivistyksenkin laita on vähän niin ja näin. Kas kun niitä masiinoita käytetään eniten siihen että ihmiset jakaa niitten kautta kuvia itsestään, siitä mitä ne on syöny, mitä ostanut ja missä käyneet lomilla. Ja sitten ne murjottaa jos kuville ei oo tullu tarpeeksi tykkäyksiä. Vaan hei, nyt meillä alkaa olla aika täynnä. Tarttee lähteä. Kiitokset kahvista ja munkeista. Oli mukava tavata.

Ykä ja Lötjönen poistuivat Nissaniinsa joka katosi ajan sumuun. Käkk ja Namimell puhuivat keskenään hetkisen mutisevalla äänellä. Sitten Käkk kaivoi taskustaan Kalevi Keihästen Aikamatkojen numeron, löi markan bensiksen yleisöpuhelimeen ja soitti.

- Kalevi Keihäsen Aikamatkat.

- No Käkk täällä terve. Ootteks te ihan varmoja että täällä kävi ne miehet tulevaisuudesta?

- Ollaan joo. Ne lähetti juuri kuittauksen käynnistään.

- Mutta kun meistä tuntuu että täällä kävi pari Hömpstadin mielisairaalan suljetulta osastolta karannutta potilasta. Ne meinaan puhuivat tulevaisuudesta sen verran levotonta juttua…


Hotellin respasta kiitetään lukijoita kuluneesta vuodesta sekä vuosikymmenestä ja vaikka ennusmerkit ovatkin kovin synkät niin toivotamme kaikille oikein hyvää sekä onnen ja menestyksen täyttämää seuraavaa vuotta.

42 kommenttia:

QroquiusKad kirjoitti...

Jotenkin tulee mieleen tämä kipale:

https://www.youtube.com/watch?v=5il25QUWcv

Anonyymi kirjoitti...

Terve,

Eipä ole aikoihin tullut kommentoitua kun sanattomaksi nää tuppaavat vetämään.

Mitäköhän olisivat Kekkos-slovakian miehet sanoneet siihen että joulujuhlia ei saa pitää kirkossa?
Jos olisivat uskovaisiin päin niinkuin vaikka edemenneet isovanhemmat niin lopun ajoiksihan jo sitä sanoisivat.

No mutta kiitos vuoden hyvistä lukemisista taasen ja toivottavasti tulee paljon lisää ensivuonna.
Tää sun blogi on yks harvoja rajapintoja johonkin järjelliseen yhteisöön tämän epätodellisen hullunmyllyn keskellä.

En oo ennustaja mut semmonen on kutina persiissä, että jos ei uusia vaaleja tule juhannukseen mennessä, alkaa pikkuhiljaa herkemmät napsahdella ja nyt on jo havaittavissa yleistä kansalaistottelemuuden yleistymistä. Paskaako valtiovallasta kun ei nekään meistä.

Erkki

Juha Kivela kirjoitti...

"Mutta ryömiminen katsokaas onkin mahdottoman taidetta jossa absoluuttisetkin ennätykset pystytään rikkomaan".

Kuvaa poliittista teatteriamme - piru vieköön - erinomaisen hyvin.

Toi lätkän maailmanmestaruus oli aika veto tuohon tarinaan!

PS. Kaikille blogia lukeville kaikkea hyvää tulevalle vuodelle ja vuosikymmenelle myös minulta.

Anonyymi kirjoitti...

Tere Yrjö.
Näitä sinun juttujasi on ollut ilo lukea, seurata ja vähin kommentoidakin. Aina niistä oppii ja muistaa asioita, unholaan jääneitä. Varsinkin ne jotain muuta, niissä on paljon asiaa joita minä ainakin olen saanut tungettua tuonne takaraivon taakse. Sitten on taas näitä muita, joiden sanoma melkein "räjäyttää" sen takaraivon.
Tosiaankin ISO kiitos kuluneesta vuodesta. Niin ja innoituksesta aloittaa omatkin horinat, kaipa minä niihinkin jotain näin vuoden lopuksi saan aikaiseksi, tilinpäätöstä nääs:)
Vaan eikö sitä sanota, että uusi vuosi, uudet kujeet.
Yritetään pitää pimeän voiman puolen lippua korkealla. Vedetään se ihan nuppiin asti.
Huru-ukko

Pinlaareni kirjoitti...

"Tää sun blogi on yks harvoja rajapintoja johonkin järjelliseen yhteisöön tämän epätodellisen hullunmyllyn keskellä."

Allekirjoitan tämän, samalla kun toivotan Ykälle ja kaikille komenttoijille ja lukijoille (poislukien polpoliinit ja viherpunikkipäivystäjät) parempaa tulevaa vuotta.

Juha Kivela kirjoitti...

Unohtui täysin toki edellisestä toivottaa hyvät uudenvuoden ja uuden vuosikymmenen toivotukset tietenkin blogia kirjoittavalle Ykälle ja toki myös Ylvalle, joka on nainen miehen rinnalla.

Ykälle ja Ylvalle siis mitä parhainta tulevaa vuotta ja vuosikymmentä!

