tiistai 28. toukokuuta 2024

KEHITYS KEHITTYY. PASKIKSESSAKIN

Tulipa törmättyä – jopa Ylen julkaisemaan – uutiseen jossa kerrotaan espoolaisessa Omnia-oppilaitoksessa käyttöönotetut uudet kuvalliset WC-ohjeistukset:

Tavalliselle suomalaiselle voi herätä ajatus että mitä hemmettiä, mutta selityskin löytyy:

Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omniassa opiskelee ammatillisessa koulutuksessa vuosittain noin 10 000 opiskelijaa, joista yli 40 prosenttia on maahanmuuttaneita. Omnian Tapiolan toimipisteessä järjestetään muun muassa aikuisten perusopetusta.

Omnian toimialarehtori Anna-Maija Iskanius sanoo, että vessan kyltti on yksi esimerkki siitä, miten koulusta tehdään kaikille turvallinen tila.

– Kuvat ovat hyvää vuorovaikutusta. Osa aikuisten perusopetuksen opiskelijoista on luku- ja kirjoitustaidottomia, tai he ovat lukutaitoisia omalla äidinkielellään esimerkiksi arabiaksi, Iskanius kertoo.

Ylen jutun kommenttiosiossa – vahvasti moderoidussa – ollaan toki jaksettu muistuttaa että kysehän on eri kulttuureista ja siis myös eri tavoista sontia. Tulee vaan mieleen ne jatkuvat muistutukset että nämä huippuosaajat ovat pelastamassa Suomen tulevaisuutta. Ovat suorastaan välttämättömiä. Ne luku- ja kirjoitustaidottomat.

Sinänsä jos ajatellaan kyseisen Iskaniuksen lausetta ”turvallisesta tilasta” niin itselleni tulee mieleen että yleensä suomalaisten turvallisuutta voisi ehkä parantaa toisin keinoin. Muun muassa poistamalla maasta tyypit jotka tarvitsevat noita vessakylttejä. Koskahan muuten sekaan tulee se kyltti että ”älä heitä paskapaperia roskiin vaan huuhtele se pöntössä”?

Mutta joo, kehitys se vaan kehittyy. Ja yksi Ylen lause pitää kyllä paikkansa:

Hetken kuvaa katsottuaan tajuaa kuitenkin, että ohjeeseen kiteytyy jotain oleellista ajastamme.

Kieltämättä.

29 kommenttia:

Seppo Oikkonen kirjoitti...

Minulle noista kuvista tulee mieleen Juha Sipilä, jota 2015 tänne vaeltaneet 32000 "turvapaikahakijaa" vedättivät niin että hän laupiaasti lupasi Kempeleen kotinsa hädänalaisten asunnoksi --- ja pitkään pyöritteli silmiään televisiohaastattelussa silloin sisäministerinä toiminut Petteri Orpo, jonka vaimo taisi vetää vastaanottotoiminnan organisaatiota (korjatkaa jos olen väärässä) ja joka Orpo oli raamatullisen vakavana sitä mieltä, että turvapaikanhakijoiden motiivien epäily on rasismia.

Ja selvittämättä on edelleen kuka omista valtaapitävistämme oli sopinut ruotsalaisten kanssa siitä että virta ohjataanm läpi Ruotsin Suomeen. Niistä ruotsalaisjunien vessoista oli jossakin kuvia, ja jälki oli sen näköistä ettei siellä tuollaiset ohjekuvatkaan olisi seinillä puhtaina pysyneet.

Olen itse sen verran rasisti että koen että poliitikot ovat ihan kuin oma ihmisrotunsa.

Poliitikot, journalistit ja juristeristit ovat ihmisiä, jotka omaksuvat uusia totuuksia vasta äärimmäisen pakon edessä. Eli käytännössä he pitävät ihanteellisista periaatteistaan ja utopioistaan kiinni loppuun saakka. Monikulttuurisuus on rikkaus, ei mulla muuta.

Anonyymi kirjoitti...

