keskiviikko 21. joulukuuta 2022

JOULUTARINA 2022

Isoisä

- Jaksakkos nousta? Meillähän oli puhe lähteä pilkille.

- Hä… joo…

11-vuotias Masa havahtui unestaan kun isoisä tuli herättämään hänet. Hetken kesti palata unen sumusta valveen maille mutta sitten hän muisti että oli isovanhempien luona kylässä ja pilkille lähtö oli jo eilen sovittu. Normaalisti Masa oli hidas heräämään ja usein aamuäreäkin mutta jotenkin hän tunsi nyt olonsa pirteäksi ja hyppäsi vaatteisiinsa hyvällä mielellä. Aamiaispöydässä oli kahvia, ruisleipää ja hyvää metvurstia. Normaalisti Masa oli vaalean leivän ystävä mutta jotenkin ruisleipä pötköstä leikatuilla metukkasiivuilla kuului nyt asiaan ja maistui todella maukkaalta.

Isoisä tuumasi:

- Minä laittelen tässä vähän eväitä reppuun. Keitellään termospulloon teetä. Se kahvi kun tuppaa näljääntyä äkkiä siellä termarissa. Olishan mulla se moottorikelkkakin mutta kun järvelle on vain kilometrin matka niin eiköhän mennä miehekkäästi hiihtämällä. Me miehet.

- Joo, mennään. Me miehet.

Masa – sen lisäksi että oli aamuäreä – oli myös varsin laiska eikä tykännyt hirveästi ylimääräisestä rasituksesta. Sen vuoksi hän oli aina niitä viimeisiä jotka koulussa valittiin jalkapallojoukkueeseen. Mutta nyt latu kantoi, suksi luisti, ilma oli raikas ja hiihtäminen tuntui mukavalta. Välillä hän pyyhkäisi lapasellaan nenästään pakkasen aikaansaaman tipan mutta sekään ei haitannut. Isoisä hiihti edellä ja hänellä oli perässään ahkio, jossa oli kaikki tarvittava. Järven rantaan saavuttiin nopeasti ja isoisä huikkasi Masalle:

- Mennään muutama sata metri eteenpäin tuonne lahdukkaan. Siellä kala syö. Tiedän sen ennestään.

Niinhän tehtiin. Lahdukassa isoisä otti ahkiosta kairan ja kairasi reiät jäähän. Isoisä oli hurjan vahva sillä reiät näyttivät tulevan paksuun jäähän kuin itsestään. Sen jälkeen ei muuta kuin pilkkimään. Ja kalahan söi. Ahvenia ne kaikki olivat. Välillä vaihdettiin paikkaa ja isoisä kairasi uusia reikiä. Ahvenia tuli taas mukavasti. Välillä isoisä sanoi:

- Eiköhän mennä vaihteeksi rantaan, tehdään tulet ja syödään eväät.

Rannassa, muutaman kiven suojassa isoisä alkoi viritellä tulia. Tuntui kuin hän olisi löytänyt syttypuut aivan etsimättä. Ihan kuin ne olisivat ilmestyneet tyhjästä. Samalla kuului ääntä:

- Kuunteles, Masa. Teeret pulisee. Ne on tuolla lahdukan toisella rannalla puussa. Katsos. Näetkös?

Ja siellähän ne olivat. Masakin näki. Neljä teertä. Huurteisessa koivussa. Pitivät sitä mukavaa pulinaansa. Masa katseli ja kuunteli hetken ja huomasi että isoisällä oli jo täydet tulet nuotiossa ja jostain kummasta hän oli hankkinut pajusta tehdyt makkarakepitkin joissa kummassakin oli jo puolikas lenkki hautumassa. Jostain hän oli kaivanut myös Masalle muovisen persalustan ja viittasi istumaan. Kyllä isoisä oli aika velho. Makkaraa odotellessa isoisä tarjosi metukkaleipää ja teetä. Sitten hänen ilmeensä muuttui vakavammaksi:

