keskiviikko 30. marraskuuta 2022

SEISKARI

Niin, tänäänhän tulee kuluneeksi 83 vuotta siitä kun Stalinin Neuvostoliitto aloitti Suomeen kohdistuvan rosvoretkensä joka onneksemme onnistui vain osittain. Niinpä voinemme hieman muistella sitä, mitä silloin vääryydellä menetettiin. Onhan niin, että minä en ole erityisemmin innostunut matkailusta mutta jos Tarton rauhan rajat olisivat jääneet voimaan niin epäilemättä kävisin Suomenlahden itäisimmässä aikanaan Suomelle kuuluneessa saaressa eli Seiskarissa:

Saarihan oli Suomessa itsenäinen kunta jossa oli päälle kahdeksansataa asukasta ja koska sen pinta-ala oli vain 4,2 neliökilometriä niin asukastiheys oli varsin huikea eli 212 ihmistä neliökilometrillä. Koska kyseessä oli siis saari, niin sen pääelinkeino oli luonnollisesti merenkulku, kalastus sekä hylkeenpyynti ja itse asiassa itsenäisyys ei ollut sille varsinaisesti etu sillä se tiesi sitä ettei kalastajilla ollut enää pääsyä Neuvostoliiton aluevesille. Samoin kaupankäynti Pietariin / Leningradiin sattuneesta syystä loppui. Kauppaa käytiin kuitenkin Pohjois-Viron kanssa. Seiskarissa ei ollut juurikaan maanviljelystä joten perunat ja vilja maksettiin kalalla. Bilateraalista kaupankäyntiä ennen YYA-aikaa:

Kaikenlainen merenkulku oli siis seiskarilaisten elinkeinona ja tietenkin kieltolain aikaan myös pirtun salakuljetus:

Sitä en sano, että olivatko kuvan miehet pirtun salakuljettajia

1930-luvulla matkailusta tuli uusi elinkeino Seiskariin. Ja miksei olisi tullut sillä olihan saari mukavasti keskellä Suomenlahtea ja sen itärannikko oli pelkkää hiekkadyyniä:

Jos Tarton rauhan rajat olisivat jääneet voimaan niin Seiskari olisi varmasti hyvin suosittu matkailusaari ja Tapani Kansalla olisi aikanaan ollut ongelmana että laulaako Kalajoen Hiekkojen sijasta Terijoen Hiekoista vaiko Seiskarin Hiekoista.

Seiskarin Lounatkylä

Mutta Seiskari vietiin meiltä niin kuin moni muukin alue. Mitä Seiskarissa on nykyisin? Majakka ja yksi majakanvartija. Kyllähän siitä olisi ollut suomalaisille huomattavasti enemmän hyötyä.

Seiskarin epävirallinen perinnevaakuna

Seiskarin sijainti Suomenlahdella

Seiskarista kertoo tarkemmin Seiskari-seuran sivut joista tähän postaukseen on saatu kuvia. Kiitokset seuralle.


39 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Yle Areenassa on vielä nähtävänä neliosainen sarja "Pakkoluovutetut alueet", jonka ruotsinkielinen nimi kertoo alueista, jotka Stalin otti. Kummallista, ettei ole voitu käyttää suoraa käännöstä. Joka tapauksessa erittäin mielenkiintoinen sarja, joka vetää samalla mielen todella apeaksi. Kyllä se piru näköjään tiesi, mitkä alueet kannattaa pieneltä Suomelta ryöstää, vaikka jättikin sitten Karjalankin oman onnensa nojaan. Jälkipolvi on tehokkaasti jatkanut alueen unohtamista. Joku viisaampi voisi kertoa, onko lahonnut, ränsistynyt ja pusikoitunut, ennen niin kaunis Karjala, ikkuna venäläiseen mielenmaisemaan?

Rouva Ano

Anonyymi kirjoitti...

Nyt kun suuri ja mahtava Neuv...Venäjä natisee liitoksissaan ja sortunee pian omaan mahdottomuuteensa sekä Puten raihnaisuuteen, niin jälkirytinöissä Suomen pitä vaatia ja saada näitä "pakkoluovutettuja" maa-alueitaan takaisin. Korvauksien kera.