Joissakin maissa vessapapereita ei saa laittaa pönttöön vaan ohjeiden mukaisesti paperikoriin. Syynä on kuulemma putkien tukkeutumisvaara. Suomessa vessapaperi liukenee veteen ja putkistokin on paremmin suunniteltu.

Anonyymi kirjoitti...

Tuskinpa Afganistanin vuohipaimen ymmärtää noita kuvia. No, jotain piti yrittää.

alianor d'aquitaine kirjoitti...

Tässä jälleen näkyy koko "maahanmuuton" todellisuus kaikessa karuudessaan yksinkertaisesti esitettynä. Eivät meidän 200 kansanedustajaamme joudu istumaan renkaalla, jolla on kuraa likaisista tennareista. "Kotoutuksesta" on pistetty vastaamaan aivan tavallinen kansa syylistämälla ja solvaamalla heitä rasisteiksi. Verorahoja syydetään kyllä kaksin käsin kaikenlaiseen toisarvoiseen pipertelyyn, mutta todelliset valtavat ongelmat on suomalaisen veronmaksajan kohdattava jatkuvasti omassa elämässään ja maksettava niistä käypä hinta. Poliittinen eliitti rahoineen ei tee mitään ratkaistakseen aiheuttamaansa tuhoa. Heillä on varaa olla välittämättä.

Juhox kirjoitti...

Jos toimialarehtorin mukaan tarkoituksena on tehdä koulusta "kaikille turvallinen tila", niin mahtaako löytyä myös sellaisia kylttejä, joissa opastetaan olemaan koskettelematta naisia ilman lupaa? Entäpä olemaan huutamatta tai soittamatta kovaäänistä musiikkia?

Kun poliittisilla päätöksillä muutetaan vallitsevia kriteereitä ja jopa asioiden merkityksiä, niin taantuminenkin muuttuu kehitykseksi ^^

Anonyymi kirjoitti...

Joitakin vuosia sitten netissä liikkui pilailutarkoituksessa tehty tuollainen kuva, jossa oli pöntön päällä kyykkivä henkilö yliviivattuna ja normaalisti istuva varustettuna OK-merkillä. Siinä luki "Instructions for arabs"

Anonyymi kirjoitti...

Ja bonuksena tietysti se, jos osaa kannenkin aukaista...

Tapsa vaan

Anonyymi kirjoitti...

On siinä meillä työvoimapulan paikkaajat ja tulevaisuuden toivot, kun aikuiset ihmiset ei edes tiedä miten päin vessanpytyllä istutaan! Ehkä tarpeellista olisi lisätä ohje käsien pesusta ja pytyn huuhtelemisesta käytön jälkeen sekä siitä, ettei sinne myöskään työnnetä viemärin tukkeeksi ihan mitä sattuu.

Rouva Ano

Joppos123 kirjoitti...

Kaakkois-aasiassa tuollaiset opasteet ovat tavallisia. Yleisissä vessoissa jos siellä sattuu olemaan pytty niin pytyn reunat ovat täynnä sandaalin jälkiä.
Olenpa joskus etsiskellyt Pääesikunnassa alkavasta tilaisuudesta puuttuvaa Kiinalaista kenua.
Löytyi huussista halailemasta pyttyä, tyylillä hoiti kun oli koppalakki päässä toimituksen aikana.
Laosissa oli bussin taukopaikalla ihan erikseen huomautettu,että tarjolla on ihan länkkäripytyt. Normaalistihan siellä on posliini jalankuvilla. Pytyt sattuivat vaan olemaan lastenmallia eli ei niille yli 30 kiloinen voi istahtaa. Korkeuskin oli jotain 30 senttiä mutta oli siinä yritystä.

Anonyymi kirjoitti...

Vaativat vain pientä koulutusta. Ensin opetetaan miten käydään paskalla ja siitä on luontevaa edetä differentiaalilaskentaan ja muuhun sellaiseen mikä luontevammin sopiikin tän tason tekijöille.

Pauli Vahtera kirjoitti...

Olen tätä paskomista miettinyt vuodesta 1990 kun Mikkeliin tuotiin somaleja Moskovan junalta. Saimaan rannalla olevan hotellin saunatilan oleskelutilan pitkä penkki oli vieri vieretysten somalien pskankikkareita.

