torstai 17. marraskuuta 2022

KEPUDIKTIO

Hömpstadin Vähänköehkäopistollisen Keskussairaalan ylempi aivoräätäli Veikko Vopakki istui toimistossaan työpöytänsä takana ja hänen kanssaan samassa huoneessa olivat lapualaiset sisarukset Alma ja Aatos Jörvari. He olivat hakeneet apua isäänsä, maanviljelijä Aatua vaivaavaan ongelmaan täältä Pinnanmaalta koska sitä ei kotimaakunnasta tuntunut löytyvän. Aatu oli itsekin huolissaan tilastaan ja suostunut tutkimusjaksoon. Nyt jakso oli lopussa ja Veikko Vopakilla oli Jörvareille ikävää kerrottavaa:

- Niin… olemme tutkineet isäänne tarkkaan… ja diagnoosi on selvä… hän kärsii yhdestä pahimmasta addiktion muodosta eli kepudiktiosta… näyttö on kiistaton.

Niin. Kepudiktio. Tätähän he olivat pelänneet. Heidän isänsäkin oli tajunnut tilansa jolle hän ei mahtanut mitään vaikka kovasti yritti ja halusi. Hän oli järkevä ja asiallinen mies joka ymmärsi maailman ja ennen kaikkea Suomen tapahtumat erinomaisen hyvin. Mutta vaaleissa hän oli aina äänestänyt kepua. Vaikka ei oikein jälkeenpäin osannut selittää että miksi niin taas kerran pääsi käymään. Alma kysyi Veikko Vopakilta:

- Kuinka päädyitte tähän diagnoosiin? Se on kuitenkin vakava.

- No, me teimme hänelle sekä kliinisiä että läränormaaleja tutkimuksia. Hän oli kanssamme yhteistyössä koko ajan. Ensiksi seulottiin pois normaali typeryys jolle mekään emme voi mitään. Hänelle kerrottiin pahimpia kepumöläyksiä viimeisten vuosien aikana mutta sanottiin, että ne oli esitetty joidenkin toisten puolueitten edustajien taholta. Ja hänhän totesi niihin kaikkiin että tuohan on aivan järjetöntä. Tuohan ajaa maamme kaaokseen. Sitten kerroimme samat asiat ja sanoimme että ne ovat kepulaisten tekstiä. Hän oli edelleen samaa mieltä tosin hieman vaisummin mutta se on ymmärrettävää sillä hän tietysti häpesi tilaansa ja sitä että oli omalta pieneltä osaltaan ollut aiheuttamassa nykyistä mielettömyyttä. Kun saimme suljettua typeryyden mahdollisuuden pois, niin siirryimme eteenpäin eli otimme aivokuvan.

Nyt kysyi puolestaan Aatos:

- Mitä aivokuvasta löytyi?

- Ei yhtään mitään. Täysin terve mies. Normaalitilanteessa. Mutta sitten siirryimme seuraavaan tutkimusvaiheeseen eli toimme tutkimushuoneeseen äänestyskopin ja annoimme hänelle tehtäväksi äänestää. Otimme samalla aivokuvaa. Hän meni siinä sellaiseen zombiemaiseen tilaan ja aivokuva… no, katsokaa itse. Vasemmalla normaali aivokuva ja oikealla äänestyskoppiaivokuva:

- Mutta tuohan…

- Kyllä. Kun hän näkee äänestyskopin niin hän menee läränormaaliin tilaan ja kuvittelee äänestävänsä sitä ikivanhaa Maalaisliittoa. Testi toistettiin useita kertoja ja tulos oli aina samanlainen. Äänestämisen jälkeen hän sitten oli täysin normaali täysjärkinen itsensä eikä muistanut mitä äänestyskopissa tapahtui.

Alma kysyi järkyttyneenä:

- Mutta voidaanko häntä auttaa? Hän kun tietää itsekin tilansa vakavuuden ja haluaa apua.

- Mitään välitöntä ja nopeasti toimivaa apua ei ole koska emme ole pystyneet selvittämään mistä kepudiktio pohjimmiltaan johtuu. Mutta meillä on hoitomuoto josta pitkässä juoksussa on saatu kohtuullisen hyviä tuloksia.