- Sinä olet Masa kunnon poika. Minä en ole puhunut sinulle menneistä ajoista mutta nyt voin puhua. Näin miesten kesken. Minähän olin siellä sodassa. Talvisodassa Taipaleessa ja jatkosodassa Itä-Karjalassa. Syvärillä pääosin. Ja se oli kova reissu. Moni kaveri sille tielle uupui eikä enää kotia nähnyt. Mutta se oli reissu, joka piti tehdä. Että pitäisimme sinut, joka ei ollut vielä syntynytkään, turvassa. Että olisit saanut syntyä. Mutta sinullakin saattaa olla vielä reissu edessäsi. Yhtä kova. Ehkä toisenlainen. Ehkä tämän maan sisällä. Kas kun vihollinen ei välttämättä tule ulkoa vaan se saattaa tulla sisältä. Ja se laskee sen ulkoisen vihollisen sisään. Väittäen, että se ei ole vihollinen. Kun kasvat vanhemmaksi, niin saatat huomata että näin on. Silloin ymmärrät enemmän. Ja sinunkin kannattaa olla valmis. Suojaamaan niitä syntymättömiä.

Jotenkin Masa ymmärsi sanotun. Ainakin osittain. Mutta sitten isoisä ei puhunut enää vakavia. Keskityttiin makkaraan ja voi että se maistui hyvältä. Mikä voittaisi nuotiomakkaran? Tässä järven rannalla pikkupakkasessa. Sitten ongittiin vielä jonkin aikaa. Kalan syönti oli vähentynyt mutta isoisä tuumasi:

- Kyllä meillä kuule tässä ihan mainiot ahvenkukon tarpeet ovat. Eiköhän hiihdellä takaisin.

Hiihtäminen sujui mallikkaasti mutta ukkilassa Masaa alkoi väsyttää. Isoisä tuumasi:

- Heitä sinä Masa vähäksi aikaa pitkällesi. Ota vaikka päivätirsat. Me tehdään mummin kanssa ahvenkukkoa. Ja minä laitan tähän yöpöydän laatikkoon sulle jotakin. Saatat tarvita sitä. Joskus tulevaisuudessa. Tuonnempana. Ehkä sitten aikamiehenä. Tai ehkä annat ne pojallesi. Sinulla on joskus sellainen. Sinustakin tulee joskus isä.

Masa oli hieman hämmentynyt ukin puheista eikä oikein ymmärtänyt kaikkea mutta nukahti samantien. Hän ei tiennyt, kuinka kauan hän oli nukkunut mutta sitten hän havahtui. Muisti että oli jouluaatto. Ja havahtui ymmärtämään, että eihän hän ollut Masa 11 vuotta. Vaan yli nelikymppinen Masa. Aviomies ja perheenisä. Eikä hän ollut koskaan isoisäänsä nähnytkään. Muuta kuin muutaman valokuvan. Isovanhemmat olivat kuolleet jo ennen kuin hän syntyi. Miten se uni saattoikin olla niin elävä? Hän käänsi kylkeään. Vaimo oli näköjään jo herännyt. Jaa, hän tulikin makuuhuoneeseen:

- Masa. Mitä sinä oikein olet tehnyt?

- Hä? Mitä?

- Kinkku on valmiina ja kuorrutettuna. Ja leivinuuni on lämmitetty ja siellä on hyvästä hajusta päätellen kalakukko tulossa. Sinä olet tehnyt nämä joskus yöllä.

- Hä… enhän minä… mitäs… anskumä… tuun kattoon…

Kyllä. Siellä oli niin kinkku valmiina kuin kalakukko tulossa uunissa. Ja näköjään leivinuunin viereen oli tuotu uudet valmiit puut. Vaimo ihmetteli:

- Jos sinä et ole tehnyt tätä niin kukas sitten?

Masa palasi makuuhuoneeseen ja aukaisi sen yöpöydän laatikon johon isoisä unessa laittoi jotakin. Ja olihan siellä. Pullo. Leikattua konjakkia. Mannerheimin viinaa. Kaksi askia Työmies-tupakkaa. Masa aukaisi toisen askin ja tupakka tuoksui aivan tuoreelta. Sitten oli pari levyä kovaa vanikkaa. Tuoreen tuoksuista sekin. Niiden alla taiteltu kartta. Näytti olevan sodan ajalta tai heti sen jälkeen. Ei mistään Karjalasta vaan heidän kotikunnastaan. Karttaan oli merkitty rasti. Erään pellon viereen. Masa alkoi aavistella mitä siellä mahtaisi olla. Sillä kartan alla oli vielä venäläinen Tokarev TT-33-pistooli. Ja pari rasiaa patruunoita. Pistooli oli kuluneen näköinen mutta ihan toimivan tuntuinen. Ja patruunalaatikoissa oli leima 1944 mutta patruunat olivat priimakunnossa. Masa totesi vaimolleen:

- Taidan aavistaa kuka… joskaan en ole varma että miten… mutta saatan aavistaa myös että miksi… ja viitsitkös keittää teetä?

