sunnuntai 10. huhtikuuta 2022

SIIVETTÖMÄT ENKELIT

Näinä päivinä Huitsinnevadan Örnätjärvellä muuan Ykä seisoi omakotitalonsa rappusilla, tupakoi voimasavuke Bostonia ja noitui lumen määrää. Kuulemma oli ilmastonmuutoksen myötä tulossa lumettomia talvia. Niitähän oli jo kauan ennustettu. Hitto vie, nyt elettiin huhtikuuta ja lunta oli pihalla melkein metri. Tirppiäisiä lumi ei sinänsä häirinnyt ja ne pistelivät evästä poskeensa pihlajassa roikkuvassa työmaaruokalassa. Siinä oli tarjolla auringonkukan siementä, maapähkinöitä sekä roikkuva rasvasiemenpötkö joka oli erityisen suosittu. Ykää vähän ihmetytti se, että mustarastaita oli ilmestynyt ruokalaan paljon. Niitä oli melkein yhtä paljon kuin talitiaisia.

Tieltä alkoi kuulua ääntä. Jyrinää. Äänen lähde tuli näkyville ja Ykä muisti että joo, nythän on se parillinen viikko. Tietä pitkin tuli enkeli. Ei sillä tosin siipiä ollut vaan vahva dieselmoottori ja sen kyljessä luki Huitsinnevadan Jäte & Ryönä. Auto pysähtyi roskapöntön luo, tuttu mies nousi komuutista ja moikkasi Ykälle. Sitten hän löi roskapöntön nostimeen ja sinne meni taas lajittelematon sekajäte. Niin kuin oli sovittu ja maksettu.

Ykä tuumaili että suomalaiset ympäristöhysteerikot metelöivät siitä Tyynenmeren muovilautasta ja vaativat suomalaistenkin muovinkulutuksen vähentämistä. Sen Tyynenmeren muovilautan perusteella. Vaikka yksikään suomalainen muovipussi ei siellä Tyynessä meressä uiskennellut. Nuo jäte-enkelit pitivät siitä huolen että suomalainen jäte meni muutenkin sinne minne kuului. Samoin asiasta pitivät huolen varsin vastuulliset suomalaiset jotka eivät viskoneet jätteitään sinnetänne. Niin kuin jossain eksoottisemmissa maissa. Suomessa jätehuolto oli kohdallaan. Ja sekös hysteerikkoja vitutti. Kun ei ollut mitään mistä syyttää, niin piti keksiä että sai nälkäiselle egolleen ruokaa.

Jaa… sieltä tulee toinen enkeli. Menee naapurin tontille. Ei silläkään siipiä ollut vaan se kulki tankkiautolla. Eikä siinä tankissa ollut öljyä vaan ihan sitä itteensä. Haalariasuinen enkeli nousi autostaan ja alkoi tyjentää naapurin paskakaivoa. Mitenkäs se meni se Turo´s Hevi Geen kappale… joo…

Koukulla aukaisen, mä kannen limaisen

ja kokkareet pois imaisen

Ykä tuumasi keskenään että vaikka ulkohuusissa saattaa olla lämpimässä kesäillassa ihan mukava tunnelma niin sisävessa kuitenkin oli talvipakkasilla huomattavasti mukavampi. Ja tuo tankkiautonsa kanssa ajava enkeli mahdollisti osaltaan sen sisävessan käytön.

Joku yliopiston toimistossa jakkupuvussaan istuva poliittisesti oikeaoppisen valituksen ja nillityksen yhteiskuntateologinen tutkija ei varmasti pitänyt noita miehiä yhtään minään. Muurahaiskansalaisia. Persvakoäijiä. Se jakkupukuinen ei tajunnut, että nuo miehet olivat enkeleitä jotka olivat yhteiskunnalle välttämättömiä. Sen sijaan se jakkupukuinen tutkija ei ollut. Itse asiassa hän oli yhteiskunnan turhake joka piti itseään jonain, vaikkei ollut mitään.

Ykä sneppasi tupakkansa ja aukaisi autotallin oven. Tarvitsi käydä Lötjösen tykönä. Örnätjärven Erämiesten asioita. Kun Ykä käynnisti moottorin, näytti kojelauta että huoltoa tarvitaan. Mailit ovat tulleet taas kerran täyteen. Jaahah, tarttee soittaa niille kolmansille enkeleille. Örnätjärven Autohuollon pojille. Jos autoa käytti suuren kaupungin merkkiliikkeessä niin kädenpuristuskin maksoi jo sata euroa. Mutta nuo tutut heput laskuttivat puolta vähemmän ja työn laatu oli aina priimaa.

