lauantai 5. maaliskuuta 2022

ANSAITTU LÄMPÖ

Sehän oli sellainen järvenselkä. Oliskos puoli kilometriä leveimmillään? Elettiin maaliskuun alkua. Pikkupakkasessa. Selällä hiihti muuan mies joka veti perässään ahkiota. Miehen suunta oli selvä, se oli vastarannalla sijaitseva vanha ja vähän rähjäinen saunamökki. Saavuttuaan rannalle mies putsasi lumet suksiensa pohjasta, laittoi ne seinää vasten ja ennen kuin alkoi tyhjätä ahkiota kävi hakemassa mökin seunustalta halkoja.

Mökin omistaja oli laitellut niitä varastoon edellisenä syksynä ja muuan mies oli saanut luvan käydä saunamökillä ihan milloin huvittaisi. Aikanaan omistajalla oli ollut tarkoitus rakentaa saunamökin yhteyteen varsinainen kesämökkikin mutta se oli jäänyt vuosien vaiheeseen. Elämä tuppasi olemaan sellaista. Kaikkea suunniteltua ei saanut tehtyä. Jotain tuli tielle. Tilapäisesti tai pysyvästi. Muuan mies toi sisälle lastin halkoja. Ennen sitä hän oli hakannut hieman syttypuita. Mies repi puista irti tuohia ja viritteli ensiksi tulet kamiinaan. Sitten hän vei puita ja syttyjä pieneen saunaan. Siellä hän sytyttäisi tulet myöhemmin.

Kun kamiina alkoi lämmittää mökkiä, purki mies tavaransa ahkiosta. Ei niitä paljoa sinänsä ollut. Ruokatarpeita, kenttäpatja, trangia ja makuupussi. Lisäksi hieman juomia ja lamppuöljyä öljylamppuun jonka hän tiesi olevan mökin pienessä pukuhuoneessa. Muuta oleskelutilaahan ei saunan lisäksi ollutkaan. Lisäksi miehellä oli ruokailuvälineet. Mies laittoi tulet myös saunaan ja kävi sitten hakkaamassa tuuralla jään rikki saadakseen niin ruoka- kuin saunavettä. Järven vesi oli hyvälaatuista ja sitä saattoi rauhassa käyttää. Jään rikkominen kesti oman aikansa kannustavien kirosanojen säestämänä ja välillä mies kävi lisäämässä puita niin kamiinaan kuin kiukaaseenkin.

Pieni mökki alkoi lämmitä mukavasti tuoden tullessaan sen tutun mukavan suojan ja turvallisuuden tunteen. Samalla lämpeni saunakin. Muuan mies meni ulos, poltti savukkeen ja katseli samalla piipusta nousevaa savua. Sitä rauhoittavampaa näkyä ei tainnut olla olemassakaan. Läntinen taivaanranta alkoi illan hämärtyessä punertaa. Mies palasi mökkiin ja sytytti tulen öljylamppuun. Sauna alkoi olla lämmin. Hän lisäsi muutaman puun kamiinaan ja laittoi ikkunalaudalle palamaan pari tuikkukynttilää ennen kuin riisuuntui ja meni lauteille.

Olihan hänellä mukana muutama oluttölkkikin. Ensimmäisestä tölkistä hän uhrasi hieman, sotki olutta löylyveteen, heitti sen kiukaalle ja nautti pieneen saunaan leviävästä viljan tuoksusta. Tässä syrjäisessä saunassa aika pysähtyi ja mieli vapautui kaiken turhan ajattelemisesta. Sitä turhaa kun oli ihmisen elämässä liikaa. Sauna hämäsi hetkeksi ajattelemaan että sitä kaukana olevaa kavalaa maailmaa ei ollut olemassakaan.

Aikansa noista elämän pienistä parhaista hetkistä nautittuaan mies teki itselleen pesuvedet. Tai no, sellaiset huuhteluvedet. Sai sentään hiet huuhdeltua. Sitten oli taas aika lisätä puita kamiinaan ja laittaa ruoka valmistumaan trangiaan. Ateria olisi huipputasoa. Hernesoppatölkki johon mies lisäsi pienen hirvenlihatölkin. Lisänä näkkileipää ja voita. Kun hän aamulla keittäisi kahvit hän veistäisi näkkileivän päälle pötköstä meetvurstisiivuja. Mies ei ollut muutenkaan mikään gourmet-ihminen mutta erityisesti tässä pienessä mökissä yksinkertainen oli kaunista ja ainoaa.

Ruoka maittoi ja mies laittoi toisen kattilan trangiaan. Pelkkää vettä. Kun se kiehui, hän laittoi veteen teepussin ja teki sitten itselleen parit rommitotit. Elämä oli mallillaan. Mies viettäisi täällä vielä seuraavan päivän ja yön. Ei televisiota. Ei radiota. Ei sanomalehtiä. Ei internettiä. Vain tulen rätinä ja luonnon omat äänet. Mies kävi vielä ulkona savukkeella. Tikka pärisytti ja pöllö huhuili. Niillä oli kiima alkamassa. Ensimmäinen kevään merkki.

