maanantai 6. toukokuuta 2024

DEMARIUNELMIA

SDPöön puheenjohtaja on latonut pöytään teesinsä joka ovat, no, hyvin demaria. Ensinnäkin:

SDP haluaa kannustaa ikääntyneitä jatkamaan työelämässä. Lindtman ehdottaa, että eläkkeen kertymisen yläikäraja nostetaan kertaheitolla 75 vuoteen.

Kyseessä ei siis ole eläkeiän nostaminen tuonne saakka. Mutta kumminkin asia kertoo että nykydemareitten käsitys varsinaisesta työnteosta on kovin teoreettinen. Onhan selvää että varsinaista suorittavaa työtä – sitä maallemme välttämätöntä – tekevät hyvin harvoin jaksavat enää 65 vuotta pidemmälle ja läheskään kaikki ei sinnekään. Kroppa ei kestä eikä voimat enää kertakaikkiaan riitä.

Tämä eläkekertymän nosto sopisi lähinnä toimistoissa istuville – lähinnä julkisen sektorin – tyhjänhiertäjille jotka eivät maamme nettoveroja kerrytä pätkääkään vaan jotka ovat jo nytkin puhdas rasite.

Toiseksi… oliko yllätys:

Lisäksi puolue kasvattaisi työperäistä maahanmuuttoa.

”Meidän pitäisi ottaa selkeäksi tavoitteeksi nettomaahanmuuton nosto vähintään 40 000:een vuosittain”.

Tämä on erityisesti vihervasemmistolle jo pakkomielle jota tulee hokea joka saumassa. Niin kuin sen toistuva hokeminen muuttaisi sen jossain vaiheessa todeksi. Normaali ihminen ymmärtää että jos joku on mennyt jo kymmeniä vuosia perseelleen niin sen saman touhun jatkaminen vain pahentaa tilannetta. Mutta vihervasemmistossa pidetään silmät tiukasti kiinni ja tuumitaan että kun asiaan oikein uskoo niin jossain vaiheessa kehitysmaista alkaa tulla Suomeen kieli- ja ammattitaitoisia sekä täysin lainkuuliaisia kirvesmiesraudoittaja Putkosia. Ja niitä koneisninöörejä joilla on jopa todistukset mukana.

Mutta kokemus on osoittanut että tämä demariunelma on niin suurta rikkautta että se ajaa Suomen ennen pitkää pankrottiin. Eikä Lindtman – tietenkään – ajatellut kehitysmaalaisten vuoksi jatkuvasti kasvavaa sadistista rikollisuutta.

Eikä se kolmaskaan kohta ole varsinainen yllätys:

Kolmas ehdotus liittyy vihreän siirtymän investointien vauhdittamiseen EU:n yhteisellä rahoituksella.

Vihreä siirtymä on tähän mennessä ollut Suomen talouselämälle tuhoisaa ja kuvitteleeko Lindtman että Suomi yhtä-äkkiä muuttuisi EU:n nettomaksajasta nettosaajaksi? Yleensäkin EU on tähän mennessä suhtautunut Suomeen niin kuin sen luontoreservaattiin.

Vaan itse asiassa yhdessä loihelausumassa olen Lindtmanin kanssa aivan samaa mieltä:

Nämä ovat kolme miljardiluokan kysymystä, joissa Suomella ei ole varaa epäonnistua ja joihin on kiinnitetty liian vähän huomiota.

Totta joo. Tosin johtopäätöksemme ovat kyllä totaalisen erilaiset.

Vaan minä en olekaan utopisti.


27 kommenttia:

Nils. Aslak kirjoitti...

Ruotsissa lasketaan aina, että yksi maahanmuuttaja tuo mukanaan kaksi perheenjäsentä. Tuo demarien ehdotus olisi 5 vuodessa: 40.000x3x5= 600.000 uutta kielitaidotonta. Sen takiahan jouduttaisiin palkkaamaan kymmeniä tuhansia ihmisiä lisää julkiselle sektorille ja se lienee demarien ajatuskin!

