perjantai 20. tammikuuta 2023

1938: KERTOMATON TARINA

Berliini, huhtikuu 1938.

Valtakunnankansleri Adolf Hitler istui työhuoneessaan työpöytänsä ääressä ja kävi läpi viime aikojen tapahtumia varsin tyytyväisenä, vaikka hänen malttamaton mielensä ei ollut täysin tyytyväinen koskaan. Asiat olivat kuitenkin pääosin edenneet niin kuin hän oli suunnitellut. Valta oli vuonna 1933 betonoitu natsipuolueen eli toisin sanottuna hänen käsiinsä. Se Sturmabteilungin Röhm oli hetken aikaa kuvitellut itsestään liikoja mutta hänet ja järjestön muut johtajat oli hoidettu pois päiviltä. Sen jälkeen SA:n merkitys oli kuihtunut alati kasvavan ja Hitlerille absoluuttisen uskollisen SS:n varjossa.

Armeija oli puolestaan saatu oikeaoppiselle kannalle ainakin ylimmän johdon osalta kun sotaministeri von Blomberg ja ja maavoimien komentaja Fritsch juoniteltiin eroamaan ja tilalle oli tullut natseille uskollinen Keitel ja muut kuuliaiset upseerit. Kaiken kaikkiaan valtakunnan ote oli täydellisesti Führerin kourassa ja otetta vahvisti kansansuosio. Olihan hän pitänyt lupauksensa ja saanut Saksan valtion talouden ja sitä myötä myös saksalaisten henkilökohtaisen elintason selvästi paremmalle tolalle. Henkilökohtainen taloudellinen turvallisuus oli sellainen kannustin että se salli ihmisen hyväksyä sinänsä kovaotteisen ja julman hallinnon. Kunhan se julmuus ei kohdistunut häneen itseensä. Juutalaisten vuonna 1933 alkanut ja pikkuhiljaa pahentunut syrjintä jotenkin vain unohtui taka-alalle. Olihan tavallisella saksalaisella työtä, turvaa, tarpeeksi ruokaa ja vielä upouusi radiokin.

Hitlerillä oli kyllä täysin suunniteltuna se, mitä hän tulisi sille juutalaisporukalle tekemään. Sen tiesi tällä hetkellä hänen lisäkseen vain kourallinen ihmisiä. Mutta vaikka alkuun oli päästy niin lopullinen ratkaisu sai vielä odottaa. Oli kiireellisempiä tehtäviä. Ensimmäisenä oli oman vallan varmistaminen ja se oli nyt betonoitu. Sitten täytyi alkaa rakentaa Saksan uutta suuruutta ja irtautumista Versaillesin häpeärauhasta. Asevoimien kasvattaminen oli hyvässä vauhdissa ja yleinen asevelvollisuus palautettu. Reininmaa oli remilitarisoitu eivätkä Ranska ja Iso-Britannia tehneet silti mitään. Ne olivat pelkkää puhetta.

Ne Garmisch-Partenkirchenin ja Berliinin olympiakisatkin olivat varsin mainio propagandavoitto. Niillä pystyttiin kertomaan maailmalle toimivasta ja järjestäytyneestä kansakunnasta. Varsinkin Yhdysvalloissa suhtauduttiin Saksaan ja sen hallintoon varsin suopeasti.

Oli ollut aika ottaa seuraava askel ja se onnistui täysin Hitlerin suunnitelman mukaisesti. Itävalta liitettiin Saksaan. Kansanäänestyksessä ja ilman sotimista. Länsimaat soittivat suutaan mutta eivät taaskaan pystyneet mihinkään. Pelkkää puhetta. Seuraavaksi otettaisiin kohteeksi Tshekkoslovakian sudeettialueet ja sitten tehtäisiin selvää siitä Versaillesin häpeärauhan sekasikiöstä Puolasta. Jolloin myös Saksan häpeällinen kahtiajako päättyisi. Danzig otettaisiin takaisin ja lopetettaisiin sekasikiön olemassaolo kokonaan.

Hitler oli voimansa tunnossa vaikka oli sinänsä voinut muutaman päivän fyysisesti varsin huonosti. Mielessä kävi että pitäisiköhän vaihtaa henkilääkäri. Eihän hän itsekään oikein tiennyt mitä kaikkea se Morell hänelle syötti. Olipahan vaan luottanut häneen ja napostellut pillerit kuuliaisesti.

Silloin se tapahtui. Hitler tunsi kuinka rautainen ja armottoman tiukka vanne alkoi puristaa hänen rintaansa. Mieleen nousi kaiken loppumisen pelko ja samalla ehkä tajuaminen siitä että hänkin oli sittenkin vain ihminen. Hän yritti painaa työpöydällään olevaa summerin nappulaa mutta kouristus kaatoi hänet taaksepäin eikä hän enää jaksanut nousta. Kaikki alkoi hämärtyä ja Hitler tiesi lopun olevan lähellä. Viimeisenä ajatuksenaan hän tuumi katkerana että voi helvetti, kaikki jäi kesken…

Hitlerin henkilökuntaa oli ohjeistettu että Führeriä ei missään nimessä saanut häiritä sotaa pienemmällä syyllä silloin kun hän työskenteli. Siksi kesti tuntikausia ennen kuin asia tajuttiin. Lääkäri totesi Führerin kuolleeksi ja arvioi syyksi sydänkohtausta. Saksaan julistettiin kuukauden suruaika.

Vuotta myöhemmin, Berliini, huhtikuu 1939.

Hitlerin kuoleman ja sitä seuranneen lyhyen sekasorron jälkeen maassa tosiasiallista valtaa pitävän sotilaneuvoston johtaja marsalkka Gerd von Rundstedt oli omalta osaltaan osallistunut Führerin muistojuhlaan vaikka olikin pysynyt taustalla. Taustalla pysyi myös sotilasneuvosto sillä se ei havitellut näkyvää, vaan tosiasiallista valtaa. Kulissivalta oli edelleenkin NSDAP:llä. Käytännön syistä.

Niin kuin useat marsalkat ja kenraalit olivat ounastelleet alkoi Hitlerin kuolemasta valtakamppailu joka muuttui varsin nopeasti veriseksi. Führerin valtaa ja asemaa hamusivat itselleen niin Himmler, Göring, Bormann, Hess sekä myös Streicher ja kukin heistä sai haalittua tuekseen aseistettua väkeä niin puoluekoneistosta kuin SS:stä. Nopeasti muodostettu sotilasneuvosto johon oli otettu ainoaksi siviilijäseneksi talousasiantuntija Hjalmar Schacht antoi vallanhaluisten falangien tapella keskenään muutaman päivän ja sen jälkeen se komensi Wehrmachtin puuttumaan peliin.

Ylivoimainen Wehrmacht lopetti valtataistelun nopeasti. Virallisen ilmoituksen mukaan kaikki valtaa tavoitelleet olivat kuolleet väkivaltaisuuksissa. Streicherin kohdalla tämä pitikin paikkansa mutta muut teloitettiin sotilasneuvoston määräyksestä. Heidät katsottiin liian vaarallisiksi ja sotilasneuvostolla oli hihassaan valttikortti eli Joseph Göbbels. Göbbels oli älykkäänä miehenä haistanut tuulen suunnan ja hakeutunut heti Hitlerin kuoleman jälkeen yhteyteen sotilasneuvoston kanssa. Kun Wehrmacht oli varmistanut tilanteen, SS hajoitettiin ja sen sotilaat ripoteltiin Wehrmachtin yksiköihin.

Väkivaltaisuudet olivat kestäneet vain muutaman päivän, sisällissodalta vältyttiin ja maa oli rauhallinen. Nyt suunnattiin tulevaisuuteen. Sotilasneuvosto ymmärsi että Saksan ja saksalaisten tämän hetkinen hyvinvointi ja vakaus miellettiin nimenomaan Hitlerin ja kansallissosialistisen puoleen ansioksi. Toimivaa ei kannattanut muuttaa, ainakaan julkisesti. NSDAP jatkoi toimintaansa entiseen malliin ja sen johtajaksi tuli luonnollisesti Göbbels, joka virkaanastujaispuheessaan ilmoitti että ei ole eikä tule enää toista Führeriä. On vain Führerin työn jatkajia ja Saksan kansan palvelijoita.

Päällisin puolin Saksassa jatkui kaikki niin kuin ennenkin mutta tosiasiassa NSDAP piti valtaa sotilasneuvoston käskyjen mukaisesti eikä muita puolueita edelleenkään sallittu. Se sopi sotilasneuvostolle sillä se ei tahtonut sosialisteja, kommunisteja ja liberaaleja sotkemaan sitä, mitä oli saatu aikaiseksi. Saksan kansa sopeutui asiaan helposti ja eihän mitään sopeutumista oikeastaan tarvittukaan. Elämä jatkui entisellään. Mutta sotilasneuvosto ymmärsi, että vaikka Hitler oli saanut urallaan aikaan saksalaisten kannalta loistavia saavutuksia, niin hän olisi ennen pitkää ajanut Saksan tielle, joka päättyisi tuhoon. Tuo tie tulisi nyt muuttaa.

Ensimmäisenä haasteena oli naapurimaiden rauhoittaminen. Hitlerin suunnitelma elintilasta ja laajenemisesta itään olisi johtanut Saksan ilman muuta jälleen kahden rintaman sotaan johon Yhdysvallat tulisi jossain vaiheessa mukaan. Se tietäisi automaattisesti Saksan häviötä eikä ollut mitään taetta että selviäisikö se häviöstään maana siinäkään mittakaavassa kuin ensimmäisestä maailmansodasta. Sotahan oli tulossa, sen sotilasneuvosto ymmärsi. Ja se sota tultaisiin käymään Stalinin Neuvostoliittoa vastaan. Ja siihen sotaan tarvittaisiin liittolaisia. Sotilasneuvosto ymmärsi tämän vaikka jaettu ja runneltu Saksa hiersi senkin mieltä. Realisteina he kuitenkin totesivat että vallitsevaa asiantilaa ei voinut muuttaa. Oli sopeuduttava ja alistuttava väistämättömään.

