maanantai 21. maaliskuuta 2022

MITÄTTÖMYYKSIEN PARATIISI

Helsinki, näinä päivinä…

Helsingissä, Kallion kaupunginosassa istui eräs keski-ikää lähestyvä nainen olohuoneessaan ja nautti punaviiniä. Hän oli tyytyväinen elämäänsä ja olihan hänellä siihen syytäkin. Sillä hän oli toteuttanut unelmansa ja hänestä oli tullut Jokin. Jokin, eli valtamedian toimittaja joka oli noussut asiantuntijan asemaan. Häntä arvostettiin ja häntä haastateltiin televisiossa toisten, samanlaisten toimittajien toimesta.

Hänen kaltaisiaan toimittajia oli paljon. Kyseinen nainen erosi heistä hieman, sillä hän oli itselleen rehellinen. Hän ymmärsi ja tunnusti itselleen että tosiasiassa hän oli vain täydellinen mitättömyys ilman ensimmäistäkään varsinaista omaa ajatusta. Mutta hän ymmärsi syntyneensä juuri oikeaan aikaan. Aikaan, jolloin hänen kaltaisensa mitättömyys saattoi nousta Joksikin.

Hän oli aina halunnut olla Joku. Tunnettu. Arvostettu. Hän oli myös tiennyt ettei hän varsinaisesti osannut mitään, ei ollut lahjakas missään eikä hän ollut kovin älykäskään. Mutta hän tajusi myös että hän oli hyvä opettelemaan vaadittuja asioita ulkoa ja toistamaan niitä papukaijan lailla. Niinpä hänen suuntansa oli selvä. Ensin ulkoaopettelu ylioppilaaksi ja sen jälkeen suunta Tampereen yliopiston toimittajakoulutukseen. Siitä alkoi ura eteenpäin. Ensiksi paikallislehteen, sitten maakuntalehteen ja koska hän osasi toistaa vaadittavia asioita suorastaan uskonnollisella vakaumuksella niin lopulta hän oli päässyt valtamedian piikkipaikoille.

Hänen työnsä oli helppoa. Niin kovin helppoa. Hänen ei varsinaisesti tarvinnut ajatella mitään. Hänellä oli valmis sabluuna. Tapahtui maailmassa mitä tahansa, niin hän saattoi kirjoittaa sabluunan mukaisesti.

Hän saattoi kirjoittaa ilmastonmuutoksesta ja nimenomaan niin, että syyllisti suomalaisia ilmastovastuuttomasta elämästään. Luonnollisesti hän toimi sabluunan mukaisesti eikä ottanut esille sitä seikkaa että Suomen biokapasiteetti oli suurempi kuin Suomen hiilijalanjälki. Se asia oli valtamediassa tabu. Sen sijaan hän vaati sabluunan mukaisesti Suomen muuttamista fossiilivapaaaksi yhteiskunnaksi. Vaatiminen oli helppoa, sillä eihän hänen tarvinnut miettiä, että kuinka se näillä leveysasteilla tehtäisiin. Eikä hänen tarvinnut miettiä sitäkään, mitä ilmastokiima saisi aikaan tavallisille ihmisille ja Suomen elinkeinoelämälle. Sitä ei tarvinnut miettiä. Se ei ollut sabluunan mukaista.

Hän saattoi myös kirjoittaa rasismista. Nimenomaan ja vain etnisesti edistyksellisiin kohdistuvasta rasismista. Sekin oli helppoa. Hänen tarvitsi vain kysyä etnisesti edistyksellisistä että olivatko he kohdanneet rasismia. Totta kai he olivat kohdanneet. Kun he kerran sanoivat niin, niin sehän oli jo todiste itsessään. Lisäksi hän siunasi termiä ”mikroaggressio”. Sen myötä minkä tahansa, aivan minkä tahansa saattoi tulkita rasismiksi. Luonnollisesti hän toimi sabluunan mukaisesti ja jätti mainitsematta tietyt lukemat väkivalta- ja seksuaalirikoksissa. Eiväthän ne olleet rasismia, eikä Suomessa ollut etnisiä ghettoja vaan ainoastaan sosioekonomisesti haasteellisia alueita. Joka sekin kertoi vain suomalaisten epäonnistuneesta kotouttamisesta.