PS. Unohtui myös mainita, että olisi varmaan noilla henkilöillä ollut vaikea uskoa, että Kepulaisen "vallan linnake" Kansaneläkelaitos nousee maamme suurimmaksi työllistäjäksi ja liikevaihtoa pyörittäväksi toimijaksi.. [https://yle.fi/uutiset/3-11133993] Ymmärtää nimittäin täytyy, että tuo 15 miljardia euroa pitää sisällään aivan turhia kuluja, jotka on kantasuomalaisen veronmaksajan niskaan kaadettu haittamaahanmuuton johdosta, sekä työeläkeyhtiöiden siirtäessä oman vastuunsa Kansaneläkelaitokselle, joka tulisi puhdistaa "löysistä" joka tapauksessa..

Anonyymi kirjoitti...

Moikka Ykä

"Joo-o" , sanoisi suuresti kunnioittamani Risumies-vainaa. Siinähän sitä olisi 70-luvun immeiselle hieman sulattelemista. Ei ihme että Käkk oli hieman epäuskoinen.

Niinkuin nyt esimerkiksi tämäkin:

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006357593.html

Onko tosiaan niin, ette maamme sisäministerioletetulta löydy mitään tärkeämpiä kiinnostuksen kohteita. Tää homma on ihan kuin hullua kuristais.

T: Ymmi

KKi kirjoitti...

Jep, uudet vuodet johtaja Perskeleelle, Ylvalle ja koko Perskeleen blogin perskeleiselle lukijakunnalle.

Kyllähän sitä nuoruutensa -80 luvulla eläneenä himpunverran hämmästelee mihin ajanhenki on ajautunut.
Vuonna -86 keskikaljakipppolassa röökiä kiskoessa en olisi uskonut eläväni roti viisikymppisenä syyttäjä Toiviaisen PolPo valtiossa.

Seuraavasta vuosikymmenestä tulee varmasti mielenkiintoinen. Veikkaisin jonkinlaisen sosiaalisen sopeutumisprosessi olevan edessä.
Joko homma pistetään raiteilleen taikka hyväksytään vajoaminen monikulttuuriseksi slummien ja aidattujen alueiden etniseksi ihanuudeksi.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Qroquius Kadille, Erkille, Juha Kivelälle, Huru-ukolle, Pinlaarenille, Ymmille ja KKi:lle & kiitos kommenteistanne.

Qroquius Kad: Kehno. Video poistettu. Mikä kappale oli?

Erkki: Kiitokset sinullekin. Ja minä veikkaan että mitään vaaleja ei tule sillä tämä hallitus pitää kynsin hampain kiinni vallastaan. En osaa ennustaa napsahtelua mutta v-käyrä noin yleensä kyllä kasvaa.

Juha: Hyvää seuraavaa vuosikymmentä sinullekin. Se lätkä oli mukana että oli edes jotain positiivista. Ja Kekkoslovakian miehillä siitä lätkämenestyksestä kertominen olis kyllä pistänyt montun auki. Mitä tulee tuohon toiseen kommenttiisi niin yliturvotettu julkinen sektori tulee osaltaan romahduttamaan Suomen talouden. Eivätkä valtapuolueet edes keskustele kyseisestä asiasta.

Huru-ukko: Lämmin kiitos, ja minä käyn seurailemassa sinunkin sivujasi. Pidetään sitä lippua korkealla.

Pinlaareni: Kiitokset ja parempaa seuraavaa vuotta. Toivotaan ainakin.

Ymmi: Joo, sisäministerillämme ovat nuo prioriteetit varsin omaperäisiä.

KKi: Suuret kiitokset. Seuraava vuosikymmen on varmasti mielenkiintoinen ja mehän tiedämme että se ei ole synonyymi miellyttävän kanssa.

QroquiusKad kirjoitti...

Kipale oli, tai on vieläkin Procol Harumin "Fellow travelers". Yhdessä taivalletusta matkasta sanoituskin kertoo, mutta sen alakuloinen melodia alkoi soida päässä bloggausta lukiessa.

Miksihän se on pitänyt poistaa? YouTubesta kun löytyy myös tämä versio:

https://www.youtube.com/watch?v=O65raUBzpkk

Professori kirjoitti...

Hulluinta jutussasi oli se, että kuten edellä muutkin ovat todenneet, aivan yhtä uskomattomia juttuja kuin mainitsit, olisi voinut kertoilla lisääkin. Siitä huolimatta tai ehkä juuri siksi: Hyvää Uutta Vuotta myös sinne hotellin respaan!

Pinlaareni kirjoitti...

Kiitokset kiittämisestä Ykä, ja vielä kerran: toivotan parempaa uutta vuotta Ykälle, Erkille, Huru-ukolle, Rouva anolle, Juhalle, QK:lle, Ymmille, ja kaikille muille (poislukien aiemmin mainitsemani punavirheet tahot) muille perheineen.

Nousipas tässä pottunokkaisten sahajauhojeni seasta muisto lapsuudesta: Elokuva nimeltänsä "Sulatetut miehet". Vastuullistakin vastuullisempi vastuullinen yle esitti tuon aikoinaan. Todella hieno dystopia-kuvaus naisoletettujen hallitsemasta yhteiskunnasta.