Naapurimaihin tuli ottaa yhteyttä. Niin itään kuin länteen. Mutta sitä ei tehtäisi aluksi suurten julkilausumien ja yleisötilaisuuksien välityksellä vaan sotilaille sopivammalla tavalla. Niinpä Wehrmacht otti yhteyden niin Puolan, Tshekkoslovakian, Romanian, Ranskan ja Iso-Britannian sotilastiedusteluun ja viesti oli selvä: Saksa aikoo pitää kiinni saavuttamastaan, mutta se luopuu jatkossa kaikesta laaajentumishalustaan. Sen sijaan se tarjoaa yhteistyötä ja liittolaisuutta laajentumishaluista Neuvostoliittoa vastaan, jonka uhasta kenelläkään tuskin oli minkäänlaista epäilystä.

Kaikissa maissa joihin Saksa otti yhteyden tunnettiin voimakasta antipatiaa kommunismia kohtaan. Mutta siitä huolimatta pelkkä ilmoittaminen ei riittäisi takuuksi. Siksi Saksa veti joukkojaan pois niin itäiseltä kuin läntiseltä rajaltaan ja jätti vain rajavartiojoukot. Myös saksalainen media muuttui huomattavasti neutraalimmaksi uutisoinnissaan. Vuosi oli kulunut ja suunnanmuutos alkoi kantaa hedelmää. Tshekkoslovakian kanssa tehtiin sopimus että Saksa antaa maan valmistaa lisenssillä nykyaikaisia Messerschmitt Bf 109-hävittäjiä ja Tshekkoslovakia puolestaan antoi Saksalle lisenssiluvan omalle varsin kehittyneelle panssarikalustolleen.

Sopimukseen kuului myös se, että Tshekkoslovakia antoi sudeettialueilleen erittäin suuren autonomian. Saksalainen media juhlisti kyseistä asiaa hyvänä esimerkkinä maitten lämpenevistä suhteista ja molemminpuolisesta yhteistyöstä. Puolan kanssa puolestaan saatiin neuvoteltua sopimus jolla liikkuminen Saksasta Itä-Preussiin saatiin mahdollisimman vaivattomaksi. Myös sotilaallista yhteistyötä aluksi esikuntien karttaharjoitusten muodossa suunniteltiin.

Sinänsä hieman huolestutti Ranskan ja Englannin asenne. Niissä alettiin kyllä jo uskoa Saksan vilpittömyyteen mutta jätettiin puolustuksen kehittäminen liian vähälle. Maat luottivat liikaa Kansainliittoon ja uskoivat että Stalin saataisiin rauhoittumaan neuvotteluilla. Sotilasneuvosto joutui kulissien takana muistuttamaan näitä maita että myönnytysten tielle ei kannata lähteä. Stalin ottaa ilmaiseksi niin paljon kuin saa, mutta sen jälkeen hyökkää.

Myös Italialle kerrottiin kulissien takana että Mussolini, joka oli saanut maansa varsin toimivaan kuntoon saisi unohtaa haaveet uudesta Roomasta. Saksa ei tukisi sitä millään tavalla. Japanilaisille annettiin samanlaisia viestejä mutta maa oli jo hyökännyt Kiinaan. Saksa ilmoitti ettei se tue kyseistä hyökkäystä millään tavalla, kehotti Japania vetäytymään ja aloittamaan kauppaneuvottelut erityisesti Yhdysvaltain kanssa.

Tavalliselle saksalaiselle asia vaikutti varsin suurelta takinkäännöltä mutta he muistivat sinänsä vielä hyvin edellisen sodan eivätkä kauheasti kaivanneet uutta. Ja Göbbels keksi idean Führerin Taisteluni-kirjan lisäosioista jotka hän kirjoitti hieman ennen kuolemaansa mutta joita ei ehditty julkaista. Niissä Führer ilmoitti että Lebensraum tarkoittaa nimenomaan Saksan omaa aluetta jota täytyy suojella kaikin mahdollisin keinoin. Käytännölliset saksalaiset nielivät tämän. Eniten heitä kiinnosti ruokakomeron sisältö joka oli turvattu. Sotateollisuutta lisättiin jatkuvasti, elintason nousun kustannuksellakin mutta koska se oli kuitenkin huomattavasti parempi kuin lama-aikana niin Saksan kansa antoi hyväksynnän uudelle suunnalle. Niin kuin se antaisi sille seuraavallekin muutokselle.

Ja se muutos oli juutalaiskysymys.

Sotilasneuvostossa ei ollut oikeastaan yhtään vannoutunutta natsia ja kun he saivat tietoonsa Hitlerin juutalaisiin kohdistuvan tuhoamissuunnitelman he olivat kauhuissaan. Useastakin syystä. Tokihan heillä kaikilla oli ollut juutalaisia aseveljiä ensimmäisessä maailmansodassa. Toisekseen juutalaisilla oli huomattava määrä Saksaa hyödyttävää osaamista. Ja kolmas, se suurin syy oli ymmärrys että tuollaista kansanmurhaa ei pystyisi tekemään salassa. Asia vuotaisi maailmalle ja tekisi Saksasta hylkiövaltion ja samalla saattaisi tuhota suunnitelmat puolustautua Neuvostoliittoa vastaan.

Onneksi Saksa ei ollut päässyt juutalaisvainoissa kovin pitkälle. Oikeastaan juutalaisia ei oltu kohdeltu vielä toistaiseksi paljonkaan huonommin kuin esimerkiksi amerikkalaiset kohtelivat samaan aikaan neekeriväestöään. Apuun tuli jälleen Göbbels joka kirjoitti taas uusia lukuja Hitlerin Taisteluni-kirjaan ja sanoi Hitlerin suulla että hän halusi tuhota nimenomaan juutalaisbolshevikit jotka janosivat Moskovan johtamaa maailmanvallankumousta. Ja siinä tuhoamisessa ja Saksan suojelemisessa oltiin jo onnistuttu. Tavalliset juutalaiset saisivat elää Saksan kansalaisina niin kuin ennenkin. Onneksi Hitlerin suunnittelemaa ”kristalliyötä” ei oltu ehditty toteuttaa.

Kaikki siihen mennessä vangitut juutalaiset – bolshevikkeja lukuunottamatta – vapautettiin keskitysleireiltä. Buchenwaldin ja Dachaun keskitysleirit jätettiin toimintaan. Sinne saatettiin keskittää kommunisteja ja muita saksalaista järjestystä uhkaavia tekijöitä. Sotilasneuvosto oli realisti ja se ymmärsi että humanismilla oli rajansa. Humanismiin liittyi myös se, että juutalaisille luonnollisesti sallittiin vapaa maasta poistuminen mutta yllättävän harva käytti sitä kun se huomasi, että olot heidän kohdallaan palautuivat normaaliksi. Tavallinen saksalainen uskoi tai ainakin hyväksyi Saksan valtion päivitetyn propagandan ja totteli käskyjä. Ja eli suhteellisen tyytyväisenä päivän kerrallaan. Sotilasneuvostossa nähtiin että toimivaa järjestelmää ei tulisi sotkea demokratialla.

Berliini, huhtikuu 1940

Sotilasneuvosto oli aavistanut oikein. Stalin aikoi ottaa seuraavan askeleen. Mutta hän ei vielä uskaltanut tehdä sitä ilman lupaa. Neuvostoliitto oli ottanut yhteyden Saksan ulkoministeriöön ja esittänyt toiveenaan että se saisi vapaat kädet hoitaa ns. Suomen ja Baltian ongelman. Toisin sanoen miehittää kyseiset maat, liittää ne itseensä ja sovjetisoida. Asia esitettiin huhtikuussa että varsinainen operaatio voitaisiin tehdä kesällä hyvissä kelioloissa. Saksan ulkoministeriö esitti jyrkän kielteisen näkemyksen ja otti yhteyttä Ranskaan ja Iso-Britanniaan.

Kyseisissä maissa tajuttiin lopultakin Neuvostoliiton uhka ja ne alkoivat kehittää varusteluteollisuuttaan pikavauhtia. Lisäksi muutama päivä Neuvostoliiton yhteydenoton jälkeen allekirjoitettiin jo pitkään valmisteltu ns. Länsiliiton sopimus. Puolustusliitto joka myös antoi turvatakuut niin Suomelle kuin Baltian maille. Muutamaa päivää myöhemmin Italia, Puola, Tshekkoslovakia ja Romania liittyivät Länsiliittoon. Stalin säikähti ja perääntyi. Toistaiseksi. Melko pian myös Suomi, Unkari, Viro, Latvia ja Liettua liittyivät Länsiliittoon.

Sopimus itsessään oli vain nimiä paperilla joten avun kohteena olevia maita tuli auttaa. Saksa tarjosi Suomelle huomattavan määrän sekä kenttätykistö- että panssarintorjuntatykistökalustoa. Lisäksi Suomelle myytiin hyvin kohtuulliseen hintaan 60 kappaletta Messerschmitt bf 109-hävittäjää. Kauppaan kuului se, että Saksa sai puolestaan rajattoman lisenssioikeuden suomalaisten kehittämään Suomi-konepistooliin joka nähtiin painostaan huolimatta parempana kuin saksalaisten oma Erma MP38-konepistooli. Myös Ranska möi halvalla suomalaisille tykistökalustoa sekä vielä 60 Dewoitine 520-hävittäjää. Iso-Britannia puolestaan toimitti suomalaisille laivastokalustoa sekä ampumatarvikkeita.

Baltian maita autettiin myös mutta maat nähtiin vaikeana puolustusmaastona neuvostoliittolaisia panssaridivisioonia vastaan joten maat tekivät puolustussuunnitelman erityisesti Saksan kanssa. Mukana oli myös Ranska ja Iso-Britannia joitten osaksi tulisi mahdollisen sodan alkaessa laivaston lähettäminen Itämerelle ja neuvostolaivaston sulkeminen sen pohjukkaan Leningradiin.

Saksassa itsessään tilanne oli vakaa. Elintaso oltiin pystytty varustelun lisäämisestä huolimatta pitämään entisellään. Natsipuolue oli yksinvallassa mutta se oli jättänyt kaikki ne suuret kansanjuhlat joita Hitler rakasti. Oikeastaan se oli vain toimitusministeriö joka toteutti sotilasneuvoston määräykset. Natsipuolue halllitsi Saksaa ja sotilasneuvosto natsipuoluetta. Ja von Rundstedt näki että määräykset olivat olleet oikeita. Saksa oli jotenkuten onnistunut pitämään tasapainon välttämättömän varusteluteollisuuden ja saksalaisten elintason välillä. Kansa oli suhteellisen tyytyväinen. Se ei ollut unohtanut lamaa ja puutetta.