Demarit ehdotti myös EU: lle verotusoikeutta. Suomesta kerättäisiin miljardeja lisää rahaa Brysseliin, koska nehän osaavat parhaiten ajatella koko Euroopan parasta. Kuten Mauri Pekkarisen eräästä kirjoituksesta selviää.

Italia sai kaiken muun lisäksi jättimäisen rautateiden kehitys- ja uudistuspaketin. Suomen osuus oli Pekkarisen mukaan 400 miljoonaa ja siis saman verran kuin Suomen rautateiden ylläpito- ja käyttökustannukset. Meillähän ei tosin ole varaa kehittää rautateitämme ja jonkun ratapätkän sähköistämisestä väitellään vuosikymmeniä.

Kuten vaikkapa Tornio- Haaparanta välisestä muutaman kilometrin pätkästä on puhuttu vuosikymmeniä. Siitä olisi suora yhteys Keski- Eurooppaan ja Norjaan. Pohjoisen paperi- sellu- ja terästehtaat voisivat lyödä tavarakontit junaan ja Haaparannalla nosturi heittäisi ne Ruotsin juniin. Säästyisi monet satama-,laiva-, satamamaksut.

Yhdessä matkaohjelmassa näin kuinka Kiinan ja Venäjän eri raideleveys oli voitettu. Matkustajavaunut oli rakennettu konttien tapaan ja rajalla nosturi heitti ne toisen maan teleille. Taisi olla puolen tunnin homma.

Anonyymi kirjoitti...

Eikös se Lintmanni puhunut myös verotuksen kiristämisestä?

Anonyymi kirjoitti...

Saahan sitä nostella eläkeikää tms, kun nykyään työmarkkinoilla 50v täytettyään on kuin rutto jota työnantaja eivät halua ottaatöihin, kaikesta kauniista julkisuuspuheesta huolimatta ..

-jpt-

Strix Senex kirjoitti...

Jos nyt jotakin positiivista sanoisi tästä ulostulosta niin lähinnä tulee mieleen se, että demaritkin tuntuvat lopulta alkavan ymmärtää sen, että jotakin täytyy taloudelle tehdä. Pelkkä menojen lisäys, velan otto, verojen korottaminen, työpaikkojen lisääminen julkisen sektorin hallinnointipuolelle, yksityisten yritysten ja yrittäjien haukkuminen sekä hallituksen ylimalkainen haukkuminen ei riitä. On jopa ymmärretty, että tuottavaa työtä tekevien määrää täytyy lisätä.

Ja siihen se sitten pysähtyikin.

Ehdotukset näyttivät olevan sitä samaa vanhaa ja kaavamaista keskusjohtoisuutta. Vanhat ihmiset pitää saada pysymään töissä pidempään. Periaatteessa tässä on jotakin oikeansuuntaistakin, mutta läheskään kaikkien kunto ei enää kestä eivätkä kaikki työnantajat suostu seitsenkymppisiä palkkaamaan. Mutta jos tuota ajatusta työstetään eteenpäin ajatuksen ja ymmärryksen kanssa, tekijöiden kunto ja intressit huomioiden, sieltä varmasti löytyy sellaisiakin ratkaisuja, joilla kokeneiden ihmisten ammattitaito, ymmärrys ja kokemus saadaan käyttöön.

Loput olivatkin sitten sitä kaavamaista vakiomantraa vihreistä investoinneista, EU-tuista ja työperäisestä maahanmuutosta. Mutta täytyy taas kerran muistuttaa, että narulla ei voi työntää eikä kukkokaan käskien laula. Investoinnit ovat kyllä kasvun veturi, mutta sitä ovat nimenomaan kannattavat investoinnit ja silloin ratkaisevassa asemassa on kannattavien investointien edellytysten ja houkuttelevuuden parantaminen. Sellaiset investoinnit, joiden kenttä rajataan ”vihreyteen” ja jotka perustuvat tukien pyytämiseen harvoin tuottavat mitään kannattavaa. Pikemminkin tuloksena on niitä Valcon tapaisia kuvaputkitehtaita, joiden johtoon palkataan sujuvan puhetaidon ja hyvät poliittiset kontaktit omaavia pyrkyreitä. Vastaava pätee myös työperäiseen maahanmuuttoon. Jos hyviä työpaikkoja on, tulijoitakin riittää. Varsinkin jos hintataso ja verotus ovat kilpailukykyisiä suhteessa verrokkimaihin. Ne vetämällä hankitut ”työperäiset” harvemmin pysyvät kovin pitkään töissä, jos niihin vaivautuvat edes aluksi.