On suorastaan ihme, tuo elokuva näki aikanaan päivänvalon so. julkaistiin. Vielä suurempi ihme on, että siitä ylipäätään löytyy mainintoja netistä. Mulla on tuo filmi useammassakin formaatissa tallennettuna. Tarviipas katsoa jälleen kerran joku päivä.

Anonyymi kirjoitti...

Jupinaa ja besservisseöintiä:

"Tulevaisuuden miehet Perskeles ja Lötjönen hörsivät maukasta pannukahvia ja natustivat munkkia innolla..." - no nyt on siirrytty rinnakkaistodellisuuden puolelle. Kuppiloissa oli 1975 jo jotkut perkolaattorit tai ihan nykyisenkaltaiset keittimet. Ja se kahvi oli pahaa kuin pikiöljy. Värin ja aromin perusteella huoltamot kippasivat jäteöljynsä kahvin sekaan. Kahvi seisoi kauan lämpölevyllä, parin pennin kolikon päällä. Uutta ei tehty ennen kuin kannu oli tyhjä.

Toisaalta, hillomunkeissa oli ihan oikeasti hilloa - ja niin paljon, että sen maistoi, eikä näkemiseensä tarvittu luuppia.* Wienerit oli isoja ja tuoreita, berliininmunkeissakin oli hilloa sisällä - ja ne oli ISOJA. Suolaisia syötäviä tehtiin ihan oikeista sämpylöista - ei selluloosa jumpuloista, pompuloista tai muista mauttomista leivänvastikkeista. Ruisleivän neljännes halkaistuna, sisällä kinkkua, metukkaa tai lenkkimakkaran pätkä seuranaan voita ja juustoa oli myös yleinen löytö. Höyrymakkara & ruisleivän neljännes voin ja juuston kera oli kätevä välipala. Nykyään semmoinen taitaa olla lailla kielletty.

"Siis ei juma örtsy… " - Aito ilmaisu vuodelta -75!

"Suomi luopuu jalkaväkimiinoista. Siis sakara- ja putkimiinoista." - Ja hyppymiinoista. Millä ihmeellä sissit tekee jäynää nyt? Muutama hyppymiina laukaistuna sisejä jäljittävän porukan keskellä tekee pahempaa jälkeä kuin tykistökeskitys, miina ei nimittäin vihellä. Kuntonappi pysäyttää paitsi panssarin myös huollon kuormurin. Sakaramiina haittaa käsinraivausta. Jäljelle jää räjähderaivaus tai tien auraaminen ja jyrääminen - äänekkäitä ja tien rikkovia. Putkimiina murroksen mausteena tekee hyvää jälkeä ja hidastaa vihollisen etenemistä.

"Afrikan lapset kävelee miinoihin Afrikassa niin silloin Suomenkin pitää luopua omistaan Suomessa." Joo-o, afrikkalaiset yms. lukutaidottomat, kartattomat mettärosvot kylvää miinoja mihin sattuu - eihän toki suomalaiset pioneeritkaan osaa miinakarttoja tehdä. Sitäpaitsi suuri osa "minoista" olikin yllättäen suutareita - joilla leikittiin tai joita yritettiin purkaa metalliromun takia tai muuten vaan.

"...tiedättekö te mitä tietokoneet on?

- No joo… mut eihän niitä kai oo kuin jossain sotavaltiolla ja teknillisessä korkeakoulussa. Kun ne on semmosia huoneen kokoisia hirviöitä." Oli -75 jo minikoneita, semmosia vauraan pesukoneen kokoisia. Ja mullakin oli Texas Instrumentsin Henkilökohtainen kompuutteri, kokoa viiden päällekkäin pinotun iPhonen verran. Punainen näyttö ja toimi akullaan monta tuntia, no ainakin kaksi tuntia. HP:n tieteislaskimiakin oli luokkatovereillani, niitä voitiin jo ohjelmoidakin.

Ykältä ja Lötjösen Eelikseltä jäi muuten kertomatta oikea uutispommi 70-luvun kansalaisille: K-olut satiin R-kioskeihin! Toisaalta, ei tätä olisi kukaan uskonut vuonna -75.


*Kuva luupista: https://www.museiservice.se/emballera/lupp-26x26-mm-6ggr-frstoring - tuommoista kannoin mukanani, sillä näki ötökät, oksennuspallon sisällön tarkemmin ja leimat hylsyistä ja aseista. Utelias luontoharrastaja ja asekeräilijä kun olin.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys!

Pakko kysyä ikävä tarkentava kysymys: onko ajankohta Uuden vuoden 1975 aatto, siis nelkytviisvuotta tästä taakse, vai vuonna 1975 ollut uudenvuodenaatto? Yhden vuoden ero noilla vain, mutta toki koskee aikalaisiin sikäli, että 1975 tapahtui yhtäsuntoista sekä maailman että Suomen politiikan kuin myös populaarimusiikin genreissä.

