keskiviikko 27. huhtikuuta 2022

ILMASTOPASSI JA VIISUMI

 

Helsinki, lähitulevaisuudessa…

Eräässä pienessä Nissan Micrassa ajeli Itäväylää pitkin neljä iloista vähän päälle kolmekymppistä miestä. Oli perjantai, ja miehet olivat menossa vuokratulle kesämökille joka sijaitsi meren rannalla Porvoon Emäsalossa. Tarkoituksena oli viettää vanhojen kaverien mukava saunomis- ja ryyppäämisviikonloppu. Sellaisia tämä porukka oli pitänyt ennenkin ja ne olivat aina olleet onnistuneita sillä tässä nelikossa yhdellekään ei oltu koskaan myyty sekä rähinä- että lässytys- ja opetusviinaa. Tarjolla oli saunaa, olutta, hieman Jaloviinaa, paljon makkaraa ja ennen kaikkea hyvin paljon mukavan toksisen maskuliinista pulinaa.

Lähestyttiin Helsingin ja Porvoon välistä rajaa. Sipoonhan Helsinki oli nielaissut jo pari vuotta aikaisemmin kun siellä oli Helsingin näkövinkkelistä mukavasti nettoveronmaksajia. Helsingin utopistinen unelma tarvitsi maksajia ja ympäristökunnatkin olivat kiikarissa. Kaupunkien rajan huomasi jo puolta kilometriä ennen varsinaista rajaa. Liikenne hidastui ja ruuhkaantui kunnes se muuttui pelkäksi mateluksi. Tähän oltiin totuttu. Sinivihreät vilkkuvalot kertoivat että kaupunkien rajalla oli pysyvä ilmastopoliisi IPO:n tarkistuspiste jossa tarkastettiin kaikkien matkustajien valtakunnan sisäiset passit.

Aikansa jonotettuaan tuli myös kaverien vuoro. Heidän kaistallaan tarkastajina oli pari nuorta naispuolista ilmastokonstaapelia joiden ilme kertoi että tarkistus- ja rankaisuvalta maistui ja se maistui hyvälle. Olihan kummallakin rintapielessään merkki joka kertoi heidän olevan muun koulutuksensa lisäksi valantehneitä interperspirationaalisia feminiittoja. Kaverusten kuski aukaisi ikkunan ja ilmastokonstaapeli totesi tylysti:

- Passit. Kaikilta. Heti.

- Tässä. Olkaa ystävälliset.

- Mihinkäs te olette menossa?

- No mökille Porvooseen, sinnehän me. Ollaan vuokrattu mökki viikonlopuksi.

Konstaapeli luki passit lukulaitteellaan ja ilme kertoi löytämisen ilosta.

- Passinne eivät ole kunnossa. Ette voi jatkaa matkaa.

- Hä? Pitäis olla. Sekä Ake että mä ollaan maksettu vuosittainen autoilun tuhannen euron ilmastohaittamaksu. Ja Maken ja Peran ei sitä tarvitsekaan maksaa kun heillä ei ole autoa. Me kun asutaan siellä Helsingissä. Siinä rikastetun onnen ja riemun kaupungissa.

Näytti siltä että kumpikaan ilmastopoliisi ei pitänyt heitosta sillä molempien käsi meni saman tien pistoolikotelolle. Naiset kuitenkin malttoivat mielensä, antoivat tykkien olla holstereissaan ja lukulaitetta kädessään pitävä poliisi totesi tylysti:

- Teillä ei ole voimassaolevia sisäisiä ilmastoviisumeja. Ette voi jatkaa matkaanne.

- Hä? Mitä ihmeen sisäisiä ilmastoviisumeja?

- Huviajoviisumeja. Kyllä siitä on ilmoitettu Virallisessa Lehdessä sekä valtamediassa muutama päivä sitten. Kannattaisi vähän seurata uutisia. Te olette pelkällä huviajelulla huvitarkoituksiin ja se on ilmaston kannalta haitallista. Suorastaan tuhoisaa. Pitäisi teidän sellainen muutenkin käsittää. Ettekö tunne mitään vastuuta ilmastosta? Teidän olisi pitänyt tilata itsellenne huviajoviisumi Ilmastovalvontaministeriöstä. Kaksisataa euroa per kärsä. Auton omistajalta neljäsataa. Jos olisitte menneet maakunnan ulkopuolelle niin hinta tuplaantuisi.

- Jaa. Jumala siunakkoon ilmastovastuullista hallitusta kun se tämänkin keksi. Mutta jos me nyt maksetaan se viisumi niin voidaanko me mennä sinne mökille?