Mutta kuten sanottu, hyvä että edes yritettiin. Nyt täytyy vain sitten jatkaa yrittämistä, ajatella asioita eteenpäin, ennakkoluulottomasti ja itsekritiikkiäkin harjoittaen sekä vapautua vanhoista ajatusluutumista.

Pauli Vahtera kirjoitti...

Somessa ollaan Lindtmanin eläkeläistyötä puolesta ja vastaan. Tein tarkennetun laskelman:

Jos kaikki Suomen 65-74 vuotiaat (31.12.23) olisivat töissä joka työpäivä 7,5 tuntisia työpäiviä tehden, olisi työvoiman lisäys vuodessa 658.258 henkilötyövuotta. Tosin tilastojen mukaan jo nyt töissä on 13,9 % tuon ikäisistä, mutta tuskin joka päivä täyttä päivää tehden.

Kun eläketulojen keskiarvoon 1826 eur/kk lisätään suomalaisen mediaanipalkka 3314 euroa, ja kaikki 65-74 v eläkeläiset ovat töissä, lisääntyy kuntien ja valtion verot sekä Yle-vero ja palkkaperustaiset maksut 8,3 miljardia euroa eläkeläisten nyt maksamiin veroihin verrattuna.

Lisäys on mahdollinen:
- jos eläkeläisten työllisyysaste on 100 % (nyt työikäisten työllisyysaste on 73,8 % ja siihen on huomioitu kaikki, jotka ovat viikon aikana olleet vähintään yhden tunnin töissä
- eläkeläisten tekemät työt ovat uutta yksityissektorin työtä, sillä muutoin työt korvaisivat työikäisten nyt tekemää työtä ja se lisäisi työttömyyttä
- samaan päästään, jos nuoret tekevät lisääntyneen työn ja eläkeläisten työ korvaa nuorten sukupolvien nyt tekemän työn
- julkisen sektorin paperinpyörittäjäeläkeläisten työ tulisi erittäin kalliiksi, koska kunnat ja valtio joutuisivat maksamaan verorahoista eläkkeen lisäksi bruttopalkan ja sen sosiaalikulut
- jos eläkeläisen palkka kerryttää eläkettä, tulisi työnantajan ja työntekijän maksaa työeläkemaksua 6,4 miljardia euroa; tämä vähentäisi yhteisöverotuloja 1,3 mrd euroa
- jos eläkeläisen palkasta ei maksettaisi eläkemaksuja, olisi työikäisten tulevia eläkkeitä alennettava vastaava määrä.
- jos Lindtmanin miljardien tulot tarkoittavat 3 miljardia euroa lisää verotuloja, olisi joka kolmannen 65-74 vuotiaan oltava kokopäivätöissä uutta työtä luovissa työpaikoissa nykyisin jo töissä käyvien eläkeläisten lisäksi.

Toki on (teoriassa) mahdollista, että eläkeläisten tekemä työ luo uusia nokioita, jolloin työn vaikutus ulottuisi eläkeläisten maksamien verojen lisäksi koko kansantalouteen ja vähentäisi Suomen työttömyyttä.

Kannatan eläkeläisten työntekoa, mutta samalla pitää olla järkevä. Kun ihminen ikääntyy, hänen työtahtinsa vääjäämättä hidastuu. Siksi eläkeläisille pitää maksaa pienempää palkkaa. Ja lisäksi on annettava mahdollisuus osa-aikaiseen työntekoon. Ei ole uskottavaa, että 74-vuotias jaksaisi tehdä täyttä työpäivää viisi päivää viikossa.

Anonyymi kirjoitti...