Muuan mies laittoi vielä paksumpia puita kamiinaan ja kömpi sitten makuupussiinsa. Petinä ei ollut kuin kapeahko penkki mutta kyllä sillä kenttäpatjan kanssa pärjäsi. Muuan mies tuumi että liian monet ihmiset pitivät asioita automaattisina itsestäänselvyyksinä. Niin kuin tätä lämpöä. Se oli välttämättömyys, mutta ei se tullut itsestään. Jonkun sen piti aina tehdä. Niin kuin hänen itsensä haloilla täällä mökillä. Suuressa maailmassa sen tekivät miehet voimaloissa. Ja autokuskit toivat sitä tankeissa talojen säiliöihin. Jos voimala pysähtyy ja autot sammuvat, niin halko palaa ja lämmittää edelleenkin.

Näihin ajatuksiin mies nukahti.



36 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mukavan leppoisa tarina, jossa paljon ykämäisiä elementtejä. Puulämmityksellä on näissä tarinoissa ollut hyvin usein aivan keskeinen sija, eikä syyttä. Se on ehkä viimeinen asia, joka (1) toimii niinkuin se on aina toiminut, (2) on täysin miehen itsensä päätettävissä ja vastuulla ja (3) sen järjestäminen on mahdollista sellaisten verkostojen kautta joita kukaan ei kontrolloi. Se on isompi asia kuin pelkkä lämmön tuottaminen: se on pakomatka nykyajan hulluudesta ja yhä tiukemmaksi käyvästä kytttäys/kontrollisysteemistä. Sen tähden se onkin ollut järjestelmäpuolueen tuhoamislistalla jo pitempään. Systeemi haluaa säädellä kaikkea, eikä siedä itsenäisesti toimivia tai ajattelevia ihmisiä. Eilen illalla tuli aivan erityisen kafkamainen tunne, kun havaitsin, että youtube suositteli minulle videota joka käsitteli samaa asiaa kuin pari viikkoa sitten nettiantikvariaatista tilaamani kirja! Ne onkivat esille aivan kaiken. Katsotaanpa, mitä seuraa tästä kommentista: pärähtääkö ruutuun Harvian kiuasmainos tai Fiskarsin halkaisukirves?

PS-lehdenjakaja

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...

Eräästä vanhasta lehtikirjoituksestani 90-luvulta. Tuli vain Ykän kirjoituksesta mieleen... Tunnelma kai se on se jokin.

”Minä hiihtelen hankia hiljakseen...”
Oli niitä pakkasia ennenkin...! Kansakoulussa ollessani -50-luvulla Pohjanmaalla kylän kouluun kuljettiin talvisin suksilla tai potkurilla. Pakkasen ollessa yli 30:n lukemissa, kasvot suojattiin kaulaliinalla ja pitkällä pipolla, niin että vain silmät näkyivät. Mutta perille päästiin, eikä pakkasrajoista piitattu. Niin, ja koulun jälkeen tietysti takaisin samalla tavalla, ja illalla vielä läksyjen luvun jälkeen hiihtämään – tietysti!
Aikuistuttiin aikanaan, ja mentiin jo -60-lukua. Lähdin vapaaehtoisena asevelvollisuutta suorittamaan aina kaukaiseen Sodankylään saakka. Talvikausi -65-66 oli poikkeuksellisen luminen ja kylmä. Miinus 40 astetta meni puhki tuon tuostakin, mutta koulutusohjelma se ei muuttunut suunnitellusta miksikään. Pitkillä päiväkausien hiihtomarsseilla tuntui joskus väsymys, mutta muistan palelleeni oikeastaan vain silloin kun olin vartiovuorossa.
Seitsemänkymmenluvulla löysin uudestaan jo lähes unohtamani keväiset kantohanget. Oli upeaa nousta varhain ennen aurinkoa ja lähteä ilman mitään reittisuunnitelmaa tai aikataulua – vain hiihtämään! Niityille, metsiin, joenuomaan, välillä poiketen yksinäiseen torppaan aamukahville, ja taas jatkamaan hiihtoa. Kotiin tulin vasta kun hanget alkoivat upottaa allani. Vammalan Sammaljoen kylä tuli tutuksi näitten hiihtoreissujen kautta taas uudesta näkökulmasta.

KKi kirjoitti...

Näinpä. Meille käppäukoille ja dieselsedille tuollainen mökkielämä onkin mieluinen ja tänäpäivänä varsin kannatettava vaihtoehto.

Emmakareille, puhumattakaan irissuomeloista saattaisi tulla vilu ja henkinen pipi. Kas kun soijalattepaaria ei naapurissa olekaan.

Se vaan, että nykypolitiikalla tuosta mökkeilystä saattaa hyvinkin tulla arkea. Kuten olen muutenkin todennut, niin eipä taida tyttelit ymmärtää saahavansa omaan lattentuoksuiseen kuplaansa reippahahkoa reikää.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys PS-lehdenjakajalle, Terho Hämeenkorvelle ja KKi:lle & kiitos kommenteistanne.

PS-lehdenjakaja: Näinä hyvin masentavina päivinä tekee mieli välillä kirjoittaa muutakin. Ja allekirjoitan muutenkin tuon, mitä kommentoit. Veikkaan myös että puunpoltto tulee vielä olemaan entistä enemmän vihervasemmistolaisen egohirviön tähtäimessä.

Terho: Kiitos oikein mukavasta muistosta. Tuosta tuli mieleen että me molemmat ollaan oltu intissä aikana jolloin talvivarusteet olivat paksua sarkaa. Ja veikkaan, että se on se paras talvivaruste edelleenkin. Tosin minulla ei ole kokemusta sotavaltion nykyisistä vermeistä. Olisi mukava jos joku, jolla on kosketuspintaa molempiin varusteisiin tekisi vähän vertailuja. Joppos123 ehkä?

