maanantai 9. tammikuuta 2023

KANSALAINEN JA SOLIDAARINEN WC

Reunansyrjä, hieman tuonnempana…

Reunansyrjässä asuva taksikuski Orvar Leivonlätt ja hänen vaimonsa Irma olivat kovasti kummissaan. Ihmetyksen syy oli Itäisen Reunansyrjän vesiosuuskunnasta tullut lasku jossa normaalin vedenkäytön lisäksi oli nyt mukana 225 euron solidaarisuusmaksu. Mitäs helvettiä tämä oli? Kyseisellä rahalla kun ostaisi varsin paljon välttämätöntä evästä eikä rahaa ollut koskaan liikaa. Varsinkin nykyisten sähkönhintojen aikana.

Orvar otti puhelimen ja soitti vesiosuuskunnan vetäjän Keijo Kalsarströmin numeroon. Mutta sieltä vastasi vastaaja:

- Morjens kaikille. Olen nyt vastannut jo parillekymmenelle ihmiselle tästä solidaarisuusmaksusta. En jaksa enää selittää. Laitan teille kaikille sähköpostia asiasta. Mutta jos haluatte saada asiasta nopeammin tietoa niin soittakaa Radanvarsikaupungin ilmasto-, ympäristö- ja kyykytysvirastoon. Siellä selitetään asia teille. Kyseessä on taas interperspirationaalisen hallituksemme uusi perspirationaalinen älynväläys. Minä itse en mahda sille mitään.

Jaa. No, eihän se ota jos ei annakaan, tuumasi Orvar ja valitsi ilmasto-, ympäristö- ja kyykytysviraston numeron. Numerosta kuului automaatti joka ensiksi tarjosi palvelua somalin-, arabian-, farsin-, darin- ja ties minkäpirun kielillä mutta sitten lopulta kuului:

- Jos haluat palvelua suomen kielellä, paina risuaita ja kolmetoista.

Piip piip ja piip. Sitten kuului:

- Jos haluat palvelua virastolatinalla, paina yksi. Palvelu on maksuton. Jos haluat palvelua ymmärrettävällä suomen kielellä, paina kaksi. Palvelu maksaa 6,50€ per minuutti.

Jaahah… no… painetaan sitten kakkonen… tana…

- Ilmasto-, ympäristö- ja kyykytysvirasto. Puhelimessa operaatiovastuullinen kyykytysasiantuntija Feminetta Arkentyp. Kuinka voin palvella?

- Niin tota, täällä on Orvar Leivonlätt täältä Reunansyrjästä. Minä vaan tiedustelen että mikä hitto se on se vesilaskussa oleva solidaarisuusmaksu?

- No sehän on solidaarinen välttämättömyys ja väistämättömyys. Kas kun me suomalaiset, niin kuin tekin virtsaamme ja ulostamme jatkuvasti puhtaaseen juomakelpoiseen veteen. Ja samaan aikaan kehittyvissä maissa sadat miljoonat ihmiset ovat ilman puhdasta vettä. Tällä solidaarisuusmaksulla me kaikki korvaamme kehittyville maille meidän ansaitsematonta etuoikeuttamme ja maksamme samalla osaltaan siirtomaa-ajan kolonialismivelkaa.

- Jaa. En ole kylläkään koskaan kuullut suomalaisista siirtomaista mutta ei nyt takerruta yksityiskohtiin. Vaan menevätkö ne solidaarisuusmaksut sitten korvamerkittyinä siihen että siellä perslä… tota noin kehittyvissä maissa aletaaan sitten tehdä porakaivoja?

- Solidaarisuusmaksu siirretään EU:n ilmastorahastoon ja sitä käytetään vastuullisesti sitä kautta.

- Jaa että vastuullisesti joo… kovin tuttu termi… minä jo ajattelinkin että gebardihatuilla on ne LearJetit vähän vanhaa vuosimallia ja että Brysselissä ei ole vieläkään tarpeeksi virastospedejä.

- Huomautan, että tämä puhelu nauhoitetaan nimenomaan vihapuheen varalta ja väite siitä, että kehitysapu- ja ilmastorahat eivät mene oikeaan osoitteeseen ja oikeaan tarpeeseen sekä epäily EU:n rahankäytön vastuullisuudesta on selkeää vihapuhetta ja on nyt siinä ja siinä, ettei sanomaanne välitetä poliisille tutkittavaksi.

