perjantai 2. joulukuuta 2022

SON LÖNSÖN JA YMPÄRISTÖTEKO

- Hyvää päivää, hyvät kuuntelijat. Täällä Antero Lärvänen Huitsinnevadan paikallisradion ohjelmasarjassa ”pinnanmaalaisia innovaatioita” ja haastateltavanamme on vanha tuttavamme eli monialayrittäjä Son Lönsön Äkkölämäkölän kunnasta. Oy Son Lönsön Ab:han tuottaa mökki- ja matkailupalveluja, viljelee transfobista slurria sekä on myös maailman arvostetuin genitaalihiekan tuottaja. Nyt hän on keksinyt uuden innovaation joka on osoittautumassa myös suosituksi vientituotteeksi. Tervetuloa lähetykseen, Son Lönsön, ja kerrotko uudesta tuotteestasi?

- Kiitokset, Antero ja tervehdys kaikille kuuntelijoille. Se uusi innovaatiomme on aromimörssäri.

- Aromimörssäri?

- Niin no, teknisesti ottaen se ei ole mörssäri vaan eräänlainen paineilmalla toimiva haulikko jolla ei ammuta hauleja vaan hapansilakkaa eli surströmmning på svenska.

- Ahaa, sitä oksennusvarmaa tavaraa. Ja se taitaa selittää nuo pari isoa rekkaa jotka rahtareitten kertoman mukaan ovat tulleet Ruotsin keikalta. Kerrotko hieman tarkemmin aromimörssäristä ja siitä, mihin tarpeeseen se on kehitetty?

- Mainitsemasi rahtarit liittyvät asiaan ja pohjaidea on juuri heiltä. Nythän on niin että ne egotrippailevat leikkipartisaanithan häiritsevät kaikenlaista liikennettä nakottamalla tukkona risteyspaikoilla ja nyttemmin ne ovat vielä keksineet liimata räpylänsä maahan. Yksi firman rahtareista totesi että niitten päälle voisi viskoa hapansilakkaa, mutta se olis teknisesti vaikeaa, koska purkkia aukaistessa itseltäkin pääsisi takuuvarma höök. No siitähän saimme idean ja aloimme kehittää välinettä jolla rahtarit ja miksei muutkin voivat tarjota leikkipartisaaneille hapansilakkakylvyn pidemmän matkan päästä ilman että löyhkä häiritsisi itseään.

- Ja mikä oli lopputulos?

- No sehän oli juuri tämä nopeasti kehitetty aromimörssäri. Siinä on kituturpeesta nkpata´yin-menetelmällä valmistettu tähtisupistettu hylsy jonka sisällä hapansilakka on. Kun ase laukaistaan, hylsy hajoaa pölyksi melkein heti piipun suusta poistuttuaan ja hapansilakka hajoaa laukauksen voimasta, no, eräänlaiseksi hapansilakka-haulisuihkuksi. Mörssärin ampumaetäisyys on 30 metriä joten ampuja on itse suojassa yöök-vaikutukselta mutta kohde taatusti ei. Mörssärin piipun supistusta voi säätää joten hapansilakkasuihku osuu 1 – 3 henkilöön kerrallaan.

- Tarkoitus mörssärillä on tietysti estää tien tukkiminen ja karkoitusteho on aivan varma mutta jos leikkipartisaanit ovat jo ehtineet liimata itsensä katuun mörssäriä voi käyttää ”osataan sitä täälläkin”-mielessä ja leikkipartisaanit muistavat varmasti tämän ”iskunsa” pitkän aikaa. Voi olla, että poliisillakaan ei ole mikään suurempi kiire irroitella hapansilakkaa haistelevia leikkipartisaaneja kadusta irti. Ennen kuin saadaan paikalle vaikka paloauto joka huuhtelee pahimmat pois. Ja sekin saattaa kestää.

- Tuo kuulostaa kyllä äärimmäisen toimivalta liimatilhin yms. karkoitusvälineeltä. Hapansilakka on siis hylsyn sisällä eikä varsinaista purkkia ammuta minnekään.

- Ei niin. Sehän voisi ottaa kipeetä. Purkit aukaistaan ja hylsyt täytetään sekä sinetoidaan täällä tehtaallamme erikoiskoulutetun ja hyvin palkatun sekä myös suojatun henkilökunnan toimesta. Ja ne painavat tällä hetkellä hommia kolmessa vuorossa. Leikkipartisaanien toiminta tietysti rauhoittuu kun talvi tulee mutta niin Suomessa kuin Keski-Euroopassa logistiikka varautuu jo seuraavaan kesään ja kysyntä on kova. Mörssärihän on tarkoitettu ulkotiloihin mutta on sitä varattu jo muuallekin. Muun muuassa Saksassa.

