maanantai 22. maaliskuuta 2021

TEUVO TYÖMAN, RENKI

Naakkamo, Radanvarsimaakunta, Euroopan Liittovaltio, tuonnempana…

Kello oli neljä aamuyöllä. Alitehoinen sähkötraktori aurasi lumia Naakkamon Fed-Marketin parkkipaikalta jonne oli yön aikana kertynyt toistakymmentä senttiä märkää ja painavaa nuoskalunta. Traktorinkuljettaja kirosi hiljaa samalla kun teki työtään. Hänen nimensä oli Teuvo Työman ja hänellä oli tietysti täysi syy kirota. Olihan hänen traktorinsa ovessa saksalaisen Hochtief Aktiengesellschaft-yrityksen logo.

Aikanaan traktorin – joka silloin oli ollut vielä ihan polttomoottorilla toimiva sellainen – ovessa oli ollut Teuvon oman ”Teuvon Tärppi & Temmellys”-yhtiön logo. Teuvo oli työllistänyt itsensä lisäksi kymmenen miestä kaikenlaisiin huolto- ja korjaustehtäviin. PK-yrittäjänä. Ainakin kohtuullisen hyvin pärjäävänä. Ja myöskin hyvämaineisena. Asiakkaat olivat olleet tyytyväisiä työn laatuun. Teuvo ei ollut ahne eikä ollut ottanut firmalleen liikaa tehtäviä ettei tehtävien suoritus venynyt kohtuuttomasti ja myös laskutti työstä kohtuullisesti. Laadulla oli tekijänsä ja hyvä kello kauas kuului. Asiakkaita riitti. Tyytyväisiä asiakkaita. Mutta nyt ei ollut enää Teuvon yritystä eikä Liittovaltio-Suomen maakunnassa enää minkäänlaisia PK-yrityksiä muutenkaan.

Teuvo muisteli katkerana parkkipaikkaa auratessaan että mistä se kaikki oikein alkoi. Aluksihan tuli se mieletön työkorttien määrä. Sitten suuret – silloin vielä pääosin suomalaiset – pörssiyritykset alkoivat hinnoitella palvelunsa niin että pienemmät olivat kipurajalla. Sitten tuli se perkeleen korona ja sen jälkeen jatkuvasti kiristyvät ilmastomääräykset. Muun muuassa se, että huoltotöissä oli pakko siirtyä sähköisiin ajoneuvoihin. Suurilta firmoilta se onnistui – jotenkuten, työn laadun pahasti kärsiessä – mutta pienemmät olivat kusessa.

Aikaisemmin vakavaraiselle firmalle oli kertynyt velkaa ja Teuvo oli ymmärtänyt että pankrotti oli väistämättä edessä. Siksi hänellä ei ollut muuta mahdollisuutta kuin suostua YIT:n ostotarjoukseen. Joka oli sinänsä niin naurettavan halpa ettei hän selvinnyt edes kaikista firman veloista vaan joutui myymään omakotitalonsa ja siirtymään perheensä kanssa pieneen kaupungin kaksioon. Onneksi saatiin edes se. Joillekin oli edessä muuttaminen asuntolaan.

Teuvo ja hänen työntekijänsä otettiin YIT:n palvelukseen uusina työntekijöinä. Hetkeksi. Ei kestänyt kauankaan kuin saksalainen suurfirma Hochtief puolestaan osti niin YIT:n, Hartelan kuin muutkin suuret suomalaiset urakoitsijat. Loputkin pienemmät kuolivat itsestään mikä suurilla pörssifirmoilla oli tietysti tarkoituskin. Tokihan ne sen tekivät kun vasemmistolainen – paradoksi sinänsä – hallitus sen mahdollisti. Ehkä hallitusta ja hallituksia saatiin kusetettua niin yksinkertaisella tempulla kuin vetoamalla ilmastonmuutoksen vastaiseen toimintaan ja laittamalla sateenkaarilippu mukaan yhtiön logoihin.