Nyt sen ymmärrän. Hehän tulivat Moskovasta, jossa olivat olleet pitkiä aikoja. Ei siellä paskota minne sattuu. Ne, jotka tulivat lentokoneella Mogadishusta Moskovaan ja sieltä junalla Suomeen, ovat varmasti joutuneet käymään vessassa.

Kyse on uskonnosta. Muslimi ei voi paskoa samalle pöntölle kuin vääräuskoiset ovat käyneet. Siksi he seisovat pöntön päällä. Muuten se kuvakielto puuttui noista liikennemerkeistä. Ja pahinta, pesevät takapuolensa vedellä tai hiekalla kuten profeettakin teki kun ei ollut vessapaperia. Ja profeetta teki kaiken oikein ja sitä pitää seurata. Sen takia liikennemerkeissä ei ole vessanpöntön kantta, koska muslimit hajottavat ne seisoessaan.

Muuten suomalaisen vääräuskoisen naisen/tytön voi raiskata, mutta takapuolta ei voi laittaa vääräuskoisen jälkiin.

MOT. Muslimit eivät koskaan opi länsimaisille elämäntavoille. Siksi heitä ei pidä päästää yhtäkään rajan yli. Ei ne niin tyhmiä ole, etteivätkö osaisi pskoa, mutta uskontoa ei voida poistaa 100 vuoden Suomessa oloaikanakaan.

Pskankikkareet hienossa hotellissa eivät johtuneet vääräuskoisista, mutta varmaan junassa oli erilaisia muslimiuskovaisia. Ja hehän vihaavat toisiaan enemmän kuin vääräuskoisia.

Anonyymi kirjoitti...

Ei muuan entinen pressa tuolla lännellä kutsunut maita joista nämä tulevat nimellä shithole country.
Huru-ukko

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Seppo Oikkoselle, Ano1:lle, Ano2:lle, alianor d´aquitanelle, Juhoxille, Ano3:lle, Tapsalle vaan, Rouva Anolle, Joppos123:lle, Ano4:lle, Pauli Vahteralle ja Huru-ukolle & kiitos kommenteistanne. Voi sanoa että tähän on tultu. Suomessa tuli itseistarkoitukseksi haalia kehitysmaalaisia ja sitä mukaa Suomi alkaa kehitysmaalaistua.

Juhox kirjoitti...

Rouva Ano kirjoitti: "Ehkä tarpeellista olisi lisätä ohje käsien pesusta ja pytyn huuhtelemisesta käytön jälkeen sekä siitä, ettei sinne myöskään työnnetä viemärin tukkeeksi ihan mitä sattuu."

Ei se ollut yhtä tai kahta tai kymmentä kertaa, kun Tampereen TTY:llä näin Intiasta päin tulevan vaihto-oppilaan marssivan vessakopista ulos käsiään pesemättä. Jätin asiasta infotiskille lapun, mutta se ei johtanut mihinkään sanalliseen tai kuvalliseen ohjeistukseen.

QroquiusKad kirjoitti...

Ei niitä ole tarvis ohjeistaa olemaan laittamatta paperia pönttöön.
Eivät ne paperia mihinkään käytä.
Nehän pyyhkivät perseensä vasempaan käteen ja kuluttavat paskan ruskeina sormenjälkinä suomalaisten ihasteltaviksi.

David Beckhamilla oli kuulemma huippuaikoinaan niin kiimaisia ihastelijoita, että livahtivat hänen käyttämäänsä vessaan nuolemaan pöntön.
Uskonpa suomalaisten yliopistotyttöjenkin nuolevan noiden paskanväristen ja -hajuisten lemmikkiensä paskat pöntöistä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Juhoxille ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Juhox: Olisiko niin, että me suomalaiset ollaan hyvässä hygieniassamme siinä maailman reilussa vähemmistössä? Pohjautuisikohan se ikivanhaan saunakulttuuriin?

Qroquius Kad: Ja tulikohan taas pikkusen liioiteltua?