Hän saattoi myös kirjoittaa feminismistä ja sitä myötä naisten sorrosta. Sabluunan mukaisesti hän kirjoitti aina siitä että miehen euro on aina naisen 80 senttiä mutta sabluunan mukaisesti hän myös jätti kertomatta että mistä se miehen euro oikein koostuu. Ennen kaikkea hän jätti sabluunan mukaisesti kertomatta sen, että miesvaltaiset alat olivat nimenomaan niitä nettoveronmaksajia joita ilman hänkään ei hyvää elantoaan saanut. Sen sijaan hän saattoi keskittyä seksuaaliseen ahdisteluun. Hän siunasi metoo-hysteriaa ja sen myötä tullutta vallitsevaa tilaa että jos nainen oli mieltänyt tulleensa seksuaalisesti ahdistelluksi niin hän oli myös tullut seksuaalisesti ahdistelluksi. Todistusvastuu oli aina miehellä.

Hän oli tunnettu seksuaalisen ahdistelun vastustaja. Sitä hän vähän ihmetteli että vaikka hän oli heteroseksuaali, niin miehet eivät osoittaneet häneen seksuaalista mielenkiintoa. Mistähän se saattoi johtua? Varmaankin syynä olivat miehet. Hän jatkoi sabluunan mukaista kirjoittamistaan ja kirjoitti uusista perhemalleista joissa nainen saattoi horoilla niin paljon kuin lystäsi samaan aikaan kun mies oli kotona kilttinä puudelina. Toki hän kirjoitti transhypetyksestäkin. Sinänsä häntä vähän hirvitti kirjoittaa siitä, että alaikäisellä pitäisi olla oikeus aloittaa hormonihoidot ja itsensä silvottaminen mutta koska se oli sabluunan mukaista niin hän kirjoitti mitä se vaati.

Erityisen mukavaa hänestä oli kirjoittaa äärioikeiston uhasta. Se kun oli siinä mielessä turvallinen vihollinen ettei sitä oikeastaan ollut missään mutta sabluunan mukaisen tulkinnan mukaan se väijyi joka nurkalla. Sabluunan mukaisesti hän saattoi kirjoittaa että vaikka hyvin moni ihminen kielsi olevansa äärioikeistolainen niin kyseiset ihmiset olivat kuitenkin sisäistäneet itselleen äärioikeistolaiseksi tulkittavia ajatusmalleja. Ja kukas tulkitsi? Kenellä oli se oikeus? No, tietenkin hänellä ja hänen kollegoillaan valtamediassa. He olivat hyviä tulkitsemaan. Ennen kaikkea he olivat innokkaita tulkitsemaan.

Kyseinen toimittaja oli oppinut, että kun hän kirjoitti mitä tahansa, aivan mitä tahansa sabluunan mukaista tekstiä niin hän sai omalta viiteryhmältään valtavan määrän positiivista palautetta. Todettiin, että hän oli kirjoittanut rohkean kirjoituksen, joka antoi tuoreen näkökulman kipeisiin asioihin. Paskapuhettahan se oli ja sellaista pakollista virtuaalista olalle läiskimistä. Sillä eihän hän koskaan kirjoittanut mitään tuoreita näkökulmia. Ainoastaan toisti sen, mitä hän ja hänen kollegansa olivat toistaneet miljoonaan kertaan.

Muuan mitätön, ja täysin ilman omia ansioita jalustalle nostettu toimittaja kaatoi itselleen lisää viiniä. Hän tuumasi että hän oli syntynyt juuri oikeaan aikaan oikeaan paikkaan. Jalustalle nostettujen mitättömyyksien paratiisiin. Oikeastaan hän pelkäsi vain sitä että ajat muuttuisivat. Että tulisi se, mitä jotkut sanoisivat terveeksi järjeksi.

Ja silloin hän saattaisi joutua tunnustamaan julkisesti sen, minkä hän nyt uskalsi tunnustaa vain itselleen.