Suomen lätkämenestyksen lisäksi luulisin noita rasvakäpäliä kiinnostavan/ihmetyttävän mm:

-tulevaisuuden autojen alkuperä, kestävyys ja huolto. Käyttövoimaa jo sivuttiinkin: itse muistan lapsukaisena lukeneeni artikkelitietokirjasarja Combista semmoisenkin vision, että 2000-luvulla auto voisi tosiaan olla sähköauto. Tosin se ei tarvitsisi pariasataa kiloa jatkuvasti ladattavia akkuja, vaan siihen olisi rakennettu oma pienoisydinreaktori, jonka polttoaineeksi asennettu tulitikkulaatikon kokoinen mälli uraania riittäisi koko ajoneuvon elinkaaren käyttövoimaksi (tämähän on energiapotentiaalin kannalta ihan oikein laskettu arvio, reaktion hallinta vain oli vähän ilmassa). Mikävittu meni vikaan?

-häh, eikö tämän ajan jälkeen olekaan ihmisvoimin lennetty edes Kuuhun, tai kauemmille taivaankappaleille?

-ateismi lisääntyy, ymmärrettävää sen nojalla, miltä nyt näyttää, ja kristinusko menettää asemiaan, tämä on ollut nähtävissä. Mutta että fundamentalistinen islaminusko kasvaa niin omilla seuduillaan kuin lännessä...nyt puhut paskaa? Ovathan Libanon ja Iran ja Turkki, Epykti, Tunisia, Jordania selvästi länsimaistuvia maita!

-väestöräjähdyksestä joku Roomanklubi on julistanut, ja sen eteen YK tekee kuulemma töitään. Eikö ne neljässäkymmenessäviidessä vuodessa mitään saa aikaan?

-ai "geeniteknologia" on kehittynyt pitkälle? Kauan sitten hävinneitä mammuttejakin koetetaan luoda uudelleen norsun kohdussa? Pitäiskö teidän kaivaa Kekkonen Hietaniemen mullasta esille, ja ottaa häneltä se aikas tuore DNA? Jos onnistuisitte tekemään hänet uudestaan. Sijaisäidin valinnassa kannattais varmaan olla jokseenkin tarkka.


Terv. Achung

P.S. Hyvää vuodenvaihdetta, uutta vuotta ja vuosikymmentä. Perin suomalaisissa, jos kohta kansainvälisissäkin meiningeissä!

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys myös Pinnanmaan viereisestä kinkeripiiristä.

nimimerkki Erkin toteaman jutun jo "Pinlaarenikin" (repesin muuten kun ekan kerran näin tämän nimmerkin :) ehti lainata:
"Tää sun blogi on yks harvoja rajapintoja johonkin järjelliseen yhteisöön tämän epätodellisen hullunmyllyn keskellä."

tuohon ei mitään lisättävää.

Erittäin paljon kiitoksia hotelli Perskeleeseen ja ansiokkaille kommentoijille. Parempaa uutta vuotta 2020!

Sepi

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Qroquius Kadille, Professorille, Pinlaarenille, Pyssymiehelle, Achtungille ja Sepille & kiitos kommenteistanne.

Qroquius Kad: Sattumahan se tietysti oli. Sattui vaan jännään paikkaan.

Professori: Joo, tästähän olis tehnyt vaikka kuinka pitkän jutun. Mutta oikein hyvää uutta vuotta sinullekin.

Pinlaareni: Olenpa minäkin nähnyt tuon elokuvan ja hurjinta lienee se että se on aikanaan tehty sosialistisessa Puolassa.

Pyssymies: Kiitokset jupinoista ja hyvistä ajankuvista. Ja Vökellysveden bensiksellä keitettiin vielä pannukahvia.

Achtung. Vuonna 1975 ollut uudenvuodenaatto. Ja noita lisäyksiä olisi tosiaan voinut laittaa vaikka kuinka. Tuskin kekkoslovakialaiset olisivat uskoneet ensimmäistäkään.

Sepi: Suuret kiitokset ja oikein hyvää uutta vuotta.

Pinlaareni kirjoitti...

"Olenpa minäkin nähnyt tuon elokuvan ja hurjinta lienee se että se on aikanaan tehty sosialistisessa Puolassa."

Eikö vain ole hullua? Lienet samaa vuosikertaa kuin minäkin. Jänskä juttu on todelakin se, että elokuva saatiin tehtyä ja julkaistua vallitsevassa kivassa silloisen poliittisen vallan järjestyksessä.

SuiGeneris kirjoitti...

Kun minulta jäi itsestäni riippumattomista syistä joulurauhan toivotukset väliin, niin haluaisin omasta ja vaimoni puolesta kiittää kuluneesta vuodesta ja blogistasi, joka tuntuu tämän yleisvitutuksen aikakauden aikana joskus ainoalta järjen ääneltä. Ja tietysti pelastaa minut mielisairaalan suljetulta osastolta. Hyvää uutta vuotta Sinulle ja Ylvalle toivottelemme vaimon kanssa (ja toivotaan että se vuosi sitten on hyvä)

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pinlaarenille ja SuiGenerikselle & kiitos kommenteistanne.

Pinlaareni: Sinänsä kun ajattelee niin silloiset sosialistiset maat olivat kaikkea muuta kuin matriarkaalisia.