QroquiusKad kirjoitti...

En tiedä.

Ählämit tiettävästi pyyhkivät vasempaan käteensä, ja siksi sillä ei saa koskaan syödä.
Tämä Beckhamin fanien käyttäytyminenkään ei ollut keksimääni vaan iltapäivälehdestä luettua. Miksipä ählämien suomalaiset rakastajat eivät olisi yhtä kahjoja kiimassaan?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Eivät ne kuitenkaan paskaa pöntöstä nuole. Jotain rajaa.

Anonyymi kirjoitti...

Siitä se noopelistien kotouttaminen alkaa. Opetetaan ensin paskantamaan posliinipyttyyn.

Bogreol kirjoitti...

Aloin pohtia että kuinka nämä, jotka eivät voi edes käyttää vääräuskoisen vessanpönttöä oikein, voivat olla niitä jotka työvoimapulassa pyyhkivät mummojen pyllyt. Eikö siinäkin voi joutua tekemisiin vääräuskoisten pönttöjen ja eritteiden kanssa. Luin juuri Åsne Seijerstadin kirjan Afgaanit. Perustuu kirjailijan kuvauksiin tapaamistaan ihmisistä talibanien maassa. Bashir (nimi muutettu) on kolmen vaimon taliban-taistelija, joka Kabulin valtauksen jälkeen ottaa käyttöönsä maasta paenneen parlamentin edustajan ison muurien suojaaman talon, minkä sitten vaimot ja parikymmentä lasta täyttävät. Ensimmäisen vaimon synnyttämisen aika tulee, hän siirtyy yksin vessaan, jossa lattiassa on reikä, ponnistaa lapsen maailmaan, mies menee resitoimaan koraania miesten joukkoon. Talon naisista yksi lähtee saksien kanssa katkaisemaan napanuoran. Vaimo piti synnyttämisen tapaa turvallisempana, oli synnyttänyt yhden lapsista sairaalassa, lapsi oli kuollut. Lasten tehtävä on oppia koraani ulkoa, tyttöjen myös, mutta tytöille ei alakoulua korkeampaa opetusta. Naisille ongelma on naislääkäreiden puute. Suomessa on naismuslimeja lääkäreinä, heitä tarvittaisiin siellä.

Joppos123 kirjoitti...

Tuon perseen pesun paskalla käynnin jälkeen ymmärrän. Jos runttaat naaman paskaan niin pesetkö naaman vai hierotko paskapaperilla? Itse pesisin ja kyllä aasian matkoilla ns "huljukuppi" on tullut tutuksi. Tosin käsien pesu ja käsidesin käyttö on toimituksen jälkeen suotavaa.
Aikoinaan Kosovossa sotilaspoliisit vahtivat, että kaikki pesi kätensä ennnekuin meni ruokalaan ( lähinnä Turkkilaisia ne kyttäsi). Noro oli siellä jatkuvasti jollakin porukalla paitsi Suomalaisilla. Me tilattiin jokaiselle oma taskuun mahtuva käsidesi ja sitä myös käytettiin.

Joppos123 kirjoitti...

Nyt kun kivasti pääästiin näihin paskajuttuihin niin mitähän ruottin SJ maksoi niille siivoojille jotka 2015 joutui siivoamaan junat joilla kärrättiin kähtävät Tornioon.
Siellähän ananaspäät olivat paskoneet jopa seinille.
Kähtäville seinillepaskominen on vähän kuin meille pesäpallo, kansallisurheilua.
Kävin kerran matkalla Bulgariasta Istanbuliin erään rekkaparkin paskahuussissa.
Paskaa oli lattialla olevan reiän takana noin 1,5 metrin korkeudelle seinässä.
Kusin sitten pihalle kun ei paskiksessa voinut hengittää.
Ulos kusemisestakin joutui maksamaan paskahuussin vahdille.
Suoraan motaria päin kuseminen olisi ollut ilmaista.

Anonyymi kirjoitti...

Jutelkaapa joskus kiinteistöhuollon jätkien kanssa, jos tilaisuus tulee. Esim pk seutu. Ne on nähneet sitten " kaiken".