Samalla kun suomalainen yrityskenttä mullistui täydellisesti niin palkat muuttuivat uusitun liittovaltiostandardin mukaiseksi. Se riitti ehkä muualla Euroopassa mutta Suomen maakunnassa rahan ostovoima oli paljon pienempi. Kas kun niitä kuuluisia tulonsiirtoja ei tulonsiirtounionissa koskaan tehty Suomen suuntaan. Käytännössä niin Teuvo kuin hänen entiset alaisensa tienasivat noin puolet siitä mitä ennen. Koska maakunnassa nimeltä Suomi eivät hinnat eikä verotus olleet pienentyneet ollenkaan niin elämä kulki varsin pitkälle kädestä suuhun ja tosiasiallisessa köyhyydessä. Moni kansalainen kirosi että miksi hemmetissä ei tullut ostettua kultaa silloin kun siihen oli vielä varaa.

Tilanne pisti niin Teuvon kuin muutkin kaverit tekemään varsinaisen työajan ulkopuolella pimeitä hommia ja Teuvo huomasi että hänen työpäivänsä oli palkkatyöläisenä usein samanlainen 14 – 18 tuntia kuin oman yrityksen alkuaikoina. Pimeät hommat maksettiin luonnollisesti kakkosvaluutaksi muuttuneella dollareina. Euroa ei ollut enää kuin sähköisenä rahana joten sen kanssa ei pystynyt kikkailemaan. Kukaan ei edes uskaltanut. Dollareitakaan ei liittovaltio-Suomessa saanut vaihdettua ellei pystynyt selvästi osoittamaan että oli matkustamassa Yhdysvaltoihin.

Siispä dollareista oli kysyntää ja se loi tietysti tarjontaa eli niin sanotut etappimiehet kävivät Suomen pohjoisrajan yli Norjan puolella vaihtamassa ihmisille dollareita. Pankkisiirtoja Norjan pankkeihin saattoi vielä tehdä. Sitä ei tiennyt koska sekin kiellettäisiin mutta toistaiseksi siihen oli mahdollisuus. Liittovaltio-Suomen maakunta tarvitsi joka ainoan verotaalerinsa utopian pohjalle rakennetun järjestelmänsä ylläpitämiseen ja verorikoksista – pienistäkin – rangaistiin ankarasti. Poikkeuksetta pitkillä ehdottomilla tuomioilla. Ihmisten kekseliäisyys meni – niin kuin aina historiassa – yli valtionhallinnon ja Suomessa oli jo kauan aikaa ollut voimassa kaksoisvaluutta dollarin lisäksi neuvostotyylinen blaat-järjestelmä.

Blaat eli hyödykkeitä ja palveluksia ilman rahaa. Työman oli tehnyt hiljattain lattiaremontin eräälle automekaanikolle joka puolestaan huolsi hänen autonsa. Parturi saattoi leikata maanviljelijän tukan ja sai siitä korvaukseksi pari kappaa perunoita. Metsästäjät olivat hyvässä asemassa ja heidän luvatta ampumastaan hirvenlihasta saattoi pyytää kaikenlaisia palveluja. Myös se naisten hallussa oleva maailman vanhin valuutta oli tullut mukaan blaat-järjestelmään vaikka sitä ei olisi aikanaan kukaan Suomessa kuvitellut. Suomessa oli vain yksi bordelli mutta sen kattona oli taivas.

Jaahah. Traktorin virtamittari meni punaiselle. Helvetin viherpaska. Teuvo pysäytti traktorin ja soitti päivystysvuorossa olevalle Osmo Ärrinpurrille joka vietti vuoroaan pienessä työmaakopissa. Osmo oli jo aikaisemmin yön aikana käynyt viemässä kolme ladattua traktoria työmaille ja käynyt hakemassa melkein nollatehoiset traktorit firman latauspisteisiin. Näin hän teki Teuvonkin kohdalla. Fed-Marketin pihalla olisi kyllä ollut muutama latauspiste mutta latauksen hinta olisi laskutettu Hochtiefiltä ja lasku olisi otettu pois Teuvon palkasta. Onneksi firman huoltoalue oli varsin lähellä joten Osmo ehti paikalle varttitunnissa.