Suomenlahden ulkosaaret; Seiskari, Lavansaari, Suursaari, Ilomantsin sekä Kuusamon ja Sallan alueet, ja niin - Petsamo. Näissä olisi taloudellista potentiaalia.

Tuosta Karjalan tai Viipurin alueen kunnosta ja luonnonvaroista en ole niinkään varma? Asukkaita siellä on ainakin elätettäväksi liikaa...

Anonyymi kirjoitti...

Pepe Willbergikin olisi voinut laulaa mieluummin "Seiskariin mä kaipaan niin...) Nykyään ainakaan Punavuoreen ei kaipaa kuin ilmastohippiäiset ja sekakäyttäjät.

Tapsa vaan

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Rouva Anolle, Anolle ja Tapsalle vaan & kiitos kommenteistanne.

Rouva Ano: Kiitos vinkistä. Tuo menee varmaan katsottavaksi. Ja joo, itänaapuri halusi nuo alueet sotilaalliseksi suoja-alueeksi (kun ei koko Suomea saanut) mutta sittenhän ne saivat jäädä ränsistymään ja niinhän ne ovat tehneet.

Ano: Onhan se kaunis ajatus mutta ei toteudu näihin maailman aikoihin. Ja ajatus Venäjän hajoamisesta on kuitenkin toiveajattelua.

Tapsa vaan: Tuo oli hyvä sanoitusidea. Ja pannaanpa sitten Georg Malmsten ja Seiskari-valssi:

https://www.youtube.com/watch?v=yd5uvUUcEiM

Ja Kalliossakin kai lauletaan että ”viitonen riittää kahviin ja dullaan”.

Anonyymi kirjoitti...

Aikoinaan kun Jeltsin tarjosi varastettuja alueita takaisin ei hallinto halunnut edes keskustella asiasta kun olisi tullut kuulemma liian kalliiksi kunnostaa alueet ja olisipa päälle tullut vielä muutama ryssäkin maahan luultavasti.
Eikö olekin siis oikein mukavaa että säästyneet rahat ja aivan helvetin paljon enemmänkin on sittemmin laitettu neekereiden ja arabisyöpäläläisten persereikien nuolemiseen ja maahantuontiin?

Qroquius Kad kirjoitti...

Miksi ajatus Imperialistisen Roistovaltio Ryssän hajoamisesta olisi toiveajattelua?

Kiina kolonisoi Siperiaa hyvää vauhtia ja odottaa sen putoavan kypsänä hedelmänä kämmenelleen.
Se voi tehdä Burjatian ja muiden raja-alueidensa kanssa liittolaisuusssopimuksia, joille Ryssä ei voi mitään muuta kuin uhkailla ydinbömm-bömm-bömmityksillä joista Xi on sanonut, että pidäpä Pikku-Putte jo pääppysi kiinni tuosta asiasta.

Ja Puttehan on pitänyt:
Ukrainaan on alettu ampua ydinohjuksia, joista on riisuttu toimimattomat ydinkärjet eikä tilalle ole voitu asentaa mitään.
Pelkkä ohjuksen lentävä runko, joka tuottaa maalissa tuhoaan vain massallaan ja polttoaineellaan.

Ei kun lisää vauhtia koneeseen ja Ukrainalle ohjuksia, joilla se ylettyy Moskovaan!
Siitä se hajoaminen lähtee, kun örkit tajuavat etteivät enää olekaan kotonaan turvassa.

Anonyymi kirjoitti...