- Miksi? Kahviahan sinä yleensä?

- Minä näytän sitten.

Masa otti aamiaispöytään yhden levyn vanikkaa. Masa oli natustanut armeijassa ihan sitä tavallista näkkileipää. Mutta kun hänen isänsä oli ollut armeijassa niin sitä vanikkaa oli ollut vielä tarjolla. Isä oli kertonut että paljaaltaan se oli turhan kovaa mutta teehen kastettuna oikein mainiota. Pitihän se kokeilla. Ja kyllä, hyväähän se oli. Makua menneiltä ajoilta. Hyvin kaukaisilta ajoilta.

Aamiaisen jälkeen Masa kävi ottamassa rasiasta Työmiehen, pujotti sen rasiassa olevaan holkkiin, meni pihalle ja sytytti. Tupakoidessaan hän näki huurteisessa koivussa neljä pulisevaa teertä jotka pulisivat hänelle unessakin. Ehkä ne teeret olivat tuoneet hänelle tärkeän viestin menneestä. Ja ehkä myös tulevasta.

Oli aika ryhtyä viettämään joulua.

Hyvää ja rauhallista joulua teille kaikille.

Aikaisemmat joulutarinat:

2021: Ranta

2020: Majakanvartija

2019: Hömötiainen jouluaamuna

2018: Lumihiutaleita Stadissa

2017: Kuusen kertomaa

2016: Yksinäisen miehen korsujoulu

2015: Vanha mies ja radio Berliini

2014: Vanhan miehen joulu laavulla

2013: Vartiossa Helvetin porteilla


27 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitokset sinulle näistä mainioista tarinoista ja erittäin hyvää ja rauhaisaa joulua teille, eikä menetetä uskoa parempaan uuteenvuoteen

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...


Ei tämmönen käppä-äijä monesti vuoda, mutta nyt tuli tippa jos kaksikin molemmista silmistä.
Kiitos Ykä! Ja Hyvät pyhät Sinulle ja kommenttikavereille...

Anonyymi kirjoitti...

Joulun ihme.
Hyvää joulua Yrjölle perheineen. Ja kaikille tämän blogin seuraajille.
Huru-ukki

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos, Ykä taas Joulutarinasta! Ja tämän blokin ylläpitämisestä,
jaksamista edelleen!
Toivotan sinulle, perheellesi ja kaikille lukijoille oikein
Rauhallista Joulunaikaa ja vihdoinkin parempaa Uutta Vuotta!

Anox

Vasarahammer kirjoitti...

Kiitokset tästä tarinasta. Oli hieno taas kerran ja sai hyvälle mielelle. Hyvää joulua ja voimia eloon!

Anonyymi kirjoitti...

Minulla oli sama vika silmissä kuin Teholla, kun tuota nimeä kirjoitin.
Piti tulla Huru-ukko kuten aina vaan tulikan näköjään Huru-ukki. no kerrankos sitä sattuu.

QroquiusKad kirjoitti...

Pyhä Tuomas joulun tuopi, joten aloitamme siis joulun vieton hänen kehotuksestaan tänään.
Olkoon se hyvä ja rauhallinen kaikille asianosaisille!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle, Terho Hämeenkorvelle, Huru-ukolle, Anoxille, Vasarahammerille ja Qroquius Kad & kiitos kommenteistanne ja joulun rauhaa. Niin, ja hyvää talvipäivän seisausta. Sehän on taas se vuoden pimein päivä.

Anonyymi kirjoitti...

Sekin vielä:)
Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää ja rauhallista joulua sinne Respaan. Huomisesta alkaen ainakin päivä alkaa taas pitenemään, joten ainakin sen osalta parempaa kohti.

