tiistai 6. joulukuuta 2022

TAIVALLAMPI

Tänäänhän tässä EU:n maakunnassa vietetään jotain juhlapäivää joka joskus aikaisemmin oli itsenäisyyspäivä joten tapani mukaan muistelen joitain vähälle huomiolle jääneitä taisteluita niiltä ajoilta jolloin Suomessa itsenäisyydellä oli merkitystä. Eli kyseessä on Taivallammen taistelu Ilomantsissa joulukuussa 1939.

Varsinainen vihollisen hyökkäys Ilomantsissa pysäytettiin Möhkön suunnalla Oinassalmella 10. joulukuuta. Aluetta kiertävät partiot huomasivat kuitenkin vihollisen tossupolun Oinassalmen pohjoispuolella ja se suuntautui suomalaisten selustaan Taivallammen suuntaan. Kyseessä oli vihollisen 155. divisioonasta irroitettu pataljoona. Pataljoonan komentajana oli kapteeni Koslov. Pataljoona ei edennyt tehtäväänsä divisioonan komentajan vaan divisioonan politrukin käskystä. Pataljoona avasi ensiksi 14.12. tulen suomalaista huoltokolonnaa vastaan. Kolonna onnistui kuitenkin pelastautumaan.

Vihollinen hyökkäsi Taivallammen maastossa ja tilanne oli vakava. Sitä vastassa oli Erillinen Pataljoona 11 sekä Osasto A:n komentajan eversti P.O. Ekholmin nopeasti improvisoima noin 200 miehen taisteluosasto joka koostui esikunnan, tykistön, huoltojoukkojen ja osittain ErP 11:n miehistä jotka olivat paenneet etulinjasta taaksepäin. Taivallammella alkoivat raskaat taistelut. Suuri merkitys taistelussa oli kapteeni Kivikon komentamat ErP 11:n pääosat, jotka olivat edenneet Taivallammen itäpuolella sijaitsevan Kortelammen maaston kautta kohti pohjoista, ja siellä ne onnistuivat saartamaan vihollisen pääjoukon. 15.12. aamuun mennessä vihollisen joukot oli lyöty. Taistelussa kaatui noin 450 vihollissotilasta.

Pataljoonaa komentanut kapteeni Koslov pakeni taistelupaikalta noin viidentoista miehen kanssa mutta törmäsi 16.12. Särkjärvellä suomalaisen kersantti Pynnösen johtamaan partioon joka avasi tulen ja tuhosi kaikki viholliset. Taivallammen taistelu oli viholliselle erittäin vaikea, sillä siltä puuttui sekä taito liikkua talvisessa maastossa että välttämättömät kenttämajoitteet.

Vihollinen ei pystynyt tässä suunnassa etenemään enää Ilomantsin suuntaan. Rintama jähmettyi Oinassalmelle ja suomalaiset harjoittivat alueella voimakasta sissitoimintaa. Taivallammen vähälle huomiolle jääneellä taistelulla oli suuri merkitys sillä sen ansiosta estettiin suomalaisten motittaminen ja vihollisen eteneminen pidemmälle. Ilomantsi olisi ollut tärkeä tienristeys josta vihollisella olisi ollut tilaisuus edetä sekä Joensuuhun että Tolvajärven ja Kollaan puolustajien selustaan.

Kunniaa sen ajan suomalaisille. Jotka elivät vielä itsenäisessä maassa.


20 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tänään sytytän kaksi kynttilää. Havin kruunukynttilät. Jalkana (tietenkin tyhjätyt) https://www.alko.fi/tuotteet/190757/Bache-Gabrielsen-Suomi-1917-2017/

Salpalinjan huonommalta puolelta
-thinker Dill

Anonyymi kirjoitti...

Tänä vuonna vietetään Linnassa kaksi Itsenäisyyspäivän juhlaa, ensimmäinen on jo järjestetty heille, jotka ovat sen ansainneet ja toisessa juhlii tänään osa ihmisiä, joiden rinnuksissa roikkuvat kunniamerkit näyttävät irvokkailta. Saikohan noista Ykän tositarinan miehistä kukaan koskaan kutsua Linnan juhliin tai aikanaan mitään arvostusta kun ainakin 70-luvulla vasemmiston suhtautuminen sotaveteraaneihin oli tyyliä "mitäs läksitte!"

Hyvää Itsenäisyyspäivää kuitenkin kaikille ja kunnia edes niille itsenäisyyden rippeille, mitä siitä on jäljellä.

Rouva Ano

Joppos123 kirjoitti...