En ole koskaan voinut ymmärtää useiden suomalaisten poliitikkojen ,esim E Tuomiojan innokasta ja suorastaan fanaattista "palestiinan kansan" väitettyjen oikeuksien puolustamista . Kun samaanaikaan on ollut täydellinen hiljaisuus itänaapurimme tekemästä ,suuremman oikeudella, pienen naapurimaan Suomemme ryöstöstä?
Näiden poliitikkojemme mielestä Israelilaisten pitäisi avata ja ojentaa kaulansa paljaaksi jotta arabimuslimi saa suorittaa halal teurastuksen ilman vastarintaa .
Meillä samaan aikaan pitää ,tuulen mukaan alistua mukisematta aiemmin idästä ,nyt lännestä(EU /muslimi-invaasio )tapahtuviin ryöstöihin?
Milloinkahan meillä osattaisiin oikeasti jälleen puolustaa kansana olemassaoloamme ja oikeuksiamme ? Historiaa lukiessa on tullut selväksi, että oikeaa isänmaallisuutta on ollut itsenäisyyteen johtavina vuosina ja sen jälkeen viime sotiin asti. Sen jälkeen on suunta ollut alaspäin , eikä varmaan kukaan voi kiistää miltä poliittiselta laidalta sitä alasmenoa on vauhditettu eniten , ja nykyisin Suomen myyminen EU alttarille jo kuvitellaan joksikin sankariteoksi kaikkien valtapuolueiden mielestä ,jota se onkin Brysselin salongista katsottuna .
Meille myynnin kohteille se on kyllä täysin päinvastaista, mutta sitä ei meiltä kysytä ,ja valtakoneiston ""vastuullinen""propagandamedia pitää siitä huolen ettei kansalaiset ajattele liikoja , vaan luottaa sokeasti johtajiinsa!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano1:lle, Qroquius Kadille ja Ano2:lle & kiitos kommenteistanne.

Ano1: En ole varma että oliko se alueiden tarjoaminen totta vaiko legendaa kumminkin. Mutta tosiasia on, että tähän monikultturismin ihanuuteen on upotettu jo enemmän rahaa kuin mitä Karjalan kunnostamiseen olisi mennyt. Sinänsä voi sanoa että jos Suomi olisi saanut Karjalan kaikkine venäläisineen niin voi olla, että meillä olisi nyt ikioma Itä-Ukraina.

Qroquius Kad: Kyllä se on toiveajattelua. 1990-luvullahan siitä puhuttiin mutta sitten tuli Putin ja silovikit hänen takanaan. Ja Venäjän osavaltioista itse asiassa kaikissa on venäläisenemmistö tai vähintäänkin suuri vähemmistö. Ymmärrän optimistisuutesi mutta sekin perustuu kuitenkin toiveisiin. Venäjä on meidän itänaapuri jatkossakin. En väitä, että pitäisin tilanteesta. Olisin mieluummin vaikka Hollannin naapuri.

Ano2: Hyviä huomioita. Lisään sen, että tuo palestiinalaisten ts. arabien fanittaminen tiedostavaistossa pohjautuu jo siihen aikaan kun elettiin YYA-aikaa ja arabit olivat Neuvostoliiton liittolaisia. Hittoako sitä hyvää fanipohjaa muuttamaan?

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Kun nyt vanhoja muistellaan, niin "Meidän Poikamme"-elokuvasta ollaan kai tekemässä nykyaikaista versiota "Meidän poikamme maailmalla"

https://yle.fi/a/74-20006678

Kyllä nyt Nuoret Suomalaismiehet niin huonosti käyttäytyivät, että ihan mieleni pahoitin ja lähetystöön asti toivoin kunnon tuomiota... :D

http://helsinki.be.mfa.gov.tr/Mission/Contact

Qroquius Kad kirjoitti...

En ole itsekään mitenkään toiveikas Ryssän hajoamisen suhteen, mutta muistetaan jälleen kerran, miten nopeasti Neuvostoliitto menetti imperiuminsa ja sitten hajosi itse, hämmästyttävän vähällä verenvuodatuksella.
Miksipä sen jakojäännökselle ei voisi käydä samoin, kun hajottavia tekijöitäkin piisaa?

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä se ryssänmaa ryssii itsensä vielä historian roskakoriin. Tähän pitää varautua, alkaa valmistella operaatio Rurikia. Yhdistelmää japanin & saksan miehityshallinnosta ja humanitaarisesta avustusoperaatiosta. Puna-armeija, kgb, fsb, wagner ja mitä näitä nyt onkaan pitää julistaa rikollisiksi järjestöiksi. Johto ja yhteistyöhön ryhtymättömät teloittaa, hirttää tai muuten hävittää. Denatsifiointi, demilitariasointi, deimperialisointi ja demokratisoiti pitää toteuttaa ja venäjä jakaa muutamaksi normaalin kokoiseksi ja henkiseksi demokraattiseksi valtioksi. Aikaahan tämä mordorin korjaaminen vie, no - onpahan lapsenlapsillakin askartamista.


Vaikka, toisaalta ei saksa eikä japani haaveile enää suuruudesta eikä havittele naapurimaiden alueita.