- Kerrotko siitä?

- No joo, Baijerin sinfoniaorkesteri tilasi meiltä kaksi aromimörssäriä. Ja tilauksen saatekirjelmässä ne kertoivat kahdesta leikkipartisaanista jotka tulivat keskeyttämään alussa olevan Beethoven-konsertin ja liimasivat itsensä kapellimestarin tankoon. Eivät vaan pölvästit käsittäneet että ei se tanko ollut kiinni missään ja henkilökunta raahasi ne nakottamaan takahuoneeseen.

- Kun ne tilasivat niitä mörssäreitä niin ne harmittelivat että niitä ei ollut siellä paikalla vielä silloin. Olisivat vieneet leikkipartisaanit parkkipaikalle ja antaneet hapansilakkakäsittelyn. Me lähetettiin mörssärit sinne alennushinnalla. Kulttuuriteko, katsos.

- Kulttuuritekopa hyvinkin. Me kaikki arvostamme kulttuuria. Mutta mutta… entäs jos leikkipartisaanit itse saavat käsiinsä näitä mörssäreitä?

- Ei tuota ongelmaa. Kas kun niissä on samanlainen tunnistusjärjestelmä kuin Lällättävässä Kameravalvonnassa. Eli jos liimatilhi, punavihervästäräkki, sukkahousukoppelo, koloradonqueeriäinen, punapäähysteeri, huivihuppuhippiäinen, tiedostavaris tai jakkupukuhirviö tai mikä tahansa muu leikkipartisaani lataa mörssärin niin järjestelmä tunnistaa sen ja patruuna laukeaa ennen kuin piippu on pantu kiinni ja lyö möhnän tyypin naamalle.

- Nostamme hattua pinnanmaalaiselle tekniselle osaamiselle. Kuinkas paljon näitä mörssäreitä on tilattu?

- Tuhansia jo. Ja mörssärissä on se etu, että siihen ei tarvitse mitään lupia. Kas kun sitä ei ole rekisteröity aseeksi vaan lokki- ja varislintujen etäruokintavälineeksi.

- Täytyy todeta, että on hienoa raportoida pinnanmaalaisista innovaatioista jotka samalla ovat äärimmäisen arvokkaita ympäristötekoja. Onhan niin, että mitä useampi leikkipartisaani ajetaan takaisin sen kiven alle mistä ne ovat vanhempiensa rahoilla esille ryömineet, niin sen viihtyisämpi ympäristömme on. Son Lönsön, kiitän teitä haastattelusta ja toivotan kaikkea lyckaa yrityksellenne. Täällä Antero Lärvänen, Huitsinnevadan paikallisradio.

27 kommenttia:

Apoliteia kirjoitti...

Nerokasta kerrassaan, kyllä on Lönsönillä jälleen leikannut. Äkkölämäkölän maineikas liikemiesoletettu haistaa selvästi rahan. Varsinkin tuo lupavapaus ja lokkienruokintakäyttötarkoitus on olennainen asia täällä lupa- ja kortti-Suomessa.

Ja mikä parasta, erinäiset viha-ajattelevasta ähäkutista suivaantuneet kellokkaat joutuvat kovaan paikkaan kitistessään mukamas epäinhimillisestä kohtelusta 'tiedostavia kansalaisaktiiveja' kohtaan. Mitäs epäinhimillistä rakkaan naapurimaamme perinneruoassa on? Hä?

Anonyymi kirjoitti...

Leikkipartisaanien touhuja katsellessa tulee mieleen, voiko ihminen olla noin tyhmä. Ja oikea vastaus on, kyllä voi. Alkaa jo unohtumaan mitä asiaa ajavat. Jos oikein muistan se on "ilmastonmuutos". Siis, ilmat lämpenevät ja he vastustavat sitä tällä tavalla. Kyllä ilmat väliin lämpenevät ja kylmenevät. Voiko ihminen siihen vaikuttaa on mietitty maailman sivu. Enpä tiedä että keinoja olisi keksitty. Paskan ja myrkkyjen kaataminen ilmaan vesiin ja maahan olisi mahdollista saada loppumaan mutta se ei ole cityvihreidenkään agendalla. Vain "ilmastonmuutos".