Lisäksi välit entisiin vihollismaihin lännessä alkoivat oikeasti lämmetä. Termistössä niin Saksassa kuin muissakin maissa alkoi yleistyä Göbbelsin keksimä termi ”Entspannung” eli liennytys. Poislukien Neuvostoliitto. Sen uhka oli olemassa. Mutta saattoi olla, että varautumiseen oli vielä aikaa. Ehkä vuosiakin. Saksa ja Länsiliitto tarvitsisi jokaisen vuoden. Saksan talous- ja teollisuusasiantuntijat olivat aikanaan sanoneet Hitlerille että Saksa ei ole valmis sotimaan ennen kuin 1944 tai 1945. Mutta Hitler ei uskonut vaan vaati sotaa aloitettavaksi jo 1939. Sotilasneuvosto puolestaan uskoi varoituksia.

Berliini, huhtikuu 1944

Se alkaisi pian.

Neuvostoliitto oli aloittanut liikekannallepanon. Niin Saksa kuin muut Länsiliiton maat olivat aloittaneet omansa. Neuvotteluja yritettiin epäilemättä käydä mutta sotaa tuskin pystyttäisiin välttämään. Stalinista oli tullut liian ahne ja hän halusi jättää merkkinsä historiaan. Lisäksi Stalin oli saanut itseluottamusta ja uskoa asevoimiinsa kun Neuvostoliitto oli vuonna 1939 voittanut Khalgin Golissa muutaman kuukauden kestäneen rajasodan Japania vastaan.

Sinänsä Stalin oli Länsiliiton liittolainen, tajuamattaan. Hän oli suurissa puhdistuksissaan tapattanut osaavimman kenraalikuntansa, erityisesti marsalkka Tuhatsevskin ja sotilastiedustelun mukaan puna-armeija luottaisi ensimmäisen maailmansodan tyyliseen yksinkertaiseen ja mielikuvituksettomaan rintamahyökkäykseen.

Se oli tiedossa että noita hyökkäyksiä tuettaisiin massiivisella tykistötulella ja sen vuoksi päähyökkäyssuunnissa joita olisivat Puola, Baltian maat ja Suomi ei ryhdyttäisi kiinteään puolustukseen jonka tykistö ilman muuta jauhaisi kappaleiksi. Sen sijaan suoritettaisiin viivytystaisteluja joissa kulutettaisiin vihollista ja tehtäisiin sitten vastahyökkäyksiä kaksipuolisella saarrostuksella. Tässä auttaisi saksalaisten kehittämät panssarintorjunta-aseet panssarinyrkki ja panssarikauhu sekä edellisenä vuonna sarjatuotantoon tullut Sturmgewehr joka nostaisi jalkaväkiryhmän tulivoiman ylivoimaiseksi puna-armeijaan verrattuna. Näitä pst-aseita ja rynnäkkökiväärejä tehtiin myös lisenssillä muissa Länsiliiton maissa.

Länsiliittoa auttoi myös tieto siitä että sen – erityisesti Saksan – ilmavoimat olisivat laadullisesti ylivoimaisia neuvostokoneisiin nähden eivätkä jäisi jälkeen määrässäkään. Neuvostoliiton päähävittäjänä oli edelleenkin vanhentunut Polikarpov I-16 vaikka se oli alkanut kehittää ajanmukaisempaakin kalustoa. Mutta vasta alkanut. Saksalla oli sen sijaan käytössä Messerschmitt bf 109:n uusimmat versiot, Focke-Wulf 190 ja pikavauhtia sarjatuotantoon otettu suihkuhävittäjä Messerschmitt Me 262. Lisäksi Saksalla oli omaa hyvää pommituskalustoa sekä eräänlainen lottovoitto. Britit olivat nimittäin keskittyneet edelleenkin kevyisiin pommikoneisiin ja Avro-tehtaalle suunniteltu raskas pommikone ei tullut hyväksytyksi. Saksalaiset saivat ostettua koneen lisenssioikeudet ja kone, jota oltiin suunniteltu brittiläiseksi Avro Lancasteriksi olikin nyt saksalainen Heinkel He 200 jota oli valmistettu jo yli 2.000 kappaletta:

Britit eivät olleet saaneet aikaiseksi kuin keskiraskaan Vickers Wellington-koneen. Päävastuu oli vieläkin kevyillä Blenheimeillä. Onneksi britit olivat kehittäneet hävittäjäilmavoimiaan kiitettävästi ja heidän suurissa määrin tuotettu Spitfire-koneensa vastasi laadultaan saksalaisia hävittäjiä. Britit olivat kuitenkin aloittaneet He 200-konetta muistuttavan Short Stirling-koneen tuotannon mutta niitä oli vasta muutama sata. Sekin oli tietysti tyhjää parempi. Ranskalaiset olivat laadussa jäljessä mutta korvasivat sen koneiden varsin suuressa määrässä.

Sovitun suunnitelman mukaisesti niin brittiläinen kuin ranskalainen laivasto oli siirtymässä Itämerelle ja sen mukana kuljetettaisiin alkuun kymmenen ranskalaista divisioonaa Baltiaan ja kuusi brittiläistä divisioonaa Suomeen. Brittiläisiä ja ranskalaisia joukkoja siirtyisi myös Puolaan ja Tshekkoslovakiaan. Italialaisia ja unkarilaisia divisioonia oli siirtymässä Romaniaan ja sinne siirtyisi myös saksalaisten panssariarmeijan terävin ja voimakkain kärki.

Sille kärjelle olisi käyttöä sillä se tekisi sodan ratkaisevimman iskun. Sodan alkuvaiheessa Puolassa, Baltiassa ja Suomessa ei pyrittäisi vihollisalueen valloitukseen vaan puolustukseen ja mahdollisimman suurien tappioiden tuottamiseen. Romania puolestaan olisi puna-armeijalle sivustasuunta ja siellä kokeiltaisiin marsalkka von Mansteinin kehittämää ja kenraali Heinz Guderianin viimeistelemää ns. salamasotasuunnitelmaa. Panssaridivisioonat tekisivät ilmavoimien tukemana läpimurron. Operaation alussa mahdollisimman paljon vihollisen ilmavoimia tuhottaisiin kentille. Panssarikiilat etenisivät nopeasti aina Kaukasukselle Azerbaizaniin jossa sijaitsivat Neuvostoliitolle välttämättömät öljykentät. Hitaammat saksalaiset jalkaväkidivisioonat sekä romanialaiset, unkarilaiset ja italialaiset joukot suojaisivat etenemisen sivustoja ja Puolassa, Tshekkoslovakiassa, Baltiassa ja Suomessa olevat Länsiliiton joukot sitoisivat vihollisen voimia.

Kun Stalinin sotakoneelta loppuisi polttoaine, niin se tukehtuisi. Varsinkin, kun se ei saisi apua mistään. Sen sijaan diplomaattilähteistä oltiin saatu varma tieto, että mikäli Stalin hyökkää länteen, niin tähän asti puolueeton Yhdysvallat laittaisi voimaan Lend – Lease-lain joka takaisi Länsiliitolle käytännössä loppumattomat tarviketäydennykset.

Myös Japani oli onnistunut lopettamaan sotansa Kiinan kanssa. Rauhanteossa se sai Mantsurian. Porkkanana oli kauppasopimus Yhdysvaltain kanssa. Japani oli tulevassa sodassa vielä villi kortti mutta jos se aloittaisi sotatoimet Neuvostoliittoa vastaan, se sitoisi valtavan määrän puna-armeijan taisteluvoimaa. Japanilaiset todennäköisesti odottaisivat ja katsoisivat mihin sota Euroopassa kehittyisi.

Salamasotahyökkäykseen osallistuville joukoille painotettaisiin ankarasti että kun hyökkäys kulkisi Ukrainan läpi niin ukrainalaisiin tulisi suhtautua kunnioituksella ja liittolaisina. Mitä ne todennäköisesti olisivatkin sillä ukrainalaisten mielessä oli hyvin vuosien 1932-1933 holodomor jossa kommunistit tappoivat nälkään miljoonia ukrainalaisia. Asenteen muutos slaavilaisia kansoja kohtaan oli vaatinut taas Göbbelsiltä Mein Kampfin päivittämistä ja keskittymistä siihen että vihollinen oli nimenomaan kommunismi, ei slaavit. Asenteenmuutosta oli opetettu jo Saksan mediassa hyvän aikaa ja NSDAP:lla ja sitä kautta sotilasneuvostollahan oli yksinoikeus mediaan.

Viimeisenä lukkona sekä Saksan että Länsiliiton puolustukseen olisi Saksan ydinaseohjelma. Se ei ollut vielä valmis mutta tiedemiehet olivat luvanneet että vuonna 1945 Saksa pystyisi räjäyttämään ydinlatauksen. Luonnollisesti von Rundtstedt toivoi ettei sitä koskaan tarvittaisi mutta se oli se viimeinen keino joka kannatti olla varalla. Amerikkalaisilla oli oma ohjelmansa menossa mutta se oli saksalaisia selvästi jäljessä.

Sota alkaisi pian. Saksa olisi valmis siihen. Niin valmis kuin se voisi olla. Niin kuin olivat muutkin Länsiliiton maat. Tietysti jokainen sotasuunnitelma muuttuisi vanhentuneeksi sillä hetkellä kun ensimmäinen laukaus ammutaan. Vain aika näyttäisi ja sattumalla olisi asioissa suuri osuus. Niin kuin oli ollut huhtikuussa 1938 jolloin sattuma muutti Saksan ja koko Euroopan tulevaisuuden. Marsalkka von Rundstedtin seinällä oli Hitlerin kuva. Se oli välttämätöntä sillä Hitler oli Saksassa ikoni. Myös von Rundstedt kunnioitti Hitleriä. Erityisesti hän arvosti miestä sen vuoksi että hän sai Saksalle aikaan paljon hyvää mutta ymmärsi kuolla ajoissa.


69 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tämä tulee lukea ajan kanssa.

Tapio Suhonen kirjoitti...

