keskiviikko 6. huhtikuuta 2022

SIIRTOMAAVALTA SUOMI

Suvaitsevais-tiedostavaistohan yrittää aika ajoin ts. jatkuvalla syötöllä vierittää suomalaisten niskaan kollektiivista syyllisyyttä yhdestä jos toisestakin asiasta. Suomen ja suomalaisuuden mollaaminenhan on nykyisin varma keino saada yliopistollista uskottavuutta ja voidaanhan sillä osaltaan perustella se, että Suomeen on aivan pakko hankkia aina lisää kehitysmaalaisia.

Onpa tässä touhussa esille nostettu se kuuluisa orjalaivatervakin, tosin se asia on mennyt pääosin nauraa kätkättämiseksi yrityksen epätoivoisuuden vuoksi. Tässä huumorinpläjäyksessäkin se mainitaan:

Suomi osana Ruotsia on kytkeytynyt vuosisatojen ajan kansainväliseen kauppaan ja hyötynyt siitä. Esim. Britannian purjelaivat eivät olisi pysyneet pinnalla ilman suomalaista tervaa, Turkuun 1700-luvun puolivälissä perustettu sokeritehdas käytti Karibian saarilla orjatyövoimalla tuotettua raaka-ainetta tai Tampellan puuvillatehdas hankki puuvillaa etelävaltioiden orjaplantaaseilta.

Vaan miltäs huumorisivustolta tämä on poimittu? Vastaus: ei miltään. Kyseessä on ote ylioppilaslautakunnan tämän vuoden YO-kirjoituksia varten tehdystä hyvän vastauksen piirteistä. Ja orjalaivaterva on hyvässä vastauksessa mukana.

Sinänsä Suomen suuri ja alistava siirtomaavalta ei menestynyt ihan yhtä hyvin kuin esmes Ranskan tai Englannin. Kun kyseiset valtiot tahkosivat siirtomaillaan taalereita niin samoja aikoja oli Suomessa (jota valtiota ei siis silloin vielä ollut) vuosina 1866 – 1868 suuret nälkävuodet joiden aikana väestöstämme kuoli 150.000 – 200.000 ihmistä eli kymmenesosa väestöstä.

Mutta eipä takerruta yksityiskohtiin. Ei suvaitsevais-tiedostavaistokaan takerru. Mutta se muistaa orjalaivatervan. YO-kirjoituksissakin. Tulevien sukupolvien opiksi ja opastukseksi.

Suomessa pidetään vieläkin yllä hirveää siirtomaahistorian perinnettä. Jopa päiväkodeissa. Eikö tähän pitäisi puuttua ja muuttaa mm. kyseisen päiväkodin nimi johonkin päivitetympään muotoon?


34 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Putinillekin ovat sinisilmäiset suomalaiset lahjoittaneet vuosien varrella varmaan vaikka mitä. Kyllähän me siis olemme osallisia hänen hirmutekoihinsa.

Voi elämän kevät taas tätä ns. logiikkaa. Yhtä vähän painoarvoa kuin sillä taannoisella mustan neitokaisen toteamuksella Tuomiokirkon portailla. Silloin tämä loihe lausumaan, että nämä ympärillä olevat rakennukset on rakennettu mustalla orjatyövoimalla.

Tapsa vaan

QroquiusKad kirjoitti...

Suomessa tämä käsite "siirtomaa" on osattu ymmärtää erilaisilla, enemmän tai vähemmän tragikoomisilla tvaoilla.
Niinpä tuon tuostakin valitetaan, että Suomihan se oli Ruotsin siirtomaa!
No ei ollut, vaan yksi Ruotsin kuningaskunnan neljästä pääalueesta (Götaland, Svealand, Norrland och Österland).

Toiset taas ovat julistaneet Tansanian olleen "Suomen siirtomaa".
Suomi kyllä on lappanut Tansaniaan hyvänlaisen määrän rahaa, aivan kuin Britannia ja muut kehittäessään siirtomaitaan, mutta mitähän Suomi on siitä hyötynyt?
Ei ainakaan ilmaisia raaka-aineita saati työvoimaa.

Vaan ehkäpä asiaa pitää katsoa siitä Rudyard Kiplingin lanseraamasta "Valkoisen miehen taakan" näkökulmasta:
Afrikassa ei olisi maanteitä, rautateitä, satamia, lentokenttiä, kaivoksia, voimalaitoksia, ei muuta kuin pyöreitä savimajoja, ellei Valkoinen Heteromies (no, oli siellä homomiehiäkin kuten Cecil Rhodes) niitä sinne rakentanut.

Afrikan kaikki kaivannaiset, öljy ja muut luonnonvarat olisivat ja pysyisivät edelleen maaperässä, ellei Valkoinen Mies niitä kaivaisi ja poraisi.
Eikä sitä tehdä ilmaiseksi. Kyllä kaikesta maksetaan sille Gepardihatulle. On hänen vikansa, etteivät kiljuvat ja lörpöttelevät viidakkoneekerit näe niistä rahoista mitään.

