keskiviikko 14. syyskuuta 2022

ROHKEA JA ENNAKKOLUULOTON AVAUTUMATTOMUUS

- Hyvää päivää, hyvät kuulijat. Täällä Antero Lärvänen ja keskeytämme ylimääräisen uutislähetyksen vuoksi Sävelradiomme jossa soi parhaillaan Ylermi Vilvatväinen & Hässitty Käsitys-yhtyeen suosittu kappale ”Radiossa sammakkona naamariisi uin”. Olemme nimittäin saaneet tietoomme että valtamediassa eräs naistoimittaja ei ole julistanut vaadittavaa interperspirationaalisen feministisen epistolan mukaista saarnaa.  Pitemmittä puheitta kytken lähetykseemme Helsingistä puhelinhaastatteluun toimittaja Linnea Hööttenön Ilta-Ryönästä. Tervetuloa lähetykseemme, Linnea.

- Kiitos, Antero.

- Sinä olet siis todellakin tehnyt niin, että et ole julkaissut Ilta-Ryönässä feminististä avautumista?

- Kyllä näin todellakin on. Lopultakin. Vuosien jälkeen. Minä kun olen kyllästynyt siihen että viimeisen parinkymmenen vuoden aikana montasataakuuskytviis naistoimittajaa ja muuta feminististä härpäkettä on kirjoittanut toinen toisensa jälkeen täsmälleen samanlaista epistolaa suomalaisen miehen vioista feministisen naisen näkökulmasta, suomalaisen miehen avoimesta ja piilorasismista sekä suomalaisen naisen 80 sentistä. Ja joka ainoaan avautumiseen toiset samanlaiset suhtautuvat että tuo oli rohkea ja ennakkoluuloton avautuminen ensimmäistä kertaa tuhannetta kertaa. Minäkin rupesin kopioimaan kirjoituksia Keijo Kaarisateelta ja muokkasin ne vielä hullummaksi ja joka ristuksen kerta minä olin suuri yhteiskunnallinen näkijä. Ja vaikka varma palkka juoksi sen vuoksi koko ajan niin lopulta tympiinnyin.

- Sinä siis päätit toimia tällä kertaa toisin?

- Kyllä. Päätin olla avautumatta. Kirjoitin kolumnin ”Mitä suomalaisen feminismin tulisi vielä saavuttaa”.

- Valaisetko sen sisältöä?

- Jospa minä laitan sen suoraan sinulle nyt saman tien sähköpostina?

- Annapa palaa. Hetkonen… joo, tuli läpi.

- Eli siinä on otsikon jälkeen pelkkä piste.

- Jep. Pelkkä piste.

- No voi juma örtsy. Siinähän se on tiivistettynä. Tässä oli juuri sellainen rohkea ja ennakkoluuloton avautumattomuus jota koko valtamediamme on kaivannut. Mutta mikä oli reaktio? Todettiinko että olit suuri yhteiskunnallinen näkijä?

- Ja narttukissan paskat. Sosiaalisessa mediassa ämmät rääkyvät että minä olen pettänyt sen maailman tärkeimmän asian eikä kukaan mutise maalittamisesta yhtään mitään. Ja Ilta-Ryönästä ilmoitettiin että ei tarvitse enää tulla. Tavarani lähetetään postitse. Mutta en ole huolissani. Se itkupotkuraivari on ollut sen verran kaunista. Ja minulla on varasuunnitelma. Se on kehkeytynyt vuosien saatossa.

- Ennen kuin kerrot varasuunnitelmastasi niin kerrotko, mikä sai sinut ajattelemaan uudella ja, no, realistisella tavalla? Sinähän olit kuitenkin pitkään ihan aito, epistolaan uskova interperspirationaalinen vihervasemmistolainen feministi.

- Törmäsin reaalimaailmaan. Läksin muutama vuosi sitten ystäväperheen kanssa Pinnanmaalle. Mökkeilemään Lällävedelle. Se oli ihan uusi kokemus. Ja siellä tapasin paljon ihmisiä. Yksikään ei ollut ajattelemaan akateemisesti sertifikoitu mutta hoksasin jossain vaiheessa että hehän osasivat ajatella valmiin sabluunan ulkopuolelta. Sabluunan, jonka ulkoa opettelun olin mieltänyt ajatteluksi ja älykkyydeksi. Sen, ja vain sen. Tajusin siellä myös, että nuo tavalliset ihmiset pitävät yhteiskuntaa pystyssä. Ja minä olenkin täysi oheistuote.