Sitä odotellessaan Teuvo katseli viestitintään. Urheilu-uutisia lukuunottamatta sisältö oli varsin tylsää ja ennalta arvattavaa. Uutisissa mainittiin ja varoitettiin rasistisesta, ilmastodenialistisesta ja transvihapuheesta. Niin kuin aina ennenkin. Lisäksi oli tullut separatistinen vihapuhe. Liittovaltio oli betonoinut valtansa eikä ajatusta itsenäisistä kansallisvaltioista sallittu. Vaihtoehtomedian harvat edustajat saatiin suurten mediayritysten toimesta nopeasti hiljennetyiksi. Uusia yrittäjiä oli lähinnä Baltian maissa ja Itä-Euroopassa ja niiden alati vaihtuvia nettiosoitteita vaihdettiin tässäkin työporukassa paperilapuille kirjoitettuna.

Helvetti sentään, ajatteli Teuvo. Tämähän oli joskus itsenäinen maa. Vaikka eihän hän sitä oikein kunnolla muistanutkaan. Miten ihmeessä se onnistuttiin miehittämään ja muuttamaan siirtomaaksi ilman miehitystä? Mitä ne aikaisemmat sukupolvet oikein ajattelivat? Miksi ne tähän suostuivat? Isoisä oli kertonut hänelle että maa oli joskus ollut itsenäinen ja jopa hyvinvoiva. Täynnä niitä pieniä yrityksiä joka Teuvolta oli viety. Ja unelma omasta asunnosta, autosta ja kesämökistä oli ihan realistinen.

Osmo tuli parkkipaikalle, antoi Teuvolle täyteen ladatun traktorin ja läksi keliä manaten takaisin. Teuvo jatkoi alueen auraamista. Lunta satoi edelleenkin. Teuvo katsoi ohimennen viestittimestään firman traktoreitten lataustilannetta ja totesi että Naakkamon itäinen keskusta-alue jää tänä yönä täysin auraamatta. Virta koneissa ei riitä ja lunta tulee liikaa. Kansainvälisten suuryritysten tarjonta oli säännöllisesti sutta ja sekundaa mutta eivätpä ne siitä välittäneet kun kilpailua ei ollut.

Vanhoilla traktoreilla ja Teuvon aikanaan omistaman firman kanssa asiassa ei olisi ollut ongelmaa oli keli mikä oli. Nyt saattoi vain toivoa että ihmiset pääsisivät jollain tavoin töihin. Ne aina vain harvemmat joilla töitä oli. Kukaan ei julkisesti manannut pienestä palkastaan sillä Suomessa oli nykyisin jo kahdeksansataa tuhatta työtöntä. Tosin heitä ei nimitetty enää työttömiksi vaan valmiustyöllisiksi.

Teuvo sai lopulta urakkansa valmiiksi, ajoi firman huoltoalueelle, löi traktorinsa lataukseen ja läksi miehistökoppiin syömään pienen sapuskan jonka hän lämmitti kopin mikrossa. Rasiallinen valmiiksi keitettyä makaroonia ja ruskeaa kastiketta sekä useampi palanen näkkileipää kevytlevitteellä. Hitto kun olisi varaa ostaa oikeaa voita. Syötyään hän lähti polttamaan kopin ulkopuolelle sätkän. Osmo Ärrinpur tuli tupakalle hänen kanssaan. Osmon vuoro oli loppumassa mutta Teuvo joutui jatkamaan omaansa päivystysvuorona. Kuskaten ladattuja traktoreita ja tuoden ladattavaksi melkein tyhjiä traktoreita. Ehkä miehistökopissa ehtisi nukkua muutaman tunnin ennen kuin ensimmäinen häly tulisi. Osmo Ärrinpur totesi hänelle vedellessään henkisavuja:

- Ookko muuten ajatellu että me eletään melkoisessa paradoksissa. Kaikki maan tuotantovälineet on ylikansallisten kapitalistifirmojen omistuksessa ja maassa pitää valtaa sosialistihallitus.