Hyvää itsenäisyyspäivää Ykällekkin. On tämä sitä. Ei ryssän burjaatit lampsi kaduilla nussimassa kaikkia jotka tuottavat lämpimän paskan ja ole pöllimässä vesihanoja.
Aika hyvin tässä on onnistuttu taiteilemaan tuon paskan itänaapurin kanssa.
Meidän tuleva NATO jäsenyys sinetöi sen urakan jonka jo itse jalkaväen kenraali Ehnrooth mainitsi.
"Ei koskaan enää yksin".

Qroquius Kad kirjoitti...

Tarkkoja ollaksemme Puna-armeijassa politrukit eli poliittiset ohjaajat (polititšeski rukovoditel) toimivat perusyksiköissä (komppania, patteri, eskadroona);
suuremmissa muodostelmissa toimi poliittisia komissaareja (polititšeski komissar, politkom).

Viimemainittujen palvelusarvot olivat tehtävänmukaisia alkaen pataljoonankomissaarista päättyen 1. luokan armeijankomissariin.
Vuonna 1942 politrukien ja politkomien toimet yhdistettiin komentajan sijaisiksi poliittisessa työssä (zamestitelj komandira po politrabota, zampolit).

Mitä tulee bloggauksen varsinaiseen aiheeseen eli Talvisodan veteraaneihin, on Hell-Sinkin Totuus jostain syystä kirjoittanut hyvän artikkelin:

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000009233297.html?utm_medium=promobox&utm_campaign=hs_tf&utm_source=is.fi&utm_content=promobox

Sen pääaihe on Pekka Parikan loistava "Talvisota"-elokuva, mutta veteraaniasia tulee ohessa esiin kiitettävästi.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä. Vuodesta toiseen pieni piiri pyörii ja palkitsevat sekä kehuvat toisiaan. Samat naamat parin vuoden välein. Toki muutama taitaa olla, jotka näin kärjistettynä eivät kuuluu ns piireihin. Ja ainakin jotkut niistä ovatkin kertoneet julkisuudessa muutaman vuoden päästä häipyneensä vähin äänin. Pintaliito ollut sellaista, että nokan vartta pitkin katsottu, että mitä tuokin täällä tekee.

Joppos123 kirjoitti...

Nuo veteraanit alkaa käydä vähiin. Ei tavja niistä juurikaan välittänyt. Olivat sotineet väärää vihollista vastaan.
Olen ollut aikoinaan Kaunialan sotavammasairaalassa viettämässä itsenäisyyspäivää.
Mukana oli lähes kaikki Suomeen akritutoidut siotilasasiamiehet. Tavja kunnioitti tilaisuutta olemalla läsnä, puhetta se kieltäyti pitämään.
Juttelin tauolla tutun adjun kanssa ja kyselin syytä puhumattomuuteen, koska myös ulkomaanelävät ihmettelivät sitä.
Tavja oli kuulemma ( nykyisin se adju on erään prikaatin komentaja kissa kaulassa) todennut ettei hän ala valkosuomalaisia kehumaan.
Vittu mikä akka.
Samaa sarjaa on samariini. Se nauta ottaisi putelta poskeen välittömästi jos se vain saisi jatkaa "jauhokesää".
Aikalailla on peitelty sen naudan kokkelinkäyttöä.
Julkisuuteen tulleet huumetestien tulokset ovat aikalailla sheissea. Olen omia kanavia pitkin kuullut ihan muita asioita.
Meillä on oikeasti puuterinenäinen sattumaministeri johdossa jonka paineensietokyky on on aikalailla nollassa. Siksi se kutsui itsensä Uuteen-Seelantiin ja Australiaan vieraaksi.
Ei ne siellä kutsunut vaan kokkelinokka samariini kutsui itse itsensä. Aika vitun noloa.
Mutta nyt on aika elää, tehdä ja kokea. Veronmaksajien rahoilla tietenkin.
Samariini lähtee Brysseliin, kyllä siellä on jo havaittu kunnon varas.

Joppos123 kirjoitti...

Anolle sen verran notta, aikoinaan poikalyseossa pisimmät joutuivat linnanjuhliin. Onneksi olen 176cm kääpiö ja arpa ei osunut kohdalleen.
Saatiin myös kutsu Dipoliin elikkä Helsingin ylioiston bileisiin. Heti oli käpälä pystyssä.
Oltiin siellä kadettikoulun juhlapuku päällä naurattamassa opiskelijalikkoja. Arvaappa kuinka monta meitä lähti Santahaminaan menemään kyytiin?
Kaikki.
Me oltiin juuri tulleet kahden viikon harjoituksesta ja aikalailla väsyt. Tuli siltäkin reissulta yksi näihinkin päiviin kestänyt avioliitto.
Se en ole minä. Mä löysin nykyisen vaimon soittoravintolasta Hamlet.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys thinker Dillille, Rouva Anolle, Joppos123:lle, Qroquius Kadille ja Anolle & kiitos kommenteistanne ja lisäyksistänne sekä hyvää itsenäisyyden muistopäivää.