Mahdollinen skenario Hitlerin kuolemasta, tiettävästi kuitenkaan, hissukalla ei ollut suurempia sydänongelmia.
Johtajan absoluuttinen työrauha, häiritsemattömyys oli aikakautensa tapa myös neukkulassa: Stalin sai piehtaroida omissa ulosteissaan lähes vuorokauden, ennenkuin muut uskalsivat puuttua asiaan. Mitä nyt Molotov saattoi kurkistella oven raosta, että mitä ihmeen break dancea johtajamme huoneessaan performoi.
Sodan tulos olisi voinut olla toinen. Onhan tiedossa, että puna-armeijan katastrofi oli mm. sen asettautumisessa: olivat hyökkäysmuodostelmassa länttä kohti, ei suinkaan puolustusmuodostelmassa. Saksa ehti aloittaa ensin ja sai kansainvälisen tuomion. Olihan sitä tuomiota alustettu jo Lontoon siviilipommituksilla.
Oli kyllä selvää, että saksalaisten tekniikka oli toista luokkaa kuin neukkujen.
Neukkujen - lähes kaikki - tekniset tuotteet olivat kopioita läntisistä vastaavista. Sukellusveneet olivat saksalaisten veneiden kopioita, puhumattakaan muista innovaatioista.
Nythän oli yle:n uutisissa juttu Mig 15 tapauksesta: siviilikäyttöön myydyt moottorit kopioitiin ja niiden nimeksi tuli Klimov. Mig 15 konsepti oli Focke Wulfin työpöydältä nyysitty muunnelma, niin on kerrottu että Myös Le Sabre F-86 olisi ollut sakujen alkuperää. Werner von Braun ehti paeta USA:aan, huono onnisimmat inssit ja tiedemiehet houkuteltiin - tapaan nyt lähdet, tai itket ja lähdet - neukkulaan rakettihommiin, piikkilanka-aidan taakse.

Venäjällä kaikki on paskaa, paitsi kusi....

Suomen iloksi saimme punaisen valpon ollessa voimissaan, uuden uutukaisen Mossen automarkkinoille. Uutuudesta sen verran että se oli Opel Kadet mallia 1938, tosin huonommin tehty ja huonommista materiaaleista.
Neuvostokeksijä Reguspatnov on edelleen voimissaan, hän on aitovenäläisenä keksinyt kaiken, jopa suomalaisen saunan, joka on alkuaan venäläinen etc....
Tätä voisi jatkaa loputtomiin

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...


Erinomaista "historiaa" wirklich ! Miten sitä olisikaan toivonut tapahtuvaksi, mutta ei...Putlerit ja Hitlerit ovat laisiaan.
P.S. von Rundstedt oli järkimies.

Janne kirjoitti...

Jälleen loistavaa fiktiota Yrjöltä... tarinan luettuani heräsi halu tietää että kuinka sen gruusialaisen rosvon koplineen kävi.

QroquiusKad kirjoitti...

Kontrafaktinen historiointi eli suomeksi jossittelu on yhtä mielenkiintoista kuin hyödytöntä:
asiat tapahtuivat niin kuin tapahtuivat, emmekä voi tietää mitä olisi seurannut, jos jokin asia olisikin mennyt toisin.
Mutta fiktiotahan se vain on, ja siinä rajana on vain mielikuvitus!

Tässä fiktiossa asiat menivät suunnilleen parhaalla mahdollisella tavalla.
Kenties tähän tulee joskus jatko-osa, jossa II maailmansota vältetään Stalinin yllättävällä poistumisella historiaan ja Neuvostoliiton hajoamisella osiinsa hieman avustettuna.

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Aistinko tässä uuden Yrjöperskeles-Hits -välilehdelle päätyvän sarjan alun? :D

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anolle, Tapio Suhoselle, Terho Hämeenkorvelle, Jannelle, Qroquius Kadille ja Vittuuntuneelle NettoVeronmaksajalle & kiitos kommenteistanne.

Ano: Joo, onhan tämä suhteellisen pitkä.

Tapio: Hyviä huomioita. Puna-armeija oli tosiaan hyökkäysryhmityksessä kesällä 1941. Eikä sodassa ole oikeastaan oikeaa tai väärää. Ainoastaan voittaja ja häviäjä. Voittaja voi sitten määritellä oikean ja väärän mielensä mukaisesti. Venäläinen tekniikka on tosiaan pitkälti kopiotavaraa. Näistä uusimmista suihkukoneista ja ohjuksista en osaa sanoa.

Terho: Kiitokset. On varmaan niin että niin natsi-Saksan kuin nykyisen Venäjän hallinnossa on paljon järkeviä ja asiallisia tyyppejä. He vaan joutuvat tasapainoilemaan. Jos on liian järkevä liian julkisesti niin voi lähteä ura, vapaus ja henkikin.

Janne, Qroquius Kad & VNV: Lämmin kiitos. Näillä näkymin en ole suunnitellut tälle jatkoa.

Qroquius Kad: Joo, täysin hyödyttömiähän nämä ovat mutta tällaisia ajatusleikkejä on vaan joskus mukava harrastaa.

Ihmettelijä kirjoitti...

Älähän nyt perskeles. Siut tuntien lisää tulee vaikka viiveellä kun tuntuu että tässä olis ainesta trilogiaan.
Ja historiahan toistaa aina itseään... viitaten nykyiseen tilanteeseen. En liene väärässä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ihmettelijä. Tällä hetkellä ei ole luvassa lisää. Kattoo sitten ehkä tuonnempana. Ja totta, historia ikävä kyllä toistaa aina itseään.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitti Ykä! Mukava kirjoitus Huovistyylistä ”entä jos vanhan koulusi ikkunasta illistelisikin moniaisia kännisiä entisiä opettajiasi?” Kunpa olisikin mennyt noin, vaan ”Jälkiviisaalla on silmä somassa paikassa. Se katsoo taaksepäin.”Lähes 35-vuotisella ammattisotilaskokemuksella suosittelen lämpimästi kaikille, erityisesti Joppos 123:lle, lukemaan Huovisen kirjan Rauhanpiippu (1956). ”Silloin pitää painaa kun asiat vaatii, mutta muuten ollaan kun Elllun kanat”. Kohtapuoleen, tarkemmin 6.2. julkaistaan Seppo Mustaluodon kirja ”Kontakti!”. Suosittelen!

Anokas

Anonyymi kirjoitti...

Ottiatuota ihmellinen on tuo saksan maa. Likö tosiaan kuten eräs seipäänheittäjä Seppo sanoi taannoin, että ihan paska maa. Olof hannaa tehokkaiden panssareiden vientiä Ukrainaan Putinin pelossa ja että jospa sitä kaasua lipposen putkista vielä saisi.
Nyt pitää Puolan ja muidenkin, myös Suomen lähettää niitäLeopardeja sinne ukrainaan ja kerralla tarpeeksi ja jos jakun se saksan olof rupeaa itkemään, niin ei muuta ku hae pois sitten ne sieltä. Eli laittaa äijä ns. ehjän eteen. Ei se vetkuttelu muuten lopu. Sama se on tällä meidän peppuministerilläkin, tällä peppu-pekaalla. Iltiksessä oli, että kun kysyttiin asiasta, niin siinä oli vaikka minkälaista muka konkeloa. Koulutusta jne. Aivan kuin ukrainalaiset olisivat samanlaisia idiotteja kuin savannien sankarit keihäineen, että ei ne moitään opi, ainakaan äkkiä. Ja ukrainaliset ovat vimeisen vuoden aikana osoittaneet olevansa nopeita oppimaan ja pirun kekseliäsitä venakkojen vedätyksissä.
Huru-ukko
PS. Ja tää mun vuodatus liittyy epistolaan, siinähän on kyse Saksan ja Venajän/Neuvostoliiton suhteista:)

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Anokkaalle ja Huru-ukolle & kiitos kommenteistanne.

Anokas: Kiitos, ja kiitos vinkistä. Jälkiviisaus on viisauden imelin laji ja siihenhän minäkin tässä kirjoituksessa syyllistyin.

Huru-ukko: Näen että Ukrainaa kannattaa tukea sillä jos se kaikesta huolimatta häviää tuon sodan niin sen kohtalo on hirvittävä. Ja taistelullaan se on kyllä ansainnut paikkansa itsenäisten maiden joukossa. Niin kui muuan Suomi aikanaan.

Anonyymi kirjoitti...

Sillä välin toisaalla, Tourulassa.

Pöydällä oli Sturmikivääri ja toinen, samannäköinen mutta pienempi ase. No, lipas oli suorempi mutta muuten samanlainen. Kauniimpi, syvänmustaksi sinistetty, ei harmaaksi fosfatoitu.

”No, hyvä on, annan luvan joukko-osastokokeita varten tuottaa panssarijääkäriprikaateille tarpeellinen määrä aseita.” Huokaisi Tykistön tarkastaja, hieman kyllästyneenä. ”Nimike RK44” ”Mitenkäs MG42 tuotanto etenee?”...

Näin sai nimensä kuuluisa RK44, 7mm ase, 7*33 patruuna ampuva kevyt ja tehokas metsätaisteluase. Kauemmas kantava kuin alkuperäinen saksalaisase, tappavampi läheltä hurjan tulinopeutensa vuoksi 700 – 800 laukausta minuutissa, saksalainen 350 – 400laukausta minuutissa. Tunnettiin nimellä ”Nallipyssy” kummallakin puolella rintamaa aluksi. Kunnes opittiin, että lelupyssy onkin tappava lelu.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pyssymies. Tuli tuosta mieleen tuo amerikkalainen M1-karbiini. Ei kaliiberia 7 x 33 vaan 7,62 x 33. Ei sarjatuliase vaan puoliautomaatti mutta 15 patin lippaalla. Se olisi ollut esmes talvisodan mottitaisteluissa aika pirun soiva peli.

Anonyymi kirjoitti...

Harmi, ettei Pekka Siitoin ole enää keskuudessamme. Siinä olisi Lille, Sannalle, Marialle ja co. tarjolla aito rasisti ja natsi. Ettei tarvtsisi koko ajan nähdä harhanäkyjä ja kuulla nahkasaappaiden marssia pään sisällä.

Tapsa vaan

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Tapsa vaan. Minä vähän luulen, että Siitoin ei edes ollut natsi vaan totaalinen showmies joka teki koko elämästään shown.

Anonyymi kirjoitti...

Edelleen olen sitä miletä, että se ne nykysakemannit pitää tosissaan laittaa ehjän eteen. Että sanokaa mitä sanotte ja kieltäkää aseiden vienti, me viedään kuitekii. Hakeka ne pois jos haluatte. Saksassa jyllää vielä mama pekeleen asenne ja oppi. Stasi opetti ja tää demariketku jatkaa samalla linjalla.
Salava Ukraini!!!
Huru-ukko

Ihmettelijä kirjoitti...