- Olenhan minä. Eikös tuota olla fasismiksi yleensä kutsuttu? Maan hallitus kyllä kehuu taistelevansa fasismia vastaan kaikin mahdollisin keinoin. Tosin se myös tukkii ihmisten turvat varsin fasistisin keinoin. Mutta minkäs me mahdetaan? Ollaan onnellisia että voidaan olla edes renkejä. Kun toinen vaihtoehto olisi olla valtion nälkäsyöttiläs soppatykillä ja yhteismajoituksessa. Tätähän ne aikaisemmat sukupolvet meille pyysivät ja tämän me saimme. Vaikkei meidän mielipidettä pahemmin kyselty…18 kommenttia:

Qroquius Kad kirjoitti...

Teuvolla ei ole varaa oikeaan voihin mutta tupakkarahaa rittää?

Nimetön kirjoitti...

Tere Yrjö.
Joo, tähän suuntaan ollaanmenosaa kiihtyvällä vauhidlla. Hallitus puuhaa ulkonaliikkumiskieltoa ja maskipakkoa pääkaupunkiseudulle ja sinne missä elää turun murre. Eivät ole vielä kehdanneet sanoa sitä, että nämä säännöt/kiellot eivät koske kuniakansalaisia, jotka Vantaan Viljasen mukaan eivät voi tehdä töitään etänä. Pakko raahautua sinne hikiseen karvarannepitseriaan niitä kutosen lättyjä nääntämään. Että saa matkat maksettua ja suojelurahaa kotimaahan jääneiden elatukseen.
Heräsi ajatus, että mikähän älämölö siitä tulisi jos ja kun laitettaisiin rahanvälitysfirmat verolle? Vaikka euro/per lähetys? Saataisiin edes omista sossurahoista takaisin.
ÖÖööööö, nyt Huru-ukko se korkki kiinni ennen kuin tulee Taponen ja polpo miekkataksilla...öööö
Juuuh laitan:(
Huru-ukko

Nimetön kirjoitti...

Jälkijättöisen jälkijätös: Meillä taloyhtiössä onneksi vielä on Teuvon kaltaiset pihamiehet. Niissäkin on eroa, vaikka saman aurinkonaamayhtiön väkeä ovatkin. Meillä vaan on tuuri käynyt,että saatu ne parhaasta pästä olevat.
Huru-ukko

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Qroquius Kadille ja Huru-ukolle & kiitos kommenteistanne.

Qroquius Kad: Venäläisiltä ostettuja sätkätarpeita. Ja mietipäs, mitä voi maksaisi lähesvegaanisessa vihervasemmistolaisessa Suomessa.

Huru-ukko: Ja aika vähässä niitä pizzajätkiäkin on verrattuna turvapaikkahuilailijoihin. Tuo ajatus rahanlähetysfirmojen verottamisesta olis pirun hyvä. Käsittääkseni Somalian kansantuotteesta tulee melkoinen osa Euroopasta lähetetystä rahasta. Ja pidä vaan korkki auki. Täällä ei laverrella Polpolle.

Nimetön kirjoitti...

Juuh. Pidän:) Vaikka se leka jo tyhyjeni tuossa tuota tuonnempana. Kuhan itteeni komensin, ei ole onneksi muita "pomottamassa"
Huru-ukko
PS. Tuli tuosta polposta;siinä syy miksi en liity näihin naamakirjoihin ja viserrysjutuihin. Nissä saattais käydä juuri kuvailemallani tavalla, eli paina enteriä ja kohta enstexhaalarimihet kolkuttaa ovella ja pihalla odottaa miekkataksi. Täällä sun palstalla voi sentään vielä vhän irviäkin esivaltaa. Joka tahtoo vain nykyisellään turhaan miekkaansa kantaa. Poisluettuna vähenevä osa rivikonstuista:(

Huru-ukko

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Huru-ukko. Joo, täällä voi irviä esivaltaa. Ja tulee muistaa, että sellainen esivalta joka ei kestä irvimistä on mielivaltaa. Ja siihen suuntaanhan ollaan menossa.