SuiGeneris: Lämmin kiitos ja hyvää uutta vuotta. Niitä muitakin järjen ääniä löytyy tuolta linkkilistaltani.

Becker kirjoitti...

Jäin tuosta ansiokkaasta edellisestä blokauksesta miettimmään että yhteiskuntasopimus edellyttää kansalaisille turvattua elämää kuten onnellista lapsuutta, turvallista aikuiselämää perheenperustamisinen ja yhteiskunnan turvaamaa vanhuutta hamaan loppuun asti.
Tämän sijaan saa suomalainen seurata poliittisen aatelin touhuja sydän syrjällään ja henkeään pidätellen jotta minkälaista tuhoa nuo saatanan ääliöt saavat vielä aikaiseksi.

Kaikista synkistä näkemyksisitä huolimatta voidaan olla tyytyväisiä siitä että meillä on sentään tervettä järkeä karvalakin alla jota taas YLEä ja Hesaria naivisti uskovilta puuttuu. Näin ollen heidän järkytyksensä tulee olemaan shokeeraava kun paskaa alkaa lentämään tosissaan propelliin.

Voltaire: "It is dangerous to be right when the government is wrong"
Aristoteles: "Tolerance and Apathy are the last virtues of a dying society."

Näiden viisaiden sanojen avittamana toivotan Ykälle, Ylvalle Respan porukalle ja blogin köörille "Hyvää Uutta Vuotta."

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Becker. Kaikki se, mitä kerroit hyvänä elämänä on muuttunut kyseenalaiseksi. Utopistien vuoksi. Tulevaisuutta emme pysty ennustamaan mutta toivotan sinullekin oikein hyvää uutta vuotta. Ja joo: "It is dangerous to be right when the government is wrong". Because government wants us to shut up.

Tuumailija kirjoitti...

Kiitokset kuluneesta 2010-luvusta hotellin respaan ja tavataan uuden vuosikymmenen puolella taas.

Anonyymi kirjoitti...

Tuossa meni sunnuntaipäivä pikku mahavaivassa makoillessa ja selailin sinun vanhempia kirjoituksiasi koko joukon, eikä voi kuin yhtyä edellisten kommentoijien ajatukseen että "Tää sun blogi on yks harvoja rajapintoja johonkin järjelliseen yhteisöön tämän epätodellisen hullunmyllyn keskellä"..on muuten melko laittamattomasti sanottu kun katsoo nykymenoa.. Suunnitelmissa on ainakin osittain siirtyä niin kauas länteen ettei aivan kaikki kotimainen hulluus pääse ryömimään ihon alle, tämä maa kun alkaa kovasti näyttää menetetyltä jos uusia vaaleja ei pian saada..ja ehkä sittenkin. Siitä huolimatta, tää täältä toivoo Ykälle ja Ylvalle Toivottavasti Hyvää Uutta Vuotta!
t. Arskaparska

Anonyymi kirjoitti...

Jos katsoisi katukuvaa vuonna 1975 ja nyt, ensimmäisenä pistäisi silmään se, että kansakunta on amerikkalaistunut eli lihonut ja siihen ei taida vähiten olla syynä melkein joka nurkalla oleva pizzeria tai hampurilaisravintola ja markettien kymmenien metrien makeis-, limsa- ja napostelutarjonta. Lähes jokaisella on jalassaan lenkkikengät, vaikka ikinä ei olisi turhaa askelta ottanut...

Kirjoitan tästä ihan vakavalla mielellä siksi, että kun media jaksaa jauhaa eläkepommista, niin meillä on vastassa myös liikalihavuudesta muodostuva pommi. Sydän- ja verisuoni- sekä tuki- ja liikuntaelinten sairaudet aiheuttavat sen, että nuoria eläkeläisiä tulee vain parikymmentä vuotta työelämässä jaksaneista entistä enemmän ja se ei todellakaan lupaa hyvää tälle kansakunnalle, kun pelkästään saamapuolella olevien veneessä on kasvava joukko maahanmuuttajia, jotka eivät eläissään ole laittaneet ensimmäistäkään ropoa valtion kassaan.

Kuulostaa ehkä tiukkapipoisen täti-ihmisen tai terveydenhoitajan saarnalta, mutta siitä ja ankeista ajoista huolimatta toivotan Ykälle ja kaikille lukijoille toivorikasta uutta vuotta! Tänä iltana, miten sitä nyt sanotaankaan... ilo pintaan vaikka sydän märkänisi!

Rouva Ano

Vasarahammer kirjoitti...

Teknologian kehitys on se asia, joka on eniten helpottanut ihmisten elämää 70-lukuun verrattuna. Yhteiskunnallinen kehitys ei näin yleensä tee, vaikka sitä edistävät tahot kuinka siihen kehitykseen uskoisivat. Neuvostoliitossakin virallisesti uskottiin, että järjestelmä toisi onnellisuutta koko maailmaan. Näinhän ei lopulta käynyt.