Aluksi varjagit, viikingit, kasakat, tataarit ja valkobandiitit pitää kuria, sitten saa puolalaiset, tsekit, slovakit ja ukrainalaiset opettaa elämään ihmisiksi.

Europpaan hakeutuneet ählyt, pakit, murjaanit ja neekerit sijoitetaan asuttamaan siperiaa. Etelärajaltaan löytyy laidunta, aroa autiomaata ja vuoristoa. Win-win.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Vittuuntuneelle NettoVeronmaksajalle, Qroquius Kadille ja Pyssymiehelle & kiitos kommenteistanne.

VNV: Jaahah, tässä kai oli se olennainen eli:

”Henkilöt ovat Somalian Mogadishussa syntyneitä Suomen kansalaisia”

Pitäkööt turkkilaiset hyvänään ja tehkööt niille ihan mitä lystäävät.

Qroquius Kad: Neuvostoliitto oli Venäjä ja sen siirtomaat. Venäjä on vain Venäjä. Onhan sielläkin alistettuja alueita mutta kuka niitä lähtee vapauttamaan?

Pyssymies: Toiveajattelua.

Thorvald Eskilinpoika kirjoitti...

Taas jaettu Suomen kansalaisuuksia kuin pelikortteja, kaikille halukkaille vähintään yksi....

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Thorlvad. Joo, niin kuin ämpäreitä marketin avajaisissa. Tosin tämä kommentti ei liittynyt kirjoitukseen mitenkään.

Qroquius Kad kirjoitti...

No ei niitä neuvostoimperiumin alamaisiakaan tietääkseni kukaan tullut vapauttamaan, vaan tekivät sen itse.
Ei Ryssä ole mikään luonnonmuodostelma kuin Ural-vuoristo, vaan rakennelma kuin Kiinan muuri.

Anonyymi kirjoitti...

Seiskari kyllä valitettavasti sijaitsee Venäjän kannalta sellaisessa paikassa, että sitä Venäjä tuskin missään olosuhteissa voi katsoa olevan mahdollista palauttaa. Vielä vähemmän nyt, kun Suomi on liittymässä Natoon. Ei siksi, että Venäjä tarvitsisi itse saarta johonkin, mutta ehdottoman tärkeää heidän kannalta lienee, ettei se eivätkä varsinkaan sitä ympäröivät aluevedet ainakaan ole minkään vieraan valtion hallinnassa; muutenhan Pietari jäisi Venäjän laivaston kannalta aika lailla mottiin. Eivätkö venäläiset sitä muuten vaatineetkin jo Tarton rauhanneuvotteluissa, aluevaihtoa vastaan, vaikkeivät silloin saaneetkaan tahtoaan läpi? Voisi hyvin kuvitella, että venäläiset mieluummin vaikka louhisivat tai räjäyttäisivät koko saaren pois kuin palauttaisivat sen Suomelle.
Sen sijaan voisi hyvin kuvitella, että jossakin tilanteessa Venäjä tai jo Neuvostoliitto olisi saattanut katsoa saavuttavansa poliittisia etuja palauttamalla Viipurin seudun Suomelle, jos Suomi olisi suostunut joihinkin heidän vaatimuksiinsa. Taisipa Kekkonen joskus keskustellakin Brezhnevin kanssa asiasta: olikohan se niin, että Viipuri olisi palautettu, jos Suomi olisi tunnustanut Itä-Saksan vuosia aikaisemmin kuin niin lopulta tapahtui. Kenties siihen suorastaan varauduttiinkin. Ehkä juuri sen vuoksi kaupunki ympäristöineen on jätetty rapistumaan ja vähäväkiseksi, jotta se tarvittaessa olisi helppo tyhjentää.

Anonyymi kirjoitti...

Niin, muuan P. Väyrynen tiesi väitöskirjassaan 80-luvulla neuvostoliiton säilyvän ikuisesti. Ei se ollut ihan mahdoton ajatus. Kaatuminen oli aika erikoinen idea.

Ei tainnut kukaan muukaan aavistaa, karjalan palautus torjuttiin paniikissa, siitä keskustelukin. Olisi toki ollut kallista ennallistaa kannas, toisaalta eipä olisi ollut tarvetta somaleille, halpaa työvoimaa olisi tullut mukana.