- No enpä sitten sano siitä asiasta sen enempää niin kuin hyvän muurahaiskansalaisen kuuluu olla sanomattakin. Mutta mitäs jos minä lyön tuon vesiklosettini tukkoon, poistan pöntön ja rakennan itselleni ulkohuussin? Pääsenkö minä silloin eroon siitä solidaarisuusmaksusta?

- Periaatteessa kyllä. Mutta se vaatii tietyn protokollan. Ensinnäkin Radanvarsikaupungin sisäeritetarkastajan täytyy tulla varmistamaan että sisä-wc:nne on todellakin pysyvästi pois käytöstä. Tarkistus maksaa 250 euroa. Ja sen jälkeen Radanvarsikaupungin ihmisulosteisiin erikoistuneen kompostitarkastajan tulee vuorostaan tarkistaa että ulkokäymälänne on kaikkien asetusten mukainen. Sekin tarkastus maksaa 250 euroa. Tämän jälkeenkin voidaan tehdä yllätystarkastuksia. Ja joka tapauksessa teidän on maksettava solidaarisuusmaksua tarkistuksenkin jälkeen kuluvan vuoden loppuun. Vasta sen jälkeen teidät vapautetaan siitä.

- Jaahah, tulee sen verran kalliita kikkareita että täytynee panna osa kehyksiin ja seinälle. Ja  tuo muistuttaa kyllä idealtaan kirkollisveroa. Sitäkin joutuu maksamaan vielä eroamisen jälkeen vuoden loppuun. Vaan uskonnostahan tässä kai kysymys olikin. Olikos muuta… tota noin maksettavaa?

- Ei tällä kertaa. Sinänsä suosittelemme että käytätte wc:tänne edelleenkin ja maksatte solidaarisuusmaksun sillä onhan se sentään aito inhimillinen ilo auttaa kehittyviä maita kohti parempaa tulevaisuutta. Olikos muuta… tota noin kysyttävää?

- Ei. Kiitos kallis avustanne.

- Kuulemiin.

Orvar napsautti puhelun pois päältä, katsoi Irmaa ja selitti puhelun sisällön. Irma totesi samantien:

- Eihän tässä ole ideana mikään solidaarisuus vaan uusi interperspirationaalinen rahankiskomiskeino. Hypätääs autoon ja lähdetään käymään lautatarhalla. Tarttee tehdä tilaus. Ja käydään sitten samalla rautakaupassa ostamassa styroksinen ulkopaskiksen istuin. Se on mukavampi pakkasella. Meidän huushollissa loppuu se solidaarinen sontiminen näitä aikoja.

- Joo… ja karaiseehan se ulkohyyskässä asioiminen… tiedä vaikka olis niin että kansakunnan rappio alkoi perseen hellimisestä…


24 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sinä osaat kirjoittaa faktaa ikään kuin se olisi fiktiota. Kyllä kehityksen suunta on tämä. Tuottavaa ja palvelevaa työtä vähennetään ja humbuugia tilalle.

Ärsyttää nuo "asiakaspalvelun" automaattivastaajat, paina yksi, paina kaksi. Siinä on säästetty muutama pienipalkkainen asiakaspalvelija ja voitu palkata pari osastopäällikköä lisää. Ei olla kaukana kun hätäkeskukset keskitetään automaattivastaajille. This is European emergency and first aid center. If you would like service in English, press 1.

Kun asioitte toimistoissa muistakaa tervehtiä siivoojaa ystävällisesti. Hän on monessa toimistossa jo tärkein henkilö. Vaikkakin pienipalkkaisin.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Kyllä kehityksen suunta on tämä. Lisäksi voi sanoa että vihervasemmisto keksii aina vain uusia anerahan muotoja. Noita automaattivastaajia minä inhoan yhtä paljon kuin sinäkin ja siivoojista olen samaa mieltä. Jos 90% huuhaamaistereista lopettaisi työnsä niin kukaan ei huomaisi mitään. Jos 90% siivoojista lopettaisi työnsä niin se huomattaisiin hyvin nopeasti.