- Minkälainen hoitomuoto?

- Soveltava koppihoito.

- Koppihoito? Mutta ei kai nyt isää vankilaan sentään?

- Eihän toki. Kyseessä on siedätyshoito. Eli me toimitamme isänne kotiin äänestyskopin ja vaaliuurnan. Hänen tulee ensimmäisen kahden kuukauden aikana äänestää siellä kerran päivässä. Olemme nimittäin huomannut että kun äänestystä tehdään tarpeeksi usein niin läränormaali tila alkaa vähentyä. Teidän tehtävänne on katsoa vaaliuurnasta päivittäin, että alkaako hänen äänestymiskäyttäytymisensä muuttua. Ja sitten me otamme täällä säännöllisiä aivokuvia.

- Mutta entäs jos se ei toimi?

- No, sekin mahdollisuus on. Mutta on siinä se etu että vaalipäivänä hän saattaa äänestää omassa kodissaan olevassa äänestyskopissa eikä mene varsinaiselle äänestyspaikalle jolloin hän ei tee vahinkoa itselleen eikä muille. Mutta niin kuin sanoin, siedätyshoidosta on saatu kohtuullisen hyviä tuloksia.

- Kiitän teitä kovasti. Ehkä isällämme on vielä toivoa. Mutta onko noita addiktion malleja muitakin?

- Onhan niitä, tosin kepudiktio on se yleisin ja vakavin. On myös demariktio ja kokkariktio ja ne toimivat täysin samalla tavalla.

- Entäs vasurit?

- No sitä ei oikeastaan ole. Kas kun ne rautakourat jotka aikanaan äänestivät kommunisteja ovat jo manan mailla. Ja ne, jotka sitä edelleen äänestävät mieltävät että se on heidän sielunelämälleen juuri sopiva. Vihreistä emme täällä edes puhu ellemme ota ensiksi xylitol-purukumia suuhumme suun puhdistamiseksi. Ne ovat kaiken avun ulkopuolella kun ne eivät apua edes halua. Niillä ei ole ongelmaa. Ne ovat ongelma.

- Kiitos teille vielä kerran. Yritetään sitä sovellettua koppihoitoa. Isämme vuoksi.

- Meillä Vähänköehkäopistollisessa Keskussairaalassa pyritään aina tekemään parhaamme potilaan hyvinvoinnin ja parantumisen eteen.

Kiitokset Tapsalle vaan ja Qroquius Kadille inspiraatiosta.

19 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onko Suomen ilmastopaneelin pj Ollikainen ent taistolainen?

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...


Voi voi, kun edes jostain hoidosta olisi ko. isälle - ja lapsille (!) - toivoa, niin olisi toivoa maallekin. Mutta mutta...hm.

Seppo Oikkonen kirjoitti...

Ikääntyneenä sitä näkee noita maamme poliittisen elämän jakolinjoja ja puolueissa matkan varrella pitkässä perspektiivissä tapahtuneita uudelleen orientoitumisia selvästi siihen pisteeseen saakka, jolloin koko politiikanteosta tuli identiteettipolitiikkaa. Siitähän ei niin kovin kauan ole, ehkä korkeintaan muutamia vuosikymmeniä.

Siinä pitkässä perspektiivissä Maalaisliitto yritti uudistua kilpaa yleisen kaupunkilaistumisen kanssa, ja Kekkosajan vahva ja laajaa kannatusta nauttinut "puolueettomuuden" perinne omittiin maalaispouolueeseen ideologisena kasvojenpesuna. Eli ihan niinkuin presidentti periaatteessa pyrki asettumaan keskenään kärhämöivien poliittisten puoluepukareiden yläpuolelle, samoin Maalaisliitto kehitti "Keskustan" ideologian, joka jopa toimi niin, että maalaispuolue pitkään nautti kannatusta paljon enemmän kuin mitä ammatillinen kannatustausta olisi edellyttänyt.