Tinahattu kirjoitti...

Sitten vielä NATO niskan päällä. Itse kutsuttuna. Ministerit alkavat muistuttaa Femen-naikkosia.

Ruotsalaiset naiset piehtaroivat feministisessä natokiimassa jo vuonna 2018. Suomalainen älymystö on vähän hidasta syttymään mutta ajaa asiaa suurella innolla kunhan saa oikean käskyn.
Onhan siinä se uusi piirre että pannaan “vihapuhe” päälle ja viedään vihapuhuja lakitupaan.

Sputnik
Too Few Women in Power: Feminist Sweden Schools NATO on Gender Equality
11:14 GMT 18.04.2018
https://sputniknews.com/europe/201804181063679436-sweden-nato-gender/
[…]
Lastly, Helené Lackenbauer also raised the problem of insufficient knowledge on how to integrate the gender perspective into NATO's daily work.
"Everything is in place, but not much is happening. It seems difficult to take it to the next level," Helené Lackenbauer stressed.

[…]

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...


Joo, tere vaan !
Minulla on onneksi ollut onni Turussa asuessani olla sellaisissa taloyhtiöissä, joissa talkkari tekee kunnon vehkeillä eikä meinaa! Ei oo tarvinnut tänäkään talvena lähteä sohjossa tarpomaan. Kunnon miehiä, joilla kunnon pelit, eikä mitään muka "ladattavia" lastenleluja. Gudskelov, sanois ruottalainen - ja allahu akbar, sanois väriviallinen!

Qroquius Kad kirjoitti...

Uskaltaisikohan tuota viestialustaa käyttää joutumatta pelkäämään PolPoa:

https://yle.fi/uutiset/3-11848765

Sen perustajan asennoituminen vasemmistolaisia kyttääjiä ja sensuurimaakareita kohtaan kun tiedetään.

Juha R kirjoitti...

Tulipa tuosta Teuvon viestittimestä mieleen muisto ensimmäisestä työpaikastani, ajalta kauan sitten - olen ilmeisesti blogi-isäntääkin vanhempi käppäukko. Silloisella pomollani oli tapana todeta TV-uutisista aikaan heti Reporadio jälkeen, että turha niitä on kattoo, hinnat on kumminkin vähän noussut ja neuvostoliittolainen valtuuskunta saapunut Suomeen.
Itse lopetin YLE:n ja MTV:n sekä Erkkomedian seuraamisen jo hyvän aikaa sitten. Sama syy kuin muinaisella pomollani, tosin uutisaiheet eri. Onneksi tietoa nykyään saa muualtakin, enkä nyt tarkoita mitään MV:tä.

KKi kirjoitti...

"
Samalla kun suomalainen yrityskenttä mullistui täydellisesti niin palkat muuttuivat uusitun liittovaltiostandardin mukaiseksi.
"
Aivan. Tämä kehityshän on jo havaittavissa. Itäduunareita tuodaan maahan samaan aikaan kun työttömiä on pikkasta vailla pirusti. Juttu on vain siinä, että litustavlatisslav ja ma ei voi tieta kalev boeg on kertaluokkaa kilpailukykyisempi kuin T. Työman.

Tavoitteenahan on saada maan palkkataso kilpailukykyisesti luokkaan noin 500€/kk. Keinona tähän ylivelkaannuttaminen ja hyvinvointivaltion romuttaminen.

Joku sattaa huutaa nyt, ettei 500€/kk palkalla elä. Eläähän toki kun kerran sosiaaliturvallakin elää.

Huvittavaa on kuinka vasemmisto ja kepulikokkareisto on suloisesti asiasta samaa mieltä. Kepulikokkareistokin kovasti kannattaa humanismia (hih).

Naivi vhervasemmisto toki varmastikin on ihan tomerana tosissaan puolustamassa Heikompi Osaisia™.

Vaan kepuleillakokkareilla pyörii mielessä kilpailukykyinen orjayhteiskunta.

Nimetön kirjoitti...