Anonyymi kirjoitti...

Sana vastuullisuus on kyllä kärsinyt huikean inflaation viime aikoina ja niskakarvat nousee aina pystyyn, kun kuulen tämän sanan. Kulttuurimarxistit yrittävät ujuttaa sitä joka paikkaan. Hyvin monet yritykset ovat hurahtaneet tähän kelkkaan mukaan ja toitottavat sitä mainonnassaan. Laatumediakin hokee sitä vähän väliä, vaikka onkin itse vastuuton, kun jättää kertomatta tavikselle kaikki olennaisimmat uutiset tai muuntelee niitä mielensä mukaan. Valtapoliitikotkin termiä hokevat, vaikka tuskin tietävät, mitä koko sana oikeastaan tarkoittaa.

Tapsa vaan

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Tapsa vaan. Olet täysin oikeassa. Toinen termi mikä on kärsinyt totaalisen inflaation on ”asiantuntija”. Jos valtamedian uutisoinnissa on esillä ”asiantuntija” niin kannattaa jättää katsoatta, kuulematta ja lukematta. Kyseessä on säännöllisesti joku yliopistosta kiven alta kaivettu vihervasemmistolainen. Aika usein vielä myös entinen kommunisti.

QroquiusKad kirjoitti...

Ei se vesiklosetin vaihtaminen ulkohuusiin pelastaisi ryöstömaksuilta.
Kyllä niitä keksitään lisää, ja olemassaolevia 250 euron selkänahanrepäisyjä tehdään monta kertaa vuodessa.

Pian tulisi ulkohuusiakin koskeva solidaarisuusmaksu.
Kun sen merkitystä tivataan kuuluu vastaus, että suomalaiset ulkohuusin käyttäjät ovat sen velkaa kehitysmaiden pikku palleroille, jotka eivät voi asioida suomalaisessa huusisssa.

Tähän tehdään vastahuomautus, että suomalaiset ovat kylläkin vieneet Afrikkaan lukuisia kuivakäymälöitä sekä poranneet kaivoja ja lahjoittaneet elämiä seurauksella, että neekerit ovat kipanneet ne huusit porakaivoihin ja nussineet vuohet hengiltä.
Interperspirationalistin vastaus ei yllättäen olekaan raivokirkumista rasimista.

Interperspirationalistin naamalle nouseekin onnellinen ilme:
hän ei ollut ajatellutkaan, että solidaarisuusmaksua voitaisiin nyhtää huusien lisäksi myös suomalaisten porakaivoista ja kotieläimistä, koska suomalaiset eivät toimita Afrikan palleroille välittömästi uusia tuhottujen entisten tilalle!

Tämähän avasikin aivan uudet mahdollisuudet rahastukseen!!

Ekku kirjoitti...

Asiantuntija oli ennen "ammattimies", mutta en pidättele henkeä odottaessani tämän sanan uutta käyttöönottoa mediassa:)
Lisäksi ero näillä nykyisillä "asiantuntijoilla ja entisillä ammattimiehillä oli, että ne ammattimiehet myös teki käytännössä eikä vaan teoriassa.

Anonyymi kirjoitti...

Noista siivoojista, vai siistijöitkö ne nykyisin on, mutta asiaan. Mie aina tervehdin tuossa omassa lähimarketissa siivoojaa, kotimaiset vastaa kyllä. Nämä "värivammaiset" miesoletut harvemmin. Kävipä tässä päivänä muutamana etten siinä omilta huuhailuilta huomannutkaan, niin siivooja heläytti ilisesti hyvän huomenen. Ja joutipa oman kiireensä keskellä muutaman sanankin vaihtamaan. Mites ne jotkut ns. hyvät ihmiset sanoo: laitetaan hyvä kiertämään, mutta eivät silti itse malta edes siivooja tervehtiä.
Tai kuten jossain laulussa sanotaan: se on pienestä kii... Ei siinä mun miehuus tai muukan siitä laske jos mie tervehdin siivoojaa, myyjää tai ketä tahansa kaupantyöntekijää.
Eräs käynti siellä suosikkilihakaupassani, satui jo toissa vuonna, se jäi ikuisesti mieleen, oli siellä jo pari asiakasta kun menin, mutta tiskin takaa kuului iloisesti, että mitä herra N.N:lle kuuluu? Ei sitä minun jälkeeni tulleille oikein nimen kanssa kysytty. Siis olin otettu, että muka "parempikin asiakas", kun oikein nimeltä tervehdittiin.
No, aina mennessäni sanon, että päivää taloon...
Huru-ukko

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys Qroquius Kadille ja Ekulle & kiitos kommenteistanne.