Jos Afrikkaa hallitsisivat edelleen Valkoiset Miehet, näistä varoista ohjautuisi paljon nykyistä enemmän heidän jakaminaan tuottamaan sikäläistä hyvinvointia.

Mutta näin ei haluta olevan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Tapsalle vaan ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Tapsa vaan: Tuo on muuten totta. Tuon logiikan mukaan Suomi on kaupankäynnillä osaltaan vastuussa niin entisen Neuvostoliiton kuin nykyisen Venäjän hirmuteoista. Ja mitä muuten tulee sen somalineitokaisen loihelausumaan niin mikäli meillä olisi oikea media niin se olisi röhönaurettu niin Ylessä, Hesarissa kuin muuallakin. Ja se pläjäys muuten löytyy vielä youtubesta. Laitetaanpa muistutukseksi:

https://www.youtube.com/watch?v=22uUmgiVOJA

Qroquius Kad: Joo, Suomi ei ollut Ruotsin siirtomaa. Mitään Suomea ei ruotsalaisille ollutkaan. Vaan joku Östland. Alue, jossa oli mukavaa käydä sotia Venäjän kanssa ilman että Svea-mamman alue olisi ottanut osumaa. Tansanian kohdalta voi pitää plussana sitä että se ei ole harjoittanut porukkansa muuttoliikettä Suomeen. Mitä tulee valkoisen miehen taakkaan niin se on kaikki totta. Sinänsä musta Afrikka saattaisi voida paremmin kuin nykyisin jos sinne ei oltaisi tehty länsimaisten rakentamaa yhteiskuntaa. Ainakaan väestöräjähdystä ei olisi tullut.

Anonyymi kirjoitti...

Suomi on tällä hetkellä lähi-idän sekä Afrikan siirtomaa. Se vähemmistö mikä Suomessa uskomatonta kyllä, kyykyttää, sekä syyllistää valtamediapuolueen avustuksella suomalaisia, sekä harjoittaa rahat pois Suomesta politiikkaa, on viety pisteeseen, että seuraavilla hallituksilla on melkoinen savotta korjata tilanne. Afrikkaan on ns lapioitu biljoonia dollareita sekä euroja. Siis noin yleisesti. Ja mitään ei ole tapahtunut, muuta kuin sotia ja lisääntymistä. Ja juuri tuo väestön räjähdys. Se on ollut seurauksena, sekä gepardi hattujen vaimolleen ostamat rols roycet yms. Suomi oli täysin kehitysmaa , josta rakennettiin nykyinen yhteiskunta. Ilman mitään prkl:n kehitysapua. No jotain investointeja tuli. Tehkööt saman siellä Afrikassa. Tai lähi-idässä. Ja se rähmälleen meno tuomiokirkon edustalla. Minusta se oli nolo luku Suomen historiassa. Paljon olisi asiaa, mutta lisätään nyt se vielä, että kun liikenne rahoitusta leikataan. Mikä prkl:n järki oli lähteä uudistamaan liikennemerkkejä? Sukupuolineutraaleiksi. Nyt kun olemme lähellä kriisiä, ketään ei kiinnosta jotkut liikenne merkkien sukupuolet jne. Eikä kiinnostanut sitä aikaisemminkaan. Miljoona on rahaa sekin.

Anonyymi kirjoitti...

Olin hetken iloinen kun luin uutisen, Suomi leikkaa kehitysavusta. Kovin oli ohutta tietoa. Ulkoministeriön budjetista meinataan, siis meinataan leikata kokonaista 40 miljoonaa joka huhujen mukaan kohdennettaisiin kehitysapuun. Valtava sentään, mitäs tuo 40 miljoonaa tekee prosenteissa kehitysavusta joka on noin 1,2 miljardia?

Oikea siirtomaavalta Britannia taas kertoo, että venäläisestä kivihiilestä ja öljystä "pyritään eroon" vuoden loppuun mennessä ja maakaasusta pikimmiten sen jälkeen. Selkokielellä, Britannia ostaa Venäjältä edelleen kivihiiltä öljyä ja kaasua koska nyt sitä saa halvalla. Ja olettavat varmaan että pakotteet olisivat ohi vuoden loppuun mennessä ja kauppa jatkuisi niin kuin ennenkin. Ovelia poikia nuo britit. Vain tyhmät noudattavat pakotteita kirjaimellisesti ja kärsivät.

Thorvald Eskilinpoika kirjoitti...

"Sinänsä musta Afrikka saattaisi voida paremmin kuin nykyisin jos sinne ei oltaisi tehty länsimaisten rakentamaa yhteiskuntaa. Ainakaan väestöräjähdystä ei olisi tullut."

Niin, no.... sen tilanteen kuvaaminen, joka liki koko Afrikassa vallitsi vielä 1800-luvun loppupuolella ennen Livigstonea kun valkoinen mies ei ollut sinne juurikaan jalallaan astunut, on valkoisen miehen tekemänä nykypäivänä suvakkien mielestä rasismia.