Mites tämä ajatusten sipilä kerran sanoi, nyt tulppa aukes ettei vene uppoo...
Jotain sinnepäin se oli, joku muistaa.
Nyt on vaan niin että jos Ukrainan tulppa pettää siitä ei rahalla selviä. Nyt raha on halpaa. Saksasta se kiinni on.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Huru-ukolle ja Ihmettelijälle & kiitos kommenteistanne. Kommentit eivät oikeastaan liittyneet tähän kirjoitukseen. Uskon sinänsä että Saksakin tulee suostumaan aseiden vientiin Ukrainaan.

Anonyymi kirjoitti...

JOs kirjoituksessa puhutaan saskan ja ryslandian asioista niin liittyy. Mutta en ala kinaamaan.
Huru-ukko

Anonyymi kirjoitti...

Joo, showmies varmaan ainakin osittain. Mutta olisi edes joku konkreettinen kohde näille femakoille purkaa paineita pääkopan sisältä, ettei vainoharhaisuus pääsisi liikaa vallalle.

Tapsa vaan

Ihmettelijä kirjoitti...

Pyssy, pyssy. On se pyssy. Meikälle kerrottiin ennen invaasion alkua että kyllä sieltä miestä löytyy ja kehu että kun venäläinen höökii niin se on oksat pois.
Yritin kertoa ettei se nykyään niin mene, eikä menny silloin aikoinaankaan.
Sen kummempia neroile, keskitetty tuli panopistealueelle, nimenomaan. Jos sattuu komsolemiskoja olemaan, läpimurto ja tuhotaan kaikki. Mitä suomelle jää? Vähä polttopuita ja vitunmoinen ympäristökatarakri.
Ukrainalla sentään on ne öljyt ja kaasut, riippuu mistä roikkuu kun ne on asovan altaalla.
Suomella on ydinaseeton pohjola. Jämäkkä veto vrt. kuola.
Eipä tässä muuta.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Huru-ukolle, Tapsalle vaan ja Ihmettelijälle & kiitos kommenteistanne.

Huru-ukko: Saksahan pyrkii säilyttämään välinsä Venäjään. Se on totta. Tosin kirjoituksessa ei puhuttu Saksan ja Venäjän nykyväleistä ollenkaan.

Tapsa vaan: Joo, ehkä jotain Siitoinia nykyisinkin tarvittaisiin. Linnunpelättimeksi. Mutta femakoille vainoharhaisuus onnistuu ihan muutenkin. Ne ovat hyviä siinä.

Ihmettelijä: Ns. asiantuntijathan veikkasivat että Venäjä murskaa Ukrainan muutamassa päivässä. Mutta ei niin tosiaankaan tapahtunut.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä siitä M1:kin tehtiin sarjatuliversio, taisi ehtiä korean erikoisoperaatioon. Tuo 7*33 on oikea, aikalaislainen pienriistapatruuna. Tekemisen käytettiin muistaakseni 9mm parabellumin hylsyaihioita - vai oliko se hylsyntekokoneita, en muista. Kanta on ihan sama. Hyvin tarkka ihan luonnostaan ja mielyttävä ammuttava. Jos ei olisi ollut saksalaisesta patruunasta matkittua venäläistä 7,62*39 jo olemassa olisi ollut etevä patruuna sotavaltion rynnäriin.

Kaliberi ei ole sattuma, sako tutki asiaa ja pienin reiän lihakseen auki jättävä kuula on 7mm, ilmarinta ja verijälki taattuja.

Pyssymies

Ihmettelijä kirjoitti...

Sattu taas liukastetta olemaan tossa illalla. Mutta tottatosiaan oli tuimatkin väittelyt vajaa vuosi sitten että kuka tätä valsssia vie, hopeellehan minä siinä leukojen heiluttelussa jäin kun sanoin ettei niillä paskahuussin perukoilla mitään tee kun ei ne ees tiiä mitä pitäs tehä.
Nyt on ollu hiljasempaa, sillä rintamalla.

Anonyymi kirjoitti...

On se tuo Ykä tarinaniskijä vailla vertaa! Tämänkin tarinan vaan toivoisi olevan totta ja jatko-osa on toivottava, ellei sitten suorastaan pakollinen. Monesti kun on mielenkiintoista miettiä - mitä jos?

En ole koskaan erityisemmin pitänyt Jari Tervosta, mutta muutin käsityksiäni kun katsoin Yle Areenasta 8-osaisen sarjan "Kylmän sodan Suomi". Vaikka olen itse elänyt osan tuosta ajasta, olin suorastaan järkyttynyt siitä kommunistien ja muun vasemmiston uhosta, punalippujen, marssijoiden ja mielenosoitusten määrästä, vääristelevistä uutisista ja tv-ohjelmista, poliitikkojen puheista ja rähmälläänolosta. Koska en nuorena ollut kovin kiinnostunut politiikasta enkä opiskellut yliopistossa, en asunut pääkaupunkiseudulla enkä käynyt vappumarsseja seuraamassa, poliittinen tilanne ei tainnut ihan kunnolla konkretisoitua. Kotona oli annettu ymmärtää, että itänaapuriin ei tule luottaa, määrättyjä virkoja ei kannata hakea ilman jäsenkirjaa ja kommunismi on pahasta.

Tervon ohjelma on, yllätys-yllätys, Ylen tuotantoa viime vuodelta ja siinä ei tuota aikaa todellakaan käsitellä silkkihansikkain. Neuvostoliiton kaaduttua samanhenkinen vasemmistolainen porukka on löytänyt uuden uskonnon ja lemmikit ja samalla tavalla media komppaa minkä ehtii. Nyt oli jo ehditty tehdä tutkimus perussuomalaisten rasistisuudesta, kun Sanna I Pyhä vain muutama päivä sitten avasi sanaisen arkkunsa aiheesta.

Rouva Ano

Historix kirjoitti...

Mielenkiintoinen vaihtoehtohistoria, ja olisi ollut kovin toivottava tapahtuneenakin. Yksi kanto tarinan kaskessa kuitenkin on: nimittäin Unkarin ja Romanian suhteet 1930-40-luvuilla.

Luen parhaillaan saksalaisen nykysotahistorioitsijan Rolf-Dieter Müllerin kirjaa The Unknown Eastern Front - The Wehrmacht and Hitler's Foreign Soldiers. Kirjassa käydään läpi kaikki itärintamalla Saksan kanssa/puolella taistelleet valtiot ja erilaiset vapaaehtoisjoukot. Teoksesta käy hyvin esille Unkarin ja Romanian vihamieliset ja epäluuloiset suhteet. Nehän juontuivat WW I jälkeen hajonneen Itävalta-Unkarin alueiden uudelleen jakamisesta. Siinä Unkari menetti laajoja alueita Romanialle. Maat olivat niin epäluuloisia toisiaan kohtaan, että ne jättivät toistensa rajoille joukkoja - varmuuden vuoksi - eivätkä lähettäneet kaikkia liikeneviä itään. Ne jotka lähetettiin jouduttiin eristämään toisistaan italian sankareilla, eli Italian 8. armeijalla.

Romanian vaihdettua alkusyksyllä 1944 puolta, sen joukot hyvillä mielin hyökkäsivät Unkariin neuvostoarmeijan mukana. Ne etenivätkin aina Budapestiin asti ja palauttivat Romanialle Hitlerin aikaisemmin 1940 Unkarille antamat kiistanalaiset alueet.

Nythän kyseiset maat ovat kumpainenkin Natossa. Jos historia toistaa itseään, niin siinä taitaa olla hankalat "aseveljet" kerrassaan. Mene ja tiedä.

Terho Hämeenkorpi kirjoitti...


Saatanan saksan scholzi,ku koettaa istua yhtäaikaa kahdella tuolilla. Putois sinne väliin ja sais
lyödä päänsä ihan schumi-n tapaan. Perkele, Ukraina tarttee lihaksia ! Mutta scholzilla ei muuta kuin kalju lisääntyy. Miten vois /-sit auttaa Ukrainaa? Juu - Alkossa on tosi hyvää ukrainalaista vodkaa nimeltä "Nemiroff". Osta ja nauti ja tue !

Thorvald Eskilinpoika kirjoitti...

Tuossa oli kokoomuksen lehdessä tutkijan analyysi ettei Scholz nimenomaan edes halua Ukrainan voittavan, koska pelkää sitä mitä Venäjällä tapahtuisi heidän hävitessään. Siinä ei kyllä ajatella omaa nenää pidemmälle moisessa "logiikassa" jos se pitää paikkansa. Se on nimittäin siten että jos Venäjä ei häviä niin kunnolla ettei siitä jää mitään epäselvää kenellekään, niin Putin ja kumppanit kääntävät sen kotimaassaan "voitoksi" ja alkavat valmistautua uuteen koitokseen. Ja sillä kertaa he kohtuullisella varmuudella ovat kykeneviä valtaamaan paljon enemmän, ihan Länsi-Euroopan puoleltakin. Se johtuu siitä että Putin voi laittaa maansa sotatilaan ja sotatalouteen, länsi ei tule sitä näiden sholzien ja macroneiden johdolla tekemään. Silloin me häviämme ihan jo aseiden ja joukkojen ja tukevn teollisuuden määrässä, siinä ei auta tekninen etevämmyys mitään jos ne teknisesti etevämmät aseet on jo ammuttu ja ne tulee yhä päälle, kuten Ukrainassa on nyt sitten käymässä. Tämä "logiikka" takaa meille sodan seuraavaksi vuosikymmeneksi, jos Venäjä ei häviä tätä sotaansa oikein kunnolla.

QroquiusKad kirjoitti...

Mitä enemmän Söltsön sössimistä seuraa, yhä vakuuttuneemmaksi tulen että hänellä on jokin henkilökohtainen syy pelätä Putleria ja olla tälle mielin kielin, tai muuten!
Mitä se muu voisi olla?

Ensimmäisenä tulee mieleen monituntinen videomateriaali, joka on kuvattu piilokameroilla Söltsöstä tämän nauttiessa autuaan tietämättömänä Moskovassa Putlerin vieraanvaraisuudesta tavalla, joka ei kestä minkäänlaista huomiota.
Julki tullessaan se tietäisi Söltsölle todennäköisesti henkilökohtaista Lopullista Ratkaisua.