Olisiko Seiskari tai Suursaari palautunut, ehkä ei - mutta ehkä niihin olisi turismi helpottunut,

Kun on varautunut, voi saada aikaan jotain. Norja, Ruotsi ja suomi heti kun tilaisuus vaatimaan ydinaseetonta pohjolaa. Ja Rurik valmisteluun, salaiseen.

Pyssymies

Thorvald Eskilinpoika kirjoitti...

Se liittyi sinun kommenttiisi.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Qroquius Kadille, Anolle, Pyssymiehelle ja Thorvald Eskilinpojalle & kiitos kommenteistanne.

Qroquius Kad: Ja Kiinan muurikin on vielä pystyssä. Niin kuin tulee olemaan Venäjäkin. Se on meidän kiusana tulevaisuudessakin.

Ano: Sanoisin, että olet Seiskarista täysin oikeassa. Mutta tämä kirjoitushan olikin vain muistelmaa menneestä. Silloin aikanaanhan oli käsittääkseni – Kekkosen toimesta – puhetta siitä että Viipuri vaihdettaisiin Suomen Lapissa sijaitsevaan alueeseen.

Pyssymies: Muistan tuon ydinaseettoman Pohjolan – tietysti ilman Kuolaa – hysterian hyvin. Muistuttaa nykyistä ilmastohysteriaa. On tärkeää olla mukana jossakin jossa pönkittää omaa egoaan.

Thorvald: Okke.

Ihmettelijä kirjoitti...

Niinhä se ryssänmaa on, mitä jos roslagenin pojat kävisivät hakemassa elintilaa sieltä kun tuntuu lebensraum olevan vähissä ruotsinmaalla että pyssysille pitää.
Toisaalta Mongoliallakin saattas olla perittäviä kultaisesta ordasta. Siitä päästäisiin näppärasti että tehtäs ns. Suomen käytävä tämän korean kanssa, onhan siinä jonkunnäkönen rajapinta nykyiseen, no, provinssiin.

Anonyymi kirjoitti...

1. Sanoivat, kuulemma, paikalliset ruotsalaiselle Rurikille:"Maassamme ei ole järjestystä, tule ja hallitse meitä!" - Kun nykymenoa katselee, niin tutultahan tuo näyttää. Ehkä kyseessä on geneettinen erityispiirre?

2. 'Luovutetut alueet' - "luovutetut" välirauhan ehtojen perusteella, sillä ryssä ei pystynyt niitä asein ottamaan, vaikka kovin yritti. Tyhjänä ne jätettiin ja tyhjinä tulee ne myös palauttaa - samoin kuin myös ns. 'sotakorvaukset'!

3. Slaaviheimot rynnivät meidän heimojemme maille vasta nuoremmalla kansainvaellusajalla, sillä suomalais-ugrilaiset kansat asuttivat taigavyöhykettä ( taiga on muuten mongolialainen lainasana ) ja suurten jokien varsia vähintään nykyisen Moskovan vaiheille asti ja Skandinaviassa germaaniasutus ulottui tuskin nykyisen Tukholman tasolle. Miten olikaan niiden "historiallisten alueiden" kanssa, gospodin Putin?

https://ballandalus.files.wordpress.com/2014/01/europe_814.png


+ULFBEHRT+

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...


Jaahah, mihinkähän se minun kommenttini Seiskarista lie häipynyt?

Anonyymi kirjoitti...

Ydinaseeton pohjola sisältää tietysti myös kuolan, mielellään koko pohjoisen jäämeren rannikon. Tai miksei koko napapiirin pohjoispuolen euroopasta. Tai euraasiasta.

Pyssymies

Qroquius Kad kirjoitti...

Ellen vallan väärin muista, Kekkoslovakian lopulla yriteltiin lanseerata termiä "Ydinaseeton Pohjoiskalotti".
Sattuneesta syystä käsite ei ehtinyt pitkäikäiseksi, ja nopealla googlettamisella sitä ei löytynyt ollenkaan.

Mistä ei voi puhua, sitä on vaiettava, sanoi Wittgenstein.

Mito Islam kirjoitti...