16 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Elämme omituisia aikoja, monessakin mielessä. Kun fyysisen työn määrä on vähentynyt, kaikenlainen tyhjän toimittaminen on tullut ”muotiin” ja silläkin elää ihan mukavasti, jos osaa/kehtaa myötäillä tiettyjä trendejä. Erityisesti suomalaiseen työelämään tuntuu iskostuneen vahvasti kaiken mahdollisen kehittäminen. Siitä sikiää tukuttain uusia virkoja valtiolle ja kuntiin. Se pursuaa esille joka puolella, missä tehdään ns. henkistä työtä ja osin muuallakin. Päiväkodeissakin kehitetään toimintamalleja ja on tutkittu mm. sitä, onko lapselle hyväksi käydä potalla silloin kun siltä tuntuu vai silloin kun päiväkodin täti sanoo.

Tämän päivän IL:n uutinen kertoo sellaisesta verovapaasta säätiöstä kuin Itla, jossa on tavan mukaan joukko hyväpalkkaisia johtajia ja joiden työpanoksella ja valtion ruhtinaallisilla avustuksilla ei jutun mukaan saada aikaan mitään konkreettista lasten hyväksi. Ykällä lienee ihan ruohonjuuritasolta tietoa, ovatko Itlan toimet saaneet aikaan mitään muuta kuin oman lompakon täytettä ja hyllymetreittäin kehittämissuunnitelmia, hankkeita ja lausuntoja sisar- ja veljesyhteisönsä Sitran malliin?


Rouva Ano

Anonyymi kirjoitti...

Mainio kirjoitus - ja niin tosi. Toimittelija haastattele toimittelijaa. Neukkuputiniassa tehdään samanlaisia näytelmiä. Harmi, että joudumme tuosta moskasta maksamaan. Propaganda pitää olla maksutonta.

Yksi virhe saattoi kirjoituksessa olla, viini oli kuitenkin valkkua?

Catilina 🇷🇺 kirjoitti...

Managerivaltio suosii nimenomaan mitättömyyksiä ja keskinkertaisuuksia. Synnynnäisiä pikkupomoja. Tämä näkyy EU:ssa erityisen selvästi. Managerivaltio tekee sitä, mitä se parhaiten osaa, eli manageroi. Tarvitaan paljon palavereja, kampaviinereitä ja Power Pointeja, että kaikki pikkupomot saavat kättensä jäljet historiaan.

Seppo Oikkonen kirjoitti...

Kirjoittelin itse ensimmäiset lehtiartikkelini myöhäisellä teini-iällä, ja se oli aikaa, jolloin muodollista pätevyyttä enemmän kunnioitettiin kirjoitustaitoa ja ajattelun omaperäisyyttä. Kuudenkymmen vuoden mittaan monet asiat ovat kääntyneet päälaelleen. Varsin vahvana on nyt vaikutelma, että journalismissa mennään toimittajan potretti edellä -- toimittaja on ennen muuta "julkkis", ja hänen kuvansa ja nimensä on painettu jutun päälle suurimpana. Se mistä puhutaan on sitten vain sitä mistä kulloinkin puhutaan.

Aikamme narsismin ikkuva, entinen sanomalehti, nykyinen nettipalsta, ja lauma joukkosieluisia sopuleita, jotka odottavat kolmatta maailmansotaa päästäkseen kaikkein herkullisimman uutisaterian ääreen.

Toimittajien muuttuminen yhden lajin julkkiksiksi muiden lajien joukkoon ei ole ainoa yhteiskunnallista keskustelua romauttava juttu. Mistä se kertoo, että tänäänkin jommassakummassa iltalehdessä oli juttu, jossa 22 suomalaisjulkkikselta kyseltiin heidän NATO-kantojaan. Eräänlainen demokratian irvikuva siis. Suunpieksännän ammattilaisartistit ajattelijoina? Myönnän, etten lukenut juttua, koska kuvittelen tietäväni että haastatelluiksi ovat tulleet suunnilleen samat joka paikkaan tyrkytetyt tyypit, joista ihmiset noteeraavat lähinnä sen mitä kullakin on tänä päivänä päällään.

Mikä voi olla enää naurettavampaa kuin se että uutistoimittajat jalkautuvat kadulle ja kysyvät satunnaisten vastaantulijoiden "mielipidettä" jostain päivän kohuaiheesta? Voisiko orwellilaisempaa demokratiaa ollakaan? Fahrenheit 451:ssa palomies Montagin aviovaimo viettää päivänsä keskustellen television kanssa. Nyt on todellisuus pannut paremmaksi, meitä oikeasti puhuttelevat joidenkin julkkisten "mielipiteet".

vaari kirjoitti...