Söltsön asenne on niin outo, ettei tässä enää voi olla kyse esim. toiveesta saada Ryssän kaasua tai haaveesta saada olla Suuri Rauhanvälittäjä.
Jotain henkilökohtaista tämä on.

klova kirjoitti...

Goebbelsin päiväkirjassa on maininta Cianon kertomasta vitsistä kun Unkari julisti sodan Yhdysvalloille. Tarina menee ulkomuistista jotenkin näin:
Unkarin suurlähettiläs ilmoittaa Yhdysvaltojen ulkoministerille Unkarin kuningaskunnan julistavan sodan Yhdysvalloille.Käydään seuraava keskustelu:
-sehän on valitettavaa, en tunne maatanne tarkemmin enkä ole tavannut kuningastanne, mikähän olikaan hänen korkeutensa nimi?
-meillä ei ole kuningasta, maamme päämies on amiraali Horty
-aivan, hän lienee myös laivastonne komentaja?
-meillä ei ole laivastoa, olemme sisämaa.
-aivan, tämä sodanjulistus, onko teillä mitään vaatimuksia Yhdysvalloille?
- meillä ei ole mitään vaatimuksia Yhdysvalloille
-Aivan niin, oletteko julistaneet jollekin muullekin maalle sodan?
-olemme sotatilassa Neuvostoliiton kanssa.
-ja vaatimuksenne Neuvostoliittoa kohtaan ovat?
-meillä ei ole mitään vaatimuksia Neuvostoliittoa kohtaan.
-niinpä tietenkin, onko teillä mitään vaatimuksia mitään valtiota kohtaan?
-on, Romaniaa kohtaan meillä on useita aluekysymyksiä.
-aivan, olette ilmeisesti sotatilassa myös Romanian kanssa?
-ei, olemme liittolaisia.

Romania oli Saksalle elintärkeä, maan ainoa öljynlähde sen jälkeen kun maan valuuttareservit oli käytetty ja varsinkin sodan sytyttyä.

Thorvald Eskilinpoika kirjoitti...

WIkipadia tietää kertoa Sholzista melkoista tarinaa:

"SPD:n nuorsosialistien (Jusos) varapuhemies ja 1987−1989 International Union of Socialist Youthin varapresidentti. Hän tuki Jusoksen marxistista siipeä ”Freudenberger Kreis”, ja vaati kapitalistisen talouden lopettamista.[6] Hän arvosteli ”aggressiivis-imperialistista” Natoa ja sosialistien ja liberaalien yhteishallitusta.[7]"

"Vuonna 1979 Neuvostoliitto hyökkäsi Afganistaniin tähdättyään satoja ydinohjuksia Länsi-Eurooppaan. Nato reagoi tähän tuomalla Yhdysvaltain ohjuksia Eurooppaan SPD:n johtajan, liittokansleri Helmut Schmidtin rohkaisemana. Tällöin Scholtz hyökkäsi Naton ”aggressiivis-imperialistista strategiaa” ja sen SPD:ssä olevia tukijoita vastaan. Hänelle Nato ja Yhdysvallat − ei Neuvostoliitto − oli päävihollinen, historioitsija Hubertus Knabe kertoo."

"SPD:n nuorisosiivessä Scholz toimi radikaalien marxistien puhemiehenä ja hyökkäili usein nuorten ei-marxilaista enemmistöä vastaan.[8] Scholz kävi 9 kertaa Itä-Saksassa, joka vapautti hänet rajamaksusta ja jonka kakkosmies Egon Krenz otti kahdesti Scholzin vastaan. "

"Sotilasasiantuntija Edward Luttwak sanoi Die Weltille, että Saksa aiheutti Ukrainan-sodan (2022), koska Scholz näytti ”vihreää valoa Putinille” sen sijaan, että olisi ilmoittanut hyökkäyksen johtavan vastatoimiin.[11]"

https://fi.wikipedia.org/wiki/Olaf_Scholz

Eli Scholzhan on täysi Putinin kamu ja aatetoveri, marksisti ja Neuvostoliiton ihailija sekä NATO:n vastustaja. Todennäköisesti kannattaa Putinin Neuvostoliiton uudelleenperustamista.

Joppos123 kirjoitti...

Oiskohan putlerin koplalla jotain sellaista matskua mikä kaataisi julkitullessaan shöltsön samantien? Ryssä on meinaan kautta aikain ollut paras asettamaan ukoille " honey trappejä". Siihen lankeemista kun ei länsimainen politiikko kestä ilman potkuja, toisin on ryssälässä missä se on pelkkä meriitti.
Tuosta Leojen antamisesta Ukrainalle on tehty rakettitiedettä.
Jos on saanut koulutuksen T-malleihin niin ei Leon opiskeluun muutamaa viikkoa kauempaa mene ja onhan koulutettavilla jo taistelukokemusta eli tehtävätaktiikkaa ei tartte äkseerata.
Ei Leojen lähettäminen koko panssarijoukkojen tukijärjestelmän antamista vaatisi.
Ukraina toimisi IT:n, psjv:n ja pinohiirien osalta kuten aikaisemminkin, vain päätyökalu olisi erilainen.
Huolto muuttuisi mutta vain komponenteiltaan.
Näin vanhan evp soltun mielestä on täyttä paskapuhetta, että menisi jopa puoli vuotta ennenkuin Ukrainan tankkimiehet olisivat valmiita.
Jos ryssä voittaa Ukrainassa niin putler on yhä vakuuttunempi missionsa oikeutuksesta ja lännen luttamunaisuudesta.
5-10 vuotta kun se runkku saa rakentaa armeijansa uudelleen ( tosin siihen varatuista rahoista taas pöllitään se 70%) niin vuorossa on joko Suomi tai Georgia tai jopa Baltia.
Ryssä on edelleen ja jatkossakin rämeihminen, niksmanni nykyisellään juuri niin onneton kuin on ollut viimeiset 50 vuotta NATO:ssa.

Ykälle erikseen: nyt on Tikka m55 optiikoineen ja äänenvaimentimineen luvitettu. On meinaan tarkka peli ja hyvä ampua. Normaaleilla metsätysetäisyyksillä sillä osuu kärpästä persreikään.

Joppos123 kirjoitti...

Ihan vaan sen verran vielä Suomen antamasta avusta niin olen nähnyt mitä paketti 11 piti sisällään ja voin vaan todeta ettei meillä ole mitään hävettävää muihin verrattuna.
Oli meinaan aika vakuuttava määrä tappavaa kamaa ja muutakin. Punaleimaista joten ei siitä sen enempää.
Suomi toimii fiksusti kun ei julkaise pakettien sisältöä, antaa muiden harrastaa kilpalaulantaa.
Osa annetusta materiaalista täytyy korvata jollain aikavälillä vaikka sillä ei sodanajan joukkojen varustamiseen olekkaan merkitystä mutta isomman reservin varustamiseen saattaa olla.
Ongelma on vaan se, että osa voidaan tuottaa itse mutta maailmalla on tällä hetkellä aika nuusa sotavarustuksesta.

Joppos123 kirjoitti...

Thorvaldin postaus selittää jo aika paljon. Miesolettu onkin Merkelin hengenheimolainen.
Voihan taustalla olla myös ihan simppelisti se, että niksmanninen Leot ovat jätetty ruostumaan varastoihin ja sitä ei haluta myöntää. Sama tilannehan on Espanjalla.
Vaunuja on mutta niiden on annettu mädäntyä.
Suomessa aseiden varastokierto on hoidettu aina hyvin.
Olipa kysymyksessä sitten rynkyt, tykit tai taisteluvaunut niin niitä kierrätetään niin ettei ne mätäne varastoihin vaan ovat tietyn syklin mukaisesti välillä käytössä.
Ainoat vehkeet jotka ovat säännöllisesti jouduttu Pokan massaräjäytyksissä vuosittain tuhoamaan vanhenemisen vuoksi ovat olleet erilaiset r-aineet, jotkut kranaatit ja ohjukset. Siinä vaiheessa on jo saatu uudet hyllyyn.
Pokan massaräjäytyksiäkin olen vähän ihmetellyt.
Olisi fiksumpaa antaa joukkojen ampua pois kaikki vanheneva. Vain käyttämällä kovaa tavaraa oppii sen käytön.

Anonyymi kirjoitti...

@Thorvald: Olen toki maallikko näissä kysymyksissä, mutta jos nyt ns. yleistä elämänkokemusta on uskominen, niin jokaiselle hevoselle löytynee lopulta ohjastaja. Joten, lieneekö miten kaukaa haettu skenaario, että Kiina antaa nyt ihan vasiten venäläisten riehua itsensä enämpi vähempi henkihieveriin, ja jossain sopivassa tilanteessa iskeekin näiltä sitten kintut poikki? Koska Kiina buustattuna jollain Siperian luonnonvarojen hallinnalla, mikäs estäisi enää tuossa vaiheessa sen nousua jopa maailman määräävimmän valtakeskuksen joukkoon... Ja se ei tunnetusti piittaa paskaakaan omista kansalaisistaan, joten (tässä skenaariossa) ryssätkin olisivat sille pelkkää ali-ihmisten orjajoukkoa ja sekundakastia... Ja jos jo tämänhetkisiä tilastolukuja katsoo (mikäli nyt ovat edes osimoilleen luotettavia), niin Kiinalla se ei liene ainakaan kapasiteettien ja arsenaalien puutteesta kiinni...

-J.Edgar-

Thorvald Eskilinpoika kirjoitti...

Ilmavoimat on ainakin pyrkinyt ampumaan kaikki ennen niiden vanhenemista. Oli aika kokemus ampua neljä kasetillista yhdellä painalluksella....

Thorvald Eskilinpoika kirjoitti...

Ilmavoimat on ainakin pyrkinyt ampumaan kaikki ennen niiden vanhenemista. Oli aika kokemus ampua neljä kasetillista yhdellä painalluksella....

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Pyssymiehelle, Ihmettelijälle, J.Edgarille, Rouva Anolle, Historixille, Terho Hämeenkorvelle, Thorvald Eskilinpojalle, Qroquius Kadille, klovalle ja Joppos123:lle & kiitos kommenteistanne.