Menee nyt ohi aiheesta, mutta ydinaseeton maailma olisi optimi.
En ole koskaan ymmärtänyt mitä "turvaa" ydinaseet tuovat. Joitakin aikoja sitten vallitsi konsensus siitä että ydinaseiden käytöstä seuraisi maailmanloppu, nykyään puhutaan tosissaan jostain taktisesta iskusta tai "rajoitetusta" ydinsodasta. Jos Venäjän ydinjoukkojen motto on sama kuin NL:n, "meidän jälkeemme hiljaisuus" ei ainakaan sieltä suunnalta ole rajoituksia tulossa.
https://youtu.be/EHAIuKtF9Uo

KLS kirjoitti...

Qroquius Kad muistaa väärin.
Ei silloin puhuttu ydinaseettomasta Pohjoiskalotista vaan ydinaseettomasta Pohjolasta.
Siihen olisivat kuuluneet pohjoismaat kokonaisuudessaan.
Pohjoiskalotti on eri asia; sillä tarkoitetaan vain napapiirin pohjoispuolisia alueita. Termiä on kyllä käytetty monessa muussa yhteydessä mutta tuskin ydinaseettomasta Pohjolasta puhuttaessa.

Qroquius Kad kirjoitti...

Kiitos, tiedän mikä on Pohjoiskalotti.
Silti minulla on edelleen muistikuva, että mainitsemaani termiä yritettiin käyttää vähän aikaa, kunnes se pantiin katoamaan juuri siitä syystä, että se oli kiusallisen laaja käsite itäänpäin.
Saattaa olla väärä muistikuva.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ihmettelijälle, ULFBEHRTille, Terho Hämeenkorvelle, Pyssymiehelle, Qroquius Kadille, Mito Islamille ja KLS:lle & kiitos kommenteistanne.

Ihmettelijä & ULFBEHRT: Noihin kommentteihin voi kai vaan todeta että ainoa pysyvä asia historiassa on muutos.

Terho: Ei ole valitettavasti tullut kuin tämä kommentti.

Pyssymies: Sinänsä nuo ydinaseettomat alueet muuttuivat pelkiksii termeiksi siinä vaiheessa kun mannertenväliset ohjukset kehitettiin.

Qroquius Kad & KLS: Kyllä minulla on samanlainen hämärä muistikuva kuin Qroquius Kadillakin. Mutta sitä termiä ydinaseeton pohjoiskalotti käytettiin kyllä vain hetki. Kas eihän se sopinut kun Murmanskissa oli vain rauhanydinpommeja.

Mito Islam: Hirveitä aseitahan ne ovat. Toisaalta on sanottu – varsin perustellusti – että ydinaseen olemassaolo itsessään esti sen pelätyn kolmosrähinän.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä tuo seiskarilaisten sivuelinkeino pirtun salakuljetus kiinnostaisi kovasti, isoisä kun sitä jo aikanaan harrasteli. Tosin hän tuli mukaan vasta maakuljetuksissa ja provikat olivat sen vuoksi heikommat, mutta kaverinsa osti kyllä pirtutienesteillään kolme taloa joita vuokraamalla eli elämänsä onnellisena loppuun asti. Isoisäni pelasi rahansa korttipeleissä joilla siihen aikaan vaihdettiin suuriakin summia ja omaisuuksia.

Niinettä mitähän puoluetta äänestäisi että saisi kieltolain uudestaan voimaan. Tuo "vihreä siirtymä" on kyllä onnistunut huijaus sekin mutta siihen olisi pitänyt päästä mukaan aikaisemmin ja suurella rahalla ja sitähän ei tavallisella duunarilla ole. Rehellinen työ kun ei ole kannattanut enää kymmeniin vuosiin. Näin sen ovat poliitikot päättäneet kun takana on koko keinoelinelämä medioineen ekonomisteineen.

Anonyymi kirjoitti...

Eipähän siinä mittään. Meideän jälkeemme vedenpaisumus. Sitä odotellessa.
Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

Mito Islam kommentti kirvoitti ajatuksiin jotain vielä pahempaa. Islam saapuu Eurooppaan jos minkälaisissa kurpitsavaunuissa, lisääntyy ja täyttää Euroopan ja säätää ennenpitkää sharia lait voimaan. On taktista tai strategista ydinasettakin pahempi ja sitä ei olla vielä noteerattu millään tavalla. Päinvastoin, on annettu apua valtiovallan voimakeinoin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Ano1:lle, Huru-ukolle ja Ano2:lle & kiitos kommenteistanne.