Cityvihreät käyttäytyvät kuin olisivat keksineet luonnon vasta äskettäin. Oikeasti he ovat vasta äskettäin huomanneet että luontokin on olemassa, vaikka eivät ymmärrä siitä vieläkään enempää kuin sika tuulimyllystä. Minulla on ollut tilaisuus tuntea yli 90 vuotiaaksi eläneitä teräväpäisiä ihmisiä. Kertoivat perinnetietoa ilmastosta. Lämpenemisen ja kylmenemisen vaihteluväli on heidän mukaansa ollut 40 vuotta. Toisten tietojen mukaan 50 vuotta. Lämmin kausi olisi nyt saatu päätökseen ja kylmempään suuntaan ollaan menossa. Aika näyttää.

Maapallon ilmasto on aina vaihdellut ja paljon. Selviytyneet ovat sopeutuneet vallitsevaan ilmastoon. Cityvihreät eivät selviä edes päivittäisessä elämässään ilman toisten apua, saati jossain suuremmassa muutoksessa. Maalla on aina eletty luonnon kanssa. Cityvihreät ovat tekemässä siitäkin mahdotonta.

Anonyymi kirjoitti...

Youtubessa on monta videota surströmming-purkin avaamisesta ympäri maailmaa. Oikeita oksennusvideoita.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Hapansilakka

"Ruotsin kuningattaren Kristiinan hovilääkäri Andreas Sparman kirjoitti 1600-luvun puolenvälin tienoilla hapansilakan haisevan samalta kuin tuore uloste. Toisaalta 1700-luvulla elänyt kasvitieteilijä Carl von Linné ylisti sitä maasta taivaaseen ja tarjosi sille käyttökelpoisia reseptejä kirjoituksissaan. Ulkomailla asuvat ruotsalaiset sanovat usein kaipaavansa kotimaastaan kaikkein eniten juuri hapansilakkaa."

On olemassa myös hapansilakka-akatemia:

https://www.surstrommingsakademien.se/

/Eija

Anonyymi kirjoitti...

Jatkuvaa menestystä vaan Lönsonin firmalle. Elämme kovia aikoja, on mukavaa että jollain edes menee hyvin. Kohta ei enää hapansilakka riitä naapurimaahan syötäväksi, kun sitä tarvitaan niin paljon täällä parempiin tarkoituksiin. No, syökööt lördagskorvia sen sijaan.
Tänä aamuna alkoi närästys heti kun päivän lehdessä luki että paikallinen esiHenkilö jotakin...
Täytyypä joutessaan miettiä uudestaan kyseisen aviisin tilauksen tarpeellisuutta, ja tilata
putkihenkilö, kun näkyy tuo keittiön hanakin taas vuotavan.
T. Ymmi

JJR kirjoitti...

Ensimmäinen patentin arvoinen vihreä innovaatio!

Juha R kirjoitti...

Upea keksintö, ja toimii. Hapansilakka kauhistuttaa jopa ruotsalaisiakin. Muutama vuosi sitten (ainakin kymmenen, kun luin silloin vielä Hesaria) Suomessakin ylitti uutiskynnyksen tapaus, jossa Tukholman Södermalmin kaupunginosassa evakuotiin kokonainen kerrostalo kaasuvuotoepäilyn takia. Selvisi sitten, että joku oli vain avannut purkin surströmmingiä. Voisikohan sitä käyttää haittamaahanmuuttajien karkoittamiseen?

Strix Senex kirjoitti...

Ah, surströmming, surströmmig. Oikea surströmming on kovaa tavaraa, mutta tuo RödaRäven on vielä lällärikamaa. Niinpä tarjoan oikean surströmmingin valmistusreseptin niiltä vuosilta, kun Saab oli vielä Saab, eli niitä ysi-ysin edeltäviä malleja.

Otetaan tukeva, ruostumattomasta teräksestä – mieluiten meriteräksestä - tehty laatikko. Laatikon varustaminen varoventtiilillä on suositeltavaa. Hankitaan keväällä silakoita joko itse pyydystämällä tai torilta ostamalla. Täytetään tämä laatikko silakoilla. Pultataan laatikko kiinni. Laitetaan laatikko Saabin takaikkunalle. Pysäköidään Saab aurinkoiseen paikkaan. Avataan etuikkunat raolleen (turvallisuussyistä). Odotetaan syksyä. Lokakuun alkupäivinä kunnon surströmming alkaa olla valmis.

Qroquius Kad kirjoitti...

Surströmmingin syönti on taitolaji. Tuossa on mallisuoritus:

https://www.youtube.com/watch?v=aaWgBP_gWsM

Ei näyttänyt haisevan eikä maistuvan ylivoimaisen pahalta, joskin ateria keräsi kärpäsiä jostain ihmeen syystä.

Anonyymi kirjoitti...