"Keskusta" yritti edustaa leimallista valtioviisautta, kykyä nähdä asioita kaikkien muiden yläpuolelta, dialektiikan synteesi-idea, ulkopolitiikan selviytymistaistelun eli puolueettomuuspolitiikan sisäpoliittinen jatke. Tällä leimalla pärjättiin pitkään, ehkä aina Esko Ahon päiviin, jotka taisivat lopullisesti loppua Jäätteenmäkeen, jonka nimenomaan valtapoliitikko Lipponen tylysti murskasi, ihan itsekkäin motiivein, itseään suojellakseen.

Se siitä yleisestä jakolinjasta. Se muuttui sitten niin, että lopputuloksena jako asettui "järjestelmäpuolueen" -- eli kaikkien muiden puolueiden -- ja maahanmuuttokriittisten perussuomalaisten väliin. Eli samaan kohtaan, johon se oli sisäisesti hajoavassa Ruotsissakin ihan samoista syistä asettunut.

Siinä nyt ollaan, ja se jako poliittisten voimien kentässä on se joka lopullisesti tekee Keskustasta tarpeettoman. Sille ei enää löydy toimivia ideologisia identiteettileimoja. Viimeisin yritys, jota kaikki muutkin puolueet ovat kuin sopulilaumat toteuttaneet, eli naisten nostaminen johtoon ja näkyville paikoille, ei sekään ole onnistunut.

Viimeistään nyt, sodanuhkan sanelemana, puolueettomuusidea on kuollut ja kuopattu. Mutta hassua on, etteivät puolueet ole toistaiseksi ottaneet koivinkan paljon varteen niitä opetuksia, joita Venäjän kasvojen paljastaumisesta voitaisiin saada. Emme esimerkiksi kanna huolta oman sananvapautemme tilasta, vaikka nyt on jokaisen nähtävillä, millaiseen tilaan auktoriteettiuskovainen kansa pitkään jatkuneen ideologisen sulkutilan vaikutuksesta vajoaa.

Mehän täällä vain vahvistamme EUrooppalaisuuttamme ja pykäämme uusia sensuurilakeja entisten, täysin järjettömien kiihotus- ja uskonrauhapykälien jatkeeksi.Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle, Terho Hämeenkorvelle ja Seppo Oikkoselle & kiitos kommenteistanne.

Ano: Tähän en osaa vastata. Osaako joku?

Terho: Ei taida sitä apua ja hoitoa olla. Yksi aikame suurimmista paradokseista on kyllä se, että kepua äänestävät juuri ne, joitten niskaan kepu kaikkein eniten kusee.

Seppo: Tuossa oli hyvin tiivistetty sekä kepun että suomalaisen politiikan historiaa. Minähän olen varsin iäkäs, mutta en niin iäkäs että muistaisin maalaisliiton. Muistan vain kepun. Mutta muistan myös sen, että kepu oli automaattinen vallanpitäjäpuolue koska Kekkonen. Ja se oli sitä vielä pitkään Kekkosen jälkeenkin.

-TR- kirjoitti...

Kepudiktio on parantumaton tauti mutta se on onneksi lakannut olemasta periytyvä. Jotenkin nuoremmat ovat onnistuneet luomaan immuniteetin sitä vastaan mutta he taas ovat alttiita viherdiktiolle joka on jossain tapauksissa jopa vielä haitallisempi tauti.

QroquiusKad kirjoitti...

Tuosta äänestyslippukuvasta tuli mieleen, että ehkä siinä kotivaalikopissa pitäisikin voida äänestää vain kirjoittamalla lippuun ehdokkaan nimi ja varmuudeksi vielä puolue.
Kun potilas ehdollistuu tähän, hän toivon mukaan tekee niin myös oikeassa vaalikopissa ja Kekkulille meneväksi tarkoitettu ääni mitätöityy.

Anonyymi kirjoitti...

Oma sukuni on puoliksi pohjanmaalta. Esim äitini äänesti kipua juuri siksi. Siis kepua. Sitten siirtyi 90 luvulla demareiden riveihin. 76 vuotias ja ajattelee erittäin teräväjärkisesti nykyäänkin. Nyt ilmoitti, että äänet menevät ps. Syynä esim maahanmuutto politiikka. Kirjoitin monikossa, koska eläkeläiset äitini osalta tapaavat toisiaan jne, eli ovat aktiivisia. Lisäksi kiihkeät väittelyt poikansa kanssa. Eli poika on aukaissut hieman silmiä. Mutta joo, saapa nähdä.