-J.Edgar-

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää Joulua Ykälle ja kumppaneille. Siitäkin huolimatta että..

Hetken kestää elämää, sekin synkkää ja ikävää

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos herkästä joulutarinasta.
Enpä siis ollut ainoa, jolla meni roska tai joku muu juuri silmäkulmaan.
Hyvää joulua Ykälle ja parempaa uutta vuotta toivoen.

heppa

Veikko kirjoitti...

Kiitoksia hienosta tarinasta. Rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta!

Seppo Oikkonen kirjoitti...

Joulun ihme koskettavalla tavalla kuvattuna. On ihme, miten ihmiset kristityissä maissa muuttuvat muutamiksi päiviksi keskellä pimeintä vuodenaikaa herkiksi ja hyväntahtoisiksi.

Rauhallista joulua Ykälle, kuin myös muille palstan seuraajille ja kommentaattoreille. Me olemme tässä saamapuolella. Jaksamista jatkossakin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Huru-ukolle, J.Edgarille, Anolle, hepalle, Veikolle ja Seppo Oikkoselle & kiitos kommenteistanne ja joulun toivotuksistanne. Tietyillä kansoilla on taipumus elää ainakin joulun aika suht ihmisiksi.

Anomuumi kirjoitti...

Hyvää ja rauhallista joulua palstan Isännälle ja vierailijoille.

Syökää kinkkua ja muita juhlaruokia kuinnolla ja alkoholiin kohtuus

Anonyymi kirjoitti...

Kiitosta sataa kiitoksen päälle, mutta kaikki ansaittuja! Liityn kuoroon ja toivotan blogi-isännälle ja kaikille lukijoille hyvää ja rauhallista joulunaikaa. Optimisti kun kuitenkin olen, tuokoon uusi vuosi meille parempia aikoja ja enemmän tämän viimeisimmän kaltaisia tarinoita, joista jää hyvä mieli. Lasteni ja lastenlasteni takia on pakko pitää toivoa yllä.

Rouva Ano

SuiGeneris kirjoitti...

Kiitoksia taas kuluneesta vuodesta ja joulutarinasta. Tietenkin myös siitä että kaikesta tästä hulluudesta, mikä maassamme tällä hetkellä vallitsee, jaksat kirjoittaa näitä tarinoita ja muutenkin pitää uskoa yllä.
Samalla haluamme vaimoni kanssa, joka lukee myös kirjoituksiasi, toivottaa sinulle ja perheellesi hyvää ja rauhallista joulua.

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys blogimestarille ja kaunis kiitos hienosta tarinasta! Ja näin myös toivotan hotellin respaan kaikille paikallaolijoille hyvää joulua/saturnalia/jólia/olimitäpyhäpäivääoli ja toivottavasti parempaa uutta vuotta!

--Madri

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anomuumille, Rouva Anolle, SuiGenerikselle ja Madrille sekä kiitos joulun toivotuksista.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää Joulua Ykälle, ja kiitokset.

Jatkuvaa menestystä toivottaen:

Ymmi

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ymmi ja oikein hyvää sekä rauhallista joulua sinullekin.

keski-ikäinen pikkupoika kirjoitti...

Taas täytyy todeta, että Ykällä se pysyy näppis käsissä sillä roskia tuntuu olevan ilmassa täälläkin päin.

Kiitokset näistä kaikista kirjoituksista ja hyvää joulua ja parempaa uutta vuotta Perskeleiden kotiin.

Krypta kirjoitti...

Kiitos hienosta tarinasta ja hyvää joulua sulle ja koko poppoolle.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys keski-ikäiselle pikkupojalle ja Kryptalle, kiitokset ja joulun rauhaa teillekin.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää ja Rauhallista Joulua Ykä!

Kiitos mukavasta Joulutarinasta!
Tästä on tullut jo Jouluperinne odottaa uuttaa tarinaa ja käynnistää aattoaamu lukutuokiolla!

PS
Vieläkin Vanha mies ja Radio Berliini ykkösenä!

Voi Aikoja Voi Tapoja

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Voi Aikoja Voi Tapoja ja lämmin kiitos. Olen varsin otettu tuosta perinteestäsi. Oikein mukavaa joulun jatkoa.