- Kokemus oli alkuun pelottava ja pyrinkin nopeasti unohtamaan sen ja pääsemään takaisin Helsinkiin Nuorten Älykkäiden Naisten seuraan. Mutta siemen jäi itämään. Ja sen myötä aloin syyllistyä siihen, mitä interperspirationaalinen feministi ei saisi koskaan tehdä. Eli ajatteluun. Ajattelu on interperspionaaliselle feminismille syöpää. Joten tässä ollaan. Ja siitä päästäänkin siihen varasuunnitelmaan.

- Kerrotko siitä.

- Muutan Pinnanmaalle. Tarkemmin sanottuna Huitsinnevadaan. Ja alan toimia siellä tarjoilijana Huitsinnevadan Ase & Mättö-asekaupparavintolassa. Minunkin on aika opetella oikeita töitä.

- Tuohan kuulostaa loistavalta. Paranemisprosessi on varmasti ollut pitkä ja välillä raskaskin mutta olen onnellinen puolestasi. Tosin valitettavasti se on vain pisara meressä. Nytkin muuan typykkä teki rohkean ja ennakkoluulottoman feministisen avautumisen piirtämällä sarjakuviinsa nännejä ja pikkuhousuista pursuavia häpykarvoja. Totesi vielä että tämä on feminististä ekokriisin torjuntaa ja sai totta kai koko potpurrista valtion tiedonjulkistamispalkinnon. Ja luonnollisesti ylistystä valtamediassa.

- Niin että kauas on vielä pitkä matka ja se on koko ajan kauempana. Mutta jokos muuten olet opetellut sen pinnanmaalaisten tunnuslauseen?

- Johan nyt toki. Täällä hipit ei hillu eikä anarkistit askartele. Ja voit muuten uskoa, kuinka hyvältä se kuulostaa entiseltä interperspiraatiohipistä joka on päässyt kuplasta karkuun.

- Linnea Hööttenö, kiitän sinua haastattelusta ja toivotan sinut lämpimästi tervetulleeksi Pinnanmaalle. Täällä Antero Lärvänen, siirto rutioon.

Lämmin kiitos Reijo Koiraalle inspiraatiosta kirjoitukseen. Hän kommentoi aikaisempaan postaukseeni näin:

*

Tämänkaltaisissa artikkeleissa on kiehtovaa se, että niitä edelleen pidetään 'rohkeina ja ennakkoluulottomina avauksina', vaikka muistan esim. tuosta kapeasta miehenmallista lässytetyn jo 20 vuotta sitten. Eikä se minun nähdäkseni pitänyt silloinkaan paikkaansa, miehet vain käyttäytyivät tavalla joka ei ollut feministin mieleen. Ja komeasti mennään metsään siinäkin, jos sanotaan että Trump-ilmiö, Brexit ja jytky ovat vain työelämän muutoksista johtuvaa ihmisten oireilua.

*

Ja muistakaapa ihmiset lukea säännöllisesti Reijon piirtämää Suomen parasta Ryppy & Reikä-sarjakuvaa.


19 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Joo, Ryppyä ja Reikää luetaan ja katsotaan aina kun ilmestyy uusi, ja siinä välillä selataan vanhojakin.
Taas kerran oivalta ja asiallinen postus Yrjoltä, tätä jpo tiesin odottaa asiasta mainitessasi.
Ehkä kaikki toivo heräämisestä ei ole mennyt.
Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

Tuo naisen 80 senttiä ei ole huono, jos sitä vertaa naisen työtuntiin. Jostain luin, että miehet tekevät pitempiä työpäiviä. Sellaisen toteaminen lehdessä olisi varmaan naisvihaa.

Anonyymi kirjoitti...