Eihän siellä nyt voinut olla sellaista mitä siellä oli.

Sinne ei nimittäin kukaan hullu muualta maailmasta uskaltautunut kuin aseiden kanssa ja silloinkin oli varauduttava jatkuviin hengenmenetyksiin. Keskenään jatkuvasti sotivat heimot ja kylät olivat kuolettavan vaarallisia kaikille, myös paikallisille. Se hullunmylly ei tuottanut mitään edistystä, ei ollut tuottanut tuhansiin vuosiin. Rauta oli heille tuttu, koska siitä sai hyviä aseita, mutta työkaluihin sitä ei riittänyt. Teknologia täysin tuntematonta, elivät meidän kivikauden ja rautakauden murrosvaiheen tavoin vielä kaksi ja puolituhatta vuotta sen jälkeen kun se oli ohitettu pohjoisempana. Sen tilanteen kuvaaminen rehellisellä ja realistisella tavalla saasuvakin kun suvakin raivon valtaan ja rasismi-syytteet lentämään.

Anonyymi kirjoitti...

40 miljoonaan leikkaus kehitysavusta, on pelkkä vaalitemppu. Siihen voivat sitten vedota. Tulevissa vaaliväittelyissä. Eli sama paskanjauhaminen jatkuu. Veikkaan, että seuraava hallitus muuttuu siten, että urpo johtaa. Muuten joitain muutoksia. Ja sama meno jatkuu. Siihen tarvitaan vain valtamediapuolue, sekä miljoonien kampanja. Jossa vakuutetaan, että Kaikkonen pelasti Suomen, sekä että urpo on oikeassa, jotta nyt on leikattava köyhiltä. Muuten ei selvitä. Veikkaan, että seuraavassa hallituksessa on PM urpo, valtionvarainministeri Kaikkonen/saarikko, sisäministeri Mykkänen jne. Mikään ei muutu.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano1:lle, Ano2:lle, Thorvald Eskilinpojalle ja Ano3:lle & kiitos kommenteistanne.

Ano1: Hyvin sanottu. Eikös siirtomaa ole juuri se, josta pumpataan rahaa isäntämaahan? Ja tällä on saatu aikaiseksi väestöräjähdys joka taas suvaitsevais-tiedostavalle ei ole minkäänlainen ongelma.

Ano2: Kehitysapu on vihervasemmistolle pyhä lehmä. Ja mitä tulee tuohon energiaan niin läntinen Eurooppa on typeryyttään hirttänyt itsensä tosi pahasti siihen venäläiseen energiaan. Siitä ei ihan helpolla irti päästä.

Thorvald: Totta joo ja se läntisen (tai siis neuvostoliittolaisen) tekniikan masiina jota siellä osataan parhaiten käyttää on AK-47.

Ano3: Seuraava mahdollinen pääministeri Orpohan on jo sanonut että vihervasemmiston ilmastotavoitteista ei tingitä tippaakaan.

Anonyymi kirjoitti...

Niin. Pumppaame miljardeja rahaa kehitysmaihin. Mistä ei ole mitään hyötyä. Ne inisevät, että ellemme maksa, ne tulevat tänne. Mikä on täyttä paskaa. Ne eivät tule tänne Peräpohjolan perukoille, ellei niitä kutsuta. Hulppeiden kelakorvauksien jne houkuttelimina. Täysin selvä asia. Mutta valtamedia syyllistää. Ja suomalaiset uskovat. Huvittaa se valtamedian suhteen, että niitä nyt arvostellaan Ukrainan suhteen, että näyttävät liikaa. Eli todellisesta hädästä. Jne. No miten oli 2015? Tekaistuja kuvia lasten hädästä? Mutta sieltä tuli nuoria miehiä iPhonet käsissään. Passit yms hukassa Välimereen heittetynä. On suorastaan irvokasta, tämä mediatemppuilu. Onneksi on vaihtoehto media.

Anonyymi kirjoitti...

Niin eli motiivien arvostelu on rasismia, ruotsi on maailman turvallisin maa, he ovat väkivallan uhreja, eivät tekijöitä, he ovat paenneet järkyttävistä olosuhteista, johtuen jättämään perheensä, he ovat yksinäisiä, he ovat ihania koulutettuja väärin ymmärrettyjä lapsia. He ovat rasististen suomalaisten uhreja. He ovat raketti - insinöörejä, he ovat lääkäreitä, he ovat ihania. He ovat tervetulleita rikastamaan, meidän suomalaisten geenejä. Ja siinähän se tuli, totuus. Rikastamaan geenejä. Suvakkien mielestä.

Anonyymi kirjoitti...

Juu, on se kamalaa, että ihan nelkyt millii leikataan. Nyt jää kyllä parit kahvit ilman kampaviineriä. 400 miljoonaakaan ei olis ollu liikaa, vielä olisi saanut uuden geparihatun, vaan muija olis joutunut tyytymään toyota corollaan sen rolsin sijaan. Voi kauhistuksen kanahäkki sentään. No, onneksi suomen visikko näki ja tiesi tilanteen paremmin.