KKi: Käppäukoille se viiden tähden majoitus ei välttämättä löydy luksushotellista vaan juuri karusta kämpästä. Ja joo, tyttelit eivät tajua sahaavansa, koska tytteleillä ei ole reaalimaailmaan mitään kosketuspintaa.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos! On melkein asumiseni kuvaus, tosin mökissä on sähkö ja vesi tulee ja menee, mutta ilman sähköäkin pärjään ja ne päivät övat kyllä niitä parhaita.

Käppäakka

QroquiusKad kirjoitti...

Halko kun halkeaa
Niin klapi tuottaa valkeaa!
Mutta millään muilla alustoilla
Kuin kiukaassa se ei oo riskiä vailla!

Ja kun kysytään Pikku Emmukalta ja tyttökavereilta, jotka kuuleman mukaan johtavat Hippivirheitä ohi Hilpeän Huti-Maisan, se ei oo riskiä vailla missään, ja ennen kaikkea se tuhoaa ilmaston.
Siksi puun pienpoltto kielletään ehkä jo tämän vuoden aikana, ja
Maailma Pelastuu!

Eikä Pikku Emmukalla ja tyttökavereilla ole oleva koskaan mitään hätää:

kas, jokaisella naisella on Se Asia, jonka vuoksi kuka tahansa nainen saa koska tahansa jonkun miehen antamaan itsellleen asumuksen ja elatuksen.
Miehen on vain saatava Sitä Asiaa riittävän usein.

Kyllä intersektifempsatkin sen ymmärtävät vaikka nyt muuta esittävätkin, ja ottavat luontevasti käyttöön sitten kun kaikki miehen rakentama ja ylläpitämä rytisee ympäriltä kumoon.

Anonyymi kirjoitti...

Heräsi ajatus, että suomalaisella lienee jo geeneissä se elävä tuli ja siitä saatava kaikkinainen lämpö. Itse se lämpö jota tuli tuottaa ja sitten se henkinen lämpö joka siitä tulesta leviää. Sen nuotion l´palamista seuratessa, räiskymistä kuunnellessa, ympäröivän luonnon seuraamisesta ja sellaisesta. Itselleni ainakin ne ovat olleet sellaisia henkireikiä, sellaisia joisaa sielu lepää kaiken kiireisin tohinan keskeltä pois päästyä. Tuli tervaskannon kyljessä, tuulen tohina ja kohia metsässä, huuhkajan huhuilu räntäsade selkä tuulta vasten. Sen kun voisi vielä kokea niin loisi paha maailam kaukana poissa.
Huru-ukko

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Käppäakalle, Qroquius Kadille ja Huru-ukolle & kiitos kommenteistanne.

Käppäakka: Kiitos sinullekin ja oikein mukavaa sekä rauhallista asustelua.

Qroquius Kad: Pistit sitten Eppujen Suomi-ilmiön uusiksi ja ihan hyvin pistit. Mutta minä vähän luulen että Se Asia ei ole ihan riittävä. Sitä kun on paljon muillakin naisilla kuin viherpiiperöillä. Eivätkä kaikki miehet sen asian vietävissä ole.

Huru-ukko: Osuit asian ytimeen.

Anonyymi kirjoitti...

”Ruislinnun ääni korvissani,
tähkäpäiden päällä täysi kuu;
kesäyön on onni omanani,
kaskisavuun laaksot verhouu.
En ma iloitse, en sure, huokaa;
mutta metsän tummuus mulle tuokaa,
puunto pilven, johon päivä hukkuu,
siinto vaaran tuulisen, mi nukkuu,
tuoksut vanamon ja varjot veen;
niistä sydämeni laulun teen.”

Ykä sallinee tämän lainauksen Eino Leinolta. Runo tuli mieleeni kirjoituksesta ja herätti muistot kaukaa lapsuudesta. Jostakin syystä vähän toisella kymmenellä olleelle kaupunkilaistytölle rantasaunan lämmittäminen oli kovin mieleistä; käsi poskella istuin usein saunan rappusilla puiden lisäämisten välillä, savu nousi piipusta, ympärillä rikkomaton rauha ja uskomattoman kaunis luonto, jota en koskaan kyllästynyt katselemaan. Onnellisten muistojen eväät ovat monesti vaatimattomat.

Rouva Ano

QroquiusKad kirjoitti...

Suomalaisen vapaa-ajanviettoon kuuluu elävän tulen lisäksi kaipuu päästä veden ääreen.
Tämä ei liene pelkästään suomalainen ilmiö, vaan voisinpa olettaa sen esiintyvän suunnilleen samanlaisena useimmilla ellei peräti kaikilla pohjoisen havumetsävyöhykkeen asuttajilla.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Rouva Anolle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Rouva Ano: Toki sallin. Ja kommenttisi oli muutenkin kaunis. Meilläpäin muuten se ruislintu eli ruisrääkkä pitää meteliään joka kesä.

Qroquius Kad: Pitänee paikkansa. Tosin kyllä myös kuivan maan mökki on ihan ok.

Anonyymi kirjoitti...

Rasistinen, toksisen ilmastodenialistinen, ympäristörikollinen vihamökki

Jaa-a, pitääpä tätä kommentoida. Ensinnäkin, ei ole riittänyt saamelaisten rasistinen kansanmurha, ei. On vielä pitänyt kulttuurisesti omia ahkiokin. En ihmettelesi vaikka kyseessä olisi militaristinen russofobisten fasistien käyttämä SAintin maximin konekivääriahkio.