Naisilla rasvakudos keräytyy ympäri kehoa, miehillä lähinnä vatsan tienoille. Onko niin, että naisilla rasvaa kerääntyy myös aivoihin, kun aika usein nämä kehopositiiviset ovat kuvankaltaisia ...pyöreähköjä? Sinänsä hoikkuus ei takaa älyä, minkä kuvan mies ja kotiprinsessamme Sanna osoittavat.

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys!

Tuopa toi mieleeni taannoisen barbaarein invaasio-yrityksen Kreikan-Turkin raja-aidalla sekä siellä uutiskuvissakin vierailleen, paikallisen maanviljelijän traktoreineen ja lietelannanlevittimineen - oli kaiketi tullut aidanviertä ajelemaan paikallisen sikalan kautta...

Nythän aitaa suunnitellaan meidänkin itärajallemme ja jotenkinhan sitäkin täytyy tarvittaessa puolustaa, ei se yksinään riitä.

Olisiko kellään linkkiä enään tallella?


+ULFBEHRT+

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Apoliteialle, Ano1:lle, Eijalle, Ymmille, JJR:lle, Juha R:lle, Strix Senexille, Qroquius Kadille, Ano2:lle ja ULFBEHRTille & kiitos kommenteistanne ja lisäyksistänne. Kyseessähän on porukka joka ruokkii egoaan tekemällä itsestään pellen eikä se edes tajua sitä. Tuossa kuvassa oleva ämmän ilme on paljon puhuva. ”Hä? Eiks me saatukaan huomiota? Epiä!”

Qroquius Kad kirjoitti...

Tuossa pätkässä kreikkalainen farmari ruiskuttaa karjunkusta Turkin raja-aidan yli:

https://www.youtube.com/watch?v=6M3F-FjLipc

Pätkän loppupuolella voi nähdä abuabdullahien pakenevan kreikkalaista kastetta vikkelillä koivillaan minkä suinkin ehtivät.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad ja kiitos linkistä. Ei muuten kreikkalaiset rajaviranomaisetkaan näyttäneet olevan moksiskaan kyisistä terveisistä. Nokitan pätkällä jossa ranskalainen maanviljelijä tarjoaa lietelantaa ympäristöspedeille:

https://www.youtube.com/watch?v=5uCkRFNpBE4

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...


Kyllä hapansilakkaa voi hyvin syödä, kun sulkee ensin kunnon lukkopihdeillä nenän! Ei ollenkaan haise paskalle, kun ei haise !

Anonyymi kirjoitti...

Tuossa sitä miettinyt, että kuka/ketkä hallituksesta olisivat kelvollisia saamaan moisen satsin, niin kyllä, koko hallitus. Genitaalihiekian kanssa menee melko tasoihin, että kumpi, pää-ämmä vai päävelka-ämmä? Siinä ottelussa kyllä v...karvan verran pää-ämmä vie voiton. Lähteä ny auseihin vaikkei oo kielipää. Lauloi joku männävuosina ruåttiin lähdöstä.
Huru-ukko

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Terho Hämeenkorvelle ja Huru-ukolle & kiitos kommenteistanne.

Terho: Täytyy tunnustaa, etten ole koskaan kokeillut.

Huru-ukko: En minä hallitukselle paskasuihkua kaipaa, vaan äänestyslippuvyöryn. Sillä se saataisiin pois Suomea tuhoamasta.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt kun uusavuttomat ilmastohippiäiset tekevät älyvapaita iskujaan, niin täällä vastapuolella voitaisiin lyödä älynystyrät yhteen. Perustettaisiin online-lista, mitä tehdä toopeille, kun ovat tehneet atakkinsa. Sitten äänestettäisiin listan ehdotuksista ja lähetettäisiin voittanut ehdotus atakin kohteeksi joutuneelle. Saataisiin taas ihailla yhtä hölmistyneitä ilmeitä, mitä Saksan pariskunnalla kuvassa on.

Tapsa vaan

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Tapsa vaan. Hyvä ehdotus. Tosin siitähän tulisi itkupotkuraivarit. Maalittamista, katsos.

Anonyymi kirjoitti...

Täytyypä vielä mainostaa toistakin Yle Areenasta löytyvää sarjaa The secrets to civilization. Sarjassa pohditaan miten ilmasto ja luonnonmullistukset ovat vaikuttaneet muinaisten yhteiskuntien syntyyn, kukoistukseen ja tuhoon. Sarja on tehty Iso-Britanniassa, mutta ei ole BBC:n tuotantoa. Sarjaa katsellessa ei voi välttyä ajatukselta, että ei mitään uutta auringon alla ja että nykyisellä vouhkaamisella on poliittiset päämäärät. Kun ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta hoetaan päivittäin kaikkialla ja kaikkien mahdollisten asioiden yhteydessä, lopulta uskoon hurahtaa moni epäilijäkin.