Ykä ja Lötjönen olisivat myös voineet kertoa siitä, että meillä on maailmanlopun kultti, jonka palveluksessa ovat niin poliittinen eliitti, valtamedia kuin virkamieseliitti. Tämä kultti kuuntelee lettipäistä teinityttöä ja yrittää estää maailmaa tuhoutumasta ilmastonmuutokseen 20 vuoden päästä. Kultin jäsenet syyllistävät ihmisiä lentokoneella lentämisestä, autolla ajamisesta ja lihan syönnistä. Jopa koiranomistajat ja astmapiippujen imijät saavat osansa tästä syyllistämisesta.

Luonnollisesti kultin johtohahmot eivät aidosti usko maailmanloppuun mutta teeskentelevät, jotta saisivat uusia mahdollisuuksia lypsää rahaa jo ennestään raskaasti verotetuilta kansalaisilta.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Tuumailijalle, Arskaparskalle, Rouva Anolle ja Vasarahammerille & kiitos kommenteistanne.

Tuumailija: Kiitokset ja sitä samaa sinne kaukaisille maille.

Arskaparska: Kiitokset ja lyckaa sinne länteen siirtymiselle. Me meinataan jäädä tänne koivun ja tähden alle. Ei oikein osaa kotoaan lähteä.

Rouva Ano: Tuo on totta ja onhan niin makean kuin valmisruuan syönti lähtenyt käsistä. Hyvänä indeksinä ehkä limonaadi. Aikanaan huusholliin ostettiin pieni sittispullo. Nyt ostetaan keissi jossa on kuusi puolentoista litran pulloa. Mutta oikein mukavaa uutta vuotta sinullekin.

Vasara: Tuo kävi mielessä mutta tuumasin että Kekkoslovakian miehet eivät olisi kertakaikkiaan uskoneet vaan todenneet lähinnä että ”siis väitätteks te jätkät tosissaan että on joku maailmanlaajuinen hurmoskultti jota johtaa Peppi Pitkätossu?”.

Joppos123 kirjoitti...

Kyllä se vaan on niin, että näitä Ykän kirjoituksia odottelee aina yhtä malttamattomattomana ja koskaan ei tarvitse pettyä.
Ei anneta huulipunahallituksen vaivuttaa meitä masennukseen vaikka siihen alkaisi kohta olla syytäkin, tappelematta emme luovuta.

Nyt täytyy alkaa vetämään "mamiksia" jalkaan ja lähteä vahtaamaan Järvenpäässä klo 1900 alkavaa ilotulitusta. Viimeksi oli komeasti Finlandian säestämänä. Sitten pitääkin luikkia pikaisesti kotiin katsomaan kiekkojunnujen peliä. Jälkimmäisestä ei uskalla hiiskua vaimolle mitään, vetää muuten liinat kiinni ja keksii jotain mikä pilaa suunnitelman.

Hyvää uutta vuotta koko blogia seuraavalle köörille ja erityisesti itse blogin pitäjälle.

QroquiusKad kirjoitti...

No niin, kohta sitä lähdetään juhlan viettoon eikä palatakaan ennen kuin ensi vuonna!

Toivokaamme sen olevan parempi niin blogistille perheineen kuin kommenttattoriveljille ja -sisarille. Erityismaininnan saa veli Pinlaareni erinomaisen nimimerkkinsä johdosta ja koska hän toivotti sitä vähäpätöiselle minulle muiden ohessa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Joppos123:lle ja Qroquius Kadille kiitos kommenteistanne.

Joppos123: Suuret kiitokset, hyvää uutta vuotta ja pidetään peukkua kiekkojunnuille.

Qroquius Kad: Sen verran reippaat juhlat on nyt että ei palata kuin ensi vuosikymmenellä. Tosin me pysytään ihan kotosalla. Oikein hyvää uutta vuosikymmentä sinulle.

Anonyymi kirjoitti...

Lisää jupinaa ja muistin kaivelua:

Vastahan tuo -75 oli ja meni. Stalinistit odottivat veljellistä apua idästä ja neuvostovastaisuus oli synneistä pahin. Minä paukutin 300 metrin radalla reikiä paperilautasiin. Kun tulos oli 9 osumaa 10 laukauksella - oli keli mikä hyvänsä - alkoi olla vakiota, roudasin telineet 400 metrin päähän. Alan miehet tietää mikä oli harjoituksen idea. Enkä ollut ainoa samaa treenannut, me tiesimme mitä oli tulossa. Eikä sitä sitten tullutkaan, onneksi.

Nyt on vihreät vauhkoamassa ja brysseliä apuun odottamassa, islamofobia on suurinta syntiä. Kohta käy tuuli ylitseen eikä niitä enää ole.

70-luvun alkupuolella oli pari liki lumetonta talvea - ja 70-luvun lopulla pari jumalattoman lumista talvea. Peräkkäisinä kesinä oli vesi ennätys alhaalla ja ennätys ylhäällä. Ilmastonmuutoshysteriaa ei ollut, ihmeteltiin vain kummallisia ilmoja.

Silloin toki tiedettiin yksityisauton tuhoavan maailman, joku pysyväkin juttu sentään.