Mökki on tietenkin pitänyt rakentaa rannalle, luonnontilaiseen rantametsään – tuskinpa rakennusaikana on ollut rantakaavakaan. Ihan varmasti nykyään ei saisi rakentaa näin lähelle rantaa. Eikä näin arvokkaan luotokohteen läheisyyteen.

Eikä näytä kiinnostavan palomääräysten noudattaminenkaan, mökin seinusta ei todellakaan ole halkojen säilyttämiseen soveltuva paikka. Turvaetäisyys – 5 metriä – ei toteudu. Miksei paikallisen Aluepelastuslaitoksen apulaisbesserwisseröinti ja asioihinsekantumis-päällikkö ole puuttunut asiaan, virkavirhe. Tällainen ylimääräinen palokuorma on vakava juttu.

Veikkaanpa, että ne halot on hakattu valkoselkätikan ikimetsästä.

Öljylamppu! Saastuttava, fossiilista polttoainetta käyttävä, pienhiukkasia levittävä taantumuksellinen kapine. Miksei käytä aurinkovoimalla toimivaa led-valaisinta.

Ja sitten menee pieksemään agressiivisesti vaarallisella teräaseella jäätä, Saaden aikaan vaarallisen avannon, kenties tähän loukkuun vipeltää jo samana päivänä päästäinen tai myyrä kokemaan karun hukkumiskuoleman. Vastuutonta, niinpä ei ole ihme, että käyttää vielä saastuttavia – CO2 & pienhiukkaset – tuikkukynttilöitä. Ja tuskinpa on kamiinassa tai kiukaassa CE-merkintääkään.

Eikä tämän rikollisen ruokavalinnatkaan yllätä, ei ole ilmastoystävällistä tofua eikä härkistä. Eipähän ei, pitää olla toksien maskuliiinista hernesoppaa – voi piereskellä maskuliinisesti, Ja totaalisen ilmastovastuutonta lihasäilykettä.

Olisi mennyt eskapistisen saastuttamistrippnsä sijasta vaikka ympäristöystävälliselle risteilylle tai pysynyt kotikuutiossaan katsellen sohvalla juopotellen TV-ohjelmaa jossa esiintyy sohvalla TV:tä katsovia, juopottelevia kanssakansalaisia.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pyssymies. Piru vie, osuit kyllä asian vihreään ytimeen. Revin ihokkaani ja suoritan katumusharjoitukset.

Mito Islam kirjoitti...

Aaltojen pauhu,puron solina ja elävän tulen rätinä, siinä kolme asiaa joita voisi seurata maailman tappiin, maailman murheet katoaa ja pääsee kosketuksiin johonkin kadotettuun.

Anonyymi kirjoitti...

Ykä kyseli noista Sotavaltion varusteista ennen ja nyt. Sen voin sanoa, että nykyinen maihinnousukenkä ei ole niin kestävä kuin aikoinaan siviilipuolellakin erittäin kysytty, kantasiteilläkin toimiva M90. Kuuskekkonehan toimi tarvittaessa myös lumipukuna, en tiedä onko nykyinen "kurkkusalaatti" kykenevä samaan. Onko edes yhtä laadukasta puuvillaa - epäilen. Nykyiset karvalakit ovat onnettomia rääsyjä jotka eivät pärjää sen paremmin maavoimien kuin ilmavoimien entisille malleille (omistan molempia). Sarkapuku M65 oli tietysti aivan ylittämätön varuste, varsinkin kenttäpaidan kanssa käytettynä. Mutta leikkaus oli tehty vyötäröltä varsin hoikille pojille, tosin siinä oli aukaistavia ompeleita mahakkaampia varten. Omistan itse pari kappaletta, ja uutena ne ovat aika pirun jäykkiä: vähän liioitellen voi sanoa, että jos nostaa sarkatakki päällä kätensä suoraan sivulle, sen voi jättää täysin rennoksi ilman että se rätkähtää takaisin reiteen. Sarka pehmenee ja joustavoituu käytön myötä. Ylittämätön oli myös villapaita mallia talvisota (se missä oli tummansininen raita). Niitäkin omistan. Tarkempaa tietoa ei ole, mutta veikkaan että halvempiin materiaaleihin on näissä väliasusteissakin menty. Vanhemmat ikäluokat saattoivat käyttää vielä sarkavuorauksella varustettuja, jatkosodan aikaisia, alumiinisia kenttäpulloja, jotka olivat tosi laadukkaita (omistan itse tosi hyvin yksilön jatkosodan perääntymisvaiheesta. Nykyiset muoviset ovat surkeita tusinatuotteita. Siinäpä muutama mietelmä.

PS-lehdenjakaja.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Mito Islamille ja PS-lehdenjakajalle & kiitos kommenteistanne.

Mito Islam: Juuri näin.

PS-lehdenjakaja: Kiitos lisäyksistä. Tuo mainitsemasi villapaita on minullekin inttiajalta tuttu. Ja minun aikaan maihinnousuja oli vain lomakenkinä. Muuten mentiin nahkasaappailla.

Tinahattu kirjoitti...