Qroquius Kad: Taidat, piru vie, olla oikeassa. Pessimisti ei pety koskaan ja nykyisin pessimisti tuppaa olemaan oikeassa. Anerahojen mahdollisuudet ovat rajattomat.

Ekku: Joo, nämä ”asiantuntijat” eivät ole tehneet mitään muuta kuin puhua mälkyttäneet. Niiden ammattimiesten elättämänä.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt on päässyt pari asiaa unohtumaan, tyynenmeren toskapyörre ja sargassomeren vastaava. Mainittu styroksikansi ajaa vielä sukupuuttoon monia kasvi ja eläinlajeja ja epäilemättä kiihdyttää ilmastonmuutosta. Nyt jo joka paikka lämpiää neljä kerta nopeammmin kuin muu maapallo!

Tuommoinen vastuuton huusipropaganda pitää kieltää - ja rangaista ympäristövihapuheena. Huuseissa käytetään kuiviketta, turvetta jonka nostaminen on ilmastorikos ja kuivattaa pian viimeisenkin suomalaisen suon! Kuivikkeena käytetään myös kuorihaketta, nilurien, jäärien, kirjanpainajien ja muiden uhanalaisten lajien ravintoa. Lajikato etenee tämmöisen vastuuttomuuden seurauksena. Veronkierto ja ympäristömaksujen välttely on taas tuhkan käytön ongelma, tuhka pitää keräta ja kuljettaa valvotusti ja maksullisesti vastuulliseen ja valvottuun loppusijoituspaikkaan. Paatuneimmat rikolliset käyttävät kuivikkeena kalkkia, poltettua, vaarallista kemikaalia CaO, jonka hiilijalanjälki on hirmuinen. Lisäksi syyllistyvät työsuojelurikokseen ja ympäristörikokseen nämä roistot.

Vakavasti, en ymmärrä vesihysteriaa suomessa, vettä tulee taivaalta ihan tarpeksi, se ei lopu. Idea rakentaa toinen vesijohtoverkosto puhdistamatonta vettä varten on hieman tyhmä, siksi sitä vihreät kannattavatkin. Suuri osa vedenpuhdistamon tempuista suojaa putkistoa, vedestä pitää suodattaa pois mateet ja muta ettei putket mene tukkoon ja vesi ei saa olla liian hapanta ettei putket syövy. 60- ja 70-luvuilla Tuppukylän vesijohtoverkkon pumpattiin vettä suoraan järvestä putkirikkojen vuoksi. Tästä ei seurannut kolera-, ripuli- tai muutakaan epidemiaa.

Pysymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pyssymies. Kerta kaikkiaan hyviä huomioita.

Anonyymi kirjoitti...

Ikuisesti pysyvää tässä maailmassa on vain väliaikaiseksi säädetty vero.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Ano. Täysin totta.

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys myös Huru-ukolle. Kommenttisi jostain syystä seikkaili kyberavaruudessa ennen kuin tuli perille. Itse asun onneksi sellaisilla selkosilla että kaikki ihmiset ja työntekijät ovat suomalaisia pottunokkia.

Vittuuntunut NettoVeronmaksaja kirjoitti...

Toveri Pyssymies unohti vielä suuremmat rikolliset. :)

Jotkut tuuppaavat huussissansa ehdan tavaran perään turvetta sisältävää Huussikuiviketta!

Vaanpa tiedostavat huussipaskojat kompensoivat hiilinielurikoksensa Biohiilisellä kuivikkeella!

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Vittuuntunut NettoVeronmaksaja. Aika paha. Mutta entäs se vanha kunnon kalkki? ”Muista käyttää kalkkia”.

Anonyymi kirjoitti...