- Ette tietenkään. Teille kaikille tulee sakot ilmastovastuuttomuudesta. Ne kustantavat sen huviajoviisumin tuplana. Ja auton omistajalle nelinkertaisena. Lasku tulee sitten teille postissa lähipäivinä. Kääntykää välittömästi ympäri ja palatkaa.

- Onko meillä mitään vaihtoehtoa?

- On. Joutua pidätetyksi ilmastopoliisin vastustamisesta. Ja pitäisihän teidän muutenkin ymmärtää, että ei liikkumisen vapaus voi mennä ilmastovastuullisuuden edelle. Mitä vapaamatkustajia te kuvittelette olevanne?

Miehet ymmärsivät että nyt on turha ylpeillä vaikka tajusivatkin että joka ainoa heiltä ryöstetty penni menee johonkin aivan muuhun kuin ilmastonmuutoksen estämiseen. Ja se jokin muu ei todennäköisesti puhunut suomea. He tekivät uukkarit ja ajoivat takaisin kohti Helsinkiä. Autoradiossa kuului joka tunti kaikilta radiokanavilta tuleva viisi minuuttia kestävä valistuslähetys jossa ilmastopainostusministeri Femma Liri totesi että Suomesta on tehtävä hiilinegatiivinen ja sen mainitseminen että Suomi on jo hiilinegatiivinen on ilmastovihapuhetta.

Ake katseli karttakirjaa ja totesi:

- Laita nyt saatana vaikka heavyn metallia soimaan noihin stereoihin. Tuon ämmän puhe on liian heavyä mullekin. Pistä vaikka Motörheadia. Ja mä kattelin tätä karttaa. Jos me mennään jonkin verran taaksepäin niin me päästään pikkuteitä pitkin sinne Emäsaloon.

Make puolestaan katseli älykännykkäänsä ja totesi:

- Ei taida kannattaa. Minä kattelen tätä Virallisen Lehden juttua. Meistä jäi sisäiseen passiin merkintä. Ja jos me nyt jäädään uudestaan kiinni niin se on törkeä ilmastorikos ja silloin puhutaan jo kymmenien tuhansien rapsuista.

- Hä? Eivät sentään linnaa lupaa?

- Ei. Vissiin tuumivat että on halvempaa pitää jätkä kotonaan velkavankeudessa jossa se maksaa sellinsä vuokrankin itse.

Make soitti mökin omistajalle:

- Kuule… me ei päästäkään… ilmastoeste… joka tuli kalliiksi… pidä mökin hinta itselläsi… eihän tälle mahda… jos me tuonnempana sitten tullaan uudestaan… sitten kun on sisäiset passit ja viisumit kunnossa… vaikka pirun kallista löylyä tää alkaa olla…

Mökin omistaja vastasi:

- Ei taida kuule onnistua. Kas kun interperspirationaalinen hallitus on tekemässä lakia jonka mukaan kesämökit ovat turhaa ja ennen kaikkea ilmastovastuutonta toimintaa. Haittamaksut ovat liian suuria  Perse ei enää kestä. Viivan alle ei jää kuin punaista. Minä ajattelin luovuttaa nää mökit vapaapalokunnalle sammutusharjoituksiin. Mutta siitäkin tietysti joutuu maksamaan ilmastohaittamaksun. Pienhiukkasia, katsos.

Make lopetti puhelun ja totesi sitten:

- No mitäs helvettiä me nyt sitten tehdään?

Repsikan paikalla istuva Pera totesi:

- Lähdetään mökille.

- Hä? Miten?

- No… teillähän on muijat ja parilla mukulatkin. Ei me teille voida mennä. Mutta minä olen poikamies ja mulla on mainio ja tilava 22 neliön yksiö Kannelmäessä. Toimimme näin: Menemme Sipoonlahden Nesteelle, ostamme teille kenttäpatjat sekä lisää kaljaa ja makkaraa. Makkaran saa lämmitettyä mikrossa. Kas kun mulla on ilmastovastuullinen kämppä jossa ei ole uunia. Ja mulla on yksiössäni mukava kahden ja  puolen neliön suihkullinen paskahuusi. Lisäksi mulla on jemmassa varsin tehokas lämpöpuhallin. Pannaan se höhöttämään sinne paskikseen niin eiköhän siinä jonkinlainen saunatunnelma saada aikaiseksi. Yksi istuu pöntöllä ja kolme lattialla. Kyllä siihen nippa nappa mahtuu.

- Joo, ja pannaan älykännykkä peilitasolle ja siitä etsitään luuppina pyörimään saunakiukaan sihinää.

- Ja lisäks voidaan panna siellä yksiön puolella läppäriin pyörimään luuppina takkatuli. Siitä ei tule niitä pienhiukkasiakaan.