Eräs suosimani kirjoittaja on David Cole joka asuu Hulluwoodin tienoilla ja tuntee elokuvateollisuutta. Hän kirjoittaa utopisteista vähän samaan tyyliin kuin Yrjöperskeles. En tiedä missä määrin Suomen 'utopisti-tyttelit' ovat Sorosin piikoja, missä määrin Klaus Schwabin tai jonkun muun.
Ei mulla muuta.
________________________
The Cults That Are Killing Us - Taki's Magazine
David Cole
February 22, 2022
https://www.takimag.com/article/the-cults-that-are-killing-us/

I’ve devoted a lot of text to George Soros, the one-man army behind the U.S.’s catastrophic rise in violent crime, the obsessed, inflexible ideologue who personally funds the “progressive prosecution” and decarceration movements to the tune of billions annually ($18 billion in 2017 alone).

These are the people whose belief in “climate change” rests on the notion that the weather should be perfect every day. An abnormally cold week, or an abnormally hot one, means something’s wrong. It can’t possibly be natural.

But these kinds of mush-minded, gullible “searchers” are as normal in the human world as disease and violence, two things we’re never going to eradicate, any more than we’ll eradicate the lunatics who’ve brought America so much misery with their simple-minded, destructive quests for utopia.


Parhain terveisin
Tinahattu
Puttelan kuuluisa filmi-idoli

Anonyymi kirjoitti...

Ihminen tulee yllättävän vähällä toimeen, kiteytti työkaverikin männäviikolla . Tiesi mistä puhui, olihan syntymämaanaan Neuvostoliitto.
Onhan meillä turvanamme Suomen Armeijasta tuttu taikaviitta. Komennolla: Välähti.
voijumala###

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Tinahatulle ja voijumalalle & kiitos kommenteistanne.

Tinahattu: Tämähän oli vain kirjoitus miehestä mökillä.

voijumala: Taikaviitan muistan minäkin. Suojasi ydinräjähdykseltäkin.

QroquiusKad kirjoitti...

Tuosta löytyy Appelsinin Aviisin pläjäys sotavaltion nykyisestä talvivarustuksesta:

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005525785.html

Se on neljän vuoden takaa, mutta kaipa veli Joppos tuota täydentää tai oikaisee jahka ehtii.

Anonyymi kirjoitti...

Katumusharjoitukset on oikeansuuntainen mutta riittämätön korjausliike.

Ehkä teet jutun, jossa oikeasti älykäs nuori nainen käy mökillä. Siis OIKEASTI ÄLYKÄS. Avainsana oikeasti. Vink, vink...

Tein tänään historiaan jäävän kalastusjutun, seuran kisoissa. Kaikkien aikojen ennätyksen. Aikaisin aamusta – klo 9.00 – suuntasin potkukelkalla rannasta suoraan suuren selän taakse. Kohti salmea joka yhdistää vielä suurempaan selkään, sieltä käy syvällä virta. Virta joka kumpuaa syvänteen loppuessa kohti pintaa. Paikka on hyvä paikka näin keväisin. Ja heti ekalla reiällä iski vartin kuluttua harmaaseen Ässään JOKU. Oikein jyrähti, tai ei nyt ihan jyrähtänyt, Vaan tuntui, että pilkki ui hieman oudosti.

Ja oli pilkissä kiinni ahven, melkein pilkin mittainen. Semmoinen, että niitä menee viisi tikkuaskiin, ja kun ravistaa, niin rapisee. Seuran pilkkikisojen kaikkien aikojen kaikkein pienin kala! Jess!

Mutta miten se oli saanut sen koukun mahtumaan suuhunsa? Ei voi tietää.

Pöllöt alkaa jo huutaa, pari vuotta siten mökillä iltasella yksi kertoi saksaksi nimensä niin, että Lady of the House hieman yllättyi. Pöllö oli noin viidenkymmen metrin päässä ja äänsi kovalla äänellä. UHU! LotH pomppasi istuviltaan ilmaan korttelin mitan. Kuului sisällekin aika hyvin. Oli huuhkaimen asuminen pihapiirissä yllätys. Olikohan se kenties muuttanut saksasta, hmm.

Aluepelastuslaitoksen päsmäröijien nillitykset on tullut tutuksi. Palokuormasta mussutus hieman ärsyttää, kun savusauna on tehty hirsistä, niin mitä väliä sillä on onko sen seinustalla halkoja tai klapeja. Kun savusauna syttyy aina sisältä. Aina. Jos pyromaani päättää polttaa sen halkokasan, miten se sauna palaa pahemmin kuin seinästä sytytetty? Häh!

Propsikasa, tai oikeastaan rankakasa on kymmenen metrin päässä, Halkokasa siinä vieressä ja klapikasa seinustalla ja portaan alla. Propsi on 2m, halko on halkaistu popsi tai halkaistu ja katkaistu, 1m. Klapi on metrin halko katkaistuna kahteen - kiuas, kolmeen - hella tai neljään – kamiina, osaan – ja halottuna sopivan kokoiseksi.

Pyssymies

-TR- kirjoitti...

Syyttäkää Merkelin edeltäjää Schröderiä nykytilanteesta. Hän ajoi politiikkaa jossa Saksa muuttui energiariippuvaiseksi Venäjän öljystä ja kaasusta. Mitä Saksa edellä sitä Suomi perässä.

Jos idän pikkumiehellä ei olisi tuota kaasuasetta jolla kiristää hän olisi saattanut miettiä toisenkin kerran kannattaako koko maailman vihat ottaa niskoilleen.

Anonyymi kirjoitti...