Anonyymi kirjoitti...

Täysin hiljaa ollaan, esim oulun raiskauksista. ai jaa. Eikö nyt tulekaan miljoonia? Niinkuin viimeksi? Mistähän johtuu? Äidit tappavat itseään lasten kera. Isät ajavat viimeisen kerran päin rekkaa. lasua arvostellaan. Olisiko syytä, kohdentaa lastensuojeluun varoja, sekä valtuuksia puuttua asioihin? Ai se maksaa? Sehän ei maksa tälle yhteiskunnalle mitään, kun kokonaiset perheet tuhoutuvat? Se on ok. Minusta oli hyvin sanottu. Kun verrattiin ruotsia ja suomea. Suomessa kun kun ostat auton. Kaikki toivovat että se hajoaa, sekä että joudut kuseen. Ruotsissa sanotaan, onpa hieno auto. Minäkin haluan tuollaisen. Siinä on ero. Suomalainen on piru toiselle.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano1:lle, Ano2:lle, Ano3:lle ja Ano4:lle & kiitos kommenteistanne.

Ano1: Olet täysin oikeassa. Ne tulevat kutsuttuina. Totta kai ne tulevat, koska tarjolla on elatusautomaatti.

Ano2: Tähän ei ole lisättävää.

Ano3: Peräti 40 miljoonaa. Ja paljonko leikataan maahanmuuttoteollisesta kompleksista joka kustantaa vuodessa 3,2 miljardia?

Ano4: Lastensuojelun suurin ongelma ei itse asiassa ole raha, vaan valtuuksien totaalinen riisuminen. Tästä voidaan kiittää lakimiehiä. Erityisesti Tapio Rätyä.

Anonyymi kirjoitti...

On muistaakseni laskettu, että jos lasulla olisi enemmän varoja, estettäisiin peräti miljardien edestä yhteiskunnalle menetyksiä esim itsemurhien ehkäisyssä. siis pitkän ajan suhteen. Jne. Suomessa ei saa apua. ellet osaa hakea. Ja sittenkin on vaiketa. Vuosittain Suomessa tappaa itsensä järkyttävä määrä. Ja ei. Se ei koske vain nistejä jne. itse asiassa, hyvin monet ovat täysin ns normaaleja ihmisiä. Esim insinööri, joka mokasi suuren rakennusprojektin. Ja hirtti itsensä. Kellariin. Tai jonkun veli, joka totesi, että avioero oli epäonnistuminen. Ylpeys suvun kannalta. Ei muuta kuin yli laidan laivalla. Että moro. Minusta koko lasun organisaatio pitäisi uudistaa. Ja keskittää huomio tuomitsemisen sijaan auttamiseen.

Anonyymi kirjoitti...

En tiedä kuka on Tapio Raty, mutta otan selvää. Joka tapauksessa, ongelma on, perheet tuhoutuvat. Ja se maksaa. Ratkaisu ei ole, aina se huostaanotto. Vaan se ennaltaehkäisy. Eli apua ajoissa. Monet tekevät sen itsarin, koska lasu. Täyttä faktaa. Siihen pitää saada joku muutos. Että jos menee päin vittua, apua on saatavilla. Eikä niin, että huostaanotto. Se on täysin yksinkertainen asia. Nytkin on tullut ilmi, koskien laitosten huonoista, ellei peräti epäinhimillistä olosuhteista. Tottakai monet tekevät itsarin, ennemmin kuin laittavat lapsensa sinne helvettiin. Näin se vaan on. Ja kyllä, vanhemmat mokasivat. Ou jee. Tämä yhteiskunta on armoton. Tee virheet, niin valtio omistaa lapsesi. Toisin käy mamujen kohdalla. Saavat kaiken jne. Epäreilua.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano1:lle ja Ano2:lle & kiitos kommenteistanne. Tämä meni nyt aika lailla off-topiciksi. Tarpeettomia huostaanottoja on. Mutta suurin osa on tarpeellisia. Jotka muuttuvat laitoksissa tarpeettomiksi. Miksikö`Siksi, että laitoksilla ei ole enää mahdollisuutta puuttua häiriökäyttäytymiseen. Laitokset ovat nykyisin lähinnä nuorisorikollisuutta ja huumeiden käyttöä edistäviä ja ylläpitäviä viihtymiskeskuksia.

Anonyymi kirjoitti...

”Tampellan puuvillatehdas hankki puuvillaa etelävaltioiden orjaplantaaseilta.” - Kasvatettiinko orjaplantaaseilla myös puuvillaa? Minullle tuo orjaplantaasien toiminta on ihan uusi tieto. Olen kuvitellut, että orjia tuotiin Afrikasta eikä kasvatettu paikallisesti. Luulen myös, ettei Tampella lähettänyt ostajia Amerikkaan kiertämään puuvillaviljelmiä vaan käytti tukkukauppiaita. Tai osti puuvillansa Euroopasta jostain pörssistä.