No nyt on varsinainen pomminpurkaja vauhdissa! Keskustapuolueen nuoret yltivät lähes samalle tasolle; bordellit pelastavan autioituvan maaseudun. Kyllä tulevaisuus on turvattu kunhan SDP ja Keskustapuolue pääsevät uudelleen vallan kahvaan!

Rouva Ano

Trilisser kirjoitti...

Ano "spt": Singaporessa asia on ratkaistu niin, että työntekijän täytettyä 62 vuotta hän ja työnantaja neuvottelevat uuden sopimuksen, jossa ikääntyvän heikompi jaksaminen on kompensoitu lyhyemmällä työajalla tai keventämällä tehtäviä. Toki samalla palkka alenee. Jos työnantaja potkii hänet pois, työnantajalle tulee kovat sakot. Tällä tavalla on saatu hyviä tuloksia iäkkäämpien työllisyyteen.

Trilisser kirjoitti...

Pauli Vahtera: Mitä mieltä olet Singaporen mallista vanhemmille työntekijöille (kevennetty työ + alennettu palkka)?

Thorvald Eskilinpoika kirjoitti...

-jpt- Vähän ihmettelen tätä vouhkamista että miksi työnantajat eivät palkkaa yli 50 vuotiaita. Sehän on aivan hyvin tiedossa että miksi näin on, ja vasemmistopoliitikot ovat ihan itse sen saaneet aikaan yhdellä takavuosien aivopierullaan. Jos vanha työntekijä, en nyt muista että mikä se ikäraja oli, muistaakseni tuo 50v, (vaiko 55?) tulee työkyvyttömäksi eli ei jaksa sinne eläkkeelle saakka, joutuu se työnantaja jonka töissä hän on työkyvyttömäksi tullessaan, maksamaan merkittävän osan siitä kustannuksesta joka hänen työkyvyttömyydestään syntyy. Aina sinne hänen eläkeikäänsä saakka. Ajatuksena oli kai näillä ajatusten tonavilla että näin työnantajalle syntyy insentiivi pitää huolta ikääntyvistä työntekijöistään ja heidän terveydestään. Näillä pahveilla ei käynyt pieneen mieleenkään että siinä syntyi ihan toisenlainen insentiivi, eli halu päästä eroon noista rajaa lähestyvistä työntekijöistä ja olla palkkaamatta sen ikäisiä uusia. Ja ihan ymmärrettäväähän tuo on työnantajan kannalta. Ihmetyttää vain että miksi kukaan ei tuo esille tätä todellista syytä, liittyisiköhän siihen että se on aikanaan vasemmiston "voittona" mainostettu "saavutus"....

Anonyymi kirjoitti...

Mikä valtio se semmoinen on, joka ei selviä kotoperäisellä työvoimalla? Satojatuhansia työttömiä vielä!

Panostusta myös nuoriin, jotta pääsevät pian töihin työkykyisinä, eivätkä joudu kortistoon tai työkyvyttömyyseläkkeelle, kun eivät mitään vastoinkäymisiä tai rasitusta kestä.

Tapsa vaan

Anonyymi kirjoitti...

Ensimmäinen sosialisti lie ollut Niskavuoren Heta. Heta sanoi Aarnelle: Mikä on mun on mun ja mikä on sun, sekin on mun.
Huru-ukko

QroquiusKad kirjoitti...

Singapore mainittu ylempänä.
Olisipa Suomikin kuin Singapore:

maailman ainoa toimiva monikulttuurinen valtio, jossa jopa melkoisen kokoinen muslimienemmistö elää siivosti allahuakbaroimatta.
Moni muukin asia pelittää hienosti, toisin kuin Suomessa.

Mutta Suomi ei voi olla Singapore, koska täällä ei ole singaporelaisia.
On vain anttilindtmaneja ja hengenheimolaisiaan istumassa taas seuraavassa hallituksessa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Nils. Aslakille, Ano1:lle, jpt:lle, Strix Senexille, Pauli Vahteralle, Rouva Anolle, Trilisserille, Thorvald Eskilinpojalle, Tapsalle vaan, Huru-ukolle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Tuosta demarien ehdotuksesta tulee mieleen lause ”nyt säästetään, maksoi mitä maksoi”.