Joppos123 kirjoitti...

Hiekkaneekerit polttavat Bysselin maantasalle tänään. Marokko voitti Espanjan fudiksessa.

Ekku kirjoitti...

Vähiin on talvisodan veteraanit käyneet. Tänään kuskasin yhden veteraanin vaimoineen kaupungin juhliin. Ikää yli 100 vuotta. Onneksi älyää sentään yhteiskunta maksaa taksikyydit. Vaikka ei sen puoleen, kyllä me perinteiset suomalaiset taksit ajetaan nämä Miehet vaikka ilmaiseksi. Se ei ole mikään suuri uhraus verrattuna siihen mitä he tekivät.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Joppos123:lle ja Ekulle & kiitos kommenteistanne.

Joppos123: Joo. Sinänsä onnittelut Marokon pelaajille yllätyksestä mutta se arabien tapa juhlia riemujuhlaa tuppaa heti kääntyä väkivaltaiseksi mellakaksi.

Ekku: Itse asiassa veteraanijärjestöt olisi pitänyt jo aikaa sitten lopettaa ja realisoida kaikki niiden omaisuus jäljellä olevien veteraanien käytettäväksi.

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Kumu kapteeni Koslovin kohtalosta on kantautunut myös merille: Suomeen sovittu & maksettu kaasulaiva seilaa mielenkiintoiseen suuntaan.

https://www.marinetraffic.com/en/ais/home/shipid:118046/zoom:8

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, VNV. Joo, ei se suunta kovin Suomea kohti ole.

Anonyymi kirjoitti...

Itsenäisyyden muiston perinnepäivä tai perinteen muistopäivä.-Tvälups-

Anonyymi kirjoitti...

Tuo VNV:n linkkaama suunta tarkoittanee, että kaasupaatti käy kuorman ennen suuntaamistaan näille vesille??
Lintilän mukaan biosekoitetta on sotkettava koska sitä tehdään Suomessa. Siitä on kuitenkin maailmalla pulaa ja hinta ns. kohdillaan joten miksi ei myytäisi sitä maailmalle ja annettaisi suomalaisten "kärsiä" siitä fossiilista?
Tyhmänä näitä utelee Huru-ukko
PS. Tai tiedänhän minä kysymättäkin. Suomi ensin ajattelu on itsestään perkellestä sanoo tatti tuppurainen. Kärsikää niin kirkkaamman kruunun saatte. Köyhät!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Taisteluvälineupseerille ja Huru-ukolle & kiitos kommenteistanne.

Tvälups: Jep. Jotain sinnepäin.

Huru-ukko: Kiitos lisäyksestä. Ja mitenkäs se Preeti sanoikaan, ”meillä on vaan toi kärsimys”.

vieras kirjoitti...

Kepu on kellottanut taas uuden pohjalukeman. Nyt se alitti maagisen kympin haamurajan.

Yle: Keskustan kannatus sukelsi historiallisen matalalle
https://www.is.fi/politiikka/art-2000009252561.html

Olen ennenkin todennut että persujen tulisi tosissaan kaapata maaseudun äänet pois kuleksimasta. Jos haluaa suurimmaksi puolueeksi, silloin pitää ottaa maalaisten ääniä tuntuvasti lisää.

Maalaisten äänet ovat vapaina, koska eivät sossut ja sekoomus ole kiinnostuneita niistä. Sossut ja sekoomus ovat ne joita vastaan persut painivat erikokoisissa kaupungeissa. Sen sijaan maaseutukunnissa ne ovat sen verran pieniä ettei niistä ole sen enempää noteerattaviksi.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, vieras. Joo, näin on. Sinänsä toivoa ei herätä yhtään kokkareiden ja demareiden menestys. Luulen, että persut yrittävät kaapata niitä maaseudun ääniä mutta valtamediahan panee kovasti hanttiin ja monelta osalta onnistuu.

Anonyymi kirjoitti...

Preeti on yks mun suosikkeja koska heittää aina väliin aivan hervottomalta kuulostavia, mutta aivan naulankantaa osuvia kommenttejaan. JOtka sopivat tähän päiväänkin kuin nyrkki silmään.
Huru-ukko
PS. Politico niminen julkaisu taas pesee samariinia oikein valkopesuohjelmistolla. Muka vaikutusvaltaisin eu-naisjohtaja tai jotain. No, on siinä jauhonossa kilpeä kiillotettavaksi kuten jutussakin jossain todetaan.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Huru-ukko. Joo, huomasin Iltalehden uutisoinnin asiasta. Ja imelää on teksti:

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/61514113-9e56-4e5d-bb6b-ab8688bde0b3