Ykä pakitti pois autotallista, nousi autosta, sulki autotallin oven ja tuumasi että onneksi olemassa oli oikeita enkeleitä.

Vanhan Testamentin mukaan enkelit näyttävät tällaisilta.

Tosiasiassa ne näyttävät tällaisilta. Jälleen kerran kunniaa tavallisille ihmisille. Heille, jotka  pyörittävät tätä yhteiskuntaa.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoitit, ettei yksikään suomalainen muovipussi päädy Tyynenmeren jätepyörteeseen. Mutta mikäli Mikko Paunio on oikeassa, kyllä osa niistä voi hyvinkin päätyä sinne. Tietenkin Suomen osuus tuon pyörteen sisällöstä on pieni, mutta kyllä se sisältää Suomestakin tullutta pakkausjätettä. Mutta missä tapauksessa muoviroskat päätyvät Suomesta sinne?

Hän on käsitellyt asiaa useammassakin kirjoituksessaan:
useammassakin kirjoituksessaan. Esimerkiksi:
https://oikeamedia.com/o1-108805
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikkopaunio/274762-ylen-i-love-muovi-kampanja-on-humpuukia/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikkopaunio/257906-muovigate-ja-totuusmedia/.

Hänen vastauksensa edellä esitettyyn kysymykseen on ehkä yllättävä, juuri päinvastainen kuin helposti luulisi.
Nimittäin: jos muovipakkauksen laittaa sekajätteisiin, se ei päädy Tyyneenmereen, ainakaan pääkaupunkiseudulta. Mutta jos sen laittaa muovinkeräyslaatikkoon, niin saattaa todella tapahtua. Ehkä siis on sittenkin ekoteko, jos muovipakkauksen laittaakin sekajätteisiin.

Selitys: Monilta paikkakunnilta sekajätteet kuljetetaan polttolaitoksiin, jotka samalla tuottavat sähköä. Muovikin palaa täysin, joten ainakaan muoviroskaa niistä polttolaitoksista ei leviä Tyynenmeren jätepyörteeseen eikä minnekään muuallekaan. (Hiilidioksidia niistä kyllä tulee).

(Tosin Mikko Paunio ei maininnut sitä seikkaa, että osa käytetystä muovista, eivät kuitenkaan elintarvikepakkaukset, on PVC:tä, polyvinyylikloridia. Useinhan varoitetaan, että sitä ei pidä polttaa, koska sen palaessa syntyy tavattoman myrkyllisiä kaasuja: klooria ja jopa fosgeenia, samaa, jota ensimmäisessä maailmansodassa käytettiin taistelukaasuna. Pystytäänkö polttolaitoksilla suodattamaan nämä myrkkykaasut ja muuttamaan ne vaarattomampaan kemialliseen muotoon, sitä en valitettavasti tiedä.)

Sen sijaan muovien kierrätys ei käytännössä toimi, muun muassa siitä syystä, että elintarvikkeita ei hygieenisistä syistä voida pakata uusiomuoviin. Muutoinkin kerätty muovi olisi pestävä painoonsa nähden kolminkertaisella määrällä vettä. Elektronisten laitteiden pakkaamiseen uusiomuovia kyllä käytetään, mutta siihen sitä menee vain murto-osa kertyvästä määrästä.

Lisäksi Suomessa tai ilmeisesti koko Euroopassakaan ei ole sellaisia tehtaita, jotka valmistaisivat kierrätysmateriaalista uutta muovia. Niinpä vielä muutama vuosi sitten kerätty muovi kuljettiin suurelta osin Kiinaan saakka. (Jo pitkän kuljetusmatkan vuoksi tästä aiheutui tietysti myös melkoisesti CO2-päästöjä.) Mutta Kiina on lakannut ottamasta sitä vastaan – ympäristösyistä. Ja sitä ennenkin vain pieni osa siitä voitiin käyttää hyväksi; suurin osa päätyi lopulta jokien kuljettamina valtamereen. Nyt kun Kiina ei enää ota sitä vastaan, sitä kuljetetaan muihin Itä-Aasian maihin, muun muassa Malesiaan, mutta samoin sille käy sielläkin. Ja minne enimmät Itä-Aasian joet laskevatkaan?

Sitä vastoin esimerkiksi metallien kierrätys kyllä toimii, ellei täysin niin ainakin kohtalaisesti.

Supa-Ukko kirjoitti...

Aamen!

Vaikka pakana olenkin...

Jälleen kerran täyttä asiaa sinulta Ykä.

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...