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano1:lle, Bogreolille, Joppos123:lle ja Ano2:lle & kiitos kommenteistanne.

Ano1: Joo, ja sitten onkin käsissä niitä huippuosaajia.

Bogreol: Kaiken kaikkiaan hyviä huomioita.

Joppos123: Tuollaisia kuvia tuli sen invaasion aikaan kaikkialta Euroopasta junista.

Ano2: Kiinteistöhuollon kaverit ovat kertoneet mm. sitä että tuontitavara valuttaa jatkuvasti kuumaa vettä että saa kämppään kotoisen ilmankosteuden. Ja sehän tekee kosteusvaurioita se.

Anonyymi kirjoitti...

Jep. Eikä pelkästään tuontitavarat. Kyllä siellä ns " eliitilläkin " paska haisee ja ruikku lentää.

Joppos123 kirjoitti...

Kosteusvaurio ja paskanhaju kämpässä tuo matuille turvallisen tilan tunteen. Jos koko kerrostalo mätänee samalla niin entäs sitten?
Kun on elänyt kuin elukka niin elää jatkossakin kuin elukka.
Pristiinan kupeesen rakennettiin aikoinaan 3 kerrostaloa joissa oli paskahuussit, patterit, juokseva vesi ja jopa hissit.
Puoli vuotta ja kämpät olivat riisuttu kaikesta arvokkaasta. Siis kaikki oli kaivettu irti.
Sitten ne vinkuivat siellä EU tukia.
Muutaman kerran tehtiin niihin kämppiin ase-etsintä ja ne olivat kaatopaikkoja.
Yleensä yksi tarjolla ollut makuuhuone toimitti paskahuussin paikkaa eli koko paikka oli ulostettu täyteen.
Kaikki kupari oli revitty jopa betonin alta ja siellä ne kähtävät lilluivat keskellä paskaa ja saastaa.
Känniset jätkät, viimeisillään olevat akat, paskan yltäpäältä peittävät kakarat, rotat, torakat käsikädessä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle ja Joppos123:lle & kiitos kommenteistanne.

Ano: Sinänsä minulle on yks lysti kuinka ne kotimaassaan sontivat kunhan eivät tule tänne.

Joppos123: Kommenttisi ei herättänyt hirveästi ruokahalua. Mutta joo, jos kerrostalo mätänee niin mitä väliä? Suomalaiset sen remontoivat suomalaisten kustannuksella.

Anonyymi kirjoitti...

Nuo ohjeet ovat esiintyneet viestipalveluissakin ja niiden arvostelu vasta-arvostelua tyyliin, me tarvitsemme erityisosaajia ja niitä löytyy vain maailmalta. Olikohan ajatuspaja Liberan Pursiainen kun tiesi että Kiinassa on mm tekoälyosaajia jne. Maallikko tässä ihmettelee mitä tekemistä on tekoälyosaajilla paskannusohjeita tarvitsevien osaajien kanssa. Eikö kukaan osaa erottaa oikeita osaajia, oikeaa työperäistä maahanmuuttoa ja kela-peräistä maahanmuuttoa. Kela-peräisen maahanmuuton arvostelu tyrmätään aina samoilla sanoilla, me tarvitsemme osaajia. Miksi ei sitten tuoda tai tule niitä osaajia joita tarvitsemme ja suomesta ei löydy? Tulee vain kela-peräisiä.

QroquiusKad kirjoitti...

No niin, nyt meille sitten kerrottiin kahden ranta-aatelisen yliopistotytön voimin, että nuo ohjeet ovatkin väärin:

https://www.iltalehti.fi/elintavat/a/eb8a8972-39bb-4269-911d-33efc70da4c9

Siinäs kuulimme taas me tyhmät persusetämiehet.
Ihanat kehitysmaalaisethan tässäkin olivat taas oikeassa ja me väärässä.
Niin että loppuu se kieltäminen kykkimästä pöntön reunalla paskomassa lattialle!
Tehkäämme itsekin niin, koska se on niin ihanaa, luonnollista, väistämätöntä.