Vielä viikonlopun kunniaksi asiaa sotavarusteista:

Olet Ykä vanhempi mies kuin minä, ja meillä Rajassa nahkasaappaat eli jatsarit olivat lomillakin vielä pakollisia varusteita. Vasta natsojen myötä sai käyttää palveleluksessa ja lomilla maihareita, jotka sai hankkia itse, koska niitä ei valtiolla ollut. Käytin Bundeswehrin wanhaa mallia, jota ei ole tehty enää kahteenkymmeneen vuoteen - ja käytän sitä vieläkin. Mutta mistä sinun ikäluokkasi sai palveluksessa maihareita ja mitä mallia ne olivat? Toinen unohtunut perinnetieto: 80-vuotias isäni tiesi kertoa pari asiaa sellaisista käsitteistä kuin "peltipaita" ja "räkäpää". Siellä on aikoinaan 60-luvun puolivälissä ollut joku ihmeen "betonilla" tärkätty paita, joka todella oli isäni mielestä "peltiä", mutta sillä taas ei ole isäni mukaan mitään tekemistä vanhan Valtion Pukutehtaan Harmaan kanssa. Paukkupatruunoista: niitä sinikärkisiä on totuttu nimittämään räkäpäiksi, mutta alkuaan hylsyjen nokassa on ollut jonkinlainen vahatulppa, mistä nimitys "räkäpää" on alkujaan peräisin. Jätän nämä muistelot nyt tähän ja annan muiden jatkaa.

PS-lehdenjakaja

Anonyymi kirjoitti...

Euroopassa on kolmannen maailmansodan uhka päällä ja tuhat ihmistä osoittaa mieltään Eduskuntatalon edessä kun valtakunnansalissa ei ole tehty tarpeeksi "ilmastonmuutoksen torjumiseksi". Kun näin tuon uutisen niin mietin mitä noiden ihmisten päässä liikkuu vai mahtaako liikkua mikään.

2 500 ihmistä osoitti mieltään Ukrainan sotaa vastaan ja onhan se jo ilmastotekonakin miljoona kertaa parempi kuin yksikään "vihreä idea". Sotien vastustaminen siis. Siinä ruuti palaa ja rautaa ruostuu, puhumattakaan muista metalleista ja kemikaaleista jotka eivät ole järin terveellisiä siinä tarkoituksessa kun niitä sodassa käytetään.

Anonyymi kirjoitti...

Entäpä jalkarätit? Onko kellään kokemusta niistä.

Anonyymi kirjoitti...

Meillä oli Vekaralla jalkarätit silloin joskus, kun siellä alokkaan tollona olin. Pitivät oikein koulutustakin, että kunka se rätti kuuluu siihen koipeen kietoa ettei hierrä paina tai joudu sen tuhannen sykkyrään mhinkään sille kuulumattomaan paikkaan, Eli saappaan kärkeen varpaita ahdistamaan tai kantapään alle hieromaan rakkoja kantapäähän. -69 menin alokkaaksi ja -70 keväällä lskivat nostoväkeen.
Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

Kun tästä on puhe, arvelen, ettei ole pahasti OT:

Suosin luonnonkuituja kunnes näin valon. Nimittäin 80-luvulla pyöräillessäni käytin ajoasuna normaalia joustavaa keinokuituasua mutta kylmässä puuvillaista T-paitaa aluspaitana. Kun ajelin keälomalla reissatessa sateessa se paita tietenkin kastui. Kuivaaminen oli ongelma, yhtenä vuotena sitten satoi nimittäin koko ajan, Ajopaita, keinokuituinen, kuivuu nopeasti – se kun ei ime vettä. Mutta on yksinään hieman kylmä. Yhtenä aamuna sitten päätin pukea sen likaisen t-paidan päälle ja puhtaan ajopaidan alle – ja jumankekka, oli lämpimämpi näin- ja mukava. Siis sen T-paidan kastuminen ei haitannut, ihoa vasten kun oli kuiva kuitu,

Keppiveneillessä oli villa kova sana. Lämmitti märkänäkin. Mutta kun aloin oikeasti seilata pahassa kelissä, siis kun vesi alkaa olla alle 4 asteista ja kun sitä pärskyy. Niin yhdistelmä Rukka & villa ei oikein toimi. Piti ottaa märkäpuku ja sitten kuivapuku käyttöön. Ja se villa kun ei kuivu kuivapuvun alla mitenkään. Eikä se ehdi kuivua hytissäkään. Mutta keinokuituinen tekninen alusasu & fleecevaatteet ehtii.

Tunturitoilailussakin huomasin teknisten asujen hyödyt, kevyitä ja nopeasti kuivuvia. Lämpimiä ja kastumattomia.

Kuusnepa on puuvillaa eikä sula palaessaan, sikäli hyvä eräilyasu. Toisaalta se kastuu helposti eikä kuivu kovin nopeasti. Sen värit paljastaa kun sitä katselee oikeanlaisella tähystimellä. Semmoisella, joka ei näy koko spektriä vaan ohuita viivoja siitä, semmoinen paljastaa, ettei kuusenvihreä – ihmissilmän näkemä – ole oikeasti kuusi vaan jotain muuta.

Räkäpää on rosettikrimpattu, vahaklöntilla tiivistetty patruuna. Ja se vaalea vahamötti on kovasti räkämäinen näöltään. Jos ei sitä krimpattua patruunaa suljeta vahalla voi ruutia karista reiästä ulos ja voi se ruuti katuakin. Patruuna nallitetaan, ruditetaan ja krimpataan, sitten kastetaan kärki sulaan vahaan. Tämä on aika turvallinen paukkupatruna, piipusta kun ei lennä mitään kiinteää, eikä ainakaan kovin kauas. Sulat vahapisarat ja palamattomat rudinjyvät eivät oli kovin vaarallisia.