Semmoinen pikkujuttu pitää mainita, suomen satamat olivat jäässä semmoiset puoli vuota, ei silloin lähdetä Amerikkaan tarkistamaan puuvillan ihmisoikeustilannetta. Tuskinpa käytiin edes Egyptissä tarkkailemassa sikäläisiä puuvillapeltoja, että mikä lie biodiversiteetin laita. Tai kuinka on LGB-yhteisön asiat.

”Varatuomari Adolf Törngren perusti vuonna 1856 pellavatehtaan Tammerkosken länsirannalle. Sen naapurissa oli tehtaanpatruuna Wasastjernan konepaja. Pellavatehdas ja konepaja yhdistyivät vuonna 1861.” - Iso-Britannia oli jo kieltänyt orjakaupan, kieltoa valvoi Royal Navy, ei kylläkään suomalaisen tervan avulla, laivat oli jo rautaa.
1865 loppui sitten orjuus etelävaltioissakin.

Tervanpolttajien velkaorjuus ei loppunut, Oulun tervaporvarit huijasivat kainuun köyhiä, Tukholman tervakauppiaat huijasivat Oululaisia. Terva ei ollut pelkästään suomalainen tuote, vaikka tukholman terva olikin tunnettu tuotemerkki.

Pyssymie

vieras kirjoitti...

Mitä mieltä olet siitä jos Trump saa epublikaanien presidenttiehdokkuden 2024 vaaleihin? Kuka olisi sopiva varapresidenttiehdokas? Itse nostaisin Ron DeSantisin siihen hommaan. Jos Trump toimii pressana 2025-2029 sitten DeSantis olisi sopiva hoitamaan virkaa 2029-2033 ja 2033-2037.

Anonyymi kirjoitti...

Orjuuden lakkauttamisen aikajanaa:

1776 alkaen orjuus kielletään eri USA:n osavaltioissa, eri vuosina.
1788 Sir William Dolbenin lakialoite kielsi orjien tuomisen Britannian lipun alla purjehtivissa laivoissa.
1793 Ylä-Kanada lakkauttaa orjien tuonnin.
1794 Yhdysvallat kieltää amerikkalaisten laivoissa orjien tuonnin ja viennin,
1806 Yhdysvaltain presidentti Thomas Jefferson allekirjoitti orjakaupan vastaisen lain, joka estää orjien tuonnin.
1807 Iso-Britannia aloittaa orjakauppiaiden vastaisen operaation Länsi-Afrikan rannikolla. Royal Navy vapauttaa vuoteen 1865 mennessä noin 150 000 orjaa.
1808 Yhdysvallat Orjakaupan vastainen laki astuu voimaan.
1811 Brittiläinen imperiumi. Orjakaupasta tulee rikos.
1812 Vanha Suomi maaorjuus lakkautetaan
1815 Portugali Orjakauppa kiellettiin Päiväntasaajan pohjoispuolella vastineeksi Yhdistyneen kuningaskunnan maksamalle 750 000 Englannin punnan maksulle.
1856 Tampereelle perustetaan Tampellan edeltäjä.
1870 Yhdysvallat Maaorjuus lakkautetaan Alaskassa sen jälkeen, kun alue oli ostettu Venäjältä.

Pyssymies

Anonyymi kirjoitti...

Ok. Kyllä meni hieman ohi aiheen. Puolustan itseäni niin , että olen surunauhan jäsen. Se vaan on surullinen fakta. Että päivät päätetään, mitä ihmeellistä asioista. Itselläni kun siitä kokemusta. Kuten sanoin, se voi tulla kenen kohdalle vain. Olit mikä olit. Mutta sitten kun se iskee. Osuu kohdalle. Ei naurata. Siinä unohtuu monella se ns kuka minä olen? Mutta joo tuohon laitostumiseen. Eikö se ole ongelma? Olen saanut käsityksen, että raha on kuitenkin suuri syy, ettei saada, ammattitaitoista väkeä jne. Eli työ on Hltin raskasta. Lasun osalta. Monet lähtevät, kun joutuvat näkemään uskomatonta p#kaa. Minusta resurssit ovat liian pienet,sekä valtaoikeudet. Esim Koskelan juttu.

Anonyymi kirjoitti...

Terva oli aikansa paras puunsuoja-aine. Sillä tervattiin sukset ja laivat ja paljon muuta. Se että Suomessa osattiin tervanpoltto toi vaurautta. Kovin kaukaa on haettu juttua orjalaivoista. Laivojahan oli joka lähtöön, kauppamerenkulusta sotalaivoihin jotka taisivat olla enemmistönä, pienemmistä vesikulkuneuvoista puhumattakaan. Tervalla suojattiin myös monet käyttöpelit kuten hevosvaunut -reet ja kelkat.