- Eiköhän tässä saada saunaviikonloppu aikaiseksi. Kun vähän improvisoidaan.

- Joo, mitenkäs sitä sanotaan… improvise, adapt, overcome…

Lämmin kiitos interperspirationaaliselle hallituksellemme inspiraatiosta.

14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Turha sinne mökille muutenkaan olisi lähteä saunomaan ja makkaraa paistamaan, koska paikalla voisi olla joku viherfeminiitta kieltämässä puunpolton, toinen lihatuotteen syönnin ja kolmas vahtimassa kompostia.

Rouva Ano

Anonyymi kirjoitti...

Sinä, Ykä, olet siitä harvinainen kirjailija, että kirjoitat tosi hauskasti, mutta aina samalla vituttaa lukea, kun aiheet liippaavat niin läheltä hullua todellisuutta. Niin, että kiitti vitusti.

Anonyymi kirjoitti...

Ehkäpä äijät voivat myös mielikuvissaan matkata sinne 70-luvulle, jolloin mökkien saaristo paistoi silmään helteisinä kesäpäivinä, kun Taunuksella painoi menemään pitkin Suomen maita ja mantuja...Eikö se köyhänkin paras huvitus ole vilkas mielikuvitus ja eräänlaisessa köyhyydessä äijät elävätkin.

Tapsa vaan

QroquiusKad kirjoitti...

Tässä muuten niin lohduttomassa tarinassa oli se valonpilkahdus, että tulevaisuuden ilmastovastuullisuussakot kustantavat itse itsensä.
Tähän asti kun sakotetun on täytynyt kustantaa itse sakkonsa.

Anonyymi kirjoitti...

Tere kaikille.
Kun seuraa tätä nykymaailmaa ja lukee näitä Yrjön blogauksia, niin no, ei voi oikein tietää, että kumpi oli ensin, muna vai kana. Mieti vähän, lähes kaikki mmitä Ykä heittää näissä kieli poskella ja huuorin pilke silmäkulmassa, niin vot, eip aikaakaan, jopa, no en sano mikä, kun saattaa olla lapsiakin likijoissa, tai olkoon, sanon kuitenkin, pimsahallitus ottaa nämä todesta, tai on jo ottanut. Onneksi olen jo oppinut varautumaan, eli on käden ulottuvilla lieventävää/loiventavaa pahimpaan järkytykseen.
Olis mulla ehdotus tähän liikkumisenrajoitukseenkin: Rajoitetaan viherfamakoiden ym. aisiurien liikkumista, totaalinen ulonalikkumiskielto esim.13.00-03.30. Muun ajan he luultavasti ovat ns. unten mailla eivätkä ehdi sekopäisyääksiään muiden harmiksi suunnitella ja esiituoda.
Ja joo, ano mainitsi tuon Taunukseela ajelun pitkin poikin kesäistä Suomea. Oli ne aikoja, kun nuorena miehenä mennä pyyhällettiin Taunuksella, itellänikin oli seitentoistametsin farkkumalli:)
Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys Yrjölle ja Teille kaikille muillekin!

Valitettavasti todellisuus on taruakin ihmeellisempi ja tuo oiva tarina jäi siltikin kantamaltaan vajaaksi:

"Perussuomalaiset ovat tyytymättömiä valmiuslain rajaturvallisuutta koskevien lainsäädäntömuutosten valmisteluun. Valmiuslain parlamentaarinen seurantaryhmä on jätetty käytännössä sivuun kiireellisestä uudistuksesta. Hallitus on sen sijaan päätynyt esittämään valmiuslakiin rajaturvallisuuteen liittyviksi toimivaltuuksiksi ajoneuvojen, rakennusten ja kiinteistöjen käyttöönottoa."

https://www.suomenuutiset.fi/hallitus-ei-aio-estaa-laajamittaista-maahantuloa-esittavat-valmiuslailla-suomalaisten-asuntoja-ja-ajoneuvoja-kayttoonotettavaksi/


...tulis kuula ja tappais...


+ULFBERHT+

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Rouva Anolle, Anolle, Tapsalle vaan, Qroquius Kadille, Huru-ukolle ja ULFBERHT:lle & kiitos kommenteistanne.

Rouva Ano: Ja siihen suuntaan ollaan valitettavasti menossa.

Ano: Nähtävästi tuo piti ottaa kehuna että kiitokset.

Tapsa vaan: Itse asiassa minähän vähän uumoilin tuota vuonna 2020:

http://yrjoperskeles.blogspot.com/2020/09/oy-mennyt-maailma-ab.html

Qroquius Kad: Nyt en oikein hahmottanut. Vika on varmaan täällä vastaanottimessa.