Toisin kuin varmojen juttujen - tornihuhujen - "katajasta veistetty luoti joka meni läpi siitä paukkupatruunanmurskaimesta ja osui siihen v-mäiseen kokelaaseen".

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Qroquius Kadille, Pyssymiehelle, TR:lle, PS-lehdenjakajalle, Ano1:lle, Ano2:lle ja Huru-ukolle & kiitos kommenteistanne.

Qroquius Kad: Koko lailla erilainen on varustus kuin omana inttiaikanani. Tosin onhan siitä ajasta jo pian neljäkymmentä vuotta.

Pyssymies:

Viesti1: Täytyyhän ennätyksestä aina onnitella. Oli se sitten mihin suuntaan hyvänsä. Ja tosi on, että nuo palomääräykset ovat kyllä aika ajoin pahasti liioiteltuja. Minä olen kotoisin sieltä päin Suomea jossa halko tarkoittaa samaa kuin muualla klapi. Murre-eroja.

Viesti2: Ei ole OT. Ulkonahan tässä liikutaan. Itse en ole tottunut noihin nykyisiin asusteisiin. Johtunee lähinnä siitä että en ole kokeillut. Minun inttiaikana oli jo ne siniset puupääpatruunat. Ja tornareitahan on yhtä paljon kuin mopolla aamuja.

TR: Ja lisätään syylliseksi vielä se yleinen viherhysteria.

PS-lehdenjakaja: Heitän hatusta veikkauksen että kyseiset maiharit eivät olleet kauaa käytössä. Ne olivat pirun rumat eli kärjestä näyttivät monoilta. Mutta sen sijaan nauhoissa ei ollut monokiinnitystä. Niitä siis käytettiin vain loma-asun kanssa. Ja minun aikaan oli vain ne peltipaidat, toisista paidoista ei ollut kokemuksia.

Ano1: Oikeassa olet. Mutta ilmastonmuutos kun on sekä muotia, uskontoa että hysteriaa niin siitä on helppoa ja turvallista vouhkata.

Ano2 & Huru-ukko: Meillä oli intissä vielä jalkarätit mutta myös sukat. Olen joskus siviilissä metsällä käytellyt jalkarättejä ja jos ne on oikein laitettu niin ne ovat varsin mukavat. Ja kuivuvat nuotiolla nopeasti.

Anonyymi kirjoitti...

CE pelastaa maaiman

EU halua pelastaa maailman mm. säätämällä direktiivin kiukaiden rakenteesta, niin ettei tule CO2 liikaa. Mitä ne besserwisserit luulee voivansa kuvitella tajuavansa kiukaista. 80-luvulla hankin leivän päälle makkaraa toimimalla mm. rautamyyjänä, yksi erikoisalani oli tulisijat. Tästä syystä tuli seurattua alaa. Ja huomattua semmoinenkin juttu, että koko maailman kaikkien aikojen tehokkain, siis hyötysuhteelyaan paras puuta polttava lämmitin on kakluuni*. Myöhempien aikojen pönttöuuni siis. Löytyy ruotsista ja suomesta, ei löydy saksasta, ei belgiasta, ei ranskasta, ei espanjasta, ei siis mistään koko eu:n alueelta. Ja on jo satoja vuosia vanha keksintö. Olisiko syyä laittaa ensin omat paikat kuntoon ennen kun alkavat neuvoa isäänsä kuinka naidaan.


Kiuas, jatkuvalämmitteinen voi kestää yhden lämmityksen - korkea hormi ja kuivia klapuja, niin sen saa sulatettua siihen paikkaan kerralla tai kymmeniä vuosia hyvin hoidettuna. Kamiina tai hella voi olla satavuotias ja täysin kunnossa. Niitä ei oikeastaan voi parantaa tehokkaammiksi ja joku CE-merkki ei ole mitenkään hyödyllinen. Ja uuden valurautakamiinan hiilijalanjälki on suuri verrattuna vanhan jättämisen käyttöön - vaikka uusi olisi tehokkaampi. Purkki liesimustaa ja pikkupurkki alumiinimaalia riittää palauttamaan rivonnäköisen lämmittimen hienoon kuntoon.

EU:n idea uuden ruudin keksimisestä kannattaa unohtaa,

*Kakkonen voi olla kiinalainen Kang - vai miten se nyt kirjoitetaankaan, se vain polttaa hiiltä. Sen tehokkuus perustuu Wokin käyttöön ja savukaasujen kierrätyksen vaakasuunnassa rakennuksen sisällä pitkin seinänvierustoja ja sängyn pohjan kautta muun muassa.

Pyssymies

Joppos123 kirjoitti...