Terve vaa Yrjö.
Äkkiä tulee mieleen vain kaksi Naistoimttajaa,joilla tolkku.
Appelsiini ja Ukkola.

Terveisin vaarivaa

QroquiusKad kirjoitti...

On tästä Ukrainan sodasta se hyvä puoli ollut, että itseään toimittajiksi kutsuvat Nuoret Älykkäät Naiset ovat jättäneet Toksisesta Maskuliinisuudesta ja muusta suomalaisen miehen kaikinpuolisesta ilvoksuttavuudesta mäkättämisen olennaisesti vähemmälle.

Mistähän ihmeestä se voisi johtua?
Voisiko olla jopa niin, että Nuorella Älykkäällä Naisellakin on kaikesta huolimatta sittenkin istesäilytysvaisto ja realistinen käsitys omasta asemastaan sen turvallisuuden suhteen?

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Onnea Suomi!

https://www.is.fi/politiikka/art-2000008696548.html

Sviddu!
Vasta maanantai puolipäivä ja (taas) tuntuu tältä: https://www.youtube.com/watch?v=BgiaUKdCpt0

Anonyymi kirjoitti...

Ei saaMariini!

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/719ade1a-ca78-48e1-bece-7955119e5096

Eihän tuohon riitä edes kelakorvausten poisto. Mua ei huvita enää yhtään mikään (siis verojen maksu).

Strix Senex kirjoitti...

Qroquius Kad näytti kirjoittavan ”On tästä Ukrainan sodasta se hyvä puoli ollut, että itseään toimittajiksi kutsuvat Nuoret Älykkäät Naiset ovat jättäneet Toksisesta Maskuliinisuudesta ja muusta suomalaisen miehen kaikinpuolisesta ilvoksuttavuudesta mäkättämisen olennaisesti vähemmälle”. Onnekseen ei tullut maininneeksi näitä miehenpuoleisia turhakkeita. Ylellä nimittäin näytti kirjoittelevan joku Uwa Iduozeen, jonka mielestä nimi määrittää meitä ihmisinä, ja niinpä hän koki tuskaa siitä, että pidämme vain osaa nimistä muistamisen arvoisina. Hän sitten löysi vaikeasti kirjoitettavien ja äännettävien nimien muuttamisesta esimerkiksi englanninkieliseen asuun hirveätä rasismia ja kolonialismia. Hänen väittämänsä mukaan nimi jopa muuttaa sen, miten ihminen muistetaan. Hänet irrotetaan omasta historiastaan, ja hänen “identiteettinsä ja muistonsa muutetaan joksikin muuksi.”

Niin että ei se Ukrainan sota sieltä Ylestä ole minnekään hävittänyt näitä mitättömyyksiä joista Yrjöperskeles niin täsmällisesti ja osuvasti kirjoittaa: ”Kyseinen toimittaja oli oppinut, että kun hän kirjoitti mitä tahansa, aivan mitä tahansa sabluunan mukaista tekstiä niin hän sai omalta viiteryhmältään valtavan määrän positiivista palautetta. Todettiin, että hän oli kirjoittanut rohkean kirjoituksen, joka antoi tuoreen näkökulman kipeisiin asioihin. Paskapuhettahan se oli ja sellaista pakollista virtuaalista olalle läiskimistä. Sillä eihän hän koskaan kirjoittanut mitään tuoreita näkökulmia. Ainoastaan toisti sen, mitä hän ja hänen kollegansa olivat toistaneet miljoonaan kertaan”. Niinpä Ylelläkin uskolliset opetuslapset sitten kuorossa veisaavat, että ”Hieno kolumni, joka nostaa arkipäiväisen asian aivan uuteen valoon” ja ”Olipa mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä kirjoitus”.