Tavallaan mikään ei ole muuttunut yhteiskunnissa sen jälkeen, kun maanviljelyn aloittaminen johti yhteiskuntiin, missä kaikille ei riittänyt töitä pellolla. Tämä siis karkea kärjistys. Joku totesi olevansa kuningas ja että nämä miehet tässä ympärilläni ovat armeijani eli yhteiskunnan väkivaltakoneisto.

Oleellinen osa yhteiskuntaa oli myös papisto. He totesivat olevansa joskus kuninkaan yläpuolella, joskus alapuolella tai rinnalla, mutta osa yhteiskuntarakennetta kuitenkin. Edellisen postauksen päässään eläjä ja kirjan kirjoittanut henkilö tai tämän kirjoituksen järkiinsä tullut ex-feministi edustavat tätä rakennetta.

He tulkitsevat vallitsevaa ideologiaa, aatetta tai ilmaston käyttäytymistä kuten papisto on iän kaiken tehnyt. Rahvaan edustaja pysyköön pikkuroolissaan älköönkä sekaantuko asioihin, jotka kuuluvat papistolle. Rahvas voi keskenään sitten siunailla tuoreinta munkkilatinaa. Menneisyydessä luultavasti papiston sanomaa ei avoimesti kritisoitu, he kun välittivät jumalan sanaa. Nykyään on toisin, riittää kun mielipidekirjoitusta ei julkaista.

Näin se menee. Oli muuten kesken jääneellä biisillä hieno nimi!

maallikko

Qroquius Kad kirjoitti...

Eipä siinä toksisen maskuliinisessa kapeassa mieskuvassa mitään vikaa näytä olevan intersektifempsojen silmissä, kunhan se ilmenee vain Toiseuden Edustajissa.

Suomalaista Valkoista Heteromiestä ei saisi olla olemassakaan, paitsi tietysti aina silloin kun intersektifempsalle tulee hätä.
Silloin VHM:n onkin oltava pelastamassa Nuori Älykäs Nainen sillä sekunnilla, kaikki muu on inhottavaa fallosentristä paradigmaa ja kaikkia naisia sortavaa patriarkaatin salaliittoa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Huru-ukolle, Anolle, maallikolle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Huru-ukko: Sinänsä kyseessä oli fiktio ja taisi mennä toiveajattelun puolelle.

Ano: Tuo on totta ja miehet tekevät enemmän ylitöitä. Plus tietysti ovat töissä niillä aloilla joissa verorahat tienataan.

maallikko: Olet oikeassa ja se nykyinen papisto ei saarnaa kirkossa vaan toimituksissa ja yliopistoissa. Noita nimiä on vaan mukava keksiä.

Qroquius Kad: Joo, vaan kun noista toiseuden edustajista ja heidän korostetusta maskuliinisuudesta puhuu feministeille niin ne ovat suuttomia sanattomia kun eivät kehtaa tunnustaa ajattelunsa paradoksia. Korkeintaan tulee rasismimölinää.

Anonyymi kirjoitti...

80 centtiä, my ass

Oikeasti, työtuntien mukaan normalisoituna se on 98 centtiä. Ja sen 2 centin eron selittää naisten omat valinnat. Ihan itse valitsevat helpompia hommia, eivät halua vastuuta, eivät halua koulutusta.

Kun otetaan huomioon eläkevuodet, naisen euro on paljon enemmän, kas kun elävät pitempään.

Tähän voisin lanseerata uuden sanonnan: Tyhmä kuin Siwan kassaan mies. Ukko raataa kolmivuorotössä, nostelee raskaita tavaroita - 40kg, haistelee myrkkyjä, vaarallisten koneiden keskellä. Muijansa tekee päivätyötä, kuusi tuntia kerrallaan. Rahastaa ja juttelee vakioasiakkaiden kanssa, välillä paimentaa teinejä tai rahtihameita. Painavinta nostettavaa on parikymmenkiloiset kahvipakettikollit. Ikävin vahinko mitä kassakoneen kanssa voi käydä on, että kynsi lohkeaa kun näppäilee huolimattomasti.

Rahat menee yhteiseen asuntoon, tai muuhun yhteiseen elämiseen. Ukko kuolee nuorempana, akka jää asumaan maksettuun asuntoon. Ukon maksama henkivakuutus tuo hieman käyttörahaa. Kelpaa sillä ukkonsa maksamalla, huoltamalla autolla ajella eläkepäivillään.