Anonyymi kirjoitti...

Minä muistan maalaisliiton. Se oli sitä aikaa kun demareiden vaalimainoksissa sanottiin, että tapa talonpoika päivässä. Ja sillä laihalla demarilla oli suussaan, mikäpä muu kuin korsi kuten porsaalla.
Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

Olipas hauska stoori, erityisesti tuo kohta, jossa isäntä äänestäisikin varsinaisena vaalipäivänä vain omassa kodissaan vanhasta muistista. Sai naurua kuuluville eetteristä.

Aina on voinut luottaa vain siihen, että kepuli pettää. Mutta että näin paljon on pettänyt, kuten täällä vaalikaudella, on poikkeuksellista. Jos kepudiktiota oireilevia on seuraavissa ek-vaaleissa yli 10 prossaa, niin eivoi kuin hoomoilasena ihmetellä addiktion voimakkuutta.

Haavistodiktio on toinen mysteeri. Miten voi olla mahdollista, että kaveri on kaikista toilailuistaan huolimatta edelleen hyvinkin potentiaalianen pressakandidaatti? Taisi Paasikivi olla totuuden ytimessä todetessaan, että suomalaiset ovat poliittisesti lahjaton kansakunta.

Tapsa vaan

Anonyymi kirjoitti...

Maalaisliitto oli "talollisille" maaseudulla hyvä puolue. Aamu- ja iltalypsyt menivät putkeen ja rahaa lohkaistiin valtiolta aina kun sitä haluttiin. Olihan Maalaisliitto "valtionhoitajapuolue". Rahat jaettiin talollisille omistetun pinta-alan mukaan. Eniten vähiten tarvitseville joka on vieläkin maan tapa.

Maataloustulolaki joskus 70-luvulla räjäytti tuotantomäärät. Valtio (lue maalaisliitto) saneli tuottajahinnat. Syntyi voi-, kananmuna-, sianliha-, ja mitä vielä elintarvike "vuoria". Muuan kauppiaskaverini kertoi silloin että, hänen edustamansa ketju tarjosi diiliä MTK'lle. Otetaan molemmat pois katteesta ja suomalaiset syövät elintarvikevuoret. Maalaisliitto (lue Johannes Virolainen) vastusti. Suomalaiset tottuvat halpaan ruokaan ja se ei kertakaikkiaan käy. Maksettiin elintarvikkeet kolmanteen kertaan vientituella. Vientiin meni elintarvikkeita niin halpaan hintaan että ostajat epäilivät onko tavara kuranttia.

Maalaisliitto halusi kaupunkeihin ja nimi ei käynyt, muutettiin Keskustapuolueeksi. Kari Suomalainen teki siitä pilapiirroksenkin Hesariin. Uuden naamarin takaa ei kukaan tunne. Kaupungeissa kepun kannatus on ollut heikkoa, mutta "valtionhoitajaksi" (lue lypsäjäksi) maaseutu tunkee vielä kepulaisia liukuhihnalta.

Juha Sipilä Kempeleestä teki kepulle karhun palveluksen joka ei ollut huono meille muille. Hän lähti kepun ehdokkaaksi sloganilla "Suomi kuntoon". Nyt tiedämme että Suomi meni puolikuntoon ja kepun kannatuskin puolittui. Johtui siitä kun puolue hylkää kannattajansa niin kannattajat hylkäävät puolueen. Vain uskollisimmat jäärät äänestävät enää kepua ja tuskinpa ovat enää edes ruoan tuottajia. Kyllä Sipilä lypsi, enemmän kuin kukaan kepulainen häntä ennen, mutta ei kepun äänestäjille, vain kavereilleen. Saarikko yrittää palauttaa lypsyt kohdalleen mutta taitaa olla myöhäistä. Hän ei ole kylän paras lypsäjä.