Huru-ukko: Väitän, että kaiken minkä kirjoitan on jo joku utopisti itsekseen suunnitellut.

ULFBERHT: Joo, todellisuus on todellakin tarua ihmeellisempää.

Anonyymi kirjoitti...


Huru-ukko: Väitän, että kaiken minkä kirjoitan on jo joku utopisti itsekseen suunnitellut.
No sitä mie just tarkoitin, en vain osannut sitä sanoiksi pukea:(
Mutta se että jotain "loiventavaa on oltava käsillä, se pätee.
Itkua tai naurua loiventavaa, koska niitä nuarunaiheitakin tämä blogi sisältää onneksi:)
Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

Vaan nyt ihmisiä pelotellaan, että sauli Väinämö ei voisikaan hoidella pressan hommiaan, ja että tilalle tulisikin sokkarin aputyttö Sanna. Eli on aikomus tehdä KOivistot?? Luoja meitä siitä varjekoon.
Pitkää ikää ja terveyttä Saulille. Ja että sanna kuihtuisi ja häviäisi ennen kuin tuohoaa koko Suomen. Tai ainakin ettei ehdi estää ruåttalaisten kanssa natoon liittymistä.
Kun demukoiden päätös liittymisestä tehdään ruåttalaisten (f)demukoiden aikataulun mukaan.
Alkuperäinen aikataulu meillä olisi ollut, että olisi annettu putelle se mitä hän niin haluaa, eli jätetty hakemus 9.5 voitonpäivän kunniaksi.
Huru-ukko

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Huru-ukolle & kiitos kommenteistasi.

Viesti1: Tämähän ei ole huumoriblogi mutta ehkä tässä on sitä naurua kyynelten läpi.

Viesti2: Tulee muistaa että Niinistö on kuitenkin federalisti mutta mieluummin pidän hänet presidenttinä kuin Marinin.

QroquiusKad kirjoitti...

Kommentti oli sarkastinen huomautus "kustantaa"-verbin viime aikoina harmillisesti yleistyneestä virhekäytöstä.

Kun aiemmin kysyttiin kuka tämän kustantaa, haluttiin tietää lystin maksaja.
Nykyään kysytään paljonko tämä kustantaa, kun halutaan tietää lystin hinta.
Verbin merkitys on siis käännetty täysin päinvastaiseksi.

Oikea vastaus jälkimmäiseen on silti edelleen, ettei se sakko itseään kustanna, vaan sakotetun on se kustannettava.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Joo, nyt meni jakeluun.

Anonyymi kirjoitti...

Tuota Qroquius Kadin kustantaa-verbin uutta käyttötapaa en muista kuulleenikaan. Tai jos olen, en sitten ole ymmärtänyt asiaa.
Mutta jos sanaa nykyisin käytetään myös siinä merkityksessä, kustantaa-verbin kaksi merkitystä vastaavat jokseenkin tarkoin maksaa-verbin kahta eri merkitystä.

Kun jotakin ostetaan, sekä ostaja että tavara maksavat (sanan eri merkityksissä).
Mutta tähän saakka vain ostaja on kustantanut, nyt sanan uudessa merkityksessä ilmeisesti tavarakin.

Harvoin tästä maksaa-verbin kaksiselitteisyydestä kuitenkaan aiheutuu väärinkäsityksiä.
Muissa kielissä näille maksaa-verbin eri merkityksille on yleensä eri verbit. Esimerkiksi ruotsissa kosta ja betala, englannissa cost ja pay sekä ranskassa coûter ja payer.


Anonyymi kirjoitti...

Edelliseen linkkiini liittyen pieni kirjoitus pitkän linjan talousmieheltä, mestari Vahteralta:

https://www.vahtera.blog/post/kes%C3%A4m%C3%B6kkien-ja-autojen-takavarikointi-onko-se-edess%C3%A4

"Kesämökkien ja autojen takavarikointi – onko se edessä
Vuosina 2015-16 Migri teki 35.674 päätöstä koskien turvapaikanhakijoita. Niistä myönteisiä oli 9619 eli 27 %. Myönteisistäkin suuri osa perustui valehteluun ja siihen, ettei tulijoiden kertomusta voitu vahvistaa, jolloin annettiin lupa jäädä. Jos Venäjä päästää Suomeen rajan yli satoja tuhansia tulijoita, on aivan varmaa, että heistä vielä suurempi osa kuin 2015-16 ovat vain kiusanhenkiä, joilla ei ole mitään tarvetta turvapaikkaan. Kuten tiedämme, rajan ylittäneitä ei pystytä palauttamaan. Täällä he ovat maailman tappiin riesanamme."

+ULFBERHT+