Justiin: Jälleen kerran kunniaa tavallisille ihmisille; heille, jotka pyörittävät yhteiskuntaa !
Laittamattomasti sanottu ! Samanlaiset enkelit ne harvakseltaan mutta säännöllisesti vierailevat Rukoushuoneen tontillani. Paskat ja roskat pois ja kelpaa taas elellä!

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä PVC:kin palaa täydellisesti oikeassa polttolaitoksessa. Sekajätteen poltto on kierrätystä paljon parempi vaihtoehto. No, ehkä ne alkaa kuljettaa johonkin perun slummiin niitä jätteitä laiteltaviksi, tai keksi jotain vielä tyhmempää.

Muovin usiokäyttö on helpointa muovitehtaalla, muovin laati tiedetään, eikä sitä ole liattu. Silti uusiomuovit eivät kelpaa juuri mihinkään käytöön, siis uusiomuovikapineet on aika jämää. Fleece tehdän uusiomuovista ja se taas aiheuttaa mikromuovia meriin. Tai siis mikromuovihysteriaa.

Katselin valvontakameroiden kuvaa mökiltä, enkeli kävi linkoamassa lumet tieltä ja pihasta. Vaikkei olis tarvinnut, ei sinne kukaan ole menossa kuin loppuviikosta.

Pyssymies

Qroquius Kad kirjoitti...

Kaikille eivät enkelten palvelukset kelpaa:

https://murha.info/rikosfoorumi/viewtopic.php?f=10&t=35313

Vaan minkähänlainen ääni tuostakin valittajasta lähtisi, jos enkeli jättäisikin hommansa hoitamatta?

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle, Supa-Ukolle, Terho Hämeenkorvelle, Pyssymiehelle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Ano & Pyssymies: Kiitos lisäyksistä. Tuota muovin kuskaamista Kiinaan saattaa pitää hyvän omatunnon ostamisena.

Supa-Ukko & Terho: Jos nämä haalarienkelit lopettaisivat työnsä niin se kyllä huomattaisiin. Jos yhteiskuntateologian maisterit tekisivät samoin, niin sitä ei huomaisi kukaan. Tai no, närästyksen määrä saattaisi vähentyä.

Qroquius Kad: Taitaa kyseessä olla niitä tyyppejä jotka löytävät valituksen aihetta ihan mistä tahansa.

Anonyymi kirjoitti...

Muovit Tyyneenmereen ja Atlanttiin tulevat pääosin merien reunavaltioista, myös USA'sta vaikka kuinka jeesustelevat. Muistikuvani väli-amerikasta ovat 90-luvulta mutta tuskinpa siellä on tilanne ainakaan parantunut. Autolla ajellessa tien molemmin puolin aaltoili muovimeri. Pensaat muistuttivat joulukuusia monivärisine muovipusseineen joita niihin oli takertunut. Juomavettäkin myytiin pienissä muovipusseissa. Nurkka puraistiin rikki, vedet imaistiin ja pussi heitettiin tuuleen. Kehitysavulla voi tietenkin yrittää parantaa jätteidenkäsittelyä, mutta se toimii tasan tarkkaan niin kauan kun toiset maksavat ja valvovat paikan päällä.

Managuassa istuttiin baarissa kaverin kanssa ja yllätys. Siihen tuli mies ja kysyi suomeksi, mitäs pojat. Oli tekemässä säähavaintoasemia sään ennustettavuuden parantamiseksi, Suomen "kehitysavulla". Paikallisia kiinnosti kuulemma vain rahat. Vonkasivat niitä omalle tililleen, tulisivat käytettyä tehokkaammin. Aivan varmasti. Kaveri sai homman toimimaan kun piti tilit hanskassaan. Taisi olla yksi kehitysavun kankkulankaivo tuo Nicaraguakin. Siellä oli suurempi maanjäristys 70-luvun alkupuolella ja avustusrahaa virtasi maailmalta. Hukkaan menivät nekin.

Vietnamissa rouva tuli kerrostalosta ulos, pyöräytti solmulla sidottua muovipussia ja heitti sen pensaikkoon. Kotitalousjätettä. Maan tapa. Tuloksena öisin vaeltavat valtavat rottalaumat ja tuulen riepottamat rikkinäiset muovipussit.

Kansa tekee niin kuin parhaaksi näkee. Ei persaukisia voi vaatia panemaan jätehuoltoa kuntoon. Se olisi johtajien suurten tehtävä, mutta "kehittyvissä maissa" heillä on paljon tärkeämpää tekemistä. Ja huonot johtajat syyllistävät aina kansaa. Suomessakin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano ja kiitos lisäyksestä. Tuollainen käsitys minullakin on vaikka en ole paljon maailmalla matkustanut.