Eli kotitarpeiksikin piti tervaa olla että vehkeet kestivät ilmastonmuutokset. Ruotsinvallan aikaan päätti kuningas mihin tervaa suuremmassa määrin tarvittiin. Karlskronassa oli suuri laivatelakka jossa varmasti tervaa kului. Silloin oli pakko-ottoja noin kolmea laatua. Sotilas, laivamies ja laivakirvesmies. Laivakirvesmiehet joutuivat juuri tuonne Karlskronan telakalle töihin. Siellä nähtiin vilua ja nälkää, monet kuolivat. Laivamies oli tietenkin merimies. Heitä katosi merille. Ja sotilaat menivät tietenkin sotimaan. Kaikkia noita ylläpiti ruotu johon kuului noin neljästä kuuteen taloon. Suomalaisia tietenkin. Oli yksi orjuuden muoto.

Siviilipuolella orjuus tarkoitti maatilan töitä. Maatiloja omistava luokka tarvitsi halpaa työvoimaa eli orjia. Heille se suotiin lainsäädännöllä. Täysin irti maaorjuudesta ei olla varmaan päästy vieläkään. Halpatyövoimaa pelloille ja kasvihuoneisiin tarvitaan.

Muuten, maaorjuus poistettiin Venäjällä 1861 ja Suomessa 1920. Ainakin nimellisesti. Olen itsekin ollut vielä 60-luvulla maatiloilla töissä ruokapalkalla. Se oli mökkiläisen alkoholisti-isän pojan työtä.

Anonyymi kirjoitti...

Lensi aamukahvit pöydälle kun repesin nauruun. YLE kannatusmittaus, kokoomus 26 %. Joko kannatusmittauksia manipuloidaan rankimman mukaan tai kyselyt on suunnattu valtakunnan tyhmimpään päähän. Eihän härregyyd kannatus pitäisi nousta pelkästä leukojen louskuttelusta.

Anonyymi kirjoitti...

Tervasta vielä waltawaan vihreään harppaukseen. Suomi on torjunut jo aivan liikaa ilmaston lämpenemistä. Nyt olisi aika hellittää. Muuten meiltä jää kesät näkemättä.

Anonyymi kirjoitti...

Pyssymiehelle tiedoksi:
Kyllä plantaaseilla Yhdysvaltain etelävaltioissa kasvatettiin orjatyövoiman avulla etupäässä puuvillaa, vain kaikkein eteläisimmissä osissa kuten Floridassa ehkä sokeriruokoakin, joka taas Karibianmeren saarilla oli tärkein vientiin tuotettu kasvi.

Orjia toki rahdattiin varsinkin 1600- ja 1700-luvuilla miljoonittain Afrikasta sekä Karibianmeren saarille että Yhdysvaltojen eteläosiin, ja lisäksi vielä Brasiliaan. Mutta kyllä orjat sitten saivat Amerikassa jälkeläisiäkin, joista heistäkin tuli orjia. Mutta jo 1800-luvun alussa britit lopettivat orjien kuljettamisen Atlantin yli, joten sen jälkeen uusia orjia saatiin vain jo aikaisemmin kuljetettujen jälkeläisistä. Ja varsinkin aivan viimeisinä vuosikymmeninä ennen orjien vapauttamista (1865) heidän keskuudessaan syntyvyys oli sen verran suuri, että juuri ennen Yhdysvaltojen sisällissotaa orjia oli siellä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Mutta niin oli kasvanut puuvillan tuotantokin.

Muutamassa pohjoisvaltioihin kuuluneessa osavaltiossa, joissa orjia alkujaankin oli vain vähän, oli tosin 1800-luvun alussa säädetty sellainenkin laki, jolla orjuus pyrittiin lakkauttamaan vähitellen niin, että lain voimassaolon jälkeen syntyneitä ei enää voitu pitää orjina. Mutta sitä ennen syntyneet orjat myös pysyivät orjina koko ikänsä - tai todellisuudessa siis siihen saakka, kunnes orjuus vuonna 1865 lakkautettiin koko liittovaltiossa (osa vanhoista orjista oli silloin vielä elossa).

Thorvald Eskilinpoika kirjoitti...

Tuohon orjuuden lakkauttamisen listaan kannattaa laittaa mukaan muutkin kuin länsimaat. Tulee monelle yllätyksenä että maslimimaat lakkauttivat orjuuden vasta hyvin lähellä 2000-lukua, ja monessa niistä se jatkuu käytännössä vieläkin lakimuutoksista huolimatta.

Strix Senex kirjoitti...

Tarkastellaanpa tätä ylioppilaslautakunnan vastausohjetta heidän omiin kriteereihinsä nojaten. Kysymyshän koski kolonialismia Suomen näkökulmasta.

Tehtävässä kehottaan arvioimaan seuraavaa Antti Kujalan väitettä ”Historiantutkija Antti Kujala kirjoittaa teoksessaan Kivenmurskaajat: Kolonialismin historia (2019), että monilla on se käsitys, etteivät suomalaiset ole osallistuneet mitenkään kolonialismiin. Suomi on pikemminkin nähty ensin Ruotsin ja sitten Venäjän siirtomaana. Ajatus on Kujalan mukaan kaunis, mutta virheellinen. Hänen mukaansa suomalaiset sekä osallistuivat kolonialismiin että hyötyivät siitä välillisesti. Arvioi perusteltujen esimerkkien avulla Kujalan näkemyksen osuvuutta”.