Ruoan tuotantoketju tarvitsee nyt oman rakennemuutoksensa. Muuten loppuvat ruoan tuottajat. Sitä eivät tee MTK- K- ja S-kartellit jotka nyt eniten hyötyvät. Nyt tuottajat jäävät mopen osille eikä kuluttajan etua valvo kukaan eikä mikään missään asiassa. Tämä on tuttavallisemmin rakenteellista korruptiota eikä se näy kansainvälisissä korruptiomittareissa.

Anonyymi kirjoitti...

Maalaisliiton ja sen jälkeläisen kepun vaalimenestys perustui vähän samaan meininkiin kuin harppisaksassa. Jokainen maaseudun kunnantoimisto oli maalaisliiton vaalitoimisto jossa tarkkaan seurattiin oliko jokainen äänioikeutettu käynyt äänestämässä. Jos ei ollut, isälle soitettiin ja kysyttiin missä talon poika (-tytär) mahtaa olla kun ei ole käynyt. Isä sitten hoiteli asian kuntoon ehdokkaan numeroa myöten.

Sipilä vissiin meinasi että hänen kannattajakuntansa on kepussa suuri. Aika näytti miten suuri se oli. Kepu veikkasi väärää hevosta kun Sipilä maksoi puolueen ulos pikavippikierteestä. Pääministeriksi hänestä ei sentään ollut. Siitä kepu ja alkutuottajat maksavat nyt kovaa hintaa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys TR:lle, Qroquius Kadille, Ano1:lle, Huru-ukolle, Tapsalle vaan, Ano2:lle ja Ano3:lle & kiitos kommenteistanne.

TR: Joo, ainakin jos talon tyttö lähtee kotoaan opiskelemaan yliopistoon.

Qroquius Kad: Saattaisi olla muuten ihan toimiva menetelmä.

Ano1: Toivottavasti tällaisia eläkeläisiä olisi enemmän.

Huru-ukko: Mitenkäs se Kari niistä ajoista kommentoi? Joo, eli ”Ensin oli suo, kuokka ja Jussi. Nyt on pelto, paketti ja bussi”.

Tapsa vaan: Kiitokset. Ja joo, kepun toiminta viimeisimmässä hallituksessa ylittää kyllä kaiken pettämisen rajat. Haavistodiktio on minullekin täysi mysteeri.

Ano2 & Ano3: Hyviä lisäyksiä ja havaintoja historiasta.

Anonyymi kirjoitti...

Oli ennen onnimanni,
onnimannista matikka,
matikasta maitopyörä,
maitopyörästä pytikkä
...

Oli ennen maalaisliitto
maalaisliitosta kepu
kepusta kepuli
kepulista suokusta
...

MTK:n poliittinen siipi on luonut nahkansa monta kertaa, kyläkeisarit ja maakuntien napamiehet kun pitävät vallasta - ja rahasta kiinni. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita on piisannut, tai ainakin omituisia käänteitä. Kepu, umpijunttien änkyröiden liike sulautti itseensä Liberaalisen puolueen 70-luvulla. Todella uskottava liike, liberaali kepu. Keskiolut kiellettävä ja muut puolueet oli kepun linja tuolloin, toosi liberaali. Taisi olla Kari, joka keksi, että lib + kepu on kepuli. Ninitys ärsytti kyläkeisareita, muuttivat nimen muotoon "Suomen keskusta".

Siitä tuli sitten suokusta, aika kuvaava mielestäni.

Keskustan, siis poliittisen sellaisen, kannatus on suomessa suurinta. Ääärilaitaoikeistolainen Ben Zyskowiczkin on oikeasti keskustalainen, siis ei-sosialisti toki ja porvari - mutta mieto. Perussuomalaiset taas saavat aikaan paniikin, ovat kuulemma äärioikeistolaisia. Jaa, nähdäkseni lähinnä keskustavasemmistoa.

No, pidetäänhän kansalisSOSIALISTEJAkin oikeistolaisina, oikein ääri semmoisina.

Pyssymies

QroquiusKad kirjoitti...