Kaikki, siis ihan kaikki, omistivat lenkkitossut ja verkkarit. Ja kaikki juoksivat joka päivä kilometrien lenkkejä. Talvella laduilla oli ruuhkaa. Nyt kansa urheilee tuijottamalla tv:tä kaljaa kitaten. Missä Sale-juoksu? UKK:n nimiin kumminkin järjestettiin hiihtotempaus. Mulla on se UKK-hiihdon tarra vieläkin tallessa. Manu-juoksua, Mara-maratonia, Tavja-hölkkää, Sale-juoksua ei ole kukaan nähnyt asiakseen järjestää.

Koirat oli muuten fiksumpia -75, eivät pahemmin hötkyilleet pauketta. Tarkemmin niiden omistajat eivät panikoineet pauketta ja opettaneet Fifiä pelkäämään outoja ääniä. Jotkut olivat niinkin fiksuja, että kävelivät hauvelin kanssa ampumaradan aidanviertä ja kävivät ratojen ampumakatostenkin takana. Jopa moikkaamassa tuttuja. Koira oppi olemaan hötkyilemättä, kun hiljalleen tottui meteliin. Nyt hysteeriset paukkukammoiset idiootit pelottelevat koiransa hassuiksi.

Ennenmuinoin oli muuten ihan OK ampua hätäraketit ja valopistoolin vanhaksi menevät punaiset tähdet taivaalle uutena vuotena. Vihtavuoren Signaalitkin hävitettiin ampumalla. Sama tilanne on edelleen ålannissa. Sisämaassa ei saa enää edes kynäpistoolin paukkuammusta päästää taivaalle - se kun on hätämerkki. Siis semmoista ilmassa kovalla äänellä pamahtavaa ammusta. Eikä kuulemma valkoistakaan. Se kynälaukaisin ei muuten ole ase kenenkään tolkullisen ihmisen mielestä.

Miten muuten on, onko hätärakettia vaativa haveri todennäköisempi uutena vuotena lällävedellä vai ahvenanmerellä?

Tulevana vuotena muuten kaatuu suomen kaikkien aikojen viimeisen demaripääministerin hallitus. Muutenkin hyvää uutta vuotta kaikille.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Nyt kun on taas saatu uusi hyvien ihmisten joukkoliike aikaiseksi, Silakat, missä on julistauduttu puolueettomiksi eli joka toinen viesti on persujen haukkumista, on hyvä tulla Ykän luo rauhoittumaan. On kovin tärkeää tietää, että on muitakin ihmisiä, joiden mielestä vaikka terroristien Suomeen noutamisessa ei ole mitään järkeä.

Silakka Johannes Koski on ollut parikin kertaa Feministisen puolueen ehdokkaana. Hän luonnollisesti diggaa myös suurmoskeijaa. Se on hienoa - etenkin juuri tällaisena feminismi-vanhoillinen islam -combona.

Hyvää uutta vuotta. Ja kiitoksia Ykälle, proffalle ja Tajukankaalle ja monille muille - on äärettömän tärkeää, että joku sanoo vastaan kehitysmaalaistamista ja kokoaa muita vastustajia yhteen. Muuten ei jaksaisi uskoa tämän ajan joskus menevän ohi.

Valtsu

Anonyymi kirjoitti...

Tämä silakkaliike on samojen aktivistien(siis oikeasti anarkistien) toimeenpanepa,jotka olivat primus motoreina Meillä on unelma 2015,peli poikki 2016 ja alpakkatapahtuma lapsille 2017 taphtumien takana.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pyssymiehelle, Valtsulle ja Anolle.

Pyssymies: Kiitos taas muistoista ja ajan kuvasta.

Valtsu & Ano: Joo, silakat. Liike, joka puolustaa hallitusta oppositiota vastaan epäparlamentaarisin keinoin ja joka kehuu puolustavansa demokratiaa. Ja hyvää uutta vuotta teillekin. Pysytään yhteydessä ja tehdään parhaamme.

Anonyymi kirjoitti...

En muista nyt varmaksi,mutta ainakin tässä unelma ja/tai pelipoikki mielen osoituksessa oli ihan hallituksen ministereitä mukana.Siis osoittamssa mieltä.Siis käytännössä itseään vastaan.
En viitsi sanoa nimiä.
Näin nettiaikana se on helppo selvittää ken haluaa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Jep, niin oli. Vihervasemmistolaisia ministereitä ja kansanedustajia.

vieras kirjoitti...

Hyvää uutta vuotta Ykälle ja Ylvalle sekä blogin lukijoille.

Kun Ykä ja Lötjönen menivät aikakoneella 1970-luvulla, ettekö tavanneet pikku-Ykää ja pikku-Lötjöstä?

Keräsin pari tuntia pulloja noin 22.30-00.30 välillä ja sain kerätty melkein kaksi kaupan pussillista. Joskus on enemmänkin kerätty. Löysin kaksi avaamatonta lonkkupulloa, semmoista lime & vodka. Siinä oli keräyspalkkio.

Minun törpöttely oli siinä että kävin alkuillasta kaupungilla kahvilla ja kokeilin kahta eri kuoharia. Sekä siinä että pullonkeruun jälkeen join ne kaksi lonkkua.