Siitä ikärasismista kannattaa vouhkata. Vaikka syyn tietäisi niin kuin Thorvald totesi. Se on ilmiönä silti olemassa.

Singapore toimii ja sen ratkaisut ymmärrän. Mutta jos Suomi olisi pidetty suomalaisena niin täällä ei tarvitsisi edes miettiä mitään Singaporen mallia.

Ja se keskustanuorten bordelliehdotus on taatusti keksitty kännissä.

Anonyymi kirjoitti...

Ja se keskustanuorten bordelliehdotus on taatusti keksitty kännissä.
Äläs sano. Tai no, syntymähumalassa kenties?:)
Huru-ukko
PS. PT-mediassa hyvää pohdintaa aiheesta.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Huru-ukko. Joo, Paavo pisti bisnesidean pystyyn…

Anonyymi kirjoitti...

1. Työllistetään kaikki mahdolliset suomalaiset tarvittaessa lisäkoulutuksella/kaikille tutkinto. Nytkin on valtava potentiaali työttömissä, osaamista, kokemusta, mutta ongelma on, ettei ole niitä työapaikkoja ja joillain ei työhaluja. Kyllä se johtajakin voi bussia ajaa, jos muuta ei ole. Joskus oli suoja-aika, sitten oli pakko ottaa vastaan tarjottu työ tai rahantulo katkeaa. Onko tämä hyvä käytäntö poistunut? Raha ja nälkä motivoi hyvin, mutta ei siksi kannata sairaita, vanhuksia, opiskelijoita kiduttaa. Oikeasti tekoja syrjäytymisen ehkäisyyn ja hoitoon, keinoja on, jos vain näin halutaan toimia. 2. Perataan eläkkeelle kaikki, joita turha roikottaa systeemissä, alkaa säästymään siltäkun osin byrokratiarahat. 3. Jos ikinä ketä, ei muslimeja Suomeen. Muutamia vuosia sitten pikkukaupungin (en muista enää nimeä) valkoinen naispormestari itki "ette voi tehdä näin, otimme teidät vastaan, huolehdimme teistä". Muslimienemmistöiset päättäjät panivat säännöt uusiksi ja jos pikein muistan, taisivat vaihtaa mustannahkaisen pormestariksi. Miksi meillä halutaan lisää yliopistokoulutus, kun alan työpaikkoja ei riitä ja selitellään, ettei Suomesta löydy perusduunaria ja siksi pitää ulkomailta? Koulutetaanko enää edes muurareita?

Anonyymi kirjoitti...

Suurin osa poliitikoista kuitenkin kannattaa "työperäistä" maahanmuuttoa vaikka näkevät että se on Kela-peräistä. Syytä en tiedä. Kari Suomalainen sanoi aikanaan ison rahan miettivän, että on halvempaa tuoda halpatyövoimaa Suomeen kuin siirtää teollisuutta pois. Poliitikot ovat ohjetta noudattaneet liiankin kanssa. Huippuosaajista puhutaan, lukutaidottomia tuodaan.

Suomea mainostetaan oikeille huippuosaajille kuin varakkaalle turistille. On puhdas ilma, kaunis luonto jnejne. Kun tulevat ja huomaavat että palkka on viidesosa ja verot viisinkertaiset, lähtevät kiireen vilkkaa takaisin. Suomi on kaiken lisäksi kallein euromaa asua ja elää ja kalliimmaksi tehdään, politiikalla. Tänne jäävät vain Kela-peräiset.

Kirjoitin nuoresta miehestä (miksi ei myös naisesta) joka on armeijan jälkeen omillaan. Jos löytää työpaikan, voi saada jopa 10 euroa tunnissa palkkaa. Hänen työn hinnasta peritään yli 50 % veroina ja veroluonteisina maksuina. Hänestä tulee heti "tuottava" veronmaksaja. Mamuista vasta kolmannessa tai neljännessä sukupolvessa, jos silloinkaan. Monelle on uutta ja ihmeellistä saada rahaa tekemättä mitään.

Anonyymi kirjoitti...