Ano1: Onhan puhuttu – ja varmaan pitää paikkansa – että moni suomalainen kuljetusyritys on aikanaan perustettu pirturahoilla. Ja joo, ei varsinaisella työnteolla pääse rikastumaan.

Huru-ukko: Ei. Vaan heidän jälkeensä vedenpaisumus. Me emme ole sitä tekemässä.

Ano2: Valitettavasti juuri tältä näyttää.

Mito Islam kirjoitti...

Minä en sitä ehdi näkemään, lapset varmaan vanhoina mutta lapsenlapset elävät sitä todellisuutta missä Islam on Euroopan valtauskonto. Mutta jos tänä talvena ollaan valmiita paskantamaan pimeässä muovipussiin nälän kurniessa vatsassa niin eiköhän siihenkin sopeuduta.

Mito Islam kirjoitti...

Paino sanalla esti, juurikin perustuen yhteiseen käsitykseen ydinsodan lopullisuudesta, ,"kauhun tasapaino". Kun tästä livettiin ja puhutaan "taktisesta"iskusta ydinaseella, astutaan kaltevalle pinnalle.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Mito Islam. Ikävän hyvä vertaus. Ja sitten kun islam on Euroopan valtauskonto niin silloin paskotaan muovipusseihin suuremmassakin mittakaavassa. Islamilaiset kun elävät täällä infrastruktuurista. Eivät pidä sitä yllä.

Anonyymi kirjoitti...

No yhtä kaikki, se oli vaan vanha vertaus. Ehkä ns."pornomini tai jokuprononiimi tai sellainen ehkä harhaanjohtava, mutta ajatus on/oli tuo, että nyt mennään pää-ämmän vierailulla kaukaisilla mailla, jota sielläkin ihmetellään. Sannalta olisi oikea vastaus ollut, että nyt kun vielä pääsen rahvaan piikkiin, niin mahdollisimman kauas siitä konkurssipesästä pitää päästä. Ja varsinkin kun ei ite tarvii matkaa maksaa. Keränneekö lentopisteetkin omalle tililleen tulevaisutta varten?
Huru-ukko

Yrjöperskeles kirjoitti...

Ja tervehdys vielä Mito Islamille. Se toinen kommenttisi seikkaili avaruudessa ennen kuin tuli perille. Mutta joo, tuossa olet ihan oikeassa.

KLS kirjoitti...

Helsingin Sanomilla on "aikakone"-sivusto, jossa on digitoidut kopiot kaikista lehden numeroista vuoteen 1997 saakka. Löysinkin sieltä jutun ydinaseettomasta pohjoiskalotista.
https://nakoislehti.hs.fi/af217e28-2fc1-4f53-b11e-2d30c69d6eb2/26
ja
https://nakoislehti.hs.fi/aecf5be1-f300-4d34-b1b0-5baff3291583/10
Kyseessä taisi alun perin olla Tanskan vuonna 1982 tekemä vastaehdotus Kekkosen aloitteelle ydinaseettomasta pohjolasta.
Ja myös Paavo Väyrynen ehdotti myöhemmin samana vuonna, että aluksi ydinaseettomaan vyöhykkeeseen kuuluisivat vain Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosat, ja se olisi edellyttänyt myös Neuvostoliiton alueeseen kohdistuvia järjestelyjä. (Millaisia, ei käy ilmi löytämältäni sivulta. Olisiko myös Neuvostoliitto joutunut poistamaan ydinasetukikohtansa Kuolan niemimaalta? Kyllä sellaistakin joskus vaadittiin, mutta sitä ei ainakaan Neuvostoliitto hyväksynyt. Ja myös tuossa linkittämässäni Helsingin sanomien jutussa sanotaan, että asiantuntijoiden mukaan se "ei olisi ratkaissut ongelmia."
Ilmeisesti tällaiset ehdotukset unohtuivatkin varsin pian.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Huru-ukolle ja KLS:lle & kiitos kommenteistanne.

Huru-ukko: Vanha, mutta sinänsä toimiva vertaus.

KLS: Nuo ovat maksumuurin takana.