Kansallissosialismin nimittely äärioikeistoksi oli Stalinin NKP:n AgitProp-osaston itse Suuren Johtajan käskystä luoma propagandaveto, jonka tarkoituksena oli luoda hitlerismistä mielikuva täydellisenä vastakohtana stalinismille;
motiivina oli liian monen tekemä havainto hitlerismin ja stalinismin kiusallisen runsaista yhtymäkohdista.

Täytyy kyllä hattua nostaa asianosaisille:
propagandatemppu onnistui yli kaikkien odotusten ja elää edelleen yhtä vahvana ellei vahvempana kuin lanseeraamisensa aikoihin!

Ilmastopaneeli-Ollikainen sen sijaan ei ilmeisesti ole ääännntinen stalinisti, koska hänen poliittisesta kannastaan ei tiedetä oikeastaan mitään.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pyssymiehelle ja Qroquius Kadille & kiitos kommenteistanne. Kyllähän nuo liikanimet ovat varsin osuvia. Ja joo, tavallaan suurin osa suomalaisista on keskustalaisia mutta voi tietysti sanoa että suurin osa on jonkin sortin demareita. Ja niin kuin Qroquius Kad totesi, niin se Suuren ja Mahtavan propagandatemppu on jäänyt elämään ja voi edelleenkin oikein hyvin.

QroquiusKad kirjoitti...

Itse asiassa suurin osa ihmisistä on demareita, jos voi valita:

"Emme ole yhtä uhrautuvia kuin termiitit ja osaamme muiden kädellisten tapaan alistaa heikompia. Yksi yhteiskunnallinen ominaisuus meillä kuitenkin on, joka muulta eläinkunnalta puuttuu: olemme lajina kyllin älykkäitä ymmärtääksemme, että 'jos onni olisi kohdellut minua toisella tavalla, voisin itse olla heikompiosainen ja joutua vahvempien sortamaksi'.

––[filosofi John Rawls] tunnetaan parhaiten ajatusleikistä, jossa kysytään, millaiseksi loisit yhteiskunnan, jos et tietäisi, millaisena ja mihin yhteiskuntaluokkaan synnyt. Et siis tiedä, onko sinulla esimerkiksi matemaattisia tai liikunnallisia lahjoja vai ei kumpiakaan. Et myöskään tiedä, synnytkö terveenä vai kannatko jotakin parantumatonta sairautta.

Toisin ilmaistuna Rawlsin ajatusleikki kuuluu: millaisen yhteiskuntasopimuksen yrität neuvotella, jos neuvottelujen päätteeksi neuvottelijoiden henkilöllisyydet arvotaan sattumanvaraisesti uudelleen? Rawlsin mukaan tällaisen sattumanvaraisuuden takaa – tai tietämättömyyden verhon takaa, kuten hän sitä itse kutsuu – on perusteltua ajaa tasa-arvoisia lopputuloksia.

Ajatus identiteettien vaihdosta ja syntymälahjojen satunnaisuudesta herättää monissa vastakaikua. On kuin ihmiset tunnistaisivat siinä periaatteen, joka osuu yksiin niiden reiluusnormien kanssa, joita he jo käyttävät. 'Tietenkin haluan elää yhteiskunnassa, jossa apua tarvitsevista huolehditaan mahdollisimman hyvin.'"

https://ihmisluonto.blogspot.com/2022/10/ahneuden-vai-politiikan-loppu.html

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Nuo olivat hyviä huomioita. Ja itse demarit – silloin kauan aikaa sitten – tarkoittivat tietysti hyvää. Mutta se hyvän tarkoittaminen läksi vaan kertakaikkiaan lapasesta. Paras esimerkki on se, että sen myötä Suomesta tuli koko maailman sosiaalitoimisto.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä on vain mututuntumaa tämän ilmaollikaisen kohdalta. Hänen julkaisunsa ja muut julkiset esiintulonsa ovat vahvasti stallareiden kuin stallareiden käsikirjsta. Tämä on vain oma henk.kohtainen mielipide ja käsitys hänen agendastaan.
Huru-ukko

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Huru-ukko. Ei mitenkään mahdotonta.