Työperäinen maahanmuutto on täyttänyt vankilat.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano1:lle, Ano2:lle ja Ano3:lle & kiitos kommenteistanne.

Ano1: Kiitos lisäyksistä. Suomessahan tuo teoriakoulutus on aivan yliturvonnut ja nimenomaan niitä työntekijöitä tulisi kouluttaa.

Ano2: Hyviä huomioita.

Ano3: Ja Ruotsissa vielä enemmän.

Änymuumi 007 kirjoitti...

Suomen älymystö ei näytä hoksaavan että ollaan ydinsodan partaalla. Horistaan jonninjoutavia ja räkytetään ryssälle turvallisen NATO-hameen alta mutta, muttamutta, natoherralla saattaa olla ilmavaikeuksia ja pian Pikku-Ukri kakeltelee että onko tämä sitä artiklaa numero viisi…


Saattaa olla että keskustanuoret ovat kaavailleet kännissä huorataloja maaseudulle mutta suunnitelma on todellinen ja valtion rahoittama.
Muistakaamme Oulun TikTok-tanssijat. Jopa persulehdessä hämmästeltiin Oulun ylimystön seksitouhuja. Oululaiset näkivät paljon ulkomaalaisia miehiä vuonna 2015 ja päättivät panna bisnestä pystyyn. Koulutyttöjä alettiin koulata tehtäviin.
Kuvio on tunnettu Etelä-Koreasta jossa sotilastukikohtien ympärillä on leirejä tarjoamassa 'palveluita'. Ne ovat myös NATO-Suomen tulevaisuutta. Maan köyhdyttäminen edistää sellaista toimintaa.

–––––––––––––––––––––––––––––––––
Suomen Uutiset
maaliskuu 03, 2020 21:52
Squirttaamista, pippelityöpajoja ja suuseksisuojia – Oulun alaikäisille suunnatut materiaalit herättävät syvää hämmennystä
https://www.suomenuutiset.fi/squirttaamista-pippelityopajoja-ja-suuseksisuojia-oulun-alaikaisille-suunnatut-materiaalit-herattavat-syvaa-hammennysta/

Grooming-ilmiötä torjuvaan projektiin on satsattu miljoonia euroja. Jostain käsittämättömästä syystä Turvallinen Oulu -hanke, jonka pitäisi suojella lapsia seksuaaliselta ahdistelulta, tuputtaa nyt alaikäisille seksuaalisävytteistä kuvastoa. Monet asiaa kommentoineet ovat sitä mieltä, että materiaaleissa keskitytään enemmän lasten seksualisoimiseen kuin seksuaalisen hyväksikäytön torjuntaan. Samaan aikaan maahanmuuton mukanaan tuomat ongelmat on projektissa pitkälti unohdettu.

–––––––––––––––––––––––––––––––––

Anonyymi kirjoitti...

Tuohon Änymuumin postaukseen liittyen: Iltasanomissa oli äskettäin suomennnos, että mitä nämä vieraskieliset seksisanat tarkoittavat selkosuomeksi. Siinä selitettiin aivan kaikki anaalista anustappiin ja kaikki siltä väliltä. Että hyvä se on äitien ja isienkin tietää mistä lapsi puhuu kun se lapsi puhuu sqirttaamisesta ja anaalista.
Huru-ukko

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Änymuumi 007. Hyviä havaintoja suomalaisesta typeryydestä mutta mikään NATO-jäsenyys ei saaanut sitä aikaiseksi. Se oli jo olemassa. Ja tuo NATO-joukoille perustettava huoratalosuunnitelma menee scifin puolelle. Mutta saathan sinä uskoa mitä haluat.

Anonyymi kirjoitti...