Ai meinaatko Yrjö, että käytä kalkkia jos aiot kakkia:)
Huru-uko

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Huru-ukko. Joo, näinhän se ennen vanhaan ulkohuussissa oli. Muista käyttää kalkkia.

Anonyymi kirjoitti...

Se on ongelma tuo kakkiminen monelle tällä pallollamme. Vuoden 1924 Kämppälaki antaa omalla yksinkertaisella tavallaan monta sovellettavaa ohjetta kaikille maailman kansoille, myös laajempiin mittakaavoihin sovellettuna.

https://vartsi.net/2016/07/12/kamppalaki-1924/

Terveisin PS-lehdenjakaja

QroquiusKad kirjoitti...

Eipä saa enää kalkkia heittää kakalle.
Nurmikolle vaan:

https://www.greencare.fi/tuoteryhma/lannoitteet-ja-kalkit/

Mikä tietysti vähän outoa on, koska silloinhan vihreästä tulee valkoista!

Anonyymi kirjoitti...

Kaikki maailman "virheet" voidaan korjata säätämällä niistä suomalaisille vero. Sarkasmiahan tämän kommentin pitäisi olla, mutta ei se ole. Näin meidän johtajat asiat näkevät.

Anonyymi kirjoitti...

Kalkki, poltettu CaO ja Kalkkikivi CaCO3 toimii erilailla paskan päälle paiskottua. Poltettu kalkki sitoo vettä ja desinfioi, kalkkikivi, puutarhakalkki vain peittää ja muuttää emäksiseksi. Mädättäää käytännössä. Tuloksena haiseva makki.

Turve ja puuhake, kuin myös niistä valmistetut kuivikkeet kuivattavat sitomalla vettä ja muuttavat happamammaksi, lahottavat käytännössä. Peittävät ihan fyysisesti ja hajullaan peittävät hahun, häiriten kärpästen lisääntymistäkin. Jos makki pidetään kuivana on tulos käytännössä hajuton.

Mökillä on muovinen kuivakäymälä astia, erottelee nesteen ja kohtaa sen omaan kuorikkeella täyttyyn pönttöön. Ei haise ja on paljon vähempitöinen kuin oli vesivessa. Mahdolliset hajut menee putkea pitkin katolle. Makki taas päätyy omenapuun kuoppaan tai ruupuskan tai jasmikkeen tai ...

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys PS-lehdenjakajalle, Qroquius Kadille, Anolle ja Pyssymiehelle & kiitos kommenteistanne.

PS-lehdenjakaja: Joo, tuo viisas kämppälaki kävisi kyllä pohjaksi laajemmassakin mittakaavassa.

Qroquius Kad & Pyssymies: Pyssymies laittoikin asiasta hyvän rautaisannoksen.

Ano: Tältä ajatukselta on, piru vie, vaikeaa välttyä.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä kompostoiva kuivakäymälä toimii ulkohuusissa ja sisällä lämpimässä ihan hyvin, ei vaadi säännöllistä käyttöä toisin kuin biologiset vesivessat, Toisin sanoen toimii mökillälin, ollaan mökillä tai ei. Vieraiden äkillinen ilmantuminen ei saa prosessia villiintymään eikä tauko käytössä aja prosessia pysähdyksiin. Kuoriketta, kuiviketta siis pitää muistaa hommata, se ei mielellään saa loppua kesken. Ja kusipönttöä ei sa päästää yli-täyttymään*, eikä varsinaistakaan.

*Letku tulee varsinainaisesta ulos siihen pöntöön, täytetty kuivikkeella, neste haihtuu omia aikojaan kesällä. Ylivuotoletku pöntöstä pajukkoon, täällä ei järkätä festareita - kyllä kapasiteetti normalisti riittää. muttei vara ole vahingoksi. Miehille on varattu kusikouru, happoterästä ulkohuusissa ja posliinipisuaari sisällä, muijille kaksipaikkainen ulkohuussi. Kesällä on joskus vakeä aika paljon, kuivike voi loppua kesken muttei ole vielä loppunut kriittisesti, turve kun käy tilalla ihan hyvin. Kuorike on kivemman hajuista.

Pyssymies

Yrjöperskeles kirjoitti...

Tervehdys, Pyssymies ja kiitos lisäyksestä.