Pyssymies: Kiitos lisäyksestä. Ja joo, M1:stä oli sarjatuliversio. Oli nimellä M2. Mutta laajaan käyttöön valittiin se M16.

Ihmettelijä: Oli vähän kryptinen tämäkin mutta luulen olevani kärryillä.

J.Edgar: Joo, poikkeustilaahan tuo meinaa. Miten sitten etenee. Kakkosviestistäsi totean että ei mahdotonta sinänsä. Kiinahan käsittääkseni on kytännyt Siperian luonnonvaroja jo kauan.

Rouva Ano: Kiitokset. Jatkoa tuskin on tulossa. Ainakaan näillä näkymin. Olen katsonut kyseisen sarjan ja käsittääkseni se ei ole Tervon tuotantoa. Hän on siinä vain juontajana. Sinänsä Tervo tekee nykyisin ihan samaa kuin 1970-luvulla tehtiin.

Historix: Tuo on hyvä huomio. Niillä maillahan oli / on edelleen ränävälit.

Terho, Thorvald, Qroquius Kad ja Joppos123: Tässä tuli paljon kommenttia Ukrainasta. Totean lyhyesti muutaman seikan. Toivon tietysti rauhaa Ukrainaan mutta jos Venäjä lopulta voittaakin sen sodan niin se tietää Ukrainan valtion lopettamista ja valtavaa kärsimystä ukrainalaisille. Thorvald laittoikin hyvän rautaisannoksen tuosta Scholzista. Samanlaisia tyyppejä on EU.maiden johdossa paljonkin. Noiosta KGB:n pääskysistä voi sanoa että sitä hunaja-ansaa yritettiin myös Indonesian presidentille Sukarnolle joka kuvat nähtyään oli todennut että saako näitä enemmänkin. Kansa tykkää kun tietää että presidentti on viriili mies. Kallistun muuten Joppos123:n kannalle ja totean että saksalaisten varastossa oleva tavara saattaa olla huomattavan huonossa kunnossa. Saksahan päästi armeijansa rappeutumaan ihan urakalla ja luotti että kyllä jenkit puolustuksen hoitaa.

klova: Tuo oli kyllä aika hyvä.

QroquiusKad kirjoitti...

Ellen vallan väärin muista, tästä Bundeswehrin surkeasta kalustotilanteesta on ollut paljonkin julkista juttua jo edellisvuosikymmenellä ellei jo ennenkin.
Kalustosta suuri osa ei ole käytettävissä huollon laiminlyömisen takia, koska Eihän Sotaa Enää Koskaan Tule!

Se voi olla BW:n henkilöstön motiivina peesata Söltsöä, mutta kekkulilla itsellään uskon olevan kommunismin lisäksi jokin syy pelätä Putleria henkilökohtaisesti.
Kyllähän tuollaisen läjän entisyydestä voi löytyä mitä vain. – Tässä toivoo jo, että Puolan tiedustelupalvelu löytäisi sen ja läjäyttäisi Söltsön kanzlerinpöydälle kysyen liitytkö ruotuun vai julkaisemmeko kopiot?!

QroquiusKad kirjoitti...

Vastaus kommenttiini kerkesikin tulla ennen kuin ehdin lähettää.
Nopeaa viestintää!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Terevehdys, Qroquius Kad. Meillä meni sitten vissiin kommentit ristiin. Suomen Sotilaassa joku aika sitten mainittiin että Saksalla on varastoissa ampumatarvikkeita kolmen vuorokauden ajaksi. Eli uusi versio salamasodasta, sano. Ja kalustosta reilusti alle puolet on käyttökelpoista.

QroquiusKad kirjoitti...

Ehdit julkaista vastauskommentin aikaisempiin ennen kuin ehdin lähettää tuon klo 18.04 kommentin.
Mitä tulee mahdolliseen törkyyn, mitä Putlerilla saattaa olla Söltsöstä, se todennäköisesti on sellaista mikä ei olisi kunniaksi itäsuunnassakaan.
Piti laittamani tähän kuvamanipulaatio, jossa Putler ja varatsaari Lokasanko muka ovat keskenään epäortodoksisessa yhdynnässä, mutta se olikin poistettu lähteestä.

Putlerilla saattaa olla materiaalia, jossa Söltsö tekee jotain sellaista todistettavasti, eikä Indonesian pressallakaan taitaisi palli kestää sellaisen julkaisua.

Apoliteia kirjoitti...

Joppos123: "Oli meinaan aika vakuuttava määrä tappavaa kamaa ja muutakin. Punaleimaista joten ei siitä sen enempää."

Toivottavasti en seuraavassa syyllisty kansallisen turvallisuuden nakertamiseen - tuli tässä pari kuukautta takaperin katseltua sotilasvoimiin -hankintoihin ja sotamateriaalikehitykseen keskittyvän YouTube-kanavan _Binkovs battlegrounds,_ videota, jossa käsiteltiin Ryssän hankkimia iranilaislennokkeja sekä Ukrainan senhetkistä kykyä niiden torjuntaan.

Jälkimmäistä läpi käydessä video mainitsi osana Ukrainan kalustoa Suomen lähettämät modernisoidut ZU-23:t eli Sergeit. Höristin siinä kohtaa korviani, sillä en muista moista mainitun kotimaan mediassa.

Sillä uskalsin tämän mainita, kun on kerran julkisesti esitettävässä videossa tullut jo ääneen sanotuksi. En spekuloi sitä pitemmälle.
(k.o. video alla olevassa linkissä. Suomen Sergeit mainitaan 16min tietämillä.)

https://youtu.be/QrOtw5KWRo4

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Qroquius Kadille ja Apoliteilalle & kiitos kommenteistanne.

Qroquius Kad: En ota tuohon kantaa. Ei meillä ole mitään näyttöä. Pelkkää arvailua. Eikä arvailua pidä esittää faktana.

Apoliteia: Muistaakseni noista Sergeistä oli puhetta ihan valtamediassa jossain vaiheessa.

QroquiusKad kirjoitti...

Meni tosiaan pahasti off-topicin puolelle sellaisenaankin eikä edes minkäänlaisella asiapohjaisella sisällöllä.
Yritän keksiä jotain korjaavaa eikä silti tule mieleen muuta kuin bloggauksen maininta SS:n hajottamisesta ja sen sotilaiden jakamisesta Wehrmachtiin, jonka seurauksena Saksan poliisitoimi olisi myös hajonnut;
se oli integroitu vuosina 1933-38 SS:n organisaatioon.

Meillä on vaan toi kärsimys, on aina ollut, on aina oleva.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Varmaankin Saksassa olisi kyseisessä tilanteessa kehitetty uusi poliisiorganisaatio. Polizei, Kriminalpolizei jne. Ehkä Gestapokin olisi jossain muodossa säilynyt.

QroquiusKad kirjoitti...

Meinasin alkaa esittää tässä III Valtakunnan SS:ään integroitua poliisiorganisaatiota, kunnes huomasin sen olevan kaikin tavoin tarpeetonta.
Koko touhunhan olisi voinut tosiaan hoitaa tuossa vaihtoehtotodellisuudessa erottamalla kaikki SS- und Polizeiführerit alaisineen ja nimittämällä kaikkiin heidän virkoihinsa upseereja ja Weimarin Tasavallan aikaisia virkamiehiä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Ehkä jotain tuonnepäin. Tosin SS:tä olisi varmaan saatu ihan pätevää porukkaa poliisivoimiin. Heidäthän siirrettiin SS:ään heiltä kysymättä.

Anonyymi kirjoitti...

No nyt se sitten tapahtui:

https://yle.fi/a/74-20014048

Kaiketi sitten saamme odotella niitä Ilmestyskirjan sinettien irtoamisia, Egyptin pimeyttä ym. vitsauksia... Vaikka nykyisissäkin lienee jo ihan tarpeeksi.

-J.Edgar-

Joppos123 kirjoitti...

En nyt kyllä kirjoittele mistään vanhentuneista mutta sinänsä käypäistä sergeistä vaan ihan muusta tavarasta.
Vanha sergeihän on aina ollut hyvä muussa kuin ilmatorjunnassa. Yksittäisen pesäkkeen tuhoamisessa aivan loistopeli.
Piiput ovat tehty tahallaan sellaisiksi, että ne vähän huojuu sinne sun tänne. Eli ei liian tarkka. Tulinopeus perkeleellinen eli kannut tyhjenee nopeasti ja niin lämpenee piiputkin.
Kyllä ne ihan kutaa tekee osoitepäässä.
23mm ilmatorjuntakranaatti ryssän kolossa tai kuupassa tekee lähtemättömän vaikutuksen.

Joppos123 kirjoitti...

Putlerhan matkii kaikessa historiaa.

1. Se kuvitteli, että hänellä on paraatien mukaisia joukkoja kun aloitti hyökkäyksen kohti Kiovaa. Kirkasotsaisia junnuja, voittamattomia. Kun ei ollut vaan pesukonevarkaita burjaattien mailta missä vieläkin paskotaan monttuihin.
Virhe oli se, että luuli homman toimivan kuten jenkeillä operaatio "Desert Stormissa"
2. Retoriikka ja sitä kautta muun kuin omassa valtapiirissä olevan karjan saavuttaminen on mahdotonta. Eikä putte siitä välitä.
Jos ei nappaa niin 15 vuotta linnaa tai saattaa pudota ikkunasta.
3. Natsien löytäminen jokaisesta maasta ei natsille itselleen ole kovin vaikeaa.

Putesta on tullut vanha säälittävä paska joka pelkää tälläkin hetkellä henkensä puolesta.
Ei siksi,että kukaan ulkopuolinen sen tappaa vaan omat.

Joppos123 kirjoitti...

Ryssälässä Wagnerista on tullut heidän SS.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys J.Edgarille ja Joppos123:lle & kiitos kommenteistanne.

J.Edgar: Ainakin mellakoita on taas luvassa.

Joppos123: Kiitos lisäyksistä. Se Wagner on kyllä Venäjälle aika pitkälle samaa kuin SS oli Saksalle.

Joppos123 kirjoitti...

Wagnerista tulee lähinnä mieleen puten tapa kopioida kaikkea joten eikös Wagner ole vähän kuin 36 Waffen SS Dirleganger?
Otetaan mukaan kaikki psykot ja sosiopaatit.
Onhan putler kopionut natseilta myös nuorisoliikkeen.
Sama, jo kyljysmetodilla kaljuaan peittävä vanha paska panettelee koko maailmaa natseiksi.