Kyllä noi sotavaltion nykyiset kamppeet ovat ihan yhtä hyviä kuin siviilistä saatavat. Iso edistysaskel oli aikoinaan huopakumisaapas. Paleltumiset loppuivat kavioiden osalta käytännössä kokonaan. Siihen astihan oli vain nahkasaappaat ja kumpparit. Samalla luovuttiin jalkaräteistä.
Nykyisin kerrospukeutuminen on arkipäivää myös intissä. Merinovillaiset väliasut ovat myös tulleet kuvioihin eli ns "nallepuku".
Pakkashousut ja takki täydentää talvivarustusta kuten myös poolooaidat ja saapassukat.
Uudenmalliset karvahatut ovat myös hyviä. Korvaläpät voi vetää alas ilman, että verenkierto päässä loppuu kokonaan.
Ei intissä enää varusteiden puolesta tartte palella, hyvä niin voi keskittyä olennaiseen.
Olen tässä viikonlopun aikana tehnyt venekauppaa. Olisi tarkoitus ostaa kaverin kanssa puoliksi jokivene. Jos kaupat syntyy niin tuleepahan vietettyä aika paljon aikaa Torniojokilaaksossa lohta pyytäen. Ei sitä venettä yhtä viikkoa/vuosi varten kannata ostaa.
Tuo kalastus tai mikä tahansa eräily on kyllä oiva keino karistaa turhat murheet pois.
Hyvää seuraa, ruokaa ja täysin ruokottomia äijäjuttuja. Mitäpä sitä vanha faitteri muuta tarvitseekaan.

Joppos123 kirjoitti...

Sen verran kamppeista vielä, että tässä muutaman vuoden aikana tullut pikkuhiljaa osteltua siviilikamppeita mutta pakkaspuvuntakin aion "hävittää" ja ottaa mukaan reserviin. Se on hyvä peli,ei päästä vettä läpi.
Muut kamat palautan.
Nallepuku olisi hyvä mutta sen saa siviilistäkin. Noissa "häviämisissä" on perkeleellinen paperityö.
Siviilipuolelta osti Anarin puvun ja kengiksi Viking Hunter GXT:t. Hyvät kengät,ei tule vesi läpi vaikka kahlaisi. Intin varsikengät eivät pidä vettä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pyssymiehelle ja Joppos123:lle & kiitos kommenteistanne.

Pyssymies: Nythän eletään tilanteessa – niin Suomessa kuin EU:ssakin – jossa toimistoissaan istuvat tyypit määrittelevät asioita joista he eivät ymmärrä yhtään mitään.

Joppos123: Kiitokset. Juuri noita täsmennyksiä kaipailin. Ja oikein mukavia reissuja sinne Tornionjoelle.

Joppos123 kirjoitti...

Kiitoksia Ykä kiitoksista. Torniojoki on hieno paikka. Ei sieltä ihan vaan pyytämällä sitä lohta nouse. Meillä on aina parin lohivavan ohessa yksi kevyt vapa lipalla. Sillä saa aina muutamia harjuksia ruokakalaksi. Harjus on hyvä ruokakala mutta se pitää valmistaa heti. Se menee pilalle tosi nopeasti.
Aika useasti ollaan paisteltu tikkuharjusta yöntauolla ennenkuin ollaan menty taas lohta soutamaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Joppos123. Lappi on hieno paikka noin muutenkin. Siihen ei koskaan kyllästy.

Anonyymi kirjoitti...

Noi tulisijat on myös harrastukseni, olen ollut niiden kanssa tekemisissä kai kolmen vanhasta. Ja myynyt uusia ja käytettyjä, kunnostanutkin niitä. Jossain vaiheessa yks tuttu ehdotti, että laitan firman NN:n kiuas- ja kiväärikorjaamo ky. Sain yhden mökin mukana harmikseni liudan ruosteisia valurautakamiinoita ja fiksasin niitä. Teräsharjalla irtoruosteet pois, liesimustaa päälle ja luukkuja & rosteja yms. roinaa oli työpaikkani varastossa, vaikka mitä kokoja ja malleja. Ja Hornalla sai vanhatkin näteiksi. Kiukaitakin joskus korjasin, kun naapurin kölvi sai hitsivehkeet ja oli iloinen kun sai tekosyyn hitsata ja ilmaisia puikkoja, toisen naapurin konepajalta löytyi plootua, hintaan vie pois.

Nykyisen mökkini varastosta löytyi mm. Roclan sodan aikana värkkämä kamina, teräsputkesta tehty. Ruosteessa ja ruma, pohjakin puhki. Plootua pohjaan, tulenkestävää massaa päälle ja liesimustalla kyljet kuntoon. Hieno peli ja etevä, lämmittää hyvin eikä ole kovin kuuma kylkensä. Saunakammarin kamiina on yhden purkutalon roskalavalta, hinta "vie pois". Valettu porissa 1908. Piti harjata teräsharjalla ruosteet ja joku maalin roipe pois. Liesimustaa pintaan ja romukaupasta 10;- niklattu luukku - arinan sain kaupanpäälle. Sylyksellinen neljänneshalon klapua riittää kahdeksi yöksi nollakelillä.

Mökillä on sauna ja savusauna ja mökkejä iso, pieni ja uusi ja keittokatos ja nuotiopaikka. Puut tulee mökkipalstan harvennuspuista, pokasahalla ja kirveellä pieniksi. Niitä piisaa Tuppukyläänkin sen minkä sauna ja grilli vie. Sahailu ja pikkomien on rentouttava puuhaa. Olin vähän toisella kymmenellä kun pääsin kesätöihin, piti lämmittää päivittäin savusauna ja siinä oppi konstit. Ei voimalla vaan konstilla. Ainoa taito tarvitaan sahan teroitukseen, viila harituspihti eivät ole mitään rakettitiedettä.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pyssymies. Kommentissasi suorastaan kuului metallin kolina. Ja onhan tuo kierrätystä parhaimmillaan.