En törsännyt raketteihin ja paukkuihin kun ei joulukuussa tullut veronpalautuksia. Enkä käyny Alkossa hakemassa häppää. Eri asia jos ois muutama satanen ylimääräistä.

Keskiviikona käyn Bierstubessa saksanryhmän (vai mikä yhdistys) kantapöytä-tapaamisessa. Siihen piti kerätä rahaa että voin syödä jotain ja ottaa tuotiolutta. Tapaamisessa on yleensä jokunen niksmanni.

https://www.bierstube.fi/

Osa tuontioluista on aina valikoimassa, osa vaihtuu tietyn ajan kuluessa. Englantilaista jouluolutta oli joulukuun alussa ja ennen joulua mutta ei toissapäivänä maanantaina.

Mongolian kansallislaulu on sävellyksenä yksi suosikeistani, kuuluu top-10 osastoon kansallislauluista. Paremmuusjärjestystä en kuitenkaan osaa tehdä. Jostain syystä tätä ei meinaa löytää monesta paikasta semmoisena sotilassoittokunnan tai muun puhallinorkesterin esittämänä instrumentaalina.

https://www.navyband.navy.mil/anthems/anthems/mongolia.mp3

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, vieras ja oikein hyvää uutta vuotta sinullekin. Niitä pikku-Ykän Kekkoslovakiajuttujahan on muutenkin tullut tehtyä.

Becker kirjoitti...

Tuli vielä mieleen tästä mies menneestä, että olen itsekkin mies menneestä. V.1975 olin jo täysi-ikäinen kolli ja voin hyvin kuvitella bensiksen ukkojen tunteet verrattuna nykyaikaan. Minun ikäinen sukupolvi elää sikäli historiallisesti poikkeuksellista aikaa että teknologian kehitys erityisesti IT-teknologian kehitys on ollut poikkeuksellisen nopeata. Nyt kun maailman kaikki tieto ja viisaus on käsissämme, niin ihmisten tyhmyys on tehnyt tästä Pandoran lippaasta vaarallisen kapineen. Hetki sitten käsi joka piteli talikonvarresta kiinni räplää nyt hirmutehokasta kännyä jonka käyttäjän älykapasiteetti on vielä talikon käsittelyn asteella.
Väitettään että slogani "Ennen kaikki oli paremmin" on täyttä tuubaa, mutta olen sitä mieltä että moni asia oli 1975 paljon terveemmällä pohjalla vaikka baarissa saikin vetää Bostonia ja kahvi maistui tervalle. Tunnen välillä itsekkin jääneeni jollain tapaa henkisesti tuonne 1970-luvulle.

Asuminen naapurimaassa on sikäli erikoista että Uutta Vuotta saa juhlia kahteen kertaan. Saa skåålata kuplivalla kahteen kertaan, kuin myös pussata muijaansa ja halata anoppia. Se ero kuitenkin juhlinnassa oli että kun Helsingissä sai kansalaistorilla kuunnella jotain musiikiksi väitettyä äänisaastetta, niin Tukholman Skansenilla sentään esitettiin kunnon musiikkia ja muutenkin meno oli ruotsalaiseen tyyliin vähän positiivisempaa vaikka varsinaista aihetta siihen ei olisikaan.

QroquiusKad kirjoitti...

Tuosta veli Vieraan kysäisystä tuli mieleeni ajatus, jota olen moneen kertaan pohtinut:

jos voisin palata takaisin sinne Tuppukylän 1970- ja -80-lukujen vuosille, mutta näillä fyysisillä, psyykkisillä ja sosiaalisilla voimilla, jotka olen harjoittelulla ja elämänkokemuksella hankkinut vuosikymmenten mittaan...

Jumenklatuura vieköön, että panisinkin tuulemaan!

Mutta sitten tulee se muistutus:

minä olin silloin siellä.
Jos pääsisin aikakoneella takaisin, kohtaisinko silloisen itseni?
Ennen kaikkea, pääsisinkö takaisin nykyiseen maailmaani!
Tietenkään en, koska menneisyyteen menon tarkoitus oli nimenomaan pistää sikäläiset vääryydet ojennukseen.

Niinpä siis palaisin vuoden 2020 ensimmäiseen päivään - jossa putoaisin 287 metriä suoraan alas siihen kuoppaan, joka on tehty asuntoni kohdalle...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Beckerille ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Becker: Jaan tunteesi. Itsekin koko lailla menneisyyden miehenä.

Qroquius Kad: Tää on sitä mielenkiintoista ottiatuotailua. Itse tuumin että mennyt on mennyttä ja parempi yrittää tehdä seuraavasta päivästä ehkä edellistä parempi. Mikä nykymaailmassa on kyllä aika vaikeaa.

Anonyymi kirjoitti...

Heh, muisti palaa pätkittäin:

Ilmastonmuutoksesta oltiin jo -75 huolissaan. Tiedettiin uuden jääkauden olevan tulossa ja ehdotettiin noen levittämistä pohjoisen jäätiköille. Oikeasti.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pyssymies. Joo, näin oli. Ja siihen aikaan oltiin muuten vielä huolissaan kehitysmaalaisesta väestönkasvustakin.