Voihan se ukko huikenella ja vaihtaa nuorempaan. Akka vie puolet omaisuudesta ja kakarat ja rahaa mukuloiden elättämiseen.

Oikeasti palkkojen eroista eivät älykkät naiset keuhkoa. Tietävät syyn eroihin.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Yliopistot olivat ennen sivistyksen keskuksia. Nykyään on päinvastoin. Kaikenlaista käsittämätöntä soopaa pukkaa sieltä kiihtyvällä tahdilla. Ilmapiiri vain järkevöityisi, kun sosiologisilta ja humanistisilta tieteiltä otettaisiin rahoitus pois. Feminismi-käsitteen saisi poistaa käytöstä.

Tapsa vaan

Reijo Koiras kirjoitti...

Kiitos itsellesi. Tämä oli mainio kirjoitus, niinkuin nämä Lärväsen tähdittämät tekstit aina. Olisi oikein suotavaa, että reaalimaailmankin toimittelijat seuraisivat Linnea esimerkkiä, mutta eipä sellaista taida olla tapahtumassa. Tuo Tanskasen saama tiedonvälityspalkinto osoittaa, että jos piirtäjä kuuluu 'hyviin ihmisiin', niin aika vähälläkin osaamisella voi päästä jo pitkälle.

Esikoisteos Tympeät tytöt – Aikuistumisriittejä (Into Kustannus, 2021) kertoo esteistä ja haasteista, joita tytöt ja yhteiskunnan silmissä tyttöinä pidetyt joutuvat kohtaamaan aikuiseksi kasvaessaan, kuten ulkonäköpaineista, rasismista ja epätasa-arvosta.

Kyllä on taas viimeisen päälle rajoja rikkovaa meininkiä:)

Ekku kirjoitti...

Hassua. Luin ensin tuon "toiseuden edustajat" loiseuden edustajina. Kumma lukihäiriö.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pyssymiehelle, Tapsalle vaan, Reijo Koiraalle ja Ekulle & kiitos kommenteistanne.

Pyssymies: Hyvin pitkälle näin. Ja jos työpaikka on sama ja työtehtävät samat niin miehille ja naisille maksetaan samaa palkkaa. Kyse on siitä, että minkä työtehtävän itselleen valitsee.

Tapsa vaan: Olen täysin samaa mieltä. Tosin luen tästä tietysti pois yliopistojen kovat tiedealat.

Reijo: Kiitos kiittämästä. Ja totta joo. Asian sisällöllä ei ole enää merkitystä. Ainoastaan sillä, onko se epistolan mukaista.

Ekku: Nykyaika huomioon ottaen tuo oli ymmärrettävä lukihäiriö.

Qroquius Kad kirjoitti...

Olisivatkin pelkästään Loiseuden Edustajia, mutta kun ovat ryöstäjiä, raiskaajia, terrorisoijia ja valloittajia!
Mitä tulee epistolaan ja sen sisältöön, on toki silläkin merkitystä kuka sanoo:

jos joku persumies olisi piirtänyt tuon palkitun sarjakuvan kaltaisia tuotoksia, missä tissit kurkistelevat ja häpykarvat tursuilevat, jopa vallitsisi Taivaankorkea Rääkynä hirvittävästä naisvihasta ja muusta Pahuudesta.

Unknown kirjoitti...