En toista tässä ylioppilaslautakunnan vastausohjetta, koska se on jo esitetty tässä blogimerkinnässä. Sen sijaan arvioin sitä ylioppilaslautakunnan omien kriteerien pohjalta.

Lähdetään kolonialismi määrittelystä. Se tarkoittaa prosesseja, jossa valtio valloittaa toisen maan ihmisineen omien alueellisten rajojensa ulkopuolella, käyttää sitä hyväkseen sekä puuttuu sen paikallisiin poliittisiin rakenteisiin ja kulttuuriin. Kohteena olevaa aluetta voidaan kutsua siirtomaaksi.

Ensimmäinen hyvän vastauksen kriteeri tietojen oikeellisuus ja olennaisuus, käsitteiden täsmällisyys.
Vastausohjeessa olevat tiedot saattavat sinänsä olla oikeita, mutta ne ovat epäoleellisia, käsitteiden hallinta on hyvin puutteellista, vastaus sisältää lähinnä epäolennaisuuksia ja tehtävään on vastattu vain osittain, jopa niin, että olennaiset näkökulmat on sivuutettu. Olennainen asia tässä oli luonnollisesti se, että Suomi ei ollut missään suhteessa itsenäinen toimija vaan joko Ruotsin tai Venäjän osa. Hedelmällinen lähtökohta olisi ollut sen pohdinta, oliko Suomi siirtomaa vai jotakin muuta. Tämän oleellisen asia ylioppilaslautakunta on kokonaan sivuuttanut.

Toinen kriteeri on analyyttisyys, loogisuus, perustelevuus.
Tässä suhteessa vastaus oli jäsentymätön ja sekava, lähinnä joidenkin sellaisten satunnaisten detaljien poimintaa, joiden voidaan tarkoituskakuisilla tulkinnoilla katsoa tukevan vastaajan ennalta valitsemaa näkökulmaa. Väitteitä ei ole perusteltu. Vastauksen rakenne on luettelomainen. Aiheen tarkastelu on heikosti erittelevää. Väitteitä ei ole oikeastaan lainkaan perusteltu. Ohjevastaus oli siis tältäkin osin enintäänkin välttävä mutta pikemminkin hylätty.

Kolmas kriteeri oli kriittisyys, moniperspektiivisyys, kyky arvioida ja soveltaa tietoja
Tässä kohdin vastaus ei sisällä minkäänlaisia (lähde)kriittisiä huomioita, asioita tarkasteltiin vain yhdestä ennalta valitusta näkökulmasta eikä järkiperustaista tietojen arviointia tai soveltamista suoritettu lainkaan. Vastauksessa ei ole merkkejä kyvystä pohtia eri tulkintoja tai vaihtoehtoja. Selkeästi hylätty.

Tämän jälkeen olennainen kysymys on se, miten tähän ylioppilaslautakunnan jäsenten asenteellisuuteen ja epäpätevyyteen reagoidaan. Vähintä, mitä voidaan tehdä, on ohjeen välitön korjaaminen, jottei ylioppilaskokelaita arvioitaisi väärin perustein, mutta myös ohjeen laatijan asema on syytä ”asettaa kriittisen tarkastelun kohteeksi”. (Arkikielellä sanottuna: suosittelen potkuja). Tämä Pirkkalan monisteen jälkilämmitys ansaitsee laajempaakin huomiota ja tämä blogimerkintä oli hyvä avaus. Konsulit valvokoot.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pyssymiehelle, vieraalle, Ano1:lle, Ano2:lle, Ano3:lle, Ano4:lle, Ano5:lle, Thorvald Eskilinpojalle ja Strix Senexille & kiitos kommenteistanne ja hyvistä lisäyksistä. Strix Senex kävi asian aika perusteellisesti läpi ja Ano1:n tuumailu lastensuojelusta osuu kohdalleen. Kokoomuksen kannatuksen nousu varmaan liittyy tähän Nato-kysymykseen mutta puolueen suosiota en kyllä ymmärrä.

Thorvald Eskilinpoika kirjoitti...

Jep. Samoilla kriteereillä voidaan sanoa Karibian maiden orjien osallistuneen samalla tavalla kolonialismiin kuin Suomenkin. Hehän tuottivat sokeria josta tehtiin rommia, jota käytettiin laivoilla, myös orjalaivoilla.... :-)

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Thorvald. Olet muuten täysin oikeassa.

Anonyymi kirjoitti...

Ad ano 7. huhtikuuta 2022 klo 7.49

Sokeriplantaasilla kasvatetaan sokeria, kahviplantaasilla kahvia, vakiintunen ilmaisun mukaan orjaplantasilla pitäisi nähdäkseni kasvattaa orjia.