Taisi lipsahtaa bittiavaruuteen, kun laitoin tuohon Änymuumin juttuun kommenttia. Eli: Iltasanomat käänsi selksuomeksi nämä vierskieliset termit ja ilmaukset anaalista anustappiin. Ja tekee se tottavie hyvää äitin kuin isienkin tietään, että mitä se varahsikypsä lapsonen puhuu kun se puhuu esim juurikin sqirttaamisesta tai blowjobista ja mitä kaikkia näitä onkaan. Näin vänha käppäukko jo meinaa punastua moisesta aiheesta. Ei sillä etteikö näitä asioita olsi ollu jo menneinä aikoina, niistä ei ehkä tehty lauljuja ja reivtelty julki kuten nykyisin "kuuluu" tehdä. Useimmiten en asiat tehtiin ja jäivät sinne kamarin puolelle. Korkeintaan kuiskittiin hyvässä seurassa keskeneään niin herrojen kuin rouviekin "kahvikutsuilla".
Huru-ukko

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Huru-ukko. Ei lipsahtanut. Vaan kaiken kaikkiaan se Oulun touhu oli ääliömäisyyden huipentuma.

-TR- kirjoitti...

Jotenkin ristiriitaista että ihmisten pitäisi olla kauemmin töissä ja työperäistä maahanmuuttoa lisätä mutta samalla automaatio yms tekoälyt tekevät useista töistä historiaa.

E.H kirjoitti...

Olen pian 61v ja työelämässä ammattikoulun jälkeen (-11kk armeija) vuodesta 1981 keväällä alkaen.
Työ rakennuksilla muurarina ,rapparina , lattialiipparina ja laatoittajana ja siinä sivussa kyllä kaikkea muutakin kirvestöitäkin jos ei varsinaisesti laastihommia joskus ollut.
Ja suurimmaksi osaksi työ on urakkatyötä ollut, joten ei mitään pelkkää olemista 8 h päivässä työmaalla!
Rakennusalan kausiluonteisuudesta johtuen on jonkun verran ollut lyhyitä lomautusjaksoja talvisin , muttei kovin paljon.
Odotan kyllä jo kovasti 63 vuoden ikää , jolloin nyt vielä olevan lain mukaan olisin oikeutettu pääsemään työuraeläkkeelle kun työvuosia on ,oliko se 42 vuotta, täynnä vähintään. Joka minulla pitäisi olla reilusti ylikin.
Ja takuulla mielestäni olen tehnyt tarpeeksi , jotta minua ei tarvitse sen jälkeen palkkatöihin kutsua . Sen verran se on fyysisesti jo verottanut , jotta säästäisin jotain eläkepäiviksikin.
On tosin vielä reilu kaksi vuotta jäljellä, ja pelkäämpä näitä Lindmaneja , että ne kerkii tuonkin "porsaanreiän" tukkia , ja sen jälkeen lätkähtää vielä reilu kaksi vuotta lisää varsinaiseen eläkeikään 65vuotta ja kuukausia päälle.

Olisin sitä mieltä , että raskaissa töissä, kuten rakennustyöt on, eläkeiän nostaminen on ollut täyttä hulluutta . 63 on täysin maksimi, mikä ennen olikin kunnes niitä nostettiin. Teräsvaarit on poikkeuksia, joita minäkin tunnen. Useimmat uupuvat paljon aikaisemmin . Omaa ikäluokkaa on ollut jo kauan eläkkeellä fyysisten vaivojen vuoksi tai joutuneet vaihtamaan kevyempiin hommiin.
Itse vielä kutakuinkin pärjään, mutta miten kauan, en tiedä kun monenlaiset kivut aina tuntuu lisääntyvän vuosien myötä.
Eläkkeellä en kuitenkaan aio vain maata, ellei sairausvie. Pitäisi Lindmanien joskus laskea sekin mitä kaikkea eläkeläisetkin tekevät yleishyödyllisissä järjestöissä, seurakunnissa jne, lastensa ja lastenlastensa hyväksi Ja sillekin pitäisi antaa arvo ja mahdollisuus , ettei ihmistä ajettaisi ihan viimeiseen asti loppuun kuin jotain hyötyeläintä jonka jälkeen kärrätään hautuumaalle!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys TR:lle ja E.H:lle & kiitos kommenteistanne.

TR: Jep. Työelämän murroksessa ei tällä kertaaa synnykään niitä uusia työpaikkoja.

E.H: Olet täysin oikeassa. Kertoo siitä, että nykydemarit eivät hahmota työntekemisestä mitään.