Edelleen näkyy olevan erityisen kunnioitettavaa ja palkittavaa kun joku "rohkea nuori nainen" tekee oman sukupuolensa edustajista persvakojätkien karikatyyreja.
Falloskateus ja silkka pentumainen tyhmyys huutaa suorastaan hoosiannaa.
Siitä olen samaa mieltä, että samasta duunista pitää kaikkien saada samaa perusliksaa.
Suoritusarviointi erottaa omilla prosenteillaan sitten se hyvin tehdyn työn arvostuksen.
On tässäkin firmassa tullut nähtyä melkoisia tekohengitettäviä lapasia, niin fjontalla kuin vehkeelläkin varustettuja, että mikään ei niiltä vaan onnistu edes rauhanaikana.
Taitaa poikalyseon valintaperusteet olla nykyisin liikaa teoriapainottuneita ja se kenttäsikamaisuus mitä nuorilta alkuun vaaditaan on jäänyt taka-alalle.
Kyllä ne timantit sieltä sitten kokemuksen ja iän karttuessa erottuvat.
Tällä hetkellä on joko samaa kuin oma kurssi tai vuotta vanhempaa lyseolaista patsastelamassa leijonat kaulassa ja heistä käytännössä kaikki olivat nuorena niitä pahimpia hulivilejä.
Epäilemättä jossain vaiheessa meidänkin lafka saa ensimmäisen naispuolisen kissakaulan.
Toivon sen tulevan ansioista en siitä mitä on jalkovälissä.
Joppos123, edelleen täällä.

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Onneksi meillä on insinöörejä jotka pitävät lämpövoimalaitokset ja semmoset pyörimässä talvipakkasilla.

Ja sitten meillä on inisinöörejä jotka näkevat avaruus-aivo-psykoterapeuttisen kirurgian professoreita Balkanin maanteillä matkalla pelastamaaan suomalaisen hoiva-alan työvoimapulalta ja nostamaan suomen uuteen kukoistukseen.

https://www.ilry.fi/ajankohtaista/miapetra-kumpula-natri-vuoden-insinooriksi/

PS.
Mia-Pertin mukaan myös puut lopettavat kasvamisen vuonna 2030.

SVIDDU!
Viikko ei ole vielä puolivälissäkään ja jo taas tekee mieli päästää ajatteleva ihminen kärsimyksistään...

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Qroquius Kadille, Joppos123:lle ja Vittuuntuneelle NettoVeronmaksajalle & kiitos kommenteistanne.

Qroquius Kad: Kyllähän asia on niin kuin sanoit.

Joppos123: Hyviä huomioita. Siitä naispuolisesta kissakaulasta totean sen, mitä ennenkin että naisten asepalvelus oli täysin turha. Ei se palvellut maanpuolustusta. Olisivat perustaneet Lotta Svärd-järjestön uudestaan. Nyt idea on se, että naisen täytyy saada, jos huvittaa, mutta jos huvittaa niin ei oo pakko.

VNV: Tuli tuosta mieleen että siinä vaiheessa jos kovatkin tieteet alistuvat tuolle touhulle niin kaikki on menetetty.

Anonyymi kirjoitti...

Tiedä vaikka joskus ihan oikeasti noin kävisi, tässähän ihan toivon kipinä heräsi. Tai en tiiä.. No Lärvänen ei petä. T. Oloneuvos

Unknown kirjoitti...

Eihän Ykä PV sinänsä naisia, ainakaan taistelujoukkoihin mutta näillä nyt mennään.
Minulle on aina ollut sama onko omassa taisteluosastossa naisia vai ei. Kunhan hoitavat hommansa.
Sama on koskenut krihahommia. Jos on vaaraksi itselleen tai muille eikä pää kestä niin sulkaa on tullut perseeseen samantien. Eikä sitä päätöstä ole yhtä lyhyttä puhelinsoittoa pidempään tarvinnut selitellä.
Näin sen pitää ollakkin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Oloneuvokselle ja (oletan) Joppos123:lle & kiitos kommenteistanne.

Oloneuvos: Eletään toivossa. Ehkä siihen valitettavasti vaaditaan romahdus ennen.

Joppos123: PV tekee tietysti niin kuin käsketään. Mutta naisten Lotta Svärd-järjestö palvelisi kokonaismaanpuolustusta paljon paremmin.

Anonyymi kirjoitti...

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/b482271e-2bb8-452f-8468-763d633d90a1

Keskustan kansanedustaja ja vieläpä nainen erehtyi puhumaan tosiasiasta ja mitkä itkupotkuraivarit seurasivatkaan. Kaikenmaailman turhinmäet heti äänessä.

Tapsa vaan

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Taosa vaan. Ja olihan tuossa kommentoinnssa se pakollinen Trumpkin mainittu. Mutta hyvä huomio häneltä.