"Liittovaltio oli betonoinut valtansa eikä ajatusta itsenäisistä kansallisvaltioista sallittu. "

Nykyajassa on jotain samaa kuin sortovuosissa. Silloinkin tavoitteena oli sulauttaa Suomi osaksi valtakuntaa ja viedä suomalaisilta päätösvalta omiin asioihinsa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sortovuodet

Acc

Unknown kirjoitti...

Tänään oli taas valtamedialla ilon päivä. Supo saatiin sanomaan että kyllähän se äärioikeistokin on ekaks eniten iso turvallisuusuhka. Syöminen se on supolaisillakin pääelinkeino. Ja näin ostettiin työrauhaa ja rahoitusta hoitaa oikeita hommia.

Ei-julkisesti supolaiset kyllä tietävät valvonnassa olevan yli 300 islamistia ja muutaman kymmenen natsilarpparia.

Mutta taas on kirjoittelemiset legitimisoitu useaksi kuukaudeksi. Saa nähdä kuka huomenna vetäisee kovimman pääkirjoituksen tai kolumnin. ”Miksi Halla-aho ei tee mitään puolueensa fasistiselle väestönvaihtopuheelle”...

Nimetön kirjoitti...

Omakotitalon pihan lumien kolaaminen on omissa käsissä ja sitä on tänä talvena riittänyt ihan kohtuullisesti (parhaimmillaan lumen syvyys 78 cm) mutta kuten todettua, liike on lääke. Eipä tule muutenkaan kukaan tänne määräämään mistään, ainakaan toistaiseksi... Lupiinit ja kurttulehtiruusutkin saavat kesällä rehottaa ihan vapaasti! Näiden vieraslajien hävittäminen on muuten täysin kuolleena syntynyt ajatus ja ilmeisesti sekin lähtöisin EU:sta. Tällaisia päätöksiä kyllä saavat aikaan, mutta ei mitään todella tärkeää ja Suomihan kunnon kympin tyttönä toteuttaa kaikki älyttömyydet mukisematta ja mahdollisesti vielä etuajassa. Kuinkahan Suomen kotitaloudet ottavat vastaan seuraavan EU:n suunnitteleman vitsauksen eli öljylämmityksen kieltämisen tai siitä sakottamisen ainakin jossakin muodossa? Hallituspuolueet varmaan iloitsevat tästäkin ja hehkuttavat vihreää siirtymää, kun teollisuus siirtyy pois Suomesta ja maailma pelastuu!

Rouva Ano


Vasarahammer kirjoitti...

Juha R." Silloisella pomollani oli tapana todeta TV-uutisista aikaan heti Reporadio jälkeen, että turha niitä on kattoo, hinnat on kumminkin vähän noussut ja neuvostoliittolainen valtuuskunta saapunut Suomeen."

Ollaan sen verran nuorempia käppäukkoja, että noita aikoja ei muisteta. Sen sijaan muistetaan kyllä Näin naapurissa -ohjelmat, joissa Reino Paasilinna ja Leena Pakkanen (myöhemin aamutv:n juontaja) kertoivat Neuvostoliiton todellisuudesta sen osan, jonka isännät halusivat kertoa.

Ohjelma oli kuolemanvakava. Kun valehtelee ihmisille, se pitää tehdä vakavalla naamalla.

Elävästä arkistosta taitaa edelleenkin löytyä juttua neuvostokolhoosien ihanuudesta.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Tinahatulle, Terho Hämeenkorvelle, Qroquius Kadille, Juha R:lle, KKi:lle, Acc:lle, Unknownille, Rouva Anolle ja Vasarahammerille & kiitos kommenteistanne.

Tinahacttu: Ruotsissahan kaikki on suurempaa. Toi ”feministinen natokiima” on aika hieno termi.

Terho: Kunniaa vanhan ajan talkkareille.

Qroquius Kad: Toivotan onnea tuolle yritykselle. Sellaiselle olisi kyllä tarvetta.

Juha R: Sama tilanne minullakin. Television katsominen on kyllä lähes olematonta.

KKi: Tuohon suuntaan ollaan koko ajan menossa.