Tuo Tampellan syyllistäminen on ihan huuhaata, orjatyövoimalla kasvatettua puuvillaa oli saatavilla vain yhdeksän ensimmäisen uoden ajan. Ja firma perustettiin käsittelemään PELLAVAA, suomalaista pellavaa. En tiedä käyttikö firma ikinä orjatyövoimalla tuotettua pellavaa. Ei ainakan niin paljoa, että meillä olisi velvollisuus vastaanottaa ikuisen elatuksen piiriin afrikkalaisia. Tai tuntea syyllisyyttä neekereiden orjuuttamista naapureistaan.


Pyssymies

Unknown kirjoitti...

Strix Senex käsittelit hyvin tekstissäsi tämän huuhaa väitteen Suomen kolonialismistä.
Itse lainasin taannoin mainitsemasi dosentti Antti Kujalan kirjoittaman kirjan. Tuotti tuskaa lukea kirjaa esipuhetta pitemmälle, kun pisti vihaksi nämä Suomen mädättäjän väitteet Suomen harjoittamasta kolonialismista.
Kyllähän meille mielipiteitä mahtuu, mutta mikä taho on päättänyt valita totuudeksi Kujalan väitteet. Sitä minä ihmettelen.

QroquiusKad kirjoitti...

Meidänhän pitäisi kokea syyllisyyttä siitä, että emme olleet mukana kolonialismissa, eli paremman Afrikan rakentamisessa kiljuville ja lörpötteleville viidakkoneekereille, jotka eivät olisi vieläkään kyenneet siihen.

Mitä pahaa kolonialismi muka teki afrikkalaisille poislukien Belgian Kongo, joka olikin kuningas Leopold II:n ikioma tapahtumapuisto luonnevikojensa toteuttamiseksi.
Belgialaiset ihmiset olivat häneen hyvin tytyväisiä:
hänet muistetaan Rakentajakuninkaana lukuisten rakenushankkeidensa ansiosta.
Hän oli alamaisilleen ihmisille hyvä ja purki luonnevikansa viidakkoapinoihin.

Entäpä USAn Syvän Etelän puuvillaplantaasit? Mitä kauheuksia siellä tapahtui?
Isännä teetivät orjilla kevyttä maataloustyötä asuntoa ja elatusta vastaan.
Heidän tultuaan työkyvyttömiksi he saivat asua loppuikänsä plantaasilla, jossa heistä ja työkykyistenkin terveydestä pidettiin huolta.

Heillä oli siis asunto, toimeentulo ja vanhuuden turva.
Kaikki tämä riistettiin heiltä julmasti USAn sisällissodan lopputuloksella!
Unionin puolella ällisteltiinkin, kun monin paikoin kurjuuteen vapautetut orjat pyysivät saaa jäädä plantaasille entisin ehdoin. Eikö vapaus kelpaa heille?!

Ei kelvannut sellainen vapaus, johon neekerit joutuivat kaupunkien slummeissa, joissa USAn neekeriongelma vasta alkoi.

Kolonialismin lakkauttaminen ja USAn neekeriorjuuden lakkauttaminen ovat olleen neekereiden suurimmat katastrofit, joista heidän kaikki nykypäivän omgelmansa johtuvat.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pyssymiehelle, Unknownille ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne.

Pyssymies: Kiitos lisäyksestä.

Unknown: Strix Senex kävi asian paljon paremmin läpi kuin mitä olisin itse osannut.

Qroquius Kad: Tuskin se orjan elämäkään mitään herkkua sinänsä oli. Tuli vaan mieleen että olikohan se amerikkalainen näyttelijä Samuel L. Jackson joka aikanaan sanoi että orjuus oli pirun hyvä asia. Sen ansiosta hän on nyt miljonääri Amerikoissa. Ilman sitä hän olisi joku sissinkutale Länsi-Afrikassa.

Anonyymi kirjoitti...

Kumman elämä kovempaa, orjan plantaasilla, pelto-orjan tai sisäorjan vai torpparin tai rengin suomessa. Kuinka paljon orjia kuoli nälkään 1800-luvulla tai yleensä plantaaseilla. Entäpä kainuun puun kuivatislaajat*, miten meni noin taloudellisesti, entäpä kuoliko nälkään, hukkuiko koskiin tai oulujärven myrskyihin kaupunkimatkalla?

Kumman elämä helpompaa, suomalaisen vanhuksen vaivaistalossa vai vanhan orjan plantaasilla.


Miten menee orjuuteen lähetetyn naapurin jälkeläisillä afrikassa, miten orjien jälkeläisillä amerikassa. Kuinka moni amerikan musta orjien jälkeläinen haluaa muuttaa afrikkaan, kuinka moni afrikkalainen amerikkaan.

*Eihän pidä puhua tervan, tuon arvokkaan tuotteen polttamisesta, tulee CO2:ta ja PAH-yhdisteitä. Kemiallinen puunjalostus käytti kuivatislausta.

Pyssymies