Rouva Ano

Anonyymi kirjoitti...

Jospa ne töhrittäisiin smalla maalilla jota käyttivät omassa sotkemisessaan? Olisi sananmukaisesti maalittamista.
Huru-ukko

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Rouva Anolle ja Huru-ukolle & kiitos kommenteistanne.

Rouva Ano: Kiitos vinkistä.

Huru-ukko: Maalin saa pestyä pois. Vaalilippua ei.

Qroquius Kad kirjoitti...

Maalilla töhriminenhän olisi väkivaltaa, vieläpä törkeää.
Siitä rangaistaan raskaimman kautta! – EgoApinoitahan tämä ei tietenkään koske, koska heidän maalintöhrimisensä nyt vaan on sellaista parempaa tai ainakin erilaista, voisi soma Li Lystikäs sanoa.

Anonyymi kirjoitti...

Varsinkin jos ja kun äänestyspaikolla on valppaat laskijat, eli ns. hylsyjen kyseenalaistajat. Joskus itsekin siinä hommassa ollut. Vääräien hylsyjen epääminen on sitä parasta maalittamista!
Huru-ukko

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Qroquius Kadille ja Huru-ukolle & kiitos kommenteistanne.

Qroquius Kad: Joo, EgoApinoita eivät koske ne säännöt jotka koskevat normaaleja ihmisiä.

Huru-ukko: Onneksi Suomessa ei ole se ruotsalaistyyppinen vaalisysteemi.

Anonyymi kirjoitti...

Hapattaminen on vanha säilöntäkonsti. Graavi lohi, graffad lax, on samalla lailla säilöttyä. Niin, että turha yäkkäillä hapansiakalle, jos graavi lohi maistuu. Toki nykyisenä yltäkylläisyyden aikana suolaa piisaa vähäarvoisen roskakalan suolaukseenkin.

Herkullista hautakalaa, herkkuisille ketuille, on tullut joskus valmistettua. Kaivetaan monttu kettukorsun likelle, kerätään kalaa tarpeksi - hoitonuottataus tuottaa sopivaa kalaa nopeasti, peitetään kalat isoilla kivillä - etteivät häviä ns. parempiin suihin - laitetaan keppi kaloihin pystyyn. Peitetään kalat maalla. Odotetaan, odotetaan hieman lisää. Kun ketun turkki on kunnossa, nostetaan se keppi pois, reikä aukeaan ja herkun tuoksu alka levitä.

Lisämainoksena voi käyttää tätä ruotsalaisherkkua, sopiva konsti purkin avaamiseen on pienoiskivääri. Saa matkan päästä purkin auki, ei haju tartu vaatteisiin.

Pyssymies

Joppos123 kirjoitti...

Hapansilakka, tuo ruottalaisen ruokakulttuurin brutaalein ilmentymä on kyllä karua tavaraa. Sitä muuten löytyy eriasteisesti hapatettua eli kevyestä heavyyn.
Eräässä operaatiossa svedut kutsuivat meidät syömään ko "herkkua". Kyseessä oli lienee kosto siitä kun esitettiin heille sillointällöin Kummelin "In the meanwhile in Sweden" pätkiä.
Itse syömätilaisuus järjestettiin sattuneista syistä ulkotiloissa. Mättöpurkki pitää avata esmes ämpärissä ja purkki visusti vedenalla. Muutoin tulee sisältö silmille.
Ohjeistin kollegat syömään tuotetta naama näkkärillä, näkkikeivän ja sipulin kanssa sitä muutoinkin syödään.
Emme halunneet svedukollegoille hyvänolon tunnetta onnistuneesta "kostoiskusta".
Haju siis karmaiseva mutta ullaripullari maku ei olekkaan paha.
Sama juttuhan se on monissa juustoissa.
Mitä tulee noihin lmastoalarmisteihin niin taitaa olla samalla tavalla ryssän masinoimaa touhua kuin "rauhanliikkeet" -70 luvulla. Nyt kätilönä on vain KGB:n sijaan sen seuraaja FSB.

Aina löytyy kuvankin mukaisia kehopositiivisia vajakkeja höynäitettäväksi.

Tässä viedään viimeistä viikkoa kotipöivystyksessä. Ensi viikolla alkaa kamojen palautus. Hankalaa hommaa kun paaville saa audienssin helpommin kuin palautusajan rättivarastolle. Tietyt asiat ei tässä konsernissa muutu ikinä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pyssymiehelle ja Joppos123:lle & kiitos lisäyksistänne. Ja onnittelut Joppokselle pitkästä urasta