Acc: Yhtymäkohdat ovat suuret. Siihen aikaan tosin sitä kehitystä vastustettiin.

Unknown: Siinä raportissa oltiin vielä härskimpiä kuin aikaisemmin sillä siinä vedettiin selvät linjat persujen ja terrorismin välille. Mulla tulee aiheesta pian postaus.

Rouva Ano: Totta joo ja erityisesti tuo öljylämmityshomma on monessa suomalaisessa – varsinkin eläkeläisten – kodissa taloudellinen katastrofi.

Vasara: Joo, sekä Näin naapurissa että Naapurineljännes ovat kyllä muistissa. Samoin Maailma ja Me-lehti.

Nimetön kirjoitti...

YIT – yritys ilman työkaluja

Tuon nimen firma sai kun TVH vai mikä se nyt olikaan ulkoisti täälläpäin hommat yit:lle. Talvi tuli hieman etuajassa ja kaos oli valmis. Yit:llä ei ollut aura-autoja, hiekoituskalustoa, suolauskalustoa, traktoreita, tiekarhuja – selittäjiä kyllä oli.

Muutenkin on jäänyt ko. Firmasta hieman huono kuva. Kas, oli verkkopalvelujen toimittajana yhdelle asiakkuudelle eikä oikein mikään toiminut.

Ulkoistuksia haalivat muutkin firmat, mm. L&T, tutummin laiska & tyhmä. L&T jättää sekin lahjakkaasti hommat tekemättä tai tekee ne ihan päin vittua.

Noista ulokomaan ihmefirmoistakin on kokemusta. Jos ne tyytyy vain sihen, että suomalainen tytär tekee tulosta, niin hyvä. Mutta kun ne pyrkii määräilemään ja neuvomaan kuinka se tulos olisi tehtävä. Ihan erilaisessa ympäristössä kuin ko. Firman kotimaa. Kahdelle, ihan eri alan firmalle olen koulutuksessa joutunut huomauttamaan mm. suomen tietosuojalain kieltävän vaaditun jutun. Ja ihan erikoisesti, että kulttuurisesti ei käy haluttu juttu. 30 vuotta väliä koulutuksilla.

Mistä oli kyse? Kirjaa asiakkaan tietoihin puolisonsa synttäri ja lähetä pikku lahja sitten synttärinä. Juu, asiaa ei SAA kirjata tietoihin – laki kieltää. Ja on muutenkin varma konsti saada turpiinsa. Ihan niin kuin italiassa voi saada nenänsä kipeäksi tervehtimällä asiakasta hilpeästi kahden sormen tervehdyksellä huudahtaen samalla ”cornuto”. Niille, joille temppu ei ole tuttu voin kertoa tempun tarkoittavan aisankannattajaksi kutsumista. Muutenkin koulutusmateriaalit on kummallisia. Ja käytännöt vielä oudompia.

Palkkaustakin yritetään painaa alas, Kapkaupungissa ja varsovassa on sama aikavyöhyke kuin suomessa, palkka- ja kustannustaso ihan erilainen. Konesaleja ei perusteta enää suomeen, Itä-Eurooppa on nyt kohteena uusille investoinneille. Paikan päälle tehtäviin duuneihinkin tuodaan väkeä. Tulee muuten ex-varsovanliittolaisille pienenä yllärinä verot ja hinnat. No, sossusta saa hieman erotukseen.

Se, että nuo traktorit eivät sovellu suomeen ei ole ylläri – kyllähän ne saksassa toimii, miksei muuallakin. Yrittiväthän muuliakin saksalaiset suomeen logistiikkansa tueksi. Vaan ei kestäneet talvea -41/-42 muulit.

Jos nyt joku sähkötratorin suunnittelija sattuu tätä lukemaan: Laita samanlainen akkuratkaisu kun sähkötrukeissa. Vaihdettava akkupaketti. Semoinen piirongin kokoinen lyijyakkukin oli helppo vaihtaa. Ja latautui sitten siinä latausasemassa.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pyssymies ja kiitos hyvistä lisäyksistä.