Turha näille touhuajille on kertoa ja opettaa, että kyllä ihmiset muistetaan, jos muistetaan tekojensa ja saavutustensa kautta. Nimi on vain päälle liimattu lappu, joka saa merkityksensä nimen kantajan tekojen kautta. Mutta, jos Peter von Baghin legendaarisen elokuva-arvostelun vapaamuotoinen siteeraaminen sallitaan: ”Turha tässä on enää jeesustella. Ylen journalismin pohja on syvempi kuin syvin kaivo”.

QroquiusKad kirjoitti...

Olen joskus täsmentänyt Nuoren Älykkään Naisen termin sisältävän kaikki asianomaiset ikään ja sukupuoleen katsomatta.

Tässäpä toinen laulu, joka kuvastaa sangen hyvin aikamme kirvoittamia tuntoja:

https://www.youtube.com/watch?v=f-oCfHWDnyo

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Rouva Anolle, Ano1:lle, Catilinalle, Seppo Oikkoselle, vaarille, Qroquius Kadille, Vittuuntuneelle NettoVeronmaksajalle, Ano2:lle ja Strix Senexille & kiitos kommenteistanne ja lisäyksistänne. Itse muistelen että suomalaisen valtamedian syöksykierre alkoi suurinpiirtein silloin kun Hesarin NYT-liite alkoi ilmestyä. Ihmettelen vaan että miksi sitä kierrettä ei yritetty edes jarruttaa.

Seppo on ihan oikeassa. Miksi joidenkin julkimojen mielipide on tärkeämpi kuin tavallisen ihmisen? Ja tuo hallituksen uusin ilmastopläjäys on jo preussilaista vittuilua.

Rouva Anolle: Täällä ruohonjuuritasolla ei kyseisestä säätiöstä ole mitään havaintoja. Se taitaa keskittyä omaan byrokratiaansa.

Anonyymi kirjoitti...

Toivoisin Ykän kirjoituksen olevan pelkkää fiktiota, mutta ei se ole. On täyttä totta. Joukkoon toimittajien voi lisätä muutaman poliitikon.

Anonyymi kirjoitti...

"Valtio pelasti kuolemankielissä olleen lasten säätiön - nyt leijonanosa hupenee henkilöstön koviin palkkoihin" uutisoi IL. Ei kuulu tähän keskusteluun, mutta ajattelin Ykää kiinnostavan ammattinsa puolesta, vaikka arvelin asian olevan niin kuin sitten kirjoittikin. Itlan henkilöstössä on 20 naista ja 3 miestä; on viestintäjohtajaa, viestinnän asiantuntijaa, visuaalisen viestinnän asiantuntijaa,tutkimuskoordinaattoria, erikoistutkijaa, asiantuntijaa, tiedeviestinnän asiantuntijaa, erityisasiantuntijaa, projektitutkijaa, projektikoordinaattoria, kehitysjohtajaa jne. Lapset ja perheet taitavat jäädä nuolemaan näppejään.

Kuinkahan paljon meillä on tällaisia säätiöitä ja yhdistyksiä, joista kuulee vain sattumalta ja jotka eivät tuota mitään, mutta ovat kaikki veronmaksajien rahoja kärkkymässä? Pahinta on se, että erilaisten tukien luvatussa maassa rahahanat aina aukeavatkin! Ihmetyttää nimittäin se, että kun ryöstöverottava Valtio ei tunnu pystyvän rahoittamaan edes yhteiskunnan tärkeimpiä toimintoja, niin tällaisiin kyllä rahaa riittää.

Rouva Ano

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja Rouva Anolle & kiitos kommenteistanne.

Ano: Siihen joukkoon voi lisätä huomattavan suuren määrän poliitikkoja.

Rouva Ano: En osaa sanoa, että paljonko samanlaisia pulaakeja on mutta niihin upotettava – ja muualta pois oleva – rahamäärä voi hyvinkin olla miljardiluokkaa. Varsinkin kun mukaan lisätään varsinaiset julkisen sektorin akateemiset suojatyöläiset.

Anonyymi kirjoitti...

Täytys opetella sellaseksi vatsastapuhujaksi ja mennnä eduskunnan rapusille istumaan. Aina kun hallituspuolueiden politiikko menis ohitse, niin kuulus vaan: LEIPPÄ, LEIPPÄ, LEIPPÄ!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Voi tietysti olla että hallitus opettelee saman ja sen vatsasta kuuluu ”syökää leivoksia”.