Anonyymi kirjoitti...

No epäilemättä. Kukin kun toki tekee sitä, mitä parhaiten osaa... Ja yhtä epäilemättä myös niitä meikäläisiä itkupotkuraivareita ym. hajoamisia tullaan näkemään tässä lähipäivinä. Nääs kun eihän maailmassa mitään sen kummempia ongelmiakaan ole, enkä toki halua edes vihjata viittaavani minnekään päin...

-J.Edgar-

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Joppos123:lle ja J.Edgarille & kiitos kommenteistanne.

Joppos123: Kieltämättä tuosta Wagnerista tulee Dirlewangerin porukat mieleen.

J.Edgar: oli vähän kryptinen kommentti mutta luulen tajuavani.

Anonyymi kirjoitti...

Pahoitteluni jos vaikutin kryptiseltä. Toki viittasin tuossa äsken siihen Rauhan Uskontoon™ ja sen ns. meikäläisiinkin peesailijoihin, ja... No eipä tarvinne jatkaa. Ja eräässä ns. tarkemmin määrittelemättömässä ilmansuunnassa taitaa olla ihan oleellisen ongelmallisia asioita myös käsillä juuri nytkin, joten en pahoita mieltäni, vaikka asia saattoi hieman tahattomasti noihin Dirlewanger - juttuihin sekaantua. Onhan noissa vähintään sitä analogiaa kumminkin, liiaksikin.

-J.Edgar-

Joppos123 kirjoitti...

Nyt kun katsoo niin puttehan rakentaa 100 prosenttisesti natsihallintoa Hitlerin oppien mukaisesti.
Eikös sieltä russiasta tullut jo aikoja sitten määräys antaa pilteille asekoulutusta?
Putler tarvitsee lisää tapettavia sotakentille.
Putelle ei ole mitään väliä kuoleeko omia 100000 vai viisi miljoonaa.
Se paska on laskenut , että jos se vottaa niin koko länsimaailma on polvillaan.
Pokerisäännöin sälli pelaa " all in) kädessä on 7 ja 2. Sitten tulee ensimmäinen "birnd" ja ...
5-10 vuotta niin se paskahiiri on meidän nurkilla jos sitä pysäytetä Ukrainaan.

Joppos123 kirjoitti...

Herää vaan kysymys. Kenelle Wagner kriminaalit ovat oikeasti uskollosia? Sinnehän on värvätty lähes kaikki ryssän väkivaltavangit.
Se on ainakin varmaa , että huumeista ei ole pulaa.
Varsinkin vankipohjaiset laitetaan paikkohin joissa aina menee henki.
Puten taktiikkaan tämä sopii.
Tulee kyllä aika jolloin alkaa uusi "rajoitettu liikekannalle pano".
Minua vituttaa ryssän raukkamainen tapa käydä sotaa siviilejä vastaan.
Ryssälle se on tapa kieltää koko sota ja samaan aikaan ne rämeihmiset tappavat summamutikassa ihan kaikkia.
Siksi olen sitä mieltä, että jos joskus putte pommittaa vaikkapa Turkua niin emme käännä toista poskea.
Meiltä löytyy , uusien ostosten kautta kyky ja välineet pistää Pietari tuhkaksi.
Ja meidän pitää käyttää sitä kykyä.
Ei kerralla vaan antaa signaali " täältä pesee".
Ryssä ei usko muuta kuin voimaa.
Jos ei auta niin ammutaan koko Pietari paskaksi.
Voi olla, että itseään täynnä olevan diktaattorin kanssa ei voi keskustella.

Joppos123 kirjoitti...

Ryssä tekee kansanmurhaa ja Eurooppa sniinuileen jostain asejä
jestelmästä.
Jos ryssä hyökkäisi tänne niin siinä mielessä tilanne olisi toinen, että sen ensimmäisen iskanderin jälkeen me voitaisiin tuhota Pietari.
Näin vaan on ja sitä putler pelkäisi.
Nyt pitää ymmärtää mitä putler kelaa.
Se voi ampua ohjuksia siviilien niskaan koska Ukraina ei voi vastata.
Me voimme, jos haluamme ja Pietari on putlerille erityisen tärkeä.
Juuri ostimme 2400 kpl kauaskantoisia ohjuksia ja se oli viesti putlerille.
Ne kantaa 300+ kilometriä.
Kyllä jo 100-300 ohjusta Pietariin tekee asiamme selväksi.
Ihan turha kenenkään nillittää koska näin me tekisimme. Oleellista on se,että ryssänkansa saa myös maistaa sotaa.
Nyt ne rämeihmiset vaan jatkavat elämäänsä ja syöpöttelevät mäkkärin kopiossa.
Sinne pitäisi saada vipinää. Se saattaa kyllä tulla ihan kohta kun putler tatvisee lisää karjaa tapettavaksi.
Nyt kun katsonut mitä me ja muut länkkärit ollaan Ukrainalle annettu niin ryssän tappiot tulee olemaan ihan hirveät.ryssä ei välitä omistaan
Ei aina pidä olla se jota kiusataan. Heh.

Vittuuntunut NettoVeromaksaja kirjoitti...

Hiukan tuo Saksan haluttomuus kielii, että taitaa olla isoja mörköjä sängyn alla.

Vuonna 2018 Saksalla oli
- 4/128 taisteluvalmista EuroFighter hävittäjää
- 39/128 operaatiokelpoista EuroFighter hävittäjää (sisältänee nuo 4)
- 82/128 kpl korkean(90) tai matalamman(180) (toimitusaika, päivää) valmiudessa NATO:lle.
- Lähde https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/201805022200916411 + Bild-lehden alkuperäinen

Englanninkielisessä wikipediassa myös muita ongelmia mainittu.

Maavoimien pulmia: https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009277318.html
- vehkeet hajoaa jo harjoituksissa

Silakatkaan eivät ongelmilta ole välttyneet: https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/201801152200669361

Jotkut jo pohtivat Saksan uutta linttaamista mutaan: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kosonenjuhapekka/saksan-bundeswehr-nousee-tuhkasta-uuteen-kukoistukseen-halutaanko-sita/

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys J.Edgarille, Joppos123:lle ja Vittuuntuneelle NettoVeronmaksajalle & kiitos kommenteistanne.

J.Edgar: Siitä rauhanuskonnosta meille tulee jatkossa olemaan pirullinen riesa. Kun sen porukan määrä Euroopassa ylittää tarpeeksi suuren rajan niin se yrittää Libanonia.

Joppos123: Kiitos huomioista. Totean vain lyhyesti että toivon, ettei sotaa tule ja ne nykyisetkin sodat loppuisivat. Mutta paras keino välttää sota on se, että meillä on tarpeeksi voimaa. Venäjä kun ei muuta usko.

VNV: Joo, korutonta kertomaa Saksasta. Nythän Saksa investoi 100 miljardia puolustukseensa mutta kestää vuosikausia ennen kuin se alkaa realisoitua.

Joppos123 kirjoitti...

Se on Ykä silleen, että jos ryssää ei nyt Ukrainassa lyödä niin ihan takuulla se sota tulee. Ihan sama onko siellä vielä kukkona tunkiolla putte vai joku sen hengenheimolainen.
Voimaa pitää olla mutta emme saa olla jälleen yksin vaan osa liittoutumaa.
On varautumisesta huolimatta vaikeaa taistella sellaista valtiota vastaan joka on valmis tapattamaan rajattomasti sotilaitaan kuten nyt on tilanne Ukrainassa.
Ei putte välitä vaikka tappiot olisivat miljoonaluokkaa ja munille potkittu kansa alistuu ja kuolee.
Ei ole myöskään poissuljettua, että väistämättömän tappion edessä ryssän eliitti päättää käyttää ydinaseita.
Oman napansa ympärillä hääräävät ihmiset eivät juuri seurauksista välitä.
Kun katsoo ryssän nykyistä eliittiä niin siellä pärjätäkseen pitää kyllä olla aikalailla sosiopaatti ilman mitään inhimillisiä piirteitä.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Unknown. Minulla ei ole kristallipalloa jolla ennustaa tulevaisuutta. Sinänsä on selvää että Moskovassa muistellaan sitä, missä tsaarin Venäjän rajat joskus olivat. Ja sinänsä voi muistuttaa myös siitä että ei se Neuvostoliittokaan aikanaan hyökännyt, vaikka se oli monta kertaa voimakkaampi kuin Venäjä nykyisin. Ainoa, mistä olen varma on se, että maanpuolustus täytyy pitää mahdollisimman hyvässä kunnossa.

QroquiusKad kirjoitti...

Iltalehti kertoo

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/63d71d00-8662-4d4b-8499-af6738ef05ac

että Der Spiegel kertoo Saksan pystyvän lähettämään Ukrainaan vain 19 vanhaa Leopardia.
Jotain on mätää Saksanmaassa.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Qroquius Kad. Joo, Saksan armeija on tällä hetkellä varsin retuperällä.

Antifilatelisti kirjoitti...

Short Stirlingin ongelma oli byrokratia. Sen tuli mahtua olemassaoleviin hangaareihin, joiden ovien leveys oli 100 ft eli noin 30 m. Lopputulema oli, että sen siivistä tuli auttamattoman pienet ja siipikuormituksesta kamala, mikä näkyi heikkona lakikorkeutena. Se pääsi täydessä kuormassa hädin tuskin 4500 m korkeuteen.

Stirlingillä kuitenkin oli hyvä kantama, sama huippunopeus kuin Lancasterilla ja erinomainen pommikuorma. Sen ongelma oli matala pommikuilu - se ei kyennyt kantamaan fyysisesti suurikokoisia pommeja, kuten 4000 lb "piparia" tai 12 000 lb "Tallboyta" - vaikka nostokyky olisi riittänyt, ne eivät olisi mahtuneet pommikuiluun.

Stirlingillä oli yksi valtti, ja se oli ällistyttävä ketteryys - se kykeni kurvaamaan pakoon Bf 110 -yöhävittäjiä. Sen matala pommikuilu myös merkitsi, että sitä voitiin käyttää laskuvarjojoukkojen hyppykoneena, ja se kykeni ottamaan 60 hyppääjää kerralla, ja se pystyi myös hinaamaan liitokonetta samanaikaisesti.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Antifilatelisti ja kiitos lisäyksistä. Tuossa oli minulle uutta tietoa.